Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Pokud jste doteď nebyli moc velkými příznivci pití čaje, udělejte si chvilku na přečtení následujícího článku a najděte si svého čajového favorita. Některé druhy čajů mají až zázračné účinky na zdraví. Vhodným výběrem čaje můžete např. snížit zánětlivost, krevní tlak nebo LDL cholesterol a zabránit oxidačnímu stresu.

Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokáží nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek (yerba).

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu [1].

Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus.

Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk. [2]

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

2) Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen.

Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti [4].

4) Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu.

Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob [5].

Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby. 

6) Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny.

Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost.

Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus [7].

Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

8) Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

9) Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.

10) Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.

Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.

Veronika Halusková

Proč je zdravé pít zelený čaj?

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

I když je čaj oblíbený po celém světě, existuje mnoho variací. Jedním z nejpopulárnějších, historicky i dnes, je zelený čaj.

Ať už díky své chuti nebo široké škále zdravotních výhod, najdete zelený čaj v několika formách a obvykle i ve vašem místním supermarketu.

I když možná víte, že jde o zdravou volbu, znáte opravdu všechny jeho potenciální přínosy pro zdraví? Tento článek představuje některé z nejlépe osvědčených zdravotních přínosů pití zeleného čaje.

Co je to zelený čaj?

Většina čaje konzumovaného po celém světě pochází ze stejné rostliny, Camellia Sinensis. Variace bílého čaje, zeleného čaje, černého čaje a čaje oolong jsou založeny na stupni fermentace a zpracování.

Zelený čaj je nefermentovaná nebo druhá nejméně zpracovaná forma a většina světového zeleného čaje pochází z Číny. Pouze bílý čaj prochází méně zpracováním, ale není pěstován dostatečně dlouho na to, aby vyvinul některé ze silných sloučenin zeleného čaje.

Zdravotní účinky zeleného čaje

Zelený čaj přirozeně obsahuje katechiny, což je specifický typ flavonoidu (z polyfenolů) nebo rostlinné živiny, které obsahují silné antioxidanty. Katechiny tvoří většinu pevné části listu zeleného čaje a jsou hybnou silou mnoha zdravotních výhod spojených se zeleným čajem.

Zelený čaj obsahuje čtyři hlavní katechiny, z nichž nejvýznamnější jsou EGCG.

Zelený čaj vykazuje silnou antioxidační aktivitu

Ukázalo se, že EGCG v zeleném čaji hraje hlavní roli při snižování poškození buněk a růstu potenciálně škodlivých buněk, které mohou nastat při oxidaci nebo jiných typech poškození buněk.

Zatímco se tato oblast stále zkoumá, můžete myslet na antioxidanty, jako je preventivní medicína, která vám pomůže chránit tělo před poškozením souvisejícím s chorobami nebo stárnutím.

Zelený čaj může předcházet srdečním chorobám

Dlouhodobé studie velkých skupin v Japonsku ukázaly nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění u lidí, kteří pili více zeleného čaje každý den oproti těm, kteří tak neučinili.

Zatímco množství čaje konzumovaného v několika studiích týkajících se srdečních chorob se lišilo, celkovým trendem je lepší kardiovaskulární zdraví u lidí, kteří pravidelně pijí zelený čaj.

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Zelený čaj může zlepšit průtok krve

Vědci se domnívají, že zelený čaj může zlepšit průtok krve a následně zabránit mnoha chorobám spojeným se srdcem. Celkový přínos pro zdraví a prevenci srdce je hlavním důvodem konzumace zeleného čaje.

Zelený čaj může pomoci snížit tělesný tuk

V jiné studii zaměřené na zdraví srdce bylo zjištěno, že extrakt ze zeleného čaje pomohl účastníkům snížit jejich tělesný tuk přibližně o 10%. Snížení tělesného tuku o 10%, zejména u osob s nadváhou nebo obezitou, může mít významný dopad na snížení rizika chronických onemocnění.

Zelený čaj může pomoci při hubnutí

Ztráta tělesného tuku je klíčem k hubnutí, zvláště pokud chcete zachovat svaly. Zelený čaj má přirozeně příjemnou chuť a má nízký obsah kalorií, pokud ho můžete pít bez přidání sladidel, jedná se o nízkokalorický přirozený energetický přírůstek, který podporuje také nižší příjem kalorií.

Zelený čaj by mohl pomoci snížit zánět

Zatímco kardiovaskulární onemocnění je často spojeno se zánětem, existuje mnoho dalších stavů, jako je bolest kloubů a kožní onemocnění, které jsou ovlivněny zánětem. Silný antioxidační účinek spojený s protizánětlivými vlastnostmi dává zelenému čaji spoustu slibů pro ty, kteří bojují s těmito typy zdravotních stavů.

Zelený čaj vykazuje antimikrobiální vlastnosti

Bylo prokázáno, že zelený čaj pomáhá v boji proti bakteriím a potenciálně předchází infekci. Souvisí to se zastavením bakterií na buněčné úrovni, také s viry a houbami. Prevence infekce je klíčovým způsobem, jak zůstat zdraví. To může být také důvod, proč zelený čaj pomáhá předcházet zápachu z úst.

Budete mít zájem:  Cizí másla obsahují moc vody

Druhy zeleného čaje

Zelený čaj má mnoho podob! Zde je několik nápadů, jak získat pravidelně zelený čaj ve své stravě:

Zelený čaj v lahvi

Zelený čaj si můžete koupit téměř kdekoli. Snažte se vyhnout těm, které obsahují přidané cukry (dokonce i přírodní cukr, jako je med), které mohou působit proti některým zdravotním výhodám.

Sypaný listový čaj

Pokud máte rádi proces vaření čaje doma a máte správné zásoby, nákup sypaného zeleného čaje je jednou z možností, jak ho vypít. 

Sáček čaje

Levný a snadno použitelný na cestách, můžete si uvařit svůj vlastní zelený čaj ze sáčku s horkou vodou, nebo přes noc se studenou vodou na ledový zelený čaj. 

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Matcha

Oblíbenou formu zeleného čaje, matcha najdete v mnoha kavárnách a můžete si koupit matcha prášek, který si můžete připravit k pití na doma. 

Doplňky

Nemáte rádi pití čaje nebo nejste fanouškem jeho chuti? Můžete vyzkoušet doplňky zeleného čaje a získat všechny výhody zeleného čaje bez pití šálků čaje každý den. I když si lidé po stovky let mysleli, že nám zelený čaj přináší velké výhody, nyní existují vědecké důkazy, které jej podporují

  • Závěr
  • Se zeleným čajem můžete získat stejnou dávku kofeinu, jakou hledáte z kávy nebo jiných kofeinovaných nápojů, ale získáte ještě větší klid s vědomím, že konzumujete antioxidační nápoj, který zvyšuje vaši energii i zdraví.
  • V naší nabídce sportovního oblečení najdete nejen legíny do fitka, ale také i legíny na běhání, na kolo nebo na brusle.

Černý čaj a zdraví: 10 vědecky ověřených účinků, kolik denně pít?

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Černý čaj je hned po vodě nejkonzumovanějším nápojem na světě. připravuje se spařením listů čajovníku čínského (latinsky Camellia sinensis, někdy také označovaný jako téovník čínský) horkou vodou.

  • Pro dosažení různých chutí se do listů čajovníku čínského někdy přidávají také další rostliny, jako jsou Earl Grey nebo masala chai.
  • Černý čaj má výraznější chuť a obsahuje více kofeinu než ostatní druhy čajů, ale stále je v něm méně kofeinu, než v kávě.
  • Černý čaj má řadu kladných účinků na zdraví, protože obsahuje antioxidanty a zdraví prospěšné látky s protizánětlivým účinkem.
  • Tento článek popisuje 10 vědecky ověřených zdravotních účinků černého čaje.

Má antioxidační účinky

  1. Antioxidanty jsou látky s mnoha kladnými účinky na zdraví.
  2. Jejich dostatečný přísun pomáhá odstranit volné radikály z organizmu, které poškozují buňky v těle, což snižuje riziko mnoha chronických onemocnění (1,2).

  3. Mezi látky s antioxidačnímu účinky, které se nachází v některých potravinách a nápojích, včetně černého nebo zeleného čaje, patří například polyfenoly.
  4. Hlavními polyfenoly s antioxidačními účinky, které obsahuje černý čaj, jsou katechiny, teaflaviny a tearubiginy (3).

Jedna studie na laboratorních potkanech zkoumala účinky teaflavinů z černého čaje v léčbě a prevenci diabetu, obezity a vysokého cholesterolu. Výsledky naznačují, že teaflaviny pomáhají snižovat cholesterol a glykémii (hladinu glukózy v krvi) (4).

Další studie zkoumala účinky katechinů z extraktu (výtažku) ze zeleného čaje na tělesnou hmotnost. Bylo zjištěno, že účastníci, kteří konzumovali každý den 690 mg čajových katechinů po dobu 12 týdnů, měli po ukončení studie méně tělesného tuku (5).

  • I když na trhu existuje mnoho doplňků stravy s antioxidanty (jako jsou například doplňky stravy s resveratrolem, rutiny či jinými rostlinnými látkami), nemá smysl je kupovat.
  • Vždy je nejlepší přijímat antioxidanty v přirozené formě z potravin a nápojů.
  • Některé studie dokonce naznačují, že doplňky stravy s antioxidanty mohou závažným způsobem poškodit zdraví (6).

Shrnutí: Černý čaj obsahuje rostlinné polyfenoly, které mají silné antioxidační účinky. Dostatečný přísun antioxidantů v potravě snižuje riziko chronických onemocnění a zlepšuje celkový zdravotní stav organizmu.

  1. Další skupinou antioxidantů, které černý čaj obsahuje, jsou látky označované jako flavonoidy.
  2. Ty pomáhají zlepšovat zdraví srdce a cév.
  3. Kromě černého čaje, je bohatým zdrojem flavonoidů také zelenina, ovoce, červené víno a hořká čokoláda.
  4. Dostatečný přísun flavonoidů v potravě můžepomoci v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, protože snižuje řadu rizikových faktorů, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a triglyceridy v krvi a pomáhají také v prevenci obezity (7).
  5. Jedna randomizovaná, placebem kontrolovaná studie zjistila, že u lidí, kteří po dobu 12 týdnů pili černý čaj, došlo ke snížení koncentrace triglyceridů v krvi o 36 %, ke snížení glykémie (cukru v krvi) o 18 % a ke snížení poměru LDL/HDL cholesterolu v plazmě o 17 % (8).
  6. Další studie zjistila, že lidé, kteří pili 3 šálky černého čaje denně mají o 11 % nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění (9).
  7. Pravidelné pití černého čaje tak představuje jednoduchý způsob jak zařadit do svého jídelníčku zdraví prospěšné antioxidanty, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění srdce a cév.

Shrnutí: Černý čaj obsahuje flavonoidy, které prospívají srdci. Studie naznačují, že pravidelné pití černého čaje snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

V lidském organizmu najdeme několik lipoproteinů, které slouží pro „přepravu“ cholesterolu v těle.

Mezi dva nejhlavnější patří takzvané lipoproteiny o nízké hustotě (takzvané LDL lipoproteiny, z anglického „Low-Density Lipoproteins“) a lipoproteiny s vysokou hustotou (takzvané HDL lipoproteiny, z anglického „High-Density Lipoproteins“).

LDL je považován za „zlý“ lipoprotein, protože přivádí cholesterol z jater do buněk. Naproti tomu HDL je považován za „hodný“ cholesterol, protože odvádí cholesterol z buněk do jater, odkud je pak vyloučen z těla ven.

  • Pokud je v těle příliš mnoho cholesterolu navázaného na LDL lipoproteiny, může docházet k jeho usazování v cévách a vznikají tak sklerotické pláty, které cévy ucpávají, zhoršují proudění krve a zvyšují riziko různých onemocnění, jako jsou například infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.
  • Některé studie naznačují, že pití černého čaje pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi.
  • Jedna randomizovaná studie naznačuje, že pití 5 šálků černého čaje denně snižuje hladinu LDL cholesterolu u osob s lehce až středně zvýšeným cholesterolem v krvi v průměru o 11 % (10).
  • Další randomizovaná studie na 47 účastnících, která trvala tři měsíce, srovnávala účinky tradičních čínských extraktů z černého čaje a placeba na snižování hladiny LDL cholesterolu v krvi.
  • Výsledky studie byly zajímavé.
  • U účastníků, kteří pili černý čaj došlo nejen k podstatnému snížení LDL cholesterolu v krvi, oproti lidem, kteří pili placebo, ale navíc nemělo pití černého čaje žádné nežádoucí účinky.
  • Podle autorů studie tak černý čaj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu u osob s vyšším rizikem infarktu myokardu či obezity (11).

Shrnutí: LDL a HDL lipoproteiny jsou hlavními přenašeči cholesterolu v těle. Nadbytek LDL cholesterolu v těle zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévní mozkové příhody. Studie naznačují, že černý čaj pomáhá snižovat množství LDL cholesterolu v organizmu.

  1. Studie naznačují, že některé druhy střevních baktérií podstatně ovlivňují celkový zdravotní stav organizmu.
  2. V trávicím traktu se nachází miliardy baktérií a také 70 – 80 % celého imunitního systému lidského těla (12).
  3. Zatímco některé střevní baktérie jsou zdraví prospěšné, jiné mohou naopak škodit.

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Pravidelné pití černého čaje zlepšuje zdraví trávicího traktu a střevního mikrobiomu

Studie naznačují, že střevní mikrobiom hraje důležitou roli v prevenci střevních zánětlivých onemocnění (například Crohnovy choroby), diabetu druhého typu, kardiovaskulárních chorob, obezity a dokonce i rakoviny (13).

Vzhledem k tomu, že černý čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají udržovat zdraví střevního mikrobiomu, podporují růst zdraví prospěšných střevních baktérií a naopak potlačují růst zdraví škodlivých baktérií, jako jsou například salmonely, může se uplatnit i v prevenci výše uvedených onemocnění (14).

Navíc má černý čaj antimikrobiální vlastnosti a zabíjí zdraví škodlivé mikroorganizmy, které narušují střevní sliznici. To přispívá ke zlepšení imunity a současně podporuje růst zdraví prospěšných baktérií ve střevě.

Nicméně výše uvedené studie jsou zatím předběžné a je zapotřebí provést další klinická hodnocení, abychom účinky černého čaje na imunitu a zdraví trávicího traktu lépe poznali (15).

Shrnutí: V trávicím traktu žijí miliardy baktérií a nachází se zde většina imunitního systému. Polyfenoly a další látky s antimikrobiálním účinkem, které obsahuje černý čaj, mohou pomoci zlepšit zdraví trávicího traktu a posílit imunitu.

Vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze) celosvětově postihuje více než 1 miliardu lidí (16).

Hypertenze zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Kromě toho je také významným rizikovým faktorem pro selhání ledvin, ztrátu zraku a další onemocnění.

Pokud již máte vysoký krevní tlak, měli byste vyhledat lékařskou pomoc a nechat si předepsat léky na jeho snížení.

Kromě léků vám lékaři doporučují také změny stravovacích návyků a dostatek pohybu, což rovněž pomáhá krevní tlak do jisté míry snížit (17).

Jedna randomizovaná, placebem kontrolovaná studie zkoumala účinky černého čaje na vysoký krevní tlak. Účastníci poli po dobu šesti měsíců tři šálky černého čaje denně.

  • Ve srovnání s placebem, měli účastníci studie, kteří pili černý čaj po ukončení studie podstatně nižší systolický i diastolický krevní tlak (18).
  • Nicméně výsledky ostatních studií, které zkoumaly jaké má černý čaj účinky na krevní tlak, jsou rozporuplné.
  • Meta analýza pěti studií, kterých se zúčastnilo celkem 343 lidí, sledovala účinky pití černého čaje na krevní tlak po dobu čtyř týdnů.
  • I když bylo u konzumentů černého čaje zjištěno určité snížení krevního tlaku, nejednalo se o statisticky významnou hodnotu a nelze tak černý čaj na snižování krevního tlaku jednoznačně doporučit (19).
  • Nicméně každodenní pití černého čaje, v kombinaci s ostatními změnami životního stylu, jako je dostatek pohybu, zdravé stravování a snižování stresu, může v léčbě vysokého krevního tlaku pomoci.
Budete mít zájem:  Hynku, Viléme, Jarmilo, Darwine!

Shrnutí: Vysoký krevní tlak je příčinou mnoha zdravotních komplikací. Některé studie naznačují, že pravidelné pití černého čaje snižuje systolický i diastolický krevní tlak, ale výsledky nejsou jednoznačné, takže nemůžeme jásat předčasně.

  1. Cévní mozková příhoda vzniká v případě ucpání cév zásobujících mozek krví krevní sraženinou (ischemická cévní mozková příhoda) nebo jejich prasknutím (hemoragická cévní mozková příhoda) a je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí (20).
  2. Vhodnou prevencí lze snížit riziko cévní mozkové příhody až o 80 %.
  3. Riziko cévní mozkové příhody lze snížit změnou stravovacích návyků, dostatkem pohybu, udržováním krevního tlaku ve zdravém rozmezí a zanecháním kouření (21).
  4. Studie naznačují, že i černý čaj pomáhá snížit riziko cévních mozkových příhod.
  5. V jedné studii autoři sledovali 74 961 lidí po dobu 10 let a zjistili, že ti kdo každý den pili čtyři a více šálků černého čaje měli o 32 % nižší riziko cévní mozkové příhody, než ti, kdo čaj nepili (22).
  6. Další studie hodnotila data z devíti klinických hodnocení, kterých se zúčastnilo více než 194 965 účastníků a lékaři zjistili, že lidé, kteří každý den pili více než 3 šálky čaje (bez ohledu na to, zda se jednalo o zelený nebo černý čaj) měli o 21 % nižší riziko cévní mozkové příhody než lidé, kteří pili méně než jeden šálek čaje denně (23).

Shrnutí: Cévní mozková příhoda je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí. Studie naznačují, že pravidelné pití černého nebo zeleného čaje snižuje riziko tohoto onemocnění.

Vysoká hladina glukózy v krvi zvyšuje riziko zdravotních komplikací, jako jsou například diabetes druhého typu, obezita, kardiovaskulární onemocnění, selhání ledvin nebo deprese (24, 25).

Konzumace velkého množství sacharidů, zejména ve formě slazených nápojů, podstatně zvyšuje glykémii tím i riziko diabetu druhého typu (26).

Po konzumaci sacharidů, slinivka začne uvolňovat hormon inzulin, který zajišťuje vstup glukózy do svalových buněk, kde je využívána jako zdroj energie. Pokud konzumujeme více cukrů než tělo potřebuje, ukládá se jeho přebytek do zásoby jako tělesný tuk.

Neslazený černý čaj nejen skvěle chutná, ale navíc zvyšuje aktivitu inzulinu v těle a snižuje tak rezistenci buněk na tento hormon (která vzniká při opakovaném a dlouhodobém přetěžování organizmu nadbytkem nezdravých cukrů).

Jedna laboratorní studie zkoumala účinky černého čaje na fungování inzulinu v těle a zjistila, že černý čaj zvyšuje aktivitu inzulinu v organizmu více než 15x.

Proč pravidelně pít černý čaj? Zde je 10 zdravotních účinků černého čaje.

Černý čaj pomáhá snižovat glykémii zvýšením aktivity hormonu inzulinu

  • Odborníci se domnívají, že za snižováním inzulinové rezistence a zvyšováním aktivity tohoto hormonu v organizmu stojí látka ze skupiny katechinů, zvaná epigalokatechin galát (27).
  • Vzhledem k tomu, že černý čaj je bohatým zdrojem epigalokatechin galátu, může zvyšovat aktivitu inzulinu v organizmu.
  • Další studie na laboratorních myších srovnávala účinky extraktů ze zeleného a černého čaje na hladinu glukózy v krvi a zjistila, že jak černý, tak zelený čaj snižují glykémii a zlepšují metabolismus sacharidů jako celku (28).

Shrnutí: Inzulin je hormon, který je odpovědný za metabolismus sacharidů. Neslazený černý čaj je skvělým nápojem, který pomáhá zvýšit aktivitu inzulinu v organizmu a snižuje glykémii.

  1. Existuje více než 100 různých druhů nádorových onemocnění a některým z nich nelze předcházet.
  2. Nicméně černý čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají zpomalovat růst a množení nádorových buněk.
  3. Jedna laboratorní studie zkoumala působení polyfenolů z černého a zeleného čaje na nádorové buňky a zjistila, že oba tyto čaje zpomalují růst a množení nádorových buněk (29).
  4. Jiná studie sledovala účinky polyfenolů v černém čaji na nádory prsu a zjistila, že černý čaj pomáhá v prevenci a šíření hormonálně podmíněných nádorů prsu (30).
  5. Nicméně nejásejme předčasně.
  6. Černý čaj ani žádné jiné přírodní léky rakovinu porazit nedokážou.
  7. Můžete ho pít a neuškodí vám, ale vždy je nutné absolvovat také vědecky ověřenou odbornou léčbu rakoviny a nespoléhat se na neověřené přírodní léky.
  8. Navíc je nutné účinky černého čaje na nádorová onemocnění ještě více prozkoumat, než začneme pacientům cokoli doporučovat.

Shrnutí: Černý čaj obsahuje polyfenoly, které mohou zpomalit množení a růst nádorových buněk. Jeho pitím sice rakovinu nevyléčíte, ale rozhodně vám neuškodí.

  • Černý čaj obsahuje kofein a také aminokyselinu zvanou L-theanin, které pomáhají zlepšovat bdělost a soustředění.
  • L-theanin zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku, které navozují uvolnění a zlepšují soustředění.
  • Studie zjistily, že nápoje obsahující L-theanin a kofein mají nejvyšší účinky na soustředění, právě díky kombinaci jejich účinků a díky skutečnosti, že L-theanin pomáhá zlepšit soustředění (31).
  • Proto se lidé, kteří pijí čaj cítí méně unaveni a lépe se soustředí než lidé, kteří pijí kávu, a to i přes to, že káva obsahuje více kofeinu než čaj.
  • Dvě randomizované studie zkoumaly účinky černého čaje na přesnost a bdělost a na základě vlastního hodnocení účastníků zjistily, že černý čaj zvyšuje přesnost a zlepšuje soustředění, ve srovnání s placebem (32).
  • Díky tomu je černý čaj skvělým nápojem, pokud chcete snížit únavu a zvýšit soustředění bez toho, aniž byste do sebe ládovali velké dávky kofeinu.
  • Shrnutí: Černý čaj obsahuje méně kofeinu než černá káva, ale díky tomu, že obsahuje i aminokyselinu L-theanin, dokáže lépe než káva zvyšovat aktivitu alfa vln v mozku, což zlepšuje soustředění a snižuje únavu.
  • Černý čaj je nejen velice zdravý, ale jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.
  • Nejprve do čajového sítka dejte 2 – 3 gramy čajových lístků (toto množství vystačí zhruba na jeden šálek o objemu 120 ml).
  • Poté uvařte vodu a přelijte jí přes sítko s čajovými lístky a nechte 3 – 5 minut louhovat podle toho jak silný čaj chcete.
  • Vyjměte sítko s čajovými lístky z vody, nechte vychladnout a užijte si skvělou chuť.

Shrnutí: Příprava černého čaje je jednoduchá. Stačí jen spařit čajové lístky horkou vodou.

  1. Neexistují žádná konkrétní doporučení ohledně konzumace černého čaje, nicméně pro většinu lidí platí, že by neměli překračovat 3 – 4 šálky černého čaje denně (500 ml).
  2. Těhotné a kojící ženy by neměly pít více než 2 šálky černého čaje denně.
  3. Konzumace více než 5 šálků černého čaje denně může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou bušení srdce, bolesti hlavy, nervozita, průjmy, podráždění, zmatenost, třes, brnění končetin a křeče.
  4. Za těmito nežádoucími účinky stojí kofein, jehož nadbytek v těle je vyvolává.
  5. Protože každý druh čaje obsahuje jiné množství kofeinu a navíc také celkové množství kofeinu závisí na době louhování, jsou výše uvedené denní doporučená množství černého čaje jen orientační a pokud pijete silnější čaj s vyšším obsahem kofeinu, je nutné denní množství černého čaje ještě snížit.

Co si z článku odnést?

  • Neslazený černý čaj je skvělý nízkokalorický nápoj, který obsahuje menší množství kofeinu než káva či energetické nápoje.
  • Má silnou a jedinečnou chuť, obsahuje velké množství antioxidantů a kladně působí na naše zdraví.
  • Pomáhá například snížit cholesterol a krevní tlak a zlepšovat zdraví trávicího traktu.
  • Navíc je jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá a můžete ho tak snadno zařadit do svého jídelníčku.
  • Konzumace 3 – 4 šálků černého čaje denně (500 ml) je pro většinu lidí bezpečná a nebývá spojena s nežádoucími účinky.
  • V těhotenství a při kojení by ženy neměly pít více než 2 šálky černého čaje denně.

FAQ | Matcha Tea

Co je matcha?

Matcha je druh zeleného čaje, který se pěstuje už více než 800 let. Zpočátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, ale postupem času si našel cestu k mnohem širšímu spektru zákazníků. V současné době si tento čaj můžeme vychutnávat i u nás v Evropě.

Čajové lístky se týdny před sklizní zastíní tak, aby k nim pronikalo minimum slunečních paprsků. Čerstvé čajové lístky se usuší a následně rozemelou na jemný prášek. Výsledkem je pozoruhodně zelený nápoj s báječnou chutí a výjimečným aroma.

Čaj matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.

Jak poznám kvalitní matcha?

Stejně jako např. u vína, i u čaje matcha nalezneme široké spektrum tříd a jakostí.

Při zkoumání kvality čaje je dobré věnovat pozornost několika faktorům, mezi něž patří:
CHUŤ
Vysoce kvalitní matcha je jemný, hladký a mírně sladce chutnající nápoj s minimálním náznakem trpkosti.

Sladká chuť je zásluhou rostlinných vláken a L-theaninu, přirozeně se vyskytující aminokyseliny. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram čaje.
BARVA
Kvalitní matcha má smaragdově zelenou barvu.

Budete mít zájem:  Jak se pozná autoimunitní onemocnění?

V případě horší kvality se barva mění spíše na žlutohnědou. Spolu s horší kvalitou se výrazně mění i chuť čaje.
CERTIFIKACE
Vyžadujte po prodejcích čaje matcha certifikace. Minimálně certifikaci původu. Na trhu je velké množství levných náhražek z Číny. Pamatujte, že matcha musí být vždy z Japonska.

Proč mi čaj matcha nechutná?

Současná nabídka v obchodech zahrnuje množství špatně zpracovaných potravin, ve kterých je obsažena spousta cukrů a umělých sladidel.

V důsledku toho nejsou naše chuťové pohárky zvyklé na nepřislazovanou chuť přírodních produktů a začít pít zelený čaj v jeho čisté podobě někdy vyžaduje více úsilí. Mnoho lidí však po několika pokusech zjistí, že jim neslazený čaj velice chutná.

V případě, že i po několika pokusech Vám čaj nezachutná, doporučujeme sladit přírodním sladidlem, jako je například med. Velmi oblíbenou variantou je Matcha Tea s přírodním sirupem z bezinky anebo Matcha Latté.

Jaký je rozdíl mezi čajem matcha a kávou?

Základním rozdílem mezi matcha a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant. Matcha obsahuje teofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů, aminokyselin a antioxidantů.

Podstatný rozdíl je v uvolňování energie. Kofein z kávy dosahuje vrcholu zhruba 30 minut po požití a po dvou až třech hodinách jeho efekt mizí úplně a nastupuje únava.

Energie z čaje matcha se, vzhledem k dalším látkám v něm obsaženým, uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin.

  • Mohou čaj matcha děti?
  • Podle studie kanadské potravinářské inspekce, která byla zpracována pro děti do 12 let, mohou čaj i děti, ale v omezeném množství:
    4–6 let: 45 mg = 1,5 g čaje matcha/den
    7–9 let: 63 mg = 2,1 g čaje matcha/den
  • 10–12 let: 85 mg = 3,2 g čaje matcha/den
  • Mohou čaj matcha těhotné a kojící ženy?

Těhotné a kojící ženy mohou konzumovat matcha v omezeném množství. Doporučujeme vždy 2 g denně. To se rovná dvěma šálkům čaje za den. Příležitostně můžete vyzkoušet i 4 g za den, tuto dávku však považujeme za maximum a doporučujeme ji nepřekračovat.

Jsou s konzumací čaje matcha spojena nějaká zdravotní rizika?

Denní příjem čaje matcha u dospělého člověka by neměl přesáhnout 6 šálků (12 gramů). Prozatím nejsou známé žádné případy, které by spojovaly čaj matcha se zdravotním rizikem nebo předávkováním.

Mohu matcha přidat i do potravin?

Čaj matcha je jedinečný produkt i z hlediska různorodosti přípravy. Z čaje matcha lze připravovat několik druhů teplých a studených nápojů, koktejlů, dá se použít k výrobě čokolády nebo zmrzliny.

Matcha běžně využívají ve svých provozech cukráři, šéfkuchaři, pekaři a další. Recepty naleznete na tomto webu, ale fantazii se meze nekladou.

Pro využití v potravinách doporučujeme použít Bio Matcha Tea Harmony nebo Bio Matcha Tea Gourmet.

Ovocné čaje

Ovocné čaje rozhodně patří k těm nejoblíbenějším, ačkoliv s pravým čajovníkem čínským nemají nic společného. Cílovou skupinou producentů těchto čajů jsou děti, těhotné a kojící ženy, senioři i dospělí, kteří je mají v oblibě především pro jemnou a svěží chuť. Ačkoliv se nejedná o tradiční čaje, mohou se pochlubit celou řadou pozitivních účinků na náš organismus.

Jak vybrat kvalitní ovocný čaj

Při koupi ovocného čaje dbejte na to, aby byl ve vysoké kvalitě. Porcované čaje, které zakoupíte v běžných obchodech, většinou dosahují velmi nízké kvality, jsou plné barviv a konzervantů.

Mnohem lepší volbou jsou sypané čaje, co se dají pořídit ve specializovaných obchodech s bohatou nabídkou čajů. Místo v pitném režimu mají zejména pro svou nezaměnitelnou chuť a pronikavou vůni, která lze správným výběrem ovoce dokonale přizpůsobit ročnímu období.

Ovocné čaje jsou druhé nejoblíbenější v západní kultuře, a to hned po čajích černých. Výhodou ovocných čajů je, že míchají sladké ovocné plody spolu s kořením a s dalšími přírodními ingrediencemi.

Přijde si tak na své i ten, kdo má v oblibě spíše sladší nápoje, a to aniž by musel ovocný čaj doslazovat.

Pokud si ale přece jen rádi svůj život osladíte, můžete jako sladidlo zvolit bílý cukr, třtinový cukr, med nebo stévii.

Účinky ovocných čajů

Účinky ovocných čajů jsou velmi rozmanité, jelikož i jejich nabídku tvoří široká škála produktů. Konkrétní účinky se vždy odvíjejí od použitého ovoce. Pro mnoho konzumentů je velkou předností těchto čajů, že neobsahují žádný kofein ani jiné povzbuzující látky. Hodí se tak opravdu pro každého.

Ovocné čaje jsou určené na každodenní pití a jejich účinky ocení každý. Podávají se jako teplé i vychlazené. Horký šálek čaje je pak báječnou prevencí před chřipkou, nachlazením i před dalšími případnými onemocněními. 

Každé ovoce obsahuje vitamín C, takže jsou ovocné čaje bohaté i na něj. Na druhou stranu, pokud čaj zalijete horkou vodou, tak ta prospěšné látky výrazně utlumí.

Ovocné čaje také představují báječný doplněk do pravidelného pitného režimu z důvodu, že neobsahují žádné kalorie. Dají se konzumovat například spolu s bylinnými a rostlinnými čaji, nebo jako alternativa k neperlivé vodě.

Vhodné jsou jako horké i vychlazené. Ty přijdou vhod během teplých letních dnů.

Na co si dát při pití ovocných čajů pozor 

Všichni alergici by si v případě pití ovocných čajů měli dát pozor na případné alergické reakce. Jelikož čaje tvoří vždy několik přírodních ingrediencí, alergie se u nich vyvine a projeví snáze než například u černých nebo zelených čajů.

Dále Mendelova univerzita v Brně uvádí, že rizikem je pití vychlazeného oslazeného čaje, který se nechá odstát po delší dobu. Dlouhodobé pití ovocných čajů také může způsobit překyselení organismu, proto se doporučuje jejich konzumaci střídat spolu s dalšími druhými čajů a s dalšími nápoji.

Nekvalitní ovocné čaje často obsahují aromata a konzervanty, které mohou rovněž nepříznivě zatěžovat náš organismus. 

Základní složky ovocných čajů 

Ovocné čaje tvoří několik ingrediencí, které jsou u sypaných čajů dobře rozpoznatelné. U čajů porcovaných se musíte řídit tím, co je uvedeno na jejich obalu. 

Mezi základní ingredience patří například květ ibišku, sušené šípky, sušená jablka, citronová a pomerančová kůra, různé lesní plody, jahody, hrušky nebo brusinky. Z koření se často využívá skořice, lékořice a dále jsou oblíbené i různé bylinky jako třeba máta.

Květy ibišku propůjčí ovocnému čaji sytou červenou barvu a také lehce kyselou chuť. Ovocné čaje s ibiškem tvoří naprostou většinu nabídky. Pokud vám ale nevyhovují, můžete samozřejmě vyzkoušet čaj bez ibišku, který bude o poznání jemnější.

Plody šípku jsou v ovocném čaji významným zdrojem vitamínu C, takže působí jako prevence proti infekcím, dále zpevňující cévy a pomáhají od bolestí žil, zlepšují okysličení organismu, podporují psychickou odolnost a zasluhují se o pevné nervy nebo stimulují potenci.

Samotný šípkový čaj si bez problémů připravíte také doma, a to tak, že vezmete čerstvé nebo usušené šípky, zalijete je vodou a přivedete k varu. Alespoň 5 minut čaj vaříte a poté přecedíte přes jemné sítko, díky kterému nezůstane v čaji žádné chmýří.

Sušená pomerančová nebo citronová kůra dodává čaji mírně hořkou příchuť a svěžest. Čaj díky těmto dvěma ingrediencím nevoní tak sladce.

Sušená jablka čaj mírně osladí a vyrovnávají tak kyselost ibišku. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny A nebo E, vápník, draslík, železo nebo hořčík. Podporují detoxikaci organismu nebo snižují hladinu cholesterolu.

Další složky ovocných čajů jsou velmi variabilní. Lesní plody jsou obecně výbornými antioxidanty, skořice zase zlepšuje trávení, pomáhá při nevolnosti nebo i na nachlazení. Účinky jednotlivých ovocných čajů jsou tedy individuální a odvíjejí se od konkrétního složení.

Příprava ovocného čaje 

Co se týká přípravy ovocného čaje, tak ten je možné zalít vroucí vodou. Doba louhování se pohybuje od 5 do 10 minut – informace hledejte vždy na konkrétním čaji.

Jeden nálevový sáček obvykle postačí na 200 ml vroucí vody. Co se týká sypaných čajů, dávkování se uvádí nejčastěji ve lžičkách.

U sypaných čajů jednotlivé kousky sušeného ovoce nabobtnají a z čaje je není nutné vyhazovat, můžete je klidně sníst.

Pokud si chcete připravit kvalitní ovocný čaj, doporučujeme vyzkoušet ovocný čaj domácí. Ten si snadno připravíte ze sezónního ovoce v kombinaci se sušenými šípky. Stačí ovoce nakrájet na drobné kousky a ty přelít vroucí vodou.

Ideální jsou na to jablka, hrušky, pomeranče nebo citrony – zde si dejte však dobrý pozor, aby nebyly chemicky ošetřené. Z koření můžeme doporučit celou skořici nebo hřebíček. Dávkování je nutné pečlivě vyzkoušet.

Zpočátku kořením spíše šetřete.

Domácí čaje mohou být alternativou nejen k ovocným kupovaným čajům, ale pro děti třeba k džusům, které jsou jinak plné cukru, barviv a konzervantů. I když ovocný čaj vyrobený doma nebude mít tak výraznou barvu jako ten z obchodu, svou chutí vás rozhodně nezklame.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector