Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Máte už svůj tip? Že je nalevo víc mandlí a to znamená, že zmrzlina není šizená a jde určitě o dražší Magnum?

Chyba, nechali jste se ořechy napálit!

Ve skutečnosti je nalevo levnější ze zmrzlin. Stojí 8,90 Kč a prodává ji například český Lidl. Podívejme se ale na složení. Liší se nějak od Magnumu?

Gelatelli Almond

Cena: 8,90 Kč

Výrobek: Zmrzlina s rostlinným tukem s příchutí Bourbon-vanilky s polevou z mléčné čokolády (28 %) a s kousky mandlí (6 %)

Složení: odtučněné mléko, cukr, palmový a kokosový tuk, sladká syrovátka, kakaové máslo, kousky mandlí (6 %), glukózový sirup, kakaová hmota, sušené odstředěné mléko, sušené plnotučné mléko, máselný tuk, rostlinný extrakt (mrkev), emulgátory: mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerin-polyricinoleát, sójový lecitin; stabilizátory: karubin, guma guar; přírodní aroma bourbon-vanilky, mleté vanilkové lusky. Může obsahovat stopy arašídů a jiných suchých skořápkových plodů.

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Složení levnějšího nanuku z Lidlu.

Výrobce: v Německu

Prodejce: Lidl

Co říká Expres.cz: Gelatelli Almond má na první pohled více mandlí. Chuť krému je ale téměř totožná, jako u zmrzliny Magnum. Mimochodem o tom svědčí i složení obou pochoutek.

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Když si srovnáte složení obou zmrzlin, je prakticky u obou nanuků (oba 120 ml) totožné.

Magnum Almond

Cena: 34,90 Kč

Výrobek: Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový v mléčné čokoládě (28 %) s mandlemi (5 %).

Složení: Odtučněné mléko, cukr, kakaové máslo, zahuštěná syrovátka, mandle, kokosový olej, sušené odtučněné mléko, glukózový sirup, máselný tuk, glukózo-fruktózový sirup, kakaová hmota, emulgátory (E471, E422, E476), stabilizátory (E410, E412, E407), kousky vanilkových lusků, aroma, barvivo (E160a). Stopy jiných ořechů a arašídů. Certifikováno Rainforest AllianceTM.

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Složení nanuku Magnum.

Výrobce: v EU

Prodejce: Unilever ČR spol s. r. o.

Co říká Expres.cz: Nanuk Magnum má na první pohled méně mandlí, je menší, ale zároveň o něco tlustější. Má nižší podíl tuku, než druhý výrobek. Mínusem je vyšší cena.

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Když si srovnáte složení obou zmrzlin, je prakticky u obou nanuků (oba 120 ml) totožné.

Když si srovnáte složení obou zmrzlin, je prakticky u obou nanuků (oba 120 ml) totožné. Chuť je stejná jak u čokolády, tak u zmrzlého krému. Co je jiné, je jen obal a cena.

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík

Aktuálně nejnižší cena: 139 Kč

Od počátku věků 1 rok 30 dní Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík

Aktuálně nejnižší cena: 139 Kč

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík

Aktuálně nejnižší cena: 139 Kč

Zelená poleva na výrobu zmrzliny stracciatella a na polévání nanuků (magnum) a zmrzlinových dortů. Poleva výborně křupe.

Použití na stracciatellu: Polevu lehce rozehřejeme v rozpouštěcí vaně nebo v mikrovlnné troubě, pak zmrzlinu postupně prokládáme a na závěr dobře promícháme špachtlí, abychom docílili kousků čokolády ve zmrzlině.

Použití na nanuky: Polevu lehce rozehřejeme v rozpouštěcí vaně nebo v mikrovlnné troubě, a ponoříme zmrzlý nanuk do rozehřáté polevy. Složení: rostlinný tuk (kokos, palmojádro, slunečnice a kakaové máslo v různém poměru), cukr, syrovátka v prášku, odtučněné… Celý popis

Produkt nemá žádné parametry.

Produkt nemá žádné recenze.

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

Pinguina Poleva do zmrzlin a na nanuky zelená pistáciová 1 kg/kbelík

Produkt nemá žádné parametry.

Zelená poleva na výrobu zmrzliny stracciatella a na polévání nanuků (magnum) a zmrzlinových dortů.

Poleva výborně křupe.

  • Použití na stracciatellu: Polevu lehce rozehřejeme v rozpouštěcí vaně nebo v mikrovlnné troubě, pak zmrzlinu postupně prokládáme a na závěr dobře promícháme špachtlí, abychom docílili kousků čokolády ve zmrzlině.
  • Použití na nanuky: Polevu lehce rozehřejeme v rozpouštěcí vaně nebo v mikrovlnné troubě, a ponoříme zmrzlý nanuk do rozehřáté polevy.
  • Složení: rostlinný tuk (kokos, palmojádro, slunečnice a kakaové máslo v různém poměru), cukr, syrovátka v prášku, odtučněné mléko v prášku, emulgátor sojový lecitin, barviva: E100, E102, E133, aroma.
  • Barvivo: E102 může negativně ovlivňovat pozornost a činnost dětí.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Dezinfekční prostředky na WC“,“https://dezinfekcni-prostredky-wc.heureka.cz/“],[„Leštidla na nábytek a přípravky proti prachu“,“https://lestidla-na-nabytek-a-pripravky-proti-prachu.heureka.cz/“],[„Antiviry“,“https://antiviry.heureka.cz/“],[„Pánské stahovací prádlo“,“https://panske-stahovaci-pradlo.heureka.cz/“],[„Zdravotní bandáže a ortézy“,“https://zdravotni-bandaze-a-ortezy.heureka.cz/“],[„Pánská trička Nike“,“https://panska-tricka.heureka.cz/f:8628:88863/“],[„Teflonové pánve“,“https://panve.heureka.cz/f:21563:2437659/“],[„Klikry pro výcvik psů“,“https://vycvik-psa.heureka.cz/f:14433:436939/“],[„Běžecké šortky“,“https://panske-sortky.heureka.cz/f:15671:515324/“],[„Dětské pohovky“,“https://pohovky.heureka.cz/f:23290:1/“]],“Vybrané značky“:[[„Čokolády Francois Pralus“,“https://cokolady.heureka.cz/f:18281:833937/“],[„Čokolády Chateau“,“https://cokolady.heureka.cz/f:18281:21659493/“],[„Čokolády Herůfek“,“https://cokolady.heureka.cz/f:18281:40707656/“],[„Čokolády Simón Coll“,“https://cokolady.heureka.cz/f:18281:21870141/“],[„Čokolády Maitre Truffout“,“https://cokolady.heureka.cz/f:18281:40507094/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat škrábadlo či odpočívadlo pro kočku?“,“https://odpocivadla-a-skrabadla.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-skrabadlo-ci-odpocivadlo-pro-kocku/“],[„Jak vybrat hodiny?“,“https://hodiny.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-hodiny/“],[„Jak vybrat multimediální centrum?“,“https://multimedialni-centra.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-multimedialni-centrum/“]],“Vybrané produkty“:[[„La Roche Posay Effaclar H krém 40 ml“,“https://problematicka-plet.heureka.cz/la-roche-posay-effaclar-h-krem-40-ml/“],[„MÄSER Fierezza 30 ks“,“https://jidelni-soupravy.heureka.cz/maser-fierezza-30-ks/“],[„Česká mincovna stříbrná dvouuncová mince Český lev 2019 stand 62,2 g“,“https://investicni-stribro.heureka.cz/ceska-mincovna-stribrna-dvouuncova-mince-cesky-lev-2019-stand-62_2-g/“],[„Harton Rod pod Economy“,“https://stojany-a-vidlice-na-pruty.heureka.cz/harton-rod-pod-economy/“],[„Tescoma MONTE CARLO 2″,“https://moka-konvice-french-pressy.heureka.cz/tescoma-monte-carlo-2/“],[„Dortisimo Tác zlatý hrubý vlnka kruh 26 cm 10 ks“,“https://podnosy-tacy.heureka.cz/dortisimo-tac-zlaty-hruby-vlnka-kruh-26-cm-10-ks/“],[„Gorilla Burnout Fuel 1000 g“,“https://sacharidy-gainery.heureka.cz/gorilla-burnout-fuel-1000-g/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Test nanuků: Obsahují nezdravé tuky a šizenou čokoládu!

Chcete znát výsledky těchto testovaných nanuků?

Tropická vedra letošního léta jsou za námi. Neznamená to však, že si už nepochutnáte na zmrzlině – teplo ještě přijde! Víte, co odhalil náš test nanuků? Spoustu nezdravých tuků i šizenou čokoládu.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Posílení Nervové Soustavy?

V obchodech najdete velké množství nejrůznějších zmražených krémů, ať už smetanových nebo s rostlinným tukem. Ty nejsou určeny pro každodenní konzumaci, a to především proto, že jsou kalorickou bombou a obsahují nasycené mastné kyseliny, které jsou rizikové pro naše zdraví.

Nakoupili jsme šest druhů zmrazených krémů na špejli, všechny s čokoládovou polevou. Čtyři z nich patří k těm vydatným, které dostatečným množstvím surovin slibují skutečně lahodnou chuť.

Tomu odpovídá většinou i jejich cena. Dva výrobky patří do levnější kategorie a dá se předpokládat, že budou méně kalorické.

Nanuky jsme odvezli na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, aby v laboratořích provedli jejich rozbory.

Výsledek testů je pro zákazníky velmi příznivý – u žádného z výrobků nebylo zjištěno porušení právních předpisů, všichni výrobci uvádějí na obalu veškeré povinné a pravdivé informace. Všechny výrobky měly správně deklarovanou hmotnost, která byla dodržena. Celkové obsahy tuku v dřeni se pohybovaly od 8,2 % do 12 %.

Výrobek: Pegas s mandlemi – vanilkový v čokoládě – mražený krém s rostlinný tukem s vanilkovou příchutí v mléčné čokoládě s mandlemi

Složení: Sušina: min. 25 %; Tuk: min. 10 %; Složení: voda, čokoládová poleva mléčná: (min.

20 %) (cukr, rostlinný tuk, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, máslo, emulgátor: sojový lecitin, čokoládové aroma), cukr, smetana, rostlinný tuk, sušené odstředěné mléko, sušený mléčný výrobek (laktóza, rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, mléčné aroma), kousky mandlí (min 2 %), emulgátor E471, stabilizátor: E410, E412, želatina, vanilkové aroma, barvivo: beta-karoten, vanilkové lusky mleté. Výrobek je vhodný pro nemocné celiakíí.

Výrobce:Nowaco Opava s. r. o.

Co ukázaly testy: Ze všech testovaných výrobků má Pegas Almond nejvyšší podíl tuku (12,03 g/100 g).

Dřeň obsahuje kokosový, mléčný a další tuk – výrobce na obalu však uvádí pouze tuk rostlinný, což je sice povolené, ale pro spotřebitele nepřesné.

Poměrně vysoký je celkový obsah nasycených mastných kyselin (72,4 %), navíc ve složení se objevily také transmastné kyseliny (1,6 %). Poleva obsahuje značné množství kokosového tuku a velmi nízký podíl kakaového másla.

Hodnocení:Nanuk Pegas Almond získal v našem testu trojku, a to především kvůli nízkému podílu kakaového másla v polevě, vysokému obsahu nasycených mastných kyselin a vzhledem k ostatním výrobkům i vyššímu podílu transmastných kyselin.

Transmastné kyseliny mají prokazatelně za následek zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, která v České republice patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Je však třeba říct, že 1,6 % transmastných kyselin nepředstavuje téměř žádné zdravotní riziko.

Lepší by však bylo, kdyby ta procenta byla téměř nulová.

Navíc tvrzení o vhodnosti výrobku pro celiatiky je přinejmenším zavádějící – vzhledem k obsahu mléka, jehož konzumace se v počátcích bezlepkové diety nedoporučuje, a dokonce v případě vážnějších stádií onemocnění může vyloženě škodit.

Výrobek:Magnum mandle. Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový v mléčné čokoládě (28 %) s mandlemi 5 %)

Složení: odtučněné mléko, cukr, kakaové máslo, rostlinný olej, kousky mandlí, sušené odtučněné mléko, glukózo-fruktózový sirup, máselný tuk, sušená syrovátka, kakaová hmota, glukózový sirup, emulgátory (E471, E442, E476), stabilizátory (E410, E412, E407), kousky vanilkových lusků, aromata, barvivo ( E160a). Stopy jiných ořechů a arašídů. Certifikováno Rainforest AllianceTM.

Prodejce:Unilever ČR spol s. r. o.

Co ukázaly testy:Magnum má sice nejnižší podíl tuku ze všech testovaných výrobků (8,16 g/ 100 g), ale nejvyšší procento nasycených mastných kyselin (83,2 %), převažují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (laurová a myristová).

Ve výrobku je převážně kokosový tuk, který opět není uveden jako konkrétní rostlinný tuk na obalu. Výrobce tím neporušuje žádnou normu, ale nepřesně informuje zákazníky. Poleva obsahuje vysoký podíl kakaového másla a žádný kokosový tuk.

Hodnocení: Nanuk Magnum získal v našem testu trojku. Hlavním důvodem je vysoký podíl nasycených mastných kyselin, nepřesné informování zákazníků o složení, zbytečně velký počet éček a také vysoká cena.

Chuťově Magnum určitě nezklame.

Ovšem nevíte, co přesně jíte, a v žádném případě nesmíte přehánět konzumaci této pochoutky, protože výrobky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin jsou vnímány jako výživově méně vhodné.

Výrobek: Zmrzlina s rostlinným tukem s příchutí Bourbon-vanilky s polevou z mléčné čokolády (28 % hm.) a s kousky mandlí (6 % hm.)

Složení:odtučněné mléko, cukr, palmový a kokosový tuk, sladká syrovátka, kakaové máslo, kousky mandlí (6 % hm.

), glukózový sirup, kakaová hmota, sušené odstředěné mléko, sušené plnotučné mléko, máselný tuk, rostlinný extrakt (mrkev), emulgátory: mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerin-polyricinoleát, sójový lecitin; stabilizátory: karubin, guma guar; přírodní aroma bourbon-vanilky, mleté vanilkové lusky. Může obsahovat stopy arašídů a jiných suchých skořápkových plodů.

Co ukázaly testy: Gelatelli Almond obsahuje pouze o něco méně nasycených mastných kyselin než Magnum (82 %), takže oba výrobky jsou srovnatelné. Podíl tuku je poměrně vysoký (10,31 g/100 g). Výrobek v souladu s popisem složení obsahuje převážně kokosový tuk. Poleva obsahuje velké množství kakaového másla a jen minimum kokosového tuku.

Hodnocení: Nanuk Gelatelli Almond získal v našem testu dvojku, a to především pro vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Je korektní však také říct, že u nanuků, které jsou energeticky bohaté, musíme vždy s vysokým podílem nasycených mastných kyselin počítat.

Budete mít zájem:  Příznaky Poruchy Srážlivosti Krve?

V podstatě to znamená, že výrobce nanuk „neošidil“. Svým složením i chutí je nanuk Gelatelli Almond téměř totožný s nanukem Magnum.

Lepší známku však získal především proto, že v popisu na obalu informuje zákazníky o palmovém a kokosovém tuku, a pak za svou zcela bezkonkurenční cenou.

Výrobek: Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový s mléčnou čokoládou

Složení: Informace pro alergiky: Výrobek obsahuje mléko a sóju. Může obsahovat stopové množství suchých skořápkových plodů a arašídů.

Složení: obnovené odtučněné mléko, mléčná čokoláda (28 %) (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, mléčný tuk, emulgátor (sojový lecitin), vanilin), voda, cukr, glukózový sirup, rostlinný tuk, mléčné bílkoviny, sušená syrovátka, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), zahušťovadla (guma guar, karob), semínka vanilky, aroma, barvivo (beta-karoten).

Prodejce:Tesco Stores ČR a. s.

Co ukázaly testy: Mražený krém Vanilla obsahuje 10,24 g/100g tuku. Podíl nasycených mastných kyselin je v tomto nanuku poměrně příznivý (62,8 %), nepřekračuje tedy doporučenou hranici 70 %.

Ve složení v laboratořích našli mléčný a kokosový tuk. Mléčný tuk přitom na obalu uvedený je, kokosový je opět ukrytý pod obecným označením rostlinný tuk.

Poleva je převážně z kakaového másla s minimálním množstvím kokosového tuku.

Hodnocení: Mražený krém Vanilla získal v našem testu dvojku, a to především pro nepřesné informování zákazníků, vyšší podíl tuku a vzhledem ke složení kvůli poměrně vysoké ceně. Složením tuků je tento nanuk velmi podobný mnohem levnějším výrobkům.

Výrobek: Vanilková zmrzlina s polevou z mléčné čokolády s rostlinným tukem

Složení: Obsah tuku min. 8,7 % hm. Složení: pitná voda, poleva z mléčné čokolády 28 % hm.

(cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, kokosový tuk, dehydratovaný mléčný tuk, emulgátor: E322; aroma: vanilín), cukr, kokosový tuk, glukózový sirup, mléčná bílkovina, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, emulgátor: E471; Zahušťovadla: E412, E410; vanilka mletá, aroma, barvivo: beta-karoten. Obsahuje výrobky ze sóji. Může obsahovat stopy arašídů a jiných suchých skořápkových plodů.

Co ukázaly testy: Nanuk Ballino Ice cream Vanilla obsahuje 9,20 g/ 100 g tuku. Nasycené mastné kyseliny dosahují 62,1 %, takže jsou pod doporučeným limitem. Dřeň obsahuje mléčný a kokosový tuk, což výrobce správně uvádí na obalu. I poleva obsahuje převážně kakaové máslo s minimálním podílem kokosového tuku.

Hodnocení: Ballino Ice cream Vanilla získal v našem testu jedničku. Tu si vysloužil za přijatelné množství nasycených mastných kyselin, vhodné složení polevy, správné informování zákazníka o složení a také za velmi příznivou cenu.

Pro pořádek ale je třeba uvést, že tento nanuk patří k těm méně energeticky náročným, lehčím, a vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin zdravějším. Prostě je v něm méně kokosového tuku než například v Magnum Almond nebo Gelatelli Almond.

Výrobek: Zmrzlina s rostlinným tukem s příchutí Bourbon-vanilky s polevou z mléčné čokolády (28 % hm.) a s kousky mandlí (6 % hm.).

Složení: Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 30 %.

Složení: mléčná čokoláda 30 % (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, mléčný tuk, sušené odstředěné mléko, syrovátkový výrobek, rostlinný tuk, emulgátory (sójový lecitin, polyglycerol- polyricin-oleát), odstředěné mléko, smetana, syrovátkový výrobek, glukózo-fruktózový sirup, cukr, glukózový sirup, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků), stabilizátory (karubin, guma guar), extrakt z Bourbon vanilky, extrakt z mletých vanilkových lusků, rostlinný extrkt (mrkev). Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, vajec a lepku.

Vyrobeno: privátní značka, výrobce neuveden

Prodejce: Kaufland Česká republika v. o. s.

Co ukázaly testy:Maxx Vanilla K- Classic obsahuje 9,98 g/100 g tuku. Tento výrobek obsahuje skutečně mléčný tuk, takže je pravděpodobně vyroben opravdu ze smetany.

Podíl nasycených mastných kyselin je pod doporučenou hranicí, tedy 65,9 %. Poleva obsahuje 62,8 % nasycených mastných kyselin, což je nejvíc ze všech testovaných výrobků.

Tento nanuk obsahuje také nejvyšší podíl transmastných kyselin (1,8 %).

Hodnocení: Tento nanuk získal v našem testu dvojku. Hlavním důvodem je přítomnost trans- kyselin, které mají vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy, a jsou dokonce horší než nasycené tuky.

Z tohoto důvodu byla například v USA uzákoněna povinnost uvádět na potravinách obsah transnasycených kyselin, což ale u nás ani v Evropské unii neplatí. Přesto bychom se potravinám s transkyselinami měli spíše vyhýbat.

Opět platí, že množství, které v laboratořích našli v tomto výrobku, je vzhledem k jiným potravinám nízké, ale bylo by lepší, kdyby bylo téměř nulové.

Rostlinné tuky, které se používají v recepturách většiny zmrzlin, obsahují vysoké procento nasycených mastných kyselin, a někdy i transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Mají však vhodné technologické vlastnosti pro výrobu mražených krémů i polev, a proto se používají.

Pokud se tedy rozhodnete, že si chcete pochutnat na zmrazeném krému, musíte se rozhodnout, co vlastně chcete koupit.

Pokud vám nevadí kalorická bomba a chcete si pochutnat, sáhněte po produktu, jako je například Gelatelli Almond. Je cenově výrazně příznivější než Magnum Almond a dostanete za podstatně méně peněz vlastně totéž.

Pokud chcete méně kalorickou variantu za dobrou cenu, potom sáhněte například po nanuku Ballino Ice cream Vanilla.

Budete mít zájem:  Natažený Břišní Sval Priznaky?

Vždy však musíte počítat s tím, že všechny uvedené zmrzliny obsahují nasycené mastné kyseliny, jejichž vysoký příjem může zvyšovat některá zdravotní rizika. V závislosti na zdravotním stavu a fyzické aktivitě by jejich reálný příjem neměl přesáhnout 10 % energie získané z potravy. My však běžně tuto hodnotu překračujeme, a tak nasycený tuk tvoří kolem 15 % celkové přijaté energie.

A proto platí i u zmrzlin – všeho s mírou.

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Mléčné zmrzliny se řadí mezi klasické pochoutky a díky podílu bílkovin patří i po výživové stránce k těm lepším mezi zmrzlinami. Tvaroh, jogurt nebo skyr obsažené v hlavní složce testovaných nanuků, jsou také výborným zdrojem vápníku. Jedním z důvodů, proč si některé z nich můžete občas bez výčitek dát, je množství obsažených bílkovin.

Přečíst článek ›

„Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové“ uvedl Jiří Brát, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. 

U jednoporcového balení je výhoda, že si lidé mohou kontrolovat příjem živin a kalorií. Energetická hodnota byla u všech testovaných nanuků jen mírně nad 100 kcal, což při občasné konzumaci v horkých letních dnech nevede ke zvýšenému příjmu energie.

Tradiční Míša zabodoval

Vítězem testu je tradiční Míša (výrobce Tipafrost), který získal celkové prvenství díky nejvyššímu podílu mléčné složky a nejlepšímu hodnocení v senzorickém testu.

Míša využívá jako základní surovinu tvaroh a má téměř nejvíce bílkovin na 100 g výrobku. V množství bílkovin ho o pouhou desetinu předběhl Skyr Natur (Tipafrost).

Bohužel Skyr zcela propadl v senzorickém hodnocení, ve kterém skončil na posledním místě. Odborníky v laboratoři nezaujal pro svou jemně slanou chuť.

Naopak velmi dobré hodnocení dostal Prima Kuba (Bidfood Opava), který v testu skončil na druhém místě. Pyšnit se může velice příznivou cenou a nejnižším množstvím tuků mezi testovanými mraženými krémy. Mírnou výtku obdržel za sladkou kakaovou polevu, která zakrývá chuť zmrzliny, přestože polovinu jeho složení tvoří tvaroh.

Polovinu tvarohu ve složení mají i zmrzliny Smíšek Ballino od Lidlu a Polárka tvarohová od výrobce Euroice Food. Smíšek měl ale slabou tvarohovou chuť, kterou navíc přebíjela poleva, a nejvyšší množství cukrů. U Polárky zase absolutně neodpovídal obsah cukrů uvedený na obale. Plusem může být, že hned po Skyru a Míšovi má nejvíc bílkovin.

Zmrzliny pro vegany: poptávka roste

Veganské zmrzliny jsou poměrně novým segmentem na trhu. Poptávka po čistě rostlinných výrobcích se zvyšuje každým rokem.

Podle vyhlášky musí být „mražený krém s rostlinným tukem“ připravený z mléka nebo jiné mléčné suroviny. Výrobky pro vegany přirozeně neobsahují mléko. Výrobci musí použít jinou alternativní surovinu a vinou nejasné legislativy není produkt kam zařadit.

„Je vidět, že veganský trend může způsobovat některé komplikace v zákonných normách. Legislativa se doposud snažila striktně rozlišovat mléčné výrobky a k nim různé alternativy.

Na některé trendy ve výrobě potravin se zapomnělo a jejich vymezení v rámci skupin potravin chybí,“ upozornil Jiří Brát.

Jak se s tím sledované výrobky vyrovnaly? Například Valsoia Sójový nanuk (výrobce Valsoia) měla na obalu označení „zmrzlina s rostlinným tukem“, i když neobsahuje mléko, což vyhláška pro tuto skupinu přímo vyžaduje. Magnum Vegan Almond (Unilever) je zmrzlina „na bázi rostlinných surovin“, i když žádná taková skupina neexistuje. Rawito Raw Ice cream (Meruzalka) použilo v názvu jen „čokoládový“ a skupinu neuvedlo.

Pro běžného zákazníka je nejlepší volba mezi zmrzlinami s ovocným podílem výrobek Solero Mango (Unilever). Odborníky si získal za částečně kandované kousky manga, přiměřené množství cukrů a příznivou cenu 28,90 Kč za balení (70 ml).

Přečíst článek ›

O pár korun levnější je sice mangová zmrzlina Fresca Paleta Mango (Fresca Paleta s.r.o.). Ta ovšem neoslnila svou chutí a výtku dostala i za deklarovanou nepřítomnost konzervačních látek, což je u mražených krémů zcela obecná vlastnost.

Kdo má rád osvěžující chuť citrusových plodů a je ochotný zaplatit za nanuk (65 ml) cenu 69,90 Kč, může sáhnout po BabaSucco Sicily Lemon (Unilever). Při senzorickém testu se zdála až příliš kyselá, své fanoušky si však jistě najde. Navíc je i vhodným zdrojem vitaminu C (23 % denní doporučené dávky.)

Magnum Almond Vegan: kalorická bomba

U zmrzlin, které nemají podíl ovocné složky, uspěl Magnum Vegan Almond (Unilever), a to kvůli krémové chuti s příjemně křupajícími mandlemi. Jde ale o mražený krém s 26 g cukru na 100 g. To z něj dělá nejkaloričtější výrobek v testu. Za jednu porci (90 ml) zaplatíte 44,90 Kč.

Kdo nehodlá dělat velký průvan v peněžence, může sáhnout po lacinějším Valsoia Sójovém nanuku (Valsoia). Tento výrobek obsadil v testu krémových výrobků první místo.

Při senzorickém testu naopak zcela propadlo Rawito Raw Ice cream (Meruzalka). Podle odborníků se na jazyku vůbec nepodobá zmrzlině, vykazuje zvláštní pachuť a vůni.

Vyčnívá tu zejména až příliš hořká chuť kakaa. Zmrzlina má ovšem absolutně nejnižší množství cukru na 100 g (15 g). Příznivci hořkých čokolád by v ní ale mohli najít zalíbení.

Jen se připravte na to, že za tento nanuk zaplatíte 59,90 Kč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector