Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Tato studie pochází od vědců z Koreji. Vědci totiž zkoumali minerály a vitamíny z různých potravin. Zkoušeli i jejich různé kombinace a snažili se přijít na co nejvýživnější mix potravin potřebných pro naše tělo. Do seznamu luštěnin, či jiné zeleniny, zařadili i vepřové sádlo.

Nejzdravější potraviny

Nicméně určitě nikoho nepřekvapí, že vepřové sádlo se na místa prvenství nedostala. Ty „nejlepší“ místa obsadila brokolice, květák, mrkev a podobně. Nesměli tam však chybět ani ryby, jiné mořské plody či ořechy.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Špenát

Špenát také nezaostává. Tato chutná zelenina je přínosná pro lidské tělo zejména kvůli vitamínu C a E. Obsahuje také vitamín K, který je nezbytný pro srážení krve.Ovlivňuje i na správnou regeneraci kostí a vstřebávání vápníku. Špenát má také mnoho minerálů. Podle vědců je tuto zeleninu nejlepší zmrazit, protože tak nejlépe udrží vše, co se v něm nachází.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Červená řepa

V příčkách se umístila i červená řepa, která se považuje za zástupce kořenové zeleniny. Nejvíce živin si zachová v syrovém stavu. Je bohatá, stejně jako špenát, na vitamin C. Je zdrojem B1, B2, hořčíku, zinku, železa a mnoha jiných. Pomáhá i při problémech s cévami. Působí i očistně. Zbavuje tělo špatných bakterií. Zlepšuje i dovnitř.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Ryby

Co se týče ryb, vědci zjistili, že pravidelně by měly konzumovat lososi, či tuňák. Pro ty odvážnější jsou zde i chobotnice nebo jikry, či mušle. Všechny tyto pochoutky jsou bohaté na omega-3 nenasytné kyseliny, které napomáhají důležitých procesem v těle. Kapr například vyniká ve vysokém obsahu bílkovin.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Vepřové sádlo

Vepřové sádlo ve zdravém množství také neuškodí. Obsahuje vitamín B, stejně i minerály. Tato potravina je považována za zdravou mast. I tuky jsou mimořádně důležité pro správný vývin těla.

Tvoří neuvěřitelných 30 procent příjmu potravy.Vepřové sádlo je dokonce „chudé“ na obsah cholesterolu. Má jen 0,7 gramu. Napomáhá i při prevenci diabetu nebo očních onemocnění.

Stejně její složky bojují proti ekzémem.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Několik nejzdravějších potravin

1. mandle2. čerimoja (tropické ovoce)3. okoun (ryba)4. platýs (ryba)5. chia semínka6. dýňová semínka7. mangold (zelenina)8. vepřové sádlo9. nať červené řepy10. chňapat (ryba)13. potočnice lékařská31. římský salát32. listy pampelišky38. jikry42. mražený špenát43. sleď45. čerstvý špenát81. kapr

No, jakož i při všem, i při tomto platí, že všeho moc škodí a na to třeba dávat pozor.

Nízkokalorický špenátový sendvič bez mouky

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Recept na tento nízkokalorický špenátový sendvič bez mouky vznikl, když mi nevyšlo těsto na proteinovou špenátovou roládu, protože bylo tlustší než mělo být, a tudíž jsem musela zase jednou improvizovat. Zřejmě to tak mělo být, jinak bych nikdy nepřišla na to, jaký může být takový zdravý špenátový sendvič výborný!

Navíc se může pyšnit vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů a kalorií.

Pokud máte rádi špenát, určitě tento recept zkuste. Naplnit ho můžete libovolnými surovinami, které máte rádi. Moje nejoblíbenější jsem shrnula v seznamu surovin.

Špenát je jednou z nejvýživnějších potravin na světě, která má zároveň minimum kalorií.

1 hrnek této listové zeleniny obsahuje více než denní doporučenou dávku vitamínu K (zpevňuje kosti) a A (potřebný pro normální růst a vývoj těla, obzvlášť pro zdravé kosti a zuby), téměř celou dávku manganu a kyseliny listové (dokáže snížit riziko mrtvice) a 40 % DDD hořčíku (pomáhá udržovat zdravý krevní tlak).

Najdete v něm množství dalších živin včetně vlákniny, vápníku a bílkovin. Nezanedbatelné plus je v tom, že jeden šálek syrového špenátu nemá ani deset kilokalorií. Špenát také působí jako prevence proti rakovině, protože obsahuje více než deset různých flavonoidů, které mají antioxidační účinky. Díky obsahu betakarotenu a luteinu prospívá i našim očím.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl – obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 250g čerstvého špenátu
  • 3 vejce
  • pepř, cibulové/česnekové koření
  • Volitelná náplň:
  • šunka
  • sýr
  • kukuřice
  • salát, rajčata
  • cottage, bílý jogurt
  • tuňák (doporučuji tohoto)
  • cibule

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

  1. Špenát umyjeme, necháme okapat a spolu s vajíčky ho rozmixujeme v mixéru nadrobno. (doporučuji tento)
  2. Těsto nalijeme do zapékací mísy vyložené papírem na pečení. Velikost mísy zvolte podle toho, jak silné těsto chcete mít.
  3. Špenátové těsto pečeme 20-25 minut na 200 stupňů.
  4. Když je hotové, necháme ho vychladnout a potom ho rozkrojíme napůl.
  5. Na jednu polovinu pokládáme náplň a přikryjeme druhou polovinou.
  6. Rozřežeme diagonálně a podáváme.

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl – obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Koupit knihu

Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal 123 KCal
Sacharidy 2 g
Vláknina 3 g
Bílkoviny 12 g
Tuky 7 g

Tato stránka běží na 100% větrné a solární energii.©2021Jakékoliv šíření obsahu stránky nebo jejích částí v jakékoliv formě je zakázané a autorsky chráněné.

Slovensky English Deutsch Polski Русский Română Español Português Magyar Français Nederlands

Tato stránka používá cookies kvůli reklamámWeb development:  Zsolt SzabóZásady ochrany osobních údajů

Superpotraviny

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Lifebar Superfoods s chia a pistáciemi BIO RAW 47g

lfb1

Energy tyčinky jsou skvělým zdrojem energie a vitality pro jakoukoliv příležitost, ať už na cestu do školy či do kanceláře nebo před sportovním utkáním. Obsahují širokou škálu vitamínů, minerálů a esenciálních živin.

Jsou výráběny pouze z celistvých rostlinných ingrediencí nejvyšší kvality zpracovávaných při nízké teplotě, bez obsahu rafinovaných cukrů, sladů, umělých sladidel, extrudátů, škrobů, ztužených tuků a lepku. Tyčinky jsou slazené pouze sušeným ovocem a jsou vyráběné za studena při teplotě nepřesahující 40C.

Lifebar je výtečnou a praktickou svačinkou k doplnění enegie, která se vejde do každého batohu, tašky či kabelky.

BIO Chlorella 400 tablet (100 g)

CHLR500

Chlorella je zdrojem rostlinných bílkovin, více než 20 vitamínůminerálů,18 aminokyselin, chlorofylu (nejvíce ze všech známých rostlin ve 100 g prášku je obsaženo 2,25 g) a dalších důležitých složek.

Dodává tělu vitalitu, podporuje přirozenou obranyschopnostimunituenergii, normální funkci střevního traktumikrobiální rovnováhu, podporuje trávení a přispívá k normální funkci jater, působí jako antioxidant. Detoxikuje organismus, čistí trávící ústrojí a podporuje vylučování.Neutralizuje vnitřní pH. 

Chlorella detoxikuje organismus od škodlivých látek a volných radikálů. Váže na sebe toxiny, jedy ve střevech a těžké kovy, které se pak vyloučí stolicí a nevstřebávají se zpátky do krve. 

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

BIO Chlorella 800 tablet (200 g)

CHLR1000

Chlorella je zdrojem rostlinných bílkovin, více než 20 vitamínů a minerálů,18 aminokyselin, chlorofylu (nejvíce ze všech známých rostlin ve 100 g prášku je obsaženo 2,25 g) a dalších důležitých složek.

Dodává tělu vitalitu, podporuje přirozenou obranyschopnostimunitu a energii, normální funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováhu, podporuje trávení a přispívá k normální funkci jater, působí jako antioxidant. Detoxikujeorganismus, čistí trávící ústrojí a podporuje vylučování.Neutralizuje vnitřní pH. 

Chlorella detoxikuje organismus od škodlivých látek a volných radikálů. Váže na sebe toxiny, jedy ve střevech a těžké kovy, které se pak vyloučí stolicí a nevstřebávají se zpátky do krve. 

Výhodné balení 2 x 400 tablet.

Spirulina Hainan tablety BIO 800 ks

SPS1015

Chlorella Japanese tablety 800 ks

SPS1014

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Afrodisiak Maca – Trib kapsle BIO 120 ks

SPS1848

Superpotravina špenát – vyberte si ten nejlepší

Špenát – jedna z nejvýživnějších potravin

Špenát je jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Dalším benefitem je i minimum kalorií, které obsahuje. Největším přínosem je však obsah vitamínu K a vitamínu A, manganu, kyseliny listové a hořčíku. Najdete v něm řadu dalších živin včetně vlákniny, vápníku a bílkovin. Jak ale vybrat ten nejlepší?

Špenát je právem považovaný za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, a to pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Jeho největšími benefity jsou nejen vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost, ale také velmi nízká energetická hodnota – pouze 25 kcal ve 100 g jedlého podílu.

Budete mít zájem:  Nejlepší triky pro zklidnění dětí

Syrový špenát je z 91 % tvořený vodou, 4 % jsou sacharidy a 3 % bílkoviny. Obsahuje jen nepatrné množství tuku. Je významným zdrojem draslíku a ve vyvážené formě rovněž mědi a železa. Je nadprůměrně bohatý na vitamin C a karotenoidy, významné antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Obsahuje také vitamin K a vitaminy skupiny B.

Špenát lze konzumovat konzervovaný, nasekaný, dehydrovaný nebo mražený. V českých prodejnách ho najdeme ve dvou podobách, a to čerstvý a mražený. V obchodech však převažuje ve formě zmrazeného polotovaru – někdy také s přísadami, např. se smetanou nebo česnekem.

Mražený špenát

Hluboce zmrazená zelenina – hluboce zmrazený špenát nevyjímaje – je stále opředená celou řadou mýtů. Ve srovnání s čerstvými plody není vnímána příliš pozitivně. Je třeba ovšem říct, že ne všechny plodiny, které jsou po sklizení opravdu čerstvé (a zároveň nejlepší), se do obchodů dostanou včas.

Každý den skladování navíc výrazně snižuje jejich čerstvost a obsah vitaminů. Zmrazení je jedním z nejšetrnějších konzervačních způsobů potravin.

Jeho hlavním benefitem je možnost skladovat potraviny relativně dlouho a uchovat v kvalitní zelenině, která byla hluboce zmrazená do několika málo hodin po sklizni, vitaminy i výrazně více chuti. Proto můžeme konzumovat plody tuzemské produkce po celý rok i mimo danou sezónu.

Zmrazené plody jsou zralé a podléhají pouze minimálnímu zpracování. Díky rychlému zmrazení si navíc udrží svou kvalitu a stejně vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, který měly ve chvíli sklizně ve své nejvyšší zralosti.

Jak vybrat špenát

Při laboratorních testech mražené zeleniny se sleduje, zda byla zelenina správně uskladněna a také jestli neprošla tepelným „zemětřesením“, tedy zda nebyla rozmražená a opětovně zmražená. Dalším důležitým faktorem, který se zkoumá, je podíl zeleniny a vody v sáčku a také podíl vadných kusů v balení. Na obalu musí být vždy uvedená čistá hmotnost výrobku.

Pokud obsahuje více než 5 % vody, musí o tom být spotřebitel informován taktéž na obalu výrobku. Zda byla zelenina rozmrazená a zase zmrazená, poznáme tak, že v sáčku nahmatáme buď hroudy ledu, které lze poměrně snadno rozmělnit prsty, nebo zeleninu v jednom zmrzlém kusu.

Balení by měla být uchovávána v uzavřených mrazicích pultech, a to při teplotě -18 °C nebo nižší.

TIP! Jednou rozmrazené potraviny by se v žádném případě neměly znovu zmrazovat, jinak můžeme ohrozit zdravotní nezávadnost z mikrobiologického hlediska.

Po rozmrazení může dojít nejen ke znehodnocení vzhledu potraviny, ale zejména k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které by následné zmrazení již nemuselo eliminovat. Při vysokých teplotách může hluboce zmrazeným potravinám uškodit i pouhý transport z obchodu domů.

Při nákupu je tedy dobré ukládat je do nákupního vozíku až na závěr nákupu a ihned směřovat k pokladnám. Pokud jsou potraviny částečně rozmrazené, avšak zůstaly alespoň studené, nezbývá nic jiného, než je co nejrychleji zpracovat.

Jestliže by byly rozmrazené a navíc teplé, nedoporučují se ke konzumaci vůbec. Je zde velké riziko škodlivých mikroorganismů, které se začínají intenzivněji množit při teplotách vyšších než 4,5 °C.

Dokáží porazit rakovinu i odbourat stres! Znáte nejzdravější potraviny na světě?

12. února 2017 06:55 / Shutterstock

Dokáží porazit rakovinu, snížit krevní tlak, bojují s depresí, nakopnou imunitní systém. Řeč je o potravinách, které jsou zdrojem energie. Ale znáte patnáct těch nejzdravějších?

Nejnovější

Podle odborníků na výživu by na vašem stole nemělo chybět těchto patnáct potravin.

AvokádoAvokádo je ve skutečnosti ovoce s nízkým obsahem fruktózy, bohaté na zdravé tuky a draslík. Má vynikající vliv na kardiovaskulární systém, udržuje zdravý krevní tlak, zlepšuje metabolismus. Obsahuje vlákninu, vitaminy B6, K, E, C, kyselinu listovou a měď.

MangoldMangold je zelenina podobná špenátu, neobsahuje však kyselinu šťavelovou. Má mírně pikantní chuť, podporuje trávení a imunitní systém, prospívá kostem, kloubům, vlasům, nehtům i nervovému systému. Je zdrojem vitamínů C, E a A (ve formě beta-karotenu) spolu s minerály manganu a zinku.

ČesnekKdo by neznal blahodárné účinky česneku. Je bohatý na mangan, vápník, fosfor, selen a vitamíny B6 a C, což ocení vaše kosti i štítná žláza. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, upravuje tlak, zpomaluje stárnutí.

Brokolicové klíčkyČerstvé klíčky mají mnohem silnější účinek než brokolice sama. Obsahují přírodní látku sulforafan, která chrání před záněty. Klíčky dodají tělu vitaminy B, E a K, z minerálů vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, nenasycené kyseliny omega 3, antioxidanty, či vlákninu.

HoubyKromě toho že jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník a minerály, jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů. Působí jako prevence, připisují se jim protirakovinné účinky. Vhodné pro lidi, kteří trpí cukrovkou, či obezitou.

KapustaKapusta sice nevypadá vábně, je však známá velkým obsahem vitamínu K, A a C, spolu se slušným množství manganu, mědi, vitamínů skupiny B, vlákniny, vápníku a draslíku. Díky obsahu flavonoidů má antioxidační a protizánětlivé účinky. Pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla, pročišťuje ledviny.

ŠpenátŠpenát je jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Je bohatý zejména na vitamíny A a K, mangan, hořčík a kyselinu listovou. Flavanoidy, které obsahuje, chrání tělo před volnými radikály, mají protizánětlivé výhody a antioxidační podporu.

Listy kadeřavé kapustyObsahují velké množství vlákniny, chlorofylu, vitamíny B, C, E, beta karoten, minerály, protein, či vápník. Konzumace listů napomáhá růstu svalové hmoty. Jsou zásobárnou látek, které jsou schopné bojovat s volnými radikály, působí preventivně proti rakovině.

RajčataRajčata jsou pokladem pro naše zdraví, vynikající zdroj vitamínu A, B, C, E, draslíku, vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, karotenu a antioxidantů. Obsah karotenu podporuje činnost mozku, draslík posiluje kardiovaskulární systém. Jsou elixírem mládí, zpomalují stárnutí. Významně snižují riziko mrtvice a rakoviny.

KvětákJedna porce květáku obsahuje 77 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Je zásobárnou vitamínu K, thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, kyseliny listové, kyseliny pantothenové, draslíku a manganu. Květák je dobrým zdrojem cholinu, vitamínu řady B, který je velmi důležitý při vývoji mozku. Obsahuje množství protizánětlivých živin.

CibuleCibule je antialergická, protizánětlivá a antioxidační zelenina. Vhodná i při alergii, protože zabraňuje uvolňování histaminu.

Obsahuje bílkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selen, železo, vápník, fosfor, draslík.

Cibule je obzvláště bohatá na flavonoidy, kokrétne kvecertín, který má antioxidační účinky, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu tuků v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buněk.

VejceVejce jsou bohatým zdrojem bílkovin a esenciálních živin. Lutein a zeaxantin, které se nacházejí ve vaječném žloutku, pomáhají snižovat riziko oslepnutí u starších osob. Vajíčka obsahují i ​​cholin výborný pro mozek, nervový a kardiovaskulární systém. Jsou významným zdrojem vitaminu A, E, D a K, ale i celého komplexu vitamínů B.

Kokosový olejKromě toho, že pozitivně ovlivňuje štítnou žlázou a metabolismus, je kokosový olej bohatý na kyselinu laurovou, která v těle působí jako silný bojovník proti bakteriím, virům a plísním. Obsahuje 99 procent tuku, je složen z kyselin, které jsou známé jako přírodní antibiotika.

OřechyOřechy jsou lékem na delší život, podporují hubnutí. Jsou bohatým zdrojem draslíku, zinku, vitaminů skupiny B, blahodárné působí na nervovou soustavu.

Sladké bramboryJsou bohaté na antioxidant beta-karoten. Jejich konzumací podpoříte imunitní systém, snížíte riziko srdečních onemocnění a rakoviny, upravíte si hladinu cukru v krvi.

Potraviny pro mozek | Prameny zdraví

Dostatečný příjem ovoce, zeleniny a obilovin zajistí pro váš mozek tu nejlepší výživu. Zde je pár tipů na rostlinné potraviny, díky kterým bude váš mozek nejlépe a nejdéle fungovat.

Rubrika: Náš mozek | Typ článku: Články

Lesní plody obsahují antioxidanty, které napomáhají kognitivním vlastnostem, dobré koordinaci a výborné paměti. Mezi vůbec nejlepší patří borůvky. Je známo, že borůvky chrání mozek před oxidačním stresem; jejich konzumace zlepšuje stav při demenci a Alzheimerově chorobě. Ostružiny jsou bohaté na antokyaniny, které pomáhají v boji proti degenerativním onemocněním mozku.

Budete mít zájem:  Ortopedický Polštář Na Krční Páteř?

Brukvovitá zelenina brzdí zhoršování paměti a ztráty schopnosti úsudku ve stáří. Podle vědců z Harvardovy univerzity ty ženy, které jedly nejvíce brokolice, květáku a dalších druhů košťálové zeleniny, měly lepší výsledky v testech paměti oproti ženám stejného věku, které jich zkonzumovaly nejméně.

Česnek je jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, posiluje kardiovaskulární systém a vykazuje také silný ochranný antioxidační účinek na mozek. Česnek podle všeho také do určité míry chrání před mozkovou mrtvicí, demencí a Alzheimerovou chorobou.

Zelená listová zelenina, jako je třeba špenát nebo kapusta, obsahuje hodně železa a patří také mezi bohaté zdroje folátů. Kapusta například obsahuje složky, které pomáhají proti řadě druhů rakoviny, optimalizují schopnost buněk zbavovat se toxinů, snižují riziko šedého zákalu, napomáhají zdraví plic, posilují imunitní systém a napomáhají k výbornému fungování mozku.

Ořechy obsahují hojnost bílkovin, vlákniny a prospěšných tuků. Kromě toho obsahují i hodně vitamínů řady B, vitamínu E a hořčíku, které jsou všechny důležité pro dobré fungování mozku. Ořechy pomáhají jasnému myšlení.

Granátové jablko obsahuje antioxidanty, které pomáhají chrániti mozek i paměťové funkce. Granátové jablko je bohatým zdrojem vitamínů C, A a E, podobně jako vlákniny, železa a draslíku. Protizánětlivé účinky granátového jablka navíc posilují imunitní systém.

Semena obsahují hodně bílkovin, prospěšných tuků a vitamínu E, stejně tak jako protistresových antioxidantů a minerálů důležitých pro mozek, jako je např. hořčík. Semínka, jako jsou slunečnicové semeno, sezamové semínko, lněné semínko a chia, zlepšují náladu a posilují mozkové funkce.

I rajčata můžeme díky jejich vysokému obsahu lykopenu zařadit mezi potraviny důležité pro výborné fungování mozku. Vědecký výzkum ukázal, že lykopen pomáhá proti poškození volnými radikály, a tak chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby a demence.

Celozrnné obilniny jsou důležité díky svému obsahu sacharidů a vlákniny – poskytují tak mozku stálý příliv energie. Celozrnné obilniny a cereálie bývají bohaté i na obsah folátů a vitamínu E.

Z knihy Neila Nedleyho Ztracené umění myslet. Vydal Advent-Orion.

Počet přečtení: 1 260 Datum: 30. 4. 2019

10 zelenin bohatých na bílkoviny, které byste měli začít jíst

K čemu slouží bílkoviny?
Proteiny jsou základní živina, kterou vaše tělo používá k vytváření a opravě tkání. Hrají také důležitou roli v imunitním systému, působí jako hormony a enzymy a podílí se na výrobě energie a téměř na každém procesu v těle.

Dieta s vysokým obsahem bílkovin vám pomůže vytvořit svalovou hmotu. Svalová hmota je více metabolicky aktivní než tuková hmota, takže čím víc máte svalové hmoty, tím více kalorií a tuků budete každodenně spalovat, což usnadní snižování hmotnosti.

  • 10 zelenin bohatých na bílkoviny
  • 1. Potočnice lékařská (řeřicha potoční)
  • Potočnice je křovinná rostlina, která roste ve vodě a má vysoký obsah bílkovin.

Jeden šálek (34 gramů) nasekané řeřichy obsahuje 0,8 gramu bílkovin a 100% vaší DDD vitaminu K. Má také dobré množství vitamínů B, vápníku, manganu, draslíku, vitamínu A a vitamínu C.

Kromě toho se ukázalo, že potočnice poskytuje  antioxidační ochranu. Obsahuje též fenolické sloučeniny, které mohou pomoci při prevenci rakoviny.

Vyvarujte se vaření ve vodě, protože to snižuje obsah antioxidantů. Místo toho zkuste jíst syrové roslinky v salátech nebo dát je do sendviče.

2. Klíčky z alfalfa – vojtěška

Klíčky alfalfa mají velmi nízkou hodnotu kalorií, ale jsou bohaté na živiny.

Jeden šálek (33 gramů) klíčků alfalfa poskytuje 1,3 gramu bílkovin. Tato zelenina má také slušné množství folátu, vitamínů B, železa, hořčíku, fosforu, zinku, mědi a vitamínů K a C.

Několik studií provedených u zvířat prokázalo, že klíčky  alfalfa mohou snížit hladinu cholesterolu. Zřejmě kvůli jejich vysokému obsahu saponinů – sloučenin, které snižují cholesterol.

Jedna studie se týkala 15 osob, které měly vysoké hladiny lipidů v krvi a užívaly 40 gramů semen z vojtěšky třikrát denně po dobu 8 týdnů. Tito lidé dosáhli 17% snížení celkového cholesterolu a 18% snížení „špatného“ LDL cholesterolu.

  1. Ukázalo se také, že klíčky  alfalfa snižují zánět, příznaky menopauzy a pomáhají léčit a předcházet osteoporóze.
     
  2. 3. Špenát
  3. Špenát je jedna z nejvýživnějších listových zelených zelenin, které můžete jíst.

Protein tvoří 30% kalorií a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. 1 šálek (30 gramů) porce poskytuje 1 gram bílkovin a 181% DDI pro vitamín K.

  • Obsahuje také velké množství folátu, manganu, hořčíku, železa, draslíku, vápníku, vitamínu A a vitamínu C .
  • Vedle vysokého obsahu bílkovin obsahuje špenát rostlinné sloučeniny, které mohou zvýšit antioxidační obranu a snížit zánět.
  • V jedné studii 20 sportovců, kteří užívali špenátové doplňky po dobu 14 dní, zaznamenalo snížený oxidační stres a menší výskyt poškození svalů.

Další studie poskytla zdravým účastníkům špenát bohatý na dusičnany a změřila jeho účinek na hladinu oxidu dusnatého, signalizační molekuly, která se  používá v těle k rozšíření cév. Studie také měřila funkci endotelu a krevní tlak. Špenát bohatý na dusičnany zvyšoval hladinu oxidu dusnatého, zlepšoval funkci endotelu a snižoval krevní tlak, což všechno mohlo zlepšit zdraví srdce.

  1. A konečně – pravidelná konzumace špenátu byla spojena až s 44% nižším rizikem rakoviny prsu.
  2. 4. Čínské zelí
  3. Čínské zelí je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin.

Jeden šálek (70 gramů) čínského zelí obsahuje 1 gram bílkovin. Je také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, vápníku, draslíku, manganu, železa a vitamínů A, C a K.

Řada  studií prokázala, že čínské zelí je bohaté na sloučeniny s antioxidační aktivitou – vnější listy obsahují nejvíce antioxidantů. Navíc bylo prokázáno, že mají protizánětlivé vlastnosti.

  • Zdá se, že některé studie se shodují, že vysoký příjem brukvovité zeleniny jako je čínské zelí, může snížit riziko vzniku rakoviny prostaty.
  • Studie na zvířatech navíc ukázala, že užívání doplňků z čínského zelného prášku snižuje riziko vzniku rakoviny jater.
  • Čínské zelí se používá v mnoha asijských recepturách jako jsou míchané stir-fry, kimči, polévky a jarní závitky.
     
  • 5. Asparágus – chřest
  • Chřest je velmi populární zelenina s vysokým obsahem živin.

1 porce (134 gramů) porce obsahuje 2,9 gramu bílkovin. Je také vynikajícím zdrojem vitamínů B, folátu, mědi, manganu, fosforu, hořčíku a vitamínů A a K .

  1. Předpokládá se, že chřest má protizánětlivé a protinádorové vlastnosti .
  2. Obsahuje také fruktooligosacharidy (FOS), které poskytují prebiotické přínosy, stimulující růst přátelských střevních bakterií.
  3. Chřest lze péct v troubě, grilovat, vařit nebo smažit, je skvělý v salátech nebo jako příloha.
  4. 6. Brukev sítinovitá – zelená hořčice
  5. Je velmi podobná kapustě, ale s výraznou příchutí hořčice.

Jeden šálek (56 gramů) poskytuje 1,5 gramu bílkovin, stejně jako 348% DDD pro vitamín K a 118% DDD pro vitamín A. Je také bohatá na obsah manganu, vápníku, draslíku, vitamíny B, vitamín C a vitamín E .

Obsahuje fenolické sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti.

Studie provedená ve zkumavce prokázala, že v páře vařené listy mají zvýšenou schopnost vázat na sebe žlučové kyseliny. To může pomoci snížit hladinu cholesterolu.

  • Stejná studie zjistila, že vaření v páře může mít podobné pozitivní účinky na další zelenou zeleninu – kapustu, zelí, zelenou papriku a brokolici.
  • Tato rostlina může být konzumována syrová, vařená, smažená či jako konzervovaná zelenina.
  • 7. Brokolice

Brokolice je velmi oblíbená zelenina, která se také vyznačuje vysokým obsahem bílkovin. Můžete si ji vychutnat syrovou nebo vařenou.

1-šálek (91 gramů) porce syrové nasekané brokolice může poskytnout 2,6 gramu bílkovin včetně všech nezbytných aminokyselin. Obsahuje také množství folátu, manganu, draslíku, fosforu a vitamínů C a K.

1 šálek brokolice obsahuje pouze 31 kalorií.

Budete mít zájem:  Cukrovka V Těhotenství Příznaky?

Brokolice též poskytuje vysoké množství rostlinných sloučenin a flavonoidů jako je kempferol. Ty mohou poskytnout antioxidační a protizánětlivé účinky.

Podobně jako u zelené hořčice, brokolice má vysoký obsah glukosinolátů, sloučenin, které mohou pomoci snížit riziko vzniku rakoviny.

Stejně jako hořčice zelená má brokolice vyšší schopnost vázat se na kyselinu žlučovou, když je vařená, než když je syrová. Takže konzumace brokolice může přispět ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Navíc brokolice mohou pomoci zlepšit zdraví jater stimulováním detoxikace a tvorbou antioxidačních sloučenin v játrech.

Brokolice lze jíst vařenou, dušenou, pečenou nebo jako sauté. Můžete ji použít k přípravě chutných příloh, polévek a omáček.

8. Kapustové listy – listy brukve zelné

Kapusta  je tmavě zelená zelenina ze stejné rodiny jako zelí, brokolice a květák.

Je zdrojem mastných kyselin a rostlinných bílkovin. 1 porce (36 gramů) obsahuje 0,9 gramu bílkovin s pouze 11 kaloriemi. Obsah vitaminu K je zvláště pozoruhodný-  230% DDI v 1 šálku porce.

  1. Kromě toho jsou zelené listy kapusty vynikajícím zdrojem vápníku, draslíku a manganu.
  2. Jako další člen čeledi brukvovitých je dobrým zdrojem fenolických sloučenin a antioxidantů.
  3. Vysoká hladina antioxidantů v listech kapusty byla spojena se sníženým rizikem vzniku karcinomu prostaty.
  4. Jedna studie uváděla, že u lidí, kteří konzumují košťálovou zeleninu, jako je kapusta, je méně pravděpodobné, že budou diagnostikováni s rakovinou prsu.

Kapusta také může vázat na žlučové kyseliny ve střevě, což pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Jedna studie ukázala, že příprava v páře zvyšuje tento účinek.

Můžete si vychutnat tuto zelenou zeleninu dušenou na páře nebo jako sauté. Jsou zvláště chutné smíchané s cibuí nebo  houbami.

9. Růžičková  kapusta

Růžičková kapusta může být skvělým doplňkem k vaší stravě. Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínů.

1 porce (88 gramů) obsahuje 3 gramy bílkovin a až 3,3 gramu vlákniny. Růžičky kapusty jsou také bohaté na folát, mangan, hořčík, draslík, železo, vápník a vitamíny K, C, A a B6.

Studie na zvířatech ukázala, že růžičková kapusta může podporovat růst a zdraví střevních bakterií a stimulovat produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem ve střevě.

Lidé většinou připravují růžičkovou kapustu vařením, dušením, grilováním nebo restováním. Jedná se o ideální přílohu.

10. Květák (karfiol)

Stejně jako brokolice poskytuje karfiol vysoký obsah bílkovin na množství kalorií, které dodává.

Jeden šálek (100 gramů) květáku má 2 gramy bílkovin a 25 kalorií. Je také skvělým zdrojem vitamínů C a K a minerálů, jako je draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník a železo.

Květák též obsahuje velké množství určité glukosinolátové sloučeniny nazvané sinigrin. Předpokládá se, že má protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Obsah glukosinolátu v květáku může při jeho vaření výrazně klesnout. Proto je vhodné květák konzumovat i jako syrovou surovinou.

Avšak květák má také vysoký obsah jiných antioxidantů, které se během vaření koncentrují a mohou se dokonce zvýšit i poté, co byl květák spařen nebo dán  do mikrovlnky.

Stejně jako několik dalších druhů zeleniny na tomto seznamu má karfiol potenciál snížit hladinu cholesterolu kvůli své schopnosti vázat žlučové kyseliny. Vaření květáku v páře zvyšuje tuto kapacitu.

Květák je všestranná zelenina, která může být přizpůsobena řadě receptů. V mnoha případech může být použita jako náhrada škrobových sacharidů.

Zdroj: https://www.healthy-holistic-living.com/10-vegetables-packd-plant-protei…

Autor: MK

Co sázet k jahodám: 11 rostlin, kterým se vedle nich bude dařit

25. 06. 2021 | Doba čtení 5 minut

Jak už víme, některé rostliny vedle sebe skvěle fungují, jiné naopak méně. Jak je to s jahodami? Jaké jsou nejlepší rostliny, kterým se daří s tímto oblíbeným ovocem?

Zdroj: www.unassaggio.com, www.veselebydleni.cz

Jahody jsou vysoce produktivní rostliny a společná výsadba s určitými jinými rostlinami zlepšuje nejen jejich vzhled, ale dokonce i napomáhá plození. Jahody na farmě nebo zahradě vypadají vždycky lákavě, proto i zahradníci hledají způsoby, jak integrovat jahody do okolní výsadby – ať už „jedné“ nebo jen okrasné. Existuje spousta rostlin, které jsou k jahodám skvělými společníky.

Co to je doprovodná výsadba?

Společná – nebo doprovodná – výsadba je forma sázení skupin rostlin dohromady. Vždy se musí jednat o rostliny, které se vzájemně doplňují a podporují, zkrátka se jim vedle sebe daří. Tato forma pěstování má mnoho výhod: Zvyšuje absorpcí živin, podporuje opylování květů, kontroluje škůdce a zvyšuje produkci plodin.

Co hledáme?

Vzhledem k množství problémů, s nimiž se jahodníky musejí během sezóny vypořádat, bychom pravděpodobně uvítali společenskou rostlinu, která pomůže přilákat opylující hmyz, obohatí půdu, dokáže odpuzovat škodlivý hmyz a zase bude naopak těžit ze schopnosti jahodové révy jako jakéhosi „zemního krytu“.

Zdravé úrody jahod dosáhneme i tím, že k nim vysázíme nějakou společenskou plodinu Zdroj: Profimedia

11 nejlepších rostlin k pěstování s jahodami

Které rostliny jsou nejvhodnějšími společníky jahod? Jahody jsou již léta naprostým favoritem mnoha lidí. Milují je děti i dospělí a dělají nám na zahradě radost téměř vždy. Jejich pěstování se však neobejde bez problémů. Tyto rostliny by nám mohly při společné výsadbě velmi pomoci. 

1. Keříkové fazole

Keříkové fazole mají dvojí užitek. Jednak jsou, jako jedna z nejvýživnějších potravin, vynikající pro nás samotné, a ještě k tomu výborně fungují právě s jahodami.

Jejich předností je schopnost odpuzovat zahradní brouky a jiný hmyz, který by se mohl živit jahodníky. Jahodové rostlinky mohou do půdy přilákat bakterie fixující dusík, což zase vyhovuje fazolím. Vysazujte je o něco později než jahody, tedy také na jaře, ale až se půda trochu ohřeje.

2. Brutnák lékařský

Další z nejlepších doprovodných bylin pro jahody je brutnák lékařský, bylina používaná ke kulinářským účelům. Mezi další rostliny, které rostou s brutnákem lékařským, patří rajčata, papriky, dýně nebo zelí. Brutnák přitahuje opylovače a odpuzuje škůdce, kteří by mohli poškodit jahody.

3. Chřest

Neexistuje důvod, proč si chřest a jahody společně nesedly. Chřest je možné vysadit hned po zmrzlých. Chřest a jahody nezakořeňují ve stejné hloubce, takže nezatěžují hladinu živin v půdě. Společně také skvěle bojují proti plevelu.

4. Cibule a česnek

Ostrá vůně cibule a česneku udržuje škůdce v uctivé vzdálenosti a povzbuzuje jahody v růstu. Cibule a ostatní cibulové plodiny navíc odrazují potencionální jedlíky, kteří by naše šťavnaté bobule zkonzumovali.

5. Šalvěj

Zahradníci a pěstitelé vědí také o šalvěji, jež zvyšuje šťavnatou chuť jahod. Obdobně fungují i máta, kopr, fenykl a koriandr: Pomáhají odpuzovat slimáky a jiné škůdce.

6. Měsíčky

Jahody a měsíčky tvoří další krásný tým, který navíc výborně vypadá. Vůně měsíčku odrazuje škůdce, kteří škodí jahodám, a odpuzuje také nebezpečné hlístice, které by mohly poškodit kořeny jahod.

7. Salát a špenát

Zahradníci věří, že výsadba salátu a špenátu společně s jahodami zvyšuje produktivitu všech tří rostlin. Salát a špenát jako listová zelenina zlepšují kvalitu jahod a také chrání chutné ovoce před zraky ptáků. 

8. Kmín

Jahody jsou náchylné k útokům mnoha škůdců, a proto se k nim výborně hodí i kmín. Tato úžasná bylina přitahuje vosy a mouchy a kanibalizuje hmyz, který se o jahody zajímá.

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce Zdroj: Profimedia

9. Tymián

Tymián je v naší zahradě nutností. Má léčivé a dietní účinky a vypadá i krásně na pohled. Přitahuje určité druhy hmyzu a odpuzuje červy.

10. Pažitka

Pažitka se často pěstuje pro svůj rozčepýřený vzhled a funguje i jako vynikající mulčovač. Její štiplavý zápach odrazuje škůdce, a tím pomáhá jahodám růst. I tato symbióza je tedy velice prospěšná.

11. Rebarbora

Rebarbora i jahoda jsou vytrvalé rostliny, což znamená, že rostou ve stejnou dobu a vzájemně se podporují. Rebarbora je vynikající v kuchyni a má i mnohé zdravotní benefity.

Tak jak bude vypadat vaše příští jahodová zahrádka? Jakou společnost zvolíte?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector