Přírodní barviva potravin z květů

Rýže nemusí být jen nudně bílá a chleba pískový. Dejte jídlu zcela nový rozměr. Vsaďte na přírodní barvy z ovoce a zeleniny a připravte si třeba růžový dresink na salát, modrou snídaňovou kaši nebo si upečte duhový chleba.

Bude to bavit nejen děti, ale i vás!

Psychologické studie barev dokazují, že nevýrazné barvy v nás mohou vyvolávat pocity sklíčení, a naopak pastelové barvy nás povznáší.

To je důvod, proč potravinářský průmysl barví zářivými barvami většinu nabízených potravin, zejména těch pro děti.

Dnešní potraviny obsahují až 5x více barviv, než dříve a je dokázáno, že barviva způsobují jak zdravotní problémy, tak také dětské ADHD (1). Naopak přírodní barvy z ovoce a zeleniny zdraví prospívají a našemu jídlu dodají šmrnc. Nezapomeňme na to, že jíme také očima!

Domácí barvičky na obarvení jídla si můžeme vyrobit několika jednoduchými způsoby:

  • Odšťavnění – zeleninu a ovoce typu řepa, mrkev, červené zelí, špenát, pomeranč, žabinec aj. odšťavníme a šťávu použijeme na obarvení.
  • Vymačkání šťávy – tvrdší zeleninu jako je třeba mrkev, řepa nebo červené zelí nastrouháme na struhadle a vymačkanou šťávu použijeme na obarvení.
  • Rozmixování – bezinky nebo aronii rozmixujeme bez vody a vymačkáme přes sítko. Šťávu použijeme na obarvování.
  • Prášek – různé typy plodů, zelenin a ovoce si můžeme nasušit a prášek použít do těst nebo obilovin na obarvení – například plody bezinek, arónie, červenou řepu, fialovou kukuřici.
  • Koření – použijeme již koupené koření jako je kurkuma, červená paprika, kari.
  • Mrazem sušené plody – v obchodě si můžeme koupit mrazem sušené ovoce, rozmixovat ho na prášek a použít na obarvování. Například maliny, jahody, černý rybíz aj.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Kari – zamíchejte do pokrmu nebo například orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do slaných těst nebo omáček, polévek
  • Kurkuma – zamíchejte do pokrmu, orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do sladkostí, dezertů, krémů, sladkých i slaných těst, omáček či polévek, sushi rýže
  • Šťáva z citronu – do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do limonád
  • Pyré z manga/ananasu – do zmrzlin, krémů, pudinků, sladkých kaší, dezertů, smoothie, šťáv

Symbolika žluté barvy:
Povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně, ale může být spojována i s povrchností a přelétavostí.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Šťáva z mrkve – uvařte v ní kaši, přidejte do těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do pomazánek, dipů a dresinků, sushi rýže
  • Šťáva z pomeranče – uvařte v ní sladkou kaši, přidejte do sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), zmrzlin
  • Pyré z mrkve/dýně/batátu – do sladkých i slaných těst (pečivo, perník aj.), palačinek

Symbolika oranžové barvy:
Je slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody, slavnostního vzrušeného očekávání, ale i s bezcílným hektickým rozčilením.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Šťáva z borůvek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), milkshaků, smoothie
  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Šťáva z červeného zelí – do polévek, slaných těst, slaných kaší, pomazánek, dresinků a dipů

Symbolika modré barvy:
Znamená klid, důvěru, tradice, stálost přetrvávající na věky, matriarchát.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, palačinek, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Ječmen prášek – do krekrů, slaných těst, vody, smoothie, kaší
  • Matcha prášek – do sladkých i slaných těst, kuliček, krémů, dezertů, kaší, sushi rýže
  • Pšenice prášek – do vody, smoothie, kaší, krémů, dezertů, kuliček, sladkých i slaných těst
  • Rozmixované nebo uvařené listy ze zeleniny (mangold, špenát, listy kedlubny, ředkví aj.) – polévky, špenát, smoothie, šťáva, omáčky, slaná těsta, palačinky, těstoviny

Symbolika zelené barvy:
Působí přirozeně, ale někdy i jedovatě, je spojena s představou chladu, vlhka, ticha, rostlin, přírody, ekologie a růstu.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst, karbanátků, těst na těstoviny
  • Maliny – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milkshake, zmrzliny, jogurty
  • Jahody – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Červený rybíz – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Prášek z fialové kukuřice – do sladkých i slaných těst, palačinek
  • Koření červená paprika – do dipů, dresinků, pomazánek, hlavních jídel (segedýn), polévek
  • Pyré z řepy – sladká těsta na dezerty a buchty (brownies), slaná těsta (chléb), těsto na těstoviny, do omáček, polévek, smoothie, přesnídávky, karbanátky
  • Rajčatové pyré / pasta – do polévek, omáček, dipů, pomazánek, dresinků, hlavních jídel, slaných těst, těst na těstoviny

Symbolika červené barvy:
Vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, krve, nebezpečí, lásky, hluku. Zároveň je vznešená, je symbolem energické akce, změny, přetváření a pronikání vpřed, dobývání, energie a sebevědomí, výstrahy.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, jogurtů, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst
  • Jahody / maliny se smetanou – do milkshake, zmrzliny, drinků, krémů, polev

Symbolika růžové barvy:
Symbolizuje lásku, náklonnost a oddanost v srdeční úrovni, bez pudové smyslnosti. Je to barva něhy, jemnosti a oddanosti. Je to barva jemného způsobu života, zdrženlivé elegance, slavnostních nálad a sentimentálních citů. Může však narušovat vztah k realitě a vědomé odvrácení se od vážných věcí života. Zvyšuje chuť na sladké.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Černý rybíz – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Ostružiny – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Bezinky – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Aronie – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Prášek z fialové mrkve – do slaných i sladkých těst, palačinek, slaných kaší, obilovin
  • Prášek z fialové kukuřice – do slaných i sladkých těst, palačinek
Budete mít zájem:  Jak vybrat správný polštář pro kvalitní spánek?

Symbolika fialové barvy:
Melancholická, osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost, pokoru, skromnost.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Kakao – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Karob – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Káva – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie

Symbolika hnědé barvy:
Je střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, realistická, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice, zdrženlivosti.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Živočišné uhlí – do kaší, smoothie, krémů, sladkých i slaných těst

Symbolika černé barvy:
Barva smrti, koncový bod tmavosti představuje konečné rozhodnutí, agresivní vzdor, popření pestrého života, nicotu, absolutní odříkání, je výrazem pro bojovné „ne“.

Přírodní barviva potravin z květů

  • Rostlinné mléko, jogurt a smetana – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy
  • Rozmixované bílé tofu – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy, pomazánky

Symbolika bílé barvy:
Neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody, nových začátků.

Zdroj: symbolika barev zpracována podle Maxe Lüschera (1969), onlio.com

 

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Modré přírodní barvivo tekuté| SVĚT PLODŮ

Zobrazit všechny související produkty

Přírodní barviva jsou ve srovnání s těmi umělými výrazně méně zářivá, na druhou stranu však neobsahují žádná umělá éčka ani konzervanty.

Barviva slouží pro potravinářské účely, dodávají barvu vašim výtvorům, avšak neovlivňují jejich chuť. Naše modré barvivo je získané z modré spiruliny, a tak si můžete být jisti, že je přírodní.

Je vhodné i pro vegany a díky tekuté konzistenci zamezuje tvorbě otravných hrudek. Barevné pečení ještě  nikdy nebylo tak snadné!

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Čistě přírodní barvivo.
  2. Vhodné pro vegany.
  3. Neobsahuje žádná umělá éčka.
  4. Ovlivňuje pouze barvu, ne chuť.
  5. Složeno pouze z modré spiruliny.
Základní specifikace

Složení přírodní barvivo z modré spiruliny
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Země původu Velká Británie
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %,chraňte před přímým slunečním zářením
Balení skleněná lahvička
Velikost nespecifikované
Úprava tekuté barvivo
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda nespecifikované

Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní. 

Jak skladovat barviva?

Přírodní barviva skladujte ve tmě a v suchu. Nikdy je nevystavujte teplu a silnému světlu, jelikož by tím mohla být ovlivněna a jejich vlastnosti by se mohly změnit až na zdraví neprospěšné. Před použitím protřepejte.

Jaký je rozdíl mezi umělými a přírodními barvivy?

Umělá barviva se získávají ze surovin anorganického neboli „neživého“ původu. Použití těchto barviv je velmi přísně kontrolováno. U některých potravin se proto umělá barviva nesmí vůbec používat, u ostatních potravin je zákonem stanovený bezpečný limit.

V procesu tvorby barviv s přírodním původem by při přípravě neměly být použity žádné chemikálie ani umělé konzervanty. Takové barvivo je možné připravit i přímo doma v kuchyni, v menším množství vody jednoduše vyvařte potravinu s přirozeně silným zbarvením (např.

červenou řepu, mrkev či maliny a borůvky) a hustou tekutinu následně přidávejte do vybraných pokrmů. Takto připravené barvivo byste měli zkonzumovat do dvou týdnů. Pro zajištění delší životnosti barviva můžete přidat citrónovou šťávu, která působí jako přírodní konzervant.

Pro výrobu sušeného barviva je nutné surovinu lyofilizovat a rozdrtit, v tomto případě se však zachová mnohem výraznější chuť potraviny. Tato přírodní barviva mnohokrát přebírají názvy po svých čerstvých rodičích – například žluté barvivo kurkumin získalo jméno podle kurkumy.

Tip

Pokud se chystáte péct, vyzkoušejte i naše 100% ořechové mouky, pasty a ozdobte si výtvor lyofilizovaným ovocem.

Makroživiny

Výživové hodnoty na 100 g
Energie  kJ /  kcal
Tuky  g
z toho nasycené mastné kyseliny  g
Sacharidy  g
z toho cukry  g
Vláknina  g
Bílkoviny  g
Sůl  g
Mikroživiny

Výživové hodnoty na 100 g
Vápník  mg
Železo  mg
Hořčík  mg
Fosfor  mg
Draslík  mg
Sodík  mg
Vitamín C  mg

Zobrazit všechny podobné produkty Předchozí produkt Další produkt

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Barviva

První
zmínky o
používání indiga
pochází ze starověké Číny,
kam se dostalo z Indie. Číňané
také používali k barvení
oděvů tzv. zeleň čínskou získávanou
z krušiny, žlutou z divoké
rezedy a černou ze směsi popela a tuku.
Zachované části barevných tkanin
z hrobů v Egyptě dokazují, že
také
zde bylo barvířství na vysoké
úrovni.

Egypžané používali kromě
rostlin
(Světlice barvířská – Carthamus
tinctorius) i minerální barvy (hematit,
arsen, žlutý a červený okr).
V Řecku se příze i hotové
výrobky barvily např.: šafránem,
mořenou
barvířskou, květy granátového stromu,
dubovou kůrou nebo borytem barvířským.

Z
této doby jsou známa také mořidla,
z nichž byl používán nejčastěji
vinný
kámen.

Ve
středověku se tkaniny
barvily na šarlatovo kermesem (Cossus
ilicis, hmyz žijící
v jižní
a střední Evropě na dubu Quercus
ilex).
Červené barvivo se získávalo
z kořenů mořeny barvířské a
santalového
dřeva. Na žluto se barvilo škumpou (Rhus
typhina).

Budete mít zájem:  Zdravý mikuláš – jak připravit zdravý mikulášský balíček?

Jako modré barvivo byl znám
od starověku boryt a nepochybně také
indigo.

Ve
12.-13. století
se k barvení používal černý
bez (Sambucus nigra),
svízel přítula (Galium
aparine) a truskavec (rdesno)
ptačí (Polygonum aviculare).

Cenným
fialovým barvivem známým již ve
starověku a hojně používaným i v 19.
století byla orselie – produkt fermentace různých
druhů rostlin rodu Rocella.
V 18.-19.

století po
zavedení syntetického alizarinu došlo
k likvidaci převážné části
porostů
mořeny barvířské.

V Čechách
a
na Moravě se barvíři dělili na tzv. černobarvíře
a
krasobarvíře. Černobarvíři barvili na černo, na
modro a na hnědo. Krasobarvíři
na žluto, červeno a zeleno. Zdroje některých
přírodních barviv se nacházely i u
nás. Například mořena
barvířská se pěstovala
v okolí Prahy a Brna již
v 17. století.

Po celý středověk se
v Čechách a na Slovensku pěstoval
boryt a šafrán (na Moravě již ve 13.
století). Na zušlechtění
lněných výrobků
se podíleli běliči, barvíři pláten a
mandlíři. V 15.

století měli
pražští
běliči své bělidlo pod Letnou a roku 1562 si založili cech,
a to nejen pro
Prahu, ale pro celé České
království.

Výhradně
přírodní barviva byla
používána k barvení
oblečení a ostatního textilu do
poloviny 18. století. Od této doby začal
místo nich chemický průmysl produkovat
syntetické náhražky. Začátkem 21.
století je přírodními barvivy barven
pouze zlomek
z vyrobeného textilu.

           
V poslední
době však stoupá zájem o
přírodní barviva. Veřejnost si
začíná stále více
uvědomovat zdravotní a environmentální
problémy související
s používáním
umělých barviv.

Barvení
přírodními barvami snižuje význam
toxického znečištění
odpadních vod pocházejícího
z procesu barveními umělými barvivy. Při
použití přírodních barviv
v barvícím procesu se obvykle
musí používat
barvířské mořidlo. Jsou to
především soli hliníku, železa, chromu
a mědi.

Jsou
nezbytné pro zabezpečení 
přiměřené
stálobarevnosti na slunečním světle a při
praní. 

Dělení
přírodních barviv

Barva Chemické
zařazení
Rostlina (anglický
název)
Rostlina (český
název)
flavonová
barviva
weld, quercitron,
fustic, chamomile, marigold
rezeda žlutá, dub barvířský,
moruše barvířská, rmen
barvířský, blatouch bahenní,
žlutá iso-chinolová
barviva
barbery dřišžál
obecný
oranžovožlutá chromanová
barviva
kamala rotlera
barvířská
hnědá a
purpurově šedá
naftochinonová
barviva
henna, walnut lawsonie
bezbranná, ořešák
vlašský
červená antrachinonová
barviva
cochineal, madder košenila
– červec nopálový, mořena
barvířská
purpurová a
černá
benzopyronové
barvivo
logwood kampeška
modrá indigová
barviva
indigo, woad Indigo, boryt
barvířský
neutrální rostlinné
taniny (galotaniny, elagitaniny, catecholové taniny)
wattle, myrobalan,
pomegranate, sumach, chestnut, eucalyptus
akácie,
myrobalán, granátové jablko,
škumpa, kaštan, blahovičník

Základním
zdrojem surovin pro výrobu syntetických barviv je
ropa a černouhelný dehet
získávaný vedle koksu a amoniaku
suchou destilací černého uhlí.
Přírodní
barviva jsou naproti tomu získávána
z přírodních zdrojů a mohou vedle
nižšího zatížení životního prostředí při jejich výrobě
znamenat také nové tržní
příležitosti pro farmáře a malé a
střední podniky. 

Výhody
přírodních barviv spočívají
v podpoře biodiverzity, výrobě
vycházející
z obnovitelných zdrojů, v jedinečnosti
odstínů, v podpoře zaměstnanosti,
řemesel a lidové tvořivosti.

Mezi
jejich nevýhody
patří závislost kvality barviv na jejich zdroji,
nižší stálost barev (jsou
citlivé na pH, teplotu, světlo, atd.), omezená
škála odstínů, možnost
barvení
pouze přírodních vláken a tkanin a
v neposlední řadě zdlouhavý proces
barvení.

Světový trh
s přírodními barvivy

V celosvětovém
měřítku se ročně spotřebuje asi milión tun
barviv. Zatímco celosvětová poptávka
po přírodních barvivech se odhaduje na 10 tis.
tun (asi 1 % z celosvětové
spotřeby barviv).

Nejvýznamnější
vývozci přírodních barviv

Mezi země,
které
vyvážejí největší objem
přírodních barviv do USA patří Mexiko,
Indie, Itálie,
Maroko, Německo, Nizozemí a Japonsko.

Mezi země,
které vyvážejí
největší objem přírodních
barviv do zemí EU patří Mexiko, Indie,
USA, Peru, Tunis, Švýcarsko a Čína.

Nejvýznamnější
dovozci přírodních barviv

           
USA a země
EU patří mezi největší dovozce
přírodních barviv. Objem
dovážených barviv (v
tis. t) e uveden
v následující tabulce:

Rok 1994 1995 1996 1997 1998
USA 2,8 1,7 2,0 3,5 3,3
EU 3,4 4,1 4,0 4,8 5,5

Zdroj:
Fintrac Market Survey: Natural Dyes

Trh
s přírodními barvivy v USA a v
EU je v poslední době
narušován
výrobou „organických barviv“.
Výrobci průmyslových barviv tak zareagovali na
odpor veřejnosti proti syntetickým . Organická
barviva tak v mnohém nahradila
syntetická barviva anorganická složená
z těžkých kovů. Přitom byla
zachována stejná kvalita barvy, avšak
toxický odpad je minimální.

Obecně se
trh
s přírodními barvivy jeví
jako stagnující až mírně
ochabující, mnozí
odborníci ale vidí jeho budoucnost optimisticky.
Poukazují na fakt, že
přírodním potravinám trvalo
více než 20 let, než se prosadily mezi
spotřebiteli, a stejně tak i přírodní barviva
potřebují svůj čas.

Postup barvení
přírodními barvivy

           
Konečný
barevný efekt ovlivňuje kvalita a množství
použitého barviva, složení a
kombinace mořidel a kvalita vlákna, které je
barveno. Pro zdárný výsledek
barvení je zapotřebí dodržet
následující zásady:

1)
Výběr vhodného textilního
materiálu

           
Přírodní
a syntetická vlákna se od sebe
liší chováním ve vodě.
Přírodní vlákna jsou
hydrofilní, a proto nasávají
velké množství vody čímž se proces
barvení
ulehčuje. Nejsytěji se barví tkaniny z vlny a
hedvábí, o něco hůře se
barví len. Plně syntetické tkaniny se ve
většině případů nedají
tímto způsobem
vůbec barvit.

2)
Příprava textilního
materiálu před barvením

           
Přízi
je nejprve třeba provázat
(nejvhodnější váha přadena je 25, 50
nebo 100
g).  Poté
se namočí na několik hodin do
teplé vody (50 °C vlna, 90 °C
hedvábí) s prostředkem na
odmaštění na
několik hodin. Nakonec ji vymácháme
v čisté vodě.

3)
Voda

           
Vhodná
je měkká neželezitá voda. Na 100 g
příze asi 5 litrů vody.

Budete mít zájem:  Zvracení U Dětí Léky?

4)
Moření

           
Moření
provádíme pro lepší
přijímání barviva. Mořidlo
rozpustíme v malém množství
horké vody a přidáme ho do 20 litrů vody o
teplotě 50 °C. Do mořidla ponoříme
mokrou přízi, po hodině přivedeme k varu 
a necháme v lázni (vlna 1
hodinu, hedvábí 24 hodin). Zvolené
mořidlo ovlivní konečné zabarvení.

Mořidlo Barva Dávka (100
g vlny)
Kamenec
(síran hlinitodraselný)
žlutá 20 g + 6 g
vinný kámen
Chlorid
cínatý
žlutá 5 g + 5 g
vinný kámen
Modrá
skalice (síran měďnatý)
Zelená
(zjemňuje)
15 g + 5 g
vinný kámen
Zelená
skalice (síran železnatý)
Zelená
(ztmavuje)
5g
Vinný
kámen (kyselina vinná)
Všechny
(projasňuje)
kombinace
Soda
(hydrogenuhličitan sodný)
Červená
Ocet Při barvení
plody
Thiosíran
sodný, čpavková voda
Modrá

5)
Postup při vlastním barvení

           
Suché
rostliny se máčí 24 hodin před vařením
barvící lázně. Čerstvé se
požívají
rovnou. Byliny se nakrájejí nebo
rozsekají. Po louhování je jednu až
čtyři
hodiny povaříme při teplotě 82-93 °C, dokud
nedocílíme žádanou barvu.

Byliny se
vyjmou, voda se nechá vystydnout na tělesnou teplotu a lehce
se do lázně vloží
příze, která se nechá hodinu
namáčet, a další hodinu vařit na
mírném ohni.

Poté
se nechá vystydnout na teplotu těla a
vymáchá v teplé, potom ve
vlažné a
nakonec ve studené vodě.

  • Na
    pokusné stanici
    Arrdhor-Critt (Rochfort, Francie) probíhal výzkum
    110 rostlinných druhů, které by se mohly pěstovat
    k získávání 
    barviv.
    Rostlinné druhy byly testovány podle
    těchto tří rozhodujících
    kritérií:
  • ·
    možnost
    použití mechanizace při sklizni a vysoká
    produkce čerstvé hmoty · pigmenty se silnými barvicím
    účinkem
  • · termostabilita a fotostabilita.

Následujících
deset rostlin bylo z tohoto hlediska vyhodnoceno jako
nejlepších: krásnoočko
barvířské (Coreopsis tinctoria),
krásenka
sírožlutá (Cosmos sulphureus),
kručinka barvířská (Genista tinctoria),
ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare,
bobule), rdesno Polygonum
tinctorium, rýt barvířský
nebo-li reseda žlutá (Reseda luteola),
řešetlák Rhamnus alaterus (bobule),
řešetlák počistivý (Rh.
catharticus, bobule), krušina obecná (Rh.
frangula, bobule) a mořena barvířská (Rubia
tinctorum).

Nejvhodnější
rostliny pro získávání
přírodních barviv v ČR:

  • rezeda žlutá
    (Reseda
    luteola L.) Rezeda obsahující luteolin
    je jako většina přírodních
    organických barviv, mořidlové barvivo. 
    Pomocí mořidel (v tomto
    případě kamence) můžeme barvit tkaniny na
    jasně žluto, při použití sloučeniny chrómu na
    zlatě žluto a za pomoci
    sloučeniny cínu na žluto-oranžovo. Se skalicí
    obarví látky na olivovou barvu.
    Kov pak udává odstín žluté
    barvy. žluž získaná z rezedy je velmi
    čistá,
    ale má malou kryvost.
  • světlice
    barvířská (Carthamus tinctorus
    L.) Květy světlice
    barvířské  obsahují
    červené barvivo
    karthamin a žluté barvivo nazývané
    „saflorová žluž“. Zatímco žluté barvivo se
    rozpouští ve vodě, karthamin je dokonale
    rozpustný pouze v lihu. Červeným
    karthaminem se barvilo hedvábí a lněné
    látky a připravovala se z něj
    barevná líčidla.
  • kručinka
    barvířská (Genista
    tinctoria L.)
  • boryt
    barvířský (Isatis tinctoria
    L.)
  • mořena
    barvířská (Rubia tinctorum
    L.) Mořena jako barvivo na
    textilní vlákna poskytuje
    stálé barvy s použitím
    mořidel, obsahujících
    různé soli kovů. Ve starších
    dobách byl používán téměř
    výhradně kamenec, který
    poskytuje s mořenou červený odstín, soli mědi žlutohnědý, soli mědi vínově
    červený, soli železa a hořčíku
    fialový a soli cínu růžový.
    Alizarin a
    purpurin jsou v mořeně obsaženy ve formě glykosidů, které se
    uvolňují
    hydrolýzou zředěnými
    minerálními kyselinami.
    V Itálii byly zkoumány kořeny
    jako zdroj alizarinu pro průmyslové využití.
    Množství alizarinu se u
    jednotlivých rostlin pohybovalo
    v rozmezí od 181,8 mg do 917,8 mg na
    rostlinu. Purpurin je méně stálý ke
    světlu, ale přesto mořena patří
    k nejstálejším
    přírodním barvivům.
  • řešetlák
    počistý (Rhamnus
    carthartica L.)
  • ptačí
    zob
    obecný (Ligustrum
    vulgare L.)
  • mezi
    ostatní
    barvířské
    rostliny patří např.: afrikán, bez
    černý, cibule setá, hadinec obecný,
    kakost
    smrdutý atd.

Jsou
přírodní barviva šance pro
výrobce

Zájem
o
přírodní barviva vzrůstá, protože
barvení látek a oděvů
přírodními barvivy je
šetrné k životnímu
prostředí. Avšak kvůli nedostupnosti
standardizovaných
barviv na trhu a jejich nízké stálosti
se používání
přírodních barviv rozšiřuje
velmi pomalu. Dalším důvodem je
omezený výběr odstínů a též
jejich
nahraditelnost umělými barvivy.

Jako
úspěšný příklad může
posloužit firma Alps
Industries, které se však podařilo
nevýhody přírodních barviv překonat
tím, že
vyrábí látky již
z přírodně barvených vláken,
čímž zajišžuje jejich
reprodukovatelnost a umožní tak vyrobit velkou
škálu odstínů s poměrně
dobrou stálostí barev.

Přírodní barviva vyvinutá
v Alps Industries mohou
být použita k barvení všech
typů přírodních i syntetických tkanin,
jako je
vlna, hedvábí, nylon, polyester atd.

Firma
vyrábí
sedm základních barev: modrou, zelenou, purpurově
červenou, hnědou, žlutou,
lněnou a černou.

Vlákna obarvená
v těchto sedmi základních
barvách jsou
smíchána s neobarvenými
vlákny vždy v určitém poměru,
čímž vznikne
280 možných odstínů.

  1. Doporučení,
    jak zvýšit
    podíl přírodních barviv na trhu:
  2. a
    zvýšit
    objem sklizně a
    obsah barviva u vybraných rostlin,
  3. a
    zajistit
    dlouhotrvající
    stálost barev, 
  4. a
    snížit
    náklady na výrobu
    přírodních barviv,
  5. a
    vyvinout
    široké spektrum
    kvalitních barviv a dobrou technologii výroby
    šetrnou k životnímu
    prostředí,
  6. a
    vyvinout
    technologii
    nezbytnou pro barvení dřeva, kůže, papíru,
    použití přírodních barviv
    v kosmetice a k osobní potřebě,
  7. a
    vyvinout
    jednotnou
    marketingovou strategii, která by spotřebitele informovala o
    ekonomických,
    ekologických, estetických 
    a  sociálních
    výhodách přírodních barviv.

Zpracovatelé

V České
republice se v současnosti nepodařilo najít
průmyslový závod, který by se
zabýval barvením přírodními
barvivy. Tato barviva jsou spíše
využívána
jednotlivci se zájmem o šetrný životní styl. Některé
nevládní organizace jako
např.: Rosa, o.p.s. pořádají kurzy
„barvení přírodními
barvivy“. Více na www.rosa.ecn.cz.

Další
informace:

Bidlová
2004:
Barvení pomocí rostlin Rosa o p s. 28 str.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector