Zima už letos nebude, je to jasný. I moje tělo ji vzdává. Začíná totiž dostávat chuť na lehčí a zelenější jídla. Prostě je čas na pesto!
O víkendu to najednou přišlo. Neodkladná chuť vyndat z mrazáku předposlední skleničku loňského pesta z medvědího česneku a sníst ho jenom tak s těstovinami (a trochou cibulky osmažené na špeku:-)).
Celou zimu jsem si na takové lehké jídlo ani nevzpomněla, zato jsem do sebe zimomřivě tlačila vývary, guláše a hovězí na houbách. ???? A teď si najednou otevírám i tu poslední medvědočesnekovopestovou skleničku. Ale to je v pořádku.
Nová sezona výroby čerstvých už pest klepe na hlínu!
Jaká pesta dělám v které roční době?
Řídím se tím, co zrovna na zahradě nebo v přírodě roste. Základ všech pest je až na výjimky stejný (viz dále) a skladování také.
- Čerstvé pesto vydrží v lednici cca měsíc. Někdo říká že i déle, nemám to vyzkoušené. Na vrchu skleničky musí být vrstvička oleje, která chrání obsah pod ní před zkázou. Tip: Lepší je dělat pesta do malých skleniček, které spotřebujete naráz. Ve velké zavařovačce, ze které opakovaně odebíráte menší množství, se vám pesto může zkazit.
- Máte-li pesta hodně, klidně ho v malých skleničkách zmrazte. Co vyndáte, spotřebujte okamžitě a naráz. Mám vyzkoušené, že zmrazené pesto v pohodě vydrží do další sezony a chutná jako čerstvé. Ani barva netrpí.
- Ne, zatím jsem pesto nezkoušela sterilovat. Máte-li s tím zkušenost, prosím napište mi ji do komentáře.
- Jako základ používám především loupaná konopná nebo dýňová semínka. Nejčastěji u pesta z polníčku, medvědího česneku, bršlice, kopřiv, lichořeřišnice… . V rajčatovém pestu jsou výborná slunečnicová semínka. Zcela se vyhýbám lněným semínkům – pestům dávají gelovitou konzistenci a nahořklou chuť. Občas dělám pesto z pražených loupaných mandlí, naopak z piniových oříšků či kešu jenom výjimečně kvůli jejich ceně a exotičnosti. Radši se držím „selštějších“ zdrojů.
- Skoro vždy přidávám trochu najemno utřeného česneku, poměrně dost soli, opravdu dost panenského oleje (olivový, řepkový, slunečnicový) a k dochucení může být i troška nějakého výrazného, exotičtějšího oleje (dýňový, lněný – se všemi ale bacha, jenom trošku!). Vůbec nedávám sýr, ten si do pesta mícháme až na talíři – teprve až když jdeme jíst. Mrazit pesto se sýrem mi připadá nesmysl.
Základní recept:
mísa něčeho zeleného (polníček, kopřivy…), 1 hrnek semínek, 1/2 hrnku olivového oleje, 2 stroužky česneku, cca 1 – 2 lžíce himalájské soli (dosolujte postupně, slané chuti se ale v pestu nemusíte bát), volitelně čerstvé bylinky ze zahrádky: petrželka, řeřicha, oregano, pažitka, klíčky ředkviček (více o klíčení v minulém článku Průvodce klíčením v hlíně i na talíři)
Zima rovná se polníček
Polníček je vděčným lokálním zimním salátem. Víc o jeho pěstování se dozvíte v mé knížce. Foto: Sláma v botách
V zimě má sezonu polníček. Většinou na tenhle polní salátek v chladných měsících moc chuť nemám, jen s ním tu a tam dozdobím jídlo. Ale právě teď, v předjaří, přichází jeho chvíle v pestu.
Článek, který vyšel před pár lety v časopise Kondice. Pořád je aktuální. Víc o polníčku se dočtete také v mé knížce. Foto: Reprint z časopisu Kondice, duben 2016.
Březen – to je medvědí česnek!
V březnu přichází čas medvědího česneku. Má krátkou sezonu, ale to nevadí, aspoň si tu práci odbydete najednou.
- Z většiny úrody dělám pesto. Další část úrody nasekám najemno a dávám zamrazit do menších sáčků. A do třetice také dávám pár listů sušit a poté rozdrobené skladuju ve skleničkách. O část chuti i vůně takhle sice přijde, ale je to možnost pro ty, kdo nemají velký mrazák.
Tipy, jak pěstovat medvědí česnek na zahradě, najdete v mojí knížce nebo ve starším článku Jak pěstovat medvědí česnek ze sazenic (moje zkušenost).
Kde jsou ty časy, kdy se mnou Venda takhle vařil. ???? Foto: Sláma v botách Pestová polívka s rozmočeným chlebem. Jooo, Venda byl svého času vzornej strávník. (Jemu jsem to pesto samozřejmě solila mnohem míň). Foto: Sláma v botách Zásoby medvědího pesta putují do mrazáku. Foto: Sláma v botách
Duben a květen, bršlici dlabem
Duben a květen je časem pesta z kopřiv a mladé bršlice kozí nohy. Nejlepší je smíchat to všechno dohromady.
A přihodit můžete i pár sedmikrásek nebo lístků pampelišek (ale těch fakt jen pár, ať pesto nemáte hořké)! Vždy použijte mladé rostlinky nasbírané v čistém prostředí.
Přesný recept máte v mém starším článku Očistné jarní pesto z kopřiv, bršlice kozí nohy a semínek.
Takhle vypadá mladá bršlice. Vidíte to kopýtko? Foto: Sláma v botách
TIP: Nebojte se přidat do pesta i mladou lebedu. Víc o jejím kulinárním využití píšu v Sláma v botách 2: Nejdůležitější v životě je láska. A hlína za nehty!
Léto má červenou. A zelenou ????
Od července do září jedu v rajčatovém pestu s naklíčenou slunečnicí. A hned, jakmile se mi rozroste bazalka (obzvlášť miluju tu citronovou), dělám pesto z ní. Recepty na obě tyhle mňamky jsem sdílela už dřív, takže zde pouze připomínám.
TADY SI ROZKLIKNĚTE RECEPT. Foto: Sláma v botách Citronová bazalka má méně sytou barvu, ale o to zajímavější vůni. Do pesta můžete přidat i čerstvou lichořeřišnici, pažitku, italské bylinky… Foto: Sláma v botách Hotové pesto chutná skvěle třeba ke grilované cuketě. Foto: Sláma v botách A recept na rajčatové pesto JE ZDE. Foto: Sláma v botách
Na rajčatové pesto jsou dobrá sušená, ale jdou i pečená rajčátka. Úplně super jsou rybízáky pečené v troubě. Jo, a ta slunečnice nemusí být nutně klíčená. Může být prostě jenom opražená. Klíčení je ale přidaná hodnota.
Recept máte ve starším článku Pesto z pražené klíčené slunečnice a sušených rajčat.
Září, říjen, listopad
Petrželka, lichořeřišnice nebo celerová nať, to jsou tři z podzimních možností, z čeho si teď dělat pesto. Do pesta z lichořeřišnice přidejte nejen listy, ale i květy a poupata. Dostanete zdravotní bombu a obrovského spojence proti zimnímu marodění – lichořeřišnice je přece silné přírodní antibiotikum.
Pesta vyrábím i z natě od petržele a celeru, protože je mi líto všechno to voňavé zelené dávat jen do kompostu. Nať hojně suším, nasekanou mrazím, ale i pesto se z ní dá udělat. Jen bacha na celerové lístky, jsou dost výrazné, takže základ udělejte z petrželky a celeru přidejte míň. Každopádně to bude omamný ohňostroj. ????
Když se lichořeřišnice rozroste, je pesto jediná možnost, jak ji všechnu zpracovat. A nezapomeňte si vyrobit i tinkturu. Recept opět v mé knížce. Foto: Sláma v botách
Leden, únor – a začíná to odznovu!
A jsme zase na začátku, u nové sezony polníčku, který právě zvesela roste. Snad jste své loňské zásoby pesta už dojedli. ????
Tak hodně kulinárního nadšení a zelené jaro v kuchyni přeje Verča, Sláma v botách
A ať vám rostou! ©
PS. MOJI KNÍŽKU KOUPÍTE ZDE.
A ráda se s vámi potkám na svých nejbližších akcích
Beseda se Slámou v botách – Louny, so 29. 2. od 16. hod., Městská knihovna, kongresový sál
Zeměchy – stř. 4. března, od 16.30., hasičská zbrojnice
Chomutov – 12. března od 17. hod., Městská knihovna
Peruc – 3. dubna, od 18. hod, Obecní knihovna
Praha – 16. dubna, 8 – 17. hod., konference Zpátky k jídlu! , České zemědělské muzeum
Lenešice – 22. dubna od 16. hod, Obecní knihovna
Podělte se o tento článek…
Pesto z medvědího česneku (recept) – bylina celý rok po ruce
Pesto z medvědího česneku je jedním z nejoblíbenějších receptů. Naložte si dle našeho receptu medvědí česnek do olivového oleje a mějte tak skvělou bylinu celý rok po ruce. Při sběru použijte raději nůžky, aby se nepoškodila cibulka rostlinky a odstřihněte jen pár listů z jedné rostliny, aby nezahynula.
Medvědí česnek působí pozitivně i na krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc krev čistí a má kladný vliv rovněž na srdce. Zároveň představuje výtečnou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Kromě toho si umí poradit s plísněmi, mykózami či bakteriemi, stejně jako s parazity ve střevech. Využíván je rovněž při potížích se zažíváním včetně průjmů.
Připravíme si:
- 150g listů medvědího česneku
- 1 lžička soli
- 150ml olivového oleje
Fáze 1: 150g omytých, osušených listů dáme do mixéru, rozmixujeme, přidáme 1 lžičku soli (použila jsem himalájskou) a 150ml olivového oleje (použila jsem extra panenský).
Fáze 2: Vše promícháme a naplníme do čisté skleničky, kterou jsme nechali chvíli v troubě na 100C sterilizovat, nahoru nalijeme ještě olivový olej, aby směs déle vydržela, uzavřeme víčkem a uchováváme v lednici.
Tato směs vydrží v lednici několik měsíců, je plná vitamínů a je výborná do těstovin, zapékaných pokrmů, do pomazánek i pod maso.
Seznam našich článků o medvědím česneku:
Medvědí česnek – účinná jarní detoxikacePolévka z medvědího česneku (recept) – skvělá vůně i chuťMedvědí česnek v másle (recept) – skvělé třeba na steakMedvědí česnek tinktura (recept) – kapky na podporu paměti
- Cholesterol
- Cukrovka
- Detoxikační účinky
- Srdce
Recept : Pesto z medvědího česneku | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace
ReceptyOnLine / Jídla / Koření, kořenící směsi a pasty, ochucené soli / příprava kořenících past a směsí, tekuté koření / příprava (pikantních) past / Pesto z medvědího česneku
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku
30 minut(y)
Náročnost 1
Vytisknout Odeslat emailem
Takové české pesto z medvědího česneku! Používáme jako přísadu do gulášů, na grilované ryby, pod maso, do salátů a pomazánek … Tato pasta vydrží v lednici rok, pokud ji ale dříve nespotřebujete.
Ingredience:
400 g | listů medvědího česneku |
0,5 l | olivového oleje |
sůl |
Postup:
- Natrhané listy medvědího česneku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nožem listy pokrájíme na tenké proužky
- Do mixéru nalijeme olivový olej, postupně sypeme nakrájený česnek, až je směs hladce rozmixována a má kašovitou konzistenci
- Na závěr podle chuti pastu přisolíme
- Plníme do skleniček, každou na vrchu zakápneme olivovým olejem, uzavřeme a skladujeme v lednici.
Doporučení:
Medvědí česnek roste od března volně ve vlhčích lužních lesích. Vytváří kobercový porost. V květnu zasychá a zatahuje se do země. Množí se malými cibulkami. Na zahradě ovšem nejde, má rád vlhko a stín, těžké půdy v lesích a kolem vody, tam je běžný.
Při větru je cítit česnekový zápach na desítky metrů. Jinak do mrazáku nedoporučuji, ztrácí sílu a po rozmrazení je z něho rozbředlá kaše, vyzkoušeno! V oleji se uvolní všechny silice a prospěšné látky pro naše zdraví, to už znali staří Slované. Více o medvědím česneku viz.
článek: Medvědí česnek.
Poznámka:
Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku
Nejnovější články
Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý.
Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě.
Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.
číst dále …
Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá.
Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy.
Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.
číst dále …
Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.
číst dále …
Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším.
Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
, vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.
číst dále …
Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet.
Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku.
Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.
číst dále …
Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.
číst dále …
Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.
číst dále …
Uchování
Česnek medvědí určený k sběru roste bohužel jen část roku. V tuto dobu si můžeme dopřávat jeho léčivých účinků do sytosti.
Ale co po zbytek roku? Zejména v zimě má člověk potřebu do sebe nějaký ten vitamín nebo antioxidant dostat. Naštěstí se z výjimečných účinků medvědího česneku můžeme těšit i poté, co odkvete – lze jej totiž uchovat.
Níže si představíme nejčastější možnosti jak medvědí česnek uchovávat pro pozdější použití.
Potřebujete-li listy uchovat jen pár dnů, vložte je do vlhké utěrky (nebo jen staniolu, alobalu, igelit. sáčku) a následně do lednice. Stejně můžete listy postavit do sklenice s vodou a uložit do lednice. Takto uložený česnek vydrží v chladničce až pět dní.
Pokud však máte velkou úrodu je dobré česnek uložit do mrazáku, nebo jej případně naložit do oleje. Dá se z něj také připravit máslo, pasta nebo tinktura.
Upozornění: U všech níže uvedených postupů uchování je důležité mít listy česneku přebrané (zvadlé listy vyřazené), omyté a následně řádně osušené. Nejlépe je osušit každý list zvlášť.
Zamrazení
Nejprve si listy česneku, nebo celé rostliny očistíme a vytřídíme. Následně omyjeme, osušíme a nasekáme. Zabalíme do igelitového sáčku (vhodné jsou i malé zipové sáčky) a dále uchováváme v mrazničce při -18°C.
TIP: listy na jemno nasekejte a namačkejte do silikonových forem na led. Formu vložte do igelitového sáčku a zamrazte jak v předešlém případě. Výhodou této možnosti je, že si v případě potřeby můžete nechat rozmrazit jen potřebné množství.
Uložení česneku do oleje
Tento způsob doporučujeme, i přes jeho náročnější přípravu. Výhoda je že z mrazicího boxu si lehce odeberete ze skleničky, vždy jen potřebné množství. Olej je sám o sobě příjemně prostoupen česnekovou silicí. Takto uložený medvědí česnek je ihned připraven k použití.
- Česnekové listy přebereme (oschlé vyřadíme) a pečlivě omyjeme. Nejdůležitější je listy nechat okapat a následně pečlivě – každý zvlášť – osušit. Osušení je velmi důležité protože, kdyby Vám zůstala voda na listech, mohla by se následně celá sklenice uskladněného česneku zkazit. K osušení listů se nejvíce osvědčily papírové kuchyňské utěrky.
- Dalším krokem je nasekání – nařezání. Použijeme ostrý nerezový nebo keramický nůž. Můžete však použít i speciální nůžky určené na bylinky. Zbývá nám už jen takto nasekaný medvědí česnek uložit do sklenice.
- Ukládání do sklenice má však jistá pravidla. Doporučujeme před tímto krokem si řádně umýt ruce. Při ukládání postupujeme tak, že do skleněné lahvičky pěchujeme česnek tak, aby mezi ním nezůstal žádný vzduch. Po 1 až 2 cm siné vrstvě namačkaného česneku přilijeme trochu oleje. Takto pokračujeme ve vrstvení až navrch sklenice. Poslední vrstvu česneku zalijeme olejem tak, aby česnek byl celý ponořený.
- Sklenici pečlivě uzavřeme a vložíme do mrazničky.
Pasta z medvědího česneku
Pasta z medvědího česneku se připravuje z 100 g listů medvědího česneku, 100 ml oleje a 10 g soli. Přebrané, očištěné, omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem a solí. Následně pastu dáme do skleniček a skladujeme v lednici. Uzavřená pasta vydrží v lednici až rok.
Bylinkové máslo
Recept na bylinkové máslo z medvědího česneku je jednoduchý a výsledek stojí za to! Potřebujeme kostku (250g) másla, 100g česneku (listy) a podle chuti sůl.
Změklé máslo s přebraným, očištěným, omytým a osušeným medvědím česnekem a soli dle chuti, rozmixujeme na bylinkové máslo jemné konzistence. Takto vzniklé máslo dáme formiček a necháme vychladit. Spotřebujeme-li takto vyrobené máslo brzy, můžeme uchovávat do spotřeby v chladničce.
Někdo si z másla však udělá váleček a vloží ho do mrazáku a v případě potřeby z válečku odkrojí jen potřebné množství.
Podrobnější recept naleznete na stránce: Máslo z medvědího česneku
Výroba tinktury
Výroba alkoholové tinktury z medvědího česneku není na přípravu náročná a je vhodná pro vnitřní užití.
- Čerstvými, očištěnými, jemně nařezanými nebo natrhanými listy medvědího česneku naplníme asi čtvrtinu až polovinu obsahu sklenice nebo skleněné láhve. Při volném pokládání můžeme zaplnit sklenici celou.
- Obsah zalejeme až po okraj alkoholem a uzavřeme. Alkohol vybíráme tak, aby nám následně tinktura vyhovovala a zároveň, aby byla dostatečně silná. Nejčastěji se používá vodka nebo jiná „pálenka“ (slivovice, hruškovice) v rozmezí 40-50% alkoholu.
- Uzavřenou sklenici necháváme stát na teplém a světlém místě (ne na přímém slunci) po dobu asi 14 dní (můžeme déle). Důležité je denně sklenici řádně protřepávat. Bylina obsažená uvnitř se náležitě vymaceruje.
- Po minimálně 14-ti dnech tinkturu scedíme, nasáklé byliny vymačkáme a alkohol přelejeme nejlépe do tmavé lahve. Následně tinkturu uložíme na tmavé a chladné místo (lednice).
Tinkturu podáváme ve formě kapek do vody. Užíváme při poruchách trávení, při nachlazení a také při zahleněných dýchacích cestách.
Dávkování: 3x denně 10-20 kapek, nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
Při menším dávkování můžeme užívat preventivně.
Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní. Všeho moc škodí – užívejme jej tedy s mírou.
Další informace:
- Základní informace
- Účinky
- Pěstování
- Uchování
- Fotogalerie
- Upozornění
Medvědí pesto recept
Celkový počet komentářů: 11
- Věra Zkusí přidat místo piniových vlašské ořechy, popř.mandle. Myslíte, že to chuť výrazně změní?Díky. Věra
-
- Jitka Nejjednodušší a cenově výhodné jsou loupaná slunečnicová semínka. Já přidávám také strouhaný parmazan. Důležité pro delší trvanlivost je, aby pesto bylo ve skleničce vždy pod caa. 5mm vrstvou oleje a skladováno v chladu a potmě!
-
- AVS
-
- Frenky Přesně tak. Lepší je tento recept.:http://www.celostnimedicina.cz/medvedi-cesnek-jedna-z-nejsilnejsich-jarnich-bylinek.htm
- si
-
- Zdenek
- Vilda47 Letošni pesto mám ve 2deci skleničkách ve sklepě na zemi a v půlce srpna už kvasí.Takže 2 roky nemůže vydržet!!
Ivan Babůrek
– Z jaké části medvědího česneku je pasta připravena? Předpokládám, že jen listy. Je samozřejmě možné použít celou rostlinu (cibuli, listry a květy), ale to by produkt nebyl tak zelený jako na fotografii. Chuť je mírně odlišná, ale výborná. – Olivový olej (panenský či nikoli) se hodí k bazalce a je to italská záležitost. K česneku se lepe hodí tuzemský slunečnicový nebo řepkový.
Hutule
Dle mého názoru je příliš slané. Dala jsem poměr dle receptu, ale pak přidala další dvě mísy česneku a i tak je příliš slané. Oleje jsem dávala také mnohem méně a i tak má skvělou konzistenci. Myslím, kdybych dala celé 2 hrnky, byl by to samý olej.
GAPA
PROČ NĚKDO DOPORUČUJE DO MEDVĚDÍHO ČESNEKU EXTRA PAN.OLIVOVÝ OLEJ A DALŠÍ VYLOŽENĚ ŽE NE ALE DOPORUČUJÍ SLUNEČNICOVÝ NEBO ŘEPKOVÝ OLEJ?! V ČEM TO ASI BUDE – TO SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ? 🙂
Proč milovat medvědí česnek? Posílí imunitu i sníží tlak
Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com
Zatímco klasický česnek přidáváte do jídel celý rok, jeho divoký příbuzný přichází na scénu vždy jen na jaře. Natě medvědího česneku jsou chutí mírnější a mají skvělé účinky na zdraví. Kde bylinku hledat a jak ji doma zužitkovat?
Pokud to časy dovolí, procházku v lese, kde široko daleko nepotkáte živáčka, si určitě neodpírejte. Jednak aspoň na chvíli uniknete od napětí současné situace, a jednak si v okolí potoků a říček můžete nasbírat něco k snědku.
Konec března až zhruba polovina května je obdobím, kdy roste stále oblíbenější medvědí česnek. Jeho nať, která má jemnější česnekovou chuť i vůni, se v kuchyni uplatní na řadu způsobů, a své místo má bylinka i v léčitelství.
Podobně jako běžný česnek, je i ten medvědí mimořádně zdravý a nabitý cennými látkami. Pokud doputuje až na váš talíř, můžete se těšit z následujících benefitů:
- Pročišťuje krev – Má diuretické účinky, pomáhá tedy tělo odvodnit, a tím přispívá k pro čištění krve a ledvin.
- Působí jako antibiotikum – Nejen díky alicinu, což je silice, která stojí za jeho vůní, má medvědí česnek silné antibakteriální účinky. Působí také protizánětlivě a protiplísňově.
- S céčkem posiluje imunitu – 100 g natě obsahuje 150 mg vitaminu C.
- Snižuje krevní tlak – Konzumace medvědího česneku výrazně zlepšuje krevní obraz, doporučuje se proto proti vysokému tlaku i jako prevence kornatění tepen.
- Pomáhá trávení – Silice a glykosidy regulují činnost žaludku a trávení, proto působí jako spása pro tlusté střevo.
- Podporuje krvetvorbu – Obsahuje úctyhodné množství železa.
- Proti křečovým žílám – Kombinace cenných látek v bylince je také vysoce účinná při léčbě křečových žil.
Foto: Andrei Dubadzel, Shutterstock.com
Pro medvědí česnek zajděte do listnatého lesa
Ti šťastnější, co mají zahrádku, už jen vyčkávají, až se opět urodí. Pokud mezi ně nepatříte, jediná šance, jak jej získat, je vyrazit do přírody, anebo do supermarketu. Současná situace, kdy je nařízena karanténa, to ale značně ztěžuje. Pokud to však do lesa, máte coby kamenem a nepotkáte tam dalších dvacet sběračů, vyrazte!
Medvědí česnek roste v kyselých půdách a nejčastěji na něj narazíte v lužních listnatých lesích. Hledejte pod stromy u kořenů, ale i kolem říček nebo potůčků.
Pozor, ať si ho nespletete se vzhledově podobnou konvalinkou, jejíž listy jsou jedovaté. Orientujte se podle vůně, která je v případě medvědího česneku výraznější, a také podle listů, které vyrůstají samostatně přímo ze země, u konvalinky vyrůstají ze společného stonku.
Natrhanou nať medvědího česneku umístěte podobně jako květinu do vázy, kde vám čerstvá vydrží tři až čtyři dny. Zabalené lístky v mokré utěrce v lednici ještě o zhruba dva dny déle. Pokud však chcete bylinku udržet v původním stavu déle, dejte ji do sáčku a zamrazte, popřípadě klasicky usušte. Výborný způsob zpracování je i pesto z medvědího česneku.
Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com
Pesto z medvědího česneku můžete přidat do těstovin či pomazánek
V jednoduchosti je síla, proto můžete natrhanou nať medvědího česneku jíst pouze na chlebu se sýrem. Vynikající je i jako česnekové máslo – nasekanou nať smíchejte s čerstvým máslem. Namažte na pečivo nebo jím dochuťte steak.
Pokud už budete mít lístky ve váze v kuchyni, přidejte je nasekané třeba i do krémových zeleninových polévek nebo omáček, kterým dodají intenzivnější chuť a vůni. Vezměte však v potaz, že tepelnou úpravou léčivé účinky bylinky ztrácí na síle.
Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.
Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.
Recepty z medvědího česneku
Jarní příroda se s námi neváhá podělit o obrovské množství pokladů. Jedním z nich je i medvědí česnek, jehož historie sahá až do starého Řecka prvního století.
Během středověku byl pokládán za léčivou bylinu, v roce 1992 byl dokonce Společností pro ochranu a výzkum evropské flory jmenován rostlinou roku.
Obojí právem – mladé lístky obsahují 20 až 50 mg vitaminu C a karotenu, čerstvý medvědí česnek na sebe váže toxiny a tuky z krve, které jsou pak spolu s ním vyplavovány z těla. Pravidelná konzumace snižuje cholesterol a krevní tlak, zlepšuje paměť i pleť a celkově přispívá k očistě organismu.
Medvědí česnek najdete volně růst na spoustě míst, a tak vám nic nebrání vychutnat si ho v některém z našich zelených receptů.
- 75 g medvědího česneku
- 50 g mandlí
- 150 ml olivového oleje BILLA Naše bio
- sůl a pepř
Na pánvičce na sucho opražte mandle. Vychladlé je spolu se solí, pepřem a medvědím česnekem vložte do mixéru a na nejvyšší stupeň na jemno nasekejte. Pomalu přidávejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte krémovou konzistenci.Vše přelijte do čisté sklenice s víčkem, přelijte olivovým olejem tak, aby bylo pesto zcela zakryté, a skladujte v lednici až dva měsíce.
Pesto servírujte na čerstvých těstovinách, posypte strouhaným parmazánem nebo na jemno rozemletými kešu oříšky smíchanými s lahůdkovým droždím.
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
- 1 cibule na drobno
- 1 pórek na drobno
- 2 stonky řapíkatého celeru na tenké plátky
- 1 mrkev na drobné kostičky
- 1 mrkev na kostičky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 200 g medvědího česneku
- 3 lžíce mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
- sůl a pepř
Ve velkém hrnci zahřejte řepkový a olivový olej. Přidejte cibuli. pórek, celer, mrkev, bramboru a poctivou špetku soli a míchejte, až se všechna zelenina pěkně obalí. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte dusit 15–20 minut, pravidelně míchejte, aby se zelenina nepřichytila.
Přilijte vývar a nechte pobublávat 10 minut. Nakonec přidejte medvědí česnek a nechte 2 minutky zavadnout. Vypněte plamen a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji do krémova ponorným mixérem. Poté přidejte mléko a znovu prohřejte. Krém servírujte ozdobený praženými semínky podle chuti a olivovým olejem.
- 50 g medvědího česneku
- 100 g slunečnicových semínek
- 75 ml mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
- 3 lžíce slunečnicového oleje BILLA Naše bio
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Slunečnicová semínka rozmixujte na prášek, dejte pozor, ať nezačnou pouštět olej. Přidejte mléko, olej, citronovou šťávu, sůl a na jemno nasekaný medvědí česnek. Hotová pomazánka by měla v lednici vydržet až týden, ale s větší pravděpodobností se po ní zapráší do půl hodiny.