Pohanka je zdravá příloha i kaše

  • „Pohanka zasytí.“
  • „Je skvělá při alergii na lepek.“
  • „Působí proti oparům.“
  • Koupili jste v euforii 3 balení a teď hledáte ten správný recept?
  • Přečtěte si následujících 11 snadných receptů s pohankou a hned budete mít inspiraci na příští večeři.

Sladká pohanková kaše

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 50 g cukru / medu
  • skořice
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • ovoce / ořechy na dozdobení

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky.
  2. Pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Přidáme cukr nebo med. Promícháme a přelijeme na talíře.

  4. Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme skořicí, promícháváme s ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohanková kaše slaná

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 300 ml vývaru
  • 3 lžíce másla
  • špetka soli
  • 3 plátky slaniny
  • pažitka
  • sýr

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vývarem a necháme asi 1 hodinu nabobtnat.
  2. Pak ji asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Promícháme a přelijeme na talíře.

  4. Na pánvičce orestujeme nakrájenou slaninu.
  5. Slanou kaši servírujeme s máslem a sypeme pažitkou a sýrem. Ozdobíme slaninou.

  6. Můžeme podávat s čepičkou smetany či bílého jogurtu, se zeleninovou oblohou či dušenými houbami.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohankové palačinky

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí.
  2. Přidáme zbylé ingredience.
  3. Umixujeme.
  4. Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.Pohanka je zdravá příloha i kaše

Tip: Zdravějšího způsobu smažení docílíte na keramických pánvích z naší recenze.

Sladké pohankové palačinky potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem.

Pohankové karbanátky

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kari
  • 1/2 cukety
  • pórek, sýr, uzenina, česnek dle uvážení
  • 1 lžíce oleje
  • pažitka
  • kukuřičná mouka nebo strouhanka na obalení

POSTUP

  1. Na pohankové karbanátky si nejdříve uvaříme pohanku.
  2. Pak ji doplníme cuketou, vejcem, solí, kořením.

  3. Podle vlastní chuti přidáme nastrouhaný sýr, uzeninu, nadrobno nakrájený pórek, česnek…
  4. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance, a usmažíme.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohankové rizoto

Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je spojení se zeleninou na způsob rizota.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky pohanky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžička kari
  • lžička oleje na orestování
  • sýr na posyp
  • hrst bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10minut.
  2. Na pánvi orestujeme zeleninu.
  3. Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
  4. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohanková polévka

INGREDIENCE

  • hrnek pohanky
  • 2 litry zeleninového / hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 4 brambory
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • petrželka na ozdobení

POSTUP

  1. V hrnci zpěníme máslo.
  2. Přidáme cibulku, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
  3. Orestujeme po dobu asi 5 minut, občas zamícháme.
  4. Vlijeme vývar, přiáme brambory na kostičky a povaříme 10minut.
  5. Přidáme odmočenou pohanku a vaříme dalších 10 minut.
  6. Na talíři ozdobíme lístkem petrželky.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Zapékaná pohanka s hokkaido

INGREDIENCE

  • 300 g odmočené pohanky
  • 1 hokkaido dýně
  • 200 g tvrdého sýra
  • česnek
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Pohanku odmočte ve vodě (asi hodinu).
  2. Polévkovou lžící vydlabejte dýni.
  3. Zapékací mísu vymažte olejem.
  4. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem, nakonec přimíchejte nakrájený sýr. Vylijte směs do formy a přelite vejci se solí.

  5. Pohanku zapékáme 45 minut při 180ºC (než změkne dýně).

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Dýni hokkaido můžeme použít i do salátu, dodá mu příjemnou oříškovou chuť.

 Zapékaná pohanka s cuketou

INGREDIENCE

  • 250 g pohanky
  • 250 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř
  1. Pohanku necháme odmočit a kratičce povaříme do poloměkka.

  2. Cuketu nakrájíme na čtvrtky koleček a rajčata na polovičky, cibuli a česnek nadrobno, mrkev a celer nastrouháme.

  3. Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše promícháme
  4. Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zalijeme vývarem z pohanky a v předehřáté troubě pečeme doměkka
  5. Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme s nimi směs.
  6. Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohanku lze přidávat i do dalších zapékaných pokrmů, například zde najdete výborné recepty s houbami, do kterých se pohanka také hodí.

Zapékané mleté maso s pohankou

INGREDIENCE

  • 500 g pohanky
  • 500 g mletého masa
  • cibulka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • oregano, tymián, kmín, majoránka nebo bazalka dle chuti
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra

POSTUP

  1. Mleté maso předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo zeleninu.
  2. Odmočenou pohanku krátce povaříme do poloměkka, pak promícháme s masovou směsí a vše osolíme, okořeníme a vylijeme do vymazané formy.

  3. Pečeme 45 min při 180ºC, pak přelijeme rozšlehaným vejcem se strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
  4. Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Zapékaná pohanka s uzeným masem

INGREDIENCE

  • 300 g pohanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, tymián nebo oregano
  • 200 g uzeného masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pórek

POSTUP

  1. Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.
  2. Odmočenou pohanku přivedeme k varu a pak zcedíme.
  3. Vymažeme pečící formu, promícháme pohanku s uzeným masem, osolíme, okořeníme a směs vylijeme do formy.

  4. Pečeme při 180 ºC asi 50 minut.
  5. Na talíři dozdobíme sekaným pórkem.
  6. Servírujeme s pečivem.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohanka se zeleninou

Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky nebo brokolice.

INGREDIENCE

  • 300 g květáku
  • 6 rajčat
  • 150 g feta sýru
  • 1 cuketa
  • 1 pórek
  • 300 ml pohanky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky
  • 2 šalotky
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Pohanku necháme odmočit (minimálně hodinu).
  • Zeleninu pokrájíme na kousky a rychle osmahneme na másle.
  • Pohanku krátce povaříme a scedíme, smícháme se zeleninou.
  • Přidáme nasekané bylinky a česnek.
  • Osolíme, opepříme.
  • Přelijeme do zapékací formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut při 180 ºC.
  • Posypeme feta sýrem a dopečeme dozlatova.

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.

Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.

Jste na zdravé a dietní jídla? Inspirujte se našimi recepty na bulgur či kuskus. Nebudete litovat.

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!

pohanka – Kulinář.cz

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Příležitost, kterak ozvláštnit jídelníček novou kompozicí.

Severoameričtí indiáni sbírali mladé dýně a nazývali je “askutasquash”. To v překladu znamená “ jíst celé bez vaření ”. Asi věděli, co je pro ně zdravé!

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Dříve se vařívaly obdobné polévky běžně

Tahle vydatná polévka s chlebovou strouhankou a droždím udělá na talíři nečekanou parádu.

Budete mít zájem:  Přírodní antibiotika vám možná rostou na zahrádce

Bezlepková varianta oblíbeného moučníku.

Nebojte se pohanky, pro její blahodárné účinky na naše zdraví rozhodně stojí za to vyzkoušet tento recept. Nabízím i DIA variantu.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Skvělá příloha či hlavní pokrm třeba s koprovou omáčkou.

Nákyp můžete připravit také z vařené rýže, spařeného pšeničného bulguru, ječných krupek i předem vařených luštěnin, nebo kombinací několika druhů. Záleží jen na vaší fantazii.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Bezlepková lahůdka jako bramborák.

Z pohankové lámanky a kořenicí směsi Český bramborák máte chutnou večeři za pár minut.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Originální variace na zdravou pohankovou kaši s ovocem.

V podstatě se jedná o prochlazenou pohankovou kaši se sušeným ovocem, skořicí a přírodním cukrem, doplněnou kysanou smetanou. Recept, který zvládnou i děti.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Zajímavá proměna žemlových knedlíků.

Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Rizoto z pohanky je kouzelnou variací na oblíbený pokrm.

Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Zapečená se směsí bylinek.

Spařenou pohanku snadno zapečete se sýrem, vejci a posekanými bylinkami a vytvoříte tak skvělý pokrm nebo zajímavou přílohu.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Skvělá inspirace z valašska.

Z pohankové kaše uzeného masa a sýra doplněné vejcem a škrobovou moučkou připravené karbanátky lze podávat samostatně třeba se salátem, nebo jako zajímavou přílohu. Také jejich ochucení lze různě upravit.

Netradiční přílohy III – P jako Polenta a Pohanka | Krabičková dieta, Zdravé stravování s.r.o

Pohanka je zdravá příloha i kaše 26.11.2014 V dnešním článku vám představíme další 2 přílohy ze série o netradičních přílohách. Obě spojuje nejen stejné písmeno na jejich začátku, ale hlavně to, že se jedná o chutné a zdravé potraviny.

Pohanka

Pohanka setá je jednoletá, vytrvalá bylina, kterou řadíme mezi tzv. pseudoobilniny. K nám do České republiky se dostala ve 13. století s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka má typickou chuť, která z počátku může zdát nezvyklá. Pohanka ale posiluje imunitu a traduje se, že v zimě prohřívá organismu, proto ji určitě vyzkoušejte!

Pohanka je nutričně bohatá plodina, která neobsahuje lepek, a proto ji lze využít pro bezlepkovou dietu. Obsahuje vyvážené množství bílkovin, tuků a dostatek minerálních látek (draslíku, vápníku, fosforu) a vitaminů B a E. Ve 100 gramech pohanky je asi 72 g sacharidů, 10 g bílkovin a 2 g tuků.

Pohanka je významným zdrojem rutinu, který je důležitý pro zdraví a pružnost našich cév. Rutin je důležitý v těhotenství, a také se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Velmi důležitým vitaminem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem.

 

Kulinární příprava pohanky je snadná. Vaří se 15-20 minut obvykle v 1, 5 až 2 násobku objemu tekutiny (nejčastěji vodě či mléce). Pro zvýraznění chutě se doporučuje pohanku předem opražit na sucho či na tuku. 

V prodejním sortimentu nalezneme celou loupanou pohanku, pohanku lámanku, krupici, mouku, pohankový čaj, vločky, instantní kaše, těstoviny či extrudované křupky. 

Pohanka je zdravá příloha i kaše

x

  • jako příloha (kaše na sladko i na slano, pohankové rizoto)
  • jako polévka nebo k zahuštění polévek a omáček
  • do nádivek, do zapékaných pokrmů, jako quiche
  • do placiček, palačinek, pomazánek

Polenta je další z příloh, která dokáže dobře zasytit a zahnat pocit hladu, ale hlavně si na ní výborně pochutnáte. Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především na jihu Evropy. Setkáte se s ní Chorvatsku, Rumunsku, Moldávii nebo Černé hoře. Nejrozšířenější je ale v Itálii, kde ji najdete na jídelním lístku snad v každé restauraci.

Polenta obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, ale i minerálních látek jako jsou železo, hořčík, mangan, zinek nebo selen. Je také bohatá na vitaminy skupiny B. Je vyrobena z kukuřice, proto je stejně jako pohanka, přirozeně bezlepková.

Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Pro zbavení trpké chuti doporučujeme polentu nejprve spařit, pak vsypat do vařící osolené vody a pořádně míchat.

Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová.

V obchodech naleznete i instantní kukuřičnou polentu, která je hotová již za tři minuty!

Použití

  • příloha k masu, salátu či zelenině
  • kaše se sýrem, zeleninou
  • s nejrůznějšími omáčkami 
  • na sladko s ovocem, kořením a šlehačkou
  • zapečená v troubě jako muffiny nebo nákyp
  • smažená nebo grilovaná jako placky

Připravila Kateřina Vítů

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Zdroje

http://www.receptnazdravi.cz/zdrave-potraviny/polenta-netradicni-priloha/

Paulíčková, I., Pohanka – nejbohatší zdroj rutinu. Výživa a potraviny, 2003/5 (58), s. 151-152.

Ilustrační obrázky 

„Buckwheat“ by Nomadic Lass (Flickr, CC-BY-SA-2.0) „Polenta en train de refroidir (1/3) “ by r.g-s  (Flickr,CC-BY-SA-2.0 ) „buckwheat “ by umstwit  (Flickr, CC-BY-SA-2.0)

Pohanka a hubnutí tvoří nerozlučnou dvojici. Jak pomáhá?

Pseudoobilovina pohanka je pro zdravou výživu velmi důležitá. Obsahuje totiž mnohem víc prospěšných látek než běžné obiloviny. Jak pomáhá pohanka hubnutí?

Už název rostlinky napovídá, že jde o tradiční pokrm starých pohanů. Pochází ze Střední Asie a patří do čeledi rdesnovitých. Nad „obyčejnými“ obilovinami vyniká vyšší nutriční hodnotou. Jde sice o malá semínka, ale s obrovskou hodnotou pro naše zdraví.

Základní složení pohanky (g ve 100 g)

Voda 12,6
Bílkoviny 9,77
Tuk 1,73
Sacharidy 72,4
Vláknina 1,58
Minerální látky 1,72

1. Široké aminokyselinové spektrum

Jelikož má být redukční jídelníček především zdravý, vyvážený a pestrý, je pohanka tou nejlepší alternativou příloh, s nimiž si občas nevíme rady. Když se zaměříme na složení pohanky, musíme ocenit především velmi výhodné složení jednotlivých aminokyselin. Celkem jich obsahuje 18.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

2. Přirozeně bezlepkový zdroj komplexních sacharidů

Je také přirozeně bezlepková, což se při hubnutí hodí. Lepek se totiž ukládá v tucích, nejčastěji v problematické oblasti břicha. Odtud také pojem „moučné břicho“, jemuž se při konzumaci pohankových jídel vyhneme. Pohanka je také ideálním zdrojem polysacharidů v jídelníčku, a jednoduše jí tak můžeme nahradit například rýži nebo těstoviny.

3. Vláknina jako pomocník při hubnutí

Při hubnutí bychom pohanku měli jíst také proto, že obsahuje až 5 % vlákniny, z nichž je až 30 % rozpustných. Vláknina napomáhá udržovat v rovnováze zažívání i hladinu krevních cukrů. Navíc jsme díky ní po jídle rychleji a déle sytí.

4. Pružné a zdravé cévy

Pohanka je jedním z nejvýznamnějších zdrojů rutinu, zvyšujícího pružnost  cév. Pokud máte například problém s křečovými žilami nebo celkově u sebe pozorujete zvýšený výskyt praskání žilek, rozhodně byste měli pohanku zařadit do svého jídelníčku.

TIP: Pohanka je také významnou medonosnou rostlinou. Med z ní obsahuje nejvíce bioflavonoidů, a má jedny z nejsilnějších antioxidačních účinků.

Dále pohanka obsahuje

  • Řadu esenciálních mastných kyselin, nezbytných v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Pomáhají udržovat správnou hladinu hodného cholesterolu a na druhou stranu snižovat hladinu toho špatného o nízké hustotě.
  • Množství vitaminů řady B, dále vitamin C a E.
  • Kvalitní škroby jakožto zásobárnu energie.
  • Bioflavonoidy zvyšující elasticitu cév a redukující krevní tlak.
  • Rostlinné antioxidanty bránící předčasnému stárnutí buněk.
Budete mít zájem:  Alergie Na Kravskou Bílkovinu U Kojence?

Stejně jako ostatní pseudoobiloviny dodává také řadu minerálních látek (hořčík, fosfor, draslík, vápník..

), a to ve větším množství než klasická pšenice a její příbuzní.

Jak využít pohanku od snídaně až po večeři

Pohanka se báječně hodí na přípravu snídaňových kaší. Pokud rádi pečete, nepochybně oceníte i možnost využití pohankové mouky, skvělé do všech bezlepkových moučníků.

TIP: Zkuste třeba báječnou pohankovou kaši s pečenou hruškou.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Co se týče hlavních chodů, pohanka je vyhlášeným základem zdravých karbanátků. Na přípravu nejjednodušší je zařadit ji jako přílohu k masu či zelenině. Již naše babičky milovali jedno z nejzdravějších jídel vůbec – pohankového kubu s houbami.

TIP: Vyzkoušejte zdravou variaci na pohankového kubu s houbami, špenátem a parmazánem.

Pokud chcete zůstat co nejdéle zdraví a k tomu třeba shodit nějaké to kilo, neváhejte a sáhněte po pohance, nutričně bohaté královně „pseudoobilovin“.

Pohanka: základní recepty a k nim rada, jak jí přijít na chuť

Zajímá vás pohanka jakožto novodobá zdravá surovina? Chtěli byste nějaké recepty? Pak dobře poslouchejte, pár jich tu mám.

Ale pojďme si to říct pěkně od začátku. Zatímco v minulosti patřila pohanka za plodinu chudých lidí, za rostlinu odolávající drsnějšímu klimatu hornatého Valašska, dnes patří k moderní součásti zdravého talíře a její výživné přednosti vyzdvihuje kdejaká učebnice zdravého stravování.

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Zbývá vyřešit jediné: Jak to udělat, aby to, co je zdravé, bylo zároveň chutné?

Kupte si správnou pohanku

Možná si teď pro sebe mumláte pod vousy (dámy pochopitelně nikoli pod vousy, nýbrž pod depilované chloupky), tak abych to neslyšela, že jste už pohanku ochutnali a že se k ní nejspíš vracet nehodláte. Že byla dost divná, chuťově poměrně agresivní a měla hodně nepříjemnou pachuť.

Než se k pohance obrátíte zády docela, měli byste vědět, že za váš špatný zážitek nejspíš může nevhodná vstupní surovina. Tedy špatná pohanka. Čím to?

Pohanka má pevné slupky, je poměrně obtížné z nich krupky vyloupat. Průmyslově se na to jde dvěma hlavními způsoby: mechanicky nebo pomocí vysokého tepla.

Mechanický způsob je mnohem šetrnější, taková pohanka pochází například z tuzemského mlýnu Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Při loupání vysokým teplem se nejen ničí některé cenné látky v pohance, ale navíc se mění chuť i vůně této suroviny.

Právě vysoké teplo může za podivnou pachuť a divoké zážitky na talíři. Takovou pohanku však naštěstí snadno poznáte. Když si k ní přivoníte, ucítíte kouř či oheň.

Mechanicky loupaná pohanka má spíš zelenou či khaki barvu, zatímco tepelně loupaná pohanka je mnohem víc hnědá.

Dovozová pohanka většinou prochází vysokým teplem při loupání. Při nákupu tedy sledujte nejen barvu pohankových krupek, ale taky zemi původu, je to opravdu důležité. Pokud jste si toho doposud nevšímali, tepelně loupaná pohanka může být důvodem, že vám na talíři vůbec nechutnala, i když jste se hodně přemáhali.

Takže raději ještě jednou: Každé vaření začíná nákupem a u pohanky to platí s třemi vykřičníky a podtrženo podle pravítka.

Základní recept na vaření pohanky

Pokud začnete na pohanku nahlížet jako na rýži, značně vám to pomůže objevit její mnohostranné kuchyňské využití. Celou, loupanou pohanku (označovanou jako kroupy) nejvíc upotřebíte jako přílohu, v takovém případě se pohanka zvolna dusí s vodou v poměru 1:2.

Pokud bych to měla převést na konkrétní váhy a míry, na 100 g pohanky (což je asi půl hrnku) budete potřebovat 250 ml vody (tedy hrnek). To jsou poměry, které se docela dobře pamatují. Tady je přesný postup.

Dušená pohanka

Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte vroucí vodou. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut.

Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15-20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.

Další možnosti dušení

Popsaný způsob dušení ale není jediný. Můžete čarovat s časem a šetrností přípravy. Jedno krajní řešení je zalít pohanku vroucí vodou a nechat 4 hodiny nebo přes noc nabobtnat. Druhé krajní řešení je vařit ji kolem 15 minut, za tu dobu bezpečně změkne.

Dá se jít od jednoho extrému k druhému. Mezi těmito krajnostmi se nachází celá škála možností, které využívají pravidlo, že čím méně se pohanka vaří, tím déle musí čekat v teple. Já jsem se zastavila u poměru 5 minut varu plus 20 minut odpočinku pod pokličkou.

Jak dušenou pohanku použít

Měkkou pohanku můžete pár dní uchovávat v lednici a používat podle potřeby. Občas propašovat jako vložku do polévky, někdy přidat do náplně zapékané zeleniny, jindy ji můžete přiznat jako prvoplánovou přílohu k masu a zelenině a taky se z ní dají dělat karbanátky.

Na konci článku najdete tři velmi jednoduché recepty, které na dušené pohance staví. Teď se ale ještě musím zmínit o dalších zajímavých surovinách z pohanky.

Další podoby pohanky

Když se podíváte, v jakých úpravách a v jakém stupni mletí se pohanka prodává, otevřou se vám v kuchyni další možnosti. Pohankovými kroupami, o kterých jsem se už zmínila, to teprve začíná.

Seženete i lámanku, kterou oceníte především do náplní a nádivek a která se nemusí vařit tak dlouho.

Pravděpodobně natrefíte i na pohankovou mouku. Tu použijte na tradiční francouzské pohankové palačinky, nazývané galettes, plněné nejrůznějšími slanými náplněmi včetně šunky, sýra, sázeného vejce, špenátu nebo kysaného zelí. Skvělé jsou i pohankové vafle.

Zábavu zažijete i s pohankovými těstovinami, ty se nebojte zaměnit za běžné pšeničné především v zeleninových salátech. Italové dovedli k dokonalosti použití pohankových těstovinových flíčků, smíchaných s bramborami a kapustou, dochucených sýrem a šalvějí. Tenhle skvost se jmenuje pasta pizzoccheri a rozhodně stojí za pozornost, pokud ho někdy potkáte.

A konečně můžete využít pohankové slupky třeba na čaj.

Moje dnešní recepty se drží pěkně při zemi, podobně jako valašská strava. Kombinují tradiční chutě, které k pohance odjakživa patří: cibuli s česnekem, majoránku, vůni uzeného masa, brynzu, kysané zelí a brambory.

Nechte si chutnat a nebojte se do komentářů přidat vaše další pohankové skvosty, které jsem v článku nezmínila.
 
 

Pohanka je zdravá příloha i kaše
 

Pohanka je zdravá příloha i kaše – Vitalia.cz

Pohanka patří do kategorie takzvaných pseudoobilovin. To znamená, že není řazena mezi obiloviny, jako je pšenice či žito, ale liší se od nich (mimo jiné) některými svými výživovými vlastnostmi.

V jídelníčku má však podobnou funkci jako obiloviny, můžete ji proto použít jako klasickou přílohu, zavářku do polévek, přidat do pečiva, plněných paprik a karbanátků, anebo ji namlít jako mouku. Množství pohanky bude pak stejné jako množství obilovin, které byste jinak použili.

Budete mít zájem:  Zanet Trojklanný Nerv Lecba?

Pohanka dodá více vlákniny než celozrnné obiloviny

Pohanka je cenným zdrojem vlákniny, které obsahuje až 12 %, což je ještě více, než nám dodají celozrnné obiloviny. A vlákniny jako národ konzumujeme o dost méně, než bychom měli, takže určitě stojí za to zařadit více potravin, které ji ve větší míře obsahují. Možná nevíte, že vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček.

Vláknina pomáhá v prevenci srdečně-cévních onemocnění, vysokého cholesterolu v krvi i diabetu 2. typu a jeho komplikací, má schopnost upravit zažívání, podporuje růst důležité střevní mikroflóry. Mimo jiné má významnou sytící funkci, takže se skvěle hodí i do redukce, protože potravin bohatých na vlákninu nám stačí méně než potravin vyrobených například z bílé mouky.

Obsahuje cenný přírodní antioxidant

Pohanka obsahuje rutin, cenný antioxidant, který posiluje krevní kapiláry a může pomoci při potížích s hemoroidy. U srdečně-cévních onemocnění ještě zůstaneme, protože rutin může zabraňovat tvorbě sraženin a snižovat tak riziko infarktu, embolie či mozkové mrtvice.

TIP: 7 receptur z pohanky. Svědčí cévám, krvetvorbě i střevům

Dále existuje evidence o schopnosti rutinu snižovat LDL cholesterol, jehož zvýšená hladina je jedním z civilizačních onemocnění, takže spolu s vlákninou tvoří mocnou dvojici.

Pohanka je bezlepková

Pohanka je vhodná i pro celiaky a alergiky na lepek, protože neobsahuje lepek. Lze ji využít v klasické pevné formě nebo namletou jako mouku. Z bezlepkových mouk je pohanková mouka jedna z nejvhodnějších, protože na rozdíl od mouky kukuřičné a rýžové obsahuje výrazně vyšší množství vlákniny, vitaminů i minerálních látek.

Použití pohankové mouky

Pro někoho nevýhodou může být, že má typickou výraznou chuť, takže pokud na pohanku nejste zvyklí, zkombinujte ji s dalšími druhy mouky. A pokud si ji na první pokus neoblíbíte, zkuste s ní třeba zahustit polévku nebo omáčku, tam se její chuť ztratí a vaše jídlo bude o poznání zdravější.

Pohanková mouka se též přidává do těsta při přípravě blin, což jsou ruské lívance servírované například s rybami, kaviárem a zakysanou smetanou.

Také je součástí asijských soba nudlí, které jsou z tohoto důvodu vhodnější a na vlákninu bohatší náhradou za pšeničné či rýžové nudle. Pokud soba nudle ještě neznáte, můžete je vyzkoušet třeba v kombinaci s kořenovou zeleninou a tofu.

Nudle stačí vařit 3–5 minut, takže jsou hotové opravdu rychle. Kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky osmahněte na řepkovém oleji, přidejte tofu, osolte a přidejte oblíbené bylinky.

Na ochucení můžete použít třeba rybí omáčku, sójovou omáčku nebo lahůdkové droždí, které dodá bezmasým pokrmům plnou chuť.

Pro bezmasou kuchyni se pohanka zvláště hodí, protože obsahuje oproti obilovinám více bílkovin, a především více aminokyseliny lysin, která je limitující ve veganské výživě.

Ruská kuchyně pohanku miluje

A pro kterou kuchyni je pohanka nejtypičtější? Jednoznačně pro ruskou, ve které tvoří až 20 % celkové spotřeby cereálií. Nejčastěji se konzumuje jako tzv. „kaša“, a to na dva nejčastější způsoby.

Prvním z nich je pohanka uvařená ve vodě. Do té se přidá olej, nasekané bylinky, orestovaná cibulka s houbami a případně výpek z masa či vejce. Takto se jí samotná, anebo jako příloha. Pokud ji budete jíst samotnou, nezapomeňte na dostatek bílkovin a nakrájejte do ní vejce nebo dvě.

Druhým způsobem je pohanka uvařená v mléce, která má stejné využití jako ovesná kaše. Můžete si do ní přidat ovoce, oříšky a semínka a zdravá snídaně je na světě.

Existuje mnoho způsobů, jak zařadit pohanku do svého jídelníčku, protože se skutečně hodí všude tam, kam známější druhy obilovin. Nebojte se proto experimentovat a přidejte pohanku do vývaru, do zeleninového salátu nebo si z ní připravte chutnou a zdravou snídani. To vše jsou způsoby, jak docílit vyššího příjmu vlákniny a také dalších cenných látek, které nám pohanka dodává.

Pohanka má zkrátka všestranné využití v kuchyni, a navíc je to bylinka nenáročná na pěstování.

Jak připravit pohanku, aby byla zdravá i chutná?

09. 02. 2017 | Doba čtení 4 minuty

Zpevní cévy, podpoří imunitu, dodá tělu mnoho prospěšných látek, neobsahuje lepek – je to zkrátka poklad. Ale jen pokud si vyberete pohanku loupanou za studena a připravíte ji šetrně.

Ve vacích na hřbetech koní kočovných Tatarů k nám přicestovala před mnoha sty lety. Plody tvrdší než obilí bylo třeba mlít ve zvláštních mlýnech, ale ani to naše předky neodradilo a pohanku si velmi oblíbili.

Je totiž snadno stravitelná a plná prospěšných živin. Z pohankové mouky pekli tmavý hutný chléb, z pohankových krup vařili výživné kaše a pekli placky. Pohance se dařilo i v podhorských oblastech, kde pšenka dobře nerostla.

Dnes se na náš jídelníček vrací, a pokud si ji občas uvaříme, naše tělo nám poděkuje.

Pohanka si rozumí s houbami Zdroj: Shutterstock.com / teleginatania

Blahodárný rutin a další účinky na zdraví

Pohanka je výjimečná vysokým obsahem flavonoidu rutinu.

  • Tato látka je známa schopností zpevňovat cévy, díky čemuž pomáhá při praskání drobných žilek, při křečových žilách i hemoroidech.
  • Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje obranyschopnost.

Nejvíce rutinu obsahují rozvíjející se květy a v téže době i listy, ale dostatek ho najdete i v plodech. Nejlépe rutin působí v kombinaci s vitaminem C, proto je k pohance dobré přidávat i čerstvé ovoce a zeleninu. Rutin je obsažen i v pohankovém medu.

Dále plody pohanky obsahují škroby, které mají nízký glykemický index a proto nasytí na dlouhou dobu, lehce stravitelné bílkoviny, prospěšné mastné nenasycené kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B a E a také významné množství minerálních látek a stopových prvků, jako jsou vápník, fosfor, draslík, železo, mangan či zinek.

Lívanečky z pohankové mouky jsou zdravé, chutné a bezlepkové Zdroj: Shutetrstock.com / id-art

Pohanka neobsahuje lepek, proto si palačinky či lívance z pohankové mouky můžete dopřát i v rámci bezlepkové diety. Při pečení pro nedietáře je však výhodné přidat i mouku pšeničnou nebo žitnou, aby pečivo či koláče nebyly příliš hutné.

Pohanka v kuchyni

Světlá pohanka je loupaná mechanicky, tmavohnědá tepelně Zdroj: Shutterstock.com / Diana Taliun
Pokud chcete v pohance zachovat co nejvíce cenných látek, po opláchnutí ji nevaříte, ale pouze zalijte vroucí vodou (na 1 díl pohanky přijde 1,5 až 2 díly vody – podle toho, jak měkká vám vyhovuje) a nechejte ji půl hodiny pod pokličkou nebo utěrkou.

Tento způsob přípravy je ideální pro pohanku, která je loupaná mechanicky, bez použití vysokých teplot. Poznáte ji podle světlé barvy, zatímco kroupy, ze kterých byly slupky odstraněny při vysokých teplotách, jsou tmavé. Pohanku lze i povařit a pak nechat odstát.

Pokud ji předtím na lžíci oleje nebo sádla velmi krátce opražíte, získá příjemnou oříškovou příchuť.

Vařená či spařená pohanka je dobrou přílohou (například s osmahnutou cibulkou, česnekem, kořením či houbami, které překryjí její ne každému příjemné aroma), lze jí zahustit polévky, přidat ji do karbanátků… Zakoupit lze i pohankovou mouku či vločky pro snadnou přípravu kaší.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector