Slivovice Účinky Na Zdraví?

Pokud užíváme slivovici v množství přiměřeném, má tento nápoj pozitivní vliv na rozšíření cév, spalování tuků, pomáhá proti nachlazení, chřipce, na ušní i oční choroby. Obklady ze slivovice tiší bolesti kloubů.

Jak je zdravá slivovice?

Slivovice má v přiměřeném množství velmi příznivý vliv na naše zdraví. Věděly to už naše babičky, které využívaly obklady z této pálenky na bolest kloubů. Destilát totiž dobře poslouží při velkých bolestech a otocích kolenních, loketních i ramenních kloubů. Možná si vzpomenete na slivovicový obklad proti bolestem zubů.

Jak škodí slivovice?

Pravidelná konzumace alkoholu není zdravá už sama o sobě, nicméně destiláty z peckového, jádrového a bobulového ovoce mohou navíc obsahovat vysoké koncentrace sloučeniny zvané uretan neboli etylkarbamát (ETK), která způsobuje buněčné mutace a zvyšuje riziko vzniku nádorových buněk v organismu, uvedli vědci.

Co léčí slivovice?

Pálenka ze švestek má pozitivní vliv na rozšíření cév, ale přijde k duhu také při nachlazení a chřipce. Obklady ze slivovice tlumí bolesti kloubů a zatočí s různými ušními onemocněními. Tekutý lék je generacemi prověřený likvidátor rýmy – pokud se pár kapek nasaje nosem.

Co obsahuje slivovice?

Klasické pálenky mají 37,5 až 50 objemových procent alkoholu, při vyšším obsahu se vytrácí aroma a chuť ovoce. U nás je nejběžnější slivovice, destilát ze švestek, blum nebo durancií. Správná slivovice by měla mít 52 procent alkoholu, při vyšším zředění lze údajně rozpoznat chuť vody.

Jak správně skladovat slivovici?

Jak skladovat pálenku, která větrá

Teplota při odvětrávání by měla být cca 15 °C a neměla by kolísat. Při vyšších teplotách by se zbytečně odpařoval i líh, a pálenka by tak začala ztrácet svoji sílu.

Jak zlepšit chuť slivovice?

Tinktura z černé borůvky. Sušené borůvky nasypeme do láhve a zalijeme slivovicí. Dobře uzavřenou láhev na čtrnáct dní uložíme v teple (stačí 20 °C). Scezenou tinkturu užíváme vnitřně v dávce 20 kapek, při průjmu ředíme 20 kapek ve lžíci vody.

Budete mít zájem:  Bylinky na slinivku – které jsou vhodné pro její posílení?

Kdy hoří slivovice?

Vykvašené ovoce se pálí při teplotě do 88 °C, kdy se odpařuje jen alkohol a v kvasu zůstávají silice, které jinak způsobují pachy a pachutě v konečném výrobku. Výpary se ochlazují a kondenzát vytéká do připravené nádoby.

Jak se dělá domácí slivovice?

Dejte si záležet, do kvasu nesmí jít žádné zkažené ovoce, listí, stopky, špína Pecky se nesmí porušit, znehodnotily by vám celý nápoj. Po očištění je potřeba ovoce rozdrtit, nejjednodušší metodou u peckovitého ovoce je rozšlapání (ve 100% čisté vaničce 100% čistými holínkami). Přidejte kvasnice dle návodu.

Kde se vyrábí slivovice?

Na Moravě probíhá výroba slivovice obvykle tak, že kvas si lidé vyrábějí z vlastních švestek a nechávají ho doma zrát až 8 týdnů. Pak jej odvezou do místní pálenice, kde se při teplotě okolo 90° stupňů vaří. Silný destilát se ředí vodou na konečných cca 50 % alkoholu.

Jak Řetízkuje slivovice?

Zkrátka řetízkuje

Řetízkování je proces, kdy ihned po nalití do sklenky stékají kondenzující pramínky alkoholu po jejím okraji. Jinak ale znalci také zkoušejí jakost tohoto destilátu tak, že si promnou malé množství slivovice mezi ukazováčkem a palcem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector