Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Mohli jste se také setkat s pojmy jako raw food, živá strava, raw foodism a podobně… Již z názvu vyplývá, že se jedná o konzumaci potravin ve své původní podobě, které neprošly tepelným opracováním.

Tato strava je čistě přírodní, není nikterak chemicky upravována. Jedná se o stravu, která neprošla zahřátím na více než 42°C a je tedy plná enzymů, vitamínů, stopových prvků, antioxidantů a velmi kvalitních živin.

Lidé konzumující čistě syrovou stravu se nazývají vitariáni.

Syrová strava je velmi bohatá na aktivní enzymy, které pomáhají tělu rychleji trávit. Tepelná úprava tyto enzymy inaktivuje a vařené potraviny jsou tak pro naše těla hůře stravitelné. Každý jistě znáte, jak jste po vydatném obědě (například svíčková) unavení, bez energie a kolikrát se vám stane, že si musíte odpočinout.

Je to právě z toho důvodu, že tělo veškerou svou energii vydává na trávení zkonzumovaného jídla. Kromě těchto aktivních enzymů, syrová strava obsahuje více živin, vitamín C a vitamín B, které se, jak je známo, tepelnou úpravou znehodnocují.

Konzumací syrové stravy do sebe dostáváte naprosté minimum zpracovaných tuků a sacharidů, které mají za následek váhový přírůstek. Někdo by mohl namítnout, že konzumací syrové stravy také přijímá tuky a sacharidy. Ano, to je pravda, ale přijímá je v přirozené podobě, tudíž si jeho tělo s nimi hravě poradí.

Díky syrové stravě se budete cítit svěží, plni energie a chuti do života, zlepší se vám pleť, vlasy, nehty, upraví se vám hladina cukru v krvi a podobně.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Ohlédnutí do minulosti

Konzumování syrové stravy není fenoménem moderní doby. Její kořeny sahají již do dob minulých, kdy se lidé živili pouze syrovou stravou a bez objevení ohně by tomu bylo dosud.

Zmínky jsou již ze starověkého Řecka, kdy Pythagoras založil filozofickou a náboženskou školu, kde mohli studovat pouze vegetariáni. Jeden ze studentů, Hippokrates, je považován za otce medicíny a je znám svým výrokem „Nechť je jídlo tvým lékem“. Oba jsou považováni za konzumenty čistě syrové stravy.

Píše se rok 1930, kdy doktor Paul Kouchakoff dokazuje, že naše těla špatně reagují na vařené jídlo. Tento jev pojmenoval trávicí leukocytóza. Dlouho se tímto jevem zabýval a dokázal, že tělo takto nereaguje pouze v případě konzumace čistě syrové stravy.

V roce 1966 A. Hovannessian vydává knihu s názvem „Raw Eating“. Tento muž díky syrové stravě vyléčil své nemocné děti a domnívá se, že je tato strava jedinou správnou dietou pro naše tělo a vařené jídlo je naopak největším zdravotním rizikem.

V Americe Viktoras Kulvinskas a Ann Wigmore bádají po tom, co znamená konzumace čistě syrové stravy pro velmi nemocné lidi. Zjišťují, že jejich těla na stravu pozitivně reagují a nemoci začínají pomalu ustupovat.

V roce 1975 Viktoras Kulvinskas vydává knihu „Survival into 21st Century“ a v roce 1984 Leslie Kenton publikuje svou knihu „The New Raw Energy“.

V roce 1984 Max Gerson začíná léčit rakovinu prostřednictvím ovocných a zeleninových šťáv.

V současné době jsou největší ohniska konzumace syrové stravy v Kalifornii, New Yorku, Brightonu, Londýnu a dalších. Každým dnem je otevíráno mnoho Raw food restaurací (u nás například zřejmě nejznámější Secret of Raw v Praze), vydává se nespočet knížek a natáčí se mnoho dokumentárních filmů.

Živá versus mrtvá, neboli tepelně opracovaná strava

Naše těla jsou tvořena živými buňkami, z toho vyplývá, že budou lépe živena živými potravinami. Tepelně opracované jídlo je ochuzeno a své původní vlastnosti, to znamená vitamíny, minerály, energii a vitalitu. Obecně se doporučuje konzumace 80 % syrové stravy a 20 % tepelně upravené stravy.

Uveďme si příklad: pokud budete konzumovat zeleninu v syrové podobě, dodáte svému tělu až 10 x více živin, než konzumací stejného množství zeleniny uvařené. Vařením se bohužel ničí až 90 % živin obsažených v potravinách.

Ne všechny potraviny jsou ale prospěšné ve své syrové podobě. Například vařená rajčata zvyšují využitelnost lykopenu až 5x oproti syrovým. Tepelně opracovaná mrkev umožňuje našemu tělu absorbovat beta-karoten. Vařený špenát poskytne více železa a vápníku než syrový.

„V poslední době jsem se cítil unavený a bez dostatku energie. Potřeboval jsem tedy najít něco, co by mne povzbudilo a jak se říká „zvedlo ze židle“. Zkusil jsem řadu relaxačních cvičení, meditace a další, ale nic nemělo zcela stoprocentní efekt.

Všude se tehdy psalo a mluvilo o raw stravě, neváhal jsem a zkusil ji zařadit, alespoň z části, do svého jídelníčku. Trvalo nějakou dobu, než si mé tělo na tuto stravu navyklo, ale poté přišel přísun té energie, kterou jsem už dlouho potřeboval.

Konzumuji hodně zeleniny, ovoce, ořechů, semínek a musím říci, že se den ode dne cítím lépe a co je hlavní, mám opět chuť do života. “

Martin Maxa

zpěvák, skladatel a sportovec

Kde získat sacharidy, bílkoviny a tuky?

Naše strava by měla být složena z minerálů, vitamínů, tuků, bílkovin a sacharidů. Vitariáni naleznou zdravé sacharidy v čerstvém ovoci, tuky se skrývají v kokosovém másle, kakaovém másle, oříšcích, semínkách a podobně, zdrojem proteinů je zelenolistá zelenina a oříšky, a vitamíny a minerály jsou ukryty v zelenině a ovoci.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Nevýhody tepelně upravené stravy

  • tato strava ničí pevnost jídla, která je důležitá pro zdravé zuby a svaly (obecně platí, že na rozžvýkání syrové stravy je potřeba mnohem většího úsilí, než je tomu u stravy tepelně zpracované)
  • tepelná úprava zbavuje potraviny vitamínů, enzymů a dalších cenných látek v nich obsažených
  • tepelně upravená strava, jak jsme již zmínili, zatěžuje trávení a způsobuje okyselení organismu
  • způsobuje odvápnění organismu
  • je původcem mnoha nemocí
  • vyvolává trávicí leukocytózu
  • má vliv na předčasné stárnutí

Výhody živé stravy

  • obsahuje vitamíny, enzymy, minerály, antioxidanty, stopové prvky a další cenné látky prospěšné našemu organismu
  • ochraňuje náš organismus před napadením škodlivými bakteriemi
  • posiluje zuby
  • upravuje váhu
  • posiluje imunitu
  • krásné vlasy, nehty a pleť
  • zlepšení trávení

Díky přechodu na syrovou stravu se postupem času zbavíte veškerých nadbytečných kilogramů.

Díky živé stravě posílíte svou imunitu a lépe budete zvládat veškeré běžné nemoci.

Díky živé stravě dojde k očistě vašeho organismu, v praxi to pak znamená, že se zbavíte veškerých škodlivých látek. Proces detoxikace nemusí být příjemný, můžete se cítit slabí, podráždění a podobně. Pokud k tomuto procesu dojde, je třeba vytrvat, neboť se postupem času začnete cítit mnohem lépe než dříve a budete plni energie.

Chuť potravy budete vnímat nejen chuťovými buňkami, ale celým svým tělem. Poznáte chutě, které jste dříve neznali.

Objevíte spoustu energie a vaše tělo bude velmi výkonné a odolné. Vaše sportovní výkony se mnohonásobně navýší.

Přehled živých potravin

Ovoce a zelenina Veškerá čerstvá zelenina – především pak listová. Veškeré čerstvé a sušené ovoce – datle, meruňky, zázvor, rozinky apod.
Houby Reishi, Shitake, Maitake, Chaga, žampinony a další.
Doplňky Probiotika, vitamín B12, vitamín C a další.
Produkty z kakaa Kakaové máslo, boby, kakaová hmota a další.
Rostlinná másla Ořechové, tahini, kakaové, kokosové a další.
Sladidla Med, kokosový cukr, kokosový nektar, javorový sirup, stévie, datlový sirup, agáve sirup a další.
Ochucovadla Tamari omáčka, Melasa, jablečný ocet, himálajská sůl, Psyllium, Lecitin a další.
Superpotraviny Z těch nejznámějších – Acai, Noni, Lucuma, Baobab, Aloe vera, Propolis, kako, Chia semínka, včelí pyl a další.
Zelené potraviny Spirullina, Chlorella, mladý ječmen, mladý oves a mladá pšenice.
Mořské a sladkovodní řasy Nori, Wakame, Kelp, Agar a další.
Obiloviny Naklíčené proso, ječmen, pšenice, žito, špalda a další.
Luštěniny Klíčky: mungo, hrách, čočka, cizrna, adzuki a další.
Semínka Slunečnicová, dýňová, lněná, chia, quinoa, mák, sezam a další.
Ořechy Mandle, kešu, vlašské, pekanové, piniové, pistácie, makadamové a další.
Rostlinná mléka Všechna ořechová mléka, makové, konopné, kokosové a další.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo! Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Jak snadno přejít na syrovou stravu?

Obecně doporučujeme postupný a pozvolný přechod. Pokud byste začali okamžitě jíst pouze syrovou stravu, vaše tělo by se začalo bránit. Došlo by k takzvané detoxikaci (organismus se zbavuje nečistot a překyselení), během které byste se cítili unavení a bez energie.

Abyste tomu zabránili, zkuste nejprve ze svého jídelníčku vyřadit potraviny obsahující lepek a maso. Konzumujte více ořechů, semínek, zeleniny a ovoce v syrové podobě. Sami na svém těle poznáte, kdy je ten správný čas vrhnout se do syrové stravy na plno.

Věřte, není to až tak těžké.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Co budete potřebovat pro přechod na syrovou stravu?

Kromě velké zásoby ovoce, zeleniny, oříšků a semínek budete potřebovat některé kuchyňské spotřebiče. Mezi ně patří odšťavňovač, kvalitní vysokootáčkový mixér, sušička potravin a rozhodně se vám v kuchyni neztratí nakličovadlo, které představuje jednoduchou cestu k výživným klíčkům.

Ze světa známých osobností

  • Pojďme se podívat na známé osobnosti, které se stravují nebo stravovali živou stravou.
  • Platón, Hitler, Benjamin Franklin
  • Albert Einstein, Linus Pauling, Elie Wiesel,…
  • Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Thomas Alva Edison, Nikola Tesla, Steve Jobs, Nathaniel Borenstein, Kalpana Chawla,…
  • Max Otto Bruker, Walter Sommer, George Wald, Norman Walker, Ralph Bircher,…

Seneca, Franz Kafka, Ovidius, G.B. Shaw,…

  1. Johny Depp, Clint Eastwood, Brigitte Bardot, Anthony Hopkins, Dustin Hofman, Alec Baldwin, Kate Winslet, Pamela Anderson, David Duchovny, Cameron Diaz, Natalie Portman, Nela Boudová, Richard Gere, Mimi Kirk,…
  2. Prince, Bryan Adams, Ozzy Osbourne, Adele, Moby,…
  3. Helena Houdová,…
  4. Martina Navrátilová, Mike Tyson, Murray Rose, Gianluca Vialli, Chris Evert,…

Nejčastější mýty týkající se syrové stravy

  • rostlinné bílkoviny jsou méně kvalitní než živočišné

Lidské tělo není primárně určeno pro větší konzumaci živočišných bílkovin.

Podívejme se například na slony nebo gorily – tato zvířata jsou mnohem větší a mnohem svalnatější, než lidé a přesto se živí pouze rostlinnou stravou.

Pokud vitariáni jedí dostatek luštěnin, ořechů, obilovin a ovoce, pak je jejich příjem bílkovin dostatečný.

  • pokud nebudu konzumovat mléko, budu mít slabé kosti

Obecně platí, že mléko neposkytuje dostatečnou ochranu před slábnutím kostí a jejich následnými zlomeninami. Faktem je, že pití mléka spíše zatěžuje organismus nasycenými tuky a cholesterolem. Vápník, který lidské tělo potřebuje, je možné získávat z ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a podobně.

  • pokud nebudu konzumovat ryby, nebudu mít dostatek omega-3-mastných kyselin
Budete mít zájem:  Kopretina řimbaba a její účiny na zdraví – na jaké problémy vám pomůže?

Opět musíme tento mýt vyvrátit, neboť většina vitariánů konzumuje veliké množství řas, které obsahují vysoké množství omega-3-mastných kyselin.

  • rostlinná strava není vhodná pro děti

Děti konzumující hodně syrové stravy jsou obvykle štíhlejší a nevytvářejí si závislost na mase, vejcích, mléce, smažených jídlech a podobně. Konzumace těchto jídel je v pozdějším věku spojena se vznikem mnoha nemocí.

Pár rad na závěr

  • kupujte vždy čerstvou zeleninu a ovoce – pouze ta je plná vitamínů
  • nejlepší ovoce je to, které právě dozrálo na stromě – z toho vyplývá, že je důležité jíst zralé ovoce, neboť nezralé ovoce obsahuje velké množství škrobu, který náš organismus není schopný zpracovat
  • konzumací citrusů v kombinaci s listovou zeleninou prospějete svému zdraví
  • ořechy před konzumací namočte na nějakou dobu do vody – aktivujete tak enzymy v nich obsažené a vaše tělo je pak lépe přijme a zpracuje

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Přechod na syrovou stravu na podzim

Koketujete s myšlenkou pustit se do vitariánství a čekáte jen na ten správný čas? Nebo v sobě hledáte odvahu, přesvědčení nebo prostě jen nevíte, jak s raw stravou začít? Máme několik tipů, které byste při přechodu z klasické stravy mohli ocenit. Navíc vám ukážeme, že to jde i v těchto chladných měsících.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Raw food. Pojďme si nejdříve význam tohoto pojmu stručně připomenout.

Raw food, syrová strava nebo také vitariánství je způsob stravování, který spočívá ve snaze potraviny co nejméně a nejšetrněji upravit s cílem zachovat v nich co nejvíce jejich přirozených živin.

To, co živiny při přípravě jídla znehodnocuje a ničí, je hlavně tepelná úprava, tudíž ji vitariánství ze svých kuchařských postupů vyřadilo.

Maximální teplota, při které jsou pokrmy připravovány, nepřekračuje hranici 42–45°C. Mezi oblíbené a šetrné postupy patří například klíčení, sušení, mražení, mixování, odšťavňování a další. Veškerá potrava je v čisté přírodní podobě, bez přidaných barviv, konzervantů či jiných chemických látek. Samozřejmostí je, že se jedná pouze o rostlinnou stravu tedy o raw veganství.

Jistě jste se již setkali s názorem, že ideálním obdobím pro přechod na vitariánství je jaro a léto. S tím nemůže nic jiného než souhlasit. Příroda je k člověku v tomto pololetí velmi štědrá.

Kvete, plodí a nabízí nespočet možností, jak se stravovat pestře, barevně a hlavně živě. Lidské podvědomí v tomto období navíc nevyhledává způsoby, jakými lze tělo prohřát zevnitř, protože to na rozdíl od zimy nepotřebuje.

Léto však sotva skončilo a jaro ještě rozhodně není za dveřmi, avšak pokud jste se rozhodli přejít na syrovou stravu, není na co čekat.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Začněte postupně

Netvrdíme, že není možné stát se vitariánem přes noc. Mnohem přijatelnější pro vaše tělo i mysl však bude postupný přechod. Zařazujte do svého jídelníčku každý den více syrových, nezpracovaných potravin a omezujte tepelně upravené pokrmy.

Někdo se vydává cestou dvoudenního půstu, po kterém přejde rovnou na raw stravu. Během půstu je nutné pít velké množství vody nebo zeleninových šťáv, aby se tělo očistilo a připravilo na nový start.

Jedná se však o velmi individuální záležitost. Každý lidský organismus je jiný a má jiné potřeby. Jezte tak, jak to cítíte a jestliže cítíte, že začnete právě dnes a rovnou naostro, pak směle do toho!

Překonání počáteční krize

Vaši vitariánskou cestu vám pravděpodobně hned z jejího začátku zkříží krize. To je však zcela normální jev, proto se nenechejte odradit. Tělo se v této první fázi čistí od toxinů, které se v něm za předešlá léta klasického stravování usadily. Průběh detoxikace je opět individuální.

Typická je nevolnost, únava, zimomřivost a objevit se může také vyrážka. Organismus se však během několika dnů či týdnů dostane do rovnováhy a vy se budete cítit plní nové energie. Celému procesu můžete napomoci konzumací velkého množství vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce a zeleniny.

Tip: Přečtěte si rozhovor s Honzou o jeho přechodu a začátcích na raw food.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Zahřejte se v chladných dnech

Je přirozené, že v tomto období sáhnete raději po polévce než po salátu. Nenechejte se zastrašit mýtem, že si tento pocit vnitřního tepla na raw stravě nebudete moci dopřát.

 Svoji raw polévku si můžete připravit například z kombinace sezónní dýně a mrkve, které společně s kořením a vodou zahřátou maximálně na 42–45°C společně rozmixujete.

To nezní úplně studeně, co myslíte? Tato teplota na prohřátí vnitřních orgánů bohatě stačí.

Existují také takzvané „zahřívací potraviny“ jako například kardamom, skořice, zázvor nebo kurkuma. Pokud některé z nich přidáte do své polévky, pocit tepla máte zajištěn. Zvolíte-li kurkumu, nezapomeňte jí zkombinovat s pepřem. Ten totiž její účinky aktivuje. Kardamom se používá jako sladké koření, v kombinaci se sladkostmi se totiž startují jeho zahřívací účinky.  

Tip: Zkuste naši novinku Kakao s cordycepsem a chilli, krásně vás prohřeje a díky obsahu cordycepsu i dodá energii.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Vhodné kombinace potravin

Stalo se vám někdy, že jste si v kavárně objednali krásně vypadající raw dortík, ale po jeho snězení vám bylo těžko? Kombinace velkého množství tučných ořechů, kokosového oleje a ovoce je pro žaludek velmi těžká na strávení a ne každému udělá dobře.

Mnoho lidí kvůli takové zkušenosti na raw stravu zanevře, aniž by věděli, že takovéto kombinace ani zdaleka nejsou to, co tvoří základ vitariánského jídelníčku.

Raw dortíky jsou sice skvělé, o mnohem zdravější než klasické zákusky, avšak i u nich stejně jako u jiných dortů platí pravidlo „všeho s mírou“.

Základ pyramidy raw jídelníčku by měly tvořit ty nejjednodušší kombinace zelené listové zeleniny s ovocem. Čím jednodušší, tím lepší na trávení.

Skvělým doplňkem jsou směsi zelených potravin, které se starají o pravidelné pročištění trávicího traktu a zároveň tělo zásobují energií, protože přímo překypují vitamíny, minerály a vzácnými fytonutrienty. Velmi jsme si oblíbili Ormus Super Greens, který v mátovém provedení báječně chutná a navíc obsahuje probiotika.

Velmi důležité jsou i omega-3 a 6 mastné kyseliny a kvalitní bílkoviny obsažené v  oříšcích a semínkách.  Před jejich konzumací je namočte a poté nechejte naklíčit. Vzbudí se v nich život, aktivují se enzymy a zvýší se obsah železa a hořčíku. Jako bonus budou i lépe stravitelné. Nezapomínejte používat také oleje. My preferujeme kokosový a za studena lisovaný řepkový olej.

Pokud jste sportovci a máte pocit, že vám raw strava neposkytuje dostatek bílkovin, můžete zařadit nějaký z raw proteinových prášků. My doporučujeme proteiny od značky Sunwarrior, která při výrobě používá jen ty nejkvalitnější suroviny.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Bio potraviny v zimě, supermarkety a další otazníky

Možná si teď klepete na čelo, copak v zimě u nás roste nějaké ovoce? Máte pravdu, neroste. Můžete si však nakoupit například zásobu zimních jablek, která jestliže dobře uskladníte, přečkají s vámi celé toto chladné a neúrodné období.

Pokud možno, nečiňte tak v supermarketech. Potraviny nakupujte způsobem, který vám zaručí kvalitu. Ideálním řešením pro doplnění žádoucích živin v průběhu celého roku jsou superpotraviny. Ty se od běžně kupované stravy odlišují především vyšší koncentrací a komplexním složením různých zdraví prospěšných látek, jakými jsou vitamíny, minerály či antioxidanty.

Co je to RAW strava?

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Zatímco strava se syrovými potravinami si v posledních několika letech oficiálně získala oblibu, pojem pojídání minimálně vařených nebo syrových potravin existuje již roky. Zatímco někteří věří, že konzumace potravin v syrovém nebo „přirozeném“ stavu zajistí optimální výživu, konzumace některých syrových potravin může být ve skutečnosti nezdravá a dokonce škodlivá pro vaše zdraví.

Co je to Raw Food Diet?

Syrová strava je založena na myšlence, že teplo může poškodit živiny, proto je důležité, aby bylo jídlo zahřáté nad určitou teplotu (tj. 47 stupňů Celsia). Často to také znamená non-GMO, žádné pesticidy, organické atd.

Typicky je tato dieta veganská, ale někteří se rozhodnou zahrnout syrové mléko (kozí, ovčí, kravské) nebo sýry a některé dokonce obsahují vejce, maso, nebo ryby v syrovém stavu. Syrová jídla se místo vaření často připravují jinými způsoby, jako je udění, odšťavňování, míchání nebo dehydratace.

Strava zaměřená primárně na rostlinná jídla se zdá logická, ale víra, že vaření ničí nutriční hodnotu, je základem syrové stravy. Zatímco některé bílkoviny a enzymy mohou při vysokých teplotách denaturovat (rozkládat se), různé způsoby vaření mění nutriční profily potravin různými způsoby.

Někteří lidé tuto dietu dodržují, protože věří, že jídlo udrží výrazně výživnější, snáze stravitelné, může být udržitelnější pro životní prostředí a veganská verze je šetrnější ke zvířatům. 

Co můžete jíst při dietě se syrovým jídlem

Syrová strava je docela přímočará, jsou zahrnuty syrové potraviny, zaměřené hlavně na ovoce, zeleninu, obilí, ořechy a semena.

  •     Čerstvé ovoce
  •     Sušené ovoce
  •     Čerstvá zelenina
  •     Sušená/dehydratovaná zelenina
  •     Mořská řasa
  •     Ořechy (syrové, nepražené)
  •     Semena (syrová, nepražená)
  •     Ořechová mléka
  •     Ořechová másla
  •     Syrová zrna (lze namočit nebo naklíčit)
  •     Luštěniny syrové (lze namočit nebo naklíčit)
  •     Fermentované potraviny (pokud nebylo použito teplo)
  •     Syrové mléko (kráva, ovce, koza)
  •     Uzené nebo syrové maso nebo ryby
  •     Syrová vejce

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

  •     Vařené ovoce
  •     Vařená zelenina
  •     Vařené maso
  •     Vařená zrna
  •     Vařené luštěniny
  •     Pražené ořechy
  •     Pražená semínka
  •     Zpracované obilné výrobky (těstoviny, chléb atd.)
  •     Pečené dobroty
  •     Svačinky (chipsy, preclíky atd.)
  •     Pasterizované mléčné výrobky
  •     Vařená vejce

Je tedy syrové jídlo lepší než vařené?

Myšlenka, že se při vaření štěpí enzymy, má své opodstatnění, ale kyselost žaludku poškozuje enzymy více než teplo. Naše těla jsou dobře vybavena k trávení většiny jídel a stále si poradí s vysokou hladinou nestravitelného materiálu (jako je vláknina).

Budete mít zájem:  Zlomenina Klíční Kosti Léčba?

Některé techniky vaření mohou způsobit ztrátu živin, například vaření zeleniny může vést k určité ztrátě živin, například beta karoten z vařených rajčat nebo mrkve.

Tato ztráta živin se liší podle typu a stylu vaření, například vařením zeleniny ztrácí více živin než při pražení nebo restování. Úrovně ztráty živin se liší podle druhu jídla a druhu živin.

Nejlepší způsob, jak zajistit vyváženou výživu, je zahrnout do jídelníčku některé syrové ovoce a zeleninu společně s tím, co vaříte. Hluboké smažení jakéhokoli jídla přidává mnoho tuku a často také do vaření přidáváme příliš mnoho soli.

Jíst syrové maso, mléčné výrobky nebo vaječné výrobky však riskujete konzumaci bakterií, které nám mohou způsobit nemoc. Vyvážená strava, která bere v úvahu bezpečnost potravin, je vaše nejlepší sázka.

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!

Dietní výhody raw stravy

Primárními potravinovými zdroji syrové stravy jsou velmi výživné potraviny, jako je ovoce a zelenina.

Velké množství tohoto velkého objemu a nízkokalorických potravin může často vést ke ztrátě hmotnosti, což je hlavní přínos této diety.

Vysoké hladiny vlákniny mohou být také užitečné pro zdraví srdce a mohou vést ke zlepšení zdraví srdce. Může však být obtížné získat veškerou výživu pouze ze syrových potravin a nemusí být udržitelné pro průměrný životní styl.

Zatímco hubnutí je jedním z potenciálních přínosů, může být obtížné získat dostatek kalorií a bílkovin v této stravě pro budování svalů. Kalorický deficit je pravděpodobně klíčem, který vede k hubnutí při této dietě.

Výhody vyhýbání se vysoce zpracovaným potravinám a nezdravým jídlům jsou velmi důležité a jedním z důvodů, proč by strava se syrovými potravinami mohla vypadat lákavě. Vyřazení těchto prázdných kalorií a nízko výživných potravin však může být součástí jakéhokoli vyváženého způsobu stravování.

Negativní vliv raw stravy

Dodržování syrové stravy obsahuje značné množství rizik nebo negativ.

Zubní eroze

Jedna studie syrové stravy ukázala významné zvýšení eroze zubů u těch, kteří konzumují pouze syrové potraviny. V tomto výsledku mohou hrát roli vysoce kyselé plody s vysokým obsahem cukru.

Menstruační cyklus a narušení hormonů

Významný kalorický deficit a ztráta tělesné hmotnosti v důsledku dodržování syrové stravy jsou v některých výzkumných studiích spojeny s ammenoreou (ztráta menstruačního cyklu). Jiné hormony jsou také ovlivněny vážným omezením kalorií.

Potenciál pro nemoci přenášené potravinami

Mnoho masa, mléčných výrobků, vajec a ryb musí být uvařeno na vysokou teplotu, aby se zničily všechny potenciální bakterie. Syrové potraviny vždy riskují „otravu jídlem“ z takových bakterií.

Měli byste dodržovat Raw stravu?

I když jíst více ovoce a zeleniny je pro většinu z nás dobré, velmi restriktivní dieta, jako je strava se syrovými potravinami, může být z nutričního hlediska neadekvátní.

I s užíváním doplňku může být těžké získat dostatek bílkovin a některých základních živin, které pocházejí z tradičně syrových potravin. Riziko nemocí přenášených potravou je vysoké a vysoký objem stravování s nízkým obsahem kalorií může ztěžovat udržení svalové hmoty.

Existují i ​​jiné způsoby, jak zahrnout výživné potraviny do vaší stravy, aniž byste omezili tolik dalších.

Závěr

Zatímco syrová strava je zaměřena na zdravé potraviny, celkový způsob stravování může některé živiny vynechat. Zaměření na dobře vyváženou stravu a zdravé způsoby vaření vám může pomoci dosáhnout vašich cílů, ať už se zaměřují na váhu nebo ne. Rizika syrové stravy rozhodně převažují nad výhodami.

Doporučujeme vám naše kvalitní dámské legíny na cvičení v černé barvě, které krásně zakryjí bříško a zadeček.

Lepší zdraví díky živé syrové stravě raw food

Přemýšleli jste někdy o změně svého jídelníčku, ale nikdy jste nenašli způsob stravování, který by vám vyhovoval? A nebo šlo jen o nedostatek motivace k uskutečnění tohoto rozhodnutí? Zkuste se zaměřit na tzv. syrovou stravu.

Co je to Raw strava?

Raw strava, vitariántsví, nebo také syrová strava je (jak už sám název napovídá) konzumace tepelně neupravených potravin (výhradně rostlinného původu).

Asi si říkáte, že něco takového je pro lidi v dnešní době nemyslitelné, ba dokonce nepřirozené. Když se nad tím ale zamyslíte, zjistíte, že Vaše předešlé přesvědčení začíná pomalu ztrácet na jistotě.

Obzvlášť pak, když si uvědomíte, že tepelná úprava jídla je dle zákonů přírody něco naprosto zvráceného.

Viděli jste někdy jakékoli zvíře vařit? Upřímně by mě překvapilo, pokud ano. Příroda nám sice dala oheň, ale jako jedna z mnoha součástí ekosystému bychom se i my, lidé, měli řídit tím, co nám matka příroda předurčila.

Už třeba jen z toho důvodu, že tepelnou úpravou ztrácí jídlo většinu svého původního významu (vitamíny a látky, které pomáhají správně vyživovat lidské tělo).

Například enzymy, které člověk nezbytně potřebuje k životu, se tepelnou úpravou z jídla zcela vypaří (ztrácí se po překročení teploty 42°C). Otázkou tedy je – co je ve skutečnosti pro člověka nepřirozené?

Vliv vitariánství na Váš zdravotní stav

Raw food – co je to? To nejlepší pro vaše tělo!Raw strava má na lidské tělo blahodárné účinky. Je sice pravda, že začátky nebývají jednoduché, protože se během prvních několika dní tělo teprve zbavuje zbytkového odpadu, a tím pádem spotřebuje více energie, než je obvyklé. Váš organismus je zvyklý na předešlou stravu a dožaduje se jí, takže mnoho lidí se v tomto nejkritičtějším období vrátí k původnímu jídelníčku. Jakmile se ale dostane tento odpad z těla ven, začne energie přibývat a ve výsledku se cítíte mnohem lépe, než kdykoli předtím.

Bolesti, které vás sužovaly, začnou ustupovat a nakonec se dostaví i dobrá nálada a klidný pocit vyrovnanosti. Nejde ale jen o to, jaký pocit máte vnitřně, protože i Váš fyzický vzhled se zdokonalí. Přebytečné tuky zmizí, některé vrásky se ztratí, Vaše pleť se rozzáří a nebudete mít problémy s celulitidou.

Ačkoli tento druh stravy ze začátku vyžaduje hodně pevné vůle, výsledek rozhodně stojí za to.

Nejen, že budete vypadat mladší a budete mít štíhlejší postavu, ale zároveň se budete cítit skvěle i po psychické stránce.

A ještě k tomu zamezíte přísunu škodlivých látek do Vašeho těla, což povede ke zvýšení Vaší imunity. To samozřejmě znamená, že můžete dát sbohem většině běžným nemocem, kterými jste doposud trpěli.

Pokud jste se na základě těchto informací rozhodli přejít na „raw food“, přeji Vám hodně štěstí a pevné vůle v prvních dnech nové kapitoly v životě. A až překonáte první fázi detoxikace těla, užívejte si svůj nový životní styl se všemi výhodami, které přináší.

Na čem přežívá tělo na syrové stravě?

Medicínské bádání už udělalo tak enormní pokrok, že už prakticky neexistuje žádný zdravý člověk. A. Huxley

Smutné.. Přitom je to ta největší pravda, se kterou si dnes můžete být naprosto jistí. A lidé přece hledají jistoty, ne? No, najdou je v lékárnách..

A NEBO MŮŽOU UDĚLAT RADIKÁLNÍ ZMĚNU VE SVÉM ŽIVOTĚ A ZAČÍT PŘEMÝŠLET O TOM, JAK DLOUHO CHTĚJÍ NA TOMTO SVĚTĚ BÝT A JAK SI HO CHTĚJÍ UŽÍT!

Začneme pěkně od začátku..

Lidské tělo je velmi složitý mechanismus plný neustálých procesů a chemických reakcí (nechtějte po mně to popisovat, nejsem velký nadšenec biologie). Nemyslím si, že člověk potřebuje lékařské vzdělání pro to, aby pochopil, co jeho tělo potřebuje. I opice ví, jak mají o sebe pečovat – a nemusí chodit na vysokou. 🙂

Pro správnou funkci všech procesů v těle je potřeba dodávat tyto látky:VITAMINY, BÍLKOVINY, SACHARIDY, MINERÁLY, TUKY A VODU

VITAMINY se nacházejí ve všech rostlinách a patří k základním složkám lidského těla. Ze střev se dostávají do krve k tělesným buňkám, kde si odpracují vše, co mají. Člověk nedokáže vyrábět tolik vitaminů, a proto je musí dodávat formou stravy.

Podílejí se na správné funkci všech procesů v těle. Nejvíce jich obsahuje ovoce a zelenina pořádně syté barvy (tmavě zelené, červené, rudé, fialové, ..). Nedostatek vitaminů se může projevit poruchami různých funkcí organismu a vyústit v některá vážná onemocnění.

BÍLKOVINY. Mnoho lidí se domnívá, že bílkoviny najdeme pouze v mléku a masu. Zkrátka v živočišných bílkovinách. Ale pravda je taková, že živočišné bílkoviny jsou pro tělo nepřirozené, těžce stravitelné a hlavně karcinogenní. Přečtete si Čínskou studii (T. C. Cambell Ph.D., T. M. Cambell), tam najdete odpovědi na všechny své ALE a PROČ.

Dalším odhalením je to, že bílkoviny se tvoří až v našem těle pomocí látek, které získává ze syrového ovoce a zeleniny. Pro tělo je navíc daleko jednoduší si vytvořit vlastní bílkovinu z vlastních zdrojů, než zpracovávat už vytvořenou bílkovinu ze živočišných produktů. Jediné, co je potřeba k vytvoření bílkovin pro naše tělo, je dostatek ovoce a zeleniny (hlavně listové zeleniny).

Více v knihách autorky Victorie Boutenko.

SACHARIDY (cukry = glukóza) najdeme jak v rostlinných, tak živočišných potravinách. Rozdíl? V rostlinných potravinách najdeme daleko více sacharidů (zdravějších a prospěšnějších pro tělo), které jsou hlavním zdrojem energie, udržují tělo v dobrém stavu, podporují stav mysli a duše a schopnost soustředění.

Ovlivňují také optimismus. Máte stav, kdy se chcete na všechno vykašlat a nic vám nevychází? Sedněte si, dejte si radši banán a buďte rádi, že jste RAW – chápu, jednoduše řečeno, ale tak podstata je snad pochopitelná 🙂 Nedostatku sacharidů se v syrové stravě opravdu nemusíte bát, jelikož je jak v ovoci, tak v zelenině.

 

MINERÁLY hrají životně důležitou roli ve všech procesech, které se podílejí na růstu a rozvoje kostí, zubů, svalů a buněk. Také se podílejí na správné funkci srdce, mozku atd. Minerální látky a stopové prvky jsou základní živiny, které jsou přes miliardu let základem života na zemi. A kde je najdeme? V ovoci a zelenině.

TUKY! Slovo, které se nachází ve všech dietách, očistách nebo zdravé výživě. Jako „normální“ člověk, jsem si je kdysi musela hlídat, abych nepřibrala. Jo, kdybych věděla… Bez tuků tělo nedokáže rozpustit některé vitaminy, a tudíž je neumí využít.

Podílejí se při tvorbě buněčných membrán a jiných důležitých látek, chrání naše orgány a můžou dokonce odbourávat ty nezdravé tuky, které tělo přijímá. Rozdělujeme je na mastné nasycené kyseliny (nejvíce nebezpečné – máslo, maso, oleje) amastné nenasycené kyseliny (ta zdravější forma). Nenasycené pak na mononenasycené (arašídový, olivový olej, ..

Budete mít zájem:  Brusinky jsou ovoce plné vitamínů – našemu zdraví mohou významně pomoci

) a polynenasycené (omega-3, omega-6 mastné kyseliny – ořechy, lněný olej, semínka, ..). Opět se zdravé tuky vyskytují v potravinách, které obsahuje syrová strava.

VODA je obsažena jak uvnitř buněk, tak v mimobuněčném prostoru. Naše tělo je tvořeno ze dvou třetin jenom z vody, a proto je třeba ji dodávat a dávat pozor, jaké tekutiny pijeme. Nejlepší vodu získáte z ovoce a zeleniny. Je bohatá na minerály a stopové prvky.

Prošla si mnoha procesy, aby vznikla. A proto dodá i hodně energie jak na těle, tak na duši! Nehledě na to, že pročišťuje tělo od škodlivin a chrání ho před volnými radikály – pokud je z ovoce a zeleniny! Lidé na syrové stravě se nemusí tolik zásobovat vodou, jelikož ji dostávají ze stravy.

Vhodné je pít 1-2 l denně.

Tohle jsou látky, které tělo potřebuje, bez kterých nepřežije, a které mu stačí pro správný chod všech funkcí. A zde se ukazuje, proč se doporučuje jíst syrová strava.

Výhody a nevýhody syrové stravy!

 Kupované syrové potraviny můžou být kontaminované postřiky, proto je potřeba je pečlivě umýt (nejlepší je soda s vodou – zde si přečtěte proč) nebo nakupovat kvalitní BIO potraviny od farmářů.

Nevýhod je málo a pro zdraví a chuť do života to opravdu stojí. Když člověk poslouchá svoje tělo, vždycky ví, co je pro něj nejlepší a vždy si umí poradit.

I zajíc, kterého pronásledovala liška, si jde po útěku intuitivně najít bylinky, které obsahují vápník – má uklidňující účinky.

Jeleni před říjí zase spásají velké množství kopřiv, které jim dodávají sílu na boje o samice. Příroda se o vás postará, ale musíte ji poslouchat.

Nezapomínejte, že každý člověk je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Pokud někomu vyhovuje sníst 5kg banánů denně (třeba má málo hořčíku – více zde), jinému to vyhovovat nemusí.

Nenuťte se jíst některé potraviny, u kterých jste si přečetli, jak moc jsou zdravé i když vám nechutnají. Řiďte se podle intuice. Zkuste si všimnout toho, když nakupujete ovoce a zeleninu a najednou dostanete chuť na určité ovoce nebo se zastavíte u určité zeleniny.

Ani nemusíte vědět proč, ale něco vám říká, že byste si ji měli koupit. Až přijdete domů, zkuste se informovat o jejich léčivých účincích a třeba zjistíte, že vaše tělo si podvědomě pomáhá k tomu, aby bylo zdravé (více v tomto článku).

Poslouchejte své vnitřní já a pusťte si přírodu k tělu. Pomůže vám a ukáže smysl života!

Rostliny obsahují nejvíce léčivých látek. Proč? Protože se sami musí bránit proti bakteriím, virům, slunečnímu záření (vitariáni nepotřebují opalovací krém, chlorofyl způsobuje ochranu kůže před sluncem) nebo škůdcům. Tyto látky se tvořily miliony let a jsou JEDINÝM lékem na vaše problémy!!!

Trocha psychologie na závěr..

Pokud znáte někoho, kdo má zdravotní nebo psychické problémy a víte, že by mu syrová strava pomohla, ale dotyčný to odmítá, NESNAŽTE SE HO PŘESVĚDČOVAT! Nic mu nevnucujte, odpovídejte jen pokud se zeptá. Podle mě je nejlepší metodou ochutnávání receptů syrové stravy. Lidé se totiž nebojí, že se uzdraví, dokonce ani že by neměli dostatek živin.

Bojí se toho, že by museli ztratit ty chutná a výborná jídla, které vidí všude kolem!! To, že lidé říkají, že se musí jíst maso a sýry, protože bla bla bla – to jsou kecy (ne všichni takoví jsou samozřejmě! Jsou tu i lidě, kteří třeba nevědí o tom, že syrová strava poskytuje tolik živin – abyste si nemysleli, že je všechny hážu do jednoho pytle).

Zkrátka nechtějí se připravit o ty slastné pocity z grilovaného masíčka, uzeného žebírka nebo nakládaného sýra (a všimněte si, že i u toho čtení se ve vás rozlévají choutky po tomhle jídle!). Takže pokud chcete někoho lehce „přesvědčit“, „uvařte“ mu! Je to jen o pocitech, o psychice a myšlení.

Když bude člověk zažívat stejné pocity slasti u syrové stravy, jako u uzeného žebírka, bude se mu mnohem snáze mluvit o přechodu na syrovou stravu 🙂

Buďte šťastní, buďte RAW!

Komu a jak prospívá syrová strava? – PharmDr. Margit Slimáková

Syrová strava (raw food diet) je většinou vegetariánská výživa, která je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin.

Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko.

Z technologických úprav se používá nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek, mixování a vysoušení za pomocí tzv. dehydrátoru, který šetrně odstraňuje vodu z potravin.

Základem teorie, která považuje syrovou stravu za vhodnou, je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava je „mrtvá.

“ Naopak učení makrobiotiky, tradiční čínské medicíny, výživa podle pěti elementů i Ayurvéda tepelnou úpravu potravin jednoznačně doporučují.

Všechny uvedené teorie jsou zajímavé, mají spousty zastánců, kteří jsou přesvědčeni, že jim zachránily zdraví, a určitou logiku.

Z pohledu moderní medicíny jsou názory na konzumaci výhradně syrové stravy směsicí výhod a nevýhod. Například máme studie o větší zdravotní prospěšnosti některých potravin, jako jsou brokolice a česnek, v syrovém stavu, ale i studie, které dokazují zvýšení zdravotní prospěšnosti jiných potravin, například fazolí a rajčat, po jejich tepelné úpravě.

Z pohledu nejen Ayurvédy, ale i dalších východních učení, oslabuje syrová strava trávení a vstřebávání živin, čehož následkem je snížené množství životní energie, tzv. „ojas.“ Ojas podle Ayurvédy reprezentují vitální esenci nezbytnou pro prospívání organismu, jeho růst, vývoj i imunitu.

Podle Ayurvédy a dalších východních filosofií je mentální a spirituální osvícení závislé na dostatku životní esence, ojas.

Uvedené filosofie proto doporučují konzumaci syrové stravy pouze jako součást zdravé, přirozené a převážně rostlinné energeticky a tepelně vyrovnané výživy, a to pro podporu očistných procesů organismu.

Zmíněné filosofické směry upřednostňují použití nejrůznějších kuchyňských technik s cílem, aby byla zajištěna tepelná, a tím i energetická rovnováha stravy.

Podle těchto východních učení je zásadní individuálně stanovit konstituci jednotlivce, na základě toho pak aplikovat cílená terapeutická doporučení pro každého. A právě tepelná úprava je základním prostředkem pro energetické vybalancování potravin.

Podle východních učení proto mohou na syrové stravě nejvíce prospívat lidé z teplejších podnebí, lidé s nadbytkem „horka v těle“ a alespoň krátkodobě i mnoho lidí s nadváhou.

Naopak lidé, kteří žijí v chladnějších podnebích, energeticky chladnější a slabší typy, stejně tak klienti s oslabeným trávením většinou potřebují zahřívající stravu.

V Číně, kde jsme žili, se například k pití podává jen horká voda anebo čaje.

Studená, či ještě hůře chlazená voda a nápoje jsou naprosté tabu (tedy alespoň v tradiční výživě, ne u mladých Číňanů, kteří jsou ovlivněni západní módou).

Vím o případu, kdy americké matce dokonce v restauraci rázně odmítli přinést studený nápoj pro dítě, který pro něj objednala, s argumentem, že nemohou dítěti ublížit.

Výhody syrové stravy

  • Nižší obsah tuků, sodíku a cholesterolu,
  • vysoký obsah draslíku, hořčíku, vlákniny a kyseliny listové,
  • celkově vysoký obsah živin v potravinách,
  • strava s nižším obsahem nevýhodných aditiv, trans tuků a přidávaných cukrů (v případě, že ji srovnáváme s dietou běžně se stravující populace, ale při srovnání s jídelníčkem zdravě se stravujících vegetariánů anebo makrobiotiků už není rozdíl),
  • studie udávají zlepšení psychického stavu (i když naprostá většina takovýchto sledování je omezena na několik týdnů a rigorózní lékařské studie dlouhodobě sledující zdravotní stav vitariánů, zejména pak dětí, v podstatě neexistují),
  • možnost redukce hmotnosti (ale pozor, podle tradiční čínské medicíny je velká část obézních typu vlhko/chlad, přičemž takovéto konstituci jednoznačně prospívá příjem zahřívajících, vysušujících potravin a jídel, a je velkou otázkou, jestli krátkodobé snížení hmotnosti nepřinese i dlouhodobější energetickou nerovnováhu, která může být základem pro pozdější zdravotní potíže),
  • zvýšení energie,
  • pro velkou část dnešní uspěchané, vystresované a překrmené populace ideální odlehčující režim, v případě, že je aplikován po omezenou dobu,
  • ekologicky šetrné stravování, stejně jako i u dalších převážně rostlinných stravovacích směrů.

Rizika syrové stravy

  • Z celostního pohledu pro mnohé energeticky nevyrovnaná, ochlazující a nedostatečná výživa,
  • podle druhu praktikované syrové stravy může hrozit nedostatek vitamínu B12, nižší obsah energie, bílkovin a vápníku,
  • snížení vstřebávání některých živin, jako na příklad lykopenu a karotenoidů,
  • podle studie Kolumbijské univerzity syrová strava překvapivě vedla k mírnému snížení obranyschopnosti u sledovaných účastníků,
  • podle další studie, která sledovala, jak konzumace syrové stravy ovlivňuje risk srdečně cévních onemocnění, syrová strava příznivě snižovala hladinu cholesterolu, ale také nevýhodně snižovala hladinu HDL cholesterolu, a hlavně kvůli deficitu vitamínu B12 zvyšovala hladinu homocysteinu, jehož výše je úměrná riziku vzniku srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice,
  • studie, která se zabývá evolucí, tvrdí, že pro rozvoj lidského mozku byla tepelná úprava stravy nezbytnou podmínkou,
  • náročnější zajištění stravy, zejména v rodinách,
  • v případě konzumace syrového masa a vajec zvýšení mikrobiálního rizika,
  •  náročnější trávení u mnoha oslabených jedinců, starších lidí anebo osob po nemoci,
  • pro většinu lidí příliš restriktivní a omezený stravovací způsob.

Co doporučuji?

Syrovou stravu považuji za ideální odlehčovací kůru pro velkou část dnes typicky uspěchané a pravidelně se přejídající populace.

Největší riziko vidím při jejím aplikování v době zimy, u jednotlivců s chladnou konstitucí, přioslabeném trávení a u mladých dospívajících dívek, které v rámci až nepřirozeného hubnutí zkoušejí cokoliv a snadno se mohou dopracovat k poruchám příjmu stravy.

Stejně tak může být riskantní stravování v rodině, ve které je jeden z členů vyznavačem raw food a jí odlišně, nebo když se i děti převádějí na výživu, která je pro ně těžko sociálně pochopitelnou a zvladatelnou.

Syrová strava může být zdravou výživovou možností a výzvou pro mnohé, ale před její dlouhodobější aplikací doporučuji zvážit vlastní konstituci, zdravotní stav a životní podmínky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector