Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbíráSbírají se plody v září a říjnu. Musí být vyzrálé – jasně červené a tvrdé.

Léčivé účinkyŠípky jsou oblíbené především pro svůj velký obsah vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám Dále obsahuje vitamíny B1, B2, P a K. Šípkový čaj se užívá k celkovému posílení organismu, je vhodný zejména v období sníženého přísunu vitamínů koncem zimy a v předjaří při tzv.

 jarní únavě, v období zvýšené spotřevy vitamínů (těhotenství, kojení, horečnatá onemocnění) a při sklonu ke krvácivosti. Vzhledem k tomu, že působí i mírně močopudně, lze jej využít i při zánětlivých onemocněních močového ústrojí nebo při ledvinových či močových kaméncích. Čaj z okvětních lístků údajně ulevuje od žaludečních křečí.

Jako posilující prostředek bývá doporučován i šípkový likér.

VHODNÁ V TĚHOTENSTVÍ.

Jak se používá

  • ČajDrcené šípky luhujeme asi 1 hodinu a poté vaříme cca 10 minut (použijí se 2 čajové lžičky šípků na 250 ml vody).
  • Likér1 l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní luhuje ve 3 l žitné pálenky, pije se pak 1 sklenka denně před jídlem.

ČESNEK SETÝ (Allium sativum)

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbírácibule (září – říjen)

Léčivé účinkyMá blahodárný vliv na tepny, vzpružuje cévy, působí antiskleroticky a především podporuje funkci srdečního svalu a mozkové tkáně.

Pravidelné požívání alespoň jednoho stroužku česneku denně působí jako podpůrný prostředek při prevenci proti infekčním onemocněním, zvláště pak proti chřipkám a jiným virózám.

Je dobrým antiparazitálním prostředkem, působí výborně jako střevní dezinfekce, odstraňuje střevní nadýmání, uvolňuje křečovité stavy v zažívacím ústrojí, zejména v žaludku a střevech. Látky obsažené v česneku dokáží zvýšit vylučování žluče do dvanácterníku a upravovat tak četné zažívací pochody.

Česnek napomáhá stabilizovat mezibuněčnou látkovou výměnu a snižuje hladinu krevního cukru. Má i antinikotinové účinky, takže se může využít při otravě nikotinem jako protilátka. Česnekovou šťávu používáme ve spojení s horkým mlékem při kašli nebo při kataru dýchacích cest. Rozetřené stroužky na topince nebo v polévce jsou nejjednodušším prostředkem na vyhánění hlístů.

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ (Silybum marianum)

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbírásemeno před dozráním (srpen – září)

Léčivé účinkyÚčinné látky jsou bezprostředně pod osemením, proto se užívá semeno i se slupkou. Ostropestřec působí hojnější tvorbu žluči, protihorečnatě, a tlumí činnost sympatiku. Zejména se užívá při nemocech či poškozeních jater, ke kterým dochází např.

 při žloutence, cirhóze či při nejrůznějších otravách ať už v důsledku intoxikace alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami (např. po požití muchomůrky výrazně zvyšuje naději k přežití). Pomáhá při přetučnění jater, chorobách žlučníku, k regeneraci jater u alkoholiků.

Zevně v lidovém léčitelství jako obklady nebo koupel z rozdrcených nažek při bércových vředech a křečových žilách (1 čajová lžička rozdrcených plodů 5-6x denně, nebo jako nálev).

Pokud jeho užívání není nutné, V TĚHOTENSTVÍ OSTROPESTŘEC NEDOPORUČUJEME.

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ (Symphytum officinale)

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbírákořen (na jaře před začátkem vegetace: březen – duben, na podzim v září – říjnu)

Léčivé účinkyKořen kostivalu ovlivňuje krevní oběh, podporuje regeneraci tkání a působí mírně projímavě.

Používá se vnitřně také jako prostředek proti kašli a při zahlenění dýchacích cest, zmírňuje bolesti při žaludečních vředech a při bolesti na prsou.

Rozsáhlejší je jeho zevní použití ve formě obkladů při pohmožděninách, krevních podlitinách, zánětu žil, dně, při chronických onemocněních kloubů a kostí, při zánětech svalových a šlachových pouzder, při bércových vředech a křečových žilách, zvláště pak při otevřených varixech. Odvarem se vyplachují ústa při paradentóze, jako obklad se přikládá na zlomeniny a staré, špatně se hojící poranění, výrony. Kostivalové mazání léčí lehčí popáleniny, opařeniny a kůži spálenou sluncem ale i omrzliny. V TĚHOTENSTVÍ UŽÍVAT POUZE ZEVNĚ.

Upozornění: Vzhledem k přítomnosti alkaloidů v kostivalu, u kterých je podezření z karcinogenity a z možnosti poškození jater, se v poslední době nedoporučuje vnitřní užívání kostivalu a pokud ano, pak jen krátkodobě a v malých dávkách.

Jak se používá

  • Čaj2 čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene se přes noc vyluhují v 1/2 litru studené vody, ráno jen zahřejeme a scedíme. Pije se po doušcích.
  • Obklady (kašovité)Usušené kořeny umeleme na moučku v šálku vřelé vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje, rychle smícháme na kaši, natřeme na plátěný hadřík, teplé položíme na nemocné místo a zabalíme.
  • ObkladyČerstvé listy kostivalu umyjeme, na desce válečkem na nudle rozválíme, položíme na příslušné místo a zavážeme.
  • Mast4 až 6 čerstvých kořenů umyjeme a nadrobno posekáme, pak krátce upražíme v 250 g čistého sádla, přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes plátno a zbytek vylisujeme. Naplníme malé nádobky a vložíme do chladničky. Mast lze použít místo obkladu z kaše a je nepostradatelná při léčení ran.
  • Víno2 až 5 omytých, nadrobno nařezaných kořenů vyluhujeme 5 až 6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to vynikající lék při chorobách plic.

JMELÍ BÍLÉ (Viscum album)

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbíráVětévky s listem (prosinec – leden). Bobulky jsou jedovaté.

Za nejkvalitnější se považuje jmelí z jabloně, hlohu, dubu nebo borovice, používat by se naopak nemělo jmelí z topolu, které vykazuje vysokou toxicitu. Je-li droga užívána k léčbě krevního tlaku, pak by se měla sbírat v březnu nebo v listopadu či v prosinci, pro léčbu jiných chorob je sběr možný kdykoliv.

Léčivé účinkyPoužívá se jako prostředek močopudný, protikřečový a jako osvědčený lék ke snížení krevního tlaku.

Jmelí tlumí bolesti hlavy či pocity návalů krve do hlavy (zejména v klimaktériu), pomáhá při závratích, zastavuje krvácení, reguluje vylučování žluči a činnost slinivky, užívá se při hypertyreóze (zvýšené činnosti štítné žlázy). Při křečových žilách nebo bércových vředech se doporučují koupele nohou.

Prospívá při léčbě nočního pomočování dospělých a při bílém výtoku, pomáhá i při některých formách senné rýmy (v tomto případě se přidávají k pitné kůře výplachy nosu mírně osoleným macerátem z jmelí nebo se šňupe usušená droga), jako podpůrného prostředku se jej užívá při léčbě rakoviny.

Podávaný v prášku (1 – 2 g třikrát až čtyřikrát denně) se užívá při příznacích stáří a arterioskleróze, nervových poruchách srdce i jako prostředek ovlivňující srdeční činnost.

O užívání se poraďte s lékařem, V TĚHOTENSTVÍ NEDOPORUČUJEME.

Jak se používáVzhledem k tomu, že některé účinné látky obsažené v jmelí se varem rozkládají, podává se droga nejčastěji ve formě macerátu (jmelí se v množství asi 8 g na 1/2 l vody luhuje ve studené vodě nejméně 4 hodiny, podává se pak 2x až 3x denně) nebo tinktury (20 až 40 kapek, 2x až 3x denně) nebo se užívá jemně pomletá usušená droga v jednotlivé dávce do 1 g, denně pak max. 5 g.

  • VazelínaČerstvé bílé bobulky se smíchají s vepřovým sádlem na vazelínu (použijí se jen zevně při omrzlinách).

LÉKOŘICE LYSÁ (Glycyrrhiza glabra)

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Co se sbíráoddenek a kořeny ze tří až čtyřletých rostlin (září – říjen)

Léčivé účinkyLékořice je jednou z nejstarších drog na světě. Účinné látky usnadňují odkašlávání a rozpouštějí hlen.

Doporučuje se na choroby žaludku, vodnatelnost, dnu, při ledvinových a močových kamenech, revmatizmu, plicních chorobách a bronchitidě. Působí příznivě na žaludeční vředy ve vyšších dávkách (20-60 g extraktu rozpuštěného ve vodě denně). Zevně se používá proti lišeji a svrabu.

Oddenek lékořice je znám pod lidovým názvem ‚sladké dřevo‘. Zahuštěný a upravený extrakt se zejména dříve objevoval jako tzv. ‚pendrek‘. Jeho cucání nebo žvýkání lékořicového kořene se doporučuje při chrapotu a zahlenění, ale též k zahnání žízně.

Při dlouhodobém užívání má antidiuretické účinky, váže vodu v tkáních a zhoršuje srdeční nedostatečnost. Lékořice je i vhodný doplněk hormonální léčby při nepravidelné menstruaci.

V TĚHOTENSTVÍ ANI PŘI KOJENÍ NEUŽÍVAT (riziko potratu nebo předčasného porodu).

Zdravotní přínosy šípku

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví? Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

  • Šípky – Rose hip je termín používaný pro výtažky z růže rostlin ovoce (o Rosagenus), ale  téměř vždy odkazuje specificky k Rosa canina , běžně známý jako růže šípková a řadí se mezi  farmakologicky bezpečné přírodní látky se silnými protizánětlivými účinky
  • Zdravotní přínosy šípku k nim patří i tato  schopnost  a to zmírnit příznaky revmatoidní artritidy, zmírnit různé respirační podmínky, předejít rakovině, snížení hladiny cholesterolu, řízení diabetu, zvyšují močení, regulovat váš trávicí systém, posílení imunitního systému, zvýšení krevní oběh, a pomůže budovat silné kosti.

Šípky jsou vlastně plody růže rostliny a obvykle se vytváří v pozdním létě a na podzim, kdy byly  růže opylovány. Barva je typicky červená, ale také to může být oranžová, fialová, nebo černá.  Historicky, byly  šípky použity k léčebným účinkům pro stovky, ne-li tisíce  let kultur, jako na počátku populace Ameriky , stejně jako různých částech Evropy.

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Kultivovány byly z několika důvodů, a to i jako dekorace vzhledem k jejich tvaru a barvy, ale to bylo až do posledních desetiletích, než byla jejich  kompletní léčivá hodnota byla skutečně objevena .

V dřívější době  byly dokonce použity jako krmivo pro domácí zvířata a pro určité druhy zvířat, protože  si lidé všimly, že zvířata byla obzvláště přitahován k vůni a chuti těchto malých ovocných bobulí..

Když lidé začali jíst složky –produkty  šípků, velká pozornost přesunula k potenciálu, který  měl pro velký vliv  na naše zdraví. Různé způsoby, které šípků lze připravit jsou impozantní.

Některé z nejčastějších forem šípky k těm patří patří džemy, želatiny, polévky, tisanes, chléb, víno, koláče, a dokonce i marmeládu. Je to velmi univerzální složka, která se těší lidi po celém světě, ať už v důsledku pro  její  lahodnou chuť, nebo pro jeho nutriční výhody!

Budete mít zájem:  Proč je mražené maso horší než chlazené?

Nutriční Hodnota šípků

 Důvod, proč se zvýšil jejich zájem a  popularita je proto, že jsou velmi účinné při léčbě široké škály zdravotního stavu.

Ale proč? Vitamíny, minerály, organické sloučeniny, a další základní živiny v šípku dát tak umí dát zdraví velmi silný zdravý prospěšný úder!  Některé z těchto prospěšných složek zahrnují vitamin C, A, E, A a B-komplex, stejně jako vápník, železo, selen, mangan, hořčík, fosfor, draslík, síru, křemík a zinek.

Dále, organické sloučeniny , jako je například pektin, lykopen, lutein, beta-karoten, jsou také velmi silný a je zásadní pro tělo. Antioxidační složky, které zahrnují flavonoidy, fytochemikálie a karotenoidy rovněž přispívají ke zdravotním výhodám, které jsou vysvětleny níže.

Zdraví Výhody šípků

 Zabraňuje rakovině a chronickým chorobám : Tyto karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly, které lze nalézt v rose hip (šípku) jsou velmi silné antioxidanty, které eliminují nebo neutralizují volné radikály, které se nacházejí uvnitř těla.

Jedná se o vedlejší produkty buněčného metabolismu, kde  může dojít k poškození zdravých buněk tím, že způsobí jejich mutaci do rakovinných buněk,. Volné radikály, nebo nedostatek antioxidantů jsou spojeny s řadou závažných stavů, včetně rakoviny, onemocnění srdce, a předčasné stárnutí.

Bohatství antioxidantů v šípků jsou zvláště silné  v udržování těla a  zdraví ze všech směrů.

Snižuje hladinu cholesterolu: Některé z organických sloučenin a  jejich antioxidační součásti v šípky dokáží také snížit obsah cholesterolu v těle, čímž se sníží tlak na váš kardiovaskulární systém a také vážně sníží své šance na mrtvici nebo infarkt

Imunitní systém: šípky mají impozantní množství vitamínu C , který je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit imunitní systém.

Vitamín C stimuluje bílé krvinky, a je také důležité, v prevenci astmatu a celkové zdraví dýchacího ústrojí.

To také může být viděno v redukci respiračních stavů, jako je nachlazení a flus prostřednictvím příjmu šípků a jeho vysoké hladiny vitaminu C.

Diabetes:  bylo prokázáno, že šípky přísně regulují  hladinu cukru v krvi v těle, což je velmi důležité pro lidi, kteří trpí cukrovkou . Tím, že šípky a drží rovnováhu inzulínu a glukózy v těle, mohou zabránit velkému pohybu hladiny hodnotám hladiny cukru v krvi.

Diuretika efekty a trávení: Různé kyseliny v šípky, jakož i pektin, což je známo, že indukují močení a vylučování.

jako diuretikum , šípky mohou pomoci odstranit toxiny z těla, stejně jako nadbytečné soli, kapaliny, a dokonce i tuk , Stimulací pohybu střev, šípky mohou  pomoci osobě, aby se zabránilo množství nešťastných zdravotních podmínek a nepohodlí. Obecně platí, že šípky její výtažky    jsou detoxifiers skrz tělem naskrz!

Péče o pleť: Lidé na celém světě chtějí, aby jejich pleť vypadala krásnější, bez vady, a mladistvá.

Šípky jsou obsahem  stovky produktů a potenciální léčby pro zlepšení  a tonizaci pokožky, ale šípky   jsou jedním z nejlepších možností.

,které udržují pokožku pružnou, takže se nebudou rozvíjet vrásky, a nedostatky na pleti jsou snadno odstraněny, popáleniny a jizvy dokáže tento produkt  rychle léčit, a vaše pokožka  potom vypadá celkově mladší a živější.

Krev a krevní oběh:šípky mají značné množství železa , což je nezbytnou součástí při tvorbě červených krvinek.Proto, má být přiměřené množství šípků nebo jejich produktů se šípků  ve vaší stravě. Tím můžete  zabránit anémii a také udržet vaše základní orgány dobře okysličené, zvýšení metabolické aktivity a optimalizaci funkčnosti vašich různých tělních systémů.

Zdraví kostí: Jedním z nejdůležitějších úloh vitaminu C, i když to je ten, který je často přehlížen, je jeho zásadní úlohu v produkci kolagenu .

Kolagen, spolu s dalšími důležitými minerály nalezené v šípky, může pomoci předcházet osteoporóze tím, že udržuje hustoty kostního minerálu i  ve  vašem  stáří, a dokáže udržet si silné,  pružné  kosti a tím prožít aktivní život! Plody, a příležitostně její semena, jsou buď rozemlety na prášek, nebo vyrobený  jako extrakt (silnější varianta) pak doplněny pro léčbu do výrobků např. pro  revmatické onemocnění, jako je osteoartritida a revmatoidní artritidy.  Rosa canina  prokazatelně zlepšuje zdraví kloubů a snížení bolesti a ranní ztuhlost. a řadí se mezi  farmakologicky bezpečné přírodní látky se silnými protizánětlivými účinky které mimo jinné také  ovlivňují IL-1β a TNF-α signální dráhy u buněk kloubní chrupavky.

  1. Šípkový extrakt prokazatelně zmírňuje bolesti kloubů prostřednictvím svých imunosupresivních účinků (imunosuprese to je stav, kdy je omezena schopnost organizmu reagovat na antigenní podnět tvorbou protilátek nebo buněčnou reakcí, stav snížené imunity) kdy oslabený  imunitní systém může proto vážně přispět k revmatických onemocněním) a to  podobně jako interleukin-1 beta (IL-1β), ale bez vedlejších účinků, kdy  zvýšená produkce IL-1B způsobuje řadu různých autozánětlivých syndromů.
  2. Rozdíl je prostě v  tom, že  šípek a jeho množství bioaktivních látek, prostřednictví svých  imunosupresivních účinků nesnižuje IL-1β hladiny v krvi, to se střetává s jeho schopnosti aktivovat katabolické proteinů, které  s vysokou mírou podporují obnovu buněk,
  3. Co je to IL-1β :

IL-1 představuje jednu z klíčových molekul imunitního systému a tvoří významnou součást tzv. cytokinové sítě, která zajišťuje regulaci a koordinaci různých složek obrany organismu v případě infekce, zánětu, poranění nebo stresu.

Jeho působení však zdaleka není omezeno jen na imunitní systém; interleukin-1 má vliv rovněž na normální růst a morfogenezi mnoha typů buněk i na celkový metabolismus. Představuje tedy protein s pleiotropním působením v organismu.

V poslední době je IL-1 často studován z hlediska patogeneze mnoha autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, osteoporóza, lupénka, systémová skleróza, diabetes mellitus, Alzheimerova choroba či autoimunní encefalomyelitida, účastní se pravděpodobně též rozvoje řady kardiovaskulárních onemocnění [1]. V některých případech lze k léčbě využít rekombinantní IL-1ra (antagonista receptoru pro IL-1), známý pod názvem Anakinra.

Šípkový extrakt  je také schopen snížit chemotaxi, (chemotaxe je pohyb organismu či buňky ve směru chemického gradientu. Například některé bílé krvinky putují do míst zánětu, v nichž vznikají specifické chemické látky) a  slouží zároveň jako protizánětlivý a imunosupresivní mechanismus..

Chcete-li se dozvědět více informací o léčivé síle bylin

Růže šípková /Rosa canina/

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?

Růže šípková je až 3 metry vysoký keř se silně ostnitými větvemi, množstvím opadavých listů a hákovitě zahnutými ostny. Lichospeřené listy jsou na…

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?čeleď: růžovité

Růže šípková – popis

Růže šípková je až 3 metry vysoký keř se silně ostnitými větvemi, množstvím opadavých listů a hákovitě zahnutými ostny. Lichospeřené listy jsou na větvích střídavě posazeny. Květy této růže jsou světlounce růžové, posazené buď jednotlivě, nebo v květenství lata.

Rozkvetlé šípky můžeme vidět od června do července. Plody růže šípkové určitě všichni velmi dobře znáte. Jedná se o krásné červené šípky, které se uvnitř skládají z několika malých hranatých tvrdých nažek. Obal pro toto souplodí vznikl srůstem některých květních a stonkových částí. Celkově se však jedná o hodně variabilní druh.

Růže šípková – léčivé účinky

Šípky obsahují řadu významných vitamínu. Nejdůležitější je vysoký obsah vitamínu C. Jsou však zastoupeny i další – vitamín A, K a vitamíny skupiny B. Kromě vitamínů obsahuje šípek i významné procento flavonidů, tříslovin a organických kyselin.

Látky zastoupené v největším poměrném množství dávají šípku schopnost příznivě působit zejména na stěnu cév. Díky vysokému obsahu vitamínu C je šípkový čaj vhodný zejména k prevenci infekčních onemocnění. Vhodná je konzumace čaje v zimních měsících, kdy je tohoto vitamínu obecně nedostatek.

Příznivého účinku na cévní stěnu se využívá zejména při léčbě zánětů a bolestí křečových žil.

Použitelné části růže šípkové: plod

Období květu: květen až červenec

Růže šípková – Použití v kuchyni a pěstování

Růže šípková roste nejčastěji na suchých stráních. Sbírat se dají šípky prakticky od všech druhů planě rostoucích růží. Sběr by měl probíhat v říjnu, kdy mají šípky největší obsah vitamínu C.

Sušení plodů se doporučuje při teplotě do 60 stupňů. Sušené šípky se skladují na suchém tmavém místě. Plody šípků lze v kuchyni použít i na různé omáčky nebo marmelády, je však vždy třeba použít čištěnou šípkovou drť.

Tip: Šípkový čaj

Drcené šípky se nechávají louhovat ve studené vodě asi čtvrt hodiny. Na litr vody je možné použít asi čtyři lžičky drti. Nálev se pak scezuje přes nekovové sítko nebo plátno. Každý krok tohoto postupu je důležitý pro zachování co největšího obsahu vitamínu C v nálevu.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první! Oleandr je keř dorůstající do výšky až 4 metrů. Listy jsou kožovité a kopinaté, rostou v 3četných přeslenech. Mají tmavě zelenou barvu se světlou… čeleď:toješťovité Oleandr obecný-popis Oleandr je keř dorůstající do výšky až 4 metrů. Listy jsou kožovité a kopinaté, rostou v 3četných… Lilek je jednoletá rostlina dorůstající do výšky 10-70 cm. Má přímou, větvenou, oblou nebo tupě hranatou lodyhu, která v mládí může být krátce… Lilek je jednoletá rostlina dorůstající do výšky 10-70 cm. Má přímou, větvenou, oblou nebo tupě hranatou lodyhu, která v mládí může být krátce… Dřišťál obecný je opadavý, hustě větvený keř dorůstající do výšky až 3 m. Větve mají šedožlutou barvu, jsou hranaté až rýhované a mají trny –… Devaterník velkokvětý je polokeř, který dorůstá do výšky 10-40 cm. V horní části je lodyha nejméně řídce chlupatá. Listy má řapíkaté a úzce eliptické… Javor je opadavý strom s pravidelnou, válcovitou korunou. Dorůstá do výšky až 40 metrů, kmen má v průměru až 1,5 metru. Jeho kůra je téměř hladká,… Javor babyka je strom dorůstající do výšky až 20 m. Má kulovitou korunu, tmavě hnědou borku, která je ve stáří podélně i příčně rozpraskaná v téměř… Lebeda lesklá je jednoletá bylina. Dorůstá do výšky 1 až 2 metrů, má přímou, větvenou a zeleně pruhovanou lodyhu. Její listy jsou střídavé, řapíkaté,… Lebeda lesklá je jednoletá bylina. Dorůstá do výšky 1 až 2 metrů, má přímou, větvenou a zeleně pruhovanou lodyhu. Její listy jsou střídavé, řapíkaté,… Lebeda lesklá je jednoletá bylina. Dorůstá do výšky 1 až 2 metrů, má přímou, větvenou a zeleně pruhovanou lodyhu. Její listy jsou střídavé, řapíkaté,… Lebeda lesklá je jednoletá bylina. Dorůstá do výšky 1 až 2 metrů, má přímou, větvenou a zeleně pruhovanou lodyhu. Její listy jsou střídavé, řapíkaté,… Lilek je jednoletá rostlina dorůstající do výšky 10-70 cm. Má přímou, větvenou, oblou nebo tupě hranatou lodyhu, která v mládí může být krátce… Lilek je vytrvalá rostlina, u nás je ale pěstována spíše jako jednoletá. Má svazčité kořeny a jeho plody jsou kulaté podzemní oddenkové hlízy velké 2… Len je vytrvalá bylina vysoká 15-60 cm. Má přímou, pouze v dolní části vystoupavou lodyhu, oblou, hustě olistěnou a větvenou pouze v květenství. Jeho… Len je jednoletá, maximálně dvouletá bylina. Může dorůst až do výšky 30 cm. Její lodyha je přímá, pouze na bázi vystoupavá. Větvená je převážně jen v… Modřín je jehličnatý, opadavý strom vysoký až 50 m. Má přímý kmen, v průměru široký až 1,5 m. Koruna je štíhlá, kuželovitá, ve stáří často široká a… Líska obecná je opadavý keř. Dorůstá do výšky 2-8 metrů. Mladé větve jsou červenohnědě žláznatě chlupaté, později chlupy opadají. Kůra je šedohnědá a… Lípa zelená je listnatý, opadavý strom. Může dorůst až do výšky 25 m. Kůru má hladkou, šedé barvy, v pozdějším věku stromu se na ní objevují… Lípa je listnatý, opadavý strom dorůstající do výšky 40 metrů. Mladé stromy mají kůru hladkou a šedou, postupem času praská. Listy jsou střídavé a…

Budete mít zájem:  Tipy na „jídla s sebou“

Šípky (růže šípková) – potřebujete zvýšit obranyschopnost nebo bojovat pro nachlazení?

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?Připravené šípky na pečený čaj

Šípky jsou obecně známé pro svůj kladný vliv na lidské zdraví. Jsou např. kvalitním prostředkem pro zvýšení obranyschopnosti organismu (imunity) a doporučovány bývají i jako posilující prostředek, vše ale postupně…

Výskyt: růže šípková se dnes vyskytuje téměř na všech kontinentech, přičemž roste především na slunných místech. Původně se vyskytovala v Evropě, na severu Afriky a v Přední a Střední Asii. Člověkem ovšem byla časem zavlečena také do obou Amerik a do Austrálie.

Popis a účinné látky: šípek je keřem z čeledi růžovitých, kterých může v některých případech dorůstat až do výšky 3 metrů. Na větvích má hákovitě zahnuté ostny a disponuje opadavými listy, jež rostou střídavě a jsou lichozpeřené, pérovitě složené a dvou až pětijařmé.

Růže šípková kvete v květnu a v červnu, kdy se objevují květy, které mají bílou či růžovou barvu a krásně voní. Červené šípky pak dozrávají ve druhé polovině léta. Nejedná se přitom o plody v pravém smyslu, ale o složené souplodí nažek.

Každopádně obsahují některé účinné látky, a to především větší množství vitamínů (zejména C, ale také B, E či K) a dále organické kyseliny, pektiny, slizy, třísloviny, karotenoidy či glykosidy.

Užitečné části: využívány jsou především šípky, ale také listy a okvětní lístky.

Jaké jsou léčivé účinky šípku?

Šípky jsou obecně známé pro svůj kladný vliv na lidské zdraví. Jsou např. kvalitním prostředkem pro zvýšení obranyschopnosti organismu (imunity) a doporučovány bývají i jako posilující prostředek – např.

při jarní únavě či v období chřipkových epidemií. Preventivně působí proti nachlazení, ale také proti infekcím. Dále se jedná o kvalitní pomoc při nemocech ledvin a močového ústrojí.

Působí totiž proti zánětům, což navíc platí i pro dýchací cesty.

Šípek pozitivně působí také na trávící soustavu. Podporuje totiž činnost střev a doporučován bývá i při zácpě, ačkoli nemá vyloženě projímavé účinky.

Dále zpevňuje cévní stěny a může pomoci i při křečových žilách. Kladný vliv má ovšem také na psychiku. Zlepšuje totiž soustředění, takže ho lze vyzkoušet v období zkoušek či při náročných pracovních úkonech.

Šípek člověku tedy pomáhá s mnoha neduhy, přičemž jej lze využívat vnitřně i zevně (viz níže).

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?Šípky u polní cesty

Uplatnění jednotlivých částí šípku

Plody sice mohou být až tři cm dlouhé, dužina je nicméně poměrně malá. Šípky se používají čerstvé, a to např. k výrobě džemů, zavařenin, kompotů či sirupů, stejně jako sušené.

Pak se používají především k přípravě zdravého čaje, který dokáže pomoci i zahřát během chladných měsíců. Promrzlé plody jsou navíc využívány k výrobě vína.

Do džemů a sirupů se používají i okvětní lístky, do čajů navíc listy a ze semen se vyrábí olej, který pomáhá udržovat pevnou strukturu vlasů.

Recept na šípkový čaj: do šálku s horkou vodou přidáte půl lžičky sušených šípků a necháte 5 až 10 minut vařit. Na závěr osladíte půl lžičkou (třtinového) cukru a nálev necháte ještě zhruba čtvrt hodiny stát přikrytý pokličkou. Pak už jen scedíte a necháte trochu vystydnout.

Pěstování růže šípkové

Růže šípková není nijak náročná na pěstování, takže si ji můžete jednoduše vysadit, a to nejen kvůli léčivým účinkům jednotlivých částí, ale také jako okrasnou rostlinu.

Ačkoli ji vyhovují slunná stanoviště, zároveň je mrazuvzdorná. Šípku vyhovuje propustná a zásaditá půda, přičemž postačuje normální zahradní substrát.

Tento keř nemá ani žádné větší nároky na vlhkost, neboť mu celkově vyhovuje sucho. Ani v tomto ohledu proto není potřeba žádná speciální péče.

Šípek, šípky, růže šípková – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Růže šípková neboli šípek – jaké má účinky a vliv na zdraví?Růže šípková (latinsky rosa canina) léčí nemoci močových cest, zlepšuje stav vlásečnic, posiluje organismus. Jde o kolem 3 metrů vysoký, listnatý, opadavý keř. Na hojných, každoročně vyrůstajících větvích jsou mohutné, zahnuté ostny. Větvě jsou přímé nebo zahnuté do oblouku. Listy jsou střídavé, lichozpeřené s 5-7 vejčitými lístky. Bledě růžové květy se skládají z pěti korunních plátků. Plodem jsou šípky – vejčitá, červená souplodí o velikosti asi 2 cm. Keř kvete na začátku prázdnin.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • záněty močových cest
  • zánět ledvin
  • kolika žaludku
  • zlepšení stavu vlásečnic (kapilár), snížení křehkosti (fragility) kapilár
  • močopudný účinek
  • nachlazení
  • kašel
  • hořečka
  • kurděje
  • průjem
  • koliky
  • krvácení
  • čistí krev
  • churokrevnost, anémie
  • nemoci žlučníku a žlučových cest
  • vředy dutiny ústní
  • bolesti v krku, zánět v krku
  • kolika miminek (okvětní lístky růže)
  • záněty očí, očních víček (okvětní lístky růže)
  • špatné trávení starých lidí (okvětní lístky růže)
  • nachlazení miminek, hnisavé záněty horních cest dýchacích (okvětní lístky růže)

Sbírají se šípky v době plné zralosti. Předmětem sběru je též chlupatá hálka.

Léčivé vlastnosti:

Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu.

Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu Což se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd.

Sloužily jako léčivo proti kurdějím.

Zpracování šípků a způsoby použití:

Existuje celá řada variant, jak vařit (i sušit) šípky. Čerstvé šípky je třeba vařit na mírném ohni asi 10-20 minut. Tento postup lze zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhodit. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh. U sušených šípků je dobré nechat je přes celou noc namočené v 1 vodě a pak 10 minut povařit. Případně napřed povařit a pak nechat několik hodin vyluhovat. 

Sušené šípky lze též nadrtit, v tom případě je třeba čaj cedit přes papírový filtr či přes pláténko. U sušených šípků odstraňujeme štiplavé chloupky. 

Kontraindikace:

Šípky nemají žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Čaje lze pít i litr či víc denně, pokud nám nevadí časté chození na záchod. 

Použití v kuchyni:

Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda, kompot. Chceme-Ii dužinu šípků konzumovat v některém z těchto jídel, musíme napřed vybrat (odplavit pod tekoucí vodou) chlupaté nažky. Z čerstvých okvětních lístků lze dělat sirup, lzeje použít i jako dochucovadla na sladká jídla typu rýžového nákypu.

Rozšíření a výskyt:

Šípkový keř nalezneme ve velké části Evropy i v severnějších oblastech Asie. U nás roste hojně v houštinách, na okrajích lesů, v hájcích, podélcest na suchých stanovištích.

Sběr:

Šípky se sbírají v době plné zralosti v září a říjnu předtím, než působením mrazů začnou měknout. Existuje několik způsobů sušení šípků. Nejvýhodnější je asi začít při umělém teple (doporučuje se cca. 60°C) a pak dosušit pomalu při pokojové teplotě. Buď jak buď, vitamin C nevydrží v šípcích déle než rok.

Možnost záměny:

U nás v přírodě můžeme narazit na vícero druhů růží (růže zmačkaná, krovištní atd.), jejichž šípky se dají použít zrovna tak. 

Budete mít zájem:  Plzeňské farmářské trhy i přes povodně pokračují

Jaké látky šípky obsahují:

  • Vitaminy C, B,třísloviny, organické kyseliny, cukry, minerální látky, flavonoidy, silice,slizy, pektin a další. 
  • Šípky,které kromě výše uvedených složek obsahují také taniny, glukózu a pryskyřice, mají stahující a hemostatické účinky (zastavují krvácení), dále působí močopudně, očistně (detoxikace), proti chudokrevnosti (anémii), kurdějím a celkově posilují organismus.
  • Sirup ze šípků se doporučuje při avitaminóze a jako svíravý prostředek při průjmech, ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře a žlučníku, při vředovitosti dutiny ústní a zánětech v krku

Poznámky:

Na keřích (listech) šípkové růže nacházíme útvar podobný chomáči zelených a později rezavých či hnědých vláken. Je to tzv. hálka, která vznikla napíchnutím listu (a uložením vajíček) hmyzem jménem žlabatka.

Tato hálka má vynikající léčivé vlastnosti, které se užívají při léčbě chřipek a angín spojených s horečkou. Z hálky se dělá tinktura. Sbírá se koncem léta či začátkem podzimu. Hálky odstřihneme, vložíme do mísy a zahradnickými nůžkami je rozstříháme na malé kousky.

Přitom odstraníme malé bílé červíky, larvy žlabatky. Takto rozstříhané hálky napěchujeme do sklenice a zalijeme čistým alkoholem. Po 2-3 týdnech se vzniklá tinktura přefiltruje a užívá se jako imunostimulant ve výše uvedených případech.

Dávkuje se 3x denně až jedna kávová lžička, nebo se přidá do směsi s jinými bylinami stimulujícími imunitu (echinacea, uňa de gato). 

Jak se jinak říká růži – synonymní názvy: 

Divoká růže ☼ Planá růže ☼ Polní růže ☼ Polní růžičky ☼ Psí růže ☼ Růže trnková ☼ Růže trnová ☼ Šípek ☼ Šípina ☼ Šípinky ☼ Šipka ☼ Trnková růže ☼ Trnová růže

Nenechte si podzim zkazit maroděním – využijte léčivé účinky šípků!

Šípky jsou plody růže, které můžete najít v lese, kolem cest, na polích, ale také na vlastní zahradě. Plody šípků se sbírají na podzim a jsou vhodné na sušení a přípravu výborného čaje. Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a vitamínů, takže vám mohou pomoci proti mnoha nemocem. Neváhejte a vydejte se na podzimní sběr.

Jaké šípky sbírat a jak je sušit

Vždy sbírejte červené šípky, které nejsou příliš měkké. Plod by měl být pevný a zdravý. Doma pak šípky můžete sušit buď vcelku, nebo rozpůlené. Můžete použít sušičku či radiátor, ale také je možné čerstvé šípky čtyřikrát povařit na mírném ohni a poté použít jen šípkový odvar. Usušené šípky pak skladujte v uzavřených nádobách na temném a suchém místě.

Léčivé účinky šípků

Šípky obsahují velké množství vitamínu C. Dále v nich najdeme skupinu vitamínů B, vitamín E, P a K. Šípky jsou dokonalým antioxidantem, obsahují také hořčík, vápník, železo a nezanedbatelné množství draslíku a fosforu.

Co z šípků připravit

Šípkový čaj pomáhá proti nemocem dýchacích cest, dokáže zklidnit nervový systém, působí močopudně a má pozitivní vliv na celý organismus. Zvyšuje odolnost těla a napomáhá správné funkci imunitního systému.

Velkou výhodou šípků je také zmenšování rizika kardiovaskulárních onemocnění, kornatění tepen a pozitivní účinek na trávení. Popíjení šípkového čaje také významně snižuje známky stárnutí.

Kromě čaje si z šípků můžete připravit také marmeládu, šípkové víno, šípkovou omáčku nebo třeba sirup.

Šípky v kosmetice

Možná se budete divit, ale šípky mají široké použití také v kosmetice. V kosmetických produktech mají vyhlazující a zklidňující účinky. Pokud si chcete doma vyrobit kosmetiku z šípků, použijte raději květ než plod. Okvětní plátky šípkové růže namočte do horké vody, smíchejte s olivovým olejem a můžete použít jako masku na obličej. Vaše pleť bude svěží a krásně hydratovaná.

Příprava šípkového čaje

Usušené šípky rozdrťte v hmoždíři, namočte je do studené vody a nechte odstát do druhého dne. Použijte zhruba 40 g plodů na litr a půl vody. Zahřejte šípky ve vodě pod bod varu a poté přeceďte.

Čaj doslaďte stévií nebo medem.

Pokud nechcete šípky nechávat do druhého dne a čaj si chcete připravit rychleji, nechte vodu s šípky odstát půl hodiny a zhruba po deseti minutách vaření šípky rozmačkejte a následně opět sceďte.

Šípkový džem

Na šípkovou marmeládu budete potřebovat tři díly jablek, dva díly cukru a jeden díl šípků. Jablka očistěte, rozvařte s cukrem a malým množstvím vody. Přidejte šípky zbavené stopek a peciček. Vařte, dokud nevznikne hustý džem. Ten ještě horký nalijte do sklenic, pak obraťte dnem vzhůru.

Šípkový sirup

Na sirup potřebujete zhruba kilogram zralých šípků, dva litry vody a kilo cukru. Šípky opět rozdrťte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni zhruba patnáct minut.

Směs poté sceďte a přefiltrujte přes plátno. Čistou šťávu zahřejte na 70 °C a rozpusťte v ní všechen cukr, můžete použít i třtinový.

Nalijte do sklenic, zavíčkujte a uchovávejte v lednici nebo na tmavém a suchém místě.

Sbíráte šípky? Co z nich připravujete vy?

Michaela Michalíková

Šípky – zdraví prospěšná dobrota

Šípky jsou přirozeným multivitamínem. Proč polykat různé drahé tabletky, které podle marketingových specialistů nám dodají vše prospěšné a ještě nám ráno vyčistí zuby a vyleští boty, když si můžeme v sezóně nasbírat a pak případně usušit a jinak naložit plody šípkové růže, které v sobě skrývají koncentrované zdraví. Mají obrovské množství vitamínu C – pro porovnání, je to dvacetkrát více než má například pomerančový džus. Ale také v nich najdeme stejně tolik vitamínu A, jako je v jednom z nejklasičtějších zdrojů této látky, čili v mrkvi. No a nesmíme zapomínat ani na vitamíny P, K, B a obzvláště je nutno zmínit i  E, který je perfektním antioxidantem. Určitě nikoho nepřekvapí, že taková zdravotní bomba, jako je šípek neobsahuje jenom vitamíny, ale má také i zdraví prospěšné minerály. Nejvýznamnější je obsah hořčíku, vápníku a železa, kromě toho je zde jisté množství draslíku a fosforu.

Jako léčivá rostlina se šípky využívají již tisíce let. Pomohou nám s posílením imunity v podzimním, zimním a jarním období, na jaře navíc pomáhají omezit dopady únavy, která v tomto ročním období často přichází.

Náš organismus je díky nim odolnější a nepodléhá tak jednoduše různým virózám a nachlazením. Také mají výrazně pozitivní účinek na trávení. Díky antioxidantům se dá říci, že zpomalují stárnutí a zmenšují riziko kornatění tepen.

Výtažky z těchto zdravých plodů pomáhají proti křečím,  mají také mírně močopudné účinky a zlepšují tvorbu žluči. Také je můžeme najít v různých přírodních kosmetických prostředcích. Ty mají díky šípkům lepší zvlhčující, vyhlazující a uklidňující účinky. Podomácku je ale v kosmetice využíván raději květ.

Okvětní plátky se rozmočí v horké vodě, přidá se trochu olivového oleje a celek využije jako pleťová maska. Je to sezónní, plně přírodní a velmi účinné.

Šípky sbíráme když jsou plně vyzrálé, mají sytou barvu a jsou pevné.  Nemá smysl nosit domů plody, které již přešly mrazem nebo jsou nahnilé. V prvním případě mají již menší množství léčivých látek se slabšími účinky, v druhém navíc obsahují různé škodliviny.

Pro sběr si vybíráme taková místa, kde keře nebyly vystaveny velké dávce civilizačních vlivů, jako jsou spalinové motory, továrny nebo rozmilé topení plastovými lahvemi na našich vesnicích. Čili zjednodušeně, pokud chceme, aby šípky prospívaly našemu zdraví, chodíme na ně do přírody.

Sbíráme je pokud možno během suchých a slunečných dnů, je dobré také počkat až oschne rosa. Sušíme je buď v celku, nebo rozříznuté na polovic a zbavené nejedlých částí.

Pokud pro sušení vybíráme troubu, tak na pět  minut ji nastavíme na necelých sto stupňů a později plody dosušíme na padesát.

A jaké zdravé a chutné dobroty si můžeme ze šípků udělat? Velkou klasikou je například šípková omáčka (receptů je na ni na internetu nepřeberné množství), která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dá se také dobře vychutnat i s hovězím nebo vepřovým masem (v méně tradiční variantě s tím posledním je recept například tady).

Jednoduše si můžeme udělat také třeba skvělý šípkovo-jablečný džemík. Budeme na to potřebovat tři díly jablek, dva díly cukru a jeden díl šípků. Očištěná a nakrájená jablka rozvaříme nahrubo s cukrem a malým množstvím vody a poté k nim přidáme plody šípkové růže, které jsme zbavili bubáků, stopek a peciček.

  Vše pak vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý džem, který poté horký nalijeme do sterilně čistých sklenic. Otočíme je dnem vzhůru a vytáhneme v zimním období, kdy našemu tělu budou domácí vitamíny obzvláště chybět. Vaše hosty a děti může také překvapit sladká šípková polévka.

Půl kila šípků očistíme, zalijeme půl druhým litrem vody, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a na středním ohni vaříme dvacet minut. Pak tekutinu s ovocem rozmixujeme, propasírujeme, přidáme sto gramů cukru a uvedeme do varu.

Ve třech lžících vody rozmícháme dvě lžíce kukuřičné mouky (k dostání v obchodech se zdravou výživou), přidáme k polévce a vaříme za stálého míchání dokud nám trochu nezhoustne. Polévku necháme vychladnout, poté do ní vmícháme citronovou šťávu z půlky citronu, tři lžíce zakysané smetany a studenou podáváme posypanou nakrájenými mandlemi.

Další zajímavůstky a recepty z psí růže (neboli přesný překlad latinského názvu Rosa canina) zde – http://www.nasehobby.cz/ruze-sipkova-cili-psi/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *