Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Vápník je v našem těle nejvíce zastoupená minerální látka a je velmi důležitý. Při jeho nedostatku se mohou objevit vážné zdravotní problémy jako třeba osteoporóza, paradontóza, artróza, artritida atp. Které rostlinné potraviny ho obsahují velké množství? A jak je zařadit do stravy?

Kolik je doporučená denní dávka vápníku?
Doporučená denní dávka (DDD) v ČR stanovena vyhláškou je 800 mg vápníku pro dospělého člověka. Vyšší potřebu vápníku mají dospívající: 1200 mg/den a těhotné a kojící ženy: 1400 mg/den.

12 TOP zdrojů vápníku v rostlinné říši

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

1Kapusta (kadeřávek, růžičková, hlávková)

Dva hrnky kapusty obsahují okolo 180 mg vápníku, dle druhu. Obsahuje také spoustu antioxidantů, které mohou zabránit nebo zpomalit poškození buněk.

  • Přidejte kapustu do polévky, do zeleninových směsí, stir-fry, udělejte z ní chipsy, upečte ji, poduste ji, dejte ji do karbanátků, kapustové listy se také dají naplnit atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

2Brokolice

Hrnek brokolice má okolo 87 mg vápníku. Podle National Cancer Institute v USA může být strava bohatá na brokolici a další brukvovitou zeleninu spojena se sníženým rizikem rakoviny.

  • Brokolice se hodí do polévek, omáček, rizot, zeleninových i luštěninových směsí, stir-fry, k zapékání nebo jako příloha atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

3Edamame

Hrnek edamame fazolí obsahuje okolo 98 mg vápníku. Dostupné jsou hlavně v asijských obchodech a na vietnamských tržnicích – jak čerstvé, tak mražené.

  • Edamame použijte podobně jako náš hrášek – do rizot, do zeleninových či luštěninových směsí, do salátů, polévek atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

4Fíky

Jeden hrnek sušených fíků (cca 8 ks) obsahuje 241 mg vápníku. Obsahují také spoustu antioxidantů a vlákniny.

  • Sušené fíky jsou skvělou svačinkou, anebo je lze použít do nejrůznějších dezertů (např. energy tyčinek nebo kuliček) či marmelád.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

5Mandle

Hrnek mandlí obsahuje až 385 mg vápníku, což je více než 1/3 denní doporučené dávky.

  • Mandle si můžete přidat do dezertů, udělat si svou vlastní energy směs na svačiny, orestovat je spolu se zeleninou (např. různé stir-fry), posypat jimi ranní kaši, anebo ochutit sladká i slaná jídla mandlovým máslem.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

6Tofu

Tofu je skvělým zdrojem vápníku. Záleží ale na značce a druhu tofu – obsahuje cca 275-861 mg vápníku na půl hrnku (u nás obsahuje nejvíce vápníku tofu od firmy Lunter nebo z Lidlu).

  • Tofu se dá upravit jak na sladko (jako tvaroh do dezertů a koláčů, krémů, palačinek), anebo naslano jako tofíčka, do stir-fry, jako omáčka např. na těstoviny místo smetany, do polévek, místo masa (např. na gril), jako řízek atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

7Sezam

Hrnek sezamových semínek obsahuje 88 mg vápníku. Obsahují také zinek a meď, obě minerální látky jsou důležité pro zdraví kostí. Zařazení sezamových semínek do stravy může pomoci zmírnit některé příznaky osteoartrózy kolenou.

  • Sezam se dá použít buď ve formě posypky gomasia, můžete ho nasypat k vařící se obilovině, orestovat na kaši nebo jako posyp jídel, používat ve formě tahini sezamové pasty do stir-fry, jako zálivku, do kaší, na ochucení jídel, polévek, omáček atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

8Slunečnice

Hrnek slunečnicových semínek obsahuje 109 mg vápníku. Slunečnice jsou bohaté také na hořčík, který vyrovnává účinky vápníku v těle a reguluje zdraví nervů a svalů. Navíc obsahují také vitamín E a měď. Společně tyto živiny podporují pevnost a flexibilitu kostí a zabraňují jejich ztrátě.

  • Posypte si s nimi ranní kaši, polévku nebo třeba rizoto. Přidejte je do sladkých kuliček, těst na pečivo, do karbanátků nebo placek.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

9Fazole

Hrnek fazolí obsahuje cca 161 mg vápníku, záleží na druhu fazolí (hodně fazolí obsahují červené a bílé druhy). Obsahují také důležité železo – jeden z nejvíce chybějících minerálů.

  • Fazole se dají použít buď nasladko např. v podobě kuliček, anebo naslano do omáček, zeleninovo-luštěninových směsí, karbanátků, fazole na paprice, gulášů, polévek, pomazánek, hummusů, salátů atp.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

10Chia

2 lžíce chia semínek obsahují 179 mg vápníku. Chia také obsahují bór, který podporuje zdraví kostí a svalů tím, že pomáhá tělu metabolizovat vápník, fosfor a hořčík.

  • Přidejte chia semínka při vaření rýže, jahel nebo jakékoliv jiné obiloviny, do knedlíků, do těst na chleba, placky, pečivo i dezerty (jáhelník) nebo třeba na svačinu do pudinku (chia pudink).

11Batáty

Jeden velký sladký brambor obsahuje 68 mg vápníku. Tato zelenina je také bohatá na draslík a vitaminy A a C. Vitamin A je důležitý antioxidant, který může podporovat dobrý zrak, odolnost vůči účinkům stárnutí a jako prevence rakoviny.

  • Sladké brambory lze snadno začlenit do řady jídel. Dají se používat podobně jako klasické brambory – jako batátová kaše, do gulášů, polévek, k zapékání atp., anebo jako dýně či mrkev do zeleninových a luštěninových směsí.

12Mořské řasy

Některé druhy řas (Wakame, Nori, Hiziki) také mají až 15x více vápníku než mléko. Např. hiziki řasa má až 1 400 mg vápníku.

  • Řasy se dají použít jak do miso či jiných zeleninových polévek, při vaření luštěnin či obilovin, jako kondiment, do zeleninových či luštěninových směsí, pomazánek, k zabalení sushi atp.

 

Superpotraviny – znáte je? Jsou to potraviny budoucnosti

Již z názvu je patrné, že se jedná o potraviny, které jsou něčím výjimečné.

Superpotraviny jsou bohaté na veliké množství důležitých vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a nejen, že mají antioxidační účinky, ale také podporují imunitní systém, dodávají energii, detoxikují organismus a v neposlední řadě zlepšují sexuální aktivitu.

Jedni z prvních, kdo do svého jídelníčku začali superpotraviny zařazovat, byli vegani a vitariáni, kteří hledali optimální potraviny, které by jim dodaly potřebné vitamíny a minerální látky. Superpotravina se dá velmi jednoduše definovat jako potravina vykazující převahu pozitivních účinků na zdraví.

Díky obsahu cenných látek jsou superpotraviny mocnou zbraní v boji proti rakovině, cukrovce a také kardiovaskulárním chorobám. Superpotraviny by vždy měly být konzumovány ve své původní, a to syrové, podobě. Tepelné opracování ničí cenné enzymy obsažené v potravinách.

Nejznámější superpotraviny

Acai berry – V těchto drobných plodech tmavého zbarvení, podobných hroznovému vínu, se nachází velmi vzácné antioxidanty, a to antokyaniny, které jsou známé svými blahodárnými účinky na snižování cholesterolu v krevním oběhu. Dále se v nich vyskytují ve vysoké koncentraci steroly, které chrání oběhovou soustavu.

Aloe vera – Látky obsažené v této rostlině pomáhají v boji proti paradentóze, ekzémům, rakovině střev a cukrovce. Aloe vera je rostlina bohatá na hořčík, zinek, vápník, vitamíny A, C, vitamín B12 a další. Díky silným protizánětlivým a antibakteriálním účinkům se využívá pro ošetření pleti, která je náchylná na tvorbu akné, oparů, ekzémů a také plísní.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Goji – Goji neboli kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, která se pyšní především svými skvělými antioxidačními účinky.

Tyto drobné plody jsou schopné harmonizovat činnost jater a ledvin, posilují obranyschopnost organismu, působí proti alergiím, astmatu, posiluje zrak a pyšní se mnoha dalšími pozitivními účinky.

Kustovnice čínská má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, B1, B2, zinku, selenu, vápníku, železa a dalších.

Borůvky – Borůvky blahodárně působí při léčbě chřipky, angíny, působí příznivě v boji se záněty močového ústrojí a jsou známé i svými protirakovinnými účinky.

Borůvky jsou vysoce bohaté na obsah vitamínu C, draslíku, karotenu a železa. Jsou vhodné při hubnutí, zlepšují zrak a mají skvělé antioxidační účinky.

Budete mít zájem:  TOP 8 nejlepších zdrojů draslíku v potravinách

Účinky borůvek jsou velmi žádoucí i v kosmetickém průmyslu na výrobu různých pleťových peelingů, krémů a podobně.

Brokolice – Brokolice je velmi bohatá na vitamin C, E, B1, kyselinu listovou a další. Z minerálních látek pak brokolice obsahuje hlavně železo, draslík, vápník, zinek, fosfor a pyšní se také vysokým obsahem vlákniny.

Chlorella – Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která má velmi blahodárné účinky na lidský organismus díky obsahu vysokého množství vitaminů, minerálů, aminokyselin, vlákniny, enzymů a mnohých dalších látek. Je bohatá na kyselinu listovou a vitamíny D, B12, K, A, B3, E, vápník, hořčík, draslík a další. Chlorella působí detoxikačně a odvádí z těla škodlivé látky.

Mladý ječmen – Mladý ječmen je výborným pomocníkem při únavě, posiluje naši imunitu, chrání srdce a cévy, pomáhá vylučovat toxické látky, má protirakovinné účinky, zpomaluje buněčné stárnutí, působí probioticky, je vhodný při léčbě zácpy, anémie, při kožních problémech a dýchacích potížích.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Spirulina – Spirulina je tmavozelená vodní mikrořasa patřící mezi sinice s velmi prospěšnými účinky.

Je velmi bohatá na obsah železa, vápníku, zinku, hořčíku, selenu, chromu, manganu a na vysoký obsah vitamínů, jako například A, B1, B5, B12, C, K, E a dalších.

Příznivě ovlivňuje zažívací trakt, podporuje regeneraci buněk, má blahodárné účinky na naši pleť, vlasy a udržuje zdravou ústní dutinu.

Špenát – Špenát je velmi bohatým zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, železa, bílkovin a vitamínů, ke kterým řadíme zejména vitamín A, C a B.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Chia semínka – Jedním z hlavních přínosů těchto drobných semínek je jejich vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které podporují správnou funkci ledvin a plic, mají hojivý účinek, příznivý vliv na srdce, nervy a cévy a jsou významným antioxidantem. Chia semínka podporují správné trávení, dodávají sílu, velmi dobře působí na psychiku a dokáží zasytit organismus na několik hodin dopředu.

Granátová jablka – Granátová jablka jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů, ničí rakovinové buňky a mají velmi blahodárný vliv na naše srdce. Jsou v něm významně zastoupeny vitamíny B, C a A, dále pak esenciální a neesenciální aminokyseliny.

Konopná semínka – Konopná semínka jsou velmi vzácná díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin. Velmi blahodárně působí na srdce, mozek, kůži a krevní oběh. Konopná semínka obsahují dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, 20 aminokyselin, rozmanitou škálu vitamínů a jsou bohaté na minerály, zejména pak železo, vápník, hořčík, chrom, draslík a další.

Maca – Maca je skvělým prostředkem v boji se špatnou náladou, pomáhá při myšlení, dodává sílu a pomáhá při tvorbě svalů.

Jak se dají superpotraviny využívat

Superpotraviny jsou velmi jednoduché na „přípravu“, neboť by se měly vždy konzumovat ve své původní podobě.

Nejen, že je můžete konzumovat samostatně, ale dají se také přidávat do pokrmů nebo smoothie nápojů, kterým tak dodáte perfektní chuť například přidáním kokosového oleje nebo hrstí rozemletých oříšků.

Dejte však pozor, pokud budete chtít oříšky nebo semínka rozmixovat na drobné kousky nebo hladkou kaši, pořiďte si výkonný mixér s vysokými otáčkami. Pouze takový si s těmito surovinami dokáže poradit a původní investice se vám časem mnohonásobně vrátí.

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Účinný pomocník v boji proti stresu a pro zvýšení výkonnosti

Každý z nás se někdy dostane do stresové situace nebo do situace, kdy potřebuje dodat energii. Někdo si může jít zacvičit, jiný relaxuje u televize.

Jak to ale udělat, pokud na relax nebo cvičení nemáte čas? Nastává vhodná chvíle právě pro superpotraviny, které díky svým složením nejen působí proti stresu, ale navíc vám dodají energii.

V tomto případě vyhledávejte superpotraviny, které v sobě obsahují následující účinné látky:

  • anandamin – kakaové boby
  • hořčík – semínka, oříšky
  • tyrosin – avokádo
  • L-tryptofan

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Vláknina – Česká veganská společnost

Vláknina je nestravitelná složka potravy, která má ale zdraví prospěšné účinky. Proč bychom ji měli do své stravy zařadit?

Vláknina zlepšuje naše vyprazdňování, váže na sebe tělu škodlivé látky, pomáhá regulovat glykémii (hladinu cukru v krvi) a snižuje vstřebávání cholesterolu.

Kromě toho je vláknina prospěšná svou sytící schopností, díky níž pomáhá při redukci váhy. Dozvíte se:

  • Co to je vláknina?
  • Proč je zdraví prospěšná?
  • Kolik bychom ji měli za den sníst?
  • Kde se vyskytuje?

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Vlákninu můžeme rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou. Každá má na tělo trochu jiné účinky. Oba typy jsou vždy obsaženy v potravinách společně, přičemž některé potraviny jsou bohatší na jeden typ a jiné zase na ten druhý. Existuje ještě mnoho podtypů vlákniny, jako jsou ligniny nebo ovocné pektiny, ale toto dělení je pro praktický život zbytečně rozsáhlé.

Ve vodě rozpustná vláknina váže vodu a vytváří tak ve střevě gelovou strukturu, která mimo jiné snižuje vstřebávání cholesterolu ze střeva.

Rozpustnou vlákninu najdeme především v:

  • ovsu a ovesných potravinách
  • ořeších
  • fazolích (ale i v jiných luštěninách)
  • v jablkách a bobulovitých plodech

Nerozpustná vláknina funguje jako malé hrabičky, které stahují veškeré škodlivé látky z těla ven. To je velmi důležité a žádoucí z hlediska prevence rakoviny tlustého střeva a zácpy, protože nám tím zajišťuje pravidelnost vyprazdňování. Škodlivé látky tak ve střevě nezůstávají zbytečně dlouho.

Nerozpustná vláknina se nachází hlavně v:

  • obilovinách
  • fazolích
  • zelenině, především v mrkvi, okurce a rajčatech

Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!
Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!
Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Jednotlivé organizace se vzájemně liší ve stanovení konkrétní výše doporučeného denního příjmu vlákniny pro dospělého člověka. Nejčastěji se setkáváme s doporučením množství v rozmezí 25-30g.

Food and Drug Administration (FDA) doporučuje 25g denně, organizace specializující se na rostlinnou stravu Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) doporučuje denně konzumovat až 40g vlákniny. [2] Pro děti je doporučené množství nižší a závisí na věku.

Doporučení od britské nadace pro výživu (BNF) jsou uvedeny v tabulce. [3]

Průzkum sledující výši denního příjmu vlákniny v České republice z roku 2007 ukázal, že průměrná spotřeba vlákniny (bez rozdílu pohlaví) činila 11,7 g denně.

[4] Méně než 10g vlákniny konzumovalo 43% osob, 10-15g vlákniny denně pak 35% osob. Doporučovaných 25-30g vlákniny denně konzumovalo pouze 1% osob.

Výsledem tedy bylo zjištění, že 98% české populace konzumuje méně, než doporučovaných 25g vlákniny.

Tip: A co vy? Přijímáte denně dostatek vlákniny? Pokud ne, zkuste si dát ke svačině humus s nakrájenou okurkou a mrkví. Nejen, že tělu dodáte více vlákniny, než když si dáte sušenku, ale zůstanete také déle sytí.  

  • 10 – 15 g
  • 15 – 20 g
  • 25 – 30 g
  • 30 g >

Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří zejména luštěniny. Zařaďte proto do Vašeho jídelníčku čočku, hrách i fazole. Dalším vynikajícím zdrojem je zelenina a ovoce. Mezi naše favority patří brokolice a bobulovité plody, zejména maliny.

Vlákninu najdete v jakémkoliv druhu zeleniny a ovoce, přičemž nejvíce je obsažena právě ve slupce a semínkách.

Dejte proto přednost celým plodům před ovocnými džusy, jež takové množství vlákniny neobsahují a naopak často obsahují zbytečně vysoký podíl přidaných cukrů.

Dalším zdrojem vlákniny jsou obiloviny. U těch si ale musíme dát pozor. Průmyslově zpracované obiloviny neobsahují zdaleka tolik vlákniny, jako ty celozrnné. Při procesu zpracování se z obilky odstraňuje svrchní vrstva, která je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny. Dejte proto přednost celozrnnému pečivu, těstovinám, hnědé rýži, žitu nebo zkuste jáhly a pohanku.

Poslední významnou skupinou bohatou na vlákninu jsou ořechy a semínka, zejména pak mandle, pekanové a vlašské ořechy.

Budete mít zájem:  Jak se starat o jizvy?

Že Vám je tento seznam surovin povědomý? Ano, je to základních 5 pilířů našeho ideálního talíře. Více o něm se můžete dočíst zde.

Poznámka: Uvedené množství vlákniny je pro snadnější porozumění přepočteno na 100g surovin. Některé potraviny, zejména ořechy a semínka, obsahují kromě vlákniny také vysoké množství tuku, proto s nimi nakládejte opatrně. Již 2 lžíce lněného semínka, které můžete použít při pečení nebo jimi posypat salát, obsahují 8g vlákniny.

  • Červená čočka – 7,8 g
  • Černé fazole – 7,7g
  • Hrách – 7g
  • Cizrna – 6,2 g
  1. Mrkev – 9,4 g
  2. Batáta- 4,4 g
  3. Růžičková kapusta – 4,1 g
  4. Brokolice – 3 g
  • Maliny – 6,4 g
  • Ostružiny – 6 g
  • Hruška – 5,5 g
  • Jablko – 4,4 g
  1. Celozrnné těstoviny – 7 g
  2. Bulgur – 6 g
  3. Ovesné vločky – 5 g
  4. Quinoa – 3 g

Pokud není vaše tělo na vyšší příjem vlákniny zvyklé, navyšujte jí v jídelníčku postupně, přibližně o 5g za týden. Jinak vás mohou zpočátku trápit zažívací potíže, které by vás od konzumace potravin bohatých na vlákninu mohly odradit.

Dále je velmi důležitý dostatečný pitný režim, protože jak jsme podotkli v úvodu článku, rozpustná vláknina váže poměrně dost vody, o kterou je pak tělo ochuzeno. 

Dostatek vlákniny hraje důležitou roli nejen v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale pomáhá také při zácpě, kterou díky nízkému příjmu vlákniny trpí 12-19% populace. [5] Kromě toho reguluje glykémii (hladinu cukru v krvi) a cholesterol.

Tato meta-analýza z roku 2015 ukázala, že je možné snížit váhu pouze zvýšeným příjmem vlákniny, beze změny pohybového režimu, restrikce kalorií a nutnosti počítání kalorií.

[6] Díky tomu, že se vláknina ze střeva nevstřebává, vás udrží déle v pocitu sytosti. Všechny uvedené kategorie, které jsou bohaté na vlákninu, mají ve své přirozené formě méně kalorií, než živočišné produkty.

Při konzumaci rostlinných produktů si budete moct dopřát větší porce, a přesto půjde vaše váha dolů.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním v České Republice. Ročně je toto onemocnění diagnostikováno okolo 8000 pacientů. Jen malá část nádorů je geneticky vázaných a postihují jedince především v mladším věku. Většina nádorů však vzniká mutací genů, na kterou mají vliv faktory vnějšího prostředí. Tím nejdůležitější faktorem je výživa.

Strava bohatá na vlákninu zajišťuje pravidelné vyprazdňování a brání tak dlouhodobé stagnaci obsahu v tlustém střevě. Dále s sebou z těla odnáší i škodlivé látky.

Rozpustná vláknina snižuje LDL cholesterol, který se laicky nazývá špatný cholesterol. Má proto vliv i na redukci kardiovaskulární rizika a proces aterosklerózy.

Studie z Harvardské univerzity, která sledovala  40 000 mužů po dobu 6 let dospěla k závěru, že vyšší příjem vlákniny byl asociován s 40% redukcí rizika postižení koronárních tepen aterosklerózou. [7]

Vláknina také ovlivňuje rozvoj metabolického syndromu, což je soubor klinických projevů zahrnující právě arteriální hypertenzi (vysoký krevní tlak), hyperglykémii (vysoká hladina cukru v krvi), abdominální obezitu a dyslipidémii (porucha metabolismu tuků).

Strava bohatá na vlákninu reguluje hladinu cukru v krvi. Pokud tedy konzumujete dostatek vlákniny v každém jídle, nedochází u vás k velkým výkyvům glykémie. Vláknina má také preventivní vliv na rozvoj Diabetes Mellitus 2. typu (cukrovky).

Divertikulóza je onemocnění tlustého střeva charakteristické tvorbou výchlipek ve stěně střeva. Jedním z faktorů, který k vzniku tohoto onemocnění přispívá, je zvýšený tlak ve střevě.

Pokud konzumujeme stravu chudou na vlákninu, je ve střevě málo nestravitelných zbytků, na jejichž vypuzení je potřeba vyvinout větší tlak.

Zařazením vlákniny do jídelníčku dochází k navýšení objemu, zjemnění stolice a zlepší se tak i její vyprazdňování.

  • Denně si dopřejte alespoň 30 g vlákniny. Pokud na takové množství nejste zvyklí, přidávejte vlákninu postupně (o 5g za týden) a dodržujte dostatečný pitný režim.
  • Dejte přednost čerstvému ovoci a zelenině před koncentrovanými džusy.
  • Nahraďte bílé pečivo a těstoviny celozrnnými alternativami.
  • Zkuste k odpolední svačině humus se zeleninou namísto sušenky.
  • Zařaďte do jídelníčku dostatek luštěnin.
  • Živočišné produkty, oleje a rafinovaný cukr neobsahují žádnou vlákninu.

Potraviny / strava spojená s rizikem a prevencí rakoviny prsu

Přednosti

Zatímco strava bohatá na potraviny, jako je allium zelenina (česnek a pórek), vláknina, sója, luštěniny, ryby, ořechy, celozrnné výrobky, jako je hnědá rýže, indol-3-karbinol a ovoce, jako jsou jablka, banány, hrozny a pomeranče může pomoci při prevenci rakoviny prsu a vyhýbat se známkám a příznakům rakoviny prsu, dodržování nezdravých stravovacích návyků s nesprávnými potravinami může zvyšovat riziko rakoviny prsu a v konečném důsledku ztěžovat boj s rakovinou nebo dokonce podporovat léčbu . Proto se vyhýbejte vysokému příjmu hemového železa, ultra zpracovaných potravin, sladkých nápojů, potravin způsobujících obezitu, jako je červené maso a zpracované maso a alkohol, aby se snížilo riziko rakoviny prsu. Dodržování zdravého životního stylu konzumací správných potravin, omezením alkoholu, pravidelným cvičením a fyzickou aktivitou jsou některé z kroků, které můžeme podniknout v rámci prevence rakoviny prsu.

Výskyt rakoviny prsu

Rakovina prsu je jednou z nejčastěji diagnostikovaných rakovin a hlavní příčinou úmrtí na rakovinu u žen po celém světě. V roce 2018 bylo diagnostikováno více než 2 miliony nových případů rakoviny prsu. Asi u 1 z 8 žen je během života diagnostikována rakovina prsu.

Pokud je však rakovina prsu diagnostikována v rané fázi, existuje velká šance na uzdravení. 

Léčba rakoviny prsu

O léčbě rakoviny prsu se rozhoduje na základě stadia (rozsahu šíření rakoviny) rakoviny, molekulárních charakteristik rakoviny a celkového zdraví pacientky.

Dnes existuje mnoho léčby rakoviny prsu, která zahrnuje:

  • Chirurgie
  • Chemoterapie
  • Radioterapie
  • Hormonální terapie
  • Cílená terapie
  • imunoterapie

K léčbě rakoviny prsu se používá buď jedno z těchto způsobů léčby, nebo jejich kombinace.

Hormonálně pozitivní pacienti s rakovinou prsu dostávají většinou endokrinní / hormonální léčbu.

Známky a příznaky rakoviny prsu

Následuje několik běžných příznaků a příznaků rakoviny prsu.

  • nový kus nebo zesílená tkáň v obou prsou
  • výtok tekutiny z bradavky
  • vyrážka na bradavce nebo kolem ní
  • hrudka nebo otok v podpaží
  • změna velikosti nebo tvaru prsou
  • dolíčky na kůži prsou
  • změna vzhledu bradavky – zapuštění do prsu

Pokud zaznamenáme některý z výše uvedených příznaků nebo příznaků rakoviny prsu, měli byste se poradit s lékařem.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Potraviny / strava, které mohou snížit riziko rakoviny prsu a podpořit jeho prevenci

Zdravá a vyvážená strava, která zahrnuje správnou sadu potravin, může snížit riziko a podpořit prevenci rakoviny prsu · Na základě různých metaanalýz a observačních studií je zde několik příkladů potravin, které mohou pomoci při prevenci rakoviny prsu.

Příjem sójového jídla může snížit riziko rakoviny prsu u čínských žen

V rozsáhlé prospektivní kohortní studii nazvané kohortní studie China Kadoorie Biobank (CKB) zahrnující více než 300,000 30 žen ve věku od 79 do 2004 let, zapsaných v letech 2008 až 10, z 10 geograficky a ekonomicky rozmanitých regionů v Číně, s navazujícím z přibližně 2289 let a 10 žen s rakovinou prsu bylo zjištěno, že s každým zvýšením příjmu sóji o 3 mg / den došlo ke 2019% snížení rizika rakoviny prsu. (Wei Y et al, Eur J Epidemiol.XNUMX)

Budete mít zájem:  Jestřabina lékařská a zdraví – jaké má účinky a na co se používá?

Příjem vlákniny stravou může snížit riziko rakoviny prsu

Vědci z čínské nemocnice v Hangzhou Cancer Hospital analyzovali údaje z 24 studií nalezených při vyhledávání literatury v databázích PubMed, Embase, Web of Science a Cochrane Library a zjistili 12% snížení rizika rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem vlákniny. Analýza reakce na dávku také zjistila, že při každém přírůstku příjmu vlákniny 10 g / den bylo riziko rakoviny prsu sníženo o 4%. (Sumei Chen et al, Oncotarget., 2016)

Příjem zeleniny Allium může snížit riziko rakoviny prsu

Vědci z Tabriz University of Medical Sciences v Íránu vyhodnotili údaje od 285 žen s rakovinou prsu v Tabriz ve věku mezi 25 a 65 lety a podle nemocnic a regionálně shodných kontrol v rámci nemocnice a zjistili, že vysoká konzumace česneku a póru může snížit riziko rakoviny prsu, zatímco vysoká konzumace vařené cibule může toto riziko zvýšit. (Ali Pourzand et al, J Breast Cancer., 2016)

Příjem luštěnin může snížit riziko rakoviny prsu

Vědci z Teheránské univerzity lékařských věd a Isfahanské univerzity lékařských věd v Íránu vyhodnotili údaje získané z populační případové kontrolní studie, která zahrnovala 350 pacientů s rakovinou prsu a 700 kontrol, a zjistili, že u postmenopauzálních žen a účastníků s normální hmotností byly skupiny s vysoký příjem luštěnin měl o 46% nižší riziko rakoviny prsu ve srovnání s těmi s nízkým příjmem luštěnin. (Yaser Sharif a kol., Nutr Cancer., 2020)

Spotřeba hnědé rýže může snížit riziko rakoviny prsu u žen před menopauzou

Analýza údajů ze studie Nurses 'Health Study II, která zahrnovala 90,516 27 premenopauzálních žen ve věku od 44 do 2016 let, zjistila, že příjem rafinovaného obilného jídla nemusí souviset s rizikem rakoviny prsu. Studie však zjistila, že dieta včetně konzumace hnědé rýže může být spojena s nižším rizikem celkového a premenopauzálního karcinomu prsu. (Maryam S Farvid et al, Breast Cancer Res Treat., XNUMX)

Příjem ryb může snížit riziko rakoviny prsu

Analýza dat ze studie Reykjavik, populační kohortní studie, kterou zahájila Islandská srdeční asociace a která zahrnovala 9,340 žen narozených v letech 1908 až 1935, a také informace o stravě pro různá období života z podskupiny 2882 žen kteří vstoupili do Age, Gene / Environment Susceptibility (AGES) -Reykjavikova studie zjistila, že velmi vysoký příjem ryb během rané dospělosti až středního věku může být spojen se sníženým rizikem rakoviny prsu. (Alfheidur Haraldsdottir et al, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2017)

Strava bohatá na ořechy může snížit riziko rakoviny prsu

Analýza údajů od 97 žen s rakovinou prsu v letech 2012–2013 přijatých z jediného veřejného nemocničního centra, Instituto Estatal de Cancerología de Colima v Mexiku a 104 žen s normálními mamografy bez předchozí anamnézy / známek / příznaků rakoviny prsu, zjistila, že vysoký příjem ořechů jako součást stravy významně snížil riziko rakoviny prsu dvakrát až třikrát. (Alejandro D. Soriano-Hernandez et al, Gynecol Obstet Invest., 2015) 

Příjem zeleného čaje může snížit riziko recidivy rakoviny prsu

Studie provedená vědci z univerzity v Perugii v Itálii na základě 13 studií, včetně 8 kohortních studií a 5 případově kontrolovaných studií zahrnujících 163,810 15 lidí, zjistila, že konzumace zeleného čaje snížila riziko recidivy rakoviny prsu o 2018%. Analýza však nenašla žádné důkazy o tom, že zelený čaj je schopen snížit riziko výskytu rakoviny prsu. (Gianfredi V et al, Nutrients., XNUMX)

Je zelený čaj vhodný pro rakovinu prsu Osvědčené personalizované techniky výživy

Celozrnná konzumace může snížit riziko rakoviny prsu

Poslanci zpřísnili zákon o tržní síle. Mohou zdražit potraviny, tvrdí řetězce

•  Sněmovna schválila novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to již dříve odmítl. Pravice neprosadila, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že pro novelu hlasovali také někteří opoziční poslanci. „Jsem přesvědčený o tom, že tato novela přispěje k narovnání tržních vztahů, zlepší podnikatelské prostředí, vyrovná určitou nerovnováhu, která existuje mezi velkými obchodními řetězci a dodavateli ze strany například výrobců potravin nebo českých zemědělců,“ řekl premiér.

Věří, že novela získá podporu také v Senátu a začne platit příští rok. Již dříve Sobotka odmítl obavy, že by změna zákona mohla zdražit potraviny. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zastává názor, že kdo se na trhu chová férově, nebude mít s tímto zákonem problém.

Kritika pravice

Návrh během projednávání kritizovala pravice. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ho neúspěšně navrhoval zamítnout. Podle něj přináší výhodu velkým potravinářským korporacícm, které tak budou mít lepší postavení než menší dodavatelé.

Jeho stranický kolega Ivan Adamec řekl, že novela nepřinese nic pozitivního pro kvalitu potravin, protože jde jen o souboj mezi dodavateli potravin a řetězci, a nevidí v něm velký význam pro hospodářství a spotřebitele. Zákona se naopak zastal předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Dosavadní zákon podle něj potřeboval úpravu, aby se z něj stala „zubatá příšera“ a nikoli bezzubá norma.

„Sobotka: tato novela přispěje k narovnání tržních vztahů, zlepší podnikatelské prostředí, vyrovná určitou nerovnováhu“

……

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu dalo hlasování koaličních poslanců, vlády a komunistů zelenou zdražování potravin. „Zpřísnění regulace omezí možnost standardního obchodního vyjednávání.

Za vše budou hrozit miliardové pokuty a obchodníci část svého sortimentu raději nakoupí v zahraničí,“ uvedla prezidentka svazu Marta Nováková.

Je podle ní zarážející, že zákonodárci nezohlednili ani jednu z mnoha připomínek, které obchodníci měli.

Naopak Potravinářská komora schválení novely vítá. „Určitě významně pomůže českým zemědělcům a potravinářům a narovnání dodavatelsko- odběratelských vztahů,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.

Schválená novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů.

Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Minimálně dvojí výklad

Dosavadní vymezení pojmu významná tržní síla dává podle antimonopolního úřadu možnost minimálně dvojího výkladu. Šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat, způsobuje podle něj nepřehlednost a špatnou orientaci v zákoně. Novela těchto šest příloh ruší a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Opoziční poslanci Olga Havlová (Úsvit – Národní koalice) a František Laudát (TOP 09 a Starostové) neuspěli s návrhem, aby se zákon vztahoval nejen na odběratele, ale i na dodavatele. Poukazovali na to, že na tuzemském trhu mohou mít významnou tržní sílu i dodavatelé a také ji mohou zneužívat.

Na návrh zemědělského výboru se zakázaným zneužitím významné tržní síly má stát nově například provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Svazované ruce obchodních řetězců

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector