Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Multifunkční pečicí trouba Hotpoint Openspace OK 1037ELDP 0 X/HA nabízí při zachování vnějších rozměrů 60 x 60 cm a standardní velikosti vestavění vnitřní objem 77 litrů. Praktické řešení umožňuje navíc rozdělit troubu pomocí izolačního rozdělovače na dva samostatné prostory, které lze využít podle potřeby a v troubě péci najednou více pokrmů v oddělených prostorech při různých programech, a dokonce i teplotách, nebo i využít pouze jednu část trouby a neohřívat celý vnitřní prostor. Doporučená cena 31 490 Kč. Více na www.hotpoint.cz

Volně stojící sporák, samostatná myčka nebo mikrovlnka, ty jsou dnes už v kuchyních k vidění spíše výjimečně. Možná na chatě či chalupě… V kuchyních, které používáme denně a kde je trendem pohodlí i čistý design, jednoznačně vedou spotřebiče vestavné.

Spotřebiče vestavěné do kuchyňské linky sice představují v porovnání s volně stojícími obvykle vyšší finanční náklady a také náročnější instalaci, ale pak již nabízejí jen výhody, které oceníte v průběhu dlouhodobého používání své kuchyně.

„Pokud zařizujete novou kuchyni nebo jste se rozhodli pro rekonstrukci té stávající, je její vybavení vestavnými spotřebiči jednou z velmi aktuálních a atraktivních variant. Kuchyně s nimi je estetičtější, budete mít větší možnost spotřebiče sladit a některé, například myčku nebo chladničku, úplně schovat.

 Mnohé domácnosti jistě ocení i absenci mezer a spár mezi jednotlivými kusy linky a volně stojícími spotřebiči, která značně usnadňuje údržbu,“ vypočítává hlavní výhody vestavby Pavel Trka ze společnosti Whirlpool.

Kromě estetického a hygienického komfortu máte u vestavěných spotřebičů také možnost instalovat konkrétního pomocníka do míst, kde bude nejlépe po ruce, což je v kuchyni důležité kvůli ergonomii a pohodlí při používání. U trub například také snadno zajistíte bezpečí v domácnostech s dětmi, které na kus umístěný ve výšce nedosáhnou, a i vám bude vyšší pozice trouby pohodlnější pro její obsluhu.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Kombinovaná parní trouba HSG656XS1 nové řady Serie 8 od značky Bosch. S funkcí Assist stiskem jednoho tlačítka nastavíte troubu pro upečení požadovaného pokrmu, který vyberete na dotykovém ovládacím panelu.

PerfectRoast teplotní sonda s třemi měřicími body pro dokonalé pečínky a PerfectBake senzor, který ohlídá, aby se nepřipálilo pečivo. Funkce 4D horký vzduch umožní péct až na čtyřech úrovních najednou. Více na www.

bosch-home.cz

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Elegantní vestavná digestoř s automaticky regulovaným výsuvem z pracovní desky a pruhem s LED osvětlením (9 W). Horní panel s plynulou dotykovou regulací po zasunutí nevyčnívá nad povrchem.

Vysoký výkon až 845 m3/h (šest rychlostí + dvě intenzivní). Moderní bezkartáčový motor zajistí při dostatečném výkonu nízkou hlučnost od 40 dB(A). Energetická třída A+, ocenění ‚Green Product‘. Prodejní cena 52 990 Kč.

Více na www.digestore.cz

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Vestavný kávovar s mlýnkem na kávu CVA 6800 splní nejvyšší požadavky.

AromaticSystem zajistí perfektní výsledky a intenzivní kávové aroma, funkce One Touch for Two umožní automaticky připravit jednu nebo dvě porce espressa, kávy, cappuccina apod.

CupSensor rozpozná výšku šálku a nastaví trysky do optimální polohy, nádobu na mléko EasyClick jednoduše nasadíte a vyjmete. Údržba je snadná díky čisticím programům. MIELE

V JEDNÉ LINII Možnost sladit vestavěné spotřebiče do jednoho stylu je důležitým estetickým argumentem pro tuto volbu.

Výrobci obvykle nabízejí ucelené designové řady varných desek, horkovzdušných, mikrovlnných či parních trub, digestoří, kávovarů, případně ohřívacích zásuvek (chladničky a myčky zůstávají skryté za dvířky linky).

Pokud vestavěné spotřebiče vybíráte, stejně jako u volně stojících spotřebičů se rozhodujte nejen podle příjemného designu, ale zaměřte se také na vybavenost moderními technologiemi a funkcemi, energetickou náročnost, hlučnost i možnosti ovládání.

Výhody a nevýhody vestavěných spotřebičů PRO: ◗ čistý design, kompaktní vzhled kuchyně ◗ snadnější údržba, žádné zbytečné mezery, spáry či volné prostory kolem ◗ možnost volby umístění (vestavná trouba může být umístěna do jiné části kuchyně než varná deska, i ve výšce) ◗ úspora místa (spotřebiče typu mikrovlnná trouba či kávovar nezabírají prostor na pracovní desce) ◗ cenově výhodnější sety kuchyňských spotřebičů PROTI: ◗ vyšší pořizovací cena jednotlivých kusů v porovnání s volně stojícími spotřebiči ◗ nutnost odborné montáže, kterou je třeba připočíst k ceně spotřebiče (nezvolíte-li kuchyni a spotřebiče od jednoho dodavatele) ◗ při rekonstrukci kuchyně náročnější výměna volně stojících spotřebičů za vestavné

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Chladnička UIK 1620 a mraznička UIG 1323 od společnosti Liebherr jsou spotřebiče vhodné pro montáž spodní vestavby ve stylu side-by-side. Energetická třída A++. Více na www.mctree.cz

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Ve vestavné chladničce na víno WTEes 2053 společnosti Liebherr o objemu 207 litrů může být chlazeno až 38 lahví typu Bordeaux. Ručně vyráběné dřevěné poličky na teleskopických kolejničkách umožňují snadnou manipulaci s lahvemi. Více na www.mctree.cz

SPECIFICKÉ VLASTNOSTI Jste-li z populace kutilů, kteří na všechno mají „domácí“ řešení, a rozhodli jste se, že svou starou chladničku nebo troubu zkrátka uzavřete do skříňky a vestavba bude na světě, nečiňte tak.

 Vestavěné spotřebiče jsou totiž na rozdíl od volně stojících pro fungování v uzavřeném a nevětratelném prostoru přímo konstruovány, jejich volně stojící obdoby naopak nikoli. Význam to má především pro energetickou spotřebu.

Budete mít zájem:  Ideální čas pro nové brambory

„Pokud byste se rozhodli vestavět spotřebič, který je koncipovaný jako volně stojící, v žádném případě se vám nepodaří udržet jeho provoz na energetické úrovni, jakou výrobce deklaruje.

Zatímco například vestavná chladnička má ve spodní části ventilátor, který ochlazuje kompresor, volně stojící spotřebič tohoto typu by se v uzavřeném prostoru neustále spínal a chladil by mnohem častěji, čímž by spotřebovával nesrovnatelně více energie,“ varuje Pavel Šramota, produktový specialista firmy Philco.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Vestavná indukční varná deska Concept IDV2660wh v bílém provedení s dotykovým ovládáním a čtyřmi varnými zónami. Ukazatel zbytkového tepla, automatické vypnutí, zpožděné vypnutí, minutka (časovač). Akustický signál, dětská pojistka. Cena 9990 Kč, v černém provedení 7490 Kč. CONCEPT

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Parní trouba Gorenje BCS589S20X (vpravo) o objemu 51 l s tlumeným dovíráním dvířek a funkcí PureSteam – vaření v čisté páře bez kapek vody. Cena 32 990 Kč.

Multifunkční trouba BOP789S41X s tvarem HomeMADE pro dokonalé pečení: objem 73 l, tlumené zavírání, pečení na více úrovních současně. Cena 25 990 Kč. Odsavač par IHT971S2XBG s ovládáním SliderTouch – dotykové, pohybem prstu, devíti stupni výkonu, LED pásem osvětlení. Cena 34 990 Kč.

Indukční deska IS677USC: XpandZone pro velký počet hrnců a pánví, varná automatika, udržování teploty 70 °C. Cena 22 990 Kč. GORENJE

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Luxusní vestavná digestoř Heaven v přímých, čistých liniích nabízí možnost instalace do varného centra. Umožňuje zachování volného prostoru nad varnou deskou a maximální pohodlí při vaření.

Lze ji ovládat pomocí dálkového ovládání, úsporné LED diody se postarají o osvětlení pracovní plochy. Digestoř Heaven s výkonem až 735 m3/hod. v rozměrech 90 a 120 cm je dostupná v nerezovém provedení nebo v provedení z bílého skla.

Cena od 23 768 Kč. Více na www.digestore-faber.cz

Z JEDNÉ VODY NAČISTO Při budování kuchyně, kde se počítá s vestavěnými spotřebiči, máte dvě možnosti: pořídit od jednoho dodavatele kuchyňskou linku a spotřebiče vybírat zvlášť. Druhou, poměrně populární cestu představuje pořízení kompletu – nábytku i spotřebičů od jednoho dodavatele či značky.

Toto řešení šetří nejen čas a finance, nabízí také více pohodlí, méně náročnou organizaci a zároveň minimalizuje možná rizika spojená s instalací i případnými reklamacemi a zárukami. „Nemusíte si lámat hlavu s tím, jak spotřebiče dopravit na místo a jak je namontovat.

Pokud spotřebiče objednáte separátně u jiného prodejce, zaplatíte za odvoz zboží domů, ale také navíc za montéry, kteří budou spotřebiče do kuchyně instalovat.

 Nemluvě o případných problémech v případě, že řemeslníci poruší při montáži samotnou kuchyň či dojde k jakékoliv reklamaci výrobku, kterou při společném dodavateli řešíte pouze s jedním subjektem,“ komentuje Jana Neuszerová za značku Gorenje.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Plynová varná deska řady Hotpoint Luce s hořáky nové generace Direct Flame, které zaručují vysoký výkon s omezenou dobou vaření. Konstrukce hořáku z jednoho kusu a plochého povrchu brání zanášení nečistotami. Pět varných zón, knofl íkové ovládání, automatické zapalování, bezpečnostní pojistka. Rozměry 75 x 52 cm, v provedení černé sklo. Doporučená cena 20 990 Kč. Více na www.hotpoint.cz

Plně integrovaná vestavná myčka o šířce 60 cm Philco PDR 1592 (třída A ++) s LED displejem a elektronickým ovládáním pojme 15 souprav nádobí.

Nabízí devět programů včetně tří automatických, při nichž se míře zašpinění nádobí přizpůsobí teplota, množství vody a délka cyklu. Úsporu energií zvyšuje i možnost využití dvou programů rychlého mytí, úsporného programu či volba poloviční náplně.

Interiérové světlo, ukazatel zbývajícího času mytí s názvem programu, bezpečnostní funkce Aqua stop. Doporučená cena 13 990 Kč. PHILCO

KAM S NIMI? Aby byla kuchyně skutečně pohodlná, je třeba mít po ruce nejen drobnosti, ale také právě spotřebiče. Mít myčku metr od dřezu, varnou desku na druhé straně linky, než je chladnička nebo trouba, a na pracovní desce kávovar a mikrovlnku, to je opravdu nepraktické.

Jak již zaznělo, vestavěné typy umožňují ergonomii kuchyně vychytat podle potřeb i možností daných například dispozicí kuchyně. Chladnička (ať už vestavěná či nikoli), tou kuchyně začíná, a tak obvykle stojí na jednom z konců. Její pozice vlevo či vpravo by se měla ideálně řídit tím, zda je uživatel levák či pravák, v rodinách, kde žijí oba typy lidí, se můžete přizpůsobit většině.

Místo pro myčku nádobí je co nejblíže dřezu, vestavěná varná deska má rovněž ideální polohu blízko dřezu a zároveň poblíž chladničky. Vhodné je tak umístit ji mezi ně. Nezapomeňte, že kolem varné plochy (ale i dřezu) by mělo být dost místa na odkládání i na přípravu. Nad varnou deskou má své místo digestoř, která ve vestavěné verzi neruší vzhled kuchyně a zůstává skrytá.

Exkluzivní provedení zatím představují digestoře vestavěné do pracovní desky za varnou plochu! U vestavěných trub všeho druhu je trendem umístění ve výšce cca 110–130 centimetrů nad zemí. Tato poloha nabízí snazší manipulaci s horkými pekáči, plechy a šetří vaše záda.

Nad vestavnou troubou může být mikrovlnka, což opět zajistí pohodlnější a bezpečnější obsluhu i přehled o dění uvnitř. Pokud jste fandové vaření a k pečicí a mikrovlnné troubě potřebujete ještě troubu parní, pak se nabízí umístění těchto tří spotřebičů v linii vedle sebe.

Budete mít zájem:  Test: digitální osobní váhy váží dobře, s měřením podílu tuku ale mají problémy

V tom případě je ale žádoucí, aby všechny tři spotřebiče pocházely z jedné designové řady, aby celek nerušil rozdílný vzhled ani případné odchylky v rozměrech čelní desky. Kávovar je výhodné instalovat lehce nad úrovní pracovní plochy, což umožní nekomplikované odložení šálku s kávou na připravený podšálek. V těsné blízkosti kávovaru by také měla být odkládací plocha.

Pokud budete využívat vestavnou ohřevnou zásuvku na předehřev talířů, ta by měla být mezi myčkou a varnou deskou, aby bylo možné snadné servírování pokrmů. V dnešních kuchyních, těch velkorysejších, ale nacházejí uplatnění i vestavěné pračky a sušičky. Bývají ve vzdálenějších pozicích od varné zóny a míst souvisejících s přípravou pokrmů.

Elektrická multifunkční trouba Concept ETV6960wh (60 cm) se sedmi funkcemi pečení v provedení bílé sklo s nerezovými detaily. Funkce rozmrazování, minutky, nastavení zpožděného konce pečení a doby pečení. Cena 9900 Kč. CONCEPT

Kombinovaná pečicí trouba s mikrovlnami a funkcí přídavné páry z nové řady iQ700 od značky Siemens kombinuje klasickou troubu s mikrovlnkou. Pomocí funkce VarioSpeed lze připravit jídlo až o 50 % rychleji díky kombinaci mikrovlnného a klasického ohřevu. Pyrolytické samočištění – stiskem jednoho tlačítka zbavíte vnitřek trouby nečistot. Více na www.siemens-home.cz

Edit: Kateřina Nová

Vestavné kávovary mají řadu výhod, ale zároveň i nevýhod, o kterých je dobré vědět

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Vestavné kávovary – to je trochu jiné kafe. Na vestavné trouby už jsme si zvykli, dokonce i na vestavné mikrovlnky. Ale vestavné kávovary moc často v běžných domácnostech neuvidíte. Jsou elegantní, mají moderní design, ušetří místo na kuchyňské lince a sjednotí vzhled kuchyně.

Jejich funkce se nijak neliší, od klasických automatických kávovarů. Nicméně jejich pořizovací cena je o hodně vyšší. Výhody a nevýhody jsou tudíž asi hned patrné. Vestavěný plně automatický kávovar dodává moderní kuchyni pohodlí a styl.

Výhody vestavných kávovarů

  • Vestavují se do kuchyňské skřínky nebo stěny a umožňují plynulý a integrovaný vzhled
  • Vestavné kávovary lze přizpůsobit tak, aby se sjednotily se zbytkem kuchyňského nábytku. Tudíž design sladěný s kuchyní
  • Ušetří vám místo na kuchyňské pracovní desce
  • Mívají vesměs delší životnost, než klasické kávovary
  • Posunou vaší kuchyni na vyšší level
  • Pokročilejší samočistící funkce

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Nevýhody vestavných kávovarů

  • Vyšší pořizovací cena
  • Menší výběr oproti volně stojícím automatickým kávovarům
  • Nemožnost kávovar kamkoliv přemístit nebo odvést sebou třeba na chalupu
  • Větší problém v případě poruchy (oproti volně stojícímu automatickému kávovaru)

Jak vybrat vestavný automatický kávovar?

Před výběrem vestavného kávovaru je nutné promyslet rozměry spotřebiče, tlak vyvíjený kávovarem při výrobě kávy, objem zásobníku a další jeho funkce. Objem je vhodné volit podle počtu osob v domácnosti a četnosti přípravy kávy.

Tlak kávovaru – tlak ovlivňuje výslednou kvalitu nápoje. Na přípravu pravého espressa je potřeba tlaku minimálně 9 bar, většina těchto vestavných presovačů disponuje tlakem až 19 bar.

Automatické programy – mimo automatických čisticích programů mívají kávovary i funkce namletí vhodného množství kávy pro daný typ zvoleného nápoje. Některé modely si dokonce pamatují i parametry vašeho nejoblíbenějšího nápoje, například poměr vody, kávy, mléka i mléčné pěny.

Samočištění – samočistící program zamezuje díky páry vzniku a množení bakterií na dávkovacích tryskách i v ostatních částech kávovaru. Signálem nebo oznámením na displeji vás kávovar upozorní i na to, že je čas vyměnit či vyčistit filtr.

Další funkce – existuje i možnost vybrat si výškově nastavitelnou výpusť, což umožní používat různě velké šálky, sklenky. Funkce dvou šálků zaručí přípravu do dvou hrníčků naráz.

A dětská pojistka zase zaručí bezpečnost vašich dětí – kávovar se bez odjištění nezapne. Nastavit lze i hrubost namletí kávy.

Kávovar můžete ovládat i telefonem od stolu nebo z postele – jen si nesmíte zapomenout podstrčit hrníček.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Výhody a nevýhody volně stojících automatických kávovarů

  • Jsou cenově dostupnější
  • Můžete vybírat z mnoha barev, designů a modelů – tudíž sjednotit třeba barevně s varnou konvicí apod.
  • Umístit ho můžete kamkoliv se vám to hodí a najdete pro něj místo
  • Volně stojící kávovar lze bez problémů přemisťovat nebo si ho vzít na letní pobyt na chalupě
  • Nevýhody: zabírá místo na kuchyňské lince, nemá tak dlouhou životnost a nevypadá tak cool 

Obrázky: contemporist

  • káva
  • kuchyně
  • vestavný kávovar
Budete mít zájem:  Letní slevy v lékárnách: nakoupíte až o polovinu levněji

4 tipy na praktickou kuchyň

Pokud jste ve fázi výběru a plánování nové kuchyňské linky a už vám z toho jde hlava kolem, přinášíme několik užitečných tipů, které vám usnadní rozhodování a pomůžou, aby byla kuchyně na míru právě vám.

Tip 1 – Tvar a uspořádání

Tvar a velikost kuchyňské linky se bude nejčastěji odrážet od prostorových možností místnosti.

Protože manipulačního a skladovacího prostoru v kuchyni není nikdy dost, pokud je to prostorově možné, volte kuchyňskou linku ve tvaru písmena L, U, G, případně s ostrůvkem. Ostrůvek je skvělé řešení do velkých prostorných místnosti, působí efektně a nadčasově.

Kromě designového hlediska je také velmi praktický. Pokud se vám ale do kuchyně vejde pouze linka do písmena I, nezoufejte. Při správném výběru a uspořádání prostoru a spotřebičů bude i menší kuchyňská linka plnit svůj účel.

Při uspořádání jednotlivých zón se mimo design zaměřte i na funkční věci, aby na sebe jednotlivé činnosti při přípravě pokrmů navazovaly. Ideální uzpůsobení zón je skladování – mytí – příprava – tepelná úprava.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: výhody a nevýhody klasického kávovaru

Tip 2 – Materiál

Materiálů, které jsou používány při výrobě kuchyňské linky, je celá řada. Korpus kuchyňské linky je nejčastěji z lamina, což je oboustranně laminovaná dřevotřísková deska. Její výhodou je snadná údržba, vysoká odolnost vůči poškození a nízká cena. Z lamina je možné mít i dvířka kuchyňské linky, pozor však na vlhkost.

Aby vám dvířka vydržela co nejdéle v dobrém stavu, ujistěte se, že k úpravě hran dvířek je použita kvalitní ABS hrana. Při mechanickém poškození je nutné dvířka vyměnit, nelze je totiž opravit. Velké oblibě se také těší kuchyně potažené PVC fólií. Jedná se o umělý materiál, který je nalisován na dřevovláknitou desku.

Ta může mít oproti dvířkům z lamina i různé prolisy. Vybrat si můžete téměř jakoukoliv barvu i profil. Velkou výhodou je také snadná údržba a nízká cena. Případné poškození je však také nutné řešit výměnou celého kusu, není možné povrch potažený PVC fólií opravit.

Pokud milujete luxusní a nadčasový vzhled, lakovaný povrch kuchyně bude tím pravým pro vás. Lakování nabídne vysoký zrcadlový lesk, ale je možné mít kuchyň i v matu. Lakované povrchy se velmi dobře udržují hygienicky čisté, jsou kvalitní a vybírat můžete z velkého množství barev.

Navíc v případě poškození lze dvířka jednoduše opravit. Cena je však o poznání vyšší než je tomu u dvířek potažených PVC fólií nebo z lamina.

Za nestárnoucí klasiku se stále dají považovat kuchyně z masivu a dýhy, které jsou pro milovníky klasického dřevěného nábytku ideální. Dýha je tenká vrstva dřeva nanesená na dřevotřískové desce, nebo na MDF.

Na první pohled je dýha od masivního dřeva k nerozeznání, dalšími výhodami je možnost opravy při poškození nebo moření do mnoha odstínů.

Nevýhodou může být vysoká cena, vyšší náročnost na údržbu a barevná nestálost.

Tip 3 – Výběr spotřebičů a jejich uspořádání

Kuchyňské spotřebiče si můžete vybrat mezi vestavnými a volně stojícími. Každá kategorie má své zastánce a také své výhody a nevýhody. Vestavné spotřebiče lze perfektně zakomponovat do kuchyňské linky, což pak působí uceleným a harmonickým dojmem. Jejich pořizovací cena však bývá o něco vyšší než volně stojící spotřebiče stejných parametrů.

Lednice je nutností, nicméně myčka nádobí, pečicí trouba, mikrovlnná trouba, varná deska nebo odsavač patří také již řadu let mezi běžné vybavení kuchyně.

Uspořádání spotřebičů a jednotlivých zón byste měli řešit tak, aby na sebe celý proces vaření a přípravy jídla navazoval a vy jste mohli jít od lednice průběžně přes omytí surovin ke krájení a chystání až po tepelnou úpravu a následné servírování.

Při výběru kuchyňských spotřebičů se zaměřte také na energetickou třídu, která by měla být aspoň A a vyšší.

Tip 4 – Osvětlení

Možná se vám zdá předčasné řešit osvětlení předem. Kvalitní a dostatečné světlo je však v kuchyni nezbytné. Pokud však nechcete novou kuchyň ozdobit obyčejnou zářivkou, počítejte již předem s prostorem na umístění trafa a vedení elektřiny například do LED pásků.

Ty jsou velmi populární, nabízí totiž opravdu kvalitní světlo za slušný peníz. Navíc jsou LED pásky pro svou nepatrnou tloušťku téměř neviditelné. Dražší LED pásky můžete ovládat i dálkovým ovládáním, měnit barvy nebo intenzitu svícení.

Dalším velmi oblíbeným svítidlem jsou LED bodovky, u kterých si taktéž můžete vybrat z více odstínů barev. Výhodou LED osvětlení obecně je nízká spotřeba a vysoká svítivost.

Líbí se vám tento článek?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector