Rajčata jezte co nejvíce. Pomohou vašemu zdraví

„Zeleninu i ovoce bychom samozřejmě měli jíst jen zralé. Nejlepší volbou jsou teď v létě potraviny od tuzemských dodavatelů, které dozrávají přirozeně na slunci a ne během přepravy ze vzdálených zemí,“ uvedla Jana Doležalová, výživová poradkyně Světa zdraví.

A dodala, že v létě doporučuje pouze mírnou tepelnou úpravu jídla například krátkým vařením nebo vařením v páře. Aby organismus dokázal zpracovat vitaminy ze zeleniny, potřebuje zároveň se zeleninou přijmout tuky. Proto do salátů přidávejte například trochu olivového oleje.

Špatné zpracování potravin nám totiž může bránit ve správném využití všech potřebných vitaminů a minerálů. Jak získat z oblíbeného jídla to nejlepší pro naše zdraví, prozradili odborníci na výživu. 

Lněné semínko

Drobná semínka lnu setého patří svým obsahem důležitých živin mezi malé zázraky mezi potravinami. Zdraví prospěšné výhody poskytují především omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty a lignany, kterých lněná semínka obsahují v hojné míře.

Rajčata jezte co nejvíce. Pomohou vašemu zdraví

Pokud však lněným semínkem posypete jogurt nebo ho přidáte do kaše, prakticky žádné z výše vyjmenovaných živin nezískáte. Jak vysvětlila odbornice na výživu z Mayo Clinic Katherine Zeratsky, celá semínka jsou totiž téměř nestravitelná, je proto nutné je před konzumací rozdrtit, rozemlít nebo opravdu dobře rozkousat.

Černý čaj

Tento oblíbený nápoj je známý zejména svými stimulačními účinky, za které je zodpovědný kofein (tein). Černý čaj však také patří mezi zdraví prospěšné nápoje díky obsahu tříslovin, katechinů, vitaminu B1, draslíku, fluoru a dalších látek. Nicméně jeho zdravotní výhody můžete zeslabit, pokud černý čaj pijete po anglickém způsobu, tedy v kombinaci s mlékem.

Podle serveru msn.com odborníci zjistili, že mléko přidané do černého čaje sice nesníží účinek antioxidantů, ale připraví vás o pozitivní vliv na srdeční zdraví, který černý čaj jinak nabízí. Mléčné bílkoviny se totiž mohou navázat na katechiny v čaji a organismus je pak obtížněji vstřebává.

Jahody

Není nad to si v létě kousnout do čerstvé šťavnaté jahody, zvláště když si uvědomíte, jak jsou zdravé, plné vlákniny, antioxidantů a vitaminu C. Pokud však chcete získat z jahod všechny zdravotní výhody, neměli byste je krájet nožem. 

Výživová poradkyně Kristy Del Corová vysvětlila, že některé živiny, zvláště vitamin C, jsou citlivé na světlo a kyslík. Pokud do jahody říznete, vystavíte více buněk těmto pro jahody ničivým elementům.

Nicméně poradkyně Corová podotýká, že nakrájené a mražené jahody stále nabízejí spoustu živin a jsou dokonce lepší než čerstvé, které cestovaly přes půlku světa, než jim bylo dovoleno uzrát.

Rajčata

Čerstvá zralá rajčata jsou zvláště v parném létě výborným osvěžením a dodají unikátní chuť salátům a sendvičům. Pokud však chcete získat z rajčat co nejvíce lykopenu (významný antioxidant, kterému vědci přisuzují schopnost snižovat riziko rakoviny a srdečních onemocnění), měli byste rajčata tepelně upravit.

„Právě vařená rajčata obsahují více lykopenu a mají větší antioxidační účinky než syrová. Dvě minuty vařená rajčata mají tyto hodnoty vyšší o 50 procent, po 30 minutách vaření jsou hodnoty vyšší o 150 procent. Proto jsou zdraví prospěšné kečupy, omáčky a protlaky (nejlépe v bio kvalitě), vysvětlila Doležalová a dodala, že lykopen snižuje riziko rakoviny prostaty u mužů a posiluje srdce.

Tepelnou úpravou roste množství lykopenu také v červené paprice – bohužel však tepelnou úpravou ztrácí vitamin C.

Doležalová dále uvedla, že většina zeleniny obsahuje nejvíce živin za syrova. Zároveň je však syrová zelenina hůře stravitelná a někdy proto způsobuje zažívací potíže. K tepelné úpravě jsou vhodnější ty druhy, které mají pevnou strukturu (cibule, mrkev, lilek, brambory). Jiné druhy zeleniny můžeme jíst syrové i vařené, to se týká například kedlubny, brokolice, špenátu či rajčat.

„Zeleninu pokud možno upravujte do teploty 45 stupňů, při vyšších už z ní mizí enzymy. Syrovou bychom měli konzumovat zeleninu, jež obsahuje větší množství vody. Jedná se například o okurky,“ radí Doležalová.

Brokolice

Syrová brokolice nejspíš pro spoustu lidí nezní jako kulinářská lahůdka, ale pokud chcete z této košťálové zeleniny získat co možná nejvíce zdraví prospěšných látek, odolejte nutkání ji uvařit nebo osmahnout na pánvi.

Brokolice totiž vařením ztrácí velký díl ze svých zázračných schopností, takže klíčem k její konzumaci je co možná nejšetrnější kuchyňská úprava. Nejlepší metodou je tak rychlé vaření v páře nebo konzumace za syrova. Brokolice je plná antioxidantů, především vitaminu C a dalších vitaminů a minerálů, které prospívají zdraví.

Jogurt

Jistě znáte tu vodovou substanci, kterou často naleznete na povrchu jogurtu.

Pokud ji jako většina lidí vyléváte do dřezu, děláte podle výživové poradkyně Sary Haasové z Academy of Nutrition and Dietetics chybu.

Jedná se totiž o syrovátku, která obsahuje bílkoviny, vitamin B12 a minerály jako vápník a fosfor. Proto raději syrovátku vmíchejte do jogurtu a získejte tak všechny výhody, které nabízí.

Hassová dále upozornila, že probiotické výhody jogurtu mizí, pokud jogurt přidáte při vaření do pokrmů jako kuřecí kari nebo marinové maso. Hassová vysvětlila, že živé a aktivní kultury nesnesou vysoké teploty a budou tak při vaření zničeny. O obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D však vařením nepřijdete.

Grilované maso

K létu neodmyslitelně patří slunce, voda a také grilování. Dietoložka Tanya Zuckerbrotová z New Yorku však doporučuje vyvarovat se konzumace křupavých začernalých kousků masa, jelikož maso grilované na vysokou teplotu nad otevřeným ohněm může zvyšovat riziko rakoviny.

Jana Doležalová doporučuje raději zdravější grilování na lávových kamenech nebo na vodním grilu.

„Při odkapávání tuku z masa do grilu se na nich netvoří karcinogenní výpary, na rozdíl od grilování na dřevěném uhlí,“ vysvětlila Doležalová a dodala, že ke grilování se také výborně hodí zelenina jako je paprika, kukuřice, patisony, cuketa, lilek, rajčata nebo cibule.

„Abyste zeleninu nepřipravili o cenné vitaminy, grilujte ji krátce a v grilovacích miskách, ne na přímém ohni. V nich má grilování zeleniny podobu spíše dušení.

Měkké kusy budou hotové za 8 až 12 minut, bramborám pokrájeným na kousky dopřejte na grilu přibližně tři čtvrtě hodiny.

Pozor si dejte na spálené části, stejně jako u masa jsou karcinogenní,“ uzavřela specialistka na výživu ze Světa zdraví Jana Doležalová.

Rajče

Rajčata (teplomilná plodina) obsahují vitamín B1, B2, B6, B9, C, E, K, provitamín A, lutein, zeaxantin a antioxidanty, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, hořčík, jód, měď a draslík.

Rajče po utrhnutí ještě nějakou dobu dozrává, sládne, získává výraznější aroma, sytější barvu – právě to jsou lykopeny. Proto je dobré skladovat je při pokojové teplotě nebo na slunci. Naopak skladováním v lednici právě lykopen rajčata ztrácí.

Při tepelném zpracování rajčat a v kombinaci s tuky se využitelnost lykopenu zvýší téměř 5 x.

  • rajčata milují sluníčko a hodně vody
  • jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zalivku provádět přímo ke kořenům, nikoliv na list
  • nejvhodnější je zavlažování za pomoci kapkovací hadice, tzv. kapkovou – kapénkovou závlahou

Rajčata jezte co nejvíce. Pomohou vašemu zdraví

Rajčata a jejich účinky na zdraví:

  • detoxikace těla (i při konzumaci masité stravy)
  • 300g domácích čerstvých rajčat nám dodá denní potřebu vitamínu C
  • zácpa (zdroj vlákniny) a podporují trávení
  • čistí ledviny
  • pozitivně účinku u křečových žil
  • posilují imunitní systém
  • při zánětech močových cest
  • prevence infarktu
  • díky obsahu karotenu podporuje funkci mozku
  • posilují celý kardiovaskulární systém ( díky obsahu kália)
  • zpomalují proces stárnutí
  • podporují hubnoucí proces, mají nízký obsah kaloriíí (103 kj / 100 g)
  • účinné v prevenci a potírání nádorových buněk žaludku
  • zdroj lykopenů (antioxidant působí proti rakovině)
  • lykopen se nejlépe uvolňuje po povaření rajčat, ze syrových plodů se ho vstřebá v trávicím traktu minimum
  • chrání buňky kůže před negativními účinky UV záření (lykopen)
  • rajčata mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry
  • rajčatová šťáva jednou denně chrání tělo před chřipkou

Kolik sníme rajčat? Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg.

Skladování: nejvhodnější je teplota lehce nad 10 stupňů, není vhodné je skladovat v lednici – ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. 

Tip: pokud kupujete kečup v obchodu, sledujte obsah rajčat na 100 g a dále obsah škrobů, cukrů a soli.

  • sklízejí se nezralá
  • pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemické prostředky
  • aby přežila cestu, jsou ošetřována chemickými látkami
  • bývají bez chuti a bez vůně – bývají geneticky modifikované
  • ztrácejí obsah cenných látek
  • často se pěstují v hydropóniích (nejsou pěstovány v půdě, ale v kokosového substrátu, živném roztoku a dešťové vodě)
  • putují tisíce kilometrů ke spotřebiteli – velkopěstírny v jižních státech Evropy a  severní Afriky
  • nepodporují naše pěstitele.
  • dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech
  • na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda.
  • výhodou naopak je, že jsou k mání celý rok
Budete mít zájem:  Zvysena Funkce Štítné Žlázy Příznaky?

Rajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Přiznejme si ale, že jsme si zvykli na stav, kdy je zelenina na pultech obchodů celých 12 měsíců. Nicméně rajčata dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemii a pesticidy.

„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena.

Skladování: „Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Od našich předků víme, že sklízeli rajčata, která nestihla dozrát a nechávali je v místnosti tzv. dojít (zelená rajčata po čase zčervenala a přesto měla stejnou chuť jako zralé plody)

umytá a nakrájená rajčata na kroužky si vložte do misky. Přidejte nakrájenou mozzarellu na kostičky(plátky, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, polijte kvalitním rostlinným olejem, osolte, přidejte pepř, kurkumu a promíchejte.

Článek: Proč dnešní rajčata nemají chuť?

Staré odrůdy, které se pěstují a prodávají lokálně, v malém měřítku, tímto problémem totiž netrpí.

Vzhledem k faktu, že rajčata prošly genetickým procesem, který byl zaměřem na barvu, velikost, výnost a časovou stabilitu, došlo díky těmto prioritám k eliminaci chuti (neobsahují min. třináct těkavých sloučenin, které dodávají červeným rajčatům jejich unikátní chuť) a část výživných látek.

Jak uchovávat rajčata po delší dobu (metody konzervace)

  • zmrazení – nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit
  • zavaření – nakrájet na čtvrtky, dát do sklenice a jednoduše zavařit (lykopen se teplem neničí, je naopek lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku), rajčata si zachovají svou původní chuť
  • domácí rajčatový protlak – nakrájená rajčata lze péct v troubě nebo vařit. můžete ochuťit bylinkami, solí, cukrem, česnekem a olivovým olejem., před dávkováním do sklenic hotový protlak propasírujte přes cedník, zbavíte ho tím nežádoucích slupek. 
  • sušení – nakrájejte rajčata na čtvrtky a nechte usušit na čestvém zduchu na slunci, potom dejte sušená rajčata do sklenice nebo je naložte do olivového oleje se stroužkem česneku

Nakládaná sterilizovaná rajčata

Rajčata pečlivě omyjte a nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtky. Naskládejte je do sklenic a nebojte se přitlačit, aby se tam něco vešlo. Sklenice pak zavíčkujete nebo zašroubujete.

Do sklenic skutečně nic nepřidáváme, žádné přísady a ani nálev, ani čistou vodu. Rajčata pak ve sklenicích sterilujeme na 90 °C po dobu 30 minut.

 Rajčata se po otevření sklenice dají velice lehce oloupat a díky přirozené chuti je můžete použít do jakéhokoliv jídla, kam rajčata patří.

Pastu připravujeme bez veškeré přísady. Pěkná zralá rajčata necháme dobře na kamenném kuthanu rozvařit, až se jich slupky stáčejí v kornoutky. Pak je prolisujeme sítem a kaši tím získanou povaříme do husta.

Lijeme ještě za tepla do láhví od piva nebo od sodovky, dobře uzátkujeme (ještě teplé) a zalijeme voskem. Někdo dá navrch pod zátku špetku salicylu. Takto uchované pasty je možno užíti k přípravě polévek i omáček.

Kečup

Kečup připravujeme podobně jako pastu. Ale prolisovanou kaši smísíme s libovolným kořením a znovu vaříme, můžeme ještě jednou procedit a pak teprve ukládáme do lahví. Kečup je tedy pasta silně kořeněná.

Dává se do něho ustrouhaná cibule, dvě lžíce hořčice, strouhaný křen, mletý zázvor, pepř, muškátový oříšek, paštikové koření – vše podle libosti – někdo dává i tymián a maloučko prášku z jalovcových zrnek.

Kečup se dává v lahvičce na stůl ke všem jídlům masitým, studené pečeni, uzenému, apod.

V poslední době se doporučuje učiniti si zásobu smíšené zeleniny, naložené v octě: hodí se v zimě k obložení masa a pod různé druhy pečeně a přichází vhod zvláště tehdy, nemá-li právě hospodyně času pro dlouhou přípravu jídel.“ Pro zavařování v octě se přitom dle redakce časopisu nejvíce hodila mrkev, celer, petržel, malé cibulky, okurky, ředkvičky, malá tvrdá rajská jablíčka, bílé fazole, květák a brukev.

Nicméně bylo třeba dbát na to, že každé „má své“ a vše se nepřipravuje k zavaření stejným způsobem. „Květák rozebereme na malé růžičky, z mrkve, petržele, celeru a brukve nakrájíme koláčky nebo špalíčky, po případě nakrájíme ozdobné hvězdičky pomocí tvořítek nebo různých ozdobných nožů.

Rajská jablíčka, cibulky, ředkvička zůstanou celé. Každý druh zeleniny se vaří zvláště 5 – 10 minut ve vařící slané vodě (zelenina nesmí býti měkká).

Cibulky povaříme v mléce, aby nebyla příliš ostrá, ředkvičku vůbec nevaříme, naložíme ji syrovou; musí se však před tím aspoň na 24 hodin nasolit.“

více

26.02.2021 01:34

VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY:
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod.
Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice
Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením…

Rajčata, jablíčka z ráje: Zlepší vám náladu a pomohou vašemu srdci

Rajče jedlé, též lilek rajče, je trvalkou bylinného charakteru, která se pěstuje jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule, které se říká rajče, přičemž původně se nazývalo rajským jablkem. Je považováno spíše za ovoce, nicméně i za zeleninu.

Že červen znamená konec sázení? Omyl, ještě se dá všechno dohnat

Jedná se o nenáročnou rostlinu, která velmi dobře odolává chladu, lze ji proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem díky tomu dosahuje menšího vzrůstu. Rajče je tak velmi oblíbené i na českých zahrádkách. 

Rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa. Největším pěstitelem je Čína, která produkuje cca 30 % jejich světové populace.

Rajčata mají dva základní druhy. Tím prvním jsou tyčková rajčata, která jsou nejvíce pěstovanou odrůdou. Musí mít oporu v podobě dřevených tyčí nebo ocelových spirál, vhodné jsou v tomto případě skleníky nebo fóliové kryty. Dorůstají do výšky až dva metry. Tento druh se pěstuje v řádcích o vzdálenostech 35-45 cm.

Druhou odrůdou jsou keříčková a zakrslá keříčková rajčata, která dorůstají do podstatně menší výšky než tyčková. Většinou oporu nepotřebují, ale někdy je výhodou. Vysazují se ve sponu 50×25 cm až 70×25 cm. Zakrslé odrůdy je možné pěstovat i na balkónu, ale i pod přístřešky, v pergolách nebo i jako dekorativní doplněk.

Ochránce srdce

Obecně se ví, že lidé, kteří jedí hodně rajčat, trpí méně srdečními chorobami a mrtvicí. Důvodem je lykopen, který rajčata obsahují a vyskytuje se ve slupkách zralých plodů. Jedná se o velmi silný antioxidant – pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ukázalo se také, že právě tato látka je schopna odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků, a to během pouhých osmi týdnů. 

Lykopen snižuje také hladinu choresterolu a též chrání před vznikem aterosklerózy. Velkou výhodou je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže jsou velmi zdravé také rajčatové omáčky nebo o kvalitní kečupy. Tato látka navíc dává rajčatům onu atraktivní zářivě červenou barvu. Naopak nedozrálá rajčata jsou na tyto látky velmi chudá. 

Rakovina rajčata nerada

Látka lykopen obecně patří mezi karotenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s dalšími látkami rajčat dokáže výrazně podpořit imunitní systém člověka. Funguje také jako prevence proti rakovině prsu, dělohy, jícnu nebo prostaty. 

Koupel z čerstvé rajčatové nati – 2 hrsti nati zalijeme půl litrem studené vody, necháme 5 minut vařit a stejnou dobu vylouhovat, následně slijeme do vany nebo do vaničky na nohy.

Rajčata v sobě mají také velmi málo kalorií, nicméně to není ani zdaleka jediný důvod, proč jsou tak mimořádně výhodná v rámci hubnutí. Jsou totiž skvělými detoxikátory organismu, jsou schopné z těla vyplavit škodlivé látky, které přijímáme do těla třeba během pití kávy nebo kouření cigaret, které způsobují celulitidu. Prospěšné jsou ale i jejich antibakteriální účinky.

Červený plod navíc také obsahuje kyselinu listovou, která chybí hlavně ženám v těhotenství. Najdeme v něm draslík a také zinek, který je důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně. Díky vysokému obsahu biotinu podporuje krvetvorbou a navíc prospívá pokožce, vlasům i nehtům. 

Obsahuje vitamín A, C a B3. V rajčatech je obsažen také tyramin. Tato látka je schopna zvýšit hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce i zlepšuje náladu. 

S čím dalším rajče pomáhá?

  • zánět močových cest, bolestivé močení
  • zvětšení prostaty, hypertrofie prostaty
  • křečové žíly
  • zácpa
  • horečka, únava
  • prevence infarktu
  • spáleniny
  • únava nohou

Rajčata obsahují nikotin. Kolik jich sníst, aby to odpovídalo jedné cigaretě

14. 06. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Když se řekne nikotin, většina z vás si představí cigarety. Málokdo totiž ví, že se nikotin objevuje i v zelenině. Nejvíce se ho nachází v lilku a jako druhá jsou rajčata, jejichž sezóna je v plném proudu. Máte se je bát konzumovat? Kolik byste jich museli sníst, aby to odpovídalo jedné vykouřené cigaretě?

Budete mít zájem:  Pelyněk a jeho účinky na naše zdraví – super na zažívání

Vědci z Michiganské univerzity přišli na to, že nikotin není pouze v cigaretách, ale že tento alkaloid obsahují i určité druhy zeleniny, které jsou ale doporučovány konzumovat jako zdraví prospěšné. Jak to tedy doopravdy je? Měli bychom tuto zeleninu z jídelníčku vyřadit, omezit ji nebo nám nic nehrozí?

Nejhůře je na tom lilek, který obsahuje 100 mg na 1 000 g, o něco méně ho mají Čechy tolik oblíbená rajčata. Není to ale veškerá zeleniny, kde se nikotin nachází. Dle vědců se v zanedbatelném množství nachází i v bramborách, květáku či paprikách.

Nejvíce nikotinu obsahuje lilek, druhá jsou rajčata

„Nikotin je obsažen především v lilkovitých rostlinách. Kromě tabáku jej najdeme také v rajčatech nebo v lilku či bramborách, překvapivě také v zeleném i černém čaji nebo v květáku,“ říká profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN.

Zelenina z čeledi likovitých obsahuje malé množství nikotinu. Zdroj: Eteri.mik / Shutterstock.com

Dávky nikotinu jsou sice při klasické konzumaci pro lidský oragnismus zanedbatelné, ale mohou být zajímavou alternativou pro ty, kdo chtějí přestat kouřit. Není lepší se zakousnout do voňavého šťavnatého rajčátka, než zapáchat po cigaretách?

U rajčat byl výzkum realizován na zralých plodech, ale i na těch zelených, které nejíme. Vyzkoušena byla i rajčata po tepelné úpravě, sušení či v podobě rajčatového pyré.

U rajčat nejhůře dopadlo pyré i tak to není žádná katastrofa

Zralá rajčata obsahují 4,3 ng/g, zelená však dokonce 42,8 ng/g a nejhůře dopadlo rajčatové pyrý, kde se skrývá až 52 ng/g. Ani to ale není žádné dramatické číslo.

Aby to s naším organismem něco udělalo, museli bychom zkonzumovat 19 gramů pyré, 23,5 gramu nezralých rajčat a 233 gramů zralých rajčat, abyste pozřeli 1µg nikotinu.

Značka µg je nanogram, což je jedna tisícina miligramu, tudíž naprosto nepatrné množství.

Nikotin je obsažen především v listech tabáku. Zdroj: nnattalli / Shutterstock.com

Nemusíte se tedy bát svou oblíbenou zeleninu konzumovat, žádnou závislost na nikotinu si tím rozhodně nezpůsobíte. Abyste si mohli říci, že jste vykouřili jednu cigaretu, museli byste na posezení sníst téměř deset kilogramů rajčat. Nikotin je navíc rychle odbourán díky dobrému metabolismu a míra po požití je tedy velmi nízká. Navíc, čím jsou rajčata zralejší, tím je obsah nikotinu menší.

Rostliny nikotin obsahují, aby se chránili proti škůdcům. Nejvíce je ho v listech. V plodech je ho méně, protože se šlechtěním vytrácí. Jde také o to, že by se plody obsahující velké množství nikotinu nedaly jíst. Byly by totiž hořké.

Zdroj: www.blesk.cz, www.bezpecnostpotravin.cz, www.cerstvezpravy.cz

Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů

Blíží se sezóna šťavnatých, voňavých českých rajčat. Už teď je v obchodech seženete, ještě lepší ale je pěstovat si vlastní, což je mimochodem tak nenáročné, že to zvládnete třeba i na balkóně v paneláku. Dnes si vysvětlíme, proč je rajská jablíčka dobré zařadit do jídelníčku.

Šťavnatá, svěží, dietní, zdravá. To jsou rajčata, oblíbená letní pochoutka.

Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A – důležitý antioxidant.

Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení, což v teplých měsících ocení zejména milovnice válení se na sluníčku.

Podle magazínu Vím, co jím pokryje třistagramová porce syrových rajčat téměř celou doporučenou denní dávku (DDD) vitamínu C a necelou třetinu DDD vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve slupce rajčat je pak spousta vlákniny, takže doporučujeme plody neloupat, ale konzumovat je celé i se slupkou.

Ovoce, nebo zelenina?

Lidový vtip praví, že být chytrý znamená vědět, že rajče je ovoce, zatímco být moudrý znamená nedávat rajče do ovocného salátu. O tom, zda jsou rajská jablíčka buď to, anebo to, svého času dokonce rokoval Evropský parlament; ten roku 2011 rozhodl, že rajče je ovoce. S tím souhlasí i všichni botanici.

Proč? Protože je plodem vytrvalého keře zvaného lilek rajče – a plod vytrvalého keře je ovoce. Český rozhlas Radiožurnál k problemtice připomíná soudní spor Nix vs. Hedden, který v roce 1983 v USA. Jeho předmětem rovněž byly dohady, čím rajská jablka vlastně jsou.

Tehdy totiž šlo o problém se clem, které se vztahovalo na zeleninu z dovozu, ovšem na ovoce nikoliv. Za (plodovou) zeleninu rajče považují zejména pěstitelé, protože podle Zahradnického slovníku naučného ovoce definuje mimo jiné i to, že roste na víceleté dřevině a lilek rajče je pouze jednoletá rostlina.

Na jejich straně stojí také kuchaři, kteří rajčata pro jejich chuť využívají téměř výhradně ve slané kuchyni.

Jak si užít syrová rajčata

Nejlépe v salátu! Klasikou, kterou známe ze závodních a školních jídelen, je rajčatový salát s cibulí. Rajčata a bílou cibuli stačí nakrájet na drobno, promíchat a zalít směsí oleje, octa, cukru a nasekané petrželky. Náš tip! Exotičtější chuť salátu dodá čerstvý koriandr místo petržele.

Rajče je perfektní v kombinaci s balkánským sýrem, nebote se jej nakrájet do oblíbeného šopáku. Máte čerstvý chléb? Namažte krajíc máslem, poklaďte na něj tenká kolečka nakrájená rajčata, vše posypte krájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete a dochuťte trochou tatarské omáčky.

Úžasně osvěžující letní večeře je hotova!

9 přínosů rajčatové polévky pro zdraví

Rajčata jsou plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které nabízejí širokou škálu zdravotních výhod. Výzkumy dokonce potvrzují, že tyto živiny mohou chránit před mnoha nemocemi, včetně onemocnění srdce a rakoviny (1).

Konzumace rajčatové polévky z vlastních chemicky neošetřovaných rajčat může být proto lahodným způsobem, jak co nejlépe využít přínos rajčat pro zdraví. Můžete si vychutnat bohatou, teplou misku polévky během podzimního počasí nebo osvěžující gaspačo v létě.

9 vědecky podložených výhod rajčatové polévky

1. Vysoce výživná

Rajčata (Solanum lycopersicum) mají relativně málo kalorií, ale jsou nabitá živinami a prospěšnými rostlinnými sloučeninami. Zde je nutriční profil jednoho velkého (182 gramů) syrového rajčete (2):

  • Kalorie: 33
  • Sacharidy: 7 gramů
  • Vláknina: 2 gramy
  • Bílkoviny: 1,6 gramu
  • Tuk: 0,4 gramů
  • Vitamin C: 28% denní doporučené dávky (DDD)
  • Vitamin K: 12% DDD
  • Vitamin A: 8% DDD
  • Draslík: 9% DDD

Rajčata jsou také bohatá na karotenoidy – konkrétně lykopen – poskytující asi 80% DDD pro lykopen (3).

Lykopen je pigment, který dává rajčatům jejich charakteristickou jasně červenou barvu. Může být také zodpovědný za mnoho z jejich přínosů pro zdraví vzhledem k jeho možnému preventivnímu účinku na různá chronická onemocnění (4, 5).

Je zajímavé, že výzkum potvrzuje, že tělo po jejich tepelné úpravě lépe lykopen vstřebává, což může zvýšit jeho biologickou dostupnost nebo rychlost absorpce.

Protože rajčatová polévka je vyrobena z tepelně upravených rajčat, je vynikajícím zdrojem této sloučeniny (3).

Shrnutí

  • Rajčatová polévka má nízký obsah kalorií a vysoký obsah draslíku a vitamínů C, K a A. Poskytuje také velké množství lykopenu, sloučeniny odpovědné za většinu zdravotních výhod rajčat.

2. Bohatá na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky oxidačního stresu. K tomu dochází, když se v těle hromadí molekuly poškozující buňky zvané volné radikály (6).

  • Rajčatová polévka je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně lykopenu, flavonoidů a vitamínů C a E, mimo jiné (3, 7).
  • Konzumace antioxidantů byla spojena s nižším rizikem rakoviny a chorob souvisejících se záněty, jako je obezita a srdeční choroby (3, 8, 9).
  • Výzkum navíc ukázal, že antioxidační účinek vitaminu C a flavonoidů může pomoci chránit před cukrovkou typu 2, srdečními chorobami a mozkovými chorobami (3, 10, 11).
  • Vitamin E pomáhá zvyšovat antioxidační účinky vitaminu C (12), (zdroj).

Shrnutí

  • Konzumace rajčatové polévky je skvělý způsob, jak využít antioxidační kapacitu rajčat. Obsahují vysoký obsah lykopenu, flavonoidů, vitamínů C a E a dalších antioxidantů.

3. Vlastnosti proti rakovině

Rajčata jsou široce studována pro své vlastnosti proti rakovině kvůli vysokému obsahu lykopenu. Mohou být zvláště účinné proti rakovině prostaty a prsu.

Rakovina prostaty je celosvětově pátou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu a druhou nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u mužů (13, 14).

Několik studií zjistilo přímou souvislost mezi vysokým příjmem lykopenu, konkrétně z tepelně upravených rajčat, a sníženým rizikem rakoviny prostaty (13, 14, 15, 16).

Výzkum potvrzuje, že lykopen může vyvolat smrt rakovinných buněk. Může také zpomalit růst nádoru v procesu zvaném antiangiogeneze (8, 17, 18, 19).

Konzumace vyšších hladin karotenoidů je spojena s až 28% snížením rizika rakoviny prsu. Mezi tyto karotenoidy patří alfa karoten, beta karoten a lykopen (20, 21, 22, 23).

Budete mít zájem:  Ginko (ginkgo) biloba (neboli Jinan dvoulaločný) a zdraví – kdy vám pomůže?

I když jsou tyto výsledky slibné, důkazy naznačují, že lykopen není dostatečně účinný na to, aby ho lidé mohli používat jako protinádorovou drogu samostatně (3).

Výzkum ukazuje, že antioxidační kapacita lykopenu může také interferovat s chemoterapií a radiační terapií (9).

Shrnutí

  • Lykopen a další karotenoidy přítomné v rajčatové polévce mohou snížit riziko rakoviny prostaty a prsu. Potvrzuje se, že tepelně upravená rajčata mají silnější účinek než syrová rajčata.

4. Podporuje zdravou pokožku a zrak

Vychutnání si talíře s rajčatovou polévkou může také prospět vašim očím a pokožce.

Pokud jde o zdraví pokožky, beta karoten a lykopen vás mohou chránit před spálením od sluníčka tím, že absorbují ultrafialové (UV) světlo a zvyšují tak ochranu pokožky před poškozením způsobeným UV zářením (24, 25, 26, 27).

Například vědci v jedné studii dali 149 zdravým dospělým doplněk stravy obsahující 15 mg lykopenu, 0,8 mg beta karotenu a několik dalších antioxidantů. Tato studie zjistila, že tento doplněk stravy významně chránil pokožku účastníků před poškozením UV zářením (28).

  1. Přestože výzkum potvrzuje, že to má pro vaši pokožku určité výhody, neznamená to, že byste měli změnit svou běžnou rutinu péče o pokožku na slunci.
  2. Potraviny, jako jsou rajčata, které jsou bohaté na karotenoidy a vitamin A, mohou prospívat i zdraví očí.
  3. Konzumace rajčat je spojována se sníženým rizikem věkem podmíněné makulární degenerace nebo ztráty zraku, která přichází s věkem (29, 30).
  4. Předpokládá se, že jejich ochranný účinek pochází z jejich antioxidačních vlastností, které snižují oxidační stres v makule, klíčové části oka.
  5. Kromě toho tělo přeměňuje beta karoten na retinol, základní sloučeninu pro vidění (3, 29).

Shrnutí

  • Antioxidanty nalezené v rajčatech mohou chránit pokožku před spálením a snížit riziko ztráty zraku související s věkem.

5. Zlepšuje zdraví kostí

Osteoporóza je chronické onemocnění charakterizované zvýšenou křehkostí kostí a zlomeninami. Je považována za jednu z nejdůležitějších komplikací po menopauze (31).

Studie ukazují, že lykopen hraje zásadní roli v regulaci kostního metabolismu zvýšením minerální hustoty kostí, což snižuje riziko zlomenin (32).

Mezi další aspekty kostního metabolismu patří rovnováha mezi buňkami zvanými osteoblasty a osteoklasty. Osteoblasty mají na starosti tvorbu kostí, zatímco osteoklasty jsou odpovědné za rozpad a resorpci kostí.

Studie na zvířatech ukazují, že lykopen také ovlivňuje metabolismus kostí stimulací aktivity osteoblastů k tvorbě kostí a současně snižuje aktivitu rozpadu osteoklastů (33, 34, 35).

Shrnutí

  • Lykopen v rajčatech může pomoci udržovat pevnější kosti a snížit tak riziko zlomenin.

6. Může snížit riziko srdečních onemocnění

Vysoký příjem produktů z rajčat může snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu – dvou hlavních rizikových faktorů pro srdeční choroby. Tyto účinky mohou být díky obsahu lykopenu a vitamínu C v rajčatech (3, 36).

Lykopen i vitamin C zabraňují oxidaci LDL cholesterolu. Oxidace LDL cholesterolu je rizikovým faktorem pro aterosklerózu (3, 36, 37).

Lykopen také snižuje vstřebávání cholesterolu ve střevech a zlepšuje fungování HDL cholesterolu v těle (36, 38).

Karotenoidy v rajčatech mohou navíc pomoci snížit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění (39, 40, 41).

Shrnutí

  • Rajčatová polévka může pomoci snížit několik rizikových faktorů pro srdeční choroby díky obsahu karotenoidů a vitamínu C.

7. Může zvýšit mužskou plodnost

Oxidační stres je hlavní příčinou mužské neplodnosti. Může vést k poškození spermií, které způsobuje sníženou životaschopnost a motilitu (pohyblivost) spermií (42, 43).

Výzkum potvrzuje, že užívání doplňků lykopenu může být potenciální léčbou plodnosti. Je to proto, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou zvýšit pravděpodobnost produkce vyššího počtu zdravých spermií (42, 43).

Jedna studie u 44 mužů s neplodností dospěla k závěru, že konzumace komerčních produktů z rajčat, jako je rajčatová šťáva nebo polévka, významně zvýšila hladinu lykopenu v krvi, což vedlo ke zlepšení motility spermií (44).

Další studie na zvířatech navíc zjistila, že lykopen může snížit poškození v důsledku radiační terapie. Toto poškození je často charakterizováno sníženým počtem spermií (45).

Shrnutí

  • Lykopen v rajčatové polévce může zlepšit parametry spermií, které souvisejí s mužskou plodností.

8. Posiluje imunitu

Některé kultury používají rajčatovou polévku jako domácí lék na nachlazení. Ve skutečnosti může jeho obsah vitaminu C a karotenoidů stimulovat váš imunitní systém (3, 46).

Výzkum také ukazuje, že vitamin C může pomoci předcházet běžnému nachlazení a zkrátit dobu trvání a závažnost příznaků nachlazení (12).

Shrnutí

  • Teplá miska s rajčatovou polévkou vám díky obsahu karotenoidů a vitamínu C pomůže zlepšit Váš zdravotní stav, pokud jste například nachlazeni.

9. Snadná příprava

S recepty na teplou i studenou rajčatovou polévku, které jsou k dispozici online, si budete moci toto jednoduché lahodné jídlo pochutnat po celý rok.

Zde je jednoduchý recept na teplou variantu:

Rajčatová bazalková polévka

Složení:

  • 3 šálky (735 gramů) nakrájených zralých (ne skleníkových) rajčat
  • 1/2 šálku (80 gramů) nakrájené cibule
  • 1 šálek (250 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 stroužky (12 gramů) jemně nasekaného česneku
  • 2 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky (2,5 gramu) sušeného oregana
  • špetka drcené červené papriky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 šálek (24 gramů) nahrubo nasekaných listů bazalky

Příprava:

  • Jemně osmažte na olivovém oleji cibuli cca 5 minut, dokud nebude měkká a jemná. Přidejte česnek na další 2 minuty.
  • Vložte zbytek ingrediencí kromě listů bazalky. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte listy bazalky a několik jich odložte na ozdobu. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte 20 minut.
  • Polévku odstavte z ohně a rozmixujte pomocí ručního mixéru. Podávejte horké a ozdobte listy bazalky.

Shrnutí

  • Příprava čerstvé rajčatové polévky je zdravější alternativou konzervované polévky a snadný způsob, jak přidat rajčata do vaší stravy.

Další údajné výhody, které nejsou podloženy vědou

Někteří lidé tvrdí, že rajčatová polévka má další zdravotní výhody. Věda je však zatím nepotvrzuje a ani nepopírá.

  • Podpora růstu vlasů: Při hmotnosti přibližně 1,6 gramu nemá velké (182 gramů) surové rajče mnoho bílkovin. Je tedy nepravděpodobné, že rajčatová polévka poskytne dostatek bílkovin na podporu růstu vlasů (2).
  • Odstranění tuku: Chcete-li ztratit tuk, musíte si vytvořit kalorický deficit. Zatímco rajčatová polévka vám může pomoci snížit příjem kalorií, sama o sobě neodstraní tuk.
  • Podpora hubnutí: Spotřeba polévky je spojena s nižší tělesnou hmotností. Je to proto, že konzumace jakéhokoli druhu polévky, včetně rajčatové, pomáhá zvyšovat kvalitu stravy snížením příjmu tuků (47).

Shrnutí

  • Rajčatová polévka má mnoho vědecky podložených zdravotních výhod. Neexistují však žádné vědecké důkazy o tom, že podporuje růst vlasů, vylučuje tělesný tuk nebo způsobuje úbytek hmotnosti.

Nevýhody rajčatové polévky

  • Navzdory četným zdravotním přínosům rajčatové polévky může mít několik nevýhod.
  • Spouštěcí jídlo pro GER
  • Zatímco rajčata jsou obecně bezpečná k jídlu, mohou být spouštěcím jídlem pro gastroezofageální reflux (GER).

Gastroezofageální reflux neboli jícnový reflux je definován jako zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o fyziologický děj, který se vyskytuje v průběhu celého dne u jedinců všech věkových kategorií.

Ve skutečnosti jedna studie u 100 lidí s GER zjistila, že rajčata byla spouštěcím jídlem přibližně u poloviny účastníků (48, 49).

GER je jednou z nejčastějších onemocnění. Mezi jeho příznaky obvykle patří pálení žáhy, potíže s polykáním a bolest na hrudi (50).

  1. Léčba obvykle zahrnuje identifikaci a eliminaci spouštění potravin, což znamená, že rajčatová polévka nemusí být tou správnou volbou, pokud máte GER.
  2. Vysoký obsah soli – průmyslově zpracovaný produkt
  3. Kromě toho jsou konzervované polévky – včetně rajčatové – obvykle s vysokým obsahem soli, což může vést k vyššímu krevnímu tlaku u dětí i dospělých (51).

Například jedna plechovka rajčatové polévky obsahuje 48% DDD pro sůl. Toto vysoké množství u vás může snadno vést k překročení vašich denních potřeb soli (52).

A konečně, ať už je to nákup v obchodě nebo domácí, rajčatová polévka, která obsahuje smetanu, může vést k nežádoucímu přírůstku hmotnosti.

Zkuste si vyrobit vlastní rajčatovou polévku z vysoce kvalitních surovin, které vám pomohou zvládnout počet solí, tuků a kalorií.

Shrnutí

  • Rajčatová polévka nemusí být vhodnou volbou pro lidi s GER. Navíc průmyslově zpracované polévky mohou mít vysoký obsah solí a tuků.

Závěr

Rajčatová polévka může nabídnout řadu zdravotních výhod, včetně vlastností boje proti rakovině a zlepšení plodnosti u mužů. Může to mimo jiné také prospět zdravému srdci, kůži a kostí.

  • Tyto výhody jsou způsobeny hlavně mnoha rostlinnými sloučeninami v rajčatech.
  • Neexistují však žádné důkazy podporující tvrzení, že rajčatová polévka podporuje růst vlasů a vylučuje tuk z těla.
  • Rajčatová polévka nemusí být dobrou volbou, pokud máte GER.

Můžete zkusit vyrobit domácí verzi své oblíbené rajčatové polévky, především z vlastních organicky pěstovaných rajčat, abyste zvládli obsah solí a tuků a zároveň využili všechny užitečné živiny v tomto chutném pokrmu bez chemických látek často neúměrně používaných při komerčním pěstování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector