Pečivo tukové – standart (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka,voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471 | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 43 g |
Expedice Pondělí až neděle |
Bulka (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka,voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471 | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 43 g, 86 g, 130 g | Expedice Pondělí až sobota |
Rohlík karlovarský (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka,voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471 | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 46 g | Expedice Pondělí až neděle |
Pletýnka (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka hladká speciál, Sůl, droždí, MalzKonig, cukr | ALERGENY LEPEK |
Hmotnost: | 129 g | Expedice Pondělí až sobota |
Veka tuková (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, margarín (rostlinné oleje a tuky neztužené-palmová a řepkový, emulgatory E322, E471, E472e, sušená syrovátka, aroma, regulátor kyselosti E330), droždí, sůl, pšeničný lepek, sojová mouka, E341 | ALERGENY LEPEK, SOJA |
Hmotnost: | 400 g | Expedice Pátek |
Rohlík soja cereál (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, sojový cereál (pšeničné vločky, sojová drť, len, ovesné a sojové vločky, pšeničná mouka celozrnná, ječná sladová mouka, cukr, pšeničná sladová mouka pražená, směs koření, stabilizátor E412, sušená syrovátka, emulgátor E472e, E300, enzymy), voda, řepkový olej, droždí, sůl | ALERGENY LEPEK, SOJA, MLÉKO |
Hmotnost: | 60 g | Expedice Pondělí až sobota |
Rohlík lupikorn (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, cereál lupikorn (slunečnice, žitná a pšeničná trhanka, bramborové vločky, kukuřičná mouka, len, lupinová mouka, pšeničná sladová mouka, ječný sladový extrakt, emulgátor E472e, stabilizátor E412, glukóza, cukr, sušená syrovátka), droždí, řepkový olej, sůl | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 60 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bageta (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka,voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471 | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 130 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bageta soja cereál (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, sojový cereál (pšeničné vločky, sojová drť, len, ovesné a sojové vločky, pšeničná mouka celozrnná, ječná sladová mouka, cukr, pšeničná sladová mouka pražená, směs koření, stabilizátor E412, sušená syrovátka, emulgátor E472e, E300, enzymy), voda, řepkový olej, droždí, sůl | ALERGENY LEPEK, SOJA, MLÉKO |
Hmotnost: | 180 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bageta lupikorn (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, cereál lupikorn (slunečnice, žitná a pšeničná trhanka, bramborové vločky, kukuřičná mouka, len, lupinová mouka, pšeničná sladová mouka, ječný sladový extrakt, emulgátor E472e, stabilizátor E412, glukóza, cukr, sušená syrovátka), droždí, řepkový olej, sůl | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 180 g | Expedice Pondělí až sobota |
Raženka sezamová (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, droždí, rostlinný tuk, sezam (2%), sůl, cukr, sladová moučka, Malzkonig | ALERGENY LEPEK, SEZAM |
Hmotnost: | 60 g | Expedice Pondělí až sobota |
Veka celozrnná (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, sládkův chléb, malzkonig, droždí, cukr, olej, voda | ALERGENY LEPEK |
Hmotnost: | 300 g | Expedice Pondělí až sobota |
Rohlík celozrnný (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, kukuřičná krupice, pšeničné otruby, sojová drť, ječná sladová mouka, droždí, sůl, lněné semínko, sezam, slunečnice, kyselina E330, glukóza, emulgátory E322 a E472e | ALERGENY LEPEK, SOJA, SEZAM |
Hmotnost: | 80 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bageta celozrnná (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, kukuřičná krupice, pšeničné otruby, sojová drť, ječná sladová mouka, droždí, sůl, lněné semínko, sezam, slunečnice, kyselina E330, glukóza, emulgátory E322 a E472e | ALERGENY LEPEK, SOJA, SEZAM |
Hmotnost: | 150 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bageta speciál (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, margarín (rostlinné oleje a tuky neztužené – palmová a řepkový, emulgatory E322, E471, E472e, sušená syrovátka, aroma, regulátor kyselosti E330), droždí, sůl, lněné semínko, pšeničný lepek, sojová mouka, E341 | ALERGENY LEPEK, SOJA |
Hmotnost: | 200 g | Expedice Pondělí až sobota |
Cereálka (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, cereál tmavý (pšeničné vločky a zrna, sojový šrot, žitná mouka, sůl, kmín, sušená syrovátka, rostlinný tuk – palmový, emulgátor E472e, cukr, dextroza), droždí, řepkový olej, pšeničný lepek, sojová mouka, E341, lněné semínko, sezam | ALERGENY LEPEK, SOJA, MLÉKO, SEZAM |
Hmotnost: | 60 g | Expedice Pondělí až sobota |
Cereálek (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, pšeničné vločky a zrna, sojový šrot, rostlinný olej, žitná mouka, droždí, pražená žitná mouka, sůl, kmín, sušená syrovátka, ztužený rostlinný tuk, emulgátory, cukr, dextróza, sladová ječná mouka, sojová mouka, pšeničný škrob, enzym | ALERGENY LEPEK, SOJA, MLÉKO |
Hmotnost: | 60 g | Expedice Pondělí až sobota |
Veka (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, řepkový olej, droždí, sůl, ječná sladová mouka, cukr, pšeničný škrob, sojová mouka, emulgátory E322 a E472e | ALERGENY LEPEK, SOJA |
Hmotnost: | 400 g | Expedice Pondělí až sobota |
Rohlík se sýrem (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471, sýr Eidam | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 50 g | Expedice Pondělí až sobota |
Anglický rohlík (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471, anglická slanina | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bulka se sýrem (Ivanovice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, sušené mléko, ječná sladová mouka, sušená syrovátka, emulgátor E471, sýr Eidam | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 50 g | Expedice Pondělí až sobota |
Pizzatop (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, sýr, řepkový olej, droždí, sůl, cukr, rajčatový protlak, sušené mléko, ječná sladová mouka,kukuřičný škrob, koření, sušená syrovátka, emulgátor E471 | ALERGENY LEPEK, MLÉKO |
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Croissant celozrnný se zelím (Drysice) | ||
Složení: | ALERGENY LEPEK, SOJA |
|
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Dýňová kostka (Drysice) | ||
Složení: | pšeničná mouka, voda, cereál tmavý(pšeničné vločky a zrna, sojový šrot, žitná mouka, sůl, kmín, sušená syrovátka, rostlinný tuk-palmový, emulgátor E472e, cukr, dextroza), tykev loupaná, řepkový olej, droždí, pšeničný lepek, sojová mouka, E341 | ALERGENY LEPEK, SOJA |
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Croissant celozrnný (Drysice) | ||
Složení: | ALERGENY LEPEK, SOJA |
|
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Croissant sýrový (Drysice) | ||
Složení: | Pšeničná mouka, margarín (rostlinné tuky a oleje částečně ztužené – palmový), voda, emulgátor E322, E471, sůl, regulátor kyselosti E330, konzervant E202, aroma, barvivo E160, voda, cukr, droždí, vaječná melanž, sušená syrovátka, pšeničný lepek, emulgátor E471 a E472e, aroma, sýr Eidam | ALERGENY LEPEK, VEJCE, MLÉKO |
Hmotnost: | 80 g | Expedice Pondělí až sobota |
Bramborová kostka česneková (Drysice) |
||
Složení: | ALERGENY LEPEK, SOJA |
|
Hmotnost: | 100 g | Expedice Pondělí až sobota |
Příspěvek byl publikován v rubrice Běžné pečivo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Lepek – Wikipedie
Lepek, jinak také gluten, je všeobecný název pro skupinu složitých glykoproteinů (prolaminů), které se vyskytují ve vetšině rostlin z rodu trávovitých (Poaceae) jako například pšenice, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny.
Typy a vlastnosti
V případě pšenice se jedná o směs dvou prolaminů, gliadinu a gluteninu. U dalších obilnin se název odvozuje od jejich latinského rodového jména, v případě ječmene (Hordeum spp.) se tyto glutenové prolaminy nazývají hordeiny, žitné (Secale spp.) prolaminy se nazývají secaliny, ovesné (Avena spp.) aveniny atd.
Všechny tyto glykoproteiny se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.
Pšeničný alfa-gliadin a pravděpodobně i jiné prolaminy způsobují aktivaci procesu, kdy lidské tělo produkuje látku zvanou zonulin v tenkém strevě.
Tato látka uvolňuje vazby mezi epitelialními buňkami tenkého střeva a způsobuje jeho propustnost pro velké bloky nedostatečně strávených bilkovin (peptidy), které když proniknou do krevního systému způsobují přetížení imunitního systému a autoimunitní útočení na vlastní orgány s podobnými peptidy na jejich buněčném povrchu.
Součást stravy
Jde o důležitou součást tradiční evropské kuchyně, kvalitou a množstvím lepku (obvykle je udáváno, že čím více lepku a méně škrobu, tím lepší mouka) je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného. Dobrý lepek dává těstu pružnost a gumovost, která se projeví i na výsledném pečivu.
Množství lepku v mouce se udává v procentech, kvalita lepku je udávána pomocí bezrozměrné veličiny gluten index.[1] Měření lepku je dáno odbornou normou ČSN 461011-9 (461011)[2] Amatérsky se nejčastěji lepek v mouce měří testem, kdy se mouka smíchá s vodou, udělá se váleček a tento se natahuje, dokud nepraskne.
Váleček z lepší mouky s vyšším obsahem lepku se podaří natáhnout více.
Dobrovolné zřeknutí se potraviny s obsahem lepku může zvyšovat riziko vzniku cukrovky. Rozsáhlá americká studie zjistila, že ženy s nejvyšším obsahem lepku v potravě měly o 13 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu než ženy s nejnižším příjmem lepku.[3]
Nesnášenlivost lepku
Podrobnější informace naleznete v článcích Celiakie a Bezlepková dieta.
U nevelké části populace se projevuje nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie. Lepek je také jedním z potenciálních alergenů.
V případě celiakie a mnohdy také u osob alergických na lepek je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. Jisté studie naznačují, že může být dobré lepek kojencům neodpírat.[4] Ovšem ukazuje se korelace mezi celiakií a výší příjmu lepku u dětí.
[5] Za symptomy obtíží však nemusí být lepek, nýbrž fruktan.[6]
Odkazy
Reference
- ↑ lepek Archivováno 6. 1. 2014 na Wayback Machine (Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.)
- ↑ www.ceske-normy.cz
- ↑ Plusy i minusy bezlepkové diety.
Zvyšuje riziko vzniku cukrovky?
- ↑ S glutenem u kojenců tomu je nejspíš jinak, než tvrdí pediatři
- ↑ https://medicalxpress.com/news/2019-08-association-coeliac-disease-gluten-intake.html – Association between coeliac disease risk and gluten intake confirmed
- ↑ New study suggests it may be fructan, not gluten, that is upsetting people's stomachs
Související články
- Seitan
- Bezlepková dieta
Externí odkazy
- Obrázky, zvuky či videa k tématu lepek na Wikimedia Commons
- Slovníkové heslo lepek ve Wikislovníku
- Encyklopedické heslo Gluten v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích
Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty. |
Portály: Gastronomie
Autoritní data: GND: 4157717-6 | PSH: 6205 | LCCN: sh85055386 | WorldcatID: lccn-sh85055386
Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lepek&oldid=19326349“
Co se stane, když poruším předepsanou dietu???
TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA POTRAVIN?
Potraviny určené pro osoby s nesnášenlivostí lepku
Legislativní požadavky na obsah a označování lepku jsou upraveny nařízením (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které stanovuje jednotná evropská pravidla pro označování potravin z hlediska obsahu lepku. Nařízení (ES) č. 41/2009 stanovuje jak požadavky na potraviny určené pro zvláštní výživu, tak požadavky na potraviny určené pro běžnou spotřebu. Nařízení umožňuje deklarovat označení „bez lepku“ i na potravinách určených k běžné spotřebě, což přispívá k větší rozmanitosti stravy při bezlepkové dietě. Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku. Cílem nařízení je proto umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku tak, aby spotřebitelé na trhu nalezli potraviny odpovídající jejich potřebám a míře citlivosti. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto z pohledu označování a obsahu lepku vymezuje 2 základní kategorie, které se odlišují jakpožadavky na obsah lepku, tak stanoveným způsobem označení: * Označení „BEZ LEPKU“:Je určeno primárně pro potraviny z přirozeně bezlepkových surovin a je povoleno jak u potravin určených pro zvláštní výživu, tak u běžných potravin. Obsah lepku musí činit nejvýše 20 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. * Označení „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Je určeno pro označení potravin obsahujících jednu nebo více složek ze speciálně upravené pšenice, ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Údaj „velmi nízký obsah lepku“ není možné použít v označení běžných potravin a rovněž v označení potravin, které neobsahují žádnou složku z pšenice ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Obsah lepku musí činit nejvýše 100 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. Výše uvedený systém značení slouží spotřebitelům s nesnášenlivostí lepku jako základní vodítko při výběru vhodných potravin, které umožňuje získat základní, rychlé informace o charakteru potraviny z hlediska obsahu lepku.
DOPORUČENÉ POTRAVINY
POTRAVINY, U KTERÝCH JE TŘEBA SLEDOVAT JEJICH SLOŽENÍ?
VHODNÉ POTRAVINY
ZAKÁZANÉ POTRAVINY?
Zvláštní požadavky na oves
Většina osob, ale ne všechny, s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Tato otázka je předmětem pokračujícího studia a zkoumání vědců. Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto stanovuje zvláštní požadavky na oves určených k výrobě potravin pro zvláštní výživu pro osoby s nesnášenlivostí lepku: Oves určený pro výrobu potravin pro zvláštní výživu určených pro celiaky musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, ječmenem, žitem nebo jejich kříženci. Obsah lepku musí činit max. 20 mg/kg. Přechodná období, zrušení vyhl. č. 54/2004 Sb. Nařízení (ES) č. 41/2009 vstoupilo v platnost 1. ledna 2012. Nařízení nestanovuje lhůtu pro doprodání zásob potravin označených v souladu s předchozí právní úpravou tj. vyhl. č. 54/2004 Sb. a to s ohledem na téměř tříleté přechodné období, které výrobci měli na úpravu výrobků nebo jejich značení. Po 1. 1. 2012 mohou být na trhu pouze výrobky splňující požadavky nařízení (ES) č. 41/2009!!!
Zvláštní režim pro potraviny pro kojence a malé děti
Pravidla pro obsah a označování lepku jsou u těchto zvláštních kategorií potravin ošetřena vyhl. č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. Nařízení (ES) č. 41/2009 se nevztahuje na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu (tj.
výživu do 6 měsíců a do 12 měsíců věku dítěte). Vyhláška č. 54/2004 Sb. zakazuje u počáteční a pokračovací kojenecké výživy použití složek obsahujících lepek při výrobě uvedených potravin. U kategorie obilných a ostatních příkrmů určených pro děti mladší šesti měsíců vyhl. č.
54/2004 Sb. vyžaduje, aby byla uvedena informace o tom, zda výrobek obsahuje lepek či nikoli. Pokud je v těchto výrobcích deklarována nepřítomnost lepku, musí být označena výrazem „bez lepku“, přičemž musí být splněna limitní hodnota 20 mg/kg stanovená nařízením (ES) č.
41/2009.