Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Koupili jste si proteinový prášek, BCAA drink nebo jiný výživový doplněk a zjistili, že obsahuje sukralózu? Zajímá vás, co to je, a proč se v těchto výrobcích objevuje? V následujícím článku se dozvíte, proč se toto umělé sladidlo používá, a jaký je jeho vliv na naše zdraví.

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Co je sukralóza?

Sukralóza je potravinářská přídatná látka s označením E 955, která se používá jako umělé sladidlo. Byla vynalezena v roce 1976 vědci z anglické firmy Tate & Lyle, a to Lesliem Houghem a Shashikantem Phandisem.

 Hough tehdy řekl Phandisovi, aby ,,odzkoušel“ chlorovaný derivát sacharózy, ale on pod tímrozuměl, že ho má ochutnat. Zjistil, že sloučenina má silně sladkou chuť.

 Firma Tate & Lyle si nechala sukralózu ještě toho roku patentovat. [14] 

Sukralóza je nekalorické sladidlo, které se používá při výrobě několika potravin a nápojů. Vyrábí se procesem, který začíná přesně jako výroba běžného stolního cukru (sacharóza).

 Sukralóza však není cukrem. Liší se od něj svým chemickým složením.

 Tři vybrané skupiny na molekule sacharózy se nahradí třemi atomy chloru, výsledkem čehož je nekalorické sladidlo podobné cukru. [1][4][14] 

I když je sukralóza velmi sladká, její chemická sloučenina nedovoluje žaludečním šťávám, aby ji rozložily. Z čajové lžičky sukralózy se až 85% neabsorbuje do těla. Těch 15%, které tělo vstřebá, se ale v krátkém čase vyloučí prostřednictvím moči. Z tohoto důvodu je jasné, že suklaróza neobsahuje žádné kalorie a neváže se na svaly ani tuky. [1][4][14] 

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Sacharóza vs. sukralóza

Sacharóza je přirozeně se vyskytující cukr, běžně známý jako stolní cukr a sukralóza je naopak umělé sladidlo. Chemické struktury těchto dvou sladidel jsou navzájem propojeny, ale ne identické.

 Molekulový vzorec sukralózy je C12H19C13O8, zatímco vzorec pro sacharózu je C12H22O11. Sukralóza je tedy narozdíl od sacharózy obohacena o chlor.

 Molekula sukralózy vypadá povrchově přesně jako molekula cukru. [1][14] 

Jak jsme již zmínili, sukralóza přivádí do těla nulové množství kalorií v porovnání se sacharózou. Ta přispívá 16 kaloriemi na jednu čajovou lžičku (cca 4,2 g ). Sukralóza je asi 600krát sladší než sacharóza a na rozdíl od většiny umělých sladidel nemá hořkou chuť. [4]

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Fakta a mýty o sukralóze

O sukralóze vzniklo mnoho článků a studií, které se zaměřovaly na její hlavní výhody, ale i její negativní vlivy na naše zdraví. Která z těchto tvrzení jsou pravdivá a která ne?

1. Sukralóza a hubnutí

Suklaróza, jako všechna umělá sladidla, přispívá k redukci hmotnosti. Je toto tvrzení mýtus nebo pravda? Nahrazení potravin a slazených nápojů, které obsahují cukr, za produkty se sukralózou, může do jisté míry přispět ke ztrátě hmotnosti, popřípadě k udržení momentální váhy.

V průzkumu členů Národního registru kontroly hmotnosti, největší studie o hubnutí, více než 50% všech respondentů uvedlo, že pravidelně konzumují nízkokalorické nápoje, z nichž 78% mělo pocit, že to pomáhá kontrolovat jejich kalorie. [10] 

V jedné 18-měsíční studii byl zkoumán efekt umělých sladidel na hmotnost u 641 dětí ve věku 4 až 11 let. Ty přijímaly 250 ml uměle slazeného nápoje denně po dobu 1,5 roku. Zjistila se u nich určitá ztráta hmotnosti a tuku oproti dětem, které konzumovaly slazené nápoje. [9]

Lidé s výraznou nadváhou nebo trpící obezitou začali přijímat nízkokalorická slazená jídla a nápoje, jako jednu z metod hubnutí. Nahrazení sladkých nápojů za uměle slazené vedlo u dospělých osob k průměrné ztrátě hmotnosti cca 0,8 kg měsíčně. [8]

Použití sladidel bez obsahu kalorií (jako je sukralóza) může lidem pomoci při snižování tělesné hmotnosti nebo při její kontrole. Nízkokalorická sladidla (a výrobky, které je obsahují) však nejsou zázračná a jejich konzumací nedosáhnete vysokého úbytku váhy.

 Měly by se považovat za nástroje, které se mohou začlenit k vašemu fitness životnímu stylu a behaviorálním praktikám, jako je konzumace zdravé výživy, pravidelné cvičení a dostatek spánku. Dodržováním těchto faktorů se může vaše hmotnost zdravě snížit.

[2]

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

2. Účinky sukralózy na krevní cukr a inzulín

Říká se, že sukralóza má nízký nebo žádný vliv na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.

Jde o pravdu nebo mýtus? Vše závisí na jednotlivci a na tom, zda jste zvyklí konzumovat umělá sladidla pravidelně.

V jedné studii se u 17 těžce obézních lidí, kteří pravidelně nekonzumovali umělá sladidla, zjistilo, že sukralóza zvýšila hladinu cukru v jejich krvi o 14% a hladinu inzulínu o 20%. [5][10] 

Studie zaměřené na lidi s normální hmotností nezjistily žádný vliv sukralózy na hladinu cukru v krvi a ani na hladinu inzulínu. Tyto studie však zahrnovaly lidi, kteří pravidelně konzumovali sukralózu. [6][7]

Z těchto studii vychází, že pokud pravidelně nekonzumujete sukralózu, mohou se u vás při jejím požití objevit menší změny hladiny cukru a inzulínu. Pokud však budete sukralózu konzumovat pravidelně, tyto změny se postupem času vytratí.

 Je potřeba ale dodržovat její doporučený denní příjem. Nedávno dospěli odborníci k tvrzení, že požití nízkokalorických sladidel při léčbě cukrovky může dokonce přispět k lepší kontrole glykémie.

[2][5][6]

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

3. Sukralóza způsobuje rakovinu

V mnoha článcích se o sukralóze mluví jako o rakovinotvorné látce. K této problematice se vyjádřil i National Cancer Institute v USA: ,,Sukralóza byla v roce 1998 schválena Úřadem pro potraviny a léčiva USA (FDA) jako univerzální sladidlo.

Před schválením sukralózy FDA hodnotila více než 100 bezpečnostních studií, včetně studií na vyhodnocení rizika rakoviny. Výsledky těchto studií neprokázaly, že tato sladidla způsobují rakovinu nebo představují jiné riziko pro lidské zdraví.

[13]

4. Těhotné ženy a sukralóza

Těhotné a kojící ženy se často obávají vlivu potravin, nápojů a léků na zdraví svých dětí. Výzkum ukázal, že sukralóza nemá nepříznivé účinky na těhotné nebo kojící matky, a nejsou známy žádné vedlejší účinky konzumace sukralózy.

 Jelikož se do krevního oběhu vstřebává pouze malé množství sukralózy, je její přítomnost v mateřském mléce velmi nízká.

 Potraviny slazené sukralózou jsou přidávány i do dětské stravy, zejména proto, aby zabránily nežádoucímu nabírání na váze, a zabránilo se tak vzniku dětské obezity. [2][6][10]

5. Suklaróza obsahuje chlor

Mnoho lidí odrazuje od konzumace sukralózy fakt, že obsahuje chlor. Ano, molekula sukralózy obsahuje tři atomy chloru, což zvyšuje intenzitu sladkosti cukru a odstraňuje jeho kalorie.

 Chlor v sukralóze se však v těle neodděluje, ani se v něm neukládá.

 Ve skutečnosti je to právě přítomnost atomů chloru, která zabraňuje rozkladu sukralózy v těle na energii, čímž se stává bezkalorickou. [14][17]

Je důležité si uvědomit, že chlor je přírodní složka, která se běžně objevuje například i v kuchyňské soli nebo arašídovém másle.

 Chlor je také součástí komplexnějších molekul přirozeně se vyskytujících v jiných potravinách, jako je čočka, hrášek a brambory.

 Kromě toho se do většiny veřejných dodávek pitné vody přidává právě chlor. [2][16][14] 

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Výrobky obsahující sukralózu

Většina výrobků, které obsahují umělá sladidla, se označuje jako ,,nízkokalorická strava“ nebo ,,sugar free“ potraviny. Zde je několik tipů, kde se sukralóza může nacházet:

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

  • Nápoje – ochucené ledové čaje, šumivé vody, ovocné vody a hořká čokoláda jsou příklady nápojů, které mohou obsahovat sukralózu. Používání tohoto umělého sladidla snižuje množství kalorií a cukru, ve srovnání s nápoji s obsahem sacharózy. 350 ml jedlé sody obsahuje asi 150 kalorií a 40 gramů cukru, zatímco soda vyrobená pomocí sukralózy neobsahuje žádné kalorie ani cukr. [10]
  • Proteínové prášky a náhrady jídel – bílkovinné doplňky, jako jsou proteinové práškové směsi a energetické či proteinové tyčinky, často obsahují i sukralózu. Tuto látku lze nalézt také v mnoha energetických BCAA nápojích a fitness jídlech, jako jsou proteinové palačinky, ochucená oříšková másla a bezkalorické omáčky.

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

  • Cukrovinky a žvýkačky – výrobci sladkostí, jako jsou bonbóny či žvýkačky, které jsou velmi návykové, v mnoha případech nahrazují cukr právě sukralózou. 

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Jak přidat sukralózu do vaší stravy?

Pokud chcete do svého jídelníčku přidat potraviny, které obsahují méně cukrů a kalorií, sáhněte po potravinách obsahující sukralózu. Můžete jimi sladit všechna svá jídla a nápoje.

Zde je několik dobrých tipů, jak sukralózu začlenit do své životosprávy:

  • Vynechte cukr, když sladíte čaj a kávu, nahraďte ho sukralózou. Mějte na paměti, že je mnohem sladší než cukr, takže její dávkování musí být nižší.
  • Nahraďte vysoce kalorické nápoje, jako limonáda, soda a ochucená káva, produkty obsahující sukralózu. Místo obyčejné Coly sáhněte po její sugar free alternativě. Místo klasických energetických drinků zkuste BCAA energetické nápoje, které neobsahují žádný cukr.
  • Ochuťte své koláče nebo ovesné kaše produkty obsahující sukralózu. Zkusit můžete i proteinové prášky či oříšková másla, které sukralózu obsahují. Příkladem takového receptu na zdravý koláč je tato Nadýchaná jahodovo-proteinová roláda s kokosem.

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Sukralóza a její denní příjem

To, v jakém množství je látka bezpečná, charakterizuje její přijatelný denní příjem (ADI – acceptable daily intake). Ten je definován jako maximální množství látky, kterou může člověk užívat denně během celého svého života, bez zdravotního rizika.

V roce 1991 JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives – Společný výbor expertů pro potravinová aditiva) stanovil pro sukralózu dočasnou hodnotu v rozmezí od 0 do 15 mg/kg tělesné hmotnosti.

Na základě této informace můžeme vypočítat, že pro 80 kg vážícího člověka je maximální příjem sukralózy 1200 mg na den. [18][19]

Možné vedlejší účinky sukralózy

Na to, abyste pocítili negativní účinky sukralózy ve svém těle, ji potřebujete konzumovat ve větším množství delší dobu. V případě, že sukralózu přijímáte denně, časem se u vás mohou objevit některé nežádoucí účinky její konzumace. [11][17]

Jak jsme zmínili, sukralóza se vyrábí přidáním chloru k běžnému cukru. Z důvodu této změny prochází sukralóza přes trávicí trakt nestrávená. Sukralóza, stejně tak i další umělá sladidla, může tedy způsobit nadýmání, plynatost a průjem. Při konzumaci ve velkém množství může mít sukralóza vysoké projímavé účinky. [11] [12][15]

Jedním z důvodů laxativního účinku sukralózy může být to, že mění obsah bakterií ve vašem střevě. Zdravá střevní flóra vede během trávení k minimální produkci plynu. Požití umělého sladidla však může zvýšit plynný dusík a množství vody v tlustém střevě, což způsobuje průjem.

 Studie na zvířatech zveřejněná v roce 2008 v časopise ,,Journal of Toxicology and Health Health“ zjistila, že v průběhu 12 týdnů sukralóza snížila obsah zdravých bakterií a zvýšila množství bakterií nacházejících se ve stolici.

 Vědci dospěli k závěru, že kvůli ničení zdravé mikroflóry v těle může sukralóza snížit vstřebávání některých léků. [11] [12][15]

Věříme, že jste se prostřednictvím tohoto článku dozvěděli všechny informace o sukralóze, které jste potřebovali vědět. Používáte výrobky obsahující sukralózu i vy? Svou odpovědí se nám můžete podělit v komentáři, a v případě, že se vám článek líbil, nezapomeňte ho podpořit sdílením.

Zdroje:

[1] Susan S. Schiffman – Sucralose, A Synthetic Organochlorine Sweetener: Overview of Biological Issues – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856475/

[2] Everything You Need to Know About Sucralose – https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/

[3] Hrefna Palsdottir – Sucralose (Splenda): Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad

[4] Horne J – Bitter taste of saccharin and acesulfame-K. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11751465

[5] Pepino MY – Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633524

[6] Ma J – Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221011

[7] Ford HE – Effects of oral ingestion of sucralose on gut hormone response and appetite in healthy normal-weight subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21245879

[8] Miller PE – Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944060

[9] de Ruyter JC – A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22998340

[10] Fowler SP – Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548

[11] Guarner F – Gut flora in health and disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961

[12] Ley RE – Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309

[13] Jessica Migala – What Is Sucralose and Should You Be Eating It? – http://www.eatingwell.com/article/290901/what-is-sucralose-and-should-you-be-eating-it/

[14] AlDeeb OA – Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[15] Michael Greger M.D. FACLM – Splenda Side-Effects – https://nutritionfacts.org/2018/10/09/splenda-side-effects/

[16] Shereen Lehman – Is Sucralose (Splenda) Safe to Consume? – https://www.verywellfit.com/what-is-sucralose-and-is-it-safe-2506563

[17] Grotz VL – An overview of the safety of sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19464334

[18] AlDeeb OA – Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[19] European commission – Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose – https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out68_en.pdf

Umělá sladidla a zdraví – co o nich nevíte

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Nad umělými sladidly je potřeba se zamyslet.

Také je vaším cílem omezovat cukry v potravě? Rozhodně se jedná o krok správným směrem. Důvody jsou zde poměrně jasné a také poměrně prosté. Cukr, zvláště ten jednoduchý, lidskému tělu prostě škodí. Jaká jsou hlavní rizika, která má? Je to rozhodně:

  • Vznik cukrovky
  • Obezita
  • Tvorba zubního kazu

I proto mnoho lidí chce s běžným cukrem skoncovat. Většina však volí cestu, která je spojena s umělými sladidly. Pokud nad nimi také přemýšlíte, podívejte se s námi na několik faktů, která umělá sladidla provázejí a která jste možná ani vy nevěděli.

Umělá sladidla jsou v mnoha potravinách

Aniž byste si to uvědomovali, najdete je ve velkém množství potravin. A to jak z toho důvodu, že mohou být levnější náhražkou cukru, tak i z toho důvodu, že je cílem vytvořit potravinu s nižší kalorickou hodnotou. Výsledkem toho je fakt, že daná potravina je sladká, ale cukr v ní není.

Právě takové potraviny se poté označují například jako light. To znamená, že stále mohou být sladké, ale oné sladkosti je zde dosaženo právě pomocí umělých sladidel. Je i mnoho potravin, kde je cukr se sladidly kombinován.

Při příštím nákupu začněte číst složení a uvidíte, že umělá sladidla jsou skutečně téměř všude.

Jak je to s obezitou?

Pokud se rozhodnete využívat umělá sladidla hlavně proto, abyste shodili na váze a nepřibírali, rozhodně vás následující řádky překvapí.

Je pochopitelně pravdou, že když začleníte do své stravy umělá sladidla, bude mít vaše jídlo nižší kalorickou hodnotu, což je v souvislosti s obezitou pochopitelně velké plus.

Nesmíme ale zapomínat na to, že umělá sladidla sice nejsou kalorická, ale stále o nich mluvíme jako o něčem, co je sladké.

A co to ve výsledku znamená? Že mohou stimulovat chutě k jídlu, podobně jako je tomu u cukru. Výsledek je tedy celkem prostý. Pokud cukr umělými sladidly nahradíte, snížíte kalorickou hodnotu jídel.

Stále ale budete sladkostí stimulovat chutě a ve výsledku budete mít neustále na mnoho věcí zálusk. To povede k nadměrné konzumaci jídla a k přejídání. Tento stav pochopitelně znamená, že umělá sladidla nutně nepomohou v tom, abyste zhubli.

Ideální je sladké co nejvíce omezit, což povede také k tomu, že vaše různé chutě už nebudou takové, jako dříve.

Využití umělých sladidel je snadné

Pokud se pro ně rozhodnete, je třeba říci, že jejich využití je velmi snadné. V podstatě je lze používat stejně, jako je tomu v případě cukru. Není nutné si s čímkoliv lámat hlavu.

Stačí jenom vědět, jak dokážou v porovnání s cukrem danou tekutinu nebo potravinu osladit. To zjistíte na jejich obalu. Obvykle jsou k dispozici ve formě malých tabletek, ale problémem není pořídit je také v tekutém stavu.

Pokud se podíváme na tři nejrozšířenější sladidla, s ohledem na názvy, pod kterými je můžete poptávat, je odpověď vcelku jednoduchá. Je to:

  • Aspartam
  • Sacharin
  • Splenda

Jak je to s vlivem umělých sladidel na zdraví?

Velmi častá diskuse se týká právě vlivu na samotné zdraví lidí, a to právě s ohledem na konzumaci umělých sladidel. Zatímco jejich výrobci a distributoři uklidňují, že se není čeho obávat, různé studie říkají doslova opak.

Když se podíváme na několik konkrétních problémů, můžeme začít u dětí. Zde jsou studie, které prokazují, že právě aspartam výrazně zvyšuje u dětí hyperaktivitu. Proto je dobré jim raději dávat klasický cukr.

Ale samozřejmě jen malé množství (čím méně, tím lépe).

Dále se však mluví o dalších problémech, které už jsou spojené se světem dospělých. Spekuluje se například o chronické únavě, stejně jako s depresemi, ale například i o epilepsii, stejně jako Parkinsonově chorobě, nebo dokonce mozkových nádorech.

Je to jednoduše dáno tím, že umělá sladidla nejsou ničím jiným, než chemickými látkami a náhražkami něčeho, co se dnes vyrábí přírodní cestou.

Je tedy jasné, že čím více chemie bude běžný člověk do těla dostávat, tím více se to na jeho zdravotním stavu podepíše.

Dodat ale musíme, že sladidla dostupná na našem trhu jsou schválena, splňují všechny normy a předpisy a tak na seznam nebezpečných látek nepatří. S ohledem na zmíněné studie je však dobré být na pozoru. A je dobré o tom přemýšlet. A nekonzumovat umělá sladidla moc.

Může mít zvýšená konzumace těchto sladidel nějaký negativní vliv (způsobovat nemoci apod.)? Studií na toto téma se v posledních letech provedlo mnoho. Např. takový cyklamát (E952), jedno z prvních nekalorických sladidel, byl v USA pár let po uvedení na trh zakázán (1969).

Studie na myších potvrdily karcinogenní účinky této látky. V EU je však stále povolen. Podobných rozdílů v zákonech jednotlivých států je mnoho.
Je třeba zvýšit informovanost veřejnosti (to samozřejmě neplatí jen u nás).

Odpovědné instituce samozřejmě vydávají vyhlášky o povolených množstvích, možných rizicích a potenciálních zdravotních dopadech, avšak kontakt mezi výzkumem a laickou veřejností není úplně dokonalý.

Proto dáváme do pozornosti vědecky podložená fakta jednoduchou a stručnou formou. Vybrali jsme 4 nejrozšířenější.

1. Sacharin (E 954)

Sacharin je jedno z nejstarších sladidel a na trhu se objevuje více než 100 let (byl objeven v 19. století). Má 200-700x sladší chuť jako řepný cukr a běžně se používá při výrobě nápojů (tzv. “Soft drinks”), džemů, cukrovinek, žvýkaček apod.

Už méně se však ví, že se používá i při výrobě léčiv a suplementů. V trávícím traktu se sacharin nemetabolizuje, takže nedochází k ovlivňování hladiny inzulínu, což je žádoucí zejména u diabetiků, proto se bohatě používá při výrobě DIA potravin.

Doporučuje se nepřekročit denní dávku 5 mg / kg hmotnosti člověka, což je docela vysoká hranice a při normální stravě ji určitě jen tak nedosáhnete.
Za zmínku určitě stojí fakt, že je podezřelý z karcinogenních účinků.

Na základě několika studií na myších byl zařazen na list potenciálních karcinogenů. Po zpochybnění těchto účinků u lidí byl však v r. 2000 zase z listu odstraněn.

Aktuální status: Vzhledem k nedostatečnému počtu důkazů o jeho karcinogenních účincích na člověka je považován za bezpečnou látku (pokud se užívá v doporučeném množství).

2. Aspartam (E951)

Aspartam je další ze sladidel, které byly objeveny již před desítkami let. Chemicky se jedná o tzv. methylester dipeptidu, který je složen ze dvou aminokyselin: fenylalaninu a kyseliny asparagové. Jeho kalorická hodnota proto není nulová, ale 4 kcal / g.

Aspartam je 200krát sladší než řepný cukr, takže je ho třeba v nesrovnatelně menším množství a jeho kalorická hodnota je zanedbatelná. Doporučuje se nepřekročit denní dávku 50 mg / kg hmotnosti člověka. Jako sladidlo se přidává do nápojů, jogurtů, cukrovinek apod.

Navíc se prodává často v tabletkách na slazení čaje a kávy. Stejně jako sacharin neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi. Aspartam se v gastrointestinálním traktu metabolizuje na fenylalanin, kyselinu asparagovou a metanol.

Proto pro lidi, kteří trpí fenylketonurií, je toto sladidlo tabu (často si můžete všimnout na obalech žvýkaček věty: Obsahuje zdroj fenylalaninu. Povinnost informovat spotřebitele je dána zákonem.). Otázka bezpečnosti této látky není jednoznačná, podobně jako u sacharinu.

Jako vedlejší účinky konzumace aspartamu uvádí malátnost, nechutenství, bolesti hlavy apod. Bylo provedených nespočet výzkumů na myších a potkaních modelech, ale žádný nebyl jednoznačně prokázán.

Aktuální status: Aspartam zůstává jedním z nejvíce kontroverzních, ale zároveň nejvíce používaných umělých sladidel. Nebyly jednoznačně prokázáno jeho negativní účinky na zdraví člověka.

3. Acesulfam-K (E 950)

Tato látka byla objevena v 70. letech 20. století a je asi 200krát sladší než řepný cukr. Jedná se o stabilní látku, takže ani při vysokých teplotách nedochází k jejímu znehodnocení, proto se používá při pečení a vaření. Doporučuje se nepřekročit denní dávku 15 mg / kg hmotnosti člověka, což opět není problém.

Často se používá v kombinaci se sukralózou nebo aspartamem, protože sám o sobě nemá zcela “lahodnou” chuť. Acesulfam-K patří k těm “hodnějším” umělým sladidlům a není podezřelý z karcinogenních účinků. Pravdou však je, že v USA byl dvakrát navrhovaný na zařazení do důkladných testů.

Rozsáhlé studie však ještě nebyly provedeny.

Aktuální status: Chuťově nepříliš lákavé umělé sladidlo bez prokázaných negativních účinků na člověka.

4. Sukralóza

Chuťově velmi podobná řepnému cukru, téměř 600-krát sladší, nevstřebávající se v GI – tyto vlastnosti dělají ze sukralózy velmi oblíbené umělé sladidlo. Používá se ve více než 80-ti zemích světa, přičemž v USA se používá ke slazení téměř 4000 potravin a nápojů.

Na základě mnoha testů lze říci, že tato látka nemá žádné toxické ani karcinogenní účinky, ale jako u všech sladidlech, tak i u sukralózy se objevily výroky ohledně negativních účinků na zdraví člověka: hlavně nežádoucí ovlivnění střevní mikroflóry. Studie však byla označena za vědecky neplatnou a nepodloženou kvalitním výzkumem.

Další studie připisují tomuto sladidlu vedlejší účinky v podobě bolestí hlavy a migrén.

Aktuální status: Vzhledem k převaze pozitivních vlastností se sukralóza používá ve velké míře při výrobě potravin pro děti (jako prostředek proti dětské obezitě). Na základě mnoha výzkumů lze říci, že se jedná o látku bezpečnou, bez negativních vlivů na člověka.

Jsou alternativy umělých sladidel?

Pokud se rozhodnete skoncovat s cukrem, ale umělá sladidla nutně nejsou tou cestou, kterou se chcete vydat, jistě vás bude zajímat také to, zda existují i různé další alternativy. Odpověď je v tomto směru poměrně jednoduchá, jelikož musíme říci, že ano, že rozhodně existují.

Když budeme konkrétnější, můžeme vyzvednout rostlinu, která se jmenuje stévie. Je unikátní v tom, že je mnohem sladší než cukr a zároveň se jedná o rostlinu, která je zcela přírodní. Stačí pár lístků a nápoj i potravina může být dokonale sladká. I zde je ale nutné počítat s něčím, co může mnohé z vás překvapit.

Jedná se o fakt, že stévie je sice sladká, ale ona sladkost je lehce jiná, než je tomu u klasického cukru, nebo u umělého sladidla. Pokud si na ni zvyknete, máte vyhráno. Pokud vám ale bude připadat zvláštní, je nutné říci, že jinou alternativu v tomto ohledu již nemáte a volíte mezi cukrem a umělým sladidlem.

Podívejte se také na další alternativní sladidla v našem článku.

Čím dále můžete sladit?

  • Březovým cukrem
  • Kokosovým cukrem
  • A dalšími přírodními sladily

Pravdy a bludy o umělých sladidlech a cukru

  • mega BLUD
    Tělo cukr nepotřebuje.
  • mega FAKT
    Pokud konzumujete umělá sladidla, měli byste důsledně sledovat jejich množství a různé kombinace.
  • mega BLUD
    Ovoce konzumujte v omezeném množství, protože obsahuje cukr.

Opravdu nechápu, kde se vzala tato rozšířená dogma o ovoci. No a co, že obsahuje cukr, ale je tam hodně vlákniny, která jeho vstřebávání zpomaluje, a tím si udržujete optimální úroveň metabolismu, stabilizovanou hladinu inzulínu i leptinu.

Je pravda, že pokud jste hladoví, tak 20 minut po jablku budete ještě hladovější, ale většina odrůd jablka obsahuje málo cukru, takže ten za to nemůže. Je pravda, že sušené ovoce obsahuje více cukru, ale to je proto, že přišlo o vodu a vše v něm zhoustlo.

Nejezte na kila přeslazené sušené druhy ovoce (mango, papája, ananas, kokos, jahody apod.), ale když si dáte sušená jablka, hrušky, brusinky, meruňky, datle či fíky s mírou, nemáte prostě co zkazit.

mega FAKT
Pokud na oběd vynecháte sacharidy, večer si jejich mozek naléhavě řekne mnohem více.

mega FAKT
Sledujte složení potravin a nápojů. Za rizikové nepovažujte celkový obsah “sacharidů”, ale obsah cukru. A to i ve formě fruktózového sirupu.

mega FAKT
Fruktóza je zrádná. Nepotřebuje sice ke svému “pohybu po těle” inzulin, ale má kalorickou hodnotu stejnou jako glukóza.

Navíc: její nadměrný a častý příjem vyvolává plynatost, průjmové stolici a poruchy trávení, zvyšuje hladinu tuků (triglyceridů) v krvi, podporuje ukládání a tvorbu tuku v játrech, zvyšuje riziko dny a ovlivňuje hormonální nastavení podporující rozvoj obezity (snižuje hladinu leptinu a zvyšuje hladinu grelínu). Omezujte potraviny a nápoje s přidanou fruktózou a fruktózový sirup.

mega FAKT
Nadměrná a častá konzumace fruktózového sirupu se dnes v některých odborných pracích považuje za rizikový faktor obezity. Nejvíce se tohoto levného sladidla vyrobeného z kukuřice používá při výrobě nealko nápojů a cukrářských výrobků. Takže na tyto nedobroty extra pozor.

Podle našeho názoru bychom těchto látek měli konzumovat co nejméně. Při správné stravě a rozumném příjmu cukru produkty s nekalorickými sladidly vlastně ani nepotřebujeme.

VIDEO: Pozor na aspartam a další umělá sladidla

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Účinnější léčba CUKROVKY

V lepším případě budete brát pravidelně tabletky a začnete si hlídat svůj jídelníček a váhu, v horším případě si začnete pravidelně píchat inzulín. Pro všechny diabetiky ale mají lékaři hned několik dobrých zpráv.

Cukrovka je v civilizovaných zemích jedním z nejčastějších chronických onemocnění, je jí postiženo více než 200 milionů lidí po celém světě a tento počet rychle narůstá.

Je to celoživotní chronické metabolické onemocnění, jehož příčina je v nedostatečné produkci nebo v nedostatečném využití inzulínu.

Až z 90 % je cukrovka spojena s obezitou, která postihuje v důsledku špatného životního stylu stále mladší generace.

Inzulínová analoga„Protože dosavadní úspěšnost léčby byla žalostných 50-60 procent, stále se vyvíjí nová, která by byla účinnější a pro pacienta výhodnější,“ říká přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA.“V léčbě diabetu 1.

typu se v současné době stávají standardem Inzulínová analoga. Je to molekulárně pozměněný inzulín, jehož účinek lze lépe předvídat a s jeho pomocí směřovat hladinu glykémie k hodnotám zdravého člověka. Analoga se vpravují injekčně do podkoží 4 – 5 x denně.

Mají prokazatelně rychlejší nástup a kratší trvání účinku,“ popisuje přednosta Milan Kvapil.

Téměř dokonalá pumpa

Další novinkou v oblasti Diabetologie je CSII – inzulínová pumpa neboli kontinuální podkožní inzulínová infuze. Ta představuje novou možnost inzulínové terapie. Podstatou léčby je trvalý přísun inzulínu do podkoží ve velmi malých dávkách po celý den. Tento způsob umožňuje větší přiblížení fyziologické sekreci inzulínu.Inzulínová pumpa je v podstatě elektronický přístroj velikosti mobilního telefonu vybavený aplikačním systémem k podávání inzulínu. Ten je do podkoží břicha, hýždí, stehen nebo paží přiveden speciální kanylou přes infúzní set. Kanyla se musí znovu přepíchnout za 3 – 5 dní. Je velmi odolný a také vodotěsný. Pacient si také může upravovat dávky inzulínu podle jeho aktuálních potřeb v rámci jeho momentální fyzické aktivity a jídelníčku. Důležitá je ovšem motivace pacienta k pravidelnému měření hladiny cukru v krvi glukometrem.“Výhody léčby inzulínovou pumpou jsou značné: Snížení celkové dávky inzulínu, zkvalitnění života, relativní uvolnění diabetické diety a režimu, omezení hypoglykémií , odpadají neustálé aplikace inzulínovými pery,“ vysvětluje Milan Kvapil.

Zahraniční studie prokázaly, že přestože léčba pumpami je dražší, vede nakonec k finanční úspoře, protože snižuje výskyt komplikací diabetu. Náklady na terapii pozdních komplikací totiž představují více než polovinu celkových nákladů na diabetes.

Podkožní senzorDalší systém, který by měl být v České republice k dispozici začátkem příštího roku, je uzavřený okruh infúzních pump.

Do podkoží je umístěn senzor, který neustále měří glykémii. Tento senzor je propojený s infúzní pumpou a díky tomu je inzulín do těla vpravován podle výšky aktuální glykémie.

Tento nesmírný pokrok v léčbě velmi usnadní pacientovi život s touto chorobou.

Nové léčebné postupy se týkají i Diabetes 2. typu. Pro tento typ cukrovky jsou kromě již zaběhlých perorálních antidiabetik (ve formě tabletek) nově užívány tzv. inkretiny. Inkretiny jsou hormony představující další systém regulace glykemie. Jejich účinek je komplexní a nadějný.

Nový léčebný přípravek se nazývá Exenatid, který se 2 x denně aplikuje do podkoží injekční stříkačkou. Jeho velká výhoda tkví v tom, že jednak snižuje glykémii a zároveň redukuje váhu pacienta o 4 – 5 kg. Riziko hypoglykémie není vysoké a to je pro organismus pacienta velmi důležité.

Mohou se ovšem vyskytovat některé nežádoucí účinky, například zvracení. Ve vývoji jsou nyní další inkretinová analoga, která budou mít stejné výhody jako Exenatid a aplikace bude nutná pouze jednou denně – tzv. LIRAGLUTID nebo jednou týdně – tzv. LAR. Tyto léky napodobují účinky přirozeně se vyskytujících inkretinových hormonů.

Je zapotřebí upozornit, že to není inzulín, ovšem skvěle dokáže mj. sekreci inzulinu stimulovat.

Další novinkou je Sitagliptin, který patří mezi nová antidiabetika. Je ve formě tablet užíván jednou denně. Snižuje glykémii, při užívání sice pacienti méně hubnou, ale má méně nežádoucích účinků.

(je nutné dodávat inzulín)
Vzniká nejčastěji v dětském věku či věku do 35 let, může však vzniknout kdykoliv v průběhu života. Je závažný nejen tím, že je nutné doživotně dodávat inzulín, ale vyvolává také řadu komplikací. Při nedodržování přísné diety může výrazně zkracovat život.

Diabetes 2. typu

Tímto typem trpí naprostá většina diabetiků (asi 90%). Vyvíjí a projevuje se v průběhu středního až vyššího věku a je spojen s inzulínovou rezistencí, kdy hladiny inzulínu mohou být snížené nebo mohou být i normální, ale tělo nedokáže inzulín zpracovávat. Častější výskyt tohoto typu DM je u lidí obézních a se sníženou tělesnou aktivitou. Velmi typický je rodinný výskyt.I když je někdy k léčbě užíván inzulín, není na něm pacient životně závislý, protože inzulínová sekrece přetrvává.Léčba je různá – vždy však obnáší úpravu životního stylu, snížení hmotnosti a vždy je zahájena úpravou výživy. Pokud úprava stravováním nestačí, lékař navíc zahájí léčbu perorálními antidiabetiky – tabletkami.

Diabetes 3. typu

Vzniká na základě jiných chronických onemocnění.

Diabetes těhotenský

Postihuje asi 4 procenta těhotných žen. Rozvíjí se v těhotenství a poté obvykle vymizí.

Co dělá inzulín?Inzulín je hormon bílkovinné povahy, který je tvořen B – buňkami ve slinivce břišní.

Jeho hlavní funkcí je snižovat glykémii ( hladinu glukózy v krevní plazmě) několika mechanismy.

Slinivka břišní tvoří také glukagon, ( ten naopak glykémii zvyšuje) Glukagon spolu s inzulínem reguluje hladinu glykémie tak, aby se udržovala ve fyziologickém rozmezí 3,5 – 4,5 mmoll/l.

Proč diabetici hodně močí?

Chybějící účinek inzulínu vede k vzestupu glykémie. Tento stav částečně mění vlastnosti krve a když hodnota přesáhne 9,5 mmoll/l, přestupuje glukóza do moči. Moč je hustší a ledviny se snaží tento stav upravit zvýšením vody v moči. Na základě toho pacient často a hojně močí a má zvýšený příjem tekutin. K dalším příznakům patří žíznivost, hubnutí, únava, dech je cítit po acetonu, rány se dobře nehojí, může se objevit svědění v oblasti genitálu, velmi často pacient trpí plísněmi, např. mezi prsty na nohou.

Hypoglykémie a hypoglykemické kóma(glykémie nižší než 2,8 mmol/l)
Může nastat po předávkování inzulínem nebo po zvýšené tělesné aktivitě. Je to stav, který se také často objevuje při dietní chybě, zejména když se pacient včas nenají.
Příznaky: nevolnost, hlad, slabost, pocení, zrychlená tepová frekvence, zmatenost ani agresivita nejsou vyloučeny (chování připomíná opilost), mělký dech bez zápachu, třes na končetinách, křeče, brzy nástup bezvědomí.
První pomoc při hypoglykémii: je-li postižený při vědomí a spolupracuje-li, podáme mu cukr v jakékoliv podobě. Sladký nápoj, kostku cukru pod jazyk apod.
Při ztrátě vědomí je riskantní podávat cokoliv ústy – může dojít k zadušení. Je nutné podání glukagonu či glukózy Záchrannou zdravotnickou službou.

  • Hyperglykémie a diabetické kóma(glykémie vyšší než 10 mmoll/l)
  • Je to stav, ke kterému dochází při velkém přísunu cukrů nebo při nedostatečné či chybějící předepsané dávce inzulínu.
  • Příznaky: Hluboké, pomalé dýchání, z dechu může být cítit aceton, dehydratace, žízeň, zrychlený puls, slabost, suchá kůže, poruchy vnímání a vědomí, bezvědomí nastupuje pomalu po několikadenní malátnosti.
  • První pomoc: Ověření glykémie pomocí glukometru, pokud je pacient při vědomí – je nutné dodávat postupné malé dávky krátkodobého inzulínu a opakovat měření hladiny glykémie. Při bezvědomí s přítomností dechu a pulsu uložíme pacienta do stabilizované polohy a okamžitě zavoláme lékaře

CHRONICKÉ KOMPLIKACE

* Komplikace specifické – typické pro diabetes mellitus. Drobné cévy se zužují či zakřivují a dochází k nedokrvení.
* Postižení cév oční sítnice, sítnice není dostatečně prokrvována, čípky v oku zanikají a člověk přestává ostře vidět. To může vést až k slepotě.

  1. * Postižení ledvinových klubíčekTa se mohou vazivově měnit až zaniknout.
  2. * Může vzniknout až ledvinové selhání.
  3. * Postižení drobných cév

Projevuje se např. sníženou citlivostí na bolest na dolních končetinách, brněním, pálením prstů dolních končetin, atd.

Co pro sebe můžete udělat?

* Sledujte pravidelně svůj zdravotní stav

* Změňte svůj životní styl, přestaňte kouřit, vyhýbejte se alkoholu, začněte s pravidelnými pohybovými aktivitami (procházky, jízda na kole, plavání…) a vyhýbejte se pokud možno stresu.

* Upravte si svůj jídelníček na základě doporučení lékaře a striktně dodržujte diabetickou dietu. Snažte se omezit pokrmy, které obsahují cukry, naučte se nesladit nebo užívat umělá sladidla.

Čokoládu s vysokým obsahem kakaa si může dopřát každý.

Autor: archiv BPŽ

* Vhodné je snížit příjem kuchyňské soli.

* Preferujte hlavně zeleninu, bílkoviny, drůbeží a rybí maso. Omezte přísun ovoce, to totiž také obsahuje hodně cukrů. Jezte častěji, pravidelně a v malých dávkách nejlépe 5 – 6 krát denně.

* Nedílnou součástí zdravého režimu je také správný pitný režim.

* Pečujte o svůj zrak, chrup a dutinu ústní a nezapomínejte na své nohy. Udržujte je v teple a suchu, dodržujte jejich pravidelnou hygienu, zvolte vhodné ponožky ( bez gumiček) a správnou obuv.

* Nezapomínejte na to, že až z 50% procent má vliv na léčbu sám pacient, ten totiž z poloviny rozhoduje o tom, jak úspěšná jeho léčba bude a do jaké míry se u něj projeví diabetické komplikace.

Glykémie – koncentrace glukózy v krviGlukagon – hormon produkovaný A-buňkami slinivky břišní, který působí proti účinkům inzulínu, zvyšuje glykémiiInzulín – hormon bílkovinné povahy, tvořený v buňkách Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, které se označují jako B – buňkyInzulínová rezistence – špatná vnímavost buněk k inzulínuNekróza – odumírání buněk a jejich přítomnost v organismu Gangréna – druhotně změněná nekróza s bakteriální infekcí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *