Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Pandemie COVIDu-19 vytáhla na světlo světa jeden velice důležitý mikronutrient zásadní pro zdraví – vitamin D. Co je zač? Jak ho naše tělo získává? Jaké procesy v těle ovlivňuje? Kolik ho brát a brát ho vůbec? A jak souvisí se současnou situací? Na to všechno se podíváme. 

Co je vitamin D

Vitamin D se sice jmenuje vitamin, ale je to ve skutečnosti seco-steroid, který je nezbytně důležitý pro normální fungování lidského těla. V článcích a publikacích je nejčastěji označován jako hormon. Vytváří se v kůži vystavené slunečnímu záření, nebo se získává z jídla nebo doplňků stravy. Proč je tak důležitý? 

Vitamin D v našem těle:

  • působí protizánětlivě a protivirově,
  • reguluje hladinu vápníku a fosfátů v krvi,
  • pomáhá správnému fungování hormonálního systému,
  • přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému,
  • reguluje procesy nervového systému,
  • napomáhá prevenci vzniku vysokého tlaku,
  • působí preventivně proti vzniku těhotenské cukrovky a preeklampsie,
  • snižuje buněčný růst, který podporuje vznik rakoviny,
  • reguluje a řídí geny,
  • má obrovský vliv na plodnost,
  • přispívá ke zlepšení nálady.  

Pokud tedy nemáme dostatek vitaminu D v těle, může to ovlivnit fungování celého našeho těla i psychiky.

Nedostatek vitaminu D

Jeho nedostatek je spojovaný s autoimunitními onemocněními (např.

roztroušená skleróza), osteoporózou, srdečními chorobami, neplodností, potraty, psychickými potížemi (zejména depresemi), obezitou, cukrovkou, nižší mentální výkonností, sníženou obranyschopností organismu a mnoha druhy rakoviny.

Aktuálně se o něm nejvíce mluví i v souvislosti s onemocněním virem COVID-19. Některé vědecké studie totiž naznačují , že by vitamin D mohl přispívat ke snižování infekce.

Nedostatek vitaminu D – příznaky

Raným příznakem nedostatku vitaminu D je snížená hladina vápníku v krvi, která může vést až k úbytku nebo nedostatku vápníku v kostech. Pozdější a vzácnější známky mohou být křivice nebo osteomalacie, těžké deformity kostí, poškození svalového metabolismu a porucha respiračních funkcí. 

Co obsahuje vitamin D

V čem je vitamin D

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémůVitamin D existuje i rostlinný

Bohaté zdroje na vitamin D jsou tučné ryby (treska, losos, sleď, makrela, sardinky), vejce, máslo, játra a některá další masa.  Kde je vitamin D kromě živočišných produktů? Například v lišejníku, který přežívá v extrémních klimatických podmínkách, a proto si dokáže vytvořit zásoby vitaminu D. Právě z něj vyrábí rostlinný vitamin D značka Vegetology po konzultaci s odborníky z Univerzity ve Stirlingu. Je to doplněk stravy ve spreji nebo v tabletách. Uměle se vitamin D získává pomocí UV záření.

Vitamin D – zdroj

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémůVětšina z nás pravděpodobně není vystavena dostatečnému slunečnímu záření. Doktor funkční medicíny Mark Hyman uvádí, že i když tyto produkty pomáhají chránit před rakovinou kůže, údajně až z 97 % blokují produkci vitaminu D v našem těle. Největší nedostatek vitaminu D bývá v podzimních a zimních měsících, ale velká část Čechů může mít nedostatek vitaminu D dlouhodobě. Méně vitaminu D si totiž tělo tvoří spolu s přibývajícím věkem – průměrný sedmdesátiletý člověk vytváří pouze zhruba 25 % vitaminu D, které vytvoří tělo dvacetiletého člověka. Lidé s tmavší pletí také produkují méně vitaminu D. A velmi závažné nedostatky vitaminu D pozoroval doktor Hyman u lidí, kteří se kryjí před sluncem z kulturních nebo náboženských důvodů.

95 % mých klientů má suboptimální hodnoty vitaminu D v krvi včetně těch žijících v Brazílii nebo Portugalsku. Nedostatek jsem viděla i u Čechů na konci léta.
Ing. Nikola Najmanová, specialistka na funkční výživu

Jaké nejčastější otázky ohledně vitaminu D dostává specialistka na funkční výživu Ing. Nikola Najmanová, která studovala principy funkční výživy a integrativního zdraví v USA a v Brazílii?

Je rozdíl mezi vitamin D v kapslích nebo kapalným?

Obojí má své specifické výhody. Důležité je složení kapiček nebo kapslí, aby bylo čisté a ideálně v olejové bázi pro lepší vstřebatelnost. Vitamin D je totiž rozpustný v tucích.

Vitamin D působí synergicky s vitaminem K2, vápníkem a hořčíkem (kromě dalších), a všechny tyto živiny musí být v rovnováze, aby suplementace neměla žádný negativní vliv.

Kolik vitaminu D brát?

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémůNezáleží na tom, kolik vitaminu D denně berete, ale na tom, jaká je vaše hladina vitaminu D v krvi. Proto si nechte vitamin D přeměřit. Můžete to udělat jako samoplátce, stojí to 500 – 1 500 Kč podle laboratoře. Je velká škoda, že většina lékařů se zdráhá nebo nemůže preventivně například jednou za rok vitamin D přeměřit. Vitamin D se v těle ukládá, proto se občas po doplnění dávka navýší a pak zase sníží – vždy se poraďte s lékařem.

Mnoho z mých klientů, kteří berou vitamín D a zajímají se o zdraví, ho mají přesto velký nedostatek.

Optimální hodnoty jsou pro většinu lidí 100 – 150 nmol/l (pro jednotky českých laboratoří) a 40 – 60 ng/ml pro jednotky většiny laboratoří (Slovensko, USA,…). Někteří funkční lékaři doporučují i více, asi 125 – 175 nmol/l.

Ale pokud budete hladinu udržovat na 125 nmol/l, věřím, že vaše tělo bude spokojené. Vyšší hodnoty vitaminu D berte jedině pod lékařským dohledem (např. při autoimunitním onemocnění).

V jakém množství doporučujete vitamin D3 konzumovat?

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémůTo záleží na hladině vitaminu D v krvi, hmotnosti konkrétního člověka, jeho životním stylu a zdravotním stavu. Někdy nebude třeba suplemetnovat vůbec, někdy i vyšší dávky, pokud jste nikdy vitamin D nebrali a je právě zima. V tom případě klidně i 3000 – 4000 IU denně třeba 1 – 2 měsíce a pak snížit. Jinak udržovací dávka může být kolem 1000 – 2000 IU denně. Ale je to extrémně individuální. Proto je vhodné hladinu vitaminu D přeměřit a konzultovat komplexně s odborníkem. Všeho moc škodí, i moc vitaminu D škodí, tak opatrně.

Je rybí olej dostačující jako doplnění vitaminu D?

Na toto neexistuje odpověď. Protože nezáleží na dávce, ale na tom, kolik v tuto chvíli vaše tělo potřebuje – proto je nejlepší přeměřit hladinu vitaminu D v krvi. Postup vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotníkem. 

Vitamin D – předávkování

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Výživné téma

Doufáme, že vám dnešní článek posvítil informacemi přes bundy a kulichy až na kůži a že vám informace z něj pomohly alespoň trochu objasnit, proč je vitamin D tak důležitý pro normální fungování našeho organismu. Pro hlubší prozkoumání tématu můžete probrouzdat citované zdroje, kde najdete ještě více informací. Hlídejte si hladinu vitaminu D v krvi. A přejeme vám, ať jste zdraví. 

Omrknout čistě veganský vitamin D3

Prosíme, sdílejte tento článek, ať má co nejvíce lidí dostatek vitaminu D v těle

Nedostatek vitaminu D může vážně ohrozit zdraví. Jak ho nejlépe doplnit?

24.11.2017 | 19233x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava, Nemoci, Čtení na víkend

Vitamin D je často zmiňován v souvislosti s oslabenou imunitou, která se na našem zdraví odrazí hlavně v zimních a jarních měsících. Jeho nedostatek může mít ale daleko závažnější důsledky. Způsobů, jak vitamin D doplnit, je hned několik. Je jejich efektivita srovnatelná nebo bychom měli nějaký upřednostnit?

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Každý vitamin má pro lidský organismus svůj význam. Význam vitaminu D není zrovna zanedbatelný, a tak je o to více potřeba dbát na to, abychom ho měli dostatek.

Proč je vitamin D důležitý pro zdraví:

  • Zajišťuje vstřebávání vápníku, který podporuje stavbu kostí. Je tedy důležitý nejen pro zdravý vývoj kostí u dětí, ale je také jedním z činitelů, který může ovlivnit snížení rizika vzniku osteoporózy.
  • Má komplexní a výrazné účinky na imunitní systém.
  • Aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Hraje tedy klíčovou roli v boji proti infekčním onemocněním, např. respiračním nemocem jako je chřipka apod.
  • Je důležitý také pro udržení zdraví kardiovaskulárního systému. Jeho nedostatek se považuje za nezávislý rizikový faktor některých onemocnění srdce a úmrtí na kardiovaskulární příčinu, píše se na webu ČtiDoma.cz.
  • Na jeho dostatek je potřeba dbát také v těhotenství. „Léčba nízkých hladin vitaminu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti, dále na snížení výskytu některých komplikací jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie,“ uvádí na webu Vitalia.cz MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Po výčtu těchto procesů, na kterých se vitamin D podílí nebo které zajišťuje, je více než jasné, že bez jeho potřebného množství nebude náš organismus fungovat tak, jak by měl, a dříve či později se nevyhneme zdravotním problémům. O nedostatečném množství vitaminu D se bohužel hovoří také v souvislosti s vážnými onemocněními jako je rakovina, roztroušená skleróza, diabetes nebo selhání ledvin.

S deficitem “déčka” proto není radno si zahrávat. Pojďme se tedy podívat na to, jakými způsoby do sebe tento multifunkční vitamin dostat.

Slunce nejen v duši, ale i pod kůží

Dobrému zdraví prospívá, když jsme v psychické pohodě, tedy když nás nic netrápí a máme takzvaně “slunce v duši”. Z hlediska vitaminu D ale úplně stačí mít slunce pod kůží.

Jedná se vlastně o nejjednodušší způsob, jak se “déčkem” zásobit – prostě trávit čas venku na slunci. Ultrafialovým B zářením (UVB) je v kůži tvořen cholekalciferol neboli vitamin D3.

Enormní množství se ho tvoří, pokud je slunce vysoko na obloze, kůže není chráněna oděvem a není za sklem (oknem apod.), uvádí web celostnimedicina.cz.

Potraviny s „déčkem“

Přísun vitaminu D lze do velké míry ovlivnit také stravou. K potravinám, které jej obsahují patří zejména: tučné ryby (tuňák, pstruh, makrela, losos nebo sardinky), houby (žampiony, shiitake) a vaječné žloutky. Velké množství vitaminu D se nachází také v hovězích nebo tresčích játrech.

Budete mít zájem:  Sportovní Lékař Pardubický Kraj?

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Fortifikované potraviny

Fortifikace je obohacování potravin jako přídavek jedné nebo více esenciálních živin za účelem prevence nebo odstranění prokázané výživové deficiente živin u obyvatelstva, resp. jeho určité skupiny, cituje Fórum zdravé výživy na svém webu odbornou definici WHO. Jedná se tedy o potraviny, které jsou vitaminy uměle obohacovány.

Těch, do kterých je přidáván vitamin D, ale na českém trhu bohužel není tolik. Nejčastěji se jedná o mléko, jogurtové nápoje, výrobky z obilovin, jedlé tuky nebo kakao.

Detailní přehled konkrétních výrobků nedávno zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

K tomu, že na pultech českých prodejen není těchto výživově bohatějších potravin zas až tolik, můžeme přičíst také fakt, že jsou výrazně dražší než ty běžně kupované. To může spotřebitele odradit. Stejně jako kritický postoj některých výživových odborníků, kteří vitaminizované potraviny považují za nutričně nedostačující marketingový tah velkovýrobců.

Doplňky ano, ale s rozumem

Posílení imunity můžeme docílit také prostřednictvím doplňků stravy. Těch je na rozdíl od fortifikovaných potravin na trhu dost a je z čeho vybírat. Takže “déčko” v želatinových tobolkách ano, ale je potřeba dodržovat doporučení výrobce a nepřekračovat stanovené množství. V opačném případě by mohlo dojít k předávkování, pozor si musejí dávat zejména těhotné ženy.

Zdroje máme, tak v čem je problém?

Ačkoliv víme, v čem vitamin D hledat a jak ho získat, realita je jiná. Podle nejnovějších průzkumů trpí v ČR jeho nedostatkem jak dospělí, tak děti. Důvod je více než zřejmý – nezdravý životní styl. To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známá věc. Ale kdo je jí? Studie SZÚ potvrdila, že dostatek vitaminu D ze stravy má pouze necelé 1 % Čechů.

Dalším problémem je fakt, že děti v dnešní době netráví venku tolik času jako dříve. A když už jsou na sluníčku, pečlivé maminky je – v důsledku přehnaných obav z rakoviny kůže – mažou ochrannými krémy s takovým UV faktorem, přes který se sluníčko do kůže prostě nedostane.

To, že se děti dnes spíše zavírají doma u počítače nebo tabletu, než aby dováděly na čerstvém vzduchu, se samozřejmě podepisuje také na jejich celkovém vývoji.

Je tedy potřeba se zamyslet nejen nad kvalitou stravování, ale brát v potaz také to, že na doplňky stravy nelze spoléhat jako na poslední záchranu…
 

MONIKA BARTOLOMĚJOVÁ: Stačí i 5 gramů tresčích jater
 

Na to, jak si efektivně doplnit vitamin D, jsme se zeptali naší odbornice na výživu Ing. Moniky Bartolomějové. Zajímalo nás i to, jaké zdroje jsou nejvhodnější při redukci hmotnosti.

Jaké jsou nejspolehlivější a nejefektivnější zdroje vitaminu D na podzim a přes zimu, kdy nemáme možnost získávat ho ze slunečního záření?

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Je možné kombinovat doplňky stravy s potravinami, které vitamin D obsahují? Je případně možné se vitaminem D předávkovat?

Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a s tím souvisí i možnost předávkování. Ať se budete vystavovat slunci jakkoliv, nikdy se vitaminem D nepředávkujete, protože tělo jeho tvorbu včas  zastaví. U potravin je to jiné. Zde je potřeba dávat na předávkování pozor.

Při dodržování doporučených dávek u suplementace se v kombinaci s nejčastěji konzumovanými potravinami nepředávkujete, protože obsah vitaminu D v nich není vysoký. Pozornost je důležité ale věnovat tresčím játrům, která obsahují vysokou koncentraci vitaminu D.

S jejich konzumací to není vhodné přehánět a ani je kombinovat s doplňky stravy bohatými na vitamin D.

Kromě doplňků stravy jsou na trhu také fortifikované potraviny. Je příjem vitaminu D z nich dostačující?

Fortifikovaných produktů v České republice nenajdete příliš mnoho. Jedná se o plnotučné mléko Kunín a některé mléčné produkty společnosti Danone a dále i o sójové či jiné rostlinné nápoje (Alpro). Skupinu s největším množstvím potravin tvoří jedlé roztíratelné tuky.

Než nad otázkou, zda je příjem vitaminu D z nich dostačující, by bylo vhodné se zamyslet nad tím, které z těchto potravin do stravování pravidelně zařazovat a v jakém množství.

Spíše bych tedy doporučila zařazovat potraviny s přirozeně se vyskytujícím vitaminem D a pohybovat se na slunci i v zimním období.

Které potraviny přirozeně obsahující vitamin D jsou nejvhodnější s ohledem na redukci hmotnosti?

Při redukci hmotnosti je kromě jiného často nutné hlídat i energii v konzumovaném jídle. Z tohoto důvodu je vhodné jako zdroje vitaminu D konzumovat houby, které jsou na energii chudé.

Vyhýbat bychom se ale neměli ani ostatním zdrojům. Když budu hovořit o nejvýznamnějším zdroji, tresčích játrech, tak ta jsou velmi kalorická a obsahují mnoho tuku.

Obsah vitaminu D je však tak vysoký, že k pokrytí denní dávky vám postačí jen kolem 5 g denně.

Vitamin D – nejde jen o kosti

Lékařský výzkum v posledních deseti letech opakovaně spojuje nedostatek vitaminu D s mnoha civilizačními a vážnými, chronickými nemocemi. Proč je vitamin D spojován s imunitou a dlouhodobým zdravím? Proč téměř každý Evropan trpí jeho nedostatkem?

Mnozí z nás o vitaminu D víme, že je to látka, kterou naše tělo potřebuje pro pevné kosti, a že se nám tvoří v kůži.

Možná ještě to, že jej lze za jistých okolností do těla doplnit kapkami a tabletami. Dobře, víme alespoň něco.

V moderní době, kdy máme tendenci se aktivně starat o své zdraví, je to žalostně slabá informace, se kterou si laik neporadí a odborníkovi nic o vašem zdraví neřekne.

Podívejme se na pár poznatků o vitaminu D ze seriózních vědeckých zdrojů, publikovaných v posledních letech. A tak, zejména po dlouhém období v domácí karanténě, zahajme frontální útok.

Co je vitamin D?

Stručně a jasně, vitamin D je látka, kterou naše tělo potřebuje pro hospodaření s minerály a dobré fungování pohybové soustavy (kostí i svalů), pro správnou odezvu imunitního systému, kondici srdce a cév a správné fungování nervové soustavy.

Látka, ze které vzniká vitamin D, se dokáže v omezené formě vstřebat z potravin a potravinových doplňků. Putuje pak ze střev do jater v neaktivní formě. Druhým zdrojem vitaminu D je samo tělo, které si jej umí v kůži vyrobit za pomoci UV záření. V obou případech se přijímá neaktivní forma vitaminu, která ještě v organismu musí projít proměnou.

Dalším zpracováním v játrech a následně pak v ledvinách tělo vyrobí účinnou látku kalcitriol (vitamin D3). Uskladnění a rezervy těla se tvoří v tukové tkáni, ale nejsou dostatečné a ne vždy je z nich vitamin D zpětně dobře dostupný.

Proč vitamin D potřebujeme?

Základní roli má vitamin D v minerálním metabolismu, především v hospodaření těla s vápníkem a fosforem. Zde se mnoho lidí zjednodušeně domnívá, že pokud jsou v aktivním věku a pohybliví, nepotřebují se starat o kosti a vitamin D. Velká chyba.

Zdaleka totiž nejde jen o kosti.

Stavba a hustota kostí ve značné míře závisí na správném využití vápníku, fosforu a na dostatku vitaminu D, ale kostní a navíc i svalový metabolismus závisí i na hořčíku a jde o velmi složitý děj, na kterém se kromě vitaminu D podílí i hormony příštítných tělísek.

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémů

Nejde jen o kosti

Nedostatek vitaminu D je spojován se zvýšenou svalovou únavou. Zde již začíná bludný kruh: Zvýšená svalová únava způsobuje nevůli hýbat se, omezený pohyb způsobuje omezení zatěžování kostí a jejich řidnutí, demineralizaci, která vede zase k omezení hybnosti, případně až drobným nebo větším zlomeninám.

Další nemoci

Nedostatek vitaminu D má však dalekosáhlejší důsledky. Vliv na snížení imunity, zejména na komplexní imunitní reakce organismu, je ještě intenzivně zkoumán. Již teď se ví o spojení s virovou imunitou, odolností vůči bakterii způsobující TBC (Mycoplasma tuberculosis) a mnoho dalších infekcí.

Další oblastí, kde již vědci prokázali roli nedostatku vitaminu D, jsou autoimunitní onemocnění, především ta, která jsou spojená se zánětlivými reakcemi nervové soustavy. Deficit tohoto vitaminu je spojován s roztroušenou sklerózou a mnoha dalšími autoimunitními degenerativními nemocemi.

Významná oblast, kde vědci spojují riziko časného vzniku s nedostatkem vitaminu D, je diabetes.

Již mnoho let před potvrzením cukrovky ve fázi prediabetu dochází k poškozování tkání a deficit vitaminu D dle lékařských výzkumů hraje v rozvoji této nemoci značnou roli.

Vědci nyní objasňují vztah mezi hladinou vitaminu D a intolerancí glukózy, zdroje energie buněk.

Paradoxní se jeví spojení obezity a nedostatku vitaminu D. Člověk by si řekl, že s většími tukovými zásobami by se dala očekávat i větší rezerva látek rozpustných v tuku. Opak je ale pravdou. Před pár lety již byla vědci prokázána nižší dostupnost vitaminu D z tukové tkáně. Obézní jedinci trpí laboratorně prokazatelným deficitem této látky.

Další rizikovou skupinou nemocí jsou kardiologické nemoci. Velkou obavu budí hypertrofie (zvětšení) srdce, postupný rozvoj městnavého srdečního selhání, některá onemocnění cévního typu spojená s ukládáním kalciových plátů.

Poslední velkou skupinou nemocí, kde vědci zkoumají a postupně objasňují roli nedostatku vitaminu D, jsou nemoci onkologické, včetně raného výskytu kolorektálního karcinomu, rakoviny prostaty a rakoviny prsu. Nejde samozřejmě o jedinou příčinu těchto nemocí, nicméně je prokázána spojitost mezi deficitem vitaminu D a rozvojem těchto nemocí.

Budete mít zájem:  Alergie Na Kondomy Příznaky?

Pozor na samodiagnózu

Velkou chybou je snažit se o samoléčbu a samodiagnostiku. Pozor, pro posouzení nedostatku vitaminu bez lékaře prostě nemusíte mít dostatečné informace. Na to pamatuje i trh volně prodejných léčiv, který pro doplnění denní dávky stanovuje relativně nízkou a bezpečnou denní dávku 1 000 mezinárodních jednotek.

I tak se prosím raďte s odborníky a snažte se o odborné testování hladiny ve vašem těle. Praktický lékař, který o vás pečuje, nebo odborný lékař, ke kterému docházíte, může indikovat testování hladiny vitaminu D v systému preventivní péče.

Ovšem odborník bude získaný laboratorní výsledek posuzovat s ohledem na váš věk, pohlaví, výživu i přítomnost jiných nemocí.

Dobrou zprávou v prevenci vašeho zdraví je, že i dlouhodobý nedostatek vitaminu D lze pod dozorem lékaře poměrně efektivně řešit. Na trhu již jsou léčivé přípravky na předpis, které se podávají jednou týdně, a existuje i léčivý přípravek s měsíční dávkou vitaminu a klinicky ověřenou účinností.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Odkazy na solidní internetové zdroje: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/vitamin-d-v-potravinach

Pozor na nedostatek vitaminu D. Způsobuje mnoho problémůAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Novinky

Zeptejte se lidí kolem sebe, k čemu potřebujeme vitamin D a jak ho získáváme. Většina z nich si vzpomene na kapičky novorozencům proti křivici, osteoporózu seniorů a jako zdroj uvede sluníčko.

A pokud nejsou ani v jedné věkové skupině, problém s vitaminem D se jich netýká.

Není právě nízká znalost potřeby vitaminu D příčinou kritického nedostatku v populaci? Co víc bychom ještě měli vědět? Zeptali jsme se profesora Ondřeje Topolčana, primáře oddělení imunochemické diagnostiky FN v Plzni.

Pane profesore, kde vy spatřujete problém nedostatku vitaminu D v populaci?

Jednou z příčin je naše zeměpisná poloha. Tvorba vitaminu D v kůži je ovlivněna především úhlem, pod kterým UV paprsky dopadají na zemský povrch, přitom optimální úhel je mezi 420 a 65,50.

Tyto úhly mezi Zemí a Sluncem jsou u nás pouze od konce jara do začátku podzimu. Velkou roli hraje i intenzita slunečního svitu, která musí být vyšší než 3 (UV index).

Z toho vyplývá, že sluněním v zimě vitamin D nezískáme. To myslím mnoho lidí neví.

Dalším důležitým rizikovým faktorem je současný životní styl většinové populace. Lidé mnohem více pracují, ale i tráví svůj volný čas v uzavřených prostorách a nemají šanci přirozeně získat vitamin D ze slunce.

A pokud se pohybují venku, mají kůži zakrytou oblečením nebo natřenou opalovacím krémem s vysokým faktorem, je syntéza vitaminu D snížena či úplně blokována. Nedostačující je i nabídka potravin s vysokým množstvím vitaminu D.

Z potravy pochází 10–20 % cirkulujících forem vitaminu D, což by mohl být také velmi důležitý zdroj.

Má nějaký vliv i věk a případně naše váha?

Schopnost absorpce je samozřejmě ovlivněna i věkem. Obecně starší lidé absorbují méně vitaminu D než mladší.

Hladina vitaminu D je dále ovlivněna některými nemocemi a ve značné míře i obezitou, což také lidé neberou v úvahu. Vitamin D je mj. ve větší míře ukládán do tukové tkáně.

Existuje výrazně negativní vztah mezi 25(OH)D a indexem tělesné hmotnosti (BMI). Redukce tělesné hmotnosti naopak vede k mobilizaci vitaminu ze zásob organismu.

Jaký je největší význam vitaminu D?

Řekl bych, že jeho výjimečnost spočívá v jeho vlivu na celý organismus. Podporuje optimální funkci buněk v celém těle. Nedostatek vitaminu D negativně ovlivňuje činnost kosterní a svalové soustavy, imunitního systému, srdce a cév, kůže. Je prokázána souvislost mezi jeho nedostatkem a třinácti druhy nádorových onemocnění.

Můžete nám tuto souvislost s rakovinou objasnit?

Existence vztahu mezi intenzitou slunečního záření a frekvencí výskytu kolorektálního karcinomu, nádorů prsu a nádorů plic byl popsán několika autory již v letech 1937–1941. Pozdější výzkumy ukázaly, že vitamin D u nádorů brání nekontrolovanému invazivnímu buněčnému růstu a na druhé straně současně stimuluje zánik nepotřebných či poškozených buněk.

Jen pro příklad bych mohl uvést výzkum kanadských vědců, kteří zjistili u žen s diagnózou rakoviny prsu, že u nich hrozí až dvakrát vyšší riziko rozšíření nemoci do těla, pokud budou mít nedostatek této látky. Ta rovněž zlepšuje citlivost organismu na onkologickou léčbu.

Vztah deficitu vitaminu D a různých nemocí, je nyní předmětem intenzívního lékařského výzkumu a zároveň i diskuzí na mezinárodních konferencích.

V průběhu pandemie COVID-19 se v médiích poukazovalo na význam vitaminu D. Ve vašich laboratořích v Plzni se COVID-19 testoval, vidíte i vy souvislosti?

Naše laboratoř je první v České republice, která systematicky sleduje hladiny D vitaminu u všech pacientů s onemocněním COVID-19.  U většiny nemocných zjišťujeme, jak jsme i předpokládali, že mají až extrémně nízké hladiny vitaminu D.

Stále častěji jsou virové a bakteriální infekce dávány do souvislosti s nedostatkem vitaminu D, který způsobuje oslabení funkce imunitního systému. Je tomu tak proto, že dostatek vitaminu D je nezbytný pro aktivaci T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, bez které není možno zajistit obranu organismu.

Řada studií dokazuje ochranný efekt vitaminu D nejen u infekcí horních dýchacích cest, ale i při postižení plic a při tuberkulóze (TBC). Nová data navíc vysvětlují i pozorování, že normální hladiny vitaminu D snižují výskyt astmatu, který je běžně aktivován právě respiračními viry.

Zejména u skupiny s nejnižšími hladinami vitaminu D (pod 25 nmol/l) se výskyt respiračních infekcí po suplementaci vitaminem D zmenšil na polovinu.

Je běžné nechat si změřit hladinu vitaminu D?

Vyšetření 25-hydroxy-vitaminu D je vyžadováno u pacientů s nízkou hladinou vápníku v séru nebo má-li pacient symptomy nedostatku vitaminu D. Pokud vás jeho stav v organismu zajímá, můžete si vyšetření samozřejmě zaplatit i sami.

Co se týká výsledků, doporučuji poradit se s lékařem. Protože pro vyšetření vitamínu D není k dispozici žádné standardní referenční rozmezí. Referenční hodnoty jsou závislé na spoustě faktorů, jako jsou věk pacienta, pohlaví, vzorek populace nebo použitá metoda.

Podrobné informace o vyšetření najdete na www.labtestsonline.cz.

Určitě je informovanost o vitaminu D velmi důležitá. Pokud budeme vědět, že pro správné fungování našeho organismu potřebujeme dostatek tohoto vitaminu, zaměříme se na jeho pravidelný příjem, a to během celého života.

Rozumným sluněním, konzumací rybího tuku nebo ryb, zejména tučných mořských, mléčných výrobků, případně užíváním léků nebo potravinových doplňků, které vitamin D obsahují, pomůžeme našemu organismu fungovat ve zdraví co nejdéle.

Doporučená hladina 25-OH vitaminu D se pohybuje někde mezi 75-150 nmol/l, toxické nejsou hladiny do 500 nmol/l, což představuje dávku cca 800-4000 IU /den. Pro představu 1 kapka Vigantolu (vitamin D prodávaný v lékárně na předpis) obsahuje 500 IU. A pozor: užívání Vigantolu s jídlem je klíčové, neberte ho proto nalačno.

10 důvodů proč užívat vitamin D

Jisté americké web stránky věnují ohromné úsilí tomu, aby šířily informace o významu užívání vitaminu D. A zcela právem.

Mnohé klinické studie prokázaly úzkou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D v krvi a mnoha nemocemi, mezi které lze vyčíst diabetes, sklerózu multiplex, onemocnění srdce a cév, psychické potíže a deprese a mnoho dalších. Jeho užívání dokonce pomáhá při hubnutí a podporuje zdravý vývoj kostí.

Farmaceutické firmy však význam tohoto vitaminu podstatně zlehčují a prezentují raději drahé léky. Přestože vitamin D nelze považovat za všelék, už teď je jasné, že může pomoci při řešení mnoha potíží. Podívejme se nyní na to, jak ho můžeme využít ve prospěch našeho zdraví.

Fakta o vitaminu D

Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečného záření, které dopadá na pokožku. Ačkoli je slunce hlavním zdrojem vitaminu D, pro mnoho lidí je zcela nedostačující. Lidem se světlou pletí stačí pobývat na slunci zhruba 10 – 20 minut denně a mají o potřebnou zásobu postaráno.

Problém nastává hlavně v zimních měsících a chmurných dnech, kdy je slunečního svitu jen omezeně. Podobně ochranné prostředky, nezbytné jako ochrana před rakovinou kůže, zasahují do vlastní produkce tohoto vitaminu. Starší lidé a lidé s tmavší barvou pleti však potřebují více vitaminu D, slunce jako zdroj nestačí.

Podle expertů je vhodnou alternativou složení stravy a doplňky stravy o nichž se zmíníme níže.

Vitamin D posiluje zdraví kostí

Vitamin D je naprosto nezbytný pro zdraví kostí od kojeneckého věku až po stáří. Podílí se na tvorbě kostní hmoty a při mineralizaci kostí.

Pomáhá tělu absorbovat vápník ze stravy, proto hlavně ve vyšším věku je denní příjem tohoto vitaminu nezbytný. Předejdeme tak zlomeninám a křehkým kostem.

Děti potřebují vitamin D pro prevenci vůči křivici, příčiny křivých nohou slabých kostí. Přidávání vitaminu D do mléka v roce 1930 pomohlo téměř eliminovat různé nemoci.

Vitamin D a skleróza multiplex

Skleróza multiplex se vyskytuje mnohem častěji u národů žijících vzdáleně od rovníku. Již roky experti sázeli na souvislost mezi slunečním svitem, úrovní vitaminu D a touto autoimunní chorobou, která postihuje nervový systém.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Stejné Jako Menstruace?

Nové vodítko se objevilo se studií vzácného genového defektu, které současně vedlo k nízké hladině vitaminu D a vyššího rizika sklerózy multiplex.

Přesto zatím nejsou žádná konkrétní data potvrzující skutečnost, že užívání vitaminu D, může být považováno za prevenci vůči tomuto onemocnění.

Vitamin D a diabetes

Některé studie poukazují na souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a diabetem typu 2. Můžeme tedy pravidelným užíváním předejít tomuto onemocnění? Lékaři argumentují, že pro obecné doporučení k užívání vitaminu D jako prevenci proti diabetu, není dostatek důkazů, avšak už nyní se ví, že přemíra tělesného tuku a současně nízká hladina vitaminu D hrají podstatnou roli.

Vitamin D a hubnutí

Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk bohužel navazuje vitamin D a ten se pak dál v organizmu nevstřebává.

Prozatím není jasné, jestli přímo obezita stojí za nízkou hladinou vitaminu D v krvi, anebo se na tomto stavu podílí jiné související faktory.

Jedna ze studií však uvádí, že suplementace vitaminem D u obézních lidí společně s omezením příjmu kalorií, může vést ke snazšímu hubnutí. Faktem ale je, že sluneční svit hubnutí podporuje.

Nízká hladina vitaminu „D“ a deprese

Vitamin D hraje důležitou roli na vývoj mozku a jeho funkce. Jedna se slibných studií uvádí, že doplnění vitaminu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí. Jiná studie však dospěla k různým výsledkům. Za těchto okolností je proto lepší konzultovat užívání vitaminu D s Vaším ošetřujícím lékařem.

Vitamin D a rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější typy rakoviny v ČR. Na všeobecné závěry je příliš brzo a rozhodně nelze ustanovit vitamin D za univerzální zbraň proti tomuto onemocnění. Novější typy studií však potvrzují, že lidé s vyšším obsahem vitaminu D v krvi, mají podstatně nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Vitamin D a rakovina

Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Přesto tady balancujeme mezi dvěma tábory.

Někteří odborníci říkají, že pro podporu tohoto odvážného tvrzení nejsou k dispozici dostatečné údaje.

Druhé pole vědců však tvrdí, že pravda o vitaminu D je záměrně zamlčována farmaceutickými společnostmi a stojí si za tím, že užívání vitaminu D snižuje riziko onemocnění rakovinou.

Vitamin D a kardiovaskulární systém

Nízká hladina vitaminu D je často spojována s vyšším rizikem onemocnění srdce a infarktem. Zatím ale stále není jasné, kolik vitaminu D by bylo potřeba pro snížení rizika chorob srdce a cév. Příliš vysoké množství vitaminu D v krvi totiž může poškodit cévy a srdce tím, že se zvýší množství vápníku v krevním oběhu.

A faktor demence?

Starší lidé mají obecně nižší úroveň vitaminu D v krvi. Výzkumníci zjistili, že starší lidé s deficitem vitaminu D, dopadli hůř v testech na paměť a pozornost. Výsledky se srovnávali s jedinci, kteří měli hladinu vitaminu D v normě. Aby se však tato hypotéza potvrdila, je potřeba uskutečnit další výzkumy.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D.

Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce.

U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Načerpejte vitamin D

Hned na začátku jsme se zmínili o tom, že vitamin D získáváme především ze slunečního svitu. V zimě a brzo na jaře ho však máme nedostatek, alternativou je proto strava a doplňky stravy.

Vybírejte moudře: potraviny s obsahem vitaminu D

Kdysi se vitamin D přidával do mléka a některých potravin, v současné době je však potřeba tyto potraviny aktivně hledat. Bohaté na vitamin D jsou losos, makrela nebo mečoun.

Jiné druhy mastných ryb – tuňák, sardiny – obsahují vitamin D, ale v o mnoho menším množství. Malé množství je obsaženo i ve vaječném žloutku, hovězích játrech, cereáliích a v mléce.

Sýry obvykle vitamin D neobsahují.

Etikety potravin uvádějí, jestli jsou v nich přidané vitaminy a pokud ano, výrobci se tím rádi pochlubí. Obvykle se vitamin D přidává do mléka (i do sojového), cereálií, jogurtů, pomerančového džusu nebo chleba. Začněte den tím, že zvážíte výběr vhodných potravin s obsahem tohoto zdravého přídavku.

Vitamin D – doplňky stravy

Vitamin D můžeme hlavně v zimě doplňovat užíváním doplňků stravy. Existují 2 formy: D2 (ergocalciferol) forma, která se nachází v jídle a D3 (cholecalciferol), forma, kterou si vyrábí tělo ze slunečního svitu. Oba druhy se produkují rozdílně, podstatné je, že hladinu vitaminu D v krvi zvednou oba. Většina multivitaminových preparátů obsahuje cca 400 IU vitaminu D.

Zjistěte, jestli máte nedostatek vitaminu D

Doktor Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill publikoval studii v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (březen 2012), která informuje, že až 59 % populace má nedostatek vitaminu D a z toho celých 25 % má extrémně nízkou hladinu. Ví se, že nízké úrovně vitaminu D souvisí s mnoha závažnými chorobami, včetně cukrovky, rakoviny, osteoporózy, kardiovaskulárními chorobami a oslabeným imunitním systémem.  Patříte mezi rizikové skupiny?

Věk nad 50 let
Tmavá kůže
Bydlení na severní straně
Nadváha, obezita, potíže s trávicím systémem
Onemocnění kardiovaskulárního systému
Alergie na mléko a laktózová intolerance
Onemocnění jater

Onemocnění trávicího systému např. Crohnova nemoc, celiakie

Symptomy nedostatku vitamínu D

Většina lidí nepocítí žádné konkrétní symptomy nízké hladiny vitaminu D, pouze ojediněle se u dospělých zjistí křehké kosti či nespecifické bolesti kostí anebo svalová slabost. U dětí nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, která se však v dnešní době téměř nevyskytuje.

Jak zjistíme hladinu vitaminu D?

Hladina vitaminu D se zjišťuje jednoduchým krevním testem. Existují dvě formy vitaminu – D2 a D3, v krvi mohou být vyšetřeny obě formy:

Vitamin D2 je forma vyskytující se v potravinách rostlinného původu a ve většině doplňků stravy, najdeme ho často pod názvem ergokalciferol.

Vitamin D3 je forma vytvářená v těle, využívána například k léčbě závažných stavů nedostatku vitaminu D. Vitamin D3 je živočišného původu a je označován jako cholekalciferol. V letních měsících většina vitaminu D3 vzniká v kůži z cholesterolu působením ultrafialových paprsků.

Obě formy – tedy vitamin D2 a D3 – jsou konvertovány na 25-hydroxyvitamin D a poté na 1,25-dihydroxyvitamin D. Mnohé testy na vitamin D nerozlišují mezi formou D2 a D3 a uvádějí výsledek jako celkový vitamin D. Novější metody stanovení však umí tyto formy rozlišit. Hladina vitaminu D by se měla pohybovat od 20 – 30 nanogramů na mililitr (ng /mL).

Kolik vitaminu D potřebujeme?

Mezinárodně stanovená hranice pro vitamin D se nachází na úrovni 600 IU na den pro dospělé do 70 let. Lidé ve věku 71 let a výše by měli přijmout 800 IU. Některé studie doporučují ještě vyšší množství, ale nadmíra vitaminu D je škodlivá. Maximální horní hranice je stanovena na 4000 IU denně pro dospělé osoby, u dětí na 400 IU denně.

Předávkování vitaminem D

Někteří odborníci doporučují mnohem vyšší množství vitaminu D než 600 IU, ale předávkování může být nebezpečné. Vysoké množství vitaminu D může zvýšit obsah vápníku v cévách, srdci a játrech.

Institute of Medicine stanovil hranici na maximální toleranci 4000 IU denně. Tělo si produkuje vlastní vitamin D ze slunce a pokud ho má dost, pozastaví jeho produkci. Sluncem se předávkovat nelze.

Vitamin D pro kojence a děti

Mateřské mléko je nejlepším zdrojem vitaminu D, ale bohužel ho příliš neobsahuje. Kojené děti by měli přijmout asi 400 IU denně až do doby, než přejdou na jinou stravu. Zhruba 1 litr mléka pokryje denní potřebnou dávku vitaminu D. Od věku jednoho roku pak děti už nepotřebují žádnou suplementaci.

Buďte však opatrní, předávkování vitaminem D způsobuje nechutenství, žaludeční nevolnost, zvracení, velkou žízeň, bolesti svalů a další symptomy. Mnoho dětí však nepřijímá dostatek vitaminu D, protože odmítají mléko. Denní dávka pro děti představuje zhruba 400 IU – 600 IU.

Alternativou jsou proto dětské multivitaminy a nebo doplněk stravy s obsahem čistého vitaminu D.  Děti s chronickými nemocemi jako např. cystická fibróza, mají sklony k nedostatku vitaminu D, jejich rodiče by proto měli konzultovat případnou suplementaci s lékařem.

Obvykle se pro kojence a starší děti používá lék Vigantol (olej s obsahem vitaminu D3), případně doplněk stravy Avita Vitamin D (kapsle s obsahem vitaminu D3 a některých minerálních látek).

Léky v interakci s vitaminem D

Některé léky mohou způsobit, že se vitamin D nevstřebává v dostatečném množství. Patří sem: laxativa, steroidy, statiny a jiné léky na snížení cholesterolu, dále léky proti křečím, záchvatům a epilepsii. Rovněž pokud užíváte dioxin, léky na srdce, konzultuje užívání vitaminu D s lékařem.

Autor: JK, zdroj informací:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18290718

http://www.naturalnews.com/…_breast.html

http://www.naturalnews.com/…vention.html

http://www.vitamindcouncil.org/

56 Comments on 10 důvodů proč užívat vitamin D

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector