Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly Kateřina Hájková 18. 07. 2019   |  06:09

Bubble Tea je lahodný, sladký, barevný a také trochu gelový, hravý a kontroverzní. Tento nápoj k nám přišel před několika lety a ihned si našel své stoupence – hlavně z řad teenagerů. Že nevíte, o co se jedná? Seznamte se!

Říká se, že manažer jedné čajovny na Tchaj-wanu se jednou nudil a omylem svrhl do ledového čaje tapiokový pudink. Svůj náhodný výtvor ochutnal a byl překvapen jeho lahodnou chutí. Proto jej přidal do nabídky provozovny a rázem se u něj dveře nezavřely. Bublinkové čaje různých barev a příchutí se dnes objevují v různých obchodech a podnicích po celém světě.

Čaj s tapiokovými perlami Bubble Tea prakticky není ničím jiným než čajem smíchaným s tapiokovými perlami. Tapioka je škrobová plodina, která stejně jako jiné škrobovité plody či potraviny, bobtná.

Perly se dávají na dno šálku nebo sklenice a přelévají se studeným černým nebo zeleným čajem smíchaným s různými ovocnými šťávami, pyré, čokoládou, mlékem, sirupy a dalšími aromatickými látkami. Nezbytností je také široké brčko, jímž nasáváte nejen nápoj, ale také perličky, které žvýkáte a užíváte si splynutí chutí.

Bubble Tea vás tedy i částečně zasytí. Asi správně tušíte, že rozhodně nebude příliš chudý na kalorie a že to bude spíše naopak.

Není čaj jako čaj Vzhledem k tomu, že hlavní složkou Bubble tea je čaj, vysloužil si tento výstřední nápoj pověst čehosi zdravého.

Čaj, zejména zelený, je totiž plný přírodních složek bojujících proti četným onemocněním – jedná se o rostlinné polyfenoly mírnící záněty a působící v těle často jako antioxidanty chránící jej před škodlivým působením volných radikálů.

To je sice pravda, ale v případě Bubble Tea se k těmto čajovým benefitům přidává navíc spousta cukru a kalorií. Kvalita zeleného čaje v Bubble tea je také často neznámá.

Kalorická bomba v čajovém obalu I když je tedy čaj sám o sobě nízkokalorický, o jeho „bubble“ verzi to rozhodně říci nelze. Díky přísadám, jako jsou ovocné šťávy a ochucené sirupy, obsahují některé směsi skutečně požehnaně přidaného cukru.

Zcela nevinné nejsou ani tapiokové perličky – jedná se o škrob kořene keře manioku, který je sice zdrojem vlákniny, vápníku, železa, kyseliny listové a manganu, ale také škrobových sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Půl šálku tapiokových perliček obsahuje až 200 kcal.

Když k tomu připočteme cukr a další přísady, můžeme se tak s jedním kelímkem Bubble Tea dostat až na více než 500 kcal, což je na jednu porci nápoje skutečně dost.

Dejte přednost odlehčená verzi nápoje Pokud Bubble Tea milujete a nechcete se své oblíbené laskominy vzdát úplně, zkuste volit odlehčené verze – v této misi existuje několik věcí, které můžete podniknout.

Ve většině podniků vám umožní vybrat si úroveň sladkosti, včetně neslazené verze – takže zvolte co nejnižší možné množství cukru. Pokud holdujete mléčným variantám, místo sladkých krémů a kondenzovaného mléka si raději řekněte o běžné mléko.

A v neposlední řadě vybírejte ty nejmenší velikosti kelímků – které jsou už tak samy o sobě dost velké.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto energii společně se svěžím jarním vzduchem do sebe vstřebáváme a přirozeně…

Čtěte dál Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Ledvinové nebo také močové kameny patří k nejčastějším onemocněním ledvin. Jsou to pevné kameny a kamínky, které vznikají z minerálů…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Každý občas vstane špatnou nohou. Začít den správným způsobem je však mnohem snazší, než si možná myslíte. Ne nadarmo se říká, že ráno…

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete….

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu…

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v těle, když vypijete jeden z oblíbeným energetických nápojů? Než otevřete další z plechovek,…

Známe ji všichni, víme, že přichází bez vyzvání a někdy se zdrží až nepříjemně dlouho. Škytavka nás přepadá po jídle, když je nám zima…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Takto vypadá kořen manioku.

Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku. Skládá se z téměř čistých sacharidů a obsahuje velmi málo bílkovin, vlákniny nebo živin. Tapioka se v poslední době stala populární jako bezlepková alternativa pšenice a jiných zrn. Existuje však spousta diskusí a názorů o tom, zda je to alternativa zdravá nebo ne.

Budete mít zájem:  WHO: Prasečí chřipka může přetížit zdravotnictví

Někteří tvrdí, že má řadu zdravotních přínosů, jiní tvrdí, že je Tapioka škodlivá. Proto jsme napsali tento článek, uděláme vám v tom jasno.

Co je to tedy Tapioka?

Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku jedlého, hlízy původem z Jižní Ameriky. Někdy se manioku, podobně jako batátům, přezdívá sladké brambory. Kořeny manioku poměrně rychle rostou a jsou základní potravinou hned v několika zemích Afriky, Asie a Jižní Ameriky.

Tapioka je téměř čistý škrob a má velmi omezenou nutriční hodnotu (zde je studie jeho nutriční hodnoty). Je však přirozeně bez lepku, takže může sloužit jako náhražka pšenice při vaření a pečení pro lidi, kteří jsou na bezlepkové stravě.

Tapioka je sušený produkt a obvykle se prodává jako v podobě mouky či vloček.

Jak se vyrábí?

Výroba se liší podle místa, ale vždy zahrnuje vytlačování škrobové kapaliny z kořene manioku. Jakmile je škrobová kapalina takto získána, může se odpařit voda. Když se veškerá voda odpaří, zůstává jemný tapiokový prášek. To je první krok výroby.

Dále se prášek zpracovává do vhodné formy, jako jsou mouka, vločky nebo jakési tapiokové perly. Tyto perly jsou nejběžnější formou. Často se používají v pudincích a dezertech, stejně jako v zahušťovacích přípravcích. Dokonce je můžete najít i v produktu známém jako Bubble tea.

Vzhledem k procesu dehydratace musí být vločky a perly namočeny ještě před konzumací. Mohou až zdvojnásobit (i více) svoji velikost a stanou se mírně průsvitnými.

Tapioková mouka se často mylně pokládá za maniokovou mouku. Ale tyto produkty stejné nejsou.

Na co se tapioka používá?

Tapioka je produkt bez lepku, který má mnoho použití. Například:

  • Bezlepkový chléb: Tapioková mouka může být použita v receptech na chléb, je často kombinována s jinými moukami.
  • Plochý chléb: V rozvojových zemích je často používána k produkci plochých chlebů. S různými pomazánkami, může být tento chléb použit jako snídaně, večeře nebo i jako dezert.
  • Pudinky a dezerty: Tapiokové perly se používají k přípravě pudinků, dezertů, občerstvení nebo bubble tea.
  • Zahušťovadlo: Může být použita jako zahušťovadlo pro polévky či omáčky. Je levná, má neutrální chuť a velkou zhušťovací sílu.
  • Činidlo zlepšující strukturu: přidává se do hamburgerů, těsta ke zlepšení struktury a obsahu vlhkosti.

Kromě svého použití v kuchyni jsou perly používány ke škrobování oděvů tím, že vaří perly společně s oblečením.

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Takto vypadají tapiokové perly.

Nutriční (výživová) hodnota tapioky

Tapioka je téměř čistý škrob, takže je téměř zcela složena ze sacharidů. Obsahuje pouze malé množství bílkovin, tuku a vlákniny. Kromě toho obsahuje pouze malé množství živin. Většina z nich představuje méně než 0,1% doporučené denní dávky v jedné porci (zde je nutriční tabulka).

Cca 30 gramů suchých tapiokých perel obsahuje 100 kalorií. Kvůli nedostatku bílkovin a živin je tapioka výživově slabší než většina zrn a mouk. Ve skutečnosti tapioka může být považována za “prázdné” kalorie. Poskytuje energii téměř bez základních živin.

Zdravotní přínosy tapioky

Tapioka nemá úplně mnoho zdravotních přínosů, ale je bez lepku. Což může být velké plus.

Je vhodná pro jídelníček některých lidí

Mnoho lidí je alergických nebo netolerantních vůči pšenici, zrnům a lepku. Aby zvládli své symptomy, musí dodržovat dietu. Jejich jídelníček je omezen.

Vzhledem k tomu, že tapioka je přirozeně bez lepku, může být vhodnou náhradou produktů z pšenice nebo kukuřice. Například může být použita jako mouka při pečení a vaření nebo jako zahušťovadlo v polévkách nebo omáčkách.

Můžete ji také kombinovat s jinými moukami, například s mandlovou moukou nebo kokosovou moukou, abyste zvýšili množství živin ve výsledném pokrmu.

Může obsahovat rezistentní (odolný) škrob

Tapioka je přirozený zdroj odolného škrobu. Jak název napovídá, odolný škrob je odolný vůči trávení a funguje v trávicím systému jako vláknina. Odolný škrob byl spojen s řadou přínosů pro celkové zdraví.

To jsou faktory, které přispívají k lepšímu metabolickému zdraví.

Vzhledem k nízkému obsahu živin je však pravděpodobně lepší získávat rezistentní (odolný) škrob z jiných potravin. Patří sem vařené a zchlazené brambory nebo rýže, luštěniny a také zelené banány.

Tapioka a možné negativní účinky na zdraví

Při správném zpracování tapioka nemá mnoho negativních účinků na zdraví. Nejvíce negativní zdravotní účinky pocházejí z konzumace špatně zpracovaného kořene manioku. Navíc, tapioka může být nevhodná pro diabetiky, protože je to téměř čistý sacharid.

Nesprávně zpracované produkty manioku mohou způsobit otravu

Kořen manioku přirozeně obsahuje toxickou látku nazvanou linamarin. Ten se mění v vašem těle na kyanovodík a může způsobit otravu kyanidem.

Požívání špatně zpracovaného kořene manioku je spojeno s otravou kyanidem, paralytickou chorobou nazývanou konzo a dokonce smrtí (důkaz najdete zde).

Ve skutečnosti došlo k epidemii nemoci konzo v afrických zemích, ve kterých se lidé spoléhali na stravu s nedostatečně zpracovaným maniokem, například během období války nebo období sucha (například v Mozambiku).

Budete mít zájem:  Vitamíny Obsažené V Potravinách?

Existuje však několik způsobů, jak odstranit linamarin během zpracování a vaření. Komerčně vyráběná tapioka samozřejmě obecně neobsahuje škodlivé hladiny linamarinu a je bezpečné ji konzumovat.

Alergie na maniok

Není mnoho zdokumentovaných případů alergické reakce na maniok nebo tapioku. Lidé alergičtí na latex však mohou mít alergické reakce v důsledku zkřížené reaktivity.

Lidé, kteří založili velkou část stravy na produktech na bázi manioku a tapioky také nakonec postrádají bílkoviny a živiny. Na to také pozor. To může ve finále způsobit nedostatek živin, podvýživu a další problémy. Nic pěkného.

Jak vařit s tapiokou

Tapioka může být použita mnoha různými způsoby, včetně klasického vaření a pečení.

Tapioková mouka

Z hlediska vaření je to skvělá přísada. Rychle tuhne, má neutrální chuť a poskytuje zahuštění pro omáčky a polévky s hedvábným vzhledem.

Tato mouka se ale často mísí s jinými mouky v receptech, a to jak pro zlepšení její nutriční hodnoty, tak i textury.

Tapiokové perly

Perly je třeba vařit, než je budete jíst. Poměr je obvykle 1 díl suchých perel na 8 dílů vody. Přiveďte směs k vysoké teplotě. Neustále míchejte, aby nedocházelo k tomu, že se perly drží na dně. Když perly začnou plout, snižte teplotu na střední a nechte je vařit po dobu 15-30 minut při občasném míchání.

Pak vyjměte z plotny, zakryjte a nechte odpočívat dalších 15-30 minut.

A co vy? Znáte tapioku a používáte ji v kuchyni? Budeme rádi za komentáře po článkem.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Tapiokové perly: zatočí s únavou i vysokým cholesterolem

Jste alergičtí na lepek, máte nesnášenlivost laktózy nebo se potýkáte s trávicími potížemi? Přirozeně bezlepková tapioka zpestří váš jídelníček.

Co je tapioka?

Tapioka je škrob z hlízy manioku jedlého – keře, jehož účinků si cenili už staří Mayové. Dodnes je v některých oblastech jižní Ameriky, v západní Africe a Indii hlavním zdrojem obživy. Na maniok nedají dopustit ani Asiaté, kteří z něj připravují knedlíčky, nudle i husté polévky.

Podzemní hlízy manioku jsou plné výživných látek.

Tapioka je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které mají výbornou sytící schopnost a našemu tělu dodají potřebnou energii.

Dopřát si ji můžete i při potížích s trávením, nezatěžuje totiž žaludek ani střeva. U nás tapioku seženete nejčastěji ve formě mouky nebo malých slisovaných kuliček – perel.

Tapiokové perly

Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček připomínajících vzácné perly. Jejich velikost se pohybuje od 1 do 8 mm. Po namočení kuličky nasáknou velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem podobně jako chia semínka.

Tapioka obsahuje:

Tapiokové perly zvlášť oceníte, pokud…

Využití v kuchyni

Tapiokové perly můžete přidat do kaše, vytvořit z nich chutný puding, zvláčnit jimi bezlepkové pečivo nebo je použít k přípravě různých dezertů. Poslouží také při výrobě koktejlů, čajů a dalších nápojů. Díky neutrální chuti se tapiokové perly hodí i jako zavářka do polévky nebo samostatná příloha k masu.

Recept na tapiokový puding

Tapiokový puding je skvělou alternativou k nezdravým cukrovinkám. Zažene hlad, uspokojí chutě na sladké a zároveň tělu dodá spoustu výživných látek.

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Ingredience na 2 porce:

  • 1 hrnek tapioka perel
  • 3 hrnky kokosového mléka (můžete použít i mléko mandlové, sójové či kravské)
  • Vanilkový lusk nebo vanilková esence
  • Sladidlo dle vašich preferencí (med, datlový sirup…)
  • Na ozdobení ovoce nebo čokoláda

Postup:

  1. Kuličky namočte do vody a nechte je přes noc odstát. Díky tomu budou druhý den rychleji uvařené.
  2. Následující den vodu slijte. Kuličky nasypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.
  3. Vařte na středním plamenu a pravidelně směs míchejte.

    Po pár minutách kuličky zprůhlední, změknou a zahustí mléko.

  4. Jakmile jsou všechny kuličky průhledné a pudink získá typickou želatinovou konzistenci, máte hotovo.
  5. Puding můžete jíst ještě teplý, nebo ho dát do lednice vychladit.

    Podle své fantazie puding na talíři ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, marmeládou nebo třeba hořkou čokoládou.

Dobrou chuť!

bezlepková strava laktóza lepek tapioka trávení

Tapiokové kuličky, zábavná potravina bez lepku

Ačkoli kupuju výhradně pouze suroviny bez přidaných barviv, tentokrát jsem se nechala okouzlit barevnými tapiokovými perličkami! Škoda jen, že po uvaření stejně zprůhlední a zůstanou jen velmi jemně zabarvené.

Tapioka –  chutnou novinkou v naší kuchyni

Tapioka, tapiokové perly, tapioková mouka…už jste zaslechli? Možná znáte tapiokové perly ze stále oblíbenějšího Bubble Tea – no, bohužel tam jsou obohaceny umělými barvivy a ochucovadly. Samy o sobě jsou ale tapiokové perly super k přípravě dezertů, pudinků a domácí zdravé verze Bubble Tea!

Seznamte se s tapiokou

Tapioková mouka je škrobem z hlízy rostliny maniok. Můžeme ji zakoupit v sypké formě, ale také slisovanou do perel různých velikostí. Škrob je složitým cukrem, jehož trávení je postupné a trvá několik hodin. Dokáže tedy celkem dobře nasytit a může být i součástí diety.

Pozitiva tapioky

Tapioka obsahuje minimální množství tuku a cholesterolu, je bezlepková – tudíž vhodná při celiakii a alergii na lepek jako náhrada běžných mouk. Tapioka obsahuje řadu vitamínů a minerálů.

železo, vápník, magnézium, fosfor

Prospěšné je také množství obsažené vlákniny.

Jak tapiokové perly vařit

Příprava perel je poměrně snadná a rychlá. Zatím jsem objevila 2 níže popsané způsoby přípravy podle toho, jaká je cílená konzistence.

Celé perly do Bubble tea

Ty se nám podaří připravit tak, že tapiokové perličky hodíme do vroucí vody a dále vaříme 5 – 10 minut do chvíle, kdy jednotlivé perly zrosolovatí a téměř se vytratí bílé tečky uprostřed. Je potřeba občas zamíchat a hlavně dávat velký pozor, aby se nevyvařila voda! Sporák vypneme a necháme přikryté perly dalších 5 minut stát.

Pudink z tapiokových perel

Pokud chceme docílit pudinkové konzistence, dáme perly do studené vody, kterou postupně přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Voda začne rosolovatět a dosáhneme tak pudinkové konzistence, ve které nám zůstanou kousky jednotlivých perel.

Tapioku lze jistě využít i mnoha dalšími způsoby a určitě vymyslím zdravé recepty, o které se ráda podělím.

dify.cz Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Tapioka perly bílé, malé 400g

Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manioku – Yuca. Tuto prastarou surovinu údajně používali už Mayové.

K dostání je ve formě moučky nebo různě velkých slisovaných kuliček. Tapioka je zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu a bez nezdravých tuků. Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík.

Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.

Z tapioky připravíte výborný přírodní pudink, kaši pro děti, bubble tea, ale můžete ji použít i jako zahušťovadlo do polévek, omáček, nebo do krému do různých dezertů a moučníků. Tapioka má velmi příznivé účinky při potížích s trávením.

Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je poměrně kalorická a velmi rychle a nadlouho vás zasytí.

Nutriční údaje:

100g tapioky obsahuje přibližně 350 kalorií. Stejné množství dále obsahuje 88g sacharidů, 0,19g bílkovin, 0,02g tuku, 1mg hořčíku, 1,58mg železa a 0,1mg manganu. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Tapiokovou mouku lze nahradit u nás běžně užívanou pšeničnou mouku, což ocení zejména lidé trpící celiakií. Mouka se hodí jako adekvátní náhrada pro výrobu pečiva v bezlepkové dietě. Navíc pečivo z maniokové mouky vydrží až o tři dny déle, je velmi jemná, vláčnější a méně se drolí.

Používá se pro přípravu sladkých i slaných těst, k zahušťování omáček a jiných pokrmů, může rovněž nahradit vaječný bílek při přípravě bábovek, sekaných či bramborových placek. Maso či ryby posypané maniokovým škrobem před pečením jsou vláčnější a chuťově výraznější.  Ale můžeme ji nahradit marantovým nebo kukuřičným škrobem.

Tapioka má však ale jemnější výsledek.

Tapiokový škrob má jedinečné expanzní (zvětšuje objem) vlastnosti, které se mohou uplatnit při pečení a smažení pekařských výrobků.

Pro zvýšení objemu u chleba je vhodný přídavek 1/4 – 1/2 šálku tapiokového škrobu, při použití rýžové mouky je nejvhodnější náhrada 3/4 šálku rýžové mouky 1 šálkem tapiokového škrobu. Z tapioku se připravuje nejoblíbenější brazislká pochoutka PAO.

Recept na PAO: 300 g mouky azedo, 100 g mouky doce, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 6 vajec, 2 hrsti strouhaného parmezánu. Mouku azedo a mouku doce smícháme a zalijeme vlažným mlékem a teplým olejem. Osolíme a dobře promícháme. Do těsta přidáme 6 vajec a strouhaný parmezán.

Těsto důkladně propracujeme do hladka.Tvarujeme do kuliček velikosti pingpongového míčku. Păo pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 6 až 8 minut. Na povrchu musí být zlatavé a křupavé, uvnitř se těsto lehce táhne.

Tapioca je škrobová moučka z kořene manioku. Je velmi jemná a používá se k zahušťování polévek a pro poleva na ovocné dorty. Ale můžeme ji nahradit marantovým nebo kukuřičným škrobem. Tapioka má však ale jemnější výsledek. Trik, jak má zahušťovaná kapalina zůstat čirá a není neprůsvitná jako např. Mondamin.

Yuka je jednou z nejdůležitějších potravin v Peru, kde se používá na přípravu různých jídel i jako jedna z hlavních příloh k jídlům, i kvůli své schopnosti léčit nemoci. Maniok jedlý (Manihot esculenta), známý též pod jménem cassava či yuca, či tapioca v Asii, je kulturní tropická rostlina z čeledi pryšcovité. Někdy se manioku podobně jako jamům a batátům přezdívá sladké brambory.  

Yuca je základním živobytím pro 500 milionů lidí a tak představuje jednu ze šesti nejdůležitějších výživných rostlin na světě. Vzhledem k tomu, že podle nařízení EU nesmíme užívat tzv.

zdravotní tvrzení u jednotlivých výrobků, patřičné informace zjistíte buď v článcích, herbáři, encyklopediích či na jiných informačních místech českého i světového internetu.

PopisYuca – Maniok jedlý (Manihot esculenta), známý též pod jménem cassava či yuca, či tapioca v Asii, je kulturní tropická rostlina z čeledi pryšcovité. Někdy se manioku podobně jako jamům a batátům přezdívá sladké brambory.  Maniok je bylina nebo keř dorůstající výšky 1 až 3 metry.

Obsahuje glykosid linamarin, který je při narušení buněk pletiva hydrolizován enzymem linamarázou na kyanovodík. Podle obsahu linamarinu se rozlišují odrůdy hořké a sladké. Rovněž se využívá jako krmivo – zkrmuje se v podobě maniokové moučky hlavně prasatům, skotu, ovcím a kozám. Dále se z něj vyrábí škrobová šlichta používaná při šlichtování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector