Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Často se stává, že se zažívací problémy stávají součástí našeho života a přestaneme je řešit. Minimálně do doby, než se vyskytne větší problém, a pak jsme překvapení, jak jsme se k takové nemoci dopracovali. Někdy se také stane, že samotní lékaři ani okolí nepovažuje naše zažívací problémy za vážné – průjem ze stresu, bolesti břicha po jídle, nebo naopak zácpa, to přece přejde. Přitom tyto projevy mohou být první vlaštovky poškozené střevní integrity a následně mnohem vážnějších nemocí. Pokud nebude střevo a „ekosystém“ v našem těle v pořádku, na nemoci si sami zakládáme.

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Zdraví začíná ve střevech

Dr. Hyman vzpomíná, že poslední dobou čím dál více vídáme chronické záněty na střevě. Jako problém vidí hlavně to, že jsme za poslední léta změnili svou dietu. Přijímáme spoustu rafinovaného cukru a zpracovaných potravin, které doslova krmí ty špatné bakterie.

Chybí nám čerstvé ovoce a zelenina, stejně jako kvalitní celistvé potraviny. Také jsme změnili genetické pozadí mnoha rostlin jako je pšenice či kukuřice a vidíme nárůst problémů právě s takovými potravinami.

Do toho nesmíme zapomínat na enviromentální znečištění, které do našeho těla dodává toxiny, a nakonec také nadužívání léků, které často způsobují propustné střevo (léky proti bolesti, hormony..).

Ve zkratce by se důvod vzniku „propustného střeva“ dal podle odborníků shrnout do 4 hlavních bodů:

  • špatné stravování (mimo jiné nadužívání cereálií, cukru, GMO, mléčných výrobků, vše může krmit špatné bakterie)
  • dlouhodobé emoční vypětí (nedostatek spánku, meditace, pocitu vděčnosti a spokojenosti, pozitivního myšlení)
  • toxiny
  • bakteriální nerovnováha

Zmiňují také efekt císařského řezu na naše zdraví, které většina odborníků na léčbu střeva vidí jako primární problém. Zvláště, pokud je v některých zemích tento způsob zneužíván. Opět je to vše o špatném osídlení a nedostatku „kontaminace“ těmi správnými bakteriemi během porodu.

U dětí vidíme nárůst alergií, obezity a autoimunitních chorob (přitom jim často lze zabránit).

Stejně tak stres, kterému se dnes lze jen těžko ubránit, vede ke zvýšení propustnosti střeva, snižuje krevní průtok, zvyšuje hladinu stresových hormonů, což nakonec vede k zánětlivým odpovědím v těle.

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Léčba podle 5Rs

Na základu léčby leaky gut a celkově poškozeného střevního mikrobiomu se shodují snad všichni specialisté: je nutné vytvořit pro tělo takové prostředí, které umožní tělu „opravit“ funkci střeva a funkční jej také udržet.

Léky z dlouhodobého pohledu nefungují (ba naopak jsou často spouštěčem). K problému se musíme postavit komplexně a odstranit toxiny a odpadky z našeho jídelníčku. Více méně by se základní postup dal shrnout do několika kroků, na kterém se shodují všichni zmínění.

Postup je obvykle označován jako 5Rs:

  1. Remove. Odstranit věci, které nemají v našem těle co dělat, tedy patogenní bakterie či přímo toxické jídlo, které zabraňuje léčbě střeva (všichni se v přednáškách shodují, že lepek, pravděpodobně veškeré cereálie, nejsou při IBS a leaky gut vhodné kvůli dráždivosti, dále se všichni shodnou na vyřazení mléčných výrobků a cukru).
  2. Replace. Doplnit věci, které naopak v těle často chybí – mikronutrienty, tedy minerály, vitamíny, aktivní fytonutrienty, často jsou to chybějící vhodné střevní bakterie. Někdy je potřeba doplnit i enzymy.
  3. Reinoculate. Kolonizovat své střevo dobrými a vhodnými bakteriemi, o které jste zřejmě přišli, a díky narušení střevní bariéry došlo k narušení spojů mezi buňkami a tedy k propustnému střevu.
  4. Repair. Opravit střevní funkce. Stejně jako se hojí kůže po říznutí, je potřeba vyhojit střevní buňky. Doplňků a způsobů může být několik, nejčastěji se zmiňuje L-glutamin, lékořice, aloe vera, proskurník lékařský, minerály a vitamíny.
  5. Relax. Nezapomeňte, že léčba není jen o jídle, ale musíte se naučit odstranit či bojovat se stresem, který může negativně ovlivňovat leaky gut (pacienti s IBS by mohli vyprávět). Někomu pomůže mírné cvičení, někomu meditace a někomu třeba manželská terapie, pokud stres pochází z krize v manželství.

Problematika je mnohem širší a přestože základní protokol léčby zabere spoustě lidí, jsou speciální případy, kdy je potřeba k léčbě střeva přistoupit jinak, např. při SIBO nejsou na začátek léčby vhodná probiotika, jelikož by bakterie mohly stále přerůstat, kde nemají. Proto je opět velmi důležitá diferenciální diagnostika a vyřazení dalších nemocí.

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Propustné střevo a stravování

Víceméně každý z lékařů doporučuje trochu jiné stravování, ale všichni se shodnou na vyloučení lepku, cukru a mléčných výrobků. Samozřejmost je vyřazení všech éček a nekvalitních potravin. V dalších bodech už může být dieta velmi individuální.

Cukr je špatný podle všech, ale potřebujeme vlákninu, a je potřeba v tomto směru zvolit individuální přístup, žádná dieta není prostě dobrá pro všechny. Např.

v otázce sacharidů a příjmu ovoce, John Axe své pacienty nechává krátkou dobu úplně bez sacharidů včetně ovoce, aby eliminoval veškeré sacharidy (doporučuje pouze krátkodobě, jelikož dlouhodobou ketogenní dietu si vyzkoušel i na sobě a uvádí, že škodí zdraví), potom je určité množství ovoce povoleno, stejně tak povoluje med v raw kvalitě. Odborníci se shodují na zařazení fermentovaných potravin (což třeba v rámci HIT není chytrý tah) a např. namáčení ořechů před jejich konzumací, což stále spousta lidí nedělá. Měli byste jíst jednoduché proteiny (tedy spíše přijímat aminokyseliny), přírodní tuky (doporučují např. pravý vývar, žádné rafinované oleje, ideálně z potravin), kokosové produkty, avokádo (nevhodné při HIT) a klíčky (hrachové klíčky obsahují vysokou koncentraci DAO) a jablečný ocet (protizánětlivý, má méně histaminu než klasický, ale i tak si HIT pacienti musí dát pozor).

Dr. Hyman zase doporučuje PEGAN dietu (čemuž se blíží moje strava) – 80% zelenina, dále ovoce, ořechy, semínka a malá část zvířecího proteinu (spíše jako příloha než hlavní chod), po troškách luštěnin a minimálně bezlepkových cereálií.

Opět je dobré mít na paměti, že např. můžete mít problém s oříšky a semínky – prý může nastat, pokud má člověk hodně mědi v těle. Mléko je podle doktora propaganda, někdo může tolerovat, ale velká část lidí má alergii nebo intolerance.

A co víc k té dietě?

Ať už zvolíte dietu či stravu jakkoli, ještě je další problém. Špatně žvýkáme potravu – potravu bychom měli mělnit v ústech tak dlouho, dokud v podstatě nezkapalní, celé jídlo by se tak mělo prodloužit a náš systém mít dostatek času na přípravu na trávení.

Je prostě nutno zapracovat i na způsobu, jakým jíme, na jídlo si najít čas. Jíst v klidu, žvýkat a nechat tělo, aby mělo dostatek času na dodání potřebných enzymů a vyladění trávících procesů.

Pokud se tedy stravujete správně, ale stále máte problémy, zkuste si uvědomit, jak se při jídlo a po jídle cítíte a zda si náhodou celý trávící proces nesabotujete.

Podle odborníků je dobré se krom jídla zaměřit na celostní přístup:

  • Dostatek spánku, aby došlo k léčbě, vyrovnání hormonální hladiny.
  • Změna myšlení a filozofie.
  • Interakce se světlem (vždyť světlo potřebujeme, celodenní pobyt v tmavých místnostech nám nesvědčí).
  • Pracovat na osobním rozvoji (kdo jsem, nedělat ze sebe oběť nemoci, postavit se nemoci, sebereflexe, přestat se litovat, seberespekt!)
  • Kontrola vlastního volného času a jeho plné využití.
  • Přestat vyhledávat články, které v nás vzbuzují lítost, závist, beznaděj (ano, lidé si vskutku často libují ve svých bolístkách).
  • Kontrolovat prostředí, ve kterém žijeme (minimalizovat i psychické vlivy, tzv. mental toxins).

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Stravou za lepším střevem!

Pokud jste tedy čekali, že se dozvíte o nějakém zázračném léku, tak vás musím zklamat. Zázraky se nedějí a naše střevo očividně léky moc nemusí, jelikož jich většina narušuje citlivou střevní integritu.

Jsou některé (viz výše) zmíněné doplňky, ale základ je prostě v kvalitní stravě a „opravě“ porouchaného života. Ano, těžko si maminka tří dětí bude hledat chvilku času na sebe, ale pokud se jí to povede, investuje nejen do svého zdraví, ale také pohody a zdraví svých dětí.

Pokud se budete chtít vrhnout na probiotika, přečtěte si můj průvodce kmeny vhodnými nejen pro HIT, pokud budete chtít pracovat na hormonech, příroda nám nabízí spoustu adaptogenů, které vám pomohou zvládat stres.

Na tom je vlastně postavena léčba u odborníků: jíst pouze kvalitní potraviny, doplnit minerály a vitamíny (případně adaptogeny, probiotika, glutamin či přírodní suplementy bojující proti zánětu), zařadit celistvé potraviny, vhodný pohyb, dostatek spánku.

 Ne, doktor tohle všechno za vás dělat nemůže, v tomto boji jste hlavní bojovník vy. Vyhýbejte se potravinám, u kterých neznáte původ nebo složení a také těm, u kterých spoustu látek neumíte ani přečíst nebo většinu neznáte, a půl cesty máte za sebou.

Syndrom zvýšené propustnosti střev – jak ho řešit

Klasická medicína – užívá termín „propustné střevo“ pro závažné střevní onemocnění, při kterém dochází k perforaci sliznice střev či žaludku. To vede k život ohrožujícím střevním infekcím, vysokým horečkám a sepsi.

Budete mít zájem:  Poslední letošní trhy na Andělu

Ano, propustné střevo je velmi závažným onemocněním. Může souviset s vředy pronikajícími do hloubky žaludeční sliznice. Může být způsobeno bakteriemi E-coli, které vytváří „hnízda“ ve sliznici střev a jinými patogeny…

  • Termín „propustné střevo“ se diagnostikuje v případě, pokud výše uvedené stavy naruší sliznici gastrointestinálního traktu a umožní patogenům proniknout do krevního řečiště!Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba
  • Druhou stranou problematiky je alternativní – celostní pojetí zvýšené propustnosti střev:
  • Podle ní jde o postižení, kdy plísně, houby (Candida) či jiné bakterie provrtávají do střevní sliznice drobné otvory, jimiž pronikají nepatrná množství toxinů a způsobují četné potíže…AVŠAK gastrointestinální obtíže, jež jsou důsledkem zvýšené propustnosti střev, jsou způsobeny PERMEABILITOU AMONIAKU, což je třetí strana celé záležitosti!
  • PERMEANBILITA AMONIAKU – propustnost amoniaku
  • Jde o skutečný jev a nejprve je vhodné si popsat, jak tělo zpracovává potravu:
  • Při jídle se potrava dostává do žaludku, kde začíná trávení

Žvýkejte stravu pomalu, aby se sousto smísilo s dostatkem slin, započne první fáze trávení ještě v dutině ústní. Jezte pomalu a bez stresu.

  • Potraviny bohaté na bílkoviny – maso, ořechy, luštěniny…se v žaludku tráví pomocí kyseliny chlorovodíkové – solné a enzymů, jež štěpí bílkoviny na jednodušší formy, které jsou dále tráveny a asimilovány (přeměňovány) ve střevech
  1. Pokud je vše v pořádku a máme dostatečné množství kyseliny chlorovodíkové, probíhá tento proces hladce…
  2. ALE…jestliže je koncentrace kyseliny chlorovodíkové – solné v žaludku snížena, není trávení dostatečné. Bílkoviny se dostanou do střev dostatečně nerozštěpeny, aby buňky mohly využít jejich živiny, ale zůstávají na místě – ve střevě, kde se kazí…
  3. Dochází ke hnilobným procesům ve střevech, při kterých vzniká PLYNNÝ AMONIAK.

AMONIAK – toxický plyn, který vzniká ve střevech má schopnost vypařit se ze střev do krevního oběhu! Tento jev nazýváme PERMEANBILITA AMONIAKU.

Příznaky propustnosti amoniaku:Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

  • Nadýmání, trávicí potíže
  • Únava, malátnost, úzkosti
  • Kožní projevy
  • Neklidný spánek a další potíže…
  • Trpíte-li refluxem, tak jej způsobují kyselé šťávy žaludku, které vytěsňují tolik potřebnou kyselinu chlorovodíkovou.
  • Příčinou úbytku kyseliny chlorovodíkové číslo 1 je ADRENALIN, který produkují nadledvinky.
  • Nadledviny produkují 56 různých typů adrenalinu podle toho, na jaké situace a emoce reagují.
  • Stres, strach, zloba, pocit viny a studu, deprese, úzkost – poškozují různé části těla a zároveň snižují sekreci kyseliny chlorovodíkové. Poškozují zdravé bakterie a podporují růst těch nepříznivých.
  • Dlouhodobé užívání chemických léků – ATB, imunosupresiva, protiplísňové léky a další medikamenty narušují rovnováhu v žaludku.
  • Zvýšený příjem bílkovin ve stravě, potravin obsahující tuky a cukry mají také škodlivý vliv na tvorbu kyseliny chlorovodíkové
  1. JAK PODPOŘIT NADLEDVINY – odkaz na článek.
  2. Toto všechno vede k „vyhoření“ žaludeční kyseliny a oslabení trávicích enzymů. Nevěste hlavu, poradíme vám, jak obnovit sekreci kyseliny chlorovodíkové 🙂
  3. OBNOVA KYSELINY CHLOROVODÍKOVÉ
  4. Postup je jednoduchý:
  5. KAŽDÝ DEN NA LAČNO VYPÍT 200-500ML ČERSTVÉ CELEROVÉ ŠTÁVY (z řapíkatého celeru).
  • Čerstvá šťáva je jedním z nejúčinnějších prostředků obnovy trávicího traktuSyndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba
  • Žaludek si žádá čistou a samotnou šťávu z řapíkatého celeru

POSTUP:

  • Omyjte svazek čerstvého řapíkatého celeru
  • Vymačkejte šťávu – nic nepřidávejte
  • Okamžitě vypijte, než zoxiduje
  • Pijte ráno na lačno – podpoří trávení potravy po celý den

Účinky celerové šťávy obsahují sloučeniny sodíku, jež jsou navázány na celou řadu stopových minerálů a živin. Měli byste vědět, že trávicí potíže se nevyskytují izolovaně, ale často jich bývá několik najednou. Další možné příčiny můžete zjistit na biorezonančním přístroji BICOM OPTIMA. 

  • Za tým KP clinic
  • Ing. Romana Pleskotová
  • Čerpáno z knihy: Mystický léčitel, autor Anthony William

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř – to jsuo živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda – a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu.

 Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin.

Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.

Jak to funguje

Stěnu střeva tvoří pouze jedna vrstva buněk, taková zeď cihliček. Jednotlivé buňky (cihličky) jsou na sebe přitisklé díky bílkovinám, které tvoří tzv. těsné spoje (tight junctions, TJ).

Ty si můžete představit jako takový suchý zip.

Tyto bílkoviny v těsných spojích nejsou nečinné, ale spolupracují spolu a regulují ‚velikost ok‘ – tedy stupeň rozvolnění střevních buněk (jakobyste suché zipy podle potřeby trošku povolili a pak zase slepili blíže k sobě).

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Zdravá střeva vs. poškozená funkce

Zdravá střeva mají správně rozvržené funkce a koordinují ‚velikost ok‘ tak, že nám přes střevní stěnu do krve prostupují pouze správně rozložené jednotky naší potravy, které nás vyživují. To ostatní, co do krve nesmí, zůstává ve střevě a může se jednat o zatím nestrávené složky jídla nebo také různé (i patogenní) bakterie a jiné mikroorganismy a látky, které jsou toxické a mají být vyloučeny z těla ven.

V případě, že dojde k narušení funkce těsných spojů, nefunguje regulování velikosti ok v sítu (mezibuněčného prostoru) a zvětšením tohoto prostoru do krve pronikají látky, které poškozují zdravou rovnováhu těla. Tento jev se nazývá z angl. Leaky gut – Syndrom zvýšené střevní propustnosti (také Zvýšená permeabilita střev). (1)

Naše tělo může na neobyvklé nebo dokonce nebezpečné látky reagovat různě – od potravinových alergií, přes únavu, zažívacích obtíží, kožních problémů, bolesti hlavy, až po autoimunitní a chronická onemocnění (2, 3).

Co rozhoduje o správné funkci střeva a jeho těsných spojů?

Náš životní styl. Já vím, slyšíte to všude, ale tento fakt nezměním. Dobrou zprávou je, že se ví, co našim střevům nesvědčí a čím naopak zdraví střev podpoříme.

Co zvyšuje střevní prospustnost

Součástí těsných spojů jsou určité druhy bílkovin (zonulin, okludin, atd.), které řídí jejich „stupeň rozvolnění“.

Například aktivaci zonulinu, která vede k rozvolnění těsných spojů, způsobují určité druhy bakterií nebo třeba i lepek (3, 4, 5).

Některé studie ale poukazují na fakt, že lepek zvyšuje propustnost střeva pouze u lidí s celiakií nebo syndromem dráždivého tračníku (6, 7). Abychom se pochopili správně – není to tedy nenávistná óda na lepek a nemusíme všichni držet bezlepkovou dietu.

Potíž spočívá v tom, že v dnešní toxické době je naše střevo již hodně zatíženo a lepek skutečně zvyšuje střevní permeabilitu. Proto je vhodné to s lepkem nepřehánět, jeho příjem ostatně hodně snížíme vynecháním průmyslově zpracovaných potravin (sušenky, polotovary, trvanlivé pečivo atd.).

To, že lepek zvyšuje střevní propustnost, je také důvodem, proč řada terapeutických diet na prvním místě vynechává lepek. Nejde o trend, ale způsob, jak střevu ulehčit a podpořit regeneraci střeva.

Hlavní faktory zvyšující propustnost střev

  • Nadměrný příjem cukru. Strava bohatá na sacharidy (bílá mouka, bílá rýže, cukrovinky či přeslazené nápoje) nesvědčí tělu v žádném ohledu. Problém představuje i zvýšený příjem fruktózy (8, 9). Fruktóza je ovocný cukr a v ovoci se ho bát nemusíme (ovoce je přirozeným komplexním zdrojem spousty dalších živin, vlákniny, antioxidantů a dalších). Problém představují vysoce-koncentrované sirupy jako je agáve sirup nebo v USA oblíbený vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCG, high-fructose corn syrup). Nic takového bychom v přírodě nenašli, ve světě se ale stali oblíbenými – mají totiž vysokou sladivost a nepotřebují ke svému zpracování inzulín. Fruktóza je však toxická pro játra a nadměrná konzumace vede k jejich ztučnění (jaterní steatóze).
  • Léky – antibiotika, léky proti bolesti. Všechna antibiotika vedou k narušení střevní rovnováhy a dysbióze. Léky proti bolesti, tzv. nesteroidní protizánětlivé léky (NSAIDs), jako je ibuprofen (najdete v: Ibalgin, Nurofen a dalších), nimesulid (obsažen v lécích Nimesulid, Aulin), diklofenak (Diclofenac, Dolmina, Voltaren atd.) a mnohé další, přispívají ke zvýšené střevní proustnosti (10, 11, 12). Každá chemická látka a další léky však nepříznivě ovlivňují naše střevní bakterie.
  • Zvýšený příjem alkoholu (10, 13).
  • Nedostatek určitých živin (vitamínů, minerálů) – např. konkrétní studie na vitamín A, D nebo zinek (8, 14, 15).
  • Chronický zánět v těle (16).
  • Dlouhodobý stres (17).
  • Narušená střevní mikroflóra. Vrstva střevních buněk je pokryta ochrannou vrstvou hlenu nad kterou se nachází náš střevní mikrobiom. Ten tvoří takovou první bariéru, jež nás chrání před přímým kontaktem s látkami z vnějšího prostředí. Při stravě s nedostatkem vlákniny se hladovějící bakterie pouští do pojídání naší ochranné hlenové vrstvy na sliznici střeva, čímž ji ztenčí, bariéra je oslabena a dochází k rozvoji lokálního zánětu. Vyhladověním „hodných“ bakterií vzniká dysbióza, ve střevě začínají převládat ty „zlé“ druhy (tzv. potenciální patogeni), tím je narušena funkce mikrobiomu, střeva a imunity. (1, 8).
  • Přemnožení kvasinek. Kvasinky jsou také součástí naší střevní mikroflóry (jsou drženy na uzdě jinými bakteriemi). Při rozvoji dybiózy a jejich přemnožení se zvyšuje střevní propustnosti (18).
  • Průmyslově zpracované potraviny s emulgátory. Emulgátory v potravinách (označeny jako E400 – E495) jsou běžně užívaná potravinářská aditiva. Jejich nadměrný příjem ale vede k přímému zvýšení propustnosti střev (je to dáno mechansmem účinku emulgátorů). Užívání emulgátorů v potravinách přispívá k obezitě, metabolickým poruchám a rozvoji chronického zánětu (19).
Budete mít zájem:  Léčebné účinky Mrtvého moře – jaký má vliv na zdraví?

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Jaké nemoci jsou spojovány s leaky gut

Může se jednat hlavně o různá chronická onemocnění (3), jako je celiakie (či obecně citlivost na lepek) (1, 6, 7), cukrovka 1. typu (1, 20, 21, 22, 23), Crohnova choroba (26, 27, 28), syndrom dráždivého tračníku (29, 30, 31) či potravinové alergie (10, 32, 33).

Zvýšená střevní propustnost je také spojována s řadou psychických onemocnění (například autismus, deprese, úzkost) (40, 41, 42).

 Střevo je naším druhým mozkem a s tím „prvním“ je v neustálém kontaktu prostřednictvím tzv. osy střevo-mozek (gut – brain axis).

Psychická onemocnění jsou velmi komplikovaným problémem a tímto je neredukuji pouze na střevo, avšak stav střev v tom hraje velice důležitou roli.

Jak zlepšit zdraví střev

Péče o střevní mikrobiom je pro zdraví klíčové a není to složité. Strava ze základních celistvých potravin vyživuje ty hodné bakterie, které pak zamezují přerůstání těch nedobrých. Vyhněte se průmyslově upravovaným potravinám. Vyhazujete peníze a ničíte si zdraví.

Neexistuje esenciální potravina, pouze esenciální živiny

Shrnutí:

  • Jezte v klidu a své jídlo si vychutnejte. V dnešním světě žijícím gastronomií nemusíme chodit pro chutné a zdravé jídlo daleko. Jídlo je zážitek i lék zároveň. A nejlepší způsob, jak si jídlo opravdu vychutnat, je si sami uvařit.
  • Jezte základní celistvé minimálně zpracované potraviny.
  • Omezte příjem cukru. Jedná se o potraviny, jako je bílá mouka, bílá rýže, těstoviny, pufované výrobky (rýžové chlebíčky apod.), cukr i rádoby „zdravé“ sladidla, slazené nápoje, atd. Špatné bakterie a nedobré kvasinky jednoduché cukry milují, podporujete tak jejich růst ve střevě.
  • Zvyšte příjem probiotik a fermentovaných potravin. Probiotické bakterie zlepšují stav střev a napomáhají s různými zažívacími problémy (47, 48, 49, 50, 51). Ideální je si pravidelně dopřávat fermentované potraviny, jako je například kefír (mléčný, vodní, kokosový), jogurt, kimchi, kysané zelí či okurky nebo kombucha (49, 52, 53). V případě vážnějších potíží (průjem, léčba antibiotiky) můžete podpořit své zdraví sáhnutím po kvalitním doplňku stravy s probiotiky (pokud z nějakého důvodu užíváte dlouhodobě, střídejte je).
  • Jezte dostatek vlákniny. Vláknina je potravou pro hodné bakterie vašeho střeva, bez ní ve vás nepřežijí. Přírodní a komplexní strava je klíč: zelenina, ovoce (celé, ne šťávy!), luštěniny, divoká či basmati rýže, celozrnné výrobky apod. Pozor – přidaná vláknina nezvyšuje kvalitu jídla, náš mikrobiom pozná, že jej chceme ošálit. Jezte přirozené celistvé potraviny. (8, 54, 55, 56).
  • Vyvarujte se lékům chemickým látkám – od často zbytečných antibiotik a léků od bolesti, hormononální antikoncepe, přes pesticidy (dopřejte si BIO), aditiva v potravinách (konzervanty, barviva apod. – nákupem základních potravin se vyhnete studování etiket na zpracovaných potravinách), až po chemii v domácnostech – kosmetika, čistící prostředky, atd. (8,54, 55).

Myslete na svá střeva.

Denně něco fermentovaného? Zkuste domácí kefír 🙂

Fenomén zvýšené propustnosti střeva (Leaky Gut)

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Často se setkáváme s projevy nemoci, a přitom nelze správně určit příčinu vzniku, nebo dokonce ani nemůžeme správně stanovit diagnózu. Jedním takovým fenoménem je zvýšená propustnost střeva. Je spojena s celou řadou zdánlivě nesouvisejících příznaků, které mají mnoho různých příčin, neexistuje žádný specifický test pro její potvrzení a důkaz, což vede v lékařské komunitě ke skepsi přijímat fenomén „děravého střeva“ jakožto diagnózu. Jenže doba ukazuje, že zvýšená propustnost střeva se stává jedním z podstatných fenoménů.

Porucha funkce bariéry

Stěna střevní vykonává důležitou funkci bariéry mezi vnitřním tělem a vnějším světem.

Můžeme si udělat představu o síti s velmi malými otvory, které umožňují pouze některým látkám, dostatečně malým, aby oky sítě prošly, ale větším, nežádoucím částicím v průchodu zabrání.

Není žádoucí, aby se oka sítě zvětšovala, a tím se zvyšovala i střevní propustnost pro látky, které nejsou dostatečně zpracovány a přizpůsobeny pro využití v těle. V takové formě nesmí látky do těla přijít.

Když je popsaná funkce bariéry porušena a oka sítě jsou větší, než mají být, začnou do těla pronikat bakterie, viry, nestrávené částice potravin a toxické odpadní látky. Dostanou se do krevního oběhu, a tímto způsobem pak do kteréhokoliv systému v těle.

Imunitní systém vyhlašuje poplach, protože musí na takový stav reagovat. Výsledkem je zánět v různých částech těla, což vede k širokému spektru příznaků: nadýmání, křeče, návaly horka, bolest v kloubech, bolesti hlavy, vyrážky. V hlavě lékaře – diagnostika, vyvstane velký otazník.

Popsaný fenomén se může dokonce rozšiřovat z oblasti tlustého střeva také směrem nahoru, do střeva tenkého, a to negativně ovlivní schopnost správného vstřebávání živin: Následkem bývá hubnutí, chudokrevnost, únava, vyčerpání atp.

Diagnostik tedy uvažuje v případě „děravého střeva“ o potravinových alergiích, různých intolerancích, o celiakii, zánětlivých onemocněních střeva, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, syndrom dráždivého tračníku, a o zdánlivě nesouvisejících nemocech, jako jsou záněty kloubů, lupenka, ekzém, astma, migrény…, ba dokonce poruchy chování.

Co způsobuje zvýšenou střevní propustnost?

Bádání po příčinách je stále ještě v plenkách, ale pozornost se soustředí na stravu, chronický stres, některé léky a na bakteriální nerovnováhu střevního osídlení mikroorganizmy – tzv. střevní dysbiózu. Zdá se, že hrají důležitou roli.

  • Např. konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaného cukru může vést k přemnožení kvasinek, které jsou hlavními aktéry při „proděravění“ střeva.
  • Také konzervační látky a chemické složky ve zpracovaných potravinách mohou poškodit sliznici, diskutuje se o konzumaci lepku – proteinu v pšenici, žitu a ječmeni.
  • Chronický stres vede k oslabení imunitního systému, to je jasný a známý fakt. Ovlivňuje schopnost odrazit invazi bakterií a virů a zhoršuje příznaky „děravého střeva“.
  • Léky, jako jsou aspirin a nesteroidní protizánětlivé prostředky (NSAID), mohou poškodit ochrannou vrstvu střeva, stejně jako antibiotika, která zabíjejí základní, prospěšné bakterie, a tak vlastně dají vznik střevní dysbióze. Ve skutečnosti je nerovnováha mezi prospěšnými a škodlivými druhy bakterií jednou z předních teorií o tom, co zvýšenou střevní propustnost způsobuje.
  • Dále nadměrná konzumace alkoholu, infekce parazity, záření a chemoterapie přispívají k poškození sliznice střeva a jsou také závažnými rizikovými faktory.

Neexistuje žádný specifický test, který může říci se stoprocentní jistotou, kdy se jedná o zvýšenou střevní propustnost. Jistou pomocí se stává test na mannitol a laktulózu.

Test na mannitol a laktulózu

Osoba dostane roztok obsahující mannitol a laktulózu a shromažďuje moč po dobu šesti hodin. Laktulóza (disacharid) a mannitol (monosacharid) jsou dvě ve vodě rozpustné, nemetabolizované molekuly cukru.

Mannitol je malá molekula, za normálních okolností prochází snadno a slouží jako indikátor toho, zda jsou živiny dobře vstřebávány, zatímco laktulóza je větší molekula, která za normálních okolností projít dobře nemůže, slouží tedy jako marker – ukazatel pro větší otvory ve stěně střeva.

Pokud jsou hladiny mannitolu a laktulózy ve vzorku odebrané moči vysoké, svědčí o syndromu děravého střeva. Nízké hladiny obou molekul ukazují naopak malabsorpci živin, tj. nedostatečnou vstřebávací schopnost.

Analýza stolice

Analýza stolice zahrnuje testování vzorku stolice na: trávicí funkce, tedy jak jsou tuky, bílkoviny, sacharidy a další živiny absorbovány do tlustého střeva, dále na přítomnost kvasinek nebo jiných bakteriálních infekcí, na dysbiózu, na parazitární infekce a na další ukazatele zažívací dysfunkce.

Testování na kvasinku

Testy krve na vysokou hladinu protilátek, např. specifické IgG, IgA a IgM, mohou naznačovat kandidózu.

Existuje nějaké řešení?

Můžete učinit jisté kroky, které mohou pomoci léčit zánět a obnovit integritu střevní stěny:

  • protizánětlivou dietou, která eliminuje rafinované cukry, mléčné výrobky, lepek, alkohol a umělá sladidla,
  • konzumací esenciálních mastných kyselin (ryby, ořechy),
  • doplňováním zelené listové zeleniny s vysokým obsahem vlákniny a fermentovaných potravin, které podporují růst užitečných bakterií,
  •  řasa chlorella a mladý ječmen,
  • doplňky, např. glutathionem, inulinem a dalšími.

Fenomén zvýšené propustnosti střeva je jednou z těch diagnóz, které přemosťují mezeru mezi konvenční a komplementární medicínou.

Příznaky, které mohou signalizovat, že trpíte syndromem zvýšené propustnosti střev

Syndrom zvýšené propustnosti střev – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Naše střeva jsou důležitou součástí lidského těla. O to hůře, když nefungují, jak mají. K syndromu zvýšené propustnosti střev dochází tehdy, vyskytnou-li se ve střevní membráně díry a ochranná bariéra je narušena. Pamatujte, střeva pracují jako filtr, jenž zbavuje naše tělo toxinů a dalších škodlivých látek, aby krev mohla absorbovat všechny živiny. Takže co se přesně děje, když se v takovém filtru objeví díry?

Budete mít zájem:  Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

Všechna onemocnění začínají ve střevech

I Hippokratés byl přesvědčen o tomto tvrzení a dnešní medicína je na tom stejně, proto věnuje značnou pozornost zdraví zažívacího traktu. A není se čemu divit, protože střevní bariéry plní hned  3 důležité funkce:

  • Chrání tělo před toxiny, patogeny a škodlivými látkami
  • Chrání imunitní systém
  • Podporuje trávení a absorbci všech cenných látek

Onemocnění spojená se zvýšenou propustností střev

Teď si představte, když se v tak důležité membráně objeví díry. Přijde celá řada příznaků, jejichž příčinou je absorpce toxických látek a patogenů do naší krve.

Tím se aktivuje náš imunitní systém, jehož hlavní funkcí je chránit tělo před útoky vnějších i vnitřích „nepřátel“. Naše tělo se dostane do stresu a začneme trpět autoimunitním onemocněním.

Zároveň vstřebávání toxinů negativně ovlivňuje buňky, které tvoří energii. Jejich poškození je tak výsledkem vzniku chronické únavy a bolesti svalů.

Ohrožení jedinci

Syndrom zvýšené propustnosti střev ohrožuje především pacienty s běžnými zdravotními problémy, jako je migréna, fibromyalgie, úzkost a deprese, cystóza, neustálá únava, dušnost, alergie, nespavost, anémie, bolesti kloubů a revmatoidní artritida, kognitivní problémy, ekzém a jiná kožní onemocnění, potíže se štítnou žlázou, lupus nebo lupénka.

Příznaky zvýšené propustnosti střev

Abyste bezpečně poznali, že trpíte zvýšenou propustností střev, je třeba znát příznaky, které s sebou toto onemocnění přináší. Jedná se především o nadměrnou plynatost, nadýmání, průjem nebo zácpu, syndrom dráždivého tračníku, pálení žáhy a zbytky nestráveného jídla ve stolici.

Příčiny zvýšené propustnosti střev

Stejně důležité jako znát příznaky zvýšené propustnosti střev je nezbytné vědět, jaké příčiny tento zdravotní stav mohou vyvolat, abyste věděli, čemu je potřeba se vyvarovat.

Patří mezi ně hlavně nezdravá strava, spousta cukru a zpracovaných potravin, nedostatek ovoce a zeleniny ve vašem jídelníčku, chronický stres, citlivost na mléčné výrobky, pšenici, lepek, kukuřici nebo sóju, alergie na jídlo, užívání antibiotik nebo nesteroidních protizánětlivých léčiv, nadměrná konzumace alkoholu nebo infekce v těle.

Prevence a optimalizace zdraví střev

Tak jako tak není rozhodně na škodu navštívit svého lékaře. Mezitím je ale dobré udělat něco sami pro sebe, tedy upravit svůj jídelníček, zařadit více zdravých potravin, minimalizovat užívání umělých léčiv, nasytit střeva zdravými bakteriemi a samozřejmě pít hodně čisté vody.

Fotografie: Freepik

Syndrom zvýšené propustnosti střev je stále častější. O co jde a jak ho poznat? | Žena.cz

Syndrom zvýšené propustnosti střev nabývá na síle a už dávno netrápí pouze ojedinělé případy. Naopak, s tímto onemocněním se potýká milion lidí, a to bez toho, že by znali příčinu.

Střeva jsou velmi důležitým orgánem našeho těla. Jsou polopropustná a dochází zde ke trávení potravy. Když pracují v pořádku, jsou prospěšné vitaminy a minerály, které přijmeme ze stravy, transportovány do krevního oběhu. Naopak toxiny a nestrávené jídlo do tohoto procesu zařazeny nejsou.

Jak ale název vypovídá, syndrom zvýšené propustnosti střev znamená, že střeva propouští i látky, které by neměla.

Pokud tímto syndromem trpíte, znamená to, že se mezi jednotlivými buňkami střevní sliznice vytvořily velké prostory – větší než u zdravého jedince.

Pronikat do krevního oběhu tak mohou toxiny, bakterie a nestrávené části potravin. Pro naše tělo to samozřejmě není přirozené a brání se, což vyčerpává náš imunitní systém.

Jak poznáte, že syndromem trpíte?

Poznat syndrom propustnosti střev není vůbec jednoduché. Může způsobovat příznaky, jako je nadýmání a bolest kloubů, potravinové alergie, únavu a různé potíže s pokožkou (nejčastěji akné a ekzém). Navíc pokud necháte tyto problémy být, mohou se projevit i další, závažnější obtíže, jako je zánětlivé onemocnění střev, artritida, deprese, lupénka a další.

Příčina tohoto syndromu taktéž není zcela známá, svou roli v tom ale bude hrát kombinace faktorů, jako je špatná strava (přemíra cukrů a nekvalitních mléčných výrobků), intolerance k určité potravině, stres a nerovnováha střevní mikroflóry.

Zatím bohužel neexistuje jeden specifický test, který by dokázal určit, zda syndromem trpíte, či nikoliv. Dobrým vodítkem je ale test potravinové intolerance, který vám pomůže vyřadit potraviny, které vám nedělají dobře, a sestavit tak ideální jídelníček na míru.

Co s tím?

Obecná rada je ta, že pokud cítíte, že máte některé z potíží popsaných výše, vyhněte se obilninám, hlavně pak těm, které obsahují lepek, kravskému mléku, cukru, který podporuje růst kvasinek a bakterií, a stresu. Dlouhotrvající stres postupně oslabuje náš imunitní systém a tím i naši schopnost bránit se proti škodlivým látkám.

Naopak zařaďte potraviny, které obnoví dobré bakterie ve střevech, jako jsou kvalitní probiotické mléčné výrobky, fermentovaná zelenina a vývar z kostí, který obsahuje kolagen, pomáhající v léčbě střevní stěny.

  Video Mohlo by Vás také zajímat:

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Střevo má ve zdravém trávicím traktu mnoho rozličných funkcí. Dochází zde ke trávení potravy, malé částice stravy jsou absorbovány a poté přeměňovány na energii. Vitamíny a minerály jsou transportovány do krevního oběhu, střevní trakt přispívá k detoxikaci organismu a zde přítomné imunoglobuliny a protilátky představují první obrannou linii organismu.

Pokud dojde k narušení trávení, dochází k podráždění střev, což může způsobovat , že se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto ‚ díry‘ mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly.

Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Imunitní systém se stává přetíženým a vyčerpává se.

Kyslík a palivo se spotřebovává, imunitní buňky se opotřebovávají rychleji a nereprodukují se v dostatečném počtu.

Čím častěji tedy jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje až může vyústit v řadu závažných onemocnění.

Jako potravinová alergie –  protilátky se vzbouří proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projeví velmi rychle po požití dané potraviny.

Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), zvětšením jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče.

Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.

Potravinovou intolerancí – bohužel tento stav je velmi složité včas rozpoznat, jelikož se projevuje velice nenápadně. Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci.

 Je způsobena nedostatkem nebo absencí látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy.

V případě pozření intolerantní složky potravin, tělo není schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče).

Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývají enzymy štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).

Tyto potraviny se mohou stát příčinou mnoha onemocnění spojených s trávicím systémem a trávením, ale i mnoha dalších onemocněních, která na první pohled nemají s trávicím traktem nic společného.

Až 50 % lidí mají problémy především s Gastro-intestinálním traktem projevující se bolestmi břišního původu, zácpou, průjmy, syndromem dráždivého tračníku apod.

U 16 % lidí dochází k dermatologickým onemocněním jako jsou akné, atopický ekzém, lupénka či různé formy svědění a pálení kůže. Neurologické onemocnění (bolesti hlavy, migrény a závratě) se projevuje asi u 10 % lidí.

U dalších 10 % se poté jedná o respirační onemocnění (astma, rýmy, obtíže s dýcháním). Intolerance může dále způsobovat i některá  kloubní onemocnění či psychické problémy.

Test potravinové intolerance testuje 96 druhů potravin, měřením imunoglobulínové formace. Výsledkem testu je doporučení potravin, které můžeme jíst bez omezení a zároveň doporučení těch, které bychom měli úplně vyloučit. Díky tomuto zjištění lze tedy velmi snadno sestavit tu nejvhodnější dietu, která je též nejúčinnější léčbou.

Je vědecky dokázáno že vyloučení senzibilizujících potravin vede u obézních lidí , kteří nereagují na různé druhy diet k snižování nadváhy. Proto by měl být test na potravinové intolerance indikován jako základní vyšetření před započetím terapie obezity.

Dle odborníků u poloviny až u dvou třetin nemocných, kteří dodržují dietu, dochází velmi rychle ke zlepšení celkového stavu.  K rychlejší léčbě pak přispívají látky, které dokáží nejen upravit trávení, ale i zrekonstruovat porušenou střevní flóru – jako jsou probiotika a prebiotika, L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny – DHA, GLA.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector