Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Rubrika: Krátké články, Recepty, Zdraví

Nejen řidiči, ale i sportovci, těhotné a kojící ženy, lidé s kontraindikací k alkoholu z důvodů zdravotních, anebo prostě všichni ti, kteří vyznávají zdravý životní styl, si již 10 let mohou dopřávat víno bez alkoholu.

Před 10 lety byla poprvé představena na českém a slovenském trhu dealkoholizovaná vína. Pro tehdejší české a slovenské spotřebitele se jednalo o zcela novou kategorii vín, sektů a vermutů.

Historicky prvním výrobcem dealkoholizovaných vín a zároveň jeho vynálezcem je německé vinařství Carl Jung, jehož produkty si můžete již deset let koupit i u nás. Letošní novinkou v řadě jejich dealkoholizovaných vín je Chardonnay.

Koupit se dají dealkoholizovaná vína bílá i červená v různých odrůdách, dále růžové neboli rosé. V prodeji je i dealkoholizovaný sekt, a v neposlední řadě také vermuty.

Pro koho je dealkoholizované víno? Odpověď je snadná: především pro ty konzumenty, kteří si chtějí vychutnat požitek ze sklenky vína bez toho, aby museli mít obavy ze společenských a zdravotních následků požívání alkoholu.

Dále je to pro řidiče či ty, kdo si hlídají váhu anebo jednoduše vyznávají zdravý životní styl. Jsou prostě elegantní a přitom velmi chutnou alternativou pro všechny, kdo chtějí anebo musejí krátkodobě či dlouhodobě vynechat alkohol.

Dalším nepopiratelným kladem je skutečnost, že v porovnání s běžnými víny dealkoholizovaná vína obsahují pouhou 1/3 kalorií, některá dokonce pouze 1/10 kalorií.

Teď před Vánocemi a Silvestrem by to mohl být pro leckoho dobrý tip, zvláště když se tato vína dají objednat i v internetovém obchodě.

Jak se vyrábí dealkoholizované víno? Základem dealkoholizovaných vín jsou klasická alkoholická vína či sekty, z nichž je následně ve vakuové komoře odstraněn alkohol. Za nesmírně důležité lze považovat to, že tento proces nemá za následek odstranění klasické chutě vína či sektu. Chuť, aroma i charakter vína jsou během tohoto procesu zachovány.

Spolu s alkoholem jsou z vín odstraněny také 2/3 kalorií, u některých i více, což představuje pro mnohé další dobrou zprávu. Tato vína a sekty jsou tudíž ideálním výrobkem pro ty, kdo chtějí znovu pocítit chuť vína bez negativních následků vlivem alkoholu a kalorií.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Zdraví prospěšné Nezanedbatelným aspektem konzumace dealkoholizovaného vína je i jeho pozitivní dopad na zdraví. Odborníci se shodují v tom, že nejvhodnějším je právě révové víno, které má ochranný vliv na cévní systém, neboť vedle alkoholu obsahuje i fenoly, které působí jako antioxidanty. Ty pomáhají snižovat tvorbu látek, které jsou hlavní příčinou kornatění cév. Vědci se shodují i v tom, že mezi vlivem červeného a bílého vína na lidské zdraví není v podstatě žádný rozdíl. To potvrzuje i profesor Milan Šamánek z Kardiocentra Fakultní nemocnice v Praze-Motole: „Přiznám se, že rád piji zvláště bílé víno. K červenému vínu mne však lákaly údaje o jeho přednostech v působení proti nejčastější příčině nemocnosti a úmrtnosti u nás, proti infarktu myokardu. Proto jsem začal tuto problematiku studovat a zjistil jsem, že příznivé působení alkoholu na lidský organismus nelze spojovat jen s červeným vínem. Nenašel jsem totiž při pití bílého a červeného vína rozdíl v jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka.“

Daleko důležitější podle profesora Šamánka je, že se malé množství vína má pít pravidelně každý den, k čemuž se ideálně hodí právě dealkoholizované víno, jež si uchovává zdraví prospěšné látky obsažené v klasickém víně.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Slovo znalce Například dealkoholizovaný Merlot z produkce vinařství Carl Jung ohodnotil sommelier Ivo Dvořak takto: „Jemně rubínová barva se světlým okrajem a středně intenzivní viskozitou. Vůně je středně intenzivní s nádechem podzimního listí, zralých švestek, moruší a borůvek s jemnými podtóny kaštanového dřeva. Chuť je středně plná s přirozenou svíravostí tříslovin, která může připomínat šípkový čaj, zrnka borůvek a pecek višní. Kratší dochuť. Vhodné snoubení s pokrmy bude v podobě nářezových mís uzenin a sýrů s nakládanou zeleninou.“Chardonnay: Jemný ovocně-minerální buket se přemění do plné chuti s nádechem zralejších tropických plodů. Nepatrná sladkost a svěží kyselinka na konci s delším závěrem. Doporučujeme k rybě či drůbeži. Má pouze 1/3 kalorií běžných vin.Rosé Mousseux: Příjemné, osvěžující šumivé víno s krásným ovocným tělem s náznakem třešní. Pro každodenní příležitost – velice univerzální pití, které ocení ti, kdo se – ať  v létě nebo v zimě – rádi chutně osvěží. Jen 1/3 kalorií běžného vína. TEXT: REDAKCE

FOTO: CARL JUNG

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

  • Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Fungicidní přípravek Folicur® AL k přímému použití ve formě kapaliny k aplikaci bez ředění (ready for use) je určen k ochraně okrasných rostlin proti padlí, skvrnitosti listů a rzi, k ochraně růží proti padlí růžovému,…
  • Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Zahradní traktor MTD 160/92 H nabídne mrštnost i sílu. Protože je poháněn dvouválcem, pustí se směle i do terénu, které by jiné stroje nezdolaly. Svým záběrem si najednou poradí s 92 cm trávníku. Nízkou spotřebou benzínu…
  • Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?Už jste zkontrolovali sekačku, řetězovou pilu, křovinořez a další motorové stroje, které používáte při práci na zahradě, a připravili je na novou sezónu?   Odborníci říkají, že alespoň jednou do roka je vhodné dát stroj…
  • Počet lidí, kteří každým rokem onemocní klíšťovou encefalitidou, stoupá. Jediným způsobem, jak snížit možnost nákazy, je nechat se očkovat. Příznivé klimatické podmínky během podzimu roku 2010 se staly základem pro předpokládaný úspěšný vývoj klíšťat v…
  • Upéct perníkovou chaloupku je pro každou maminku i babičku pořádná výzva. Přece jen jde o dům, při jehož stavbě je nutné dodržet správný stavební postup. Přiznejme si, že udělat chaloupku z perníku není úplně jednoduché.…
  • Všechny věkové kategorie užijí kvalitní zavazadla na všech svých cestách. Victorinox, 10 469 Kč. e-zavazadla.cz
  • Jarní očista organismu je populární od nepaměti. Doporučují jí nejen jogíni, ale třeba i tradiční čínská medicína. Na internetu lze najít stovky těch zaručeně správných receptů a čisticích kúr. Některé nám nejen nepomohou, ale naopak…
  • LED světelný zdroj je integrován přímo do tělesa designového závěsného svítidla (18 W/1200 lm). Společně se šňůrou reprezentuje dostupné řešení osvětlení. Vyrábí se v pěti barvách. Cena zdroje je 549 Kč, šňůra stojí 109 Kč. www.retlux.cz
  • Nevíte, co s odstřižky látek? Zkuste si ušít originální pytlíčky na výslužku pro malé koledníky. Mohou sloužit i jako milá dekorace, například naplněné vonnými bylinkami. https://www.casopis-rozmaryna.cz/
  • Zvolit vhodné povrchy pro terasu, zpevněné plochy v zahradě nebo okolo bazénu znamená volbu jistoty, bezpečí a harmonie. Přinejmenším si pak nešlapete po štěstí. https://www.peknebydleni.cz/
  • Balkony, terasy či lodžie sice bývají omezené svou velikostí, nikoli však možnostmi pěstování. Do nádob můžete vysadit nejen obvyklé letničky, ale i většinu trvalek, bylinek nebo dokonce zakrslé varianty stromků. Jen je třeba dodržovat tato… https://www.floranazahrade.cz/
  • Chcete svůj byt proměnit některým z pastelových odstínů, nebo zvolíte barvu roku odrážející světové trendy? Hlavní ale je, abyste se doma cítili dobře. https://www.peknebydleni.cz/

5 mýtů o růžovém víně aneb nenechte se opít ryšákem

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Růžové víno, neboli rosé, si nabývá na popularitě jak u ostřílených znalců vína, tak u jeho občasných konzumentů z celého světa. Pokud jste si však mysleli, že je růžové víno pouhým módním výstřelkem posledních let, mýlíte se. A stejně tak jste na omylu, máte-li za to, že jeho růžovo-oranžová barva je výsledkem smíchání hroznů bílých a červených odrůd.

A protože zmýlená neplatí, v tomto článku uvedeme na pravou míru 5 nejrozšířenějších mýtů, které panují o růžovém víně!

1. Růžové víno se vyrábí smícháním červeného a bílého vína

Ačkoli tato domněnka z laického pohledu dává smysl, růžové víno se v naprosté většině vyrábí z modrých hroznů, jejichž rmut (rozemleté hrozny) se nechává jen krátce uležet, čímž dojde k charakteristickému zabarvení.

K typickým odrůdám, z nichž se na Moravě růžová vína vyrábějí, patří mj. Frankovka, Zweilgeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, jež si neváhejte objednat v našem e-shopu!

2. Růžové víno se rodí jako červené a žije jako bílé víno

Další rozšířené rčení říká, že se růžové víno rodí jako červené víno, ale žije jako víno bílé. Je však pravdivé jen zčásti. Pro výrobu růžového vína je zásadní naležení rmutu z modrých hroznů po dobu pouhých 4 až 6 hodin, kdy se uvolní pouze menší množství červeného barviva. Teprve zbývající část výroby je víceméně totožná s výrobním postupem bílého vína.

Za svoji charakteristickou mladost a osvěžující chuť tedy růžové víno vděčí především krátkodobé maceraci.

3. Růžové víno je vhodné k archivaci

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Naopak – růžová vína, stejně jako vína kořeněná a perlivá, k dlouhodobé archivaci doporučit rozhodně nelze, neboť jejich chuť i buket bývají v nejlepší kondici od 1 do 2 let od sklizně a poté klesají.

4. Růžové víno jako módní záležitost posledních let

Popularita rosé stoupá jak doma, tak ve světě. Ve Francii růžové víno několikrát vytlačilo v roční spotřebě bílé víno na 2. příčku, produkce růžového vína jde nebývale nahoru též ve Spojených státech a v Austrálii.

Za rostoucí oblibou rosé stojí nejen jeho osvěžující kvality, ale též kult mladosti, „romantické“ jméno i zbarvení, stejně jako zvyšující se počet soutěží a přehlídek růžových vín.

Budete mít zájem:  Televise - malé kino doma

První zmínky o vínu narůžovělé barvy nacházíme již u Hyppokrata, tj. z období zhruba 400 let př. n. l. V českých zemích se počátky výroby růžových vín datují do 16. století. Přesto: název růžové víno u nás nemá dlouhou tradici a teprve nedávno vystřídal lidová pojmenování „ryšák“ či „růžák“.

5. Růžové víno jedině v létě

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Míchané drinky s melounem, jahodami či malinami, jakož i vinný střik se u mnoha lidí bez růžového vína už neobejdou. Lehkost a snadná poživatelnost rosé jakoby jej předurčovala k požívání v horkých letních měsících.

Bylo by ale chybou omezovat se v jeho pití pouze na pár měsíců v roce. Zejména sladší růžová vína si dozajista vychutnáte i v zimě, což platí zvláště o tomto ledovém víně Cabernet Sauvignon 2011 od Vinařství Čech.

Kvalitní růžová vína různých odrůd od renomovaných moravských vinařů objednávejte za internetové ceny v e-shopu www.potreby-pro-vina.cz!

Přečtete si také:

  • 10 faktů, které o víně možná nevíte
  • Vše o víně – základní průvodce vína
  • Proč se nebát nákupu vína na Internetu

nebo rovnou přejděte do kategorie Růžová vína na našem e-shopu

08.04.2015

Růžové víno je v kurzu

Růžová je dnes v kulinárii obecně trendem. Hitem je růžová čokoláda, která vzniká překvapivě ne díky barvivům, ale ze speciálních kakaových bobů. A růžová dobývá i srdce milovníků vína v podobě tzv. rosé, které má rovněž ušlechtilý původ.

Růžové víno neboli také rosé má za sebou již dlouhou historii

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Proč se nestalo již dříve stejným hitem, jako víno bílé nebo červené? Kdoví. Přitom již zhruba 400 let před našim letopočtem doporučoval Hippokrates světle červené, tedy růžové víno jako lék.

Jestliže dnes hledáme vína, která se dají nazvat módním hitem, jsou to právě růžová vína. Není důvod nad nimi mávnout rukou pouze proto, že jste spíše na klasiku. Jsou hitem i v tak vinařské zemi, jakou je Francie.

Právě zde je popularita a i produkce růžového vína největší na světě a tvoří až 10 % celkové roční produkce vína. Ve světě se každoročně vyrábí přes 20 milionů hektolitrů rosé. Produkují jej vinaři v USA, v Austrálii, ale i u nás.

Doložená výroba rosé na našem území je již v polovině 16. století.

Dnes popularita rosé roste a růžové víno nechybí ani v produkci českých a moravských vinařů. Toto unikátní víno, lavírující mezi oranžovorůžovým až světle malinovým odstínem, nechybí ani v produkci Vinařství Hruška.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Rulandské modré klaret 

Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká sléváním bílého a červeného. Není to tak

Růžové víno, jeho původ a technologii výroby, doprovází různé mýty. Laici si myslí, že vzniká sléváním bílého a červeného vína. Bioženky se zas domnívají, že se vyrábí z okvětních plátků růží. Ani jedno z toho není pravda. Růžová vína se rodí stejně jako červená, ale nakonec je potká osud vín bílých. Ze svého původu si však odnesou nádherný růžový odstín.

A jak tedy růžové víno vzniká? Vyrábí se z modrých hroznů, která se však macerují jenom velice krátkou dobu, maximálně 6 hodin. Díky tomu získává víno krásnou barvu. Víno Hruška nabízí Rosé collection jako Frankovku, Merlot, Rulandské modré „klaret“ a Zweigeltrebe, a to jako vína suchá i polosuchá.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Merlot rosé 

Co čekat od růžového vína?

Růžová vína jsou svěží a lehká. Pijí se jako mladá, ještě v daném roce, či v roce následujícím. Dlouhé zrání jim neprospívá a nezvyšuje jejich hodnotu. Ideální konzumní teplotou je 8 a 12 °C, ale dají se pít i tzv. na ledu. Jsou též skvělou ingrediencí do moderních koktejlů, nebo výborná pro vinné střiky.

Jak vidíte, růžové víno je skvělým společníkem pro různé party, oslavy a akce. Teď na jaře a v létě může zpestřit zahradní party, ale třeba i pouhý nedělní oběd pod širým nebem.

Toto svěží letní víno nabízí nádherné ovocné tóny, které se dokonale smíchají s vůní vaší zahrady. Ladí i s bílými tóny svatebních oslav, takže klidně z něj udělejte hlavní nápoj svatební hostiny.

Jak řekl Hippokrates: Tak na zdraví…

Červené, nebo bílé? Růžové!

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno? Zdroj: profit

Tradiční dilema, zda si dát víno červené, nebo bílé, můžete vyřešit jednoduše – sáhněte prostě po jiskřivém a stále modernějším růžovém. Růžové víno si získává stále větší oblibu zejména jako osvěžující nápoj v létě.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Autor: Martin Siebert

Ve Francii, která je největším evropským producentem růžového vína, už v popularitě předstihlo víno bílé. I v Česku jsou růžová vína stále populárnější. Lidé už opouštějí dříve vžitou představu, že růžové víno vznikne smícháním nekvalitního bílého a červeného vína. Vinaři básnicky říkají, že rosé svůj život začíná jako červené, ale prožívá jej jako bílé.

Stále oblíbenější nápoj se totiž vyrábí z hroznů modrých odrůd, nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Rmut se nechá naležet zpravidla jen čtyři až šest hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a nakládá se s ním stejně jako při výrobě bílého vína.

Takový postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit.

Barevná škála růžových vín je velmi široká. Může mít od šedé přes lososovou až po malinovou nebo jahodovou barvu. Určující je především to, z jakých odrůd a jakým způsobem bylo rosé vyrobeno.

Růžová vína nejsou určena k archivování, ale pijí se „mladá“, dokud mají svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně.

V létě osvěží lépe než jiná vína nejen díky ovocné chuti, ale i proto, že se podávají chladnější než bílé víno. Rosé by mělo být při servírování vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů Celsia.

Může se podávat dokonce přímo na ledu či namíchané v koktejlech.

Budoucnost pro domácí vinaře

Růžová vína z moravských i českých vinic jsou lehká a přitom chuťově výrazná. Svěžest a pikantnost, která se od růžového vína očekává, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají. Díky chladnějšímu klimatu je Česká republika pro výrobu růžových vín velmi vhodná, zdejší podnebí zaručuje větší aromatické spektrum, mocnost a svěžest.

Další výhodou je odrůdová rozmanitost, typická pro moravské i české vinařské podoblasti. Není tedy divu, že stále více vinařů za­číná vyrábět i růžové víno. V budoucnu by proto mohlo v produkci předehnat i červené víno, jemuž patří v Česku druhá příčka za vínem bílým. Dokládá to i nárůst produkce růžového vína, která se meziročně zvýšila zhruba o jednu třetinu.

„V produkci rosé se blížíme už k hranici deseti procent podílu z celkové výroby vína,“ říká znojemský vinař a člen rady Vinařského fondu ČR Jiří Hort. Dnes už podle něj neexistuje vinařství, které by nenabízelo alespoň jedno růžové víno. „Křivka produkce růžových vín jde prudce nahoru,“ dodává.

Podle odhadů už se u nás vyrábí více než 800 tisíc litrů růžového vína ročně.

Rosé však není ve vinařském světě žádnou novinkou. Výroba vín zabarvených do růžova probíhala na Moravě už v 16. století. Výrobu růžového vína také popisuje Josef Šimáček v knize Vinařství, která byla vydána v Praze v roce 1888. V současnosti je největším evropským výrobcem růžových vín Francie, kde růžové vždy tvořilo alespoň desetinu celkové produkce vína.

Domácí vinaři sbírají ve světě ceny

O kvalitě tuzemských vín svědčí i úspěchy na domácích i mezinárodních soutěžích, na nichž česká a moravská růžová vína získala v roce 2009 dvojnásobně větší počet ocenění než v roce 2008. Mezi stovku nejlepších moravských a českých vín se v loňském ročníku Salonu vín ČR zařadila hned čtyři růžová vína. V předchozím roce to bylo pouze jedno.

V soutěži růžových vín Le Mondial du Rosé ve francouzském Cannes byla vloni Česká republika zastoupena čtyřmi vzorky. Dva z nich získaly zlato. Nejvyšší ocenění si přivezly Rulandské modré 2008 Vladimíra Kašíka z Císařova vinohradu a Cabernet Sauvignon pozdní sběr rosé 2008 Jiřího Horta z Vina Hort. Úspěchy na mezinárodních soutěžích se mohou pochlubit i další vinaři.

Například Znovínský Cabernet Sauvignonu, rosé ze Staré hory zaujal odborníky na prestižní soutěži Vinitaly 2009 v italské Veroně a jako třetí nejlépe hodnocené růžové víno získal stříbrnou medaili. A dařilo se i v letošním roce.

Ze soutěže Vinitaly 2010 si přivezli ocenění Pavel Binder za kabinetní víno Frankovka rosé a Moravské vinařské závody Bzenec za Frankovku rosé, pozdní sběr.

„Růžové víno není jen módní vlna, vidím jako velkou budoucnost České republiky, že se stane světovou ikonou v růžových vínech. Máme předpoklady být dobří, naše vína mají vysokou ovocnost, kyselinku i aromatičnost,“ vysvětluje vinař Jiří Hort. V žádné zemi podle něj nenajdeme takovou rozmanitost odrůd jako v České republice.

Růžová vína se vyrábějí z celé řady modrých odrůd. V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Zweigeltriebe, Cabernet Savignon i Svatovavřinecké.

Růžová vína mají celou škálu barevných odstínů – od sladce malinových tónů přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny.

Budete mít zájem:  Endometrióza se dá definitivně vyléčit

Záleží na zvolené odrůdě hroznů a také způsobu jejich zpracování.

Podlehněte růžovému pokušení

Zájem o růžové víno u nás má ještě zvýšit kampaň s názvem Podlehněte růžovému pokušení, kterou letos odstartoval Vinařský fond České republiky první květnový den ve Ville Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici v blízkosti Pražského hradu.

Návštěvníci měli už druhým rokem možnost ochutnávat ze široké nabídky představených růžových vín a mohli si vybrané víno i koupit. Poprvé se tato akce uskutečnila v loňském roce a stává se z ní tradice příjemného zahájení pomyslné „růžové“ sezony. Na svátku růžových vín byla také představena originální kuchařka jídel vhodných k růžovým vínům.

Pokrmy jsou dílem profesionálních kuchařů – vítězů soutěže s názvem Růžově prostřeno vyhlášené Vinařským fondem ČR a Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Vinařský fond chce s nabídkou růžového vína oslovit zejména mladou generaci ve věku dvaceti až třiceti let.

Představí této cílové skupině recepty na míchané nápoje, kdy růžové víno s různými příchutěmi vytvoří alternativu k drinkům z destilátů. I když víno nepatří mezi základní barmanské ingredience, může se jím stát.

Další doplňky – například různé druhy sirupů – mohou podle odborníků podtrhnout charakteristickou chuť vybraného vína.

Růžové víno

Červené víno vzniká z modrých hroznů. S bílým se to má poněkud složitěji: Vzniká sice z hroznů bílých, ale také z modrých. Výsledná bílá barva je dílem toho, že rmut (narušené bobule zbavené stopek) se nenechává kvasit.

Aha, takže růžové víno se vyrábí z růžových hroznů. To není tak zcela pravda. Někteří vynalézaví alchymisté tedy přišli i na další způsob. Smísit víno červené a bílé.

Takové metodě se říká kupáž a vinaři ji považují za znevážení svého řemesla.

Zpět k té správné výrobě růžového vína. Jinak se také nazývá rosé (to je obecný termín) a je na tom podobně jako víno bílé. Vyrábí se z hroznů modrých. Rmut se buď neprokvasí nebo se nechá kvasit jen velmi krátkou dobu, přičemž následně je výrobní postup už stejný jako u bílého vína.

Jako claret se smí označovat pouze růžové víno, které při výrobě okamžitě lisuje a kvasit se nenechává. Proč na něčem takovém sejde? Vy jako konzument to poznáte na o něco intenzivnější chuti.

Celý proces způsobí uvolnění malého množství červeného barviva a víno tak získá charakteristický růžový odstín. A nejen odstín, také chuť. Růžová vína disponují širokou škálou chuťových odstínů. Zároveň jsou pro mnoho nakupujících přitažlivá díky svojí jemnosti, a to nejen chuťové, lehkost jim dodává i nižší obsah alkoholu. Buket (tedy vůni) vykazují nejčastěji ovocnou.

Jak ho pít?

Posteskne-li si někdo, že pije staré víno, zaručeně se špatně nemá. Růžové víno se však k archivování nehodí, je určeno ke konzumaci okamžité. To znamená, že pokud si ho půjdete koupit, shánějte se po ročníku aktuálním nebo nejpozději loňském.

Má-li víno už barvu blízkou hnědé, raději se mu vyhněte, patrně podlehlo zkáze díky špatnému skladování. Rozhodně bude zničena jeho původní chuť, mohou se objevit až nežádoucí pachutě.

Také růžové víno si žádá svou optimální teplotu. Měla by se pohybovat asi okolo osmi až dvanácti stupňů.

Pít jej můžete i s ledem. Snese nižší teploty než víno bílé. Poskytne tak ideální osvěžení během horkých letních večerů. Ani doma byste ho neměli vystavit přímému slunečnímu záření, které mu škodí. A tím spíše, že růžové víno neochrání ani jeho obal, neboť často bývá čirý.

Něco málo z dějin

Historie růžového vína se datuje až do časů starého Říma. Přenesla se i do středověku. Růžové víno se tehdy vyrábělo v Mekce francouzských vinařů – Bordeaux. Jistě se tedy nejedná o módní záležitost současnosti, jak vidíte, kořeny má skutečně hluboké.

Co k němu jíst?

Jak už jsme předeslali, růžové víno je osvěžující. Hodí se proto ke stejně lehkým jídlům. Doplnit jej můžete například zeleninou. Ideálně zapadne do koloritu bezstarostného léta.

Taky jste podlehli módě a pijete růžové víno?

Druhy vín

Růžové víno se dělí na různé druhy. Stejně jako u ostatních vín rozlišujeme ta sladká, polosladká, polosuchá a suchá. Pro vás jako spotřebitele to má praktický význam. Ono dělení je podle obsahu zbytkového cukru, to znamená takového, který ve víně zůstal po dovršení procesu kvašení. Což poznáte na chuti. Sladké víno skutečně bude nejvíce sladké.

Tato vína si získala poměrně značnou oblibu mezi konzumenty a už dávno neplatí, že vytříbené chuťové pohárky ocení především vína suchá, zatímco u těch sladkých se jedná tak trochu o vinařský mainstream.

To „své” si vybírejte především podle kvality a rozhodně podle vlastní chuti. Pokud vašemu jazyku nelahodí, tak se do jeho pití opravdu nemá smysl nutit, třebaže byste doma měli nefalšovaný vinařský skvost.

Šumivá vína, perlivá vína, sekty

Vína s bublinkami nabyla také velkou popularitu. Samozřejmě si koupíte ve zmíněné podobě rovněž ta růžová. Mnoho lidí však neví, že i mezi nimi jsou rozdíly. Šumivé víno vznikne jednoduše tak, že oxid uhličitý, který vzniká během kvašení, se nenechá uniknout. A sekt je jakostní šumivé víno. Víno perlivé se oproti tomu oxidem uhličitým nasytí dodatečně.

Kam dál?

Užitečné zdroje k růžovým vínům:

I barva vína podléhá módě, v kurzu je růžové

Hlavní obsahRůžové víno. Ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Jak vinaři vysvětlují, výrobě napomohlo nejen to, že počasí loňského roku bylo mimořádně příznivé, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábějí růžová vína, ale také módní trend, který růžové velmi upřednostňuje.

Vždyť ještě na přelomu tisíciletí se ve spotřebě dělilo bílé s červeným zhruba na polovinu a ještě před deseti lety jsme vypili z celkové spotřeby pouhých asi 0,6 procenta růžového vína.

Vědci studovali vliv míchání piva s vínem

„Výroba i spotřeba českých růžových vín se poslední roky stabilizovaly na vcelku vysoké úrovni mírně nad 10 procent z celkové produkce.

Výrazné výkyvy v dalších letech příliš neočekáváme, byť mírný růstový potenciál ve spotřebě růžových vín tu stále ještě je. Prostor vidíme zejména u mladších žen a v kombinaci vína se sezonní gastronomií.

Nicméně růžová vína jsou dnes u nás už zavedený segment se stabilní spotřebitelskou základnou,“ uvádí Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Spotřeba je nejvíce v kurzu během léta, kdy se růžová obvykle s nižším procentem alkoholu dobře pijí jako střik, což je rovněž u žen vyhledávanější nápoj než u mužů, nebo se výborně hodí k míchání například s melounem, borůvkami a podobně.

Druhý vrchol spotřeby růžového je na podzim, kdy se hodně konzumuje jako mladé svatováclavské, často i s husou dohromady.

Podle údajů Vinařského fondu pije aktuálně růžová vína 74 procent konzumentů vína, což je o 28 procent více, než tomu bylo v 2006, kdy ještě byla produkce moravských a českých rosé minimální.

Polská bioložka ohlásila novinku proti kocovině

Růžové víno častěji pijí ženy ve věku 25-44 let, jeho obliba roste se vzděláním, tedy preferují jej spíše konzumenti s maturitou a vysokoškolským vzděláním, manažeři, lidé, kteří nepracují manuálně, a také studenti.

Přestože již s růžovými víny není spojeno takové nadšení z něčeho nového a módního, zájem o ně nijak neklesl.

„Je potěšitelné, že už u většiny restauračních nabídek neslyšíme pouze, že v sortimentu mají bílé a červené, ale že je i růžové obecně vnímáno jako víno, které si zaslouží samostatnou pozornost, byť z hlediska kvality není mezi růžovými víny a víny bílými a červenými rozdíl. Prostor pro edukaci speciálně v segmentu růžových vín je tak zejména v oblasti párování vína a jídla,“ doplňuje Jaroslav Machovec.

Založení kozí farmy bylo pro veterináře výzvou

Ročník 2018 však nebyl přívětivý, jen co se kvality týče. Po dvou hubenějších letech zaznamenali vinaři oproti desetiletému průměru sklizeň bezmála o 30 procent vyšší.

Sezonu růžových vín pomyslně otevře už jedenáctý Svátek růžových vín na Pražském hradě 1. května od 10 do 18 hodin v prostorách Villy Richter. Volná degustace nabídne více než 130 vzorků růžových vín od cca 30 vinařů.

Hlavní zprávy

Nejhorší víno se Pražanům už dávno nepodává, říká majitel Vinařství roku

Když někdo řekne, že rozumí vínu, Jan Stávek se jen pousměje. „To mu závidím. Já ho vyrábím dvacet let a mám čím dál menší pocit, že mu rozumím,“ říká Stávek.

Jenže je to nadsázka, protože Jan Stávek mu zatraceně rozumí. Patří k našim nejlepším vinařům. Přednáší na vinařské škole a byl na stáži na vinicích v Austrálii či v Brazílii.

Co jste museli splnit, abyste vyhráli soutěž Vinařství roku?Vloni jsme soutěž vyhráli, ale vždycky se počítá ten rok předtím, takže šlo o ročník 2017. Spousta lidí si myslí, že ta soutěž je o vínech, ale tam se hodnotí především úroveň vinařství. Jak vinařství pracuje ve vinici, jestli se pracuje ekologicky, jak ty vinice vypadají.

Budete mít zájem:  Bioflavonoidy neboli vitamín p – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Toto hodnotí desetičlenná komise, která se zajde podívat na vinohrad i do vinotéky. Pak se jde také do sklepa a hodnotí se čistota sklepa. U těch finalistů, kterých je devět deset, se automaticky předpokládá špičková kvalita vína, takže tam o to ani tak nejde. Také se hodnotí marketing. Přihlášených do soutěže bylo asi 50 až 60 vinařství.

Jak se dnes vinaři mladé generace dívají na stereotyp, že k vínu patří kroje, nářečí, cimbál a že nejhorší se prodává Pražákům?Já bych to rozdělil. Mám rád folklor, ale takový ten rurální, opravdu tradiční, který není dělaný, aby potěšil toho Pražáka.

Co se týká cimbálu ve sklepě, to už se u nás moc nenosí. K nám lidé jezdí ochutnávat, spíš než za zábavou. Samozřejmě, jezdí firmy na teambuildingy. To my zase nevylučujeme. Zábava k vínu patří. Ale na začátku si všichni projdou povinnou dvojhodinkou degustací.

Když je hezké počasí, tak začínáme program ve vinici.

Jak vypadá povinná dvojhodinka?Jak jsem říkal, začínáme ve vinici, kde ochutnáme vzorky, přímo to víno z té konkrétní vinice. V degustační místnosti se snažím u lahví vysvětlit filozofii výroby.

Návštěvník se může všude podívat, jak to děláme. Nic neschováváme. Ukážeme každou nádobu a z každé nádoby můžeme ochutnat. Když někdo uvidí na nádrži na štítku třeba F18 (frankovka – pozn. red.

), tak ho upozorním, že bude lepší třeba až za rok, ale můžeme ji ochutnat.

Jsou Češi poučení konzumenti vína, nebo ne?Já se fakt vždycky tak pousměji, když někdo řekne, že vínu rozumí, protože to je studium na celý život. Každý rok mě překvapí, protože každý rok je trošku jiný. Nezávidím pobřežním regionům třeba v Chile nebo v Itálii. Mají tam ročníky velmi podobné.

U nás je to jiné, díky bohu za to. Máme se o čem bavit a vinaře to nutí reagovat na ročník. Ale určitě lidé vínu rozumějí víc. Jak jste říkal před chvílí, že Pražákům se dává to nejhorší. Ono to fakt platilo za doby mého otce.

Já si vzpomínám, že to někteří jeho vrstevníci říkali v době, kdy já jsem se vínem začínal zabývat, před 25 lety.

Takže fáma to není…Není, tehdy se to tak dělalo, přijeli Pražáci, pojďme vypláchnout bečky a něco jim tam načepujeme. Tenkrát se vyráběly druháky, kvasničáky. Nebylo to úplně normální, ale běžné.

Dnes je to úplně naopak, Pražáci jsou z celého národa nejvzdělanější konzumenti.

Když se někdo hlásí z Prahy, že přijede ochutnat naši značku Karmazín nebo Dědovu večerku, tak mu nemusím vysvětlovat, co je to přívlastkové víno.

Dáváte vínům nezvyklá jména.Áčko tam také máme. Karmazín je recept mého pradědečka ze tří modrých odrůd. Dědova večerka, to je dědův recept z Veltlínského červeného raného a Ryzlinku vlašského.

Dědeček Jožka Stávek si ho dělal jen pro sebe. Cuvée Áčko je ze tří jakostních odrůd a to je otcův recept.

Vysadil spolu do vinice Rulandské bílé, Sauvignon a Tramín a hrozny z nich dohromady sklízel a zpracovával.

Platí, že i poučenější pijí spíš suché víno a laici spíš sladké?Není to pravidlem, ale je to tak většinou. Poučený konzument je zvyklý na kyselinku. Suchá vína jsou často kvalitnější.

Jakmile je někde cukr, víno se musí už víc sířit, sterilně filtrovat, aby se nerozkvasilo v lahvi. Ta filtrace také strhne spoustu pozitivních látek ve víně. Neříkám, že všechna vína sladká jsou špatná.

Nikde ve světě se nekonzumují polosladká vína. Buď je suché, nebo úplně sladké.

Co říkáte experimentům s nealkoholickým vínem?Je to nesmysl. U nás to není tak rozšířené, i když jsou tu nějací výrobci nealkoholického vína.

Nealkoholické víno, ať se vyrobí jakýmkoli procesem, vždycky to má vliv na jeho aromatiku. Pokud tam není alkohol, víno tolik nevoní. I chuť to velmi ovlivňuje, že je víno bez alkoholu.

Mezi pivem a nealkoholickým pivem není rozdíl tak velký jako u vína.

Co se děje na vinici nyní v květnu?Duben byl teplý, réva vyrašila dříve, než je obvyklé, a teď dostala vodu. Letos můžeme mít vynikající ročník. Až doprší, budeme kultivovat meziřadí (plít plevel). My praktikujeme ekologické zemědělství, takže nemáme žádné herbicidy. Musíme všechno okopávat, ale máme zdravé hrozny.

  • Je majitelem firmy Víno J. Stávek, která sídlí ve vinařské obci Němčičky, v prostorách poutavého rustikálního Vinařského dvora, statku postaveného v roce 1898 jeho pradědem.
  • Působí jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, v Národním vinařském centru a také na České zemědělské univerzitě v Praze.
  • Je autorem několika knih o víně a soudním znalcem. Zároveň je držitelem senzorických zkoušek, zasedá tedy v mezinárodních soutěžích za Českou republiku.
  • Pracovníci jeho vinařství se starají o tři viniční tratě v Němčičkách. Je to viniční trať Bočky, která je nejlepší v obci, dále pak Novosady a Růžený.
  • Ochutnat u něj lze rodinná cuvée nebo rozličná rosé vína, za něž vinařství sklízí úspěchy v tuzemských i mezinárodních soutěžích. Stávkovou specialitou jsou fortifikovaná vína. Jedná se o likérová vína vyráběná technologií portského. Této technologii se říká fortifikace a během ní se do kvasícího hroznového moštu přidává vinný destilát.
  • V soutěži Vinařství roku 2017 získal nejen titul absolutního vítěze, ale opanoval také kategorii Malé vinařství s roční výrobou do 50 tisíc litrů. Jeho enolog Petr Hloušek získal titul Enolog roku.

Já myslel, že proklínané sucho zrovna révě prospívá.Ty suché roky nejsou problém, ale nesmí jich přijít moc po sobě.

Ve vaší obci Němčičky existuje spolek vinařů Autentisté, kteří vyrábějí víno starými postupy. Co to konkrétně obnáší?Já k Autentistům nepatřím, ale patří k nim můj bratr Richard Stávek.

Ten je z těch Autentistů nejautentičtější. Nicméně, je to fajn, když to má člověk jako životní styl, což on má. Ale u jiných, co žijí moderně, je to spíš móda. Ti Autentisté používají i dvě stě let staré technologie.

Co nejméně používají chemické přípravky.

Je to, jako když někdo opravuje hrad autojeřábem a jiný s rumpálem a výsledek může dopadnout podobně dobře?Přesně tak. My jsme někde mezi moderními a klasickými postupy. Jsem největším konzumentem svého vína. Tak si ho vyrábím, aby mi chutnalo.

Mají vinaři zlaté časy, nebo krizi?Mně se to těžko posuzuje, protože když jsme vyhráli Vinařství roku, vydal jsem dvojnásobek faktur. Vinaři na Moravě se mají dobře, protože veškerou produkci prodají.

V Česku vypijeme 22 litrů na hlavu za rok a vyprodukujeme osm. Zbytek se musí dovézt. Vinař udělá lépe, když se zaměří na kvalitní vína, ne na sudová, aby nešel pod cenu. Pak už za lahev může dostat 200 až 300 korun.

To už je běžná cena.

Podle mě je psychologická hranice, nad kterou lidé považují víno za drahé, 200 korun. Tři sta korun už by bylo mnoho…Máte pravdu, 200 korun je psychologická hranice. Když má někdo víno ve vinotéce a je tam lahev nad 200 korun a zároveň sudové, tak se ta lahev neprodá. Já levná vína neodsuzuji. I víno za 100 korun může být dobré.

Co jste se naučil, když jste byl na stáži ve vinařsky hodně exotických zemích, jako je Brazílie a Austrálie?Je to zdroj inspirace. Ale na druhou stranu, jsou to úplně jiné země a to, co platí tam, neplatí tady.

Člověk se musí dívat na klima. V Brazílii a Austrálii je jiné klima. Cabernet Sauvignon v Brazílii dozraje, ale u nás tolik ne. V Austrálii je trend snižovat procenta alkoholu. Pije se tam víno, co má 11 procent alkoholu.

To k nám zatím nedoputovalo.

Z Austrálie je i moje nejoblíbenější víno Jacobs Creek…Tam jsem několikrát byl a mám tam i známé. To už ani není vinařství, ale regulérní fabrika. Když si zákazník zvykne na jeden typ vína, tak je má rok od roku stejné. Řízení procesů, využívání technologií, v tom jsou Australané v popředí.

Ono tedy platí, že čím větší vinařství, tím větší riziko?Problém s kvalitou mohou mít i úplně malí výrobci, kteří to dělají jako vedlejšák při práci. Když má člověk vinařit, musí to dělat na hlavní pracovní poměr. U malých vinařů ale najde člověk nejzajímavější vína. Mají na ně čas (malé vinařství je definováno zhruba do 50 tisíc litrů ročně – pozn.red.).

Je pravda, že v Němčičkách máte mezi vinicemi sjezdovku?Protože je jediná v okolí, tak tam jezdí celá jižní Morava. Těch 300 metrů sjedete za 20 sekund a jsou tam fronty. Probíhá tam ale hlavně lyžařská škola a ročně se tam naučí lyžovat 300 dětí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *