Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

PRAHA K svátku svatého Martina patří kromě tradiční husy s knedlíkem a zelím i Svatomartinské víno. Tato mladá vína symbolicky otevírají nový ročník a těší se mezi lidmi velké oblibě. Ale hodí se Svatomartinské víno k huse? A proč jej vinaři odmítají dělat. Serveru Lidovky.cz na tyto dotazy odpověděl sommeliér Jakub Přibyl.

Lidovky.cz:V čem spočívá obliba Svatomartinského vína?Obliba spočívá v tom, protože ta tradice není dlouhá, že je to taková česká obdoba Beaujolais, takže vlastně máme něco, co je naše, co oslavuje nově příchozí ročník. A tím, že se tíhne k lokálním věcem, tak to je takové největší plus, co to víno má.

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

Lidovky.cz: K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa.

Jak se vlastně hodí Svatomartinské víno k huse?Pokud se bavíme o tradiční pečené huse se zelím, tak k ní se červené Svatomartinské víno určitě, protože k huse se hodí vína s vyšší kyselinou, nižší tříslovinou, což svatomartinské splňuje. Například ale k polévce z husích vnitřností a odřezků, zvané kaldoun, se výborně hodí i víno bíle. Takže například Veltlínské červené rané.

Lidovky.cz: Vy už jste měl možnost ochutnat letošní víno.Já jsem ještě víno neochutnával, v žádné hodnotící komisi jsem nebyl, takže si budu muset počkat do zítřka.

Momentálně nejlepší český sommeliér působil jako vrchní sommeliér v předních českých restauracích, mezi něž patřil i pražský hotel Four Seasons nebo gourmet restaurant Kalina. V letech 2012, 2013 a 2014 zvítězil v soutěži o mistra sommeliéra České republiky. Jeho jméno se také pravidelně objevuje na vrchních příčkách jak v tuzemských, tak i zahraničních soutěžích. V těchto dnech působí jako head sommeliér společnosti Premier Wines & Spirits, která mimo jiné provozuje vyhlášenou restauraci Grand Cru Restaurant & Bar.

Lidovky.cz: Někteří vinaři ale odmítají dělat Svatomartinské víno. Čím si to vysvětlujete?

Rozuměl bych tomu, kdyby vinař nechtěl dělat Svatomartinské víno ani žádné jiné mladé víno. Přeci jenom je to trošičku, stejně jako Beaujolais, takový vinařský výstřelek, který je ekonomicky zajímavý, ale to víno není tak reprezentativní, jak by se dalo očekávat.

Takže chápu, když bude vinař prodávat až posléze svá vína jako jakostní a vyšší vína. Myslím si, že nedělat Svatomartinské víno a udělat mladé víno je spíš taková vzpurnost vůči nějakým byrokratickým podmínkám, které to víno musí splňovat, aby bylo Svatomartinské.

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

Lidovky.cz: Dokážete odhadnout, jaký bude letošní ročník?

Rok byl trošku sušší, takže byly menší hrozny, ale jinak byl perfektní a myslím, že perfektní budou i ta vína. A co jsem se bavil s kolegou, který v komisi byl, tak oproti loňskému roku, který byl komplikovaný, nechci říct, že byl nadšený, ale rozhodně byl pozitivně naladěn.

Zástupci Vinařského fondu otevřeli v úterý v 11:00 na náměstí Svobody v Brně za účasti stovek lidí první láhev letošního ročníku svatomartinského vína. Ta ještě před tím dostala požehnání v katedrále sv. Petra a Pavla. Současně byl zahájen Svatomartinský košt, který na náměstí potrvá až do 18:00. Podle vinařů je letošní ročník chuťově vydařený a také rekordní co do množství vína. Na trhu bude zhruba 2,3 milionu lahví svatomartinských vín.Dnem svatého Martina začínají nejen v Brně, ale v celé republice Svatomartinské slavnosti. Restaurace budou nabízet tradičně svatomartinská vína a řada z nich také svatomartinské pokrmy z husy. „Po dnešních oslavách bude následovat víkend, kdy svatomartinská vína v kombinaci s náležitým menu nabídne většina restaurací a oslavy uspořádají desítky měst v celé republice. Vína pak budou k dostání ještě několik týdnů a nezřídka se objeví i u štědrovečerní tabule,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.Odborná porota letos vybrala ze vzorků 369 vín ze 113 vinařství, která mohou používat známku Svatomartinské víno, tradičně nejvíce je zastoupená odrůda Müller Thurgau s 97 vzorky. „Vůně u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovo medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grepfruit,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. Růžová vína letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Červená vína budou obecně v letošním roce obzvlášť vydařená. „Budou svěží, nádherně ovocitá, se sametovým koncem,“ řekl Babisz.Letošní horké léto, které skončilo pro vinnou révu zachraňujícím deštěm, vtisklo do hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru.Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Svatomartinské víno bude. I když sběrače někde musely nahradit stroje

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat Přemysl Spěvák

Svatý Martin tradičně přijíždí na bílém koni. A v posledních letech s sebou veze první ochutnávku letošního vína. Takzvané svatomartinské se stalo hitem a na 11.

 listopad se těší milovníci nejen mladého vína z celé republiky. Letošní sběr vína však stejně jako zbytek našich životů ovlivnila pandemie choroby covid-19. A totéž bude platit i pro rituální otevírání prvních lahví.

Ale nebojte, vinaři jsou kouzelníci a i ve ztížených podmínkách budou servírovat dobrý ročník.

Svatý Martin je tu | Foto: shutterstock

Po letech sucha a tropických dnů přišlo vlhko a deště. Vinaře to nezaskočilo, ale jejich práci to značně ovlivnilo. Vinobraní, která začala oproti minulým letům opožděně, přerušily v polovině října deště.

Kvůli rozmáčené půdě se sběrači ani stroje nemohli téměř týden dostat do vinic. „Je to snad patnáct let, kdy se stroje vůbec nedostaly do vinohradu a sbírali jen lidé v gumácích,“ vzpomněl Tomáš Martinec, ředitel společnosti Zemědělská a.s.

Čejkovice, která hospodaří na 220 hektarech vinic. 

Přečíst článek ›

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?Zdroj: DeníkIhned, jakmile se počasí umoudřilo, vinaři obnovili sběr. Nezastavil je mazlavý terén ani víkend. Traktory svážely hrozny dokonce i v neděli. Z obav, aby kvalitu neovlivila počínající hniloba či opadávání bobulí. „Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. V našich vinicích se naštěstí bobule drží. Problémy jsou spíš lokální. Rozvoj hniloby nejspíš zbrzdilo chladné počasí. Letos záleží dost na tom, jak vzorně se vinohradníci o révu starali až do fáze vinobraní,“ doplňuje ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Opožděný sběr letos vinaře potrápil, v polovině října měli mnozí ještě polovinu úrody ve vinici a vše potrvá až do listopadu. Podobně jako v jiných oblastech i zde se projevují negativa spojená s šířením pandemie koronaviru a opatřením, která mu mají zamezit. Větší a střední vinařství tak řešila chybějící sběrače hroznů hlavně ze Slovenska. 

„Lidé nejsou, těžko se shánějí. Celkově se už víc vyplatí sklízecí kombajny. Nejen ekonomicky. Celý proces až po odvoz bobulí na zpracování do vinařství je rychlejší,“ připomíná Tomáš Martinec z Hodonínska.

Velcí producenti kombajny využívají ke sběru až devadesáti procent hroznů, a to i kvůli tomu, že pracují šetrněji než brigádníci bez potřebných zkušeností.

Díky sklízecím strojům vinaři mohou rychleji zareagovat na nepříznivou předpověď počasí.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Přečíst článek ›

Co dalšího se dočtete v magazínu Víkend?

  • – David Koller říká: Ani s rouškou nemůžu vykrást banku- rozhovor s Eliškou Beckovou, enoložkou úspěšného mikulovského Vinařství Volařík- vinaři potvrzují, že rok 2020 je komplikovaný- ochutnávka přes počítač- sympatičtí Výčepní radí: Jaké pivo si dát k jídlu?
  • – historie: Co zbylo po Babinském?

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

30.10.2020

IT – aplikační podpora, 52 000 Kč Kvalifikovaní pracovníci pro pěstění a ošetřování lesa, 18 500 Kč AdOps Support Engineer / Systémoví administrátoři, správci počítačových sítí, 35 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), 20 000 Kč švadelna, krejčí dámských oděvů, asistentka prodeje, 24 000 Kč Technici počítačových sítí a systémů, 30 000 Kč Hledáme sympatickou číšnici/baristku, 20 000 Kč Vývojáři softwaru, 53 000 Kč + PODAT INZERÁT Audi A6 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Škoda Octavia koupeno v D Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v D Ford Mondeo první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Ford Fiesta první majitel, nehavarované Renault Megane servisní knížka, koupeno v D Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované + PRODAT AUTO

???? Co je svatomartinské víno a jaká je jeho historie?

10. 11. 2020

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

Okamžik, na který čekají všichni milovníci mladých svatomartinských vín, přichází každoročně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Právě tehdy se totiž tradičně spouští prodej a otevírají se první láhve. Jak ale tato tradice vznikla? Co za ní stojí? A jak se tento svátek slavil v minulosti?

Budete mít zájem:  Ve středu se do unijních obchodů vrátí křivé okurky a hrbolaté mrkve

Svátek svatého Martina se historicky pojí s příchodem zimy, prvním sněhem a pravidelným posvícením. V dřívějších dobách dostávala v tento den čeleď vyplacený plat s sjednávala si službu na další rok. Všude se hodovalo, pořádaly se trhy i poutě a vinaři slavili nové mladé víno. A to už od 7. století.

Svatomartinské víno

Vína, která nesou jméno svatého Martina, jsou mladá, živá, se svěží ovocnou chutí. Za tu vděčí krátkému zrání, které zpravidla trvá jen pár týdnů. A právě kvůli specifickému výrobnímu procesu je svatomartinské určené pro okamžitou spotřebu. Odborníci doporučují jej vypít nejpozději do Velikonoc. Ale upřímně, komu by taková dobrota vydržela ležet doma.

Jaká vína se mohou pod značkou Svatomartinské vyrábět?

Pravidla jsou jasně daná. Na své si přijdou milovníci bílých, růžových i červených svatomartinských. Z bílých odrůd je povolená výroba z Müller Thurgau, raného Veltlínského červeného a Muškátu moravského.

Mezi růžovými najdete odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, červeným vládne Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Ve všech případech jsou možné také kupáže schválených odrůd.

Svatomartinská vína najdete každoročně i na Alkohol.cz. Mezi tradičními výrobci najdete naše oblíbené Rodinné vinařství Skoupil, Vinařství Štěpán Maňák, Château Valtice nebo Vinařství Sedlák.

Kdo byl vlastně Svatý Martin?

Svatý Martin se podle všeho narodil v roce 316 n.l. a už ve svých 15 letech se stal vojákem.

Legenda pak hovoří o tom, že prochladlému žebrákovi daroval část svého pláště. Druhý den se mu zjevil Kristus, překvapivě oblečený právě do jeho pláště. Tento zážitek byl natolik silný, že Martin bohu následně zasvětil svůj život.

Později se svatý Martin stal patronem vojáků, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinské pranostiky o jídle a víně

Tradiční oslavy masopustu a příchodu zimy najdeme i v lidových pranostikách, kterých existuje hned několik.

  • Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.”
  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.

Co si dopřát na sváteční stůl o svatém Martinu?

Kromě dozlatova upečené husy s knedlíky a červeným zelím doporučujeme také sladké svatomartinské rohlíčky plněné mákem nebo povidly. K tomu samozřejmě už zmíněné mladé červené či bílé víno, které k české kuchyni dokonale sedí.

Připravili jsme pro vás recept od skvělé kuchařky a blogerky Báry. Za klik stojí i její blog, na kterém najdete spoustu další inspirace.

Svatomartinská husa s jablkovým zelím

Podle tradiční husy kdysi lidé předpovídali, jaká bude zima. Hodnotili to podle množství a rozmístění tuku, ale třeba i barvy kostí. Čím tmavší hrudní kost byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím více sněhu mělo napadnout.

  • Co si připravit na husu:
  • 1 husu,
  • sůl, drcený kmín,
  • vodu na podlití, případně mléko na namočení
  • Na jablíčkové zelí:
  • 500 g kysaného zelí i se šťávou,
  • 1 větší jablíčko,
  • 2 brambory,
  • cibule,
  • sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a třtinový cukr na ochucení.
  • Jak postupovat?

Pokud vám vadí husí pach, namočte husičku přes noc do mléka. Nutné to ale není. Druhý den husu zvenku i zevnitř osolte a dejte péct do vyhřáté trouby. Můžete ji péct i vcelku, ideálně na nižší teplotu 120–160° C doměkka. Podle velikosti husy s přehledem i 10 až 12 hodin. V průběhu pečení se doporučuje občas polít výpekem. To aby nakonec nebyla příliš suchá.

Tip od Báry: Zkuste během pečení přidat oloupané jablíčko, je to taková česká klasika.

Mezitím si připravte jablíčkové zelí: na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte zelí. Lehce podlijte vodou a přidejte nastrouhané jablko a syrové brambory. Duste doměkka, osolte a dochuťte podle libosti.

Svatomartinské rohlíčky

Tradičními svatomartinskými rohlíčky obdarovávala děvčata své nápadníky. Jejich zahnutý tvar má prý připomínat podkovy bílého koně svatého Martina. Recept na rohlíčky najdete na Bářině blogu.

A hlavně, nezapomínejte na pitný režim.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria

Co je svatomartinské víno? Je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce, jde tedy o mladé a svěží víno. Vína, která se prodávají pod společným označením Svatomartinské musí splňovat požadovaná kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti (barvu, aroma, chuť) musí schválit odborná komise. Každoročně neprojde zhruba 10-15 procent vzorků. 

Sommelier Karel Tomášek hovoří v naší radioporadně o svatomartinských vínech.

Až po úspěšném hodnocení mohou vinaři dodávat na trh svá vína pod známkou Svatomartinské. Na etiketách je logo svatého Martina na bílém koni a láhve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou „Svatomartinské“.

Svatomartinské víno se může poprvé otevřít na svátek svatého Martina, tedy 11. 11. od 11 hodin.

Jaká je historie svatomartinského vína?

Tradice Svatomartinských vín začala již za císaře Josefa II. v 18. století.

V té době na svátek sv. Martina končila vinařům (a často i ostatním čeledínům) na rok sjednaná služba u sedláků a vyjednávalo se o podmínkách na příští rok. Velmi často se podávala husa a koláče a tyto hutné pokrmy byly často doplněny právě mladým letošním vínem.

Svatomartinské oslavy tedy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti. Značka „svatomartinské víno“ byla zaregistrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond ČR.

Co vy a svatomartinská vína?

Svatomartinská vína jsou geniální marketingový tah, který přináší rychlé peníze vinařům. Na druhou stranu ovšem napovídají o tom, jaká budou vína příslušného ročníku.

A vypadá to, že letošní ročník bude zdařilý. Vína jsou nádherná, aromatická a lákají k dalšímu napití. Tak nezapomeňte na Svatomartinské víno! Bývá zajímavé zkusit vína od více vinařů a navzájem je porovnat.

Celou radioporadnu s Karlem Tomáškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Každý rok ve stejnou dobu… Užijte si kouzlo svatomartinského vína!

Jakým vínem si připít na svatého Martina? Svatomartinská vína budeme moci otevřít už zítra, ve středu 11. listopadu v 11 hodin. Obliba těchto mladých vín, která jsou zároveň první ochutnávkou nové úrody, každý rok stoupá. Víte, jak si svatomartinská vína nejlépe užít?

11. listopad není pouze svátkem všech nositelů jména Martin, je také svátečním dnem pro milovníky vína. Než se však lahev Svatomartinského dostane na váš stůl, předchází tomu tvrdá dřina na vinici a ve sklepě. První pupeny jako základ budoucích bobulí se objevují na rostlinách vinné révy už v polovině dubna. Od té doby se vinaři dennodenně starají o vinohrady a bedlivě hlídají počasí, které má obrovský vliv na kvalitu a charakter vín.

Hlavní sezonou vinařského roku je sklizeň, která připadá obvykle na září a říjen. O vyzrálé hrozny vinaři i v tomto čase bojují se škůdci, hlavně se špačky, a potýkají se s nástrahami počasí.

Pokud je například při sklizni vysoká vlhkost, může hrozny napadnout plíseň a poničit celou úrodu. Říká se, že víno se dělá na vinici, ale i následná práce ve sklepě je důležitá a náročná až do zrodu mladého vína.

Od sklizně hroznů ke stáčení mladého vína do lahví uplyne přibližně 60 dní.

Jakým vínem si připít na svatého Martina?

Ukazatel kvality úrody

Ochutnávka mladého vína je nejen svátkem pro vinaře a spotřebitele, ale také ukazatelem, jak kvalitní bude celý ročník. „Letošní úroda je mírně bohatší než dlouhodobý průměr, hroznů je dostatek.

Bobule obsahují vyšší poměr kyselin, což je dobrá zpráva pro každého, kdo má rád suchá bílá moravská vína a sekty. U červených vín si musíme počkat na pozdější hodnocení,“ komentuje letošní ročník vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

Dalších vín z letošní sklizně se dočkáme na jaře příštího roku.

Praktické rady ke skladování a servírování

Svatomartinská vína jsou svěží a ovocitá a hodí se k mnoha různým pokrmům na každodenní pití i jako aperitiv. V letošním roce si nejspíš budeme muset odpustit oblíbené oslavy. Naštěstí jsou svatomartinská vína k dostání běžně v obchodech, a proto budou ideálním společníkem rodinného oběda nebo domácí sešlosti.

Skladována by měla být v přítmí a při teplotě do 18 °C. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 9–10 °C, červená v rozmezí 10–12 °C. Svatomartinská vína nejsou určena k archivaci

Budete mít zájem:  Píská vám v uších? Tinitu vás zbaví fyzioterapeut

„Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Mladá vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, ale nejpozději do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet. V této době už raději ochutnávejte pozdní sběry z nové sklizně,“ říká Josef Svoboda.

Svatomartinská vína s husičkou nebo jen tak

V posledních letech se ochutnávka svatomartinských vín stala vítanou tradicí a rituálem – privilegium ochutnat první víno aktuálního ročníku vyhledává čím dál víc lidí. Vychutnat si je můžete jen tak nebo v páru s různými pokrmy.

Na výběr je bílé, růžové i červené víno. Bílé odrůdy se krásně snoubí se sladkovodními rybami z našich vod, jako je pstruh či candát.

V ústech budou výborně ladit s těstovinami, například se špagetami carbonara nebo s pizzou se smetanovým základem či jemně slazenými dezerty.

Bílá mladá vína lze kombinovat také s polévkami, například hráškovou, a jemnými paštikami, na svátek Martina třeba s husí paštikou.

Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč. Stejně tak chutnají skvěle spolu se svatomartinskými rohlíčky. Pokud nemáte chuť na větší jídlo, k rosé podávejte sýrové krekry či máslové nebo skořicové sušenky.

Jakým vínem si připít na svatého Martina?

Červená svatomartinská vína s vyšším obsahem tříslovin vyniknou v kombinaci se zvěřinovými specialitami či husou, která byla tradičně posledním velkým pokrmem před postním časem adventu. Lahodit budou také při podávání s brie nebo camembertem a vyzrálou šunkou. Vyzkoušet můžete kombinaci červeného vína se sushi, která bude zajímavým zážitkem pro fanoušky exotické kuchyně.

10× o svatomartinských vínech

  • První vína daného ročníku, svatomartinská vína, byla vyrobena přibližně za 60 dní od sklizně.
  • Jedinečná chuť i aroma mladých vín uchvátila i další evropské země. Francouzskou obdobou jsou vyhlášená Beaujolais Nouveau, která se smí otevřít třetí čtvrtek v listopadu. U slovenských sousedů si 25. listopadu můžete vychutnat vína Svätokatarinská.
  • Ze svatomartinských vín lze s trochou nadsázky i věštit. Z jejich chuti lze odvodit, jaká bude kvalita celého ročníku.
  • Aby se mladá vína mohla stát víny svatomartinskými, musí projít schvalováním odbornou komisí.
  • V Česku se smí svatomartinské víno vyrábět pouze z odrůd, které dozrávají časně. Jedná se o odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z těchto odrůd mohou výrobci také vyrábět cuvée, tedy směs více odrůd.
  • Aby mohlo být víno označeno logem Martina na bílém koni, musí použité hrozny pocházet výhradně z Česka.
  • Ochranná známka „Svatomartinské víno“ se oficiálně používá od roku 2005, tradice mladých vín však sahá až do 18. století. V těch dobách končila začátkem listopadu většině poddaných služba u sedláků a dojednávala se práce pro příští rok. K tomu patřil přípitek mladým vínem z aktuální úrody. Zvyk slavnostního otevření vín na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin byl tak na světě.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: Svatý Martin , svatomartinská , víno

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto příjemným paradoxem, že co bude dělat v 11 hodin dopoledne, 11.

listopadu, ví každý vinař a milovník vína dlouho dopředu naprosto přesně – ochutnávat Svatomartinské víno, a to nejlépe za doprovodu pečené husy a koláčů!

Víte, z kterých odrůd se Svatomartinské víno vyrábí, odkud pochází jeho tradice a název, kde jej zakoupit a jak připravit svatomartinskou husu? Na tyto a jiné otázky najdete odpověď v našem dnešním článku.

Co je to Svatomartinské víno?

Ne náhodou se v Česku Svatomartinské víno smí vyrábět pouze z hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké – tedy z odrůd, které časně dozrávají. Jako Svatomartinská totiž označujeme první vína daného ročníku, jež měla na dozrání jen několik měsíců.

Právě díky mladosti získává víno charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Svatomartinské víno může být v závislosti na odrůdě víno bílé, červené i růžové.

Zajímavé je, že chuť, buket a další vlastnosti Svatomartinského vína poměrně spolehlivě napoví, jaká bude kvalita vína v daném roce celkově.

Vyzkoušet to můžete sami. Ochutnejte Svatomartinské víno z naší nabídky!

Původ a tradice

Svatomartinské víno má asi každý spojeno se svatomartinskými hody, při nichž se mimo vína podává pečená husa a koláče. Odkud se ale tato tradice vzala a jak je vlastně stará?

Poměrně hodně. Své jméno totiž Svatomartinské víno neslo už za císaře Josefa II. (2. polovina 18. století). Právě začátek listopadu znamenal pro tehdejší vinohradníky konec celoroční práce pro sedláky a panstvo, a tím i důvod k oslavám a hodování. A během nich bylo samozřejmě zvykem ochutnávat novou úrodu.

Tradice otvírání a ochutnávání prvního vína časem srostla se svátkem svatého Martina, jenž připadá na 11. listopadu. A Svatomartinské víno bylo na světě!

V naší novodobé historii se Svatomartinské víno oficiálně vyrábí od roku 2005. Pro značnou oblibu už měli čest jej ochutnat i na Slovensku či ve vzdáleném Japonsku.

Kterak pečená husa na svatomartinskou tabuli přišla a jak ji připravit

Pátrání po původu svatomartinské pečené husy je rovněž zajímavé, často až zábavné.

Zvláště zabrousíme-li do světa ústní lidové slovesnosti, kde osud hus na svatomartinské tabuli interpretují jasně – jako trest za kdákání, jímž husy rušily svatého Martina při kázání. Pravda bude prozaičtější.

Vykrmené domácí zvířectvo, včetně hus, mělo zkrátka na podzim ty nejlepší míry k tomu, aby se stalo hlavním chodem na slavnostní tabuli?

Pokud se rozhodnete degustaci Svatomartinského vína zpestřit pečenou husou, což vřele doporučujeme, nezapomeňte na základní pravidla její přípravy:

  • husu ponořte do sádla, čímž zabráníte vysušení masa,
  • maso pečte dlouho (klidně 8 až 12 hodin) při nízké teplotě (100 °C),
  • tradiční svatomartinskou husu podáváme s knedlíkem a se zelím, vyzkoušet můžete také jiné přílohy, například lokše.

Kvalitní Svatomartinská vína objednávejte ZDE!

Svatomartinské víno na pultech již dnes. Jaké je?

Tak jako každý rok ani letos vinaři nezapomněli nachystat Svatomartinská vína. Nejvíce vín bude odrůdy Müller Thurgau, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Už dnes, s úderem jedenácté hodiny dopolední, budeme – letos již po desáté – ochutnávat první Svatomartinská vína. Dvoukolovým hodnocením prošlo celkem 342 vín 107 vinařství, přičemž vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014.

Značku Svatomartinského vína nezískalo 88 vzorků

Odrůdová skladba se od loňského roku nezměnila. Nejvíce Svatomartinských vín bude odrůdy Müller Thurgau s osmdesáti víny. Bílá dále doplní červená vína odrůd Modrý Portugal s padesáti devíti víny a Svatovavřinecké s dvaceti devíti víny.

Nabídku letošních Svatomartinských završí růžová vína odrůd Svatovavřinecké s padesáti devíti víny, Zweigeltrebe s dvaceti osmi víny a Modrý Portugal s třinácti víny.

U vinařů, na pultech obchodů, v restauracích a vinotékách se potkáme také se sedmi Svatomartinskými cuvée neboli směsí více odrůd.

O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo čtyři sta třicet vzorků vín, tedy osmdesát vzorků neprošlo. Loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Ne každé mladé víno může být i vínem Svatomartinským. Ta podléhají velmi náročným kritériím na kvalitu.

I přes vyšší požadavky na kvalitu a komplikovanější počasí získalo právo používat značku Svatomartinské 2014 80 % přihlášených vzorků.

Na jaká vína se můžeme těšit?

Podle ing. Marka Babisze z Národního vinařského centra budou první letošní vína svěží, lehká s nižším obsahem alkoholu.

Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínajícím u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.

Napříč celou Českou republikou připravili vinařští nadšenci desítky akcí na oslavu Svatomartinských vín. „Tradičně největší svatomartinská akce proběhne na náměstí Svobody v Brně, kde Vinařský fond každoročně pořádá Svatomartinský košt.

Po roce tak budou mít tisíce Brňanů opět příležitost připít si prvním vínem ročníku, oslavit spolu s vinaři tento svátek vína a hlavně ochutnat, na jaká Svatomartinská vína se letos můžeme těšit,“ komentuje blížící vinařkou slavnost mgr. Pavel Večeřa z Vinařského fondu, který je iniciátorem obnovené tradice Svatomartinských vín.

Jako každoročně bude v Brně k ochutnání sto vzorků Svatomartinských vín, z nichž celou řadu budou prezentovat sami jejich výrobci.

Největší svatomartinskou akcí v hlavním městě opak bude Košt Svatomartinských vín v Praze na Náplavce, který se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, náměstka primátora hlavního města Prahy Jiřího Nouzy a s podporou Vinařského fondu České republiky. Na zpříjemnění celé slavnosti bude připraveno několik pestrých hudebních vystoupení jako cimbálová muzika Vonička, Aqua jazz a další a po setmění se návštěvníci mohou těšit na ohnivou show.

Jak poznat pravé Svatomartinské

Výrobci záklopek mají povoleno vydat jednotlivým výrobcům Svatomartinských vín pouze tolik záklopek, kolik odpovídá množství vyrobeného Svatomartinského vína.

Vinařský fond jako vlastník značky Svatomartinské víno tak má přehled, kdo, kolik a jakých Svatomartinských vín uvádí na trh.

Láhev Svatomartinského vína musí být opatřena logem Svatomartinské v podobě Martina na koni na etiketě a jednotnou záklopkou s nápisem Svatomartinské 2014 na hrdle láhve.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již podesáté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.

Kompletní přehled vín s právem pro letošní rok používat značku Svatomartinské najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Zdroj:  http://www.vitalia.cz
Datum vydání: 11.11.2014

Svatomartinská vína jsou tu. Těžký rok přinesl kvalitu

10. 11. 2017 | Doba čtení 9 minut

Už v sobotu 11. 11. v 11 hodin se budou moci poprvé otevřít lahve letošního mladého svatomartinského vína. Milovníci tohoto moku budou moci poprvé ochutnat víno, které dozrálo na vinicích v roce 2017. A zkusit odhadnout, jaký bude nakonec letošní ročník.

Občas se milně domníváme, že svatomartinská vína jsou nějakou novou tradicí, kterou se na nás vinaři snaží vydělat nějaké peníze navíc. Ale není to tak úplně pravda. Je pravda, že vína se značkou Svatomartinská si můžeme koupit až do roku 2005.

Tradice ochutnávání mladých vín ale sahá mnohem hlouběji do minulosti. Až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující.

Vše bylo završeno přípitkem právě mladým vínem z aktuální úrody.

Zámecké vinařství Bzenec, sklizeň 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Mladá nebo Svatomartinská

Novější tradicí je otevírání vín právě na svátek svatého Martina symbolicky v 11 hodin. Jako Svatomartinská se ale mohou označovat jen některá mladá vína.

Pokud toto logo chtějí na svých lahvích použít, musí jejich produkce projít schválením Vinařské unie ČR, která stanovuje poměrně přísná pravidla, „Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal a výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise,“ vysvětluje sommelier David Král ze společnosti Bohemia Sekt.

Habánské sklepy, sklizeň úrody 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz

O možnost používat známku Svatomartinské 2017 v letošním roce usilovalo 431 vzorků mladých vín, uspělo jich 379. Na trh bude uvedeno přibližně 2 196 000 lahví svatomartinského vína. To ale neznamená, že je to jediná možnost jak ochutnat vína z letošní úrody už nyní.

Někteří vinaři sice nevyužívají značky Svatomartinské víno, ale v nabídce mají tak zvaná mladá vína (případně je označují nějakým jiným dovětkem). Ta pak mohou být i z jiných odrůd, než těch vybraných.

Například v nabídce Vinařství Bartoníkovi můžeme najít mladá vína z odrůd Pálava či Irsai Oliver, ale rozhodně v tom nejsou osamoceni.

Těžký rok přinesl kvalitu

Mladá vína mají svoji specifickou chuť, nemají totiž možnost zcela dozrát v tancích či sudech. Přesto bývají jakýmsi poslem toho, jak bude aktuální ročník chutnat. Pokud bychom měli soudit podle letošních Svatomartinských vín, čeká nás opravdu skvělý ročník.

A to přesto, že vinaři se kvůli rozmarům počasí potýkali se skutečně velkými problémy. Ať již to byly silné jarní mrazy, které výrazně snížily letošní úrodu, tak letní sucho a zářijové deště ohrazující vinobraní.

Vinaři se ale vesměs shodují, že ač bude vína letos méně, jeho kvalita bude opravdu velmi dobrá.

Vino Mikulov, sklizeň 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz

„Naše vinice byly zjara mírně zasaženy mrazy, jinak zrání révy vinné probíhalo dobře. V létě jsme se na Moravě potýkali s nedostatkem vody, což se trochu projevilo u raných odrůd, kdy byla nižší výlisnost hroznů.

Ale důležité je, že kvalita byla a je výborná,“ říká Marek Šťastný, generální ředitel vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

S úrodou je spokojen také David Šťastný, jednatel vinařství Kovács: „Přestože jsme museli sklizeň v polovině na chvíli přerušit kvůli deštivému počasí, nakonec všechno dopadlo na výbornou,“ popisuje průběh vinobraní. Vinařství má nyní, stejně jako ostatní, sklizeny všechny hrozny z moravských vinohradů.

„Letošní rok byl pro naše vinařství rokem vinařsky kvalitním. Pro milovníky mladých vín jsme připravili tři odrůdy. Můžete se tešit na suchý voňavý muškátový Irsai Oliver. Dále na suchou, ale zároveň harmonickou Pálavu a nebo na klasiku svatomartinských vín Müller Thurgau,“ říká sklepmistr Jakub Bartoník z rodinného Vinařství Bartoníkovi.

Pít se dá až do jara

Zámecké vinařství Bzenec, sklizeň 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz

I když mají čeští spotřebitelé mladá vína rádi, často se domnívají, že se dají pít jen v listopadu, maximálně v několika dalších týdnech. Později se pak již svatomartinským vínům v obchodech vyhýbají. Je to ale škoda, mladá vína jsou sice specifická a nehodí se k dlouhodobému skladování, na druhou stranu otevřít si ho k velikonoční nádivce rozhodně není špatný nápad. Právě naopak, jejich svěžest se k jaru doopravdy hodí.

„Svůj charakter mladého vína si svatomartinské uchovává pouze v prvních měsících, proto by mělo být vypito nejpozději do jara následujícího roku,“ poznamenává Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy. Takže pokud to vydržíte, zkuste si jednu nebo dvě láhve letošních svatomartinských vín nechat na jaro – uvidíte, že vás potěší. Letošní ročník je totiž opravdu excelentní.

Zámecké vinařství Bzenec, sklizeň 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Pět tipů z letošní nabídky

Zámecké vinařství Bzenec, Svatomartinské 2017, Müller Thurgau Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Zámecké vinařství Bzenec Müller Thurgau, Svatomartinské 2017
je světlejší žluté barvy.

Ve vůni vás upoutá čerstvé zahradní ovoce, které pokračuje i ve svěží a šťavnaté chuti s vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin.

Přestože na svatomartinských vínech je občas kratší doba zrání trochu znát, v tomhle případě dostanete vynikající víno se skvělou chutí.

Víno Mikulov, Svatomartinské 2017, Müller Thurgau Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Víno Mikulov Svatomartinské Müller Thurgau 2017 –
vynikající svatomartinské víno zelenkavé barvy.

Jeho středně intenzivní vůně připomíná čerstvé zahradní ovoce, chuť je krásně svěží s příjemnou ovocnou kyselinkou a kořenitostí v dochuti. Na vašem stole ideálně doplní pečenou drůbež nebo grilované ryby.

Odrůda Müller Thurgau je mezi českými spotřebiteli jednoznačně nejoblíbenější, a nikoli náhodou má i největší zastoupení mezi svatomartinskými víny.

Habánské sklepy, Svatomartinské 2017, Zweigeltrebe rosé Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2017
svou barvou připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce, maliny a ostružiny.

Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Hodí se k ovocným salátům nebo smetanovým dezertům. S douškem tohoto vína se tak trochu přinesete do anglického Wimbledonu, vůní vám totiž připomene pohár jahod se šlehačkou.

A to je v zimním počasí rozhodně osvěžující.

Víno Mikulov, Svatomartinské Svatovavřinecké 2017 Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké 2017
: červená svatomartinská vína jsou od těch zralých ještě odlišnější, než je tomu u bílých odrůd.

Na druhou stranu, pokud si dopřejete svatomartinskou husu, pak je červené jednoznačnou volbou. Toto víno vám vůní připomene švestky a lesní plody, v chuti najdeme ovoce, které je velmi dobře doplněno tříslovinou s jemnou dochutí.

Vynikne ke svatomartinské huse nebo pokrmům z tučnějšího vepřového masa.

Vinařství Bartoníkovi Pálava 2017 je jedním z tipů, který nepatří mezi certifikovaná svatomartinská vína, ale za vyzkoušení rozhodně stojí.

Pálava je u spotřebitelů hodně oblíbená, a v Mikulčicích letos dozrála do opravdu skvělé kvality. Při sklizni měla cukernatost 22 stupňů normovaného moštoměru a zbytkového cukru je v ní 1,4 gramů.

Zároveň má ale 6,6 gramu kyselin, což dává dohromady skutečně skvělé víno, které musí nadchnout svou zajímavou chutí skoro každého.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *