Proč nekupovat mletý mák?

Mák modrý – nepostradatelná potravina české kuchyně plná vitamínů, minerálů a vlákniny! Mák setý (Papaver somniferum) je stará kulturní rostlina, která v oblasti Středozemního moře zahrnuje více než 100 druhů.

Mák setý je jednoletá bylina jehož plody jsou mnohosemenné tobolky – makovice. Pěstování máku má v ČR dlouholetou tradici a jeho pěstování je v mnoha zemích zakázáno, aby jeho rostliny nemohly být zneužívány jako nežádoucí drogy, nebo suroviny pro výrobu nelegálních omamných prostředků.

Postupně se rozšiřují i plochy máku ozimého. Mák nemá zvláštní požadavky na prostředí. Citlivě reaguje na nevyrovnanost a odchylky v půdě, výživě a na povětrnostní podmínky. Mák je velmi náročný na živiny.

Využití máku setého je široké. Od potravinářském průmyslu až po výrobu drog. Stonek, listy a také nezralé makovice obsahují nebezpečné alkaloidy (např. morfin, kodein, thebain nebo papaverin). Morfin je nejdůležitějším alkaidem a působí analgeticky, snižuje vnímání bolesti narkoticky, vyvolává spánek a pocity slasti.

V lidském těle se morfin relativně dobře a rychle vstřebává. Ovlivňuje také centrální nervový systém a tím působí na svalová vlákna, tlumí pocit bolesti a ovlivňuje dýchání. V lékařství se morfin užívá jako silné analgetikum ale při jeho užívání dochází ke vzniku návyku. Otrava morfinem nastává po jeho požití.

Za smrtelnou dávku je považováno 0,25-0,5 g morfinu. Otrava se dostaví velmi rychle, během 30-60 minut po požití. Příznaky jsou individuální. Dochází k pocitům tepla v obličeji a následně se teplo rozšiřuje do hrudi a paží. Může nastat stav opojení a také se objevují pocity závratí. Někdy se dostaví i zvracení.

Následuje ospalost, ta přechází do bezvědomí. Zástavou dechu nastává smrt.

Mák se používá především v cukrářství, pekařství (koláče, makové buchty a různé pečivo) nebo k přípravě jídel (například oblíbené nudle s mákem) a je pro organismus prospěšný svým vysokým obsahem vápníku. Pouhých 50 gramů máku denně nám přinese potřebnou dávku vápníku pro lidský organismus na jeden den. Mák obsahuje vápníku dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než sýry.

Kalorická hodnota ve 100g:

Energie: 2196 kJ (525 kcal), Bílkoviny:18 g Sacharidy: 28,1 g (z toho cukry 2,99 g). Tuky: 41,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g). Vláknina: 19,5 g, Sodík: 0,0326g.

Kcal Cukry Tuky Nasycené MK Sodík
525 3,0g 42g 4,5g 0,032g
27% 4% 60% 23% 2%
  • Doporučeného denního množství pro dospělé
  • Složení:
  • Mák modrý mletý 100%
  • Balení:
  • 1000 g
  • Skladování:

Mák stejně jako jiné ořechy jsou náchylné na žluknutí. Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 20°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Země původu:

Česká republika

Přirozeně bezlepková směs, lehce stravitelná s příchutí kakaa. Stačí pouze zalít teplým mlékem nebo vodou, přidat ovoce a zdravá, chutná snídaně je na světě. Pohanka je charakteristická vysokým obsahem rutinu, vitamínu B, fosforu, železa aj. Pro přípravu těsta lze použít pohankovou kaši neochucenou – natural.

  • Akce

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

mák je výborný,používám jej často do pečiva, na koláč atd. Spokojenost.

Proč nekupovat mletý mák?Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dražovaných produktů. V plně vybavené pražírně a balírně v Horní Cerekvi umí kvalitně zpracovat více než 80 druhů surovin a na trh tak dodává přes 1 000 výrobků. Veškeré zboží prodává buď v původním balení dalším zpracovatelům nebo již od nás zpracované a balené v různých gramážích. Našimi zákazníky jsou prodejny – od malých obchůdků až po velké nadnárodní řetězce. IBK Trade používá moderní výrobní technologie a je vybavena špičkovými stroji na třídění, pražení, sekání a balení. V oblasti zpracování disponuje širokými možnostmi a zkušenostmi. IBK Trade používá Systém řízení kvality – International Food Standard IFS který je zárukou neustálého zvyšování jakosti nabízených produktů a hodnoty poskytovaných služeb. Primárním cílem je spokojenost zákazníků.

Proč nekupovat mletý mák?

  • 9.2.2021 Klíč ke zdraví? Který klíč Vám odemkne cestu ke zdraví? Že by to byl Karel Václav Klíč, český malíř, fotograf, grafický technik a vynálezce heliogravury? Nebo jeden ze sedmi klíčů od pevnosti Boyard? Samá voda! Po kterém klíči tedy sáhnout? Vždyť jich je kolem nás víc než prstů na rukou. Je to houslový klíč? Nebo …

Makové „mléko“

Proč nekupovat mletý mák?

Ingredience:

  • 100 g jemně mletého máku
  • 850–900 ml kvalitní vody (filtrované)

Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.

Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.

Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.

Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.

Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí.

Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý.

Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.

Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.

Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.

Poznámka: Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák ještě významným zdrojem zinku a také obsah hořčíku a železa není malý.

Může se zdát, že při vyluhování je makové mléko stále jako „vodové“, ale až při rozmixování přechází mechanickou cestou mnoho výživných látek z máku do výluhu, který získá mléčnou barvu a nevšední smetanovou příchuť.

Vyluhovaný mák již většinou nepoužívám k jídlu, protože mi připadá, že je bez chuti a i bez živin. Vlákninu však obsahuje a kdo chce a může, může ji ještě někam použít, třeba do nádivek, na doplnění.

Pro oslabenou slinivku je makové mléko velmi dobře stravitelné. Je to levný zdroj přírodního vápníku a v této podobě nezatíží trávení, protože oslabená slinivka mák ve velkém množství nesnáší.

  • Možná bude vhodné i pro ty, co nemohou mák z jiných důvodů a jsou o tento zdroj vápníku ochuzeni.
  • Osobně ho doporučuji k častému pití obzvlášť ženám, které čekají dítě, pak dětem v růstu a všem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.
  • Dáte-li vody kolem 800–900 ml, je nápoj velice lahodné chuti, až smetanové. Dáte-li vody 1 l, tak nápoj je více mléčné chuti a současné dodá tělu i potřebnou tekutinu…🙂

Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…

Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy.  Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.

Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní  přípravy  jsou daleko mladšího data 🙂, takže zdrojem mi určitě nebyly 🙂

Budete mít zájem:  Z čeho bude chleba budoucnosti

Doplněno dne 5.10.2014 .

Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů.

Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku.

Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.

10 věcí, které byste měli vědět o máku

Přestože se o máku traduje, že by jej měl člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost.

„Dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr.

Markéta Chýlková z Potravinářské komory.

1. Pravěká historie

Historie máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Sahají až do dob neolitu. Svůj význam měl mák například i v antickém Řecku. Záznamy o nejstarším nálezu máku na území České republiky je z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př.

n. l.). V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středověku. Vždy s oceněním jeho kulinářských vlastností, ale i s povědomím o narkotických účincích bílé latexové šťávy, která vytéká z makovic. Mák v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo či lék.

Byl tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války, respektive kvůli opiu.

„Ve velké míře pomohl rozvoji pěstování farmaceutický průmysl, teď se pěstuje téměř veškerý mák pro potravinářské využití, ten však nemá s opiem nic společného,“ říká Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity.

2. Mák – potravina i droga

Z hlediska využitelnosti máku se nabízí dvojí pohled – mák coby léčivá rostlina pěstovaná pro farmaceutické účinky a mák jako potravina. Pro potravinářské účely se používají odrůdy, které obsahují nízké hladiny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý.

V České republice se na 97 % ploch pěstují modrosemenné odrůdy, např. Major, Aplaus, Onyx. Bělosemenné odrůdy se pěstují zejména na vývoz. Téměř všechna produkce v ČR je určena pro potravinářství. Hlavním produktem je pouze semeno máku.

U odrůd technických máků, pěstovaných pro farmaceutický průmysl zejména v západní Evropě, je hlavním produktem makovina, což je drť makovice s částí stonku, kde je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů. Semeno technického máku je odpadem, který se zpeněží za hranicemi, zejména ve slovanských zemích.

V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstován v České republice, je morfinu a dalších morfinových alkaloidů zanedbatelné množství.

Kromě výše zmíněných látek obsahuje mák velké množství zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje 12x více než kravské mléko.

Mák je součástí tradičních jídel české kuchyně

3. Jak a kdy se mák sklízí?

Mák je jednoletá rostlina, která vykvétá během června, makovice postupně dorůstají a zrají až do poloviny září. Aby mák měl co nejnižší vlhkost, je dobré sklízet kombajnem v teplých dnech za poledne. Do násypky sklízecí mlátičky padá semeno máku spolu s jemnými nečistotami, ostatní zbytky rostlin zůstávají rozdrcené na poli.

Z pole jde semeno máku na tzv. aktivní větrání, kdy se v hale naskladní do výšky asi půl metru a intenzivně profukuje. Primárně čištěný mák pak musí být na dalších linkách zcela zbaven všech nečistot. Následuje zabalení podle požadavků obchodníků. Ti ho posílají dál třeba do Ruska, Ukrajiny, Nizozemí, Rakouska, Německa i Polska.

4. Využití máku

Hlavní využití najde modrý mák v kuchyni. Používá se jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Receptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také.

Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku. 

5. Superpotravinu jménem mák jezte alespoň jednou týdně

Tato plodina má prospěšných látek a vlastností jako „máku“. Malá semena s velkými benefity můžeme nazývat po právu superpotravinou. Mezi lidmi je tato plodina velmi oblíbená. Málokdo ale ví, že nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku. „Obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko.

Je tedy ideální k prevenci zdravých kostí a zubů,“ říká Mgr. Markéta Chýlková. „Pokud bychom srovnali obsah bílkovin v máku a v libovém hovězím nebo vepřovém mase, tak se dostaneme na stejné hodnoty,“ srovnává dále Chýlková.

 Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) zlepšíte konzumací modrých semen zažívání a snáze si navodíte pocit sytosti. Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny.

Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). „Konzumace máku je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem energie, prevencí proti osteoporóze, zlepšuje paměť či nehty a vlasy,“ shrnuje Mgr. Markéta Chýlková.

6. Druhy máku

Mák je krásná, ale náročná plodina. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 120 druhů máku. V České republice se ale většinou pěstují modrosemenné odrůdy máku setého. Existují však i bílé, šedé nebo okrové odrůdy.

Mezi nejrozšířenější modrosemenné odrůdy pěstované v Česku patří Major, Opál, Aplaus, Opex nebo Onyx. Každá z odrůd má své specifické nároky. Některé druhy, které se úspěšně pěstují na Vysočině, by v sušší oblasti Středočeského kraje hůře vzcházely a opačně.

Pěstování máku na plochách větších jak 100 m2 musí být schváleno celními úřady. 

7. Jak poznat kvalitní mák od pančovaného?

Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se obvykle přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu.

Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů, a to zejména při konzumaci ve větším množství v čerstvém stavu. Od kvalitního máku se semeno technického máku liší barvou, která je obvykle rezavá, dohněda či šedá. Semena technického máku jsou bez vůně a chutnají hořce až pálivě.

Technický mák se pěstuje pro farmacii v západní Evropě, semena jsou odpadní surovinou a do ČR se dovážejí kvůli nízké ceně. 

Jak poznat kvalitní český mák?

8. Kde mák nakupovat?

Na celý či mletý mák narazíte v běžných obchodech. Na mletý nejspíše o něco častěji. „Bohužel s pančovaným či upraveným technickým mákem či výrobky z něj se můžete setkat i v maloobchodu. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje.

Podezřelé může být i makové semeno, jehož dodavatelem je obchodní firma bez doložení původu. Jistotou je nakupovat mák přímo u pěstitele. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík. Nejvhodnější je kupovat mák čerstvý a nemletý. Jen tak spolehlivě poznáte, že nejde o technický mák.

Budete mít zájem:  Přírodní repelenty – co platí na komáry?

Nutné je také všimnout si doby spotřeby, čímž se vyvarujete koupi starého hořkého nebo žluklého máku. 

9. Skladování máku

Věděli jste, že mák je olejnina? Maková semena obsahují až šedesát procent oleje. Určitě jste se už setkali s tím, že když jste si po delší době otevřeli sáček namletého máku z obchodu, tak nehezky voněl.

Může za to právě olej v semenech, který je náchylný k oxidaci a žluknutí. A samozřejmě i špatné skladování. Doporučené skladování je v uzavřené nádobě, temnu, suchu a chladu.

Vůbec nejlepší je si vždy mák umlít dle spotřeby a namletý mák skladovat co nejkratší dobu, ideálně v mrazničce, kde pak vydrží i půl roku.

Mák skladujte v temnu a chladu

10. Náš modrý mák vs. mák dovážený

I přesto, že jsme největším světovým producentem makového semene, v posledních cca osmi letech se k nám dováží semeno máku ze třetích zemí. A to jak semeno máku potravinářského, tak i odrůd máku vyšlechtěných pro farmaceutické účely.

Jeho kvalitativní ukazatele, zvláště chuť, vůně a barva se s naším mákem nedají srovnávat. Navíc tento tzv. technický mák obsahuje na semeni vyšší podíl opiových alkaloidů. Důvodem těchto dovozů (ročně v rozmezí 3–6 tis. tun) je podstatně nižší cena.

„Náročnost pěstování stanovená českými tradicemi a propracovanou pěstební technologií vyzdvihuje v mnohých aspektech náš mák nad dováženým,“ tvrdí Mikšík, který ještě doplňuje, že nákupem místních komodit a výrobků podporujeme rozvoj ekonomiky v regionech ČR a nezatěžujeme životní prostředí kamionovou dopravou.

Více informací se dozvíte na www.nasmodrymak.cz

Zdraví prospěšný mák. Kam se hrabou chia semínka! Jak vyrobit makové mléko a upéct makovou bábovku?

Mák je evropská specialita, která se vždy běžně pěstovala a využívala ve slovanských zemích. U nás je velmi oblíbený, vždyť jej známe už z pohádek v souvislosti s Honzou, který si bral do světa makové buchty.

Mák totiž k České republice neodmyslitelně patří, obdobně jako pivo nebo knedlo-vepřo-zelo. Navíc ČR se řadí k nejvýznamnějším pěstitelům i konzumentům máku na světě. Nejčastěji se mák dává do našich tradičních koláčů a buchet.

Málokdo ale ví, jak moc je mák zdravý a že existuje také mnoho dalších možností jeho využití.

Víte například o tom, že se mák nesmí převážet přes hranice kvůli tomu, že pochází z rostliny produkující opium? Třeba v Americe je pěstování máku úplně zakázáno, protože se považuje za drogu. Pojďme se podívat na to, v čem je mák prospěšný a představit si několik receptů s mákem.

Pěstování máku a obsah alkaloidů

Černá, nebo namodralá, semínka máku pochází z rostliny zvané mák setý (Papaver somniferum). Pozor je třeba dávat pouze na nezralé makovice produkující opium. Semínka ze zralých makovic se využívají k potravinářským účelům jako olejnina.

U nás, a také v jiných slovanských zemích, se mák bez problémů pěstuje pro konzumaci semen. Rostliny se také šlechtí a existuje několik odrůd máku. V mnoha západních zemích však mák k jídlu neznají a nemají k němu důvěru.

Makovice se pěstují pouze k farmaceutickým účelům a mák se nesmí vyvážet ani dovážet.

U nás se pěstovaný mák kontroluje z hlediska obsahu kodeinu a opia. Náš mák pěstovaný k jídlu má jen velmi málo alkaloidů a kontroluje se jejich povolený obsah. Nejznámější odrůdou je český modrý mák.

Chia semínka. Co na nich všichni vidí a jak je používat v kuchyni?

Mák versus chia semínka

Jak víme, u nás se mák konzumuje ve velkém jako potravina. Ovšem jeho léčivé účinky jsou poněkud opomíjené. Vědí o nich spíše jen zastánci zdravé výživy, kteří se zajímají o to, co jedí.

Ve srovnání s chia semínky, o které byl ještě v nedávné době u nás velký zájem, je mák v mnohém ohledu přece jen dostupnější a lepší.

Vždyť jej máme přímo před nosem a pěstuje se u nás, kdežto semínka šalvěje hispánské (chia semínka) jsou náročná na pěstování a musí se k nám dovážet. Navíc jsou nesrovnatelně dražší než český modrý mák.

Co obsahuje mák?

Olejnatá semena máku obsahují kvalitní tuky, nějaké proteiny, ale hlavně vitamíny, minerály a vlákninu. Mák má opravdu velké množství vápníku, železa, hořčíku a zinku. Obsahuje také měď, vitamíny skupiny B, vitamín E, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a dostatek vlákniny. Co víc si můžeme přát? Navíc skvěle chutná, je dostupný, levný a všestranně využitelný v kuchyni.

Anémie a jak se projevuje. Které potraviny obsahují nejvíce železa?

Nedoceněný mák a jeho léčivé účinky. Pro koho je vhodný?

Mák je vynikající prevencí osteoporózy u žen v klimakteriu a pomáhá také sportovcům a lidem ve stresu, kteří trpí svalovým křečemi a tetanii či dalšími následky pramenícími z nedostatku vápníku a hořčíku v těle.

Mák je rovněž vhodný u potravinových alergií a u celiakie nebo při poruchách vstřebávání živin, pozor však v případě onemocnění střev a u bezezbytkové diety. Mák by se měl konzumovat pouze v malém množství či v jiné formě, která nebude dráždit střeva.

Například se může jednat o makový olej nebo o makové mléko.

Znáte tetanii? Záchvat z vyčerpání a stresu bývá častější u žen!

Mák prospívá také při chudokrevnosti a velmi pomáhá ženám s PMS a v době menstruace kvůli krvácení, ztrátě krve a bolestivým křečím. Mák je ale vhodný také pro těhotné a kojící ženy, makové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka a zabraňuje ztrátám živin, zejména vápníku.

Mák můžete dávat i malým dětem, u kterých podporuje klidný spánek. Mák i díky obsahu hořčíku a vitamínů skupiny B celkově uklidňuje nervy. Teplé makové mléko s medem před spaním pomáhá usnout. U dětí mák také podporuje správný růst a vývin kostí.

Mák dále snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a celkově pomáhá při alergiích a atopickém ekzému.

Mák v kosmetice. Vyrobte si pleťovou masku!

Mák také prospívá pleti a můžete si z něj vyrobit i pleťovou masku. Pro obsah kvalitních tuků a dalších látek i celkově zklidňující účinky vám může pomoci vyhladit a vyčistit vaši pleť.

Pomáhá tomu i jeho drsnější slupka s obsahem vlákniny, která může působit jako skvělý peeling. Ideální je smíchat čerstvě umletý mák s medem na hustou kaši, nanést na pleť, jemně masírovat a nakonec nechat několik minut působit.

Zkuste si tuto masku nanést nejen na obličej, ale i na dekolt. Po pár minutách masku smyjte a ošetřete pleť běžným denním krémem, který používáte.

Makové mléko a jak si ho vyrobit

Velmi opěvované je makové mléko, které obsahuje mnohem více vápníku a cenných látek než mléko kravské. Běžně se sice už pro svůj zavádějící název v obchodě neprodává, ale můžete si ho vyrobit doma.

Jak na to? Je to vcelku jednoduché.

Pokud jste již zvyklí vyrábět si doma obilná mléka či ořechová mléka, například rýžové, pohankové, jahelné mléko nebo mandlové mléko, určitě vás nezaskočí ani výroba makového mléka.

Proč by ženy s osteoporózou neměly jíst tavené sýry?

Semínka máku propláchněte a namočte je přes noc do většího množství vody. Můžete použít zhruba jeden hrnek máku na čtyři hrnky vody.

Druhý den odpoledne směs důkladně rozmixujte a přeceďte, aby vám v mléku nezůstala drobná zrníčka.

Makové mléko můžete přisladit medem, rýžovým sirupem, čekankovým sirupem nebo agávovým sirupem, podle toho, co jste zvyklí používat. Uchovávejte ho v lednici a brzy spotřebujte.

Makový olej a jeho účinky

Dalším ceněným produktem z máku je makový olej. Makový olej se lisuje přímo z makových semen. Je velmi zdravý pro svůj obsah esenciálních mastných kyselin, omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Obsahuje kyselinu linolovou, která patří mezi omega 6 mastné kyseliny.

Makový olej se dá používat po lžičkách jako lék, protože v něm najdeme přímý obsah živin, minerálů a vitamínů z makových semínek. Nejvíce se využívá pro svůj vysoký obsah vápníku, železa, vitamínu E a esenciálních mastných kyselin.

Budete mít zájem:  Bolest V Podbříšku Příznaky Těhotenství?

Také jej můžete využít ve studené kuchyni, případně v kosmetice k uklidňujícím masážím a vyživení suché pleti.

Proč nekupovat mletý mák, ale raději celý?

Předně je dobré vědět, že mák lze k přímé konzumaci používat pouze mletý. Ten ale raději kupujte jen v krajním případě. Ideálně si kupte celá semena máku a ta si doma namelte v mlýnku na mák, aby byla čerstvá.

Mnohá balení mletého máku pro přípravu náplní do buchet totiž obsahují navíc pšeničnou mouku (v lepším případě rýžovou mouku) a přidaný cukr. To je zcela zbytečné pro vaše osobní použití máku, navíc nevhodné a komplikované v případě celiakie, alergie na lepek či na pšeničnou mouku nebo také u diabetiků kvůli zbytečně přidanému cukru.

Další velkou nevýhodou je snížení kvality máku. Dlouho uleželý mletý mák zcela vysychá, mnohdy se používá ze žluklých semen. Na to je třeba dávat pozor.

Protože je mák olejnina a obsahuje velké množství tuků, je stejně jako u ořechů a jiných semen potřeba dávat na žluknutí. Mák by se měl kupovat výhradně čerstvý a hlídat jeho skladování, protože semena mají tendence žluknout a hořknout, čímž se znehodnocují. Kromě toho je vždy lepší pořídit si bio mák, protože u nás hojně pěstovaný mák často obsahuje i hodně pesticidů.

Mák v kuchyni – jak ho nejlépe využít?

Makové mléko a makový olej již známe. Nyní přejděme k tradičními použití máku v kuchyni. Mletý mák se tradičně používá jako náplň do buchet, koláčů, frgálů, perníků, k posypání těstovin – nudle s mákem a do mnoha dalších sladkých jídel.

Použití máku naslano není příliš známé. Leda ovšem jako posypka slaného pečiva, například housek nebo slaných pečených tyčinek.

Mák se s oblibou kombinuje například s tvarohem, se švestkami, s rozinkami a vlašskými ořechy nebo se strouhaným perníkem.

Recept na makovec s citrónovou polevou: Chutný moučník do půl hodiny

K přípravě makové náplně je také možné spařit mák v horkém mléce. Tepelnou úpravou se ale už často ničí cenné látky obsažené v máku.

Nejzdravější je tedy rovnou mletý mák jako posypka, ale ani mák v buchtách nebo koláčích zase o tolik svého cenného obsahu nepřijde.

Pokud máte doma mlýnek na mák, můžete si vždy namlít svou čerstvou denní dávku máku, který si klidně můžete nasypat třeba i do obilné kaše či přidat do bílého jogurtu.

Recepty s mákem na sladké moučníky

Maková bábovka

Připravíme si:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g mletého máku
  • 250 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 – 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 l mléka
  • 5 lžic rozpuštěného tuku

Postup:

Mák se umele a spaří v mléce. Zvlášť se utřou žloutky s cukrem a ušlehá se sníh z bílků. K žloutkům pak přidáme vychladlý mák, mouku s práškem do pečiva, tuk a nakonec sníh. Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a zhruba 45 až 60 minut pečeme v troubě při 180 °C.

Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky. Upečte makovec z jahel

Makový perník hrnkový

Připravíme si:

  • 1 hrnek polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mletého máku
  • ¾ hrnku cukru krupice (může být hnědý řepný nebo třtinový cukr)
  • 1 ks kypřícího prášku do perníku nebo klasického kypřícího prášku (může být i bezfosfátový) a
  • perníkové koření, které si můžete vyrobit i doma
  • 3 vejce (nejlépe domácí)
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky mléka nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek rostlinného oleje (slunečnicový, mandlový, z hroznových jader)

Na polevu:

  • libovolná marmeláda, například z černého rybízu
  • kvalitní hořká čokoláda nad 70 %
  • 1 lžíce másla nebo kokosového oleje
  • 1 lžíce kokosového mléka
  • strouhaný kokos

Postup:

Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, perníkovým kořením, mákem cukrem. Zvlášť rozmícháme vajíčka v mléce a přilijeme olej. Vše smícháme dohromady, přidáme i ořechy. Vymažeme si plech olejem nebo ztuženým tukem, vysypeme hrubou moukou a dáme na něj těsto, které upečeme asi 45 – 60 minut v troubě o teplotě 180°C.

Hotový perník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády, trochy mléka a tuku. Než poleva ztuhne, můžeme ještě perník posypat strouhaným kokosem.

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Bramborové šišky s mákem

Připravíme si:

  • 1 kg vařených brambor
  • 3 vejce
  • 400 g hrubé mouky
  • mák
  • cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Brambory si uvaříme den předem a necháme je vychladnout v lednici. Studené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, trochu soli a zpracujeme těsto, z něhož tvoříme šišky, které pak uvaříme v horké vodě. Šišky stačí vařit krátce, než vyplavou. Hotové šišky zalijeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem a cukrem.

Co obsahuje mák a jak ho skladovat? Může se jíst čerstvý?

Mák má antioxidační účinky. • Autor: iStock.com

Účinky máku pro naše zdraví jsou často opomíjeny. Přitom se jedná o výživnou olejninu, kterou používali už naši předci ve starověku. Z Egypta se tehdy díky arabským obchodníkům rozšířila přes dnešní Írán až do Indie. Proč by tedy mák neměl v našem jídelníčku chybět?

Zastánkyně zdravé výživy a směru raw food Petra Malaníková potvrzuje, že mák je pro náš organismus skutečně velmi prospěšný.

„Obsahuje totiž mnoho chemických sloučenin rostlinného původu, u kterých byly zjištěny antioxidační účinky a další vlastnosti pomáhající předcházet nemocem a podporovat zdraví,“ vysvětluje odbornice s tím, že jedinečná ořechová aromatická vůně je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které tvoří přibližně 50 procent čisté hmotnosti máku.

„Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny.

Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu LDL neboli špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL neboli dobrého cholesterolu v krvi.

Výzkumné studie naznačují, že středomořská strava bohatá na mononenasycené mastné kyseliny chrání před mrtvicí a ischemickou chorobou srdeční tím, že příznivě ovlivňuje profil krevních lipidů,“ podotýká Petra Malaníková.

Obecně je pak podle Petry Malaníkové mák velmi hodnotnou potravinou, která je bohatá na vitaminy a minerály, jako je železo, hořčík, draslík, měď, vitamin E a vitaminy skupiny B. „Mezi lidmi je však nejvíce oceňován pro vysoký obsah vápníku, který je i pro lidské tělo dobře vstřebatelný.

V makovém mléce je dokonce dvanáctkrát více vápníku než v mléce kravském. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

Konzumace máku je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem energie, prevencí proti osteoporóze, prevencí proti zubnímu kazu a zlepšuje paměť,“ vysvětluje.

Musí se mák tepelně upravit?

Ohledně jeho servírování a úpravy zastává Petra Malaníková názor, že potraviny jsou pro nás nejlépe využitelné v syrovém stavu, neboť tepelným upravováním se vitaminy a minerály ničí.

„Pokud tedy chceme využít veškeré blahodárné účinky máku, pak zcela určitě doporučuji konzumaci v syrovém stavu. Ideálně pak ve formě právě makového mléka, ze kterého můžeme dělat i různá smoothies. Mák modrý je potřeba konzumovat v umleté podobě, neboť nepomletá semínka projdou naším tělem bez většího efektu.“

Kde sehnat mák?

Na celý či mletý mák narazíte v běžných obchodech. Ale máme jedno varování, jeho semínka obsahují polynenasycené tuky, kvůli čemuž jsem náchylné k oxidaci a žluknutí. Proto je nejlepší kupovat jen čerstvý celý mák. Následně jej pak skladujte v temnu, chladu a suchu – nabízí se tedy vzduchotěsná sklenice, ve které vám pak vydrží klidně půl roku.

Jeho používání v kuchyni vám skutečně doporučujeme. Receptům totiž dodá specifickou ořechovou chuť, kterou můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

  • Recepty na pochoutky z máku najdete ZDE.

Autor: Daniel Mareš

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector