Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

Zázrak, na který stačí jen 4 suroviny. Brambory, mouka, voda, sůl! Než stačíte 2x mávnout vařečkou, z hrnce už stoupá dým. Než řeknete „simsalabim“, už se nesou na stůl. Já si myslím, že s čerstvou brynzou jsou nejlepší! Máte-li brynzu rovnou ze salaše od bači, k tomu voňavou vyuzenou slaninu, byl by hřích nepustit se do přípravy pravých slovenských halušek.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

(Víte, že ovčí mléko ve srovnání s kravským obsahuje dvojnásobek vápníku? Tradiční slovenská brynza se vyrábí z nepasterizovaného ovčího mléka a zachovává si všechny původní biologicky aktivní složky. Obsahuje mnohonásobně více mléčných bakterií než jogurty.)

Kde se dají sehnat originální suroviny, když nikde v okolí bača své stádo ovcí nepase? Já dostala tento úžasný jedlý dárek od přítelkyně Heleny.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

(Vůně „opravdové“ slaniny se nedá s ničím porovnat. Pro tu vůni odpustíte i nějakou tu kalorii navíc. Halušky s brynzou bez slaniny? To raději ani nezkoušejte.)

O haluškách se říká, že nejlépe chutnají, když je vaří chlap, protože příprava vyžaduje mužský přístup. Žádné přesné vážení, stačí jen trochu přirozeného citu pro věc.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

(Když je to „mužský recept“, tak by měl rozhodně asistovat muž! Pokud se ovšem neujme celé realizace sám. Neměla jsem šťastný den! )

Den před kuchařskou premiérou jsem se dala do studování této lidové slovenské receptury a našla jsem vážně hromadu zajímavého materiálu. Jak je uvařit i jak je zaručeně zkazit 🙂 Králem všech bludných receptur se stal ten, na který níže uvádím link. Až budete číst tuto parodii na „slovenské halušky“, bude vám to jasné. Diskuze pod článkem dává jasný signál, že co je moc, to je moc. Diskutující se diví: „Cože? Vařené brambory? Vařená brynza? U nás se neříká brynza, ale bryndza! Na halušky bazalka? Nedělejte z toho Itálii! Tyhle halušky jsou velmi divné! Který chytrák napsal takový recept na slovenské národní jídlo? To musela být nějaká pomatená kuchtička!“ … Takovým receptům se věřit opravdu nedá … Co na to říct? Raději nic … Nebo to raději nečtěte. Halušky podle toho neuvaříte a bača by vás hnal holí od salaše až do Aše. Zajděte raději sem, kde se o haluškách dozvíte dost a jsou to zaručeně seriózní informace. Přečtěte si to! … a nechte se inspirovat. Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

(Vodu z nastrouhaných brambor slijeme a necháme usadit škrob.

Ten k bramborám po pár minutách vrátíme. Pomůže nám bramborovou hmotu pěkně slepit a nebudeme k tomu potřebovat žádné vajíčko)

Zjistila jsem, že názor na halušky se i mezi odborníky rozchází. Mohou být velké jako malíček nebo mrňavé jako nehtík. Líbil se mi původní recept od bači, který halušky připravoval bez použití vajec. Na salaši vejce často chyběla, ale halušky s bryndzou byly pořád. Tento recept mi přišel nejautentičtější a oceňuji i to, že byl chlapský.

Žádné odměřování surovin, všechno pěkně podle citu. Jak to dopadlo? Veškeré mé vstupní suroviny byly tak úžasné, že jsem ani na chvilku nepochybovala o tom, že se z toho prostě musí uvařit dobré jídlo (pokud já neudělám nějakou kardinální chybu).

Pozor! Naučila jsem se i ty nejobyčejnější recepty nepodceňovat 🙂 Do přípravy halušek jsem šla s pokorou a respektem.

Halušky s brynzou (pardon „bryndzou“)

  • syrové brambory podle chuti
  • hrubá mouka + hladká mouka v poměru 1 : 1
  • (důležitá poznámka: poměr brambor a mouky by měl být 3 : 2)
  • sůl
  • máslo
  • brynza
  • smetana
  • slanina

Brambory oloupeme a na jemném struhadle postrouháme do mísy. Bramborovému těstu rozhodně pomůžou škrobovité brambory z loňské úrody. Z nastrouhaných brambor slijeme vodu do hrnku. Necháme ji chvilku odstát a dáme šanci škrobu, aby se usadil na dně.

Po pár minutách vodu slijeme, ale usazený škrob vrátíme zpět k nastrouhaným bramborám. Škrob nám směs na halušky pěkně spojí. Podle rady zkušenějších není potřeba v této fázi solit, protože samotná brynza je slaná dost. Přidáme směs hladké a hrubé mouky. Kolik? To je otázkou citu.

Respektujte zásadu, že brambor by mělo být víc a mouky méně. Vzniknout musí bramborová směs, která není ani tuhá ani řídká.

(Slaninu nakrájíme na plátky a poté na drobnější kousky. Někdo říká, že lanina má být tak velká, jako dětský prstík, aby byla cítit v ústech. Krájela jsem ji na tenčí kousky, aby se pěkně vypekla a byla křupavá.)

Při vaření se halušky mají jen malounko rozvařit a na povrchu osliznout, ale zase ne moc 🙂 Správně uvařená haluška musí při skusu pěkně pružit. Bramborovou směs nenecháváme dlouho stát, protože stáním rychle řídne.

Dáme vařit velký hrnec s vodou, do kterého halušky zaváříme. Když voda vře, mírně ji osolíme a halušky do vroucí vody propasírujeme přes síto na halušky. I zde jsem se setkala s názorem, že není třeba solit, protože o všechno se postará až na talíři brynza.

Přeci jenom jsem malou špetku do vody upustila, … tak nějak ze zvyku.

Průměr oka v sítu je cca 1 cm. Zamícháme je, aby se nepřilepily na dno hrnce. Když vyplavou na hladinu, jsou vařeny. Zkusila jsem si z části bramborového těsta druhý způsob, kdy těsto přímo z dřevěného lopára (prkénka) ukrajujeme lžící a sázíme přímo do vroucí vody.

Prkénko i lžíci namočte do horké vody, půjde vám to hned lépe. Kousky jsou větší, proto je vaříme o chvilku déle. I tady platí zásada, že když halušky vyplavou na hladinu, musíme je vyndat z vody ven.

(Ještě připomenu, že uvařené halušky v žádném případě neoplachujeme pod studenou vodou.)

(Použila jsem síto a stěrku na klasické „Spätzli“, protože ty doma vařím nejčastěji. Halušky se přes síto pěkně propasírovaly, ale zas tak snado to nešlo. Příště budu halušky do hrnce sázet rovnou z lopára! Šlo to podstatně lépe a ušpinilo se méně nádobí.)

Než se halušky uvaří, rozdrobíme do mísy brynzu a promícháme ji se lžící smetany. Znalci doporučují přidat i lžíci „haluškovice“, což je voda, ve které se halušky vařily. Slaninu nakrájíme na jemno a pěkně ji na pánvi vypečeme, aby byla křupavá. Když zavoní dobrá slanina, jen stěží si na halušky neuděláte chuť. V této fázi jsme už ve finále a bude se nosit na stůl.

(Brynza se krásně rozředí lžící smetany a lžící „haluškovice“, tj. vody, ve které se halušky vařily. Zdá se vám koupená brynza trochu hořká? To je známka toho, že má zaručeně prošlou lhůtu.

Brynza musí vonět a její chuť ja příjemně slaná a v krku zanechá sametový dojem. Kupte si tu nejlepší a nejčerstvější brynzu, jakou se vám podaří sehnat.

Ani cesta na salaš se nejeví jako promarněný čas.)

Halušky rychle scedíme nebo vybereme děrovanou lžící z vody ven. Stará rada praví, že dobré halušky mají být třemi mastmi mazané. Poprvé máslem, kterého přidáme plátek do právě uvařených a scezených halušek. Podruhé brynzou, kterou rozředíme dobrou tučnou smetanou. Potřetí slaninou, kterou mísu s haluškami dekorujeme a která tak lahodně voní, až se sliny sbíhají.

Horké halušky promícháme s brynzou, posypeme vypečenou slaninou a bleskem podáváme, protože všichni už velmi netrpělivě čekají u stolu. Než vezmu příbor do ruky, zatočím ještě nad nebohým osudem halušek pepřovým mlýnkem a potom je sním. Jak se povedly? Byly voňavé, krásně klouzaly do krku a vypečené kousky slaniny je okrášlily a krásně se s nimi laškovalo v ústech.

Stačilo přidržet mezi zuby a stisknout. Za ten křupavý zvuk to stálo. I když si strouháním brambor poničíte manikúru, haluškám s brynzou to odpustíte. Tohle jídlo je krásným symbolem sousední slovenské kuchyně, proto bych ráda znala nějaké zaručené fígle, jak na halušky jít, aby byly ještě lepší. Nejlepší! Aby znalec přes halušky řekl, „Lepšie halušky som ešte nejedol.

Dáte si? Na talíři to není žádná velká estetika, ale ta chuť !!!

Budete mít zájem:  Problem Se Stitnou Zlazou Priznaky?

Co vy a halušky? Chutnají vám? Podle jakého receptu je vaříte?

(Děkuji nejen za originální suroviny na halušky, ale též za krásné stylové nádobí, na kterém to haluškám opravdu moc slušelo. A nejen jim! Další experimenty již byly podniknuty a nádobí tomu všemu dodalo punc dokonalosti. Velké díky milá Helli. Keramika od Dáši Wallerové potěší nejen oko, ale opravdu se na ní vařit a geniálně servírovat rovnou na stůl. Stala se ozdobou mé kuchyně.

Škoda, že jsem ti nemohla dát alespoň ochutnat. Halušky uvařené z darovaných prvotřídních surovin se staly mým nezapomenutleným zážitkem. Příště se zdokonalím a do vody je budu házet rovnou z lopára 🙂

(Po haluškách se jen zaprášilo, slaniny nezbyl ani kousek, ale pod pokličkou v keramickém kastrolu je brynzy ještě dost. Něco chutného a zimního jsem vymyslela, tak se můžete těšit na brynzové pokračování. Prozradím jen, že to bude recept pro chladné počasí, který krásně zahřeje na duši i na těle.)

Miluji lidové receptury a lidovou tvořivost. V tomto příspěvku se snoubí obojí! Hodlám s tím pokračovat 🙂

Brambory v kožíšku

Miluju brambory. Vařené, pečené, v podobě kaše, bramboráku (ty nejvíc!), halušek, salátu, knedlíku, šťouchané, gratinované, francouzské, prostě jakékoli. Miluju je v jakékoli podobě a tajně po nocích toužím po domácích bramborových lupíncích a hranolkách.

Pokud jsou brambory na talíři, jsem šťastná víc než obvykle. V této raně podzimní době, kdy mají brambory zatím jen papírově tenkou slupku, si je však užívám ještě radši.

Jenomže když něco milujete, zároveň to také nenávidíte. Možná o tom nevíte a nenávist se zatím jen skrývá kdesi v temném a zastrčeném zákoutí vaší duše, možná o ní naopak dobře víte a necháte ji občas se projevit a zaskotačit si s vámi na tomto světě; anebo je vám to dost možná úplně fuk. Mně to ale fuk není, a proto už hezky dlouho chovám k bramborám dvojaký vztah.

Zhluboka nenávidím jejich slupku, která dost často musí před vařením pryč. Čím víc lidí se mi sejde u stolu a čím větší bramborová vášeň se má rozvonět v mé kuchyni, tím víc škrábání brambor proklínám.

Brambory bez loupání

Stejně jako je láska sestrou nenávisti, tak lenost je matkou pokroku. Práci si usnadňuji, kde to jde. Potřebuji bramborovou přílohu pro velký stůl? Fajn, budou pečené brambory, nemusí se předem loupat.

Zachtělo se hladovým krkům bramborové kaše? Uvařím brambory se slupkou a pak jim dopřeju průchod lisem na brambory – žlutý poklad vyklouzne, ale slupka se zachytí.

Bramborové chipsy? Krájím je obzvlášť natenko, slupky si po usmažení nikdo ani nevšimne.

Moji nejoblíběnější fintu jsem se vám ale rozhodla dnes ukázat. Je voňavá jako rozmarýn, sytá jak jen brambory umí být a chutná, protože ji doprovází špek a sýr. To všechno společně zapečené v troubě. Říkám jim brambory v kožíšku. Jednoduché, snadné a hlavně působivé. Nebo dokonce prosté, ale účinné.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

Brambory – předem uvařené ve slupce a ještě teplé – prostě zabalíte do plátků dobré slaniny. Odtud název brambory v kožíšku. Aby tahle úprava měla své kouzlo, předtím ještě brambory naříznete a do útrob jim zasunete kousek sýra. Tím pádem se vše ještě musí spíchnout snítkou rozmarýnu, který všechno udrží pohromadě. Jak moc šťastná je tahle volba vám bude jasné už po páté minutě zapékací.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

Škoda, že necítíte, jak náramně to voní. S požadavkem na příslušné rozšíření funkcí vašeho internetového prohlížeče se laskavě obraťte na svého vývojáře. Anebo si tuhle slast hned uvařte.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

Suroviny

  • 12 menších brambor, nejlépe salátových
  • 12 plátků slaniny
  • kousek sýra (volte jakýkoli zhruba půl roku zrající sýr, který nemá zcela dominantní chuť)
  • pár snítek rozmarýnu (na konci jim zešikma seřízněte stonek do špičky)

Postup

  1. Brambory důkladně umyjte a následně uvařte v osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 25 minut. Že jsou měkké snadno poznáte vpíchnutím ostrého nože do brambory – musí jí projet jako voskem.
  2. Slijte a nechte 10 minut nepřikryté odpařit a trochu zchladnout.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ze sýru odkrojte tenké, sotva jako dětská dlaň velké plátky. Každou bramboru podélně nařízněte zhruba do dvou třetin, zasuňte do ní sýr, obalte plátkem slaniny a napříč propíchněte krátkou větvičkou rozmarýnu, aby všechno drželo pohromadě.
  4. Zkrášlené brambory naskládejte do pekáčku (nemusíte jej vymazávat, slanina pustí dost tuku) a vložte do trouby. Zapékejte bez přikrytí asi 15 minut, až se sýr začne rozpouštět a slanina zezlátne.

https://www.kucharkaprodceru.cz/brambory-v-kozisku/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

A víte, co je na tom všem nejlepší? Že se tyhle brambory dají upravit na sto a jeden způsob. Princip zůstane zachován, změní se jen použité suroviny. Pěkně v duchu hesla co lednice dala a hospodyňka vzala. Až u vás doma utichnou ovace, dejte vědět, jak chutnalo.

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

i60.cz: Jarní brynza je tady, nastal čas halušek a demikátu

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?

FOTO: autorka

25. 5. 2017

Na domácích haluškách, symbolu slovenské kuchyně, si rádi pochutnáme i v českých zemích. V našich končinách sice bývá běžnější varianta s kysaným zelím, ale stále častěji si v obchodě můžeme koupit originální slovenskou, netermizovanou brynzu, která má specifickou chuť a vůni. Zvláště nyní, v jarních měsících, je brynza nejkvalitnější.

Co budeme pro přípravu „pravých“ brynzových halušek potřebovat? Syrové brambory, směs hladké a polohrubé mouky, sůl, originální slovenskou brynzu – netermizovanou, kvalitní uzenou slaninu, pažitku.

U halušek nelze přesně stanovit jednotlivé poměry, takže zůstaňme trpěliví a zkoušejme. Velmi záleží také na druhu brambor, od toho se pak odvíjí množství mouky. Z oloupaných syrových brambor uděláme pyré, buďto pomocí robotu, nebo je nastrouháme co nejvíce najemno na struhadle (užší strana, která se jinak téměř nepoužívá).

Vzniklou hmotu osolíme a postupně přidáváme směs hladké a polohrubé mouky v poměru zhruba 1:1. Až dosáhneme konzistence hustší krupicové kaše, několik halušek hodíme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, vyndáme dírkovanou naběračkou. Pokud se rozvaří, přidáme trošku mouky, je-li směs příliš hustá, opatrně přilijeme vodu a těsto znovu promícháme.

Halušky shrnujeme do vroucí vody buďto nožem z prkénka, nebo použijeme cedník s většími oky.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do křupava.

Do mísy rozdrobíme brynzu, zasypeme uvařenými haluškami, promícháme se slaninou a posypeme nadrobno pokrájenou pažitkou, která pokrm nejen barevně osvěží, ale dodá i pikantní chuť.

Poslední várku halušek necháme ve vodě, okořeníme podle chuti sladkou i pálivou paprikou, přidáme rozškvařenou slaninu i s tukem, osolíme a máme další z pochoutek slovenských bačů – vydatnou polévku demikát.

Zkoušejme, kombinujme a mlsejme Pokud najdeme v jiné receptu mezi ingrediencemi i vajíčko, pryč od něj, není to originál a výsledná chuť by byla zcela jiná. Vaření bez přesného poměru surovin vyžaduje trošku kuchařského grifu, tak při případném prvním nezdaru nezoufejte.

Žádný učený z nebe nespadl. Můžete si však být jisti, že až na stůl postavíte mísu s vonícími haluškami, sklidíte zasloužený obdiv stolovníků. Výtečně chutnají s pivem, ale dobře se doplňuje i s kalíškem pálenky na povzbuzení trávení…tak se to aspoň osvědčuje našim slovenským bratrům.

Tip: Kuchařka z motorestu v lázních Rajecké Teplice přidává do halušek kromě brynzy a slaniny i trošku vody, ve které se vařily. Pokrm má krémovější konzistenci.

Alena Kučerová pro portál i60

Hodnocení: (5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Test halušek: které obsahují nejvíce brambor? Test halušek: které obsahují nejvíce brambor? Zpět na homepage

Bramborové halušky

  • zizala12. 6. 2013 14:19:21 Odpovědět
  • spagetka12. 6. 2013 13:46:33 ondra: ale o tom je vaření, že každý si množství upřesní dle sebe a své chuti. Množství surovin je vždy orientační Odpovědět
  • ondra(neregistrovaná)12. 6. 2013 13:41:29 no ja si nemůžu pomoct, ale té mouky to teda potřebuje podle mě více. jinak se halušky z části rozvaří. prostě to těsto by mělo mít pevnou konzistenci. pokud je řidší, tak těsto krásně prokape sítem do hrnce aniž by jsme mu pomohli, ale halušky budou rozvařené „mlandry“ a né pevné mikroknedlíčky, tak jak je mám rád… Odpovědět
  • JanaDorazinova24. 7. 2012 09:58:43 Odpovědět
  • chocolate24. 7. 2012 09:54:25 Odpovědět
  • JanaDorazinova23. 7. 2012 21:45:49 Halušky se dělají na milion způsobů a každý tvrdí, že právě on dělá ty správné. Moje tchýně používala syrové brambory a mouku hrubou,(byla to Slovenka), já dávám polohrubou, každý to dělá jinak. Mi se recept líbí, nejsem schopná posoudit, zda je foto autorovo, protože i já mám na jiných webech své fotky, takže snad to vysvětlí. U mne je to za bod. A vítej Na Topreceptech, Jendo A Terezko, já vajíčko dávám-podle své slovenské tchýně Odpovědět
  • AniCiz23. 7. 2012 20:40:46 souhlas s Drobkem…soudy vynášejte,až se to vysvětlí bod dávám Odpovědět
  • tejaja(moderátorka)23. 7. 2012 19:12:03 spagetka: Ladka, nokerle sa robia u nás z múky, vajca, vody a soli. Zo zemiakov sú to zásadne halušky.A rozhodne zo surových zemiakov, akonáhle je to z varených zemiakov, nie sú to halušky Z cesta z varených zemiakov môžem urobiť šúľance a pod , ale nie halušky. Odpovědět
  • spagetka23. 7. 2012 19:07:26 Já bych tam určitě nedávala hladkou mouku. Jinak my tomu říkáme nokrle, šišky apod. Častěji dělám z vařených, ale jde i ze syrových. Se zelím a slaniinou to nemá chybu Odpovědět
  • tejaja(moderátorka)23. 7. 2012 18:57:39 Halušky sa robia zásadne zo surových zemiakov. A scedia sa vtedy, keď vyplávu na povrch, takže žiadne déle ani několik minut. Ani vajcia do nich netreba. Aj do halušiek s kapustou patrí slanina. Odpovědět
  • nora(neregistrovaná)23. 7. 2012 18:37:59 tohle se nedela krast autorovo fotku dej sem vlastni kopirovat se da snadno a tezko ji udelat Odpovědět
  • Pavlino(neregistrovaný)23. 7. 2012 14:59:08 To je zvláštní, ale fotka je i na jiném webu, třeba tady http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10420 a pokud budeš chtít, najdu ti těch stránek několik kde tvoje údajná fotka figuruje. Tak budeme si tady lhát nebo vařit? Odpovědět
  • Bibinka23. 7. 2012 14:53:03 Honzo, vítám tě v naší Topkové rodině, jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo S tou fotkou bys to měl vysvětlit, tady se kopírované nedávají a taky by jsi mohl mít problém s autorským právem Jedině, že by stránky byly tvoje, ale asi nee…. Jinak halušky milujeme a patří k našim VIP receptům, tak ti dávám 1.bod Odpovědět
  • Autor mě o to požádal! Odpovědět
  • Drobek23. 7. 2012 14:31:03 Určitě, podoba je víc než – stejná. Ale otázka zní kdo to komu ukrad a jestli vůbec. On ten článek taky může být od autora tohohle receptu. Odpovědět
Budete mít zájem:  Za Jak Dlouho Se Projeví Příznaky Covid?

Bramborová dieta: 9 kg dole za dva měsíce

Brambory bývají zcela neprávem považovány za dietního nepřítele. Opak je pravdou. Mají totiž na 100g podle typu odrůdy kolem 290 kJ.

Brambory mají navíc vysoký obsah vitamínu C a draslíku a také řady dalších zdraví prospěšných látek jako jsou hořčík, železo, fosfor, mangan, jód, molybden, selen a další.

Jistý Američan dokonce vydržel dva měsíce na striktně bramborové dietě a zhubl 9kg a to je jedl i smažené. 

Záleží na úpravě

Logicky dietnější jsou ty s nižším obsahem škrobu, tedy salátové a brambory varného typu A. Výhodou je, že jsou dostupné po celý rok a navíc skoro nic nestojí. Navíc ženy bývají obvykle, jak se říká “přílohové”, takže jim dieta vylučující přílohy nevyhovuje.

Při přípravě se vyhněte smažení a přidávání velkého množství másla či tučných sýrů při gratinování. Stejně tak zapomeňte na výrobky z bramborového těsta (knedlíky, gnochi, halušky apod.), obsahují totiž mouku.

Nejlepší jsou brambory vařené ve vodě či v páře a pečené ve slupce. Upečete-li je v alobalu, nemusíte přidávat žádný další tuk. Podobně brambory vařené v páře pustí vlastní tuk, takže nepotřebují omašťovat.

Nejlepší jsou v kombinaci s nízkotučnými a kysanými mléčnými jogurty jako jsou vybrané druhy sýrů, jogurty, tvaroh, kefír a podobně.

Jídelníček na 5 dní

K snídani si na střídačku dopřejte krajíc chleba s nízkotučným sýrem a syrovou zeleninou nebo ovesné vločky s nízkotučným jogurtem a čerstvým ovocem.K svačině můžete vybírat z v alobalu pečené brambory s trochu sýru typu feta, lehkým listovým salátkem s kapkou olivového oleje nebo z mrkve s jablkem.

1. den:

Oběd: 250 g brambor ve slupce vaříme v masovém vývaru spolu s kousky kuřecího masa – scedíme a ochutíme solí a pepřem.

Večeře: V malé misce zapečeme v 100 g vařených brambor, 100 g žampiónů dušených do měkka, vše zalité jedním vejcem rozšlehaným s trochou vody..

2. den:

Oběd: Na kapce oleje osmažíme cibuli s kuřecí šunkou na kostičky, přidáme 100 g zelí, mrkev nakrájenou na kolečka, ochutíme kmínem a solí, podlijeme vodou a dusíme. Po 20 minutách přidáme dvě nakrájené brambory a dusíme do měkka.

Večeře: Dvě brambory pečené v alobalu s kmínem a solí. Servírujeme s podmáslím.



3. den:

Oběd: Zapečené brambory. Rozpůlíme 2 velké vařené brambory a vydlabeme jamku. Vydlabanou hmotu smísíme s trochou sýru niva a nakrájenou cibulkou. Naplníme mističky a pečeme v troubě.

Večeře: ½ litru podmáslí, 2 ve slupce vařené brambory.

4. den:

Oběd: 3 ve slupce vařené brambory nakrájíme na plátky, smícháme se 100 g šunky, 1 lžící zakysané smetany light, vejcem, česnekem, solí a pepřem. Zapékáme v troubě.

  • Večeře: Nastrouháme nahrubo 2 vařené brambory (studené), smícháme s krájeným rajčetem a paprikou, osolíme.
  • 5 . den:
  • Oběd: 2 vařené brambory a plátek hovězího masa (do 150 g)

Večeře: Brambory zapečené s kořenovou zeleninou. Oloupeme a pokrájíme na středně velké kousky červenou řepu, mrkev, cibuli a 3 větší brambory (ty jen omyjeme a necháme ve slupce) Vyskládáme do pekáčku, zakapeme olivovým oleje, osolíme, opepříme a pečeme na cca 200°C asi 40 minut. Podáváme posypané balkánským sýrem či sýrem feta.

Brynza má mnoho přínosů. Připravte si halušky, slovenské rodinné stříbro

K řeči na halušky došlo doma, ani nevím jak. Snad jsem je chtěla připravit, snad jsem o nich někde četla, snad jsem si koupila kelímek slovenské brynzy, nevím, ale co vím, je, že oči mého Petra se zadívaly do dálky a současně zajiskřily. Byly plné vzpomínek a já se tyto vzpomínky pokusím přenést i na vás, stojí to za to.

Jako kluk jezdil na letní prázdniny na Slovensko. Do nádherného kraje zvaného Pohroní, do té nejmalebnější a také nejdrsnější vesnice Šumiac, ležící přímo pod Kráľovou hoľou (1946 m.n.m). Zima tam prý končila těsně před začátkem letních prázdnin a začínala s jejich koncem. Nepotvrzuji to, sice jsem tam byla vícekrát, ale vždy v krásném létě a mám zdejší drsnou přírodu dost pod kůží.

Halloween je legrace a co je ‚trick or treat‘. Recept na pálivou dýňovou polévku

Číst článek

Léto bylo obdobím přípravy sena. Na sena se chodilo brzy ráno a z luk se všichni vraceli skoro za tmy. Někteří chlapi dokonce na horských loukách přespávali pod ovčí houní.

V těchto končinách, když chlap pracuje, potřebuje „piť“ a „jesť“. To pití se ještě dělilo na pálenku a vodu ze studánky. No a jídlo bylo takové, jaké se tam jedlo po staletí.

Chleba, ovčí nebo kravský sýr, slanina, klobásky, paprika, něco napečeného sladkého a vrcholem „stolování“ byly halušky, ať už se zelím nebo brynzou.

Stolovalo se přímo na louce, v poloze vleže, chlapi tak odpočívali, popíjeli, jedli, pili, klábosili, mezitím naklepali kosu.

Většinou jedli z kastrůlku ještě teplé halušky.

Haluškový koncert

Ty jim připravila brzy ráno, ještě před rozedněním, „starká“, tak se nazývá babička. Kohout ještě pospával a ona už měla oloupané brambory.

Tehdy si nikdo nedělal starosti s typem A, B a C, z našeho pohledu to byl typ C, moučnaté a plné škrobu, který se dobře vázal s moukou v těsto bez vajíček.

Oloupané brambory „naškrabala“ na jemném struhadle, smíchala s moukou ve správném poměru a směs si dala na prkýnko. Na peci jí dávno bublal obrovský hrnec s horkou vodou.

Tehdy prý nastalo něco neskutečného, vymykajícího se všem fyzikálním zákonům. Starká vzala nůž a s neskutečnou frekvencí začala z prkýnka odkrajovat těsto, do vody padaly kousky absolutně stejné velikosti a výsledné noky vypadaly jako ze stroje.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Nevím, neviděla jsem to, ale nemám jediný důvod nevěřit. Přiznám se, že bych tenhle babiččin koncert bramborového těsta na prkénku nad parou z horké vody a kmitajícího nože ráda viděla.

Dnes jsme bohudík a zároveň bohužel už úplně jinde.

Ruku na srdce, dámy, která z vás by vstávala před zakokrháním kohouta a vařila pro partu chlapů halušky! Trochu jízlivě také podotknu, který chlap by šel za tmy na louku ručně kosit trávu.

To bychom s větší pravděpodobností asi zvládly ty halušky, než dostaly chlapa za ranní rosy na louku a ke kose. Je možné, že to za chvilku uvidím jako ideální víkend zážitkových firem!

Ale vraťme se do kuchyně. Uvařené bramborové noky skončily ve velké míse, zamíchaly se s brynzou a na plotýnce už dychtivě čekala velká, rozpálená dávka kousků slaniny, kterou se halušky zalily. Mísa se přiklopila pokličkou a zabalila do neskutečného množství utěrek, aby halušky vydržely teplé až do oběda.

Ještě mě zaujala informace, že halušky vlastně ve slanině plavaly. Do toho se ovšem pouštět nebudeme, slaninu sice použijeme – bez ní to nejde –, ale tak trochu v souladu s trendy moderní zdravé gastronomie.

Bryndza | Foto: pixabay.com

Starká dovařila a chlapi začali pomalu vylézat z postelí… K snídani jim stačila domácí pálenka a trochu chleba s klobáskou. Věděli, že k obědu budou halušky a snad začínám věřit i tomu, že je ta představa motivovala.

Slovenské rodinné stříbro

Víme, že halušky jsou bramborové noky, ale co je to brynza (slovensky bryndza)? Vynález brynzy si Slováci právem nenechají vzít.

Podobný ovčí sýr se historicky připravoval v okolí Karpat už před staletími. Slovenské slovo „bryndza“ pochází z rumunštiny a jednalo se o tvrdý ovčí sýr.

Slováci ho rozdrobili, prosolili a tím se stal stravitelnější a měl delší životnost. Prameny se o něm zmiňují už v roce 1470.

Vyrábí se stále a jeho věhlas roste, jenom se kvůli ceně a dostupnosti vyrábí napůl z ovčího a napůl z kravského mléka. Ten poměr je podmínkou. Při koncovém zpracování se ze sýru vytlačí voda, tento meziprodukt je zázrak, který Slováci nazývají „žinčica“, je podobný kefíru.

Kysané zelí, zabiják koronaviru? Bohužel ne, ale umí toho hodně

Číst článek

Brynza má mnoho přínosů. Je plná důležitých laktobakterií, které se při procesu zrání  namnoží tak, že probiotický jogurt raději zaleze hanbou do kouta.

Brynza podporuje imunitu a umí tolik, co kysané zelí. Pomáhá snižovat i krevní tlak, škodlivý cholesterol a cukr v krvi. Kilogram brynzy obsahuje asi 6 gramů vápníku a tím dostane řídnutí kostí pěkně na frak.

Jenom poznámka: píšu o brynze vyrobené z nepasterizovaného mléka, která se nedá koupit v supermarketu, ale sehnat se dá.

Má cenu psát recept?

  • Recept na perfektní brynzové halušky najdete určitě ve vyprávění z pohronské Šumiace, ale pro jistotu a v rychlosti.
  • Brynzové halušky
  • Ingredience:
  • špalek prorostlé slaniny, možná je tzv. anglická
  • 750 g brambor typu C
  • 250 g hladké mouky
  • 2 malé kelímky čerstvé brynzy
  • sůl, pažitka

Postup:

Nejdříve si slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme ji, aby voněla a pustila tuk, a sejmeme z ohně. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Mezitím si oloupeme brambory a nastrouháme je na nejmenším struhadle nebo ještě lépe je v mixéru nakrouháme najemno a dáme je do mísy. V případě, že brambory pustí hodně vody, trochu ji slijeme.

Přidáme hladkou mouku, trochu soli a zamícháme v těsto. Těsto nesmí téct, ale také by nemělo být příliš hutné, má mít takovou konzistenci, abychom mohli halušky protlačit přes speciální cedník na noky.

Jakmile máme těsto připravené a voda začala vřít, pomocí speciálního cedníku protlačujeme těsto do vroucí vody. Halušky povaříme krátce, jen pár minut, aby byly provařené, nikoliv převařené. Jiným cedníkem poté vyjmeme halušky z hrnce a okapeme je.

Přendáme je do velké mísy, kde jsme na menší kousky rozdělili brynzu, a vše smícháme. Servírujeme ještě teplé, navrch přidáme slaninu a zalijeme trochou vyškvařeného tuku. Podáváme s kefírem nebo žinčicí.

Místo brynzy můžeme zamíchat kysané zelí, osmahnuté houby, špenát.

dTest: Vyrovnají se haluškové polotovary originálu?

Příprava halušek ze syrových brambor není složitá, pro někoho může být ale pracná. Právě na to spoléhají výrobci haluškových polotovarů. Nabídka těchto tradičních bramborových noků je na trhu překvapivě široká. Jak moc se haluškové polotovary liší od těch podomácku vyrobených? Na to se ve svém aktuálním vydání zaměřil časopis dTest.

Foto: dTest Popisek: dTest

Spotřebitelská organizace dTest se ve srovnání haluškových polotovarů soustředila na samotné neochucené halušky. V českých obchodech nakoupila 12 takových výrobků – sedm z nich v prášku, tři chlazené a pár hluboce zmražených. U všech experti přezkoumali údaje na obalech, ověřili složení, obsažené přídatné látky, a nakonec porovnali výživové hodnoty.

První, co redakci dTestu zajímalo, byl obsah brambor. „Podle pravidel označování má výrobce povinnost uvést na obalu podíl určité přísady i tehdy, když si je spotřebitelé s danou potravinou obvykle spojují,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Až na čtyři výjimky tento požadavek splnili všichni výrobci.

Srovnání obsahu brambor trochu komplikovaly rozdílné formy výrobků, protože halušky v prášku deklarují obsah sušených brambor, zatímco u chlazených a mražených polotovarů jde o brambory syrové nebo vařené. Shodně nejvíce bramborové byly hned tři výrobky: sušené halušky Vitana, mražené halušky Dobroty babičky Kláry a halušky Vinica se 70% obsahem bramborové složky.

Součástí srovnání bylo i prověření, jakou formu bramborové složky výrobci používají. Kromě sušených a vařených brambor se jednalo ještě o upravené sušené bramborové vločky, či sušenou bramborovou kaši. „Od typu použité bramborové suroviny se totiž odvíjí množství použitých přídatných látek a zlepšovadel,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Nejkratším seznamem aditiv se mohou pochlubit halušky značek Vitana, Dobroty babičky Kláry, Vinica a Faho. Ty si vystačily pouze s moukou, bramborami a solí. U zbylých sedmi výrobků byly obsaženy přídatné látky. „Nejčastěji se jednalo o emulgátory a barvicí přísady.

U čtyř výrobků vyrobených ze sušené bramborové kaše a sušených bramborových vloček jsme objevili také alergenní součásti, konkrétně siřičitany,“ popisuje výsledky srovnání šéfredaktorka časopisu dTest. Přeborníkem v počtu použitých ingrediencí se staly chlazené halušky Beskyd Fryčovice.

V redakci jich napočítali rovnou 20, přičemž jednou z přídatných látek byl částečně ztužený palmový tuk, který může být zdrojem transmastných kyselin.

S brynzou, nebo bez?

Při pohledu na obaly srovnávaných polotovarů zaznamenala redakce dTestu u některých z nich potíže s jednoznačností toho, co je vyobrazeno na etiketě a skutečným obsahem. Nejdokonaleji mohou kupujícího poplést mražené halušky Dobroty babičky Kláry a Vinica.

„Obrázky na balení zachycují hotové brynzové halušky včetně brynzy a opečené slaniny. V reálu se však jedná o samotné, neochucené halušky,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Oba sáčky navíc postrádají průhledové okénko, a tak se zákazník musí před koupí spolehnout jen na složení uvedené na obalu.

Cílem halušek odjakživa bylo a je řádně a jednoduše člověka zasytit. O to se v tomto případě postarají především obsažené sacharidy – škrob z mouky a brambor. Obsah sacharidů se ve výrobcích překvapivě diametrálně lišil. Zaregistrovány byly hodnoty od 26 až po 72 %. Kromě sacharidů experti porovnávali také obsah soli, který ani v jednom případě nepřekročil hodnotu 1,2 %.

Podrobné informace ke srovnání haluškových polotovarů najdete ZDE.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector