Strava po operaci konečníku a rakoviny tlustého střeva

Z následujícího textu a diagramu zjistíte nejen míru svého rizika, ale i návod, jakou preventivní metodou vzniku tohoto onemocnění zabránit.

Víte, že v České republice onemocní každým rokem přibližně 8000 lidí nádorem tlustého střeva a konečníku, a že zhruba 5000 občanů ČR na toto onemocnění každý rok zemře?

Z těchto alarmujících údajů vyplývá, že každý Čech má v průběhu svého života 5% pravděpodobnost, že onemocní touto formou rakoviny. Jinými slovy – onemocnění se vyvine u každého dvacátého obyvatele ČR. Tak vysokou četností výskytu a úmrtností na nádory tlustého střeva a konečníku se nemůže „pochlubit“ žádná jiná země.

Je tragickou skutečností, že rakovina tlustého střeva způsobuje tak velké ztráty, a přitom se jedná o onemocnění, které je téměř 100% vyléčitelné, zjistí-li se včas. Kromě toho existuje vyšetřovací metoda, která dokonce dokáže vzniku této rakoviny zabránit!

Nutno předeslat, že každý člověk má odlišnou individuální míru rizika, která závisí na řadě faktorů, jakými jsou například věk nebo výskyt rakoviny u příbuzných.

V čem spočívá princip prevence nádorů tlustého střeva?

  • 90% nádorů tlustého střeva a konečníku vzniká z polypů (slizniční výrůstky). Tyto polypy je potřeba odhalit a odstranit.
  • Kolonoskopie (endoskopické vyšetření střeva) je metoda, která spočívá v zavedení tenké ohebné hadičky (tzv. kolonoskopu) konečníkem do tlustého střeva. Pomocí kolonoskopu lékař ve střevě nalezne polypy, které ještě v průběhu vyšetření bezbolestně odstraní. Pokud se žádný polyp ve střevě nenajde, opakuje se kolonoskopie za 10 let.
  • Polypy tlustého střeva ztrácejí červené krvinky, které se dají prokázat ve stolici tzv. papírkovou zkouškou (Haemocult testem). Pokud se přítomnost krvinek neprokáže (negativní test), opakuje se test v 1-2 letých intervalech. V případě pozitivního testu, následuje kolonoskopické vyšetření. Tento postup je volen u osob se spíše nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Polypy totiž nemusí v době, kdy je test prováděn krvinky ztrácet (hovoříme o falešně negativním testu). Kolonoskopické vyšetření tlustého střeva je mnohem citlivější metoda a u osob s vyšším rizikem by měla být upřednostněna.
  • Následující schéma Vám odhalí, jak vysoké je u Vás riziko vzniku polypů, kdy je třeba začít s prevencí, a jakou metodu prevence zvolit.

Strava po operaci konečníku a rakoviny tlustého střeva

POZOR! Diagram je určen pouze pro osoby, které nemají žádné potíže.

  • Pokud trpíte chudokrevností nebo některým z těchto příznaků: přítomnost krve na stolici, nezvyklé bolesti břicha, nechtěné hubnutí, dříve se nevyskytující potíže s vyprazdňováním stolice (zácpa nebo průjem ), a je Vám více než 40 let, je nutno podstoupit vyšetření tlustého střeva – KOLONOSKOPII co nejdříve.
  • Příčinou uvedených potíží však nemusí být střevní nádor, ale zpravidla nezávažné onemocnění. Nicméně ve věku nad 40 let je nutno již na možnost rakoviny pomýšlet a její časné zjištění Vám poskytne vysokou pravděpodobnost vyléčení.
  • Pokud trpíte uvedenými příznaky, je Vám ale méně než 30 let a nádory ani polypy tlustého střeva se nevyskytují u příbuzných, je pravděpodobnost nádorového onemocnění velmi malá. V takovémto případě doporučujeme navštívit svého praktického lékaře, nebo nabízíme také možnost konzultace v naší ordinaci.

Jste si již vědomi stupně Vašeho rizika?

  • Je-li u Vás riziko nízké, nezapomeňte, že od 50 let již bude středně vysoké!
  • Je-li středně vysoké (věk nad 50 let), navštivte svého praktického lékaře a požádejte o Haemocult (papírková zkouška na zjišťování přítomnosti krvinek ve stolici), případně se můžete objednat ke konzultaci nebo přímo k vyšetření tlustého střeva
  • Je-li vaše riziko vysoké nebo velmi vysoké (nádory a polypy v příbuzenstvu), je nutno myslet na prevenci zpravidla již od 40 let věku. V tomto případě doporučujeme další postup konzultovat na našem pracovišti (kontakt níže)
  • Vzácně se v některých rodinách vyskytují nádory tlustého střeva, ale i jiné druhy nádorů u většího počtu příbuzných. Při podezření na tento tzv. „rodinný výskyt rakoviny“ je nutno prevenci zahájit ve věku o 10 let nižším, než je věk nejmladšího postiženého příbuzného (např.: prarodič onemocněl v 60 letech, otec v 50 letech a teta (sestra otce) ve 40 letech, prevence tedy musí být zahájena ve 30 letech.)

Strava po operaci konečníku a rakoviny tlustého střeva

Děkujeme za Váš čas, který jste věnovali předchozím řádkům. Cílem textu nebylo nikoho vystrašit, ale spíše přimět k zamyšlení nad aktivnější starostí o vlastní zdraví. Žijeme jen jednou a byla by škoda připravit se vlastní nezodpovědností o některé krásné okamžiky, které nám život přináší.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – příznaky a léčba

Strava po operaci konečníku a rakoviny tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva a konečníku, která se odborně nazývá kolorektální karcinom, je druhým nejčastěji diagnostikovaným onkologickým onemocněním na světě. V důsledku této nemoci každoročně umírá více než půl milionu lidí. Včasná diagnostika a léčba může přitom pacientovi často zachránit život.

Zatímco nádor plic se vyskytuje častěji u mužů a rakovina prsu je zase typická spíše pro ženy, výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku je u obou pohlaví zastoupený ve stejné míře. V současné době připadá v České republice na 100 tisíc obyvatel zhruba 75 případů tohoto onemocnění. Riziko roste s věkem, pozor by si měli dávat hlavně lidé po padesátce.

Rakovina tlustého střeva a rakovina konečníku patří do stejné kategorie, protože toho tyto problémy mají mnoho společného. Kromě dalších drobných rozdílů se však liší především ve způsobu léčby.

Jak nádor vzniká?

Součástí našeho zažívacího ústrojí jsou tračník (colon) a konečník (rectum), které společně vytváří tlusté střevo. Ke vzniku nádoru konečníku či tlustého střeva zde může dojít několika způsoby, nejčastěji se vytvoří z polypů, což jsou drobné výrůstky střevní sliznice.

Ačkoli se může jednat o nenádorové polypy, větší část tvoří adenomy, které v průběhu let vedou ke vzniku rakoviny. Vzácněji může být tlusté střevo postiženo také jiným druhem nádoru (lymfom, hemangiom, sarkom), nebo se pojí s výskytem nespecifických chronických zánětů, jako je Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida.

Příčiny rakoviny tlustého střeva a konečníku

Existuje několik významných rizikových faktorů, které mají vliv na výskyt kolorektálního karcinomu. Některé z nich, jako třeba nevhodný životní styl, můžeme ovlivnit, u jiných to ovšem není v naší moci.

Co se týče životního stylu, lidé by se měli vyvarovat vysokému příjmu masa, uzenin, živočišných tuků a smažených jídel. Pokud jde o nádorové onemocnění konečníku, riziková je především zvýšená konzumace alkoholu či nízký příjem ovoce a zeleniny. Dále ke vzniku onemocnění přispívá sedavý způsob života, nedostatek pohybu a s tím spojená nadváha.

Mezi faktory, které ovlivnit nemůžeme, patří genetické dispozice. Karcinom tlustého střeva a konečníku ohrožuje především jedince, kteří mají diagnózu tohoto druhu rakoviny v rodinné anamnéze, ale také ty, u kterých se vyskytla diagnóza karcinomu prsu, vaječníků, dělohy a močových cest.

Rizikovou skupinou jsou dále i lidé, kterým byl někdy v minulosti odstraněn adenomový polyp. Důležitou roli hraje i věk pacientů, na tuto nemoc by si měli dávat pozor všichni lidé nad 50 let. Vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku souvisí také s několika dědičnými onemocněními, jako jsou:

  • Turcotův syndrom
  • Lynchův syndrom
  • Familiární polypóza tlustého střeva

Jak se rakovina tlustého střeva projevuje?

Pacienty asi nejvíce zajímá, jaké má rakovina tlustého střeva příznaky a jak poznat rakovinu tlustého střeva či konečníku co nejdříve.

Mezi příznaky rakoviny tlustého střeva a konečníku patří polypy (žlázovité výrůstky), které vznikají na stěně tlustého střeva a po delším čase se mohou proměnit ve zhoubný nádor.

Pokud ale odhalíte příznaky kolorektálního karcinomu včas, můžete tomu zabránit.

Hlavní příznaky:

  • Změna pravidelnosti stolice
  • Průjem nebo zácpa
  • Tlak ve střevech
  • Krev nebo hlen ve stolici
  • Stolice z těla odchází v úzkém proužku
  • Zažívací problémy (nadýmání, křečovité bolesti břicha)
  • Neúmyslná ztráta tělesné hmotnosti
  • Únava
  • Časté či bolestivé větry
  • Pocit špatného vyprázdnění střeva

Tyto příznaky ovšem nemusí nutně znamenat, že trpíte rakovinou tlustého střeva či konečníku. Způsobit je může také vřed v žaludku, zánět tračníku nebo hemoroidy. Pokud však u sebe některý z těchto symptomů pozorujete, v každém případě vyhledejte lékaře nebo odborníka na zažívací choroby.

Stádia onemocnění

  • Stádium 0 – Nádor se omezuje pouze na sliznici tlustého střeva
  • Stádium I – Nádor proniká do hlubších vrstev stěny tlustého střeva
  • Stádium II – Nádor prorůstá stěnou tlustého střeva, případně i do okolních orgánů
  • Stádium III – Rozšíření nádoru do okolních uzlin
  • Stádium IV – Vznik metastáz (často v játrech či v plicích)

Rakovina tlustého střeva v posledním stádiu

Jakmile dosáhne rakovina tlustého střeva 4. stádia, dochází ke vzniku metastáz, které se nejčastěji objevují v játrech a v plicích.

Pokud se prokáží, přikročí lékaři většinou k chemoterapii. Jejím hlavním cílem je oddálit co nejvíce opětovný výskyt nádoru a zvýšit pacientovu šanci na život.

Pravděpodobnost, že nemocní v konečném stádiu přežijí 5 nebo více let, je však bohužel nižší než 10 %.

Jak se rakovina tlustého střeva diagnostikuje?

V rámci screeningového vyšetření lékař provádí palpační vyšetření per rectum, nádor totiž často roste v konečném úseku střeva, který je v dosahu prstu.

Budete mít zájem:  Alergická Reakce Na Léky?

Dále se provádí také test na přítomnost krve ve stolici. Screening by měli podstoupit všichni pacienti nad 50 let.

V České republice je tento test možné opakovat každoročně až do věku 55 let, poté je tato možnost každé dva roky.

Pokud tento test odhalí přítomnost krve ve stolici, lékař pacientovi ihned doporučí kolonoskopii, při které dojde k vyšetření tlustého střeva pomocí endoskopu. V případě, že příčinou krvácení je polyp, odešle se na histologický rozbor. Díky tomu lékaři včas odhalí 80-90 % adenomů i u bezpříznakových pacientů.

U zhoubných nádorů je následně nutné provést další vyšetření, aby se zjistil jeho rozsah a eventuální přítomnost dalších ložisek nádoru v těle pacienta.

To zahrnuje například vyšetření jater, CT vyšetření malé pánve nebo rentgenové vyšetření hrudníku.

Z krve poté lékaři stanoví také množství látek s názvem nádorové markery, které do oběhu vylučuje nádorová tkáň a které jsou typické pro jednotlivé druhy nádorů.

Léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku

Lékaři vždy volí druh léčby rakoviny tlustého střeva a konečníku podle rozsahu onemocnění a stádia, kdy je zachyceno. Pokud se nemoc podaří objevit včas, prognóza je dobrá a léčba může být velmi úspěšná.

V případě, že se nádor v tlustém střevě nebo v konečníku podaří diagnostikovat v časném stádiu, ve většině případů lékaři přistoupí k operaci a dojde k chirurgickému odstranění celého nádoru. 80 % pacientů se pak vrátí k běžnému životu. Ve druhém a třetím stádiu je kromě chirurgického zákroku nutná také chemoterapie a radioterapie (ozařování).

Dalším způsobem je biologická léčba, která obrannému systému napomáhá ničit zhoubnou nádorovou tkáň a brání nádoru šířit se do zatím nepostižených částí těla. Tato léčba nemá výrazné nežádoucí účinky, její nevýhodou je však vysoká cena. V České republice ji zajišťují specializovaná centra.

Pokud se v těle objeví vzdálené metastázy a onemocnění se posune do čtvrtého stádia, chirurgický zákrok má smysl pouze v případě, kdy pacientovi uleví od aktuálních potíží. Ke zmírnění příznaků a prodloužení pacientova života se dále užívá také chemoterapie. Nádor však již nelze zcela vyléčit.

Prevence

Stejně jako u mnoha jiných onemocnění je základním preventivním opatřením úprava životosprávy. Lékaři doporučují několik hlavních kroků:

  • Omezte příjem tučného jídla
  • Omezte příjem alkoholu
  • Omezte solení
  • Omezte konzumaci živočišných tuků
  • Omezte konzumaci červeného masa
  • Zahrňte do jídelníčku více drůbeže a ryb
  • Zahrňte do jídelníčku více stravy obsahující vlákninu
  • Kontrolujte pravidelnost stolice
  • Hlídejte si tělesnou váhu

Důležitou součástí prevence je také využívání celoplošných screeningových programů. Přítomnost krve ve stolici můžete zjistit i pomocí domácího testu, který lze zakoupit v lékárně. V případě, že je test pozitivní, je nutné navštívit lékaře a podstoupit další vyšetření.

Rakovina tenkého střeva

Zhoubné nádory tenkého střeva jsou mnohem vzácnější než rakovina tlustého střeva. Na počátku dojde k ucpání střeva a pacient trpí bolestí břicha. Kromě toho může pozorovat nechutenství nebo pokles tělesné váhy. V pokročilejším stádiu může dojít i k proděravění střeva.

Další příznaky:

  • Neprůchodnost střev (zauzlení)
  • Hmatný nádor v břiše
  • Skryté krvácení do střeva

Způsob léčby závisí na stádiu nemoci a histologickém typu.

Lékaři mohou přistoupit k chirurgické léčbě, kdy dojde k odstranění nádoru.

Chemoterapie a radioterapie se užívají po operaci, aby se zabránilo dalšímu šíření zhoubných buněk, nebo při pokročilejších stádiích onemocnění.

Rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva se odborně označuje jako kolorektální karcinom. Bohužel v úmrtnosti na toto onemocnění je Česká republika na jednom z prvních míst na světě, i když díky screeningovému program use situace pomalu začíná zlepšovat.

Příčiny: Jistá část případů tohoto onemocnění je podmíněna geneticky. To znamená, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva je vyšší u lidí, kteří toto onemocnění mají v rodině mezi blízkými příbuznými. Neexistuje zřejmě jeden vyvolávající gen, jde spíše o souhru více genů. Patří sem zejména Lynchův syndrom a familiární adenomatózní polypóza (FAP).

Lynchův syndrom znamená výskyt  rakoviny tlustého střeva na základě mutace genů opravujících DNA. Rakovina vzniká v terénu střeva nepostiženého polypy a typicky se v postižených rodinách objevuje u řady jejích členů. Některé formy Lynchova syndromu pak zvyšují riziko dalších zhoubných nádorů (viz. příslušný text).

U genetické vady nazvané jako familiární adenomatózní polypóza se v tlustém střevě již od mladého věku vyskytují stovky výrůstků střevní stěny (tzv. polypů), nádorový zvrat některého z nich se rovná téměř jistotě a je nutné chirurgické řešení. Podobný problém najdeme například u Gardnerova a Turcotova syndromu, které považujeme za specifické podtypy FAP.

Velký vliv má zřejmě i strava, předpokládá se, že velký příjem tuků a bílkovin spojený s malým příjmem vlákniny je nebezpečný.

Vláknina pročišťuje střeva, bez dostatečného příjmu vlákniny se zbytky potravy hromadí ve střevě a jsou rozkládány na potenciálně rakovinotvorné látky.

Denně je potřeba přijmout alespoň 30g vlákniny, chceme-li nějaký pozitivní efekt. Ve stravě se na vznik rakoviny tlustého střeva předpokládá i významný škodlivý vliv pití piva.

A samozřejmě, velkým rizikovým faktorem je mužské pohlaví a věk. S tím se nic nenadělá, ale je dobré si to uvědomit.

Strava po operaci konečníku a rakoviny tlustého střeva

Schéma – přeměna nádorového polypu v tumor tlustého střeva

Projevy: Rakovina tlustého střeva se zpočátku projevuje jen nenápadně, může se projevit jasně červenou krví ve stolici (mnohdy ovšem okem nezjistitelnou), chudokrevností z chronických ztrát krve, střídáním zácpy a průjmu a neurčitými střevními potížemi včetně častějšího nálezu hlenu ve stolici, teprve v pokročilých stádiích to může být hubnutí, bolesti břicha, únava, apod. Pokročilé formy nádoru mohou způsobit zúžení střeva a někdy i střevní neprůchodnost. Rakovina oblasti konečníku se projevuje mimo jiné bolestivostí konečníku a bolestí při stolici.

Mnoho počátečních příznaků může být na prvních pohled zcela banálních a je na lékaři, jak obezřetný u konkrétního pacienta bude. Problém je, že mnoho výše uvedených příznaků (nikoliv však krev ve stolici a chudokrevnost) se vyskytují i u neškodného a velmi častého syndromu dráždivého tračníku.

Prevence: Prevencí je částečné omezení rizikových faktorů, tzn. zdravější stravování s vyšším příjmem vlákniny a moc to raději nepřehánět s pivem.

Stran odborné prevence funguje v ČR propracovaný screeningový program cílený na časný záchyt jedinců s rakovinou tlustého střeva. Jeho základem jsou testy na okultní krvácení (TOKS), které se od 50 let věku provádějí 1x ročně cestou praktických lékařů a gynekologů.

Na tyto testy jsou lidé zvaní pomocí cílené dopisní kampaně (adresné zvaní). Při pozitivním testu se provádí kolonoskopie.

Ve věku 55 let si pak každý může rozmyslet, zda chce pokračovat v testech na okultní krvácení se sníženou frekvencí á 2 roky, nebo zda chce provést screeningovou kolonoskopii.

Screeningový program se týká většiny populace kromě lidí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva (prokázaný genetický předpoklad, výskyt polypů jinde v trávicím traktu, rodinný výskyt rakoviny tlustého střeva, apod.). Konkrétní postup je vždy individuální, obecně řekněme, že tito lidé jsou vyšetřováni v mladším věku a intenzivněji, spíše se dává přednost kolonoskopii před TOKS.

Nutné je ovšem dodat, že ani ta nejlepší prevence nemůže být 100% úspěšná. Riziko lze snížit, ale nelze jej zcela odstranit, s tím se musíme smířit.

Diagnostika: Podezření na rakovinu tlustého střeva můžeme zjistit z klinických příznaků a obtíží pacienta. Nádor může být nalezen na základě vyšetření TOKS, základní diagnostickou metodou je nicméně kolonoskopie.

Ta umožní vizualizovat nádorovou tkáň, určit místo nádoru a odebrat bioptické vzorky na histologické vyšetření. Rozsah nádoru a případně zjištění vzdálených metastáz můžeme provést pomocí ultrazvuku břicha a-nebo CT vyšetření.

Léčba: Závisí na stadiu, kdy byla rakovina objevena. Ve stádiu počínajícího zhoubného polypu se tento polyp kolonoskopem elegantně odstraní (tzv. polypektomie). Nemusí pak být potřeba žádná chirurgická operace, pacient se ani neuspává. Pouze musí určitou dobu před výkonem vysadit léky na „ředění krve“ (např. Warfarin).

Ve stádiu pokročilejším už se při rozhodování o léčbě spolupracuje s onkologem, nejlepší volbou je chirurgické odstranění části střeva (někdy doplněné dočasnou, či trvalou kolostomií), často se odstraňují i místní lymfatické uzliny a vyšetřují se na přítomnost metastáz. Léčbu lze doplnit chemoterapií a někdy i biologickou léčbou, ale o tom všem už rozhoduje onkolog.

Nemusím snad dodávat, že nejlepší je zachytit a zaléčit nádor v onom stádiu prvním.

Zdrojehttps://www.cancer.orghttps://www.mayoclinic.orghttps://www.medicalnewstoday.com

Výživa při onemocnění kolorektálním karcinomem a v období po operaci

V tomto období se snažte být ke svému trávicímu systému maximálně šetrní. Základem vašeho jídelníčku by měla být takzvaná bezezbytková strava.

To znamená, že by se ve vašem jídelníčku neměly vyskytovat potraviny s vyšším obsahem nestravitelných zbytků (většinou se jedná o vlákninu).

Vláknina je vynikající pro prevenci, ale v období pooperačního hojení je zapotřebí se jí pokud možno vyhnout.

 

Obecné zásady:

  1. Jezte malé porce a často, nejlépe 6x denně (každé 2-3 hodiny)
  2. Jezte potraviny, které se snadno polykají. Ideální jsou polévky, pudinky a jogurty.
  3. Dávejte si do úst malá sousta a pořádně je žvýkejte.
  4. Používejte mixér nebo smoothie maker.

  5. Povolené potraviny vařte pokud možno v páře, abyste nepřišli o cenné vitaminy a minerální látky.
  6. Brambory vařte se slupkou a oloupejte je až po uvaření.  
  7. Snažte se nepolykat vzduch, vyhněte se tedy žvýkačkám a pití tekutin brčkem.

  8. Vyhýbejte se potravinám, které jsou tuhé nebo tvrdé, nejezte nadýmavé potraviny, příliš kořeněné a smažené pokrmy.

      

  • Celozrnným obilovinám, celozrnné rýži a celozrnnému pečivu
  • Luštěninám
  • Sušenému ovoci a ořechům
  • Tuhému a tučnému masu, uzenému masu a uzeninám
  • Mořským plodům
  • Sladkostem (čokoládě, dortům, koblihám, sušenkám, oplatkám)
  • Smaženým vajíčkům
  • Tvrdým a zrajícím sýrům
  • Syrové zelenině, rajčatovému džusu, rajčatové omáčce
  • Nadýmavé zelenině (brokolice, zelí, kapusta, kedlubny, květák, cibule, česnek, ředkvičky, paprika)
  • Veškerým luštěninám a luštěninovým pomazánkám (hummus)
  • Smaženým hranolkám a bramborovým chipsům
  • Citrusovému ovoci a ovoci s tvrdou slupkou
  • Bobulovému ovoci (rybíz, angrešt, ostružiny, maliny), hroznovému vínu a fíkům
  • Kokosu

Vyhněte se těmto nápojům:

  1. Kávě
  2. Perlivým nápojům
  3. Citrusovým džusům
  4. Alkoholu
  • Brambory bez slupky nebo bramborovou kaši
  • Vařené sladké brambory (batáty)
  • Bílou rýži na slano (vhodná je obyčejná bílá rýže nebo rýže na italské rizoto, tedy typ carnarolli, vialone nebo arborio)
  • Bílou rýži na sladko, takzvanou mléčnou rýži (kulatozrnnou)
  • Kuskus obyčejný (nikoli celozrnný)
  • Těstoviny
  • Polotučné Mléko (1,5% tuku)
  • Jogurty (2-3,5% tuku)
  • Kefíry (0,5-3 % tuku)
  • Tvarohy (2-3% tuku)
  • Mozzarellu
  • Cottage sýr přírodní
  • Žervé a lučinu přírodní
  • Domácí pudink (uvařený z polotučného mléka a pudinkového prášku)
  • Maso libové a jemné (kuřecí, krůtí, králičí)
  • Ryby jemné (treska, halibut, platýz, pstruh, tuňák čerstvý nebo ve vlastní šťávě)
  • Vejce
  • Tofu
  • Mandlové máslo, kešu máslo nebo arašídové máslo bez kousků
  1. Hlávkový salát
  2. Nastrouhanou mrkev
  3. Mrkev nakrájenou na drobnější kousky a podušenou
  4. Do měkka uvařenou nebo konzervovanou zeleninu
  5. Ovocné džusy bez dužiny (ne citrusové)
  6. Ovocné pyré domácí nebo kupované přesnídávky bez přidaného cukru
  7. Kompoty z oloupaného ovoce
  8. Oloupané měkké ovoce (například mango, broskev, banán)   
  9. Domácí koláč bez tvrdých kousků
  10. Na dochucení pokrmů můžete použít malé množství másla nebo rostlinného oleje, méně tučné kysané smetany, medu, džemu bez peciček.

Po uplynutí 8 týdnů postupně zavádějte do jídelníčku další potraviny. Je lepší vyzkoušet vždy jen jednu z těch, které jste museli omezovat a vyzkoušet její toleranci. Až poté přidat potravinu další.

Například u pečiva je zbytečné dlouhodobě setrvávat u bílých druhů (rohlíky, housky, bagety). Vyzkoušejte klasický český pšenično-žitný chléb. Pokud bude vše v pořádku, můžete posléze přejít na chléb žitný. 

Při jakýchkoli obtížích se obraťte na nutričního terapeuta, který vám může poradit naprosto konkrétně a se znalostí vašeho celkového zdravotního stavu. 

  1. Masarykův onkologický ústav, Co potřebujete vědět o výživě po operacích střev. www.onko.cz (naposledy navštíveno 14. 3. 2019).

Dieta po operaci střev

Po výkonu na trávicím traktu
zatěžujeme pacienty obvykle postupně tekutou, kašovitou a šetřící dietou
a sledujeme rozvoj peristaltiky
a obnovení pasáže
.

Adaptace na resekční
výkon (odstranění části orgánu) trvá obvykle dlouho. Důležité je, zda byla ponechána Bauhinská chlopeň (přirozené spojení tenkého a tlustého střeva).

Při její resekci je tlusté střevo
zatěžováno větším množstvím tekuté tráveniny a adaptace je pomalejší.

Dobré adaptace bez potřeby parenterální výživy
(umělé výživy do krevního řečiště) a bez závažných průjmů
dosáhneme rovněž obvykle při ponechání 100 cm tenkého střeva
a při intaktním (nepoškozeném) tlustém střevě. Syndrom krátkého střeva vzniká pak při větší resekci.

Problematická může být situace i při jejunostomii (vývodu tenkého střeva), kdy je tolerance diety
individuální. Existují pacienti, kteří mají obsah tekutin ve stomii (vývodu) vyšší než kvantum tekutin požitých ústy, pak je obtížné udržení hydratace a vnitřního prostředí.

V těžkých případech můžeme použít antisekreční léky, např. somatostatin. Někdy je třeba kompenzovat ztrátu sodíku
výrazným přisolováním. MCT tuky o středním řetězci (oleje s jednodušší strukturou např.

kokosový) snášejí obvykle jen pacienti se zachovanou Bauhinskou chlopní, neboť jsou osmoticky aktivní (zvětšuje objem vody). Vhodné je kontrolovat i hladiny magnezia
, chloridů
a kalia
.

Jejuno-kolické anastomózy (typ bariatrické operace, která se používá k léčbě nadměrné obezity) dráždí mastnými a žlučovými kyselinami osmoticky kolon (tlusté střevo). Tzv. SCFA (short-chain fatty acids – mastné kyseliny
s krátkým řetězcem) podléhají bakteriální
fermentaci (kvašení).

Tato absorpce pak může dosáhnout asi 500 kcal/den, podobně se vstřebávají i karbohydráty a MCT tuky (např. kokosový olej), pokud jsou tolerovány. Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se obvykle nevstřebávají. Zvýšená absorpce (vstřebávání) oxalátů (šťavelanů) vede ke vzniku kalcium-oxalátových kamenů, je nutná dieta se snížením oxalátů.

Nutná je eliminace řepy, čokolády, ořechů, špenátu a čaje.

Dietologická
péče po resekci ilea (části tenkého střeva) a u syndromu krátkého střeva musí být zahájena co nejčasnější enterální výživou (výživa do žaludku
, tenkého střeva či její popíjení). Zkoušíme, zda pacient toleruje nejprve alespoň 500 ml tekutin, poté povolíme malá množství jídla.

Postupné odbourání parenterální výživy (umělá výživa do krevního řečiště) kontrolujeme monitorováním iontogramu. Obecně je vhodné podávat více karbohydrátů, méně tuku a málo oxalátů (šťavelanů). Tvorba laktázy se adaptuje jako poslední, proto podáváme mléko až velmi pozdě.

Obvykle je třeba suplementace (doplňování) železem
, vitaminy D a B12, foláty
(kyselinou listovou), vhodný je někdy cholestyramin vyvazující žlučové kyseliny. Nutriční péče o tyto pacienty musí být obvykle trvalá a celoživotní.

Udržení bilance tekutin a odstranění trávicích obtíží je obvykle obtížné při totální kolektomii (úplné odstranění tlustého střeva). Vhodný je pokus o vytvoření tzv. pouche (umělého konečníku) z tenkého střeva. Při tomto řešení se ileostomií (vyústěním tenkého střeva) obvykle ztrácí 1200–2000 ml tekutin denně.

Po adaptaci za 6–8 týdnů dokáže terminální část ilea tekutinu vstřebat a pak se ztrácí jen 400–600 ml tekutiny. Nutný je dostatečný příjem – nejprve cca 2 litry tekutin, což je obtížné při epizodách zvracení. Problémy nastávají se zbytkovou stravou (houby, zelenina), nepříjemný je také příjem aromatických potravin, např. česneku.

Flatulence (plynatost) je rovněž velmi nepříjemná a pro zmírnění potíží pomáhají malé porce a převaha příjmu glycidů (sacharidů). Je třeba pravidelnost ve stravě a časté malé porce, nutné je dobře kousat a jíst pomalu. Je třeba zjistit, která jídla vyvolávají obtíže, např. flatulenci.

Nutné je sledovat bilanci tekutin a v horku zvyšovat příjem vysoko nad 2 litry.

Stručná dietní pravidla po operacích střev

Tato dieta je velice individuální, závisí na typu základního onemocnění
, na době od výkonu, na způsobu resekce
; dieta se mění podle lokalizace operovaného úseku.

  1. 1–3 týdny je pacient vyživován parenterálně, poté se začíná postupně realimentovat (obnovovat výživu).
  2. Podáváme málo slazený čaj, bujon. Vhodné je použití tekuté enterální výživy
    , její druh vybíráme podle rozsahu resekce, kterou aplikujeme sondou nebo stomií.
  3. Přecházíme na kašovitou šetřící dietu s omezením tuků, tzv. žlučníkovou.
  4. Nakonec přecházíme na tuhou stravu – bezezbytkovou šetřící dietu.
  5. Je vhodné eliminovat podávání nápojů od tuhé stravy.
  6. Nemocný často trpí intolerancí (nesnášenlivostí) laktózy
    , tomu přizpůsobujeme výběr mléčných potravin.
  7. Může nastat syndrom krátkého střeva, jehož důsledkem je malabsorpce
    (narušené vstřebávání) bílkovin
    , tuků, sacharidů
    , vitaminů
    a minerálních látek
    . Vhodným výběrem potravin se snažíme o potlačení průjmů.

Rakovina tlustého střeva: příznaky, léčba (karcinom tlustého střeva)

Tlusté střevo je součástí našeho trávicího traktu, kde se ukládá
přebytečný materiál. Společně s rektem (konečníkem), který je
zakončením tlustého střeva, tvoří svalovitou strukturu ve tvaru dlouhé
trubice.

Nádory tlustého střeva a konečníku se tvoří na vnitřní straně
stěny střeva a nazýváme je polyp, když jsou benigní a
rakovina, když jsou zhoubné.

Benigní polyp není tak
závažný, protože jde jen o malé výrůstky, které nemůžou napadnout
ostatní tkáně nebo orgány a také se nerozšiřují do zbytku těla.

Jsou
lehko identifikovatelné během procesu zvaném kolonoskopie,
během něhož se také dají jednoduše odstranit a neohrožují
lidský život.

Když se ale neodstraní včas, můžou se z nich stát zhoubné nádory,
které velmi rychle narostou, dostanou se přes stěnu tlustého střeva a
šíří se metastázou do celého těla.

Tímto způsobem
napadají a poškozují blízké tkáně a orgány, ale můžou se dostat i do
vzdálených částí těla a tvořit nádory ,například v plicích nebo
v játrech.

Když se rakovina dostane do tohoto stadia, léčba je velmi
komplikovaná a úplné uzdravení pacienta je nepravděpodobné.

Rizikové faktory rakoviny tlustého střeva

Díky statistikám je jasné, že rakovina tlustého střeva je vážný
problém. Je to třetí nejběžnější druh rakoviny u mužů a čtvrtý
nejběžnější druh rakoviny u žen. Největší riziko, které ovšem může
každý sám velmi dobře ovlivnit, jsou špatné stravovací
návyky
.

Výzkumy prokázaly, že tento druh rakoviny je mnohem běžnější
v západních zemích a těch zemích, kde se uchytily stravovací návyky ze
západních zemí. Mnohem menší výskyt rakoviny tlustého střeva byl objeven
v zemích Asie a Afriky, než v jiných částech světa.

Jedním z nejvážnějších faktorů, které zvyšují riziko rakoviny
tlustého střeva, je nadbytečný příjem tuků v potravě.
Příjem tuků na populaci je statisticky mnohem vyšší v zemích, kde je
rakovina tlustého střeva výrazně frekventovanější, proto můžeme říct,
že lidé s nadbytečným příjmem tuků mají větší predispozice pro tento
druh rakoviny ,než lidé s nižším příjmem tuků.

Tuk se ve stravování nejlépe vyváží zeleninou a jídlem bohatým na
vlákninu. Nejen příjem tuků, ale i obezita, často doprovázená cukrovkou,
jsou faktory, které riziko rakoviny tlustého střeva zvyšují.

Také kouření zvyšuje riziko tohoto druhu rakoviny,
stejně jako i jiných. Cigaretový dým nebo rozžvýkaný tabák
přenášejí karcinogeny do těla, takže i do tlustého střeva, a výzkumy
prokázaly, že kouření zvětšuje polypy.

Dalším faktorem je samozřejmě také samotná přítomnost
polypů
na vnitřních stěnách tlustého střeva.

Všeobecně se
tvrdí, že zhoubná rakovina vzniká právě z těchto polypů, a proto je
velmi důležité, aby byly odstraněny co nejdřív.

Polyp vznikne v důsledku
vadného chromozomu, který se dědí po jednom z rodičů, a proto je člověk
ve zvýšeném riziku, že se u něj polyp objeví, pokud se v historii jeho
rodiny už nějaké polypy nebo přímo rakovina tlustého střeva objevily.

Okolo 20% pacientů s rakovinou tlustého střeva pochází z rodiny, kde
se už tato rakovina objevila. Pokud měli rakovinu tlustého střeva
příbuzní v prvním stupni, čili nejbližší příbuzní, je riziko
rakoviny u potomka 18%.

Pokud pacient trpí ulcerózní kolitidou, je pro něj
riziko vzniku rakoviny tlustého střeva vyšší. To ovšem také záleží na
lokaci a rozsahu onemocnění. Riziko roste s dobou, po kterou pacient
ulcerózní kolitidou trpí a zvyšuje se razantně po deseti letech nemoci.

Posledním a neméně důležitým rizikovým faktorem je
věk. Bylo prokázáno, že více než 90% lidí, kteří mají
rakovinu tlustého střeva, jsou 50 let staří nebo starší, s tím, že
průměrný věk při diagnóze je 64.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Hlídat, jestli se u vás neobjeví symptomy, je samozřejmě velmi
důležité, avšak u tohoto druhu rakoviny je dost dobře možné, že se bude
několik let vyvíjet bez toho, aby bylo možné nějaké symptomy
zaregistrovat. Proto je velmi užitečné naplánovat si pravidelné
kontroly
, především u lidí nad 50 let.

Pokud je problém kolonoskopicky diagnostikován včas,
většina nádorů tlustého střeva je stoprocentně léčitelná. Pokud se na
vás tedy vztahuje některý z rizikových faktorů, nejhorší věc, kterou
můžete udělat, je čekat až se u vás objeví symptomy.

Další velmi důležitou prevencí je jíst vyváženou
stravu
. Bylo prokázáno, že strava bohatá na tuk, cholesterol a
jídla s nízkým obsahem vlákniny, zvyšují riziko rakoviny tlustého
střeva.

Proto se chraňte tím, že zařadíte do jídelníčku jídla bohatá
na vlákninu a hodně zeleniny.

Můžete se také chránit tím, že se
vyvarujete jídel vedoucích k cukrovce, protože cukrovka je také jedním
z rizikových faktorů.

S předchozím bodem souvisí i tento, a tím je kontrola hmotnosti. Pokud
jste obézní ( s BMI 30 a vyšší), zvyšujete tím riziko rakoviny
tlustého střeva, a tudíž je nejlepší prevencí pokusit se snížit
hmotnost.

Neexistuje snadná rada jak na to, snažte se jíst chytře a žít
aktivně, a riziko rakoviny bude hned o něco nižší.

Bylo prokázáno, že
tělesné cvičení snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
až o 40%! To se samozřejmě netýká jen obézních lidí, ale všech, co se
chtějí chránit.

Další možností je genetika. Pokud patříte mezi lidi
v jejichž rodině se v minulosti často objevila rakovina tlustého střeva,
měli byste uvážit otázku genetických testů jako
součásti vaší prevence. Lidé, kteří jsou nositeli genové mutace spojené
s dědičnou rakovinou tlustého střeva, jsou v nejvyšším riziku.

Proto je velmi užitečné o tom vědět předem a poradit se se svým
lékařem o možnosti genetického testování. Ještě než to uděláte, je
potřeba podrobně znát zdravotní historii vaší rodiny.

To je důležité
nejen pro vás, protože při tom můžete narazit na spoustu různých věcí,
nejen rakovinu tlustého střeva, ale hlavně pro vašeho lékaře, který
k analýze vašeho rizika potřebuje co nejpodrobnější informace.

Nekuřte! Kouřením dobrovolně transportujete karcinogeny
do těla, a ty pak ovlivňují růst nádorů.

V poslední řadě se zkuste co nejvíce vyhýbat radioaktivnímu záření.
Bylo prokázáno, že radioaktivní záření může způsobit rakovinu
tlustého střeva. Dobrá zpráva ale je, že by bylo potřeba velké množství
radiace, aby rakovina vznikla.

Příznaky a projevy rakoviny tlustého střeva

S rakovinou tlustého střeva je spojeno mnoho snadno rozpoznatelných
symptomů. Problém je v tom, že se často neobjeví, dokud rakovina není
v pokročilém stádiu.

Prvním symptomem je krev ve stolici. Ta se objeví,
protože nádory krvácejí, takže když se nádor objeví na konci tlustého
střeva nebo v konečníku, krev ve stolici by měla být jasně
rozpoznatelná. Pokud je ale nádor na začátku tlustého střeva, krev uschne
ještě dřív, než se dostane ven z těla, a bude proto neviditelná.

Další symptomy jsou průjem, zvracení,
nebo naopak zácpa. Pokud je nádor na konci tlustého střeva
nebo v konečníku, může být pro přebytečný materiál velmi těžké
dostat se skrz, což způsobí zácpu, nebo velmi tenkou stolici.

Nádor někdy může zablokovat tlusté střevo úplně a způsobí tak
vnitřní překážku. To znamená, že střevem nic neprojde, a někdy nemůže
do tlustého střeva proudit ani krev. Toto způsobuje velmi vážné a
bolestivé křeče, které mohou být i příznakem toho, že
stěna střeva byla perforována. Jedná se o velmi akutní stav a žádá si
okamžitý zásah lékaře.

Neplánovaný úbytek na váze je také jedním ze
symptomů, protože pokud tělo začne samo od sebe snižovat hmotnost, znamená
to, že je chyba v metabolismu. V tomto případě to znamená, že nádor
produkuje chemikálie, které zrychlují metabolismus.

Jak už bylo uvedeno, nádory krvácejí a ani si toho nemusíte všimnout..
To může vést k poklesu hodnoty železa v krvi a k anemii,
nedostatku kyslíku v krvi. Ta se projevuje slabostí a častou, nadměrnou
únavou.

Léčba rakoviny tlustého střeva

Na prvním místě je velmi důležitá přesná a včasná
diagnóza
a je podstatné rozeznat polyp nebo nádor. Diagnóza se
provádí buď irigografií, což je rentgenové vyšetření, nebo
kolonoskopií, která se používá zejména k potvrzení diagnózy, nebo aby
se nádor či polyp přesně lokalizoval.

Nejběžnější léčbou rakoviny tlustého střeva je
operace, kde se nádor odoperuje spolu s několika mízními
uzlinami. Zdravé části střeva se poté znovu spojí dohromady.

Pokud se
nádor nachází v konečníku, je postup o něco složitější. Konečník
musí být odstraněn a pacientovi je udělán vývod, tzv.
kolostomie. Pacientovi se udělá v břiše otvor, kterým
může z těla odcházet pevný odpad.

Specialisté potom pomáhají lidem
s kolostomií vrátit se do běžného života.

Pokud operace přijde dostatečně včas, což znamená, že nádor se
pořád nachází pouze uvnitř tlustého střeva a ještě nenastal proces
metastázy, je tu velká pravděpodobnost, že operace byl jediný zásah a
pacient se úplně uzdraví. 80% takovýchto pacientů po operaci žije běžný
život.

Pokud se rakovina dostane do dalšího stádia, což znamená, že se
nádor dostane přes stěnu tlustého střeva a metastazuje do jiných částí
těla, pacientů přežívajících 5 let je méně než 10%.

Pokud se
prokáže metastáze, přikročí se k chemoterapii, která
má co nejvíce oddálit opětovný výskyt nádoru a zvýšit pacientovu šanci
na přežití.

Radiační terapie se používá hlavně k léčbě
rakoviny konečníku. Je důležitá, protože podstatně snižuje riziko
návratu nádoru.

Jak si mohu pomoci sám

Nejlepší a vlastně i jediná cesta ,jak si pomoci, je chránit se a pokud
patříte do rizikových skupin, chodit na pravidelné
kontroly
. To je obzvlášť důležité pokud je vám 50 a více let,
pokud patříte k lidem, v jejichž rodině se rakovina tlustého střeva
objevila, nebo pokud trpíte ulcerózní kolitidou. Můžete se také chránit
vyváženou stravou a aktivním životním stylem.

Komplikace rakoviny tlustého střeva

Nejhorší komplikací je, když se rakovina tlustého střeva
neodhalí včas, pokud pronikne za stěnu tlustého střeva a
pokud se objeví metastáze.

Dnes není pro lékaře příliš
složité odstranit nádor, který je lokalizován pouze v tlustém střevě,
ale pokud se rozšíří, je nutné nasadit chemoterapii,
kterou doprovází řada vedlejších a nechtěných účinků.

Trvá velmi dlouho (běžně nejméně 6 měsíců), a vyžaduje si
trpělivost a energii. Po absolvování všech léčebných procedur také není
jisté, že nenastane recidiva. Proto je i po ukončení úspěšné léční
nutné docházet na pravidelné kontroly a kolonoskopie, aby se případný
opětovný nádor co nejrychleji léčil.

Diskuse

Další názvy: karcinom tlustého střeva, kolorektálný karcinóm, zhoubný nádor tlustého střeva, maligní nádor tlustého střeva,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector