Připravte si sushi po česku!

Připravte si sushi po česku!

recept internet

Na rýži naneste po celé délce wasabi křen – dobré a kvalitní dodává sushi tu …. a musel nahrazovat českou dušenou vepřovou šunkou s nějakými 10%masa.

Podobné recepty jako Sushi specialita

Připravte si sushi po česku!

recept internet

18. červenec 2013 Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme. Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým sushi octem, tak, aby …

Podobné recepty jako Sushi doma

Připravte si sushi po česku!

recept internet

26. leden 2017 Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl · Top 10 vánoční cukroví · Top 10 vánočních jídel · Kapr – česká klasika · Top 10 saláty · Sushi a Suši …

Podobné recepty jako Recept Pomerančové smoothie

Připravte si sushi po česku!

recept internet

Zajímavá a levná verze receptu na výbornou chuťovku pro různé příležitosti. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Levné sushi po česku

Připravte si sushi po česku!

recept internet

Recept na chuťovku ve stylu sushi po česku. Kombinace šunky, sýru a rýže dochucené křenem je poněkud netradiční, ale výborná. Vareni.cz – recepty, tipy a
 …

Podobné recepty jako Šunkové roládky na způsob sushi

recept internet

V levném mojitu po česku můžeme mátu nahradit kopřivou nebo jinou bylinou, … auto tohoto „receptu“ to mysli opravdu vazne…viz jeho sushi po cesku s parkem.

Podobné recepty jako Levné mojito po česku

recept internet

Sushi je sice tradiční japonský pokrm, připravovaný z mořských ryb, avšak český kuchtík se nezapře, a tak můžete japonskou specialitku ochutnat v české verzi.

Podobné recepty jako Sushi z českých rybníků

recept internet

Máte rádi sushi a vždy jste se ho toužili naučit sami připravovat? Teď je ten ideální čas, protože pro vás máme videorecept přímo od Zdeňka Pohlreicha. A spolu …

Podobné recepty jako VIDEO: Vyzkoušejte domácí sushi podle Šéfa

recept internet

Můj osvědčený recept na sushi s upozorněním na některé omyly při jeho přípravě
. … Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. …. Slovart.
cz České hospůdky.cz – největší databáze restaurací, barů a hospod na českém …

Podobné recepty jako Domácí sushi

recept internet

Recept na japonské národní jídlo sushi v provedení maki, nigiri a calyfornya rols. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Maki, nigiri a obrácené sushi

recept internet

Sushi balíme po domácku, abychom měli více sushi, řasu si rozpůlíme na šírku, plníme rýží – vše přiměřeně, aby sushi šlo zabalit. Na vrstvu rýže přidáme cokoliv
 …

Podobné recepty jako Domácí sushi

recept internet

Recept na sushi maki s náplní z krabích tyčinek. Vareni.cz … Rýže by po uvaření měla být lepkavá, proto nelze použít jako náhradu českou rýži. Vodu a rýži …

Podobné recepty jako Sushi Maki s krabími tyčinkami

recept internet

Sushi je jídlo, které se stalo v posledních letech velkým hitem všude na světě. … česká) a přilepíme tam jeden až dva kusy od každé ingredience – avokádo, …

Podobné recepty jako California rolls a nigiri sushi

Připravte si s Gondíky doma sushi

My Evropané jíme sushi rádi se sójovou omáčkou a okurkou. Řada Evropanů si v sójové omáčce namáčí wasabi, ale vězte, že tento zvyk rozhodně nemá s japonskou tradicí nic společného. Dozvíme se zajímavosti o sushi a ukážeme si jeho přípravu.

V pořadu Gondíci s. r. o. představila přípravu tradičního sushi Kristina Kopáčková.

Odkud sushi pochází? Jak stará je jeho příprava?

Sushi není původem z Japonska, ale z území dnešní Číny. První zmínky o sushi pocházejí z roku 718 n. l., současná podoba japonského sushi vychází z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu pro občerstvení divadelního publika o přestávkách.

Připravte si sushi po česku!

Jaké existují varianty nejoblíbenějších druhů sushi?

Nejvíce nám chutná úprava maki. Postupem času a díky šíření sushi po celém světě vznikla řada druhů jeho úprav. V Česku se těší největší popularitě úprava maki, jednoduché rolky, které se skládají ze základních ingrediencí – z rýžového základu s řasou, rybou či zeleninou. Nigiri je také známé, jedná se o rýžové válečky, na nichž je položen plátek ryby, nejčastěji losos.

Co je tedy základem pro přípravu sushi? Co budeme potřebovat na přípravu?

Na první pohled to není žádná velká alchymie, chce to ale zkušenost a cvik. U nigiri nesmí být ryba jen tak položena na rýži, ale musí s ní být tzv. spojena. To znamená, že kuchař ji narýžový základ přitlačí.

Maki je třeba dělat pečlivě, aby vyšel každý kousek stejný jako ty druhé. A nejdůležitější je, že sushi má být jedno sousto. Tedy velké kusy, které je třeba překousnout nadvakrát jsou jen napodobeninou.

Sushi má právě to kouzlo, že jsou v něm vybalancovány ideálně všechny chutě a suroviny, kterých by nemělo být více než čtyři.

Připravte si sushi po česku!

Co znamená název sushi?

Název sushi znamená „kyselá rýže“.

Prý byla příprava sushi považována výlučně za mužskou parketu a věřilo se, že ženská ruka rybu znehodnotí? Je to pravda?

Ano, bylo tomu tak…

Jaké řasy a jakou rýži a další suroviny je nejlepší na sushi použít?

Nejcitlivější surovinou je ryba. Protože musí být syrová, občas mají lidé strach ji jíst. Nutno říci, že dvě nejpoužívanější ryby – tradiční tuňák a v USA a Evropě oblíbený losos jsou bezproblémové.

Obě totiž vždy procházejí hlubokým zmrazením po výlovu, které usmrtí všechny případné parazity, kteří by mohli být člověku nebezpeční. Nedejte se mýlit některými našimi prodejci, kteří tvrdí, že jejich tuňák nebo losos nejsou zmražení, ale zaručeně čerství.

Obě tyto ryby na evropském trhu vždy prošly hlubokým zmrazením. Pro sushi, tedy konzumaci jejich masa zasyrova, je to nejdůležitější ochrana konzumenta. Pro sushi se s výjimkou tuňáka vždy požaduje zpracovávat celou rybu, na které je nejlépe poznat její čerstvost.

Kvalitní sushi bar poznáte podle toho, že kuchař zpracovává celou rybu před zraky hostů.

Připravte si sushi po česku!

Rýže se používá výhradně tzv. sushi rýže. Nepochází z Japonska, tam je totiž přísný zákaz jejího vývozu, ale i ta na našem trhu je dobrá. V rýži musí být vždy přimíchán rýžový ocet.

Ten nemá důvod pouze ochutit, ale i konzervovat, protože na sushi se používá uvařená a dobře vychladlá rýže. A uvařená rýže velice rychle začíná kvasit, tomu ocet zabrání.

Rýže musí být uvařená tak, aby lepila, ale přitom si zachovala pevnou strukturu. Nejlépe se uvaří ve speciálním rýžovaru.

Připravte si sushi po česku!

A konzumace sushi? Hůlky, nebo ruce?

Sushi se zásadně konzumují rukama a nikoliv hůlkami. Vychází to z japonské historie. V dobrých sushi barech dávají hostům automaticky ručník nebo ubrousek na očištění rukou. Konzumaci sushi hůlkami předvádějí pouze cizinci v Asii, asi tím chtějí předvést svou hůlkovou zručnost.

Reportáž o přípravě sushi s Kristinou Kopáčkovou můžete zhlédnout už tuto sobotu 4. července v pořadu Gondíci s. r. o. v 16.25. na Primě.

Připravte si sushi doma

Ochotných strávníků bude dost. Jestli se vám nechce shánět všechny suroviny postupně, kupte si rovnou jakýsi začátečnický balíček, ve kterém za zhruba 470 Kč najdete všechno, co k přípravě sushi potřebujete, samozřejmě kromě čerstvého masa. Maso nakupujte velmi opatrně a jen z důvěryhodných obchodů. U syrového tuňáka, lososa a dalších ryb není opatrnosti nikdy dost.

Budete mít zájem:  Můj notebook mě nemá rád

1. Jak zkrotit rýži

A: Nejdůležitější ingrediencí je rýže. Pokud je správně uvařená a dochucená, je polovina úspěchu zaručena. Používá se japonská rýže nishiki. Má kulatá zrna a po uvaření je lepkavá.

B: Rýži je nejprve zapotřebí pořádně propláchnout, a to až do té doby, než není voda silně zakalená rýžovým škrobem. Wiesner tvrdí, že na správné propláchnutí je potřeba vyměnit vodu přesně sedmkrát.

V obyčejném hrnci se rýže vaří několik minut, poté ji odstavte a nechte doběhnout. Rýže se ještě horká dochucuje směsí rýžového octa a cukru v poměru dle chuti.

Speciální ocet Mitsukan totiž naleptá povrch rýžových zrníček, rýže díky tomu bude dobře tvarovatelná. Směs je potřeba vmíchávat do rýže za současného ochlazování vějířem.

C: Rýži je potom nutné nechat vychladnout, dokud nebude úplně studená.

2. Správně nakrájet…

Zatímco rýže chladne, pokrájejte si maso. V klidu a pečlivě – není to nic jednoduchého.

A jaké maso je nejlepší? Asi tuňák, ale použít můžete i lososa, krevety, úhoře, krabí maso, chobotnici nebo kaviár. Pokud maso nemusíte, vyzkoušejte avokádo, houby shitake, žlutou ředkev nebo třeba okurku.

Co dalšího je potřeba? Bambusová podložka, japonský křen wasabi, řasy nori a sezamová semínka. Když to všechno máte pohromadě, maso je nakrájené a lepkavá rýže vychlazená, zbývá už to jen „sbalit“.

A tady to teprve začíná být opravdu zajímavé.

3 … a správně ubalit!

Připravte si sushi po česku!

Pak přišel ten nejtěžší okamžik: mých prvních patnáct rolek rozhodně nebylo na výstavu a ani ty vaše nebudou. Není to tím, že bychom byli nešikovní, ale kouzlo, díky kterému drží rolka pevně pohromadě a dá se i nakrájet, spočívá v posledním „utažení“, tedy stlačení rolky bambusovou podložkou. To ale potřebuje cvik, tak to nevzdávejte. Než potřebného cviku nabudete, můžete rolky upravovat třeba do trojúhelníkového tvaru (dělají to i v sushi restauracích a nikoli z nouze).

Hotovou rolku pak nechte 15 minut odležet, aby do sebe řasa natáhla vlhkost z rýže. Teprve pak je možné rolku krájet na šest až osm kousků podle velikosti řasy tak, aby všechny dílky maki měly asi dvoucentimetrovou šířku. Nůž mezi jednotlivými řezy oplachujte studenou vodou, nebude se na něj lepit rýže. Tak.

Právě jsme vyrobili své první „maki“. Pusťte se do té mnohem zábavnější části – dobrou chuť!

4 Jak sushi podávat

Nejlepší je podle Jana Wiesnera vždy čerstvé sushi, ihned po přípravě byste je tedy měli podávat. Kousky sushi namáčejte ve směsi japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Wasabi šetřete, opravdu hodně pálí. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.

Kde nakupovat?

  • Kamenné obchody: Japa, Puškinovo nám. 10, Praha 6 Arirang, Korunní 47/1186, Praha 2-Vinohrady Hanguk sikpchum, Uralská 3, Praha 6-Dejvice
  • Tesco Stores po celé ČR

Internet: http://www.nakupka.cz/japonske-speciality/ http://www.japan-eshop.com/

Kde vás naučí sushi?

www.dejtonej.cz/setkarta-114/sushi-kurz.htm www.eventmakers.cz/?sekce=gurman_sushi www.dreamyday.cz/darky-zazitky/gastrogurman/

sushi-kuchyne-u-vas-doma-86.php

Jak si doma připravit sushi?

Mezi nejznámější tradiční japonské pokrmy patří sushi. Jedná se o kousky lepivé rýže o velikosti jednoho sousta doplněné kouskem syrové mořské ryby, zeleniny nebo mořské řasy. Sushi existuje velká řada druhů.

Konzumuje se spolu se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a pikantní zelenou pastou – wasabi. Pojďte se s námi naučit, jak si pravé sushi rolky připravit přímo u vás doma.

Všechny suroviny najdete v našich hypermarketech a vybraných supermarketech.

ZÁKLADEM JE RÝŽE

Pro přípravu sushi je velmi důležité používat pravou japonskou rýži. Má menší kulatá zrna a je mnohem lepivější než jiné druhy.

  • 400 g sushi rýže
  • 520 ml vody
  • 60 ml rýžového octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli  
  1. Rýži dejte do hrnce a řádně properte. Vlijte vodu a přiveďte k varu. Hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na nízký stupeň. Vařte 15 minut. Pak nechte rýži ještě 10 minut odstát.
  2. Ve sklenici smíchejte ocet, cukr a sůl a prohřejte 30 vteřin v mikrovlnce. Když je rýže odstátá, přelijte ji směsí z octa, prokypřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Připravte si sushi po česku!A teď pojďme rolovat

PŘED ROLOVANÍM SI PŘIPRAVTE

  • podložku na sushi
  • misku s vodou
  • mořskou řasu Nori
  • sushi rýži a náplň
  • (může to být proužek čerstvé ryby, na nudličky nakrájená zelenina, kaviár, krevety a podobně)
  1. Na sushi podložku položte řasu hrubou stranou nahoru. Navlhčenými prsty rozložte a upěchujte rýži do dvou třetin řasy, horní část nechte volnou.
  2. Do spodní části řasy (zhruba 2 cm od spodního okraje podložky) položte podélně od strany ke straně náplň.
  3. Navlhčete prsty zbylý kousek řasy a pomocí podložky zarolujte náplň dovnitř. Během rolování váleček pěkně stlačujte, aby se rýže rovnoměrně rozložila. Když se dostanete až ke konci řasy, volný konec váleček hezky zalepí.
  4. Nakonec rolky nakrájejte tak, že je nejprve přepůlíte, půlky opět přepůlíte a ty ještě jednou přepůlíte. Získáte tak přesně stejně velké kousky. Obrácenou variantu rolek připravíte tak, že na podložku rozložíte nejprve rýži, pak řasu a nakonec náplň.

Urolujte si HOSOMAKI nebo PHILADELPHIA podle receptu z Albert magazínu.  

Další inspirace z japonské kuchyně

Japonská kuchyně patří mezi nejoblíbenější. Její základ tvoří rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Pokrmy jsou často připravené z čerstvých ingrediencí s minimální tepelnou úpravou, ale zato s použitím charakteristických dochucovadel, jako je nakládaný zázvor, wasabi či sójová omáčka.

Tradiční japonská jídla, jako je tempura (v těstíčku obalované a smažené kousky ryb nebo zeleniny), miso (polévka ze sójové pasty) či sushi, jehož přípravu si ukážeme, oslavují rafinovanou jednoduchost. Tuto kuchyň podtrhuje i zajímavý výběr ingrediencí, jimž dominuje tofu, mořské řasy a oblíbené nudle udon a soba, které se vyrábějí ze zlaté pohanky.

Neodmyslitelnou součástí každého jídla je zelený čaj, jehož přípravu povýšili Japonci na rituál. Japonci jedí pomalu, v klidu, řádně žvýkají a vychutnávají si jídlo, což umocňuje i používání jídelních hůlek. Typické jídlo je servírováno v dřevěných mističkách, což je součástí estetického dojmu, na kterém si Japonci při servírování dávají velice záležet.

Kuchyně klade důraz na kvalitu surovin, pestrost a úctu k jídlu. Není proto vůbec na škodu nechat se jí inspirovat.

Tartar z lososa a avokáda

Toužíte vyzkoušet chutě japonské kuchyně, ale nechcete se přitom pouštět do příliš složitých postupů? Tartar z lososa a avokáda zvládne i úplný začátečník. Jestli se chcete opravdu blýsknout luxusním předkrmem, pusťte se do toho. Detailní postup najdete zde.  

Připravte si sushi doma!

16. 01. 2016 | Doba čtení 6 minut

Přibývá příznivců sushi, podivuhodných pokrmů ze syrových ryb přichystaných tradičním japonským způsobem. Obsahují suroviny v české kuchyni neobvyklé, japonští kuchaři je vytvářejí jako malá umělecká díla. Zkuste si připravit sushi doma!

Při domácí výrobě sushi můžeme popustit uzdu fantazii. Dbáme na to, aby suroviny, zejména ryby, které používáme syrové, byly čerstvé.

K přípravě japonského sushi potřebujeme originální suroviny, které jsou k mání ve specializovaných prodejnách. Nabízejí tu i balíček sushi pro začátečníky, v němž je vše nezbytné.

Budete mít zájem:  Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci

Znáte surimi? Určitě!

Jsou to ty známé červenobílé válečky, které se prodávají pod názvem krabí maso. S kraby však nemá nic společného, je to vlastně prastará metoda konzervace čerstvých ryb, která se začala používat už před čtyřmi sty léty.

surimi Zdroj: Archiv ireceptar.cz
 

Dnes se surimi vyrábí z čerstvých ryb, které se vykuchají na palubě rybářské lodi, a maso se ihned hluboce zmrazí. Na pevnině se pak maso smíchá s vaječnými bílky, moukou, olejem, solí a přírodními aromatickými látkami, poté se směs uvaří v páře a formuje se do tyčinek.

Surimi můžeme použít za tepla i za studena a také k přípravě sushi. Výborné jsou do salátů, do slaných koláčů, na pizzu i jako samostatné jídlo třeba s rýží. Báječné jsou tyčinky zapečené v lístkovém těstě.

Základem dobrého sushi je rýže

Nejlépe je použít japonskou rýži nishiki nebo hikari, které mají kulatá zrna, jež po uvaření — a to je velmi důležité — jsou lepkavá. Ještě horká rýže se ochucuje speciálním rýžovým octem mitsukan (prodává se i v prášku), který naruší rýžová zrnka, a ta jdou pak lépe tvarovat. Rýži smíšenou s octem nechte vychladnout.

Japonská rýže nishiki nebo hikari má kulatá zrna Zdroj: Archiv ireceptar.cz
 

Další nezbytnou potravinou je mořská řasa nori. Mořské řasy Japonci konzumují odjakživa a dobře dělají, protože řasy jsou zdrojem proteinů, vlákniny, vitaminů (A, B, C a E) i minerálů. Řasy také snižují cholesterol a čistí tělo od těžkých kovů.

Suroviny, bez kterých dobré sushi nepřipravíte, jsou sójová omáčka s japonským křenem wasabi a zázvor.

Jako náplň používáme syrové, ale i vařené ryby a mořské plody — nejoblíbenější jsou losos, tuňák, makrela, krevety, chobotnice či langusty.

sushi je však možné připravit i z hovězího či kuřecího masa a ze zeleniny.

Nejzákladnější druhy sushi

  • klasické válečky — to je maki,
  • kornoutky jsou temaki,
  • plátek ryby volně položený na rýži má název nigiri.
  • Nezbytnou pomůckou je bambusová podložka, která pomůže sushi stočit do správného tvaru.

    kornoutky jsou temaki Zdroj: Archiv ireceptar.cz
     

    Pravidla přípravy sushi

    1. Pokrm zásadně nesolíme, sójová omáčka i křen wasabi jsou slané dostatečně.
    2. Také se nesnažíme naplnit rýži co největším počtem dobrot. Čím jednodušší je složení, tím lépe vynikne chuť.
    3. Při balení dbáme především na zajímavou barevnost.

    4. Sousta by měla být malá, aby se vešla najednou do úst.
    5. Máčíme je ve wasabi, jednotlivá sousta prokládáme plátky nakládaného zázvoru. Čím více wasabi a zázvoru – tím více bude sousto pálit.

    Na stůl rozložíme bambusovou podložku, na ni položíme mírně navlhčenou řasu nori lesklou stranou dolů a rozprostřeme na ni v tenké vrstvě připravenou rýži.

    Na stranu blíže u sebe položíme po celé délce asi centimetrový proužek ryby, případně zeleniny, zkrátka toho, čím jsme se rozhodli své sushi plnit.

    omocí bambusové podložky pak rolku stáčíme, musíme ji hodně utáhnout, aby se nerozpadla. Hotovou rolku necháme asi čtvrt hodiny odležet, aby do sebe vtáhla vlhkost z rýže a teprve pak ji nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.

    Připravit můžeme i maki naruby — takzvané uramaki, kdy je řasa uvnitř a rýže na povrchu. Pro zajímavější barevnost můžeme rýži obalit třeba v kaviáru.

    Maki se surimi

    Vařenou rýži rozprostřeme na navlhčenou řasu, potřeme ji sójovou omáčkou s křenem wasabi, na spodní okraj položíme proužky krabích tyčinek, listového špenátu a mrkve a sushi zabalíme. Po čtvrthodině závitek nakrájíme na proužky.

    Jako obal pro sushi slouží navlhčená řasa Zdroj: Archiv ireceptar.cz
     

    Temaki na salátu

    Místo mořské řasy můžeme na rýžové kornoutky použít listy čerstvého salátu. Listy přeložíme přes sebe do trojúhelníku a potřeme je trochou wasabi. Na listy položíme rýži a plátky lososa a listy svineme do kornoutku.

    Nakonec temaki ozdobíme salátem nebo mrkví a citronem nakrájenými na tenké asi šest centimetrů dlouhé proužky. Pokrm servírujeme na malých talířcích a konzumujeme jej tyčinkami nebo rukama.

    Nigiri s lososem

    Z rýže v navlhčené ruce vytvarujeme hranolek tak, aby uprostřed zůstala malá dutina, která způsobí, že se při skousnutí nigiri samo rozdělí na dvě sousta.

    Rýži potřeme wasabi omáčkou a přes hranolek položíme lososa nebo krevetu. Pro barevnost můžeme přidat pár plátků ředkviček a proužek zelené papriky.

    Jak na domácí sushi?

    Možná jste domácí sushi už v minulosti zkoušeli, ale „nebylo to ono“. Možná vám recept přišel složitý, a raději jste dali přednost sushi z restaurace.

    Pravdou ale zůstává, že se správnými surovinami dokáže dokonalé sushi připravit kdokoliv. Zkuste v sobě objevit sushi mistra a připravte nejen klasické maki sushi, ale nigiri sushi nebo kalifornské sushi.

    Uvidíte, že výsledek zmizí ze stolu dřív, než řeknete itadakimasu (japonsky dobrou chuť).

    Historické okénko

    Než se pustíte do přípravy sushi, měli byste se něco o tomto tradičním japonském pokrmu dozvědět. Údajně první sushi spatřilo světlo světla už ve 3. století před naším letopočtem. Tehdy si lidé dopřávali naloženou rybu na rýži, která se na několik dnů nechala uležet ve velké nádobě.

    Následně si Japonci smlsli pouze na rybě a rýži vyhodili. Podobnost se současným sushi nalezneme ale až v 19. století, kdy Japonci podávali naloženou rybu na rýži ochucené octem. Nezapomeňme, že tehdy ještě neexistovala lednička, a tak bylo potřeba rybu nakládat. Moderní sushi vzniklo až na začátku 20.

    století a mezinárodní pozornost si získalo v 60. letech, kdy ho objevili Američané.

    Nákupní seznam

    Při přípravě sushi byste rozhodně neměli podcenit výběr vhodných surovin. Na svůj nákupní seznam nezapomeňte napsat mořskou řasu nori, bez které dokonalé sushi nemůže vzniknout. Dále vhoďte do nákupního košíku sushi rýži, kterou rozhodně nenahrazujte rýží klasickou.

    Nezapomeňte ani na rýžový ocet, nakládaný zázvor, pastu wasabi a rolovací podložku, díky které sushi krásně srolujete. Na sushi je skvělé, že náplň je variabilní, a tak si každý může zvolit suroviny podle své chuti. Krok vedle neuděláte se syrovým lososem či tuňákem. Vegetariáni zase můžou sáhnout po okurce, žluté ředkvi nebo avokádu.

    Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste sushi naplnili více surovinami.

    Nesmrtelné maki sushi

    V první řadě připravte sushi rýži, a to ideálně podle obalu na krabičce. Mezitím si udělejte zálivku ze dvou lžic rýžového octa, jedné lžičky cukru a špetky soli. Hotovou rýži smíchejte se zálivkou a nechte vychladnout. Jakmile bude rýže studená, můžete se pustit do přípravy sushi.

    Na suchou rolovací podložku položte řasu, kterou potřete vrstvou rýže. Na okraji, který je od vás dál, nechte zhruba třícentimetrový volný pruh – rýže zůstane při rolování v řase a nevysype se.

    Rýži jemně pomažte trochu wasabi a položte hranolek čerstvé ryby nebo zeleniny. Podle potřeby si průběžně namáčejte ruce ve vodě. Pomocí podložky zarolujte sushi směrem od sebe tak.

    Hotové maki sushi nechte zhruba hodinu odležet v lednici, a následně ho ostrým nožem nakrájejte na sousta. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

    My jsme jsme rolované sushi naplnili tuňákem. Nemáte-li čerstvou rybu, nahraďte ji zeleninou.

    Zobrazit recept

    Odvážné kalifornské sushi

    Máte pocit, že maki sushi je nuda? Zkuste sushi „obrátit“ a vytvořit tzv. kalifornské sushi. Na rolovací podložku položte potravinářskou fólii, na kterou umístěte mořskou řasu nori. Poté na řasu rozložte rýži a bohatě ji posypte sezamovými semínky.

    Budete mít zájem:  Cvičení před snídaní? ano! lépe spálíte tuk a zlepšíte citlivost na inzulín

    Pomocí fólie řasu převraťte tak, aby rýže byla vespod. Potom řasu potřete majonézu a položte na ni proužek avokáda, krabí tyčinku a krevetu. Pomocí podložky sushi pevně zarolujte.

    Následně válečky rozkrájejte a podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

    Tohle suši působí jako záhada hlavolamu. S naším návodem ji ale hravě rozluštíte!

    Zobrazit recept

    Jednoduché nigiri sushi

    V jednoduchosti je krása! Zvolali japonští sushi mistři a dali vzniknout nigiri sushi. Pokud milujete chuť syrového lososa, pak je tento druh sushi přímo pro vás. Uvařte sushi rýži podle obalu, a následně ji promíchejte s octovou zálivkou. Poté nakrájejte lososa na tenké plátky.

    Namočte si ruce do vody, vezměte plátek ryby do dlaně a položte na něj váleček rýže. Ta by měla mít tělesnou teplotu; horká rýže by rybu zbytečně ohřála a příliš chladná zase nedrží při sobě. Prsty vytvarujte sushi.

    V ideálním případě je váleček na povrchu pevný, aby se dal zvednout, a uvnitř tak sypký, že se v puse rozpadne.

    Vzniklo v Tokiu, a to už v devatenáctém století. Vyžádali si ho vyhládlí návštěvníci divadla, kteří spěchali na začátek…

    Zobrazit recept

    Sushi specialita

    • anela(neregistrovaná)6. 1. 2016 00:23:41 Odpovědět
    • Casey(neregistrovaný)8. 11. 2015 19:20:22 Musim rict, ze tohle je uplne muj prvni prispevek do nejake debaty a predem seomlouvam, nemam na klavesnici hacky a carky . Kazdpodadne musim rict, ze na to ze mam vydanych 5 kucharek jsem jedno jidlo absolutne sama nezkusila udelat a to je sushi. Ale sushi absolutne miluju a davam si ho minimalne jednou tydne. Jednak je zdrave, ale dle me opravdu chutne. . Co se tyce Wasabi kupuji si klasicke cinske coz je opravdu hodne palive, ale ma mnohem atraktivnejsi chut nez wasabi v prasku, ktere je trosku jako levnanahrazka za opravdovou chut, ale unavam, ze ja si opravdu delam tu klasickou cinskou sojovou omacku smichanou s jejich wasabi a doporucuji prvnim pokusitelum, aby si pripravili hodne kapesniku neb ja sobne mam rada palive, ale nez jsem si zvykla, tak jse si to obrecela vcetne me pusy .Souhlasim, ze zkusit alespon jednou by se melo a treba to I prozatimnim odpurcum zachutna. Mimochodem ma z vas nekdo rad sashimi? Odpovědět
    • Janča(neregistrovaná)22. 2. 2014 11:52:49 Odpovědět
    • Janča(neregistrovaná)22. 2. 2014 11:49:23 Odpovědět
    • spagetka14. 5. 2013 21:27:28 Tomáš Horáček: V receptu ale není o eidamu nebo plesnivém sýru ani slovo, ale: dyk se běžně dělá fazolový guláš nebo se k masovému guláši přidaj fazole, to nebyl šťastný příklad, i když tuším, jak to bylo myšleno Jinak byla jsem v originál japonské restauraci a tam jsem dostala sushi se šunkou. Odpovědět
    • Tomáš Horáček(neregistrovaný)14. 5. 2013 21:23:07 návštěva:nějakým omylem jsem se sem prokliknul, ale když jsem četl ten recept, tak jsem opravdu zhrozil. Absolutně souhlasím s příspěvkem na který reaguji. Češi mají bohužel tu úžasnou schopnost po**at všechny kvalitní, cizí jídla tím, že tam nacpou šunku, eidam 30% nebo plesnivý sýr. Na cizích jídlech je krásná ta originální a nová chuť. Proč bychom jí měli vylepšovat? Líbilo by se Vám snad, kdyby nějaký Mexičan sypal do guláše fazole? Je to hanobení cizí kuchyně .. . Odpovědět
    • návštěva(neregistrovaná)22. 5. 2012 15:10:01 Šunka do sushi? Nezlobte se, ale to je hanobení tolik vyhlášeného, zdravého a chutného jídla japonské kuchyně !!! To je jakobyste udělala svíčkovou z vody a k tomu dala kolínka. Odpovědět
    • lukaas(neregistrovaný)17. 11. 2011 16:17:16 Sushi a šunka? Proboha! Odpovědět
    • Lucie(neregistrovaný)26. 5. 2011 12:00:28 Mno, je to taková česká varianta. Do tradičního su-shi rozhodně nepatří ani šunka! a ani ty krabí tyčinky – ty totiž neviděly kraba ani za rohem. Je to smíchanina všech možných odpadových odřezků z ryb. Tradiční su-shi je zdravý pokrm (což vylučuje jak šunku tak i krabí tyčinky – obojí plné chemie a éček) a užívají se pro něj výhradně ty nejkvalitnější suroviny. V případě ovoce a zeleniny je to především okurka a avokádo, v případě „masa“ pak výhradně čerstvé ryby nebo mořské plody jako tuňák, losos, krevety, sépie nebo třeba ten krab. Vždy jsou to čerstvě nakrájené syrové kousky masa vcelku právě proto, aby vynikla jejich chuť – i proto se su-shi přikládá na jazyk vždy náplní napřed (říká se, že zkušený strávník tak pozná jak kvalitu, tak čerstvost ryby). Teprve potom se jazyka dotkne rýže ochucená wasabi a japonskou sojovou omáčkou (která mimochodem chutná také úplně jinak než ta naše). Takže pokud někdo z vás ještě su-shi nejedl, pak rozhodně doporučuji zajít na „originál“ do nějakého kvalitnějšího sushi baru, a pak teprve zkoušet svoje vlastní recepty doma. Tak alespoň budete nejdřív vědět, jak to skutečně má chutnat a nezkazíte si dojem improvizovanými českými náhražkami, které ve finále po všech těch „zlevňujících úpravách“ chutnají úplně jinak než původní recpet. A třeba budete natolik chytré a mlsné jazýčky, že vám nebude vadit si trochu připlatit za kvalitní rybu i originální japonské suroviny a naučíte se připravovat skutečné tradiční sushi, které je nejen chutné, ale i velice zdravé. Koneckonců, ono těch ryb a mořských plodů přecejen není pro su-shi potřeba tolik, aby to jednoho zruinovalo a musel nahrazovat českou dušenou vepřovou šunkou s nějakými 10%masa.
      • Chce to se jen zamyslet.
      • Odpovědět
    • Arlena

      19. 3. 2011 23:22:53

      Sushi zbožňuji a pravidelně si ho dělám doma…nejlepší suroviny seženete v Japashopu na Dejvické. Mám to tam dost ověřené. Super obsluha, ceny vzhledem k tomu, že všechny suroviny jsou čistě japonské, přijatelné. Navíc vám tam s ochotou poradí ve všech surovinách potřebných na pokrm.

      Odpovědět

    • Romi(neregistrovaný)

      2. 2. 2011 15:28:33

      Sushi je to nejúžasnější jídlo…

      Odpovědět

    • jahoda

      7. 4. 2010 10:23:31

      Manželovi ke kulatinám jsem tajně objednala v jedné pražské japonské restauraci japonskou večeři se stylovým posezením a s ukázkou výroby sushi – všechno jsme to potom mohli ochutnat. Byl to nezapomenutelný zážitek.

      Všechno jsem ochutnala, ale tak jak rýži miluji, dlouho jsem ji potom nemusela. Proto musím dát velký bodík, když vidím, co je s tím práce. Můj 1.

      výtvor bych si nedovolila nikomu nabídnout, hrůza Je to delikateska, ale já si dávám jen svátečně5

      Odpovědět

    • jana(neregistrovaná)

      7. 4. 2010 09:04:47

      vase recepty mne fakt lakaj ale nevim proc tam nejsou treba krevety nebo jinak nic urcite si z vaseho receptu neco uvarim tak se loucim a dobrpou chut pri sushi.

      Odpovědět

    • Gabina

      27. 1. 2010 11:31:55

      Carbi, wasabi je zelená křenová pasta, je o dost výraznější než náš křen http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p…

      Odpovědět

    • Ivina

      28. 12. 2009 10:17:09

      Taky jsem to ještě nejedla,ale chtěla bych to ochutnat,vím,že by mi to určitš chutnalo.

      Odpovědět

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector