Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

    Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?      

  • Skladování a zrání čajů
  • Čaj, jeho nákup, uchovávání, skladování a zrání.

Čaj kupujme vždy čerstvý, řídíme se  hlavně čichem a zrakem. Až na vyjímky jako Pu-Er, Liu Bao, Tibetský Čaj, platí čím čerstvější čaj, tím lepší. Zrání čajů je popsáno níže. První sklizně z oblasti Darjeeling, ale i Číny jsou dopravovány letecky, aby byly u spotřebitele co nejdříve. Pochopitelně se za to platí. Stejná věc je u čajů Pu Erh a podobných, tam se platí za kvalitní zrání, pokud teda skladujete pro sebe nebo na obchod, každopádně se Vám to vyplatí. Kde a jak kupovat? Hlavní zásada je tam kde mají čerstvý čaj, můžou doložit jeho původ, dobu sklizně, čerstvost ( mají ho dobře uskladněn ) a je možnost ochutnat nebo si koupit vzorek!  Samozřejmě také koukáme na cenu, balení, ochotu a další věci. Tam kde nám dají čaj do papírového pytlíku, tak bych také nekupoval, než ho donese domů může navlhnout, chytit pachy, apod.

Uchovávání a skladování.

Uchovávání čajů má několik zásad.

Jiná kapitola bude o skladování a zrání čajů typu PuErh a Liu Bao. Jinak samozřejmností je skladovat čaje ve sterilních nádobách, stálé vlhkosti a teplotě, ne na světle, mimo aromatických látek. ( typické prostředí čajoven, kde nejednou jsou čaje v těsné blízkosti zapálených vonných tyčinek apod. ) Čaj samozřejmě nějak označíme, abychom věděli kdy jsme si jej pořídili a jak se jmenuje.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

 Čaj můžeme uchovávat v nádobách, sklěněných, plastových, dřevěných, porcelánových, plechových…o papírových krabičkách se ani zmiňovat nebudeme! Někdy je čaj také rovnou nalisován např.

do bambusových stvolů, zabalen do banánových listů a jiných zajímavých způsobů balení. Já osobně se přikláním k prachovnicím z tmavého skla.

Jsou i speciální plastové dózy s vakuovaným uzávěrem, ale mě prostě plast nějak nesedí!

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Ale co se týká prostředí, je těch možností více. Hodně diskutované téma je třeba 

mrazák a lednice. Můj názor je,že to má výhody i nevýhody. Mezi hlavní výhodu považuji, že čaj je po vyndání z mrazáku čerstvý, ale brzy ztrácí na kvalitě! Je to jako s jinými potravinami, maso také je čerstvé, ale po rozmrazení se velmi rychle kazí a nedoporučuje se znovu zmrazovat. Tak je to i s čajem. Pokud jej chcete zamrazit tak doporučuji malé porce a ihned spotřebovat. Další a hlavně výborný způsob je skladovat čaje v humidoru s klimatizací a stálou volitelnou vlhkostí. Ale je to velmi drahé, to si dovolují většinou obchody s čaji. Zkusto pro skladování udělat maximum ve Vašich možnostech, opravdu se Vám to vyplatí!

  1. Zrání Pu Erh a podobných
  2. čajů.

Zrání čajů je kapitola sama pro sebe a je opředená fatálními omyly. Můžem to přirovnat k výchově dítěte, nebo svého domácího miláčka, třeba psa nebo kočky. Jak si jej vychováme takový bude, pokud něco zanedbáme tak to později poznáme a možná už nikdy nenapravíme. Takže opravdu nic nezanedbat. Tak dáme se do toho.

Opět je nutné dodržet několik zásadních pravidel. Jako velmi důležité samozřejmě je také nákup čajů u solidních obchodníků s deklarovaným původem a kvalitou! Skladování a zrání jsou 2 rozdílné věci, takže to první jsem popsal výše, tak teď jak nechat čaj uzrát, aby nám přinesl dobrý čaj v šálku i po letech.

Nebo pro obchodníky vyšší zisky za kvalitní uzrálý čaj.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

1. Prostor Kam s nimi? Tato otázka již trápila Honzu Nerudu, ale s čaji to je ještě horší. Budu popisovat možnosti co máme tady u nás, jak se čaje skladují v Číně je hezké, ale bohužel máme jiné možnosti, klima apod.

Pu Er potřebuje ke skladování podmínky co popíši níže, prostory je dobře odhadnout co do velikosti. Ne každý může objetovat celý pokoj jen pro Pu Erh ( ale bylo by to krásné :-)! ) Takže máme možnosti, jako skříně, dřevěné bedny, kovové truhly, skříně…. a pod.

Hlavní věc je, aby čaj netrpěl prudkými změnami teplot, vlhkosti a také přenášet ho z místa na místo 2x denně taky není ideální. Já to řeším tak že mám dřevěné krabice s větracími otvory, pro každý druh Pu Eru tedy Shu, Sheng, archívní a další čaje jako Tibetský a Liu Pao.

Krabice jsou uloženy v dobře větrané skříni. Vlhkost udržuji odpařovači a v místnosti je ultrazvukový zvlhčovač s regulovatelnou volbou relativní vlhkosti, s režimem udržování zvolené vlhkosti. S funkcí ionizace, což nabíjí vzduch kladnými ionty  ( to je vhodné hlavně když není možnost větrat ).

Krabice pravidelně otvírám a větrám ještě dodatečně a občas čaje přeskládám, zkontoluji a ochutnám. Samozřejmnost je také skladovat čaj v temnu, ne na slunečním ani denním světlu.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

2. Vlhkost a teplota  Skladování Pu Erů při běžné vlhkosti třeba i 10 let se nijak pozitivně neprojeví na jejich zrání, je třeba mít vlhkost kolem 60% až 70%. To není snadné, v normálních bytech v zimních měsících je vlhkost pod 40% a ani odpařovače na radiátorech a plný pokoj květin Vás nezachrání.

Je nutné, k čajům dát buď zvlhčovač nebo odpařovač.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

  • Odpařovač snadno vytvoříme z nějaké sterilní nádoby, třeba skleněné nebo keramické, do které dáme vatu, houbičku a zalijeme vodou. Musíme si 
  • vyzkoušet jak velký odpařovač potřebujem, takže měřit vlhkoměrem a zkusit.
  • Měřit vlhkost

vlhkoměrem je více než nutné, ale zakupte kvalitní! Já měřím ve svých dozrávárnách jak elektronickým tak mechanickým a oba jsou cejchované, ale u mnoha běžných vlhkoměrů jsou velké rozdíly. Když jsem kupoval svůj, tak z pěti předvedených levnějších, čtyři ukazovaly uplně jiný údaj!.

Vlhkost může kolísat, ale pozvolna žádné prudké výkyvy! Hlavně pozor na vlhkost kde se nevětrá, abych ve snaze udržet vysokou vlhkost bez větrání nechytli nějakou nežádoucí plíseň! Teplota má být stabilní od 20°C do 30°C.

Kolísaní teplot pokud je pozvolné, nevadí, ba naopak, ale rychlé změny, jako větrání přímo z oken na  čaje ( hlavně v zimě ) je naprosto nežádoucí!

3. Větrání Taky velmi důležitá věc. Hned v úvodu chci podotknout mít  Pu Erh, zavřený v krabici, skříni nebo bedně a občas ho postavit pod okna, na balkon, zahradu apod.

je totální nesmysl! Tím akorát vystavíte čaj prudké změně vlhkosti a teplotě. Větrání by mělo být pozvolné, časté. Prostě vyvětrat vzduch v místosti a pak otevřít krabice, skříně nebo v čem Pu Erh skladujete.

I krabice, skříně by měli mít nějaké větrací otvory!

Budete mít zájem:  Znásilnění nemá jízdní řád

4. Druhy co k sobě patří Patří k sobě ty co maji jednak stejný výrobní proces a zralost. Takže spolu skladovat Shu Puery, jinde Sheng Puery. A  zvlásť zralé PuEry, které již jsou zralé a máme je jen jako na skladování. 

Pochopitelně skladovat spolu větší množství, ale nepředpokládám že by někoho napadlo rozházet čaje po celém bytě, ale bude je skladovat spolu.

Záměrně nepíši  za jak dlouho je Pu Er starý a vyzrálý, jelikož 30ti letý Phu Er co byl špatně skladován není zdaleka tak zralý jako 5ti letý v ideálních podmínkách! Řazení zralosti dle stáří je naprosto zcestné, několikrát jsem byl svědkem jak v čajovnách či prodejnách měli  Pu Er 5 let a byl třeba ve výloze, kde neměl podmínky na zrání, takže tomuhle nevěřit, ale spolehněte se na chuť a vůni čaje, ta Vám řekne daleko více! Další věc na co chci upozornit je skladování archívních  Pu Erů, tam už dozrávání jen ladíme, čaj vložíme do otevřeného mikrotenového sáčku ( pozor na igelitový ten nedýchá a ikdyž je otevřený tak část čaje na něj tlačí svojí váhou a může dojit k zapaření, viděl jsem hodně na netu nebo u přátel jak jej maji v obyčejných igelitech! To je velmi hrubá chyba! ).

5. Ochutnávání a kontrola Velmi důležitý bod, čas od času je dobré čaj ochutnat, zkontrolovat. Pokud nám čaj nechutná, ať už je zatuchlý nebo jinak aromatický, nebo naopak nezraje a stále stejný, tak je nutné zrání vyhodnotit a udělat opatření, snížit nebo zvýšit vlhkost, teplotu, větrání. Kontrola, vizuální, čichová a chuťová je samozřejmost také. Jakáloliv rychlá  změna barvy, vůně či chuti je nežádoucí.

Tak Vám přeji hodně dobrých uzrálých čajů a třeba je někdy spolu ochutnáme!

Skladování čaje

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Správné skladování je pro uchování kvality čaje velmi důležité. Když se čaj neskladuje za správných podmínek, jeho vůně a chuť se rychle vytratí.

Pokud dáme čaj například do blízkosti příliš aromatických koření či kávy, velmi rychle pojme jejich vůni a z původního čajového aroma se nic nezachová.

Proto je dobré najít si pro čaj nějakou uzavíratelnou nádobu, ale než do ní čaj nasypete, přesvědčte se, zda není po něčem cítit.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Jaké nadoby jsou vhodné pro skladování čaje?

Kovové a keramické dózy se hodí velmi dobře pro uchovávání čaje a v Číně jsou oblíbené, pouze pozor, aby z dózy nevycházel vlastní zápach. Ve skleněných nádobách se dá čaj uchovávat pouze kratší dobu, protože ve skle čaj rychle zvětrá. Vhodné jsou skleněné nádoby z tmavého skla, které nepropouštějí světlo. Papírové krabičky jsou vhodné pro skladování, pokud mají stěny uvnitř pokryté hliníkovou folií. V papíru je dobré uchovávat čaj nasypaný do sáčku. Umělé hmoty se naprosto nehodí pro skladování čaje, mají vlastní pach, který velmi rychle zničí jemné aroma čaje.

Dobré je, pokud máte na čaj dvě krabičky. Zvláště v momentě, kdy toho čaje máte více. Velkou a malou. Malou běžně používáte a doplňujete jí ze zásob velké. Pokud přidáváte nový čaj do krabičky, je dobré starý čaj na dně nádoby přesypat nahoru a zužitkovat ho, jako první.

co je dobré?

Dobře uskladněný černý čaj si podrží svoji chuť i aroma obvykle 2 roky. Některé velmi kvalitní zelené čaje a yoolong je však třeba spotřebovat během několika měsíců.Je dobré na vetší nadobu dát alobal kvůli těstnosti a pak přiklopit víčko.

  • Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?
  • Čeho se při skladování čaje vyvarovat:
  • Co má čaj rád:
  • čerství čaj:

1) Nikdy nenechávat nádobu s čajem na přímém slunci 2) Neukládat čaj v blízkosti aromatických potravin 3) Nedávat nadoby s čajem těsně vedle sebe a pokud je to možné, tak ne do uzavřených skříněk 4) Pozor na vlhko a horko Skladování ve správné nádobě na otevřené polici v tmavém, suchém a chladnějším místě je pro Váš čaj to nejlepší. Uchová si déle svoji vůni a chuť.

Čerstvost čaje poznáte tak, že rozemnete v ruce několik čajových lístků a přivoňíte. Jestliže voní (samozřejmě tou správnou vůní) měl by být čaj čerstvý. Pokud nevoní, raději ho nekupujte.

Měl by se skladovat v chladné a tmavé místnosti. Pozor na vniknutí páry.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

použité zdroje:https://www.e-caje.cz/,vše o čaji pro čajomilce a net.

Čaj v sáčku někdy lepší než sypaný. Vědci VFU Brno zkoumali i kofein

Kategorie: gurmán Brno Zveřejněno 25. 1. 2011 19:03 Zobrazeno: 9964

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Vědci zkoumali na 40 čajů

Vědci na VFU v Brně zkoumali čaje černé, někdy zvané červené. V laboratoři zkoumali ale i polozelené oolongy, čaje zelené i bílé. Odborníci měli k dispozici nabídku čajů, která je v tuzemsku běžně k mání, přičemž zkoumali na 40 značek. Analyzovali vybrané látky, jež mají vliv jednak na senzorickou kvalitu čaje a jsou ovlivněny technologií jeho výroby, jednak na zdraví konzumenta.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Nezáleží na způsobu skladování, na stáří čaje ano

Obsah kofeinu byl průměrně nejvyšší u zelených a bílých čajů. Absolutně nejvyšší byl u černých čajů z Keni a Číny. Nejvyšší hodnoty u všech čajů vědci naměřili před začátkem skladování.

Už po půl roce byly u všech čajů hodnoty kofeinu poloviční. Podobně dopadlo zkoumání čajových pigmentů TFs a TRs, které mají vliv na barvu, aroma i chuť čaje.

Přitom například čajovny bývají kritizovány za nevhodné skladování čaje ve skleněných nádobách.

„Ukázalo se, že není velký rozdíl, jestli čaj máte například v papírové krabici nebo ve skleněné nádobě. Kvalitu nejvíce ovlivňuje zejména délka skladování po prvním otevření čaje,“ řekla Martina Ošťádalová z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce VFU Brno, která se výzkumem čajů zabývá.

Brněnští odborníci zjišťovali také přítomnost polyfenoloxidázy, což je enzym, který je důležitý pro správnou fermentaci čaje. V hotovém čaji je vhodné, aby jí bylo co nejméně – způsobuje totiž nestabilitu čaje. Nejvíce tohoto enzymu bylo v zelených a polozelených čajích, nejméně v černých.

Porcované versus sypané – kdo vítězí?

Zkoumání obsahu analytů vyvrátilo obecný názor, že v porcovaných čajích jsou většinou méně kvalitní zbytkové šarže všech druhů čajů.

Většina sledovaných analytů se nachází v listech čajovníku a jejich množství ukazuje kvalitu výroby čaje. U porcovaných čajů bylo jeho množství vyšší.

Stejný výsledek přineslo i měření obsahu čajových barviv, TRs a TFs, která ovlivňují senzorické vlastnosti čaje.

Budete mít zájem:  Na zlámané nohy pomůže kostival a na odřeniny olše

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Čaj je blahodárnou tekutinou

Nejdůležitějším krokem při výrobě čaje je fermentace. Je to proces, během kterého se uvolňují látky, jež ovlivňují barvu, chuť a samozřejmě složení čaje. Podle délky a způsobu fermentace se čaje také rozdělují na plně fermentovaný černý čaj, polofermentovaný polozelený nebo též oolong, a nefermentovaný zelený a bílý čaj.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

text a úvodní foto Marián K., brnovinky, zdroj a foto z laboratoře Alexandr Průša, VFU Brno

{linkr:related;keywords:%C3%84%C2%8Daj;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

LongJing.cz – vše o čaji

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Čaj má velkou schopnost sám do sebe pohlcovat okolní vůně a pachy, takže i jiné čaje by měly být řádně uzavřeny, aby jeden od druhého nenačichl. Čím více čaje uskladňujete, tím lépe. Čaj ve větším množství dokáže ledascos a hlavně stárne opravdu pomaleji. Někdy je opravdu důležité vědět, jak skladovat čaj.

Jak skladovat malé množství čaje

Jestliže máte doma malé množství čaje a přesto si ho chce uchovat, nejvhodnější jsou hnědé prachovnice se zábrusem. Dokáží naprosto a bezpečně i v malém množství čaje, zachovat aroma i chuť, takže čaji nebude nic chybět.

Nevhodné a nepřípustné jsou například světlé papírové pytlíčky či pytlíky nebo plechovky, malé sklenice a podobně. Pytlík či plechovku použijte jedině tehdy, pokud potřebujete čaj někam přenést nebo dovézt a následně ho zkonzumujete. Pro zelený čaj a jeho uskladnění není vůbec vhodná dóza s vnitřním kovovým povrchem.

Velmi vhodnou kombinací, jak udržet čaj takový, jaký má být, je papírový sáček, který je vložen do dózy s pevným uzávěrem.

Dobře uskladněný čaj vydrží i několik let, zvětralý čaj je nekvalitní a neměl by přijít vůbec na váš stůl, protože si rozhodně nepochutnáte. Kvalitním obalem je neprodyšný zipový sáček.

Čaje, které jsou baleny v papíru nebo bambusových listech, takzvané lisované, nemohou být nikde uzavřeny, tyto čaje musí neustále dýchat.

Velké množství čaje a jeho uchovávání

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Nádoby na čaj

Keramické či kovové dózy s uzávěrem jsou velmi oblíbené nejen u nás, ale i v Číně, jen opatrně s výběrem dózy, aby uvnitř neměla nějaký specifický zápach.

Ve sklenicích, skleněných nádobách můžete čaj uchovat pouze krátký čas, sklo není zrovna dobrým společníkem pro váš čaj.

Papírové krabičky či krabice má doma jistě každý z vás, protože čaje v sáčku se ani jinak, než v krabičkách neprodávají. Umělá hmota je absolutně nevhodná i pro krátkodobé uchování čaje.

Základní rady, jak skladovat čaj

První radou je, že nesmíte čaj nechávat na přímém slunci, dále pak neukládejte čaj blízko potravin, které mají silné aroma. Opatrně i na horko a vlhko, to by mohlo vašemu čaji jen uškodit.

Nádoby s čajem neuskladňujte do uzavřených skříněk či skříní. Nejlepší je skladování v suchu a tmavém místě.

Takhle dobře uskladnění čaj, vám může vydržet i dva roky a kdykoliv si na něm můžete pochutnat tak, jako kdybyste ho právě včera koupili.

Skladujete potraviny správně? Brambory, česnek a pomeranče do lednice rozhodně nepatří

Víte, že některé potraviny vyžadují speciální způsob skladování? Možná právě vy děláte v něčem chybu. Následkem může být nejen snížené množství prospěšných látek ve vašich surovinách a jídlech, ale v krajním případě i nemoc či otrava! Podívejte se tedy raději na naše tipy.

Většinu potravin zakoupíme v plastu nebo v papíru. Bohužel, pro další dlouhodobější uchovávání v domácnosti se jedná o zcela nevhodné obaly.

Ty papírové například u mouky nasávají veškerou vlhkost, a to jí ani trochu neprospívá. Navíc se mohou i velmi snadno protrhnout a nadělat pořádnou spoušť.

Obdobně jsou na tom i plastové sáčky, ve kterých koupíte třeba čočku, fazole či kuskus. Špatně se uzavírají, skladují a opět jim hrozí i snadné roztržení a vysypání obsahu po celé kuchyni.

Vhodným řešením jsou uzavíratelné dózy. Nejen, že je pořídíte v různých provedeních a velikostech, ale také si můžete vybrat jejich materiál – typicky plast, sklo či kov. Při správném zacházení vám nádoby vydrží celou věčnost a potraviny v nich budou chráněné před okolní vlhkostí, změnou teploty i proti škůdcům.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Freepik

Společně se podíváme na určité druhy potravin, které byste měli skladovat vždy jedním jediným způsobem.

Mouka, sůl, cukr

Do této kategorie můžeme zařadit také sypaný čaj či kávu. Všechny tyto ingredience mají jednu společnou vlastnost – nesnáší vlhko. Následkem něho hrudkovatí, ztrácí svou přirozenou konzistenci a mohou i vypouštět své aroma. Pro jejich ideální skladování je nejlepší pořídit si zavařovací sklenice či skleněné nádoby, do kterých přísady pohodlně ukryjete.

Brambory, česnek a cibule

Ani jedna z uvedených potravin nepatří do ledničky! Nejlepším umístěním je pro ně spíše dobře větrané, temné, chladné místo. Můžete je umístit do přepravky nebo kartonové krabice, která pojme přebytečné vlhko. Dejte si ale pozor, abyste v takovém případě krabici pravidelně měnili, jinak by vám totiž mohla začít plesnivět.

Sýry nestačí dát do sáčku

Sýrům se nejlépe daří ve voskovaném papíru, v sáčcích z igelitu totiž mnohem rychleji plesnivějí. Vyplatí se ale pořídit si pro ně i speciální dózy na potraviny, ve kterých taktéž vydrží mnohem déle. Poslední alternativou je pak jejich zamrazení, to se však může podepsat na chuti.

Tip: Ulovte si v aktuální slevě dózu na potraviny Lock&Lock – v prodejnách Globus ji až do 8. 9. seženete za výhodnou cenu 49,90 Kč. 

Citrusy do lednice nepatří!

Vyhněte se ukládání citrusů do lednice. Pro toto ovoce je naopak ideální pokojová teplota, která více připomíná tropické podnebí, ve kterém vyrostly. V lednici zbytečně přicházejí o svou přirozenou konzistenci a vitamíny.

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici? Pexels

Pokud často používáte olej nebo ocet, možná je chcete uchovávat pohromadě. Hromada rozestavěných plastových lahví nicméně působí nevzhledně a může být i nepraktická. Jako alternativu můžete využít nádoby vlastní, skvěle se hodí i ty skleněné.

Tip: Pro uchovávání větších zásob můžete sáhnout i po demižonu. Například v prodejnách UNI HOBBY jej až do konce prázdnin seženete v ceně od 179 Kč.

Často se doporučuje ukládat lahve s pivem či vínem ve sklepě, kde je pro ně ideální vlhkost a teplota. Méně kvalitní náhradou je pak pro ně údajně lednice. Jedná se však o mýtus. Nápoj pevně uzavřený v lahvi totiž nepozná, jestli se chladí ve sklepě či v lednici – můžete ho tudíž s klidným svědomím ve své chladničce ukládat, na jeho kvalitě se to nepodepíše.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Budete mít zájem:  Zbavte se atopického ekzému, třeba pomocí konopí

Jak správně skladovat čaj?

Skladovat čaj ve skleněné nádobě, nebo v papírové krabici?

Již samotné pěstování čajovníků v tropickém a subtropickém pásmu napovídá, že bude třeba sesbíraný čaj nejen dobře usušit, ale také správně uchovávat, aby se dostal ke všem svým spotřebitelům v té nejvyšší kvalitě. Čaj se rozváží do celého světa, a jeho milovníci si chtějí čaj uchovávat, co nejdéle to bude možné, a to se vší jeho krásnou vůní i chutí. Jak to ale udělat v obvyklých bytových podmínkách?

Pozor na pohlcování pachů

V dobrých obchodech s čajem cítíteve vzduchu jen čaj. Nesmí se tam pochopitelně kouřit, a neměla by se tam ani mlít nebo vařit káva. Jen díky tomu nepřejímají čaje žádné další vůně. Prodávaný čaj je zde uložen nejlépe v plechových krabicích anebo je uschováván ve skleněných dózách, které mají kryty se zábrusem.

Čaj by mělo být možné ochutnat, nebo k němu alespoň přivonět. Nevoní-li čaj vůbec anebo nevoní dobře, měli bychom od jeho nákupu upustit. Naopak, jsme-li některým z čajů nadšeni tak, že si ho chceme nakoupit i do zásoby, můžeme si bez obav pořídit zásobu na tři měsíce.

Bude-li čaj uchován v kvalitním a dobře uzavřeném polypropylenovém sáčku s hliníkovou fólií, zachová si svou vůni, chuť i kvalitu po celé tři měsíce.

Hlavní nepřátelé čajů

Mezi hlavní nepřátele čajů řadíme vlhkost, světlo, teplo a cizí pachy. Nepříjemné samotné pachy mohou být také průvodním znakem toho, že čaj nese známku vady. Mohl nasát pach lepidla z přepravních beden, oleje, kouře nebo plísní, které vznikly při přepravě. Jeho zápach tak poukazuje na špatnou kvalitu.

Skvělé vlastnosti jen za určitých podmínek

Sušený čaj si zachová své skvělé vlastnosti jen tehdy, pokud budeme dodržovat několik hlavních zásad skladování.

Pro čaj, který chceme uchovávat po delší dobu, je ideální uložit jej v plechové nebo porcelánové nádobě, hermeticky uzavřené. Bez podstatných změn chuti a vůně takto čaj vydrží po určitou dobu, která je pro jeho skladování obvyklá. Výjimečně může dokonce změnit jeho chuť k lepšímu.

Další možností je umístit čaj v hermeticky uzavřené nádobě v mrazicím boxu.

Z možností, jak uschovat dlouhodobě čaj, připadá v úvahu také vakuum v zatavených sáčcích. Základním předpokladem je, že takto uskladňovaný čaj nebude mít větší než 3% vlhkost. Pak ve zmrzlém stavu při teplotě – 20 °C vydrží i několik let. Čaj o vyšší vlhkosti je považován za nestabilní, tudíž se může začít brzy kazit nebo plesnivět.

Pro skladování čajů v lednici platí, že musí být správně suché a zatavené. Sáčky s čajem umístíme do hermeticky uzavřené nádoby s malým množstvím silikagelu nebo jiného vhodného sušidla.

Jednotlivé porce pak můžeme vyndávat dle potřeb, aniž bychom otvírali všechen čaj a zbytečně ho vystavovali kontaktu s kyslíkem.

Vakuovaný sáček s čajem ponecháme přes noc uzavřený, aby se ohřál na pokojovou teplotu, a až poté jej otevřeme.

Počítá se s tím, že takto uzavřené a skladované čaje, a to i ty s vyšší citlivostí, mohou vydržet v dobré kvalitě 10x déle než čaje uskladněné běžným způsobem.

Předpokládejme ale, že jako jiní běžní konzumenti čaje si domů z obchodu přinášíte obvykle jen balení čaje o 50 nebo 100 gramech v různých druzích. Čaj si přinesete v papírovém sáčku uzavřeném pomocí kovové sponky.

I toto malé množství byste měli přesypat do čajových plechovek s dobře těsnícím víčkem anebo do lékovek z tmavého, nejlépe hnědého skla a se zabroušeným hrdlem. Nezaměňujte u jednotlivých lékovek víčka, zabroušení hrdel obvykle odpovídá vždy jen jednomu danému kusu lékovky.

Rozhodně čaj nesypejte do vlhkých sklenic nebo plechovek a ani do plechovek, které jsou rezavé. Dokonale nádoby vysušte, než do nich čaj nasypete.  

Ideální je pořídit si pouze takové množství čaje, které zvládnete vypít, aniž byste jej museli dlouhodobě uchovávat.

Kvalita ”sáčkového” čaje je stejná jako u sypaného, tvrdí vědci

Kvalita porcovaného čaje není horší než u sypaného čaje, který upřednostňuje většina znalců.

Nová vědecká studie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně (VFU) tímto zjištěním částečně vyvrátila ustálený názor milovníků povzbuzujícího nápoje, podle nichž v pytlících končí méně kvalitní šarže čaje všech druhů.

Testy ukázaly, že kvalita je srovnatelná. Výsledky mnohaměsíčního zkoumání tento týden zveřejnil mluvčí VFU Alexandr Průša.

Vědci zkoumali 40 značek nabízených na českém trhu. Výsledky u porcovaných a sypaných čajů jsou podobné. „Z toho vyplývá, že se sypané čaje vyrábějí ze stejných a stejně opracovaných listů jako čaje porcované.

Už se málokdy setkáte s tím, že by se přidával například čajový prach a podobně. Jelikož jsou čajové částice menší u porcovaných čajů, obsahové látky se u nich uvolňují rychleji,“ shrnula Martina Ošťádalová z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce VFU.

Výzkumníci se věnovali také otázce správného skladování čaje. Zjistili, že kvalita čaje přímo nezávisí na tom, zda je uchováván na světlé či ve tmě, ve skleněné, papírové nebo kovové nádobě. Přitom čajovny někdy čelí kritice za to, že mají čaj ve skleněných nádobách.

 „Ukázalo se, že není velký rozdíl, jestli čaj máte například v papírové krabici nebo ve skleněné nádobě. Kvalitu nejvíce ovlivňuje zejména délka skladování po prvním otevření čaje,“ řekla Ošťádalová

Nejvíce kofeinu bylo u zelených a bílých čajů

Vědci skladovali vzorky čaje jeden rok v různých nádobách a za různých světelných podmínek. Průběžně analyzovali vybrané látky. Nejvyšší hodnoty kofeinu u všech čajů naměřili před začátkem skladování, již po půl roce byly u všech čajů hodnoty kofeinu poloviční. Podobně dopadlo zkoumání čajových pigmentů, které mají vliv na barvu, aroma i chuť čaje.

Obsah kofeinu, který je povzbuzující složkou čaje, byl průměrně nejvyšší u zelených a bílých čajů. Absolutně nejvyšší byl však u černých čajů z Keni a Číny. Výzkum zjišťoval také přítomnost polyfenoloxidázy, což je enzym, který je důležitý pro správnou fermentaci čaje.

 V hotovém čaji by jí mělo být co nejméně – způsobuje nestabilitu čaje. Nejvíce tohoto enzymu obsahovaly zelené a polozelené čaje, nejméně černé čaje.

Čaji se připisuje blahodárný vliv na zdraví člověka. Jde především o antioxidační a protizánětlivé účinky, úpravu střevní mikroflóry a předcházení onemocněním krevního oběhu. Mnohé z těchto výzkumů jsou však teprve na svém počátku, zatím probíhaly především na zvířatech a jejich vliv na člověka by mělo potvrdit další zkoumání, upozornil Průša.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *