Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Nezvyklá tropická vedra nás tady ve Skandinávii střídavě provází už od počátku května.

Člověk hledá čím dál častěji možnosti, jak připravit kvalitní jídlo s minimem vaření, či nejlépe žádným… Letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny je přesně taková: stačí pouhý mixer, lednice a kopa čerstvé zeleniny, kousek staršího chleba a je hotovo za pár minut! Gazapacho je prostě volba pro letní horké dny! Studenou zeleninovou polévku můžete připravit i v předstihu předem.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho, chladivá a osvěžující v úmorných letních vedrech

Vím, v Česku zrovna tyto studené polévky nemají svou tradici, ale je to škoda a tady je možnost změnit tento postoj a rozšířit si obzory. Z polévky se totiž ne vždycky musí kouřit,  jak je vařící ???? . Již jsem zde na blogu postovala osvěžující okurkovo-jogurtovou studenou polévku a tuším, že zrovna teď vám přijde také k duhu, mrkněte ZDE.

U gazpacho polévky vyberte kvalitní suroviny, hodně zralá slaďoučká rajčátka, za studena lisovaný olivový olej a nejlépe domácí chleba. Věřte, že nebudete tohoto výběru kvality litovat. Dobře vychlazené gazpacho vás zasytí a hlavně v letním vedru báječně osvěží. V článku máte schované překvapení ve formě bonusového pokrmu, který se dá snadno připravit spolu s gazpacho polévkou… ????

Studená polévka gazpacho je varibilní i z hlediska času. Lze ji připravit 1-2 dny dopředu. Nechejte polévku v uzavřené nádobě v lednici, bude kdykoliv připravena ke konzumaci. Jen ji řádně protřepejte, aby se vše znovu dobře promísilo.

Není vůbec žádný problém gazpacho i zamrazit– k tomu používám zipové sáčky. Takto zamrazené polévka je super i na transport, kdy postupně bude rozmrzat a stále bude chladná-tedy vhodná ke konzumaci, třeba na piknik či výlet.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho

Ingredience

  • 10 středně velkých velmi uzrálých rajčat
  • 2 barevné papriky, zbavené semeníku
  • 1 okurka salátovka
  • 1 oloupaná cibule (červená, žlutá či pár šalotek)
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžíce agáve sirupu či medu
  • cca 100 m olivového oleje (extra virgin)
  • 2 lžíce červeného vinného nebo sherry octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř

případně trochu ledově studené vody na naředění

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

základní suroviny; zelenina by měla být čerstvá a hodně zralá; pokud použijete zeleninu z lednice, tak můžete vynechat chlazení polévky a konzumovat ji ihned

na ozdobu a přílohu

  • hrst zeleniny (rajče, okurka)
  • čerstvé zelené bylinky (petržel, bazalka, tymián, máta, citronový tymián, šalvěj apod.)
  • opečený starší chléb potřený česnekem
  • na sucho opražená semínka sezamu, dýně či slunečnice (klidně mix všeho)
  • olivový olej extra virgin
  • na zahuštění pár plátků chleba bez kůrky, chvíli namočeného ve vodě s pár kapkami červeného octa (pak dobře vyždímaného a natrhaného na kousky)

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho

Postup

Pokud nemáte dostatek doopravdy dobře uzrálých rajčat, lze je nahradit loupanými rajčaty z konzervy, ale pečlivě vybírejte doopravdy kvalitní značku, tentokrát se neošiďte.

Gazpacho je ze svého principu studéné polévky doopravdy o zralé a kvalitní zelenině a bylinkách. To samé platí o kvalitě použitého extra panenského olivového oleje a v gazpacho s ním vůbec nešetřete.

Rajčat by v polévce gazpacho měla být doopravdy převaha, poznáte to na výsledné chuti i barvě. Gazpacho se vždy podává řádně vychlazené!

Všechnu zeleninu pečlivě očistěte a pokrájejte na kostičky. Okurku netřeba loupat, ale jen lžící vydlabat z podélně rozříznuté zeleniny její semínka s dužninou. Stroužek česneku zmáčkněte plochou stranou nože, oloupejte a pokrájejte na malinké kousíčky. Čerstvé bylinky dle vašeho výběru jen nahrubo posekejte.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho

Pokrájenou zeleninu s bylinkami dejte do dostatečně velké mísy a zakápněte agáve sirupem (medem), olivovým olejem (extra virgin), octem, osolte a opepřete. Zakryté nechte alespoň 30 minut odstát (klidně i 1-2 hodiny), aby se chutě s vůněmi prolnuly a zelenina pustila šťávu.

Ve stolním mixeru umixujte (cca na dvakrát, to podle objemu mixovací nádoby) na padrť všechnu zeleninu. Pokud je třeba, doljte olivový olej a dochuťte vše dle svých představ (záleží, jak uzrálá rajčata byla…) solí či octem.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici pokrájete zeleninu, ochuťte a nechte odležet Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici sherry ocet nebo červený vinný ocet jsou nezbytnou součástí doladění chuti gazpacho

Nyní máte dvě možnosti, jak gazpacho zpracovat dál:

První možnost je nechat umixovanou zeleninu tak, jak je a dát ji velmi dobře vychladit. Pak už stačí ji jen vyšperkovat opečeným chlebem, bylinkami a trochou posekaných bylinek.

Nezapomeňte ještě zakápnout každou porci poctivou dávkou olivového oleje (extra virgin). Jestliže by letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny byla na váš vkus příliš hustá, nařeďte jí trochou ledově studené vody či přidejte 2-3 kostky ledu, který se rozpustí. Já se tého možnosti ale většinou vyhýbám, neb mne baví ta nenaředěná, koncentrovaná chuť zeleniny.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho podávaná s opečeným chlebem potřeným stroužkem česneku

Nebo druhá varianta je (a to já mám nejraději) přecedit gazpacho přes hustý cedník a lžící si pomoci při protlačování zeleninové směsi přes oka sítka (i odspoda).

Zbylou hustou zeleninou drť použijte na rychlou a chutnou domácí salsu. Stačí už jen přidat trochu passaty (drcených rajčat), limetkové šťávy, případně chili a zelený koriandr.

No a máte hotový i bonusový pokrm k tortillám na večerní posezení s vašimi přáteli.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

protlačte umixovanou zeleninu přes sítko; zbylou drť můžete využít k výrobě salsy/dipu

Výsledná polévka bude krásně barevná, ale ne tak hustá. Pokud letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny vám bude připadat poněkud řidší než je vám milé, tak to snadno napravíte, neb možností jak zahustit polévku máte hned několik.

První volbou je hustota sítka, přes který gazpacho protlačovat. Čím hustější sítko/cedník, tím jemnější textura a řidší polévka z toho bude.

Buď si namočte do vody s trochou vinného / sherry octa kousek chleba (bez kůrky) a pak ho vyždímaný rozmixujete spolu se zeleninou.

Či můžete na sucho opražit hrst japonské strouhanky panko, či přidat sušené obilné klíčky, chia semínka atd.

Zkuste na ozdobu přihodit přímo do polévky hrst semínek dle vašeho výběru (já zvolila konopné semínko) a část jich pak servírovat k jednotlivým porcím gazpacho. Každý si nabere a zahustí sám dle libosti.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

studená polévka gazpacho podávaná s čerstvými bylinkami, orestovanými semínky a zeleninou

Letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny miluje zdobení! Opražená semínka, na drobné kousky pokrájená rajčátka, okurka, papriky a samořejmě bylinky. Výběr je čistě na vás! Na stůl připravte sůl, pepř, olej, ocet a vše na ozdobu/ přílohu. Někdo si rád gazpacho ochutí i pár kapkami balsamico octa… Zkuste to také ????

Podmínkou úspěchu je řádné vychlazená polévka gazpacho, servírovaná za horkých letních dnů jako vítané osvěžení, které i dobře zasytí hladové a žíznivé strávníky. Gazpacho je barevná, pestrá a voňavá letní polévka, snadná na přípravu a transport. Já sama jí vozívám s sebou gazpacho na výlety v dobře vychlazené termosce, přílohu v krabičce.

studená polévka gazpacho

Během oslavy mých narozenin se letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny servírovala jako předkrm ve skleničkách, prostě jako velký ”panák” alkoholu. Moji hosté gazpacho neznali a velmi si tu osvěžující chuť v tropickém večeru pochvalovali. Podávala jsem polévku s krutony z den starých baget potřených stroužkem česneku.

Budete mít zájem:  Už Římané věděli, že je dobré jíst maliny

Bonus

Obrovský úspěch ale překvapivě sklidila i salsa připravená z tuhého ”odpadu” z přípravy polévky gazpacho.

Byla to spíš taková nouzovka, kdy jsem dost nestíhala a pak mi přichází na mysl takovéhla skvělé nápady! Potutelně jsem se usmívala, jak jsem celou situaci promptně vyřešila a vymyslela… Ale pokud hledáte recept na pravou salsu, tak ZDE máte hned 2 možnosti!

studená polévka gazpacho, podávaná se sklenkou dobře vychlazeného vína neurazí žádného gurmána..

Jinak další polévky všemožných chutí naleznete u mne na blogu v sekci polévky, přímo TADY. Nechte se inspirovat a pak tvořte podle svého…. ????

Mějte se báječně letně, přátelé a ať vám chutná!

S láskou Madla.

Recept na španělskou polévku Gazpacho | Prima nápady

31.8.2019

Většina z nás je zvyklá na silnou horkou polévku, která může být podávána v některých případech pro svou hustou konzistenci i jako samostatné jídlo. Ovšem v teplých až horkých dnech nemáme na teplé pokrmy vůbec chuť. Co si ale „uvařit“ polévku za studena, která nás osvěží i dodá potřebné vitamíny?

Gazpacho je zeleninová polévka, která se podává za studena. Pochází z Andalusie, ale postupně se dostala do celé Evropy. Je spousta variant tohoto receptu.

Hlavními surovinami jsou zelenina (hlavně rajčata, paprika, okurka, cuketa, salát, cibule, česnek), dále olivový extra virgin olej, sůl, pepř a různé bylinky. Podle množství použité jednotlivé zeleniny pak bude mít polévka dominantní chuť.

Pozor na množství česneku a cibule, má tendenci nabývat na síle, čím déle bude polévka v lednici rozležená, tím silnější chuť pustí. Někdo má tendenci použít do polévky protlak. Bohužel tím ztrácí polévka svěžest. 

Ingredience pro přípravu polévky

  • 6 rajčat
  • 1-2 okurky
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • řapíkatý celer
  • hlávkový salát
  • olivový olej
  • vinný (popř. jablečný) ocet
  • sůl
  • pepř

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Co budeme na Gazpacho potřebovat? (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Postup výroby:

Na polévku je dobré vybírat dobře zralá velká rajčata, která oloupeme. Můžeme buď rajčata naříznout na vrcholu do kříže a přelít vařící vodou, popř.

vložit na pár vteřin do mikrovlnné trouby, nebo je oloupeme ručně. Na tvrdá rajčata můžeme použít škrabku na brambory, měkká musíme okrájet nožem.

Okurky oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kostky a vložíme do nádoby, ve které pak vše rozmixujeme. 

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky (Zdroj: Archiv FTV Prima) Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Stejně tak okurky (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Přidáme nakrájený zbytek zeleniny, cibuli a česnek, olej a ocet dle chuti, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Do polévky lze přidat i různé bylinky, například pažitku či petržel, vše rozmixujeme. Ve Španělsku jsou zvyklí polévku ještě přepasírovat, aby vznikl hladký krém.

Vodou netřeba ředit, polévka by zbytečně ztratila chuť. Mnohé recepty doporučují pro zjemnění trochu smetany. Ovšem pak se polévka stane hutnou a těžkou a to pro horké dny není to pravé, co bychom měli tělu dodávat.

Gazpacho má především osvěžit a dodat tolik potřebné vitamíny.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Při krájení cibule si trochu popláčeme (Zdroj: Archiv FTV Prima) Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Papriku zbavíme jadérek a nakrájíme (Zdroj: Archiv FTV Prima) Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Vše důkladně rozmixujeme (Zdroj: Archiv FTV Prima) Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici Polévka je hotová, můžeme servírovat (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Pokud má někdo rád, může servírovat s opečenými krutonky či bagetou. Polévku ozdobíme nasekanými bylinkami a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Studené polévky jsou extra zdravé a osvěžující – Jak v kuchyni

Už se vám omrzely saláty a na teplý večer v letním horku nemáte náladu? Zkuste si vyrobit originální studené zeleninové a ovocné polévky. Připravíte je během chvilky, vychladíte v lednici a máte skvělou večeři. Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Na dovolené ve Španělsku se určitě setkáte se studenou zeleninovou polévkou, gazpacho (čti gazpáčo). V původním receptu rajčata sice…

Recept – suroviny a postup
Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Okurková, nebo jogurtová? Záleží jen na vás. U studených polévek je poměr ingrediencí a výsledná chuť skutečně jen vaší volbou….

Recept – suroviny a postup
Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Kromě tradiční jahodové polévky si můžete připravit i broskvovou – nebo použít i jakékoliv jiné ovoce, kterého se vám urodilo na…

Recept – suroviny a postup
Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Na podzim a zimu máme hutné teplé polévky, jaro a léto je zase časem vlažných a studených polévek. Už jste vyzkoušeli ty ovocné? Skvěle…

Recept – suroviny a postup

Polévka z lednice. Připravte si gazpacho, radí Roman Paulus | Dobrá chuť

Středoevropské klima si po většinu roku říká spíš o talíř kouřícího vývaru než o ledově vychlazený krém z čerstvé zeleniny. Poslední letní dny a vrcholící sezona rajčat ale přinejmenším jedné studené polévce přejí – španělskému gazpachu.

Gazpacho je klasikou v rámci daného žánru: supersnadné, osvěžující a plné vyzrálých letních chutí. Od dobře vychlazeného zeleninového salátu ho dělí jen pár zavrtění mixérem a pak taky nějaká ta kapka olivového oleje navíc, ale pěkně popořádku:

Šest milionů chutí

Gazpacho prý vynalezli chudí obyvatelé španělské Andalusie, když z levných a dostupných surovin, jako byl chléb, česnek či olivový olej, zkoušeli „uvařit“ něco nového.

O moc víc než zmíněný trojlístek potravin totiž původní verze gazpacha neobsahovala: rajčata, která jsou dnes základem nejoblíbenější studené polévky, se dostala do hry až mnohem později – nejprve jim v dalekém Novém světě museli přijít na chuť španělští kolonizátoři.

Dnes patří studená polévka z rajčat, paprikových lusků a česneku mezi stálice španělské kuchyně a zlí jazykové tvrdí, že stejně jako je šest milionů Andalusanů, tak je i šest milionů verzí gazpacha. Mívá konzistenci hladkého krému i polévky „na skus“, někdy je zahušťované chlebem, jindy doslova samá zelenina, jí se lžící z talíře i pije ze skla na baru.

I když se gazpacho připravuje v podstatě domácnost od domácnosti jinak, základní ingredience zůstávají. A klíčová je především jejich kondice: rajčata i zbylá zelenina by měly být čerstvé a dokonale vyzrálé. „Když nebudou dobrá rajčata, nemůže být dobrá ani polévka,“ říká Roman Paulus.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a ledniciStudené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

 V dobré kondici by měl být i váš mixér a hlavně chladnička, oba se do přípravy gazpacha dost zásadně zapojí. Co naopak potřebovat nebudete, je sporák a teplo vůbec. „Gazpacho se na rozdíl od pórkové vichyssoise, která se taky konzumuje hlavně zastudena, nijak nevaří, zelenina se prostě jen rozmixuje a dochutí,“ vysvětluje šéfkuchař.

Díky tomu, že gazpacho je vlastně jen hromada zeleniny ochucená kapkou octa a oleje, patří k nejzdravějším polévkám vůbec a u letního oběda sklidí mnohem větší ovace než talíř drůbežího vývaru s nudlemi. Mimochodem, chladivý efekt zvýšíte, přidáte-li do něj špetku chilli či malou feferonku: pálivá jídla vyvolávají pocení – a pocením se naše tělo ochlazuje.

Namočit, vyždímat

 Vedle řízných papriček se k dochucení gazpacha hodí především česnek a bylinky. „Bylinky by měly být pokud možno čerstvé,“ pokračuje šéfkuchař, „skvělá je bazalka, petržel či oregano.

“ Finální dochucení stejně jako přesný poměr základních surovin jistě vyladíte sami, pro začátek se můžete držet jednoduchého pravidla 3:1 – na tři díly rajčat jeden díl ostatních surovin, tedy paprik, okurek, cibule, česneku a bylinek.

Pokud chcete polévku po španělském vzoru podávat jako hlavní chod (nebo ji prostě jen máte rádi hustější), můžete zapojit i krajíček původně nezbytného chleba.

Budete mít zájem:  Jak vznikají vakcíny: první je bezpečnost, až třetí fáze řeší účinnost
Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a ledniciNesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru – MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

„Ve většině originálních receptů se polévka chlebem zahušťuje,“ říká šéfkuchař, „já s tím moc zkušeností nemám, gazpacho připravuju jako lehký, čistě zeleninový krém.

“ V případě, že se pro zahuštění přece jen rozhodnete, nezapomeňte chleba ještě před tím, než se do mixování pustíte, namočit asi na půl hodiny do vody a následně dobře vyždímat.

Hodí se jakýkoli bílý chléb, veka či francouzská bageta, nic moc rustikálního.

Sherry a čas

Dobré gazpacho však kromě obzvlášť vyzrálých rajčat a výkonné chladničky potřebuje ještě něco: dobrý olivový olej, a ne málo. Dopřejte mu hezkých pár lžic a pak ještě kapku červeného octa. Sherry je prostě nejlepší (aby taky ne, když je doma tam, co samo gazpacho, ve španělské Andalusii), ale dobře poslouží i ocet vinný.

Úplně nakonec můžete přihodit chlebové krutonky, pažitku, kostičky papriky, cibule a okurku, ale i vařené vejce či španělskou šunku jamón. Čemu naopak zkuste odolat, jsou kostky ledu. Polévku sice v mžiku zchladí, stejně rychle ji však také naředí. Mnohem lepší je nenechávat přípravu na poslední chvíli a dopřát gazpachu dostatek času, ať správné teploty dosáhne pěkně pomalu v lednici.

Ingredience: 500 g rajčat, 1 paprika, 1 salátová okurka, 1 šalotka nebo menší cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného octa (sherry, vinného…), bylinky podle chuti (bazalka, petrželka…), sůl, mletý pepřPostup: Rajčata krátce spaříme (shora lehce nařízneme do kříže a na 1 až 2 minuty vložíme do vroucí vody) a oloupeme, papriku zbavíme jádřinců a společně s oloupanou okurkou, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu vymixujeme. Pokud je třeba, zředíme trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustíme bílým chlebem. Polévku necháme v lednici důkladně vychladit a podáváme spolu s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky, přidat můžeme i kostičky šunky, oliv či nahrubo nasekaná vařená vejce.

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Víno Rioja

Pokud čtete tyto řádky, máte možná rádi španělské víno, a kdo ví, možná znáte i španělskou kuchyni. Na internetu najdete plno receptů na jejich tradicní pokrmy, já Vám zde přináším pár osvědčených návodů, jak tato jídla vařím já – s ohledem na praktičnost, rychlost, jednoduchost a vynaložené prostředky.

  • Gazpacho (čti gazpačo)
  • Studená polévka gazpacho je velmi osvěžující a máte ji hotovou za pár minut. Budete potřebovat
  • půl kila zralých rajčat
  • 60 deka zelené papriky
  • 40 deka okurky
  • půlku cibule
  • jeden az dva česnekové zuby
  • decku vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půlku rohlíku (nebo kousek libovolného bílého pečiva)
  • sůl, pepř
  • mixér

Na drobno nakrájené suroviny rozsekáme v mixéru na tekuto (minuta az dvě), přidáme vodu, olej, nakrájené pečivo namočené ve vodě), sůl a pepř a znovu promícháme další minutu. Dáma do lednice vychladit, polévka daleko lépe chutná druhý den, nic tedy nezkazíte, když ji připravíte s předstihem.

  1. Tortilla (čti tortija)
  2. Další tradiční španělské jídlo, španělé ji jedí na snídani, jako předkrm, svačinu v housce nebo jako tapas (zobání) v baru, nejčastěji studenou, znám ale i pár lidí, kteří ji mají radi teplou. Budeme potřebovat:
  3. brambory (záleží na velikosti pánve)
  4. cibuli – podle chuti jednu až dvě (já přidávám i česnek – nikdy ho není dost)
  5. sůl, pepř
  6. strouhaný sýr 100 g
  7. vejce – na velkou pánev jich dávám 8-10
  8. olivový olej

Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky velké max.

3-4 cm, povaříme v osolené vodě (pozor, nesmí být moc měkké), opláchneme ve studené vodě, přidáme rozšlehaná vajíčka, na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou jsme předtím osmažili do sklovita, sýr (ten tam původně nepatří, ale skvěle drží celou tortillu pohromadě, přestože jej v ní vůbec neucítíte), sůl a pepř.

To vše důkladně promýcháme a vysypeme na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Smažíme max. na stredním ohni, v případě, že je hmota příliš vysoká, přikryjeme pánev víkem, aby se horní vrstva rychleji udělala. Smažení může trvat i hodinu, podle množství surovin, ale lépe déle a dobře než krátce a připáleně.

Pokud trváte na přesnosti, měli byste ke konci tortillu vyklopit a otocit, aby se dosmazila i druhá strana. Já to přestal dělat, stačí mi, když je horní strana ztuhlá. Tortilla se Vám bude lépe vyklápět – i díky přidanému sýru – až poněkud vychladne, smrskne se a nebude nutné ji od okraje pánve odřezávat.

  • Takto vypadá klasická tortilla, španělé ji ale dělají na mnoho způsobů, do již zmiňovaného mixu můžete přidat třeba špenátové listy (zbavené vody), šunku nebo jiné uzeniny, nebo má oblíbená varianta se zelenou paprikou (tu napřed pokrájím na malé kostičky a podusím v mikrovlnce, aby změkla).
  • Empanada
  • Paella (čti paeja)

Další klasika, každý, kdo byl na Costa Bravě nebo jinde na španělském pobřeží se s tímto „rizotem na pánvi“ jistě setkal. Dělá se na speciální pánvi, ať již ocelové či smaltované, zvané paellera. Tu si můžete koupit kdekoli ve Španělsku nebo na internetu. Vyjde Vás na 10-15 euro.

Levnější varianta je jakákoliv domácí pánev, chutná to a vypadá úplně stejně. Kdo se nebojí výzvy, může si koupit paelleru o průměru kolem 50 cm a na chatě nad ohněm připravit paellu pro 15 lidí – zaručuji obrovský úspěch.

Představím Vám běžnou, levnější variantu, kterou můžete dělat každý týden a Vaše kapsa to nepocítí. Jdeme na to:

  1. půl kila rýže (pro 4-6 lidí, máte-li větší pánev, můžete přidat víc, na již zmiňovanou obří paelleru dávám celé kilo)
  2. 200 ml rajčatového pyré
  3. cibuli, česnek – obojí podle chuti
  4. velkou červenou papriku
  5. půl sáčku mražené zeleniny (kukuřice, hrášek, případně paprika)
  6. 100 g velkých fazolí (málokdy je seženu, většinou je vynechám)
  7. 2 x kuřecí prsa
  8. 2 x rybí filé (podle chuti, já používám pangáče – pangasius – protože nemá kosti)
  9. balíček „mořských potvor“ (když není, nic se neděje)
  10. sůl, žluté potravinářské barvivo na vajíčka nebo šafrán (pokud máte cestu do Španělska – v každém obchodě toto barvivo na paellu mají a stojí pod 1 euro) a sladkou papriku
  11. olivový olej

Na rozpálený olej hodíme cibuli, až zesklovatí přidáme osolené maso (možno jej ochutit jakkoli), po chvilce na malé kostky nakrájenou rybu a sáček mořských potvor.

Za další 2-3 minutky přidáme rajčatové pyré (není-li po ruce, pak pár nasekaných rajčat změklých v mikrovlnce nebo libovolná omáčka ve sklenici s rajčatovým základem).

Budete mít zájem:  Imunitu posiluje i sexuální abstinence

Neustále mýcháme a za další chvilku přidáme důkladně škrobu zbavenou rýži, 2x tolik vody (nejlépe vroucí, pokud je studená, jednoduše vaříte déle), mraženou zeleninu, případně fazole, posypete solí, sladkou paprikou a barvivem. Důkladně promýcháte.

Někdo má rád připálené, já ne, proto občas promýchnu, dokud to jde, chutě pak budou stejnoměrně rozložené. Paella je hotová ve chvíli, kdy je hotová rýže, někdy to trvá jen 20 minut, jindy, je-li pořádně naloženo, i dvakrát tak dlouho. Stejně jako v případě tortilly platí, že pomalu dále zajdeš.

Do paelly si můžete vymyslet jakékoli maso, typický je králík, můžete tam dát ale i červená masa a zkombinovat několik druhů. Stejně tak můžete připravit paellu vegetariánskou. Ve Španělsku co domácnost to jiná paella, nebojte se tedy experimentovat a naházejte tam, co Vám nejvíce chutná.

Já někdy dělám paellu slavnostnější – týká se to hlavně té větší varianty, kdy v makru nakoupím slávky a krevety – do paelly se vhazuji až nakonec po rýži a vodě, slávky jsou v páře hotové za pár minut a krevety se prodávají už vařené, takže čím později je do paelly zahrnete, tím lépe pro ně (a pro Vás).

V této variantě přidávám i více mořských potvor.

  • Flan
  • Neznám lepšího postre (španělské označení pro dezert), než je flan. Vzdáleně připomíná náš pudink, něco společného má i s francouzskou obdobou creme caramel (který se s flanem vubec nemůže rovnat), a já Vám tu dnes představím jeho vajíčkovou variantu, tedy flan de huevo:
  • 5-6 vajec
  • plechovka kondenzovaného mléka (třeba salko)
  • stejné množství mléka
  • vanilková příchuť
  • karamel
  • ruční mixér
  • kovovou misku
  • hlubší pekáč

Rozmixujeme vajíčka, přidáme plechovku salka (sladkou, pokud máte neslazené salko, přidáte cukr – aspoň 5-6 vrchovatých polévkových lžic). Prázdnou plechovku naplníme mlékem a přidáme do mixu.

Ochutíme vanilkou, může to být vanilkový cukr – dva sáčky, nebo tekutý vanilkový extrakt – 1-2 kávové lžičky. Misku vymazeme karamelem, na dně ho necháme o neco více, vlijeme náš mix, vložíme do pekáče, který poté naplníme vodou aspoň do půlky výšky budoucího flanu.

Pekáč vložíme do trouby a pečeme – elektrická trouba na 200 stupňů, horkovzdušná na 150. Flan je hotový, když je celý ztuhlý, u mě mu to trvá asi hodinu. Flan necháme vychladnout a na několik hodin vložíme do ledničky.

Při servírování oddělíme nožem vrchní okraj od misky, položíme na misku talíř a rychle obrátíme. Pokud šlo všechno dobře, flan se Vám krásně vyklopí. Zaručuji, že nic lepšího jste ještě nejedli!

Letní osvěžení? Zkuste studené polévky!

Zkuste výborné letní polévky! V zemích, kde mají opravdu teplo, je milují

Národy jižní Evropy vědí o vedrech svoje a jim se přizpůsobila i jejich kuchyně. Snad všude na jihu připravují svěží studené polévky – a nápady na tři z nich tu pro vás dnes máme!

Kromě perfektního osvěžení se vám dnešní recepty budou líbit ještě z několika dalších důvodů – skládají se hlavně ze zeleniny, takže jsou zdravé, a navíc díky jejich jednoduchosti nezašpiníte takřka žádné nádobí. Dva recepty se navíc zastudena i připravují, takže se ani nezapotíte u sporáku!

Na 4 porce potřebujete:2 plátky bílého toastového chleba, 1 kg rajčat, 1 okurku, 1 červenou papriku, 2 stroužky česneku, 1 menší červenou cibuli, 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 chilli papričky (nemusí být), 2 lžíce červeného vinného octa nebo šťávy z limetky, sůl a bylinky (já jsem použila asi 3 snítky tymiánu a pár lístků estragonu, hodí se i oregano nebo saturejka

Na servírování si připravte: 1menší rajče, 1 plátek bílého chleba na krutony, kousek okurky, 1/2 červené cibule, 1/2 červené papriky a asi 1 lžíci olivového oleje

Španělské gazpacho má různé varianty, záleží na vaší chuti

Postup: Snad každý, kdo někdy byl ve Španělsku, už vyzkoušel osvěžující polévku gazpacho. Nepotřebujete na ni nic než hromadu čerstvé zeleniny (poměry si můžete upravit podle sebe, každý má rád trochu něco jiného), bylinky a mixér.

2 plátky chleba namočte do vody. Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, pak je dejte pod studenou vodu a oloupejte je – díky spaření to bude hračka. Pak je zbavte tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru. Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek.

Pak ji nakrájejte na kousky a vložte stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidejte i vymačkaný rozmočený chleba a podle chuti také bylinky a kousek chilli papričky. Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujte dohladka a dochuťte trochou soli a octa či limetkové šťávy.

Polévku dejte asi na 2 hodiny pořádně vychladit do lednice.

Zeleninu na ozdobu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty smíchejte s kapkou olivového oleje. Až budete polévku podávat, doprostřed talíře přidejte kopeček této zeleninové směsi a posypejte několika krutony z opečeného bílého chleba.

Na 4–6 porcí potřebujete:asi 50 g másla, 1 cibuli, bílou část ze 4 středních pórků (asi 300 g), 700 g brambor, 1,2 litru kuřecího vývaru, 1 kelímek (250 ml) 12% smetany, sůl a čerstvě mletý pepř

Francouzi svou polévku vichysoisse důkladně mixují

Postup: Stejně jako ke Španělsku patří gaspacho, tak ve Francii nedají dopustit na svoji vichysoisse – pórkový krém pocházející z lázní Vichy. Podává se za studena, udělat si ji ale můžete i v zimě teplou.

Cibuli nakrájejte najemno, bílou část pórku na kolečka a očištěné brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli a pórek na něm osmahněte – jen tak, aby zelenina byla měkká, ne tmavá! V tuhle chvíli přilijte kuřecí vývar, polévku přiveďte k varu a vložte do ní i brambory.

Vše vařte asi 15–20 minut úplně doměkka. Po zchladnutí vše rozmixujte zcela dohladka a dochuťte solí a pepřem (pozor, bujonové kostky jsou také dost slané!). Když má vzniklý krém pokojovou teplotu, vložte ho do lednice a chlaďte ho asi další dvě hodiny – ideální je příprava den předem.

Před podáváním do polévky ještě vmíchejte smetanu a je hotovo!

Na 4 porce potřebujete: 4 okurky, 2 kelímky (asi 350 g) zakysané smetany, podle potřeby asi 0,5 dl mléka, velkou hrst máty, kůru z 1/2 citronu, šťávu z 1 a 1/2 citronu, podle chuti 2–3 lžíce hnědého cukru, sůl a čerstvě mletý pepř

Okurková polévka s mátou je výborná nasladko i naslano

Postup: Není nic svěžejšího a zároveň jednoduššího než studená okurková polévka! Okurku oškrábejte a nakrájejte na menší kousky, které vhoďte do mixeru a rozmixujte dohladka (podle potřeby můžete přidat trošku mléka, někdy má mixer problém bez tekutiny zeleninu pobrat). K rozmixované okurce přidejte velkou hrst máty, trochu cukru, citronovou kůrou a šťávu, špetku soli, čerstvě mletý pepř a zakysanou smetanu a vše ještě jednou promixujte. Polévku případně ještě dochuťte pepřem, solí či citronovou šťávou a ledově vychlazenou podávejte!

Jaký recept na osvěžení je podle vás ten nej?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector