Po kolika pivech se tloustne… a další otázky pro odbornice na hubnutí

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše. Jednou z hlavních příčin obezity je… PŠENICE.

Nebylo by tomu tak, kdybychom zůstali u historicky původních druhů (jednozrnka, dvouzrnka). Dnešní pšenice je už ale o něčem úplně jiném. Bohužel. Je produktem křížení prováděným za účelem vysokých výnosů a také lepší odolnosti proti vnějším podmínkám a chorobám.

To, čemu dnes říkáme pšenice, by bez lidských zásahů dlouho nepřežilo. Bez dusičnanových hnojiv a pesticidů by to nešlo. Ano, dnešní pšenice nám více škodí, než prospívá. V tomto článku si o tom povíme více.

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíPšenice, lepek a s ním spojené problémy, to je téma! Chystám se na něj už déle, jelikož mně osobně vyřazení pšenice nastartovalo život na jiný level. Navíc jsem právě dočetla knihu „Život bez pšenice“ (v originále Wheat belly, vydáno 2011) amerického kardiologa Williama Davise. Davis pomáhá lidem nejen k prevenci, ale k úplnému odstranění srdečních chorob. A, jak se tvrdí na přebalu knihy, v jeho spíži nenajdete žádné buchty ani koblihy. V mé spíži a ledničce je také nenajdete, alespoň ne ty klasické, moučné.

Pšeničné břicho

Dříve bylo veliké břicho symbolem vysokého postavení, bohatství a úspěchu. Dneska může mít veliké břicho každý. Davis nazývá takové břicho břichem pšeničným.

Na svědomí ho má totiž přebytek sacharidů v naší stravě, a mezi těmito sacharidy hraje prim právě pšenice. Pro někoho asi dosti nečekané.

Vždyť přeci „celozrnný chléb je základem zdravé stravy“, se všude píše a říká… a v tom je právě ten problém.

Propagace nízkotučné stravy a tím pádem větší konzumace obilí přinesla obrovské zisky potravinářskému průmyslu. Zatímco naše zdraví úpí. Další, kdo si mastí posléze kapsu, jsou farmaceutické firmy. Masově totiž narůstá obezita, což vede k potřebě léčení cukrovky, srdečních chorob a dalších zdravotních důsledků obezity. A kruh se uzavírá.

Snad asi každý „někde“ slyšel nebo četl radu: Jezte celozrnné pečivo a konzumujte nízkotučné výrobky… Věřili byste, že tyto rady škodí Vašemu zdraví, ale co víc, budete-li se jimi systematicky řídit, mohou Vás přímo ohrožovat na životě? Ne, není to nadsázka.

Máte pneumatiku na břiše? Máte problém.

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíPřebytečný tuk na břiše je mnohem nebezpečnější než tuk v oblasti hýždí a na nohách. Tento útrobní tuk totiž vykazuje zánětlivé signály a způsobuje zdravotní problémy.

Právě pšenice obsažená v jídle způsobuje nejčastěji nárůst břicha. Je to tím, že sacharid pšenice (konkrétně amylopektin A) se velice ochotně mění (metabolizuje) na jednoduchý cukr a ten se pak pohybuje ve zvýšené míře v krvi.

Vysoká hladina cukru v krvi zapříčiní vyplavení velkého množství inzulínu do krve. Všechno toto je fyziologické, dokud toho není moc. A těch sacharidů bývá moc. Tělo začíná být postupně necitlivé vůči inzulínu (inzulínová rezistence), což vede k cukrovce II. typu.

Stav předcházející cukrovce se nazývá prediabetes a trpí jím (aniž by o tom všichni věděli) přibližně třetina dospělých lidí!

„Dříve byla cukrovka doménou privilegovaných, kteří nemuseli kvůli potravě lovit, obdělávat půdu nebo si jídlo sami chystat.“

Tloustnutí je nákladné pro všechny. Peníze použité na léčbu nemocí spojených s obezitou by mohly místo toho jít na léčení genetických poruch nebo třeba popálenin. Tloustnutí je ve většině případů zbytečné a dá se mu jednoduše předcházet!

Rozsáhlé zdravotní problémy spojené s konzumací pšenice

Problém dnešní (hybridní, zkřížené) pšenice je ten, že má jiné složení bílkovin než pšenice původní. Obsahuje více lepkových bílkovin, které:

  1. více provokují vznik celiakie (nesnášenlivosti lepku)
  2. více zvyšují krevní cukr.

Ze staré pšenice byste koblihu neupekli. Dnešní pšenice „jde na lopatu“ technologům (dobře se zpracovává), ovšem za cenu poškozování našeho zdraví.

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíNárůst celiakie v populaci jde ruku v ruce s nárůstem diabetu, autoimunitních chorob (Crohnova choroba, roztroušená skleróza), alergií. Celiaků je údajně mnohem více, než je jich diagnostikováno, tzn., že o své nemoci mnoho z nich neví (až 90% případů!!). Zajímavou informací je, že s celiakií jsou spojovány různé dermatititdy (kožní problémy), astma, lupus, revmatoidní artritida, chudokrevnost, nedostatky vitamínů a minerálních látek a další. Nabízí se tedy otázka:

Co všechno by se dalo vyřešit, vyloučením lepku ze stravy?

Máte-li totiž některou z uvedených „chorob“, co když jste „skrytí“ celiaci nebo jste přinejmenším citliví na lepek? Doporučuju každému zkusit vyloučit lepek (přinejmenším ten pšeničný) na čtyři týdny. A pak se uvidí. Mnoha lidem se výrazně uleví, většina zhubne, přestane být nafouklá…

Jen pro pořádek, lepek je obsažen kromě pšenice takév žitu a ječmenu. Někomu může dělat problém i bílkovina avenin, obsažená v ovsu.  Pšeničný lepek je nejagresivnější.

„Zařazením obilí do našich jídelníčků stoupl výskyt infekčních onemocnění a kostních chorob (osteoporóza), dětských nemocí a diabetu.“

Pšenice a nemoci srdce

Nebudu Vás zatěžovat detaily. Takže stručně. Nemoci srdce nejsou jen dílem tzv. vysokého cholesterolu, jsou způsobovány oxidací, glykací, záněty, malými LDL částicemi… a toto vše je aktivováno (hlavně pšeničnými) sacharidy!

Příčinou srdečních onemocnění jsou hlavně malé částice LDL (lipoproteiny). Existují i velké částice LDL, které jsou bez problému zachytávány játry.

Malé LDL částice se zdržují déle v krevním řečišti a ulpívají více na vnitřním povrchu cév (tvorba aterosklerotického plátu).

Jednoduše řečeno, čím více máme sacharidů ve stravě (a to hlavně z pšenice), tím více je v těle tvořeno škodlivých LDL malých částic.

„Farmaceutický průmysl přišel na to, že je výhodné a hlavně výnosné označovat tento jev jako vysoký cholesterol, který se lidem vysvětluje mnohem snáze. Přitom cholesterol jako takový má s aterosklerózou málo společného!“

Na aterosklerózu (zúžení tepen) má tedy výrazný vliv strava. Správné tuky ze stravy nemají vliv na ucpávání tepen! Naopak špatné tuky (ztužené tuky, rostlinné oleje s převahou omega-6, jako je třeba slunečnicový olej, ale i margaríny) podporují vznik aterosklerózy, protože působí na cévy zánětlivě.

Co tedy škodí našim cévám? Poničené rostlinné tuky (sladkosti, fast food), pšenice, mnoho jakýchkoliv sacharidů, průmyslově zpracované maso (párky, salámy a další uzeniny).

Nízkotučná dieta, kde samozřejmě dominují sacharidy (někde tu energii nahnat musíte), vede ke zvýšení škodlivých LDL částic a má tedy špatný vliv na naše cévy!

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíŘešení? Nahraďte obilniny a jednoduché cukry zvýšeným příjmem zeleniny a správnými tuky. Pšenici (v té dnešní podobě) nejezte nejlépe vůbec.

„Jezte opravdové jídlo, ne průmyslově zpracované, herbicidy ošetřené, geneticky modifikované instantní produkty, plné kukuřičného sirupu, prodávané v křiklavých obalech s kreslenými postavičkami.“

Takže hlavně zeleninu, zeleninu a zeleninu, pak vejce, ryby a maso z volných chovů (jíte-li ho), ořechy, semena, avokádo, kokos, olivy, ovoce, případně malé množství luštěnin. Kousek hořké čokolády.

Nastavte si celoživotní imunitu vůči reklamám na nezdravé potraviny (což jsou veškeré reklamy na potraviny).

Pšenice a psychika – závislost, absťák, mámení

Konzumací pšenice se můžete dostat do začarovaného kruhu. Funguje totiž jako chuťový stimulant – chcete stále více!

Budete mít zájem:  Ženy s poruchou srážlivosti by neměly brát antikoncepci

Pšenice má do určité míry nadvládu nad naší psychikou. Při trávení vznikají morfinům podobné sloučeniny a po konzumaci tak dochází k mírné euforii.

Důkaz místo slibů

Abych udržela Vaši pozornost, dáme si pár konkrétních obrázků. Jsem na nich JÁ. I když si myslím, že není potřeba komentáře, krátký si neodpustím ????

Já s pšenicí. Všimněte si pšeničného obličeje. Mimo jiné.

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíPo kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutí

Já bez pšenice. Mírná euforie na druhém obrázku není způsobena pšenicí, ale sluníčkem a pohybem na čerstvém vzduchu ???? Zajímavé také je, že se na všech obrázcích směju. Porovnejte s předchozími obrázky.

 Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutíPo kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutí

Vyloučit pšenici nestačí

Problém je, že se přejídáme sacharidy už od rána. Začínáme ráno cereáliemi, kukuřičnými lupínky, různými „zdravými“ křupavými kuličkami, „zdravým“ celozrnným pečivem… Není řešením vyměnit pšenici za podobné, rychle vstřebatelné sacharidy, jako je např.

kukuřičný škrob. Řešením je nahradit obiloviny téměř zcela zeleninou a malým množstvím ovoce. V malém množství pak můžeme zařadit také rýži, brambory, jáhly, quinou, pohanku. V ještě menší míře pak žito a oves (nejste-li ovšem celiak!).

K tomu přidejte zdravé tuky.

V druhém díle článku se podíváme na praktickou stránku věci, jak postupovat při vyloučení pšenice.

Rádi byste konečně změnili Váš životní styl nebo figuru a potřebujete pomocnou ruku?Neváhejte a kontaktujte mě. Jak píše Davis v knize Život bez pšenice: Připravte se na to, že budete zdraví!

Čtěte také: Po čem nejen tloustneme, ale jsme po tom i dementní

Nealkoholická piva: Mají opravdu méně kalorií?

Zapomeňte, prosím pěkně, na jabčáky cidery a ty limonádičky s minimem piva, ale o to větší příchutí limetky, bezinky apod.

Nealkoholické pivo je pivo bez alkoholu, které však má jinak chuťové vlastnosti skutečného piva, ne limonády.

Jistě je znáte z reklam – vysmátí a mladí kamarádi na kolech si dají zastávku někde v krásné krajině a šup, už do sebe hážou nealko Birell, případně Sládkovu limonádu. Přitom českých nealkoholických piv je pěkná řádka.

Podle serveru Atlas piv mezi ta nejoblíbenější však kupodivu nepatří piva z reklam. Žebříčku vévodí Renegát od Regenta, nealkoholický Ferdinand z Benešova, Rebel z Havlíčkova Brodu.

Teprve za nimi jsou Bernard s čistou hlavou a ony reklamní nápoje.

Nic to však nesvědčí o skutečném prodeji, daném produkcí toho kterého pivovaru. Tam se pak není co divit, že nejprodávanějším nealkoholickým pivem je Birell, protože je skutečně všude, na každém rohu, benzínce, ve stánku s občerstvením, u bufetů na cyklostezkách. Takže vskutku nepřekvapí skutečnost, že v roce 2009 byl podíl plzeňsko-nošovického Birellu na českém trhu 60 %!

Je zřejmé, že ostatní pivovary pak již jen paběrkují.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se vyrobilo v roce 2009 pětkrát více nealkoholického piva, než v roce 2000. Za celý uvedený rok pivovary uvařily a nabídly zhruba 540 až 600 000 hektolitrů tohoto nápoje.

Historie nealkoholických piv

Podle platné definice se za nealkoholické pivo pokládá kvašený nápoj z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu.

Každý stát má jinou legislativu, někde nesmí být v tomto nápoji ani procento alkoholu, jinde je možný podíl 0,5 %.

Podle české legislativy, která nás zajímá, se za nealkoholická piva mohou označovat sladové nápoje s obsahem alkoholu maximálně do půl procenta.

Z především ekonomických důvodů začaly první pokusy o výrobu nealkoholického piva po skončení 2. světové války, hlavně  v Německu a částečně ve Švýcarsku. V našich zemích má nealkoholické pivo tradici již 42 let, protože přesně v roce 1975 vznikl první tento nápoj.

  • Jmenoval se Pito a mnozí z nás si jej dobře pamatují. Ostatně po letech se v roce 2012 opět objevila tato značka na trhu – vyrábí ji tentokrát českobudějovický pivovar Samson pro nadnárodní skupinu Anheuser-Busch InBev. Jeho moderní podoba je však oblíbená jen u poloviny uživatelů.

Pito v 70. letech minulého století vyrábělo několik pivovarů. V roce 1975 se vyrobily tři tisíce hektolitrů, o pět let později již čtrnáctkrát více. Z té doby, protože Pito se vyrábělo především v mosteckém pivovaru, vznikla i jeho poněkud hanlivější přezdívka.

Název Pito je totiž zkratkou slov PIvo a auTO. Nu, a ke zvýrazněným písmenům si nyní sami přidejte ještě název města, kde se Pito vyrábělo – Most.

Jak se nealkoholické pivo vyrábí?

V historických počátcích se samozřejmě vědci snažili nejprve z hotového piva odloučit alkohol pomocí vakuové destilace. Nejčastějším způsobem výroby nealkoholických piv v České republice je však dnes metoda řízeného kvašení, tedy přerušení procesu kvašení už v rané fázi, takže při něm vznikne jen zanedbatelné množství alkoholu.

  • Celkově dnes fungují celosvětově tři možnosti vaření nealkoholického piva. Onen nejstarší, odstraňující alkohol z běžného piva, kdy se alkohol z klasického piva odebírá například destilací, osmózou, dialýzou, extrakcí fluidním oxidem uhličitým či frakční krystalizací.

Pivo tak sice neztratí žádné užitečné látky, jaké nabízí alkoholické pivo (a že jich je!), ale přece jen, když něco projde chemickým či fyzikálním procesem, může to ovlivnit výslednou chuť. Navíc tato metoda je finančně náročná.

Druhou možností je ona nejčastěji používaná v České republice. Kvašení probíhá při nízkých teplotách, případně se pivo smíchá s nezkvašenou sladinou či mladinou. Případně je možné smíchat dvě mladá piva různých koncentrací. Tato možnost je finančně výhodná, ale v pivu může být cítit více sladu a mladiny.

A poslední možností je použití speciálních kvasinek, kdy se nealko pivo připravuje stejně jako alkoholické pivo, ale tyto kvasinky reagují na alkohol tak, že samovolně ukončí kvašení. Chuť je hodně blízká klasickému pivu, ale samozřejmě podobné kvasinky hned tak lehce neseženete. Ale třeba právě Birell tuto metodu používá.

  • V zahraničí, především v Bavorsku, se vyrábějí i nealkoholická piva v nefiltrovaní verzi, která u nás žádný pivovar nevaří. A podobné je to i s nealkoholickými svrchně kvašenými pšeničnými pivy.

Kalorické hodnoty nealko piv

Nás samozřejmě nejvíce zajímá, jak jsou na tom nealkoholická piva z pohledu nutričního. V roce 2009 provedl Výzkumný ústav potravinářský Praha analýzu nejprodávanějšího piva Birell v rámci zkoumání hladiny lepku.

Pokud jde o lepek, prošel Birell v pohodě a je vhodný pro bezlepkovou dietu. Z dalších zaznamenaných hodnot zjistíme, že v jednom litru Birellu je 40 g cukru, 2,3 g bílkovin, 75 – 120 mg betaglukanů, 120 – 170 mg pentosanů, 20 – 30 mg sodíku… inu a konečně i energetický obsah.

Takže velké odhalení – Birell má 89 kJ na 100 ml, tedy 445 kJ na půl litru. (Stránky plzeňského pivovaru pak oficiálně uvádějí 435 kJ na 0,5 l.). Když to srovnáme s průměrnou hodnotou světlé desítky (piva), která činí cca 700 – 770 kJ na půl litru, „ušetříme“ pitím nealkoholického piva oproti desítce zhruba 250 – 300 kJ na půllitru.

Budete mít zájem:  Je vhodné se protahovat před cvičením nebo po něm?

Jestli je to moc, nebo málo, to nechám na vašem rozhodnutí. Pro srovnání – jedenáctka piva má cca 800 – 850 kJ, dvanáctka 900 – 950 kJ. (A pomerančový džus nabízí v půl litru 800 – 1100 kJ včetně 55 gramů sacharidů, sladká limonáda kolem 900 kJ).

Je to tedy jasné: čím více alkoholu v pivu, tím více cukru, a tím větší energetická hodnota. Avšak i tak je procento alkoholu v pivu natolik malé, že můžeme alkoholické světlé pivo označit za nápoj s celkem nízkou kalorickou hodnotou.

Nutriční terapeut Petr Havlíček se kdysi k pití nealkoholického piva vyjádřil v tom smyslu, že jde spíše o nápoj regenerační, vhodný po lehčím tréninku, a to díky výše zmíněnému obsahu dobře využitelných sacharidů, ochranných látek flavonoidů, draslíku, hořčíku a sodíku.

Jiné je to pak u tmavých piv, která obsahují karamelizovaný slad a tím pádem více cukrů a více kalorií. A samozřejmě je tomu jinak u nealkoholických piv, ochucených čímkoliv – protože každé ochucení znamená další cukr navíc a často nijak zdravé látky.

A ještě odpověď na otázku, jak nás půl procenta alkoholu v nealko pivu ovlivní a zda třeba můžeme sednout za volant. Proběhlo několik pokusů na toto téma, při jednom se např. vypilo během 60 minut pět nealkoholických piv (pět půllitrů). Podle následných zaznamenaných dechových zkoušek se potvrdilo, že ani vypití pěti nealkoholických piv za hodinu se nijak neprojeví.

P.S. V létě 2016 Češi vypili o 43 procent více nealko piva, než ve stejném období roku 2015. Uvidíme, jak dopadnou výsledky letos…

Aplikace Kalorické tabulky.cz – mrkněte se, kolik má vaše oblíbené pivo!

Tip redakce

Pořiďte si balení nealkoholických piv přes Cashback Plná Peněženka v široké nabídce obchodu Světpiva.cz a ušetřete 9 % z nákupu.

Zuzana Klingrová: Jóga a dech aneb naučte se správně dýchat

Po kolika pivech se tloustne... a další otázky pro odbornice na hubnutí

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

4.9.2017 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Co pít při shazování kil

Častým chytákem jsou například nápisy typu: stoprocentní džus bez cukru. Výrobce tím chce říct, že džus nedoslazoval řepným cukrem. Džus však obsahuje cukr z ovoce a někdy ho obsahuje opravdu hodně. Může v něm pak být víc energie, než-li je třeba v klasické Coca Cole, Pepsi Cole nebo dalších kolových nápojích, o kterých je chronicky známé, že mají dost kalorií.

Podle programu e-kalkulkačka (najdete ho na www.flora.cz ) mívají kolové nápoje zhruba 1600 – 1900 kJ na litr. Stoprocentní džusy bez cukru však mohou obsahovat 2000-2500 kJ na litr, i když na rozdíl od kolových nápojů obsahují alespoň vitamíny.

Abychom ta čísla chápali správně, připomínám: příjem 8 – 10 000 kJ denně nám obvykle umožní držet si stálou váhu, omezit ho na 6 -7 000 kJ musí většina z nás na nějakou dobu po shození kil.

Pokud chceme hubnout, musíme ho snížit na 6000 kJ a někteří dokonce na 4000 kJ. Jíst méně, to představuje zdravotní riziko. Je to možné jen pod dozorem lékaře.

Jinak riskujeme nedostatek některých základních živin.

Že není džus jako džus, o tom svědčí ty, které mají pouze 600 – 700 kJ na litr, mošty s 900 kJ nebo light verze nápojů s umělými sladidly, které nemají téměř žádné kalorie. Klasickým příkladem jsou Coca Cola a Pepsi Cola light nebo jiné light verze hodně slazených nápojů.

Mezi málo známými nápoji s vydatnou náloží kalorií najdete na e-kalkulačce fantu (různé druhy mají 1700-2200 kJ na litr), 7 UP-Seven (1900), Top Topic (1850) nebo tonic (1700). Ale také dost sladké cappy (kolem 1800 kcal) nebo kubíka (1700-2200).

Podobné je to i s energetickou hodnotou klasických limonád, obvykle hodně slazených. Většinou se blíží ke 2000 kJ na litr.

Stejně jsou na tom i ledové čaje a některé běžné džusy, zejména ty s banánem. Pro srovnání, 150 g smaženého vepřového řízku z prorostlé kýty má kolem 2000 kJ.

Je sice pravda, že řada z těchto nápojů se neprodává v litrovém balení, ale po menším množství (dvě tři deci). Přesto je dobré vědět, že patří k nápojům, které mají vysoký obsah kalorií.

  Při hubnutí je proto ideální pít neslazené balené vody. O těch s bublinkami si někteří odborníci myslí, že nás mohou nadýmat a také to, že dřív uhasí naši žízeň, a my budeme pít méně, než bychom měli.

Jiní považují tyto názory za přehnané.

Specialisté se naopak shodují, že minerálky s vysokým obsahem sodíku (Poděbradka, Hanácká aj.) zvyšují riziko hypertenze a pomáhají v těle zadržovat vodu, tedy ztěžují hubnutí.

Bývají však vhodné ve vedrech a po sportování, při kterém jsme se hodně potili.  Špatné nejsou při hubnutí ani ovocné a bylinné čaje.

Ochucené balené vody mívají mezi 650 kj a 900 kJ na litr, což není mnoho, ale také ne úplně málo.

„Praktickým řešením může být to, když si džus, slazenou minerálku nebo víno hodně rozředíme neslazenou balenou vodou,“ navrhuje Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

„To je důležité i kvůli tomu, že hodně sladké nápoje rádi pijeme pořádně vychlazené. Pak ale necítíme, jak extrémně sladké jsou. Naši žízeň nezmírní, spíš zvýší. Klasickým případem jsou kolové nápoje.

Zbytečně jich pak vypijeme příliš mnoho.“

To, že po alkoholu nebudeme zrovna hubnout, většina lidí tuší. Ovšem spousta z nich si už nedokáže uvědomit, jakou silnou kalorickou municí jsou pro nás například destiláty a zejména sladké likéry nebo alkohol podobného charakteru.

Ale vezměme různé druhy alkoholu popořadě. Litr dia piva má 1150 kJ, pivo světlé 10° 1300, pivo světlé 12° 1400 a pivo 10° tmavé dokonce 2100. To je zajímavý údaj. Černé pivo pijou rády ženy.

Pokud chtějí hubnout, měly by ho vynechat nebo aspoň vyměnit za světlé, které má skoro polovinu kilojoulů.

Suché bílé a červené víno mívají 2260-2750 kJ na litr, bílé sladké 4000, šumivá vína od 3200 do 4500, vermuth suchý a sladký 5000-6400.

Z hlediska kalorií je to však jenom laškovná předehra. V Tequile je 9000 kJ na litr, čtyřiceti procentní destiláty mají kolem 9000 – 11 500, whisky zhruba 10 000, grappa asi 10 500. Kávový likér obsahuje 11 200 kJ, vaječný koňak 12 000, curacao blue 30 % spolu s becherovkou 13 000. Banánový likér 30procentní obsahuje 13 500 kJ a maraschino, také 30procentní, dokonce 14 000 kJ.

Budete mít zájem:  Vymývači mozků aneb Proč podléháme prodejcům

Zajímavá je i matematika kolem alkoholu. Když si posedíme s kamarády a ke třem pivům si dáme nakládaný hermelín a pak ještě malou misku oříšků (50 g), zkonzumovali jsme přes 6600 kJ. Tedy víc, než je celodenní maximum.

Novináři často píší o pozitivních účincích umírněného pití piva a vína na lidský organismus (1 až 2 piva nebo 2 až 4 deci vína pro muže a polovina těch dávek pro ženy). Háček je, jestli opravdu zůstane jen u těchto dávek.

„Například pivo obsahuje hořčiny, které podporují tvorbu trávicích šťáv a tedy i chuť k jídlu,“ upozorňuje Pavel Suchánek. „Navíc má vysoký glykemický index, takže snadno vyvolá i hlad.“

Když ještě za minulého režimu dělali vědci výzkum mezi dělníky v pivovaru v Plzni, zjistili zajímavou věc. Spousta zaměstnanců, která s chutí pila plzeňské, neměla nadbytečná kila vysloveně z piva, jak se tradovalo, ale spíš z jídla s vysokým podílem živočišných tuků. Pořádnou chuť na něj obvykle dostali po několika pivech.

Je tedy otázka, jestli je rozumné navrhovat lidem, kteří hubnou, aby si dopřáli svůj oblíbený alkohol s tím, že by neměli vypít víc než třetinku piva denně nebo jednu až dvě deci vína denně. Alkohol snižuje u většiny z nás zábrany. Pak často nezůstane u třetinky nebo dvou deci alkoholu. Ale ani u předepsaných dávek jídla. Jakmile se přestaneme ovládat, splácáme v krizi kde co.

V jiné podobě to znají milovníci čokolád. Dát si jednu dvě kostičky čokolády, to jsou pro mnohé z nich spíš muka než odměna. Často to nevydrží a slupnou celou tabulku.

Když se podíváme do různých tabulek s energickou hodnotou potravin a nápojů, snadno najdeme trochu rozdílné údaje. Hlavní energetické bomby z nich však vyčteme dost jasně.

„Nejspolehlivější způsob, jak přesně zjistit množství energie v určitém nápoji, je ten, že se podíváme na obal,“ říká Pavel Suchánek. „Většina výrobců ji na něm uvádí, včetně složení potraviny. Pokud to ale někdo z nich neudělá, jeho výrobek nekupujme. Nejde o nic menšího než o naše zdraví.“

I lidé, kteří nehubnou, by denně měli vypít 2-3 litry vody. „Organismus totiž reaguje na jejich pokles velmi citlivě,“ říká Pavel Suchánek. „Zhorší se řada jeho funkcí. Většinu lidí však nenapadne, že třeba bolest hlavy zavinil právě nedostatek tekutin.“

Spousta žen, která začne dostatečně pít až ve chvíli, kdy si na jaře dopřeje populární očistnou kúru z bylinných čajů, často překvapeně zjišťuje, co všechno se jim zlepšilo. Některé přestane bolet hlava, lépe se soustředí na práci a nereagují tak zlostně. Dalším se vyčistí pleť nebo ustoupí ekzémy, jiným se zmírní, případně zmizí bolestivá menstruace atd.

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu pije málo hodně školáků a zejména učňovské mládeže, ale také většina žen středního a vyššího věku.

Pití však není důležité jen pro optimální chod našeho organismu, ale i pro naši psychiku. Řada lidí bývá, zejména na začátku hubnutí, napjatá a podrážděná. Nedostatek tekutin může tento stav jenom prohloubit.

Do tekutin, tedy těch 2-3 litrů denně, můžeme počítat vodové nepřesolené polévky a zeleninové saláty (řekněme 0,25-0,5 l denně). Naopak do nich nelze započítat kávu, černý a zelený čaj nebo alkohol včetně piva. Kofein, tein i alkohol působí totiž močopudně, takže nás o tekutiny spíš připraví, než že by je nám dodaly.

Hlavní zprávy

Alkohol a hubnutí: Jak na něj vyzrát, aby šla kila pořád dolů?

„Alkohol je jednou z největších překážek, se kterou se při shazování váhy jako osobní fitness trenér setkávám,“ říká Tom Pitfield, populární kouč, který radí i v americké televizi.

„Pití alkoholu každý den se stalo normou a běžnou součástí našeho života, a to i přes to, že všichni známe jeho negativní účinky od snížení výkonu, mentálního zdraví až po cukrovku, onemocnění jater, slinivky, srdce a cév a v neposlední řadě i zvýšení hmotnosti.“

Ano, je to tak. Po alkoholu se tloustne. A nejde jen o to, že barevné skleničky s drinky představují kalorické bomby. „V následujících dnech nebo během kocoviny, chcete-li, potřebuje tělo více kalorií na to, aby se zotavilo,“ říká Pitfield. Navíc nemá dobrý vliv na metabolismus a hladiny cukrů v krvi. Což znamená nejen kila navíc, ale po nějakém i vysoké riziko onemocnění cukrovkou.

Vyhnout se v naší společnosti alkoholu je téměř nemožné. Jakmile to z nějakého důvodu uděláte, ihned čelíte zkoumavým pohledům, které se dělí na lišácké (jste určitě těhotná) nebo soustrastné (máte rakovinu) pomrkávání.

Navíc, přiznejme si, podobně jako káva nebo cigareta funguje sklenička vína nebo pivo jako takovým impuls, který vás snadněji přecvakne do módu odpočinku a klidu.

Takže pokud chcete zhubnout a zároveň to máte tak, že k jistým příležitostem alkohol patří, zkuste to s ním chytře! Zde jsou naše tipy:

Vybírejte si příležitost

„Ať už jde o to co nebo kdy, vždycky se vyplatí mít nějaký plán,“ říká trenér Pitfield hned na začátku. Zkuste si představit, co vás čeká následující měsíc.

Narozeniny kamarádky, rodinné setkání, víkendový festival, výlet… zkuste si říct, kde by se to dalo vydržet bez alkoholu a kde si prostě něco dáte.

Pokud si stanovíte nějaké hranice dopředu, bude se vám snáze držet vaše konzumace pod kontrolou.

Vybírejte si nápoje

Jen pro zajímavost – jeden panák becherovky je jako jeden rohlík. Jedna velká dvanáctka jako cheeseburger. A piňa colada je skoro jako hlavní jídlo! Kolik byste si jich chtěla dát za jeden večer?

Asi vás nepřekvapí, že jedním z nejméně kalorických alkoholických nápojů je bílé víno. Což ovšem neznamená, že se dá pít neomezeně. Pochopitelně – čím více ho naředíte vodou, tím lépe.

Pokud preferujete červené, i to se snažte zapíjet co nejvíce minerálkou nebo sodovkou. Pokud si chcete dát panáka, čiré nápoje jako vodka, gin, tequilla nebo bílý rum jsou lepší než ty dobarvované karamelem, jako je například rum. Vyhýbejte se pochopitelně koktejlům i drinkům, jako jsou cinzano nebo smetanové likéry.

Když si to užijete

Zcela upřímně – pokud se těšíte, že někde prohýříte noc, dejte si chvíli pauzu před tím i potom a pak to tolik neřešte. Jedna noc vás nezabije.

Za to si ale dobře naplánujte, čím budete zahánět kocovinu následující dny. Nakupte si vhodná jídla, abyste neskončila s majonézovým chlebíčkem a dvěma žloutkovými věnečky.

Tipy na potraviny, které vám pomohou s kocovinou, ale nepřiberete po nich, čtěte zde.

Zkuste varianty bez alkoholu

Možná vás to neosloví, ale i to je cesta. Nealko pivo má přibližně o třetinu méně kalorií než desítka. Volte ovšem nedochucované varianty. Ovocné radlery mají kalorií stejně nebo i více než desetistupňové pivo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector