Pórnatka kokosová (poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami.

Příroda je nádherně vybarvená do zlatova, dozrává spousta druhů ovoce a zeleniny, země se začíná připravovat na energii podzimu.

Máme tu babí léto, jehož symbolem by mohla být dýně Hokkaidó – kulatá, jako energie pozdního léta, oranžovožlutá, sladká a harmonizující a pro naše zdraví v tomto období velmi prospěšná.

Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

Pozdní (babí) léto začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré čínské tradice vládne tomuto období element země, který se projevuje ve středu všeho živého a všech věcí. Transformuje, sjednocuje a spojuje vše, co je v nerovnováze.

Je to vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. Především však v období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost.

Proto je dobré dbát na teplejší oblékání, abychom předešli proniknutí chladu a vlhkosti do organismu. Ani naši předkové ze Západu nepodceňovali tuto skutečnost.

Zároveň bychom měli využít těchto příjemných slunečných dní a trávit více času venku v přírodě, hýbat se, chodit na procházky a cvičit qiqong, který pomáhá harmonizovat tělo i ducha.

Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

Teorie pěti prvků – prvek Země

Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii pěti prvků, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti. Jak jsme již zmínili, pozdní léto je spojeno s elementem zem. Z pěti směrů zemi přináleží střed, v podnebí transformací její čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat. Tělesná forma země je oblá a přirozeností zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění. V lidském těle je element země zastoupen zejména orgány slezinou a žaludkem s úlohou transformační, přepravovací a vyživovací. S výživou úzce souvisí kvalita svalové tkáně, proto svaly odráží kondici sleziny stejně jako rty, jimiž čchi sleziny prochází. Z pěti chutí je to chuť mírně sladká, jako většina ovoce, zeleniny a obilnin, které v tuto dobu dozrávají. Z pěti emocí je pro zemi typické přemítání, kontemplace.

Směřování energie: dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době Orgán: slezina, žaludek Čas: babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem Chuť: sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu Barva: oranžová – sytě žlutá

O slezině, její podpoře a výživě v období babího léta

„Hlavním úkolem sleziny je spolu se svým párovým orgánem žaludkem řídit trávicí proces. Slezina pomáhá rozkládat potravu a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla.

Tato esence jednak stále doplňuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve, a jednak představuje zdroj hybné životní síly; z toho důvodu se o slezině říká, že u člověka představuje jeho ‚postnatální základ‘, a také že je „zdrojem vytváření a přeměňování čchi a krve“1)

K dalším funkcím sleziny patří zvlhčovat. Osvěžující jin ze stravy dodává elasticitu svalům a tkáním, stejně tak schopnost se uvolnit a regenerovat. Nyní je nejhodnější doba k posílení a podpoře tohoto meridiánu. Do jídelníčku zahrnujeme zejména potraviny zemitého charakteru – jemné, sladké, výživné a syté.

Celková kondice „postnatálního kořene“, tedy sleziny a žaludku, má vliv dle čínské medicíny i na schopnost rekonvalescence a také schopnost vyrovnat se s dlouhodobějšími onemocněními.

Sladká chuť posiluje čchi. Toto tvrzení se však týká pouze sladkých neutrálních a sladkých zahřívajících druhů zeleniny, všech druhů obilnin, masa, ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek – jinými slovy se vztahuje na vše výživné, co vykazuje jemnou chuť. Všechny tyto potraviny (přestože některé se vztahují i k jiným orgánům) posilují čchi sleziny.

Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

Sladké zvlhčuje. Toto tvrzení se týká obilí, kořenové zeleniny, ovoce, sušeného ovoce, ovocných šťáv a sladidel, jako je např. třtinový cukr, med, třtinová melasa, javorový sirup, obilný slad apod.

Tyto potraviny, konzumujeme-li je v rozumném množství, tvoří šťávy, uklidňují nervovou soustavu, jsou uvolňující a zkvalitňují spánek. Bohužel stejný účinek nemá rafinovaný cukr. Jeho metabolismus čchi sleziny dusí a odvádí z těla vitaminy a minerály. Následně přispívá k hromadění nadměrné vlhkosti a hlenu.

Ze stejných důvodů bychom měli v tomto období vynechat i potraviny, které vlhko produkují, jako jsou mléčné výrobky, smažená a tučná jídla.

Slezina má ráda teplo. Proto je vhodné jíst i pít teplé nápoje. Krátká tepelná úprava potravin zlepšuje jejich stravitelnost. Vhodné jsou ranní obilné kaše (např. viz recept níže) a polévky ze sladkých a kořenových zelenin.

Do jídelníčku můžeme zařadit hořkou chuť, která pomáhá vysušovat vlhkost (například přidat do polévky lístky pampelišky).

I během pozdního léta mohou nastat velmi teplé dni, mějme však na paměti, že konzumace studených nápojů a potravin nebo nápojů s ledem, není pro slezinu dobré. Pro zchlazení horka si můžeme uvařit zelený čaj, dát si meloun nebo okurku, ale ne z chladničky.

Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména pórnatku kokosovou PORIA-MRL, kterou naleznete v naší nabídce produktů. Další vhodné bylinné směsi nejen na podporu středu najdete v kategorii e-shopu Piweilun (Pojednání o slezině a žaludku).

Potraviny elementu země

Potraviny chladné povahy Potraviny osvěžující povahy Potraviny vyrovnané povahy Potraviny zahřívající povahy
banán avokádo cukr třtinový broskev
meloun červený brambory sladké čaj lékořicový cibule mírně osmažená (sklovatá)
meloun žlutý brokolice datle sušená čaj fenyklový
papája celer – hlíza i stonek dýně lahvová, máslová, zahradní dýně Hokkaido
cuketa fíky čerstvé i sušené fenykl
cukr rafinovaný hlíva ústřičná kaštan jedlý
čaj z kukuřičných vlasů houba shiitake kokosové mléko
čaj z pomerančového květu houby lesní korintka
černý kořen hrášek likér
estragon čerstvý jam maso hovězí
hrozny bílé i červené kapusta kadeřavá medovina
hruška kedlubna meruňka
chřest kukuřičný klas olej řepkový
jablko mandle olej sójový
ječmen med olej z dýňových jader
kuzu melasa ořech burský
květák mrkev ořech kokosový
lilek ořech lískový ořech piniový
mango ořech pistáciový ořech vlašský
mangold polenta portské
olej lněný proso rozinka
olej olivový semínko dýňové rýže sladká
olej sezamový semínko sezamové skořice
olej slunečnicový semínko slunečnicové sultánka
olej z pšeničných klíčků slad (všechny druhy) třešeň
ořechy kešu šafrán
paprika šťáva z červených i bílých hroznů
okurka salátová švestka sušená
sirupy (všechny druhy) tuřín
špenát vanilka
šťáva jablečná a hrušková vejce
zelí čínské zelené fazole
žampion zelí bílé
zelí červené

Recepty

Výživná sladká kaše s jablky

Ingredience:

Příprava:

  1. V horké vodě uvaříme sladkou rýži.

  2. V horkém hrnci rozehřejeme jablečnou šťávu, přidáme na drobno nakrájená sladká jablka, meruňky nebo jiné sladké ovoce (neutrální nebo zahřívající), skořici, špetku soli, strouhanou citronovou kuru, trochu kakaa a dáme na několik minut vařit.
  3. Potom do ovoce vmícháme uvařenou rýži, trochu mandlového krému, trochu ječného sladu a zahřejeme.
  4. Navrch posypeme opraženými ořechy.
Budete mít zájem:  Štěstí, Zdraví, Pokoj Svatý Text?

Působení:

Je lehce zahřívající a posilující. Posiluje střed.

Doporučení:

při nedostatku čchi, krve a jangu

Mandlové máslo

Mandlové máslo (nebo mandlová pasta, či mandlový krém) je vynikající ingredience, jak po chuťové, tak po výživové stránce. Pokud máme doma výkonný mixér (např. Vitamix), je příprava velmi jednoduchá.

Mandle vložíme do mixéru a mixujeme 30 min, než vznikne požadovaná pasta. Pokud jej nemáme, můžeme si mandlové máslo zakoupit již hotové v prodejnách zdravé výživy. Není to však nejlevnější.

Nabízíme Vám jednu „ekonomičtější“ variantu, kde není potřeba tolik výkonného mixéru, ale je určen k okamžité spotřebě.

Ingredience:

  • 200g blanšírovaných oloupaných mandlí

Postup:

  1. Do trouby předehřáté na 250°C dáme „zpotit“ bílé mandle. Na povrch mandlí vystoupí tuk.
  2. Horké mandle nasypeme do mixeru a mixujeme 10-15 min, až do vzniku tekuté hmoty. Nepřidáváme ani vodu ani jiné tekutiny.

Zdroje:

Diskuze:

Pórnatka kokosová se postará o celkové zdraví

Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?

První z dochovaných zmínek o pórnatce neboli porii, pochází již z jedenáctého století p.n.l. a uvedena byla v čínské Knize písní. Její historie je velmi pestrá, například Indiáni ji přezdívali indiánské brambory. Pórnatka může nezřídka dorůst ohromné velikosti a vážit více než 30 kilogramů. 

Chuť houby je netypická, nepříliš výrazná a lehce nasládlá. Nejčastěji se používá jako součást léčivých čínských směsí, které se dají sehnat v různých bylinkářstvích nebo prostřednictvím specializovaných internetových obchodů.

Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, především polysacharidy, poriatin, což je látka, která zvyšuje protinádorový účinek u některých léků při léčbě rakoviny. Kromě toho je pórnatka vhodná při dietách, protože pomáhá zrychlovat metabolismus tuků a cukrů v těle.

Často se přidává do složení různých kosmetických přípravků.

Pórnatka kokosová a její složení

Pórnatka je ceněna pro skutečně velké množství zdravých látek v ní obsažených. Jsou jimi například peroxid ergosterolu, mnoho kyselin a heteropolysacharidy, tím však výčet ještě nekončí. Této houbě je v posledních letech věnována stále větší pozornost.

Zatímco Číňané už před mnoha stovkami let věděli, co tato houba dokáže za zázraky, západní výzkum její účinky objevuje teprve nyní.

Výzkumy se nyní soustředí například na to, jak pórnatka působí proti leukémii, zkoumají se její protizánětlivé účinky, působení na lupénku a jiná zánětlivá kožní onemocnění.

Jaké jsou její další plusy na zdraví?

  • má sedativní účinky, uklidňuje i hodně „pocuchané“ nervy 
  • velmi dobře zklidňuje náhlé rozrušení
  • přispívá ke kvalitnějšímu spánku a pomáhá dodávat energii na příští den 
  • posiluje slezinu a žaludek, hodí se při průjmech 
  • stimuluje hladinu sodíku a hořčíku v organismu 
  • snižuje otok nohou 
  • podporuje metabolismus
  • je vhodná jako podpůrný doplněk stravy při cukrovce 
  • používá se při rakovině a po chemoterapiích 
  • redukuje nespavost, nervozitu, malátnost
  • odvádí vlhkost z těla, působí proti horečkám

Pokud trpíte některým (nebo i více) z výše zmíněných zdravotních potíží, určitě pórnatku vyzkoušejte. V našem internetovém prostředí je lehce k dostání od několika různých farmaceutických společností, takže její zakoupení pro vás nebude žádný problém.

  • Tip: nevhodná pro těhotné a kojící ženy, stejně tak pro děti (přestože se v Číně ještě dnes užívá jako podpůrný prostředek pro růst).
  • Pornatka kokosová je součástí následujících preparátů TČM:
  • Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba? 

Nemáte dostatečné oprávnění, abyste mohl(a) přidat komentář.

PORIA COCOS

PÓRNATKA KOKOSOVÁ

Léčivá houba používaná v přírodní medicíně již tisíce let na prevenci a léčbu různých chorob. Číňané už před mnoha stovkami let věděli, co tato houba dokáže za zázraky, západní výzkum její účinky objevuje teprve nyní.

Obsahuje triterpeny (antioxidanty), polysacharidy (imunita), aminokyseliny, cholin (zajišťuje komunikaci mezi nervovými buňkami), histidin (snižuje tlak, vhodný při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě) a draselnou sůl.

Historicky je v asijských zemích používaná pro své protizánětlivé, antioxidační, diuretické, sedativní a tonifikační (dosažení svalového napětí) účinky. Zpomaluje stárnutí organismu.

Pórnatka kokosová se používá například při:

  • nefróza (nezánětlivé onemocnění ledvin)
  • bušení srdce
  • edémy (otoky nohou, zadržování vody v organismu)
  • chronická gastritida (zánět sliznice a žaludku)
  • redukuje nadměrnou žaludeční kyselinu
  • podpora při diabetes
  • podporuje metabolismus – při snižování nadváhy
  • nevolnost, zvracení
  • průjem – posiluje slezinu a žaludek
  • zácpa
  • žaludeční vředy
  • zklidňuje náhlé rozrušení
  • nespavost
  • kuperóza (prosvítající žilky ve tváři), lupénka, kožní choroby
  • zhoubné nádory, po chemoterapii
  • Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?Pórnatka kokosová (Poria) a její účinky na zdraví – na co je dobrá tato houba?
  • Výživový doplněk
  • DXN Poria S je přiravená z podhoubí houby Pórnatka kokosová (Poria cocos), je široce využívána v čínském bylinkářství na podporu zdraví a celkové síly.
  • Složení: Podhoubí houby Pórnatka kokosová (Wolfiporia extensa/Poria cocos) 100 %
  • DXN Poria S neobsahuje:
  • syntetické přísady
  • konzervační látky
  • přidaná barviva
  • pesticidy

Slezina z pohledu čínské medicíny

Toto je jeden z nejčtenějších článků v magazínu. Trochu jsem ho doplnila, terminologicky upravila a zde je nová verze. Rozhodně se tomuto tématu budu věnovat i nadále, protože pochopení principů trávení je zásadní pro zdraví.

Slezina a její funkce

Slezina je jedním z významných obranných míst těla a je důležitou součástí imunitního systému. Její oslabení okamžitě poznáme na mandlích, které jsou se slezinou propojeny lymfatickým systémem. Slezina je filtrem lymfy a zachycuje unavené červené krvinky. Zároveň také za tvorbu červených krvinek a krevních destiček odpovídá.

Takto popsiujeme účinky sleziny jako orgánu.

Slezina v čínské medicíně

Tady začíná první nesrovnalost a možná trochu nepochopení celého systému.

Popisujeme-li funkci orgánů dle čínské medicíny, tak nepopisujeme jejich fyzickou podstatu, nicméně jakýsi okruh, za který odpovídá.

Terminologicky správně bychom měli používat výrazy jako element země, čchi země, zemitá čchi. Používání slova ‚SLEZINA‚ může vést ke zmatečnosti a trochu i výsměchu z nepochopení.

Orgány a okruhy, které spadají do elementu Země, mají řídit trávící proces. V základu tam paří ‚slezina‚ a ‚žaludek‚. Vnitřní energii Země mají ale také ‚játra‚, ‚tenké střevo‚ a ‚pericard‚.

Země znamená centrum, břicho, látkovou výměnu, s jejíž pomocí zpracováváme vlivy z vnějšího světa. Čchi tohoto elementu je hodně o spočívání sami v sobě – ‚být sám sebou‘.

Jakmile nad sebou začneme více přemýšlet, často to nastává v pubertě (co si o nás myslí druzí, nevypadáme náhodou komicky atd.), tak se elemnt Země oslabuje. Najednou místo toho, aby nám z břicha vycházela intuice a pocit jistoty, vychází tam obavy, zádumčivost a nejistota.

S tím ruku v ruce jdou potíže s trávením, látkovou výměnou, alergiemi a postupem let i nezadržitelnými problémy s tělesnou váhou.

Budete mít zájem:  Borelioza Od Komára Příznaky?

Břicho je místem, kde se vše zpracovává

Nemluvíme zde jen o potravě, ale o všem, co čteme, slyšíme, vidíme nebo cítíme – všechny tyto vjemy musíme nejprve ‚strávit‘. Což vysvětluje, proč má vnitřní energii Země i ‚pericard‘.

Zemská čchi napomáhá rozkládat potravu, a to jak tělesnou, tak duševní a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla a hlavně do KOVU ‚plic‘. Tato esence jednak stále doplňuje a obnovuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve (v tom se shoduje s popisem funkce s dnešní medicínou), a jednak představuje zdroj hybné životní síly.

Zemská čchi ‚sleziny‘ představuje ‚postnatální základ‘. Jednoduše řečeno, vytváří energii z toho, co přijímáme. Je-li střed v pořádku, tak to co nás živí, nás posiluje. Je-li však slabý, objevují se potíže. Místo, aby nás ‚potrava‘ posilovala, začneme mít po ní potíže. Když četete tyto řádky, nepřemýšlejte pouze nad jídlem.

Zemská čchi ‚sleziny‘ je mocným tvůrcem naší energie.

Nevhodné jídlo, nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu, jídlo s odporem a hlavně duševní práce a neustálé přemýšlení a přemítání. Když je slabý ‚střed‘, nejsme schopni snášet svůj život. Snadno se pak urážíme, neumíme odpouštět, celé hodiny hloubáme nad každou pronesenou větou a donekonečna přemítáme nad našimi obavami. Je pro nás problém se soustředit a něco se naučit je nadlidský výkon.

Podle čínské medicíny se tyto nadměrné myšlenky a hromadění blbostí v hlavě přenáší především na kvalitu čchi, a to tak, že se čchi zahušťuje a stagnuje. Tím se oslabí její funkce, v důsledku čehož se objeví poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, anebo až závratě, zatmění před očima, bušení srdce apod.

V tomto případě je to však trochu zamotaný kruh. Pokud již je slezina oslabená, např. špatnou stravou (např. jogurt s banánem ráno), tak se nadměrné přemítání již objevuje jako patologie.

Princip yin prvku Země je označován jako ‚slezina‘. Tím však není myšlen jednoduše ten zmíněný orgán, ale řada vzájmených vztahů a funkčních okruhů, jak již bylo výše zmíněno. Yin v sobě nese vlhko a chlad, což je naprosto v pořádku, pokud je to v rovnováze. Občas potřebujeme, aby se v těle objevilo vlhko a chlad, hlavně pokud je potřeba zpracovat něco, co je suché a horké. 

Pokud je však vlhka a chladu nad míru, což se stává, když je YIN prvku země v oslabení, tak není na místě jej přijimat nad míru. A zde jsme u mléka. Mléko není ve své podstatě nezdravé, jen v sobě nese vlhko a chlad. A ‚slezina‘ fakt nesnáší vlhko a chlad. Toť trochu k vysvětlení, proč mléko oslabuje ‚slezinu‘.

V přírodě najdeme látky, které pomáhají posílit funkci sleziny. Jedná se především o polysacharidy a flavonoidy, které najdeme v mnoha tradičních směsích i moderních doplňcích stravy. Uvést je zde nemohu, protože by se jednalo o zdravotní tvrzení a z případných kontrol bych pak měla oslabenou nejen slezinu. Zajímá-li vás to, napište mi do ePoradny.

Oslabení jinového elementu země se může projevit následovně:

  • Bolesti v levém podžebří.
  • Snížená obranyschopnost organismu.
  • Dechové potíže.
  • Pocity plnosti žaludku, problémy se zažíváním (nechutenství nebo naopak hlodavý hlad, průjmy, hubnutí, nadýmání).
  • Pocit těžkých nohou.
  • Poruchy krvetvorby, hlavně v oblasti červených krvinek. Praskání žilek (kožní metličky).
  • Závratě, mžitky před očima, časté krvácení z nosu.
  • Tvorba podlitin a modřin z důvodu nedostatečné tvorby krevních destiček.
  • Onemocnění sleziny (i té skutečné) bývají doprovázena únavou (slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy). Tato únava je často provázena mírnou depresí.
  • Nestrávená potrava ve stolici.
  • Tupá bolest hlavy na čele.
  • Pocit chladu, hlavně studené ruce a nohy.
  • Pokles dělohy či konečníku (hemoroidy).
  • Zvýšený chuť na sladké, hlavně jako doplňovač energie.

To je výčet toho nejzákladnějšího. Pro hlubší popis tu nemám dostatek místa a je nutné problémy posuzovat individuálně. Celá čínská medicína je o individuálním přístupu. Nikdy nebývá postižen pouze jeden orgán. V dnešní době, kdy se nestravujeme úplně nejlépe a neumíme zastavit hlavu, je slezina oslabená velmi často. Pak už nastává dominový efekt.

K elementu ZEMĚ a její čchi ja např. přiřazen dvanácterník, veškeré svalstvo a krev. Kondice ZEMĚ se projevuje na rtech (např. vyrážky na nich jsou příznakem akumulace horkosti v ‚středu‘, modré rty poukazují na stagnaci a srážení se čchi i krve, suché rty jsou důsledkem vyčerpání krve země atd.).

Orgánové hodiny pro ‚slezinu‘ jsou mezi 9 – 11 hodinou dopolední. V tomto období můžeme tedy sledovat zhoršení příznaků. Stejně tak mezi 21 – 23 hodinou, kdy je čchi ‚sleziny‘ nejslabší.

Máte-li jakékoliv problémy spojené s čchi sleziny je dobré začít řešit dietní opatření. Hlavně nejíst večer. Slezina má ráda teplou a upravenou stravu.

Je tedy dobré (hlavně v období podzimu) omezit příjem syrových potravin a šťáv. Jídlo spíše duste nebo šetrně vařte. Důležité je dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Nedoporučují se mléčné výrobky.

Omezte pivo, kávu, studené nápoje a ovocné šťávy hlavně z citrusů.

Jakmile jsem pochopila princip fungování elementu ZEMĚ v těle, došlo mi, že tím bylo tak trochu myšleno to, co my dnes s velkou pompou objevujeme, a to MIKROBIOM.

Vždy když mi nějaká takováto souvislost docvakne a doplním další dílek do toho pomyslného puzzle, mám husí kůži 🙂 🙂 🙂 Studenti se mi smějí, že husí kůže je odraz nějakého vzrušení, ale já to tak cítím.

Je to prostě vzrůšo, když objevíte něco nového.

Zajímají-li vás tyto principy také, tak se vrhněte do studia. Třeba na TČM ACADEMY. Ale bacha na ‚slezinu‘ 🙂

  • ZDROJ:
  • Klasická čínská medicína – základy teorie I, Vladimír ANDO, 8. české vydání 2010, ISBN 978-80-86601-16-8
  • Studijní materiály a pracovní zkušenosti 🙂

ZÁZRAČNÉ HOUBY V KOSTCE

Více Více Více Více Více Více Více Více Více Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Více než 1,5 miliardy lidí na zemi trpí chronickými bolestmi. Existuje východisko z tohoto pekla? 100% Přírodní produkt pro podporu zdraví a úlevu od jakékoliv bolesti. Patentovaná technologie bylin na

Více

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

Budete mít zájem:  Alergie Na Ovoce U Dětí?

Tužebník nať řezaný Tato léčivá bylina je výborným protirevmatickým prostředkem, napomáhá látkové výměně, zvyšuje vylučování solí a kyseliny močové z organizmu. Je vhodným antipyretikem,tj. snižuje teplotu

Více

EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Zdravotní a výživová (a další jiná) ve vztahu k tukům Praha, Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí Mr. Markéta Chýlková 4/13/2016 1 2 Jak sdělit informace o výjimečnosti konkrétní potraviny? informace o

Více

Nanokorektory v akci Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné. Nanokorektory všeobecně NANO CORRECTOR je mnohonásobně účinnější než konvenční

Více

Ale ať jsou zelenina a saláty či dokonce hořké plané rostliny jakkoli zdravé, nejsou příliš oblíbené. Moc nechutnají. Jen málokdo dnes zkonzumuje denní doporučené množství. Saláty, zeleninu a ovoce bychom

Více

Přípravky tradiční čínské medicíny na průjmová onemocnění v kostce – ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY – vit Podle tradiční čínské medicíny může mít průjem – xiexie mnoho příčin. Hlavními orgány, zodpovědnými za

Více

Minerální látky, stopové prvky, vitaminy Zjišťování vý.zvyklostí 6.10. Vápník 99% v kostní tkáni, 1% v ECT DDD 1mg průměrně vstřebá se cca 35-50% v proximální části tenkého střeva Vylučuje se ledvinami

Více

Pře h le d pří p r a v k ů M ě n í m e v z t a h l i d í k v l a s t n í m u z d r a v í Slovo úvodem Z a s l o u ž í t e s i t o n e j l e p š í P o ž a d u j t e j e n t u n e j v y š š í k v a l i t

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Otázka: Charakteristické vlastnosti prvojaderných organismů Předmět: Biologie Přidal(a): Lenka Dolejšová Nebuněčné organismy, bakterie, sinice, význam Systém: Nadříše- Prokaryota Podříše – Nebuněční- viry

Více

Gerifit Doplněk stravy Energie plná zdraví na celý den! Kvalitní produkt z Dánska spojující: extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů

Více

Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

HOUBY A PLÍSNĚ Mgr. Marie Vilánková 1 Houby a plísně Nejrozšířenější ţivotní forma zvláštní říše (1,5 mil druhů) nedílná součást ekosystému Úkol přeměna organické a anorganické hmoty, rozklad buněčné hmoty

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Název diplomové práce IZOLACE A CHARAKTERIZACE BIOLOGICKY AKTIVNÍCH POLYSACHARIDŮ BUNĚČNÝCH

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE Vahala J. Nemálo chovatelů prasat nejen v ČR se zabývá otázkou, zda vysoké náklady na farmakoterapii téměř vždy spojené s medikací ATB přináší

Více

KREVNÍ ELEMENTY, PLAZMA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2010 Mgr. Jitka Fuchsová KREV Červená, neprůhledná, vazká tekutina Skládá

Více

Doplňky stravy Jana Nováková Státní zemědělská a potravinářská inspekce Lékařská fakulta, 20. 12. 2011 1 Právní úprava Směrnice 2002/46/ES týkající se doplňků stravy Vyhláška č. 225/2008 Sb. – stanoví

Více

Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy Bakalářská práce Kateřina Míčková Výtvarná tvorba a výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání Dodržování zásad zdravé

Více

Vitaminy Vitaminy lidský organismus si je většinou v nedovede sám s vytvořit musí být přijp ijímány stravou Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor torů – součásti sti koenzymů, hormonů Antioxidační

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH slinivky břišní OBSAH Co je slinivka břišní?………………………… 2 Co jsou to nádory?………………………….. 3 Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny

Více

ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

Léčivé houby a jejich použití a pěstování Ivan Jablonský Prameny: Winkler (2007), van Griensven (2008), Zhang (2008) Obsah Stručná historie léčivých hub v Číně Používané léčivé houby a jejich biologická

Více

ZA STUDENA LISOVANÝ LNĚNÝ OLEJ A POKRUTINY V KVALITĚ POTRAVINY Vlastní výroba a ruční stáčení Lisování za studena při teplotě max. 40 C 100% pro potravinářský průmysl Žádné geneticky modifikované suroviny

Více

Lipidy RNDr. Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK ls 1 Lipidy estery vyšších mastných kyselin a alkoholů (příp. jejich derivátů) lipidy jednoduché = acylglyceroly (tuky a vosky) lipidy složené = fosfoacylglyceroly,

Více

Co poradit lidem s chronickou únavou? Pane doktore, jsem strašně unavená, já mám určitě ten chronický únavový syndrom, můžete mi nějak pomoci?. Tuto větu slyšíme stále častěji v ambulancích alergologie

Více

Vitaminy Tato přednáška pochází z informačního systému Masarykovy univerzity v Brně, kde byla zveřejněna jako studijní materiál pro studenty předmětu Fyziologie výživy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie

Více

Obsah ÚVOD… 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI… 17 1.1 HISTORIE… 17 1.2 SOUČASNOST…20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ… 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU… 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector