Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Pokud jste ještě neslyšeli o hlohový šťávě, tak čtěte. Pomoci Vám dokáže při různých zdravotních problémech, aha na to… Co tato šťáva obsahuje, při jakých problémech je účinná a kolik třeba Hlohové šťávy za den vypít???

O Hlohové šťávě

Hloh obecný (Crataegus laevigata) – čeleď růžovitých

Hlohová šťáva není moc známá, ale určitě si zaslouží naši pozornost. Už název prozrazuje, že Hlohová šťáva je produktem, tekutinou, z bobulí hlohu obecného. Je to keř, který roste do výšky přibližně 7 metrů. Jeho dozrálé bobule mají červenou až oranžovou barvu. Hloh obecný není náročný na pěstitelské podmínky a proto ho můžete najít a pěstovat i unás.

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Jaké účinné látky obsahuje Hlohová šťáva?

Hlohová šťáva je čistým produktem z bobulí hlohu obecného a proto obsahuje silnou koncentraci těchto látek:

Vitamíny B a C, sacharidy, antioxidanty, třísloviny, flavonoidy a karoten.

Které pozitivně účinky má Hlohová šťáva na mé zdraví?

Hlohová šťáva není vůbec lékem na všechno, ale vylepšit si s ní můžete tyto “oblasti” zdraví…

  • Podporuje imunitní systém a chrání také buňky
  • Podporuje přirozenou detoxikaci těla
  • Má i protizánětlivé účinky
  • Pročišťuje cévy a zlepšuje jejich průchodnost
  • Eliminuje tvorbu krevních sraženin
  • Normalizuje krevní tlak
  • Podporuje funkci kardiovaskulárního systému
  • Preventivně chrání před kardiovaskulárními chorobami
  • Odstraňuje z těla stres a působí antidepresivně
  • Odstraňuje migrény a problémový spánek
  • Odstraňuje pocit studených končetin

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Jak a kolik vypít denně Hlohové šťávy?

Doporučená denní dávka Hlohové šťávy je 0,5 deci. Vypít ji můžete jen tak, nebo si ji dát do sklenice vody či džusu. Denní dávku nepřekračujte, tím nezískáte pozitivní výsledky.

  • TIP pro Vás
  • Kromě Hlohové šťávy si umíte opatřit i hlohový likér, čaj, tinkturu, mouku, kečup nebo džem.
  • Kliknutím zvětšíte
  • Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví
  • Veškeré podrobné informace o hlohu obyčejném naleznete zde, klikněte sem.

Červen 2021 – Xenieta

  Hloh může vypadat jako hustě rozvětvený keř nebo malý stromek. U nás se vyskytují dva druhy a to je hloh jednosemenný a hloh dvousemenný, kterému se také občas říká obecný nebo ostrotrnný. Oba druhy se od sebe neliší účinky ani chutí. Hloh má kožovité listy a trny.

Naši předkové věřili tomu, že v něm bydlí dobří skřítkové a elfové, kteří chrání obydlí a stáda před újmou. V době kamenné se živý plot okolo obydlí a pastvin skládal převážně z trnitých rostlin. V dnešní době se hloh hojně vysazuje jako okrasný živý plot, který má svou krásu, ale i léčivé účinky.

Snese hluboký řez a rychle dorůstá z výmladků. Husté bílé květy rozkvétají v období května až června a tvoří chocholíky. Nejprve rozkvétá hloh dvousemenný a dva týdny po něm rozkvete i hloh jednosemenný. Rozkvetlý keř vypadá jako by neměl žádné listy. Zvláštním způsobem voní, někdo by řekl, že páchne, a hojně láká včely.

Po odkvětu se tvoří plody, které se skládají ze dvou či tří peciček.

  V přírodě roste tento mohutný keř bez výrazných požadavků na prostředí. Nenajdeme jej v hustých tmavých lesích, jelikož potřebuje trochu slunce, ale jako podrost borových, listnatých nebo smíšených lesů může být. Často roste na krajích lesů a polí, na lesních cestách, v polních remízcích, na náspech, ve zplanělých sadech atd.

Dřevo hlohu je velmi tvrdé a v dávných dobách se používalo na výrobu zbraní a nářadí. Od tvrdosti dřeva je odvozen botanický název „Crataegus“, což v řečtině „krataigos“ znamená – silný, pevný.

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Léčivé účinky hlohu

Nejvíce léčivých účinků má květ, pak plod a nejméně list. Květ hlohu se dá sehnat v některých lékárnách a občas i hlohová tinktura. Hloh bývá součástí některých čajových směsí nebo léčivých prostředků.

  V germánských zemích se hloh nazývá „Srdeční chléb“.

Mnoho lidí nevěří tomu, že by mohly bylinky pomoci se závažnými onemocněními. Tak to bylo vždy, ale vždy byl někdo, kdo stál na opačné straně. Rozhodně doporučuji při vážných zdravotních potížích navštívit lékaře. Bylinky jsou velmi spolehlivé a účinné, ale v život ohrožující situaci je potřeba rychlé řešení a to je klasická medicína.

Jak nám může hloh prospět? Hloh je především výborný pro nemocné srdce. Lze jej použít jako prevenci, pak při srdečním onemocnění a rekonvalescenci a rovněž jako lék pro tzv. přestárlé srdce.

Látky obsažené v hlohu napomáhají k lepšímu prokrvení věnčitých tepen a vyrovnávají krevní tlak.

  • Odstraňují arytmii a bušení srdce.
  • Rozšiřují věnčité tepny, čímž blahodárně působí při angíně pectoris.
  • Prokrvuje a posiluje srdeční sval.
  • Povzbuzuje činnost srdce.
  • Prevence srdečních chorob.
  • Léčba po infarktu.
  • Zlepšuje prokrvení mozku a působí protiskleroticky.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Zvyšuje nízký krevní tlak.
  • Čistí cévy od vápenatých usazenin.
  • Zlepšuje krevní oběh.
  • Používá se při potížích v klimakteriu.
  • Slouží jako utišující prostředek při revmatismu.
  • Použití při problémech se spánkem, stresem, nervozitou.
  • Okysličuje a vyživuje všechny orgány těla.
  • Působí blahodárně na celý organismus.
  • Atd.

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Jako lék na srdce se používá hloh hlavně formou tinktury a čaje. Léčivé účinky hlohu se dostavují velmi pomalu a dlouho, někdy až po týdnech či měsících. Trpělivost se však vyplatí, jelikož léčba bývá trvalá. Nepřerušujte léčbu, vytrvejte a odměna se dostaví.

Hloh je nejlepší podávat jako prevenci či začít při prvních potížích. Tak se stav určitě nebude zhoršovat a často se vznikající problém odstraní. Nejpraktičtější je použití hlohu formou tinktury. Tinkturu lze použít i zevně při revmatismu, bolestech a zánětu svalů.

Tinktura:

Litrovou láhev naplníme po okraj trhanými čerstvými květy hlohu a zalijeme pálenkou. Já používám starorežnou, žitnou, režnou, zkrátka čistou přírodní. Zašroubujeme a dáme na slunce. Občas protřepeme. Po 3 týdnech scedíme a uskladníme v hnědých láhvích nebo čirých, ale ve tmě. Užíváme 1 – 2 ČL před spaním.

Možná najdete recept na tinkturu, kde se dávají stejným dílem květ, plod a list. Postup je stejný, ale vždy musíte mít některou složku z toho sušenou a uskladněnou. Já raději vyrobím na podzim tinkturu novou a to zase jen z čerstvých plodů, které rozřeži či rozdrtím. Postup je stejný ve všech případech.

Čaj z hlohu

Květ, list i plod nasušené ve stejném poměru smícháme. 1 – 2 ČL směsi zalít horkou vodou, nechat odstát 10 minut a scedit. Pít ráno a večer jeden šálek.

Přípravky z hlohu nemají žádné vedlejší účinky a jsou snadno stravitelné.

Přeji krásné zážitky v přírodě a při přípravě čaje či tinktury pro vaše zdraví. Xenieta

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

  Borovice rostou téměř po celém světě. Známe desítky druhů borovic. Rostou jednotlivě i jako součást lesů. Některé druhy rostou v nižších nadmořských výškách a bývají součástí smíšených lesů, jiné najdeme na nehostinných místech v chladných oblastech. Borovice je přizpůsobivá a vytrvalá dřevina.

  • Je asi 120 druhů borovice a některé jsou nevhodné k léčebným postupům, ba přímo jedovaté.
  • Na výluh – čaj z borovicového jehličí používám borovici lesní (sosnu), která je na našem území nejrozšířenější, ale dá se použít též vejmutovka nebo kleč atd.
  • POZOR – velmi pečlivě si ověřte zdroj jehličí pro osobní potřebu nebo použijte kupovaný borovicový čaj.
  • Máme-li čerstvé borovicové jehličí k dispozici, můžeme si připravit zdraví prospěšný výluh.
  • Zdraví prospěšné látky

  Borovicové jehličí je významným zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje velké množství vitamínu C a A. V mnohých severských odloučených krajinách je jehličí přes dlouhé zimy téměř jediným zdrojem vitamínu C pro lidi, kteří nemají pravidelný kontakt s civilizací.

Vitamín A je silný antioxidant, který je prospěšný především pro oči. Zesiluje vidění a brání rozvoji makulární degenerace. Dále má blahodárné účinky na pokožku, udržuje ji mladou a zdravou.

Výluh z borovicového jehličí – účinky na zdraví:

  • Ochrana před volnými radikály v organismu.
  • Eliminace vzniku některých chronických stavů vlivem zpomalení oxidace organismu.
  • Chrání organismus před viry, bakteriemi a parazity.
  • Posiluje imunitu.
  • Povzbuzuje oběhový systém a zvyšuje tvorbu červených krvinek.
  • Zvyšuje okysličení orgánů a minimalizuje vznik anémie.
  • Udržuje zrak silný až do pokročilého stáří.
  • Brání vzniku očních chorob všeho druhu.
  • Obsahuje testosteron, což může prospívat mužskému zdraví.
  • Prevence chřipky a nachlazení.
  • Eliminuje hlen a patogeny v dýchacích cestách.
  • Mírní astma, plicní fibrózu, zápal plic i rakovinu plic.
  • Silné mutagenní a protinádorové účinky.
  • Může být prevencí vzniku rakoviny.
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky typu 2.
  • Prospívá kvalitě vlasů a pleti.
  • Poskytuje tělu suramin, který brání nákaze S-p-i-k-e p-r-o-t-e-i-n-y.
  • Atd.

Důležité: Suramin je velmi prospěšný při kontaktu s lidmi, kteří jsou „po vpichu do ramene“!!!

Trvalá hladina suraminu v těle nás chrání před tím, co je z takto „ošetřených lidí“ dechem, póry, sliznicemi a jinak vylučováno.

Ohroženi nejsou jen ti, kteří se dobrovolně podvolili experimentu, ale i ostatní, kteří jsou vystaveni těmto samo-šířícím „v-a-k-c-í-n-á-m“. Stabilní hladina suraminu v krvi může být určitou ochranou.

Podrobnosti a mnoho skvělých informací najdete na https://www.todikamp.cz/2021/05/17/caj-z-jehlici/ a jiných. Více se nebudu rozepisovat. Kdo chce, ten odpovědi najde.

Budete mít zájem:  Léky Proti Alergii Na Předpis?

Příprava nálevu:

Uvaříme si vodu a necháme ji chvilku odstát, aby měla teplotu asi 80 – 90°C.

Nastříháme si devět čajových lžiček borovicové jehličí do hmoždíře, rozdrtíme, dáme do většího hrnku a přelijeme odstátou vodou 250 ml. Necháme odstát 15 minut. Scedíme a neslazené pijeme 3 krát denně po dobu 8 dní a poté stačí 1 krát denně.

POZOR – těhotné a kojící ženy NEUŽÍVAT.

POZOR na druh borovice.

Nejsem lékař ani zdravotník, tyto informace shromažďuji především pro sebe a lidi, kteří jsou ochotni si vše ověřovat a zkoumat sami. Neposkytuji lékařské rady ani záruky léčivých účinků.

Čaj z jehličí se pije již po staletí v mnoha národech a není to pouze novinka jako reakce na současnou situaci. Važme si darů přírody a moudrosti našich předků, kteří tyto dary používali pro své dobro. Ať chceme nebo nechceme, tak návrat k přírodě je důležitý pro naše přežití.

S láskou v srdci Xenieta.

Zdroje: https://www.todikamp.cz/2021/05/17/caj-z-jehlici/

                A jiné.

Hloh obecný a jeho využití

Rostlina je rozšířena především v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. V České republice dnes najdeme hned několik druhů hlohu, včetně těch hybridních. Většinou se vyskytuje jako keř nebo jako nízký strom v polostinných místech. Bílé až narůžovělé květy jsou známé svým nepříjemných zápachem.

O hlohu koluje řada legend, jedna z nich vypráví, že keř vyrostl z poutnické hole sv. Josefa.

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

V lidovém léčitelství se nejčastěji využívají květy (flos), listy (folium), méně často plody (fructus). Pro léčebné účely se používá pouze divoce rostoucí keře, avšak ne podél silnic. Kůra by se měla sbírat na jaře a používá se čerstvá nebo sušená. Drobné červené plody (hložinky) se sbírají na podzim, zatímco květy ještě jako poupata.

Plody hlohu jsou bohaté na řadu vitamínů a minerálů. Obsahují provitamín A, vitamíny C, E, K, železo, vápník, hořčík. Obsahují přírodní sacharidy, takže se často využívají diabetiky. Při zmražení množství prospěšných látek výrazně klesá.

Hloh účinky

  • Podporuje normalizaci krevního tlaku a má kladný vliv na srdce. Ovlivňuje zlepšení prokrvení, průchodnost cév. Používá se jako podpůrných prostředek při arytmiích, srdečním bušení, nemocech srdce, angíně pectoris, srdeční neuróze. Používá se při léčbě následků po infarktu myokardu a v prevenci ischemické choroby srdeční. V Německu hloh předepisuje i tradiční západní medicína. Přičemž existuje hned několik vědeckých výzkumů, které potvrzují jeho kladný vliv na lidský organismus.

Němečtí vědci provedli 3 664 lidem s městnavým srdečním selháním testy na výkonnost srdce.

Pak bylo všem účastníkům výzkumu uloženo užívat hloh (jedna 300miligramová tableta standardizovaná tak, aby obsahovala 2,2 procenta flavonoidů, užívaná 3krát denně). Po dvou měsících byl test zopakován. Jejich srdeční výkon se statisticky významně zlepšil, a to přibližně stejně tak, jak by se dalo očekávat v případě užívání klasických léků.

Navíc poklesl průměrný počet výskytů palpitací ze 40 na 18 procent. Otoky nohou se snížily o 37 procent. A tělesná výkonnost měřená na stabilně upevněném jízdním kole se zvýšila o 15 procent.

V jiné studii němečtí výzkumníci podali 136 lidem s městnavým srdečním selháním buď placebo, nebo 80 miligramů hlohu dvakrát denně. Po 8 měsících se zdravotní stav lidí užívajících placebo zhoršil, zatímco u lidí užívajících hloh se výrazně zlepšil.

  • Má uklidňující účinky na nervovou soustavu. Používá se při předrážděnosti, nespavosti, migrénách. V lidovém léčitelství se radí, že ti, kteří mají potíže s usínáním, by měli vypít před spaním šálek hlohového čaje s medem. Takový čaj pomáhá i při celkové únavě, nedostatku energie, závratích, dušnosti, pocitech strachu a nervozity. Příznivě působí zejména při dlouhodobém užívání.
  • Hloh má též kladný vliv na trávicí systém, podporuje zažívání. Často se užívá při gastritidě, meteorismu.
  • Podporuje imunitní systém a slouží jako prevence mnohých nemocí včetně těch nejobávanějších.
  • Kladně ovlivňuje hormonální pozadí. Často se doporučuje ženám v období klimakteria. Využívá se i pro zmírnění menstruačních potíží.
  • Podává se též při otocích (srdeční i ledvinový původ).
  • Má význam i v kosmetickém odvětví – má kladný tonizující efekt na pokožku. Navrací ji svěžest a mladistvý vzhled.

Důležité je, že hloh působí velmi pomalu. Jeho příznivé účinky se projevují až po několika týdnech, někdy až po měsících, během nichž se musí užívat pravidelně. Ovšem jeho účinky jsou pak trvalé. Rostlina se často užívá preventivně.

Jak jej tudíž užívat?

Hloh můžeme využívat buď samostaně, nebo jej lze přidat do bylinných čajových směsí. Čaj má nahořklou chuť, kterou lze zmírnit doslazením medu. I kombinováním hlohu s jinými bylinami lze vylepšit celkovou chuť (např. máta, meduňka, nebo řebříček). Obvyklou dávkou čaje jsou 3 šálky denně. Jednotlivou dávku plodů představují asi 2 g.

Příprava čaje z hlohu

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.

Hlohová tinktura

Nejpraktičtější a asi i nejrychlejší použití hlohu je ve formě hlohové tinktury. Bylinné kapky lze použít i zevně k masírování bolavých míst u zánětu svalů, dále při revmatismu a jiných bolestech.

Čerstvou drogu (květ a mladé listy) nadrobno nakrájíme, zlehka nasypeme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo pálenkou (například vodka, žitná) tak, aby byla bylinka potopená.

Necháme asi dva týdny vylouhovat na tmavém místě, občas dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20-25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.

Kontraindikace

Určitě by se nemělo překračovat dávkování. Někteří lidé však mohou mít nepříjemné pocity při užívání hlohu před jídlem, v dané situaci se jej proto doporučuje užívat 2-3 hodiny po jídle. Také se nedoporučuje hned pít studenou vodu. Užívání hlohu dětmi, kojícími nebo těhotnými ženami by mělo být nejdříve konzultováno s odborníkem. To platí i pro lidi s těžšími nemocemi.

Zdroje: Jiří Janča Josef A. Zentrich. Herbář léčivých rostlin. II díl, bylinkyprovsechny.cz, chi.cz

  • Zmíněné produkty:
  • Hloh
  • Hloh kapky

Hloh – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdravíHloh obecný (latinsky crataegus laevigata) – když na jaře rozkvetou hlohy, příroda jako by rozházela svatební šaty po celém kraji. Jeho bohaté, husté sněhobílé květy se chvějí bzukotem včel. Zdá se, že keřík ani nemá listy, tak dokonale květy vyplní celý jeho prostor. Jediným záporem této nádhery je silný, trochu nepříjemný zápach. Hloh jednosemenný má stejné účinky a stejně se zpracovává jako obecný.

Účinky rostliny:

POZOR, NESMÍ SE UŽÍVAT SOUČASNĚ S LÉKEM NA SRDCE (DIGITALIS)

  • Stanovíště: Hloh roste v houštinách, listnatých a jehličnatých lesích, na okrajích remízů a podél plotů.
  • Vzhled: Je to trnitý, středně velký keř nebo strom vysoký až 7 m. Listy jsou tří- až pětilaločné, oboustranně lesklé, bílé květy rostou v chocholičnatých hroznech a mají zvláštní vůni, plody jsou červené, pomoučené.
  • Doba kvetení: květen-červen 
  • Zvláštnosti: Jedna legenda vypráví, že keř hlohu vyrostl z poutnické hole sv. Josefa. 
  • Sběr: Nesbírejte hloh z keřů rostoucích podél silnic. Kůra by se měla sbírat na jaře a používá se čerstvá nebo sušená. Drobné červené plody (hložinky) se trhají v září a říjnu, zatímco květy sbíráme ideálně ještě jako poupata. 

Květy hlohu sbíráme hned jakmile začnou rozkvétat. Kromě nich můžeme používat i plody a mladé listy, avšak účinky těchto částí v uvedeném pořadí slábnou.

Vyhýbáme se hlohům pěstovaným uměle v parcích, pro léčebné účely používám pouze drogu z divoce rostoucích, čistě bíle kvetoucích keřů.

Z hlohu se vyrábí několik léků, květ lze koupit v lékárně.

Hlavní a nejvýznamnější léčebné použití hlohu vychází z jeho vynikajícího působení na tak časté a nebezpečné srdeční choroby.

Hloh je hotovým požehnáním pro nemocné srdce, neboť posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje a povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení srdce a arytmii, rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce (tepny zásobující srdeční sval myokard), výrazně zlepšuje a stabilizuje srdeční činnost a blahodárně působí při angině pectoris.

Mimo přímý účinek na srdce pomáhá i při průvodních chorobách. Reguluje krevní tlak, hlavně pokud je vysoký, uvolňuje a čistí vápenaté usazeniny v cévách (ateroskleróza), čímž zlepšuje krevní oběh.

Důležité je vědět, že hloh působí velmi pomalu. Jeho příznivé účinky se projevují až po několika týdnech, někdy až po měsících (3 a více), během nichž ho musíme užívat denně bez přerušení. Účinky jsou pak překvapivě dobré a trvalé.

Čaj nebo tinktura jsou v běžných dávkách neškodné, bez obav je můžeme užívat dlouhodobě. Ovšem užívání hlohu v kombinaci s jinými, hlavně syntetickými srdečními léky nelze doporučit (pokud ano, tak jen a jedině za dohledu lékaře).

Budete mít zájem:  Laryngitida U Dětí Léčba?

Hloh je třeba začít užívat preventivně, hned při prvních příznacích srdečních obtíží, kdy ještě není nutné užívat jiné, silnější léky.

Hloh se používá jako tišící prostředek – tedy na uklidnění a nespavost. Kdo často nemůže usnout, má vypít večer šálek hlohového čaje s medem. Takový čaj pomáhá i při celkové únavě, nedostatku energie, závratích, dušnosti, pocitech strachu a nervozity

Nejpraktičtější použití hlohu je ve formě hlohové tinktury. Máme tak svůj lék vždy po ruce a tinkturu lze použít i zevně k masírování bolavých míst u zánětu svalů, dále při revmatismu a jiných bolestech.

Hlohová tinktura:

Recept na hlohovou tinkturu z květů nebo hložinek je zde.

Jak se jinak říká hlohu – synonymní názvy: 

Hloh obecný (Crataegus laevigata ☼ Crataegus oxycantha)  ☼ Hloh dvousemenný ☼ Hloh ostrotrnný ☼ Hlohyně ☼ Hložek ☼ Hložinky ☼ Loh ☼ Loch ☼ Luhovec ☼ Moučníčky ☼ Pluháč ☼ Srdeční chléb ☼ Trn ☼ Trní 

Srdce a metody k jeho posílení

Olej z hlohu (hlohový olej) a jeho vliv na naše zdraví

Rady pro zdravé srdce

  • pohyb, nejlépe kondiční sporty, plavání, běh, cyklistika, turistika, chození po schodech – ne výtahem
  • metody relaxace a antistresové techniky
  • správná životospráva a vhodná strava
  • preventivní prostředky na očistu a posílení kardiovaskulárního systému

Jak zjistit, že nemáme srdce a cévy v pořádku

Podle čínské tradiční medicíny existuje řada příznaků, které nám mohou signalizovat energetický deficit, patologické změny či ložiska toxinů v okruhu srdce, a to ještě před vypuknutím zdravotních problémů:

  • bušení srdce, srdeční arytmie
  • tlaky v oblasti srdce
  • zadýchávání po krátké námaze
  • nadměrné pocení
  • modrání rtů a nehtů
  • pálení v dlaních
  • cukání svalstva
  • změny na pokožce obličeje, zarudnutí, žilky v oblasti lící a nosu
  • změny na špičce jazyka, pálení špičky jazyka
  • sklony k omdlévání, závratě při pohledu na krev
  • stavy úzkosti a strachu, pesimismus
  • neschopnost ovládat city (dojetí, pláč apod.)
  • vtíravý strach ze smrti, velký strach o nejbližších
  • velké množství snů

Co srdce posiluje

  • zpěv
  • červená barva (textil, ovoce, zelenina ..)
  • vyvážená dávka radosti a aktivity
  • ostré potraviny, které usnadňují pocení a povzbuzují krevní oběh – zelená cibulka, pažitka, petržel, hřebíček, koriandr
  • teplé potraviny, které zmírňují tělesné horko – mořské řasy, chřest, kadeřavý salát
  • sprchování vlažnou vodou od nohou postupně až k srdci zejména v letních vedrech a co nejčastěji střídavé sprchy během celého roku
  • úsměvný pohled na svět, mít sebe a lidi rád

Vhodné potraviny

Do stravy zařaďte zejména olivový olej, lněný olej a ostatní druhy panenských olejů, které si zvykněte používat i místo másla (výborný a chutný na pečivu je zejména sezamový či slunečnicový), zelené čaje, sóju, česnek, tukové druhy ryb, listovou zeleninu.

Podle nejnovějších výzkumů nejvhodnější prevencí před vznikem nejen srdečně-cévních onemocnění, ale i obezity či diabetu je strava složená z nízkotučného masa, zejména ryb, upravovaných zejména marinováním, na grilu nebo dušením či vařením, velkého množství zejména čerstvé zeleniny jako přílohy k masitým jídlům (bez kombinace se sacharidy!) a produktů s nízkým glykemickým indexem, jako jsou zelenina (kromě brambor), houby, luštěniny, celozrnné potraviny (mouky, rýže), zrna, klíčky, otruby, bobulové druhy ovoce, grepy, pomeranče, meruňky, broskve , čerstvé zeleninové šťávy a z cukrů zejména fruktóza, med.

Nevhodné potraviny

Vyhýbejte se mastnějším druhům masa – vepřové, vodní drůbež, ztuženým rostlinným tukům a margarínům, živočišným tukům, smaženým jídlům, nadměrnému solení, syceným nápojům, alkoholu.

Bylinná čajová směs na prevenci

Bylinkovou směs se zeleným čajem můžeme použít jako pomocný prostředek při chorobách srdce, cév a krevního oběhu. Zelený čaj navíc vrací cévám pružnost a snižuje jejich propustnost.

Potřebujeme: Čtyři díly květu hlohu, natě meduňky lékařské a dva díly natě srdečníku, valeriánské kapky, případně místo nich jednu dávku kořene kozlíku (kozlíku lékařského). Tuto směs ještě smícháme s kvalitním sypaným zeleným čajem v poměru 1,5: 1. Velmi lahodný je i jasmínový čaj.

 Jak na to: Jednu čajovou lžičku takto namíchané směsi zalijeme 2 dl horké vody a necháme 5 minut louhovat. Do hotového výluhu nakapeme 20 kapek valeriánskych kapek. Pijeme 2 – 3x denně.

Srdeční víno sv. Hildegardy

Velmi účinný na podporu srdce a při srdeční slabosti je i starý recept sv. Hildegardy na „srdeční víno“, na který nedají dopustit ani současní léčitelé. Potřebujeme: 10 čerstvých petrželových listů včetně stonků, vinný ocet, 1l bílého vína – nejlepší ryzlink, kvalitní včelí med, čistý líh (seženeme v lékárně)

Jak na to: Petrželové listy pokrájíme nadrobno a dáme do připraveného vína. Přidáme 2 polévkové lžíce vinného octa a vše povaříme asi 10 minut na silném plameni. Dáváme pozor, aby víno nevypěnilo. Pak oheň stáhneme, přidáme 250 g medu a necháme ještě 5 minut vařit.

Ještě horké víno přecedíme a naplníme do vyvařených lahví menšího objemu (asi 250ml). Přelitý nápoj ještě zakonzervujeme přidáním čajové lžičky lihu. Dobře uzavřeme a uchováváme na tmavém a chladném místě.

 Víno užíváme podle potřeby, nebo při problémech 1-3x denně po 1-3 polévkových lžících.

Při stresové zátěži

Jak na prevenci nemocí srdce, ale i pro ty, kteří jsou pod stálým výkonnostním tlakem či bojují se stresem a spěchem, určitě dobře poslouží valeriánské víno. Pije se 1- 3x denně podle potřeby O, 5 až 1 dl. Potřebujeme: 20 gramů kořenů kozlíku lékařského, 1 hřebíček, slupka z jednoho chemicky neupraveného pomeranče, větvičky rozmarýnu, 1l suchého bílého vína

Jak na to: Vše dáme do láhve a zalijeme vínem. Dobře uzavřenou láhev necháme odstát 4 týdny a pak scedíme. Víno pak ještě krátce a silně zahřejeme, abychom zabránili dalšímu kvašení a pak přelijeme do lahví. Skladujeme na tmavém, chladnějším místě.

Posilující čaj

Při slabém srdci můžeme použít i odvar ze žlutého jetele a vachty. Mimo jiné příznivě ovlivňuje celkový stav organismu. Potřebujeme: 1 díl lékařského  jetele (lidově žlutý jetel, který se často pěstuje na krmivo) a 1 díl vachty trojlisté, která také patří mezi druhy jetele.

Jak na to: Čajovou lžičku směsi zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Pijeme večer po doušcích. Vhodné je pití čaje doplnit levandulovou lázní.

Hlohový likér

Hloh obsahuje mnoho účinných látek, které posilují akci srdeční a rozšířením cév redukují přitom jeho zatížení. Hodí se pro lidi s vysokým krevním tlakem. Potřebujeme: Hrst lístků z květů pampelišky, špetku květů hlohu a divizny, med, pálenku nebo jiný 40% alkohol.

Jak na to: Lístky nasypeme do 0.7 litrové láhve, přidáme 5 lžic medu a zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme, ne však vzduchotěsně. Necháme odstát na slunci, dokud neztratí žlutou barvu. Likér scedíme. Užíváme při slabosti nebo při potížích po těžkém jídle.

Tinktura z chřestu

Pro zlepšení činnosti srdce můžeme zkusit i tinkturu z chřestu. Je vhodná zejména pro lidi s tendencí zadržovat vodu v těle a tím zatěžovat srdce. Posiluje i ledviny. Potřebujeme: Chřest a kvalitní 40% bílý alkohol. Jak na to: Poměr chřestu a alkoholu má být 1: 3.

Chřest očistíme od vrchní slupky a nařežeme na malé kousky. Naplníme do uzavírací láhve a zalijeme alkoholem. Necháme odstát asi 14 dní, přičemž alespoň každý 3. den láhev protřepeme. Poté scedíme a tinkturu přelijeme do lahviček. Užíváme 3-5 kapek na kostce cukru.

Můžeme opakovat při slabosti.

Srdeční čaj

Při srdečních problémech můžeme vyzkoušet i následující čaj. Zejména při velkých vedrech je pití teplých nápojů mnohem lepší, než studené tekutiny, protože pomáhají vyrovnávat tělesnou teplotu a tím lépe odolávají teplotě vzduchu. Potřebujeme: Po jednom dílu meduňky, kozlíku a hlohu

Jak na to: Čajovou lžičku směsi zalijeme 1 litrem vody, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Čaj pijeme v průběhu dne po doušcích mírně teplý.

Rozmarýnové víno při srdeční neuróze

Rozmarýnové víno je vhodné při srdeční neuróze, která je typickým neduhem naší hektické doby. Kromě toho pomáhá i při nízkém krevním tlaku. Víno není vhodné pro těhotné ženy. Pije se 2-3 krát denně 1dl. Příprava: 10 až 20 g nasekaných rozmarýnových větviček zalijeme 3/4 litru bílého vína. Směs necháme odstát 5 dní a scedíme. Uchováváme na chladném a tmavém místě.

Valeriánsko-ostružinový čaj

Pomáhá zejména při neurotických poruchách srdce. Pije se ráno a večer jeden šálek teplého výluhu. Sladíme medem nebo hroznovým cukrem. Příprava: Smícháme 20 g ostružinových listů, 10 g kořenů kozlíku, 10g máty peprné, 5g pelyňku a 10g meduňky lékařské. 1 lžíci směsi zalijeme 2dl vroucí vody, louhujeme 1/4 hodiny a scedíme.

Při bušení srdce

Pomůže natírání hrudi v oblasti srdce neředěným bazalkovým olejem. Můžeme si udělat i teplý koupel s přidáním 5-7 kapek pomerančového oleje.

Octové obklady

Poskytují rychlou pomoc při podráždění srdce a nepravidelném srdečním tepu, který se upraví krátce po aplikování obkladu. Jak na to: Litr studené vody smícháme s 2 lžícemi octa. Malý ručník namočíme, vymačkáme a přiložíme na hruď v oblasti srdce. Přikryjeme ručníkem. Dle potřeby vyměňujeme každou hodinu.

Budete mít zájem:  Roupi U Dětí Příznaky?

Studená voda

Koupel studenou vodou je vhodná k osvěžení, povzbuzení činnosti srdce, při pocitu únavy. Zejména při velkých vedrech vzpružuje, vyjasňuje hlavu a odstraňuje nervózní bušení srdce. Při onemocněních srdce se nejprve poraďte s lékařem. Jak na to: Ruce po lokty ponoříme na 1-3 minuty pod tekoucí studenou vodu. Pak je třeme hrubým ručníkem.

Levandulová koupel

Jak na to: Večer si napustíme do vany teplou vodu (nesmí být horká). Do ní vlijeme předem připravený odvar, nejlépe z čerstvých levandulových květů.

Ten si připravíme ze dvou hrstí byliny, kterou zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat.

Koupel má být osvěžující, ve vodě vytrvejme asi 20 minut a pak si alespoň na 1 hodinu lehněme do postele a přikryjme se teplou dekou.

Reflexní terapie

Při srdeční slabosti, či jiných problémech můžeme chod srdce regulovat stimulací bodu obalu srdce – silnějším tlakem, nebo hlazením – podle toho, zda jej potřebujeme povzbudit nebo uklidnit. Bod najdeme na vnitřní části levé ruky přesně ve středu, vzdálený na tři prsty od ohybové vrásky dlaně.  

Výjimečné oleje. Chrání srdce, živí mozek a pomáhají proti stárnutí

Oleje ze semen a ořechů jsou podle dietoložky Karolíny Hlavaté pro lidský organismus přínosnými především díky tomu, že se zpravidla vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin.

„Jde o vícenenasycené mastné kyseliny řady omega 3 a omega 6. Ty nezbytně potřebujeme, ale tělo si je nedokáže vytvořit,“ vysvětluje.

Kromě toho obsahují i antioxidačně působící látky a v tuku rozpustné vitamíny, například vitamín E.

Skvělým pomocníkem proti předčasnému stárnutí je například brusnicový olej. Má nejen vysoký obsah polynenasycených tuků a rovnovážný poměr omega 6 a omega 3 esenciálních mastných kyselin, ale poskytne nám také vysoký obsah vitamínu E. Přispívá tak k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Ke zdravému stravování rozhodně patří konopný olej. Díky tomu, že jsou v něm omega 6 a omega 3 mastné kyseliny v ideálním poměru 3:1, je považován za nejhodnotnější rostlinný olej vůbec. Přestože se jedná o produkt z konopí, olej neobsahuje psychoaktivní látku THC a její analogy.

V jídelníčku by se měl občas objevit také olej makadamový. Obsahuje vzácnou nenasycenou kyselinu palmitoolejovou, která se jinak nachází ve větším množství v rybím tuku. Je tedy dobrou alternativou pro jedince, kterým ryby nechutnají.

„Kyselina palmitoolejová se řadí mezi mononenasycené mastné kyseliny. Ty působí příznivě na hladinu cholesterolu, jsou podkladem tzv. středomořské diety,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Olej má také vysoký obsah vitamínu E. Bonusem pro strávníky je, že tento olej má jemnou vůni a delikátní chuť. O důležitém postavení tuků ve zdravém jídelníčku jsem již psali. Využít ho můžeme i místo pleťového mléka či krému k péči o pokožku, zejména zralou, suchou a citlivou. Ošetřit jím lze bez obav i okolí očí.

Zdravý jídelníček můžeme směle doplnit rovněž o rakytníkový olej.

Kromě omega 3 mastných kyselin a vzácné kyseliny palmitoolejové obsahuje i velké množství karotenoidů, vitamínu E a cenný sitosterol, který rovněž přispívá k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi.

Karoteny slouží v těle k lepšímu využití vitamínu A. Ten zase přispívá k metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Podporuje imunitní systém.

Podobné účinky mají také olej lněný, avokádový, olej z kukuřičných klíčků či arganový olej, který lze stejně jako makadamový uplatnit i při péči o pokožku, zejména pokud zápasíme s vráskami.

Do salátů ano, na smažení ne

Vzhledem k tomu, že vícenenasycené mastné kyseliny nesnáší vysokou teplotu, hodí se tyto oleje především na studenou kuchyni.

„Můžeme je přidávat do salátů, dochutit jimi dušenou nebo pečenou zeleninu, polévku. Lze také cíleně omezovat příjem nasycených mastných kyselin a nahrazovat je rostlinnými oleji – například si koupit odtučněný tvaroh a namísto mléčného tuku přidat lžíci oleje ze semen,“ doporučuje dietoložka.

Zdravé a kalorické

I když uvedené oleje prospívají našemu zdraví, je s nimi zapotřebí nakládat s citem, zejména pokud bojujeme s nadváhou. Měli bychom mít na paměti, že energetická hodnota 100 gramů těchto olejů se pohybuje kolem 3800 kJ i více.

„Jednotlivé tuky se liší zastoupením mastných kyselin, energetická hodnota je ale stejná. Z hlediska energetického příjmu je tedy tělu vesměs jedno, jestli si dáme lžíci sádla nebo lžíci olivového oleje,“ varuje Karolína Hlavatá.

Pro dospělé činí podle ní průměrná denní dávka tuků 70 gramů. Přibližně třetinu by měly zaujímat nasycené mastné kyseliny, zhruba třetinu mononenasycené mastné kyseliny a zbytek vícenenasycené mastné kyseliny.

„Je tedy patrné, že s živočišnými tuky a tuky tropických palem musíme opatrně, protože právě zde nacházíme nasycené mastné kyseliny. Přednost patří rostlinným olejům a potravinám, které obsahují mono a vícenenyscené masné kyseliny. Jejich zdroji jsou například ryby, avokádo, semena, ořechy a podobně,“ dodává dietoložka.

Hloh na srdce, pampeliška na pleť. Vyzkoušejte naše recepty

Bylinkářka Radka Svatošová se každý měsíc přichází podělit s rozhlasovými posluchači o své speciální zdravé recepty, které vycházejí z přírody. V těchto dnech začíná kvést hloh. A jeho květy jsou pravým pokladem pro srdce. V lidovém léčitelství se používají v přípravcích proti nespavosti, předrážděnosti, na snížení vysokého krevního tlaku, na bušení srdce, arytmie, a podobně.

Vyzkoušejte například čaj z hlohu, který má uklidňující účinek na nervovou soustavu. Stačí pár čerstvých květů zalít horkou vodou a nechat chvíli vyluhovat. Jednoduchá je i hlohová tinktura na podporu činnosti srdce.

Tinktura z hlohu na podporu srdce

Květy a mladé lístky hlohu zalijeme bílým alkoholem, nejlépe vodkou nebo slivovicí. Necháme čtyři až pět týdnů macerovat. Potom přecedíme a užíváme dvacet kapek třikrát denně.

Neobyčejná pampeliška

Pampeliška je léčivá celá. Z kořenů a listů se dělá čaj na očistu organismu. Používá se při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, pozitivní účiny má na trávicí soustavu. Z květů můžete vyzkoušet pampeliškový med nebo olej. Olej působí blahodárně na pokožku celého těla. A není složité si ho vyrobit.

Pampeliškový olej

Hrst květů necháme zavadnout asi dva až tři dny. Pak je zalijeme kvalitním rostlinným – za studena lisovaným olejem – například mandlovým nebo slunečnicovým. Necháme macerovat dva až tři týdny za oknem na slunci, potom přecedíme a uchováváme v temnu a chladu.

Olej můžete použít na obličej i celé tělo. Když přidáte lžičku olejového macerátu do zcukernatělého medu, připravíte si pleťový peeling.

Pampeliškový med za studena

Za slunečného dne natrháme květy pampelišky. Potom do sklenice střídavě vkládáme cukr a květy, na které můžeme položit dva plátky citronu a zasypat stejnou vrstvou cukru. Každou vrstvu důkladně upěchujeme. Takto pokračujeme, až je sklenice plná. Končí se cukrovou vrstvou.

Sklenici uzavřeme a necháme na slunečném okně dva a ž tři týdny, klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes vyvařenou utěrku, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

Čaje

Guarana je vynikající a přirozený zdroj kofeinu. Odstraňuje fyzickou a duševní únavu, zlepšuje koncentraci, podporuje zapamatování a je ideálním nástrojem pro zaneprázdněné lidi, ale také pro intenzivní studenty.

Brazilský Mate bez holí + energická Guarana je dvojnásobná síla. Mate ovlivňuje proces odbourávání lipidů, což má pozitivní vliv na kontrolu hmotnosti. Mate a Guarana snáší psychickou i fyzickou únavu.

Korejský červený panax ženšen užitečné ve stavech slabosti nebo zvýšené poptávky po energii a vitalitě. Přísady: ženšenu Jednotky: 50 gramů Složení: Panax Ginseng Hmotnost výrobku: 50 gramů

Černý kmín používaný jako celá semena nebo mletý, skvěle se hodí k pečivu, sýrům, tvarohu, jogurtu, omeletám, konzervám, polévkám, zeleninovým zavařeninám nebo k masu.

Korejský červený panax ženšen užitečné ve stavech slabosti nebo zvýšené poptávky po energii a vitalitě. Přísady: ženšenu Jednotky: 100 gramů Složení: Panax Ginseng Hmotnost výrobku: 100 gramů

Díky svému citrónovému aroma se používá k přípravě osvěžujících nápojů a také ke zlepšení vůně a chuti pokrmů, jako jsou ryby, drůbež, zeleninové marinády, salátové dresinky, džemy, nápoje a sorbety.

Pampeliška zvyšuje sekreci žaludeční šťávy a množství produkované žluči, což usnadňuje a podporuje trávení.

Práškové kůry z divoké růže jsou jedním z nejlepších zdrojů snadno stravitelného vitaminu C. Je vhodný k přímé konzumaci nebo jako přídavek do infuzí.

V ovoci čínské schisandry, tj. Lignany, bioflavonoidy a vitamín C. Vykazuje vysoký antioxidační potenciál, „smete“ volné radikály. Pozitivní účinek na kardiovaskulární systém, zlepšuje průtok krve a prokrvení tkání. Chrání játra před toxickými faktory.

Pampeliška zvyšuje sekreci žaludeční šťávy a množství produkované žluči, což usnadňuje a podporuje trávení.

Pampeliška zvyšuje sekreci žaludeční šťávy a množství produkované žluči, což usnadňuje a podporuje trávení.

Květiny obsahují: glykosidy sambunigrin, rutin,[14] bioflavonoidy, antokyany, cholin, éterické oleje, taniny, tříslovinu, slizovité látky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector