Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu

Padesát až osmdesát procent evropské populace trpí nízkou hladinou vitaminu D. Tento vitamin je nezbytný pro správné fungování 36 orgánů v lidském těle a jeho deficit může být příčinou mnoha vážných chorob. Jak si ho zajistit svépomoci bez nutnosti kupovat potravinové doplňky?

Proč je vitamín D důležitý?

  • Zajišťuje vstřebávání vápníku ve střevech a je proto nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Deficit vitaminu D může způsobit křehnutí kostí nebo jejich deformaci (křivice, osteomalacie, osteoporóza).
  • Vitamin D je důležitý pro správné fungování srdce, slinivky, prostaty, jater, mozku, imunitního systému a zvyšuje odolnost organismu.
  • Vitamin D zřejmě zlepšuje plodnost a paměť.
  • Doktor a profesor lékařství James Dowd spojuje ve své knize The Vitamin D Cure nedostatek vitaminu D například s těmito chorobami: Deprese, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, artritida, osteoporóza, diabetes, srdeční choroby, metabolický syndrom, obezita, autoimunitní choroby, rakovina.
  • Podle studie publikované v časopise The American Journal of Clinical Nutrition lze podáváním vitaminu D výrazně snížit riziko rakoviny.

Existují tři základní způsoby, jak si kdokoli s kouskem půdy může zajistit dostatek vitaminu D bez nutnosti kupovat potravinové doplňky. Jsou to pobyt na slunci, chov ryb a pěstování hub.

1) Pobyt na slunci.

Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu

„Člověk dnešní doby se do jisté míry chová jako člověk jeskynní, nevychází na slunce a svoje tělo před ním pečlivě ukrývá.“ (Anna Strunecká, Doba jedová II)

Nejpřirozenější a nejsnadnější způsob, jak si zajistit vitamin D, je vystavit své tělo slunečnímu záření. Vitamin D totiž vzniká v kůži po ozáření UV paprsky.

Jenže právě to dnes dělá jen málokdo.

Po dekády jsme byli dermatology varování, že slunce je nebezpečné. V lepším případě prý způsobuje vrásčitost kůže a předčasné stárnutí. V horším případě může vyvolat rakovinu kůže. Opalování bylo některými odborníky dokonce srovnáváno s kouřením a nadměrným pitím alkoholu.

Lékař Josef Mercola ve své knize Dark Deception (Temný podvod) hovoří o nové době temna.

Celá společnost se v důsledku varování odborníků a většinového životního stylu „skryla“ před slunečním svitem do uzavřených prostor za vrstvy betonu a skla, které ultrafialové záření vůbec nepropustí nebo jen málo. A když už přicházíme do styku se slunečními paprsky, chráníme se opalovacími krémy, které rovněž brání průniku UV záření ke kůži.

Důsledkem je nedostatečná tvorba vitaminu D.

A právě zahradničení a práce venku pod širým nebem jde proti tomuto trendu. Na zahradě jste vystaveni účinkům slunečního záření, díky němuž si tělo obnovuje zásoby vitaminu D.

Jak dlouho musíte zůstat na slunci, abyste si vytvořili denní potřebu vitaminu D?

Záleží na tzv. fototypu vaší kůže. V ČR se vyskytují tyto čtyři fototypy:

  • Typ I: Výrazně světlá kůže. Husté pihy. Vždy se spálí, nikdy se neopálí. Vitamin D se vytvoří za 10 – 15 minut.
  • Typ II: Kůže trochu tmavší než typ I. Řídké pihy. Snadno se spálí, zřídkakdy opálí. Vitamin D se vytvoří za 15 – 20 minut.
  • Typ III: Kůže světle hnědá. Pihy žádné. Občas se spálí, pozvolna se opaluje. Vitamin D se vytvoří za 20 – 30 minut.
  • Typ IV: Kůže světle hnědá až olivová. Pihy žádné. Zřídkakdy se spálí, rychle se opálí. Vitamin D se vytvoří za 30 – 40 minut.

Uvedený počet minut pro každý fototyp předpokládá, že padesát až pětasedmdesát procent těla je vystaveno slunci. Což odpovídá kraťasům a tričku s krátkým rukávem. Nebo jednodílným dámským plavkám. Čím větší část povrchu těla máte zakrytou, tím déle musíte na slunci zůstat. Nemusíte ovšem každý den. Minimum je třikrát týdně.

Rozmezí u každého typu je dáno hodnotou UV indexu (ultrafialového záření), která se liší v průběhu roku. V létě je UV záření silnější a tvorba vitaminu D probíhá rychleji. Takže lidem s fototypem I stačí desetiminutový pobyt na slunci alespoň třikrát do týdne.

  • Na podzim a na jaře, kdy je UV index slabší a kdy obvykle nenosíme kraťasy a tričko s krátkým rukávem, bychom měli čas potřebný k tvorbě vitaminu D násobit dvěma až třemi.
  • Obézní lidé jsou při tvorbě vitaminu D ze slunce méně efektivní, takže by měli zůstat na slunci ještě o něco déle.
  • Předpokladem úspěšné tvorby vitaminu D v kůži je samozřejmě nepoužívání opalovacích krémů s UV filtrem.
  • Pokud máte obavy ze zdravotních rizik slunečního záření, například z rakoviny kůže, přečtěte si, co k tomu píše Josef Mercola ve své knize Dark Deception (Temný podvod):

„Nechci říct, že slunce nemůže být škodlivé. Samozřejmě, že může. Vždyť je to velmi mocný zdroj energie a je třeba mít před ním respekt. Každý, koho slunce jednou popálilo, ví, že působení slunečního záření dostatečně dlouhý čas a s patřičnou intenzitou, poškodí vaši kůži (…)

Je důležité pochopit, že cokoli, ať je to sebevíc zdravé, může být škodlivé, pokud to obdržíte nebo zkonzumujete v nadbytečném množství. Slunce není výjimkou.

I když spálení sluncem zvyšuje riziko rakoviny kůže, neexistuje důkaz, že vystavení slunci, které nezpůsobí popálení, může být příčinou melanomu. Dokonce ani neexistuje důkaz, že opalovací krémy zabrání vzniku melanomu.

Některé studie ukázaly, že melanomy jsou běžnější ve vyšších zeměpisných šířkách, kde je méně slunečního záření. Jiné studie ukázaly, že lidé, kteří tráví více času venku, mají nižší riziko vzniku smrtelného melanomu.

Vitaminem D získaným ze slunečního záření se nelze předávkovat, protože veškeré přebytky tohoto vitaminu jsou pokračujícím působením slunce deaktivovány.

Shrnuto a podtrženo: Alespoň třikrát týdně choďte ven a v rozumné míře se nechejte ozařovat slunečními paprsky. Je to nejen zdravé, nýbrž i příjemné. Permakulturní zahrada patří mezi mé nejoblíbenější způsoby, jak se nechat vylákat ven na slunce.

Problém nastává v zimě, kdy je den velice krátký, hodnota UV indexu nízká a kdy venku trávíme méně času než v letních dnech. A i když se ven třeba dostaneme, jsme zababušeni od hlavy až k patě, takže vitamin D se může tvořit maximálně na deseti procentech kůže (obličej + dlaně).

Časně jarní únava, kterou mnoho lidí pociťuje, zřejmě souvisí mimo jiné právě s nedostatečným příjmem vitaminu D v zimě. V tomto období je tudíž důležité zajistit si vitamin D jiným způsobem z jiných zdrojů.

2) Chov ryb.

Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu

Jen málo potravin obsahuje přirozeně vitamin D.

Jedním z nejlepších zdrojů jsou ryby a zejména rybí tuk. Ten má ze všech možných potravin nejvyšší obsah vitaminu D. Doporučená denní dávka (DDD) vitaminu D je 600 IU ( international unit = mezinárodních jednotek). Takové množství je obsaženo již v šesti gramech rybího tuku! Kávová lžička váží přibližně pět gramů.

Rybí tuk lze koupit v lékárně.

Zdrojem vitaminu D jsou nejen mořské nýbrž i sladkovodní ryby. Podle amerického ministerstva zdravotnictví je obsažena doporučená denní dávka vitaminu D v šedesáti gramech kapřího masa a osmdesáti gramech masa ze pstruha duhového chovaného v zajetí.

Domácí malochov ryb se proto nabízí jako zajímavá možnost, jak si v zimě zajistit dostatečnou dávku vitaminu D. Ryby lze chova v rybníčku o ploše nad 25 m2.

Jaké parametry by měl splňovat chovný rybník?

Hloubka. Alespoň 1,5 m, aby ryby mohly přezimovat pod ledem a aby se v létě mohly schovat před horkem do chladnější vody u dna.

Sklon břehů. Častou chybou bývá, že břehy rybníčku se dělají příliš příkré. To může být příčinou eroze, sesouvání břehů a poškození mrazem.

Budete mít zájem:  Které Vitamíny Se Nesmí Užívat Spolu?

U jílových rybníčků bez fólie nelze příkrý břeh utěsnit tak dokonale jílovými částečkami. Proto čím méně příkré břehy, tím lépe. Sklon břehu by neměl být více než asi jednatřicet stupňů.

Taková svažitost znamená, že na každý metr délky je převýšení 60 cm.

Zastíněnost. Alespoň část rybníka by měla být zastíněna, aby byl rybník chráněn proti přehřívání. Čím menší rybník, tím větší riziko přehřátí.

Krmení. Ryby se krmí pšenicí, kukuřicí, starým pečivem, zbytky od oběda (těstoviny, rýže, brambory). Kapři či amuři ocení ovocný strom, jako je třešeň nebo moruše vysazený u rybníka. Amur je býložravý, lze ho krmit posekanou trávou, jetelem, vojtěškou. Do teplé stojaté vody jsou vhodní kapři, do proudících chladnějších vod pstruzi.

Kolik ryb a v jak velkém rybníčku je potřeba si odchovat pro pokrytí potřeby vitaminu D na zimu?

Tady je hrubý odhad podložený výpočtem.

Rybník o rozloze 100 m2 a hloubce cca 1 m dokáže uživit 40 kaprů, kteří vyžadují asi 10 kg pšenice týdně. (Úživnost rybníka lze zvýšit hnojením.) Roční přírůstek kapra je přibližně 1 kg.

Každodenní šedesátigramová porce kapra od začátku listopadu do konce února (120 dnů) by znamenala celkovou spotřebu 7,2 kg kapřího masa.

Když započítáme váhu vnitřností, tak se dostaneme na přibližně 10 kg kapřího masa na osobu.

Čtyřčlenné rodině by tedy zahradní rybníček o rozloze 100 m2 dokázal pokrýt potřebu vitaminu D na celou zimu. A jako bonus k tomu lze připočíst zpestření jídelníčku vysoce kvalitním rybím masem z vlastního domácího chovu.

3) Pěstování hub.

  1. Prodejci zapařených jitrniček… Nekupujte potraviny vystavené slunci a prachu
  2. Vedle ryb jsou výtečným zdroje vitaminu D v zimním období houby.
  3. 284 gramů syrových lišek, 291 gramů syrových smržů nebo 360 gramů sušených houževnatců (šii-také) obsahuje dle údajů amerického ministerstva zdravotnictví doporučenou denní dávku vitaminu D.

To je slušné množství hub, které bychom museli každý den spořádat. Naštěstí existuje jednoduchá metoda, jak koncentraci vitaminu D v houbách zvýšit.

Stačí houby vystavit na nějaký čas ultrafialovému záření. Při jednom experimentu na maďarské univerzitě v Budapešti se zvýšil obsahu vitaminu D v žampionech po jejich osvícení ultrafialovým zářením na čtyřnásobek původní hodnoty.

Ještě zajímavější jsou výsledku experimentu, který popisuje americký mykolog Paul Stamets ve své knize Mycelium Running.

Stamets zjistil, že u čerstvě sklizených, doma vypěstovaných houževnatců vzrostl obsah vitaminu D ze 110 IU/100 g (mezinárodních jednotek na sto gramů) na neuvěřitelných 46 000 IU/100 g, když houby nechal dva dny venku na slunci lupeny vzhůru. Každý den šest hodin. Když je nechal ležet lupeny dolů, stoupl obsah vitaminu D „pouze“ na 10 900 IU. Třetí den se ovšem obsah vitaminu D začal snižovat.

To znamená, že pouhé dva gramy na slunci sušených houževnatců obsahují o trochu víc vitaminu D než je jeho doporučená denní dávka (600 IU).

Proto sušené houby mohou být vynikajícím zdrojem vitaminu D v zimě a na jaře. Když Stamets testoval sluncem sušené houby rok po sklizni, stále v nich ještě zůstalo významné množství vitaminu D. I když méně než hned po ozáření.

Je možné se vitaminem D předávkovat?

Ano, je to možné. Mezi příznaky předávkování patří nevolnost, zvracení, nechutenství, zácpa, slabost a hubnutí.

Maximální bezpečná hranice je podle amerického ministerstva zdravotnictví 3000 IU/den pro děti ve věku 1 – 8 let a 4000 IU pro starší děti a dospělé.

Jak se houby pěstují?

Velice snadno. Přes internet si objednáte sadbu. Igelitový pytel naplníte slámou a spaříte vařící vodou. Tím slámu sterilizujete a zbavíte plísní a spor nežádoucích hub. Sterilizovaný substrát naočkujete zakoupenou sadbou a pytel necháte v teple pokud možno při teplotě 28 ˚C. Třeba ve skleníku, máte-li možnost.

Přibližně za měsíc, jakmile podhoubí proroste substrátem, který tím zbělá, prořežete do pytle nožem otvory, z nichž budou růst plodnice, a pytel přemístíte na chladnější místo. Za pár týdnů můžete sklízet první plodnice.

Pro detailní návod na pěstování hub mrkněte na můj článek Samozásobitelské pěstování hlív. Popsaný postup lze použít i na jiné druhy hub než jsou hlívy. Třeba na houževnatce.

Další zdroje vitaminu D.

Menší množství vitaminu D je obsaženo rovněž v živočišném tuku, játrech, v mase nebo ve žloutku. Ovšem pro zajištění doporučené denní dávky by bylo třeba více než půl kg sádla, čtrnáct vajec, 30 litrů mléka nebo více než kilo jelita. I když je to zajímavý doplněk, je zřejmé, že na tyto zdroje se nelze spoléhat jako na hlavní.

Tady je tabulku nejlepších zdrojů vitaminu D, kterou jsem vytvořil na základě údajů amerického ministerstva zdravotnictví ohledně obsahu vitaminu D v potravinách. Jednotlivé zdroje jsou seřazeny od nejvydatnějších po méně vydatné. Zajímavé je, že třeba fazole, rajčata nebo salát neobsahují vůbec žádný vitamin D.

OBSAH VITAMINU D V POTRAVINÁCH – NEJVYDATNĚJŠÍ ZDROJE
Potravina Kolik IU je v 1 gramu Kolik gramů je třeba k zajištění DDD 600 IU
Rybí tuk, tresčí játra 100 6
Trsnatec lupenitý, syrový 11,228 53
Kapr, syrový 9,882 60
Pstruh duhový, z chovu, tepelně upravený 7,59 79
Žampion, vystavený ultrafialovému záření, grilovaný 5,239 114
Žampion, vystavený ultrafialovému záření, syrový 4,465 134
Liška obecná, syrová 2,111 284
Smrž, syrový 2,06 291
Houževnatec (šii-také), sušený 1,666 360
Kuřecí tuk, syrový 1,328 451
Vepřové sádlo 1,015 591
Štika 0,988 607
Sádlo 0,93 645
Vejce na tvrdo 0,867 692
Máslo 0,6 1000
Jelito 0,52 1153
Hovězí játra dušená nebo smažená 0,489 1226
Hovězí ledviny mírně vařené 0,447 1342
Vepřová klobáska 0,435 1379
Grilované vepřové, hovězí 0,352 1704
Houževnatec (šii-také), vařený, se solí 0,283 2120
Houževnatec (šii-také), vařený, se solí 0,283 2120
Hovězí krátká žebra 0,27 2222
Vařená hovězí klobáska 0,186 3225
Houževnatec (šii-také), syrový 0,157 3821
Kozí sýr, měkký typ 0,141 4255
Žampion, grilovaný 0,14 4285
Žampion, syrový 0,104 5769
Houby, konzervované 0,0769 7802
Mléko, plnotučné, zřejmě pasterizované 0,02 30000
Kuřecí prsa (brojler) 0,0117 51282

——————————————————————————————————————————————————–—-

O autorovi: Marek Kvapil zahradničí na svém pozemku na Hané. Je lektorem a organizátorem těchto kurzů: Semínkový kurz / Design permakulturní zahrady / Základy potravinové bezpečnosti.

Rady, jak se v létě ubránit otravám z jídla

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

V létě je riziko, že si z jídla přivodíte nepříjemné střevní problémy, daleko vyšší. Slunce a teplo umí udělat i z jinak bezproblémových potravin rizikové. Nač si dát pozor a čemu se raději vyhnout?

V teplém počasí byste si měli dát velmi záležet na tom, abyste nakupovali jen potraviny, které byly správně uskladněny. Důležité je samozřejmě i to, jak je uložíte a poté zpracujete vy. Někdy mezi vámi a infekcí stojí třeba jen špatně použitý nůž nebo neumyté ruce.

„V létě se zvyšuje riziko průjmových onemocnění a salmonely, proto je třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, omezit konzumaci rizikových potravin a dbát na důkladné tepelné zpracování.

Důležité je také důkladně omývat ovoce a zeleninu pitnou vodou, ze které byste také měli vařit,“ uvádí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Jak se proti riziku chránit?

Rizikem je každý prodej potravin, který neumožní je držet mimo teplo a slunce. Je jasné, že když trávíte den na koupališti, asi se nevyhnete občerstvení u stánku, ale dobře se dívejte, jak s jídlem zachází, mrkněte, zda na suroviny nesvítí sluníčko nebo nesedá hmyz. Umolousané tílko obsluhy a pach přepáleného oleje by vás měl odradit. A na co ještě pozor?

  • Rizikovou položkou je i led, který vám v restauracích či občerstveních dávají do nápojů – podle hygienických kontrol velmi často obsahuje bakterie, protože ho nepřipravují tak, jak by měli. Raději se bez něj obejděte – dvojnásob to platí v cizině.
  • Buďte ostražití i na tržnicích, pobyt na slunci a v teple nesvědčí vejcím, masu, měkkým uzeninám, mléčným výrobkům, ale ani ovoci a zelenině, které se mohou rychleji kazit a plesnivět.
  • I když máte šílenou chuť na třešně, které jste si koupili, vydržte to do chvíle, než je omyjete – nevíte, čí ruka na ně sahala.
  • V létě ještě víc hlídejte dobu spotřeby potravin, vždy si je prohlédněte a hledejte známky nezvyklého vzhledu, barvy či zápachu. Některé plísně nejsou vidět, ale mohou se prozradit právě nezvyklou vůní.
Budete mít zájem:  Příznaky Covid Po Dnech?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

V létě nemusí být bezpečný ani led, který si rádi přidáváte do pití…

A co si ohlídat na cestě z obchodu na váš stůl? I na maličkostech záleží:

  • Zkraťte maximálně cestu z obchodu do vaší ledničky. Není od věci použít chladicí tašku.
  • Hlídejte i ty potraviny, které považujete za zcela bezpečné – například pečivo. To může kvůli navlhnutí v sáčku rychleji plesnivět, aniž by to bylo na první pohled vidět.
  • Nekupujte nic, co jeví známky několikanásobného rozmrazení a zamrazení – třeba ledové hrudky na nanucích či v mrazené zelenině.
  • Ovoce a zeleninu před uskladněním prohlédněte a kusy s plísní vyhoďte, nestačí je jen vykrájet. Před konzumací je dobře omyjte v pitné vodě, i na nich totiž může být třeba bakterie E. coli.
  • Nenechávejte potraviny ležet volně tak, aby na ně mohl sedat hmyz.
  • Ani maso v chladničce nenechávejte dlouho, mleté byste měli spotřebovat raději ten samý den, kuřecí do dvou a hovězí do tří dnů.
  • Vajíčka by měla zůstat mimo ostatní potraviny, skořápky jsou plné bakterií. Vajíčka nemyjte, bakterie by se tak mohly dostat skořápkou dovnitř vajíčka.
  • Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často plesniví. „V chladničce vydrží den či dva, ale raději je rovnou spotřebujte. Pokud je potřebujete uschovat na více dní, je lepší je zmrazit,“ radí Josef Pizúr, provozní ředitel firmy Freshbedýnky.

Foto: Aleksandar Karanov, Shutterstock.com

Už při nákupu dobře sledujte dobu spotřeby a to, jak je maso uchováváno

Riziko nákazy můžete zásadně zvýšit i vy sami. Stačí, když se pustíte do přípravy pokrmů bez toho, že byste si řádně umyli ruce. Často dochází také ke „křížové“ kontaminaci.

Například při grilování, kdy stejným nožem a na stejném prkénku krájíte maso syrové i hotové. Dbejte na striktní oddělení surovin a syrového masa od hotových pokrmů.

Vyplatí se všechny pomůcky a povrchy omývat pitnou vodou.

V horku je lepší se vzdát krvavých steaků nebo tataráku a tepelně upravovat spíš menší kusy, aby byly dobře propečené. Volně v teple a na slunci nenechávejte ani dresinky či marinády!

Při vaření i grilování si to naplánujte tak, abyste hotové pokrmy co nejdřív i snědli. Pokojová teplota není pro jejich uchování vhodná, rozhodně ne na déle než dvě hodiny. Buď pokrm musíte udržovat při teplotě nad 60 °C, anebo rychle ochladit a dát do méně než 10 °C. A pokud budete již skladované jídlo znovu ohřívat, tak by mělo celé prohřát alespoň na 75 °C.

Houby rychle zpracujte, chraňte je před zapařením či plesnivěním, dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu a hotové raději hned snězte. Pokud chcete houby zamrazit, pak ideálně lehce povařené. A když je rozmrazíte, pak je zpracujte nebo vyhoďte.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Grilování může být rizikovou činností, pokud nedodržíte pár zásad

I když se budete držet všech zásad, může se stát, že se jídlem přece jen přiotrávíte. Poznáte to podle bolestí břicha, průjmu, zvracení a někdy i teploty.

Většinou to rychle přejde a stačí jen dieta a dostatečný pitný režim pro doplnění tekutin. Naopak se nedoporučuje užívat léky proti průjmu, které by s ním zastavily i vylučování bakterií. Vezměte si maximálně živočišné uhlí.

Varovným signálem je krev ve stolici. Pokud ji objevíte, jděte určitě k lékaři.

Nejobávanějším onemocněním z této skupiny je asi salmonelóza.

I tu lze ve většině případů zvládnout bez hospitalizace, největší komplikací jsou následky bolesti břicha a dehydratace kvůli průjmu a také možnost, že se bakterie salmonely dostanou dál do těla, kde se mohou stát příčinou zánětů. Proto je vždy lepší o prodělaném průjmovém onemocnění, které v tomto případě trvá asi týden, informovat lékaře.

Dáváte v létě větší pozor při nákupech potravin? Napište nám!

Kateřina Čepelíková

[5 minut čtení] Ještě než padla omezení vycestovat mimo okresy, zavítali jsme do Mlýna Perner, toho vůbec nejmodernějšího mlýna v Česku. Dozvěděli jsme se, k čemu tu mají vysavače a co zde stálo neuvěřitelných sto milionů korun. Ve mlýně už jsem b…[6 minut čtení] Distanční výuka naučila děti později vstávat, opomíjet snídani a zapomínat na svačiny. Díky tipům na vyvážené svačiny jim zase můžete vrátit režim, který je pro ně nesmírně důležitý. Online výuka zbořila řadu dobrých stravovacích n…[3 minuty čtení] Od 8. března 2021 je v obchodech nový Bio chléb Pernerka vyrobený z mouky Pernerky, podle receptury mlýna Perner, avšak vyroben na zakázku v pekařství Nopek. Co obsahuje a kde všude ho koupíte? Již začátkem února jsme vás jako prv…[3 minuty čtení] Mladá dvojice se rozhodla prorazit s českým veganským plátkem, kterým zpestříte svůj jídelníček klidně už tohle léto na domácím grilování. V čem se liší od veganských plátků, které jsou aktuálně na trhu, a jak se můžete dostat k j…[3 minuty čtení] Zlatka Otavová a Josef Maršálek dali hlavy dohromady a vymysleli dorty, které jsou ze samých dobrých surovin, dlouho vydrží a skvěle vypadají. Co v nich je, kde všude se mají prodávat a za kolik? Na pečení a zdobení dortů nemají v…[5 minut čtení] Podniky v srdci Prahy, kavárny řetězce CrossCafe nebo vyhlášený restaurant v Brně. Krize, která vypukla na gastro scéně, se nevyhnula žádnému podniku. Někteří bojují o přežití, dalším již koronakrize srazila vaz. Loňský rok se stal…[6 minut čtení] Rodinná manufaktura Naše Kaše přichází na trh s novinkou. Koronavirová doba jim dala čas potřebný k experimentování a kouzlení se surovinami, a tak si už pár týdnů můžeme užívat chuť jejich pečených granol a trvanlivé kaše. Čím vyn…[4 minuty čtení] Když mají malé děti v dosahu mouku nebo cukr, dokáží v kuchyni udělat pěkné dopuštění. Pod správným vedením ale mohou být těmi nejlepšími pomocníky. Kdy začít děti učit pomáhat v kuchyni a s čím? Práce z domova, do toho uvařit ryc…[3 minuty čtení] Společnost Spak kromě klasických majonéz a tatarek nabízí ke koupi i veganské produkty, které vypadají i chutnají jako jejich živočišné protějšky. Jaká je jejich cena a složení? Ať už chcete odlehčit svému jídelníčku od živočišnýc…[1 minuta čtení] Společnost REWE Group zavře 26. 2. další prodejnu ze svého řetězce supermarketů Billa. Kde konkrétně už si nenakoupíte a v jakých prodejnách se mění otevírací doba? Zatímco na podzim loňského roku Billa započala rekonstrukci svého…[4 minuty čtení] Luštěniny bychom měli mít na talíři dvakrát až třikrát týdně. Jenže namáčení nějakou dobu trvá, stejně tak vaření. Naštěstí už existují luštěniny ve formě, o níž se nám dříve ani nesnilo. Rychle využitelné a nesmírně chutné. Nadým…[1 minuta čtení] Jeden ze dvojice, která patnáct let účinkovala v kulinářském pořadu Kluci v akci, končí. Proč Filip Sajler pořad opouští a kdo ho nahradí? Začínal v televizním pořadu Kluci v akci, tančil ve StarDance, rozjel vlastní cateringovou … Margit Slimáková – Odbornice na zdravotní prevenci a výživu Olga Sehnalová – Česká lékařka a politička Marian Jurečka – Politik za KDU-ČSL Věra Jourová – Česká politička, podnikatelka, právnička
Budete mít zájem:  Jak vybrat správná rovnátka

Potraviny budou, nevykupujte obchody, vyzval Babiš. Prodavačky kolabují

Obchody zůstanou otevřené. Babiš na Primě i v České televizi vyzval občany, aby nenakupovali potraviny do zásoby. Podle premiéra bude i při zhoršení situace kolem koronaviru v Česku vždy potravin dost.

V některých řetězcích už se objevují poloprázdné regály. Lidé vykoupili hlavně konzervy, ale také některé druhy těstovin či mléčné výrobky. Nejen do hlavního města už dorazila panika, kterou se snaží vláda mírnit. Tuzemští zákazníci nakupují zásoby trvanlivých potravin nebo dezinfekčních prostředků. Tržby srovnatelné s vánočními nákupy hlásí online supermarkety. 

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jsou zaměstnanci obchodů přetížení. „Část prodavaček musela zůstat doma kvůli péči o děti.

Obchody přišly o posily ukrajinských prodavaček, které se vrátily domů, protože se na Ukrajině také uzavřely školy. V posledních dnech roste poptávka a práce je mnohonásobně víc.

Prodavačky a prodavači mají o třetinu víc práce než za normálních okolností,“ potvrdil pro iDNES.cz Prouza. 

Podle něj ale nehrozí, že by zásoby potravin došly. „Jídla je spousta, každý den pečlivě sledujeme zásoby. Všechny velké obchody mají naplněné sklady na 97-99 procent kapacity. Jídla ve skladech je dost.

Vláda nám garantovala, že udělají všechno pro to, aby hranice byly co nejpropustnější. Kdyby vznikaly dlouhé kolony, otevřou se pro kamiony další přechody.

Myslím, že v tomto vláda zafungovala velmi profesionálně,“ sdělil Prouza. 

Nákupy větší než na Vánoce

„Na našich prodejnách prodavačky nekolabují. V tuto chvíli jich máme dostatek. Opatření ohledně uzavření škol pro nás znamenalo jisté výpadky pracovníků, nicméně není to nic závratného.

Zaměstnancům jsme dali poměrně hodně možností pro to, aby si směny upravili,“ řekla tisková mluvčí Billy Dana Bratánková s tím, že situaci zatím mají pod kontrolou. „Jsme dostatečně zásobeni, centrální sklady máme naplněné. Lidé se nemusí obávat.

Pokud dojde k vyprodání nějakého zboží, další den bude znovu zásobeno,“ uklidnila.  

„Zájem je především o trvanlivé zboží a balené vody. Výrazně stoupá hodnota nákupu i jeho hmotnost,“ popsal už minulý týden iDNES.cz ředitel e-shopu Košík.cz Tomáš Jeřábek. Poptávka podle něj převýšila i období vánoční špičky.

Kromě potravin už delší dobu není prakticky možné v lékárnách či obchodech sehnat respirátory. Úplně vyprodané jsou respirační masky s nanofiltry například v síti lékáren Dr. Max, která je se stovkami poboček největší na trhu.

Vláda dnes kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav. Omezení se dotknou cest přes hranice a provozu restaurací, lidem se zavřou posilovny, kluby i knihovny, zakázány budou akce nad 30 účastníků.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Potraviny, které vás dokáží ochránit před spálením od slunce

S létem mnohdy přichází i spálení od slunce. Potrápit nás vědí hlavně první letní paprsky na pokožce, kterou míváte jinak zahalenou. Existují však jednoduché potraviny a jídla, která mají sílu ochránit pokožku zevnitř, třeba je však začít jíst co nejdříve.

Chraňte pokožku zevnitř

Spálení od slunce neznamená pouze bolest, puchýře a loupající se kůži. Může také vyvolat trvalé změny na kůži, což vede k trvalé změně barvy. Může se objevit tmavší kůže, pihy, stařecké skvrny či různé formy rakoviny kůže.

Odstín kůže a spálení od slunce

Ke spálení od slunce dochází, pokud jste nadměrně dlouho vystaven ultrafialovým paprskům. Závažnost spálení od slunce je v nepřímém poměru k množství kožního pigmentu, melaninu. Světlá pleť obsahuje relativně málo melaninu. Tmavá pleť obsahuje množství melaninu.

Melanin je obrovská molekula vytvořena spojením menších molekul aminokyseliny tyrosin. Vytváří se ve speciálních kožních buňkách známých jako melanocyty. Ty následně tvoří melanozomy, které se vstřebávají do vrchních vrstev kůže.

Melanin absorbuje sluneční světlo a sluneční světlo stimuluje tvorbu melaninu. Pokud je kůže vystavena příliš velkému množství ultrafialového záření, které již melanin nedokáže absorbovat, přechází nadbytečné záření do DNA vrchních vrstev kožních buněk známých jako keratinocyty.

Pokud se DNA v těchto buňkách naruší, stanou se z nich „buňky spálené od slunce“. A ty jsou naprogramovány na odumření. Zánětlivé procesy tyto buňky odstraní, aby se následně mohla obnovit zdravá kůže. Proces pročišťování kůže způsobuje bolest, zarudnutí a zánět.

Ničení DNA buněk pokračuje až do 24 hodin od pobytu na slunci a pak vymizí.

Silný imunitní systém způsobuje závažnější spálení od slunce

Imunitní systém starších lidí je obvykle méně aktivní, způsobuje méně závažnou zánětlivou reakcí na spálení od slunce. Imunitní systém dětí a dospívajících je mnohem aktivnější a způsobuje závažnější zánětlivé reakce na spálení od slunce.

Pokud máte v kůži velmi málo melaninu, spálíte se mnohem snadněji. Spálení od slunce však nemusí vyústit v trvalé změny barvy kůže způsobené zvýšenou tvorbou melaninu. Máte totiž méně melanocytů, které by ho tvořily. Pokud máte v kůži hodně melaninu, spálíte se s menší pravděpodobností.

Jste však mnohem náchylnější k trvalým změnám barvy kůže při opálení.

Prevence je lepší než léčba

Nejúčinnější přístup k léčbě spálení od slunce je jeho prevence. Vyhýbejte se slunci, noste oděv, který vás chrání, používejte opalovací krém s ochranným faktorem 15 a více. Výška ochranného faktoru vám přibližně ukáže, jak dlouho můžete být na slunci, aniž byste se spálili.

Pokud se například bez použití opalovacího krému běžně spálíte po deseti minutách, budete s SPF 15 chráněn 150 minut. Lidé se světlou pokožkou, lidé, kteří tráví většinu dne venku, lidé žijící ve vysokých nadmořských výškách nebo lidé, kteří se velmi potí, by měli používat opalovací krém s ochranným faktorem více než 15.

Koupání a pocení výrazně snižuje účinek SPF při jakémkoliv opalovacím krému .

Proti spálení od slunce vám však může pomoci i změna stravování.

Oranžová zelenina jako prevence spálení od slunce

Pokud existuje možnost změny stravování, při níž by došlo k obrovskému rozdílu v tom, jak snadno se na slunci spálíte, je to tato! Denně jezte oranžovou zeleninu – ať už mrkev nebo sladké brambory. Pokud chcete přidejte si do jídelníčku palmové srdíčka (palmito – vnitřní křehké části kmenů mladých palem) nebo palmový olej.

Také pomáhá vyhýbat se celeru a čínským bylinným čajem obsahujícím dong quai nebo psoraleu. Celer, určité čínské bylinky i třezalka tečkovaná mohou zvyšovat citlivost pokožky na slunce. Naopak, beta karoten citlivost kůže na slunce snižuje.

Biotin – často používaný lék pro zdravou kůži, vlasy a nehty.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector