Přestaňte si dělat starosti s jídlem
Vymyslíme zdravý jídelníček, spočítáme kalorie, nakoupíme čerstvé suroviny, výborně je uvaříme a jídlo vám dovezeme skoro až na stůl.
Budete se olizovat, i když máte mlsný jazýček. To vám můžeme slíbit. Vaříme z čerstvých a kvalitních surovin – nejen pro vaše bříško, ale i pro vaše oči.
Vyzkoušíte nové chutě. Přijdete na chuť jídlům, která jste do teď nemuseli. Každý den si budete připadat, jak když jíte 5 chodové menu ve vaší oblíbené restauraci.
Vaříme pestře a nápaditě
Nevaříme do zásoby. Každé jídlo je jiné. Naši nutriční specialisté jídelníčky pravidelně mění, abyste jedli vyváženě a dali vašemu tělu všechny potřebné živiny.
Inspirujeme vás pro vaše vaření. Ukážeme vám nové suroviny a kombinace potravin, které můžete o víkendu připravit rodině.
O polední pauze nemusíte běžet do nejbližší restaurace, abyste rychle zhltli oběd. Nemusíte ani po dlouhém dni v práci stát za plotnou.
Nemusíte do krámu. Nemusíte počítat kalorie, vážit a vymýšlet, co vařit. Uděláme to za vás.
Najíte se v klidu, bez starostí.
i když nejste 100% disciplinovaní a nemáte čas cvičit
Překvapí vás, že budete pravidelně jíst a zároveň přirozeně hubnout. Ztrátě centimetrů v pase nezabrání ani sedavé zaměstnání nebo málo pohybu.
A až se budete chtít vrátit zpátky do kuchyně, zvládnete to. Protože už budete vědět, co jíst a v jakém množství, aby se vám shozená kila nevrátila zpátky.
Ušetříme vám čas, který můžete věnovat sami sobě, dětem, manželovi, manželce nebo vašim přátelům.
Vymyslíme zdravé jídlo. Vystojíme frontu na čerstvé suroviny. Uvaříme ho tak, aby vám chutnalo. A dovezeme vám ho skoro až na stůl.
Vy si ho jen rozbalíte a vychutnáte.
Nebude vám kručet v břiše a ani vám nebude těžko
Vždy budete mít po ruce něco zdravého, v dostatečném množství. Naučíte se jíst pravidelně. Nebudete po jídle nafouklí. Budete se cítit lehce a plní energie.
Šlofík po obědě si můžete dát jen ze zvyku. Nebude potřeba. Krásně se vyspíte v noci. Budete navíc usínat s dobrým pocitem, že jste udělali krok k lepšímu zdraví.
Přečtěte si, jak chutná našim pravidelným strávníkům
Nikdy jsem si nemyslela, že zdravé jídlo může chutnat dobře. Každý den se těším, co dobrého mi zpříjemní den.
Nejenže mi odpadla starost o samotnou přípravu, ale to důležitější je, že nemusím vymýšlet, co mám jíst. Nemusím si chystat stále dokola totéž a přemýšlet nad vhodností a vyvážeností potravin!
Také musím velmi pochválit zaměstnance obecně, v případě jakýchkoli dotazů nebo připomínek, které jsme měla, byli velmi ochotní a rychlí.
… to vaše jídlo je fakt super! Těstovinová rýže s kuřecími kousky… luxus! Máme s přítelkyní na krabičkách velmi pozitivní závislost!
Na vašich krabičkách si ceníme pestrost a nápaditost jídelníčku, pečlivost s jakou vybíráte použité suroviny a prostě to, že nám jednoduše chutnají. Netrpíme hlady a ještě jdou kila dolů. V neposlední řadě je pozitivum i cena 🙂
Myslela jsem si, že mi nebude chutnat – jsem hodně vybíravá, ale je vidět, že za prvé připravujete menu z čerstvých surovin a za druhé máte naprosto skvělé kuchaře i „sestavovače“ jídelníčku.
Díky programu PRO ZDRAVÍ se mi podařilo redukovat váhu, cítím se skvěle. Můj cholesterol klesl – to byl hlavní důvod, proč jsem dietu zavedla. Jídlo je ke všemu výborné a za skvělou cenu.
Měla jsem ze zdravého jídelníčku trochu obavu, že jídla nebudou chutná, ale teď mohu říci, že ani v restauraci neumí uvařit tak chutné jídlo (alespoň u nás ne).
* Výsledky hubnutí zákazníků na webu nejsou typické. Výsledky každého zákazníka jsou individuální. Vždy záleží na přístupu zákazníka a dodržování navržených doporučení od našich specialistek.
Začít je jednoduché. Stačí vyplnit a odeslat kontaktní formulář.
V co nejkratší době vám zavoláme, abychom zodpověděli vaše dotazy a domluvili se na všech podmínkách.
Nejdříve společně vybereme program, který bude splňovat vaše očekávání a případná výživová omezení.
Nabízíme několik stravovacích programů:
Programy pro každý den, programy pro hubnutí, programy s upraveným jídelníčkem (bez masa, bez cukru, pro kojící maminky, pro seniory, se sníženým obsahem laktózy, atd.), programy pro sport (pro nárůst svalů, pro lepší fyzičku) a speciální programy (detoxikační program, saláty).
U většiny programů si můžete zvolit počet chodů a počet kalorií. Jídelníčky můžeme upravit podle vašich potřeb a chutí.
S výběrem programu vám pomůžeme. Vezmeme ohled na vaše cíle, zdravotní stav a váš životní styl.
Od typu programu, jeho délky, množství porcí a výživové hodnoty (počtu kalorií) se odvíjí cena krabičkové diety. Doprava je u nás zdarma.
Ceník si můžete prohlédnout zde.
Přesnou cenu vám řekneme předem, před závazným potvrzením.
Ve chvíli, kdy si objednávku potvrdíme, dáme povel do kuchyně a našim řidičům. Krabičky vám přivezeme na domluvené místo.
Jídlo vozíme den předem, aby bylo vždy čerstvé.
Krabičky rozvážíme po celé České republice a na západě Slovenska.
Nejoblíbenějším způsobem platby je bankovní převod. Můžete zaplatit i v hotovosti, platební kartou či stravenkami přímo řidiči při první rozvážce.
O nic se nemusíte starat. Máte na každý den připravené jídlo, které je zdravé a chutná vám. Udržujete si optimální váhu a cítíte se plní energie.
Vyplňte a odešlete formulář, abychom vás mohli kontaktovat.
Zodpovíme vaše otázky, společně vám vybereme program na míru a odsouhlasíme si cenu.
Objednávku si potvrdíme a vy se můžete začít těšit na první krabičky.
Jíte zdravě, pravidelně a bez stresu. Přirozeně hubnete a cítíte se fit.
Začněte jíst zdravě ještě dnes
* jsou označeny povinné údaje
Na co se nás nejčastěji ptáte
Dotazy na jídelníček, složení jídel
Naši zákazníci se již přesvědčili, že jíst zdravě neznamená jen konzumovat naklíčené zrní a ovesné vločky. Vyvážená strava může být současně pestrá a chutná! Navštivte fotogalerii a jídelníček – zjistíte před objednávkou, jaká jídla můžete očekávat.
Jo-jo efekt nastává, pokud hladovíte. U krabičkové diety netrpíte hladem, ale jíte přiměřenou a vhodnou stravu po celý den.
Důležité je také zvolit správný dietní program, naši pracovníci Vám s výběrem pomůžou!Doporučujeme přistupovat k Vašemu hubnutí aktivně – v průběhu odběru krabiček věnujte pozornost velikosti porcí a složení jídel.
Při konzumaci našich krabiček získáte vhodné dietetické návyky a pokud se rozhodnete s odběrem diety skončit, je snazší ve správném režimu setrvat.
Snažíme se, aby se jídla opakoval co nejméně v průběhu roku, případně vytváříme variace na jídla, která měla nejvíce pozitivních ohlasů.
Pro přípravu používáme konvektomaty (šetrné vaření s párou) nebo pánve s minimem olivového oleje. Nepoužíváme koření a vývary s glutamátem, minimalizujeme přidávání soli a tuků. Jídla se šokově chladí (z 90°C na 2°C za méně než hodinu) a hermeticky balí do plastové krabičky. Receptury a technologické postupy si připravujeme sami.
Příprava jídel probíhá přibližně 1 den dopředu (tzn. v neděli na pondělí, ve středu na čtvrtek atd.). Ve stejný den Vám jídlo dovezeme!
V naprosté většině případů používáme čerstvé suroviny. Pouze výjimečně používáme mražené (například u mořských ryb, které u nás nejsou jinak k dostání).
Nabízíme jídelníček LAKTO MINUS, se sníženým obsahem laktózy. Je vhodný, pokud máte intoleranci na laktózu nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům.
Tento jídelníček není vhodný pro alergiky! Jídelníček pro osoby trpící alergií na ořechy nenabízíme, ale v určitých případech a nižších stupních alergie je možné Vaše potřeby vyřešit úpravou jídelníčku – podívejte se do odpovědi na příslušnou otázku níže. V každém případě konzultujte jídelníček s Vaším ošetřujícím lékařem.
Ano a pro diabetiky je naše dieta velmi vhodná! Pokud trpíte diabetes, je pro Vás vyvážená a pravidelná strava důležitá a vede ke zlepšení zdravotního stavu.
Pro objednání diabetického jídelníčku stačí tuto skutečnost říct našim pracovníkům při telefonické objednávce. Nahradíme cukr, med a jiné nevhodné potraviny náhradními sladidly nebo vhodnými potravinami.
Každopádně doporučujeme jídelníček konzultovat s Vaším lékařem.
Bohužel ne. V určitých případech je možné Vaše potřeby kompenzovat úpravou jídelníčku. Možné úpravy najdete v následující odpovědi. Pokud máte zdravotní omezení, konzultujte vždy Vašeho lékaře.
Ano, úpravy jsou možné, v některých případech to ale může být na úkor pestrosti jídelníčku.
Můžete si objednat nejrůznější kombinace jídel.
- celodenní: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře
- dopolední: snídaně, svačina, oběd
- odpolední: oběd, svačina, večeře
- snídaně, oběd, večeře
- oběd a večeře
- oběd
- večeře
Naše jídla můžete jíst trvale! Jedná se o zdravou a vyváženou stravu. S výběrem vhodného programu vám rádi pomůžeme.
Některá naše jídla se vám můžou zdát méně dochucená. Většina lidí je zvyklá na slanější chutě a to zejména proto, že v průmyslově vyráběných potravinách je příliš vysoký obsah soli. Snažíme se používat méně soli.
Doporučený příjem soli je 5 g denně, ovšem dospělý člověk v ČR spotřebuje obvykle až 15 gramů soli (trojnásobek doporučené spotřeby). Pro představu – 1 kávová lžička obsahuje cca 8 gramů soli.
Pokud si tedy hotové jídlo dosolíte, chuť se zvýrazní, z výše uvedených důvodů to ale nedoporučujeme.
Dotazy na rozvoz, distribuci
Lokální rozvoz probíhá v termoboxech s vloženými chladícími médii. Balíčky s jídly jsou v igelitové tašce. Na tašce je štítek o jaký program a kombinaci (případně výjimku) se jedná.
Cena za rozvoz je zahrnutá v ceně jídel (platíte pouze cenu dle našeho ceníku, nic navíc).
Jídla rozvážíme podle rozvozového plánu (pro každý okruh může být jiný časový plán – kontaktujte operátorku zákaznického centra pro informace. Náš rozvozce vás bude kontaktovat a sdělí vám přibližný čas závozu.
Konkrétní (a stálý) čas doručení bohužel nastavit nelze (ani za příplatek). Abychom mohli nabídnout příznivou cenu (a šetřili životní prostředí), snažíme se, aby naše auta najezdila co nejméně kilometrů.
S ohledem na to řadíme zákazníky na trasy dle dodací adresy a není možné zajistit doručení v konkrétní čas dle přání klienta.
Dejte dopředu vědět vašemu rozvozci. Pokud to bude možné, upraví svoji trasu na daný den, aby mohl dovézt jídlo v jiný čas (dříve, později). Možnosti doručení podléhají aktuálním možnostem řidiče (počet zastávek na trase, aktuální dopravní situace, možnost vrátit se do místa v jiný čas atd.)
Ano, samozřejmě – dejte nám vědět, které dny potřebujete odhlásit. Již zaplacené dny vám kompenzujeme dodávkou jídel na jiné dny, dle vašeho přání. Respektujte prosím nutnost dát nám změnu vědět 3 pracovní dny dopředu, později již není možné objednávku na daný den změnit.
Bohužel ne. Současná legislativa neumožňuje využití opakovaně použitelných obalů v pro nás realizovatelné podobě. Denně vyrábíme jídlo pro více než 3 000 klientů a není technicky možné, abychom prováděli sanitaci jídlonosičů a jejich distribuci zpět majitelům.
Dozorové orgány tolerují tento systém u malých provozů a v systému, kdy si klient donese obal, do kterého se jídlo naplní. Nic z toho bohužel nejde u nás realizovat. Naše obaly jsou plně recyklovatelné a platíme poměrně vysoké poplatky do fondu EKO-KOM, který zajišťuje recyklaci většiny obalů v ČR.
Uvažovali jsme i nad možností balit do biodegradovatelných obalů. To by představovalo zdražení o 300 až 500 Kč za měsíc a pro většinu našich klientů by nebylo akceptovatelné. Podle statistik průměrný občan ČR vyprodukuje 400 kg odpadů ročně. Pokud se stravujete s námi, misky, sáčky a dózičky vytvoří za rok odpad do 80 kg.
Navíc nedochází k plýtvání s jídlem. Věříme, že v porovnání s průměrem to není tak špatné!
Jídelníček sestavují naše nutriční poradkyně pod vedením zakladatelky společnosti, nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové.
Mgr. Kateřina Šimková je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor výživa člověka.
Jsme jeden z mála výrobců krabičkové diety, který má vlastní odborníky na výživu.
Jak poznat opravdové jídlo? …a která dieta je ta nejlepší
Jak se dnes vyznat ve složení potravin a rozluštit nebezpečnost éček? Nejlépe nijak 🙂 Spoustu starostí i času nám totiž ušetří návrat k nákupu základních potravin obsahující jen 1 surovinu (100 % mrkev, 100 % čočka, 100 % vejce).
Uvádím zde jednoduchý popis, co je opravdové a pro tělo přirozené jídlo, která dieta je ta nejlepší a vysvětlení, zda leží zdravotní problémy v lepku, laktóze nebo v jiné hodnotě potravin.
Jak poznat opravdové jídlo
1) JÍDLO tvoří ZÁLADNÍ POTRAVINY, které pochází z přírody – zelenina, ovoce, ořechy, (pseudo)obiloviny, luštěniny, vejce, maso či mléčné výrobky od zvířat z volného chovu.
Jídlo se nevyrábí v továrnách, netvoří jej margaríny, instantní kaše, extrudované chlebíčky, chipsy, koblihy, agávový sirup (koncentrovaná fruktóza toxická pro játra), bílá mouka, rafinované rostlinné oleje v plastech, nízkotučné nebo „zdravé“ bezlepkové sušenky – zdravé díky tomu, že byly „slazeny medem“ *(o medu čtěte ještě na závěr článku).
2) JÍDLO pochází z PŘIROZENÉHO PROSTŘEDÍ. Zdravé živočišné výrobky (maso, máslo, vejce, mléko i ryby) jsou od zvířat z volného chovu či lovu krmené jejich přirozenou stravou – tedy ne GMO krmivy ze sóji a kukuřice.
Maso a mléko od zvířat z velkochovu nebo vejce z nosnic v klecích mají snížené množství vitamínů, minerálů a protizánětlivých omega-3 kyselin, naopak zvýšený podíl pro-zánětlivých omega-6 tuků. Např.
důležitý vitamín K2 pro zdraví cév, kostí i funkci mozku se nachází pouze potravinách od zvířat pasených na trávě. Vyhledávání kvalitních zdrojů není moderní, ale velmi opodstatněné.
3) JÍDLO je ve své PŘIROZENÉ, CELISTVÉ PODOBĚ – nebylo rafinováno nebo odtučněno.
Jde o plnotučné výrobky (třeba plnotučný domácí kefír), celozrnné obiloviny, přírodní neloupanou rýži různých druhů, panenský (za studena lisovaný) olej.
Opravdové jídlo netvoří bílá mouka, nízkotučné produkty, bílá rýže, cukr, rafinované rostlinné oleje (v bílých plastech).
4) JÍDLO lze VYROBIT DOMA. Vyrobíte si máslo a přepuštěné máslo? Bez problémů. Vyrobíte si doma margarín? Rozhodně ne. Zvládnete si vyrobit olivový olej? Ano, stačí je pořádně zmáčknout. Stejně tak snadno získáte panenský kokosový olej.
5) Jídlo je BEZ GMO A BEZ CHEMIE. GMO potraviny jsou uzpůsobeny, aby přežily vysoké dávky chemických postřiků – herbicidů, pesticidů, které se v nich ukládají (např.
karcinogen Roundup) a my je následně konzumujeme (jsou v celé potravině, omývání smyje pouze povrchové nečistoty, bakterie).
Opravdové jídlo je v BIO kvalitě, neobsahuje dochucovadla, konzervanty, barviva, emulgátory (podněcují syndrom zvýšené střevní propustnosti!) a jiná aditiva.
6) JÍDLO je ČERSTVÉ a připravuje se v KUCHYNI. Jídlo není třeba konzervovat a uměle mu prodlužovat trvanlivost. Proces konzervace je s námi od dob války, kdy konzervované potraviny sloužily zejména pro vojáky a jako rezerva v době ohrožení.
My jsme však celoročně obklopeni čerstvými potravinami, obchody máme na každém kroku.
Ideální je konzumovat lokální potraviny, které si na zimu zpracujeme tradičními postupy, které zahrnují nakládání, fermentaci (kvašení) nebo zamražení, případně moderní šetrnou lyofilizaci (tu sice doma neprovedeme, ale jde o šetrnou technologii, která je v pořádku). Nepotřebujeme polotovary, „zdravé“ musli tyčinky a jiné zpracované potraviny. V kuchyni si plnohodnotné jídlo vytvoříme během pár minut, stačí nám zelenina (čerstvá, nakládaná, kvašená, v zime zamražená), vejce/maso/čočka, kvalitní tuk, příloha od brambor, batátů, přes pohanku, jáhly až po kváskový chléb. Na zahnání rychlého hladu nejsou třeba tyčinky – stačí ovoce, ořechy, ať už celé nebo ve formě smoothie nebo v chia pudingu. Polotovary šetří možná čas, který si ale vaše tělo vezme zpět při nemoci. Když vaříte, připravte si jídla více, dejte do krabičky do ledničky nebo do mrazáku.
Recept: Ovocný chia dezert z kokosového kefíru
7) JÍDLO NENÍ SÓJOVÝ ani PŠENIČNÝ (VEGE) VÝROBEK. Sójové „maso“, párek, sójové mléko, sójový jogurt, veganský „sýr“ (složený z řady průmyslových složek) a různé napodobeniny nejsou zdravou potravinou.
Tyto produkty jsou často směs mouky, emulgátorů a navíc nefermentovaná sója obsahuje vysoké množství antinutrientů, které je třeba rozložit správnu přípravou, tedy fermentací.
Fermentovaná BIO sója (jako je miso, natto, tempeh a fermentované sójové omáčky) je OK a může být zajímavým zpestřením jídelníčku.
8) JÍDLO NENÍ BEZ KALORIÍ. Bez kalorií je voda. Umělá sladidla a různé náhražky cukru zdravé nejsou. Řada umělých sladidel je již prokázanými karcinogeny.
Špetička stévie vás nezabije, ale lepší je si smlsnout na něčem přislazeným (sušeným) ovocem (banány, datle, hrušky, meruňky, švestky, rozinky) nebo si dát trochu medu* či javorového sirupu.
Pokud chci nebo potřebuji být cukrfree, nehledám náhražky, ale omezuji cukr úplně.
9) JÍDLO CHUTNÁ A LÉČÍ, nevytváří ortorexii (nové označení psychického onemocnění poruchy příjmu potravin definováno jako posedlost zdravou stravou a strach z požití nezdravého jídla). Naopak zájem opravdové a kvalitní jídlo naopak buduje zdravý vztah hlavy s tělem, kdy poznáme, co nám dělá dobře a co ne.
Nemoci, které nás v dnešní době trápí, pochází z našeho stravování a životního stylu.
Vědomé rozhodování o tom, co jíme, nesouvisí s ortorexií, ale staráním se o své zdraví jinak, než polykáním „léků“ (které neléčí, protože neřeší příčinu nemoci a vedlejších účinků mají ažaž – včetně negativního dopadu na střevní mikrobiom).
Recept: Smoothie z vodního kefíru a červené řepy
Nezaměňujte zdravý životní styl a terapeutické diety
Která dieta je ta správná? Paleo, nízkosacharidová, ketogenní…? Žádná. Dieta každého z nás je zcela individuální záležitost, která se mění v průběhu našeho života. Podmínkou zdravé stravy jsou přirozené potraviny.
Různé typy diet pak mohou složit jako terapeutický nástroj – např. nízkosacharidová (ketogenní) dieta pro léčbu diabetu, eliminační diety (bezlepkové, bezmléčné, bezvaječné) u různých intolerancí, zvýšené střevní propustnosti, chronických a autoimunitních onemocnění.
Každý jsme jiný 🙂
Někdy nemusíme hledat viníka mikroskopem a zjišťovat, zda nám vadí lepek či laktóza – naopak je potřeba poodstoupit a podívat se ne celý obrázek – na původ a způsob zpracování potravin.
Kolikrát nám neškodí typ potraviny, ale chemie (pesticidy,…), kterými byly ošetřovány, nebo prostředí, z jakého pochází (maso z velkochovu).
Někdy nejsme alergičtí na dané ovoce, ale na chemii, kterou bylo ošetřeno či na vodu ze studně (do spodních vod prosakují pesticidy atd.), kterou jsme ovoce omyli. Hledejte kvalitu.
Zdravotní problém nemusí vytvářet lepek, ale fakt, že se jedná o pečivo z kvasnic namísto kvásku, který by pečivo učinil snáze stravitelným. Kvasnice nechají pečivo nakynout během pár hodin, zatímco kvásek pracuje dva i více dní.
Díky tomu se pro nás špatně stravitelné složky obilovin rozloží. Jinak se budeme cítit po moderních odrůdách pšenice a jinak třeba po kamutu (dřívější odrůda pšenice, mj. obsahuje méně lepku, jak ta moderní). Také nám může menší problém způsobovat žito jak pšenice.
Jinak nám bude po mléce z konvenčního chovu a po nepasterizovaném mléce z bio chovu, ve kterém tepelným ošetřením nebyly zničeny enzymy a prospěšné bakterie napomáhající rozklad laktózy.
A bezlepkové diety mají také své odpodstatnění kvůli působení lepku na zvyšování střevní propustnosti.
Recept: Fermentovaná jablečná přesnídávka pro děti
BIO potraviny, co nejméně zpracované a připravované poctivě po staru (např. kvásek místo kvasnic), budou snášeny lépe, než běžné moderní potraviny.
Jinak se můžeme cítit po čerstvě připraveném jídle a po tom, co už několik dní leží v lednici. Skladováním stoupá v jídle množství histaminu, na který může být řada z nás citlivá. V čerstvém je i více mikroživin.
A jinak se budeme cítit po jídle snězeném v klidu a po zhltnutém obědu z plastové krabičky ve stoje. Vážení jídla a počítání kalorií je strašný nesmysl.
Když u jídla nesledujeme seriály, jíme pomalu a důkladně žvýkáme a zkoumáme, jak jídlo chutná, víme, kolik máme sníst.
Když vydržíme „přechodný detox“ z junk food na opravdové jídlo, naše tělo, resp. střeva a náš střevní mikrobiom přestane vysílat signály, že chceme nezdravé jídlo typu pizza, zákusky, sušenky, sladké limonády nebo chipsy.
Zdravý střevní mikrobiom tato jídla nechce, má zájem o kvalitní, výživné jídlo, třeba rybu, ořechy, kokos, jablko, vývar či pečenou zeleninu.
A dobrou chuť vytváří koření, bylinky a přirozeně se vyskytující tuk, ne cukr nebo levný olej.
Kvalitní potraviny prospějí nejen zažívání, pleti a imunitě, ale celému prostředí, ve kterém žijeme.
Volba potravin má dalekosáhlejší dopad, než jen na naše zdraví – utváří naši krajinu a druh zemědělství, který kolem sebe uvidíme.
Může to být vysychající pole, zachemizované moderní druhy obilí, týraná zvířata nebo čistější krajina, původní odrůdy a políčka s remízami, které vodu naopak zadržují a fungují jako úkryt pro divoká zvířata, třeba srnčí mláďata, která jinak končí pod mlátičkou kombajnu.
BIO potraviny jsou drahé? No, možná ano. Ale kvůli dotacím na pšenici, kukuřici a sóju máme zkreslenou představu o tom, kolik opravdové jídlo stojí. Dotace vytváří tyto levné potraviny a z nich se pak tvoří nezdravé levné produkty.
Pěstování opravdového jídla stojí hodně usílí, znalostí, času, péče a práce. Navíc zbavit se kolem sebe té chemie a vypěstovat bio potravinu není v dnešní době už vůbec jednoduché.
A čím déle bude konvenční zemědělství trvat, tím hůř to půjde, tím kvalitní potraviny budou dražší a krajina i naše zdraví bude chřadnout. Ale jde to jinak. Stačí si vědomě vybírat to, co nakupujeme 🙂
A samozřejmě – u BIO potravin nejde o drahou certifikaci, ale o to, že potraviny byly pěstovány bez chemie šetrně k našemu tělu i životnímu prostředí. A ano, bohužel se i zde najdou švindlíři. Proto se zajímajte, poznávejte své pěstitele jídla a podporuje ty poctivé. Vytvářejte svět, ve kterém chcete žít. Bude vám víc chutnat.
Pokaždé, když vytáhneme peněženku, vybíráme si, v jakém světě chceme žít
Článek: Fermentované ovesné vločky jako posilovač imunitního systému
* U medu, prosím, pozor. Kupované výrobky doslazované medem jsou slazené sirupem z Číny, označeným jako „med“. Čína je hlavním výrobcem falešného medu, který se pak různě maskuje, aby na to laboratoře nepřišly hned, dováží se také pod nálepkou jiné země původu (stále je to však Asie). Kvalitní med od známého včelaře je v pořádku 🙂
** Cholesterol ze stravy nebyl a není viníkem kardiovaskulárních onemocnění, neucpává cévy. Při poškození cévy má cholesterol za úkol cévu zacelit. Je tedy na tom stejně, jako bychom vinili hasiče ze založení požáru.
U kardiovaskulárních onemoncění je problém zánětlivé prostředí v těle a aterogenní efekt průmyslově zpracovaného tuku a cukru – ve stravě se musíme vyhýbat průmyslově zpracovaným (prozánětlivým) potravinám a obecně jídlu bohatému na cukr a nekvalitní tuk (rafinovaný řepkový, slunečnicový, sójový,… oleje v průhledném plastu).
Reference:
Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
Intestinal permeability defects: Is it time to treat? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758766/
Kniha Sally Fallon – Nourishing Traditions
Vitamin K2 and brain function: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24108469
Nízkosacharidová dieta v léčbě obezity a cukrovky: http://www.cukrpodkontrolou.cz/
K2 and brain function: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24108469
Dna a dieta: které potraviny jsou vhodné a kterým se vyhnout?
V tomto článku se dozvíte o tom jaká je nejlepší dieta, pokud vás trápí dna. Seznámíme se s několika doporučenými potravinami a povíme si něco i o potravinách s vysokým obsahem purinů, které byste naopak při dně neměli jíst. Najdete zde také ukázkový týdenní jídelníček, který vám pomůže s výběrem vhodné diety a stravy.
Dna (též dnavá artritida nebo nemoc králů) je druh zánětlivého onemocnění kloubů, kterému se odborně říká artritida. V Evropě tato nemoc trápí zhruba 9 lidí z tisíce (1).
- Lidé s dnou trpí náhlými prudkými a silnými záchvaty bolesti, otoky a záněty kloubů (2).
- Naštěstí lze dnu poměrně dobře léčit s pomocí účinných léčiv, správné diety a změny životního stylu.
- Téměř v polovině případů dna postihuje klouby palců nohou, ale může postihnout i kotníky, kolena, zápěstí a klouby prstů na rukou (3, 4, 5).
Příznaky dny se objevují v záchvatech v případě, když vaše krev obsahuje příliš mnoho kyseliny močové. Kyselina močová je odpadním produktem, který v těle vzniká při trávení některých druhů potravin (zejména potravin s vysokým obsahem látek zvaných puriny).
Pokud je hladina kyseliny močové v krvi příliš vysoká, dochází ke vzniku krystalů, které se ukládají v kloubech. To vede k otokům, zánětu a silné bolesti (5).
- Záchvaty dny nejčastěji udeří v noci a trvají 3 – 10 dní (6).
- Hlavní příčinou dny je skutečnost, že organizmus některých lidí nedokáže z různých důvodů správně vylučovat kyselinu močovou a ta se pak ukládá v kloubech ve formě krystalků.
- Část lidí také na dnu trpí kvůli dědičnosti nebo nevhodnému způsobu stravování (7, 8).
Shrnutí: Dna je druh artritidy, která se projevuje prudkou bolestí, otoky a záněty kloubů. Vzniká v důsledku nadměrné koncentrace kyseliny močové v krvi, což vede k jejímu ukládání do kloubů ve formě krystalů.
Pokud máte dnu, brzy zjistíte, že některé potraviny u vás vyvolávají silný záchvat dnavé artritidy, zatímco jiné můžete jíst bez obav. Je to proto, že některé potraviny zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi.
Mezi potraviny, které spouští záchvaty dny patří zejména ty, s vysokým obsahem purinů.
Puriny jsou přírodní chemické látky, které se přirozeně nachází v řadě potravin. Při jejich odbourávání pak vzniká kyselina močová, jako odpadní produkt (9).
- U zdravých lidí konzumace potravin s vysokou koncentrací purinů nepředstavuje žádný problém, protože jejich organizmus dokáže kyselinu močovou z těla bez problémů vyloučit.
- Nicméně u lidí, kteří mají dnu bývá vylučování kyseliny močové nějakým způsobem narušeno,a tak konzumace potravin s vysokým obsahem purinů může u těchto osob spouštět záchvaty dny (5).
- Naštěstí studie naznačují, že omezení konzumace potravin s vysokým obsahem purinů v kombinaci s užíváním správných léků, účinně předchází vzniku záchvatů dny (10).
Mezi potraviny, které často spouští záchvaty dny, patří například vnitřnosti (játra, ledviny, srdce, apod.), červené maso, mořské plody, alkohol a pivo. Tyto potraviny obsahují střední až vysokou koncentraci purinů (11, 12).
Nicméně i z tohoto pravidla je jedna výjimka. Studie naznačují, že zelenina s vysokým obsahem purinů nespouští záchvaty dny (13).
- Je také zajímavé, že fruktóza a cukrem slazené nápoje zvyšují riziko, že onemocníte dnou, a to i přes to, že tyto nápoje obsahují jen malé množství purinů (14).
- Ukazuje se totiž, že slazené nápoje zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi tím, že urychlují některé procesy probíhající v buňkách (15, 16).
- Například jedna studie na více než 125 tisících účastnících potvrdila, že ti, kteří konzumovali nejvíce fruktózy měli o 62% vyšší riziko, že onemocní dnou než ti, kdo fruktózu jedli nejméně (17).
- Na druhou stranu výzkum naznačuje, že nízkotučné mléčné výrobky, sójové výrobky a doplňky stravy s vitamínem C mohou riziko vzniku záchvatů dny snižovat, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi (11, 18).
- Naproti tomu plnotučné mléčné výrobky a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku hladinu kyseliny močové v krvi neovlivňují (13, 19).
Shrnutí: Potraviny, které jíme buď snižují nebo zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi v závislosti na obsahu purinů. Z toho plyne, že potraviny s vysokým obsahem purinů zvyšují riziko dny. Naproti tomu fruktóza také zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi, i když není bohatým zdrojem purinů.
Pokud trpíte na záchvaty dny nebo jste již někdy dnu měli, vyhněte se hlavním spouštěčům, tedy potravinám s vysokým obsahem purinů.
Tyto potraviny obsahují více než 200 mg purinů na 100 gramů (20).
Měli byste se také vyhnout dietě s vysokým obsahem fruktózy a potravinám se středně vysokou koncentrací purinů (150 – 200 mg na 100 g). Všechny tyto potraviny mohou spustit záchvat dnavé artritidy.
Ovocný džus rozhodně nepatří mezi vhodné potraviny při dně
Tady je seznam několika potravin se střední až vysokou koncentrací purinů a s vysokým obsahem fruktózy, které byste měli ze svého jídelníčku v rámci prevence dny vyřadit (6, 11, 20):
- Všechny vnitřnosti: sem patří například játra, ledviny, mozek či brzlík
- Zvěřina: sem patří například maso divokých prasat, srn, zajíců a dalších divoce žijících zvířat
- Ryby: slanečci, pstruzi, makrely, tuňák, sardinky, ančovičky, treska, apod.
- Plody moře: ústřice, krevety, krabi, kaviár (rybí jikry)
- Slazené nápoje: zejména ovocné džusy a sladké limonády
- Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru: med, agávový nektar a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
- Kvasnice: pivovarské kvasnice, kuchyňské droždí a doplňky stravy s kvasnicemi.
Stejně tak je vhodné se vyhnout potravinám s vysokým obsahem rafinovaných (průmyslově vyráběných) cukrů, jako jsou chléb, bílé pečivo, koláče a sladkosti. Přestože tyto potraviny nejsou bohaté na puriny ani na fruktózu, mohou zvyšovat hladinu kyseliny močové v krvi (21).
- Shrnutí: Pokud máte dnu, vyhněte se vnitřnostem, zvěřině, rybám, plodům moře, slazeným nápojům, potravinám s vysokým obsahem přidaného cukru a kvasnicím.
- Pokud máte dnu, musíte dodržovat správnou dietu a vyvarovat se konzumace celé řady potravin.
- Naštěstí ale stále můžete bez obav jíst hodně potravin, které obsahují méně než 100 mg purinů na 100 gramů (tedy potraviny s nízkým obsahem purinů).
- Tady je několik příkladů potravin, které obsahují málo purinů a jejich konzumace při dně je považována za bezpečnou (20, 22):
- Ovoce: pokud máte dnu, můžete konzumovat prakticky veškeré druhy ovoce. Například třešně dokonce chrání před záchvaty dny, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi a zmírňují projevy zánětu (23, 24).
- Zelenina: všechny druhy zeleniny, včetně brambor, hrášku, hub, baklažánu (lilku) či listové zeleniny můžete bezpečně jíst i tehdy, když vás trápí dna.
- Luštěniny: můžete jíst všechny druhy luštěnin, včetně čočky, fazolí, sójových bobů a tofu.
- Ořechy: všechny druhy ořechů a semen.
- Celozrnné potraviny: například hnědá rýže, ovesné vločky nebo vysokohorský ječmen.
- Mléčné výrobky: všechny mléčné výrobky jsou bezpečné nicméně nejlepší jsou nízkotučné mléčné výrobky, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi (11, 18).
- Vejce
- Nápoje: káva, čaj i zelený čaj.
- Bylinky a koření: všechny druhy bylinek a koření.
- Rostlinné oleje: řepkový, kokosový, olivový olej i olej z lněného semínka.
Potraviny, které můžete konzumovat s mírou
Kromě vnitřností, zvěřiny a některých druhů ryb můžete při dně ostatní druhy masa s mírou jíst. Nepřekračujte však maximální doporučené množství 115 – 170 gramů masa 2 – 3x týdně (20).
Losos je jednou z ryb, které můžete konzumovat i když trpíte dnou
Obsah purinů v mase je zhruba 100 – 200 mg na 100 g. Proto může jeho nadměrná konzumace vyvolat záchvat dny.
- Maso: drůbeží, hovězí, jehněčí i vepřové maso.
- Ostatní druhy ryb: čerstvý nebo konzervovaný losos obsahuje méně purinů než většina ostatních druhů ryb.
Shrnutí: Pokud máte dnu, měla by se vaše dieta skládat hlavně z ovoce a zeleniny, celozrnných potravin, nízkotučných mléčných výrobků, vajec a neslazených nápojů. Maso (mimo vnitřností) a ryby s nízkým obsahem purinů (losos) konzumujte maximálně v množství 115 – 170 g na jednu porci 2 – 3 x týdně.
Dodržování správné diety je při dně zásadní. Dieta s nízkým obsahem purinů vám pomůže zmírnit bolest a otoky a současně brání vzniku dalších záchvatů.
Tady je ukázkový týdenní jídelníček vhodný pro léčbu a prevenci dny
Pondělí
- Snídaně: ovesné vločky s řeckým jogurtem a 30 gramů bobulovitého ovoce.
- Oběd: salát z merlíku čilského s vařenými vejci a čerstvou zeleninou.
- Večeře: celozrnné těstoviny s pečeným kuřecím masem, špenátem, paprikou a nízkotučným sýrem feta.
Úterý
- Snídaně: smoothie (ovocno-zeleninový nápoj): 74 g borůvek, 15 g špenátu, 59 ml řeckého jogurtu a 59 ml nízkotučného mléka.
- Oběd: sendvič z celozrnného pečiva s vejci a zeleninovým salátem.
- Večeře: restované drůbeží maso se zeleninou a hnědou rýží.
Středa
- Snídaně: salát s ovesnými vločkami: 27 g ovesných vloček, 59 ml řeckého jogurtu, 79 ml nízkotučného mléka, 14 g semínek šalvěje hispánské, 31 g drobného bobulovitého ovoce (borůvky, maliny, jahody, apod.) a čtvrt kávové lžičky (1,2 ml) vanilkového extraktu. Nechte přes noc odležet v chladničce.
- Oběd: cizrna s čerstvou zeleninou.
- Večeře: losos na bylinkách s chřestem a malými (třešňovými) rajčaty.
Čtvrtek
- Snídaně: puding se semínky šalvěje hispánské: 2 polévkové lžíce (28 g) semínek šalvěje hispánské, 240 ml řeckého jogurtu, půl kávové lžičky (2,5 ml ) vanilkového extraktu s na plátky nakrájeným ovocem dle vlastního výběru. Smíchejte dohromady v míse a nechte přes noc v ledničce uležet.
- Oběd: losos se zeleninovým salátem.
- Večeře: salát z merlíku čilského, špenátu, lilku a sýru feta
Pátek
- Snídaně: francouzský toust (opečené celozrnné pečivo) s jahodami.
- Oběd: celozrnný sendvič s vařenými vejci a zeleninovým salátem.
- Večeře: restovaný sýr tofu se zeleninou a hnědou rýží.
Sobota
- Snídaně: frittata s houbami a cuketou.
- Oběd: restovaný sýr tofu s hnědou rýží.
- Večeře: domácí kuřecí burger s čerstvým salátem.
Neděle
- Snídaně: omeleta ze dvou vajec se špenátem a houbami.
- Oběd: cizrna s čerstvou zeleninou.
- Večeře: míchaná vejce s celozrnnou tortillou, špenátem a paprikou.
Shrnutí: Pokud vás trápí dna, je potřeba jíst zdravou dietu. Naštěstí máte mnoho možností jak si připravit kvalitní a zdravý jídelníček. Pro inspiraci vyzkoušejte výše uvedené týdenní menu.
Kromě diety, vhodného výběru potravin a užívání léků, se v prevenci dny a záchvatů dnavé artitidy uplatňují také následující změny životního stylu.
Hubnutí
- Pokud máte dnu, nadváha zvyšuje riziko vzniku záchvatu a navíc zatěžuje vaše klouby.
- Je to proto, že nadváha a obezita vede k inzulinové rezistenci, což je stav, kdy buňky lidského těla nedokážou správně reagovat na hormon inzulín a dochází k problémům s regulací hladiny cukru v krvi a časem může vzniknout i diabetes (cukrovka).
- Další stinnou stránkou inzulinové rezistence je, že zvyšuje i hladinu kyseliny močové v krvi, což je problém právě při dně (25, 26).
- Výzkum naznačuje, že hubnutí pomáhá zmírňovat inzulinovou rezistenci a snižuje také hladinu kyseliny močové v krvi (27, 28).
Pokud se rozhodnete zhubnout, vyhněte se prudkému poklesu hmotnosti za krátkou dobu (k tomu dochází když přijímáte velmi málo potravy). Prudké a náhlé výkyvy hmotnosti totiž paradoxně zvyšují riziko vzniku záchvatu dny (29, 30, 31).
Pravidelně cvičte
Pravidelné cvičení je dalším způsobem jak zabránit záchvatům dny.
Nejenže vám cvičení pomůže udržet si zdravou tělesnou hmotnost, ale také snižuje hladinu kyseliny močové v krvi (32).
Jedna studie na 228 mužích zjistila, že ti, kdo každý den nachodili více než 8 km měli o 50% nižší riziko, že onemocní dnou než ti, kteří nechodili ani necvičili. Do jisté míry se na tom samozřejmě podepsala i menší hmotnost v důsledku pravidelné pohybové aktivity (33).
Dbejte na hydrataci
- Hydratace je další možností jak zabránit vzniku záchvatů dny.
- Je to proto, že dostatečný příjem vody tělu pomáhá zbavit se nadměrného množství kyseliny močové v krvi jejím vyloučením močí (34, 35).
- Pokud hodně cvičíte je dostatečná hydratace ještě důležitější, protože při cvičení ztrácíte tekutiny také prostřednictvím pocení.
Omezte konzumaci alkoholu
Alkohol patří mezi časté spouštěče záchvatů dny (36, 37).
Je to proto, že při odbourávání alkoholu „dává tělo přednost“ likvidaci alkoholu před vylučováním kyseliny močové, čímž dochází k jejímu hromadění v těle a k tvorbě krystalů (38).
Pivo zvyšuje riziko vzniku záchvatu dny
Jedna studie, které se zúčastnilo 724 osob, zjistila, že pití vína, piva nebo destilátů zvyšuje riziko vzniku záchvatů dny. Konzumace jedné až dvou skleniček alkoholického nápoje denně zvyšuje riziko dny až o 36% a konzumace dvou až čtyř skleniček denně pak zvyšuje riziko dny dokonce o 51% (39).
Vyzkoušejte doplňky stravy s vitamínem C
- Výzkum naznačuje, že doplňky stravy s vitamínem C brání vzniku záchvatů dny tím, že snižují hladinu kyseliny močové v krvi (40, 41, 42).
- Vitamín C pravděpodobně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi tak, že napomáhá jejímu vylučování ledvinami (42, 43).
- Nicméně jedna studie nezjistila při užívání doplňků stravy s vitamínem C žádný vliv na prevenci dny (44).
- Protože je výzkum ohledně doplňků stravy s vitamínem C a dny poměrně nový, je zapotřebí provést další studie než budeme moci vydat nějaká doporučení.
- Shrnutí: Udržování zdravé tělesné hmotnosti, cvičení, hydratace, omezení konzumace alkoholu a možná i konzumace doplňků stravy s vitamínem C pomáhají v prevenci záchvatů dny.
- Dna je druhem artritidy (zánětu kloubů), který se projevuje silnou bolestí, otoky a záněty kloubů.
- S pomocí vhodné diety můžete záchvatům dny předcházet.
- Mezi potraviny, které patří mezi spouštěče záchvatů dny (a které byste tedy neměli jíst, pokud dnou trpíte), patří vnitřnosti, zvěřina, některé druhy rybího masa, ovocné šťávy, slazené limonády, džusy a alkohol.
- Naproti tomu ovoce, zelenina, celozrnné potraviny, sojové výrobky a nízkotučné mléčné výrobky pomáhají v prevenci dny a snižují hladinu kyseliny močové v krvi.
- V prevenci dny se uplatňují také změny životního stylu, jako je udržování tělesné hmotnosti ve zdravém rozmezí, pravidelné cvičení, dostatečná hydratace, omezení konzumace alkoholu a možná i užívání doplňků stravy s vitamínem C.