Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Červená řepa je běžnou zeleninou s jednoduchým pěstováním, které zvládnou začátečníci i děti. Osivo je levné a řepa poroste kdekoliv.

Dříve byla poněkud nedoceněná a setkat jsme se s ní mohli nanejvýše v sladkokyselém nálevu ve školní jídelně.

Dnes řepa zažívá boom, vyzdvihují se její fantastické účinky na lidský organismus, stává se předmětem lahůdkové gastronomie, najdeme i tematické kuchařské knihy o řepě. A to je dobře, její úžasné vlastnosti ji povyšují na zeleninu budoucnosti

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Červená řepa patří na seznam deseti druhů zeleniny s největším obsahem antioxidantů (Zdroj: Daniela Dušková)

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří listy a jedlou bulvu a v druhém roce vykvétá.

Řepa pochází ze Středomoří, první zmínky o ní jsou staré 3000 let a pocházejí z oblasti tehdejší Babylonie. Ve starém Římě se používala jako jídlo i jako lék. V období antiky (8.–7. století př. n. l.

) se rozšířila po celé Evropě. Později pronikla i do Severní Ameriky a mnoha asijských zemí.

Obsahové látky červené řepy

Bulvy obsahují 7–10 % sacharidů, 2 % vlákniny, draslík, vápník, sodík. Obsahuje mnoho minerálů, jako je sodík, draslík, vápník, hořčík a železo. Vitaminy skupiny B, vitamin C, E a celou řadu organických kyselin, jako například kyselinu vinnou, listovou a jablečnou, antokyany a rostlinná barviva.

Účinky červené řepy na zdraví

Červená řepa patří na seznam deseti druhů zeleniny s největším obsahem antioxidantů. Působí jako silná zásada a pomáhá vyrovnávat pH organismu a překyselení.

Draslík obsažený v červené řepě se podílí na správné tvorbě vazivových tkání, kostí a pružnosti cévních stěn. Kyselina listová optimalizuje činnost srdce a kardiovaskulárního systému.

Díky obsahu železa a kyseliny listové má vliv i na posílení krvetvorby. Čistí krev, ze které pomáhá vytěsňovat toxiny. Působí tedy silně detoxikačně.

Řepa dokonce snižuje krevní tlak a čerstvou syrovou šťávu by měli pít sportovci před tréninkem, protože optimalizuje hospodaření s kyslíkem. Rozpustná vláknina reguluje trávení a snižuje LDL cholesterol. Řepě se přisuzují i kancerogenní účinky, pozitivní vliv na zpomalení stárnutí, proces regenerace a krásnou pokožku. Je taktéž známá svými močopudnými účinky, moči propůjčuje barvivo betain.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Řepa obsahuje mnoho minerálů a vitaminů (Zdroj: Daniela Dušková)

Pěstování

Řepu pěstujeme přímým výsevem osiva přímo na políčko nebo na záhon do řádků vzdálených 30-40 cm od sebe. Semena vysáváme do mělké rýžky, kterou po výsevu zahrneme. Půda by před výsevem měla být dobře zpracována bez hrudek a kamenů.

Po vzejití musíme řepu protrhat – vyjednotit na finální vzdálenost 8-10 cm. Nejlepší termín výsevu je od poloviny dubna do začátku června. Řepa dobře roste v nížinách i v podhůří, na půdu není vybíravá, pozor jen na příliš kyselou a kamenitou.

Nejlépe jí svědčí neutrální půdní reakce.

Řepa je tzv. rostlinou druhé tratě, což znamená, že nemá ráda čerstvě vyhnojený pozemek. Dobře se pěstuje například po bramborách. Snáší chlor, reaguje však velmi citlivě na nedostatek boru.

V osevním sledu by neměla být zařazována po sobě, ale také ne po špenátu a mangoldu. Řepu pravidelně okopáváme a odplevelujeme. Pro tvorbu hezkých bulev je potřeba dostatek vláhy. Sklizeň probíhá v závislosti na době výsevu.

Vegetační doba červené řepy je od 60 do 120 dnů. Sklízet můžete prakticky kdykoliv postupně tak, jak máte na řepu chuť.

Současným trendem je sklizeň malých bulviček od začátku léta. Ty jsou sladké, jemné a křehké. Před příchodem mrazů by se zbylá řepa měla sklidit najednou. Ukroutíme listy tak, aby nedošlo k poškození srdéčka.

Při vyrývání postupujeme opatrně, aby nenastalo poranění bulev a hlavního kořene, což má za následek zahnívání během uskladnění. Sklizené bulvy upotřebíme ke konzervaci nebo je uložíme do vlhkého písku ve sklepě.

V suchém prostředí velmi rychle vadnou a tím se značně znehodnocují.

Škůdci červené řepy

Chemické postřiky se vždy snažíme eliminovat. Řepa není příliš choulostivá, ale objevit se může skvrnitost listů, srdéčková hniloba, mšice maková a květilka řepná.

Doporučené odrůdy

  • Červená kulatá – tradiční a také nejpěstovanější výnosná polopozdní odrůda. Bulva je kulovitá s intenzivně fialovým povrchem a výbornou krvavě červenou dužinou.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Červená kulatá je tradiční a také nejpěstovanější výnosná polopozdní odrůda (Zdroj: Daniela Dušková)

  • Kahira – má ploše kulovitou bulvou, která je na povrchu hladká, tmavě červené barvy. Dužnina je pak barvy sytě červené.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Kahira má ploše kulovitou bulvou, která je na povrchu hladká (Zdroj: Daniela Dušková)

  • Alexis – polopozdní až pozdní odrůda, která tvoří bulvy válcovité. Dužnina je červená bez výrazných kruhů, velmi jemné chuti.
  • Pěkný podlouhlý tvar a sytou barvu mají rovněž Monorubra a Renova.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Renova má pěkný podlouhlý tvar a sytou barvu (Zdroj: Daniela Dušková)

  • Monopoly – kulatá červená řepa s jednoklíčkovým osivem. Výsev může být přesný, vzhledem k jednoklíčkovému osivu odpadá jednocení. Vyžaduje však rovnoměrnou závlahu.
  • Žlutá červená řepa – Burpees Golden je nová odrůda s ploše kulovitou bulvou, která je na povrchu hladká, světlehnědé barvy. Dužnina je pak barvy jasně žluté. Má velmi jemnou chuť jak nakládaná, tak i v syrovém stavu.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Žlutá červená řepa, Burpees Golden, je nová odrůda s ploše kulovitou bulvou (Zdroj: Daniela Dušková)

  • Zajímavá je i proužkovaná řepa Tonda di Chioggia.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Řepa proužkovaná Tonda di Chioggia (Zdroj: Daniela Dušková)

Zajímavost:

Osivo řepy je klubíčko, tvořené z několika semen. Aby odpadlo pracné jednocení, byly již vyšlechtěny a jsou v sortimentu odrůdy jednoklíčkové, jako např. Monopoly, nebo Pablo F1

Úprava řepy

Řepu je jednoznačně nejlepší jíst syrovou. Tepelnou úpravou se znehodnocují vitaminy a enzymy, také obsah kyseliny listové klesá na polovinu. Každý by měl denně popíjet čerstvě vylisovanou, nepasterovanou řepnou šťávu s kapkou oleje. Tak do sebe dostanete z řepy to nejlepší.

Šťáva se musí vypít hned po vylisování. Výborný je i mix řepy s jablíčky a pomerančem nasladko. Nebo s rajčaty, celerem, petrželí a okurkou naslano. Pro chuť můžeme lehce doladit solí a pepřem, je to vynikající drink pro horké letní dny.

Na internetu a v mnoha kuchařkách najdete i výborné recepty ze syrové řepy.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Řepu je jednoznačně nejlepší jíst syrovou (Zdroj: Daniela Dušková)

Recept inspirovaný arabskou kuchyní:

Potřebujete:

  • řepu
  • olivový olej
  • tahini
  • česnek, sůl, pepř
  • sezamová semínka
  • balsamikový ocet nebo citron, med

Řepu nastrouhejte na jemném struhadle, to je základ, a pak už postupujete jen podle své chuti.

Nejprve jemně zalijte olejem, osolte a opepřete, přidejte několik lžiček tahini a stroužek prolisovaného česneku. Výraznější chuť řepě dodá balsamikový ocet nebo citron. Můžete i lehce dosladit lžičkou medu. Na vršek salátu nasypte bílá sezamová semínka. Tento recept byl původně z vařené řepy, ale ze syrové je ještě chutnější.

Navíc odpadá zdlouhavé vaření bulev a nepřicházíte o cenné nutriční látky.

Tip:

Čerstvé listové saláty jsou tou nejlepší letní večeří nebo obědem. Zamíchejte do listového základu i mladé lístky z červené řepy.  Výsledek bude překvapivě chutný. Dobrým doplňkem jsou oříšky, semínka, kozí sýr nebo sušená rajčata.

Podívejte se, jak můžete z červené řepy vykouzlit osvěžující malinovku:

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Publikováno: 22. 8. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď můžeme zpestřit a zkrášlit naše talíře. V minulosti se používal jako léčivka při trávicích potížích, na pálení žáhy, ale také na rakovinu a Parkinsonovu chorobu.

Myslím, že ho musí znát každý, kdo někdy přišel do lesa. Rostlinka se těžko dá s něčím zaměnit:

  • Je nízká, do 15 cm vysoká.
  • Roste v trsech, má tenké stonky a na konci květ.
  • Řapíky jsou dlouhé jako stonky a světle zelené lístky jsou trojčetné, jsou to ta typická tři srdíčka – trojlístky.
  • Květy jsou bílé, mají pět korunních lístků, na kterých jsou tak významně vidět fialové žilky, že to dělá až dojem „pruhovaných“ květů.
  • Za deště, mračného dne a chladu se lístky i květy sklopí a zdálky pak vypadá šťavel jako bílé zvonečky.
  • Botanický název je Oxalis Acetosella L. podle kyseliny, kterou obsahuje.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdravíKde roste a kdy kvete

Najdete ho v lese na stinných místech. Má rád vlhčí oblasti a raději než listnaté má smíšené lesy. Lebedí si mezi klacíky a jehličím.

Místy vytváří celé koberce světle zelených listů s korunkami bílých květů. Kvete od dubna do května jako jedna z prvních lesních kytiček spolu se sasankou hajní a fialkou.

Čím mladší rostlinka, tím jemnější struktura. Lístky můžete sbírat až do podzimu.

Jak chutnኝáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Jako šťovík. Lístečky jsou kyselé, svíravé. Květ je jemnější, ale také kyselý.

Co s ním v kuchyni

Lístky šťavelu používáme:

  • do salátů (ale ne moc, aby nebyl salát příliš kyselý –  může tak nahradit kyselou část zálivky)
  • jako ozdobu hlavních jídel (na rizota, na kaše, na nákypy apod.)

Květy šťavelu používáme:Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

  • na dekoraci slaných i sladkých jídel, tam, kde nám nevadí kyselá chuť.
  • Jsou krásnou ozdobou pohárů, dortů, salátů, polévek i zeleninových jídel.
  • Květy můžete také zamrazit do ledových kostek a přidávat do letních nápojů.Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Květy se dají skladovat v lednici pár hodin, jsou křehké a rychle vadnou, čímž jejich hlavní účel na našich talířích vyprchá. Do druhého dne vydrží, když je utrhnete s dostatečně dlouhým stonkem a dáte je na do vázičky s vodou. Lístky v lednici vydrží do druhého dne.

Šťavel je pouze koření a ozdoba

Šťavel si domů  z lesa nosíme v malém množství. Není naším cílem se ho najíst. Je to zpestření, koření, krása na talíři. 

Léčebné účinky šťavelu kyseléhoŠťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

V minulosti se šťavel používal i na léčení. Podle Marie Treben (kniha Zdraví z boží lékárny):

  • pomáhá při pálení žáhy (studený čaj, dva šálky denně)
  • ulevuje při poruchách trávení a oslabení jater (studený čaj, dva šálky denně)
  • používá se pro zevní potírání rakovinových útvarů (lisovaná šťáva z listů)
  • je vhodný při kožních potížích, žloutence, zánětech ledvin, při počínající rakovině žaludku, při vředech a nádorech (teplý čaj, dva šálky denně)
Budete mít zájem:  Alzheimer: Rodiny doplácejí tisíce až desetitisíce měsíčně

Na Parkinsonovu chorobu se používá v komimbinaci s řebříčkem.
Při léčbě vážných nemocí je jistě dobré být veden a sledován zkušeným terapeutem. Nicméně není od věci vědět, že pomoc může být mnohdy na dosah –  v nejbližším lese.

Čaj ze šťavelu kyselého

Návod je velmi jednoduchý. Na tento čaj se šťavel se nesuší, používá se pouze v čerstvém stavu.
Jedna polévková lžíce čerstvých listů se přelije 1/2 litru vřelé vody. Nechá se krátce vyluhovat a přecedí se. Podle potíží se pak pije vychlazený nebo teplý.

Pozor na množství

Nemusíme se rozhodně bát, když nám děti na procházce budou šťovík uzobávat, protože stejná kyselina se nachází také v ovoci (citrusy, rybíz, jahody) a některých zeleninách (rukola, špenát).  

Šťavel obsahuje kyselinu šťavelovou (oxalovou) a její soli. Ta na sebe váže minerály jako je železo, vápník, sodík, draslík či hořčík, proto to nepřeháníme s jeho množstvím. Kyselina má škodlivé účinky zejména na ledviny. Při předávkování může dojít k otravě.

Tu poznáme podle nevolnosti, zvracení, křečí a depresivní nálady. Pokud nedojde ke zvracení, je potřeba jej vyvolat a podat živočišné uhlí, případně přivolat lékařskou pomoc.

Píšu to zde pro úplnost, ale v praxi jsem se ještě nesetkala s tím, že by se někdo v mém okolí šťavelem předávkoval a bylo mu zle.

Z těchto důvodů není vhodný pro kojící a těhotné ženy, při dně, nedoporučuje se také lidem náchylným k ledvinovým nebo močovým kamenům. Po tepelné úpravě je bezpečný, ale zase ztrácí vitamíny a svěžest i krásu, pro který si ho do kuchyně nosíme.

Z kysel�ch okurek recept

Sdílet:

Z kysel�ch okurek recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Z kysel�ch okurek, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Z kysel�ch okurek. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Z kysel�ch okurek receptů z čech i ze světa. Dobrou chuť!

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Bramborový salát patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme …

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Kvašáky jsou pikantní a rychlou variantou nakládaných okurek. Použijte na ně přerostlé okurky nakládačky….

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Americké okurky jsou naložené okurkové řezy v pikantním nálevu. Kdo má rád ostřejší chuť okurek, ten si je snadno v okurk…

„Ivana Ch: Dobrý den, … Chutná velice dobře, používám jako okurek, i do bramborového salátu. Možno přidat do sklenice i kousek feferonky, pak je chuť pikantnější. Poznámka autorky receptu Letos jsem zpracovala nejrůznějším způsoben asi 50 Kg dýní, už mi jde hlava kolem, ale stojí to za to. Omlouvám se, foto nemám. Uvařeno. Přidat do oblíbených (2x) Moje …

Podobné recepty jako Dýně na kyselo ( jako okurky )

Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme koření, sůl a vaříme asi 10 minut. Do základu přidáme okurky a vaříme dalších 10 minut. Nakonec vlijeme smetanu a už jen krátce povaříme. Omáčku dochutíme cukrem, případně vodou z kyselých okurek nebo octem …

Podobné recepty jako Omáčka z čerstvých a nakládaných okurek

Čočku vařím v nálevu z okurek s vodou v poměru 1:1 a s mrkví. Česnek a pepř samozřejmost… Anonym | 17. 12. 2007 00:20. No, já teda do čočky ani mouku, ani ocet, ani smaženou cibulku nedávám (a masox nebo podobné hnusy ani náhodou). Zato ji vařím s cibulí, česnekem, kouskem celeru, kouskem petržele (po uvaření vyhodím.) A když je hotová, vchrstnu do ní trochu …

Podobné recepty jako Čočka na kyselo

Čočka na kyselo. K novoročnímu stolu nezbytně patří čočka, proto na ni nezapomeňte ani letos. Pokud nechcete příliš experimentovat a rádi vsadíte na klasiku, ideální volbou je čočka na kyselo. K tomu sázené vejce nebo opečená uzenina. Chybět nesmí ani smažená cibulka. 20.

Podobné recepty jako Čočka na kyselo

Mrkvová pomazánka na chlebíčky – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Mrkvová pomazánka na chlebíčky

lák z okurek , případně ocet . Postup přípravy receptu. 1. Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek, případně octem nebo balzamikem. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet. 2. Podáváme s pečivem. 3. Jako obměnu můžeme přidat sterilovanou kápii, hříbky v …

Podobné recepty jako Fazolový salát rychle a chutně

„Ivana Ch: Dobrý den, ještě … na sladkokyselé okurky kozí rohy zavařování zavařované okurky lak na kozi rohy nákladač na okurky zavařovaní okurek sladkokyselý nálev na okurky s dekem zavařování okurek s dekem zavařování feferon nakladač na okurky nova okurky ve sladkokyselém nálevu zavarovani feferonu nakladac deko zavařování kozích roh ů nálev na feferony …

Podobné recepty jako Sladkokyselé okurky

Salát z okurek. Kafíčkový moučník. Krémová česneková cibulačka. Kuřecí nudličky v tempuře. Vanilkový krém z mikrovlnky. Doporučujeme. 40 minut. Grilovaný salát Caesar. 70 minut. Kuře na paprice s jemnými krupicovými… 40 minut. Vdolky s povidly a tvarohem. 20 minut. Turecká vejce. 30 minut. Mleté hovězí na salátu. 40 minut. Hrnková dýňová roláda. 30 minut …

Podobné recepty jako Česneková pasta ze zelených výhonků

„Ivana Ch: ale ano, jde. Nebo jste si všimla v mých…“ cathleen, před 21 … nejsem v zavařování nikterak zběhlý i když mám také recept na nakládání okurek, který mohu nabídnout. Děkuji za odpověď – FH.: Odpovědět Přidat komentář Přidat komentář Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie Chci dostávat tipy na e …

Podobné recepty jako Výborné sterilované okurky

Místo octa jsem dala lák z okurek a přidala naložený kopr. Ňamka . Odpovědět zizala 2. 1. 2016 13:25 mmm: Jistěže, je to psané v postupu . Odpovědět mmm 2. 1. 2016 13:22 Prosím vodu z lusků nechat a udělat z toho tu omáčku? ? Odpovědět tejaja 21. 12. 2015 09:05 Ajreen: Jednoducho preklep, to vás nenapadlo ? Opravené. Odpovědět Ajreen 19. 12. 2015 13:51 Nerozumím …

Podobné recepty jako Fazolkové lusky na smetaně

2010 16:16. Tuto polévku také neznám, ale protože mám ráda okurkový salát se zakysanou smetanou, dovedu si představit i chuť tého polévky. Proto i já přidávám bodík +2. Ivana Ch. 7. 7. 2010 13:02. Tuhle polévku vůbec neznám, dělám okurkovou studenou polévku na způsob bulharské polévky. Na ten samý způsob si dělám i …

Podobné recepty jako Okurková polévka

Čertova omáčka s rýží. Hodnocení receptu je 4.8. 4.8 52×. Ohodnoťte recept. Na oleji orestujeme cibuli na proužky, pak přidáme česnek na plátky a feferonku na kousky. Pak přidáme na nudličky nakrájené oloupané špekáčky a…. Paprika. Omáčky Doba přípravy: 20 minut příprava 31 názorů. 1/6.

Podobné recepty jako Čertova omáčka s rýží

Moravský vrabec rychle a chutně, zase jinak. Hodnocení receptu je 5. 5.0 52×. Ohodnoťte recept. Moravský vrabec je stará klasika, která nikdy neomrzí. Vepřové maso podušené na kmíně, s dostatkem cibule, se dá připravit různými způsoby. My…. Anna Kocikova. Vepřové maso Doba přípravy: 45 minut příprava , 25 minut …

Podobné recepty jako Moravský vrabec rychle a chutně, zase jinak

něco láku z okurek, podle chuti Může se také použít hrubozrnná hořčice nebo česnek-nedávala jsem. Postup přípravy receptu. Nejprve si uděláme základ na Velouté omáčku, v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli nadrobno, necháme jí osmahnout, přidáme mouku a uděláme tak cibulovou jíšku do světlehněda a zalijeme poctivým vývarem, který si sami …

Podobné recepty jako Omáčka Velouté s přidáním řapíkatého celeru, houbami a kyselých …

Ivana Ch 1. 6. 2010 05:19 Odpovědět MrazovaJa 31. 5. 2010 20:50 … okurkový salát okurkový salát bez octa polní salát recept jak udělat okurkovy salat reccept polní salát recepty z polních okurek salat z polni okurky recept z polni okurky rajsky salat s okurkami. Suroviny: okurka čerstvá, rajče, cibule, česnek, sůl, cukr, pepř, olej olivový, hořčice plnotučná, ocet …

Podobné recepty jako Okurkový salát trochu jinak

Salát z kyselých rybiček – recept: Zavináče pokrájíme na nudličky, cibuli, okurek a jablko na jemno, přidáme ostatní a dochutíme (použijeme i zeleninu ze zavináčů).

Podobné recepty jako Salát z kyselých rybiček

Postup přípravy. Salám a okurky nahrubo nastrouháme, přidáme zeleninu z Moravanky (větší kousky překrojíme) a najemno nakrájenou cibuli. Přimícháme majonézu, osolíme, opepříme a ochutíme trochou hořčice. Nakonec přidáme pokrájená, natvrdo uvařená vejce. Lák z okurek zahřejeme, přimícháme želatinu.

Podobné recepty jako Tlačenka s vejci a uzeninou

„Ivana Ch: ale ano, jde. Nebo jste si všimla v mých…“ cathleen, před 18 … Bez trojčlenky bych tady doporučila tak 4 kg okurek… Odpovědět casino 17. 12. 2020 20:14 Eja57: No já to nevím, ale su gramotný tak sem si to vygůglil: „Orientačně počítejte s 5 kg okurek na 3,5 litru láku, které se vejdou do 11 sklenic.“ Na trojčlenku sem ve vzdělávacím ústavu chyběl …

Podobné recepty jako Zavařované okurky podle babičky

„Ivana Ch: Dobrý den, ještě … se zakysanou smetanou kedlubnová polévka uzený hovězí vyvar slovenska kyselica kedlubnová polévka se smetanou kyselo z kedluben kedlubnova polevka na kyselo kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou recepty z ked andrea1974 kedlubnové zelí se zakysanou smetanou recept kyselice recepty kyselica aby se nesrazila vývar z z kedlubny nesrazila …

Budete mít zájem:  Jak dlouho vydrží face-lift a operace očních víček? Chvíli

Podobné recepty jako Kedlubnová kyselice

„Ivana Ch: Dobrý den, … Ak muka nepobrala vsetok tuk, tak pridame este trochu muky, premiesame do hladka a zalejeme octovym nalevom z fazulovej konzervy. Premiesame a hned zaoprazku dame do hrnca so zemiakmi a fazulou. Do hrnca pridame este pasirovane paradajky. Do smotany dame par lyzic horucej polievky, preslahame a vlejeme do hrnca. Polievku nechame prevriet len na 1 bublinu a …

Podobné recepty jako Fazolova kysela polevka

Světlanko,tak letos opět došlo při zavařování okurek i na Tvé výtečné okurčičky 2 sklenky řezů z minulého roku jsem sprostě“žašila“ a vytáhla teprve koncem dubna Letos manžel koupil okurky takové kráné 5-7mm velké,tak jsem dělala celé a z těch větších jsou podélné řezy Příbuzní mi už polovinu zavařených sebrali Sousedka naštěstí jen recept

Podobné recepty jako Okurky v hořčicové marinádě

Na spodek sklenice dáme 2 – 3 kolečka mrkve, petržele, cibule a kousek kopru, naskládáme očištěné okurky do půlky sklenice a znovu dáme zeleninu, ale už bez kopru, zalijem nálevem. Víčka povaříme v jarové vodě, aby trošku změkla guma, potom propláchneme pod tekoucí vodou, já vička (gumku) vytírám octem. Nejlepší ale …

Podobné recepty jako Zavařené okurky + nálev

Nálev z vody, octa, soli, cukru a koření svařím a nechám vychladnout. Do vychladlého sliji lák z 1 sklenice okurek (okurky se spotřebují při nakládání jak do špekáčků, tak mezi cibuli okolo špekáčků do nálevu). Taktéž sliji do nálevu lák z obou 0,7 l sklenic červených kapií, které také použijeme a spotřebujeme …

Podobné recepty jako Utopenci vyzkoušený nálev

Elška Havelková: Sušená rajčata na pesto používám taky, ale v létě nám právě tohle, z rajčat syrových, moc chutná Moje kamarádka mi napsala, že lze přidat i nasekané olivy nebo kapary. Děkuji za pozornost, kterou jste věnovali mému receptu a Jitce za odbornou poznámku . Odpovědět. maris. 29. 7. 2014 15:56:10 . Jaruško – ukládám si + Odpovědět. Jitkas …

Podobné recepty jako Pesto ze syrových rajčat

„Ivana Ch: ale ano, jde. Nebo jste si všimla v mých … okurka zapečené brambory s okurek recept na tsasiki tsasiki přípravy e stránky zapeceny okurek recept okurka pokrm z okurky pokrmy z okurek zapeceny okurek recepty zapečené brambory s okurkou recept . Suroviny: okurka čerstvá, brambory, sýr tvrdý, cibule, jogurt, vejce, olej, pepř, česnek, sůl. Brambory zapečené s …

Podobné recepty jako Brambory zapečené s okurkami

Ivana Ch 14. 12. 2011 05:41 Dlouhou dobu jsem kupovala majonézu Helmans a byla jsem s ní moc spokojená.Asi před dvěma měsíci jsem jí zase koupila, byla hnusná, jako by udělaná z vyjetého motorového oleje, letěla do koše. Už jí nechci. Dělám si svojí. Vajíčka mám od svých slepiček, tak se zatím salmonely nebojím. Odpovědět Merylas 26. 10. 2011 22:11 Ivunka: Taky Ti …

Podobné recepty jako Domácí tatarská omáčka

Salát z okurek a ředkviček Recept ještě nebyl hodnocen 4,8 toprecepty.cz Salát z okurky a ředkviček s tvarohem Recept ještě nebyl hodnocen 4,4 Marie Svarcova 20 min Salát z ředkviček Recept ještě nebyl hodnocen 5,0 clupmi 20 min Načíst daší Komentáře zujali 9. 9. 2020 13:47 Ukládám a určitě vyzkouším . Odpovědět clupmi 22. 7. 2012 13:55 Do Bulharska jsme jezdili …

Podobné recepty jako Jednoduchý salát s ředkvičkami a okurkou

ocet jablečný, balsamico nebo nálev z okurek na dochucení sůl mletý pepř. Postup přípravy receptu. Fazole použijeme barevné dle vlastního výběru, buď předem uvařené nebo scezené ze slaného nálevu. Množství zeleniny a bylinek přidáváme k fazolím dle vlastní chuti, protože někdo preferuje to a druhý něco jiného, proto je množství psáno orientačně. Zeleninu …

Podobné recepty jako Fazolový salát se zeleninou zdravě a chutně …

Rajčatové chlebíčky dělám leta, bez opečení housky. Jen namažu plátek veky máslem dám kolečko nebo dvě rajčat,pár koleček cibule a navrch lžičku tatarské omáčky…tu si dělám z majoky,přidám nakrájenou cibulku,kyselé okurky,okurek nakrájím tolik, aby byla tatarka hustší apřidám lžičku kremžeké hořčice.

Podobné recepty jako Rajčatové chlebíčky

Ivana Ch 21. 6. 2012 16:32 Okurkový salát s kefírem milujeme celá rodina +1 … mlékem okurky s podmaslim okurkový salát recept okurky s kyškou okurky na kefir kefir s okurkou kefír s okurkami sálát okurek s z kefíru tzaziky kefir recepty okurky s kefirwm kefir s okurkem okurkový salát skefírem okurkový salát s kyškou kefirova okurkovy salat. Suroviny: okurka salátová …

Podobné recepty jako Okurkový salát s kefírem

„Ivana Ch: Dobrý den, ještě … smoothie z okurky smothie recept smoothie recepty z okurky smoothie okurka smoothie z okurek okurkove smoothie smoothie recepty z okurek smoothie recepty okurka smoothie recepty kiwi smoothie recept okurka smoothie recepty z kiwi smoothie z kiwi okurka smoothie smoothie ze salatove okurky smothie okurka smothie z okurek smoothie ze salátových okurek …

Podobné recepty jako Smoothie okurka s kiwi

(2 vejáriky z )kyselých okurek (2 kornútiky zo) šunky. Postup přípravy receptu. Z lístkového cesta si upečieme pagáčiky o priemere 3 cm a necháme vychladnúť. Artičoky vydlabeme a naplníme majonézou. Posadíme ich na kolieska paradajky. Priložíme kornútiky zo šunky a vejáriky z uhoriek. Podávame ako predjedlo k slávnostnej príležitosti. Poznámka od kuchařky. Zdroj …

Podobné recepty jako Plněné artyčoky

„Ivana Ch: Dobrý den, ještě … Ostrý „tatarák“ z rajčat, okurek, cukety a harissy Recept ještě nebyl hodnocen 4,8 Ivace64 Načíst daší Komentáře petram 28. 8. 2021 18:09 Vynikající recept, přidávám fotku a moc děkuji za inspiraci. Odpovědět Vasa3030 27. 7. 2021 15:44 Super mám raději maso ale moc dobrý to bylo . Odpovědět magdalenka 16. 8. 2018 20:31 hosta: ja viem …

Podobné recepty jako Cuketový tatarák

Recept je z mé oblíbené knihy „The Cooking of Vienna's Empire“, od Josepha Wechsberga. Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6-ti uncí, netřeba následovat přesně. A protože zcela náhodně nebylo doma žádné vepřové, vyrobili jsme to z kuřecích prsou bez kostí a kůže.

Podobné recepty jako Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami.(Sertésborda …

Magdalenka,aj ja som mala donedávna strach z želatíny,ale táto na vaječnú tlačenku sa mi podarí vždy,už som ju pár krát robila,je fakt výborná . Odpovědět JanaDorazinova 28. 6. 2010 10:57 Já taky přidávám Moravanku i s feferonem, to mi připomělo, že už jsem to dlouho nedělala. Odpovědět gabik 28. 6. 2010 10:17 Recept je moc fajn, ukládám a těším se až si doma …

Podobné recepty jako Vaječná tlačenka s masoxem

Copyright ©2014-2021 Jidlo.cz vytvořeno a provozováno firmou Webmint s.r.o. Kontakt | Podmínky použití | Ochrana os.údajů

Prodej reklamních ploch na webu zajišťujeme na tel. 775974478

5 důvodů, proč si dopřát každý den nakládané okurky

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Mnoho lidí si myslí, že pouze konzumace čerstvého ovoce a zeleniny má smysl, jelikož po tepelném zpracování ztrácí mnoho vitamínů a minerálů. Nakládaná zelenina, včetně okurek má však zcela jiné zdravotní benefity, které naopak u čerstvé zeleniny nezískáte. Proč tedy každý den konzumovat nakládané okurky?

Aktivace trávicího systému

Nakládané okurky jsou bohaté na vlákninu, přispívají k revitalizaci trávicího traktu a předchází zdravotním potížím spojeným se špatným trávením. Mimo to podporují rychlejší hubnutí.

Prevence rakoviny

Jakákoliv nakládaná zelenina (či zeleninová směs) včetně okurek je výborným zdrojem pro alkalizaci těla. Zatím co si pochutnáváte na této křupavé dobrotě, ona tlumí v našich střevech růst nebezpečných buněk podporujících rakovinu.

Řídí vznik střevních mikrobů

Během procesu fermentace se vytváří kyselina mléčná, která přináší do lidského organismu prospěšné bakterie. Potraviny, jež prošly fermentací, obsahují mnoho zdravých bakterií – probiotika. Tyto bakterie podle mnoha studií ovlivňují dokonce příznivě i poruchy úzkosti.

STOP špatnému cholesterolu

Kyselé okurky pomáhají zbavit se škodlivého cholesterolu a podporují rychlejší trávení proteinů. Stačí si dát každý den třeba k obědu či večeři i nakládačky a budete FIT.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Okurky proti depresím

Kyselé okurky jsou bohaté na vitamín C, díky kterému budete zdravější. To však zdaleka není vše. Nakládané okurky plné zdraví prospěšných bakterií nejenže upraví zažívání, ale dojde k tomu, že tělo dostane signál, že vše je v naprostém pořádku a deprese odloží svůj útok. Probiotika mimo jiné s vitamínem C posilují imunitu.

Nálev nevylévejte!! I ten má své bonusy

Pozitivní účinky mají nejen samotné okurky, ale i jejich nálev. Je nasycený šťávou ze zeleniny, enzymy, kořením, bylinkami a esenciálními oleji. Lák z okurek obsahuje draslík, který je znám především pro ulehčení opileckých stavů. Nálev z okurek dokonce působí jako energetický nápoj a pomáhá předcházet vzniku svalových křečí.

Obrázek: pixabay.com

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • nakládané okurky
  • probiotika
  • střevní mikroby
  • trávicí trakt

8 důvodů, proč byste neměli vylévat nálev z kyselých okurek

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví

Šťáva z nakládaných okurek má mnohé zdravotní přínosy, o kterých mnozí ani netuší. Je také vynikajícím zdrojem elektrolytů, antioxidantů a výživných látek.

  • Složení tohoto kyselého nálevu se liší podle jednotlivých ingrediencí, které byly použity k jeho výrobě.
  • Nejčastěji se do něj přidávají různá koření, jako je pepř, hřebíček, hořčičná semínka či kopr.
  • Nálev z kyselých okurek může posílit vaše zdraví, pomoci předcházet zdravotním problémům, a navíc i posílit samoregulační a samoléčebné schopnosti těla.

Zdravotní přínosy šťávy z kyselých okurek

Přečtěte si, jaké zdravotní přínosy vám přinese pravidelné pití nálevu z kyselých okurek:

1. Je lepší než energetické nápoje

Díky obsahu sodíku je nálev z kyselých okurek výbornou volbou pro fotbalisty a profesionální sportovce. Dodává jim hodně sil při tréninku. Toto zjištění bylo vědecky ověřeno.

Budete mít zájem:  Fitness Naramky Skodi Zdravi?

V mnoha nemocnicích se používá k léčbě srdečních onemocnění. Kromě sodíku obsahuje také chlorid vápenatý a ocet, které zrychlují mnohé tělesné funkce organismu.

2. Předchází vzniku svalových křečí a pomáhá je léčit

Chlorid vápenatý a ocet v kyselém nálevu pomáhají lepší absorpci sodíku a draslíku v těle.

Sportovci pijí tuto šťávu před a po cvičení, aby předešli nebo se vyléčili ze svalových křečí.

3. Zmírňuje syndrom neklidných nohou

Mnozí lidé, kteří trpí syndromem neklidných nohou, zjistili, že po vypití několika desítek mililitrů nálevu z kyselých okurek se jim nohy uklidní.

Tato skutečnost sice není zatím vědecky prokázána, ale zkušenosti mnoha lidí tento její účinek potvrzují.

4. Zklidňuje bolest žaludku

Mnozí uvádějí, že šťáva z nakládaných okurek jim pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku.

Další dobrou volbou je med a ocet, případně okurková šťáva, která je o něco chutnější než ocet.

5. Předchází opici a odstraňuje zápach od alkoholu

Nálev z kyselých okurek přispívá k odstranění zápachu z úst po vypití alkoholu.

Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

Vzhledem k tomu, že pomáhá vyrovnávat hladinu elektrolytů, je výborným prostředkem pro zabránění nebo uzdravení se z opice.

6. Dodává tělu antioxidanty a výživné látky

Jak jsme již zmínili, okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitamínu C a vápníku. Navíc má nízký obsah kalorií.

Tyto její vlastnosti z ní činí vynikající nástroj pro zlepšení celkového zdraví a regulaci tělesné hmotnosti.

I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Doporučené tipy, jak pít okurkovou šťávu

  1. Všechny zdravotní přínosy šťávy z kyselých okurek jsou skvělé, ale vypít ji přímo ze sklenice je dost nebezpečné, protože se vám může udělat nevolno.
  2. Existují jiné způsoby, jak přidat okurkovou šťávu do svého jídelníčku.

  3. Zde je pár příkladů, jak získáte všechny zdravotní přínosy, aniž byste měli kyselý výraz v obličeji:
  • Rozmíchejte několik desítek mililitrů šťávy z kyselých okurek do vody po každém cvičení. Dokonce si ji můžete přidat i do povzbuzujícího nápoje.
  • Okurkovou šťávu si přidejte do salátů, vaječného salátu, tuňákového salátu nebo do jakéhokoliv jídla, kam se přidávají kyselé okurky.
  • Jogurt je vynikající volbou, pokud do něj přidáte pár polévkových lžic šťávy z kyselých okurek. Posílíte tak svůj organismus a jogurt přebije chuť kyselého nálevu.
  • Přidejte šťávu z kyselých okurek do marinády nebo ji použijte na přípravu své vlastní marinády na drůbež, ryby a maso.
  • Použijte ji jako zálivku. Ocet a sůl vytvářejí z nálevu ideální směs.

Existují nějaké vedlejší účinky konzumace okurkové šťávy?

Před začátkem pití okurkové šťávy se poraďte se svým lékařem.

Ve skutečnosti neexistují žádné negativní účinky, ale existuje riziko, že se může zhoršit již existující zdravotní problém.

  • Pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku, nepijte okurkovou šťávu.
  • Pokud trpíte dnou nebo rodinnou anamnézou pro dnu, můžete si svůj zdravotní stav zhoršit, protože dochází k nahromadění kyseliny močové.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se se svým lékařem předtím, než začnete pít okurkovou šťávu.

Kyselost nálevu může negativně ovlivnit účinky léků.

Váš lékař nebo lékárník vám může říci, že pití okurkové šťávy je v pořádku. Vy však přeci jen počkejte nějakou dobu poté, co užijete předepsané léky, abyste se ujistili, že se již vstřebaly.

Všechna tato rizika jsou minimální, proto pití okurkové šťávy představuje bezpečný způsob, jak si zlepšíte své celkové zdraví.

Jiné použití okurkové šťávy

Zklidňuje svědění kůže: Ponořte vatový tampon do šťávy z kyselých okurek a potřete jím podrážděnou pokožku (například po štípnutí včelou). Vyhněte se otevřeným ranám.

Zalijte jí vaše hrnkové květiny: Stínomilné rostliny milují mírně kyselou půdu. Pokud vaše rostliny v květináčích mají zažloutlé listy, znamená to, že pH půdy je příliš zásadité. Smíchejte 2 lžíce nálevu s 2 šálky vody a nastříkejte tuto směs na půdu (vyhýbejte se rostlinkám).

Zdroj: theheartysoul.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Nálev z okurek: 8 důvodů, proč ho nevylévat, ale vypít

Tato prostá tekutina přináší mnoho výhod, na nichž se shodnou odborníci na výživu. V čem vám tedy může prospět? Proč by vám neměla uniknout ani kapička?

Poskytuje hydrataci

Nálev z okurek obsahuje sodík, draslík a vodu, což jsou komponenty důležité pro hydrataci organismu. Vody není nikdy dost, ale pokud potřebujete doplnit minerály po náročném tréninku nebo dlouhém pobytu na slunci, pomohou tzv.

elektrolyty, mezi něž patří právě také sodík a draslík. Jaké množství by mělo stačit? Malý nebo velký „panák“ denně. Můžete si ho klidně naředit vodou, pokud je na vás drink moc koncentrovaný.

Pití láku ve velkém množství se příliš nedoporučuje, protože je kyselý a může lidem, kteří jsou na kyselé citliví, způsobit žaludeční potíže.

Skvěle regeneruje po zátěži

Před tréninkem nebo během něj nejspíše sáhnete jenom po vodě.

Ale pokud jedete opravdu naplno, téměř na profesionální úrovni, budete potřebovat ještě doplnit elektrolyty, jež jste ztratili během velké tréninkové zátěže.

S tím vám může pomoci lák z okurek, díky němuž se bude vaše tělo perfektně regenerovat. Dokonce vám může vyřešit také problém se svalovými křečemi, které se objeví až po cvičení.

Je nabitý probiotiky

Pokud jsou okurky fermentované, tedy kvašené, nálev z nich napomáhá funkci vašich střev, protože obsahuje tolik prospěšná probiotika. V „obyčejných “ zavařených okurkách probiotika nehledejte, protože se připravují pomocí octového nálevu a vysokých teplot, které aktivní živé kultury ničí.   

Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Přestože lák z okurek, který je vyroben z octa, nemá výhody probiotik, dokáže přinést našemu organismu jiný benefit. Může totiž pomoci regulovat hladinu krevního cukru. Studie ukázaly, že při konzumaci před jídlem měli jedinci s diabetem 2. typu sníženou hladinu cukru v krvi. Přítomnost octu v nálevu je tedy do značné míry zodpovědná za zlepšení reakce těla na inzulín.

Uspokojí vaši touhu po soli

Taky nedokážete odolat, když před vás postaví misku se slanými brambůrky nebo oříšky? Skvělou alternativou se znatelně nižším obsahem kalorií a tuků může být právě nálev z okurek. Je výživný a hutný, a navíc chutná podobně jako sterilované okurky. Jen nekřupe…

Je to zdroj vitamínů a antioxidantů

Lák z okurek je velmi dobrým zdrojem vitamínů A a E. Obsahuje také stopové množství antioxidantů, které pomáhají chránit vaše tělo a jeho buňky před škodlivými molekulami. Ovšem je třeba mít na mysli, že vitamíny a antioxidanty je třeba čerpat i z jiných potravin.

Můžete ho dál zužitkovat

Jestliže milujete i další nakládanou zeleninu a nechce se vám nálev pít, naložte do něj např. mrkev, papriky nebo třeba řepu.

Vyplatí se

Vzhledem k tomu, že je nálev z okurek víceméně vedlejším produktem, máte to jako takový příjemný bonus k nakládaným okurkám. Pokud ho vypijete, neplýtváte potravinami a dopřejete si zároveň osvěžující a zdravý nápoj. No není to ideální?

-šp-

6 důvodů, proč byste neměli vylévat nálev z kyselých okurek

Šťáva z nakládaných okurek má mnohé zdravotní přínosy, o nichž mnozí ani netuší. Je také vynikajícím zdrojem elektrolytů, antioxidantů a výživných látek.

Složení tohoto kyselého nálevu se liší podle jednotlivých ingrediencí, které byly použity na jeho výrobu. Nejčastěji se do něj přidávají různá koření, jako jsou pepř, hřebíček, hořčičná semínka či kopr.

Nálev z kyselých okurek může posílit vaše zdraví, pomoci předcházet zdravotním problémům a navíc i posílit samoregulační a samoléčebné schopnosti těla.

Zdravotní přínosy šťávy z kyselých okurek

Přečtěte si, jaké zdravotní přínosy vám přinese pravidelné pití nálevu z kyselých okurek:

1) Je lepší než energetické nápoje

Díky obsahu sodíku je nálev z kyselých okurek výbornou volbou pro fotbalisty a profesionální sportovce. Dodává jim hodně sil při tréninku. Toto zjištění bylo vědecky ověřeno.

V mnoha nemocnicích se používá k léčbě srdečních onemocnění. Kromě sodíku obsahuje také chlorid vápenatý a ocet, které zrychlují mnohé tělesné funkce organismu.

  • 2) Předchází vzniku svalových křečí a pomáhá je léčit
  • Chlorid vápenatý a ocet v kyselém nálevu pomáhají k lepší absorpci sodíku a draslíku v těle.
  • Sportovci pijí tuto šťávu před a po cvičení, aby předešli nebo se vyléčili ze svalových křečí.
  • 3) Zmírňuje syndrom neklidných nohou
  • Mnozí lidé, kteří trpí syndromem neklidných nohou zjistili, že po vypití několika desítek mililitrů nálevu z kyselých okurek, se jim nohy uklidní.
  • Tato skutečnost sice není zatím vědecky prokázána, ale zkušenosti mnoha lidí tento její účinek potvrzují.
  • 4) Zklidňuje bolest žaludku
  • Mnozí uvádějí, že šťáva z nakládaných okurek jim pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku.
  • Další dobrou volbou je med a ocet, případně okurková šťáva, která je o něco chutnější než ocet.
  • 5) Předchází “opici” a odstraňuje zápach od alkoholu
  • Nálev z kyselých okurek přispívá k odstranění zápachu z úst po vypití alkoholu.
  • Vzhledem k tomu, že pomáhá vyrovnávat hladinu elektrolytů, je výborným prostředkem pro zabránění nebo uzdravení se z alkoholové opice.
  • 6) Dodává tělu antioxidanty a výživné látky

Jak jsme již zmínili, okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitamínu C a vápníku. Navíc má nízký obsah kalorií.

Tyto její vlastnosti z ní dělají vynikající nástroj pro zlepšení si svého celkového zdraví a regulaci tělesné hmotnosti.

I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Doporučené tipy, jak pít okurkovou šťávu – strana 2

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector