Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Ovesné vločky se používají jako dietní potravina již poměrně dlouhou dobu. Taková vločková snídaně dodá vašemu tělu dostatek energie na celý den a člověk pak takřka nemá hlad až do oběda, nebo si vypomůže jen malou svačinou.

 Tyto vlastnosti si nejvíce pochvalují jak běžní strávníci, tak i dietáři. V současné době se ale ovesné vločky a pokrmy z nich stále častěji používají zejména jako vynikající zdroj energie a podpůrný prostředek k nárůstu svalové hmoty.

Ovesné vločky mají spoustu pozitivních vlastností a mohou vám pomoci při tvarování vaší vysněné postavy.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Ovesné vločky jako předtréninkové jídlo!
Snídaně z ovesných vloček dodá vašemu zesláblému, vystresovanému a doslova „vyždímanému“ tělu pořádnou dávku energie, neboť obsahuje velké množství sacharidů.

Kulturisté a kondičně cvičící je také perfektně využijí jako předtréninkové jídlo.

S tímto palivem pak zaručeně zvládnou každý trénink, a to je právě ten důvod, proč jsou tak oblíbené mezi sportovci a kulturisty.

Ovesné vločky tisíckrát jinak!
Přípravu ovesných vloček hravě zvládne i malé dítě, chutnají skvěle na slano i na sladko a navíc rychle zaženou hlad. Lze je připravovat na stovky různých způsobů.

Nejrychlejší je ale jejich zalití teplým nebo studeným mlékem či vodou a na závěr stačí přidat trochou ořechů nebo ovoce. Oblíbené jsou také osmahnuté na pánvi s vajíčky. Zručnější jedinci si mohou připravit ovesné placky, sušenky nebo karbanátky.

S trochou fantazie si na nich můžete opravdu pochutnat.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Ovesné vločky zvyšují hladinu testosteronu!
Co se mužů týče, ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu hormonu testosteronu. Vločky tedy spolu s celozrnnými výrobky a obilninami působí nejen jako afrodiziakum, ale jejich konzumace umocňuje schopnost těla budovat svalovou hmotu a současně spalovat tuky.
Ovesné vločky jako zdroj vitaminů!

Pokud jste ovesné vločky do svého jídelníčku ještě nezařadili, nevíte, oč přicházíte. V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku 12-14 % vlákniny. A to není všechno.

Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.

Kromě toho v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, jejich výše ale není nijak závratná a do jídelníčku je třeba zařadit také ryby nebo výživové doplňky.

Ovesné vločky jako zdroj minerálních látek!
Vločky mají mimo jiné vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa. Chutná snídaně nebo svačina z ovesných vloček vám dodá také spoustu důležitých minerálních látek, ve vločkách najdete vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Ovesné vločky stokrát jinak!
A v jaké podobě se dají vločky vlastně sehnat? Nejznámější jsou asi lisovaná celá ovesná jádra, která ale ve vodě či mléce velmi pomalu bobtnají a měknou. Při jejich konzumaci si opravdu požvýkáte. V obchodě se ale také dají sehnat tzv. jemné ovesné vločky.

Při jejich výrobě se zmiňovaná jádra před lisováním nejprve nařežou, takže je jejich výsledná konzistence jemnější, a lépe se rozpouštějí. Třetí variantou jsou vločky z ovesné mouky, které jsou hojně využívány při dietách a tvoří součást výživy kojenců. Tyto vločky se rychle rozpustí ve vodě a můžete je jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování.

Někteří si dokonce připravují nápoj z rozmixovaných ovesných vloček a proteinu.

Ovesné vločky do vašich běžných jídel!
Ač se to možná na první pohled nezdá, ovesné vločky můžete přidat do spousty jídel, např. do hovězího nebo kuřecího vývaru jako zavářku, do nádivek, masových rolád, bramboráků, do zeleninových a sladkých pokrmů.

Můžeme v nich obalit řízek nebo posypat jimi vařené těstoviny. Výborné jsou také pražené na pánvi. Vzhledem k uchování cenných látek není dobré vločky příliš dlouho vařit. Pozor si dávejte také na jejich skladování, aby vám nezežlukly.

 
Pár receptů na závěr:
 

Lívance z ovesných vloček:

 
250 g ovesných vloček, 250 – 300 ml mléka, 1 lžíce rozpuštěného másla, prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 250 – 300 g celozrnné/hladké mouky, špetka soli, 2 vejce
 
Ovesné vločky nasypeme do misky a zalijeme vlažným mlékem, aby zůstaly ponořené, a necháme půl hodiny odstát. Do mísy dáme jeden tvaroh, celozrnnou mouku, vejce, rozehřáté máslo, špetku soli a lžičku prášku do pečiva. Vše smícháme s odstátými ovesnými vločkami a dle potřeby zalijeme ještě trochou mléka, až vznikne řídké těsto, které necháme ještě 15 minut odpočinout. Lívanečky smažíme na oleji, na dobré pánvi lze i bez oleje. 

Hotové lívanečky lze dochutit podle vlastní fantazie, např. posypat skořicí. Záleží na vašich možnostech a dietě.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturistéOvesná kaše:
 

½ šálku ovesných vloček, 1 šálek nízkotučného mléka, 1 šálek vody, 2 lžíce rozinek, špetka skořice, med na oslazení
Do hrnce na vaření nasypeme vločky, rozinky a nalijeme vodu a mléko. Na mírném plameni poté mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá kaše. Na závěr přimícháme med dle chuti a posypeme skořicí. Přidat můžeme také ovoce nebo ořechy.
 

Rohlíčky z ovesných vloček:

 
100 g ovesných vloček, 130 g hladké mouky, 100 g Hery, 40 g cukru, lžíce vody
 

Vše smícháme a vytvoříme pevné těsto. Necháme chvíli ztuhnout v lednici. Z těsta tvoříme rohlíčky nebo jiné tvary, které klademe na pečicí papír. Pečeme cca 30 minut při 150 stupních Celsia.

A nejlepší na konec aneb moje běžná ranní specialita!
Dejte trochu mléka do hluboké misky a dejte je ohřát do mikrovlnky na 30 vteřin, poté nasypte ovesné vločky podle toho, jestli chcete více či méně nasáklé mlékem. Poté posypte skořicí a můžete začít mlsat. Je to vynikající, zkuste to.

Ovesné vločky vlastníma očima. (Pavel Vacek)
Při publikování tohoto článku jsem se rozhodl, že se trochu nabourám do textu kolegy Pavla Korčoka vlastní zkušeností. Vybavily se mi totiž vzpomínky na má studentská léta, kdy ovesná kaše byla nedílnou a nepostradatelnou součástí mého denního jídelníčku.

Jedl jsem ji totiž několikrát denně. Pokud tedy dostávám dotazy na skladbu jídelníčku pro studenta, jež je finančně limitován, nikdy neopomenu zdůraznit význam ovesných vloček. Považuji klasickou ovesnou kaši za stejnou kulturistickou klasiku, jako je rýže s masem.

Ovesná kaše vám dodá spoustu energie, bílkovin při vynikající stravitelnosti a to vše doslova za pár drobných. A pokud si myslíte, že trend se přeci jen od mých studií, jež uvízly v minulém století, poněkud změnil, nenechte se mýlit.

Pokud byste totiž zašli na návštěvu k aktuální star na českém nebi, Vojtovi Koritenskému, našli byste u něj ve špajzce rovněž úhledně vyštosované balíky ovesných vloček. Drcených.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

Jáhlová kaše s ovocem

Zařaďte do jídelníčku jáhly, budete mít krásné vlasy, nehty i pokožku. Oblíbené jídlo babiček se vrací na naše stoly. Nejznámější jáhlová kaše je ta podzimní se švestkami a cukrem, můžete ji ale jíst během celého roku, stačí místo švestek použít jahody, jablka nebo jiné zrovna dostupné ovoce.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

V začátku přípravy jáhly nezapomeňte nejdřív spařit horkou vodou. Odstraníte z nich tak hořkost, která by vás po uvaření mohla nepříjemně překvapit. Na samotnou kaši budete potřebovat 40 g jahel Menu Gold, mléko a přibližně 20 minut času.

Budete mít zájem:  Sledujete obsah masa v uzeninách?

Mléko můžete použít jakékoliv máte v oblíbeně, ať už je to kravské, nebo rostlinné. V průběhu vaření ho postupně přilévejte vždy ve chvíli, kdy se původní odpaří. Hotovou jáhlovou kaši oslaďte medem a na vrch přidejte kousek másla.

Ovoce přidejte ke konci vaření nebo až na na talíři, to záleží, jestli preferujete teplé nebo zcela čerstvé. Z ořechů se skvěle hodí ty pekanové.

Ovesná kaše s chia semínky

Oblíbená klasika, která nezevšední. Na přípravu použijte jemně mleté ovesné vločky nebo si ty klasické rozmixujte na mouku. Usnadní vám to přípravu – spolu s čajem zalijete i směs, kterou jste si předem večer připravili.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Večer předem si do misky připravte všechny sypké suroviny: 40 g mletých ovesných vloček, 5 g chia semínek Menu Gold, 7 g slunečnicových semínek, 3 g máku, půl lžičky skořice. Ovesné vločky můžete z části nahradit proteinovým práškem, získáte tak nutričně vyváženou snídani. Ráno už jen předpřipravenou kaši zalijete ohřátou vodou nebo mlékem, dozdobíte oblíbeným ovocem a můžete snídat.

Bulgurová kaše

Bulgur je sice pšenice, oproti jiným výrobkům z ní má ale tu výhodu, že je neloupaný, díky čemuž je plný minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek. Na rozdíl od klasické bílé mouky se také pyšní nízkým glykemickým indexem. Zároveň je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny a překvapivě také dost bílkovin.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Bulgurovou kaši připravíte smícháním požadovaného množství bulguru s trojnásobným množstvím vody. Tedy na 50 g bulguru Menu Gold přidejte 150 g vody. Vařte na mírnějším ohni, průběžně míchejte.

Ke konci hořák ztlumte nebo vypněte a nechte kaši dojít pod pokličkou. Přimíchejte proužek másla, lžičku javorového sirupu a nadrobno nakrájenou půlku banánu.

Kaši si můžete dochutit třeba oblíbenými ořechy.

Quinoa & ostružiny

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc si ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce.

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc si ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce

Quinoa si skvěle rozumí s kokosem, místo vody nebo klasického mléka tak k její přípravě použijte plechovku s kvalitním kokosovým mlékem.

Hotovou kaši smíchejte s rozmačkanými ostružinami a oslaďte trochou třtinového cukru. Pokud máte v oblibě hladké kaše, smíchejte hotovou quinou Menu Gold s ostružinami v mixéru a vše rozmixujte do hladka.

A nezapomeňte ji ozdobit ořechy a zasypat strouhaným kokosem!

Rýžová kaše

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Podobně jako u ovesné kaše je ta rýžová další klasika ze šuplíčku příznivců kaší, hodí se na ni rýže kulatozrnná. Pochutnejte si na ní i k snídani.

Na 50 g kulatozrnné rýže Menu Gold budete potřebovat 250 ml mléka. Pro návrat do dětství zvolte živočišné, pro zpestření použijte kokosové nebo makové.

Obě rostlinná mléka mají svou typickou chuť, která výslednému pokrmu dodá šmrnc. Mléko, rýži a čekankový sirup přiveďte k varu a vařte, dokud není rýže měkká. Pro dochucení použijte vanilkový lusk.

Servírujte se sezónním ovocem podle chuti a nálady.

8 nejlepších ovesných kaší k snídani

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Snídaně je prvním jídlem, kterým bychom měli zahájit každý den. Chutná a vyvážená snídaně potěší nejen naše chuťové pohárky, ale dodá nám především potřebnou energii, abychom mohli správně fungovat. Proto se dnes podíváme na tipy, jak připravit zdravé kaše, které nakopnou náš metabolismus.

Pečená ovesná kašeChcete-li si dopřát pro změnu trochu jinou snídani, zkuste pečenou ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou zdrojem mnoha minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších živin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

  • Počet porcí: 3 – 4 porce
  • Ingredience:1 hrnek ovesných vločekšpetka sušeného zázvorupůl lžičky prášku do pečivapůl lžičky skořicešpetka soli1 hrnek ovesného mléka1 lžíce medu2 broskve
  • hrst kustovnice čínské (goji)

máslo k vymazání pekáčku

Postup:Nejprve smíchejte ovesné vločky s kypřícím práškem, špetkou soli, skořicí a zázvorem. Poté vyšlehejte mléko spolu s vejcem a medem a tuto tekutou směs přilijte k ovesným vločkám. Vše pořádně promíchejte.

Mezitím si nechte rozpéct troubu na 180 °C a připravte si menší zapékací mísu vymazanou máslem. Do mísy vrstvěte střídavě vločky s plátky broskví a posypte goji. Pečená ovesná kaše je hotová přibližně za půl hodiny. Při servírování ji můžete ještě vylepšit pár kapkami medu nebo lžící dobrého bílého jogurtu.

A pokud kaše nezmizne z pekáčku již během snídaně, můžete si ji dopřát i coby chutnou studenou svačinku.

Fitness ovesná kašeVěděli jste, že ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších fitness surovin? Je to dáno především tím, že tělu dodávají velké množství energie v lehce stravitelné podobě. I proto je je fitness ovesná kaše vhodná nejen k snídani, ale její účinky oceníte i před či po náročném tréninku.

Pokud ke kaši navíc přidáte kvalitní proteiny, jako v našem receptu níže, podpoříte tím nejen růst svalů, ale i regeneraci poničených svalových vláken.

Mezi oblíbené proteiny patří například kakaový protein, který se skládá z nepraženého raw kakaa, výživné spiruliny a dobře stravitelných bílkovin v podobě konopných, slunečnicových, chia a dýňových semínek.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček hrnek mléka
  3. 30 g kakaového proteinu

hrst oříškůhrst rozinekčerstvé ovoce dle chuti

Postup:Do malého hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu společně s 30 g kakaového proteinu. Mezitím si do misky připravte ovesné vločky. Jakmile bude mléko vařit, smíchejte jej s ovesnými vločkami. Směs pořádně promíchejte a nechte lehce vychladnout. Ovesnou kaši posypte oříšky a rozinkami. Popřípadě můžete dozdobit vámi oblíbeným čerstvým ovocem.

Dietní ovesná kašeOvesné vločky nemusí být nutně součástí jen müsli směsí, ale můžete si z nich připravit i rychlou a dietní snídani. Kromě toho, že jsou ovesné vločky doporučenou surovinou během hubnutí, pomáhají rovněž snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo udržovat optimální hladinu krevního cukru.

  • Počet porcí: 1
  • Ingredience:250 ml mléka / vody50 g ovesných vločeklžička javorového sirupulžíce bílého jogurtu
  • hrst oříšků

hrst čerstvých borůvek

Postup:Do mléka nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem. Takto připravenou směs přiveďte k varu.

Jakmile bude směs dostatečně hustá, zakápněte ji javorovým sirupem, zamíchejte a přelijte do připravené misky.

Do ovesné kaše přimíchejte lžíci bílého jogurtu, přisypte ji oříšky a nakonec přidejte čerstvé borůvky, které díky svému složení napomáhají například odvodňování organismu a účinně pomáhají v boji s nadváhou.

Ovesná kaše bez mléka (s rostlinným mlékem)Nemáte-li rádi mléko či trpíte intolerancí na běžně používané kravské mléko, můžete jej nahradit vodou či rostlinným mlékem. Mezi oblíbená patří například ovesné, sójové či rýžové mléko.

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:50 g ovesných vloček350 ml vodyšpetka solibílý jogurtlžíce medušpetka skořicemenší jablko
  3. hrst rozinek

Postup:Směs vody (popřípadě rostlinného mléka), ovesných vloček, kostiček jablka a špetky soli přiveďte k varu a nechte přibližně 3 až 5 minut probublávat, než dosáhne směs požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte bílým jogurtem, medem a špetkou skořice.

Ovesná kaše bez vařeníPři přípravě ovesné kaše bez vaření můžete sáhnout buď po instantní kaši, kterou zpravidla jen zalijete horkou vodou, nebo ji jednoduše připravíte podle našeho receptu. Místo hrnce si připravte zavařovací sklenici.

  • Počet porcí: 1 – 2
  • Ingredience:4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce mléka
Budete mít zájem:  Alergie Na Potraviny Test?

1,5 lžíce chia semínek6 lžic bílého jogurtu

2 lžíce javorového sirupu

Postup:Všechny suroviny nasypte do zavařovací sklenice a důkladně protřepte tak, aby se jednotlivé suroviny promíchaly. Směs můžete již takto nechat, nebo do zbylého místa navrstvěte vámi oblíbené ovoce a sklenici opět uzavřete. Takto připravenou ovesnou kaši uložte do lednice, kde přes noc vločky změknou.

Výhodou ovesné kaše bez vaření je, že vám v lednici vydrží až tři dny.

Věděli jste, že chia semínka obsahují až pětkrát více vápníku než mléko nebo až třikrát více železa než špenát? Kombinací ovesných vloček, chia semínek a javorového sirupu tak tělu dodáte koktejl vitamínů, minerálních látek a dalších živin, které posílí imunitu organismu.

Ovesná kaše s banánemVíte, jaká je jedna z nejoblíbenějších kaší? Jestliže jste hádali ovesnou kaši s banánem, máte bod! V dnešním receptu vám však přinášíme tip, jak netradičně připravit banánovou variantu ovesné kaše.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:1 hrnek ovesných vloček3 hrnky mlékašpetka soli1 banánpůl lžičky skořice
  3. 2 lžíce medu

Postup:V hrnci nebo hluboké pánvi přiveďte k varu ovesné vločky se špetkou soli a mlékem. Přibližně po 3 až 5 minutách směs odstavte. Mezitím si rozmačkejte banán a smíchejte jej s medem a skořicí a přidejte trochu mléka. Poté si vezměte na pomoc tyčový mixér a banánovou směs lehce rozmixujte tak, aby vznikla hustější banánová omáčka, kterou ovesnou kaši polijete.

Ovesná kaše s jahodamiChcete připravit zdravou snídani, na které si pochutná celá vaše rodina včetně vašich dětí? Zkuste oblíbenou ovesnou kaši se sladkými jahodami.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

  • Počet porcí: 2
  • Ingredience:100 g ovesných vloček3 dl mléka3 dl vody150 g čerstvých jahod1 lžíce cukručerstvá meduňka
  • špetka soli

Postup:Do misky nalijte vodu a přisypte ovesné vločky. Zatímco vločky budou natahovat vodu, ve vyšší pánvičce povařte jahody posypané cukrem. Jakmile se jahody trochu rozvaří, přidejte k nim namočené ovesné vločky, přilijte mléko a vařte přibližně dalších pět minut. Hotovou kaši ozdobte čerstvou meduňkou a nakrájenými jahodami.

Ovesná kaše s jablkemJablka patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. A protože jablka dozrávají na nejedné české zahrádce, nesmíme zapomenout ani na svěží ovesnou kaši s jablky.

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček1,5 dl vody1,5 dl mléka1 jablko
  3. 25 g másla

20 g cukruhrst namočených rozinek

špetka skořice

Postup:Nejprve zalijte ovesné vločky vodou. Než vločky pořádně vodu nasáknou, na přepuštěném másle opečte na kostičky nakrájené jablko. Jakmile bude jablko dozlatova, přidejte k němu rozinky a vše zasypte cukrem. Poté nechte cukr zkaramelizovat a k jablkům přidejte ovesné vločky a špetku skořice. Směs míchejte přibližně pět minut a poté servírujte.

A protože ke zdravé snídani patří i řádný pitný režim, nezapomeňte si připravit dobrý čaj. K ovesné kaši s jablkem vyzkoušejte například čaj z lněného semínka, které je právem považováno za superpotravinu. Je totiž významným zdrojem omega-3- nenasycených mastných kyselin a dalších důležitých látek.

Jednou z častých výmluv osob, které nesnídají je, že prostě nestíhají. Naštěstí je na trhu k dostání řada instantních kaší, které můžete jíst během pár minut. Instantní kaši rovněž můžete využít jako základní surovinu, kterou si vylepšíte ingrediencemi a kořením dle své vlastní chuti.

Přidat můžete jak čerstvé, tak sušené ovoce, ořechy či semínka, která jsou komplexním zdrojem minerálních látek, vitamínů, bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných živin. A pokud vás zajímá, jaké účinky mají semínka na naše zdraví, nezapomeňte se podívat na článek o semínkách.

Autor: Kateřina Doul

Autor Kateřina Doul
Blog-datum 18.4.2017
Suroviny Goji kustovnice čínská, Chia semínka, Javorový sirup, Med, Ovesné vločky, Protein, Rozinky
Recepty Dezerty, Ostatní

Recepty na letní ovesné kaše. Dopřejte si borůvkovou, ananasovou nebo meruňkovou

Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jednoduše řečeno obsahují všechno, co chceme od kvalitní snídaně. Navíc s troškou kreativity lze tento ryze zimní pokrm přetvořit ve skvělou letní snídani, o kterou se popere celá rodina. Nevěříte?

Tropická ovesná kaše s kokosem

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 pomeranč
  • 1/2 manga
  • 1 banán
  • kokosové lupínky

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturistéOvesná kaše s kokosem připomíná chuť piňa colady.
Zdroj: GETTY

Nalijte kokosové mléko a vodu do menšího kastrůlku, do kterého přisypte ovesné vločky. Směs přiveďte k varu, a následně stáhněte teplotu.

Zatímco ovesná kaše bude pomalu probublávat, nakrájejte pomeranč a mango na malé kousky. Ovoce vložte do misky a zalijte ho ovesnou kaší.

Vše dozdobte kokosovými lupínky a případně oslaďte medem nebo čekankovým sirupem. Fajnšmekři mohou ozdobit čokoládou a ořechy. 

Borůvková ovesná kaše

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/2 šálku borůvek
  • skořici
  • sůl
  • 2 lžičky medu
  • pomerančovou kůru

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturistéVyužijte borůvkové sezony. 
Zdroj: GETTY

V menším kastrůlku přiveďte vodu k varu a přidejte špetku soli, skořici, med a ovesné vločky. Snižte teplotu a zhruba pět minut počkejte, než změknou ovesné vločky. Následně přilijte mléko, přisypte borůvky a pomerančovou kůru.

Ovesnou kaši opět přiveďte k varu a vařte zhruba pět až deset minut. Jakmile ovesná kaše bude krásně krémová a hustá, stáhněte ji z plotny, přikryjte čistou utěrkou a nechcete ji pět minut odpočinout.

Poté podávejte s čerstvými borůvkami. 

Ovesná kaše s meruňkami

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 4 meruňky

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturistéOpečené meruňky dodají ovesné kaši tu správnou šťávu. 
​​​​​​​Zdroj: GETTY

Příprava meruňkové ovesné kaše je sice o trošku náročnější, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Do kastrůlku nalijte vodu, přisypte ovesné vločky a směs přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a dopřejte ovesným vločkám čas, aby krásně změkly.

Mezitím si na pánvičku nalijte kokosový olej, na kterém opečte meruňky. V případě, že nemáte kokosový olej, můžete použít máslo. Poté už stačí ovesnou kaši přelít do misky, položit na ni opečené meruňky a pokapat medem nebo čekankovým sirupem.

Případně můžete ozdobit oříšky. 

Kaše nemusí být jenom ovesné! Další neokoukané recepty najdete zde. 

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Kaše z vloček: 5 nejlepších k snídani i svačině

Chutná a vyvážená snídaně by měla být základem každého nového dne. Vločkové kaše se poslední dobou těší velké oblibě. Vybrat si můžete ze spousty druhů vloček, od ovesných až po ječné nebo pohankové. Sáhněte po svých oblíbených a připravte si je podle jednoho z našich receptů!

Ovesné vločky patří mezi nejoblíbenější typ vloček. Jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a mají vysoký obsah minerálů a vitaminů, jsou prospěšné při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. V případě bezlepkové diety dbejte při nákupu na koupi ovesných vloček v bezlepkové sekci.

 Jáhlové vločky mají stejné benefity jako ty ovesné, jsou navíc přirozeně bez lepku, tedy vhodné i pro celiaky. Vyrábí se lisováním oloupaných zrn prosa. Bez lepku jsou také oblíbené pohankové vločky, které se považují za tzv. pseudocereálie. Mají výraznější chuť a vůni a skvěle se hodí i do slaných jídel.

Dále můžete vybírat mezi vločkami rýžovými, kukuřičnými, špaldovými, amarantovými a spoustou dalších druhů.

Budete mít zájem:  Jak Na První Příznaky Chřipky?

Můžete se těšit na tyto recepty:

Máte rádi vanilku? Připravte si domácí vanilkový extrakt, který se hodí nejen do snídaňových kaší!

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem vám dodá potřebnou energii na celé dopoledne. Ovoněná vanilkou chutná naprosto dokonale. Ozdobte ji ovocem, zalijte javorovým sirupem a posypte mandlovými lupínky.  

Jahodová ovesná kaše

Dopřejte si snídani s pořádnou dávkou jahod. Využít můžete čerstvé i mražené. Před dokončením oslaďte kaši medem a doplňte pistáciovými a mandlovými lupínky. Jahodovou ovesnou kaši si zaručeně oblíbíte. 

Mléčná ovesná kaše

Mléčnou ovesnou kaši zvládnete hravě během deseti minut. Postačí vám jen vločky a mléko. K doslazení použijte cukr nebo med a k dozdobení skvěle poslouží jakékoliv ovoce. Můžete vyzkoušet ověřenou kombinaci s lesním ovocem nebo s banánem.

Znáte smoothie do misky? Připravte si zdravou a sladkou snídani nebo svačinku podle našich receptů! 

Ovesná kaše s banánem

Oblíbenou verzí bývá ovesná kaše s banánem. Kromě skořice a medu můžete přidat také hořkou čokoládu, která se nejlépe rozehřeje v horké kaši. Tuto variantu si s jistotou zamilují i děti. 

Banánová kaše se skořicí

Ovesné vločky můžete zalít klasickým nebo sójovým mlékem. Na banánovo-skořicový toping budete potřebovat skořici, mandle, mák a banány. Nezapomeňte dochutit medem nebo javorovým sirupem. Banánová kaše se skořicí vynese vaše chuťové pohárky až do nebe.

V březnovém čísle časopisu F.O.O.D. najdete nejen snídaňové recepty, ale i spoustu další inspirace pro vaše vaření

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF

3 tipy na zdravou snídani

Snídaně! Snídaně je první jídlo dne a patří mezi jídlo nejdůležitější, i když si to mnoho z nás neuvědomuje.

Z jakého důvodu patří právě snídaně mezi nejdůležitější jídlo dne? Je to jednoduché! Protože nám dodává energii pro celodenní fungování lidského organismu a zároveň pro jeho nastartování.

Při konzumování snídaně se také zmenšuje možnost obezity. Ale jak má správná snídaně vypadat?

Co by měla obsahovat správná snídaně?

  • Dostatek kvalitních sacharidů (nejvíce ze všech jídel dne) – pečivo, vločky
  • Bílkoviny – jogurt, mléko, sýr, vejce, šunka, tvaroh
  • Kvalitní tuky – margarín, ořechy
  • Zeleninu, nebo ovoce, případně ovocná šťáva
  • Tekutiny – voda, čaj, případně ovocná šťáva (káva není tekutina)

Teď už jsme si objasnili pár základních informací a já vám přináším 3 tipy na mé nejoblíbenější snídaně, kterým se nemusí bránit žádný dietář, ani nedietář. Nezapomeňte, ráno je povolen i dostatek sacharidů a potraviny s vyšším obsahem přírodního cukru, které bychom večer už ve velkém množství konzumovat neměli.

Ovesná kaše

Ovesná kaše, neboli snídaně šampionů. U mnoha žen (i mnoha kulturistů) zastupuje hlavní místo mezi snídaněmi. Ovesná kaše obsahuje vše, co má správná snídaně obsahovat. Navíc zasytí na opravdu dlouhou dobu.

  • Sacharidy: Ovesné vločky
  • Bílkoviny: Mléko
  • Kvalitní tuky: Ořechy
  • Ovoce: Dle výběru

Ovesnou kaši je možno uvařit na mnoho způsobů, fantazii se meze nekladou.

Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka s pečivem a zeleninou jsou vhodnou snídaní nejen pro kulturisty, ale také pro věčné dietáře. Pokud chcete ubrat na tucích, je možno udělat míchaná vajíčka pouze z bílků, ale v případě, že nedržíte žádnou radikální dietu, určitě není třeba žloutek vynechávat, jelikož obsahuje větší množství bílkovin než samotný bílek.

  • Sacharidy: Celozrnné pečivo (chléb)
  • Bílkoviny: Vajíčka
  • Kvalitní tuky: Margarín (na chlebu)
  • Zelenina: Dle výběru

Mug cake

Snídaně, na kterou rozhodně nedám dopustit a dělám si jí každý víkend. Základní surovinou jsou ovesné vločky, jogurt, vejce, banán a prášek do pečiva. Mug cake je speciální tím, že se vaří v mikrovlnce a v hrníčku. Mug cake je také možno udělat na mnoho způsobů, které ráda měním. Možná vám bude připadat, že je malý, ale zasytí opravdu na dlouhou dobu!

  • Sacharidy: Ovesné vločky
  • Bílkoviny: Bílý jogurt
  • Kvalitní tuky: Vejce
  • Ovoce: Banán

Samozřejmě existuje mnoho dalších variací dobrých snídaní, ale tyto patří mezi mé nejoblíbenější. Určitě se nebraňte čemukoli, snídani mám na dni nejradši, protože si můžu dát téměř vše. Nebojte se přidat si do ovesné kaše 2 kostky kvalitní hořké čokolády, přidat ořechy nebo dostatek sladkého ovoce.

Zázračné vločky: Co se stane, když je začnete jíst denně?

Ovesné vločky obsahují spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek. Jsou skvělé při hubnutí, zajistí vám lepší pleť a přispějí i k prevenci před nepříjemnými zdravotními komplikacemi. Co získáte, když je začnete jíst pravidelně? Těchto pět věcí vás nemine.

Ovesné vločky obsahují obrovské množství vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, a proto jsou skvělým dobíječem baterek. Téměř vždy je najdete v jídelníčku sportovců, včetně kulturistů. Jsou ideální nejen po ránu, ale také jako „předtréninkové“ jídlo – představují skvělé palivo před fyzicky náročnými výkony.

„Ovesné vločky nemusíte nutně jíst pouze ráno nebo před tréninkem a ne vždy je musíte připravovat nasladko. Za vyzkoušení stojí i různé druhy placek, slané sušenky nebo karbanátky z ovesných vloček,“ doporučuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Velký obsahy vlákniny ve vločkách napomáhá lepšímu zažívání a má příznivý vliv na trávicí systém. (Co naopak střevům škodí?) Natáhne do sebe toxiny, usazené ve střevech, čímž přispívá k detoxikaci a očistě organismu. Vločky účinně odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Důležitá je však pravidelná konzumace – po jedné misce zázraky nečekejte.

Nejčastěji lidé zařazují vločky do stravy, protože chtějí zhubnout. A dobře dělají. Ovesné vločky jsou doslova dietní bomba. Kromě lepšího zažívání, vyprazdňování a detoxikace mají totiž ještě další skvělou vlastnost: schopnost absorbovat vodu a navozovat pocit plnosti po dlouhou dobu.

To má na svědomí vláknina betaglukan – částečně se rozpouští ve vodě a ve střevech pak vytváří hustý gel, který snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, podporuje růst správných bakterií v trávicím traktu a navozuje pocit plnosti. Po vydatné ovesné kaši proto nebudete mít hlad hodně dlouhou dobu. Nehrozí uždibování ani mlsání – díky vločkám vám bohatě postačí hlavní jídla.

Foto: Punnarong Lotulit, Shutterstock.com

Máte-li v úmyslu zhubnout, určitě začněte jíst ovesné vločky každý den

Polovinou šálku horké vody zalijte třetinu hrnku vloček. Po přibližně pěti minutách přidejte lžičku medu, lžíci jogurtu a bílek. Rozmíchanou směs aplikujte na obličej a přibližně po 15 minutách opláchněte vodou. Podobný recept máme i pro celé tělo: do horké vany přidejte hrnek mléka, šálek vloček a lžíci medu. Tato směs hydratuje a uvolní napjatou pokožku i svaly a příjemně zregeneruje.

Kromě zkrášlujících schopností pomáhají vločky snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu. (Potraviny, které zvyšují krevní tlak.) Budete-li si vločky dopřávat pravidelně několikrát týdně, snížíte si hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečních chorob. U žen je doporučená denní dávka 30 až 40, u mužů 40 až 50 gramů.

„Ovesné vločky se skládají především ze složených sacharidů, z bílkovin a tuku. Jedná se tak o komplexní potravinu, která je vhodná pro každého, kdo se chce zdravě stravovat.

Jejich bonusem je navíc vyšší obsah vitaminu B1, který pomáhá s přeměnou sacharidů v energii, a B6, pomocníkem v boji proti infekcím.

Vitamin E je zase účinný antioxidant mírnící dopad fyzické zátěže na organismus,“ uzavírá Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector