Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Základní vánoční zaklínadlo na bramborový salát by se dalo letecky popsat asi takhle: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát.

Přidej vařenou zeleninu, vajíčka, sterilované okurky, zálivku (nebo libovolnou kombinaci téhož), možná i šunku, tak akorát promíchej a nech do druhého dne odležet.

Odháněj nedočkavé ochutnavače a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se zásadně k míse odpočívajícího salátu nepřibližuj se lžící v ruce.

To však není jediný předvánoční rituál. Touhle roční dobou dělají lidé ještě další zvláštní věci. Tak například si dávají do pokoje uříznutý stromeček, věší na něj hromady ozdob a signalizační světelná zařízení, aby do něj nenarazili, až se budou v noci potmě štrachat vlastním bytem.

Pak k němu navíc ještě vzhlížejí s posvátnou úctou a snaží se jeho pomocí přivolat tajnou návštěvu malého dítěte s tak velkou hromadou dárků v náručí, že je nutné věřit v nadpřirozeno, protože i přes pokrok ve fyzikálním výzkumu se zatím nepodařilo vysvětlit, jak je možné, že jezulátko zůstane nerozmáčknuto.

Při čekání si lidé krátí dlouhou chvíli louskáním oříšků, pečením drobného obřadního pečiva nejroztodivnějších tvarů, chutí, velikostí a neuvěřitelných počtů, vzdycháním, jak jsou uběhaní, uštvaní, naštvaní, unavení a přejedení, a neustálým povídáním o vánočním bramborovém salátu.

Kupodivu už i děti mají na Ježíška vysoké požadavky, totiž aby jim přinesl jeden nebo více dárků, které se jinak nevejdou do rodinného rozpočtu nebo by si je ani při trošce dobré vůle vůbec nezasloužily. Rodiče se zase snaží, aby tyhle Vánoce už konečně byly ty perfektní, pohodové, milé a klidné, prostě jak se píše na pohlednicích, hlavně ale ne takové, jako loni, předloni nebo při prvním pokusu.

Každopádně bramborový salát hraje v téhle vizi dokonalých Vánoc jednu z hlavních rolí, tak vám o něm dnes něco povím. Ukážu vám, co je pro něj důležité a jak to zařídit, aby se vám povedl.

Bramborový salát v základní verzi

S bramborovým salátem je to jako s gulášem. Každý přísahá, že jeho recept je ten nejlepší, protože obsahuje tajnou a dokonale promyšlenou ingredienci. Takovou, kterou tam nikdo jiný nepřidává. A tak někdo vpašuje do bramborového salátu hořčici. Jiný zase jablka.

Nebo cibuli a další zeleninu z kyselých okurek. Další přísahá na sterilovaný hrášek či mraženou kukuřici.

Zastánci zdravé stravy znají ten nejlepší poměr majonézy a jogurtu do zálivky a jsou občas ochotni ho prozradit po několikahodinovém nátlaku a výměnou za velkou krabici domácího cukroví.

Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Já si oproti tomu všemu dovolím tvrdit, že bramborový salát dělá salátem dobrý základní postup, který si pak doladíte nebo doupravíte podle rodinných tradic, požadavků drahých poloviček, tchýnina vkusu a obezřetnosti dětí vůči ledasčemu zeleninovému.

Pokud se pak budete divit, proč dávám do svého vánočního salátu šunku, která v něm logicky v tenhle postní den nemá co dělat, bez obav ji vynechte a přičtěte tenhle prohřešek mé oddanosti vůči mému muži, který na šunce trvá, neboť je součástí jeho dětských vzpomínek.

Zatím jsem si všimla, že bramborový salát dosahuje parametru dokonalosti, když:

  1. Obsahuje správné brambory (vysvětlím níže). Ty uvaříte ve slupce, protože to vede k výraznější chuti.
  2. Brambory oloupete a nakrájíte ještě teplé.
  3. Brambory smícháte s trochou láku z okurek ještě teplé.
  4. Přidáte velkorysé množství vajec. Dělají salát hebčí a krémovější a žlutější.

  5. Přidáte něco, co křupe. Zejména kyselé okurky. Jinak je totiž všechno v salátu měkké a chybí kontrast v konzistenci.
  6. Necháte odležet do druhého dne a pak ho znovu jemně dosolíte.

Všechno ostatní jako vařená zelenina, šunka, jablko, značka majonézy a petrželka na ozdobu jsou jen doplňky.

O několika z těchto klíčových momentů se teď zmíním podrobněji.

Ad 1: Jaké brambory do salátu?

Z hrušek jablka neuděláte a z brambor varného typu C čili „pyré“ zase neuděláte salát. A jelikož toto tajemství zná mnoho jiných lidí, stává se ten správný druh brambor nedostatkovým zbožím zhruba v okamžiku, kdy se listopad střídá s prosincem.

„Brambory pečený – byly málo maštěný,“ odpovídá Janek v jedné dětské říkance na otázku, co že to snědl. Dnes už nás ale rozhodně nedostatek másla nebo sádla, kterými bychom si brambory omastili, zdaleka tak netrápí.

Národní odrůdový úřad v současné době registruje kolem 160 odrůd brambor, které se u nás smí pěstovat. K tomu připočtěme i všechny další odrůdy registrované v zemích Evropské unie a dostaneme se k číslu jeden tisíc a výš, takže není divu, že už se v názvech vyzkoušených a osvědčených odrůd začínáme ztrácet a proto musely přijít sjednocující varné typy A, B a C.

V katalogu lahůdkářství Julius Mainl z Prahy z roku 1935 však najdeme třeba máslovky nebo dukáty. Ottova encyklopedie zase hovoří o zelenáči českém, bugru obecném, o rohlíčcích, jakubkách, janovkách nebo saské cibuli. Proč tyto staré oblíbené odrůdy mizí a proč se objevují nové? Není vám to líto?

Před pětadvaceti lety se u nás mohly pěstovat už jen takové odrůdy, které byly odolné proti rakovině bramboru a občas také háďátku bramborovému.

A tak některé z nich pro nízkou odolnost a tedy i nižší výnosy opustily jednotná zemědělská pole docela.

Důkaz o jejich existenci nalezneme už jen ve vzpomínkách, uvězněných mezi řádky starších knih, a také ve zkumavkách genové banky Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Jednou z mála výjimek jsou ale – k našemu velkému vánočnímu štěstí! – například tolik oblíbené keřkovské rohlíčky. Už od roku 1940, kdy byly vyšlechtěny v keřkovské šlechtitelské stanici, jsou cílem nákupních výprav milovníků bramborových salátů, zejména pak v období Vánoc.

V roce 1984 však světlo prodejních regálů spatřily naposledy. Nebýt pokračujícího zájmu o tuto odrůdu, žily by dál jen svým životem in vitro. Genetický materiál byl však ozdraven, odrůda po úspěšných tříletých zkouškách znovu zapsána do Listiny povolených odrůd a od roku 1995 mohou opět být vánoční bramborové saláty zas o něco chutnější.

Kdo ví, třeba se podobným způsobem na krajích polí objeví i cedulky s dalšími půvabnými názvy, jako jsou višňovské rohlíčky, sázavky, žluté perly, ředitel Figna nebo krajové třebíčské nečasky. Ty by mě potěšily obzvláště, protože v Třebíči jsem se narodila.

Budete mít zájem:  Rivalita sourozenců a jak na ni

Ad 3: Lák z okurek

Nálev z okurek má perfektní chuť na dochucení ledasjakého salátu, včetně toho bramborového. Jenomže kdybyste ho přilili až nakonec, do druhého dne se nálev zase oddělí od ostatních surovin a salát bude vypadat, že tak trochu plave nebo že taje jako sněhulák.

Všechno se to ale změní, když trochu láku (asi tak 1/3 až 1/2 toho, co zbude po okurkách v zavařovací sklenici běžné velikosti 0,7 litru) nalijete na horké, oloupané a nakrájené brambory. Lák se ihned vstřebá a už tak zůstane.

Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Má to ještě jednu výhodu. Pokud vaříte brambory na páře, aby zůstaly pevnější, pak nejsou vůbec osolené. S lákem snadno dostanete do brambor i poměrně dost soli, stačí, když v něm nějakou další ještě rozpustíte.

Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Ad 6: Dosolení a dochucení

Rovnou vám řeknu, že dochutit bramborový salát solí je odpovědný úkol. Brambory totiž soli pojmou dost, a tak si někdy můžete připadat, že sypete sůl do černé díry místo do salátu. Pro začátek se klidně řiďte odhadem, že hranice mdlého jídla končí teprve u 5 g soli na 1 kg surovin a že je třeba cílit nad tuto hranici (více v článku o tom, jak solit).

Pokud vaříte brambory ve vodě, počítejte s tím, že do brambor přejde trocha soli z osolené vody, takže pak musíte sůl přidávat postupně, míchat a ochutnávat. Přinejmenším je to dobrý důvod, proč opakovaně nořit lžíci do salátu a proč to smíte dělat jen vy a nikdo jiný.

Salát se rozleží, některé chutě vyniknou a některé se potlačí, takže ho druhý den znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, ještě lehce dosolte. Už by to ale neměly být tuny soli. Opět můžete průběžně odebírat kontrolní vzorky. Někdy si myslím, že by to mělo být nedílnou součástí správného receptu na vánoční bramborový salát.

Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Suroviny

  • 1500 g salátových brambor
  • nejméně 1 vrchovatá lžička soli
  • 4 mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražené kukuřice
  • 5 vajec
  • 200 g dobré šunky, vcelku
  • 1 sklenice (700 ml) zavařených nakládaček od maminky (tchýniny jsou taky dobré, nejsou-li ani ty, spěchejte pro ně do obchodu ještě dnes)
  • 200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni! Nechci vám mluvit do výběru, ale pokud si neděláte domácí, tak Hellmans je chuťově nepřekonatelná)

Postup

  1. Brambory umyjte kartáčkem nebo novou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou, tak aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.
  2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a na středně silném ohni vařte dvacet pět minut. Brambory musí stále vřít dostatečně na to, aby vytvářely dost páry pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě pět minut.
  3. 
Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně devět minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok vám pak usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během dvou minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 10-15 minut na plotýnce doměkka.
  4. Napařovací nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je pět minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým levným kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky; na stejné kousky rozkrájejte také šunku a okurky.
  5. Společně s majonézou a vařenou zeleninou vše přidejte vše k bramborám a promíchejte, pokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň tři hodiny v lednici, před podáváním znovu promíchejte.

https://www.kucharkaprodceru.cz/bramborovy-salat-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Nerada bych, abyste si mysleli, že tímhle salátem máte svátky vyřešené. Ve skutečnosti je cesta za klidnými a sladkými Vánocemi mnohem delší a zatočenější, než by se na první pohled zdálo.

Všechno se to začne komplikovat, jakmile pátý den za sebou odložíte pečení cukroví, protože jste právem unavení z práce.

Do toho se přidá stále hustší tlačenice v obchodech všeho druhu, začnou vás děsit důležité domácí práce, se kterými by zdatná úklidová agentura měla celý týden co do činění, a skutečnost, že už tři dny nestíháte nikde uříznout povinnou barborku do vázy.

S ničím z toho vám nejspíš nepomůžu, ale snad vás tento recept aspoň trochu zbavil stresu a obav.

Ještě než odběhnete, prozraďte mi: co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu? Čím si ho vylepšujete?

Tyhle drobnosti dělejte každý den a hubnutí půjde samo. Ideální čas začít právě teď

Články odjinud

Celebrity a jejich platonické lásky: Kdo ze …

Platonickou lásku jsme zažili za svůj život snad všichni. Výjimkou nejsou ani celebrity. Kdo ze …

Nejlepší kosmetika? Vyberete ji podle našich …

Kosmetiku na pleť, tělo i vlasy pro vás neúnavně testujeme tak, abyste si podle našich recenzí …

Budete mít zájem:  Pivo na kole. Je to zločin?

Rozpalte gril. Všechny ingredience na zálivku rozmixujte, dokud se nespojí a zálivka nezíská hustou …

Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a …

Kuřecí prsa potřete olejem a zasypejte paprikou a oreganem, dejte je na rozpálenou pánev a opečte z …

Nejčastější chyby při vaření těstovin: Děláte je …

Koupit těstoviny v sáčku, nasypat do vroucí vody, po uvaření slít a podávat. Zdá se to snadné, ale …

Další z 3v1 čeká dítě! Martina Pártlová …

Česká zpěvačka Martina Pártlová čeká v jednačtyřiceti letech své první dítě. Z potomků se tak může …

Jak přežít období vzdoru? Chce to trpělivost, …

Tahle zkouška čeká dříve či později každého rodiče. Období, kdy se z dosud nevinného andílka, který …

Která znamení najdou v letošním roce lásku? …

Láska hory přenáší, dokáže zcela změnit náš život. Všichni po ní toužíme. Rok 2021 je úspěšným …

Pikant

  • Před 7 hodinamiŘeč je o králičím mase. Králičí maso je bílé maso, které je málo tučné a obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa.
  • Před 1 dnemDáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Pak děláte velkou chybu. Jen od pohledu kvalitní produkty nepoznáte.
  • Před 2 dnyMnoho lidí nejspíš vůbec netuší, že špatnou stravou napomohou vzniku artritidy. Pokud vás trápí bolesti kloubů, je kromě léčby důležité upravit i jídelníček.
  • Před 2 dnyDomácí uzené maso je opravdová pochoutka, pokud ho dokážete dokonale připravit. Uzení je totiž velmi stará metoda úpravy masa.
  • Před 3 dnyVlaštovičník je jedovatá rostlina, která je využívána jako jeden z nejlepších přírodních léků na bradavice, její léčivé využití je ale mnohem širší. A již brzy si jej budete moci nasbírat.
  • Před 3 dnyZačátek jara přiměje mnoho z nás k hubnutí. To, že rychlý recept na hubnutí opravdu neexistuje, už jsme zjistili dávno.
  • Před 4 dnyTrpíte na potíže s pletí? Pak změňte i jídelníček. Jedině tak zatočíte s pupínky, vyrážkami či atopickým ekzémem.
  • Před 5 dnyDomácí vaření piva se stalo velmi oblíbeným koníčkem mnoha lidí nejen v České republice. Zkuste si i vy uvařit své vlastní pivo a pochlubte se přátelům svým originálním kvasnicovým nepasterizovaným ležákem vlastní výroby.
  • Před 6 dnyŘíká se, že kdo chřest jednou ochutná, navždy si ho zamiluje. A není divu.
  • Před 6 dnyMelouny v sobě ukrývají zdraví prospěšný poklad, který bohužel většinou vyhazujeme. Jsou to melounová semínka, která byla dokonce vyhlášena superpotravinou.
  • Před 7 dnyKuřecí maso je bomba. Chuťová, ale bohužel i biologická. Je nutné mít na paměti, že s kuřecím masem se musí zacházet velmi obezřetně, jinak riskujete vážné střevní onemocnění.
  • Před 7 dnyČaj je velmi oblíbený nápoj, obzvlášť v tomto chladném počasí. Ještě víc vás zahřeje domácí ovocný čaj, který si sami připravíte.
  • Před 8 dnyKvalitní pánev je téměř povinnou výbavou každé kuchyně. Kromě univerzální klasické pánve si můžete pořídit i pánev grilovací, Wok nebo palačinkové pánve.
  • Před 8 dnyJedlé kaštany se využívaly již v lidovém léčitelství. Mají totiž pro lidský organismus obrovský přínos.
  • Před 8 dnyVejce jsou nedílnou součástí velké části pokrmů a nechybí takřka v žádné lednici. Když si je však přineseme z trhu nebo z prodejny domů, měli bychom vědět, jak poznat zda jsou opravdu čerstvá.
  • Před 9 dnyNa jaře je nejlepší čas postarat se o celkovou regeneraci našeho organizmu. Správná strava vám nejen pomůže dobře vypadat, ale po její konzumaci se budete i skvěle cítit.
  • Před 12 dnyV současné době se při pěstování ovoce a zeleniny bez chemie téměř neobejdeme. Postřiky zaručí jejich odolnost vůči škůdcům, svěží vzhled a delší čerstvost.
  • Před 13 dnyJeden z nejdůležitějších orgánů v lidském těle je mozek, který řídí všechny funkce našeho organismu. Mozek je nepochybně důležitý orgán a nikdo ani náhodou nechce, aby došlo k jeho poškození. Když vynecháme poškození mozku, která se stanou při nehodách, dostaneme se k poškozením, která si můžeme přivodit i tím, co konzumujeme, respektive nekonzumujeme.
  • Před 14 dnyPokud patří ananas mezi vaše oblíbené ovoce, není zas tak složité vypěstovat si ho doma. Stačí vám k tomu zbytek snězeného plodu.
  • Před 14 dnyBanány milujeme asi všichni. Dnes se na oblíbené ovoce podíváme z trochu jiného úhlu.
  • Před 15 dnyEchinacea neboli třapatka nachová je bylinka, která dokáže podpořit vaši imunitu. Jako přírodní antibiotikum pomáhá třapatka ničit bakterie i viry v organismu.
  • Před 16 dnyPravidelné konzumování kedlubny nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích.
  • Před 16 dnyVaječné skořápky obsahují velké množství vápníku, ale i látky, jako je jód, železo, zinek, mangan nebo fosfor. Díky tomu jsou prospěšné pro vaše tělo i domácnost.
  • Před 17 dnyO vodě sycené oxidem uhličitým koluje mnoho mýtů. A řadě z nich lidé stále věří.
  • Před 18 dnyPamatujete si ještě žluté plody výrazné vůně, které připomínají jablka, nebo je dokonce stále pěstujete? Řeč je o méně známém ovoci, o kterém zejména mladší ročníky možná ani neslyšely..
  • Před 20 dnyLoupání, okrajování a čištění zeleniny a ovoce představuje jednu z nejméně oblíbených kuchyňských aktivit. Proč ale loupat všechno co vám přijde pod ruku? Některé potraviny je mnohem lepší jíst neoloupané.
  • Před 21 dnyZdravotní prospěšnost, nebo naopak škodlivost některých potravin je často předmětem diskuze. Kapitolou samo o sobě jsou potraviny, které jsou obecně považovány za zdravé, ale jejich zpracování je činí vysoce rizikovými.
  • Před 21 dnyČerný kmín je obecně známý jako Černucha, ale také se mu říká zlato faraónů či egyptský černý kmín. Tato rostlina pochází z Asie a používá se jako koření, ale zejména je to úžasný lék proti širokému spektru neduhů.
  • Před 22 dnyKaždá hospodyňka ví, že při vaření je důležité mít dostatek pracovního prostoru a taky přehled o tom, kde je co uloženo. Máte v kuchyni opravdu všechno pěkně po ruce, nezdržuje vás přehrabávání v zásuvkách nebo neustálé přerovnávání skříněk?.
  • Před 22 dnyKiwi je plod popínavých dřevin rodu Aktinidie a obsahuje velké množství vitamínu C. Zařaďte kiwi do svého jídelníčku.
  • Před 23 dnyVitaminy jsou pro lidský organismus velice důležité. Mají nezastupitelnou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní reakce organismu.
  • Před 23 dnyČaj pije mnoho z nás ráno k snídani a někdy i během dne. O použité čajové pytlíky tedy není nouze.
  • Před 24 dnySluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vykukovat první jarní bylinky. I když někdy vypadají zcela nenápadně, mají na lidské zdraví nemalý vliv.
  • Před 24 dnyPřipravte si doma kysané zelí. Tato superpotravina obsahuje vlákninu, vitamín C, K a železo.
  • Před 25 dnyMražení potravin představuje skvělý způsob, jak je dlouhodobě uchovat. V mrazničce můžeme uskladnit mnoho druhů potravin od pečiva až přes ovoce.
  • Před 26 dnyArašídy neboli podzemnice olejná se řadí k suchým skořápkovým plodům a jsou velmi bohaté na živiny. Protože se jim také říká burské oříšky, myslí si spoustu lidí, že patří mezi ořechy.
  • Před 26 dnyZbavovat tělo škodlivých látek můžete kdykoli, ovšem nejčastěji je tato ozdravná kúra doporučována v prvních jarních dnech. Někteří mohou držet i několikadenní půst, ale pro nás méně odvážné stačí do jídelníčku zařadit pití zeleninových šťáv a bylinkových čajů.
  • Před 27 dnyV zimě je málo čerstvých plodů, ale jedna stálice vitaminového nebe je dostupná po celý rok. Jedná se o granátové jablko.
  • Před 1 měsícemO jedinečných vlastnostech chilli papriček jsme psali již mnohokrát. Věděli jste, že si z nich můžete připravit olej, který má stejně blahodárné účinky na lidský organismus? Je ho možné používat jak zevně tak i vnitřně.
  • Před 1 měsícemS jarem přichází na řadu i různé sezónní alergie, které nám způsobují kýchání, posmrkávání, pálení očí a další alergické potíže. Víte, že tyto příznaky můžete zmírnit vhodnou volbou potravin? Pojďme se podívat, co se vyplatí zařadit do jídelníčku.
  • Před 1 měsícemStále častěji se objevují názory, že mléko není zdravé a že ho lidé k životu nepotřebují. Některé studie uvádí, že mléko může dokonce škodit.
  • Před 1 měsícemV obchodě koupíte vejce velikosti S, M, L a někdy i XL. Jaký je ale mezi nimi váhový rozdíl? A jak ovlivňuje velikost vejce výsledek při pečení? Budete divit, ale rozdíly jsou často docela velké.
  • Před 1 měsícemAlergie na čokoládu se řadí mezi potravinové alergie. Ve skutečnosti je alergie na čokoládu většinou alergií na kakao nebo jinou složku obsaženou v čokoládě.
  • Před 1 měsícemSvátek zamilovaných je za dveřmi. Někdo ho miluje, jiný ho nesnáší.
  • Před 1 měsícemVlasy potřebují vyživit nejen z venku, ale i zevnitř. Záleží tedy nejen na vlasové kosmetice, kterou používáme, ale také to, co jíme, se projeví na kvalitě našich vlasů.
  • Před 1 měsícemVajíčko je pro mnohé lidi velmi oblíbená snídaně. Někdy jde oloupat raz dva a někdy to jde opravdu pomalu a z celého vajíčka nám zbyde polovina.
  • Před 1 měsícemRádi zkoušíte nové chutě a poznáváte i zcela netradiční jídla? Napadlo by vás, že i na hmyzu si můžete pochutnat? Abyste si doma něco podobného připravili chce sice trochu odvahy, ale podle výživových poradců se jedná o proteinovou bombu.
  • Před 1 měsícemLiči čínské je exotické ovoce, které je jako stvořené pro únor a svátek všech zamilovaných. Nejen, že se mu přezdívá plod lásky, ale i svým tvarem připomíná srdce.
  • Před 1 měsícemTymián je aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí. V gastronomii se používá především při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale hodí se i do omáček, nádivek či paštik.
  • Před 1 měsícemPřestože se v současné době v kuchyních ve značné míře využívá nádobí z plastu, keramiky, kovu, nerezu či jiných podobných materiálů, je často používáno i nádobí ze dřeva. A mnohé hospodyňky na ně nedají dopustit.
  • Před 1 měsícemPrášek do pečiva nebo chcete-li kypřící prášek znaly už naše babičky. Ale nejen jako ingredienci, která se přidávala a samozřejmě i přidává do zákusků.
  • Před 1 měsícemŽijeme proto, abychom jedli. Nebo jíme proto, abychom žili? Každý si tento výrok dokáže přizpůsobit podle sebe.
  • Před 1 měsícemPomeranč je kvalitním zdrojem vitaminu C obzvlášť, když se konzumuje čerstvý. Čerstvý pomeranč je nutné nejdřív oloupat.
  • Před 1 měsícemRozhodli jste se v novém roce omezit konzumaci alkoholu, nebo jste se ho zřekli úplně? Pak se připravte na spoustu pozitivních změn, které vaše tělo čekají. Nejenom, že budete mít více energie, ale bude se vám také lépe spát a poděkuje vám i vaše pleť.
  • Před 1 měsícemEvropská kuchyně je nám velmi blízká, zároveň je ve světě velmi oblíbená. Na našem stole se objevuje hodně jídel, které pochází z různých koutů Evropy, aniž bychom si toho byli vědomi.
  • Před 1 měsícemŽe je dobré jíst sezónní zeleninu, je všeobecně známé doporučení. Řídit se tímto doporučením i v zimě je těžší, protože kvalita zeleniny se v zimních měsících zhoršuje.
  • Před 1 měsícemCeler a petržel se řadí mezi kořenovou zeleninu. Používáme je do omáček, polévek a skvěle chutnají i pečené.
  • Před 1 měsícemLuštěniny by měl každý z nás zařadit do svého jídelníčku. Jsou totiž výborným zdrojem bílkovin, minerálních látek, sacharidů, a to převážně ve formě škrobů a rozpustné i nerozpustné vlákniny.
  • Před 1 měsícemCévní mozková příhoda neboli mrtvice je v České republice po infarktu myokardu druhou nejčastější příčinou úmrtí. Lze jí předcházet úpravou jídelníčku.
  • Před 1 měsícemV dnešní době vyznává mnoho lidí vegetariánství a i díky němu se sója stala velmi oblíbenou potravinou. Sójové výrobky najdeme v každé prodejně zdravé výživy a sójové mléko je dnes už běžně dostupné i v řadě kaváren.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector