Proč každý perníček chutná jinak

Dezerty

Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice…

Proč každý perníček chutná jinak Hubnutí

Celý rok se snažíte jíst zdravě a držíte si štíhlou linii, ale během svátků každý rok přiberete? Víme, proč to je! Čekají na nás…

Proč každý perníček chutná jinak Dezerty

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru…

Proč každý perníček chutná jinak Jídlo pod lupou

Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo…

Proč každý perníček chutná jinak Jídlo pod lupou

Jsou tu Vánoce – čas hojnosti a dopřávání si. Kdo by odolal cukroví, vánočce, salátu, řízku, punči a dalším dobrotám? Od toho přeci ty…

Proč každý perníček chutná jinak Dezerty

Cukroví bez lepku, cukru, mléka a vajec: jde to vůbec? Ano! A může být opravdu vynikající. V tomto článku vám ukážeme naše odzkoušené recepty…

Proč každý perníček chutná jinak Blog

Za ty roky, co pečeme zdravé vánoční cukroví, už to máme vychytané. Obejdeme se bez cukru, mléka, mouky i vajec. Cukroví je krásné, dobré,…

Proč každý perníček chutná jinak Jídlo pod lupou

Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo…

Ořechová sezóna je tady! Udělejte si zásobu, ať máte dost ořechů na nádivky do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, na ořechovou bábovku…

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sladké…

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy…

Vánoce byly vždy tradičně symbolem klidu a míru. Ale opak je pravdou. V dnešní době jsou spíše symbolem stresu, nervů a honění se s…

Stromeček, cukroví, kapr, dárky, koledy…To jsou teď nejčastější témata během prosince. Každý řeší Vánoce. Nakupuje, šílí, cpe se. Jak to ale dělá vegan?!…

Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: „Vždyť je…

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá se na jazyku….

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez…

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za…

Když má přijít návštěva, dělám tyto luxusní nepečené ořechové kuličky a vždy se po nich jen zapráší. Hodí se i na sváteční stůl, dětem…

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny,…

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Rozinky a oříšky v čokoládě jsou většinou plné cukru a mléka. Udělejte si je jednoduše doma! Zabalené se hodí se i jako pěkný dárek.

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Zdravá kopie oblíbených karamelových TWIX tyčinek bez špetky cukru, živočišných výrobků a bílé mouky.

Domácí alternativa ke kupovaným OREO sušenkám plným cukru. Tyto Orea jsou zcela bez lepku, cukru, bílé mouky, mléka i vajec. Ideální svačinou pro mlsné…

Domácí „Disko“ sušenky s lískooříškovou náplní bez cukru pro děti i dospělé. Jsou snadné, chutné a mnohem zdravější než ty kupované.

Rychlé a moc dobré kuličky pro doplnění energie nebo jen tak na mlsání. 🙂

Luxusní svačinka ve formě těchto tyčinek bez špetky cukru. Skvělé pro děti do školy, anebo dospělé do práce či na výlety na doplnění energie…

Zázvorky jsou mírně pikantní sušenky, výborné jako pohoštění pro hosty nebo jen tak jako svačinka pro děti i dospělé 🙂 Tyto Jindřiny zázvorové sušenky…

Zdravá kokosová Bounty tyčinka? To není sen! Teď si ji můžete dopřát i vy 🙂 Naše čtenářka Jindra vymyslela recept na tuto známou dobrotu…

Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Tyto bezlepkové ořechové úlky nebo také hnízda jsou moje oblíbené cukroví. Jsou totiž hotové během pár minut a to i na Štědrý den, a…

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao…

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Sušenky

Výborné sušenky, které se hodí nejen na vánoční stůl. Umíme je i v bezlepkové variantě.

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5…

Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i…

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez…

Bonbony a cukrovinky

Luxusní čokoládovo-oříškové kuličky Ferrero rocher bez cukru, které jsou tak hříšně dobré, že se nebudete chtít podělit ani s návštěvou 🙂

Sušenky

Kakaové sušenky s chutí kokosu – zdravá alternativa k sušenkám Koka. Skvělé mlsání k čaji nebo obilné kávě. Sušenky jsou přirozeně bezlepkové.

Víte už teď, že před Vánoci nebudete stíhat vytvářet mnoho druhů cukroví? Tak připravte jedno univerzální těsto a pouze experimentujte s příchutěmi, formičkami, zdobením…

Bonbony a cukrovinky

Čokoládová tyčinka s exotickou kokosovou náplní a vůní rumu. K nerozeznání od originálu.

Sušenky

Tyto sušenky příjemně zahřejí a lehce štípou na jazyku. Jsou výborné nejen jako vánoční pohoštění.

Dnešní tělo produkuje 2-3x více inzulínu než před 35 lety. To vede k inzulínové rezistenci, a za pár let i k obezitě, cukrovce, hypertenzi, metabolickému syndromu…

Pokud milujete čokoládu, ale nechcete jíst tu z obchodu plnou cukru, mléka a tuku, pak pro vás máme rychlý a uspokojující recept na zdravé…

Dezerty

Vynikající bezlepkové makové sušenky polévané čokoládou a výtečný makovec.

Svačina do skleničky Do uzavíratelné skleničky nasypte vrstvu vloček (těch, které se nemusejí vařit – drobnější ovesné, pohankové…), přidejte oříšky a semínka, zalijte vrstvou rostlinného jogurtu (část můžete ochutit karobem…

Matka musí mít nervy ze železa, když s dětmi v kuchyni peče a zdobí cukroví. Nebo slušnou zásobu koled.

Sušenky bez cukru, mléka a vajec jsou raz dva hotové a raz dva snědené, protože jsou moc dobré. Krásně voní po citrónu a neudělaly…

Další varianta jak z univerzálního těsta upéct jiný druh cukroví. Tentokrát jsem pekla z tmavého kakaového těsta kolečka a plnila je kokosovým krémem.

Budete mít zájem:  Zácpa U Kočky Příznaky?

Dezerty

Vykouzlit zdravé kokosky během chvilky není žádný problém, když víte jak na to. Stačit vám bude pouze pět ingrediencí a půl hodiny času včetně…

Dezerty

Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví, které se zaručeně povede a dá se udělat klidně v den, kdy je chcete jíst, takže klidně až na…

Bonbony a cukrovinky

Chutný dárek nebo vánoční cukroví.

Výborné a zdravé kokosky bez cukru.

Jednoduchá a chuťově výborná svačinka na výlety, do školy, práce nebo jako skvělé a variabilní vánoční cukroví. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí,…

Dodají vám potřebnou energii, jsou plné živin, jednoduché na přípravu a navíc chuťově výborné. Jsou skvělou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Těchto…

Dezerty

Jednoduchý videorecept recept na těsto, ze kterého uděláte výborné sušenky nebo vánoční cukroví. My jsme z jednoho těsta udělaly hned několik druhů. Stačí přidat…

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. A možná, že základní ingredienci vaši…

Tento recept má každý rok velký úspěch! Zkuste tuto veganskou variantu zcela bez cukru, vajec, bílé mouky a mléka.

Z lineckého těsta jsme vykrojili srdíčka, namočili půlku do karobové polevy a posypali strouhanými ořechy. A dobrota je na světě.

Z lineckého těsta jsme vykrojily stromečky, namočily horní půlku do karobové polevy a posypaly strouhaným kokosem.

Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat…

Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Měly jsme hodně těsta na rohlíčky a už nás nebavilo je tvořit, tak jsme zkusily jiný tvar a přidat mandli. Tak letos vznikla mandlová…

Tuhle klasiku jsme si neodpustili. Pracny jsou vyrobit i bez cukru a přitom velmi chutné. Upečené těsto se dokonale vyklápí i z velmi starých…

I vánoční cukroví se dá upéct z ingrediencí, které tolik nezatěžují náš trávicí systém a ještě nám dodají spousty minerálů. Pro náročnější, kteří mají…

Téma: syrová strava, pomeranč, rozinkové karolínky, pokožka, ovesná mouka, krém, nepečené kuličky, sladkosti, fermentace, štědrovečerní menu, granola, mandle, snídaňová kaše, veganské cukroví, truffles bez cukru, kardamom, sezóna zima, quinoové vločky, ořechy v čokoládě, cukrátka, hnízda, Klub Jíme Jinak, kokos, fazole, jak skladovat cukroví, pšeničná mouka, vánoční cukroví bez lepku, sezóna léto, srdeční choroby, datle, křížaly, oslava, veganské dezerty, hraška, plněný perník, džem, rakovina, oreo sušenky, kaštanová mouka, čokoládové truffles, kdy začít dělat cukroví, karbenátky, sladidlo, drobenka, kokosový olej, vanilka, peeling, pohoštění, luštěniny, kapr, chuť na nezdravé jídlo, fitness trava, kokosové tyčinky, zdravé slazení, makové bochánky.rozinky, nádory, bonbony, tuky, placky, pečené, zdravé sladkosti, rozinky v čokoládě, kuličky, crumble, koření, obilné slady, pasrty, mandlová mouka, vysoký krevní tlak, amasaké, perník, prosinec, cukrovka, vlčokové cukroví, knedlíky z vloček, top recepty, vánoční menu, lanýže, nezdravé chutě, sezóna podzim, veganské vejce, ovesné vločky, bezlepkové sušenky, zdravý marcipán, sušenky bez mléka, slazené nápoje, kaše z vloček, obilný slad, silvestr, deprese, zázvorky, přejídání, vánoční cukroví, perníkové koření, nepečené koule, cukry, občerstvení, hyperaktivita, marokánky bez cukru, zdravé občerstvení, twix tyčinky, fitness recepty, kešu máslo, vegan, udržení váhy, obilná kaše, vegan bounty, srdce, recepty bezlepkové cukroví, sezamové semínka, břišní tuk, obilné sirupy, neslazené dezerty, dezert bez cukru, cookies, vegetariánské dezerty, hypertenze, bílá mouka, chlebíčky, koule z ořechů, nálada, krevní cukr, ABKM, amasaké nápoj, twix, holandské perníčky, sváteční menu, děti v kuchyni, ovesné karolínky, zdravá sladidla, špaldová mouka, agáve, zázvor v prášku, vrásky, sušenky ze zázvoru, nesířené ovoce, chia semínko, sezamové seminko, kokosový krém, mrkev, vlašské ořechy, kaštany, citrónová kůra, kůže, paleo, bonboniéra, ořechové koule, goji, rýžové vločky, koláče

Terčiny Vánoce tak trochu jinak – Koření od Davídka – koření bez soli a glutamátu

Proč každý perníček chutná jinak

Miluji tradice! Ale už dávno jsem pochopila, že to nutně neznamená držet se jen těch zarytých ve společnosti. Čím více o historii a původu našich tradic víte, tím více vám dochází souvislosti. Některé tradice v dnešní době už dávno nedávají smysl a, stejně jako to dělali v průběhu staletí naši předci, i my bychom si je měli pozměnit dle obrazu svému.

Společnost se většinou zasekla na podobě tradic pocházející z 19.

století, avšak, došlo vám vůbec co se jedlo staletí před tím, a proč na Vánoce jíme zrovna kapra, nebo ho nahrazujeme řízkem? Nebudu vás zatěžovat religionistickým okénkem, chci jen vyzdvihnout, že Vánoce jsou dnes v podstatě brány, jako největší svátek v roce.

A proto si myslím, že by se na ně mělo začít koukat, jako na OPRAVDOVÝ SVÁTEK, moderním pohledem. Udělat si je podle svého, jak to opravdu cítíme a chceme. Svátečně. Jestli se vám to příčí z důvodu porušení tradic, koukněte víc do historie a pochopíte, že dodržujete tradici mnohem starší a původnější, než německý kapr. 

Udělejte si k večeři to nejbáječnější a nejsvátečnejší jídlo co vás napadne a co budete OPRAVDU chtít! Zapomeňte na všechny promluvy maminek a babiček.

Co to bude? Roláda, steak s pepřovou omáčkou, nebo nakonec zvítězí ten kapr, protože vám chutná? U nás vítězí ten steak a skvělé červené víno! Nemáte rádi krémové patlavé cukroví? Nebo naopak to suché, které se seká v krku? Udělejte si takové, jaké budete chtít mlsat celé Vánoce.

I kdyby to měly být sušenky..  My nedáme dopustit na perníčky, kterými si každý rok sněžíme alespoň na talíři, když to příroda nezvládá. 

Proč každý perníček chutná jinak

Recept na kvalitní steak najdete tady a na výborné medové perníčky zde. 

Proč každý perníček chutná jinak

Také se ráda držím švédských tradičních receptů a proto u nás vznikají všelijaké dobroty z FIKY. Biscotty, zasněžené sušenky, perníčkové sušenky ap..

Proč každý perníček chutná jinak Proč každý perníček chutná jinak Proč každý perníček chutná jinak

Vánoce jsou pro nás ohromně důležité. I z hlediska tradice, které jsou v nás pevně zakořeněné. Jen si je rádi děláme po svém, a držíme se mnohem staršího pohledu na Vánoce, abychom se opravdu cítili skvěle. Protože tak je nám to sympatické.                                                     

Neberte nás jako ekofašisty, věřte, že i my si dárky dáváme a dokonce je balíme do papíru. Jen si dáváme záležet do jakého a snažíme se přírodě škodit co nejméně. Někdy to řešíme rovnou látkama, někdy obyčejným malířským baličákem.

Tíhneme také mnohem víc k jednoduchosti, než dřív, takže domácnost zdobíme hlavně přírodninami, papírem a světýlky. I nad stromečkem si zapřemýšlíme, buďto volíme dřevěný na věky, nebo třeba Blahočet, který se přes rok mění na pokojovou rostlinu.

Budete mít zájem:  Růžový Ježíš, rychlosvatby a Las Vegas bez pozlátka

Na druhou stranu razíme hlavně ten pohled, že by si Vánoce měl každý udělat, jak mu nejvíce vyhovují! To je celé poselství. Jen si sednout, opravdu se zamyslet a učinit..

Recept: Marokánky

Proč každý perníček chutná jinak

Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.

Proč každý perníček chutná jinak

Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.

Suroviny

    ořechy
    200g
    lískové, mandle, pekanové

    ovoce
    200g
    sušené – rozinky, meruňky

    čokoláda
    150g
    hořká, ideálně 75%

Pokyny

  1. Do hrnce nalijeme mandlové mléko nebo smetanu, přidáme mouku a cukr.

  2. Z těchto surovin uvaříme na středním plameni hustší kaši (trvá to 5-10 minut).

  3. Kaši mícháme po celou dobu, protože má tendenci se rychle připalovat.

  4. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.

  5. Mezitím si připravíme sušené ovoce – nakrájíme ho na kousky (rozinky a brusinky nemusíme).

  6. Oříšky lehce nasekáme na menší kousky.

  7. Plechy vyložíme pečicím papírem.

  8. Troubu předehřejeme na 170°C.

  9. Nasekané ořechy a sušené ovoce vmícháme do studené kaše a promícháme.

  10. Pomocí dvou lžiček děláme na plech menší hromádky (cca o průměru 4 – 5 cm) a lehce je připlácneme.

  11. Upečené marokánky necháme vystydnout na plechu – teplé je neodlepujeme, mohly be se totiž rozlomit.

  12. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pomocí mašlovačky ji naneseme na spodní stranu marokánek.

  13. Necháme ztuhnout a skladujeme v uzavřené dóze na chladnějším místě.

Vánoce – Máma peče doma

Vosí hnízda, včelí úlky… věčný boj :D. Ať jim říkáte, jak chcete, tohle cukroví je skvělé. Já jsem mu přišla na chuť až před rokem (no jo…:D), ale teď patří mezi velice oblíbené a nesmí u nás chybět. Každá rodina má svůj skvělý recept na hnízda a já se s Vám dělím o ten můj/náš. 

Celý příspěvek

Já si nedovedu představit Vánoce bez jakéhokoliv sladkého likéru. Ať už je to vaječňák nebo Bailey’s. K nim teď přibyl tenhle čoko-perníček, který je DOKONALÝ. Jako vždy je recept velice jednoduchý, rychle hotový a výsledek je skvělý – teda aspoň doufám :).

Celý příspěvek

Medovníkové kuličky jsou oblíbené cukroví mojí Karolínky. Každý rok se ještě před začátkem pečení cukroví ujišťuje, že na její oblíbené cukroví nezapomenu. Tak letos jsem je dala trochu s předstihem :). Jsou v nich schované i namleté ořechy a ty z tohohle „obyčejného“ cukroví dělají neobyčejné.

Celý příspěvek

  • Proč každý perníček chutná jinak

Kdy začít péct cukroví? Kdy plnit krémem? Marmeládou? Jak dlouho nechat cukroví uležet?

V tomhle článku se dočtete, kdy a jaké druhy cukroví peču já a kdy ho plním. Každý samozřejmě začíná péct jinak, tak tohle neberte jako ty jediné a správné rady :).

Celý příspěvek

Popraskané kakaové cukroví, ovoněné perníkovým kořením a s troškou mletých mandlí… recept, který byl na Instagramu jsem se snažila o malou trošku vylepšit a jsem moc spokojená. Doufám, že budete i vy :).

Nejlepší je, když je budete péct pár dnů před Vánocema (3-5 dnů). Jinak se u Vás moc neohřejou :).

Celý příspěvek

Vánočka a vanilkové rohlíčky… to je highlight našich Vánoc :). Letos jsem napekla Vánoček opravdu hodně… recepty od babiček, tetiček a konečně tady je ta, která nám chutnala ze všech nejvíc. Doufám, že bude stejně chutnat i Vám a hlavně, že se Vám povede.  Celý příspěvek

Makové „linecké“ je boží! A to neříkám jen proto, že mák miluju :). Cukroví je po odležení krásně měkké a navíc je slepené slaďoučkýma povidlama. Při pečení Vám tohle cukroví nejen krásně provoní byt nebo dům, ale i navodí nádhernou atmosféru Vánoc. Celý příspěvek

Tyhle rohlíčky jsem letos pekla vůbec poprvé, ale už teď vím, že je zařadím mezi mé oblíbené cukroví.

Jsou skvělé! Tak akorát kakaové, jdou v nich cítit lískové oříšky a po obalení v čokoládě se z nich stává jednoduché, rychlé a dokonalé cukroví.

Celý příspěvek

Tohle je nejoblíbenější cukroví mých dětí :). Rychle mizí už během pečení a děti i rády pomáhají s vykrajováním a zdobením.

Chtěla bych letos moc poděkovat Markétce z blogu Neplecha na Plechu, že mi ukázala, jak na zdobení perníčků (i když co si budem, na ní fakt nemám :D). S jejím tipem na polevu se mi konečně letos neroztekla dřív, než jsem ji na perníčky nanesla :D. Celý příspěvek

Po vanilkových rohlíčcích je linecké moje druhé nejoblíbenější cukroví. Já jsem letos místo vanilkového cukru do těsta přidala semínka z vanilkového lusku a to se na chuti a hlavně vůni dost odrazí :).

 Babička mi vždycky říkala, že u lineckých je poměr 3:2:1. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru.

Tak jsem se toho držela a jsou křehké, vláčné, krásně voní a nejradši bych je všechny hned snědla… ale musím vydržet do Vánoc :).  Celý příspěvek

Vánoční pečení II. – Perníčky

Publikováno od Kamila Spoustová

A je to tu. Po startovacím článku do vánočního pečení vám přináším první recept. Pojďme si společně upéci perníčky, cukroví s nejstarší tradicí a nejen tou vánoční.

Před samotným receptem se pojďme podívat na jejich slíbenou historii a hlavně na nějaké ty zajímavosti.

Perníky byly vytvářeny již v dávných dobách. Neměly však takovou podobu, jakou známe dnes. První lidé pojídali jakési nepečené těsto, které bychom mohli nazvat plackou neandrtálců. Díky medu divokých včel si už pravěký člověk mohl pochutnávat na sladkostech. Když totiž do míchanice tehdejší mouky s vodou přidali sladký med, hned si na plackách lépe pochutnali.

V Egyptě bylo pečivo vyráběné z mouky a medu naprostou klasickou. Pozůstatky tohoto jídla byly nacházeny i v hrobech známých králů nebo rádců. Staří Řekové zase pekli perníčky různých tvarů a rozdávali je obyčejným lidem ve dnech slavností.

Tradiční perník se běžně vyráběl v německých hanzovních městech. Výroba perníku byla velmi drahou záležitostí. Pro tyto města znamenalo vlastnictví perníků něco jako symbol úspěchu a majetku. Dodnes je perník vyráběn v některých větších městech, například v Mnichově nebo Norimberku. Dalším významným centrem perníku s původní recepturou je Amsterodam.

Na českém území, konkrétně v Trutnově, se první praví perníkáři objevili roku 1355. Říkalo se jim cáletníci. Víte, že podle cáletníků byla pojmenována ulice Caletná, dnešní Celetná, v centru Prahy? Na počátku 15. století v Praze sídlilo dokonce 18 perníkářů.

Na tehdejší dobu to bylo opravdu značné množství. Někdy v této době se začal do perníkového těsta přidávat pepř, který se latinsky nazývá piper. Od tohoto slova byl odvozen druhý název pro perníkáře – artropiperista.

Od té doby, co byla tato složka do perníků přidána, začaly tyto sladkosti sloužit i jako lék. Působily totiž výborně na zažívací potíže.

Na výrobu perníků používali perníkáři prý kolem devadesáti druhů koření a bylin. Každý perník chutnal trochu jinak a každý perníkář si svůj recept na výrobu opravdu dobře ochraňoval.

Další cechy perníkářů se objevovaly v Kutné hoře, Turnově, Hradci Králové a samozřejmě v Pardubicích. Pardubice jsou často nazývány městem perníku. Zajímavé je, že recept na perníky vlastně pocházel z Hradce Králové, avšak budoucí perníkářský mistr Vilém z Pernštejna ho od hradeckých pánů vykoupil.

Dnes se perník skládá z klasického těsta a specifických přísad, jako je karamelizovaný cukr, med, skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek, bedrník anýz a levandule.

Perník vydrží až několik měsíců díky jeho suchosti a taky tomu, že je právě tak kořeněný. Správné perníčky se musejí nechat minimálně dva týdny až měsíc odležet a to je hlavním důvodem toho, proč byste s jejich pečením neměli dlouho otálet.

A nyní už se vrhněme na recept. Jak lahodné perníčky máte upéct?

  • Budete potřebovat:
  • Těsto:
  • Hladkou mouku (400 g)
  • Moučkový cukr (140 g)
  • Med (60 g)
  • Máslo (40 g)
  • Vejce (2-3)
  • Jedláou sodu (8 g)
  • Kakao (3 lžičky)
  • Perníkové koření (1 vrchovatá lžíce)
  • Poleva (bílá):
  • Moučkový cukr (150 g)
  • Bílek (1 ks)
  • Citronovou šťávu (1 lžička)
  • Solamyl (1/2 lžičky)
  • Pro vytvoření barevné polevy stačí přisypat potravinářské barvivo dle potřeby.
  • Postup:
  • Těsto:

Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vzniklé hladké těsto vložte do lednice na celý den, nejlépe i noc. Následující den vyválejte asi 2 mm silné těsto a pomocí formiček vykrájejte tvary. Poté je vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 minut na 180°C. Perníčky po upečení můžete přetřít rozšlehaným vejcem nebo samotným bílkem, aby se ještě více leskly.

Poleva:

Přepasírujte bílek a  poté do něho přidejte všechny ostatní suroviny. Poleva by neměla téct. Pomůckami na zdobení perníčků kreslete libovolné ornamenty. Místo nádob na polevu lze použít obyčejné sáčky.

Perníčky s polevou nechte zatuhnout v chladu minimálně dvě hodiny. Poté je vložte do krabice a nechte je nejméně dva týdny odležet.

Věřte, že tato vánoční klasika bude chutnat celé rodině. Již odpočaté perníčky můžete proděravět a ozdobit jimi taky vánoční stromeček.

Jak na velikonoční perníčky? Upečte rumové kraslice a voňavé ozdoby do osení

elikonoce s perníkem: Upečte rumové kraslice nebo medové perníčky, dobře chutnají i zdobí Navoďte si letos velikonoční náladu dekoracemi z perníku. Snad žádné jiné pečivo nedokáže tak spolehlivě provonět celý byt, celý dům. Jeho jedinečnou vůni mu dává především kouzelná směs koření skořice, badyánu, anýzu, fenyklu a hřebíčku. Když k tomu přidáte ještě fakt, že ať už medové perníčky, nebo rumové perníkové kraslice skvěle chutnají a dobře vypadají, tak snad abyste se do pečení už pustili, ne? Velikonoční dekorace z perníku upečete je raz dva a na jejich zdobení se navíc mohou pořádně vyřádit děti. A jestli ještě doma nemáte osení, poradíme, jak ho rychle vypěstovat. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

  • 240 g hladké mouky
  • 2 zarovnané lžíce kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce medu
  • špetka perníkového koření (např. skořice, badyán, anýz, fenykl, hřebíček)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 bílek na potření
  • 1 balení barevných tubiček na zdobení Dr. Oetker
  • různá cukrová zdobení

Velikonoce s perníkem: medové perníčky do velikonočního osení

Na těsto na vále prosejeme mouku, kakao, cukr, kypřicí prášek do perníku a špetku perníkového koření, přidáme med, vejce, žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát silný asi 3 mm. Vykrajovátky vykrájíme různé velikonoční tvary, vždy dva stejného tvaru. Mezi dva stejné tvary vložíme špejli, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným bílkem. Vložíme do trouby předehřáté trouby 180 °C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí zdobíme tubičkami, cukrovým zdobením podle dle vlastní fantazie. Cukrové zdobení přilepíme na perníčky pomocí tubiček. Hotové perníčky zapícháme do osení.

Osení či obilí patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka

Jak rychle vypěstovat velikonoční osení

Svěží zelené osení patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka.

  • Do vhodné nádoby nasypeme substrát a zasejme hustě semínka – neměla by být na sobě, ale těsně vedle sebe.
  • Zasypeme vrstvou zeminy asi 2 cm silnou, jen jemně ji přitlačíme a máme hotovo.
  • Zalijeme a dáme na okno.
  • Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu. 
  • Pokud roste příliš rychle, dáme ho na chladné, ale světlé místo, aby se růst zpomalil.
  • Když s výsevem pokulháváme, nejprve semínka na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtnají a rychleji vyklíčí. Pokud vyseté osení dáme do tepla, také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.

Velikonoční osení last minute

Zbývá do Velikonoc už je pár dnů? Tak zasejeme řeřichu zahradní (Lepidium sativum)! Místo zeminy použijeme vatu nebo buničinu, necháme ji nasáknout vodou a na ni vysejte semínka řeřichy v rovnoměrné vrstvě. V teple vyklíčí do 42 hodin a 5 cm vysoká by měla být za 4 dny.

Rumové kraslice z perníku

Ingredience

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 hrnky mléka
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 4 zarovnané lžíce švestkových povidel nebo pikantního džemu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 balíček tmavé čokoládové polevy 
  • 150 g marcipánu 
  • 1 balení tubičky na zdobení

Velikonoce s perníkem: rumové kraslice z perníku

Postup

  1. Mouky, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme olej, vejce a mléko a dobře promícháme (použít můžeme 1 balení perníku Dr.Oetker, 400 ml vody a 12 lžic oleje). Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečení (30 x 40 cm).

    Vložíme do trouby předehřáté trouby na 160 °C a pečeme si 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vyjmutí suchá.

  2. Po vychladnutí perník rozdrobíme do mísy, přidáme povidla nebo džem, rum a ručně dobře prohněteme dohladka. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme vajíčka (o velikosti 3-4 cm). Vajíčka vložíme do ledničky a necháme nejméně 2 hodiny ztuhnout.

  3. Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme zatuhnout.
  4. Marcipán rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení.

  5. Perníkové kraslice se dají napíchnout na silnou špejli a použít jak zápich do velikonočního osení.

O Velikonocích a velikonočních dekoracích by vás mohlo ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector