Sladký zázrak stévie – rostlina sladší než cukr je v Česku

Stévie, jinak také sladká tráva, zelené zlato či medové lístky, je rostlina původem z Jižní Ameriky. Tato vytrvalá bylinka má drobné zelené lístky a jemné bílé květy. Je až 300krát sladší než klasický cukr a hlavně zdravější! 

Vedle vitamínů A, C a E obsahuje i řadu minerálních látek, jako jsou například selen, draslík, železo, fosfor, vápník, sodík, magnesium či zinek. Navíc neobsahuje žádné kalorie. Je tak vhodná pro diabetiky a i pro vás, kteří chcete shodit nějaké to kilo navíc. 

Novinkou posledních měsíců je i angínovník čínský: Poradí si nejen s angínou. Ale pozor na předávkování!

Velký konkurent cukrové třtiny a řepy!

Cesta na evropský trh byla zdlouhavá a komplikovaná, oficiálně bylo její používání schváleno až v roce 2011. Není proto divu, že pro mnohé z vás je stévie ještě velkou neznámou.

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v ČeskuSušená stévie je mnohem sladší než čerstvé lístky.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dnes se dá sehnat v usušené formě, v tabletách nebo si nekonečný zdroj cukru můžete pěstovat doma na okenním parapetu. Lístky si pak můžete sami usušit nebo zamrazit. Překvapivě platí, že usušené lístky stévie jsou sladší než ty čerstvé.  Lístky vždycky sklízejte před odkvetením rostliny. Pokud zapomenete, listy vám začnou usychat.  

  • Levandulová inspirace: Provoňte si domov kouzelnou květinou z Provence

Sladká chuť a nula kalorií? Se stévií to není utopie! 

Důvodem k jejímu pořízení je určitě její sladká chuť. Lístky vám pomohou osladit různé nápoje či pokrmy. Stala se součástí i mnoha žvýkaček bez cukru, a dokonce se její výtažky začaly objevovat i ve velmi oblíbené Coca-cole. 

Stévie má však i blahodárný vliv na váš organismus. Povzbuzuje trávení, uklidní podrážděný žaludek a poradí si i s plynatostí. Stabilizuje hladinu cukru v krvi i vysoký krevní tlak. Snižuje únavu a pocit hladu, dokonce zahání chuť na cigaretu i alkohol. 

Pokud je vám nedobře, pomůže vám náš bylinkový seriál: heřmánek voní a mírní bolest zubů

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v ČeskuStévie je perfektní pomocník při hubnutí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na rozdíl od klasického cukru nezpůsobuje zubní kazy. Ba naopak! Svým působením ničí bakterie v dutině ústní, které za vznik kazů mohou. Pomáhá na nemocné dásně a urychluje hojení oparů a aftů, zmírní i nepříjemný zápach z úst. Není proto divu, že se přidává do zubních past a ústních vod. 

  • Vůně v bytě: Skořice vám pomůže proti stresu, vanilka vyvolá chuť na sex

Dnes je stévie nejzdravější sladidlo na světě, ale nebylo tomu tak vždycky. V 80. letech bylo její užívání spojeno s rakovinou prsu. Tento názor byl však brzo zavrhnutý a naopak se ukázalo, že díky antioxidantům, které obsahuje, má protinádorové účinky. Dnes se využívá i při léčbě rakoviny. A mnohé studie spíše ukazují na nebezpečnost umělých sladidel. 

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v ČeskuStévie je sladší a zdravější než klasický řepný cukr.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čím více tepla a světla, tím více je sladká

V jarních měsících stévii seženete u pěstitelů nebo v zahradnických centrech a postarat se o rostlinku doma už není nikterak náročné. Umístíte-li rostlinu na okenní parapet, odmění se vám sladkou chutí.

Čím více světla a tepla totiž rostlina má, tím více je sladká. Se zálivkou opatrně, přemokření jí vůbec nesvědčí. Stejně tak pozor na chlad, mohl by být důvodem jejího úhynu.

V létě se vyplatí umístit rostlinu ven, pozor však na vítr.

Rostlinu si doma i snadno rozmnožíte. Dá se roznožit řízkováním či odnožemi. Snažíte-li se ji rozmnožit skrz semínka, pak je důležité dopřát semínkům dostatek světla. Není proto vhodné je vkládat úplně do zeminy. 

Je stévie zázračná, nebo nebezpečná?

Jakmile se na trhu objevila stévie a začalo se o ní psát, zdálo se, že má bílý cukr odzvoněno. Zázračné přírodní sladidlo původem z rostlinné říše s názvem stévie jej ale zatím nenahradilo. Přesto je až třistakrát sladší než cukr, neobsahuje vůbec žádné kalorie, chrání naše zuby před kazem a navíc snižuje chuť na kouření.

I když po celém světě bojujeme s nadváhou a obezitou a neustále pořádáme rozsáhlé kampaně v boji proti kouření, na které ročně zemře na 5 milionů lidí, tato zázračná rostlinka stále bílý cukr moc nenahrazuje. Přitom s nadváhou a obezitou bojuje víc než polovina obyvatel.

Stévie jako náhrada cukru?

Na vzniku problémů s nadváhou se nejvýrazněji podílí náš současný a velmi pohodlný styl života s hodinami prosezenými u počítače s nedostatkem pohybu. V kombinaci s nevhodnou stravou plnou cukru a tuku bychom se měli nad strií vážně zamyslet. Bílému cukru se říká bílý jed nebo zabiják. Podle posledních studií je více škodlivý než tuky. Stévie může být výbornou náhradou cukru.

Stévie a cukrovka

Navíc se přebytek cukru významně podílí na vzniku a rozvoji obezity, může vyvolat diabetes, celou řadu onemocnění srdce a cév, zvyšuje riziko rakoviny střev, slinivky a žaludku. Průměrný Čech spotřebuje 37 kilogramů čistého cukru ročně, o 5 kilogramů více než je doporučené maximum. I proto je stévie místo cukru lepší.

Pozor na umělá sladidla

Cukr určitě není vhodné nahrazovat umělými sladidly, jako je sacharin, acesulfam nebo aspartam. Tyto syntetické látky pracují na zákeřném principu.

Úplně totiž zmatou náš mozek, který v reakci na jejich přijímanou sladkou chuť zcela mylně předpokládá, že naše tělo právě dostalo velkou dávku energie.

Vyšle slinivce břišní signál k uvolnění hormonu inzulinu, který následně začne cukr z krve odbourávat.

Jenže na rozdíl od cukru žádné syntetické sladidlo glykemii nezvyšuje. To už je ale pozdě a inzulin už pracuje na plné obrátky. Místo aby naši hladinu cukru snížil z vysoké na běžnou, sníží nám ji z běžné na nízkou až nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla pocit vlčího hladu a nejpozději za hodinu do sebe cpeme mnoho kalorií.

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Stevie sladká – na co vše ji využít

Stévie sladká je původem jihoamerická pralesní rostlina, známá jako medové lístky. Obsahuje alkaloidy steviosidy, které jsou 300x sladší než bílý cukr.

Je to tak, že 1 gram stevie respektive steviol-glykosidů sladí jako 300 g cukru. Na rozdíl od cukru ale nemá žádné kalorie.

Nejdůležitější však je, že stévie nezpůsobuje v našem organismu stejný efekt, jako mají umělá sladidla, který je výše popsán.

Nevyvolává vyplavování inzulinu ani žádné výkyvy hladiny krevního cukru. Z tohoto pohledu je tedy zázračná. Dílem lobby cukrovarského průmyslu a producentů sladidel se ale bylinka neprosadila.

Do konce roku 2011 bylo na území celé Evropské unie navíc přísně zakázáno stévii v potravinách používat. Důvodem bylo to, že se prý údajně neví, zda nemůže být škodlivá.

V Japonsku nebo v Jižní Americe se stevie sladidlo používá ke slazení po celá dlouhá staletí.

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Stévie a boj proti zubnímu kazu a další přednosti

Výzkumy prokazují, že je stévie lidskému organismu prospěšná. Má silné antibakteriální účinky a chrání naši ústní dutinu i dásně před záněty a naše zuby před zubními kazy. Často se proto stévie používá do zubních past a ústních vod.

Zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty, urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá hojení ran. Je výborným antioxidantem pro vlasy, nehty a pleť.

Navíc reguluje chuť kuřáků na cigaretu a může nás zbavit nikotinové závislosti.

  • udržuje stálou hladinu glykemického indexu i při cukrovce
  • podporuje fungování slinivky břišní
  • snižuje chutě na sladké
  • podporuje hubnutí
  • urychluje metabolismus
  • zlepšuje trávení a vyprazdňování
  • zlepšuje budování svalové hmoty
  • urychluje hojení pokožky, ať už jde o akné, ekzém, řezné rány i popáleniny
  • normalizuje krevní tlak
  • zvyšuje vitalitu
  • snižuje pocit únavy
  • podporuje imunitní systém a zvyšuje imunitu
  • odstraňuje poruchy se spánkem
  • má antibakteriální účinky
  • má antioxidační účinky

Povolení potravinářského využití stévie v Evropě

Díky povolení potravinářského využití stévie v Evropě se začalo více šířit povědomí o medových lístcích stévie, které jsou mnohem sladších než cukr. Někteří výrobci začali extrakt z rostliny přidávat do svých nápojů. Ve Francii je možné koupit Sprite částečně slazený stévií.

Přírodní zázrak má mnohem větší potenciál. Je totiž teplotně natolik stabilní, že se hodí na pečení i vaření. Stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií naší ústní mikroflóry a přidává se do ústních vod i zubních past.

Jak na její pěstování

Rostlina výborně prospívá jako letněná rostlina, pokud ji při teplotě stálých 15 °C přesadíte na stinný, závětrný záhon s dobře propustnou půdou. Stévie tak získá mnohem větší obsah sladkých glykosidů než při pěstování v květináči či truhlíku.

Potřebuje vydatnou zálivku a nikdy nesmí vyschnout. Na podzim ji musíte vyrýt a zazimovat v nádobě, protože při 10 °C shazuje lístky a při 5 °C uhyne. Přes zimu potřebuje teplotu 8 až 12 °C a radikální řez na 10 cm od země a mírně vlhkou půdu.

Jakmile začne na jaře obrážet a nehrozí přízemní mrazíky, sadíme ji ven.

Stévia rebaudiana bertoni – stévie, sladká tráva

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Američtí indiáni používali lístky stévie k oslazení nápojů a pokrmů, a takto se používá v řadě zemí, jako například Japonsko, Ukajina, Čína, Thajsko, Korea, Tajwan, Malajsie, státy Jižní Ameriky, Izrael, Čína a dříve i USA. Na rozdíl od 22 zemí světa, žel v EU není stevie pro použití jako sladidlo schválená. Stévie má podobné účinky jako náhradní sladidla: (1) nemá kalorickou hodnotu, (2) její sladivost je 200-300× vyšší než u běžného cukru, sacharózy. Běžně se používá v Japonsku a dalších zemích světa v nápojích a dalších potravinách, místo škodlivých umělých sladidel typu aspartam a spol.

Budete mít zájem:  Léčba Přetržených Vazů V Kotníku?

Srdce

Patrně vlivem lobby výrobců umělých sladidel i cukrového průmyslu se neustále odkládá řízení EK o jejím zapsání na seznam bezpečných additiv.

Pro představu, při masovém pěstování stevie se z 1 ha vyextrahuje sladidlo ekvivalentní cukru z 10 ha cukrové řepy. V Evropské unii včetně ČR se oficiálně stévie ani steviosid nesmí přidávat do potravin jako aditivum.

Proto jsou výrobci Light limonád a pokrmů nuceni používat patentovaná chemická a zřejmě i zdraví škodlivá sladidla jako aspartam… .

Extrakt stevie se u nás přesto prodává, a to sice pod názvem Sladký polibek a Steviana.

Oficiálně jsou tyto výrobky deklarovány jako ústní voda či kosmetikum, nikoli potravinové doplňky (což samozřejmě nebrání je pro osobní potřebu použít).

Další možností je koupit si v bylinkářství sušený list stévie a namlet jej. Jídlo tak slazené však mívá díky zeleným lístkům nazelenalou barvu. Práškový koncentrát je z hlediska přípravy pokrmů nejvýhodnější.

Úžasné účinky stévie na zdraví

Stévie nejen že likviduje bakterie, plísně, viry a kvasinky, a tak konzervuje jídlo, čistí dutinu ústní a brání paradentóze, ale zároveň přispívá kléčbě cukrovky, vyrovnává tlak a prokazatelně snižuje únavu. Doproučuje se proto pro pacienty s Chronickým únavovým syndromem.

Díky svému nulovému obsahu kalorií pomáhá léčit obezitu a snižuje většinu závislostí.

Extrakt ze Stevie se užívá při redukčních dietách, pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje činnost slinivky břišní, podporuje dobré trávení, napomáhá buněčnému metabolismu, zvyšuje mentální aktivitu, snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápoj, v ústní dutině likviduje kazy, má antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky, je vynikající na zranění, urychluje hojení (nezůstávají jizvy) léčí kožní problémy, je účinně aplikovatelný na akné, dermatitis a ekzém, úspěšně se dá použít jako pleťová maska, nahrazuje všechna umělá sladidla, na rozdíl od umělých sladidel nemá karcinogenní účinky, na rozdíl od bílého cukru nepřispívá k artróze a neukládá se v těle v podobě tuku.

Vlastní využití stevie je všestranné a rozhodně nespočívá jen ve slazení. Díky tomu, že dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry, se často se používá do zubních past a ústních vod.

K tomu se používá roztok z vody a prášku k zevním oplachům. Ten je také vhodný při spálení kůže či jejím svědění. Výtažek je aplikovatelný  na akné, dermatitis, ekzém, atd..

Mimoto urychluje hojení jizev, strijí apod. .

Tato bylina je známa také pod názvy stévie medová, sladký list, sladká tráva, sladký keřík, medové lístky, azucacaa… Ve vyšší koncentranci může mít poněkud lékořicovou příchuť, proto je možné ji kombinovat s jiným typem zdravého sladidla (banán, sušené ovoce, med, slad…

) Vysoce se tím sníží potřeba řepného cukru, o kterém je známo, že drasticky snižuje imunitu, zvyšuje hladinu tuků, vyčerpává slinivku a způsobuje psychické potíže. Jako první využívaly rostlinu kmeny známé jako Guarání v Paraguaji a Brazílii.

Sladili si s ním maté a používali ho také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).

Lékaři, zkoumající indiány těchto kmenů s podivem zjistili, že díky jejich častému žvýkání lístků stévie, nemají zubní kazy, tak vysoké % civilizačních nemocí a těší se dlouhému věku, kvalitnímu zdraví.

Ve 20. století se začaly používat ve velké míře umělá sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70tých let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co.

, Ltd zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu. Nyní má stévia 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly. Zde se také používá v nealko nápojích např.

Coca Cola. .

V roce 1931 izolovali francouzští chemici glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť. Izolované složky byly pojmenovány podle rostlin: steviocid a rebaudiosid a jsou 250-300krát sladší než stolní cukr – sacharóza. Látka je stálá i zatepla, nemění se jeho pH a nekvasí.

Studie ukázaly, že stévie zvýšila citlivost na insulin u pokusných krys a může dokonce zvýšit produkci insulinu. Tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky a jejích metabolických projevů. Předběžné studie na lidech ukázaly, že může redukovat hypertenzi, ale jiná studie toto vyvrátila.

Navzdory mnoha dalším studiím, které prokazují zdravotní nezávadnost se to vládním organizacím nezdá dosti průkazné a volají po dalším výzkumu. V roce 2006 Světová zdravotnická organizace (WHO) připravila nové studie na zhodnocení nezávadnosti stévie.

Ukázalo se, že steviocid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí nebo cukrovkou typu dva, a že neuvolňuje mutageny. Léčebné účinky přesto vyžadují ještě další zkoumání. Cukrovka byla léčena v Jižní Americe stévií již stovky let a také v Japonsku, kde je ve značné míře používaná již od 70.

let se neprojevily žádné zdravotní komplikace. Nejnovější studie provedená v roce 2006 Zdravotnickou organizací (WHO) doporučuje tedy opět stévii prodávat jako potravinový doplněk. .

Komplex sladivých látek je obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 – 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček. Sladké látky v krvi se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla.

Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků! To je ekvivalent 150 kg cukru. Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu tak zmražené nebo sušené.

Rostlinka se nesmí přemokřit, ale nesmí ani přeschnout. .

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) • Časopis ROOTS..

Sugar baby z Jižní Ameriky

Sugar baby, sladká tráva anebo medové lístky jsou lidová označení byliny jménem Stévie sladká, která je již stovky let považována za přírodní nekalorické sladidlo.

Mezi prvními, kteří využívali tohoto sladkého zázraku, bychom našli kmeny známé jako Guarani z Paraguaye a Brazílie.

Ti ji používali nejen v přírodní medicíně na pálení žáhy, cukrovku či jako ústní vodu, ale i jako přírodní sladidlo jejich oblíbeného čaje maté.

Do roku 1800 se každodenní spotřeba byliny rozrostla mezi další jihoamerické osadníky jak v Paraguayi, tak i v Argentině a Brazílii.

Roku 1899 byla rostlina „znovu objevena“ italským botanikem jménem Moises Santiago Bertoni, čímž se rozjela éra kulturního pěstování byliny, která do té doby byla jen pouhou divoce rostoucí „slaďárnou“ v Paraguayi. V 70.

letech minulého století se odstartovalo její pěstování také v Japonsku, kde v současnosti tvoří asi 40 % celkové produkce nekalorických sladidel.

Rostlina je součástí potravinářského průmyslu v mnoha zemích, používá se ke slazení potravin, cukrářských výrobků, k výrobě žvýkaček, zubních past a dalším účelům. Bylina sice pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky, v současnosti je ale hojně pěstovanou rostlinou na mnoha místech po celém světě.

Jde o víceletou, nízkou, světlomilnou tropickou bylinu z čeledi hvězdnicovité a je ceněna hlavně pro své léčivé účinky či výraznou sladivost. V současnosti je evidováno asi 150 druhů bylin a keřů rodu Stévie, přičemž jen Stevia rebaudiana se může pyšnit sladící funkcí. Stévii si můžete vypěstovat i sami doma a za vhodných podmínek pro vás bude opravdu dobrým cukrovarem.

Je tedy zejména využívána jako náhražka cukru, avšak ve vyšších koncentracích může vykazovat lékořicovou příchuť. Mimo sladící a léčivé účinky vám stévie pravděpodobně udělá radost i zajímavým vzhledem. Obvykle dorůstá výšky 50 až 100 cm a její drobné lístky z ní dělají skutečně žádanou bylinu.

Lístky má vstřícné, kopinaté a září sytě zelenou barvou. Má jemné úbory složené z bílých kvítků vytvářejících koncové okolíky. Zprvu byla stévie od přírody jednoletou rostlinou, ale čas, společně se šlechtitelskými postupy, z ní udělaly rostlinu víceletou.

„Sugar baby“ se dnes používá například ve východní Asii (Čína, Thajsko, Tajwan, Malajsie, Korea), ve státech Jižní Ameriky a v Izraeli, kdy Čína představuje největšího producenta steviósy na světě.

V dřívějších dobách byla rostlina rozšířena spíše v USA a je zde také zcela legální bylinu prodávat v jakékoliv formě, pokud není ovšem označena jako potravinový doplněk. Stejná nařízení platí i pro Austrálii, Nový Zéland, Kanadu a do roku 2011 i pro Evropskou unii.

Například v Ontariu a Kanadě byla stévie pokusně pěstována pro ověření, zda ji lze pěstovat právě pro komerční účely.

Budete mít zájem:  Trans tuky – co je to za tuky a jaké mají účinky na vaše zdraví?

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Po roce 2011, kdy došlo v Evropské unii ke schválení využití stévie, ji bylo možné koupit jako sladidlo v tabletách a to běžně v lékárnách, ale i v obchodech s potravinami. Nyní ji můžete koupit v sušené formě v obchodech se zdravou výživou nebo obchodech s bylinkami. V jarních měsících ji zase můžete najít i v květinářstvích jako venkovní bylinu.

Pro pěstování v domácích podmínkách jí postačí květináč umístěný ideálně na východní straně, avšak vypěstujete ji i u okna, ve skleníku či na zahradě.

Pokud stévii zajistíte dostatek světla a tepla, bude vytvářet větší množství sladících látek a vhodným substrátem pro její zdárný růst je ten pro bylinky, což je středně těžká, humózní, zásaditá, rašelino-hlinitá půda.

V každém případě ji při pěstování chraňte před celodenním přímým slunečným zářením, jelikož by ji mohlo zahubit.

Vyžaduje pravidelnou zálivku, která bude dostačující vždy po částečném vysušení zeminy a k jejímu hnojení lze použít speciální hnojivo pro bylinky, ale nepohrdne ani běžnými hnojivy. Z minulosti se dochovala zmínka o první sklizni stévie z roku 1908 a brzy po tom se po území Jižní Ameriky a v cizině začaly vyskytovat plantáže s ní.

V roce 1918 upozornil americkou vládu na stévii nejmenovaný americký botanik a v roce 1921 na ni opět upozornil komisař Americké obchodní komory George S. Brady, který si velmi dobře uvědomoval, jak velký komerční potenciál s sebou rostlina nese a prezentoval ji na Americkém ministerstvu zemědělství.

Veřejně hlásal, že je stévie opředena dlouhou historií bezpečného užívání a je ideálním sladidlem pro diabetiky. O něco později, roku 1931 se podařilo Francouzským chemikům izolovat glykosidy, které se zasluhují o sladivost byliny a izolované složky následně pojmenovali podle rostlin: steviocid a rebaudiosid.

Souhrnně se tyto glykosidy nazývají jako steviosid.

Mimo samotný steviosid bylina obsahuje ještě rebaudiosid A, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Tyto látky jsou stálé i za tepla, nemění své pH, nekvasí a jsou 250 – 300krát sladší než sacharóza.

Tímto se stévie stává jedním z nejúčinnějších sladidel, a protože se její obsah účinných látek nemění ani po usušení ani pod vlivem tepla, je její domácí i průmyslové využití skutečně rozmanité.

Celý komplex sladících látek najdeme téměř v celém rostlinném těle mimo kořenový systém a největší množství bychom našli převážně v listech. Jedna dospělá rostlina je schopna poskytnout až 0,5 kg sušených lístků, které lze využívat nejen sušené, ale i mražené či čerstvé.

Stévie je zcela běžným sladidlem používaným v potravinářském průmyslu, avšak jen v zemích Jižní Ameriky a východní Asie.

Jelikož se stala stévie skutečně velkým konkurentem pro výrobce umělých sladidel, byl proti ní zahájen boj, který nakonec vyústil v USA k zákazu prodeje i dovozu průmyslově vyráběných sladidel právě ze stévie. Povolen je tedy jen její extrakt v podobě potravinového doplňku.

Takže pokud jde o samotnou stévii, lépe si domácí nápoje osladíte vlastní sklizní nežli zakoupeným sladidlem na její bázi. Navíc v této formě nezpůsobuje kazivost zubní skloviny a z jejích lístků si snadno připravíte domácí ústní vodu, která vaše zuby bude chránit před kazy a vznikem paradentózy.

Sladící funkce stévie však není jediná pochvaly hodná vlastnost, protože je schopna ochraňovat i před vysokým krevním tlakem, dále podporuje trávení, napomáhá buněčnému metabolismu, zvyšuje energetickou hladinu a mentální aktivitu. Dále se pyšní antibakteriálním a protivirovým účinkem, údajně je schopna urychlovat i hojení drobných ran a zamezovat tvorbě jizev.

Napomáhá také při léčbě akné, ekzémů a dermatitis. Stévie je vhodná i k odstraňování přebytečných kil, napomáhá s odtučněním a zároveň se významně podílí na zhutnění svalové hmoty. Mimo to snižuje i chuť na alkohol a tabák. Výhoda stévie od ostatních sladidel je, že nepoškozuje střeva a nenarušuje látkovou výměnu.

Chrání střevní mikroflóru, s úspěchem bojuje proti plísňovým onemocněním a upravuje správnou hladinu cukru v krvi a játrech. Podporuje také činnost pankreasu a léčí diabetes druhého typu. Z těchto důvodů je bylina vhodná jako nekalorické sladidlo jak pro diabetiky a hypoglykemiky, tak pro všechny, kteří si chtějí hlídat svoji váhu.

V neposlední řadě dezinfikuje ústní dutinu a zabraňuje vzniku zubního plaku.

Vlastností, které lze u stévie využít, je dle mého názoru dostatek a pokud nejste fanouškem umělých sladidel, potřebujete upravit svoji váhu, nebo si jen osladit čaj o páté, je stévie dobrou volbou. Tak si oslaďte svůj život přírodou.

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Poradna

Obsah článku

  • Možnosti pěstování Stévie
  • Způsoby užití Stévie
  • Melasa – černý zázrak

V dnešní době se bílému cukru říká „bílý jed“. Překyseluje organismus, snižuje IQ, zvyšuje agresivitu (hyperaktivní děti), způsobuje únavu a letargii. Cukr požírá vápník, ochlazuje organismus a působí na vznik kvasinek.

STEVIA – přírodní náhražka cukru

Nenápadná, bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlinka Stevia rebaudiana – se může stát nejpoužívanějším zdravým sladidlem 3. tisíciletí. Stevia je ve svém přirozeném stavu až 300krát sladší než cukr a po vhodném zpracováni ještě mnohem víc.

Její léčivé použití zahrnuje regulaci glykémie, zabraňuje vysokému tlaku, léčí kožní problémy a předchází zubnímu kazu. Další studie ukázaly, že je to přirozený antibakteriální a protivirový prostředek. Stevia je nekalorická a neobsahuje uhlohydráty.

Je bezvadným sladidlem pro diabetiky, lidi s nadváhou a pro každého, kdo má zájem udržovat své zdraví.

Listy rostliny Stevia jsou tak sladké, že mohou být používány jak přímo, vhozené do hrnku s čajem čerstvé nebo sušené, tak i ve formě extraktu ke slazení široké škály pokrmů.

Díky své mnohonásobně vyšší sladivosti než má cukr, je velice oblíbená jak mezi diabetiky, tak také mezi lidmi, kteří upustili od konzumace rafinovaného cukru. I když je sladidlo z této rostliny ve své domovině v Jižní Americe již od nepaměti používáno a např.

v Japonsku představuje obchod s tímto sladidlem velkou část trhu, u nás se zatím bohužel v zemědělství nepěstuje.

Je to léčivka s vynikajícími vlastnostmi:

  • je 200 až 300 – krát sladší než cukr a nízkokalorická, vhodná při hypoglykémii i diabetu
  • pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje pankreas a léčí diabetes 2 …
  • je vynikající na zranění – urychluje hojení a nezůstává jizva
  • reguluje baktérie v ústní dutině
  • podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu
  • je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzém, atd.
  • napomáhá buněčnému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu
  • snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích

Stévia pochází z Jižní Ameriky, kde je odnepaměti používána indiány pro její vlastnosti sladidla a léčiva. V roce 1971 byla semena stevie dovezena do Japonska a začala se pokusně pěstovat především na ostrově Hokkaidó. V současné době je rozhodujícím světovým producentem Japonsko, kde se ročně sklízí několik desítek tisíc tun suchých listů.

Stevie se rozšířila i do ostatních oblastí východní a jihovýchodní Asie (Čína, Korejská republika, Thajsko, Vietnam). Mimo uvedených zemí se také pěstuje v USA (Kalifornie), ale i v oblastech mírného pásu, např. na Ukrajině a v Bulharsku, zkoušela se pěstovat i v Německu.

Téměř pět let probíhaly pokusy s jejím pěstováním také u nás, a to s kladnými výsledky.

Zpět na začátek »

Možnosti pěstování Stévie

Stévii lze pěstovat i v našich klimatických podmínkách. V teplých oblastech Moravy lze stévii pěstovat obdobným způsobem na polích jako tradiční papriku. Stevie je však vhodnou rostlinou pro drobné pěstitele, neboť ji můžeme mít i v květináči za oknem nebo na záhonku a listy pro vlastní potřebu průběžně využívat čerstvé nebo je nasušit.

Stévia dospívá po 14 – 17 týdnech, přičemž z jediné dospělé rostliny lze získat až půl kila sušiny ročně, což je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru! Roste i u nás, ale musí být předpěstována a pak vysazena na slunném, teplém a bezvětrném místě. Lze ji však pěstovat i ve skleníku a jako hrnkovou rostlinu v bytě. S poklesem teploty nať uvadá, oddenky a kořeny přezimují při 5–10°C při velmi omezené zálivce.

Zpět na začátek »

Způsoby užití Stévie

Sladidla ze stévie jsou zatím povolena v Japonsku, kde se používají zejména ke slazení nealkoholických nápojů a do žvýkaček. V Bulharsku, v Brazílii a Paraguaji se používá také. Ve stadiu schvalování je i v dalších státech.

Používání sladidla na bázi steviosidu je tedy možné jak při výrobě dietních potravin s nízkou energetickou hodnotou, tak i do limonád, v cukrářství a v konzervárenském průmyslu.

Steviosid se ukazuje jako možný prostředek v boji proti zubnímu kazu, neboť likviduje řadu patogenních bakterií ústní mikroflóry. Je tedy vhodný i k výrobě zubních past a žvýkaček.

Není žádný důkaz nějaké škodlivosti stévie. Japonci hodnotící možnost použití stevie jako nezávadného sladidla provedli spoustu komplikovaných tes­tů.

Stevia byla nesčetněkrát testována na toxicitu. Žádný test nikdy neprokázal ani nejmenší náznak škodlivých účinků. Nesporně nejsměrodatnější jsou v tomto smyslu dlouhá staletí jejího trvalého užívání jihoamerickými domorodci.

V posledních 20 letech bylo v mnoha zemích konzumováno tisíce stéviových extraktů, bez jediného hlášení o nějakých škodlivých účincích.

V Japonsku je stévia vedle rýžového sladu nejpopulárnějším nekalorickým sladidlem s tržním objemem 40%!

Jako rostlinu lze objednat na:

  • AGRO Brno-Tuřany, a.s., Dvorecká 31, 620 00 Brno, tel. 545 229 804,www.agro-turany.cz
  • Krakonošovo zahradnictví, Kruh 82, 514 01, Jilemnice tel: 481 587 488,www.krakonosovozahradnictvi.cz
  • Tropic Hukvaldy, Hukvaldy 51, tel. 558 699 354,www.tropichukvaldy.cz
  • Zahradnictví Chovanec, Hrnčířská 665, 751 31 Lipník nad Bečvou,www.chovanec.cz
Budete mít zájem:  Plíseň Na Nohou Léčba?

Prodává se také jako ústní voda ve formě prášku pod názvem „Sladký polibek“, který lze běžně použít jako sladidlo.

Prodává: SLUNEČNICE – bioprodejna, Chelčického 21, České Budějovice, tel. 603 266 753, 387 315 856. Vice informací na: www. sladkypolibek.com, [email protected], tel. 723 268 940 AG­NETA KEMPE

Zpět na začátek »

MELASA – černý zázrak

Novinkou na našem trhu je výrobek Melasa Beta – extrakt. Jde o třtinovou melasu doplněnou výtažkem z hlívy ústřičné – beta-glukanem. Tato látka je ochranou proti infekčním chorobám, zvláště proti chřipce, posiluje imunitní systém.

Stimuluje makrofágy – obranné buňky těla, které pohlcují a ničí infekční organismy, tělu cizí látky i vlastní zvrhlé nádorové buňky. Je to přírodní prostředek s velice širokým účinkem na lidské zdraví.

Melasa dále obsahuje ve stopovém množství pro tělo nezbytné mastné kyseliny (stavební kameny tuků), vitamíny řady B, kyselinu listovou, enzymy, aminokyseliny jako stavební kameny bílkovin a celou řadu dalších účinných látek. Největším kladem tohoto sladidla, které je nazývané „černým zázrakem“ je velký obsah minerálů a stopových prvků. Některé prameny uvádějí, že mořské produkty a melasa obsahují veškeré minerály a stopové prvky.

Melasa dále obsahuje velké procento železa, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku, chromu, mědi a další prvky.

Není tedy žádný div, že melasa je ceněna zvláště při anemii, revmatických poruchách, zlomeninách, zácpě, nespavosti… Lze ji používat i zevně ke koupelím, při ekzémech a lupence.

Melasa BETA-EXTRAKT obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Zpět na začátek »

Zdroj: Ordinace Hany Červenkové

Sladká revoluce jménem stévie: Proč ještě nenahradila cukr

Ačkoliv civilizovaný svět stále ostře brojí proti kouření, které ročně zabije na pět milionů lidí, potýkáme se na pozadí tohoto boje s dalším závažným problémem – s obezitou.

Je všeobecně známo, že na vzniku problémů s nadváhou se nejvýrazněji podílí pohodlný západní styl života v kombinaci s nevhodnou stravou plnou tuku a cukru.

Ne nadarmo se právě cukru přezdívá mezi příznivci zdravé stravy bílý jed.

Kromě toho, že se významně podílí na vzniku a rozvoji obezity, totiž může také vyvolat diabetes, řadu onemocnění srdce a cév a zvyšuje rovněž riziko rakoviny střev, slinivky a žaludku.

Průměrný Čech přitom ročně spotřebuje úctyhodných 37 kilogramů čistého cukru, což je asi o pět kilogramů více než doporučené maximum.

Že vás přešla chuť na sladké? Ale to není potřeba – stačí jen nahradit klasický cukr něčím jiným!

V pasti umělých sladidel

Cukr bychom ovšem rozhodně neměli nahrazovat umělými sladidly, jako je sacharin nebo aspartam. Tyto syntetické látky totiž pracují na následujícím principu: zmatou lidský mozek, který v reakci na jejich sladkou chuť mylně předpokládá, že tělo právě dostalo pořádnou porci energie. Vyšle tak slinivce břišní signál k uvolnění hormonu inzulinu, který cukr z krve odbourává.

Jenže na rozdíl od cukru syntetické sladidlo glykemii nezvyšuje.

Inzulin už však pracuje, a místo aby hladinu cukru snížil z vysoké na normální, sníží ji z normální na hluboce nedostatečnou.

Přirozenou reakcí těla na takový stav je pak pocit vlčího hladu. Jsme v začarovaném kruhu: ušetření kostky cukru k oslazení kávy nás o hodinu později dožene ke zbytečné konzumaci stovek kalorií.

Medový trik přírody

Jak z toho tedy ven? Řešení, a to téměř zázračné, existuje. Pochází z rostlinné říše a jmenuje se stévie sladká.

Této původem jihoamerické pralesní rostlině se přezdívá medové lístky, obsahuje totiž alkaloidy steviosidy, které jsou třistakrát sladší než bílý cukr. Na rozdíl od něj ovšem nemá žádné kalorie.

Nejdůležitější však je, že stévie nezpůsobuje v organismu stejný efekt jako umělá sladidla – nevyvolává vyplavování inzulinu a výkyvy hladiny krevního cukru.

Proč už tedy takový zázrak dávno nevytlačil cukr z trhu? Proč stále požíváme umělá sladidla? Podle nejrozšířenější teorie je to dílem lobby mocného cukrovarského průmyslu a producentů sladidel.

Téměř do konce roku 2011 bylo na území celé Evropské unie dokonce přísně zakázáno stévii v potravinách používat. Opatření bylo přitom odůvodněno tím, že nikdo údajně neví, zda nemůže být pro člověka škodlivá.

Přitom v Japonsku nebo v Jižní Americe ji lidé používali ke slazení dlouhá staletí.

Cukrovinkami proti zubnímu kazu

A teď to nejzajímavější: výzkumy naopak ukazují, že stévie je lidskému organismu prospěšná. Má totiž silné antibakteriální účinky a chrání tak ústní dutinu před záněty a zuby před kazy.

Navíc zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty a urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak či napomáhá hojení ran.

Je rovněž výborným antioxidantem pro vlasy a pleť a reguluje chuť kuřáků na cigaretu.

TIP: Tekutá mana: Z čeho se skládá superstrava a může nahradit jídlo?

S povolením potravinářského využití stévie v Evropě se povědomí o medových lístcích sladších než cukr začíná pomalu šířit.

Někteří výrobci už dokonce začali extrakt z této rostliny přidávat do svých nápojů – například ve Francii je od letošního března možné koupit Sprite částečně slazený stévií. Tento přírodní zázrak má ovšem významně větší potenciál než jen využití pro výrobu nápojů.

Je totiž teplotně natolik stabilní, že se může uplatnit i při pečení a vaření. Pokrok si zkrátka cestu vždycky najde. Tak proč si chytře neosladit život? 

Stévie – ano či ne?

300x větší sladivost než řepný cukr, nulová kalorická hodnota, snížení hladiny cukru v krvi, zázrak pro diabetiky, stop kazivosti zubů! Toto všechno a ještě více slibuje skromná zelená rostlina stévie sladká, zvaná také stévie cukrová nebo medové lístky.

Můžete si ji vypěstovat sami na zahrádce nebo si koupit produkty z ní vyrobené, přesto o ní stále koluje plno nejasností a mlhavých informací. Na jedné straně stojí zastánci této rostliny, zdůrazňující její přednosti, naproti tomu občas v tisku probleskne informace o její škodlivosti.

Kde je tedy pravda? Máte se stévie bát nebo ji s klidem můžete zařadit do svého jídelníčku?

Seznamte se, prosím

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je zelená trvalka původem z jižní a střední Ameriky, která dorůstá výšky 50 až 100cm.

Lze ji pěstovat i v našich podmínkách a dokonce i množit řízkováním, ovšem pozor, obsah cukru v rostlině záleží na teplotních a světelných podmínkách. To znamená, že čím víc má rostlina slunečního světla a tepla, tím jsou její lístky sladší.

Lze ji tvarovat řezem, větvičky znovu rychle obrazí. V českých podmínkách je výnos z jedné rostliny asi 500 g listů.

Za typicky sladkou chuť rostliny mohou dvě chemické látky, steviocid a rebaudiosid. Jsou to přírodní glykosidy, které se nemění teplem, nepodléhají kvašení ani změnám pH. Stévií tedy můžete sladit i při kuchyňské úpravě jídel, její chuť ani vlastnosti se nezmění.

Použití v minulosti a dnes

První zkušenosti s využíváním stévie měly domorodé kmeny indiánů v Paraguayi a Brazílii. Rostlinu používaly k léčbě cukrovky, pálení žáhy i jako ústní vodu, podle některých pramenů se u příslušníků kmene vůbec nevyskytoval zubní kaz. V 70. a 80.

letech minulého století se prováděly pokusy s pěstováním této rostliny ve velkém rozsahu. Několik desetiletí se kultivuje a také používá v zemích východní Asie včetně Japonska, v Izraeli a ve střední Americe. V USA je prodávána jako potravinový doplněk.

Přínosy pro vaše zdraví:

  • má nulovou kalorickou hodnotu
  • snižuje chuť na sladkosti, tabákové výrobky a alkohol
  • je to přírodní produkt bez konzervačních látek a barviv
  • snižuje riziko tvorby zubního kazu
  • zvyšuje citlivost na inzulin, tím pomáhá léčení diabetu
  • pomáhá při hubnutí, diabetu a lidem s kardiovaskulárními obtížemi
  • odolává vysokým teplotám, můžete ho použít při vaření i pečení

Pokud si uvědomíte, jak velké procento obyvatelstva trpí obezitou a jinými chorobami z přebytku, nabízí se otázka, proč stévie dávno nenahradila cukr. Po vlně popularity v 80. letech došlo v roce 1991 v USA k pozastavení používání stévie jako sladidla a rozpoutání diskuzí o bezpečnosti pro lidské zdraví. Má se za to, že za tímto rozhodnutím stojí zájmy výrobců umělých sladidel, zvláště když dlouhodobé využívání rostliny v historii neprokázalo možné negativní působení. V roce 1995 Spojené státy povolily použití rostliny, pokud bude označena jako potravinový doplněk.

V České republice můžeme sehnat předpěstovanou rostlinu nebo extrakty ve formě tabletek, prášku nebo tekutiny.

Jak vlastně chutná?

Názory na oblibu stévie se různí. Zatímco někteří si bylinku oblíbili a pochutnávají si na ní, jiným vadí právě jejich specifická příchuť, jakýsi chuťový ocásek. Někomu připomíná chuť lékořice nebo umělého sladidla.

Možná už jste se s touto chutí setkali, někteří výrobci potravin ji používají jako alternativní sladidlo běžně.

Možnosti použití stévie jsou rozsáhlé, a kdyby vám chyběla inspirace, na trhu se objevila i tematicky zaměřená kuchařská kniha.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector