Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

Zkoušeli jste už všemožné diety, ale kila ne a ne jít dolů? Není se čemu divit – jednostranná strava metabolismus správně „nenakopne“. Naopak tyto kombinace zdravých potravin fungují spolehlivě!

Ryby a asijské koření

Že výrazné koření podporuje chutě i trávení, je známá věc. Tyto 2 kombinace si zamilujete a navíc vám pomohou zhubnout:

1. Tuňák a zázvor

Přemýšleli jste někdy, proč se k sushi servírují plátky nakládaného zázvoru? Tento zázračný „kořen“ totiž urychluje vyprazdňování žaludku a blokuje zánětlivé procesy. Tuňák je zase zdrojem cenných omega 3-mastných kyselin. Ty zbavují tělo chemikálií podporujících ukládání tuku v důsledku stresu a zabraňují růstu tukových buněk.

2. Losos a česnek

Také losos je vynikajícím zdrojem omega 3-mastných kyselin a hodnotných bílkovin podporujících tvorbu svalové hmoty. Čím větší podíl svalů naberete, tím rychlejší bude i váš metabolismus.

Česnek navíc bojuje proti nepříjemnému břišnímu tuku. Odborníci provedli výzkum, kde skupina žen užívala po dobu 12 týdnů 80mg výtažek z česneku. Všechny respondentky zhubly a snížilo se jejich BMI.

Špenát trochu jinak

Milujte čerstvé špenátové listy? Jen tak v salátu, nebo spařené jako zdravou přílohu k masu? Kdyby znal Pepek Námořník tyto kombinace, rezignoval by na své polotovary:

3. Špenát a banány

Zejména zelenější banány obsahují tzv. rezistentní škrob. Zvyšuje pocit sytosti a tělo musí pracovat na plné obrátky, aby jej strávilo. Díky tomu odbourává břišní tuk. Banány oplývají také draslíkem, který vás zbaví otravného nadýmání. Smoothie se špenátem a banánem je tak ideální svačinka třeba před důležitou schůzkou!

4. Špenát a avokádový olej

Mononenasycené mastné kyseliny z avokádového oleje pomáhají zahnat hlad. V tandemu s nízkokalorickou zeleninou vás zasytí, aniž byste přibrali. Listová zelenina snižuje zejména u žen BMI a ubírá nenáviděné centimetry v pase.

Opepřete si život s chilli a pepřem

Pepř i chilli nás doslova rozpalují, a pomáhají tak rozproudit i trávení. Vyzkoušejte jej do těchto dobrot:

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

5. Pečené kuře s kajenským pepřem

Jakmile pečete nebo grilujete, posypte kuře trochou kajenského pepře. Jde o odrůdu pálivějšího chilli, které v kombinaci s drůbeží bohatou na bílkoviny nakopne spalování kalorií až o 35 %.

6. Vajíčka s pálivou paprikou

Když si připravujete třeba volská oka, posypte je trochou papriky. Vejce urychlí metabolismus a paprika přidá vitamín C. Ten potlačuje činnost hormonu kortizolu, který způsobuje hromadění tuku kolem pasu.

7. Brambory a černý pepř

Podle odborníků zbavují brambory hladu dokonce lépe než hnědá rýže nebo ovesné vločky. Nejlépe jejich sílu využijete v kombinaci s olivovým olejem a černým pepřem.

Citrusy dokáží divy

Vitamíny z čerstvě vymačkané citrónové šťávy jsou nezbytné pro celkovou kondici i hubnutí. Vitamín C z jedné poloviny citrónu prý dokáže nakopnout spalování až o 25 %.

8. Bílý čaj s citrónem

Bílý čaj pomáhá s redukcí váhy hned několika způsoby. Zlepšuje odbourávání tuků, blokuje růst tukových buněk a dodává antioxidanty, které urychlují odbourávání tuku a jeho přeměnu na energii.

9. Voda s citrusovými plody

Vychlazená pramenitá voda s plátky citrónu, grepu nebo pomeranče strčí chuťově do kapsy všechny slazené limonády. A o zdravotních výhodách ani nemluvě! Z citrusů nikdy neokrajujte kůru – stimuluje totiž jaterní enzymy, které pomáhají odplavit z těla toxiny i přebytečný tuk.

Co jde, posypte skořicí

Jedno z nejvoňavějších koření neobsahuje kalorie, zato dostatek antioxidantů, které pomáhají rozpouštět břišní tuk. Tyto kombinace fungují nejlépe:

10. Jogurt s ovocem a skořicí

Kombinace vápníku a vitamínu C zmenšuje množství tuku, které tělo z jídla vstřebá, a zabraňuje jeho ukládání. Skořice navíc podpoří trávení.

11. Ranní káva posypaná skořicí

O tématu „káva a hubnutí“ existuje řada polemik. Jedno však zůstává jisté – káva urychluje metabolismus. Skořice účinek ještě znásobí.

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

Zdravé snídaně a svačinky s ovocnými bobulemi

Brusinky, borůvky, maliny, ostružiny i jahody mají mnoho společného. Při hubnutí oceníte především vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Jídla obohacená o ovocné bobule podle některých výzkumů snižují tvorbu tukových buněk až o 73 %!

12. Ovesné vločky a (lesní) ovoce

Ideální snídaně! Kombinace vlákniny z vloček a ovoce ideálně rozloží získanou energii a brání ukládání tuků.

13. Jogurt s ovocem

Vápník dohromady s vitamínem D snižuje vstřebání tuků a pomáhá zbavit se břišních „polštářů“. Vláknina z ovoce se postará o to, aby tělo tyto látky využilo na maximum.

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

14. Ricotta s ovocem

Také ricotta je bohatá na vápník. V kombinaci s ovocem tak pomáhá metabolizovat tuk.

15. Vlašské ořechy a sušené nebo čerstvé ovoce

Nerozpustná vláknina z ovoce „živí“ přátelské bakterie ve střevech a spouští produkci mastných kyselin potlačujících záněty. V kombinaci s polynenasycenými mastnými kyselinami z ořechů brání ukládání tuků a zlepšují metabolismus inzulínu v těle.

Teď už víte, jak vytěžit ze zdravých potravin maximum a navíc si skvěle pochutnat!

K článku nás inspiroval: Lifehack.org

chilli citron ovoce pepř ryby skořice špenát

Trávení a chuť k jídlu | Energieprirody.cz

Možná budete překvapeni, ale zdravá chuť k jídlu je pro správné fungování organismu nepostradatelná. Její absence, nebo naopak nadbytek, může vést až k vážným onemocněním. Proto je velmi důležité umět vyvážit úroveň chuti. Přestaňte být otrokem vašich chutí a dejte sbohem vlčímu hladu.

Začněte více vědomě jíst a zapracujte na jídelníčku, který vám zaručí lepšímu trávení. Po zařazení nutričně bohatých potravin se hladiny hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu jako jsou inzulin, nebo leptin stabilizují a hubnutí půjde snadněji.

Pomohou také vhodné doplňky stravy nebo třeba čaj na trávení.

Znáte humáty? Přírodní látky, které se využívají ke zlepšení lidského zdraví mohou také podpořit trávení.

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

Vlčí hlad a nadměrná chuť k jídlu

Chuť k jídlu je často spojována s negativními pocity, špatným trávením a pocitem plnosti. Nadměrné množství jídla ztěžuje hubnutí každému z nás.

Neovladatelná chuť k jídlu dokáže odstartovat nadměrné přejídání, které může skončit vážným onemocněním jako je bulimie, nebo obezita.

Problémem je současný trend stravování, který přispívá k nezdravé konzumaci kaloricky vydatných potravin. Pro člověka není problém sníst během jednoho jídla celý denní doporučený kalorický příjem a to klidně během pár minut.

Využijte dary přírody ve váš prospěch. Bylinné extrakty, které jsou obsažené v bylinných kapkách na žaludek působí blahodárně na vaše trávení. Jedním z nich je například skořicovník cejlonský, známý antioxidant.

Přitom je to velmi jednoduché. Chuť k jídlu můžete hravě ovlivnit sami a to právě pomocí vhodných potravin a bylinných přípravků.

Zařazením zeleniny, ovoce a jiných čerstvých potravin tělu dopřejete nejen potřebné vitamíny, ale také nezbytné látky jako je například vláknina. Ta má skvělou sytící schopnost a navíc podporuje správnou činnost střev.

Pravidelná konzumace čerstvých surovin a přírodních doplňků stravy dodá tělu potřebné živiny a vaše chuť na jídlo se zase vrátí do normálu.

Jak ovládat vaše chutě?

Nenechávejte se už dál ovládat vašimi chutěmi na slaná, sladká a hlavně nezdravá jídla. Začněte si vařit zdravé obědy a přestaňte se odbývat rychlovkami. Odpolední snacky a smažené brambůrky nahraďte zdravějšími variantami. Zařazením pravidelného pohybu do vašeho denního programu také pomůže k navrácení zdravého pocitu hladu.

V neposlední řadě také kvalitní přírodní doplňky stravy mohou efektivně podpořit účinky vašeho snažení. Bylinné kapky Gynex Energy podporují pocit sytosti a přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti.

Vraťte vašemu tělu zdravou chuť k jídlu jednou provždy.

Nejčastější otázky spojené s trávením

Co podporuje trávení?

Podpora trávení je možná díky různým účinným bylinkám a bylinným přípravkům na trávení. Vsaďte na sílu přírody, rozhodně zlepší trávení například mateřídouška obecná, lékořice lysá nebo třeba benedikt lékařský – všechny tyto účinné byliny a některé další najdete v extraktu bylin Energy Vironal.

Co na trávení?

Další častou otázkou je, co na trávení, co pomáhá trávení? Poruchy trávení nejsou ojedinělé a mohou mít různé příznaky. Rychlou pomocí jsou v takovém případě především přírodní doplňky stravy. Jedním z nich je právě Energy Regalen, obsahující hned 5 účinných látek a bylinek na podporu trávení. Právě bylinky jsou na trávení ideální volbou.

Co na špatné trávení?

Příznaky špatného trávení mohou být bolesti břicha, průjem stejně jako zácpa. Faktorů, které mají vliv na špatné trávení je mnoho.

Ale co v takovém případě dělat? Lepšího trávení můžete dosáhnout například i pohybem, protože ten je pro trávení důležitější, než si myslíte.

Jednou z možností samozřejmě je navštívit lékaře a nechat si předepsat léky na trávení, ovšem často pomůže i nestresovat se, mít dobré návyky k jídlu a jíst střídmou vyváženou stravu.

Co je dobré na trávení?

Trávení podporují enzymy na trávení. Řídí totiž chemické procesy spojené s trávením. Pokud je chcete „popohnat“ a urychlit trávení, může být správnou volbou Ájurvédský imunitní horký nápoj ze superfoods AMALAKI, a to Everest Ayurveda AMALAKI natural, který prospívá funkci žaludku a střevního traktu.

Co podporuje chuť k jídlu?

Jestliže trpíte nechutenstvím, určitě budete potřebovat zvýšit chuť k jídlu. Nechutenství může být opravdu velký problém, protože znamená nedostatek živin, prospěšných látek, vitamínů, minerálů a dalších látek. Vhodný je v takovém případě nutriční elixír Everest Ayurveda CHYAWANPRASH, který obsahuje mnoho prospěšných látek a harmonizuje činnost trávicí soustavy.

Zdroje

Strava představuje 90 % úspěchu při hubnutí: Jezte těchto 24 potravin a zbavte se tuku natrvalo

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

Strava má rozhodující vliv na úspěšnost hubnutí, závisí na tom až 80 až 90 % úspěchu. Nadváhy se tedy zbavíte tak, že se budete zdravě stravovat. To však neznamená, že byste se měli zcela vyhnout určitým jídlům.

Je třeba se soustředit na dodržování zásad zdravého životního stylu, na změnu stravy, kterou konzumujete, včetně množství a frekvence svých jídel.

Budete mít zájem:  Vhodné a nevhodné letní nápoje

Následující potraviny jsou užitečné z hlediska úbytku hmotnosti. Měli byste je proto začít častěji konzumovat:

1. Avokádo

Avokádo má nízký obsah cukru a vysoký obsah živin. Časopis Nutrition publikoval studii, která ukázala, že konzumace poloviny čerstvého avokáda denně snižuje chuť k jídlu o 40 %, a to po dobu několika hodin.

Do salátů můžete přidat avokádový olej. Podpoříte tím vstřebávání karotenoidů třikrát až pětkrát.

Avokádový olej je navíc bohatý na mononenasycené tuky, které dodávají tělu energii a pomáhají vašemu metabolismu.

2. Fazole a luštěniny

Fazole a luštěniny mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Pomalu procházejí trávicím traktem, díky čemuž vás udrží syté po delší dobu.

Dobře regulují hladinu cukru v krvi, čímž zabraňují hypoglykémii nebo hyperglykémii.

Kromě toho optimalizují rovnováhu mikroorganismů a podporují produkci cholecystokininu, látky, která snižuje chuť k jídlu.

3. Borůvky

Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, jako jsou vitamíny K, C a A. Také se vyznačují nízkým obsahem cukru a nízkým množstvím kalorií.

Jsou také bohaté na vlákninu, která zajišťuje sytost a zpomaluje vstřebávání cukrů.

4. Hrušky a jablka

Tyto druhy ovoce mají vysoký obsah vlákniny a velmi nízký obsah kalorií. Středně velká hruška má pouze 86 kalorií, což je méně než 5 % doporučené denní dávky pro zdravou výživu.

Střední jablko má pouze 95 kalorií, tedy asi 6 % doporučeného denního příjmu.

Jedna studie zahrnovala 49 žen ve věku od 30 do 50 let, které konzumovaly tři jablka, hrušky anebo ovesné sušenky denně. Tato studie zjistila, že ženy, které konzumovaly hrušky a jablka (více ZDE…), dosáhly úbytku na váze, zatímco třetí skupina nezhubla vůbec.

Začněte proto jíst jablka a hrušky na denní bázi.

5. Grapefruit

Grapefruit je jedním z nejsilnějších přírodních spalovačů tuků, které můžete konzumovat. Spouští produkci cholecystokininu, který potlačuje hlad.

Je také potravinou s „negativními kaloriemi“, což znamená, že toto ovoce spálí více kalorií, kolik obsahuje.

Kromě toho snižuje hladinu inzulínu, a tím zabraňuje akumulaci tuku v organismu.

Měli byste ho konzumovat ke snídani nebo obědu. Přínos můžete získat z konzumace jeho buničité, dodatečně nepřislazované šťávy.

6. Celozrnné potraviny

Vědci dokázali, že celozrnné potraviny mohou být prospěšné, pokud je konzumujete s mírou. Bílé pečivo však ne.

  • Měli byste se soustředit na pohanku, oves, hnědou a divokou rýži, quinou, ječmen anebo cizrnu (více ZDE…).
  • Vědci z Univerzity Wake Forrest zjistili, že mírná konzumace celozrnných potravin snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 21 %.
  • Problém s bělením mouky je, že proces rafinace eliminuje otruby a klíčky, které patří mezi nejvýživnější složky.

7. Losos

  1. Losos má vysoký obsah živin, včetně omega 3 mastných kyselin (4 gramy na 178 gramů lososa), které podporují mozkovou funkci a zlepšují náladu.

  2. Omega 3 mastné kyseliny také utišují záněty a napomáhají trávení, předcházejí obezitě a metabolickým onemocněním.

  3. Losos má navíc vysoký obsah proteinů a aminokyselin, které ovlivňují účinnost inzulínu a předcházejí zánětům trávicího traktu.
  4. Kromě toho je bohatý na jód, který zlepšuje funkci štítné žlázy.

8. Hrozny

Hrozny mají vysoký obsah fytonutrientů, jako jsou jednoduché fenoly a polyfenoly, které mají silné protizánětlivé vlastnosti. Výborně zabraňují obezitě, zánětům a metabolickým onemocněním.

Americká asociace pro cukrovku uvedla, že polyfenoly v hroznech zlepšují citlivost na inzulín a zabraňují oxidačnímu stresu, který vyvolává fruktóza.

Jelikož jsou hrozny bohaté na kalorie a fruktózu, ujistěte se, že konzumujete méně než 1 až 1,5 šálky hroznů denně, tedy maximálně 150 až 200 gramů.

9. Sladké brambory neboli batáty

Sladké brambory se přidávají do mnohých dezertů kvůli své přirozené sladkosti. Mají vysoký obsah antioxidantů a protizánětlivých látek, které podporují zdravou funkci očí, srdce a trávicího systému.

Vyznačují se nízkým glykemickým indexem. To znamená, že cukr uvolňují do krevního oběhu pomalu.

Také pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, protože mají vysoký obsah vlákniny, která udržuje správné tempo trávení. Vytváří se tak dostatek času na to, aby se škroby přeměňovaly v trávicím traktu na jednoduché cukry.

Pro ty nejlepší účinky doporučujeme konzumovat sladké brambory vařené, nikoliv pečené anebo smažené.

10. Zelený čaj

Zelený čaj podporuje spalování nadbytečného tuku a vyplavuje ho ven z těla. To je také tajemství japonských a čínských obyvatel, kteří nikdy netrpí obezitou.

Kofein a EGCG (Epigallocatechin gallate) jsou dvě složky odpovědné za tyto vlastnosti.

Zelený čaj obsahuje dostatek kofeinu i na zvýšení aerobního výkonu svalů. EGCG jako antioxidant spaluje tuky zvyšováním množství norepinefrinu – hormonu, který rozkládá tukové buňky a přeměňuje je na energii.

11. Granátové jablko

  • Granátové jablko má vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K, draslíku, kyseliny listové a vlákniny.
  • Jeho vysoký obsah živin zvyšuje průtok krve a zlepšuje výkon, a tak se často konzumuje před tréninkem.
  • Můžete ho konzumovat celé (tedy přesněji řečeno, měkkou dužinu bez pecek), pít jako šťávu nebo si pořídit extrakt ve formě doplňku stravy.

12. Vejce

Středně velké vejce obsahuje 161 mg cholesterolu, o něco více než polovina doporučené denní dávky podle USDA (amerického ministerstva zemědělství), což je přibližně 300 mg denně.

Přesto nezvyšuje hladinu cholesterolu, protože naše játra produkují více cholesterolu, než je uvedené množství. Kromě toho se nedávno zjistilo, že cholesterol ve stravě nijak neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

Vejce jsou také bohatá na bílkoviny (více ZDE…), omega 3 nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky) a mají nízký obsah sacharidů a kalorií.

Studie ukázaly, že zvyšují sytost a snižují chuť k jídlu.

13. Polévky

Zdravá polévka je velmi prospěšné jídlo, které vás udrží syté a odvrátí hlad.

Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

Přesto byste se měli vyhýbat polévkám se sýrem anebo různým krémovým druhům, protože jsou bohaté na kalorie.

Za nejzdravější polévky se považují vývary – ať už zeleninové, nebo masové (více ZDE…).

14. Listová zelenina

  1. Listová zelenina poskytuje pocit plnosti a napomáhá hubnutí.
  2. Měli byste začít konzumovat více špenátu, salátových listů a růžičkové kapusty, protože mají vysoký podíl vlákniny.
  3. Kromě toho mají málo kalorií a sacharidů.

15. Jablečný ocet

Jablečný ocet se může ředit vodou a pít přímo, nebo přidávat do salátových dresinků.

Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah kyseliny octové, která zabraňuje hromadění tuku v těle.

Snižuje také postprandiální glykémii, čímž zvyšuje citlivost na inzulín v případě diabetu 2. typu.

16. Ořechy

Ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky (omega 3 mastné kyseliny) a vlákninu.

Měli byste se soustředit na ty druhy, které mají méně kalorií, jako například kešu, mandle (více ZDE…) anebo pistácie. Vyhýbejte se pekanovým a makadamovým ořechům.

Jedna studie sestávala ze 65 dospělých osob s nadváhou (70 % z nich byli pacienti s diabetem 2. typu). Lidé, kteří konzumovali mandle o hmotnosti 100 gramů denně spolu se stravou ve výši 1 000 kalorií denně, ztratili o 7 % více tělesné hmotnosti než ostatní.

17. Libové hovězí maso

Studie ukázaly, že hovězí maso může skutečně pomoci s hubnutím, protože je bohaté na bílkoviny. Kromě toho snižuje chuť k jídlu až o 60 %.

Má vysoký obsah železa, fosforu, zinku, bílkovin, vitamínu B12, vitamínu B6 a niacinu.

Na druhé straně je vědecky dokázáno, že zpracované maso zvyšuje riziko onemocnění srdce a rozvoj rakoviny.

18. Kuřecí prsa

Kuřecí prsa jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, protože 85 gramů poskytuje 22 gramů bílkovin a jen 2 gramy nasycených tuků.

Jeho konzumace potlačuje chuť k jídlu a pomáhá metabolismu.

19. Obyčejný řecký jogurt

Řecký jogurt má nízký obsah cukru, sodíku i sacharidů a obsahuje kvalitní bílkoviny. Tím, že má minimum sacharidů, má také nižší podíl mléčného cukru laktózy.

Je bohatý na probiotika, která podporují trávení a regulují škodlivé bakterie ve střevech.

Vybírejte si vždy čistý, neochucený a neslazený řecký jogurt. Konzumujte ho přímo nebo si ho přidejte do svého smoothie (více ZDE…), zeleniny anebo jiných jídel.

20. Kokosový olej

Kokosový olej je bohatým zdrojem mastných kyselin, které regulují cholesterol v krvi, posilují funkce mozku a léčí epileptické záchvaty.

Obsahuje triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (nebo MCT). Ty se snadno tráví a mění se na energii, na rozdíl od triglyceridů s dlouhým řetězcem, které se skladují v játrech ve formě tuku.

Kokosový olej potlačuje chuť k jídlu a zvyšuje spotřebu kalorií během dne. Můžete ho konzumovat různými způsoby – přímo nebo jako součást jiných jídel.

21. Chia semínka

Chia semínka (více ZDE…) mají vysoký obsah bílkovin, omega 3 mastných kyselin, fosforu, hořčíku a vápníku.

Vegetariáni je používají jako náhradu masa, protože jsou mimořádně bohatá na bílkoviny. Obsahují také hodně vlákniny.

Na druhé straně mají nízký obsah kalorií, což je ideální pro hubnutí. Stačí je přidat do svého smoothie, zeleniny, džusů anebo jiných pokrmů.

22. Brukvovitá zelenina

  • Brukvovitá zelenina, jako je kapusta, rukola, brokolice, ředkvička, čínské zelí, květák, řeřicha, zelí, celer anebo hořčice, obsahuje vysoké množství vitamínu C, kyseliny listové (důležitá živina pro těhotné ženy), karotenoidů a vlákniny.
  • Na druhé straně se vyznačuje nízkým obsahem tuků a kalorií.
  • Tyto druhy zeleniny pomáhají trávení, urychlují úbytek hmotnosti a tělu poskytují potřebné množství důležitých živin.

23. Skořice

  1. Skořice se tradičně používá v kulinářství i lidové medicíně už celá staletí.
  2. Je bohatá na antioxidanty, které ztišují záněty a zabraňují poškození volnými radikály.

  3. Pravidelná konzumace skořice snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, hladinu glukózy v krvi a zvyšuje svalovou hmotu.
  4. Pomáhá trávení, protože zpomaluje trávení sacharidů v trávicím traktu a snižuje množství glukózy, které vstupuje do krevního oběhu po jídle.

Budete mít zájem:  Konopí je lék. Vědci mění pověst marihuany

Můžete si ji přidávat do svých zákusků a dezertů, ale i do jiných jídel, kde se to hodí. Výborně chutná v kombinaci s medem.

24. Chilli papričky, feferonky

Chilli papričky obsahují látku kapsaicin, silnou aktivní složku, která potlačuje chuť k jídlu a podporuje spalování tuků.

Konzumace feferonek do značné míry stimuluje ztrátu hmotnosti. Vytváří nejen pocit pálení v ústech, ale také spaluje tuky během procesu, který je známý jako termogeneze. Dochází k tomu již 20 minut po jídle.

Zásady při hubnutí

Pokud chcete zhubnout, dodržujte těchto šest zásad:

1. Rozmanitost – ujistěte se, že konzumujete pestrou stravu.

2. Adekvátnost – množství potravin, které konzumujete, by mělo odpovídat úrovni vaší fyzické i duševní aktivity.

3. Hustota živin – konzumujte potraviny bohaté na živiny, protože snižují spotřebu vysokoenergetických potravin s nízkým obsahem živin.

4. Střídmost – kontrolujte svou tělesnou hmotnost tím, že budete konzumovat menší nebo středně velké porce jídel, ale častěji.

5. Vyváženost – nepřejídejte se.

6. Kontrola energie – měli byste vědět, jaké množství energie potřebujete, aniž byste překročili svou denní potřebu kalorií.

Závěr

Konzumace výše uvedených potravin vám pomůže spálit tuk a urychlit hubnutí.

Nezapomínejte pít dostatek vody, abyste hydratovali organismus. Dodržujte tyto zásady pro dosažení rychlejších, a hlavně trvalých účinků.

Zpracovala: Vylectese.cz

9 rostlinných potravin, které pomáhají hubnout

Potraviny urychlující trávení a potlačující chuť k jídlu – jsou to tyto!

Každá žena sní o dokonalé postavě a ideálních proporcích. Ostatně, všichni, kdo chtějí zhubnout, ženy i muži, neustále hledají prostředky a cesty, které by jim pomohly dosáhnout štíhlosti. Často je takové hledání zbytečnou ztrátou času a peněz a má zaručeně nulový výsledek. Průmysl krásy dnes nabízí nepřeberné množství metod zhubnutí, mnohé z nich však buď nefungují, nebo jsou přemrštěně drahé nebo mohou dokonce poškodit zdraví. Občas bohužel tohle platí všechno najednou.

Jako alternativu předraženým preparátům a procedurám jsme vybrali skutečně účinné a dostupné rostliny, respektive rostlinné potraviny, jejichž pravidelné používání může skutečně pomoci zhubnout.

Pokud se rozhodnete pro jejich pravidelné použití, poraďte se s lékařem, zda ve vašem případě neexistují nějaké kontraindikace.

A nezapomeňte – bez pohybu a vyvážené stravy nezhubnete ani se sebeúčinnějšími prostředky.

Káva

Je faktem, že mnoho dietologů kávu zamítá a před její konzumací varují. Poslední výzkumy však přiměřenou konzumaci kávy doporučují, a to nejenom za účelem hubnutí. A jaký je její vliv na snížení nadváhy? Kofein mírně povzbuzuje výdej energie formou tepla a nabuzuje fyzickou aktivitu organismu – zvyšuje ji až o 12 procent.

Kromě toho prokazatelně stimuluje metabolismus, což je při hubnutí velmi prospěšná vlastnost. Kofein také urychluje spalování tuků, u lidí s obezitou v mírnější míře – o 10 procent, u štíhlých až o 29 procent. A konečně je v kávě obsažena kyselina chlorogenová, která snižuje vstřebávání glukózy ve střevě.

Jako bonus uveďme, že kyselina chlorogenová mírně snižuje i krevní tlak.

Skořice

V současné době jsou prospěšné účinky skořice předmětem intenzivního výzkumu. Bylo prokázáno, že skořice významně snižuje hladinu krevního cukru (až o 30 procent při konzumaci 1 g skořice denně) a při dlouhodobém pravidelném užívání tak může být významným podpůrným prostředkem při léčbě moderní metly – diabetu druhého typu.

Pokud jde o hubnutí, bývají skořici často přisuzovány až neuvěřitelné účinky. Skořice není jen velmi účinným regulátorem hladiny krevního cukru. Povzbuzuje rovněž metabolismus. V tomto smyslu ji lze pokládat za pomocníka při hubnutí. Avšak ani každodenní konzumace nezaručuje, že významně zhubnete.

Není to ovšem tak, že když budete denně konzumovat skořici, zratíte na váze.Bez správně nastaveného režimu výživy a pohybové aktivity vám skořice přes veškerou svou užitečnost nepomůže.

Chcete-li dosáhnout skutečného účinku, kupujte pravou cejlonskou skořici, nikoli tu běžně nabízenou čínskou druhu cassia, která je sice levná, ale méně účinná. Krom toho obsahuje více jedovaté látky kumarinu, která se ukládá v játrech.

Konzumace skořice tedy musí být umírněná – ne vyšší než 0,1 mg na kilogram hmotnosti. Lidé, kteří trpí žaludečními vředy nebo berou léky na ředění krve a těhotné ženy se musejí skořici vyhnout.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Zelený čaj

Že zelený čaj pomáhá při hubnutí, je obecně známo. Je to skvělý tonizující nápoj, likvidující zánětlivé procesy v těle. Zlepšuje trávení, má mírné močopudné účinky, a napomáhá tak odvádění přebytečných tekutin.

Snižuje hladinu krevního cukru a v důsledku toho potlačuje chuť k jídlu. Tříslovina obsažená v lístcích zeleného čaje omezuje vytváření tuku a napomáhá jeho rychlému štěpení. Tyto vlastnosti ovšem platí o kvalitním čaji, nikoli o sáčkované drti ze supermarketu.

Hledejte kvalitní lístkové druhy, jaké prodávají čajovny a specializované prodejny. K podpoře hubnutí pijte čaj čerstvě připravený, na 3-5 minut zalitý vodou horkou 80 stupňů (nesmí vařit) a bez cukru, nejméně tři šálky denně.

Pozor si však musejí dávat lidé, kteří mají problémy s tlakem – zelený čaj tlak snižuje. Totéž platí v těhotenství.

Zázvorový čaj

Zázvor je velmi účinný pomocník při snižování tělesné hmotnosti. Pomáhá krevnímu oběhu a štěpení tuků, stimuluje trávicí soustavu, pomáhá organismu zbavit se „zlého“ cholesterolu, přebytečných tekutin a toxických látek.

Asi dvoucentimetrový kousek oloupaného čerstvého zázvoru nastrouhejte a zalijte litrem vařící vody. Nechte 15 minut ustát, velmi pečlivě sceďte a pijte ho teplý před jídlem. Dbejte na to, aby zázvor byl zdravý, prohlédněte při nákupu všechny jeho záhyby, zda se někde neskrývá plíseň.

S dávkováním to nesmíte přehnat, zázvor má silné prohřívací účinky, které vaše útroby pocítí silněji než ústa. Proto také pozor na polknutí kousíčku kořene. K čaji můžete rovněž přidat mátu, meduňku, jahodí či maliní, citron, česnek nebo kardamom.

Všechny tyto přísady ovlivní nejen chuť, ale také posílí hubnoucí účinek čaje. Opatrní musejí být lidé s onemocněními srdce a oběhového systému, ledvin, žaludku a trávicí soustavy.

Artyčoky

Artyčoky kromě řady jiných zdravotních přínosů obsahují vlákninu inulin. Ta stimuluje trávení, zlepšuje výměnu látkovou a obnovuje rovnováhu střevní flóry. To všechno je při hubnutí velmi významné.

Probiotické bakterie, pro které inulin představuje zdroj energie, přispívají k tvorbě trávicích enzymů, a mají tak přímý vliv na regulaci tělesné hmotnosti. Inulin rovněž stimuluje tvorbu žluče, což je další podporou trávicího procesu.

Artyčoky navíc snižují pocit hladu a odvádějí z těla nahromaděnou tekutinu. Zároveň mají velmi nízkou kalorickou hodnotu: 10 deka artyčoků má pouhých 53 kalorií.

Chilli

„Pálivá“ nejsou jídla obsahující chilli a jiná ostrá koření jen tak pro nic za nic. Zvyšují výdej energie po jídle a přechodně zvyšují tělesnou teplotu. Látka kapsaicin, která způsobuje tento efekt, umí tělo přimět ke spalování tuků místo spalování sacharidů. Dodává také dříve pocit sytosti a snižuje chuť k dalšímu jídlu.

Jsou tu však jistá rizika – kapsaicin může podráždit krk, jícen i žaludek. Nevhodná jsou ostrá jídla pro lidi s citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy. Někomu také může kapsaicin zvýšit tlak. Dietologové také varují před konzumací takto kořeněných horkých jídel – což je specialita některých asijských receptů.

Alergici si musejí na kapsaicin dát dobrý pozor.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Brokolice

Brokolice je po právu stálicí v každém přehledu potravin pomáhajících hubnout. Je neuvěřitelně zdravá, obsah živin je velmi vysoký. Navíc je v ní celých 88 procent vody a bohatě vlákniny.

Dodá vám tedy pocit sytosti, přestože její energetická hodnota je pouhých 138 kJ/100 gramů. Kromě toho obsahuje 4,4 g bílkovin, což je pro organismus na dietě velmi důležité.

Nejlepší je příprava na páře, kdy většina živin zůstane zachována.

Ovesné vločky

Díky zcela výjimečně vyváženému složení pomalých sacharidů, kvalitních bílkovin, tuků a vlákniny dosahuje ovesná kaše vysokého sytícího indexu. Sytící index je ukazatel vyjadřující schopnost nasytit a odsunout nově vznikající pocity hladu.

100 gramů tepelně neupravovaných suchých ovesných vloček přitom představuje celkem 342 kcal – bílkovin 12,3 g, tuků 6,11 g, sacharidů 59,5 g a vlákniny 8 g. Vařením energetická hodnota vloček klesá – 100 g vařených vloček má 88 kcal.

Hovoříme ovšem o vločkách vařených ve vodě, bez přidání přísad. Beta-glukan, rozpustná vláknina, kterou ovesné vločky obsahují, vytváří v žaludku hustý gel. Ten zpomaluje trávení a prodlužuje pocit plnosti. Tímto způsobem ovlivňuje produkci hormonů řídících chuť k jídlu.

Pocit sytosti může trvat až několik hodin. A tím se samozřejmě snižuje celkový počet za den přijatých kalorií.

Brambory

Divíte se ? Brambory jsou často a zcela neprávem podezírány z toho, že způsobují obezitu. Odborníci však konstatují, že brambory pomáhají v boji proti obezitě. Vyvolávají rychle pocit nasycení, a brání tak přejídání.

V bramborách bohatě zastoupené vitamíny skupiny B pomáhají metabolizovat sacharidy. Navíc jsou brambory bohaté na minerály, které zabraňují zadržování tekutin ve tkáních.

Krom toho jsou brambory vydatným zdrojem vlákniny a velkého množství živin a pro svoji měkkost a šetrnost mají celkově velmi příznivý vliv na trávicí soustavu a lidské zdraví obecně.

A/N/A

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

=========
Jak zhubnout přes boky. 4 jednoduché cviky.
Pryč s dietami – jak najít svůj způsob hubnutí

Budete mít zájem:  Není pravda, že neléčená rýma trvá stejně dlouho jako léčená

Máte pořád hlad? 15 potravin, které snižují chuť k jídlu

Je skvělým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Přítomná kyselina olejová způsobí, že se budete cítit dlouho sytí. V Kalifornii provedli vědci experiment, který odhalil, že lidé konzumující během oběda avokádo toho po 3 hodinách snědli o 40 % méně než ti, co si na avokádu v obědové pauze nepochutnali.

2. Káva

Kofein v kávě pomáhá řídit naši chuť k jídlu, spaluje kalorie a také rozkládá tuky. Pokud například pijete kávu 30 minut až 4 hodiny před jídlem, ovlivňuje to vaši chuť k jídlu. Abyste zhubli, obvykle se doporučuje vypít denně 2 šálky. Mějte ovšem na paměti, že kofein není vhodný pro všechny. Raději si předem zjistěte, zda je pro vás toto množství kofeinu bezpečné.

3. Chia semínka

Tento druh semen snižuje chuť k jídlu a také je o něm známo, že vytváří pocit plnosti. Chia semínka jsou schopná absorbovat do sebe vodu, která se rovná 11 až 12násobku jejich hmotnosti. Jejich dobrou vlastností je, že se dají kombinovat se spoustou dalších potravin a můžete si je přidat téměř do čehokoliv (např. do jogurtu, mléka, ovesné kaše nebo salátu).

4. Okouník mořský

Tato chutná ryba obsahuje spoustu bílkovin a esenciálních omega-3 mastných kyselin. Taková směs živin vás dokáže dlouhodobě uspokojit. Navíc jsou ryby velmi zdravé. Pravidelná konzumace okouníka mořského může pomoci snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu, obezity a srdečních onemocnění.

5. Kokosový olej

Tento typ oleje nad ostatními vyniká tím, že obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem (MCFAs) a pomáhá snižovat chuť k jídlu. Jeho vstřebávání v těle má pozitivní vliv na metabolismus organismu.

Pomáhá například spálit kalorie a zbavit se nepříjemného a nezdravého tuku v oblasti břicha.

Nedávná studie prokázala, že lidé, kteří konzumovali kokosový olej v průběhu dne (samozřejmě v přiměřeném množství), jedli o 256 kcal méně, než obvykle snědí.

6. Vejce

Vejce jsou především vynikajícím zdrojem bílkovin. Průzkumy zjistily, že pokud je člověk posnídá, sní v průběhu dne méně kalorií a podaří se mu zhubnout. Jiný experiment ukázal, že lidé, kteří byli na nízkokalorické stravě a dávali si ke snídani vejce, ztratili o 65 % více hmotnosti než ti, kteří vejce nesnídali.

7. Chilli papričky

Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je chemická látka snižující chuť k jídlu a zároveň napomáhající ztrátě hmotnosti. Jestliže chcete z této látky vytěžit maximum, tedy spálit co nejvíce tuků, doporučujeme konzumaci této pochutiny každý den.

8. Špenát

Tato oblíbená zelenina obsahuje tylakoidy, které zvyšují hladinu hormonu leptinu. Ten je zodpovědný za to, že upravuje výměnu energie a kontroluje pocity sytosti. A kolik špenátu musíte denně zkonzumovat, abyste dosáhli kýženého účinku? Stačí pouhých 100 gramů.

9. Zelený čaj

Naprosto obyčejný zelený čaj obsahuje 2 složky – kofein a katechin –, jež podporují úbytek hmotnosti. První spaluje tuk a omezuje chuť k jídlu, zatímco druhý urychluje metabolismus a zbavuje ho tuku. Směs obou složek umožňuje účinnější spalování kalorií. Výzkumy ukazují, že kofein a katechin ho mohou zvýšit o 4 %. Doporučuje se vypít 250 až 500 ml zeleného čaje denně.

10. Čočka

Jakýkoliv druh této luštěniny je nízkokalorický a navíc se snadněji vaří než fazole. Čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, proto je skvělým parťákem v boji proti hladu. Další její předností je vysoký obsah kyseliny listové, thiaminu, manganu, železa a draslíku.

11. Zázvor

Gingerol, aktivní složka zázvoru obsažená v jeho kořenu, usnadňuje úbytek hmotnosti. Studie prokázala, že jeho denní konzumace by mohla pomoci ztratit další přebytečné kilogramy. Také podporuje regulaci množství leptinu, hormonu, který upravuje výměnu energie a potlačuje hlad.

12. Ovesné vločky

Běžné ovesné vločky obsahují takové množství vlákniny, že se budete cítit zasyceni poměrně dlouhou dobu. Tuto skutečnost podpořila jedna ze studií. Lidé, kteří měli ovesné vločky ke snídani, se po jídle cítili méně hladoví a také obědvali o 31 % méně kalorií ve srovnání s těmi, kteří ovesné vločky neposnídali.

13. Přírodní bílý jogurt

Jedinečné jídlo plné bílkovin způsobí, že nebudete mít dlouho hlad. Přírodní bílý jogurt také obsahuje bakterie, které podporují trávení.

Jogurty, které nejsou bez tuku, pomáhají snížit riziko vzniku obezity a cukrovky 2. typu. Dávejte si pozor právě na bílé jogurty bez tuku, protože mají překvapivě hodně cukru.

Doporučujeme, abyste raději preferovali středně tučné jogurty (kolem 3 % tuku).

14. Polévka

Tím, že zařadíte do svého jídelníčku polévky, dosáhnete ztráty kilogramů. Když obědváte, začněte miskou polévky. Uvidíte, že už toho pak moc nesníte. A je úplně jedno, zda je polévka hutnější nebo se jedná o vývar. Tento tradiční pokrm je velmi výživný, s minimálním obsahem tuku a zároveň chuťově uspokojující.

15. Ořechy

Ze studie z roku 2015 zveřejněné v časopise American Heart Association vyplývá, že ořechy obsahují tolik mononenasycených tuků, že prospívají více srdci než jejich ekvivalenty v podobě různých zrn. Vlašské ořechy, arašídy a mandle napomáhají omezit hlad. Jejich pravidelná konzumace redukuje tukovou vrstvu v oblasti břicha.

-šp-

Mohlo by vás taky zajímat:

Potraviny, které snižují chuť k jídlu! Díky nim se nebudete přejídat

Mandle

Už malá hrst mandlí vám pomůže zahnat vlčí hlad. Navíc obsahují spoustu antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Ukázalo se taky, že mandle zvyšují pocit plnosti a pomáhají s řízením tělesné hmotnosti.

Káva

Pokud vypijete více než jeden nebo dva šálky kávy denně, může to vyvolat pocity nervozity, ovšem nemusíte se obávat. Naopak, kofein pomáhá zrychlit metabolismus a potlačuje chuť k jídlu. Pozor, nesmíte ale do šálku nasypat hromadu cukru nebo smetany, pak to nebude fungovat.

Zázvor

Po staletí mnoho kultur využívalo zázvorový kořen pro jeho úžasné trávicí schopnosti. Zázvor funguje jako stimulant, který energizuje tělo a zlepšuje trávení, takže pak nemáte hlad. Zázvorové pivo se ale nepočítá.

4 známky toho, že to s alkoholem přeháníte! Otestujte se

Avokádo

Má spoustu mononenasycených tuků, které pomáhají srdci. Kromě toho potlačuje chuť k jídlu, pokud ho konzumujete v klidu. Tuky, které avokádo obsahuje, vysílají signály do vašeho mozku, které mu říkají: Jsem plný!

Kajenský pepř

Podle nedávného výzkumu zveřejněného v časopise Fyziologie a chování může už půlka lžičky kajenského pepře zvýšit metabolismus a způsobit, že tělo spálí dalších deset kalorií navíc.

Nemluvě o tom, že ti, kteří pravidelně konzumují pikantní jídla, spálí v dalším jídle v průměru o 60 kalorií navíc.

Stačí dvakrát denně po dobu jednoho měsíce a zbavíte se dvou kilogramů, aniž byste drželi dietu.

Jablka

Jablka všech odrůd pomáhají potlačit hlad z mnoha důvodů. Za prvé obsahují rozpustnou vlákninu a pektin, což pomáhá navodit pocit plnosti. No a jablka taky regulují hladinu glukózy a zvyšují energetickou hladinu. Kromě toho jablka vyžadují taky hodně žvýkání, což vás nutí zpomalit a dát tělu čas na to, aby si uvědomilo, že už vlastně nemá hlad.

Vejce

Studie ukázaly, že konzumace jednoho nebo dvou vajec ke snídani napomůže pocitu plnosti. Podle studie také lidé, kteří konzumují pravidelně vejce, přijali v průběhu jednoho dne v průměru o 330 kalorií méně než lidé, kteří jedli spíše sladkosti.

Voda

Není to snadné vypít sklenku nebo dvě vody, abyste zahnali chuť na jídlo? Věda říká, ano, je to tak. V jedné studii z roku 2010 lidé, kteří vypili dvě sklenice vody před jídlem, snědli o 75 až 90 kalorií méně než ti, kteří vodu nepili.

Sladké brambory

Podle vědců obsahují tyhle brambory speciální typ škrobu, který odolává zažívacím enzymům, takže zůstávají v žaludku déle – proto vás naplní a vy nemáte hlad. Navíc mají hodně vitaminu A a vitaminu C.

Poznáte, že s vámi není šťastný? Tyhle signály vám to prozradí!

Zeleninová polévka

Horká polévka se zeleninou na bázi vývaru vás okamžitě zbaví hladu a chutí a ještě s minimem kalorií. Zkuste si dopřát hrnek polévky před jídlem nebo si ji dejte jako hlavní chod!

Hořká čokoláda

Vezměte si jeden kousek nebo dva a pomalu si je vychutnávejte. Vybírejte ale takovou, která má minimálně 70 procent kakaa. Hořká chuť snižuje chuť k jídlu, navíc kyselina sterová v hořké čokoládě zpomaluje trávení, takže se cítíte plnější.

Tofu

Tofu není jen rostlinným zdrojem bílkovin pro vegetariány, obsahuje taky hodně isoflavonu genisteinu, který potlačuje chuť k jídlu. Zkuste přidat tofu do vašeho běžného zeleninového salátu.

Žádná snídaně, velká večeře! 10 překvapivých dietních doporučení

Wasabi

Možná jste si všimli, že když jíte sushi, nepotřebujete moc jíst a jste rychleji plní. Může za to mimo jiné wasabi, které potlačuje chuť k jídlu, a navíc je přirozeně protizánětlivé.

Zelený čaj

Nemáte rádi kávu? Pak ji nahraďte zeleným čajem, který pomůže zastavit vaše neustálé chutě k jídlu. Obsahuje totiž katechiny, které zabraňují pohybu glukózy do tukových buněk, což zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi, a zabraňuje tak následnému ukládání tuku.

Skořice

Až budete jíst třeba ovesné vločky nebo ovoce, posypte si je skořicí. Skořice, stejně jako jiné podobné koření (například hřebíček či zázvor), pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což pomáhá kontrolovat vaše chutě.

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout. • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector