Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Překyselení organismu neboli acidóza se vyznačuje přemírou kyselin v lidském těle. Často souvisí se životním stylem, který vedete. Pro celkové zdraví lidského organismu je důležitá acidobazická rovnováha. Udržuje stabilitu vnitřního prostředí – vyvážený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem Příčiny 

Vznik acidózy souvisí se stárnutím organismu a jeho schopností se vypořádat s návyky dnešní hektické doby. Nejčastějšími příčinami překyselení žaludku jsou: 

  • Stres, 
  • nevhodné složení stravy,
  • nadměrné užívání alkoholu,
  • kouření 
  • nesprávné dýchání. 

Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem Příznaky 

Mezi časté příznaky překyselení žaludku patří: 

Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat i jiné zdravotní problémy. Překyselení organismu vede ke vzniku dalších onemocnění nebo je zhoršuje. Mezi takové nemoci patří například obezita, porucha imunity, alergie a ekzémy, neplodnost či gynekologické problémy.

Jak na překyselení organismu

Základem pro zlepšení stavu překyseleného organismu je znovunastolení acidobazické rovnováhy. Upravte si stravovací zvyklosti a pijte dostatečné množství vhodných tekutin.

Dodržujte zásady stravování při odkyselení organismu uvedené v jídelníčku níže. K tomu, abyste odbourali kyselé látky v těle, potřebujete doplnit látky zásadité – včetně minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Při překyselení organismu tělo hůře odolává vnějším vlivům, proto posilujte imunitu.

Jídelníček při odkyselení organismu

Dodržujte určité zásady stravování:

  • Zařaďte do jídelníčku zásadotvorné a neutrální potravin.
  • Jezte pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo.
  • Ovoce je ideální sezónní – z klimatického pásma, kde žijete.
  • Při výběru celozrnného pečiva si dávejte pozor, aby to nebylo pouze obarvené bílé pečivo. 
  • Snižte konzumaci bílého pečiva a dalších produktů z bílé mouky.
  • Zařaďte do jídelníčku zásadité potraviny jako jsou brambory, pohanka, sója.
  • Omezte na minimum konzumaci alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a perlivých nápojů.
  • Pijte neperlivou vodu, zelené čaje, bylinné čaje a zeleninové šťávy.
  • Nejezte ve spěchu. 

Vaše strava by měla být především pestrá. Překyselení organismu nesouvisí pouze se stravovacími návyky, ale i s komplexní životosprávou, kterou vedete.

Omezte stres, kouření a zařaďte do svého života více pohybu. Nezapomínejte na zdravý spánek.

Příznivých účinků pro váš organismus a doplnění vitamínů a minerálů dosáhnete například se zeleným ječmenem nebo chlorellou. 

Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem Babské rady na odkyselení organismu

Kromě dostatku pohybu v přírodě a vyvarování se stresu, popíjejte bylinkové čaje a odvary. 
Mezi babskými radami na odkyselení žaludku najdete nejen užití bylinek, ale i očistné koupele – solné nebo rašelinové.

Teď už víte, co si počít v případě překyseleného organismu. Pak by vás mohlo zajímat, jak na detoxikaci organismu?

Detoxikace organismu

Příznaky překyselení organismu: Jak se projevuje?

Překyselení organismu neboli acidóza úzce souvisí s naším životním stylem. Největší roli hraje stres, nevhodné složení stravy, alkohol a kouření.

Acidobazická rovnováha

Překyselení organismu způsobuje přemíra kyselin nebo naopak nedostatek zásad. V těle zajišťuje ustálený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad tzv. acidobazická rovnováha.

Ta je nepostradatelná k udržení homeostázy – schopnosti organismu vytvářet stabilní vnitřní prostředí důležité pro celkové zdraví. Neméně potřebná je i pro správnou činnost enzymů, trávení a určení rozvoje stárnutí.

Správné fungování acidobazické rovnováhy regulují vlastní kompenzační mechanismy těla. V průběhu stárnutí organismu se však tyto mechanismy postupně vyčerpávají a objevuje se sklon k rozvoji acidózy. Faktorů, které dokážou s acidobazickou rovnováhou zamávat, je však celá řada.

Rovnováhu pH vnitřního prostředí vykolejí:

  1. Přebytek jednoduchých cukrů
  2. Nadbytek bílkovin
  3. Nepoměr důležitých minerálů
  4. Celkové množství přijaté potravy
  5. Chronické záněty střev
  6. Způsob úpravy jídel
  7. Hltání a nedostatečné žvýkání potravy
  8. Znečištěný vzduch
  9. Elektrosmog
  10. Toxické látky
  11. Mělký povrchní dech
  12. Nedostatek nebo naopak přebytek pohybu
  13. Stres

Největší vliv na odklon z rovnováhy mají zejména zvýšená spotřeba cukru a perlivých sladkých nápojů, nevhodné stravovací návyky, každodenní stres, rychlé a nedostatečné žvýkání potravy, kouření, nadměrné užívání léků, nikotin a všudypřítomné toxiny kolem nás.

Test kyselosti z lékárny

O kyselosti či zásaditosti vypovídá hodnota pH. Tato veličina vyjadřuje koncentraci vodíkových iontů v roztoku. Roztok může být buď kyselý (pH nižší než 7), zásaditý (pH vyšší než 7) nebo neutrální (pH 7).

Zjistit stav překyselení organismu můžete dvěma způsoby. Prvním je cílené monitorování pH moči nebo krve laboratorním vyšetřením. Druhou variantu můžete provést sami doma bez pomoci lékaře.

Zajděte si do lékárny, požádejte o lakmusové papírky a krátkým ponořením papírku do ranní moče zjistíte, jaké máte aktuální pH. Podle barevné změny na papírku poznáte, zda je vaše moč spíše zásaditá (modré zbarvení) nebo spíše kyselá (červená barva).

Hlavní příznaky překyselení organismu

  • bolesti hlavy
  • chronická únava
  • oslabená imunita
  • pálení žáhy
  • podrážděnost
  • celulitida
  • zvětšené póry v obličeji
  • bledá, červená, šedá, nažloutlá nebo nazelenalá pleť
  • suché a křehké vlasy
  • problémy s lupy
  • tenké nebo naopak velmi silné nehty

Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Acidózou to jen začíná

Vybočení z acidobazické rovnováhy má za následek zdravotní komplikace. „V kyselém prostředí se velmi dobře daří mikroorganismům, které svými výkaly přidávají další kyselý odpad do našeho těla.

Objeví se nemoci, které přímo souvisí s životem mikroorganismů v našem těle – kvasinky, migrény, únavový syndrom, poruchy imunity, gynekologické problémy, ekzémy, astma.

Děti jsou na překyselení ještě více citlivé než dospělí – mohou se u nich objevit například různé alergie, poruchy soustředění a snížená imunita,“ varuje před nebezpečím nutriční poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.

Podle blogerky Moniky, autorky Průvodce praktickým životem, je „vysoce okyselené tělo ideálním prostředím pro patogeny. Ty pak způsobují různé potíže – jako je zácpa, žaludek, infekce, kožní problémy, svalové křeče, bolesti hlavy, alergie, citlivé klouby, poruchy srdečního rytmu, houbové infekce, jako je kandida a mnoho dalších.

V pokročilejším stádiu mohou příznaky zhoršit nebo vyvolat diabetes, dnu, extrémní únavu, depresi a přetížení imunitního systému, což způsobuje vážnější chronická onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a rakovina.“

Podle serveru Positivehealth.com ovlivňuje acidóza i hypotalamus mozku – hůře kvůli tomu spíme a obtížněji relaxujeme. To vede k zhoršené koncentraci a podrážděnému chování.

Jak odstranit překyselení organismu

Vhodným kombinováním zásaditých a kyselých potravin můžete zajistit harmonickou rovnováhu v těle. Odhad poměru mezi potravinami vás vrátí zpět do hodin matematiky.

Při sestavování jídelníčku je důležité zařadit všechny hlavní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky, vlákninu) a to v co nejlepší kvalitě a v optimálním množství. Jednu porci kyselinotvorné potraviny „vynulujete“ jednou porcí zásadotvorné potraviny.

Abyste se mohli radovat z acidobazické rovnováhy, zařazujte v rámci dne ve stejném poměru potraviny kyselinotvorné i zásadotvorné.

Kyselinotvorná versus zásadotvorná strava: Co tedy jíst?

Pod pojmy kyselinotvornost a zásadotvornost se skrývá stav, který potrava po strávení v našem těle vyvolá. Citrón, ačkoliv je velmi kyselý, reaguje v těle silně zásadotvorně. Mléko a výrobky z něj se naopak chovají silně kyselinotvorně.

Zásadotvorné potraviny při překyselení organismu

  • téměř veškerá zelenina a zralé ovoce
  • mořské řasy
  • mléčně kvašená zelenina
  • lněná, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka
  • bylinky
  • sójové produkty

Kyselinotvorné potraviny

  • mléko a mléčné výrobky
  • maso a uzeniny
  • obiloviny (naklíčené ale mají menší kyselinotvorný dopad)
  • luštěniny (naklíčené mají menší kyselinotvorný dopad)
  • rajčata
  • špenát
  • jahody
  • rebarbora
  • veškeré sladkosti
  • ořechy (s výjimkou mandlí)
  • mák
  • tuky a oleje

Jak na překyselený organismus? 2 tipy odborníků

Velmi inspirativní video o překyselení organismu natočil známý konzultant v oblasti poradenství ve výživě a lektor zdravé výživy Mgr. Martin Jelínek.

Léčba acidózy zdravým jídelníčkem

S překyselením si může pomoci každý sám. Léčebná kúra spočívá ve znovunastolení acidobazické rovnováhy. Základem je jídelníček s rovnovážným zastoupením kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.

V žádném případě se nesnažte o úplné vyloučení kyselinotvorných potravin. Sice byste se zbavili acidózy, ale čekal by vás brzký výkyv na opačnou stranu, který s sebou nese další rizika a zdravotní komplikace.

Upravte své stravovací zvyklosti, zajistěte tělu potřebné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů, nezapomínejte na dostatečný pitný režim a dostatečně dlouho a pomalu žvýkejte.

Jak nejlépe udržet rovnovážné pH?

  • Přijímejte vyváženou stravu.
  • Potravu v ústech důkladně zpracujte.
  • Vyvarujte se popíjení perlivých nealkoholických nápojů (kromě vody obsahují kyselinu citrónovou, uhličitou a fosforečnou, jejichž pH je často pod 4,0).
  • Pijte bylinkové čaje, nesycené vody a čerstvé zeleninové šťávy.
  • Omezte potraviny s vysokým obsahem živočišných bílkovin včetně uzenin (při jejich zpracování se tvoří kyselé metabolity).
  • Vyhýbejte se konzervačním látkám, aditivům a chemikáliím v potravinách.
  • Ovoce a zeleninu konzumujte alespoň 2× denně.
  • Provádějte dechová cvičení (už po 2 minutách hlubokého dýchání dochází k poklesu koncentrace oxidu uhličitého v plicích a následné alkalizaci krve).

TIP: Jednou z babských rad proti překyselení je bylinka vojtěška alfalfa – z arabského překladu „otec všech potravin“.

Znáte své pH svého těla?

Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Proč jsme stále nemocní a předčasně umíráme? Odpověď vás možná překvapí – překyselení. Překyselení organizmu je dnes jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Lidský život je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v organismu.

Klasická medicína však tuto skutečnost stále ignoruje a překyselení nepovažuje za bezprostřední ohrožení zdraví. Přitom je prokázané, že pokud tělo důkladně odkyselíme, veškeré zdravotní problémy zmizí!Tělo si kyselé látky vytváří samo.

Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek a některé jsou tak agresivní, že dokážou rozleptat dokonce i kov nebo kámen.

A teď si představte, jaké škody napáchají v těle, pokud v něm setrvávají, aniž by se neutralizovaly a vyloučily.

K tomu, aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je výlučně prostřednictvím potravy. „Správný poměr kyselin a zásad ve stravě má proto být 80 ku 20“.

Pokud je hospodaření s kyselinami a zásadami v rovnováze, mohou procesy látkové přeměny probíhat optimálně a člověk se cítí výtečně.

Pokud zde dojde byť jen k nepatrnému zakolísání, může to vyvolat vážné zdravotní problémy, jako je osteoporóza, zvýšená náchylnost k infekcím, snížená výkonnost, bolesti v kloubech, poškození vaziva, a dokonce i předčasné stárnutí včetně vrásek.Náš organismus nasazuje veškeré úsilí, aby udržel poměr kyselin a zásad ve stanovených hranicích.

Pro organismus to ovšem znamená silné zatížení, neboť musí neustále bojovat o to, aby na spodní hranici nesklouzl do kyselých hodnot. Tento stav se označuje také jako latentní překyselení nebo latentní acidóza, a právě jí trpí většina lidí s nerovnováhou pH.

Latentní acidóza nutí tělo, aby si z životně důležitých orgánů a kostí vypůjčovalo minerály jako vápník, sodík, draslík a magnesium, které potřebuje k neutralizaci kyseliny a jejímu bezpečnému odstranění z těla. Zdravé tělo uchovává dostatek zásaditých rezerv, které využívá v případě nouze.

Budete mít zájem:  Vyholujete se? A děláte to správně?

Pokud ale tyto rezervy pravidelně používá k neutralizaci kyselin, vyčerpávají se a zanechávají tělo v oslabeném stavu.Tato zátěž, která působí po léta bez povšimnutí, může vést k poškození těla. Překyselení vytváří prostředí, které napomáhá vzniku nemocí.

Příčinou i prevencí je hlavně strava

Stav latentního překyselení je vyvoláván především špatnou stravou s příliš mnoha bílkovinami. Naopak mu lze předcházet jídlem, které vytváří nadbytek zásad.

Typická západní strava bývá bohužel příliš bohatá na živočišné produkty, které vytvářejí kyseliny (maso, vejce, mléčné výrobky, mouka, cukr, káva, limonády) a obsahuje příliš málo „zásaditého“ jídla (čerstvá zelenina). K tomu užíváme spoustu kyselinotvorných léků a umělá sladidla, která jsou značně kyselinotvorná.

Latentní kyselý stav látkové přeměny, který zvyšuje vylučování vápníku a aktivitu buněk rozkládajících kostí, ohrožuje hlavně ženy v přechodu a po přechodu. Vysoká spotřeba živočišné bílkoviny u žen po menopauze vyvolává rychlejší ztrátu hustoty kostí. Naopak rostlinné potraviny zvyšují přísun zásaditých látek.

Studie dokládají, že veganská strava výrazně posiluje tvoření zásad a zvyšuje hustotu kostí.Nenechte se zmást, samotná chuť potravin nevypovídá nic o tom, jestli přispívají k tvorbě kyselin nebo zásad. Ovoce a zelenina tvoří zásady, na bílkoviny bohaté potraviny jako maso ryby, mléčné výrobky, vejce, zase tvoří kyseliny.

Například mléko je zásadité, ale jeho bílkovina a tuk se v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné. Naopak citrusové plody chutnají kysele, ale působí zásadotvorně.

Každý se může uzdravit

Jedinou správnou cestou k uzdravení je důkladné odkyselení. Tělo má obrovskou schopnost regenerace, což dokládá fakt, že celá desetiletí člověk přežívá i navzdory špatnému životnímu stylu, jen je třeba mu pomoci.

Pokud tělo trpí překyselením roky nebo desetiletí, často už nestačí jen přejít na zásadité potraviny, jako je syrové ovoce, zelenina a čerstvě vymačkané šťávy. Člověk potřebuje po delší čas speciální výživu v podobě potravních doplňků (mladý ječmen, přípravky z aloe vera apod.), která by doplnila minerální látky v těle.

Zároveň je třeba alespoň do odeznění problémů omezit nebo vyřadit z jídelníčku ty potraviny, které způsobují překyselení, jako je maso, sýry, pečivo, mléko nebo cukr.

Jak překyselení organismu ovlivňuje zdraví / Rozhovory, články

Kyselost a zásaditost se udává v hodnotách pH. Udává se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální pH má hodnotu 7. To má například čistá voda. Má-li roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý (převažují v něm zásadité látky), při pH pod 7 jde o roztok kyselý  (převažují v něm kyselé látky).

Pro lidský orgsnismus je důležité pH krve, které si organismus musí udržovat okolo 7,3 – 7,4, protože nižší hodnoty nejsou slučitelné se životem. Krev si drží své optimální pH, ale na úkor našich kostí, ostatních tkání a orgánů.

Ty jsou na tom podstatně hůře vlivem dnešní průmyslově upravované, kyselinotvorné stravy s nedostatkem vitamínů a minerálů.

Zřejmě právě proto v naší populaci zaznamenáváme v posledních letech enormní nárůst zdravotních problémů a snížení obranyschopnosti již od raného věku.

Jen jeden prohřešek denně?

Dle Jentschury bychom měli jíst ideálně 80 % zásadotvorné stravy, která v těle udržuje zdravou acidobazickou rovnováhu. 20 % tedy zbývá ve prospěch „kyselin“.

Pokud například jíme 5x denně (3 hlavní jídla a 2 svačinky) a spočítáme si to matematicky, tak  20 % vychází na jediný „prohřešek“ ve formě masa, uzeniny, bílé mouky, cukru, alkoholu nebo kávy či jiných kyselinotvorných potravin.

Ovšem za předpokladu, že zbytek jsou ryze zdravé pokrmy plné zeleniny, ovoce či bylinek, které jsou zásadité. Kdo z nás to ale dokáže? A je to vůbec v dnešní době možné? Bohužel většinou konzumujeme stravu v přesně opačném poměru.

Každodenní hody nás ubíjejí

Naše babičky vyrůstaly na jednoduché stravě bez konzervantů a éček. Maso, bílé pečivo a sladkosti byly podávány pouze svátečně. Zatímco dnes se lidé stravují často průmyslovými polotovary bez jakékoliv energie (podle tradiční čínské medicíny zde mluvíme o Qi / čchi) a kávou, aby přežili den ve vysokém pracovním tempu a stresu, až do večera, kdy si dopřejí další „dobré“ jídlo.

Jíme nadbytek jídla s minimem tělu prospěšných látek. Kvantita převládá nad kvalitou! O masu, které také převážně zakyseluje, to platí dvojnásob.

Není proto divu, že mladá generace po třicítce zaznamenává výrazný úbytek svých minerálních zásob v těle. Nejdříve ze zubů a vlasové pokožky, následně z cév a chrupavek až po nehty, kůži a kosti.

Pokud nepřijímáme dostatek zásadité stravy, vyčerpané tělo pod taktovkou každodenního přívalu kyselinotvorných jídel vysílá své minerály do boje s kyselinami pro jejich neutralizaci.

Zásaditou minerální látkou (například vápníkem z kostí) se neutralizovaná kyselina, pokud ji tělo nedokáže vyloučit, ukládá ve formě usazenin (neutrálních solí) do různých míst.

Někomu pak vzniknou křečové žíly, jinému celulitida, mužům předčasně padají vlasy atd. To je ale jen začátek, než se tato počáteční úložiště zaplní a odpady začnou atakovat i naše orgány.

A jsme u zrodu civilizačních nemocí. Co s tím?

Proměňte jídelníček ve prospěch zásad

Stačí trochu upravit jídelníček a pravidelně tělu dodávat vitamíny a minerály v přirozené podobě.

Při přípravě jídla pamatujte na zlaté pravidlo přední české specialistky na výživu, Margit Slimákové: polovinu vašeho talíře by měla tvořit zelenina.

Pouhá čtvrtina připadá na přílohu, tedy sacharidy (brambor, rýže, těstoviny, pečivo) a zbylá čtvrtina na bílkoviny (maso, tofu, vejce, luštěniny).

Zeleniny bychom měli sníst zhruba 3 porce denně, což akorát vychází na přílohu k hlavním jídlům a ovoce 2 porce – třeba ke svačinkám. Pokud nejste zrovna zeleninový typ, doporučujeme do těla doplňovat přirozené vitamíny a minerály díky zeleným potravinám a tzv. superfoods. Na vlastní kůži za čas pocítíte příjemné změny v podobě přílivu energie, zvýšení imunity a duševní pohody.

Žena má v rukou zdraví celé rodiny

Staré moudro říká, že žena od své plotny ovlivňuje zdravotní stav celé rodiny. Dle tradiční čínské medicíny strava (společně se vzduchem, který dýcháme) zásadně ovlivňuje naši imunitu a zdraví.

Proto je jen na nás, jak se k tomuto postavíme. Zda zvolíme pohodlný, ale nezdravý, způsob stravování ve formě rohlík + margarín + uzenina či fastfood, anebo raději půjdeme cestou malé investice času, zato kvality do přípravy hodnotých pokrmů.

  Jak na to?

  • Vždy nakupujte jen základní, průmyslově co nejméně zpracované (nerafinované) suroviny a z nich si doma připravujte jídlo. Trocha času navíc se jako investice do zdraví celé rodiny přeci vyplatí! A protože jen málokdy v dnešní době do sebe dokážeme vpravit dostatek ovoce a zeleniny (u dětí ve školách či školkách to platí dvojnásob), doporučujeme sáhnout po kvalitních doplňcích stravy.
  • Při výběru doplňků si nejdříve zmapujte nabídku trhu: pečlivě vybírejte jen ty značky, které zaručují čistotu původu, organickou kvalitu a šetrné zpracování. Jedině tak máte jistotu, že do těla dostáváte silně účinné přírodní nutrienty bez rizika plísní, pesticidů a těžkých kovů či jiných nežádoucích látek. Dávejte pozor na rádoby „zdravé“ a levné produkty z Číny a jiných průmyslově znečištěných oblastí v supermarketech! Nízká cena zde většinou odráží i pochybnou kvalitu!

{{:pr:}}

  • Pokud máme dostatečný denní příjem vitamínů a minerálů, ale i tělesného odpočinku, imunita nám bude pracovat skvěle. Úžasnými pomocníky jsou zmiňované zelené potraviny a superpotraviny, které můžete pro pestrost a podle chuti užívat i třeba 3 druhy denně nebo si najít tu svou, co vám dělá dobře, a dopřávat si ji delší dobu. Každý minerál i vitamín se zkrátka počítá a tělo je za něj vděčné. Při pravidelném užívání jsou superpotraviny jednou z cest k posilování imunity a prevence před civilizačními chorobami.

Méně stresu a více odpočinku

Málokdo si také uvědomuje, že nedostatek spánku či odpočinku a všudypřítomný stres nás zakyseluje stejným způsobem, jako nevhodná strava. Pokud sníme i sebezdravější jídlo ve stresu, v trávicím traktu se přemění na kyselé!

A se sportem rovněž umírněně. Když celý den sedíte v kanceláři, pak zběsilá snaha vše dohnat několika kilometry rychlého běhu rozhodně není cesta ke zdraví. Naopak šok pro tělo, které se nadměrně zaplaví kyselinou mléčnou. Zkrátka nic se nemá přehánět.

Navíc, kdy jindy než na podzim a v zimě bychom měli začít dbát na klidový režim, chodit dříve spát a stáhnout se do vnitřního klidu, meditace? Jóga, procházky nebo lehký běh na čerstvém vzduchu nám však určitě prospějí.

A nezapomeňte zhluboka dýchat!

Tak co, maminky, změníte na základě našeho článku nějak stravovací návyky své rodiny? 

Překyslení organismu: Acidózu porazíte vhodným jídlem

Co znamená překyselení organismu?

V případě, že ledviny a plíce nedokážou vyrovnat pH v těle, mluvíme o acidóze neboli překyselení organismu. Acidóza znamená zvýšenou kyselost v krvi a dalších tělesných tkáních. Hodnota pH v krvi v takovém případě klesá pod hodnotu 7,35 (7 – neutrální) a tělo je překyselené.

Za překyselení organismu ve většině případů může uspěchaný styl života. Jídlo ve spěchu a rychlé žvýkání způsobuje menší tvorbu slin, které normálně přispívají k odkyselení konzumované potravy. K acidóze přispívají i kyselé perlivé nápoje (kolové nápoje a minerálky).

Zdravé hodnoty pH

Hladina pH v krvi ovlivňuje každou buňku v těle. Když buňky dlouhodobě vystavujeme kyselému prostředí, narušíme jejich správnou funkci, což může vést k mnoha závažným chorobám jako jsou křečové žíly, mrtvice, cukrovka nebo infarkt.

  • Zdravé hodnoty pH v těle jsou:
  • pH krve 7,35 – 7,45
  • pH moči 4,6 – 8,0
  • pH slin 7,0 – 7,5
Budete mít zájem:  Miliony nebezpečných baterií leží doma. Nebo na skládce

Kyselost organismu si můžete nechat zkontrolovat laboratorním vyšetřením nebo klidně i doma. Kupte si v lékárně lakmusové papírky a změřte si pH v moči. Pokud se hodnota bude pohybovat mezi 4,6 až 8, je pH v normě.

Máte překyselený organismus?

Překyselený organismus je méně odolný vůči virům, bakteriím. Tělo se snaží kyselosti zbavit různými způsoby a cestami – jednou z nich je kůže, a proto se může objevit akné a další kožní problémy. Další cestou, kterou se organismus snaží vypudit kyselost z těla, je rýma a tvorba hlenů.

Následující symptomy vás upozorní na možné překyselení organismu:

  • Bolest hlavy
  • Nespavost
  • Únava
  • Deprese
  • Zažívací problémy
  • Kožní problémy (plísně, ekzémy)
  • Záněty kloubů
  • Zadržování vody
  • Bolesti svalů

Jak se zbavit překyslení?

Jestli chcete překyselení porazit, nezbytná bude změna jídelníčku a dodržování pitného režimu. Vyhněte se slazeným a perlivým minerálkám, alkoholu a naopak pijte dostatek čisté vody, zelených a bylinkových čajů a ovocných nebo zeleninových šťáv.

Kouzlo odkyselovacího jídelníčku tkví ve správné kombinaci kyselinotvorných a zásaditých potravin. Ty zásadotvorné by měly převažovat a ty kyselinotvorné byste naopak měli co nejvíce omezit.

  1. Kyselinotvorné potraviny: mléčné výrobky, cukr, pšeničná mouka, a tedy i bílé pečivo, arašídy, kešu, majonéza, kečup, hovězí maso, játra, losos, uzeniny, těstoviny
  2. Zásadotvorné potraviny: ovoce a zelenina, lískové ořechy, pečivo z žitné mouky, krůtí maso, med, sója, celozrnné těstoviny
  3. Vyvážený jídelníček doplňte ještě dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu.

Překyselení organismu: Jak se projevuje?

Souvislost mezi překyselením těla a špatným zdravotním stavem podle představitelů alternativní medicíny dosud uniká jak pacientům, tak oficiálním naukám o zdraví. Pro lidský organismus je přitom udržení přesného pH (jednotka kyselosti) krve otázkou života či smrti.

  Některé kyselé látky v našem těle jsou prý natolik škodlivé a agresivní, že by dokázaly rozleptat kámen i kov. Proto je důležité, aby byly z těla včas vyloučeny a neukládaly se. Mnoho alternativců zpravidla nabízí i své poradenské služby, odkazují na určité potravinové doplňky či na vycházející knihy.

Až by se mohlo zdát, že jde o nový byznys s chytrým marketinkem.

Projevy překyselení organismu

Podle publicistky Anny Vejvodové, zabývající se alternativní medicínou, patří překyselení organismu k nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům naší doby: „Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Takzvané fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle. Při zachování acidobazické rovnováhy ale prý ani nelze příliš výrazně onemocnět.“

„Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, nemůže se dospat, má neurčité bolesti svalů, hlavy, zad.

Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo průjmy,“ uvádí Jarka Kučmášová, poradkyně metod Jak dostat zdraví z hlavy do těla a cvičitelka Pěti Tibeťanů.

Vedle hladovění, klystýrů a cvičení doporučuje na odkyselení studené až ledové koupele. „Tělo potřebuje promrznout, což má v buněčné paměti od dob lovců mamutů,“ vysvětluje.

Může na překyselení pomoct cvičení?

Pomocníkem na odkyselení nám mohou být podle Jarky Kučmášové také dvě každodenní tříminutová cvičení.

„Pusťte si nějakou africkou hudbu s bubny a začněte se podle hudby natřásat. Musíte řádně třepat každým kouskem těla.

Představujte si, jak z těla ony kyseliny vyklepáváte, jak se vám třese každá z milionů buněk, které máme, a z každé se ony jedovaté kyseliny odplavují.“

„Dejte si před sebe polštář. Klekněte si a ruce sepněte nad hlavou jako kladivo. Rukama začněte bušit vší silou do polštáře a vykřikujte hodně sprosté nadávky, hodně nahlas by bylo ideální.

Komu? To přeci víte nejlépe, koho byste potřebovali zmlátit, nakopat do zadku, seřvat.

Vyplavíte tím přebytek emocí, které jsou největší příčinou překyselení,“ radí již zmíněná poradkyně a cvičitelka „Tibeťanů“ Jarka.

Názor lékaře: Překyselení je jen módní záležitost

Překyselení organizmu, odborně acidóza, je podle vyjádření gastroenterologa MUDr. Jiřího Štefánka dnes hlavně módní termín.

  „Řada lidí z něj má obavy, a proto drží speciální diety nebo kupují drahé doplňky stravy, aby překyselení zabránili. Ve skutečnosti se má celá věc trochu jinak.

Pravdou je, že náš organizmus je složitá soustava neustále probíhajících chemických reakcí a pro správné fungování potřebuje určitou stabilitu vnitřního prostředí včetně té správné „kyselosti“.“

Ta se udává v tzv. jednotkách pH a za normálních okolností se musí tato hodnota v lidském těle udržovat v úzkém rozmezí mezi 7,35–7,45.

Naše tělo velmi přesně reguluje pH krve a není možné ho měnit změnou jídelníčku ani potravinovými doplňky. „Existují okolnosti, kdy je krev kyselejší, než by měla být, a tento stav má vážné zdravotní následky.

Stav acidózy je však způsoben určitými onemocněními a patologickými stavy, jako je například chronická renální insuficience (snížení funkce ledvin, pozn. red.), nestojí tedy za ní rozhodnutí, jestli jíst vejce, nebo brokolici.

Bez ohledu na náš jídelníček je docela jisté, že pH naší krve se pohybuje ve správné hodnotě okolo 7,4,” říká RNDr. Pavel Suchánek z pražského IKEM.

Skladba jídelníčku totiž ovlivňuje pH moči a ne pH krve. Proto testy na základě lakmusových papírků, které se nabízejí pro zjištění překyselení organismu, vypovídají o zcela jiné hodnotě.

Více o potravinách a jejich vlivu na překyselení organismu čtěte ZDE.

Co se děje v těle při překyselení?

„Náš organizmus má k určitému chronickému překyselení tendenci, protože v něm neustále vzniká velké množství sloučenin, které můžeme označit za slabé kyseliny,“ říká Jiří Štefánek. To by se prý mohlo zdát jako špatná zpráva, ale ve skutečnosti jde o pozitivní fakt.

„Díky tomu je totiž naše tělo na riziko překyselení velice dobře připravené a vytvořilo si řadu ochranných systémů, které pomáhají udržet pH v normálních hodnotách. Především jde o tzv.

pufrační (tlumivé) systémy a ledviny, které jsou schopné kyselejší zplodiny odstraňovat z organizmu pryč.“

Překyselení není choroba, ale příznak

„Pokud si doma pravidelně měříte kyselost moči a právě jste začali užívat nový zázračný (a drahý) preparát proti překyselení, pak vám to jistě neublíží. Utrácíte ale své peníze za něco, co vaše tělo zvládá řešit každodenně samo, efektivně a hlavně zadarmo,“ upozorňuje dále Jiří Štefánek.

Samotné překyselení není lékařskou vědou vnímáno jako choroba, ale jako pouhý příznak celé řady možných chorobných stavů.

Acidózu jako takovou většinou neléčíme, ostatně to v řadě případů nadělá víc škody než užitku. Mnohem lepší je co nejrychleji přijít na to, co ji způsobilo, a tento stav začít léčit.

Je-li naše léčba úspěšná, dojde postupně k normalizaci pH a acidobazická rovnováha se ustálí sama.“

Ještě poznámka: Pálení žáhy není znamením překyselení organismu, jak si mnozí myslí. Jde o stav, při němž žaludeční kyselina stoupá do jícnu.

Příčiny acidózy musí určit lékař

Pokud trpíte obtížemi připisovanými alternativní medicínou až démonizovanému překyselení, s velkou pravděpodobností budou souviset s něčím jiným. Místo potravinových doplňků či denního měření kyselosti moči lakmusovými papírky, můžeme doporučit návštěvu praktického lékaře a základní krevní testy.

Podle výsledků pak lékař jistě navrhne další postup. Co lze z doporučení alternativní medicíny bez obav převzít, je pravidelné cvičení, omezení stresu a hodně čerstvé zeleniny. Není však nutné bez doporučení lékaře držet preventivně alkalickou dietu či se stát přímo veganem.

Nejvýznamnější příčiny acidózy (překyselení):

  • Selhání ledvin – Akutní i chronické selhání ledvin narušuje odstraňování kyselých sloučenin z organizmu a zvyšuje riziko metabolické acidózy.
  • Diabetes – Takzvaná diabetická ketoacidóza je stav, který se objevuje u diabetiků 1. typu, kteří nejsou léčení (nebo špatně) inzulinem.
  • Dlouhodobé hladovění – V tomto případě chybí tělu energie z cukrů a vyrábí si ji za vzniku ketolátek. Po opětovném příjmu potravy se stav upraví.
  • Toxiny – Některé sloučeniny se po požití metabolizují na kyselé produkty a mohou ovlivnit celkové pH. Platí to pro požití velkého množství alkoholu, pro otravu metanolem a etylenglykolem.
  • Laktát – při  nahromadění kyseliny mléčné (laktát) v organizmu dojde k poklesu pH.  Příčin může být více, lékaři se častěji setkávají s laktátovou acidózou při užívání některých léků na cukrovku (typicky sloučenina metformin).
  • Hydrogenuhličitanové ionty – dojde-li k jejich nedostatku, není tělo dobře schopno vyrovnávat pH. Například při chronických průjmech.

Autor: Helena Urbanová, redakce Moje zdraví

Překyselení organismu – CENTRUM ŘÍZENÉ REGENERACE s.r.o

Mnozí lidé se cítí unaveně a bez energie. Navíc trpí různými zdravotními problémy. K tomu se někdy přidá i podrážděnost až agresivita. Zvětšuje se zapomnětlivost a roztržitost…

Bolesti hlavy, bolesti zad, bolesti svalů a kloubů, špatný spánek, alergie, záněty, ekzémy atd. Každý z výše uvedených příznaků může signalizovat tzv. překyselení organismu (překyselení mezibuněčného prostoru).

Pokud máte tyto příznaky, je váš organismus s největší pravděpodobností překyselen. Velkým omylem lidí je to, že si myslí, že překyselení organismu se jednoduše určuje indikačním papírkem z moči. Kyselost moči totiž během dne kolísá i v závislosti na tom, co jste snědli.

Kyselost moči však není skutečným překyselením organismu (překyselením mezibuněčného prostoru). 

Co je překyselení organismu podle lékařů západní přírodní medicíny

Západní přírodní medicína pod překyselením organismu chápe znečištění mezibuněčného prostoru. To je prostor mezi buňkami, ve kterém se odehrává mnoho biochemických reakcí.

Za normálních okolností zde průběžně probíhá detoxikace organismu (zplodiny buněčného metabolismu se zde odvádějí do krevního oběhu). Zde také přechází živiny z krevního oběhu do buněk.

Pokud je těchto zplodin buněčného metabolismu mnoho, organismus “nestíhá” vyskladňovat a tyto toxiny se hromadí v mezibuněčném prostoru. K tomuto jevu dochází hlavně proto, že organismus jako velkou prioritu udržuje stálé pH krve) a může proto odpadové produkty (toxiny) vyskladňovat postupně.

Tento jev narušuje pH mezibuněčného prostoru.  Toto překyselení pak narušuje zejména činnost hormonů, které jsou velice citlivé na pH prostředí, ve kterém fungují. Hormony se pak nemohou navázat na receptory buněk. Tím dochází k narušení činnosti buněk, které se pak může projevuje v různých systémech organismu.

  Překyselení organismu – mezibuněčného prostoru se dá změřit pouze obtížně (v Německu je několik laboratoří, které to umí, v ČR neexistuje žádná laboratoř). Němečtí lékaři přírodní medicíny (v Německu teorie překyselení vznikla) určují překyselení hlavně podle příznaků. 

Budete mít zájem:  Kdo nesmí za volant? Opilec, epileptik ani těžký diabetik

Oficiální medicína „překyselení“ zatím většinou ignoruje. Lékařská biochemie, která klasickou medicínu v mnoha směrech předbíhá, ho už umí vysvětlit až do buněčné úrovně. Lékaři přírodní medicíny považují acidobazickou nerovnováhu (tzv.

překyseleni mezibuněčného prostoru) za význačného činitele mnoha zdravotních problémů např.

akné, alergie, apatie, artritida, arterioskleróza, bolesti hlavy, celulitida, cukrovka, dna – podagra, dvanáctníkový vřed, ekzémy, gastritida, chronický únavový syndrom, infarkt myokardu, kloubní onemocnění, kolitida, ledvinové kameny, migrény, narušení správné funkce meziobratlových plotének, neuralgie (bolesti nervů), neuropatie, osteoporóza, pálení žáhy, paradontóza, pocení a tělesný zápach, podráždění rohovky, poruchy spánku, průduškové astma, psychické poruchy (vznětlivost, neklid, neurózy, deprese), revmatismus, schizofrenie, srdeční arytmie, světloplachost, vypadávání vlasů, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, záněty nosních a čelních dutin, zánět očních víček, záněty močového měchýře a různé další záněty v organismu, žlučové kameny a další. Je třeba upozornit, že překyselení organismu není obvykle jediný vliv, který způsobuje výše uvedené zdravotní problémy.

V tomto směru se dále zkoumá a lze předpokládat, že seznam zdravotních problémů, které souvisí s překyselením, ještě není konečný. Např. existují hypotézy, že právě dlouhodobě překyselený organismus ovlivňuje vznik a rozvoj rakovinných buněk.

Zejména se to přisuzuje nerovnováze mezi koncentracemi sodíku a draslíku v buňkách a mezibuněčném prostoru.

Německá přírodní medicína považuje za druhou a velmi podstatnou příčinu zdravotních problémů nedostatek esenciálních živin ve výživě (podrobněji se můžete dočíst v článku Plnohodnotná výživa).

Dá se překyselení organismu nějak odstranit?

Překyselení organismu je stav, který se dá vhodným působením dobře odstranit. Především odlehčením organismu a dostatkem pohybu. Pro odlehčení organismu zahraniční lékaři přírodní medicíny (tzv.

naturopaté – my čerpáme především z německých zdrojů, kde tito lékaři jsou uznáváni a kde my jsme byli a vlastně doposud jsme školeni) používají půsty a výrazně odlehčenou zásaditou stravu. Ty nejlépe pomáhají zastavit řetězec překyselení: 1/ přijímání potravy 2/ metabolismus potravy 3/ vznik kyselin.

Jedině tehdy, pokud se přestane přijímat strava (nebo se výrazně omezí), v organismu přestanou vznikat škodlivé kyseliny. Tím má organismus šanci zbavit se starých uložených kyselin a lépe fungovat. V tom je i hlavní smysl půstů.

Tento řetězec 1/ až 3/ se ale nezastaví tím, že se jenom k běžné potravě přidá nějaký potravinový doplněk. Pokud totiž původní strava zůstává v nezměněném rozsahu, vznikají nadále jedovaté kyseliny a jen odkyselovací přípravek by působil hodně pomalu..

Účinnost půstů a odlehčovacích zásaditých kúr je dána tím, že lidské detoxikační orgány (plíce, játra, střevní trakt, pokožka atd.) v době odlehčení stravy nemusí detoxikovat běžnou stravu, ale mají kapacitu na odstraňování starých zátěží.

Striktní půsty nejsou pro každého. Např. intenzivní lékařský Půst pro zdraví, který naše klienty učíme nemohou absolvovat lidé trvale závislí na lécích. Mnoho lidí půst nechce absolvovat také proto, že se ho bojí a myslí si, že ho nevydrží (zde jen podotýkáme, že obava není na místě a s naší metodikou ho může zvládnout každý).

Ale i tak, pro všechny kdo nechtějí, nebo nemohou projít půstem, nabízíme profesionální německý odkyselovací Zásaditý ozdravný program. Není to jen nějaká dieta, program je mnohem širší a proto mnohem lépe funguje. Zahrnuje převážně zásaditou stravu, speciální přípravky podporující odkyselení, přiměřený pohyb a detoxikační praktiky.

Program působí proti překyselení komplexně, a proto je mnohem intenzivnější než třeba na trhu nabízené samostatně užívané nejrůznější doplňky na odkyselení. Program se provádí po dobu 14 dnů. Po skončení Zásaditého ozdravného programu – pokud si to klient přeje – pomáháme individuálně přejít na ozdravnou výživu tzv.

plnohodnotnou výživu, která obsahuje všechny nezbytné esenciální živiny.

Jak vůbec překyselení organismu vzniká, co se v organismu odehrává?

Veškeré překyselení organismu je výsledkem špatného stravování, nekvalitního dýchání, nezpracovaných stresů a nedostatku pohybové aktivity.

Strava. Uvádíme ji na prvním místě. Předurčuje, kolik tzv. kyselinotvorných a zásadotvorných potravin se dostane do našeho organismu.

Každá potravina se při metabolismu rozkládá a jednotlivé složky potravy – v daném případě minerály (zejména vápník, hořčík, draslík, sodík, chlór, fosfor, síra a další) vstupují do chemických reakcí. Tím vzniká v organismu mnoho různých mezilátek.

Za zvlášť škodlivé lze považovat kyselinu močovou, kyselinu sírovou, kyselinu dusičnou (hlavně z masa a masných výrobků), kyselinu octovou (z cukrovinek, moučných výrobků) kyselinu fosforečnou (ze sýrů, nealkoholických nápojů). Kyseliny vznikají i z různých léků např.

kyselina acetylsalicylová (z léků tišících bolest). Pro neutralizaci těchto kyselin organismus potřebuje zásadité soli. Ty vznikají ze zásadotvorných prvků – sodík (Na), draslík (K) vápník (Ca), hořčík (Mg) a železo (Fe).

Pokud organismus má dostatek zásaditých minerálů, může dojít k neutralizaci všech anorganických kyselin. Pak hovoříme o acidobazické rovnováze. Pokud organismus má málo zásaditých solí, mluvíme o tzv. acidóze – překyselení. Pro úplnost ještě uvádíme, že existuje i tzv. alkalóza, kdy je v organismu převaha zásaditých prvků, ale ta nastává opravdu zřídka.

Dlouhou dobu se nevědělo, že pojivová tkáň je také orgánem, který ve svých vláknech (jsou tvořena především odolným kolagenem a elastinem) je schopen vázat přebytečné kyseliny. Pokud je překyselení trvalého rázu, i tyto mezisklady nestačí svou kapacitou a kyseliny se šíří dál.

Často zasahují klouby, kde působí záněty (artritida, revma) a tím i bolest. Zde docházíme i k logickému vysvětlení, proč jsou tolik důležité půsty nebo odlehčovací zásadité kúry.

A proč nepomohou jen odvary z bylin či různé doplňky, které se přidají k běžné stravě? Jednoduše proto, že organismus potřebuje zastavit přívod jídla, aby přestaly vznikat škodlivé kyseliny. Pak teprve organismus může pomaličku vyskladnit staré uložené kyseliny z meziskladů.

Proto třeba delší půsty pomáhají i při bolestech kloubů (kyseliny se vyloučí do krevního oběhu, pomocí zásaditých minerálů se neutralizují a postupně odcházejí z organismu).

Překyselení má i další souvislosti. V těle máme přibližně 200 typů buněk, kde se produkují např. všechny enzymy, hormony a mnoho dalších látek. Jejich fungování může být výrazně potlačeno překyselením v okolí buněk. To má pak dalekosáhlé důsledky na mnoho pochodů v organismu.

Proto je i výčet zdravotních problémů, který souvisí s překyselením tak veliký. Překyselení není většinou jen jediná příčina zdravotních problémů, další významnou příčinou může být nedostatek esenciálních minerálů a vitamínů.

Právě proto půst nebo Zásaditý ozdravný program ve spojení s plnohodnotnou výživou patří k významným ozdravným metodám.

Systém plnohodnotné výživy na rozdíl od různých diet či ochuzených „zdravých výživ“ je „plnokrevná“ výživa. Žádné potraviny se nevylučují, nebudete trpět hlady. Jde hlavně o úpravu proporcí, ve kterých konzumujete jednotlivé skupiny potravin. Snadno se dodržuje.

Dá se dokonce říci, že vás dodržování tohoto systému nezatíží více, než běžné stravování. Co je ale velice důležité,  Plnohodnotná výživa pomáhá zbavit se zdravotních problémů a celkově se ozdravit.

Podrobnosti o tomto systému výživy najdete v článku Plnohodnotná výživa.

Překyselení je poměrně rozšířený jev – přírodní medicína tvrdí, že až 80% populace v našich podmínkách může v nějaké míře trpět skrytou – latentní acidózou. Je to dáno naší běžnou stravou.

Ta je bohužel z valné většiny tvořena převážně kyselinotvornými potravinami – maso, uzeniny, sýry, obilné výrobky, alkohol a sladkosti.

Menší poměr tvoří zásadotvorné potraviny, což jsou převážně ovoce a zelenina. 

Dýchání, pohyb: Významný vliv na acidobazickou rovnováhu má také dýchání, dostatek kyslíku, který se zúčastňuje mnoha chemických reakcí v organismu. Proto je velice důležitá fyzická aktivita zejména aerobního charakteru, který zvyšuje přísun kyslíku do organismu.

Hlavně jde o to, že správně volenou fyzickou aktivitou se zkvalitňuje dýchání a organismus lépe vylučuje kysličník uhličitý, který organismu škodí (vzniká kyselina uhličitá). Zároveň kvalitní dýchání přivádí do organismu více kyslíku, který je potřebný pro metabolismus. Správně prováděné dýchání tak snižuje překyselení organismu.

Proto v našem Zásaditém ozdravném programu má přiměřená fyzická aktivita významnou úlohu.

Psychické napětí a stres: Jsou také významnou příčinou překyselení. I strach. Vysvětlení je jednoduché. Při stresu obyčejně dochází k povrchnímu dýchání. Tím se zmenší objem přívodu kyslíku do organismu a dochází ke zvýšení obsahu kysličníku uhličitého v něm.

To vede k překyselení organismu, v organismu vznikne více kyseliny uhličité, která musí být eliminována. Proto se lidé, které trápí stres, potřebují naučit relaxovat a stres zvládat. Tím pak mohou zlepšovat i své biochemické prostředí organismu.

V našich regeneračních programech máme několik metod ke zvládání stresů i dosažení dobrého spánku.   

Pokud jste při čtení tohoto článku došli k závěru, že vaším problémem je překyselení, můžeme vám pomoci. Máme pro tyto případy k dispozici Zásaditý ozdravný program, který se provádí podle metodiky německých lékařů přírodní medicíny.

Autor článku: Ing. Vladimír POPOV, Copyright, 2016, revize 2020

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá od roku 1990, z větší části profesionálně.

Deset let pracoval v rodinné firmě vyrábějící přípravky přírodní medicíny. Od roku 2013 řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Soustavně studuje regenerační metody lékařů západní přírodní medicíny. Publikuje především na internetu.

V mnoha odborných článcích se zabývá vlivem výživy a životního stylu na vznik nejrůznějších zdravotních problémů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *