Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Ačkoliv ovoce a zeleninu seženete bez obalu i v supermarketu, toto je téma, kde je potřeba hledět mnohem dál a zaměřovat se právě na lokální produkci a dodavatele. “Ovozel” (ovoce-zelenina) nakoupíte sice všude, nicméně v supermarketech většinou těžce ošetřené chemií a cestující přes půlku světa.

Já sama se snažím supermarketům co nejvíce vyhýbat.

V tomhle článku se nechci vyloženě pouštět do všech praktických faktů, proč se vyhýbat supermarketům, ale pokud by vás zajímala více praktická stránka věci, doporučuji tento článek od Tomáše Hajzlera, kde popisuje „Dvanáct faktů o supermarketech, které by mělo znát každé dítě“ (což je i dvanáct faktů, proč se právě supermarketům vyhýbat).

Pokud tedy už víte trochu o problematice toho, proč je důležité vyhýbat se supermarketům a hledat jiné zdroje na nákup „ovozelu“, právě k tomu vám poslouží tento článek. Já se pro napsání tohoto článku inspirovala skvělým webinářem od Hnutí Duha o nakupování bio potravin online. Zahrnuty jsou zde tedy nejen služby, které byly zmíněny na webináři, ale přidala jsem i pár dalších způsobů, jak nakupuji potraviny já.

Osobně jsem nedávno téma lokálního nakupování bio ovoce a zeleniny přidala i do svých bezodpadových přednášek a právě na jedné z nich mi jeden z účastníků položil otázku, kde se má tyhle informace dozvědět, pokud se nedostane na moji přednášku. A i právě proto vznikl tento článek, protože tohle téma je opravdu důležité a ráda bych, aby se více lidí dozvědělo o možnostech, které mají (a o kterých, jak jsem zjistila, ví vlastně strašně málo lidí).

Kde tedy nakupovat lokální “ovozel” a nejlépe v bio kvalitě?

Scuk.cz

Scuk je česká iniciativa, která se snaží propojovat lokální farmáře a pěstitele se spotřebiteli prostřednictvím výdejních míst. Naleznete tam nejen ovoce a zeleninu, ale třeba i maso či mléčné výrobky.

Jak to funguje? Pokud chcete nakupovat, naleznete si podle svého místa bydliště výdejní místo. Výdejní místa mohou být u někoho doma, v obchodě či třeba někde na veřejném místě. Přidáte se do prodejní skupiny, většina jich má i skupinu na FB, kde se domlouvají detaily.

Ve skupině je vždy uvedeno, v jakém období se mohou dělat objednávky (například do každé neděle). Objednávku uděláte online, kde si z nabízených možností vyberete, o co máte zájem, a předem ji zaplatíte.

V předem stanovený výdejní den, který bývá pravidelný, si pro objednávku osobně jdete na výdejní místo. A takto to můžete dělat pravidelně.

Kdo jsou vlastně správci výdejních míst? Stejní nadšenci jako vy. Třeba jim zrovna výdejní místo chybělo, tak si založili vlastní. Právě třeba u sebe doma či ve svém obchodě.

Správce skupiny může dělat skoro kdokoliv, třeba maminka doma na mateřské, která má velkou ledničku a vhodné hygienické podmínky, kavárny, které chtějí poskytnout zázemí něčemu dalšímu, či nadšenci z obce, kteří od obce získají nějakou volnou veřejnou místnost.

Tito správci se poté o skupinu starají a zajišťují komunikaci se zákazníky a se scukem. Správcům odběrových míst potraviny dovážejí přímo farmáři či to zajišťuje scuk. Organizátoři jsou předem proškoleni, takže ví, jak na spravování výdejního místa.

Zároveň z každé objednávky má správce výdejního místa 7,5 % z její hodnoty, tedy i mírný přivýdělek.

Co se týká samotných potravin, které scuk prodává, tak se řídí svým kodexem kvality. Potraviny nemusí být nutně biocertifikované (i když spousta jich je), nicméně chtějí podporovat malozemědělce, kteří pěstují ekologicky a udržitelně. Více o jejich kodexu naleznete zde.

Tedy, scuk může být nejenom zajímavým způsobem, jak si zajistit pravidelný přísun potravin, ale i způsob, jak poznat podobně smýšlející lidi ve svém okolí.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Kde.lovime.bio

Kde.lovime.bio je mapa českých biopotravin, která má snahu zprostředkovat cestu přímo k vašemu farmáři či pěstiteli.

Na rozdíl od scuku to není přímo nákupní portál, ale je to mapa, která vám pomůže zjistit, kdo ve vašem okolí pěstuje ovoce a zeleninu, kdo chová dobytek či nabízí mléčné výrobky a koho můžete kontaktovat.

V mapě najdete nejenom konkrétního pěstitele či farmáře, ale i jeho sortiment a též kontakt na něj. Tedy, kontakt probíhá přímo mezi vámi a jím, musíte ho sami oslovit a domluvit si s ním odběr.

Na této mapě najdete pouze certifikované farmáře a pěstitele, kteří mají biocertifikaci a jsou kontrolováni nezávislou bio organizací. Zároveň si poměrně přehledně můžete filtrovat to, co hledáte, podle kraje, druhu produkce či služeb.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Adresář farmářů

Adresář farmářů je svým způsobem podobný mapě Kde.lovime.bio, ale nenajdete tu jen přímo pěstitele a farmáře, ale hlavně místa, kde nakoupíte čerstvé místní potraviny.

Jak tedy přímo v Adresáři je uvedeno, “naleznete zde kontakty a informace o rodinných a drobných farmách, fungujících i vznikajících skupinách komunitou podporovaného zemědělství, bedýnkách i místech, která nabízejí vzdělávací programy o hospodaření.” Je to tedy poměrně obsáhlý adresář.

Zároveň zde na rozdíl od kde.lovime.bio nejsou jen certifikovaní bio výrobci. Požadavkem je, aby zemědělci naplňovali kritéria ekologicky šetrného zemědělství, nicméně ne všichni mají oficiální certifikaci například kvůli byrokratické náročnosti.

Zařazení do mapy není úplně automatické ve stylu, kdo chce zařadit, bude zařazen, ale je zkoumáno, zdali nějakou certifikaci má a pokud ne, tak je s ním dále komunikováno, jak hospodaří, a poté jsou podle úsudku správců zahrnuti do mapy nebo ne.

Výhodou je zde i to, že uživatelé mají možnost komentovat a i na základě toho mohou být farmáři vyřazeni, pokud hospodaří nešetrně. Zároveň je možnost mít Adresář farmářů jako mobilní aplikaci.

Co se týká nakupování, funguje to zde stejně jako na Kde.lovime.bio. Máte možnost široké filtrace, tentokrát ne podle nabízeného zboží, ale podle typu služby, například farmy, KPZky, biokluby, bedýnkové služby atd.

Poté, když najdete danou entitu, která se vám líbí, ukáže se vám, nejen co daná entita nabízí, ale i případně webové stránky a kontakt.

Domlouváte se zde přímo s daným farmářem či pěstitelem bez zprostředkovatele anebo pokud se jedná o obchod s lokálním zbožím, můžete si tam rovnou zajít nakoupit.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Sklizeno

Sklizeno spousta z vás asi zná především jako kamenné obchody s lokálními farmářskými produkty.

Víte ale, že si u nich můžete nakoupit i online? Nákup si poté vyzvednete připravený na některé z jejich poboček či si ho necháte dovézt domů.

Nevýhodou je, že bohužel dovážka přímo domů je dostupná jen ve větších městech v blízkosti jejich poboček a tedy je tím většina republiky poměrně limitována.

Co se týká samotného nákupu, vybrat si můžete ze širokého sortimentu pečiva, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny či například masa.

Potraviny, které prodávají, vybírají na základě svého Kodexu kvality, podle kterého se vyhýbají produktům s chemií, vybírají malé lokální producenty a také produkty s jasným původem a složením.

Pokud vás zajímají všechna jejich kritéria výběru, podívejte se přímo na tento kodex. Své dodavatele zároveň znají osobně a pravidelně je navštěvují.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Bedýnkové služby

Já sama mám už několik zkušeností s bedýnkovými službami, které mám velmi ráda. Bedýnkové služby můžete najít ve dvou verzích. První je, že si bedýnku online objednáte a poté si ji na odběrovém místě vyzvednete.

Konkrétně v Brně toto nabízí například služba Bedýnky Brno, která má dva výdejní dny (středu a čtvrtek) a výdejnu na Merhautově. Druhý způsob je, že si bedýnku též přes internet objednáte, ale v předem zvolený čas vám ji dodavatel přiveze domů.

Bedýnkové služby jsou odlišné od klasického supermarketu v tom, že se zaměřují právě na lokální malé producenty a zároveň mnoho jejich produktů je v bio kvalitě. Všechny informace o způsobu pěstování, chovu, původu a (ne)použití chemie se dozvíte obvykle přímo u popisků produktů.

Bedýnkové služby zároveň nabízí nejenom předem sestavenou bedýnku ze sezónní lokální zeleniny a ovoce, ale je zde možnost si i z jejich eshopu přihodit pár dalších produktů, které zrovna potřebujeme. Můžete si tak v podstatě obstarat skoro celý nákup.

Z osobní zkušenosti mohu doporučit Badeko, které rozváží po Brně, případně Svět bedýnek, který rozváží v mnoha oblastech republiky. Zadáte zde své údaje bydliště a zjistíte, jestli dováží i k vám. Co se týká ostatních měst, tady nemám zkušenosti, nicméně když zadáte do vyhledávače „bedýnky + dané město“, určitě najdete spoustu služeb i ve vašem okolí, obzvláště poblíž velkých měst.

Budete mít zájem:  Jak Se Pozna Alergie Na Latex?

Výhodou bedýnkových služeb je to, že se sami snaží redukovat množství obalů, které vám s nákupem dají.

Například Svět bedýnek má vratné zálohované bedýnky a jejich zeleninu a ovoce vloží většinou jen volně do bedýnky bez zbytečných obalů.

Pokud si bedýnku jdete vyzvednout osobně, je zde možnost si vše naskládat do vlastních obalů a bedýnku na místě rovnou nechat a tím také šetřit obaly.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Další možnosti

Pokud vás nezaujal ani jeden z výše uvedených možností nakupování, je tu ještě možnost družstevního a komunitního nakupování, tedy že odběratelé jsou plně zapojeni do nakupovacího procesu od farmářů a pěstitelů a často jsou přímo členy spolku, který nakupování potravin zajišťuje. Často to funguje na bázi KPZky, tedy komunitou podporovaného zemědělství. Pokud nevíte, co to vlastně komunitou podporované zemědělství je, nejlépe vám to vysvětlí toto video.

Nyní ke konkrétním místům.

V případě, že bydlíte v Praze poblíž Florence, vyzkoušejte první spolkový bioobchod v Praze obŽIVA.

Provoz spolkového obchodu je financovaný z investičních a členských příspěvků členů spolku. Díky tomu je zde možné dodávat zboží za nákladové ceny, bez marže.

Pro bližší informace a vysvětlení, jak vůbec obchod funguje, se podívejte na stránky obchodu.

Bydlíte-li blízko Příbora či přímo v Příboře, zaujmout vás může družstevní obchůdek VIKTORINA LOCA, který se snaží dostat zdravé a lokální potraviny ke svým členům. Jedince z Tišnovska může zase zaujmout Hojnost.

V případě, že to máte do všech zmíněných komunitních spolků daleko, podívejte se ještě na web KPZinfo, kde najdete mapu právě se skupinami KPZ (komunitou podporované zemědělství).

Pokud vás to hodně zaujalo a nenašli jste žádnou takovou komunitu ve vašem okolí, na již zmíněném webu KPZinfo najdete všechny informace o tom, jak to funguje a jak založit vlastní komunitu.

Existující potravinové komunity i zapojené zemědělce ve svém okolí najdete i ve zmiňovaném Adresáři farmářů.

I vy sami můžete iniciovat založení vlastního neformálního spolku pro získávání potravin.

Potřebujete v této oblasti poradit? Obraťte se na Asociaci místních potravinových iniciativ.

Snad vám tento přehled ukázal dostatečné množství možností, jak nakupovat lokálně, sezóně a v biokvalitě. Snažila jsem se zahrnout převážně ty způsoby, se kterými mám sama zkušenost a též ty, na kterých jsem slyšela jen samá kladná hodnocení. ????

Jak nakupujete vy? Znáte některou ze zmiňovaných iniciativ/podniků?

Čtyři důvody, proč jsou lokální potraviny lepší než biopotraviny | We Love Cycling – Česká republika

Vyplatí se kupovat biopotraviny? Jsou zárukou vyšší kvality a větší koncentrace živin? Jak si stojí ve srovnání s obyčejnými potravinami od místního farmáře bez certifikace? V tomto článku se podrobněji podíváme na oba typy potravin. Možná budete překvapeni, jaké trumfy v rukávu poctivé české potraviny mají.

Co přesně znamená BIO?

Potraviny, které nesou nálepku BIO, musí splňovat přísná pravidla výroby. Při pěstování nesmí být použity pesticidy, umělá hnojiva ani geneticky modifikované organismy (GMO) a plodiny musí splňovat specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost.

Co se týká biomasa, to musí pocházet ze zvířat, která mají pravidelný přístup na pastvu, jsou krmena bioplodinami a nejsou jim podávána antibiotika ani růstové hormony.

BIO je tedy v zákoně definovaný pojem a stát garantuje, že když si potravinu s tímto označením koupíte, tak si můžete být jistí, že všechny zmíněné požadavky splňuje.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potravinyPotraviny, které nesou nálepku BIO, musí splňovat přísná pravidla výroby. Foto: Profimedia.

Co je lokální potravina?

Pojmy jako „lokální“ nebo „farmářská“ potravina na rozdíl od biopotravin nejsou zákonem regulovány. To, že něco vypěstoval farmář z vašeho kraje, neznamená, že v procesu nebyly využity pesticidy, herbicidy nebo GMO. Zcela libovolně však ani tyto pojmy používány být nemohou. Žádný druh označení zboží nesmí ve spotřebiteli vzbuzovat klamavý dojem.

Na první pohled to vypadá, že BIO je rozhodně lepší volba, která spotřebiteli dá jistotu vyšší kvality. Na druhý pohled už to tak jednoznačné není. Zde je několik důvodů, proč mohou být lokální potraviny často lepší volbou.

1)   Jsou nejméně stejně tak výživné

Výzkumníci ze Stanfordu vydali v roce 2012 rozsáhlou metaanalýzu, která shrnuje výsledky 237 nejrelevantnějších studií na téma kvality biopotravin.

K jejich překvapení se ukázalo, že biopotraviny průměrně obsahují podobné množství bílkovin a tuků, ale i vitamínů a minerálů jako jejich běžné protějšky. Z pohledu obsahu živin tedy za výrazně nižší cenu dostáváte srovnatelný výrobek.

Jediný faktor, který byl u bioplodin spolehlivě příznivější, byl obsah pesticidů. Nicméně obsah pesticidů je regulovaný i v běžných potravinách, takže něco vyloženě nevhodného by se na trh dostat nemělo.

2)   Jsou čerstvější

Biopotravinám, které se u nás z větší části dovážejí ze zahraničí, může trvat cesta k vám na talíř až o tři dny déle než těm lokálním. Možná se to nezdá jako moc, ale čerstvé ovoce i zelenina každým dnem po sklizni ztrácí cenné živiny.

Například studie z roku 2010 ukázala, že hrášek ztrácí až 51 % obsahu vitamínu C během prvních 24–48 hodin od sklizně.

Další studie ukázaly, že po třech dnech od sklizně, i přes uskladnění v chlazeném prostředí, má čerstvé ovoce stejné množství řady živin jako ovoce mražené.

3)   Jsou zralejší

Velkou výhodou lokálních farmářských plodin je sezónnost – na výběr máte takřka vždy právě to, co zrovna zraje. Máte tedy největší šanci koupit nejen čerstvé, ale i opravdu zralé potraviny.

Dovážené biopotraviny k vám totiž nejen putují déle, ale musí se také sklízet daleko předtím, než dosáhnou plné zralosti.

Plodiny, které dozrávají po cestě, zaručeně nebudou mít stejné spektrum živin jako ty sklizené ve správný čas.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

4)   Podpoříte malé výrobce a soběstačnost vašeho kraje

Zájem o lokální potraviny motivuje lokální farmáře, aby obdělávali půdu a zvyšovali tak soběstačnost regionu i celé České republiky. Bližší kontakt s menší farmou může výrazně změnit váš vztah k jídlu.

Člověk si snáze váží toho, co jí, když vidí, odkud se potraviny berou a jakou práci dá jejich produkce. A k tomu všemu ještě uděláte něco pro naše životní prostředí.

Biopotravina, která letí přes půl planety, totiž zanechá větší ekologickou stopu než jakákoli lokální.

Jak na to?

Ideální je vydat se na farmářské trhy, popovídat s různými farmáři a vybrat si toho, jenž je vám svým přístupem nejbližší. Když budete mít štěstí a najdete farmáře, který pěstuje plodiny a chová zvířata poctivým, tradičním způsobem, tak máte vyhráno – získáte lokální potraviny v kvalitě ne tak vzdálené kvalitě biopotravin za výrazně nižší cenu.

7 důvodů, proč už nikdy nestát ve frontě v supermarketu

Nakoupit si potraviny hezky po staru, v kamenných obchodech, anebo moderně online? Taky nad tím někdy váháte? Je nabídka českých internetových supermarketů Rohlík.cz a Tesco online dost dobrá? A vyplatí se to, nechat si potraviny dovézt až domů? Vyzkoušeli jsme služby obou obchodů za vás. A tady je sedm důvodů, proč se vám do nejbližšího supermarketu už nejspíš nikdy chtít nebude.

1. Z pohodlí vašeho gauče

Čím to, že si člověk bez problémů zvykl objednávat přes internet prakticky všechno od letního zájezdu a bankovních služeb přes oblečení a elektroniku až po nábytek, ale v případě jídla jsme pořád ochotní plahočit se do nejbližšího supermarketu? Dobrá zpráva, přátelé.

Jde jen o psychologický blok. Jakmile jednou okusíte pohodlíčko surfování mezi virtuálními regály s jídlem, už nikdy nebudete chtít běžné potraviny nakupovat jinak. Obsluha Rohlíku.cz i Tesco online je jednoduchá jako facka, u obou se stačí jen zaregistrovat – a hurá na nákup.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

2. Přehledné regály

Tesco online i Rohlík.cz mají dostatečně široký sortiment v oblasti potravin, ale i drogerie nebo třeba potřeb pro domácnost či pro vaše domácí mazlíčky. Body navíc u mě v tomto směru ale přeci jen získává Rohlík.cz – nabídku má lépe strukturovanou, kategorie přehlednější a lépe se tu orientujete. Je zkrátka víc user friendly než nabídka Tesca, intuitivnější.

3. Přesně to, co chcete

Ne, žádný ze dvou online supermarketů, které srovnáváme, pochopitelně nemá všechno zboží světa. Sortiment Tesca je zatím bohatší, mladší Rohlík.cz přidává podle svých informací momentálně „stovky nových položek každý měsíc“.

Budete mít zájem:  Léky Proti Alergii Na Kočky?

Svůj oblíbený jogurt tu možná pokaždé nenajdete a pro drahý francouzský sýr asi taky spíš zaskočíte do oblíbeného lahůdkářství, jako jste to dělali dosud.

Vyhnete se však zběsilému nakupování věcí, které nechcete, ale které v kamenném supermarketu jednoduše nemůžete nechat, protože majitelé moc dobře vědí, jak vám je prodat.

4. Dobrá kvalita

Dobrá kvalita potravin by měla být běžná i v obyčejné sámošce, ale všichni víme, že to tak často není. Na e-shopy se v tomto směru můžete spolehnout. Lidé, kteří vám nákup kompletují, jsou zodpovědní za bezchybnou kvalitu. Vědí, že reputaci mají jen jednu – a vy můžete kvůli jedné bramboře klidně celý nákup vrátit.

5. Bio, eko, raw a vůbec

Rohlík.cz začal spolupracovat s lokálními farmáři sdruženými pod značkou Sklizeno, v sekci „speciální potraviny“ najdete vedle produktů v biokvalitě i raw potraviny, tzv. superfood (třeba produkty ze zeleného ječmene) nebo bezlepkovou dietu.

Bio ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a maso nabízí i Tesco online. Minulý víkend jsem si na Rohlíku.cz příkladně objednala mleté hovězí.

Když pak přišel balíček skvělého masa z mladého býka plemene Charolais, rázem jsem změnila plány – na původně zamýšlené plněné lilky byla toho masa vážně trochu škoda.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

6. Snadné placení a doručení obratem

Oba e-shopy jedou nonstop, všechny dny v týdnu. Rozdíly tu ale jsou. Snad se v nadnárodním řetězci neurazí, ale co se týče doručování a placení, službu Tesco online jednoznačně porážejí kolegové z Rohlíku. Zatímco v Rohlíku.

cz jsou až na výjimky schopní doručit vám nákup do 90 minut, Tesco online v tomhle značně pokulhává. I když k nákupu zasednete třeba v šest ráno, nejbližší termín jeho doručení je až další den. Promiňte, ale oběd budu vařit dneska. Potřebuju nákup doručit dnes. Rohlík.cz navíc nabízí víc možností způsobu platby.

Vedle obligátního zaplacení kartou online, které je u Tesca jedinou možnou platební metodou, můžete kurýrovi Rohlík.cz zaplatit i v hotovosti nebo využít metodu tzv. Twisto platby. Ta je běžná třeba v e-shopech s oblečením, které si chcete vyzkoušet dřív, než jej zaplatíte.

Po objednání nákupu vám přijde faktura, kterou během dalších dnů, je-li všechno v pořádku, uhradíte převodem z účtu.

7. Baby friendly

Pánové prosím tento bod velkoryse přeskočí, ale matky malých dětí zmínku třeba ocení. Fakt, že jsem sama matkou kojence, mě ostatně před pár týdny naučil potraviny online celkem intenzivně využívat.

Pokud se člověku opravdu někdy nechce do supermarketu, je to totiž ve chvíli, kdy vám zrovna usnulo dítě, jste samy doma, venku chumelí/fouká/lije jako z konve, vy máte hlad, manžel je daleko a sloužícího a hlídajícího personálu se zrovna nedostává. O tom, že jak Tesco, tak Rohlík.

cz nabízejí široký sortiment dětského zboží od plen až po přesnídávky, ani nemluvě. A za dveřmi třeba už za pár desítek minut. Nevím, jak to máte vy. Mě už ale v sámošce neuvidí.

  •  O dobrém jídlu a pití jsme už psali:
  • Majitelé džusového Fruitisima rozjíždějí síť bister Home Office
  • Jak poznáte správně udělané espresso? Tohle jsou rady od baristy roku

Desatero opravdu dobré restaurace. Jak ji poznáte a jak se v ní chovat? 

Uhlíková stopa potravin: Proč kupovat ty místní?

Česnek z Číny, jahody z Maroka a španělská rajčata – nákup v supermarketu připomíná spíše hodinu zeměpisu. Výsledkem je, že kromě naší peněženky trpí i životní prostředí. Spočítejte si, kolik oxidu uhličitého vás „stál“ dnešní nákup? + Důvody, proč vybírat spíše místní potraviny

Kamiony křižují Evropu, letadla přelétávají oceán… a to jen proto, abychom se v lednu nabažili jahod a meruněk. Je jasné, že místní podmínky neumožňují českým zemědělcům pěstovat banány a pomeranče. Ale u plodin ryze českých jako jsou jablka, vlašské ořechy nebo hrušky, bychom vždy měli dát přednost těm českého původu. Proč? A co je tzv. „ekologická stopa“ potravin?

“Česnek z Číny se k nám dostane po roce od sklizně a urazí 23 000 km!”

Dovážené potraviny také často vybíráme kvůli ceně nebo kvůli lepšímu vzhledu. Rajčata z ciziny jsou jako malovaná a všechna stejná. Ta česká sice nevypadají jako podle šablony – ale není to přirozenější? Pravdou také je, že české normy pro potraviny jsou často přísnější než ty evropské nebo celosvětové – u potravin českého původu máme tedy jistotu kvality.

Nákup v supermarketu opravdu připomíná spíše opakování látky středoškolského zeměpisu.

  Kromě toho, že tím trpí čeští zemědělci, má toto „cestování“ potravin i negativní dopad na životní prostředí.

Některé nesmyslně křižují Evropu v kamionech, jiné přelétávají půlku světa v letadlech – často přitom jsou na trhu i ty české, jen většinou dražší a ne tak lákavě vypadající.

Seznam nejčastěji dovážených potravin a místa jejich původu. Zdroj: www.hnutiduha.cz

Dovoz potravin zatěžuje ovzduší velkým množstvím CO2

Dálkový dovoz však spotřebuje obrovské množství pohonných hmot a uvolní do ovzduší oxid uhličitý. Proti tomu české potraviny, ať už ze supermarketu, nebo z farmářského trhu, urazí jen pár kilometrů.

Například při dovozu 1 kg rajčat ze Španělska se uvolní asi 199 g CO2, což je stejné množství jako při spálení 0,1 kg.

Naproti tomu, pokud taková rajčata urazí 30 km od místního farmáře na farmářský trh, uvolní se do ovzduší asi 20 g CO2, tedy 10x méně.

Po Evropě cestují potraviny nejčastěji kamiony. Zdroj http://www.thinkstockphotos.com

Uhlíkovou stopu jakékoliv dovážené potraviny si můžete pohodlně spočítat na internetové kalkulačce hnutí DUHA. . Zjistíte tak například, že půl kilogramu banánů dovezených letecky z Kostariky způsobí uvolnění 2385 g CO2, což je tolik, kolik se uvolní spálením 1,24 kg uhlí. Zajímavé, ne?

5 důvodů proč dát přednost místním potravinám

  • Regionální potraviny jsou zdravější a čerstvé – Dovážené potraviny jsou sbírány ještě nezralé, poté prodělají dlouhou a náročnou cestu v letadlech a kamionech, absolvují překládku a poté čekají na pultech supermarketu na zákazníka. S naším kusem ovoce a zeleniny si tak kupujeme i ne zrovna zdravé chemické látky, které jsou nutné k tomu, aby ovoce či zelenina dozrály a poté vůbec svoji dlouhou cestu přečkaly. Rozmyslíte si příště, jestli dáte přednost dokonalému červenému rajčeti z ciziny nebo českému rajčeti s ne tak skvělým designem?
  • Potraviny, které pochází z našeho okolí, jsou pro nás výživově hodnotnější – Kromě toho, že dlouhým převozem potraviny ztrácí mnohé živiny i vitaminy, jsou české potraviny pro nás přirozenější. Ať chceme nebo ne, nejzdravější jsou pro nás ty druhy ovoce a zeleniny, které jsou vypěstovány u nás a mají zde i přirozený „domov“.
  • Záruka kvality – České normy pro kvalitu potravin jsou často přísnější než normy evropské či světové. Není výjimkou, že se dozvídáme o tom, že potraviny k nám dovážené jsou horší kvality, než by byla akceptovatelná v zemi svého původu. Toto si naši zemědělci nechtějí a ani nemohou dovolit.
  • Podpora našeho zemědělství – jsme hrdí na naši zem i na její produkty. K tomu, aby nám zůstaly, je ale musíme podporovat, a jak jinak než tím, že si je budeme sami kupovat? Všichni víme, že česká jablka jsou chutnější a český česnek zdravější. Pokud jim však v obchodě nedáme přednost, mohlo by se stát, že už příště ani nebudeme moci. Prostě zmizí.
  • Ekologie – Už třídíme odpad, máme úspornou ledničku a možná máme tričko z bio bavlny. Tím, že v našem nákupním košíku skončí více potravin českých než těch zahraničních, prospějeme jak ovzduší, tak našemu organismu, který nebude muset strávit chemické látky, kterých jsou dovážené plodiny plné.

Kam pro české potraviny?

  • Místní zemědělci – mnohé biofarmy nabízí přímý prodej ze svého dvora.
  • Farmářské trhy – farmářské trhy jsou v současnosti obrovským trendem, na rozdíl od ostatních módních vln však mají opravdu smysl. Navštívit je můžete v každém větším městě kromě zimního období téměř po celý rok.
  • Bio bedýnky – například ve Francii je naprosto běžné, že hospodyni jednou za čas přinese místní zemědělec košík nebo bedýnku plnou sezónního ovoce a zeleniny. Je to šetrné k přírodě a zdravé pro nás.
  • Regionální značení – mnohé regiony zavádějí vlastní regionální značky – více o nich se dozvíte http://www.regionalni-znacky.cz/zde.
  • Ze zahrádky – a proč nezkusit si něco vypěstovat? Možná se vymlouváte na nedostatek času, popř. zkušeností, ale proč nezačít s něčím jednodušším? Vysázejte záhonek mrkve.
Budete mít zájem:  Příznaky Leukémie U Dospělých?

Koupí regionálních produktů podporujete české zemědělce. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Český česnek versus čínský česnek

Ačkoliv je česnek pěstovaný u nás jeden z nejlepších na světě, jeho největším producentem je Čína. Je mnohonásobně levnější – kvalita se však nedá srovnat. Zatímco český česnek je vyhlášen svojí výraznou chutí a přínosem pro zdraví organismu, je ten čínský mdlý a s nízkým obsahem živin. Navíc je chemicky ošetřen.

Český česnek je známý svoji výraznou chutí a kvalitou. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Čínský česnek se k nám dostane až rok po sklizni!

A jaká je jeho cesta na pulty našich supermarketů? Z Číny putuje lodí do Hamburku a poté kamionem až k nám. Výsledkem je, že se k nám dostane až rok po své sklizni a urazí celých 23 tisíc kilometrů! Cesta 1 kg čínského česneku zatíží životní prostředí dalšími 300 g oxidu uhličitého

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

7 důvodů, proč nakupovat na farmářských trzích

Úvod  ›  ŽIVOTNÍ STYL Předchozí článek   Další článek

Farmářské trhy jsou v kurzu. Pokud jste ještě nepropadli kouzlu farmářských nákupů, máme pro vás sedm důvodů, proč se vám výprava na farmářské trhy skutečně vyplatí.

Farmářské trhy, na kterých se prodávají výpěstky a produkty lokálních farmářů, slaví v poslední době obrovský úspěch. Šťavnatá zelenina, barevné ovoce, poctivé pečivo i skvělé maso.

To jsou nejčastější důvody, proč lidé farmářské trhy navštěvují.

Nepatříte zatím mezi jejich příznivce a přemýšlíte, proč se na ně vypravit a co vám vlastně oproti supermarketu mohu nabídnout? Možná si vyberete ten svůj mezi následujícími důvody, proč na farmářských trzích nakupovat:

Čerstvé produkty

Pravděpodobně tím nejpádnějším důvodem, který většinu zákazníků k nakupování na farmářských trzích vede, je nabídka čerstvých produktů v té nejlepší kondici. Farmáři obvykle prodávají zeleninu a ovoce (výjimkou jsou například uskladněná jablka atd.

) bezprostředně po sklizni a tedy ve vrcholné kondici.

Do karet vám, coby zákazníkovi, hraje skutečnost, že malí farmáři obvykle nemají skladovací kapacity na to, aby mohli prodávat své výpěstky a produkty s takovou časovou prodlevou, jako to dělají velké obchodní řetězce.

Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Sezónní produkce

Farmářské trhy vám nabídnou to nejlepší z aktuální sezóny a místní produkce. Navštivte farmářské trhy v Praze a zjistíte, že jejich nabídka je jiná než tak, kterou mají farmáři z Jižní Moravy. Na farmářských trzích můžete zkrátka ochutnat to nejlepší, co aktuálně dozrává, roste a zpracovává se.

Podpora lokálních farmářů

Boj lokálních, malých farmářů proti velkým obchodním řetězcům není jednoduchý a nákupem na farmářských trzích můžete podpořit snahu lidí, kteří se vrací zpátky ke svým kořenům.

Vyzkoušíte nové věci

Když budete mít oči otevřené a zbavíte se svých předsudků, můžete díky farmářským trhům objevit a ochutnat produkty, o jejichž existenci jste doposud neměli tušení. Nebo jste je míjeli, protože jste nevěděli, jak s nimi naložit. Farmáři vám ochotně poradí i se svými oblíbenými recepty a váš jídelníček bude tak rázem mnohem pestřejší i zdravější.

Je to zábava

Farmářské trhy mají zvláštní, rodinnou atmosféru a pokud je začnete navštěvovat pravidelně, pro řadu prodejců se stanete něčím jako starým známým. I kdybyste si měli koupit jen pár věcí, procházka mezi stánky s čerstvými produkty je zábava.

Pomůžete životnímu prostředí

Protože farmáři prodávají lokální produkty, které se nepřepravují přes půl zeměkoule, šetříte nákupem u lokálních zemědělců životní prostředí. Navíc farmáři obdělávají půdu za použití menšího množství hnojiv a dalších chemikálií.

Organický nákup

Farmářské potraviny neznamená to samé co bio potraviny, to znamená, že mohou být pěstovány za pomoci hnojiv. Na druhou stranu řada farmářů vám ochotně ukáže certifikát, že jejich produkty jsou skutečně organické. Obohatíte tak jídelníček o řadu zdravých položek.

Ohodnoťte tento článek: Přečtěte si také: Triky supermarketů: Jak vás nutí nakupovat Ovoce a zelenina, které jsou při dietě tabu 8 chytrých triků, jak dostat do dítěte zeleninu

6 důvodů proč se zaměřit na lokální potraviny

Je jaro, doba jako stvořená k tomu, abychom se s chutí pustili do všeho, co nám příroda nabízí. A není toho málo.

Jaro je zajisté tím nejbohatším obdobím. Konkurovat mu může jenom podzim, ale jaro stejně vládne svoji energizující silou. Jarní rostliny, bylinky a jarní zelenina jsou doslova nabité energií. Ve svém složení koncentrují celé spektrum bioaktivních látek, které rostlinku probouzejí k životu. A k životu mohou probudit i nás.

Byla by škoda, kdybychom jara nevyužili se vším všudy.

Přestože výživoví experti význam lokálních (a sezónních) potravin vyzdvihují neustále, právě na jaře můžeme lokálními potravinami zaplnit takřka celý jídelníček. Jindy to tak docela možné ani není.

Všude kolem je lokálních potravin více než dost, stačí si pro ně jenom sáhnout. Řeč je třeba o divokých bylinkách, které poslouží jako skvělá listová zelenina.

Zelenina jako taková roste na zahradě, zjara je to třeba zelený špenát, který skutečně posiluje organismus, nejenom kvůli obsahu železa.

Plody z vlastní zahrádky jsou samozřejmě nejlepší, ale ani ti, co zahrádky nemají, nejsou ošizeny. Farmářské trhy se zjara konají v mnoha a mnoha městech.

Lokální potraviny jsou nakonec k sehnání i v běžných obchodech a supermarketech, které reagují na poptávku zákazníků. A poptávka po lokálních potravinách je!

Není divu, je mnoho důvodů proč lokální potraviny upřednostnit před těmi ostatními. Přinášíme seznam těch nejdůležitějších. 

1. Čerstvost

Aby potravina mohla předat své bioaktivní složení, musí být co nejčerstvější. Mnoho bioaktivních látek je nestálých, reaguje s okolím, každá manipulace je tak rizikem.

Čím dále od místa pěstování, tím delší čas k nákupu a konzumaci, tím méně bioaktivních látek. Rostlina jednoduše vadne a ztrácí tak svou výživnou hodnotu.

Lokální potraviny od farmářů přitom nezřídka můžete nakoupit ještě v den sklizně a když ne v den sklizně, tak hned den poté.

Výživná hodnota lokálních potravin je daná i dalšími faktory – viz dále.

2. Bezpečnost

Oči klamou. Mohlo by se zdát, že potraviny – ovoce a zelenina ze supermarketů vypadající jedna jako druhá, je hodnotnější než plody od místního farmáře roztodivných tvarů. Opak je pravdou.

Aby se cizokrajné potraviny dostaly až do místního obchodu, musí být ošetřeny kvůli dopravě. Toto ošetření je nejčastěji chemické – nejenže snižuje výživovou hodnotu dané potraviny, ale současně ji také „znečišťuje“ chemií.

Při dlouhé dopravě přesto hrozí kontaminace nejrůznějšími mikroorganismy nebo hmyzem, krátká doprava značí nižší riziko kontaminace.

3. Zralost

Zralost souvisí s výživovou hodnotou. Pouze vyzrálé plody jsou maximálně nutričně bohaté, nevyzrálé mají výživovou hodnotu nižší, často jsou také hůř vstřebatelné a navíc ani tolik nechutnají. Přesto se v cizině sklízí ovoce a zelenina nevyzrálá. Pokud je totiž určena pro dlouhou dopravu, obstojí lépe. Dozrává pak zcela nepřirozeně, ale v obchodě vypadá lépe.

4. Přirozenost

Je jasné, že ovoce a zelenina bez chemického ošetření je pro lidské tělo přirozenější. Ale nejde jenom o chemii, jde přímo o místo původu. Dříve lidé neměli zdaleka tolik možností jako dnes.

Neměli možnost jíst něco, co bylo z dálky, exotické plody často ani neznali. Vše se změnilo až v poslední době v souvislosti s globalizací a rozvojem dopravy.

Organismus je však stále naprogramovaný na to, co roste poblíž, všechno exotické, jakkoli lákavé, chutné a ceněné, je pro organismus tak trochu zátěží.

5. Podpora regionu

Lokální potraviny svědčí nejenom tomu, kdo je nakoupí, ale i tomu kdo je pěstuje. Pokud je jejich pěstitel blízko, nákupem podporujete vlastní region. Když se bude dařit celému regionu, bude se dařit i vám.

6. Životní prostředí

Chemie, která se využívá k ošetření exotického ovoce a zeleniny. Pěstování bez ohledu na místní krajinu, ale na poptávku úplně jinde ve světě.

Chemie, která pomáhá k tomu, abychom sezónní potraviny nakupovali po celý rok. Skleníky a další prostředky umožňující nepřirozené pěstování a dozrávnání plodů.

Chemie, která umožňuje dopravu a také doprava samotná.

To jsou jen některé faktory zatěžující životní prostředí, které lokální potraviny eliminují. Stejně jako udělají dobře vašemu organismu, udělají dobře i organismům kolem vás – přírodě samotné. Už proto stojí za to!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector