Prodlužte si opálení – jídlem

Prodlužte si opálení – jídlem

Revitalizující tělový peeling pro odstranění kožních buněk a zjemnění pokožky, J. S. Douglas Söhne (parfumerie Douglas), info o ceně v obchodě | archiv firmy

Prodlužte si opálení – jídlem

Vyhlazující abrazivní pleťový gel Swedish Spa, Oriflame, 199 Kč | archiv firmy

Prodlužte si opálení – jídlem

Luxusní tělový krém s Aloe Vera, J. S. Douglas Söhne (parfumerie Douglas), info o ceně v obchodě | archiv firmy

Prodlužte si opálení – jídlem

Mléko po opalování pro alergiky, Sun Ozon (Rossmann), 79,90 Kč | archiv firmy

Prodlužte si opálení – jídlem

Zklidňující regenerační balzám po opalování s panthenolem, Dermacol, 109,90 Kč | archiv firmy

Sprchový gel po opalování pro citlivou pokožku, Sun Ozon (Rossmann), 29,90 Kč | archiv firmy

Samoopalovací mléko, Nivea, 235 Kč | archiv firmy

Rozjasňující samoopalovací péče na nohy Sublime Bronze, L´Oréal Paris, 168 Kč | archiv firmy

Zeštíhlující krém na opalování Enja, Dermacol, 239 Kč | archiv firmy

Samoopalovací mléko ve spreji, Be Bronze, Avon, 279 Kč | archiv firmy

Samoopalovací krém na obličej SPF 6, Be Bronze, Avon, 199 Kč | archiv firmy

Samoopalovací aerosol sprej, Nivea, 235 Kč | archiv firmy

Samoopalovací tělový gel, Oriflame, 239 Kč | archiv firmy

Tělové mléko na suchou pokožku, Vichy, 275 Kč | Archiv firem

Tělový peeling, Nivea, 149,90 Kč | Archiv firem

Tělové mléko s betakarotenem, dermacol, 99,90 Kč | Archiv firem

Péče po opalování zvýrazňující opálení, Solar Expertise L´Oréal Paris, 249 Kč | archiv firmy

Hydratační vyživující tělové mléko, Oriflame, 229 Kč | archiv firmy

V soláriích se nesetkáte s UVB zářením, ale se zářením UVA , které pokožku sice nespálí, ovšem proniká pod její vrchní část do další vrstvy. | SHUTTERSTOCK.COM

Lahodný květák se sýrem: možnosti vaření

Každý si uvědomuje přínos květáku.Ale vařit tak, aby to bylo vynikající, ne každý může. Nejčastěji se zelenina vaří a smaží v těstíčku. Nepochybně je to docela dobrý recept, ale je mnohem chutnější a zajímavější mít květák se sýrem, houbami, šunkou, kuřecím masem nebo klobásou. V zásadě mohou být přidány doprovodné komponenty, s výjimkou toho, že se ryby nevykoupí.

Prodlužte si opálení – jídlem

Kastról se smetanou a hořčicí

Možná dobrá snídaně, pokud odstranítečesnek – stále chodíte do práce. Hlavní složka (asi 300 gramů) se rychle uvaří ve slané vodě – ne více než pět minut, aby zůstala pevná, mírně křupavá. Pak se zelí rozevíjí na květenství a rozkládá se v tuku.

Sklenici krému s nízkým obsahem tuku je tvořena dvěma vejci, lžičkou hořčice, dvěma stroužky česneku a kořením – solí, olivovým olejem a pepřem. Výsledná směs je naplněna rozloženými květenstvími, posypána strouhaným sýrem a vložena do trouby.

Vaše kastrolka z karfiolu, sýra a vajec bude v peci stát 20-25 minut, v závislosti na velikosti formy a vrstvě přísad v ní. Žádáme se o stůl!

Prodlužte si opálení – jídlem

Kastrol se šunkou

Tato možnost je pro milovníky masa. Kuchař se sýrem může být doplněn kuřetem a mletým masem, ale je rychlejší a chutnější, je připravena se šunkou nebo hřbetem.

Zelí je připraveno, stejně jako v předchozímrecept (asi půl kilogramu). Žárovka je nakrájená jemně, šunka (jak se vám líbí) – slámy. Za prvé, v pánvi se přidá luk, pak se přidává šunka, nakonec – květenství zelí. Nepeřejte, dokud nebude hotová, dost světla.

Hmotnost je přenesena do formy, pepřená, podsalivaetsya a posypána nakrájeným koprem. Ve velké misce jsou dvě vejce poražena sklenicí mléka, dvěma nakrájenými stroužky česneku a výsledná směs je nalita do zelné formy. Sýr se nalije přes vrchol a do pece půl hodiny.

Známka připravenosti je červená kůra. K dispozici je jídlo chutné horké.

Prodlužte si opálení – jídlem

Kastrol s houbami

Jako štíhlá miska to nesedí, alepro ty, kteří následují postava – úplně. Kapusta se zpracovává již popsaným způsobem; Zatímco voda odtéká z něj, pečená je z dvou nakrájené malé cibule.

Bude tam průsvitná cibule – přidá se deset kusů rozdrcených hub, pak se vše dohromady vaří 5 až 10 minut. Ve formě rozložených prvních květenství, pak houby. Ze tří vajec, sklenici (nedokončeného) mléka a lžíce mouky se vytvoří nalévání, které vylévá do formy.

Sýr se otírá nahoře a karfiol se sýrem a houbami se vloží do trouby, dokud se nedosáhne příjemné a chutné kůry.

Dětská kastrolka se smetanovou omáčkou

Mladší generace se odkazuje na zeleninu jemněmluvení, v pohodě. A přímo mluví – snaží se utíkat od jejich jídla s nadšením a nadšením. Navrhovaná kastrolka z karfiolu se sýrem a vejcem je však docela vnímána. Je také dobré, protože je možné kombinovat květák s ne méně užitečnou brokolicí. 400 gramů prvního a 200 – druhého se vaří a napíná.

Obě kapusty jsou rozmazány mixérem, takže potomci nevědí, co sklouzávají, a kastról je vzdušnější. Mixér smíchá dvě vejce a sklenici mastného krému; Zde můžete přidat trochu strouhaného sýra – pro hustotu. Formulář je naplněný zelovým pyré, naplněným omáčkou a vrchol je velkoryse nalít se zbývajícím sýrem.

Teď už půl hodiny v troubě – a zavolejte děti ke stolu.

Prodlužte si opálení – jídlem

Kastrol s klobásou a sýrem

Již jsme zvažovali variantu šunky. S klobásou se postup je poněkud odlišný od popsaného postupu. Za prvé, pokud si vezmete jakoukoli uzenku uzeniny, nepokoušejte se ho opečkovat, ale pokud máte „varenku“ – tento okamžik se nedá vyhnout. Je lepší vzít uzené maso. Zelí se vaří, ochladí a zfiltruje z vody.

Formulář je naplněn vrstvami: polovina zelí, nakrájená klobása, strouhaný sýr, druhá polovina zelí. Horní „dort“ je posypán strouhankou a umístěn v horké troubě po dobu deseti minut.

Pak pečeme květák se sýrem a klobásy naplněné šlehané vejce s mlékem (půl šálku mléka, 2 vejce), a vrací se do pece pro další čtvrt hodiny.

Používáte-li mikrovlnnou troubu

S pomocí tohoto přístroje, kastrol barevnýchzelí se sýrem se také velmi snadno připraví. Vzhledem k tomu, že se mikrovlnná trouba obvykle neliší, je vhodné vařit tento pokrm v hliněných hrncích. Čtvrtka kilogramu karfiolu se vaří, odvádí a přehne do kontejnerů.

50 gramů sýrových řízků, kombinujte s několika lžičkami strouhanky (pro větší hustotu), roztavené máslo, sůl, oregano a pepř. Výsledná hmota je vyložena zelím a hrnce jsou vloženy do sporáku, zapnuty na střední výkon. Budu muset experimentovat: kapacity jsou různé velikosti.

Budete mít zájem:  Ve sprchách žijí nebezpečné bakterie

Zapněte mikrovlnnou troubu po dobu 10 minut; Není-li sýr pečen, postup prodlužte o dalších pět minut. Když je hotová, nechte vaši kastrinu z karfiolu a sýra zůstat v troubě ještě několik minut.

Co jíst pro lepší opálení

Článek

Prodlužte si opálení – jídlem   Prodlužte si opálení – jídlem

Všichni dobře víme, že před sluníčkem musíme svou pleť ochránit krémy s UV faktory. Ke zdravé a krásné pleti ale může pomoci i dobré jídlo….

09.07.2012 00:05 |

podobné články

Podobné články

 

Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují.

A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček.

Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě… Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

30.01.2017 21:10 |

podobné články

 

Někdy vaše snaha zhubnout nemá požadovaný efekt, i když se snažíte. Možná opravdu děláte všechno, o čem jste přesvědčené, že je správně, ale váha pořád stávkuje. A motivace se pomalu vytrácí. Opravdu bývá těžké neztrácet trpělivost, když ani po několika týdnech není úbytek váhy takový, jaký čekáte. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější chyby, které při hubnutí můžete dělat. Jíte málo, vaše tělo si tak drží tukové zásoby Pro správnou funkci potřebuje tělo dostatek živin a energie. Když mu je nedáte, zpomalí metabolismus a začne si tvořit rezervy na horší časy. Proto je vhodné jíst  malé porce vyvážené stravy častěji denně. Neznamená to začít se přejídat, ale začít jíst pravidelně potraviny se správným poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Vynechávání tuku v potravě Při zdravém hubnutí je nutné snížit příjem tuků, ale není možné je úplně vyloučit. Nejen, že některé vitamíny se rozpouští jen v nich, ale tuky jsou také nositeli chuti. Jestliže si začnete kupovat odtučněné výrobky, zcela jistě jsou dochucovány uměle, hlavně cukrem. Takže nakonec může být potravina bez tuku méně dietní než ta s tukem. Už žádné pečivo! Přestali jste jíst pečivo, protože je plné sacharidů, díky nimž se vám usadily tuky v pase? Je rozumné, pokud se vzdáte bílého pečiva a nahradíte ho tmavým celozrnným. Je totiž velmi pravděpodobné, že se ho nedokážete bez náhrady vzdát na zbytek života a ve  chváli, kdybyste ho opět zařadili do jídelníčku, dojde k jo – jo efektu. Hodně zeleniny a ovoce Je v pořádku dát si misku zeleninového salátu místo těžkého majonézového, to je správná cesta. Jestli ovšem budete mezi jednotlivými jídly jíst hodně ovoce, které je plné cukru, a sladkých druhů zeleniny, můžete spořádat mnohem víc sacharidů, než kdybyste si dali třeba pizzu. Moc se snažíte Nejhorším průvodcem vašich snah o zhubnutí je stres a urputná snaha. Jestliže budete neustále… Čtěte více Příspěvek Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte? pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

22.01.2018 22:20 |

podobné články

 

Pokud chcete opravdu jednou provždy zhubnout, pak nedržte diety, ale změňte svůj životní styl. Zkuste se přiučit od štíhlých  Francouzek či sebevědomých Italek a naučte  jíst stejně, jak to bez diet umí ženy v cizině. Diety mají ten problém, že jsou trvale neudržitelné. Je třeba změnit stravovací návyky tak, aby pro vás byly přínosem a přitom byly přirozené a splnitelné za každé situace. Vsaďte na pohodu jako Francouzi Jídlo si vychutnávejte a dopřávajte si všeho, co je pestré a lahodné na chuť i na pohled. Francouzi u večeře popíjejí dobré víno, hodně si povídají a jedí dlouho. Jedí pomalu, beze stresu a po malých porcích. Nikdy neuvidíte Francouze ve spěchu zhltnout párek v rohlíku nebo si neudělat na jídlo dost času. Když se budete na jídlo plně soustředit, vychutnávat si ho a jíst pomalu, bude vám stačit mnohem menší porce, než když ho do sebe bezmyšlenkovitě nacpete. Neřešte váhu jako Italky Italské ženy se hrdě nosí a za každé situace jsou sebevědomé. Neváží se ani nepřeměřují v pase, přitom jen 9 % z nich trpí nadváhou. Sebeláska, umění nosit své křivky s grácií a užívání ý´života je to, co ovlivňuje jejich přístup k jídlu. Milují zeleninové saláty, mořské plody, citrusy a olivový olej. Ten dávají prakticky do každého jídla. Kromě těstovin Italky nejí téměř nic nezdravého, za to vypijí hodně neperlivé vody. Všechny středomořské národy mají mnohem menší problém s obezitou, než máme my ve střední Evropě. Je to především proto, že dávají přednost místním čerstvým surovinám, nejedí ve stresu a jídlo nemají jen k zaplácnutí žaludku, ale jako společenskou událost a relaxaci. Nechte se ovlivnit jejich stylem a přestaňte držet diety, které vás budou jen ubíjet. Jídlo si vychutnávejte a dávejte přednost kvalitě před kvantitou. Brzy zjistíte, že vaše urputné tukové vrstvy se rozpouští a s rostoucím sebevědomím se… Čtěte více Příspěvek Jak jíst a udržet si přitom perfektní postavu pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

Budete mít zájem:  Patříte mezi alergiky? pořiďte si pračku s parní funkcí

08.06.2018 15:35 |

podobné články

Prodlužte si opálení – jídlem  

Žena (26) nutí teprve tříleté dítě, aby každou chvíli podstupovalo nástřik opálení a další kosmetické procedury určené pro dospělé ženy. To všechno kvůli nekonečným dětským soutěžím krásy.

Lze prodloužit opálení jídlem? Tím správným ano

Zdravé opálení od letních slunečních paprsků nám dodává sportovnější vzhled a přitažlivou barvu pleti. Jak je ale udržet? žer to jde i pomocí vybraných druhů potravin, není drb, ale fakt.

Opálení neudržíme jen samotným sluncem, pomohou nám mrkev, meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina. Mrkev a další zelenina, která je bohatá na karotenoidy, je zároveň velmi zdravá.

„Je také bohatá na vitamíny a antioxidanty, které chrání zrak. tyto druhy zeleniny mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém. Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Prodlužte si opálení – jídlem

I když léto končí, alespoň opálení si můžeme prodloužit. Správnou stravou.

Oranžová funguje

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova.

Karotenoidy jsou navíc antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví.

„Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob jak zlepšit barvu pleti je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší,“ doplňuje Věra Burešová.

Pomáhá a chrání

Mrkev mimochodem také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení hojivé účinky. A aby toho nebylo málo, tak betakarotenem významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zlepšit výskyt obličejových vrásek.

A jaké vitaminy a minerály tedy mají pozitivní vliv na opalování? Vitamín E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořechách a v zelenině obecně.

 Vitamín C je zase nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Jak víme, vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí).

Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání kůži před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení. Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu. Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem. Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.

Mezi přírodní zdroje selenu, který je rovněž ideální na pleť, patří chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek. Zinek pak najdeme především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořeších, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

foto: Shutterstock, zdroj: Naturhouse

Prodlužte si opálení pomocí jídla | Žena.cz

Není to sluncem, může za to mrkev. A také meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina.

To, že je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy zdravá, ví každé malé dítě. „Je bohatá na vitamíny, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém. Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou,“ uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.  

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali třemi studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova. 

Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví. „Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak zlepšit barvu pleti, je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší,“ míní Věra Burešová.

Je to však právě glykemický index mrkve, který některým dietologům a výživovým poradcům dělá vrásky na čele a obávají se doporučovat mrkev kvůli vyššímu obsahu cukru.

Pokud byste se po konzumaci mrkve chtěli dostat na uváděný GI kolem 65, což je považováno za středně vysoký glykemický index, museli byste během dvaceti minut zkonzumovat asi devět velkých mrkví, a to je výkon jenom pro borce! Vzhledem k běžným dávkám, ve kterých se mrkev konzumuje a faktu, že cukr je vázán skutečně vysokým množstvím vlákniny, není třeba si mrkev a další oranžové a červené laskominy odříkat a kvůli úsilí zhubnout se jim vyhýbat. S mrkví nám totiž bude v každém směru lépe.

Důležité vitamíny

Mezi nejdůležitější vitamíny pro krásné opálení patří beze sporu vitamíny E, C a betakaroten, z minerálních látek pak selen a zinek. Vitamín E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořechách a v zelenině obecně.

Vitamín C je nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí). Vzpomeňme si například na námořníky, kteří díky absenci vitamínu C dokonce přicházeli o zuby.

Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání pokožku před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení pokožky. Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu.

Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem. Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.Mezi přírodní zdroje selenu patří chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek.

Zinek pak najdeme především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořechách, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

Budete mít zájem:  Práce na směny? Je to jako zažívat jet lag

Červená rtěnka sluší každé: Najděte ten správný odstín

Tip

Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení.

A aby toho nebylo málo, tak betakarotenem významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zlepšit výskyt obličejových vrásek.

Vyzkoušejte některý z produktů Naturhouse z řady Juvenki, neboť ne náhodou se jmenují od španělského slova „joven“ – tedy mladý. Obsahují výtažky z mrkve, pomeranče, brutnákového oleje a vitamíny betakaroten, C, E a minerální prvky zinek a selen.

Dva recepty pro prodloužení opálení

  • Mrkvová polévka se zázvorem
  • Ingredience na 4 porce: 1 kg mrkve, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 chilli paprička, kousek zázvoru, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 2 velké stroužky česneku, ½ citronu, sůl, pepř, případně lžíce jogurtu na ozdobu nebo lžíce kokosového mléka nebo kozího sýra

Postup: Ve velkém hrnci nechte na oleji změknout nadrobno pokrájenou cibuli, rozdrobenou papričku a nasekaný zázvor. Přidejte kolečka mrkve a ještě chvíli opékejte. Zalejte vodou (v tom případě mrkev osolte) nebo vývarem a povařte do změknutí. Na závěr do polévky prolisujte česnek a tyčovým mixérem ji rozmixujte. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se lžící jogurtu nebo kozího sýra nebo přilejte trochu kokosového mléka. Polévku můžete také dochutit kari kořením.

Orange detox smoothie

Ingredience: 5 mrkví, 2 jablka, 2 řapíky celeru, 2 kiwi a ½ červené řepy

Postup: Omyjte a případně oloupejte zeleninu (tu v bio kvalitě necháme ve slupce). Nakrájíme na větší kousky. Vše vložíme do mixéru. Rozmixujeme. Pijeme na lačno, ke svačině nebo před jídlem.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Živě: Novotný končí v ODS: Je uražený? Proč odchází? Chce kandidovat za jinou stranu? | Video: Martin Veselovský, Daniela Drtinová

Podporuje beta karoten opálení?

Ochrana před slunečními paprsky je aktuální v každém ročním období, jenže v létě mají navrch módní trendy před varováním dermatologů. Přitom použití ochranných prostředků před UV zářením významně rozhoduje o tom, jestli bude naše pokožka po čtyřicítce vypadat jako opotřebované kožené křeslo.

Léto je obdobím, kdy se snažíme o různé odstíny pokožky, od bronzové až po čokoládovou, a využíváme k tomu stále důmyslnější prostředky. Kromě samoopalovacích krémů saháme po tobolkách s obsahem beta karotenu.

Ovšem můžeme věřit všemu, co výrobci tvrdí? Opravdu pomáhá beta karoten zhnědnutí kůže?

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Chrání karotenoidy pokožku před spálením?

Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením.Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály.

Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne.

Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.

Přírodní nebo v tabletách?

Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel.

Rovněž přípravky z lékáren obsahují karotenoidy, a to buď z přírodních zdrojů a nebo syntetické. Přírodní zdroje jsou pro organizmus přínosem, naopak umělé formy mohou být nebezpečné, hlavně pokud je uživatel kuřák.

Zvažte proto důkladně výběr přípravku, který kupujete. Správně by na výrobku mělo být napsáno, z jakých zdrojů látky pocházejí. Novinkou na trhu je Neobotanics Sun Complex, který obsahuje látky a směs karotenoidů z čistě přírodních zdrojů.

Kromě krásnější barvy kůže pomáhá pokožce zvládat nápor UV paprsků, díky karotenoidům bojuje proti pigmentovým skvrnám a obsahuje látky proti předčasnému stárnutí kůže. Antioxidanty ze zeleného čaje, kůry borovice přímořské (pycnogenol), výtažky z granátového jablka a vinných hroznů působí uvnitř kožních buněk a pomáhají napravovat škody po UV záření.

Směs karotenoidů (beta karoten, lykopen, lutein) je obohacena o vitamin C a koenzym Q10, které se významně účastní boje proti stárnutí pokožky.

Jak poznáme nedostatek karotenoidů?

Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí.

V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty, nebo dokonce vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím a poškození zraku.

Jejich pravidelná konzumace má tedy obrovský význam.

Doporučené dávkování doplňků stravy s obsahem karotenoidů:

  • Beta karoten: 5 –15 mg denně
  • Lutein: 100 mikrogramů až 5 mg denně
  • Lykopen: 50 mikrogramů až 15 mg denně
  • Zeaxanthin: 100 – 300 mikrogramů denně.

Chcete-li tedy i po létě vypadat svěží a krásně, vsaďte na komplexní ochranu a kromě doplňku stravy si pořiďte i kvalitní kosmetiku s UV faktorem a vhodným lehkým oblečením.

Neobotanics Sun Complex je skvělá volba a mezi kosmetikou rozhodně dominují značky jako např. Daylong, Bioderma, Linola či kvalitní přírodní kosmetika.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector