Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Lze si pochutnávat na vánočních dobrotách a přitom podpořit imunitu,
nepřibrat ani kilo a hlavně dostat se do harmonie bez zbytečného stresu.
Hned si řekneme jak na to.

1. Objevte kouzlo „zdravého talíře“

To znamená: Rozvrhněte si jídlo během dne tak, aby vaše tělo dostalo
vše, co potřebuje pro podporu imunity.

Aby naše imunita mohla fungovat, potřebuje správný poměr  makrosložek
(bílkoviny, tuky, sacharidy) a mikrosložek (vitamíny a minerály)
v průběhu dne.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Takže :

  • 50 % zelenina (25 % vařená/25 % syrová)
  • 25 % potraviny bohaté na bílkoviny
  • 10 % potraviny bohaté na zdravé tuky
  • 10 % ovoce
  •  5 % bylinky, koření, superpotraviny

Jak vyberu správnou zeleninu? 

Hlavní kritéria: lokálnost – dobrý zdroj (pokud možno bio)
– pestrost – barvy duhy

Jak vyberu potraviny bohaté na bílkoviny?

Kritéria jsou: 

  • maso – bio kvalita, volný chov, nebo volně se pasoucí zvířata
  • vejce – z volného chovu
  • mléčné produkty – nejlépe kysané, kozí nebo ovčí, buvolí mléko.                           

Výše zmíněná mléka obsahují, na rozdíl od kravského mléka,
bílkovinu A2 beta kasein, který je odolnější proti vzniku opiodního
peptidu beta-kasomorfinu7, tvořícího se  při trávení.

 Ten je spojován
s řadou negativních vlivů na chronické nemoci, nemoci střev, problémy se
srdcem, výskytem myelomů atd. (… Elliott 1999/ vlasmuth 1999)      

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

  • ořechy – namočte přes noc, jsou lépe vstřebatelné. Z mandlí je lepší odstranit slupku, obsahuje totiž lektiny, které mohou zvýšit střevní propustnost.
  • luštěniny – namočit přes noc a vařit v tlakovém hrnci, čímž se odstraní lektiny.
  • oleje – přednost má olivový olej, kokosový olej, přepuštěné máslo (ghí). Pozor na zvýšené množství omega 6 a 9 k omega 3 nenasyceným mastným kyselinám. Správný poměr je 3:1.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Jak vyberu zdravé tuky?

Skvělými zdroji jsou například avokádo, ořechy, kokos a oleje
viz výše.

2. Pozor na lektiny (lepek, aglutin …)

Všude se mluví o lepku, ale existují i další lektiny, které
narušují střevní stěnu a tudíž zhoršují a dráždí imunitní systém.

Je to například aglutin z pšeničných klíčků, který navíc napodobuje
inzulin, je daleko menší než lepek a může lehce projít i neporušenou
střevní sliznicí a vyvolat tak řadu zánětů.

Lektiny se nachází 
i v luštěninách (zde se dají zlikvidovat vařením v tlakovém hrnci),
v cereáliích bohužel zůstávají i po vaření. Lektiny najdeme i v tzv.
„dark shade“ potravinách jako rajčata, okurky, papriky. Zde se dají také
zlikvidovat vařením, odstraněním slupky a jader. 

A jak jsou na tom cereálie?  Pokud je konzumujete denně, můžete
přibírat a myslíte si přitom, jak zdravě jíte. Zrna cereálií také
obsahují lektiny, které jak víme napodobují inzulin. O tom si napíšeme
příště. Bez lepku jsou pouze proso a jáhly.               

3. Bylinky a koření patří do jídelníčku

Bylinky a koření ne jen, že podporují imunitu, ale také zlepší chuť
jídla a  podpoří trávení.   

Zde pár tipů: Kurkuma (lehce osmahnout po dobu 1–2
minut, pak přidat do jídla). Je protizánětlivá, podporuje imunitu
i dýchací soustavu. Zázvor také podporuje imunitu.

Skořice podporuje sliznice, střeva i dýchací systém
(vybírejte jen Skořicovník pravý nebo cejlonský). Ma­joránka,
fenykl, kmín, dlouhý pepř
 – podpoří trávení. Tato koření
navíc mají antioxidační působení.

 Kar­damom jako
afrodiziakum, koriandr podpo­ruje detoxikaci.

 4. Objevte kouzlo „LOW Carb“ cukroví

Dobrá zpráva.  Zdravé cukroví vám může doplnit bílkoviny! Low carb
cukroví je cukroví s velkou mírou ingrediencí, které spadají
do kategorie bílkovin a tuků (například kokosové koule, perníčky
z oříškové mouky nebo domácí čokoládové pralinky).

Cukroví připravené z kvalitních ingrediencí, hlavně tuků a bílkovin,
má velice dobrou sytící schopnost.  Co to znamená?  Že si zkrátka
můžete dopřát toto cukroví, které vám navíc dodá potřebné tuky a
bílkoviny. Jako druhé si dáte zeleninu a ovoce.

Maso můžete klidně
vynechat a nemusíte se bát, že nedoplníte bíl­koviny.

5. Objevte sílů našich „národních TOP
superfood“

Patří sem: 

Česnek – obsahuje látku Allicin, která má prokázané
protizánětlivé, antibakteriální, antivirové, antiparazitické a
antioxidační působení.

 (Pozor: aby se tato látka aktivovala, musíme
česnek nakrájet a nechat 10 minut oxidovat na vzduchu a pak přidat
k pokrmu.) Nejlépe povařit krátce 2 minuty na konec vaření, aby si
zachoval svouji chuť.

  (Zdroj o imunomodulačním a protizánětlivém
působení česneku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961060/)

Cibule – víte, že obsahuje látky, které umí
regulovat imunitní systém, ale také vypínat vrásky? Působení cibule je
antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a zlepšuje pevnost
tkání díky sulfidovým komponentům, které mají
prokázané far­makologické působení.

 Aktivní látky zvané onioniny
A dokáží pozastavit nadměrnou aktivitu imunitního systému a tím
regulovat zánět. Cibule podporuje správnou funkci imunitního systému a
přirozené detoxikační procesy lidského těla.

 A jak je to s těmi
vráskami? Síra a vitamín C jsou nezbytně nutné ke stavbě kolagenu, který
je důležitý nejen pro naše chrupavky a klouby, ale také pro vypnutou
pleť bez vrásek.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Brukvovitá zelenina – jako brokolice, kapusta, květák,
růžičková kapusta, hlávkové zelí (červené a bílé), zelí čínské,
zelí pekingské, bok choy, řeřicha, rukola, daikon, křen, kedluben,
ředkev, ředkvička, tuřín.

 Obsahuje karotenoidy, vitamín C, selen a
mangan, které mají antioxidační a protizánětlivé působení. Má
schopnost modulovat imunitní systém u imunitně oslabených jedinců. Kromě
toho skvěle chutná a  je zdrojem potravy pro prospěšné střevní
bakterie.

 (Pokud  trpíte na sníženou funkci štítné žlázy, jezte pouze
občas menší množ­ství a vždy povařte alespoň 10 minut.) 

6. Omezte jednoduché sacharidy

To jste věděli, kdo soupeří s vitamínem C o stejná vazebná místa?
Cukr. To jen tak mimochodem, pro lepší odolnost vůči sladkostem. Vitamín C
potřebujeme pro imunitu a také pro podporu vstřebávání kolagenu!
Jednoduché sacharidy podporují zánět a snižují naši přirozenou
obranyschopnost. 

7. Pamatujte na své střevní kamarády

90 % imunitního systému je ve střevech. Představte si,
že ve vašich střevech právě teď bydlí  vaše děti. To, co sníte, tím
je krmíte. Když jim nedáte správou potravu, tak umírají.

(Někdy tato
trochu morbidní představa pomůže). Ti prospěšní mikrobi mají rádi
kvašené potraviny (Kimči, fermentovaná zelenina, …), vlákninu (cibule,
hlízy, kořeny, čekanku, pórek, …).

Pokud je nakrmíte, vaše imunita bude
plnit svoji funkci a navíc budete mít více energie. 

Pokud jste v poslední době brali antibiotika, lze si vybrat i z nabídky
probiotik. Vhodné je hledat probiotika i s prebiotiky (potravou pro
probiotika) a nejlépe v obalu, který chrání obsah kapsle proti působení
žaludečních kyselin. 

8. Dopřejte si kvalitní spánek

O svátcích si přeci můžeme i trochu polenošit a vyspat se alespoň 
7,5–8 hodin. Spánek potřebujeme pro regeneraci. Bez spánku nemůže naše
imunita fungovat.

9. Prozkoumejte svůj životní styl

Životní styl výrazně ovlivňuje imunitu a to hlavně z dlouhodobého
hlediska. Naše tělo vydrží hodně, ale s postupem času a s věkem jeho
opravné mechanismy slábnou, což může mít negativní vliv na naši
imunitu.

O chvílích volna si můžete zodpovědět následujících 13 otázek a
zjistit, kde je Vaše slabé místo. Tam soustřeďte svoji pozornost a zkuste
v novém roce začít jinak. 

Aby imunita fungovala, musí být harmonie těla, mysli a duše. Jakékoliv
vybočení jednoho systému negativně ovlivní ostatní systémy. Jakákoliv
dlouhodobá nerovnováha se časem projeví na fyzickém těle. 

  • 1. Mám se rád?
  • 2. Jsem štastná/ý v práci?
  • 3. Mám dostatek lásky?  
  • 4. Mám fungující vztah s partnerem?
  • 5. Jsem pořád ve stresu?
  • 6. Mám čas na sebe a své koníčky?
  • 7. Jsem spravedlivě ohodnocený?
  • 8. Mám dobré vztahy v rodině?
  • 9. Vím, co jím?
  • 10. Spím kvalitně a dostatečně?
  • 11. Mám strachy a úzkosti?
  • 12. Jsem často nemocný?
  • 13. Mám pravidelný pohyb?

Na závěr odpovím na dotazy ohledně výbavy přírodní lékárníčky
v tomto období. Ve své přírodní lékárničce mám vždy po ruce tyto
ingredience:

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Něco na poporu imunity:

Na trhu je hodně různých tinktur a bylinných směsí. Je třeba se vždy
dívat na složení, zejména, jaké bylinky jsou v receptuře obsažené.

Já mám ráda naše zahuštěné extrakty Imunita, které obsahují bylinky
jako echinacea, bez, lichořeřišnice, pros­kurník, divizna, zimolez,
zlatobýl, jablečník. Použiji je ihned, když někdo doma začne kýchat
nebo se necítí dobře.

Jelikož mám ráda i bylinkové čaje, volím opět bylinky podobné jako
jsem uvedla výše. Je lepší zvolit směsi, než jednodruhové bylinky.
Bylinky ve směsi se navzájem podporují a využijeme tak synergický efekt
všech fytolátek obsažených v bylinkách. V naší směsi Imuhelp máme
bez, echinaceu, lípu, Vilcacoru, tužebník, mateřídoušku a růži.  

Výborně chutná i zcela nová bylinná směs Tulsi kwath, kde samozřejmě
nechybí Tulsi, skořice, zázvor i pepř. Všechny tyto bylinky podporují
přirozenou obranyschopnost organismu.

Po ruce mám doma indický angrešt Amalaki v kapslích, který patří
k přírodním zdrojům vitamínu C.

Imunitu podporuji také vitamínem D v kombinaci s vitamínem K2 a
přidávám i zinek. 

Něco na podporu trávení:

Mít nějaké bylinky na trávení pro první pomoc se vždy hodí. Opět, za
mě, jsou lepší směsi bylinek a to na játra, žlučník nebo žaludek. 

Mám ráda řepík, zázvor, fenykl, hořec, bedrník, meduňku, které
podpoří trávení a které jsme dali do našich kapslí
Digest plus. Ale je spousta dalších bylinek.

Například na
žlučník je skvělá máta, světlík, pelyněk, oman. Na
játra například oman, pampeliška, pelyněk a další.

Na
žaludek jsou skvělé bylinky jako například hořec,
puškvorec, lékořice, čekanka. 

Něco na stres a spánek:

Na stres jsou skvělé adaptogenní byliny jako například
Ašvaganda, Tulsi, Amrita a Rodhiola, které pomáhají organismu vyrovnat se
s účinky stresu. 

Kromě adaptogenů, najdete na trhu opět různé směsi bylin na podporu
spánku, jako například mučenka, chmel, sporýš, levandule,
Brahmi, Ašvadanda, Tulsi. Pokud se Vám nechce dělat čajíky, dají se sehnat
i v kapslích. 

Někdy na člověka popadne i úzkost nebo strach a zde
bych mohla doporučit bylinky jako  dobromysl, heřmánek, sporýš, pastala,
levandule, meduňka a mnoho dalších.

Doma mám po ruce taky kombinaci hořčík – zinek – vitamín B6, je to
osvědčená kombinace pro doplnění hoříku, podporu imunity a období
zvýšeného stresu. Hledejte chelatované formy, jsou lépe
vstřebatelné. 

Něco na podporu energie: 

zde mám taky své favority a to Ašvagandhu neboli indický ženšen.
Dodává energii, zlepšuje vstřebávání, svalový tonus, libido a lépe
člověk spí. Skvělá je taky Amrita (Guduchi), která patří k zásadním
ájurvédským a hlavně ženským bylinám.

  • Uvedené informace nemají v úmyslu vás odradit od návštěvy lékaře, nepodněcují k vlastnímu léčení a nenahrazují rady lékaře.

Přeji Vám krásné Vánoce plné
radosti a lásky, hodně zdraví a silnou imunitu :-).

Za celý tým Ecce Vita Ing. Iveta
Ječmík Skuherská,
 na­turopat, @y­vylife

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?Děkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte
se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat
články:
 vitamin D
a jeho význam pro náš imunitní systém, SARS- CoV-2, Viry a naše tělo, recepty: Pic­kles –
domácí fermentovaná zelenina

Jak správně a efektivně posílit imunitu??

Ať už cítíte, že na vás leze chřipka, rýma, kašel či jiné nepříjemné projevy onemocnění a nebo jim jen chcete předejít, následující tipy pro posílení imunity se vám budou zaručeně hodit.

Budete mít zájem:  Bolí vás páteř? Posilujte zádové svaly

Silná imunita je totiž důležitá nejen během chřipkové sezony, ale také po celý rok, kdy nás chrání před následky způsobenými výkyvy počasí, škodlivými okolními vlivy, působením stresu, bakteriemi nebo jinými cizorodými látkami.

Jak tedy správně a efektivně posílit imunitní systém??

Dbejte na pestrou, vyváženou a kvalitní stravu s dostatkem tekutin

Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a další. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané.

Při posilování imunity se tedy nelze zaměřit pouze na jeden orgán, ale je potřeba postupovat systematicky. A právě proto je velice důležité správné a pravidelné stravování, které ovlivňuje obranyschopnost těla komplexně.

Mnoho lidí stravování podceňuje, ale je to pravděpodobně nejdůležitější aspekt zdravého těla a silné imunity.

V ideálním případě byste měli jíst 3-5x denně menší porce, přičemž by váš den měl začít vydatnou snídaní (bohatou na všechny makronutrienty a mikronutrienty) a vypitím velké sklenice vody ideálně s obsahem vitamínu C. Jednotlivá jídla by měla obsahovat všechny makroživiny s výjimkou trans nenasycených mastných kyselin nebo jednoduchých sacharidů.

Uzeniny, smažené jídlo nebo cukrovinky raději nahraďte libovým masem, ovocem, zeleninou a cereáliemi.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Starejte se o svůj mikrobiom (střevní mikroflóru)

Imunitní systém úzce souvisí se střevní mikroflórou, kterou tvoří střevní bakterie a další mikroorganismy. Souhrnně se kolonizace střev těmito prospěšnými mikroorganismy nazývá mikrobiom. Stav a funkčnost mikrobiomu závisí na různých faktorech, z nichž některé lze ovlivnit a některé ne (např. genetika).

Nejdůležitějším faktorem, který lze ovlivnit, je strava. Kromě vyvážených a pestrých jídel je nezbytné do jídelníčku začleňovat potraviny s obsahem vlákniny, probiotik a prebiotik.

Zatímco vláknina podporuje trávení, probiotika a prebiotika vytváří vhodné podmínky pro množení a růst střevních bakterií posilujících imunitu. Všechny tyto složky lze najít v mléčných produktech, celozrnných obilninách, kysaném zelí, zelenině nebo ovoci.

Pokud vám však tyto potraviny v jídelníčku chybí, měli byste je užívat ve formě doplňků stravy.

Doplňujte vitaminy, minerály či vhodné doplňky stravy

Aby vás neskolila kdejaká viróza, je potřeba posílit imunitu dávkou vitaminů a minerálů. Obzvlášť pak v měsících, kdy venku řádí chřipková epidemie, teploty jsou takřka na bodu mrazu nebo právě prožíváte vypjaté a stresem nabité období. Základním zdrojem vitaminů a minerálů je samozřejmě ovoce a zelenina.

Obecně se doporučuje sníst denně až 400 gramů, přičemž větší podíl by měla tvořit zelenina. Ale pozor – v sezoně chřipek je výhodné toto množství ještě navýšit a posílit imunitu prostřednictvím doplňků stravy. Pro správné fungování imunitního systému je nejdůležitější vitamin C, B6 a B12.

Z minerálů je z hlediska imunity důležitý zinek, hořčík a železo.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Každé ráno si dopřejte studenou sprchu

Pravidelné a postupné otužování patří k velice účinným pomocníkům, které zvyšují obranyschopnost organismu.

Díky němu si tělo vytváří schopnost lépe odolávat nepříznivým venkovním podmínkám a snáze se adaptovat na změny počasí. Efektivně tak předchází respiračním virózám a snižuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Krátký pobyt ve studené vodě také napomáhá odbourávat stres, o němž se již dávno ví, že imunitu výrazně narušuje.

A jak s otužováním začít?

Stačí, když si každé ráno po probuzení dopřejete krátkou studenou sprchu. Nejdříve si osprchujte nohy a přecházejte postupně odspodu nahoru. Zpočátku můžete teplotu vody snižovat pozvolna.

Dopřávejte si dlouhý a kvalitní spánek

Během spánku tělo regeneruje, čerpá energii a novou sílu, která vašemu tělu během dne pomůže podávat lepší výkony a překonávat nástrahy v podobě infekcí, virů, bakterií a patogenů. Pokud tedy budete každý den spát méně než 6 hodin, brzy se dočkáte spánkového deficitu, jenž může zapříčinit snížení obranyschopnosti a následných komplikací spojených se sníženou imunitou.

Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:

  • Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?
  • Kombinace medicinálních hub cordycepsu a reishi, skvěle podpoří funkci imunitního systému.
  • Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?
  • Golden Nature Vitamin C je klasické „céčko“ s obsahem 500 mg v jedné kapsli.

Jak posílit imunitu? Zkuste těchto 10 potravin

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Udržovat si zdravý a silný imunitní systém je velmi důležité, bez ohledu na roční období. A je samozřejmé, že to co jíte, má velký vliv i na zdraví vašeho imunitního systému. Některé potraviny vám mohou pomoci snížit riziko vzniku onemocnění, zatímco jiné potraviny vám naopak umožní rychleji se uzdravit, když už onemocníte. V tomto článku najdete 10 potravin na posílení imunitního systému.

Železo je prvek, který ve fungování imunitního systému hraje důležitou roli. Nedostatek železa v potravě může vést až ke vzniku anémie (chudokrevnosti) a oslabení imunitního systému (1, 2, 3, 4).

  • Proto je důležité užívat dostatečné množství potravin bohatých na železo, mezi které patří maso, drůbež, ryby, mořské plody, luštěniny, ořechy, semena, sušené ovoce a brukvovitá zelenina.
  • K lepšímu vstřebávání železa z potravy pomáhá také používání litinového nádobí na vaření.
  • Vyhněte se také konzumaci kávy a čaje spolu s jídlem, protože tyto nápoje zhoršují vstřebávání železa, pokud jsou podávány spolu s jídlem.
  • Dalším ze způsobů jak zlepšit vstřebávání železa z potravy je konzumovat společně s potravinami bohatými na železo také potraviny bohaté na vitamín C.
  • Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že příjem nadměrného množství železa může být pro organizmus škodlivé a může naopak imunitní systém oslabit (5, 6, 7)
  • Proto je nejlepší užívat doplňky stravy se železem jenom v případě, že opravdu trpíte nedostatkem železa a jenom na základě doporučení lékaře.

Shrnutí: Optimální hladina železa v krvi přispívá ke správnému fungování imunity. Proto je vhodné zařadit do vašeho jídelníčku potraviny bohaté na železo.

Potraviny, které jsou bohatým zdrojem probiotik mohou posilovat váš imunitní systém.

Probiotika jsou tělu prospěšné baktérie, které žijí ve vašich střevech a posilují funkci imunitního systému.

Pomáhají také udržovat zdraví výstelky střev. To je důležité pro zabránění „průsaku“ škodlivých látek přijatých s potravou do těla, kde by mohly vyvolat nežádoucí imunitní odpověď (8, 9, 10, 11).

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Jogurt s čerstvými borůvkami jako bohatý zdroj probiotik

Poslední studie navíc ukazují, že probiotika snižují riziko infekcí horních cest dýchacích až o 42% (12, 13, 14, 15).

Další studie ukazují, že nemocní lidé, kteří pravidelně užívají probiotika, mají až o 33% nižší pravděpodobnost, že budou potřebovat antibiotika. V některých případech může pravidelné užívání probiotik dokonce přispět k rychlejšímu vyléčení nemoci (12, 13, 14).

Ve většině studií byla účastníkům probiotika podávána ve formě doplňku stravy. Nicméně i vy si můžete zvýšit příjem probiotik, a to díky pravidelné konzumaci na probiotikabohatých potravin (16).

Skvělým zdrojem probiotik jsou kysané zelí, jogurty, kefír, smetana, kimči, miso, tempeh, sýr nattó a kombucha.

Shrnutí: Probiotika vám mohou pomoci posílit imunitní systém. Tím můžete snížit riziko vzniku onemocnění a pokud již onemocníte, probiotika vám mohou pomoci zmírnit projevy nemoci či urychlit uzdravení.

Ovoce jako například pomeranče, grapefruity nebo mandarinky obsahují vysoké množství vitamínu C, který je dobře známou látkou na posílení imunity.

Vitamín C má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Navíc pomáhá udržovat zdraví kůže, která je důležitou ochranou bariérou proti infekcím (17).

  1. Navíc je vitamín C skvělým antioxidantem a pomáhá chránit buňky imunitního systému před škodlivými látkami, které vznikají při imunitní odpovědi na virové či bakteriální infekce (17).
  2. Proto je konzumace dostatečného množství vitamínu C skvělým způsobem jak posílit váš imunitní systém a snížit riziko vzniku zánětu (18, 19, 20, 21, 22).
  3. Některé studie potvrzují, že zvýšení příjmu vitamínu C při nachlazení vám může pomoci k rychlejšímu uzdravení (19, 20, 21, 22, 23).
  4. Je ale potřeba poznamenat, že je vždy lepší zvýšit příjem vitamínu C z přírodních potravin rostlinného původu než prostřednictvím doplňků stravy, protože potraviny obsahují další tělu prospěšné látky, které v doplňcích stravy nenajdete.
  5. Kromě citrusových plodů jsou bohatým zdrojem vitamínu C také následující potraviny: papriky, listová zelenina, brokolice, bobulovité ovoce, rajčata, papája, kvajáva (guava) a hrášek.

Shrnutí: Citrusové plody a ostatní potraviny bohaté na vitamín C vám mohou pomoci posílit imunitní systém. To přispívá ke snížení rizika vzniku infekce a k rychlejšímu uzdravení.

Zázvor je bohatým zdrojem gingerolu, což je biologicky aktivní látka, která údajně snižuje riziko vzniku zánětu (24).

Zázvor má antimikrobiální vlastnosti a může potlačit růst některých druhů baktérií a plísní, včetně E. coli, kvasinek (Candida) a salmonel (25, 26, 27, 28).

Studie na lidských buňkách ukazují, že čerstvý zázvor také může pomáhat v boji proti lidskému respiračnímu syncytiálnímu viru (HRSV), který vyvolává řadu infekcí dýchacího traktu. Nicméně, abychom tento protektivní účinek zázvoru mohli definitivně potvrdit, je potřeba provést další studie (29).

Účinek zázvoru může být velmi silný zejména když zázvor užíváte preventivně (například ve formě čaje) a jeho účinné látky jsou v těle přítomny ještě předtím než infekce vypukne (29).

Zázvor má také antiemetické účinky (působí proti nevolnosti a zvracení). To vým může pomoci zmírnit projevy nevolnosti například při chřipce (30).

Nicméně je zapotřebí provést další výzkum a stanovit doporučené dávkování zázvoru, aby se jeho účinky mohly naplno projevit.

Než se tak stane, můžete si strouhaný čerstvý nebo sušený zázvor přidávat do vašeho jídla nebo ovocno-zeleninových nápojů (smoothies). Nebo pravidelné popíjejte zázvorový čaj. K dezinfekci dutiny ústní můžete použít také nakládaný zázvor, který obsahuje velké množství probiotik.

  • Shrnutí: Pokud zázvor zařadíte do vašeho pravidelného jídelníčku, snížíte tím jednak riziko vzniku onemocnění dýchacích cest a když jste nemocní, může vám přinést úlevu od nevolnosti.
  • Česnek obsahuje účinné látky, které vám mohou pomoci snížit riziko vzniku infekce (31, 32).
  • Například alicin, který je hlavní účinnou látkou česneku, zlepšuje schopnosti buněk imunitního systému v boji proti nachlazení a chřipce (33, 34).
  • Česnek má také antimikrobiální účinky a působí proti řadě bakteriálních a virových infekcí (25, 26, 35).

Účastníkům jedné ze studií byl podáván doplněk stravy s obsahem alicinu. Oproti účastníkům, kteří užívali placebo, trpěli tito pacienti o 63% méně často nachlazením a když již onemocněli, uzdravili se v průměru o 3,5 dne rychleji (33).

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Česnek pomáhá posilovat imunitní systém

V další studii účastníci užívali každý den doplněk stravy s výtažkem z česneku a oproti skupině užívající placebo, zde nebyl rozdíl v četnosti výskytu onemocnění mezi oběma skupinami. Nicméně pacienti, kteří užívali výtažky z česneku trpěli horečkou o 21% méně často a uzdravili se dokonce o 58% rychleji než pacienti užívající placebo (34).

Pokud chcete maximalizovat účinky česneku na posílení imunity, měli byste jíst jeden až dva stroužky česneku třikrát denně.

Účinky česneku také zvýšíte tím, když ho před vařením rozdrtíte a necháte deset minut odstát (36, 37).

Budete mít zájem:  Slunečnicová Semínka A Zdraví?

Shrnutí: Konzumace dvou až tří stroužků česneku denně přispívá k posílení vašeho imunitního systému. Česnek navíc účinně zmírňuje příznaky chřipky a nachlazení a zkracuje dobu nemoci.

  1. Původní obyvatelé Evropy používali bobulovité ovoce k léčbě řady infekcí, včetně běžného nachlazení desítky let (38).
  2. Bobulovité ovoce totiž obsahuje velké množství polyfenolů, což je skupina zdraví prospěšných rostlinných látek, které mají antimikrobiální účinky.
  3. Jeden z rostlinných polyfenolů s názvem quercetin údajně zvlášť výrazně snižuje riziko onemocnění po intenzivním cvičení (39).
  4. Studie také potvrzují, že bobulovité ovoce a polyfenoly v něm obsažené vás mohou ochránit před viry, které vyvolávají chřipku (40).

A bobulovité ovoce dokonce likviduje baktérie, jako jsou stafylokoky, E. coli nebo salmonela (41, 42).

  • Navíc je bobulovité ovoce bohatým zdrojem vitamínu C, což ještě více posiluje jeho pozitivní účinky na imunitní systém.
  • Shrnutí: Bobulovité ovoce obsahuje zdraví prospěšné látky, které snižují riziko vzniku virových či bakteriálních infekcí.
  • Kokosový olej obsahuje triglyceridy se středním řetězcem (MCT), což je skupina lipidů (tuků) s antimikrobiálními účinky.
  • Nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou se středně dlouhým řetězcem v kokosovém oleji je kyselina laurová, kterou váš trávicí trakt přeměňuje na látku zvanou monolaurin.
  • Jak kyselina laurová, tak monolaurin dokážou zabíjet škodlivé viry, baktérie a plísně (43).
  • Odborníci potvrzují, že tuky obsažené v kokosovém oleji pomáhají v boji proti baktériím, které vyvolávají žaludeční vředy, záněty dutin, zubní kaz, otravu jídlem nebo infekce močových cest (44).

Kromě toho se lékaři domnívají, že kokosový olej může účinně působit proti virům způsobujícím chřipku a žloutenku typu C. Kromě toho likviduje také kvasinky (plíseň s názvem Candida albicans), která je častým původcem kvasinkových infekcí (odborně kandidóz) u lidí (44, 45, 46).

  1. Kokosový olej můžete snadno zařadit do vašeho jídelníčku a používat ho například místo másla nebo jako rostlinný olej při vaření a pečení.
  2. Pokud budete užívat doporučenou dávku kokosového oleje denně (2 polévkové lžíce, tedy 30 ml), prospějete tím vašemu zdraví.
  3. Pokud chcete udělat ještě něco navíc, zařaďte do jídelníčku také další zdravé tuky, jako jsou avokádový olej, ořechový olej, olivový olej nebo lněný olej.

Na kokosový olej je potřeba dát pozor, protože někteří lidé ho nesnáší a může vyvolávat nevolnost nebo průjem (zejména pokud ho sníte velké množství). Proto začněte s malou dávkou (například 1 kávovou lžičku denně) a postupně jí zvyšujte, až do maximální denní dávky 30 ml (2 polévkové lžíce).

  • Shrnutí: Tuky obsažené v kokosovém oleji vás chrání před řadou virových, bakteriálních a houbových infekcí.
  • Lékořice je koření, které se vyrábí ze sušeného kořene rostliny s názvem Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra).
  • Používá se v přírodní medicíně v Asii a Evropě po tisíce let.

Studie potvrzují, že lékořice dokáže zabíjet některé plísně a baktérie, včetně E. coli, kvasinek (Candida albicans) a zlatého stafylokoka (47).

Lékořice také pomáhá zabíjet viry vyvolávající chřipku, gastroenteritidu a dětskou obrnu (47, 48).

Řada potravin a doplňků stravy s lékořicí obsahuje také velké množství cukru. Pokud chcete omezit příjem cukrů, zkuste lékořici konzumovat ve formě, která neobsahuje tolik cukru (například si udělejte lékořicový čaj).

Navíc je potřeba dávat pozor, protože konzumace nadměrného množství lékořice je spojena s řadou nežádoucích účinků, včetně zvýšení krevního tlaku, srdeční arytmie (poruchy srdečního rytmu) a zvýšení rizika předčasného porodu (49, 50, 51).

Lidé s onemocněním srdce a těhotné ženy by proto konzumaci lékořice měli omezit a poradit se o jejím užívání s lékařem.

Shrnutí: Lékořice může vašemu tělu pomoci v boji s různými viry, baktériemi a houbami. Nicméně její nadměrná konzumace vyvolává řadu nežádoucích účinků, včetně vysokého krevního tlaku.

Ořechy a semena jsou neuvěřitelně bohaté na živiny.

Obsahují selen, měď, vitamín E, zinek a řadu dalších živin. Všechny tyto látky se podstatně podílí na udržování zdravého imunitního systému (52, 53, 54, 55, 56).

Sezamová semínka a mandle jsou zvlášť bohatým zdrojem mědi a vitamínu E. Naproti tomu dýňová semínka a kešu ořechy obsahují hodně zinku.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

Mandle také pomáhají posilovat imunitu

  1. Denní doporučenou dávku selenu do organizmu dostanete snědením pouze jednoho para ořechu denně.
  2. Ořechy a semena jsou také skvělým zdrojem vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků, což jsou všechno látky prospívající vašemu zdraví (57, 58, 59).
  3. Shrnutí: Ořechy a semena jsou dobrým zdrojem selenu, mědi, vitamínu E a zinku, což jsou všechno živiny potřebné pro správné a spolehlivé fungování imunitního systému.
  4. Batáty (plody rostliny zvané Povijnice batátová, někdy zvané taky jako židovské brambory) jsou nejen velmi chutné, ale obsahují také velké množství vitamínu A.
  5. Nedostatek vitamínu A může oslabit imunitní systém a zvýšit riziko vzniku infekčních onemocnění (60).
  6. Jedna studie například potvrdila, že děti, které trpěly nedostatkem vitamínu A mají až o 35% častěji respirační onemocnění, oproti dětem s normální hladinou vitamínu A v organizmu (61).
  7. Další studie ukazuje, že suplementace vitamínem A může u dětí zlepšovat jejich imunitní odpověď na některé druhy očkování (62).

Na druhou stranu nadměrný příjem vitamínu A může vést k nežádoucím účinkům, jako jsou nevolnost, bolesti hlavy, řídnutí kostí, koma a dokonce předčasná smrt. To platí zejména v případě kdy vitamín A užíváte jako doplněk stravy (63).

Nadměrný příjem vitamínu A (spojený s nadměrným užíváním doplňků stravy s jeho obsahem) v těhotenství může také zvyšovat riziko vzniku vrozených vad a poškození plodu. Proto je lepší vitamín A do těla dodávat v přírodní formě (tedy prostřednictvím potravy) a ne ve formě doplňků stravy (63).

Kromě židovských brambor jsou bohatým zdrojem vitamínu A také mrkev, listová zelenina, římský salát, lilek (baklažán), sušené meruňky, paprika, ryby a zvířecí vnitřnosti (játra, ledviny, apod.).  

  • Shrnutí: Sladké brambory a další potraviny bohaté na vitamín A vám mohou pomoci posílit imunitu a snížit riziko, že onemocníte infekčním onemocněním.
  • Aby váš imunitní systém dobře fungoval, musíte se stravovat tak, abyste tělu dodali všechny potřebné živiny.
  • Pokud budete v dostatečné míře jíst výše uvedené potraviny, které potřebné živiny obsahují, nebudete mít problém organizmu dodat všechny potřebné živiny v doporučených dávkách.

Nicméně někdy není možné zajistit si dostatečný příjem živin pouze z přijaté potravy (například pokud trpíte jiným onemocněním, apod.). 

V takovém případě se poraďte s lékařem o užívání následujících doplňků stravy:

  • Probiotika: Nejlepší je kupovat si takové přípravky, které obsahují bakteriální kmeny Lactobacillus (laktobacily) nebo Bifidobacterium a to v množství mezi 2 – 3 miliardami kusů v jedné denní dávce (64).
  • Vitamín C: Vyzkoušejte přípravky s obsahem 75 – 90 mg v jedné denní dávce. Pokud jste nemocní zvyšte dávku až na 1 gram denně (19, 65).
  • Multivitamíny: Kupte si takový přípravek, který obsahuje železo, zinek, měď vitamín E a selen v dostatečných dávkách tak, abyste do organizmu dostali 100% doporučené denní dávky.
  • Pastilky se zinkem: Pokud při objevení se prvních příznaků nachlazení začnete užívat pastilky se zinkem (alespoň 75 mg zinku denně), může vám to pomoci zmírnit projevy onemocnění a zkrátit dobu nemoci (66).

Riziko respiračních onemocnění jako jsou chřipka, zánět dutin nebo zánět průdušek se zvyšuje také při nedostatku vitamínu D (66).

Proto by osoby žijící v severských oblastech s nedostatkem denního slunečního světla měly zvážit užívání doplňků stravy s vitamínem D, a to v dávce alespoň 600 mezinárodních jednotek (IU), tedy 15 mcg (67).

Shrnutí: Výše uvedené doplňky stravy vám mohou pomoci posílit imunitu.

Měli byste je ale užívat pouze se souhlasem lékaře a snažit se přednostně potřebné živiny tělu dodat v potravinách, které sníte.

Od doplňků stravy rozhodně nelze čekat žádné zázraky a někteří odborníci jsou k nim skeptičtí, takže se raději vždy poraďte s vaším lékařem, zda má jejich užívání pro vás nějaký smysl.

  1. Vaše stravovací návyky a potraviny, které jíte, velkou měrou ovlivňují sílu vašeho imunitního systému.
  2. Pravidelnou konzumací shora uvedených potravin můžete snížit jak četnost vzniku jednotlivých onemocnění, tak urychlit uzdravovací proces.
  3. Pokud nemůžete organizmu dodat všechny potřebné živiny jenom prostřednictvím přijaté potravy, můžete zvážit užívání potravinových doplňků, které údajně také mohou posilovat imunitu.

Posílení Imunity s doplňky stravy

Imunitu posílíme tím, že se začneme mít rádi >> Zaměříme se na Zdravou výživu a Veselou mysl. 

Vítejte v článku Přírodní lékárny „Posílení Imunity s Doplňky Stravy?“. Z pohledu přirozeného zdraví Posílíme Imunitu tím, že se začneme mít Rádi. Láska k Sobě začíná hledáním Informací o správné životosprávě.

Zaměříme se na Zdravou výživu a Veselou mysl >> Přestaneme tělo přetěžovat Mrtvou Stravou a Negativním Myšlením (Závist místo Lásky). Vhodnou podporu při Posilování Imunity přináší také Přírodní doplňky stravy. Proto se v tomto článku zaměříme na kritéria pro výběr Doplňku Stravy, který Imunitu opravdu posiluje.

  Zdroj >> Knihy pro Zdraví / Autor >> Jaroslav Langer.

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?
Přejeme získání přínosných informací vedoucích k upevnění zdraví.

Obsah článku

Potraviny na posílení imunity – co jíst pro lepší imunitu?

1. Jak vybrat správný doplněk pro posílení imunity

Jak víme z článku Příčiny nemocí, musí doplněk stravy, který Imunitu Opravdu Posiluje obsahovat Přírodní Vitamíny, Organické Minerály, Enzymy a další živiny, jejichž nedostatek imunitu oslabuje.

Proto musí funkční doplněk stravy splňovat kritéria Zdravé výživy >> 100% Přírodní >> Nepasterizovaný >> Správné složení >> Bio kvalita …. a optimálně Fermentovaný.

Níže si v bodech shrneme kritéria pro výběr funkčního doplňku pro posílení imunity.  

Kritéria pro výběr doplňku pro posílení imunity  

  • 100% Přírodní >> ŽÁDNÉ umělé vitamíny, žádná laciná plniva, žádná chemie.  
  • Správné složení >> Složky, které odpovídají zdravé výživě (ovoce, zelenina, byliny).  
  • Složky v Bio kvalitě >> Více živin, více vitamínů, minerálů >> více životní energie.  
  • Fermentovaný >> Úspora energie trávení >> přínos zejména při oslabení organismu.  
  • Nepasterizovaný >> Absence ohřevu zachovává Bio Aktivitu (životní energie).  
  • Obsahuje Prebiotika >> Pro zdravou střevní flóru s výhodou lepšího trávení.  
  • Kompetentní výrobce >> Tvůrce receptury musí rozumět přirozenému zdraví.

​Zpět na obsah

2. Nejprodávanější doplněk pro posílení Imunity

Kritéria pro výběr doplňku pro posílení imunity splňuje na 100 % Regulatpro Bio z fermentovaného ovoce, ořechů, zeleniny a bylin.

Štěpení při fermentaci (obdoba trávení) uvolňuje široké spektrum Bioaktivních živin, prebiotik, enzymů a vitamínů, jejichž nedostatek je hlavní příčinou oslabení imunity.

Hodnotné Bioaktivní živiny zvyšují energii buněk, což zlepšuje trávení, zrychluje regeneraci, a tím posiluje imunitu, která chrání zdraví. Regulatpro Bio je od roku 2001 nejprodávanější doplněk stravy pro Prevenci zdraví na Německém trhu. Výrobce >> Dr. Niedermaier.de.

Zpět na obsah

3. Co je Imunitní systém

Biologický obranný soubor, který nazýváme imunitní systém si můžeme představit jako zdravotní policii s úklidovou četou. Obranou a úklidem tak společně chrání tělo zvenku (pokožka) a zevnitř (sliznice).

Budete mít zájem:  Domácí Léčba Zánětu Dutin?

Imunitní systém je neustále vystaven vlivům životního prostředí a je založen na komplexní souhře imunitních orgánů, buněk a molekul.

Situován je po celém těle s hlavním působištěm ve střevě, kde provozuje až 80 % obranných a očistných regulačních procesů.

Zpět na obsah

4. Jak posílit imunitu zdravou výživou

To je správná otázka, protože lidé, kteří jedí zdravě, nemusí imunitu posilovat. Optimální složení zdravé výživy tvoří Ovoce (50 %) a Listová zelenina (30 %). Ostatních 20 % tvoří Zelenina (zejména kvašená), mořské řasy, naklíčená semena, ořechy a včelí produkty.

3 až 5 % mohou (nemusí) tvořit syrové živočišné potraviny. Pro maximální využitelnost (stravitelnost) živin a pro úsporu energie trávení jíme 60 % ovoce a listové zeleniny rozmixované (smoothie) a 20 % vylisované (šťávy). Ostatních 20 % potravin jíme nezpracované.

Více informací nabízí článek Zdravá výživa podle šimpanze.

Zpět na obsah

5. Autor stránky >> Poradenství

Autorem této stránky je Jaroslav Langer, zakladatel přírodní lékárny Baron. Našim životním posláním je šíření informací o přirozeném zdraví, které čerpáme ze znalostí Příčin nemocí lidí. Proto prezentujeme pouze Informace, které mohou přispět k upevnění zdraví. Produktové poradenství zajišťuje zkušený Tým přírodní lékárny. Zveřejněno 14. 3. 2020.  

Zdraví upevňuje Láska, Smích, Živá strava a Pohyb

Imunitu posiluje strava a pohyb. Ale zapomínáme na důležitou věc, říká lékařka

Tereza Hodycová je lékařka a psychoterapeutka, která se ve své praxi pravidelně setkává s lidmi s oslabeným imunitním systémem. Velmi často se přitom ukáže, že za problémy stojí dnes úplně obyčejné věci, jako stres, únava či psychické obtíže.

Imunitu posiluje pohyb i zdravá strava. | Foto: Shutterstock

Před časem proběhl výzkum, který prokázal, že v imunitním systému hraje větší roli než genetika způsob našeho života – strava, stres, otužování… Do jaké míry lze podle vás ovlivnit dobře fungující imunitní systém? Jde o to, co si představujeme pod pojmem genetika.

Geny, přesněji řečeno DNA a biologické procesy, které z toho vyplývají, můžou téměř za vše. Dobrá zpráva ale je, že přestože nelze změnit konkrétní strukturu DNA, lze právě životním stylem ovlivňovat, jak budou fungovat všechny ostatní biologické procesy, které geny budou aktivní a které nikoli.

Laicky řečeno, závisí hlavně na tom, jaké pohodlí a podmínky připravíme v „domečku“, kde bydlí naše DNA – v buňkách, ve vnitřním prostředí našeho těla. A toto vybavení „domečku“ zajišťujeme právě stravou, dostatečnou pohybovou aktivitou, spánkem a odpočinkem celkově.

Je dobré si uvědomit, že veškeré procesy v těle spolu nějak souvisejí. Základní řídicí systémy – nervový, hormonální a imunitní – jsou velmi úzce propojeny. Jakmile ovlivníme jeden z nich, ať už kladně, nebo záporně, dopad to bude mít na všechny tři.

Mým doporučením je vnímat potřeby svého těla a tím vlastně nelézt dobře fungující imunitě do zelí, neničit ji přetěžováním psychiky, chemickou stravou či nepřirozeným sedavým způsobem života.

Přečíst článek ›

Když se řekne imunita, mnohým se vybaví reklamy na doplňky stravy, možná i otužování a nějaký ten sport.

Co vše může ještě naši imunitu zlepšit? Myslím si, že mnohem lépe než jakékoli potravinové doplňky pomáhá trvale vyvážená strava s dostatkem syrových a průmyslově neupravených potravin.

Skvělé je tmavě zbarvené ovoce (ostružiny, borůvky, červené hrozno), které obsahuje velké množství antioxidantů. Dále dostatečný příjem zeleniny celkově, neboť, jak se čím dál více zdůrazňuje, vláknina v ní obsažená je potravou pro zdravé střevní bakterie.

O střevě se někdy dokonce mluví jako o největším imunitním orgánu, nachází se zde takzvané Peyerovy pláty, což je tkáň s obrovskou koncentrací imunitních buněk. Zdravé střevo je proto naprostý základ pro dobře fungující imunitu. Doporučuji tedy pravidelně jíst kysané mléčné výrobky a fermentované potraviny s obsahem probiotik a prebiotik.

A co pohybová aktivita? Sport a otužování s lepší odolností určitě velmi souvisejí, neboť při obojím se do těla vyloučí celý „koktejl“ chemických látek, které podpoří správné fungování imunity.

Nesmíme ale opomenout také dostatek spánku a odpočinku, který je pro správnou funkci imunity stěžejní – ten možná hraje ještě větší roli než sport. Znám několik manažerů, kteří takzvaně odpočívají sportem, ale vlastně se jím ještě více přetěžují a opakovaně pak trpí angínami či dalšími dýchacími infekcemi.

Nicméně znovu opakuji: pozitivní vztah ke svému tělu a vnímání jeho aktuálních potřeb funguje jako nejlepší podpora imunity, a nejen jí.

Přečíst článek ›

S přihlédnutím třeba i k vaší praxi – co je dnes největším zabijákem imunity? Protože pracuji převážně jako psychoterapeutka zaměřující se na psychosomatiku, v mé praxi je to stresové přetížení, neadekvátní nároky na sebe sama, nedostatek odpočinku a jakási „odpojenost od těla“. Dnešní doba je časem hlavy a rozumu. Na vše se snažíme jít přes rozum a přestáváme cítit emoce, což se pak samozřejmě projeví na těle. A imunita jde v první linii.

Čím posílit imunitu?Kvašené potraviny: zejména kysané zelí, ale i kefíry, případně jogurty podporují činnost střev a posilují imunitu.Odpočinek od cukru: jeho konzumace potlačuje imunitní reakce a naopak podporuje zánět.

Rostliny na talíř: dejte šanci zrnům, fazolím, čerstvému ovoci a zelenině, ořechům a semenům.Dostatek spánku bez modrého světla: elektrosmog škodí a ve spánku zvlášť.Česnek a cibule: kromě toho, že je česnek bohatý na antioxidanty a selen, je antibakteriální a antivirový. Cibule mu zdatně sekunduje.

Zázvor: v čaji nebo jen zalitý horkou vodou působí jako jeden z nejsilnějších přírodních posilovačů imunity.Každý den jablko: obsahuje kvercetin, který slouží k prevenci nemocí. Minerální látky a vitaminy, které se schovávají hlavně pod slupkou, významně posilují obranyschopnost.

Královna zeleniny – brokolice: je plná vitaminů A, C a E, antioxidantů a vlákniny. Klíčem k využití celého jejího potenciálu je vařit ji co nejkratší dobu.Není koření jako koření: kurkuma neboli „přírodní zlato“ má schopnost potlačit zánětlivé procesy v těle. Je také silným pomocníkem v boji proti virům.

Procházky stačí: žádná posilovna – stačí mírné cvičení, dokonce i delší chůze třikrát týdně. Lymfatickému systému pomůže čistit nečistoty a posiluje systém imunitní.Dobrá nálada: meditace, jóga, grotesky, nadhled – hlavně ať je stres pryč.

Probiotika: přátelské bakterie vyvolávají vhodné reakce bílých krvinek na útočníky a ovlivňují naši duševní pohodu.Střeva v dobré kondici: na 80 % všech buněk imunitního systému sídlí ve střevech. Nezdravý životní styl rovnováhu střevní flóry ničí.

Vitamin D: nedostatek slunce dělá své, na vitaminu D přitom stojí celá naše imunita. Ten syntetický je však rozpustný v tucích. Ideální je tedy namazat chleba máslem či nějakým tučným sýrem, kousek sníst a zároveň sezobnout déčko v jakékoli formě.

Jak si zvýšit imunitu: Tipy vědců, nejlepší potraviny i rady našich babiček

Ke správné funkci imunitního systému přispívají zejména vitaminy C, D, B, z minerálů pak zinek, železo a selen. Než však sáhnete po pilulkách, myslete na to, že je vždy lepší zvýšit jejich příjem z pestré stravy než prostřednictvím doplňků stravy.

Potraviny totiž obsahují další zdraví prospěšné látky, které v tabletkách nenajdete. Například doporučená denní dávka vitaminu C je 60–75 mg (což pokryje jeden velký pomeranč), mnozí odborníci ale doporučují denně až 250 mg. Je však třeba dodávat ho tělu v menších dávkách v průběhu dne.

Tělo totiž dokáže najednou zpracovat jen malou část, zbytek vyloučí.

1. Správná jídla

Zdravý a pestrý jídelníček je alfou a omegou. Měl by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné obiloviny, luštěniny, kysané mléčné výrobky a fermentované potraviny, kvalitní libové maso, vejce, sýry, semínka, ořechy a ryby alespoň dvakrát týdně.

Snažte se o co nejširší výběr kvalitních surovin, tím zvyšujete pravděpodobnost, že tělu dodáte vše potřebné. Například česnek, cibule, křen a zázvor působí antimikrobiálně, takže se v zimním období hodí jako prevence respiračních onemocnění. Nezapomínejte ani na pitný režim.

Ideální je vlažná neperlivá voda, z horkých nápojů zelený čaj. 

Další potraviny a bylinky, které dokáží vaší imunitu pořádně aktivovat, najdete v tomto textu:

2. Pohyb

Pravidelný pohyb je pro imunitu zcela zásadní. Kromě tréninku v posilovně si vyberte sport, který budete provozovat na čerstvém vzduchu. Ať už zvolíte běh, jízdu na kole nebo na koni, hlavní je, aby vás to bavilo, tím se zvyšuje šance, že vytrváte.

A jak často cvičit?

Ideální je třicet minut fyzické aktivity alespoň třikrát týdně. Lepší je však zařadit pohyb do každodenního programu, i procházka ve svižném tempu se počítá.

3. Spánek

Spánek je klíčový k tělesné rekonvalescenci a správnému fungování tělesných funkcí. Ačkoli je potřeba spánku u každého člověka individuální, běžně se za ideální dobu uvádí sedm až osm hodin.

Ale důležitější než počet hodin je kvalita spánku. Dobré je před ulehnutím pořádně vyvětrat, spánek pak bude kvalitnější a hlubší. Vyvarujte se také jídla těsně před spaním, ale zároveň byste neměli jít do postele hladoví. Ideální je večeřet zhruba tři až čtyři hodiny předem. Pokud máte hlad, dopřejte si lehčí druhou večeři.

Špatně se vám usíná? Ověřené tipy, jak rychle usnout čtěte zde.

4. Saunování a otužování

Kromě regenerace a očištění těla má střídavý pobyt v horkém a naopak velmi studeném prostředí pozitivní vliv na odolnost vůči respiračním virózám. Saunování také pomáhá uvolňovat dýchací cesty a odstraňuje stres.

Pro posílení imunity je nejlepší klasická finská sauna, kterou navštívíte jednou za týden (ideálně pravidelně každý sedmý den). Jak dlouho se saunovat? Alespoň osm minut, maximálně dvanáct až patnáct minut.

Pobyt v prohřívárně a následné ochlazení opakujte třikrát. Při akutní nemoci saunu vynechejte.

5. Relax a radost

Bylo zjištěno, že stresové hormony adrenalin a kortizol působí na imunitní buňky těla, snižují jejich schopnost bojovat proti virům a naopak podporují tvorbu zánětu.

Při chronickém stresu tedy trpí nejen vaše psychika, ale i imunita. Pokud to jde, snažte se o odstranění příčin stresu. Pravidelně odpočívejte a dělejte činnosti, které vás baví.

Imunitní systém můžete posilovat pomocí pozitivního myšlení a uvolnění. 

6. Probiotika pro zdravý střevní mirkobiom

Imunitu posilují také probiotika. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry či acidofilní mléka a také fermentované potraviny, které dělají dobře našim střevům. Ukazuje se totiž, že střevní mikrobiom hraje v našem fyzickém i psychickém zdraví větší roli, než jsme se dosud domnívali.

Obecně se doporučuje denně konzumovat alespoň 100 gramů zakysaného mléčného výrobku obsahujícího jednu miliardu prospěšných živých bakterií mléčného kvašení. Dobré je zdroje probiotik střídat, takže kromě mléčných výrobků si dopřejte kvašenou zeleninu, kváskové pečivo a občas fermentované sójové výrobky. 

Více o fermentovaných potravinách čtěte zde.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector