Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Vyřazujeme z prodeje bambusové hrnky. Proč pochybujeme o jejich nezávadnosti?

Některé vypadá jako ze dřeva, jiné připomíná plast a chlubí se obsahem bambusových vláken. Nádobí z bambusu nabralo v posledních letech v eko kruzích na popularitě. Je přece z přírodního a snadno obnovitelného materiálu. Jeho pořízením tak děláme dobrou věc pro sebe i pro planetu. Nebo snad ne?

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminTaké my v Econea jsme svůj sortiment rozšířili o výrobky z tohoto materiálu. Konkrétně hrnky Woodway a nádobí Ekobo. Jenže není bambus jako bambus. Některé produkty kromě této suroviny obsahují také syntetické pryskyřice. A právě o jejich vlivu na zdraví k nám před nedávnem začaly prosakovat negativní informace. Bez váhání jsme proto problematiku do hloubky prozkoumali. Zjištění nás přivedla k rozhodnutí vyřadit několik konkrétních produktů z naší nabídky.

A protože smyslem našeho e-shopu je také šířit povědomí a informovat, rozhodli jsme se pro vás vše shrnout do tohoto článku. Rádi bychom, abyste se i vy mohli na základě podložených informací rozhodnout, zda výrobkům z takového materiálu budete důvěřovat nebo ne.

Tváří se jako bambus, ale není to jen bamus

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Pryskyřice, kterou v přírodě nenajdete

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Melamin

Tato látka se průmyslově vyrábí z močoviny. Sloučená s dalšími prvky se používá například ke zpomalení hoření plastických hmot, k výrobě hnojiv, pryskyřic a najdeme ji i v některých přípravcích na hubení hmyzu.


ZDRAVOTNÍ RIZIKA:

  • Melamin se koncentruje v renálních kanálcích (tedy v ledvinách) a tam reaguje s kyselinou kyanurovou za vzniku krystalků. Ty pak mohou způsobovat chronické i akutní záněty až selhání ledvin, podporovat vznik ledvinových kamenů, narušení jejich funkce a mohou následně vést k nádorovému bujení. 
  • Světová zdravotnická organizace (WHO) navrhuje hodnotu tolerovatelného denního příjmu pro melamin 0,2 mg na kg tělesné hmotnosti. Tato hodnota by měla platit pro celou populaci, včetně kojenců.

Formaldehyd

Je přirozeně se vyskytující organická látka a základní surovina k výrobě řady chemických přípravků jako jsou barviva, laky, lepidla či pesticidy. Přibližně čtvrtina světové produkce formaldehydu jde na výrobu melaminformaldehydových pryskyřic, ze kterých se posléze vyrábí lepidla na dřevotřísku, koberce a také melaminové nádobí.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA:

  • Formaldehyd je vysoce toxický pro všechny živočichy. Jedná se o mutagenní a karcinogenní látku. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ji řadí do nejrizikovější kategorie.  Obecně nejnebezpečnější je příjem dýchacími cestami.
  • Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice, dráždí oči a vyvolává slzení.
  • Vyšší koncentrace způsobuje respirační potíže, zánět nosní sliznice, zánět průdušek a otok nebo zánět plic, příznaky astmatu, zákal rohovky až ztrátu zraku, podráždění a záněty kůže, kontaktní ekzémy, při požití poleptání až perforaci sliznic, poškození centrálního nervového systému, ledvin, jater.
  • Podezřelý je také z přispívání vzniku atopického ekzému, chronických zánětů středního ucha a různých alergických stavů jako takových.

Dobře, říkáte si, ale materiály určené pro styk s potravinami přece podléhají přísným pravidlům. Z bambusového nádobí s obsahem syntetické pryskyřice by tak člověku žádné riziko hrozit nemělo.

Je to ale opravdu tak? Pojďme se podívat, zda je naše zdraví skutečně v bezpečí.

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminKontrolní systém a jeho slepá místa

Materiály a předměty určené pro styk s potravinami podléhají určitým nařízením. Měly by být zdravotně bezpečné a nekontaminovat potraviny. To u nás hlídají tato nařízení:

  • Článek 11 nařízení Komise (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami ve spojení s přílohou I tohoto nařízení (referenční č. 17260, č. látky 98).
  • Vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění následujících předpisů stanovuje požadavky pro přímý i nepřímý styk s potravinami pro tyto materiály: keramika, sklo, pryže, kovy a slitiny, papír a karton, potiskové barvy, regenerovaná celulóza, silikony, korek, textil, laky a povrchové úpravy, vosky, dřevo.Systém testování výrobků je založen na používání určitých potravinových simulátorů. Těmi se působí na testovaný materiál za určitých konvenčních podmínek, které vyplývají z kombinace teploty a času.
  • Pro Evropskou Unii jsou určené maximální limity obsahu uvolňovaného melaminu a formaldehydu, které by měly výrobky určené pro styk s potravinami splňovat. Specifický migrační limit (limit uvolňování složek do potravin) je 15 mg formaldehydu na kg simulantu (tj. látky, která simuluje potravinu, do které se škodlivá složka uvolňuje) a 2,5 mg melaminu na kg simulantu.
  • Dodavatelé do EU by měli mít k dispozici atesty, které dodržení těchto limitů potvrzují.

Má to ale háček. Ehm… Vlastně rovnou 4 háčky:

  1. Samotné legislativní zařazení bambusových výrobků je problematické. Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminBambus totiž přímo nespadá pod nařízení Komise EU č. 10/2011 o plastových materiálech a předmětech.
  2. Limity uvolňovaného melaminu a formaldehydu pro uvedení produktů na EU trh se testují pouze při teplotě do 70 °C. Do hrnků na kávu nebo na čaj ale běžně naléváme tekutiny s vyšší teplotou, a tak mohou být hodnoty migračních limitů snadno překročeny.
  3. Testuje se pouze vliv krátkodobé expozice. Není tedy jasné, jaký vliv má dlouhodobé vystavení.
  4. Bambusové nádobí se navíc zpravidla testuje pouze s použitím vody nebo octové vody. O testech s nápojem s obsahem tuku (jako je například klasická káva s mlékem) jsme žádné informace nedohledali. Riziko migrace nežádoucích látek v takových nápojích se přitom může lišit.
Budete mít zájem:  Miminka a horko – jak jim pomoci?

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminAčkoli tedy existují zákonná opatření a limity, bambusové nádobí stále zahaluje opar nejasností. Existuje proto riziko, že se i k vám do domácnosti dostanou “bambusové” produkty, které mohou mít negativní vliv na vaše zdraví.

RASFF je portál, který poskytuje informace o potenciálně nebezpečných výrobcích, které nahlásily jednotlivé členské státy.

  • Nasvědčuje tomu také analýza evropského portálu RASFF. Ta poukázala na skutečnost, že výrobky z bambusu jsou novým potenciálním zdrojem kontaminace potravin formaldehydem a melaminem.
  • Také výstup kontroly bezpečnosti výrobků z bambusu na Slovensku z let 2016 a 2017 označuje bambusové výrobky za nový typ produktů, z nichž migruje formaldehyd a melamin.

3 rizikové faktory, na které je třeba dát pozor

Na základě dostupných informací je tedy zřejmé, že bambusové nádobí s obsahem melaminové pryskyřice může být za jistých okolností nebezpečné. Riziko uvolňování škodlivých látek zvyšují především tyto 3 faktory:

  1. TEPLOTA: Ačkoli testy nezávadnosti materiálu se provádí nejvýše při teplotě 70 °C, riziková je zejména teplota nad 70 °C. Zalévání čaje vařící vodou přímo v bambusovém hrnku rozhodně nedoporučujeme. Stejně tak se vyvarujte ohřívání jídla v bambusovém nádobí v mikrovlnné troubě.
  2. KYSELOST: Migrace melaminu a formaldehydu do potravin se zvyšuje při používání nádobí či hrnků na kyselé potraviny a nápoje. Typicky sem patří například káva, džus nebo ovocné smoothie. Pravidelné pití takových nápojů z bambusových hrnků nedoporučujeme.
  3. POŠKOZENÝ MATERIÁL: Pokud se materiál produktu používáním poškrábe či jinak opotřebí, uvolňování látek může být snazší a riziko pro vaše zdraví roste. Poškozený bambusový výrobek proto raději nepoužívejte.

A co na to všechno my v Econea?

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Mohli bychom se jednoduše spokojit s potvrzením od výrobců, že jejich produkty splňují veškeré atesty a jsou plně v souladu s legislativou, tudíž zdravotně nezávadné. Není to ale náhodou totéž jako s konvenční kosmetikou, kterou neprodáváme a nepodporujeme? Parabeny, silikony, pochybné konzervanty či chemické filtry u opalovacích krémů jsou sice legislativou považované za zdravotně nezávadné, o jejich rizikách se ale už běžně ví.

Akutní intoxikace při srkání kávy z bambusového hrnku sice asi nehrozí, nejasností kolem testování nezávadnosti těchto výrobků je podle nás však příliš. Co je to za hrnek na kávu a čaj, když je vhodný jen na tekutiny do 70 °C a nesvědčí mu kyselé kávové prostředí? Nikdo také neví, jak na člověka působí dlouhodobé vystavení takovým rizikovým látkám jako je melamin a formaldehyd.

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminZda produkty s obsahem syntetické pryskyřice budete dále pořizovat a používat je na vás. My v Econea ale nechceme prodávat nic, za co sami nedáme ruku do ohně. Naším hlavním záměrem je, abyste na našem e-shopu našli vždy jistotu. A zdravotní i ekologickou nezávadností některých bambusových výrobků si jisti nejsme. Při rozhodování jsme se nakonec jednoduše zeptali sami sebe, které výrobky bychom s klidem sami používali a které nikoliv. Z toho nám vyplynulo několik závěrů:

  1. Přestali jsme prodávat bambusové hrnky Woodway a žádné další bambusové hrnky zařazovat do sortimentu nebudeme. Sami bychom nechtěli pít z hrnku, který je určen primárně na horké nápoje, přičemž právě vysoká teplota je rizikovým faktorem. Roli hraje i kyselé prostředí, které zrovna čerstvé horké espresso vytváří.
  2. Nádobí Ekobo jsme v nabídce ponechali. Sami ho používáme. Na bambusový talířek servírujeme našim dětem ovoce a na zahradní párty se nebojíme srkat vodu z kelímků.  Při dodržování několika zásad (které uvádíme i na webu u produktů Ekobo) tak považujeme toto nádobí za bezpečné. Celkově jsme ale sortiment zredukovali a žádné další bambusové nádobí s obsahem melaminové pryskyřice přidávat určitě neplánujeme.

Co si tedy pořídit, když ne bambus?

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin100% těsnící kelímek na kávu rCup

Pro své nápoje na cestu si můžete vybrat z hrnků rCup vyrobených z recyklovaných papírových kelímků, hrnečků Jococup z odolného borosilikátového skla a skvěle poslouží třeba i termosky z nerezu.

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melaminOdolný Jococup z borosilikátového skla

Pokud máte pochybnosti i u ostatního nádobí, existuje také mnoho jiných bezpečných variant. Jídlo můžete uchovávat třeba v nerezových nádobách. Únik škodlivých látek nehrozí ani z příboru ze 100% bambusu.

Prozkoumat poličku s bezpečným eko-nádobím

Prosíme, sdílejte článek se svými blízkými. Ať se i oni mohou rozhodnout správně

Bambusové kelímky na kávu nejsou vhodné na kávu. A nerozloží se, varuje německý výzkum

Podle časopisu průměrný Němec za rok spotřebuje asi 34 jednorázových kelímků; ročně je to tedy 2,8 miliard kelímků, které vytvoří čtyřicet tisíc tun odpadu.

Jednou z odpovědí na tento problém by měly znovupoužitelné pohárky a podle dodavatelů bambusových kelímků jsou řešením právě jejich výrobky: mají být mnohokrát znovupoužitelné a zcela přírodní.

Německý test ovšem nyní upozorňuje, že ve všech zkoumaných kelímcích se vždy nacházely plasty – a ve většině případů také obsahují příliš velké množství škodlivých látek. Navíc jsou mnohdy špatně značené, takže by se vůbec neměly prodávat.

Budete mít zájem:  Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Bambusový prach slepený umělou hmotou

Pohárky nesou označení jako „bambusové“, „vyrobené z bambusu“ nebo „vyrobené z přírodě přátelského bambusu“. Spotřebitelé tedy mají dojem, že se jedná o čistě přírodní produkty. To  je ale pravda jen částečně.

Pohárky na kávu jsou sice opravdu vyrobené z rozdrcených bambusových vláken, ale pouze z tohoto prášku žádný kelímek vzniknout nemůže; aby kelímek získal tvar, je potřeba spojovacího materiálu. V laboratoři němečtí vědci našli ve všech zkoumaných pohárcích melaminovou pryskyřici – umělou hmotu, která se skládá z formaldehydu a melaminu.

Tato pryskyřice není sama o sobě škodlivá, ostatně vyrábí se z ní i nádobí pro děti. Ale musí se s ní správně nakládat, například by se měla udržovat při teplotách pod 70 stupňů Celsia. Při dodržení těchto pravidel by se z nádobí nemělo do potravin uvolňovat nic škodlivého.

Když je káva riziko

Problém podle německého časopisu nastává, když se do těchto kelímků nalévá horká káva. Při laboratorních testech nechali vědci v kelímcích slabou kyselinu octovou zahřátou na 70 stupňů, simulovali tím horký lehce kyselý nápoj, jakým káva je.

Kelímky prošly sedmi koly těchto testů – při třetím a sedmém chemici testovali obsah kelímku na melamin a formaldehyd. Ukázalo se, že ve čtyřech z dvanácti kelímků se už po třetím kole nacházelo v nápoji vysoké množství melaminu, ve třech dalších po sedmém naplnění.

„V tekutině jsme našli také vysoké množství formaldehydu,“ píše Test.de. Podle jeho analýz tyto nečistoty v kelímku zůstávají, jeho vymytí k jejich odstranění nestačí.

Obě látky mohou přinášet člověku zdravotní problémy: melamin je podezřelý z poškozování močového a ledvinového systému. Formaldehyd zase může způsobovat podráždění pokožky, dýchacích cest a očí, při vdechnutí může dokonce přispět ke vzniku rakoviny dýchacích cest, uvádí německý časopis.

Další pravidlo, které většina spotřebitelů nezná, zní, že výrobky z bambusových vláken rozhodně nepatří do mikrovlnky. Při zahřátí se totiž rozkládá materiál, z něhož jsou vyrobené, rozpadá se jeho povrch. Kvůli tomu se do nápoje uvnitř dostane větší množství formaldehydu a melaminu.

Na některých testovaných kelímcích ovšem takové varování úplně chybí a na jednom z kelímků zase znělo varování spíše jako tip: „Vydrží roky, pokud vám nebude padat a nebudete ho dávat do mikrovlnné trouby.“ 

A to není všechno. Na některých kelímcích se uvádí, že bambus je přirozenou látkou, která po sobě nezanechává žádný neodbouratelný odpad. To je sice pravda, ale to platí jen pro čistý bambus – nikoliv pro jeho směs s umělými hmotami. Ta se naopak podle německého spotřebitelského časopisu rozkládá jen velmi pomalu. Může to trvat celé roky a neporadí si s ní dokonce ani průmyslové kompostéry.

Zavádějící informace o rozkládání a použitých materiálech se našly rovnou na několika kelímcích různých výrobců. Podle názvů se některé ze značek testovaných bambusových kelímků prodávají také v České republice, nejčastěji v e-shopech. S ohledem na rozdílné trhy se ale výrobky mohou mezi Německem a Českem lišit jak místem výroby, tak i v detailech.

Bambus ne

Německý časopis tedy doporučuje: „Dejte ruce pryč od bambusových kelímků. Z více než poloviny testovaných výrobků se do nápojů uvolňuje vysoké množství melaminu.

Ostatní kelímky zase vyvolávají zavádějícími reklamními informacemi dojem, že si spotřebitelé pořizují čistě bambusový výrobek nebo pomáhají přírodě.

Používejte raději pro horké nápoje znovupoužitelné kelímky z jiných materiálů, než je bambus.“

K podobným závěrům došli také slovenští vědci, kteří fenomén bambusového nádobí studovali před několika roky.

„Z osmadvaceti vzorků čtyři vzorky, což tvořilo 14,2 % všech testovaných výrobků, nesplnily požadavky zdravotní bezpečnosti v ukazateli migrace formaldehydu.

Z této skutečnosti vyplývá, že je potřebné zvýšit dozorové aktivity nad touto komoditou výrobků v rámci celé EU,“ říká výzkum.  

Stanovení nebezpečného výrobku: bambusový termohrnek, LC-146374

Vytvořeno: 2. 1. 2019 Poslední aktualizace: 2. 1. 2019

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek:

  • bambusový termohrnek
  • údaje na dolepené etiketě:  MUG RECYCLED BAMBOO 8X14 350ML THERMAL 4 SUR.
  • EAN kód: 8424001463749, kód LC-146374
  • Výrobce/ Země původu:nezjištěn/ Čína

Dovozce dle značení: ITEM INTERNATIONAL S.A., N.I.F.: A-58.025.313, POL.IND.CAN ESTAPÉ 08755 CASTELLBISBAL (SPAIN), www.itemint.com

Distributor dle nabývacího dokladu: IN-spirace s.r.o., Wassermannova 1145/11,152 00 Praha 5 – Hlubočepy, IČO: 26424401

Prodejce: NEROLI s.r.o., Teperova 467, 664 01 Bílovice nad Svitavou, IČO: 63475561

(prodejna: NEROLI, Decor Orlí, Orlí 492/18, 602 00 Brno – prodejce z důvodu předběžné opatrnosti předmětný výrobek stáhl z trhu)

Popis: Bambusový termohrnek o průměru 8 × 14 cm krémové barvy s dekorem na vnější straně (např. s obrázky různobarevných ananasů a barevných teček) s barevným silikonovým víčkem s otvorem pro pití a s vylisovaným textem (CAUTION CONTENTS HOT). Na termohrnku je barevná silikonová objímka.

Na výrobku je dolepena etiketa s údaji o dovozci, názvem a kódem výrobku, zemí původu, EAN kódem, symbolem výrobku pro styk s potravinami (pohárek s vidličkou), symbolem nevhodnosti použití do mikrovlnné trouby a symbolem vhodnosti do myčky nádobí. Na etiketě je uveden španělský text, že výrobek splňuje všechny příslušné požadavky nařízení (ES) č.

Budete mít zájem:  Problémy s pamětí mohou vyřešit celkem jednoduché věci

 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.

Odůvodnění: Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů, a to článku 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.

1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

Laboratorními testy bylo prokázáno, že hrnek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd v množství 470 mg/kg simulantu. To je v rozporu s články 10 a 11 nařízení Komise (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami ve spojení s přílohou I tohoto nařízení (referenční č. 17260, č.

látky 98) a přílohou II. Limit (15 mg formaldehydu/kg simulantu) uvedený v tomto nařízení byl tak překročen více než 30×. Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

Laboratorními testy bylo prokázáno, že hrnek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje melamin v množství 5,55 – 6,46 mg/kg simulantu. To je v rozporu s články 10 a 11 nařízení Komise (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami ve spojení s přílohou I tohoto nařízení (referenční č.

19975, 25420 a 93720, č. látky 239). Limit (2,5 mg melaminu/kg simulantu) uvedený v tomto nařízení byl tak překročen. Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ze dne 16. 4. 2010 (Scientific Opinion on Melamine in Food and Feed) může melamin způsobit poškození ledvin.

Úplný text stanovení nebezpečného výrobku v textových formátech word a pdf a předmětné fotografie v příloze.

Pozor na melaminové nádobí! Víme, kdy vám může škodit

Možná máte doma melaminové nádobí, aniž si to uvědomujete. Víte, jak vypadá a z čeho se vyrábí? Kdy je jeho použití bezpečně? Zajímá vás, co s melaminovým nádobím rozhodně nedělat?

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina se širokým průmyslovým použitím. Vyrábí se ve velkých kvantech zejména pro průmyslovou syntézu plastických hmot.

Do širšího povědomí veřejnosti se látka dostala zejména v roce 2008, kdy byly v Číně u tisíců dětí zaznamenány vážné zdravotní potíže v důsledku záměrné kontaminace mléka a mléčných výrobků melaminem.

Ten byl přidáván do ředěného mléka proto, aby zvýšeným obsahem dusíku při testech kvality maskoval nízký obsah mléčných bílkovin.

Melamin – dobrý sluha …

Používá se k výrobě plastu, tzv. melaminové pryskyřice, která má některé zajímavé vlastnosti. Proto se z ní vyrábějí třeba pracovní desky kuchyňských linek nebo nádobí, které svým vzhledem připomíná porcelán. Výhodu melaminového nádobí představuje to, že je lehčí a že se nerozbije tak snadno jako porcelán. I proto se z melaminové pryskyřice mnohdy vyrábějí talíře nebo hrnečky pro děti.

… i špatný pán

Bohužel experti německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik zjistili, že kuchyňské vybavení vyrobené z melaminové pryskyřice může po zahřátí na vyšší teploty uvolňovat značné množství melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Při teplotách, kterých je dosahováno během vaření, se může do potravin dostávat takové množství těchto látek, které může škodit.

Formaldehyd je těkavá organická látka, kterou Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařadila mezi prokázané karcinogeny pro člověka (skupina 1). Formaldehyd je součástí cigaretového kouře nebo výfukových plynů z automobilů. V domácnosti se může uvolňovat také např. z textilu, z čisticích prostředků nebo z lepidel.

Pozor, uvolňuje se rakovinotvorný formaldehyd!

Formaldehyd je navíc látka těkavá, a tak problém není jenom v tom, že bychom ho snědli v horkém jídle. Vypařený formaldehyd může škodit, také pokud ho vdechujeme. Odborníci proto doporučují nádobí a kuchyňské náčiní vyrobené z melaminové pryskyřice nepoužívat při vaření nebo smažení, ale ani pro ohřívání jídla nebo nápojů v mikrovlnné troubě.

S melaminem do mikrovlnky nelez!

Testy prokázaly, že vaření, pečení nebo ohřívání v mikrovlnné troubě vede k degradaci melaminové pryskyřice a uvolňování škodlivého melaminu i rakovinotvorného formaldehydu.

Degradaci plastu urychluje také kontakt s kyselými potravinami. Poškození melaminového nádobí může být viditelné i při podrobnějším pohledu na jeho povrch, který ztrácí původní lesk.

A poškozený povrch nádobí pak urychluje proces další degradace plastu.

Čtěte také

Při teplotách zhruba do 70 °C, což odpovídá přibližně nalévání horkých nápojů do hrníčků, byly podle provedených testů ještě dodržovány platné migrační limity pro škodliviny. Pokud je kontakt melaminové pryskyřice s horkými potravinami dlouhodobý, mohou být hodnoty migračních limitů překračovány. Tedy do jídla nebo nápojů se může dostávat více škodlivých chemikálií, než je povoleno.

Co můžete udělat VY? aneb Rady k nezaplacení

  • Zkontrolujte si, jaké nádobí používají Vaše děti nebo vnoučata.
  • Pozor, z melaminu mohou být nejen talíře, mísy nebo hrnečky, ale naběračky a lžíce na omáčky či polévku nebo obracečky.
  • Pro horké pokrmy nebo ohřívání v mikrovlnce používejte pro jistotu raději nádobí ze skla nebo z porcelánu

Související weby

Wikipedia: Formaldehyd

Wikipedia: Melamin

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector