Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti

150 g cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10% tuku, 2-5 PL lněného oleje, 1-3 PL čerstvě semletých lněných semínek a špetka „čili“ papriky. Volitelné: troška česneku, červeného pepře nebo troška šampaňského vína. Při mixování (použijeme mixér) přidat tolik vody, aby měla směs krémovou konzistenci. Jíst denně.

Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje.

(Koumáci už vymysleli „zelené“ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení samo nezajistí.) – Dr. Budwig.

Další vhodné dopňky kúry se lněným semínkem

Při jakékoliv dietě je nevyhnutné nezapomínat na dostatečný, ne však nucený příjem tekutin jakými jsou – voda, urologické/ledvinové čaje (list břízy bělokoré , přeslička rolní, zlatobýl obyčejný, kopřiva, rdesno ptačí), zelený čaj – vše neslazeno, nebo jen minimálně a to medem. Při rozpadu rakovinových buněk, se uvolňují toxické látky, které je třeba odvést z těla ven. Proto je žádoucí užívat současně šťávu z červené řepy (3 řepy, 2 karotky, 1 celer, 1 brambor velikosti slepičího vejce, 1 petržel).

Průběh a výsledek kůry podpoříme úplným vyloučením cukru, živočišných tuků, omezením příjmu masa na minimum a zároveň stravováním se dle zásad dělené stravy, která trávení odlehčí a je nápomocna dalším léčebným a protirakovinovým procesům.

Doporučení pro konzumaci lněných semínek

Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání – 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.

Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla.

Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje.

Musí se užívat tak čerstvý, jak to nejvíc jde a stabilizovat proteinem ihned po otevření láhve. Abyste získali ekvivalentní množství oleje, je potřeba rozemlít 3x větší množství semen.

Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé tuky nebo fritované potraviny, protože narušují proces okysličování

Vyvarujte se produktů, jímž se říká „hydrogenované“. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy..

Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“ a to je základem buněčné oxidace.

(Ed McCabe „Oxygen Terapies“, str.85). Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.

Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Uvádím některé klíčové oblasti působení:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunitní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňijící náladu, poruchy emocí a pozornosti (deprese, mentální choroby, nutkavé stavy,..)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou část buněčné membrány
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
  • má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu

Lněné vlákno působí protizánětlivě

Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

Len pomáhá při revmatických zánětech

Četné studie shodně potvrzují, že len u nemocných s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela vyřadit nesteroidní protizánětlivé léčby, které mívají řadu vedlejších účinků.

Již v roce 2000 byla publikována studie v Journal of Biological Chemistry, která ukázala, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

Lněné semínko a diabetes

V současnosti přibývají další a další studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou vlastně životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu – mozku. K tomu se postupně dovídáme, jaká jiná onemocnění (kromě cukrovky) by mohly mít svoji vyléčitelnou příčinu v dlouhodobém nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle V moderní „civilizované“ stravě je chronický nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 70 % populace České republiky.

Lidem, kteří jsou touto poruchou postiženi ve větší míře, je pak stanovena diagnóza „diabetes druhého typu“ a ta se zatím v oficiální medicíně léčí pouze způsobem, který sice udrží klienty při životě, ale rozhodně je této „nevyléčitelné“ cukrovky nezbaví.

Takže způsob jak se pomalu z této cukrovky uzdravit – a především jak jí předejít! – by mohl být velmi jednoduchý a zatím jej využívá jen nepatrná část informovaných příznivců přírodní medicíny – je to především stálá a dostatečná konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin.

U lidí již postižených tímto typem cukrovky bude proces uzdravení možná dost pomalý a asi nikdy nepůjde předem stanovit, jak to u konkrétního jedince potrvá dlouho, ale trpělivost se rozhodně vyplatí (bereme-li v úvahu diabetické komplikace i lidí, doživotně léčených pouze současným standardním způsobem).

  • Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin
  • současně odstraní i případné chronické překyselování organismu
  • Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom

Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.

Nedostatek omegy-3 je hlavní příčinou duševních onemocnění. Důvodem nedostatku je nepoužívání této mastné kyseliny výrobci potravin, protože tato rychle žlukne.

A peníze jsou prioritní, tak se používají hydrogenované oleje a ty jsou spojovány se vznikem závažných nemocí – rakovina, srdeční nemoci, chronická onemocnění …

Dalším „efektem“ je díky zvýšenému stresu v současnosti vyšší tvorba adrenalinu a k tomu tělo potřebuje omegu-6 a té je v potravě přes míru. Na druhou stranu pro vypnutí stresové odezvy je potřeba omega-3 a té máme nedostatek. Výsledek? Velké množství podrážděných lidí.

Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré to vyzkoušet.

V listopadu 2012 byla americké kardiologické společnosti „American Heart Association Scientific Sessions“ představena studie, při níž pokus s podáváním lněných semínek vykazoval dobré výsledky dokonce i u extrémně ohrožených pacientů s arteriosklerózou.

Arterioskleróza (kornatění tepen) je plíživé onemocnění cév se závažnými důsledky jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a cévní onemocnění s usazeninami v cévních stěnách s následkem kornatění cév.

Tato ztvrdnutí pak snižují jejich elasticitu, která je nutná především u vysokého krevního tlaku, protože v tomto nepružném stavu se mohou cévy protrhnout nebo ucpat (trombóza).

Jak informoval lékařský časopis Medscape, autorovi šestiměsíční studie Dr. Delfinu Rodriguezovi z kubánské univerzitní nemocnice Holguin se podařilo prokázat, že už denní dávka 30 gramů drcených lněných semínek, podávaná pacientům s periferním cévním onemocněním, příznačně snížila vysoký krevní tlak.

Po šesti měsících podávání klesl systolický krevní tlak průměrně o 10 mm Hg a diastolický o 7 mm Hg.

U pacientů s onemocněním aterosklerózy končetinových tepen spojený s vysokým krevním tlakem klesl krevní tlak systolický i diastolický o 15mm Hg.

U skupiny s placebem se krevní tlak lehce zvýšil o ~ 3mmHg. Studie probíhala na celkem 110 pacientech, z nichž trpělo 75 % na vysoký krevní tlak.

Dr. Rodriguezovi se podařilo prokázat účinek drcených lněných semínek na snížení vysokého krevního tlaku, a to ve velké míře. Z výsledků vyvodil, že pravidelná dávka rozemletých lněných semínek může snížit riziko mozkové mrtvice o 50 procent a o 30 procent riziko srdečního infarktu.

V Medscape je Dr.Rodriguez citován: „Lněné semínko je obzvlášť lákavá strategie při kontrole krevního tlaku v hospodářsky znevýhodněných regionech i zemích. Vliv lněných semínek na snížení krevního tlaku je srovnatelný s účinky medikamentů na snížení tlaku a dietními opatřeními jako je málo solit či snížit nadváhu.“

Dr.Rodriguez rovněž upozornil, že už studie na zvířatech prokázala protizánětlivý a protiarytmický účinek rozemletých lněných semínek. Lněné semínko současně zabraňuje cirkulaci cholesterolu a trans-tuků v krvi.

„Lněné semínko má různé komponenty, jako alfa-kyselinu linoleovou, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu, které mají synergistický účinek,“ vysvětluje lékař. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku působí v tlustém střevu na tvorbu fyto-estrogenu, jehož množství se zdesetinásobí. Tento jev nebyl u skupiny s placebem zaznamenán.

Celá studie trvala jeden rok. Pacienti směli jíst pečivo – bagety, housky, … se lněnými semínky, zatímco kontrolní skupina dostávala to samé, avšak bez lněných semínek. Dr. Rodriguez a jeho autorský tým pracují na ověřování, jaký podíl lněného semínka mohl zapříčinit takový pokles krevního tlaku.

Artróza drobných kloubů

Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.

Budete mít zájem:  Fabryho choroba – příznaky, diagnóza, léčba

Klíč ke zdraví je ukryt v přírodě

Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka.

A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa – vitamin B17.

Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, meruňky, třešně, broskve nebo švestky, ale nachází se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.

Další prospěšné vlastnosti lnu

Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný.

Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu II a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis.

Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází makulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.

  1. Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnostiOlej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti
  2. DUANWOOD RED REISHI – GANODERMA
  3. to je mládí a dlouhověkost
  4. 3 nejúčinnější přípravky na trhu:
  5. EXTRAKT, SPÓR A TRITERPEN
  6. Fakta o reishi, mykologie, historie, pěstování, účinné látky

MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy „The Cancer Solution“)

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwigové patří objev, či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla ke Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwigové pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a byl jsem schopen dělat svou práci stále lépe.

Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jako zářící. a to jen dva dny poté, kdy začala brát olejo – proteinovou kombinaci.

Výše uvedené zkušenosti MUDr. Willnera pravděpodobně souvisí s radioprotektivním účinkem lněných semínek, jak je níže uvedeno.

Nová studie

Nová studie Pearlmanovy školy medicíny na Pennsylvanské univerzitě ukázala, želněná semínka jsou ochranou před radioaktivitou. Výzkumníci zjistili, že ochrana dokonce zahrnuje regeneraci tkáně vystavené radiaci.

Výzkum se zaměřil na schopnost lněných semínek ochránit plicní tkáň před vystavením radiaci a dále se zaměřili na schopnost opravovat tkáň poškozenou radiací. Použili myši pro svou studii, ale nyní dělají klinickou studii na lidech, kteří jsou vystaveni radiaci kvůli léčbě rakoviny.

Melpo Christofidou-Solomidou a jeho výzkumný tým nakrmil myši lněnými semínky – některé před a některé po vystavení radiace.

Zjistili, že obě skupiny myší krmené lněným semínkem přežily smrtící dávku radiace, zatímco ty nekrmené lněnými semínky zemřely. Nejen že lnem krmené myši přežily, ale dokonce se staly zdravějšími.

Měly vyšší tělesnou hmotnost a minimum zánětů plic, které jsou běžné u pacientů s radioterapií.

Celý článek o „Nové studii“: https://www.naturalnews.com/033657_flax_seeds_health_benefits.html

Cituji z jedné z jejich knih:

„Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici.

Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlávat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacient bezprostředně poté začal cítit mnohem lépe.

Je zajímavé si položit otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce.

V tom jsou ty spojitosti!“

Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnostiVíce o přírodní léčbě rakoviny: 

  • Totální protirakovinná kúra pátera Františka Ferdy

Bio Lněný olej Country Life – recenze

Lněný olej je mezi potravinami naprostý unikát. Už jste ho někdy zkusili? Jeho blahodárné účinky na zdraví využívá již řada generací po několik tisíc let.

Lněný olej napomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, přispívá ke zvýšení imunity, bojuje proti nemocem kloubů, upravuje zažívání, zlepšuje zdraví pokožky a mimo jiné podporuje i snižování nadváhy.

Čím je tak jedinečný? Lněný olej je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a aktivních lignanů, které chrání buňky před účinky škodlivých volných radikálů. Abyste ale využili jeho vysokou nutriční hodnotu ve svůj prospěch, musíte zvolit pouze panenský, za studena lisovaný olej.

Jedině ten je od okamžiku vylisování balen v tmavé láhvi a skladován v chladu. Který z dostupných produktů na trhu bude tedy ten pravý? Bio Lněný olej od společnosti Country Life je získaný výhradně mechanickým zpracováním bez použití rozpouštědel a následnou filtrací. Když ho zařadíte do pravidelného jídelníčku, vaše tělo to náležitě ocení. Jak ho správně používat?

Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti

Bio Lněný olej Country Life je uchováván v tmavé láhvi / foto: prozdravi.cz

Co je lněný olej?

Lněný olej je jedním z nejcennějších jedlých olejů vůbec. Má zlatožlutou barvu, výraznou chuť i pach. Proto ne každý jeho přítomnost v jídle snese. Vyrábí se z rozemletých sušených zralých semen lnu setého lisováním za studena.

Někteří výrobci ale olej dále upravují filtrací a rafinací, a navíc s přídavkem konzervantů a vitamínů, což však má negativní dopad na jeho kvalitu.

Chcete-li využívat všechny příznivé účinky lněného oleje na vaše zdraví, musíte zvolit pouze extra panenský, lisovaný za studena, kterým je například Bio Lněný olej Country Life.

Koupit levně

Po nutriční stránce je na tom lněný olej v podstatě stejně jako lněné semínko. Lněný olej je však velmi citlivý na trvanlivost. Aby bylo užívání oleje dostatečně účinné a zdravotně nezávadné, musí se konzumovat opravdu čerstvý. Nejlépe do třech měsíců po vylisování. Proto je dobré olej kupovat vždy v menším množství a jen tolik, kolik dokážete v krátké době spotřebovat.

Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti

Len setý / foto: pixabay.com

Len setý je až 150 cm vysoká jednoletá bylina s bleděmodrými květy, která se více jak 7 000 let pěstuje pro lněné vlákno a olejnatá semena. Plodem jsou lesklá tmavohnědá zrníčka slzovitého tvaru, která jsou jen o něco málo větší než sezam. Jeho významné účinky na zdraví byly známy již ve starém Řecku, kdy jej lidé používali zejména při problémech s trávením.

Složení lněného oleje

Lněný olej je po výživové stránce považován za nejbohatší zdroj vitaminu E a omega-3 mastných kyselin.

Ukrývá v sobě až 72 % esenciálních nenasycených mastných kyselin, niacin (součást komplexu vitamínů B3) a inulin, který upravuje střevní mikrofóru.

Esenciální mastné kyseliny jsou látky nezbytné pro zdraví, které si tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je nutné, aby byly součástí každodenní stravy.

Lněný olej obsahuje zejména kyselinu alfa-linolenovou (ALA), což je druh omega-3 mastné kyseliny, která má velmi příznivý vliv na nervovou soustavu, zlepšuje stav pokožky a buněk. Omega-3 mastné kyseliny se ve výživě uplatňují v prevenci kardiovaskulárních chorob, chrání mozek před negativními účinky stárnutí a zmírňují zánět.

Kromě toho ve lněném oleji najdete enzymy, karoten, provitamín A, rostlinné estrogeny, z minerálních látek je nejvíce zastoupen zinek a železo.

Kdy lněný olej pomáhá?

  • příznivě působí na srdce a cévy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje trávení
  • podporuje snižování nadváhy
  • má protizánětlivé účinky
  • ničí viry, bakterie, plísně
  • čistí játra a ledviny
  • podporuje střevní mikroflóru
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • příznivě ovlivňuje činnost mozku
  • zmírňuje deprese a pozitivně působí na nervovou soustavu
  • má regenerační účinky na kůži (lupénka, ekzém, po ozařování)
  • chrání organismus před tvorbou zhoubných novotvarů
  • při revmatické artritidě
  • působí jako jemné přírodní projímadlo
  • při problémech pohybového aparátu

Dejte pozor na trvanlivost

U lněného oleje je zcela zásadní jeho trvanlivost. Už v dávných dobách hospodyně věděly, že musí být pokaždé naprosto čerstvý, a tak jej kupovaly hned po vylisování přímo na ulici. A vždy jen tolik, kolik dokázaly v krátké době spotřebovat. To platí i dnes. Abyste zachovali jeho vysokou nutriční hodnotu, musíte jej skladovat ve vhodných podmínkách.

Koupit levně

Lněný olej se za normální teploty rychle kazí a podléhá oxidačním procesům, což se navenek projeví žluknutím a hořkou chutí. Takový olej se nesmí dále používat, jelikož může zapříčinit tvorbu volných radikálů a tělo je pak zbytečně vystaveno oxidačnímu stresu, kdy si jednotlivé buňky musí poradit s dávkou toxického materiálu.

Po otevření lněný olej uložte do lednice a nezapomínejte na to, že jeho trvanlivost je 6 týdnů. Pak může zežluknout. Pokud chcete užívání lněného oleje na nějakou dobu přerušit, uložte jej do mrazáku. Jeho kvalita se zamrazením nemění a po přerušení můžete olej dále používat.

Z důvodu dlouhodobé trvanlivosti většina výrobců udává datum spotřeby 4 – 7 měsíců ode dne výroby, při skladování v temnu a chladu. Avšak u produktů s maximální délkou expirační doby lze pochybovat o jejich kvalitě.

Takové výrobky často prochází tepelným zpracováním, což má sice vliv na trvanlivost lněného oleje, ale na úkor ztráty hodnotných živin, kvůli kterým si ho kupujete.

Pokud tedy chcete využívat všechny příznivé vlastnosti lněného oleje, je nutno vždy sáhnout po extra panenském, za studena lisovaném, jako je například Bio Lněný olej Country Life.

Budete mít zájem:  Léky Na Spaní V Těhotenství?

Lněný olej by měl být vždy co nejčerstvější, proto si kupte jen tolik , kolik dokážete v dohledné době spotřebovat. Balení o objemu 250 ml je pro běžné použití tak akorát. O všestranném použití lněného oleje vám více řekne následující video:

https://www.youtube.com/watch?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=1&rel=0&fs=0&playsinline=0&autohide=2&theme=dark&color=red&controls=1&“ class=“__youtube_prefs__“ title=“YouTube player“ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen data-no-lazy=“1″ data-skipgform_ajax_framebjll=““>

Jak užívat lněný olej

Lněný olej je univerzální pomocník, který prospívá nejen zdraví, ale i kráse. Konzumací lněného oleje dodáváte živiny zevnitř celému tělu.

Obsažené esenciální mastné kyseliny vyživují pokožku, suché vlasy a lámavé nehty. Pravidelným užíváním lněného oleje dochází ke zrychlení metabolismu, takže hraje klíčovou roli i při hubnutí.

Kromě toho se také podílí na detoxikaci organismu.

Vnitřní použití lněného oleje:

  • ve studené kuchyni (není určen pro tepelnou úpravu potravin)
  • hodí se do salátů, jogurtů, tvarohu

Vnější použití lněného oleje:

  • k regeneraci pokožky
  • jako pleťový olej
  • v podobě zábalu či masky na vlasy
  • pomáhá mírnit projevy ekzémů, lupénky
  • jako tonikum na popáleniny
  • jako masážní olej

Lněný olej se doporučuje užívat v množství 2 – 3 kávové lžičky denně k obohacení jídla. Pokud vám bude připadat jeho chuť příliš nezvyklá, je vhodné jej smíchat s olivovým olejem nebo máslem. Obzvlášť dietní a zdraví prospěšná potravina vznikne, pokud připravíte směs lněného oleje a másla v poměru 1 : 1.

Pokud budete lněný olej užívat samostatně přímo ze lžíce, výrazně tím snižujete jeho vstřebatelnost. Kvalitní za studena lisovaný lněný olej (Bio Lněný olej Country Life) je tělem lépe absorbován, pokud se spojí s proteiny v podobě jogurtu, tvarohu, sýru či ořechů.

Spojení oleje s proteiny napomůže tomu, aby se tuk rozpustil ve vodě a tím pádem se dostal i do těch nejmenších kapilár, kde pomáhá rozpouštět usazeniny a nashromážděný nevhodný tuk, čímž následně čistí žíly a tepny. Tím příznivě působí na celý kardiovaskulární systém.

Zde je recept na proteinovou snídani s lněným olejem:

https://www.youtube.com/watch?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=1&rel=0&fs=0&playsinline=0&autohide=2&theme=dark&color=red&controls=1&“ class=“__youtube_prefs__“ title=“YouTube player“ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen data-no-lazy=“1″ data-skipgform_ajax_framebjll=““>

Lněný olej se nesmí zahřívat, proto je nutno ho přidávat do jídla až po jeho dokončení, jinak by se cenné omega-3 mastné kyseliny zničily. Můžete ho používat k omaštění běžných jídel. Jeho oříšková chuť nejlépe vynikne v kombinaci s rýží, zejména, je-li jídlo posypáno zelenou cibulkou a k přípravě byla použita mořská sůl.

Výborné chuťové vlastnosti lněného oleje se znásobí ve spojení s některými druhy zeleniny. Pokud jím dochutíte vařenou či dušenou mrkev, získáte pokrm velmi vysoké nutriční hodnoty s řadou pozitivních účinků na zdraví. Naopak ale s některými potravinami chutná spíš hořce, proto je třeba si jednotlivé kombinace předem vyzkoušet.

Koupit levně

Lněný olej nalézá uplatnění také v jídelníčku vegetariánů a veganů, kteří nemají zpravidla dostatek omega-6 mastných kyselin, jež jsou obsaženy právě v mase. Tato kyselina se také podílí na hospodaření tuků v krvi i celém organismu, a z toho důvodu lněný olej přispívá k efektivnímu hubnutí.

Kde a jak koupit lněný olej

Lněný olej možná naleznete v běžné prodejní síti supermarketů, které však nejsou zárukou opravdu kvalitního výrobku. Z toho důvodu je lepší se po něm poohlédnout ve specializovaných prodejnách, které jsou zaměřeny na zdravý životní styl.

Takové obchody vám mohou garantovat skutečně čistě přírodní produkt. Chcete-li nakoupit pohodlně a levně, můžete Bio Lněný olej od společnsoti Country Life objednat rovnou v ověřeném e-shopu.

Za celkem přijatelnou cenu získáte přesně to, co požadujete.

Koupit v e-shopu

Bio Lněný olej Country Life jsem koupila v balení 250 ml za 112 Kč, což je pro mé účely použití tak akorát. Tento 100% lněný olej pochází z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství a vyrábí se výhradně mechanickým lisováním bez použití rozpouštědel a následnou filtrací. Tím pádem je zaručen obsah všech výživných látek.

TIP: Když objednáte Bio Lněný olej nyní v e-shopu, přepravní společnost vám ho doručí do druhého dne. Na výběr máte ze sedmi způsobů dopravy, přičemž cena začíná již na 29 Kč. Případně si lze zásilku vyzvednout osobně na řadě výdejních míst.

Jaké jsou mé osobní zkušenosti s lněným olejem?

V kuchyni běžně používám lněná semínka při pečení, posypu jím slané pečivo, případně přidám trochu do těsta. Rozemletá lněná semínka jsou zase součástí mých snídaňových kaší nebo smoothie. Proto využití lněného oleje byl pro mne více méně experiment, chtěla jsem zkusit, jak ovlivní výslednou chuť jídel a jak se projeví jeho pozitivní vlastnosti na zdraví.

Lněný olej má zvláštní specifickou chuť, která mi připomíná oříšky. Nejprve jsem ho použila do salátové zálivky, pak přišly na řadu jogurty, obilné kaše a smoothie.

V jídle mi nijak nevadí, celkem jsem si na něj zvykla, ale samotný na lžičce mi moc nejede. I když, kdo by taky jedl olej po lžičkách? Podle mne není tak chutný jako třeba dýňový nebo sezamový, ale určitě své opodstatnění v kuchyni má.

Vzhledem k tomu, že ho musíte rychle spotřebovat, rozhodla jsem se ho střídat s ostatními druhy rostlinných olejů.

Lněný olej jsem také vyzkoušela k promazání suché pokožky, která se tak lépe zregenerovala a zhojila. V kombinaci s vnitřním použitím se tak jeho účinky ještě více znásobí.

Jaký je tedy můj závěr? Lněný olej díky značnému obsahu omega-3 mastných kyselin a lignanů rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Vzhledem k tomu, že zachování všech výživných látek garantuje pouze lněný olej lisovaný za studena, je pro mne Bio Lněný olej značky Country Life zdravou volbou. Mohu jen doporučit.

Koupit levně

Lněný olej užívaný v běžné denní dávce nevyvolává žádné zdravotní komplikace. Pokud ale užíváte nějaké léky, může docházet k jejich špatné vstřebatelnosti, proto je rozhodně na místě nejprve se poradit se svým lékařem. Stejně tak nelze u citlivých osob vyloučit případnou alergickou reakci.

  • 100 % čistý přírodní produkt
  • bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin
  • univerzální použití (vnitřně i zevně)
  • blahodárné účinky na zdraví
  • podporuje dobré trávení
  • pomáhá při hubnutí
  • vhodný pro vegetariány a vegany
  • krátká doba trvanlivosti (na vzduchu brzy oxiduje)
  • není vhodný pro tepelnou úpravu potravin

Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti

LNĚNÉ SEMÍNKO – užití, účinky a jaký je vliv na naše zdraví? Ideální před porodem a během těhotenství

Olej ze lněných semínek (lněný olej) a zdraví – má výrazné preventivní vlastnosti

První zmínky o lnu setém pocházejí již ze starých řeckých, čínských a indických rukopisů, ale zprávy o této rostlině samozřejmě nechybí ani v Bibli. Že se vyplatí užívat lněné semínko pro zdraví, tak radí lékaři už v nejstarších lékopisech. Není proto divu, že se nenápadná rostlina, která lněná semínka produkuje, rozšířila po celém světě a dnes patří mezi oblíbené zemědělské plodiny pěstované především v mírném podnebí.

Lněné semínko účinky a zdraví

Pozitivní účinky lněného semínka v dnešní době uznávají jak výživoví poradci a nutriční terapeuti, tak i lékaři v čele s gynekology. Je totiž na první pohled patrné, že lněná semínka zdraví člověka ovlivňují velice příznivým způsobem, pokud jsou konzumována ve správném množství a lidé to s jejich zařazením do jídelníčku příliš nepřehánějí.

Jelikož má v sobě lněné semínko omega 3 mastné kyseliny, které lidé v našich podmínkách obvykle nekonzumují v dostatečném množství, jedná se o velice ceněnou surovinu. Kromě lněných semínek jsou největším zdrojem tohoto zdravého tuku totiž ryby, které v naší zemi netvoří tak velkou součást jídelníčku, jako je tomu například v přímořských destinacích.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité především z toho důvodu, že podporují správný růst a vývoj, zajišťují prevenci srdečně-cévních onemocnění a pomáhají chránit také proti vzniku život ohrožujících arytmií, nebezpečných krevních sraženin a kornatění tepen (ateroskleróza). Zároveň snižují vysoký krevní tlak, množství cukru v krvi a vysoký cholesterol.

Lněná semínka lidé ovšem používají také pro očistu střev a jako pomoc při problémech gastrointestinálního traktu, jako je například zácpa, zánět tlustého střeva, ulcerózní kolitida, zánět žaludku, zánět tenkého střeva (enteritida) nebo také syndrom dráždivého tračníku. Někteří pak tuto surovinu doporučují také jako skvělý způsob pro snížení rizika vzniku osteoporózy či některých druhů rakoviny.

Zastánci lněných semínek ovšem našli pro tuto superpotravinu i další využití.

Výborně totiž působí také proti cukrovce, pomáhá při problémech s ledvinami a údajně hraje významnou roli i při léčbě systémového lupusu erythematodes (SLE).

Mezi další nemoci, které by mělo lněné semínko pomoci potlačit, pak patří třeba infekce močového měchýře, revmatoidní artritida, bolesti v krku či infekce horních cest dýchacích.

Aby toho nebylo málo, podle odborníků podporuje lněné semínko hubnutí, což jistě potěší každého, kdo se pokouší o redukci tělesné hmotnosti. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny totiž zpomaluje trávení, lidé se cítí méně hladoví a nemají tak tendenci k přejídání. Jedna polévková lžíce lněných semínek navíc obsahuje pouze něco kolem 40 kalorií.

Někteří lidé pak zkoušejí také odvar z lněného semínka na vlasy, jelikož by jim tato surovina měla dodat zářivější lesk a plnost. Jelikož mají lněná semínka účinky také proti zánětům, olej aplikovaný přímo na kůži či rozmixovaná směs semínek by pak měly pomoci v boji proti akné, popáleninám, ekzémům, vředům či lupénce.

Lněné semínko v těhotenství

Lněná semínka představují ceněnou surovinu také z pohledu gynekologů, kteří jsou si dobře vědomi jeho prospěšných účinků. Nejen že pomáhá nastolit v těle hormonální rovnováhu, ale ženy si ho pochvalují i z mnoha dalších důvodů.

Jedná se totiž o surovinu, která zmírňuje premenstruační obtíže, jako jsou bolesti břicha, zad a prsou, ale rovněž pomáhá ženám nastolit pravidelný cyklus a je vhodná také při problémech spojených s klimakteriem (návaly horka, nadměrné pocení, zácpa).

Na internetu najdete také spoustu informací o tom, jak užívat lněné semínko v těhotenství a proč tato surovina je, nebo není pro nastávající maminky prospěšná.

Zajímá vás jak konzumovat lněné semínko v těhotenství? Zatímco někteří lidé tvrdí, že účinky lněného semínka nejsou prozatím dostatečně prozkoumané a během počátečních měsíců gravidity tudíž může být nebezpečné, jiní na něj nedají dopustit.

Nejlepším řešením je tedy promluvit si o konzumaci lněných semínek v průběhu gravidity se svým gynekologem, který vám poradí, jak jíst lněné semínko v těhotenství a zda je to pro vás vhodné. Pokud se o miminko teprve snažíte, doporučuje se vyzkoušet nějakou čistící kúru, jejíž součástí bude právě konzumace lněného semínka.

Budete mít zájem:  Příznaky Přetržených Vazů V Koleni?

Ženy také někdy užívají lněné semínko na zácpu v těhotenství, jelikož tyto obtíže často nastávajícím maminkám v průběhu gravidity znepříjemňují život. Semínka na sebe totiž váží škodlivé látky a dokáží je dostat z těla ven. Zároveň mohou pomoci při bolestech žaludku, zmírňují nepříjemné pálení žáhy a mají projímavý charakter.

Lněné semínko před porodem

Jak užívat lněné semínko před porodem? Odvar z lněného semínka před porodem údajně skvěle poslouží pro usnadnění příchodu potomka na svět. Lékaři doporučují začít ho pít zhruba mezi 35.

a 37. týdnem těhotenství, tedy 3-5 týdnů před očekávaným termínem porodu. Nejen že lněné semínko usnadní porod a provlhčí porodní cesty, ale zároveň údajně podporuje tvorbu mateřského mléka.

Pokud jde o lněné semínko při kojení, zde se názory různí. Někteří tuto potravinu čerstvým maminkám doporučují, jiní jsou k ní spíše skeptičtí. Opět ale platí, že nejlepší bude se o užívání lněného semínka poradit se svým ošetřujícím lékařem či nutričním terapeutem.

„lněné semínko vám pomůže s porodem“

Lněné semínko: nežádoucí účinky

Ačkoliv jsou plody lnu setého známé především pro své pozitivní vlastnosti, v některých případech může mít lněné semínko vliv na zdraví spíše v tom negativním smyslu.

Pokud to přeženete s dávkováním a lněných semínek zkonzumujete příliš mnoho, pravděpodobně se zvýší počet stolic za den a zároveň se projeví některé z nepříjemných gastrointestinálních zdravotních obtíží.

Může se dostavit například nevolnost po lněném semínku a mezi časté problémy patří také zvracení, průjem, nadýmání, zácpa a silná bolest břicha.

To samé pak platí pro užívání příliš velkých dávek lněného oleje. Tyto nežádoucí účinky obvykle pomáhá minimalizovat dodržování vhodného pitného režimu a konzumace dostatečného množství vody během dne.

Některé citlivější jedince však trápí také alergie na lněné semínko.

O konzumaci lněných semínek by se s lékařem měli raději poradit všichni pacienti, kteří trpí cukrovkou, hormonálními problémy nebo poruchami srážlivosti krve. Jelikož může vláknina obsažená ve lněných semínkách ovlivnit vstřebávání některých léků a potravinových doplňků, ideálně byste tuto surovinu měli jíst v jinou dobu než tyto látky, abyste těmto problémům zamezili.

Lněné semínko použití/užití

Jak užívat lněné semínko, aby měla tato surovina co možná nejlepší účinky na naše zdraví? Důležité je především správné dávkování, které by nemělo přesáhnout určitou denní mez, ale svou roli zde hraje i forma, v jaké lněná semínka konzumujeme. Ať už jde o čerstvou variantu, drcené lněné semínko nebo lněný olej, každá z těchto variant si najde v našem jídelníčku své uplatnění.

Lněné semínko: dávkování

Jelikož mohou plody lnu setého nadšeným konzumentům při předávkování způsobit nepříjemné zažívací potíže, spousta lidí se ptá, jak jíst lněné semínko, aniž by takový problém nastal, a jaká je pro lněné semínko denní dávka, kterou mohou lékaři s klidným srdcem doporučit.

Správné dávkování lněného semínka i lněného oleje samozřejmě závisí na několika různých faktorech, jako je například zdravotní stav a věk konzumenta.

Obecně se v současné době doporučují zhruba 1-2 polévkové lžíce drcených semínek denně, ale pokud si nejste jistí, raději vhodné množství této suroviny konzumujte se svým lékařem nebo výživovým poradcem. Důležité je zároveň dodržovat dostatečný pitný režim.

Lněné semínko: konzumace

Co se týče konzumace, lněné semínko obsahuje nejvíce živin v takovém stavu, v jakém se sklidí, a jakoukoliv tepelnou úpravou, jako je například vaření či pečení, tedy ztrácí velké množství vitamínů i dalších prospěšných látek. Jestliže se však rozhodnete konzumovat lněná semínka v přírodním stavu, která nejsou nijak upravená, budete je muset nejprve dobře rozkousat, jelikož v celku jsou pro člověka téměř nestravitelná.

Semínka mají poměrně pevnou slupku, což je právě ta část, kterou naše tělo nedokáže jednoduše zpracovat, a proto je nejprve vhodné tento obal nějakým způsobem narušit.

Právě z toho důvodu se nejčastěji používají drcená a mletá lněná semínka, která se dají konzumovat přímo, ale slouží také jako skvělá přísada do jogurtů, kaší, pomazánek, polévek a dalších pokrmů.

Někteří lidé také nechávají semínka po dobu osmi hodin namočená ve vodě a teprve poté je konzumují.

Pozor byste si však měli dávat na žluklé lněné semínko. Tato surovina se v rozemletém či rozdrceném stavu totiž na vzduchu rychle oxiduje, hořkne, ztrácí živiny a kazí se.

Proto byste neměli nadrcená semínka připravovat s velkým předstihem.

Pokud to však uděláte nebo vám část rozemletých semen zbude, je vhodné skladovat je ve vzduchotěsné nádobě, kterou umístíte do lednice, a následně je co nejrychleji spotřebovat.

Do některých jídel se mletá ani drcená lněná semínka nehodí. Pokud máte v plánu připravit chutný salát nebo pomazánku, hodit by se vám naopak mohl lněný olej. Ten je stejně jako semínka náchylný ke žluknutí, a proto byste ho po otevření měli uchovávat v lednici a v brzké době ho spotřebovat.

Lněné semínko: forma používání

Kromě správného dávkování záleží také na formě, v jaké se rozhodnete lněné semínko konzumovat.

Semena se používají především při zácpě, zánětu žaludku a zánětu střev nebo také ve chvíli, kdy pacient trpí žaludečními vředy či vředy dvanácterníku. I zde ovšem záleží na tom, o jaké konkrétní obtíže se jedná.

V žaludku a dvanáctníku nejlépe působí slizovitý macerát z lněného semínka, střevní problémy však pomáhají řešit celá či čerstvě mletá lněná semínka.

Další oblíbenou variantou použití je lněný olej. Ten má skvělé účinky především při léčbě kornatění cév, ale zároveň upravuje příliš vysoké hladiny cholesterolu a působí proti onemocnění jater. Drcené lněné semínko můžete zpracovat také jako kaši, která se používá například na spáleniny, na vysušenou pokožku či při různých kožních zánětech a problémech.

Své využití si našlo lněné semínko také v homeopatii. Kromě esence z čerstvě kvetoucí natě lnu setého totiž slouží k výrobě tinktur také čerstvá semínka, která mají podle uživatelů zázračné účinky.

Aby toho nebylo málo, extrudované lněné semínko (tepelně opracované) představuje také vhodné krmivo pro zvířata.

Chovatelé často kupují lněné semínko pro koně, jelikož se jedná o vynikající doplněk jejich krmné dávky a má pozitivní vliv na kůži, srst, kopyta i metabolismus těchto zvířat.

Lněné semínko v kuchyni

Lněné semínko dnes představuje nedocenitelnou přísadu mnohých potravin, jako jsou například ovesné vločky, sušenky či vafle. Zároveň se může stát vítaným zpestřením jídelníčku pro ty, kteří o této surovině ještě neslyšeli nebo ji prozatím nestihli vyzkoušet. Skvěle se hodí třeba do jogurtu, do snídaňové kaše, do pomazánky nebo do salsy.

Nevíte si rady, jak nadrtit lněné semínko nebo jak rozemlít lněné semínko? Nezoufejte, ve skutečnosti je to totiž velice jednoduché. Stačí k tomu využít malý elektrický kávový mlýnek, který máte doma, kuchyňského robota, menší mixér nebo domácí hmoždíř. Nezáleží přitom, zda semínko máte raději namleté nahrubo, či spíše najemno.

Jelikož spolu s nadrcením či rozemletím lněného semínka stoupá riziko žluknutí a tato surovina by se mohla rychle zkazit, ideálně byste ho měli zpracovat až ve chvíli, kdy ho skutečně potřebujete. Semínka je zároveň vhodné kupovat pouze celá, nikoliv v namletém či nadrceném stavu, a kromě toho by lidé měli hlídat i skutečnost, že sáček není zapařený, jinak by totiž hrozil vznik plísní.

Co se týče lněného oleje, který se ze semen lisuje za studena, ten sice nemá příliš výraznou chuť, ale uchovává si spoustu léčivých účinků.

Mějte však vždy na paměti, že je nutné uchovávat ho v neprůhledných skleněných lahvích, které umístíte do lednice, kde vydrží pouze jeden až dva měsíce.

Spíše se tedy vyplatí sáhnout po menším balení a ve chvíli, kdy olej dojde, jeho zásoby opět doplnit.

V kuchyni se pak lněný olej používá podobně jako olivový olej a slouží tedy jako skvělá přísada do různých zeleninových salátů, krémových polévek, omáček či smoothies. Co se týče dávkování, dospělí mohou zkonzumovat zhruba 1 polévkovou lžíci lněného oleje denně, pro děti asi do pěti let věku je to pak jedna čajová lžička.

Podle výživových poradců, nutričních terapeutů i lékařů ovlivňuje lněné semínko zdraví člověka velice příznivým způsobem.

Obsahuje totiž omega 3 mastné kyseliny, které podporují správný růst a vývoj, působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a zároveň snižují vysoký krevní tlak, množství cukru v krvi a vysoký cholesterol.

Lněná semínka dále fungují jako pomoc při gastrointestinálních obtížích, působí proti cukrovce, pomáhají v boji proti akné a ekzémům a dokonce podporují hubnutí.

Kromě toho, že lněné semínko zmírňuje premenstruační obtíže a pomáhá při problémech spojených s klimakteriem, je také vhodnou surovinou, kterou konzumují gravidní ženy. Údajně odbourává zácpu v těhotenství a pomáhá dostat škodlivé látky pryč z těla. Lněná semínka pak mohou zároveň pomoci zmírnit nepříjemné bolesti žaludku nebo pálení žáhy, což je častý problém těhotných žen.

Nastávající matky si pochvalují konzumaci lněného semínka před porodem, a to ve formě odvaru, který se užívá zhruba od 35. do 37. týdne těhotenství.

Tato surovina by měla usnadnit porod, provlhčit porodní cesty a podpořit tvorbu mateřského mléka.

O užívání lněného semínka by se však ženy vždy měly poradit se svým ošetřujícím lékařem, což platí nejen v těhotenství, ale i těsně před porodem nebo při kojení.

Lněné semínko se dá připravit na mnoho různých způsobů. Jedná se o skvělou surovinu do ovesných vloček, sušenek neb třeba vaflí. Také se hodí do jogurtu, do pomazánky nebo do salsy. K přípravě lněného semínka úplně postačí malý elektrický kávový mlýnek, kuchyňský robot, mixér nebo hmoždíř. Ideálně byste pak lněné semínko měli zpracovat co nejdříve po rozemletí či po nadrcení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector