Pití kávy a čaje chrání srdce, prokázal nový výzkum

Káva vykazuje dokonce větší antioxidační aktivitu než např. zelený čaj a kakao, dvě antioxidační hvězdy. Vědci identifikovali přibližně 1000 antioxidantů v nezpracovaných kávových zrnech, a stovky dalších se objevují během procesu pražení.

Četné studie dokonce uvádějí kávu jako jeden z hlavních potravinových zdrojů antioxidantů. Jak to funguje: Antioxidanty bojují proti zánětům, které jsou základní příčinou mnoha chronických onemocnění, včetně artritidy, aterosklerózy a mnoha typů rakoviny.

Také dokáží neutralizovat volné radikály, které se vyskytují přirozeně v rámci běžných metabolických funkcí, ale které mohou způsobit oxidační stress vedoucí pak následně k chronickým onemocněním. Jinými slovy, antioxidanty nás pomáhají udržet zdravé na mikroúrovni tím, že chrání naše buňky před poškozením.

A konečně kyselina chlorogenová – velice důležitý antioxidant, který se nachází téměř výlučně v kávě, je prý skvělou prevencí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Průlomová nizozemská studie, která analyzovala data více než 37.

000 lidí po dobu 13 let, přišla s výsledkem, že u mírných pijáků kávy (kteří konzumovali dva až čtyři šálky denně) se projevovalo o 20 procent nižší riziko vzniku srdečních onemocnění ve srovnání s těmi, kdo pijí kávu moc či naopak málo, i těmi, kteří ji nepijí vůbec. Jak to funguje: Existují důkazy o tom, že káva může podporovat zdraví srdce tím, že chrání proti poškození tepen způsobené zánětem.

U mužů, kteří pijí kávu, je nižší riziko vzniku agresivní rakoviny prostaty. Navíc z nového výzkumu Harvard School of Public Health vyplývá, že pití čtyř nebo více šálků kávy denně snížilo riziko vzniku rakoviny endometria (děložní sliznice) u žen o 25 procent v porovnání se ženami, které pily méně než jeden šálek denně.

Také se ukázala spojitost mezi pravidelným pitím kávy a nižšími výskyty rakoviny jater, tlustého střeva, prsu a konečníku.

Jak to funguje: Několik studií prokázalo, že polyfenoly, antioxidační fotochemikálie vyskytující se v kávě, vykazují antikarcinogenní vlastnosti a jsou prý schopné pomoci tlumit zánět, který by mohl vést ke vzniku některých nádorů.

Stále více výzkumů poukazuje na souvislost mezi konzumací kávy a sníženým rizikem diabetu. Studie z roku 2009 zjistila, že riziko vzniku diabetu klesá o 7 procent s každým denním šálek kávy.

Předchozí epidemiologické studie uvádějí, že těžcí pijáci kávy (ti, kteří pravidelně pijí čtyři a více šálků denně) měli o 50 procent nižší riziko vzniku cukrovky než mírní konzumenti či tací, kteří nepijí kávu vůbec.

Jak to funguje: Vědci se domnívají, že káva může být prospěšná při držení diabetu na uzdě hned několika způsoby: (1) tím, že pomáhá tělu používat inzulin a chrání buňky produkující inzulín, čímž umožňuje efektivní regulaci hladiny cukru v krvi; (2) zabraňuje poškození tkáně; a (3) bojuje se zánětem, což je známý rizikový faktor pro diabetes 2. typu.

Obzvláště jedna složka kávy známá jako kyselina kávová je velice významná při snižování toxického nahromadění abnormálních bílkovinných depozit (amyloidní fibrily), které se vyskytují u lidí s diabetem 2. typu. Káva bez kofeinu je považováno v tomto směru za stejně či ještě více prospěšnou než káva s kofeinem.

Poté, co dostala skupina dobrovolníků dávku 100 miligramů (mg) kofeinu, což odpovídá zhruba jednomu šálku kávy, zjistili u nich rakouští vědci při plnění úkolů souvisejících s krátkodobou pamětí nárůst mozkové aktivity (měřeno funkční magnetickou rezonancí).

Výzkumníci také pozorovali zlepšení paměťové schopnosti a kratší reakční časy u dobrovolníků, kterým byl podán kofein v porovnání s kontrolní skupinou, která obdržela placebo a nevykazovala žádné zvýšení aktivity mozku.

Jak to funguje: Zdá se, že kofein má vliv na konkrétní oblasti mozku zodpovědné za paměť a koncentraci, a poskytuje podporu krátkodobé paměti – i když však není jasné, jak dlouho tento účinek trvá a jak moc se může lišit od člověka k člověku.

Kromě toho, že přináší dočasné posílení mozkové činnosti a paměti, pravidelná konzumace kávy může pomoci zabránit úpadku kognitivních funkcí spojeným s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence.

V jedné slibné finské studii vědci zjistili, že pití tří až pěti šálků kávy denně ve středním věku snižuje riziko Alzheimerovy choroby a demence v pozdějším věku až o 65 procent. Zajímavé je, že autoři studie také zjišťovali vliv pití čaje na úpadek kognitivních funkcí, nenašli však žádnou spojitost.

Jak to funguje: Existuje několik teorií o tom, jak může káva pomoci jako prevence nebo ochrana proti úpadku kognitivních funkcí. Jedna teorie praví: kofein zabraňuje nahromadění beta-amyloidu plaku, který může přispívat ke vzniku a progresi Alzheimerovy choroby.

Vědci se také domnívají, že i proto, že pití kávy má vliv i na snižování rizika diabetu typu 2, což je jeden z rizikových faktorů způsobujících demenci, snižuje tudíž i riziko vzniku demence.

To je pravda: kromě snížení rizika rakoviny jater, je spotřeba káva spojována s nižším výskytem cirhózy, zejména cirhózy alkoholiků.

Studie v časopise Archives of Internal Medicine zaznamenala inverzní korelaci mezi zvýšenou spotřebou kávy a sníženým rizikem cirhózy-snížení o 20 procent na každý vypitý šálek (až do čtyř šálků).

Jak to funguje: Vědci našli inverzní vztah mezi pitím kávy a krevní hladinou jaterních enzymů. Zvýšené hladiny jaterních enzymů typicky odráží zánět a poškození jater. Čím více kávy člověk vypil, tím nižší měl hladinu enzymů.

Byli jsme udržováni v přesvědčení, že kofein dehydratuje, což byl také jeden z hlavních důvodů, proč fitness odborníci doporučovali vynechávat kávu před a po cvičení.

Nicméně nedávný výzkum naznačuje, že mírná konzumace kofeinu, až do 500 mg, nebo asi 5 šálků za den- není dehydratující natolik, aby to ovlivňovalo výkon cvičenců. Naopak, káva pomáhá bojovat proti únavě, což nám pomáhá vydržet u tréninku delší dobu. Jak to funguje: Kofein zesiluje výkon a výdrž.

Nejen, že bojuje proti únavě, ale také posiluje svalové kontrakce, snižuje vnímání bolesti, a zvyšuje podíl mastných kyselin v krvi, což podporuje vytrvalost.

Nezávislé studie spotřeby kávy mužů a žen naznačují, že pravidelné pití kávy snižuje riziko vzniku dny. Výzkumní pracovníci při jedné studii analyzovali zdravotní návyky téměř 90.000 ženských sester po dobu 26 let a zjistili pozitivní korelaci mezi dlouhodobou spotřebou kávy a sníženým rizikem onemocnění dnou.

A benefit se projevoval jak u pití kávy kofeinové tak i bezkofeinové.

U žen, které konzumovaly pravidelně více než čtyři šálky kávy denně, bylo 57-mi procentní snížení rizika dny; u žen, které pily jeden až tři šálky denně se riziko dny snížilo o 22 procent; a jeden šálek kávy bez kofeinu za den znamenal 23 procentní snížení rizika dny ve srovnání s ženami, které nepily kávu vůbec.

Podobné výsledky byly zdokumentovány i u mužů: další rozsáhlá studie zveřejněná v časopise Arthritis & Revmatism přinesla zjištění, že muži, kteří pili čtyři až pět šálků kávy denně, snížili riziko dny o 40 procent, a ti, kteří konzumovali šest šálků či více dokonce o 60 procent.

Jak to funguje: Podle studie prováděné na zdravotních sestrách mohou antioxidační vlastnosti kávy snížit riziko dny tím, že snižují množství inzulínu, což snižuje hladinu kyseliny močové (vysoké koncentrace kyseliny močové mohou způsobovat dnu).

Četné studie spojují pití kávy s nižším výskytem depresí u mužů i žen.

V několika studiích údaje naznačily inverzní vztah mezi spotřebou kávy a výskytem deprese: jinými slovy největší pijáci kávy měli nejnižší riziko vzniku deprese.

Jak to funguje: Vědci si zatím nejsou zcela jisti tím, jak přesně káva odvrací deprese, ale je známo, že kofein aktivuje neurotransmitery, které ovládají náladu, včetně dopaminu a serotoninu.

Zápory pití kávy

To, že pití kávy přináší mnohé zdravotní benefity, je skvělá zpráva, neznamená to ale, že čím více tím lépe. U některé lidí může káva ve vysokých dávkách způsobovat podrážděnost, nervozitu nebo úzkost, a to může mít dopad i na kvalitu spánku či dokonce nespavost.

U lidí s hypertenzí může konzumace kávy přechodně zvýšit krevní tlak, i když maximálně na několik hodin, ale nebyla zjištěna žádná korelace mezi pitím kávy a dlouhodobým zvýšením krevního tlaku nebo výskytem kardiovaskulárních onemocnění u pacientů s již existující hypertenzí. Kofein ovlivňuje každého člověka jinak.

V případě, že pozorujete jakékoliv negativní vedlejší účinky, zvažte dle svých potřeb snížení spotřeby kávy. Účinky kofeinu odeznívají zhruba po šesti hodinách, omezte tedy pití kávy se časné ráno, nebo přejděte na kávu bezkofeinovou, která obsahuje jen asi 2-12 mg kofeinu na osm uncí (cca 225 gramů). Vždy omezujte spotřebu kávy postupně.

Při okamžitém utnutí pití kávy by mohlo dojít k výskytu abstinenčních příznaků, které mohou zahrnovat silnou bolest hlavy, bolesti svalů i únavu, která může přetrvávat i několik dní.

Budete mít zájem:  Atopický Ekzém, Alergie, Astma?

Káva vs. černý čaj: Je jeden nápoj zdravější než druhý?

Ing. Zdeněk Rozehnal

Káva a čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přičemž černý čaj je nejvyhledávanější variantou z celkové spotřeby čajů, což představuje 78% veškeré produkce a spotřeby čaje (1).

Zatímco tyto dva produkty poskytují podobné zdravotní přínosy, mají některé rozdíly.

Tento článek porovnává kávu a černý čaj, aby vám pomohl při rozhodování, který si vybrat.

Obsah kofeinu

Kofein je nejstudovanější a nejznámější stimulant na světě (2, 3). Je přítomen v mnoha běžných nápojích, včetně kávy a černého čaje, je znám svými příznivými i nepříznivými účinky na lidské zdraví.

Zatímco obsah kofeinu se může lišit v závislosti na době vaření, velikosti porce nebo způsobu přípravy, káva může snadno obsahovat dvakrát více kofeinu jako stejná porce čaje.

Množství kofeinu považovaného za bezpečné pro lidskou spotřebu je 400 mg za den.

Jeden hrnek (240 ml) vařené kávy obsahuje v průměru 95 mg kofeinu ve srovnání se 47 mg v černém čaji (4, 5, 6).

  • Ačkoli se vědci při výzkumu pozitivních účinků kofeinu primárně zaměřili na kávu, oba nápoje – i když obsahují různá množství této látky – mohou přinést shodné zdravotní přínosy.
  • Příjem kofeinu může snížit riziko některých chronických onemocnění a zlepšit sportovní výkon, náladu a duševní bdělost (7, 8, 9).
  • Kofein funguje jako silný stimulant pro váš centrální nervový systém, a proto je ve sportu považován za látku zvyšující výkon (10, 11, 12).
  • Jeden přehled o 40 studiích zjistil, že příjem kofeinu zlepšil výsledky vytrvalostního cvičení o 12% ve srovnání s placebem (13).
  • Pokud jde o vliv kofeinu na duševní bdělost, výzkum ukazuje, že zlepšuje výkon v jednoduchých i složitých situacích (14, 15).
  • Studie u 48 lidí, kterým byl podán nápoj obsahující 75 nebo 150 mg kofeinu, odhalila ve srovnání s kontrolní skupinou (16) zlepšení reakčních časů, paměti a zpracování informací.

Jiné studie naznačují, že kofein může snížit riziko diabetu 2. typu zlepšením citlivosti na inzulín (17).

  1. Přehled 9 studií u 193 000 lidí ukázal, že pravidelné pití kávy významně snížilo riziko diabetu typu 2 (18, 19).
  2. Mírný příjem kofeinu je navíc spojen s ochrannými účinky proti demenci, Alzheimerově chorobě, metabolickému syndromu a nealkoholické chorobě jater (20, 21, 22, 23, 24).
  3. Shrnutí

Kofein je silný stimulant, který je spojován s ochrannými účinky proti některým chronickým onemocněním. Káva obsahuje více kofeinu na jednu porci než černý čaj, ale oba nápoje mohou přinést stejné výhody.

Bohaté nápoje na antioxidanty

Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály, což může zabránit vzniku určitých chronických chorob (25).

  • Čaj i káva obsahují antioxidanty, především polyfenoly, které přispívají k jejich charakteristickým vlastnostem chuti a zdraví (26, 27, 28, 29).
  • Theaflaviny, thearubiginy a katechiny jsou primární v černém čaji, zatímco káva je bohatá na flavonoidy a kyselinu chlorogenovou (CGA) (30, 31).
  • Nedávná studie zjistila, že theaflaviny a thearubiginy inhibovaly růst buněk rakoviny plic a tlustého střeva a nakonec je zabíjely (32).
  • Studie s leukemickými buňkami odhalily podobné výsledky, což naznačuje, že černý čaj může mít vlastnosti chránící před rakovinou, je však třeba dalšího výzkumu (33).
  • Na druhé straně studie o protinádorových vlastnostech kávy zjistila, že její obsah CGA působí jako silný inhibitor růstu rakovinných buněk a chrání před rakovinou gastrointestinálního traktu a jater (34, 35).
  • Dlouhodobé studie u lidí a další výzkum, který analyzoval větší množství důkazů, ukazují, že káva a čaj mohou také chránit před jinými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, močového měchýře a konečníku (36, 37, 38, 39, 40).

V čaji a kávě je přítomno mnoho skupin polyfenolů.

Kromě antioxidačních aktivit byly polyfenoly spojeny se sníženou mírou srdečních chorob (41). Přispívají také ke zdraví srdce pomocí různých mechanismů na ochranu cév. Navíc mají: (42, 43, 44):

  • Antiangiogenní účinek. Blokují tvorbu nových krevních cév, které mohou živit rakovinné buňky.
  • Antiaterogenní účinek. Zabraňují tvorbě plaků v krevních cévách, snižují možnosti infarktu a riziko mrtvice.
  • Vasodilatační faktor. Podporují relaxaci krevních cév, což pomáhá v případech vysokého krevního tlaku.

10letá studie u 75 000 zdravých lidí zjistila, že pití 4 hrnků (960 ml) nebo více černého čaje denně bylo spojeno s 21% nižším rizikem cévní mozkové příhody ve srovnání s abstinenty (45).

Další 10letá studie u 34 500 zdravých žen ukázala, že pití 5 hrnků (1,2 litru) nebo více kávy denně snížilo riziko mrtvice o 23% ve srovnání s abstinety (46).

Shrnutí

  1. Káva i čaj obsahují různé typy polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, které chrání před srdečními chorobami a rakovinou.
  2. Mohou zvýšit hladinu energie
  3. Káva i čaj vám mohou poskytnout energii, ale různými způsoby.

Účinek kávy zvyšující energii

Kofein v kávě zvyšuje vaši hladinu energie. Zvyšuje bdělost a snižuje únavu zvýšením hladin dopaminu a blokováním adenosinu (8, 47).

Dopamin je chemická látka, která zvyšuje srdeční frekvenci. Na druhé straně má adenosin účinek na podporu spánku. Tím, že ho kofein blokuje, snižuje vaše pocity únavy. A co víc, účinek kávy na hladinu energie nastává téměř okamžitě.

Po požití vaše tělo absorbuje 99% svého kofeinu během 45 minut, ale maximální koncentrace v krvi se objevují již za 15 minut po požití (48).

Proto mnoho lidí dává přednost šálku kávy, když potřebují okamžitou podporu energie.

Vliv čaje na energii

Ačkoli černý čaj má méně kofeinu, je bohatý na L-theanin, silný antioxidant, který také stimuluje váš mozek (49, 50).

  • Na rozdíl od kofeinu může L-theanin poskytovat antistresové účinky zvýšením alfa vln mozku, které se vám pomohou uklidnit se a uvolnit se (51).
  • Studie zjistily, že konzumace L-theaninu spolu s kofeinem – stejně jako v čaji – vám může pomoci udržet vaši bdělost a pozornost (52, 53).
  • Tato kombinace může být důvodem, proč vám čaj dává uklidňující a příjemnější podporu energie než káva.
  • Shrnutí

To působí proti povzbuzujícímu účinku kofeinu a dává vám uvolněný, ale ostražitý duševní stav bez pocitu ospalosti.

Káva i černý čaj zvyšují vaši energii.

Káva vám však dává okamžitý nástup energie, zatímco černý čaj nabízí její postupný vzestup.

Možné výhody pro hubnutí

Díky vysoké koncentraci kofeinu vám káva pomůže zhubnout.

Kofein může zvýšit počet spálených kalorií o 3–13% a tento účinek působí po dobu 3 hodin po příjmu, což se projeví v spálení dalších 79–150 kalorií (54, 55, 56, 57).

Káva byla také spojena s vlastnostmi spalování tuků inhibicí produkce tukových buněk. Některé studie přisoudily tento účinek obsahu chlorogenové kyseliny (58, 59).

Studie na 455 lidech uvedla, že pravidelný příjem kávy byl spojen s nižší tukovou tkání. Podobné výsledky byly získány v přehledu 12 studií, z nichž vyplývá, že kyselina chlorogenová napomáhá hubnutí a metabolismu tuků u myší (60, 61).

Na druhé straně se zdá, že čajové polyfenoly, jako je theaflavin, také přispívají k hubnutí.

  1. Theaflaviny údajně inhibují pankreatickou lipázu, enzym, který hraje klíčovou roli v metabolismu tuků (62).
  2. Studie na potkanech ukazují, že čajové polyfenoly mohou snižovat koncentraci lipidů v krvi a snižovat přírůstek hmotnosti – i když zvířata snědla stravu s vysokým obsahem tuků (63).
  3. Studie na potkanech také potvrdily, že změnou střevní mikrobioty mohou čajové polyfenoly inhibovat přírůstek hmotnosti a tuku (64, 65).
  4. K potvrzení těchto výsledků je však třeba dalšího výzkumu.
Budete mít zájem:  Výživa Na Klouby Pro Běžce?

Zdá se také, že polyfenoly černého čaje mění rozmanitost střevní mikrobioty nebo zdravých bakterií ve střevech, což může ovlivnit úpravu hmotnosti.

  • Shrnutí
  • Kofein v kávě a polyfenoly v čaji vám mohou pomoci zhubnout, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií na lidech.
  • Je jeden lepší kafe nebo černý čaj?

Přestože káva byla spojena s mnoha vedlejšími účinky, jako je srdeční selhání, zvýšená srdeční frekvence a vysoký krevní tlak, výzkum ukazuje, že mírná konzumace je bezpečná (66). Přestože se jejich antioxidační složení liší, káva a černý čaj jsou vynikajícími zdroji těchto důležitých sloučenin, které mohou chránit před různými stavy, včetně srdečních chorob a některých forem rakoviny.

Další připisovaná zdravotní tvrzení

Další zdravotní tvrzení připisovaná kávě zahrnují ochranu před Parkinsonovou chorobou a snížené riziko cukrovky typu 2 a cirhózy jater. Na druhé straně může čaj chránit před zánětem dutin, onemocnění ledvin a artritidou ( 1 ).

Káva má vyšší obsah kofeinu než čaj, což může být dobré pro ty, kteří hledají okamžitou energetickou opravu. U citlivých lidí však může způsobit úzkost a zhoršený spánek (8).

Také díky účinku kofeinu na váš mozek může vysoký příjem kávy vést k závislosti (67).

Pokud jste na kofein velmi citliví, může být čaj lepší volbou. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu s uklidňujícími vlastnostmi, které vás mohou uvolnit a zároveň zvýšit vaši bdělost.

Navíc si můžete vybrat bezkofeinový nápoj nebo si vybrat bylinný čaj, který je přirozeně bez kofeinu. I když nebudou poskytovat stejné výhody, mohou nabízet také výhody (68).

Shrnutí

Káva a čaj nabízejí podobné zdravotní přínosy, včetně hubnutí, protirakovinového účinku a vlastností zvyšujících energii. Přesto si můžete vybrat mezi nimi v souvislosti s vaší kofeinovou citlivostí.

Závěr

Káva a černý čaj mohou napomáhat hubnutí a chránit před některými chronickými onemocněními různými metabolickými procesy.

Vysoký obsah kofeinu v kávě vám navíc může rychle posílit energii, zatímco kombinace kofeinu a L-theaninu v černém čaji nabízí pozvolnější zvyšování energie.

Oba nápoje jsou v přiměřeném množství zdravé a bezpečné.

1-2 kapsle denně pro prevenci

Káva a účinky na zdraví: Kdy prospívá a kdy škodí?

Výzkumy ukazují, že existuje spojitost mezi příjmem kofeinu a sníženým rizikem rozvoje některých onemocnění, například Alzheimerovy demence (AD) či Parkinsonovy choroby. Velká finská studie, během níž bylo sledováno 1409 dospělých po dobu 21 let, prokázala, že konzumenti 3–5 šálků kávy denně měli o 2/3 nižší riziko rozvoje demence včetně AD ve srovnání s těmi, kdo kávu nepili vůbec.

„Kofein působí jako prevence Alzheimerovy demence, ale také dokáže vyčistit zmatek a nepořádek, který již choroba v mozku napáchala,“ uvádí se ve výzkumu vedeném dr. Garym W.

Arendashem z Floridského centra pro výzkum Alzheimerovy demence.

Podle jeho slov dokáže kofein útočit přímo na průběh choroby tím, že dokáže likvidovat usazeniny a shluky amyloidu v mozku a snížit jejich množství až o 50 %!

„Arendash to vysvětluje tím, že kofein působí na potlačení enzymů, z nichž se toxický amyloid skládá,“ uvádí autorka knihy 100 jednoduchých věcí, které můžete udělat proti Alzheimerově nemoci a úbytku paměti Jean Carperová.

Sama je nositelkou genu ApoE4, jenž způsobuje náchylnost k tomuto onemocnění. Konzumace kávy může podle vědců odvrátit i vznik dalších onemocnění včetně diabetu 2. typu.

Jedním z důvodů může být fakt, že káva kromě kofeinu obsahuje množství látek působících jako přirozené antioxidanty, jež chrání buňky před poškozením.

Kofeinem proti mrtvici

Světová kardiologická federace (World Heart Federation) uvádí, že na celém světě utrpí cévní mozkovou příhodu (CMP) na 15 milionů lidí ročně. Téměř 6 milionů lidí na ni zemře a dalších 5 milionů zůstává doživotně postiženo.

 Celosvětově je mrtvice druhou nejčastější příčinou úmrtí lidí ve věku nad 60 let a pátou hlavní příčinou úmrtí populace ve věku od 15 do 59 let. V nedávné studii bylo sledováno 26 556 finských mužů.

Riziko rozvoje CMP bylo o 12 % nižší u těch, kteří konzumovali denně 4–5 šálků kávy, a až o 23 % u těch, kteří denně vypili až 6 šálků kávy, v porovnání s těmi, kteří konzumovali jen 2 šálky denně.

Studie Nurses Health Study s 83 076 ženami potvrdila o 20 % snížené riziko vzniku CMP po konzumaci 2–4 šálků denně ve srovnání s těmi, které konzumovaly 1 šálek za měsíc. Nekuřačky na tom navíc byly oproti odnaučeným kuřačkám o celých 43 % lépe!

Pozor na návyk a v menopauze

Abychom byli objektivní, musíme upozornit i na druhou stranu „kofeinové mince“. Celkem velkým negativem je skutečnost, že káva je návyková. „Během pražení se, zvláště při vyšších teplotách, uvolňují různé látky, jako je například akrylamid.

V kávě navíc mohou být některé kontaminanty; to jsou látky, které mají zatím ne úplně prokázaný karcinogenní potenciál.

U citlivých jedinců může mít kofein vliv na zvýšení srdeční frekvence až tachykardii (toto se nebude objevovat u lidí, kteří kávu pijí pravidelně – zde je již organismus zvyklý na dodávku kofeinu), dále způsobuje nervozitu, neklid, překyselení žaludku, průjmy, dehydrataci.

Totéž platí u vysoké spotřeby kávy – více než 6 šálků za den.

Je také třeba zmínit efekt nabuzení organismu i ve chvílích, kdy si potřebuje odpočinout, což může vést k celkovému přetížení a následné dlouhodobé vyčerpanosti a výkyvům nálad,“ vysvětluje MUDr. Ing.

Tereza Hodycová z Pro Fit Institutu. Kofein krátkodobě zvyšuje krevní tlak a může, zvláště u žen po menopauze, způsobovat zvýšené vyplavování vápníku z kostí.

Trpíte-li častými bolestmi hlavy, občasná káva by vám vadit neměla, pravidelná konzumace naopak ano; užíváte-li kofein denně v pravidelných dávkách (čím vyšších, tím hůře), hrozí vám při vynechání abstinenční příznaky – a právě ty s vysokou pravděpodobností stojí za vznikem bolestí hlavy a nevolnosti. Mozek navyklý na pravidelný každodenní přísun kofeinu je namísto toho zaplaven adenosinem, jehož úkolem je mimo jiné rozšíření cév. Ty tak přivádějí do mozku více krve a výsledkem jsou bolesti hlavy.

Funguje jako berlička při chutích na sladké i hubnutí

Také potkáváte lidi třímající obrovský kelímek s kávou, nebo se dokonce stal součástí vaší image? Pak už asi víte, že kofein dokáže potlačit chuť k jídlu a tím pomoci snížit příjem potravy.

Poté, co požijeme nějakou potravu, zvláště s obsahem sacharidů, mozek uvolní serotonin a další přenašeče nervových vzruchů (neurotransmitery), jež určují, zda máme hlad, nebo jsme již nasyceni, a mají rovněž relaxační účinek. Nižší hladina serotoninů může stát za rozvojem poruch nálady a vznikem depresí.

 Tomu se obvykle bráníme tím, že konzumujeme další a další potraviny s obsahem sacharidů, abychom vyvolali stejně libý pocit jako před chvilkou… nebo si dáme kávu.

Zjednodušeně by se dalo říci, že kofein působí přímo na tukové buňky a ,nutí‘ je, aby se zmenšovaly. „Je známo, že kofein obecně zvyšuje bazální metabolismus (v závislosti na dávce) a částečně snižuje chuť na sladké.

 Další výhodou je, že kofein podaný 2 až 4 hodiny před fyzickou zátěží zlepšuje využití mastných kyselin z tukových zásob – jinými slovy začíná se dříve a lépe odbourávat zásobní tuk.

 Důsledkem požití kofeinu je také zvýšená pohyblivost střeva, čímž se podporuje lepší vyprazdňování,“ vysvětluje doktorka Hodycová. 

Pilulky na hubnutí obsahují látky, které na sebe váží enzym lipázu ve střevech a tím brání vstřebávání tuků z potravy, jiné – třeba s obsahem chromu – potlačují chuť na sladké, v dalších je pak zvýšený obsah vlákniny a vitaminů. Součástí přípravků na hubnutí je často i kofein, jenž má navíc diuretický účinek. Oblíbené jsou rovněž tabletky, které obsahují „pouze“ výtažek ze zelené kávy; kromě kofeinu je v nich množství antioxidantů.

„U hubnutí je vždy zcela zásadní celkový režim životosprávy, pohybem a stravou počínaje a psychickou pohodou konče,“ připomíná Tereza Hodycová.

 Jak už bylo řečeno, kofein zvyšuje periferní prokrvení; této vlastnosti se hojně využívá pro kosmetické účely – kofeinové kapky či šampony slouží k posílení a prokrvení vlasových kořínků.

Prospívá vlasům i pleti

Od vlasů můžeme pokračovat k přípravkům určeným k péči o pleť – kofein je součástí mnoha přípravků povzbuzujících unavenou pleť obličeje nebo oční okolí. Velmi oblíbené jsou kávové zábaly celého těla.

Kromě toho, že prokrví pokožku a nastartují či povzbudí metabolismus, také pomáhají vyplavit z pokožky toxiny. Kávový peeling pokožku vyhladí a zbaví ji šupinek odumřelé kůže. Kofein působí na buňky, aby lépe spalovaly tuk, a tím dokážou zmírnit celulitidu.

K zeštíhlujícímu efektu je zapotřebí zábal několikrát opakovat. Na trhu je rovněž řada přípravků určených k úlevě při nachlazení a zánětu horních cest dýchacích. Většinou obsahují účinné látky proti bolesti, horečce, na snížení otoku sliznic.

Jiné pro výraznější a déle trvající účinek obsahují rovněž kofein. Právě ten však může navodit nespavost a nervozitu – proto pozor na jejich užívání v odpoledních či večerních hodinách. 

***Jak kofein působí na organismus 

Mozek: Šálek kávy nepřináší jen zvýšenou pozornost a soustředění, má dlouhodobý pozitivní vliv i na mentální funkce. Dva šálky kávy denně posilují podle vědců dlouhodobou paměť. Studie provedená na Harvard School of Public Health prokázala o 20 % nižší riziko deprese u žen, které pijí denně 4 šálky kávy. Kofein ovlivňuje funkci serotoninu a dopaminu v mozku. 

Plíce: Kofein rozšiřuje cévky v dýchacích cestách a usnadňuje tak dýchání, což je dobrá zpráva mimo jiné i pro astmatiky. 

Játra: 3 šálky kávy denně mohou snížit vznik rakoviny jater až o 40 %. Vyplývá to z výsledků metaanalýzy 14 studií provedených od roku 1966 do roku 2012 zveřejněné v časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology. 

Děloha: Výzkum zveřejněný v časopisu International Journal of Cancer porovnával studie z Evropy, Japonska a USA. Vědci zjistili, že jeden šálek kávy denně snižuje riziko rakoviny dělohy o 8 %. 

Diabetes: Konzumace 6 malých šálků kávy denně je podle souhrnu studií z Harvardovy univerzity spojována s o 33 % nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu. 

Srdce: „3 šálky kávy denně prospívají srdci – zvýší průtok krve ve chvílích odpočinku,“ říká profesor Carl Lavie, ředitel Cardiac Rehabilitation and Prevention z Ochsner Clinical School v New Orleans. „S kávou dostanete do těla kromě kofeinu i řadu antioxidantů – zvláště polyfenoly, jež brání účinkům volných radikálů, čímž mohou působit jako prevence srdečně-cévních onemocnění,“ doplňuje Tereza Hodycová. 

Klouby: 6 malých šálků kávy denně snižuje u mužů riziko vzniku dny o 59 %. Káva údajně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. 

Energie: Káva podaná hodinu před sportovním výkonem zajistí delší výdrž (zdroj: PLoS One). 

Odborná spolupráce: MUDr. Ing. Tereza Hodycová, Pro Fit Institut

Autor: Markéta Ostřížková

Novinky

Káva a čaj vedou celosvětové žebříčky oblíbenosti teplých nápojů. Ze statistik vyplývá, že jen v České republice připadají na každého obyvatele ročně 2–3 kilogramy zrnkové kávy a 0,2–0,5 kilogramu čaje. Představuje to zhruba 400 šálků nápoje ze zrnkové kávy a 260 šálků čaje na osobu. K pití kávy se hlásí více než 75 procent populace, čaj konzumuje téměř 90 procent obyvatel naší republiky.

Boření mýtů

K rozšířeným mýtům patří tvrzení, že pití kávy je rizikovým faktorem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Její nejznámější složka, kofein, skutečně stimuluje oběhový systém, zrychluje činnost srdce a může krátkodobě zvýšit krevní tlak.

Vědecké studie posledních let však jednoznačně prokázaly, že běžná „společenská“ konzumace kávy a čaje však srdci neškodí, a nemusí si ji proto odpírat ani pacienti s vysokým tlakem nebo srdečním onemocněním.

Prospěšné nápoje

Na posledním setkání Evropské společnosti pro hypertenzi (ESH) byly prezentovány výsledky francouzské studie, která přinesla milovníkům horkých pochutin další dobrou zprávu: pití kávy a čaje je spojeno s malým, ale statisticky významným poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence.

Vědci zpětně zkoumali údaje více než 176 tisíc pacientů ve věku od 16 do 95 let. Podle odpovědí v dotazníku byl tento soubor rozdělen do tří skupin – zapřisáhlí nepijáci kávy a čaje, pijáci do 4 šálků denně a konzumenti více než 4 šálků kávy nebo čaje denně.

Mezi účastníky studie bylo samozřejmě možné najít výrazné rozdíly. Pijáci kávy byli častěji muži, ženy si naopak více oblíbily čaj.

Konzumace kávy byla také častěji spojena se spotřebou tabáku a vyššími hladinami cholesterolu. Konzumenti čaje vykazovali naopak nižší hladinu krevních tuků.

I po zohlednění těchto rozdílů a dalších faktorů se však ukázalo, že konzumace kávy a čaje ovlivňuje krevní tlak a srdeční frekvenci příznivě.

Nejen kofein

Káva a čaj obsahují celou řadu přírodních látek. Francouzští lékaři se domnívají, že za příznivé působení těchto nápojů na krevní tlak a srdeční frekvenci odpovídají flavonoidy. Tyto látky, kromě dalších svých předností, působí jako tzv. vazorelaxancia, udržující pružnost tepen a usnadňující jejich rozšíření.

Problematika působení kávy a čaje, resp. kofeinových nápojů, na srdce a oběhový systém je však mnohem složitější.

Poslední výzkumy ukazují, že významnou úlohu hraje i genetická výbava konkrétního jedince a v ní naprogramovaná schopnost metabolizovat kofein. Na úplné rozkrytí si budeme muset ještě počkat.

Stejně jako v jiných situacích, i tady platí známé doporučení: všeho s mírou. Dobrou chuť a vychutnejte si svoji ranní kávu nebo čaj.

Zdroje: www.medscape.com/viewarticle/806516 www.chartsbin.com

Český statistický úřad, Analýza spotřeby potravin v roce 2010, www.czso.cz

(raf)

Kofeinu se bát nemusíte ani při roztroušené skleróze

Káva obsahuje řadu látek. Mezi ty nejznámější a zároveň nejdiskutovanější z nich patří kofein. Káva je navíc cenným zdrojem antioxidantů. Tyto cenné látky lidem stravujícím se podle západního stylu v jídelníčku mnohdy chybí. Konzumace kávy nám ale rozhodně nedokáže nahradit pestrý výběr ovoce a zeleniny obsahující antioxidanty.

Kofeinové nápoje bývají ceněny především pro své povzbuzující účinky. Kofein působí přímo na mozek jako tzv. stimulant − pomáhá blokovat efekt adenosinu, který mozek utlumuje a způsobuje pocity únavy. Poslední výzkumy ale ukazují, že od kávy a kofeinových nápojů lze očekávat víc než jen často zmiňované ranní nakopnutí.

Při roztroušené skleróze kofein pomáhá

Kofein bývá často předmětem dohadů zejména kvůli jeho negativnímu působení na spánek. Někdy může také zapříčiňovat nervozitu.

 Nicméně i přesto u kofeinových nápojů stále převládá množství pozitivních účinků pro naše zdraví.

V oblasti onemocnění, která postihují nejenom nervovou soustavu, si vedou kofeinové nápoje, zejména káva, opravdu dobře. Co o nich konkrétně zjistili odborníci v souvislosti s RS?

  • Švédská studie ukázala, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně, mají až o 30 % nižší riziko vzniku roztroušené sklerózy oproti těm, kteří kávu nekonzumují vůbec.
  • Další výzkum prokázal pozitivní výsledky střídmé konzumace alkoholu, kávy a ryb na vývoj onemocnění při opětovných projevech roztroušené sklerózy.

A co další onemocnění?

  • Tři až pět šálků denně dokáže významně snížit riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Jeden až čtyři šálky kávy během dne zmírňují nebezpečí onemocnění srdce a cév až o 16−18 %.
  • Konzumace několika káv denně může také snížit riziko rakoviny jater nebo tlustého střeva.

V současné době však nedokážeme přesně říct, zda za výše uvedenými fakty stojí pouze prospěšné složky obsažené v kávě (kofein či antioxidanty), životní styl jejích konzumentů, nebo kombinace obojího.

Všeho s mírou 

Nejen u pacientů s RS dokáže příliš mnoho kofeinu zapříčinit i nepříjemnosti. Při každém onemocnění bývá důležitý odpočinek a spánek. Proto se raději vyhněte pozdně odpolednímu pití kávy a dalších kofeinových nápojů, které by mohlo způsobit nespavost. Extra šálek navíc oproti běžné dávce může také zhoršit třes nebo zvýšit psychické podráždění.

(eha)

Více o roztroušené skleróze se dozvíte na webu www.ereska-aktivne.cz. Poradnu lékaře naleznete ZDE.

Zdroje:

http://multiple-sclerosis-research.blogspot.com/2017/11/can-coffee-really-be-good-for-you.html

https://www.healthline.com/health-news/effects-of-alcohol-coffee-smoking-on-multiple-sclerosis#1

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-caffeine

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector