Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Kvasný lihový ocet je závratně univerzální, šetrný k životnímu prostředí a pořídíte ho „za hubičku“. Vždyť na jeho všestranné účinky přísaly už naše babičky. Využití najde v kuchyni, vysmejčíte s ním ale i celou domácnost.

Odmastí zaneřáděnou digestoř a poradí si s vodním kamenem v trubkách i pračce. Ve Francii ho navíc vyrábí alkoholovou fermentací ekologicky pěstovaných obilovin a pyšní se uznávanou certifikací od EcoCertu.

 Na rozdíl od běžných octů na trhu neobsahuje konzervanty, barviva ani syntetické vůně.

Francouzská značka Ecodis vám vyrazí dech svým odhodláním měnit svět k lepšímu. Do každodenního života přináší lidem praktické pomocníky z obnovitelných materiálů, co dlouho vydrží a díky promyšlenému ekologickému balení ušetří zbytečné jednorázové obaly.

Vychytávky do domácnostiúklidové i hygienické pomůcky z šetrných přírodních materiálů vám podají ruku na cestě k udržitelnějšímu životu. Umožní vám snížit vaši ekologickou stopu, lépe pečovat o své zdraví a méně utrácet. Ecodis tak bez nadsázky mění životy.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší? Zjistěte více najetím myší

Čím Ecodis naplnil naše eko-srdce?

  • Pevnými kramfleky. Ve svých přesvědčeních, směřování a cílech. Ty odráží jak v pečlivém výběru dodavatelů, tak v produktech, které lidem v Ecodisu vznikají pod rukama. Suroviny pochází z šetrných a lokálních zdrojů, většinou z Francie nebo okolních evropských zemí. 
  • Produkty s přidanou hodnotou. Loga značek firmy Ecodis najdete přilípnutá jen na takových produktech, které opravdu pomáhají měnit svět. Ať už tím, že vám budou sloužit déle než jejich konkurenti, obnovitelnými materiály, snadnou recyklovatelností či skvělou rozložitelností. 
  • Zodpovědností. Práce pro lidi v Ecodisu nekončí prodejem jejich výrobků. Zodpovědně se staví ke všem dopadům, které jako jednotlivci i firma vytváří na životní prostředí. Své produkty proto vyvíjejí s co nejnižší spotřebou zdrojů.
  • CO2 neutralitou. Firma každý rok kalkuluje emise CO2, které svými aktivitami vyprodukuje. Ty posléze kompenzuje skze podporu dobročinných organizací s ekologickým přesahem tak, aby její celkový roční balanc CO2 byl nulový, tedy neutrální. 
  • Zero waste iniciativou. Jednorázové obaly a neobnovitelné materiály nikdy nebyly pro Ecodis tou pravou cestou. Produkty proto balí do materiálů, které se dají snadno recyklovat nebo se v přírodě bez problému rozloží. Zero waste myšlence se dál přibližují také svými multifunkčními produkty z několika základních ingrediencí, které jsou šetrné k přírodě, zdraví a díky jejich širokému využití také k vaší peněžence.

Obdivuhodná kvalita z lokálních zdrojů

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Co se týče kvality, svou nekompromisní loď kormidluje Ecodis pouze těmi nejčistšími vodami. K výrobě si zve pouze přírodní materiály a ingredience, které byly vypěstované bez škodlivých pesticidů či herbicidů a také svým zpracováním vytváří co nejmenší dopad na životní prostředí. Použité materiály jsou obnovitelné, široce dostupné a kdykoli je to možné, pochází z Francie (z 50 %) nebo z okolních evropských zemí.

Zero waste jako dostupný životní styl

Bezodpadový život se mnohým jeví jako nedosažitelný a vzdálený cíl. Právě to se značce Ecodis daří měnit. Prostřednictvím svých výrobků ukazuje, že místo desítek specializovaných čisticích prostředků a pomůcek ze syntetických a neudržitelných materiálů se můžete spolehnout na základní ingredience.

Takové, na které přísahají i naše babičky. Soda, ocet, kyselina citronová, pratelná utěrka, bytelný hadr a domácnost je jak ze žurnálu.

S multifunkčními přípravky Ecodis, které jsou vyrobené právě z jednoduchých a osvědčených složek a obnovitelných nebo recyklovaných materiálů, ulevíte životnímu prostředí, ale také svému zdraví a odfrknout si konečně bude moct i vaše peněženka. 

Znovupoužitelné obaly

Aby se v Ecodis co nejvíce přiblížili konceptu zero waste, své produkty balí a stáčí do ekologických obalů a znovupoužitelných nádob. I zde tak Ecodis dělá, co může, k vymýcení neudržitelných návyků, které jsme si ve společnosti při nakupování vytvořili.  

Program „Zero CO2″

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Snižování emisí CO2 způsobených lidskou činností je zásadní výzvou pro lidstvo a v Ecodisu dělají, co mohou, aby k tomuto cíli přispěli. Každý rok tak firma pečlivě kalkuluje celkové množství svých emisí, mezi něž zahrnují všechny aktivity společnosti, provoz budov i vyprodukované odpady či pracovní cesty svých zaměstnanců. Své emise redukují jednak v průběhu roku šetrným zacházením s energiemi, jednak také skrze podporu dobročinných projektů s klimatickým přesahem. Svou uhlíkovou stopu přitom kompenzují tak, aby dosáhli nuly, tedy kompletní uhlíkové neutrality. Jaké projekty jim k tomu pomáhají?

Solidaritou k uhlíkové neutralitě

Ecodis podporuje na 30 ekologických a dobročinných projektů po celém světě. Kolem 0,5 % obratu firmy věnují lidem v nedostatku ve Francii nebo dobročinným a ekologickým projektům v zahraničí.

Ve Francii se zapojili například do podpory místních farmářů, kterým pomáhají udržet a obnovit biodiverzitu úrody, stejně tak podporují ekologický způsob zemědělství, který respektuje půdu, přírodu i farmáře. Mimo to poskytují také humanitární pomoc ve formě jídla, oblečení či hygienických potřeb do uprchlických táborů ve Francii.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

V rámci anulace svých emisí CO2 v Ecodisu podpořili také chudý region guatemalských hor. Místním rodinám pořídili vylepšené kuchyňské sporáky, čímž snížili jejich spotřebu dřeva o 50 %. Kromě jiných podporuje Ecodis také vzdělávací centrum Akany Aina na Madagaskaru, které pomáhá s výukou dětem s různými obtížemi.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Inspirativní zázemí uprostřed divočiny

Kanceláře a skladové budovy Ecodis se nacházejí uprostřed regionálního parku, obklopené zelení a stromy. Postavené jsou z přírodních a lokálních materiálů jako jsou dřevo a celulóza z bretaňské borovice. Na splachování toalet a zalévání zahrady, kde si zaměstnanci mohou pěstovat vlastní zeleninu, využívají shromážděnou dešťovou vodu.

O pravidelné sekání trávy se starají místní ovečky a domov zde našlo také společenství včel.

Interiér a část vnější zdi skladu berou dech. Jakto? Zdobí je inspirativní grafitti od dvou talentovaných umělců Dourona a Miky. Umělecká díla odráží vizi lepší budoucnosti, biodiverzitu, štedrost a rovnováhu mezi všemi elementy světa.

Na výsledek jejich práce se můžete mrknout ve videu: 

Výjimečnost potvrzená certifikáty

Na produktech Ecodis najdete světově uznávané ekologické certifikáty a loga kvality nezávislých organizací. Můžete tak mít jistotu, že si domů zvete produkty vyrobené z maximálního množství BIO ingrediencí a lokálních (evropských) materiálů. Na jaká loga můžete narazit?

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Carbon Index (CI)

U vybraných výrobků Ecodis naleznete takzvaný uhlíkový index. Díky němu máte přehled o tom, jaký dopad má konkrétní výrobek na životní prostředí a kolik emisí CO2 se při jeho výrobě vyprodukovalo.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

BIO a ekologické textilie s certifikátem GOTS (Global Textile Standard)

Označení GOTS zaručuje použití přírodních vláken z ekologického zemědělství a přísné etické požadavky v celém procesu výroby (férové platy a sociální jistoty pro zaměstnance). Pod značkou Ecodis tak najdete textilní výrobky, které byly certifikované podle těchto standardů.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Natural and organic cosmetics COSMOS

COSMOS je mezinárodní označení kosmetiky vyrobené organizacemi Cosmebio, Ecocert Greenlife, Icea, BDIH and Soil association. Klade jedny z nejpřísnějších a nejkomplexnějších požadavků na ekologickou a BIO kosmetiku. Podporuje užívání BIO ingrediencí a výrobní procesy, které respektují životní prostředí, zdraví člověka, využívání a rozvoj zelenějších alternativ.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

FSC, Forest Stewardship Council®

Mezinárodně uznávaná známka zaručuje, že materiály na výrobu produktů jsou v souladu s ekologicky šetrným, společensky přínosným a hospodářsky životaschopným obhospodařováním a zachováním lesů a zároveň v souladu se sociálními, ekonomickými a ekologickými potřebami současných i budoucích generací.

EcoCert Ecodetergent: an ecolabel for detergent products

Tato certifikace zaručuje, že označené produkty ekodrogerie využívají šetrné zemědělské zdroje a celý cyklus výroby je veden s ohledem na životní prostředí.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

BIO zemědělství

Toto označení odpovídá francouzským a evropských standardům ekologické produkce. Tím, že zakazuje používání rizikových chemických látek a GMO, zaručuje respektování životního prostředí. Ekologické produkty Ecodisobsahují přírodní materiály jako je lněný olej, palmový olej či karnaubský vosk pocházející z ekologického zemědělství.

Jak to vše začalo?

“Inovativní duch. Hledání harmonie a rovnováhy ve vztahu k našim zaměstnancům, dodavatelům a zákazníkům. Zodpovědnost k planetě a všem jejím obyvatelům. To jsou hlavní principy naší značky, které vedou všechna naše rozhodnutí.“

  • Didier Le Gars, tvůrce a manager značky Ecodis

Didier Le Gars odstartoval příběh této značky v roce 2000 ve francouzské Bretani. Skrze Ecodis vytváří a dristribuuje ekologické produkty pro osobní potřebu i pomůcky pro každodenní chod domácnosti. V roce 2007 vyvinul osm značek, pod které své šetrné produkty přehledně roztřídil podle jejich účelu:

  • Značka Ah! table!® nabízí ekologické pomůcky do kuchyně.
  • Pod logem La droguerie ecologique® a La droguerie écopractique® najdete multifunkční drogerii umíchanou z jednoduchých složek, bez syntetických zbytečností a také základní ingredience na výrobu vlastních šetrných domácích čističů.
  • Značka Zélio® je věnovaná dětem a šetrné péči o jejich zdraví bez kompromisu k ochraně přírody.
  • Blue® pak proměňuje domácnosti v útulné příbytky svíčkami z přírodních a BIO ingrediencí.
  • Značka By Venga® je zasvěcená měkoučkým textiliím do domácnosti, ať už jde o povlaky na polštáře či ponožky z certifikované BIO bavlny.
  • Anaé® se stará o hygienu, zdraví a čistotu všech členů rodiny.
  • A La Belle Potagère® ukrývá ta nejkvalitnější semínka k pěstování zeleniny a květin.

Své produkty dnes Ecodis dodává do více než 2300 bio a řemeslných obchodů ve Francii i v Evropě a zaměstnává kolem 70 eko-nadšenců.

Některé výrobky Ecodis obsahují palmový olej nebo jeho deriváty. V takovém případě jsou ale vždy udržitelně získané z ekologického zemědělství.

Palmový olej jsme ze všech stran proklepli u nás na blogu. Dočtete se o jeho benefitech, hrozivých následcích jeho současného nadužívání a dozvíte se také, zda má vůbec smysl ho zcela bojkotovat. 

Ocet

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Ocet je surovinou, která přes mnohé pozitivní informace, které se o něm píší velmi škodí zdraví a měli bychom ho vyřadit z našeho jídelníčku. Rozlišujeme několik druhů octa, z nichž nejznámější je jablečný, vinný a bílý destilovaný ocet.

Složení stravy

Destilovaný ocet běžně používaný v potravinářství ničí červené krvinky a vede k anémii (chudokrevnosti). Zpomaluje zažívací proces a zabraňuje správnému vstřebávání potravy. Lékaři říkají, že jedna kapka octu zničí 7 kapek krve. Tento ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové. Kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy).

O jablečném octu se píše mnoho pozitivního. Doporučuje se na onemocnění kloubů, ředění krve, hubnutí, únavu, migrénu a jiné nemoci. Žel mnoho z uváděných účinků není vědecky ověřeno a dokázáno.

Například jedním z doporučení k užívání jablečného octa je jeho využití k vyrovnání acidobazické rovnováhy v těle (poměr zásaditosti a kyselosti), ale vychází se z předpokladu, že je naše krev mírně alkalická (zásaditá) – to znamená někde mezi 7,35 – 7,45 pH. Opak je pravdou.

Budete mít zájem:  Kraniosakrální terapie či masáž – pro odstranění negativních důsledků stresu

Při dnešním moderním stravování je krev většiny lidí spíše kyselá a naopak potřebuje alkalizovat. Takže příjem octa naopak škodí a zvyšuje již tak vysokou kyselost krve. To vede právě k únavě, častým zánětům, infekcím, svěděním, alergickým projevům a zvýšenému výskytu artritidy a jiných projevů.

Doporučujeme se octu vyhýbat a nahrazovat ho citrónovou šťávou a to i při zavařování „kyselých okurek“, které, mimo to, můžeme zpracovat jako „kvašáky“ pouze se solí.

Již v 19.století průkopnice zdravé životosprávy Ellen Whiteová napsala:

„Saláty se často připravují s olejem a octem. V žaludku dochází ke kvašení a strava nemůže být dobře zažita, naopak, rozkládá se. Tím není krev vyživena, plní se nečistotou a dochází k potížím jater a střev.“ CD 345, odst. 578.

„Skořicové koláčky a octové okurky by se neměly do lidského žaludku dostat. Tvoří špatnou krev.“ CD 345, odst. 575.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Recepty – uvařte si něco dobrého

Recepty – uvařte si něco dobrého

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Zapomenutý poklad spižíren. Kde všude lze ocet využít a má příznivý vliv na zdraví? | Dobrá chuť

Pro někoho je to obyčejné dochucovadlo, po němž sáhne sotva dvakrát do roka, pro jiné nepostradatelný pomocník v kuchyni, úklidové místnosti i v lékárničce. Podobná poživatina s tak všestrannými účinky na pultech obchodů neexistuje. Zájem o ocet v posledních letech roste.

Vzniká přírodní cestou a takové produkty stojí v popředí zájmu konzumentů, přičemž už nejde jen o ten obyčejný „kvasný lihový“. Obchody se zdravou výživou se předhánějí v nabídkách octů z nejrůznějšího ovoce, rozličných příchutí, stáří, cenového rozpětí a se zdůrazněním zdravotních benefitů. A i na našem území už najdete řemeslné octárny.

Do módy přicházejí octové limonády, a dokonce se objevují i případy falšování octa.

Octář orleánský

V Evropě je za nejstarší způsob výroby považována takzvaná orleánská metoda (nejstarší záznam o ní pochází z roku 1394). Používá se dodnes k výrobě velmi kvalitních vinných octů. Jen na vysvětlenou: Alfou a omegou při výrobě octa jsou octové bakterie, přítomné ve vzduchu všude kolem nás, které dokážou oxidovat alkohol (respektive etanol) na octovou kyselinu.

Nejznámějším rodem octových bakterií je Acetobacter. V případě orleánské metody se transformace etanolu na octovou kyselinu odehrává na hladině vína umístěného v dřevěném soudku. Na povrchu kapaliny se vytváří vrstva bakterií, která musí být v přímém kontaktu se vzduchem. Podobně se ocet vyráběl i v Anglii, kde však se místo vína použilo pivo.

Dnes se tento druh octa nazývá sladový ocet (malt vinegar).

Kouzlu orleánské metody výroby octů propadla před několika lety i rodina Smolíkových. Manželé si koupili domek v malé středočeské obci blízko Berouna, aby měli na své modřínové kádě a dubové soudky dostatek místa.

„Teď pijeme ocet vyrobený ze sladu, do kterého moje žena přidala sušené švestky,“ říká Václav Smolík, když na zahrádce před domem rozlévá do sklenek na ochutnání.

Chuť je tak lahodná, že lze ocet skutečně popíjet po troškách, dokonce neředěný.

„Předností orleánské metody je, že v octu vzniká celá řada kyselin, nejenom ta octová. Chuť je pak měkká, ne tak kousavá, jako jsme u octu zvyklí,“ vysvětluje nadšený octář. Chuť se zároveň mění s tím, jak dlouho ocet v soudku zraje. V nádobách může být i několik let.

„Tohle balzamiko tu leží už pět nebo šest let,“ ukazuje na svou chloubu Václav Smolík a vypráví, jak v italské Modeně ochutnal před nějakou dobou pravý pětadvacet let starý balzamikové ocet.

Se svou ženou prý s údivem zjistili, že to, co si předtím vyrobili as chutí pili u sebe doma, je velmi podobné tomu, co pijí v domovině jednoho z nejslavnějších octů.

Kromě sladového (alkoholového) kvasného základu, nutného proto, aby měly octové bakterie co konzumovat, vyrábí Václav Smolík kvasný základ také z medu, ze kterého vzniká po lihové fermentaci medovina, nebo z jablečných kvasů.

Na kvašení používá kameninovou nádobu. Kvas pak přelije do dřevěných sudů, kde začnou pracovat octové bakterie. Příchutě samotných octů vznikají dle toho, co zrovna v danou chvíli dozrává.

U Smolíků tak najdeme v sudech višně, bezinky, ořechy či smrkové výhonky.

Zajímavá je i cesta, kterou se pan Smolík k octům dostal. Pustil se před lety do výroby japonského saké, z něhož se také vyrábí ocet. Japonci jsou vůbec velcí milovníci octa.

Ocet je nedílnou součástí výroby sushi a rádi tu pijí i octové nápoje.

„V Japonsku mají prý víc octových barů než kaváren,“ poznamenává Smolík s tím, že japonský ocet kurozu má snad dokonce jako jediný na světě certifikát léčivosti. Je potvrzeno, že pomáhá v boji proti rakovině.

Ocet má velmi dlouhou historii, už v bibli stojí: „Promluv k synům Izraele a řekni jim: Když muž či žena učiní zvláštní slib a jako nazír se zasvětí Hospodinu, bude se naprosto zdržovat vína a piva, nebude pít vinný ocet ani ocet z opojného nápoje…“ V historických dokumentech se lze dočíst, že ho pili samurajové, římští legionáři, ženci, kteří žali na lukách trávu a vojevůdce Hannibal, který pokořil Řím, ho prý dával pít svému slonovi. Ocet měl dodávat energii a vitálnost.

Naředit a vypít

O to zajímavější je, že se dlouho netušilo, co se při vzniku octa vlastně děje. První snahy o ozřejmění této záhady spadají do začátku 19. století a o pár desítek let později známý biolog Louis Pasteur zjistil, že tvorba octa závisí na spojení octových bakterií a etanolu.

„K nám do českých zemí byl ocet poprvé dovezen z Itálie v 10. století,“ doplňuje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT. Dříve se ředěný ocet používal k výrobě limonády, po přidání jedlé sody byla is bublinkami. V zahradničí, například v Číně, se opět stávají hitem.

V současné době se vyrábí ocet nejen v klasických hoblinových ocetnicích, ale stále více octa přichází na svět rychlejším způsobem v automatizovaných bioreaktorech s výkonným mícháním a vzdušněním. To zaručuje velkou produktivitu a ocet tu lze mít hotový během několika málo dnů, což ocení zejména konzervárenský průmysl, který spotřebuje velké objemy octa.

„I když je výroba octa známá a postupy nejsou složité, jsou octy vyráběné z jedné suroviny někdy dost odlišné. To platí zvláště o netradičních, speciálních octech,“ říká Mojmír Rychtera z Ústavu biotechnologie VŠCHT.

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Jablečný ocet

Ocet a zdraví – který je na jaký neduh nejlepší?

Publikováno: 30.01.2012     Autor: Neznámý

Není ocet jako ocet, podíváme se jaký přínos má ocet jablečný pro naše zdraví …

Autor: Danah Po staletí byl ocet používán na nejrůznější účely: k nakládání zeleniny, ničení plevele, čištění kávovarů, leštění zbraní, při výrobě salátových zálivek. Ocet je také pradávný lidový lék, považovaný též za všelék na jakýkoliv neduh.

V posledních letech bylo vědecky zkoumáno, jaký povzbuzující účinek na lidské zdraví má jablečný ocet. Proto se často v supermarketech prodává jako chuťová přísada, ale také jako doplněk stravy pro zdraví.

Zatímco mnohá prospěšnost použití octa v lidovém léčitelství nebyla dokázána (nebo byla vyvrácena), některé účely byly podrobeny medicínskému výzkumu. Několik malých studií se zaměřilo na některé zdravotní problémy, od cukrovky po obezitu.

Takže je užívání jablečného octa vašemu zdraví prospěšné? Nebo je lépe vzít ocet na vyčištění skvrn a barvení velikonočních vajíček? Zde je podrobný přehled faktů.

Co je jablečný ocet?

Ocet je produkt fermentace. Je to proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni fermentace jsou cukry přeměněny na alkohol. Potom, když alkohol dál fermentuje, produktem je ocet. Původní název pro ocet je z francouzštiny a znamená „kyselé víno“.

Zatímco na výrobu octa je možné použít nejrůznější suroviny, jako ovoce, zeleninu a hrozny, jablečný ocet se dělá výhradně z drcených jablek. Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, nerostné soli a aminokyseliny.

Jablečný ocet: kúra na všechno?

Během posledních let, kdy alternativní medicína zaznamenala rozkvět, se staly velmi populárním doplňkem stravy pilulky s jablečným octem. Podívejme se na příbalový leták tohoto doplňku stravy, nebo na internetové informace či zalistujme v jakékoliv z mnoha knížek o octu v souvislosti se zdravím, a najdeme některá ohromující a často nepodložená tvrzení.

Jablečný ocet je prohlašovaný za lék na mnoho chorob a prostředek ke zlepšení zdravotního stavu a kondice. Jmenujme některé: údajně má zabíjet vši, zpomalovat některé ze znaků stárnutí, usnadnit trávení a vymýt toxiny z těla. Mnohá z těchto prohlášení nejsou podložena důkazy. Některá byla skutečně podrobena studiím, jako např. schopnost octa zabíjet vši nebo ničit bradavice.

Výzkumní pracovníci však nenašli nic, co by toto léčivé použití podpořilo. Jiné studie o účincích octa došly k těmto výsledkům: ocet jako kúra zabírá, ale ne tak dokonale jako jiné prostředky. Např. ocet jako desinfekční prostředek nezabije tolik bakterií jako obyčejné čisticí prostředky.

Zatímco se zdálo, že ocet výborně pomáhá proti žahnutím medúzy nebo bodnutí včely (starý lidový lék), ukázalo se, že horká voda pomáhá ještě lépe.

Vědecký důkaz prospěšnosti jablečného octa

Existují některá použití octa v medicíně, která vypadají slibně, přinejmenším podle několika studií. Zde je seznam některých z poslední doby.

Cukrovka: účinek jablečného octa na hladinu krevního cukru je snad nejlépe vědecky zdokumentovaný a ukazuje zde nejslibnější zdravotní zlepšení. Některé menší studie hovoří o jablečném octu jako prostředku, který dokáže udržet nížší hladinu glukózy. Např.

v roce 2007 se došlo k těmto závěrům na Arizonské Státní Univerzitě a bylo publikováno v americkém časopise Diabetes Care. Testy s 11 lidmi s cukrovkou 2.

typu prokázaly, že užívání 2 čajových lžiček jablečného octa denně před spaním snížilo hladinu glukózy, měřenou ráno, o 4 až 6 %.

Krevní tlak a zdravé srdce: jiná studie na krysách zjistila, že ocet pomohl udržet lépe pod kontrolou krevní tlak u jedinců s vysokým krevním tlakem.

Budete mít zájem:  Hypnoterapie a hypnóza není totéž: Jaký je rozdíl?

Velká epidemiologická studie také zjistila, že lidé, kteří jedli 5x až 6x týdně saláty se zálivkou z octa a oleje, vykázali nižší výskyt nemocí srdce v porovnání s lidmi, kteří nejedli zálivku.

Je ovšem velmi sporné tvrdit, že příčinou byl ocet.

Rakovina: Mnohé laboratorní studie předpokládají, že ocet může zabíjet rakovinné buňky nebo zpomalit jejich růst. Epidemiologické studie na lidech byly sporné. Jedna zjistila, že užívání octa způsobilo menší riziko rozvoje rakoviny jícnu. Jiná studie to spojovala se zvýšeným rizikem rakoviny močového měchýře.

Úbytek hmotnosti: tisíce let byl ocet užíván ke zhubnutí, ale důkazy jsou omezené. Je to možné, nikoliv dokázané, že bílý ocet (a možná i další druhy octa) mohou v lidech vyvolat pocit nasycenosti. Studie z r.

2005 na 12 lidech zjistila, že když snědli krajíc chleba společně s malým množstvím bílého octa, cítili se najedenější a spokojenější než lidé, kteří snědli jen samotný chléb.

Výsledky těchto studií jsou slibné, ale všechny studie jsou zatím přípravné. Mnohé byly provedeny v laboratořích na zvířatech nebo s buňkami in vitro. Studie na lidech byly zatím malé. Je zapotřebí mnohem větších testů, abychom se dozvěděli, zda má ocet příznivé zdravotní účinky.

Jak se má jablečný ocet užívat?

Protože jablečný ocet nemá prokázaný léčivý účinek, neexistují žádné oficiální doporučení, jak ho užívat. Někteří lidé užívají dvě čajové lžičky denně (smíchané ve sklenici s vodou nebo šťávou). Je také k dispozici ve formě tabletek. Jablečný ocet je také někdy aplikován na kůži nebo používán v klystýrech. Bezpečnost těchto aplikací není známa.

Jaké riziko představuje jablečný ocet?

Všeobecně je riziko při příležitostném použití malých množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším použití nebo ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:

  • Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se měl vždycky před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a v krku. V jedné studii je uvedeno, jak žena, užívající doplňky z jablečného octa, utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
  • O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o jablečném octu s vaším lékařem.
  • Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, dříve než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje chróm, což může pozměnit vaši hladinu inzulínu.

Mám používat jablečný ocet?

Odpověď závisí na tom, jak jej chcete užívat. Jako salátová zálivka by byl dobrý. Avšak jako každodenní zdravotní kúra by mohl být trochu riskantní.

Ano, některé studie o jablečném octu jsou velmi poutavé, ale je potřeba udělat více výzkumů. Právě nyní neexistují dostatečné důkazy o prospěšnosti jablečného octa- nebo jiných druhů octa- na lidské zdraví.

Protože prospěšnost není známa, je tedy riskantní.

Uvažujete-li o užívání jablečného octa, řekněte o tom nejdříve svému lékaři. Vždycky stojí zato poslechnout si odborný názor. Váš lékař vás ujistí, že jablečný ocet nemůže poškodit váš zdravotní stav a neovlivní účinek vašich léků. Bylo by nerozumné a možná nebezpečné užívat jablečný ocet sami bez předchozí konzultace, pokud váš zdravotní stav není dobrý.

(přeloženo z webMD.com)

Jablečný ocet a jeho zdravotní účinky: Komu prospívá a komu naopak škodí?

28. 02. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Jablečný ocet je novou superpotravinou. Užívali ho už naši předci a dnes se znovu dostává do popředí zájmu. Má totiž prokazatelné léčivé účinky. Jak se však říká, i tento geniální produkt musíme používat s mírou.

Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octa je kyselina octová. Obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jablečný ocet obsahuje 5 % kyseliny octové.

Vzhledem k tomu, že se jablečný ocet tepelně neupravuje, je vhodný i pro fanoušky RAW stravy.

Ačkoli se doporučení pro „dávkování“ liší, ke zlepšení zdravotní kondice by měly stačit 1-2 lžičky zředěné vodou před nebo během jídla.

Hubnutí nepodporuje

Poslední dobou se o jablečném octu mluví především ve spojení s detoxikací a hubnutím. Studie na obézních potkanech a myších naznačují, že kyselina octová může zabránit ukládání tuků a zlepšit jejich metabolismus.

Nejčastěji citovanou studií na lidech je výzkum z roku 2009, kdy vzorek 175 lidí konzumoval každý den nápoj obsahující 1 nebo 2 lžíce octa. Po třech měsících měli ti, kteří konzumovali ocet, mírný úbytek hmotnosti (až dvě kila).

Výzkum z roku 2018 potvrzuje, že stejné schopnosti má i ocet jablečný. (Zdroj: www.health.harvard.edu)

Ocet, a to nejen jablečný, má lehké účinky na úbytek hmotnosti Zdroj: profimedia.cz

Lékař Leoš Středa spojení jablečného octa a hubnutí okomentoval v Orlickém deníku: „Pokud si budete dávat před jídlem sklenici vody se lžičkou octa, stane se pouze to, že voda vám zaplní žaludek a vy toho pak méně sníte.

Stejného efektu dosáhnete i s čistou vodou, která navíc bude chutnat o něco lépe a méně kysele. Ocet má ale i výhodu, která spočívá v tom, že kyselý nápoj pomáhá snižovat glykemický index pokrmu, který zrovna konzumujete. Zasytí vás tedy na delší dobu.

Je však úplně jedno, jestli kyselé prostředí navodíte jablečným octem, vinným nebo tím obyčejný.“ (Zdroj: orlicky.denik.cz)

Co další benefity?

Jablečnému octu jsou přikládány další zázračné účinky včetně antimikrobiálních a antioxidačních. Prokazatelné vědecké studie potvrdily, že jablečný ocet snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak u pacientů s cukrovkou 2.

typu, pro pacienty s poruchou glukózové tolerance a obecně pro všechny, kteří si chtějí udržet stabilní hladiny krevního cukru. Zvyšuje totiž citlivost buněk cílových tkání na inzulín. I pocit sytosti, který jablečný ocet navozuje, může být pro někoho benefitem.

Prakticky je to způsobené tím, že zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu.

Pozor by si však měli dát lidé trpící zažívacími potížemi, pacienti s gastroparézou a cukrovkáři 1. typu. U těch totiž může dojít ke zhoršení stavu.

Klinické studie, které se prováděly na laboratorních zvířatech, také prokázaly zpomalení růstu rakovinných buněk a zmenšení velikosti nádorů, snížení hladiny krevních tuků, cholesterolu, snížení krevního tlaku.

Testy na lidech však zatím provedeny nebyly. (Zdroj: cs.medlicker.com)

Nežádoucí účinky

Mimo špatné trávení může jablečný ocet způsobit ztrátu kostní hmoty a nízkou hladinu draslíku v krvi. Zatím však tato teorie není vědecky prozkoumána. Člověk konzumující jablečný ocet by si však měl dát pozor na kyselinu octovou, jež může narušit zubní sklovinu, popálit jícen nebo pokožku. (Zdroj: cs.medlicker.com) 

Benefity jablečného octa se stále ještě zkoumají. Zatím to však vypadá, že jich je více než nežádoucích účinků. Důležité je však sledovat denní příjem octa a konzumovat jej pouze ve zředěné formě, nejlépe po konzultaci s lékařem, aby nedošlo k lékovým interakcím.

Ocet? Jablečný, lihový, rýžový i balsamico. Víte, kam se který z nich hodí nejlépe?

Ocet je užíván po celá tisíciletí. Ten vůbec první pravděpodobně vznikl úplnou náhodou, ale pro svou výjimečnou chuť a vlastnosti začal být vyráběn ve velkém. Nejčastější surovinou byla jablka a pivo. Takovým octem se jídla ochucovala a konzervovala, a to přesně tím způsobem, jakým to děláme dnes my.

Dokonce se s ním začaly připravovat první limonády. Tento postup se zachoval až do počátku 20. století a nyní se opět vrací.
Kromě využití v kuchyni měl ocet místo v léčitelství.

Existují záznamy, které uvádějí, že jej Hippokrates předepisoval k léčbě vnějších i vnitřních onemocnění, ale také jako antibiotika.

Převážně jako dezinfekci, k usnadnění trávení a později dokonce jako ochranu před morovou nákazou.

Rozdíl mezi lihovým a fermentovaným octem je zásadní

U nás je asi nejznámější právě lihový ocet, a to i proto, že ještě před 50 lety nebyl prakticky žádný jiný k dostání. Vyrábí se kvašením ředěného etanolu, čímž vzniká jeden z nejvíce koncentrovaných octů. Jeho podíl se pohybuje okolo 8 %. V kuchyni ho lze používat na zavařování okurek a další zeleniny, ale spíše se hodí k úklidu.

Oproti tomu jsou fermentované octy vyráběny z ovoce. V podstatě vznikají zcela přirozeným procesem, ve kterém několikrát kvasí a bez vnějších zásahů se z alkoholu, který kvašením ovoce vznikne, stává kyselina octová.

Druhy octů

Je jich celá řada a existuje i takový, který má označení ocet pouze ve svém názvu. Nejčastěji využívané jsou ovocné octy, ve kterých dominuje jablečný, dále vinné octy s populárním balsamicem a také japonské speciality, které jsou známé hlavně díky sushi.

Ovocné octy

Ovocný ocet může vzniknout z jakéhokoliv ovoce, které se dá zkvasit. Vůbec nejznámější je jablečný ocet.

Kromě něho se v kuchyni stále častěji objevuje malinový nebo rybízový ocet. Jsou trochu nasládlé a v malém množství v nich můžete poznat chuť ovoce, ze kterého vznikaly.

Kromě dochucení pokrmů z nich můžete připravit limonádu, když lžíci octu naředíte vodou.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je stále oblíbenější a není se čemu divit. Vedle kyseliny octové obsahuje i řadu vitamínů a minerálů. V největším zastoupení draslík, hořčík a sodík.

Je považován za všelék a kromě dochucení hotových pokrmů se užívá pro podporu zdraví a celkového osvěžení organismu. Účinky jablečného octu jsou lékařsky potvrzeny a odborníci ho často doporučují jako podpůrnou léčbu při onemocnění dnou. Přirozeně totiž vyplavuje kyselinu močovou z těla a může tím nemocnému výrazně ulevit.

I když je to tak, určitě neplatí, že čím víc, tím líp. Jablečný ocet, ostatně jako všechny ostatní druhy, tvoří především kyselina, která má negativní vliv na zubní sklovinu. Proto je lepší vystačit si s menším množstvím, ale pravidelně. A jak užívat jablečný ocet? Začněte den vodou, do které přidejte čajovou lžičku octu.

Do salátů si vedle oleje přidejte také pár kapek této speciality a vyzkoušejte i nějaké nové dresinky. Využijete ho i do teplé kuchyně, například k dochucení omáček.

  • Recept na domácí jablečný ocet
    Protože vyrobit si vlastní jablečný ocet není vůbec nic složitého, máte tu tip na jednu z nejjednodušších, ale zároveň nejlepších variant.
  • Ingredience:
    1 kg zralých jablek
  • 2 l převařené vody
Budete mít zájem:  V Brně mohou ženy rodit ambulantně

A to je opravdu všechno. Zralá jablka nastrouhejte a přemístěte nejlépe do 5 litrové sklenice. V hrnci převařte vodu, nechte vychladnout a jablka jí zalijte.

Sklenici nezavírejte víčkem, aby mohl obsah přirozeně kvasit. Postačí překrýt hrdlo bavlněnou utěrkou a připevnit provázkem. Nechte na temném místě 10 dní.

Nezapomeňte jablka každý den promíchat například dřevěnou vařečkou. Kvůli oxidaci byste neměli používat kov.

Po 10 dnech jablka sceďte přes plátno. Tekutinu přelijte do jiné sklenice, kterou utěsněte stejným způsobem a nechte ji další 3 týdny v temné místnosti. Tentokrát už se tekutina obejde bez míchání, pouze sledujte, zda se ještě tvoří bublinky. Pokud ano, ocet stále zraje a není hotový.

Malinový ocet

Tento druh není příliš rozšířený a na trhu jsou k dostání spíše varianty s malinovým aroma. Populárnější je domácí výroba, která je velmi jednoduchá. Vystačíte si s čerstvými malinami, které podrtíte, zalijete octem v poměru 1 : 3 a necháte měsíc odstát. Doporučuji vyhnout se lihovému, ale také těm, které mají výrazné aroma. Vhodný je jablečný nebo vinný.

Sice to není malinový ocet v pravém slova smyslu, protože maliny v tomto případě nekvasí, ale chutná báječně. Opět ho použijete k dochucení salátů, k přípravě dresinků, ale v tomto případě také ke kosmetickým účelům. Slouží jako přírodní alternativa kondicionéru.

Rybízový ocet

Rybízový ocet je na tom stejně jako malinový. Ovoce se nenechává zkvasit, ale jeho šťáva se přidává do již hotového.

V tomto případě tvoří dokonalou kombinaci také se směsí bylinek – rozmarýnu, tymiánu, šalvějí a čerstvým bobkovým listem. Tento ocet je jako stvořený pro přípravu dresinků ke grilovaným specialitám.

Osobně přidávám pár kapek do domácí rostlinné majonézy, kterou připravuji ke grilovaným bramborám a nakládanému seitanu.

Vinný ocet

Zatímco ovocný ocet kvasí pouze několik týdnu, vinný ocet potřebuje o poznání delší čas. Celý proces trvá přibližně 2 – 4 měsíce, a to v závislosti na odrůdě a vnějších podmínkách. Potřebuje stálou tmu a vhodnou teplotu. Ve srovnání s tím ovocným se přidávají vhodné bakterie, které si sám nevytvoří.

Na trhu je k dostání červený a bílý ocet. Jestli je jeden lepší než druhý, se rozhodně nedá říct, protože oba dva mají něco do sebe. Výběr záleží na pokrmu, který chcete dochucovat. Bílý ocet je jemnější a hodí se i do polévek a omáček. Červený je trochu štiplavější a je proto lepší do studené kuchyně.

Balzamikový ocet

Specialitou italské kuchyně je balsamico. Jde o druh vinného octu, ovšem jeho příprava zabere klidně několik let. Vstupní surovinou je mošt z kvalitních hroznů, který několik let zraje v dřevěných sudech. Ocet zráním houstne, až svou konzistencí připomíná spíše sirup. Má opravdu výraznou sladkokyselou chuť a k dochucování stačí pouze pár kapek.

Čím déle balzamikový ocet zraje, tím roste jeho kvalita. Pravé balsamico se rozděluje podle délky kvašení. Mladý ocet, který zraje 3 – 6 let, se používá do salátových zálivek. Středně starý je v dřevěných sudech až 12 let a nejčastěji se využívá k dochucování rizota, těstovin nebo na zjemnění omáček.

Extra starý balzamikový ocet zraje až neuvěřitelných 25 let. Vyniká v teplé kuchyni, je sladší než jeho mladší verze a kromě jedinečné chuti má blahodárný vliv na zažívání. Starší druhy se po kapkách přidávají také na ovoce.

Japonské octy

V japonské kuchyni mají své čestné místo hned dva druhy octů. Jedná se o rýžový ocet, který určitě zná každý milovník sushi a také umeocet, který má ocet pouze v názvu.

Rýžový ocet

Vyrábí se z fermentované rýže, někdy také z rýžového vína. Má poměrně nízkou koncentraci kyseliny octové. Hodí se prakticky do všech asijských pokrmů, které mají tak typickou sladkokyselou chuť. Nejznámější je díky sushi, kde se přidává do rýže a tím vytvoří typickou chuť.

Umeocet

Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká kvašením švestiček umeboshi. Jedná se o vedlejší produkt, tedy o vodu, ve které samotné plody kvasily. Ta se po 6 měsících slije a používá právě pod označení umeocet. Má výraznou tmavě karmínovou barvu a příjemně švestkově voní.

Má slano-kyselou chuť, takže jej můžete kromě tradičních asijských receptů uplatit např. v čočce na kyselo, kulajdě nebo na ochucení salátů. V Japonsku je používán nejen v kuchyni, ale také v léčitelství například jako prostředek ke zmírnění pálení žáhy. Díky fermentaci je snadno stravitelný a je proto na místě ho použít i do těžkých pokrmů.

Ocet při úklidu domácnosti

Ocet má přirozeně dezinfekční účinky a tím nahradí savo a další chemické prostředky. Jako univerzální čistič se osvědčil obyčejný lihový ocet, případně jablečný, ředěný vodou v poměru 1 : 5.

Octovému zápachu můžete předejít použitím několika kapek esenciálního oleje.
Neředěný ocet používejte v koupelně na obklady, případně na další místa, kde hrozí výskyt plísně. Kromě toho se skvěle hodí na čištění oken. V tomto případě ale nepřidávejte žádné oleje.

Ocet okna velice snadno vyleští a nezanechává žádné šmouhy.

Kromě toho můžete ocet využít k vyčištění pračky. I když je zde vysoká spotřeba (přibližně 300 ml), vyhněte se lihovým octům, které mají vysokou koncentraci kyseliny octové a mohou poškodit těsnící gumu. Ocet stačí nalít přímo do bubnu pračky a pustit na nejvyšší teplotu. Stejně snadno si poradí s vodním kamenem v rychlovarné konvici nebo na vodovodní baterii.

Znáte druhy octů a víte, na co je použít?

Lihový ocet

Do nedávna jsme u nás znali pouze tradiční kvasný lihový 8% ocet a používali ho jako univerzál na všechno. Tento je však vynikající především pro konzervaci – nakládání a zavařování.

Svým složením a výrobním postupem je jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný, obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní.

Dejte však pozor při jeho výběru – podívejte se na rádce.

Na dochucování, především pro studenou kuchyni, jsou však vhodnější jiné druhy octa, jejichž obliba stále roste.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty. Má výraznější, ostrou chuť. Do salátové zálivky doporučujeme přidat ještě kousek sýra, ideální bude ementál, gouda nebo maasdam. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.

Velice snadná je s jablečným octem příprava dresinků. Zkombinujte ho s kvalitním olivovým, řepkovým nebo slunečnicovým olejem. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem. K jablečnému octu se do dresinku budou hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.

Ocet na saláty s bylinkami

Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů. Stačí tento ocet smíchat s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.

Jablečný ocet a speciál na saláty

Autor: OKL, a.s.

Bílý a červený vinný ocet

Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek.

Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří – podívejte se na vhodné tipy.

Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.

Balzamikový ocet

Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Jeho chuť se ale může velice lišit, a to podle způsobu přípravy a toho, jak dlouho ocet zraje, jak je starý. Dejte však při nákupu pozor – sáhněte po tom správném.

Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století, vyrábí se ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Výroba se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel.

Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů.

Několika kapkami balsamico octa dochuťte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. Tento ocet je vhodné používat pouze pro studenou kuchyni. Tepelnou úpravou se mění jeho chuť.

Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.

Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.

Inspirujte se spoustou receptů od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector