Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Šmejdi v potravinách, 2. DÍL – Tvaroh, puding a šlehačka

V 1. díle šmejďáckých potravin jsem vám ukázala, jak šmejdi mezi výrobci mléka a mléčných výrobků šidí mléko, sýry, jogurty a máslo. Dnes se blíže podíváme na zoubek dalším mléčným výrobkům: šlehačce ve spreji, zakysané smetaně, zakysaným mléčným nápojům, pudinkovým dezertům a tvarohu.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Lahodné matení zákazníka vs. tvrdá realita nekalých praktik výrobců mléčných výrobků

Šlehačka ze spreje nadýchaná jako obláčky neboli nebe v puse, božský moučník z poctivé zakysané smetany, mléčné nápoje přímo nabité zdravím, pudinkové dezerty napěchované čerstvou vanilkou a tvaroh do buchty že se srdce směje, vše samozřejmě dochucené ovocem zrovinka utrhnutým ze stromu někde na venkově.

Tak. Teď jsme si popsali reklamu. Jak ale vypadá laciné fiasko, které doma vytáhnete z lákavého obalu? Přečtete si, jak se nenechat oklamat.

TIP: Vyrobte si vlastní domácí mléko třeba z rýže, mandlí, ovesných vloček, kokosu nebo máku. Snadně, chutně, levně a navíc i zdravě.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

VYROBIT SI VLASTNÍ ZDRAVÉ MLÉKO

Šlehačka ve spreji z mléka nebo z vody?

Šlehačka se správně šlehá ze smetany, z mléka. Výrobci šlehačky ve spreji však často předvedou snad až úctyhodný výkon a “vaří” z vody.

Výrobci šmejďáckých šlehaček zneužívají toho, že česká legislativa nestanovuje, co v ní má a nemá být. Šlehačka ve spreji je však často jen voda smíchaná s tukem a emulgátory. Navíc v nich obvykle najdeme velké množství přidaných cukrů.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Dopřát si s rozumem kvalitní šlehačku občas na kávu či dort vaší linii neuškodí. Dobře si však rozmyslete, jestli koupíte tu nejlevnější sprejovou bez mléka a s hromadou chemie, nebo si ji ušleháte doma

DISKUSE: Co si o šlehačce ve spreji myslí někteří čtenáři ekonomika.idnes.cz?

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Kde sehnat kvalitní šlehačku?

S moderními kuchyňskými přístroji, které dnes máme v domácnosti témeř každý, není nic jednoduššího neš si poctivou šlehačku bez zbytečných přídavků ušlehat doma.

Platí že čím víc tuku ve šlehačce, tím líp. Kvalitní ušleháte ze smetany s 30 – 40 % tuku.

Výživový poradce Martin Škába pro tn.nova.cz radí:

Zakysaná smetana bez tuku, zato se škrobem

Mnozí výrobci klamou spotřebitele nejen tím, že do výrobků přidávají blafy, složení často neodpovídá ani tomu, co je miniaturním písmem uvedené na obale. Podle testu časopisu dTest každá 4. zakysaná smetana z 32 testovaných obsahovala méně tuku, než bylo deklarováno na etiketě.

Vedoucí redakce dTest Daniel Pavlis pro tyden.cz:

V mnohých smetanách kazí chuť také škrob. Jeho přítomnost žádný zákon nezakazuje, není ani předepsáno, kolik by ho ve smetaně mělo být. Podle výrobců údajně chuť nezhoršuje, a navíc brání uvolňování tekutiny. To se však podle dTestu nepotvrdilo.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Jahody se zakysanou smetanou a šlehačkou, nebo s blafem z vody, škrobu, barev a bez tuku?

Po jaké smetaně tedy sáhnout?

Vedoucí redakce dTest Daniel Pavlis pro tyden.cz:

7 kostek cukru v zakysaném mléčném nápoji pro lepší „zdraví“

Zakysané mléčné výrobky jsou proti běžnému mléku stravitelnější. Jsou plné vápníku a výborné pro naše zdraví.

Největším strašákem zakysaných mléčných nápojů jsou ochucené varianty – často plné cukru. Možná vás to překvapí, ale hodně sladký je například také výrobek oblíbené značky Hollandia Bio Bifi, který obsahuje 9,8 g přidaných cukrů na 100 g nápoje.

Lékař obezitolog Petr Hlavatý, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju pro supermamy.maminka.cz:

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Nejen Coca-Cola je plná přidaného cukru. Hromadu ho najdete také v ochucených zakysaných mléčných nápojích. Pijte kefíry, zakysanky a jezte čisté bílé jogurty.

4 rady, jak mléčný zakysaný nápoj vybrat:

Narazit můžete na kefír, kefírové mléko, acidofilní mléko, zákys neboli kyšku, jogurtové mléko, podmáslí, syrovátku. Čím se při výběru řídit?

  1. Kupujte jen výrobky s uzákoněným názvem. Pozor na jogurtové drinky a nápoje. Všechny výrobky s označením “jogurtový” naštěstí musí obsahovat nejméně 50 % jogurtu.
  2. Na prvním místě složení je mléko.
  3. Kefír je pro podporu trávení lepší než kefírové mléko.
  4. Sledujte obsah tuku a cukru.

Výživový poradce Petr Havlíček pro supermamy.maminka.cz:

Podle testu nezávislé laboratoře ALS Czech Republic byly z 20 testovaných mléčných nápojů nejúspěšnější Madeta Fitness brusinka, Kunín – jogurt na pití bílý, Kefírové mléko nízkotučné, podmáslí kysané Moravia a jahodové podmáslí Moravia.

Pudinkové dezerty (pudinkové krémy, dezerty s vanilkovou příchutí, pudinky) bez mléka

Když doma vaříte pudink, rozhodně přidáte mléko. Když vaří výrobce, přidá často mléko odstředěné, mléčný tuk, mléčné bílkoviny, syrovátku… Nic, co dobrovolně chcete.

Výrobci pudinkových dezertů často šetří na mléce, a na smetaně v těch se šlehačkou. Na cukr naopak skoupí tolik nebývají.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Dát si jednou za čas kvalitní pudinkový dezert vaší línii neuškodí

Na co si při nákupu pudinkového dezertu dát pozor?

  1. Pokud výrobek není označený jako mléčný, mléko v něm obsažené nemusí tvořit ani 50 %.
  2. Pudinkové krémy, dezerty s vanilkovou příchutí, pudinky a pudinkové dezerty nejsou ukotveny v zákoně.
  3. Šlehačka se často bělí titanovou bělobou E171, která je zejména pro děti nevhodná.

  4. Oproti jogurtům mají pudinkové dezerty mnohem méně bílkovin. Obsah kalorií je však ohromný.
  5. Pozor na nahrazování vanilky umělým a levnějším ethyvanilinem.
  6. “Aroma” může znamenat látky přírodní i syntetické. “Přírodní aroma” musí být přírodní.

  7. Výrazu “modifikovaný škrob” se neděste.

Rostlinné pudinkové dezerty

Já sama mléko nejím, ale i tak si na vanilkovém pudinkovém dezertu občas ráda pochutnám. Pokud jste na tom podobně jako já, nejspíš jste si všimli sójových pudinkových dezertů již profláklé značky Alpro, která nabízí hned několik sladkých variant (například čokoládový, vanilkový, karamelový nebo kokosový).

Naštěstí je malinký (125 g) – je totiž plný cukrů. Patří však k několika málo sójovým dezertům, které jsem měla možnost ochutnat, bez typické sójové pachuti.

Stejný belgický výrobce nabízí také značku Provamel, která není tak běžně v supermarketech k dostání, a někomu tolik nechutná – je však v bio kvalitě a bez bílého cukru.

Bezlaktózový i klasický pudinkový dezert si můžete udělat vcelku rychle i snadno sami doma – a mnohem zdravěji. Stačí uvařit oblíbený pudink (v kravském či rostlinném mléce) a mixérem pořádně rozmixovat dohladka.

Čím více tuku, tím je tvaroh lepší

Tvaroh patří k jedné z mála šizené potravině. Šidí se však i zde. Pečlivě studujte složení zejména u ochucených variant.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Co může být lepšího než domácí tvarohový koláč s čerstvým ovocem ze zahrádky?

Specialista na gastronomii Vladislav Stuparič pro tn.nova.cz:

Tvaroh v alobalu nebo ve vaničce?

Dříve platilo, že byl tvaroh v alobalu kvalitnější, než ten ve vaničce. Dnes se však musíte řídit spíše informacemi na obalech a nakupovat od osvědčených výrobků. Vždy záleží výrobce od výrobce a obecně nelze říct, jestli je kvalitnější tvaroh v alobalu či vaničce.

Jiřina Ostrowská z mlékáren Madeta, kde vyrábějí jak „alobal“, tak „vaničku“ pro vitalia.cz:

DISKUSE: Co si o rozdílu mezi tvarohu ve vaničce a alobalu myslí někteří čtenáři vitalia.cz?

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody
Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Jak se nenechat ošidit na mléčných výrobcích?

Stejně jako u dalších potravin, tak i u mléčných výrobků bohužel platí, že výrobci šidí kde můžou. Nejúčinnější zbraní zákazníka je zde lupa na titěrné písmenka a pečlivě pročítat složení.

Nebojte se však, že studováním etiket v obchodech strávíte půlku života. Brzy chytnete grif a objevíte své oblíbené kvalitní výrobky. Zárukou kvality bývají také farmářské výrobky přímo od kraviček.

DÁLE ČTĚTE: Šmejdi v potravinách, 1. DÍL – Mléko, máslo, jogurty a sýry.

K zájmu o aktivní a zdravý styl života mě přivedl až alarmující stav mého zdraví. Na vlastní kůži jsem si prožila, jaká kouzla se začnou dít, když tělu a duši namísto zanedbávání a rozkazování začneme naslouchat. Vystudovala jsem žurnalistiku a spojila dva koníčky dohromady.

Na katedře Environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně jsem odevzdala balářskou práci na téma Webové platformy a databáze sdružující environmentální projekty v ČR. Teď předávám své zkušenosti s hledáním harmonie, spokojenosti a laskavého přístupu sama k sobě dál.

Recepty na nejlepší náplně a krémy do dortu a zákusků

Základem dokonalého dortu je náplň. A právě krémová náplň  je to, co mnohé hospodyňky odrazuje od upečení slavnostního dortu na narozeniny pro své nejmilejší. Odvážnému však štěstí přeje. Vytáhněte tedy mixér a směle se pusťte do výroby nadýchaného krému do zákusků nebo jemné náplně do dortu či dokonale tuhé šlehačky.

Základní máslový krém – jednoduchá nádivka do dortu

Do základního máslového krému můžete podle chuti přidávat další ingredience – kakao, ovocný džem, vanilku, kávu, likér… Krémem pak zákusky a dorty plňte, natírejte nebo zdobte.

Základní máslový krém získáte vyšleháním 150 g másla pokojové teploty se 160 g moučkového cukru.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Čokoládový máslový krém

Tento krém je sice máslový, ale nemusíte se bát, že bude příliš těžký. Mléko ho totiž odlehčí, takže se bude dobře natírat jako náplň a zároveň bude dobře držet tvar, když ho použijete na zdobení dortů či cupcaků.

Do receptu na tento čokoládový krém jde 115 g másla, 630 g moučkového cukru, 65 g kvalitního kakaa, 10 polévkových lžic mléka.

Nejprve vyšlehejte máslo do pěny. Pomalu přimíchejte kakao, polovinu cukru a polovinu mléka. Když se vše dobře spojí, vmíchejte druhou polovinu ingrediencí. Začněte pomalu a postupně přidávejte rychlost otáček mixéru. V lednici vám tento krém vydrží až 2 týdny.

Vyzkoušejte napéct čokoládové cupcakes, které potěší celou rodinu.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Bílkový krém šlehaný nad párou

Příprava je trochu náročnější, odměnou vám však bude univerzální krém, který můžete použít jako podkladovou hmotu pod marcipánový potah nebo jako náplň či krém na zdobení zákusků.

Do nerezové nebo skleněné mísy dejte 4 bílky a 180 g moučkového cukru. Mísu vložte do vodní lázně a za stálého šlehání dejte vařit. Když začne voda vřít, šlehejte už jen asi půl minuty, aby se bílky nesrazily. Hrnec s vodou dejte mimo sporáku a bílky šlehejte ještě asi 3 minuty. Mísu vyjměte z vodní lázně, zakryjte vlhkým hadrem a bílky nechte vychladnout.

Mezitím vyšlehejte 500 g másla a 100 g moučkového cukru a opatrně zašlehejte vychladlé bílky.

Žloutkový krém šlehaný nad párou

Ani žloutky nepřijdou vniveč. Krémem ze žloutků můžete plnit nejenom klasické piškotové korpusy, ale třeba i trubičky z listového těsta nebo jej můžete použít do ovocně-šlehačkových sklenic.

Potřebovat budete:250 ml smetany na šlehání (alespoň 33%)100 g másla3 žloutky2 čajové lžičky hladké mouky6 polévkových lžic moučkového cukru1 čajová lžička vanilínového nebo vanilkového cukru

V misce nad párou vyšlehejte žloutky, vanilkový cukr a mouku do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny moučkový cukr a máslo. Přidejte žloutkovou hmotu a spolu vyšlehejte na jemný krém.

Tip redakce Hello Tesco: K žloutkům na šlehání přidejte 50 gramů nalámané kvalitní hořké čokolády Tesco Finest a získáte lahodný čokoládový krém.

Krém z kondenzovaného mléka

Máslový krém z kondenzovaného mléka je tak jednoduchý, že jeho přípravu můžete svěřit i větším dětem. Do 250 g vyšlehaného másla přidejte 1 konzervu nebo 400 ml kondenzovaného mléka. Krátce umixujte. Ideální je jako náplň do ovocných dortů a zákusků.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Mascarpone nádivka do dortu

Nejjednodušší mascarpone nádivku do dortu získáte vyšleháním stejného dílu mascarpone pokojové teploty a dobře vychlazené smetany na šlehání. Výborně se spojuje s chutěmi ovoce v ovocných dortech a zákuscích.

Domácí mascarpone ze smetany

Mascarpone je trochu dražší záležitost. Proto vám nabízíme dvě možnosti levnější verze této mléčné dobroty. Na domácí mascarpone vám postačí jen zakysaná smetana, případně smetana a jogurt.

Dvě 18-procentní kyselé smetany odvíčkujte a v kelímcích dejte do mikrovlnky. Při 750 W zahřívejte 20 sekund. Promíchejte a zkuste, zda jsou smetany teplé. Nesmějí být horké! Sítko vystelte plátnem nebo utěrkou.

Smetany vylijte do sítka, vystlaného utěrkou nebo plátnem, svažte do „batůžku“ a v misce vložte do chladničky do druhého dne. Přebytečná tekutina odteče a vám zůstane jen krémový sýr.

Domácí mascarpone ze smetany a jogurtu

Pokud vám vadí používání mikrovlnky, zkuste recept bez ní. Potřebovat budete 2 velké bílé řecké jogurty a 2 velké kyselé smetany. Nalijte je do utěrky v cedníku a ten postavte do misky nebo na širší sklenici, aby měla přebytečná syrovátka kam odtékat. Nechte odstát alespoň 24 hodin a domácí mascarpone použijte stejně, jako kupované.

Mascarpone můžete použít na naplnění skořicové rolády

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Máslový krém s pudinkem

Máslovo-pudinkový krém je ideální pro plnění dezertů z listového nebo odpalovaného těsta. V ½ litru mléka uvařte dva vanilkové pudinky s jedním vanilkovým cukrem. Pudink by měl být hustší. Přikryjte ho potravinářskou fólií, aby se na vrchu neudělala „kůže“ a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do pudinku vmíchejte 200 – 250 g másla a podle chuti cukr. Vyšlehejte na jemný krém.

Recept na bleskové nepečené keksové řezy

Na plech rozložte vrstvu čtyřúhelníkových máslových sušenek podle chuti a na ně rozetřete pudinkový krém. Přikryjte druhou vrstvou sušenek a dejte ztuhnout alespoň na tři hodiny do chladničky.

Náš tip: Na pudinkový krém navrstvěte šlehačku a až potom přikryjte sušenkami. Ty můžete ještě polít čokoládovou polevou.

Tvarohový krém

Obměnou máslového pudinkového krému je tvarohová náplň do zákusků. Připravíte ji stejným způsobem, jen namísto másla použijete tvaroh.

Ganache

Ganache, tedy „ganáš“, je univerzální krém, který můžete použít ať už jako náplň nebo jako polevu. Ganache je výborná i jako podklad pod potahové hmoty na dortu. Použitá jako náplň perfektně drží na korpusu a netaje. Ganache se dokonale hodí i na polevy a glazury, protože úžasně zahladí různé nerovnosti, pěkně se leskne a hlavně při krájení nepraská.

Pravá ganache se připravuje pouze ze dvou surovin, a to minimálně 33 procentní smetany ke šlehání a kvalitní čokolády s minimálním podílem kakaa 60 %. Podle toho, na co ji chcete použít, volte poměry smetany a čokolády:

  • na polevy a glazury volte poměr 1:1,
  • na krémy a nádivky 1:2,
  • na šlehanou pěnu 2:1.

Na výrobu ganache zahřejte smetanu ke šlehání téměř k varu, ale nevařte. Do horké smetany nalámejte čokoládu a nechte ji roztát. Metličkou pomalu míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí do jedné hladké hmoty se smetanou. Poté nechte krém vychladnout – na polevy asi 10 minut, na náplň a zdobení několik hodin, dokud nebude dostatečně tuhá.

Tip cukrářek: Pro větší lesk polevy přidejte do ganache kousek másla a pro jinou chuť zas trochu kávy, vanilkového nebo malinového extraktu, ovocné šťávy. Pamatujte ale na to, že s další přísadou se změní i struktura ganache.

Jak vyšlehat tuhou šlehačku?

Nejjednodušší způsob je zahrkat šlehačkou ve spreji. My však tuto možnost nyní obejdeme a zaměříme se na pravou šlehačku. Jak z ní udělat tuhou šlehačku a ne hrudkovitou hmotu či dokonce máslo? V první řadě pracujte s nejméně 33-procentní šlehačkou.

Ta musí být dokonale vychlazená, proto ji před použitím dejte ještě na pár minut do mrazničky. Miska i šlehač musí být čisté, bez zbytků mastnoty a podle možnosti také studené. Šlehačku šlehejte nejprve pomalu a postupně přidávejte rychlost. Vyšlehanou byste ji měli mít asi za dvě minuty.

Použít můžete i trochu rozpuštěné želatiny. Se želatinou vám šlehačka bude držet tvar i dva dny.

Šlehačka se vám bude hodit i do dýňového cheesecaku bez lepku.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Kávová šlehačka

Milovníkům kávy se zavděčíte zákusky s kávovou šlehačkou. Tu uděláte z 250 ml vysokoprocentní smetany, 2 čajových lžiček rozpustné kávy a 2 lžiček moučkového cukru. Kávu a cukr smíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Rychle vypněte, nechte vychladnout a pak dejte do chladničky.

Tip zkušených hospodyněk: V chladnoucí šlehačce rozpusťte trochu želatiny, aby lépe držela.

Jak vyšlehat tuhý sníh?

Když už jsme šlehali krémy, náplně i šlehačku, neměli bychom zapomenout ani na perfektně ušlehaný sníh. Ten sice jako nádivku nepoužijete, ale bez něj byste nadýchanou dortovou piškot ani pusinky věru neupekli.

Při šlehání sněhu z bílků je důležité, aby v nich neplaval ani kousíček žloutku. Buďte proto při oddělování žloutků od bílků důslední. Nádoba i metličky na šlehání musí být dokonale čisté.

Do bílků přidejte špetku soli a tolik lžiček ledové vody nebo citrónové šťávy, kolik bílků jste použili. Sníh začněte šlehat na nízkých otáčkách a když na bílků vznikne pěna, otáčky zrychlíte.

Hotový sníh dělá špičky a při převrácení misky z ní nevypadne.

Cukr přidávejte až když je sníh hotový. Do těsta ho vmíchávejte opatrně a zásadně pouze vařečkou, ne mixérem.

Citrónové sněhové pusinky s ovocem

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Sněhové pusinky lehké jako peříčko

Pevně ​​ušlehaný sníh z bílků a cukru je základem pro sněhové pusinky lehoučké jako pírko.

Na 3 velké vejce počítejte se 400 g cukru. Bílky z vajec dejte do mixéru a prosejte na ně cukr. Na nižších otáčkách míchejte, dokud se veškerý cukr nespojí s bílky. Průběžně stěrkou stírejte hmotu usazenou na misce. Potom přepněte mixér na vysoké otáčky a šlehejte asi 5 minut, dokud nezačne dělat špičku.

Na barevné sněhové pusinky používejte vždy jen gelovou barvu, abyste do bílkové hmoty nepřidávali zbytečnou tekutinu. Během šlehání se barva trochu zesvětlí. Při tmavých barvách přidejte o trochu cukru více, aby byla barva intenzivnější. Barevný sníh nechte odpočívat alespoň dvě hodiny, aby se barevné pigmenty rozvinuly.

Ověřený tip: Misku s rozšlehaným barevným sněhem přikryjte vlhkým hadrem a odložte na noc do lednice. Druhý den bude mít barva krásně intenzivní tón.

Všechny suroviny, potřebné na pečení fantastických dortů a zákusků, vám Tesco přiveze až domů.

dTEST: Šlehačky ve spreji: Kdo „vaří“ z vody?

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Řeč je o šlehačkách ve spreji. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 šlehačkových sprejů dostupných v českých obchodech. Ukázalo se, že leccos, co vypadá jako šlehačka, nejenže není vyrobeno ze smetany, ale dokonce ani z mléka. Daní za pohodlí tak může být „šlehačka“ v podobě vody a palmového tuku

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vodyOstražitost se při nákupu těchto výrobků rozhodně vyplatí. „Neexistuje totiž žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat. Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Základ některých šlehaček ve spreji tvoří smetana s cukrem, stejně jako v případě domácí šlehačky. Ovšem s tím rozdílem, že příprava šlehačky doma se obvykle obejde bez přídatných látek. Jiné sprejové šlehačky jsou postaveny v lepším případě na odstředěném mléce, v tom horším na vodě. A palmojádrovém tuku.

Příkladem může být Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné.

Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ uvádí Hana Hoffmannová. Podobně na tom byly i další „vodové“ spreje, byť za ně utratíte o poznání méně: coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná.

Ačkoli by se mohlo zdát, že sprejové šlehačky bez smetany a mléka jsou vhodné pro alergiky, není tomu tak – obsahují totiž mléčnou bílkovinu.

Doporučení z pohledu kvality a výživy by podle časopisu dTest zasloužila pouze jediná ze srovnávaných šlehaček – Debic Dairy Cream without Sugar. Její cena je nejvyšší, má však nejčistší složení. Vedle takřka 100% obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru.

Někde mezi smetanovými šlehačkami a těmi vodovými stojí výrobky z odstředěného mléka. Mléčný podíl se u nich pohyboval mezi 57 a 68 %. V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny. Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových.

Někdo může spatřovat pozitivum nesmetanových výrobků v jejich mnohdy nižší ceně, která je zhruba na dvou třetinách „opravdových“ šlehaček. Smetanový výrobek Albert Quality za 26,90 Kč však teorii, že kvalitnější produkt musí být zákonitě i výrazně dražší, popírá. Zvlášť s přihlédnutím k Dorlay Topping z mléka a rostlinných tuků, který se prodává za 45 Kč.

Při výběru sprejové šlehačky, která by se co nejvíce přiblížila té domácí, nezbývá než důkladně prostudovat složení. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení. Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného.

Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu. Rostlinné tuky nemají v opravdové šlehačce co pohledávat.

V případě, že máte rádi sladkou šlehačku, vybírejte raději tu s cukrem, než s glukózo-fruktózovým sirupem,“ doporučuje Hana Hoffmannová.

Text a foto: dTEST

Komentáře

komentářů

Jak správně vyšlehat smetanu … a pár tipů ke šlehačce – Moravia

Smetana přešlehaná na máslo? Nebo je šlehačka příliš tekutá a netuhne? Vyšlehat správně smetanu není věda, ale ani samozřejmost. Přečtěte si následující doporučení a máte vyhráno, nebo alespoň dobře nakročeno.

  • Obsah tuku ve smetaně by měl být alespoň 33 %.
  • Smetana musí být vždy dobře vychlazená. Ponechte ji do poslední chvíle v lednici. Doporučuje se vychladit i mísa (ideálně kovová), případně šlehací metly.
  • S tím souvisí i další rada – nešlehat tam, kde se právě vaří či peče. V horkém vzduchu šlehačka špatně tuhne.
  • Začněte šlehat na nižší obrátky a postupně přidávejte výkon šlehače. Ke konci pak opět uberte na otáčkách. A kdo šlehá ručně v závěru už stejně polevuje ????
  • Konzistence je na vás. Někdo raději tekutější šlehačku, která se rozlije po lívancích, jiný zase pořádně pevnou, která drží tvar na kávě i zákusku. Ale nikdy nešlehejte příliš dlouho, jinak výsledkem nebude lahodný krém, ale takové divné máslo s podmáslím.

… pár tipů navíc:

  • Pokud sladíte smetanu cukrem, přidejte i špetku soli. Sůl vyzdvihne chuť smetany a zvýrazní chuť cukru.
  • Přidejte pár kapek citronu. Smetana díky němu lépe ztuhne.
  • Barevná šlehačka je efektní i snadná. Přidáte jen potravinářské barvivo (mají ho i v drogériích).

Trochu jiné šlehačky

Tvarohová šlehačka

Měkký tvaroh umícháme s vanilkovým cukrem a zlehčíme pevně ušlehanou smetanou. Tvarohová šlehačka dobře drží tvar a má příjemnou chuť. Výborně se hodí i jako náplň do dortů, palačinek a dalších moučníků.

Pařížská šlehačka I

25 g kakaa a 35 g moučkového cukru smícháme se smetanou ke šlehání (33 % tuku, 250 ml) a vše zahříváme až k bodu varu. Necháme lehce přejít varem a odstavíme. Důležité je nechat směs pořádně vychladit v ledničce (12 – 24 hodin). Pařížskou šlehačku šleháme opatrně, bývá hotová dříve než ta klasická a snadno se pak přešlehá.

Pařížská šlehačka II

Smetanu ke šlehání (33 % tuku, 250 ml) nalijeme do nerezové nebo skleněné misky a přidáme nalámanou kvalitní čokoládu (70 g). Za stálého míchání vše necháme rozpustit ve vroucí vodní lázni. Odstavíme a necháme vychladnout. Misku poté přikryjeme fólií nebo alobalem a vložíme do ledničky na 12 – 24 hodin. Šleháme při středních otáčkách, opatrně do hustého krému.

A jak je to se šlehačkou ve spreji?

Protože není šlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, rychle padá a na teplém pokrmu či v kávě se rozpustí prakticky okamžitě.

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Šlehačka s malinami, zdroj: pixabay.com

Apetitus.cz"

Březnová výzva Odvážných pekařů se málem nekonala. Naštěstí byla ale celkem jednoduchá a jedna ze surovin se mi dosti náhodně připletla do cesty. Na výzvu jsem si hned vzpomněla a měla jsem jasno. Tento měsíc bylo naším úkolem stvořit zálivku na salát …

Archiv Apetitus.cz: Pátek, 14. března 2014

Při procházce přírodou můžete v těchto dnech snadno zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Pokud ještě nemáte nasbíráno, neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.

Další články k tématu: • Česká kuchyně cizincům chutná, jen hledají více zeleniny a nechápou smažák • Česká kuchyně má své kouzlo. Jen ho musíte objevit, říká Winterová • Česká kuchyně? To byl pro mě šok, říká Němec • Česká kuchyně může být i zdravá, …

Blíží se období Velikonoc, kdy se na mnohých stolech objeví kachna na různé způsoby. Proč si ale opeřence nevychutnat tak, jak ho už po staletí připravují čínští kuchaři? Nabízíme inspiraci přímo z Pekingu.

Pohanka je stále takovou popelkou. Na našem území se tato bylina pěstovala již od 12. století a byla velmi populární plodinou. Dnes na ni ale často zapomínáme a jako přílohu si raději uvaříme brambory, rýži nebo těstoviny. Přitom je pohanka skvělým …

Běžně to funguje tak, že se člověk rozhodně něco udělat, pak to udělá poprvé, podruhé, ještě několikrát, vypiluje a pak o tom sem napíše článek. Tentokrát to bylo tak, že jsem dostala nečekaný e-mail od Bruna, zdali nechci recept na turecký med. Že …

Archiv Apetitus.cz: Sobota, 15. března 2014

Další články k tématu: • Martin v bistru. Jen na kávu a zákusek • Restaurace U Dělového kříže: kanonáda žaludků • Diskrétní Kalina: favoritka pražských labužníků • Kam vyrazit? Skvělá gastronomie Na Hradbách • Restaurace Kastrol jako venkovská pohoda …

V Cancale na bouřemi bičovaném výběžku zátoky Mont Saint-Michel už vlny spláchly hranici mezi zemí a mořem. Rybáři vyjíždějí s loděmi na kolečkách přímo do zátoky, aby prohlédli sklizeň – bohatou škálu mušlí ceněných po celé Francii.

Dorazilo jaro, začala jsem kýchat.   Uvidíme jak to dopadne letos, protože tentokrát budu připravena a budu proti  alergické reakci bojovat limonádou.  Kvašenou pochopitelně.  A to z kopřivy, perily a rozmarýnu. To jsou totiž bylinky, které by právě …

Paella je národní španělský pokrm z rýže, masa a zeleniny. Existuje velké množství variací na tento pokrm, často se podává s mořskými plody, ale to v mé kuchyni opravdu nehrozí… Takže tedy v dnešním receptu jsou použity kuřecí paličky a vynikající …

Pivnice v centru Brna je záhadně vždy při ruce a dá se tu jen chvíli poklábosit, zahnat žízeň nebo oslavit narozeniny. V servisu piva je zbytečné hledat chyby. Nejsou. Snad jen ten, kdo má opravdu velký hlad, sem kvůli jídlu tak často nezavítá.

Oldo, občas se stane, že nemám chuť vymýšlet recepty a běhat po nákupech. Proto, když se mi naskytla možnost vyzkoušet novou službu, kterou poskytuje Vaříme.cz , neváhala jsem ani chvíli. 🙂 O co vlastně jde? Na jejich stránkách najdeš každý týden 9 …

Archiv Apetitus.cz: Neděle, 16. března 2014

Jak byste pojmenovali vodu smíchanou se ztuženými tuky a devíti emulgátory? Pokud vás napadla sprejová šlehačka, poklona. Šlehačka je totiž název prakticky pro cokoliv.

Jemné ricottové gnocchi patří k našim nejoblíbenějším a fazolová omáčka k nim perfektně pasuje.

Až se tenhle text zobrazí na webu, budu na cestě do Rakouska k Moserům, pro víno do aktuálních biodynamických bedýnek. Dnes jen nakousnu téma, které se mně honilo hlavou o víkendu. Biodynamické bedýnky měly nejmenší ohlas z dosavadních 25 …

Další články k tématu: • Nechcete v horku zapínat troubu? Vyrobte si dezert bez pečení • Jak se vaří v Alcronu? Podívejte se do michelinské kuchyně • Jak na poctivý hamburger? Poradí Roman Paulus • Koprovka? Jedině s loupanou plecí, radí Paulus • …

Hledáte tip na sladké pohoštění, ale neradi trávíte v kuchyni celé hodiny? Potom vyzkoušejte tento dortík. Chutí rozhodně nezklame!

dTest: Šlehačky ve spreji – kdo „vaří“ z vody?

Ostražitost se při nákupu těchto výrobků rozhodně vyplatí. „Neexistuje totiž žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat.

Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl.

A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Základ některých šlehaček ve spreji tvoří smetana s cukrem, stejně jako v případě domácí šlehačky. Ovšem s tím rozdílem, že příprava šlehačky doma se obvykle obejde bez přídatných látek. Jiné sprejové šlehačky jsou postaveny v lepším případě na odstředěném mléce, v tom horším na vodě. A palmojádrovém tuku.

Příkladem může být Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné.

Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ uvádí Hana Hoffmannová. Podobně na tom byly i další „vodové“ spreje, byť za ně utratíte o poznání méně: coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná.

Ačkoli by se mohlo zdát, že sprejové šlehačky bez smetany a mléka jsou vhodné pro alergiky, není tomu tak – obsahují totiž mléčnou bílkovinu.

Doporučení z pohledu kvality a výživy by podle časopisu dTest zasloužila pouze jediná ze srovnávaných šlehaček – Debic Dairy Cream without Sugar. Její cena je nejvyšší, má však nejčistší složení. Vedle takřka 100% obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru.

Někde mezi smetanovými šlehačkami a těmi vodovými stojí výrobky z odstředěného mléka. Mléčný podíl se u nich pohyboval mezi 57 a 68 %. V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny. Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových.

Někdo může spatřovat pozitivum nesmetanových výrobků v jejich mnohdy nižší ceně, která je zhruba na dvou třetinách „opravdových“ šlehaček. Smetanový výrobek Albert Quality za 26,90 Kč však teorii, že kvalitnější produkt musí být zákonitě i výrazně dražší, popírá. Zvlášť s přihlédnutím k Dorlay Topping z mléka a rostlinných tuků, který se prodává za 45 Kč.

Při výběru sprejové šlehačky, která by se co nejvíce přiblížila té domácí, nezbývá než důkladně prostudovat složení. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení. Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného.

Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu. Rostlinné tuky nemají v opravdové šlehačce co pohledávat.

V případě, že máte rádi sladkou šlehačku, vybírejte raději tu s cukrem, než s glukózo-fruktózovým sirupem,“ doporučuje Hana Hoffmannová.

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

kvalita , potraviny , TZ , dTest , šlehačka

autor: Tisková zpráva

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector