Není nad čerstvé ryby

Dopřejte si to nejlepší a nejzdravější maso, které kdy mohlo potkat váš talíř! V Kinského rybárně ve Žďáru nad Sázavou zakoupíte vždy čerstvé sladkovodní i mořské ryby. Široký sortiment je také pravidelně obměňován, váš jídelníček se tedy určitě nudit nebude ;).

OFICIÁLNÍ STRÁNKY KINSKÉHO RYBÁRNY – KLIKNĚTE ZDE

Není nad čerstvé ryby

  • OTEVÍRACÍ DOBA:
  • Út – Pá: 9 – 17
  • So: 8 – 16
  • Ne a Po:  zavřeno

Není nad čerstvé ryby

  1. KONTAKT:
  2. 564 565 218 – přímá linka
  3. [email protected]

Není nad čerstvé ryby

CO NABÍZÍME?:

Čerstvé sladkovodní ryby z Kinského rybníků a mořské ryby ze severských zemí, vše je dodáváno ihned po výlovu

Sladkovodní ryby: žďárský kapr šupinatý/obecný (více o ochranné známce Žďárský kapr), pstruh duhový, siven americký, jeseter a další nabídka podle aktuálního výlovu (závoz je každý den)

Mořské ryby: losos norský celý/filet/uzený, tuňák žlutoploutvý, treska obecná, pražma královská, chobotnice a spousta další druhů (závoz je 2-3x týdně)

Kinského rybárnu najdete v Obchodním domě Kinský (vedle zahradního centra), cca 15 minut pěšky a 2 minuty autem od žďárského zámku.

10 DŮVODŮ, PROČ JÍST RYBY

Předcházíte závažným onemocněním

Ryby (převážně mořské) jsou zdrojem kvalitních tuků, ve kterých najdete omega 3 mastné kyseliny.

 Jejich pravidelná konzumace slouží jako prevence proti mrtvici, infarktu myokardu, trombóze nebo artritidě. Pomáhají také snižovat vysoký krevní tlak nebo cholesterol.

Konzumace ryb je také prospěšná při nemocech spojených se sníženou funkcí štítné žlázy, při rakovině střev či Alzheimerově chorobě.

Posilujete imunitu

Omega 3 mastné kyseliny a vitamin D, které obsahují tučné ryby, zároveň slouží jako prevence proti infekčním onemocněním a pozitivně ovlivňují imunitní systém. Na ryby tedy nezapomínejte především v zimním období!

Dodáváte tělu důležité bílkoviny

Ryby jsou velmi důležitým zdrojem bílkovin. Na 100 gramů rybího masa najdete většinou kolem 20 gramů bílkovin. Např. u kapra je to 18 g, u lososa a tuňáka 22 g. Pro srovnání v kuřecích nebo krůtích prsou je obsaženo 23 g bílkovin na 100 gramů.

Ryby jsou lehce stravitelné

Lidské tělo dokáže bílkoviny obsažené v rybách strávit mnohem rychleji a snadněji než například kuřecí nebo hovězí maso.

Obsahují důležité minerály a vitamíny

Kromě již zmíněného vitamínu D obsahují ryby i další vitamíny (B6, B12 nebo A). Jejich konzumací dodáváte tělu také důležitý vápník, draslík, fosfor, jód, selen nebo hořčík.

Pro štíhlou linii

Ryby jsou nízkokalorické, v průměru obsahují jen 2 procenta tuku. Nebojte se při dietě zařadit do jídelníčku ani tučné ryby, jako je např. losos. I když obsahuje hodně tuku, je málo kalorický. Pro hubnutí se doporučuje také např. platýz nebo mořská treska. Pozor však dávejte na tučné ryby upravené uzením, jako makrela, šproty, sardinky.

Pro aktivní životní styl

Pokud žijete aktivně a rádi cvičíte, nezapomeňte správně vyživovat svalovou hmotu. Bílkoviny obsažené v rybách vám budou dobrým pomocníkem. Rybí maso si dopřejte alespoň 2x týdně.

Jezte ryby a budete veselejší ????

V rybách se totiž nachází aminokyselina tryptofan, která je nezbytná pro vznik serotoninu a melatoninu, dvou hormonů „dobré nálady“.

Skvěle chutnají

Díky širokému sortimentu Kinského rybárny můžete vyzkoušet spoustu různých chutí!

Ryby jsou jednoduché na přípravu

Díky tomu, že ryby samy o sobě skvěle chutnají, není potřeba je nijak složitě kořenit. Jejich přípravu zvládne i úplný začátečník.

Kinského rybárnu provozuje společnost KINSKÝ Žďár, a. s.

Není nad čerstvé ryby – Vitalia.cz

Pobyt daleko od Prahy a od velkých nákupních center přináší docela příjemné starosti spojené se stravováním, respektive s přípravou výdobytků z přírody. Na chatě si lze jenom těžko představit stylovější oběd než z čerstvého pstruha.

Není nad čerstvé ryby
Autor: Agentura SXC

Když máte přítele rybáře, tak není žádný problém sehnat čerstvé ryby. Je to docela něco jiného než ty v lepším případě polomrtvé chudinky ze supermarketů a v horším případě zmrazené chudinky, u kterých si můžete být jistí, že polovinu jejich váhy tvoří led. Obchodníci prostě vědí, jak si namastit kapsu.

Bohužel jídlo ze zmražených ryb se s jídlem z ryb čerstvých nedá vůbec srovnávat a ti, kteří mají čerstvou rybu jednou ročně o Vánocích, mohou litovat. A přitom jistě není problém čerstvou rybu sehnat,stačí jen chtít. Upřímně řečeno, pokud by mi někdo rybu ulovenou před hodinou nestrčil až pod nos, asi bych se jí hledat nesnažil.

Růžové, pevné maso, s jen slabou vůní rybiny, málo kostí … a ta chuť! Přečtěte si, na co si dát pozor při nákupu a jak pak rybu připravit. S omáčkou, v marinádě? 

Rybář v rodině, hotová výhra

Nicméně patřím mezi šťastlivce, kteří mají v rodině a mezi přáteli rybáře, čímž se celý proces obstarání čerstvé ryby značně ulehčuje a zjednodušuje. Dva pěkní pstruzi jako pozornost potěší. Zbývá už jenom vymyslet, jak je připravit.

Není nad čerstvé ryby
Autor: Agentura SXC

K tomu celkem dobře postačí rada rybáře, ti totiž obvykle nejlépe vědí, jak s rybou naložit. A ti, kteří se neobejdou bez technologií ani v kuchyni při přemýšlení o receptu, si jednoduše na internetu najdou takový recept, který jim vyhovuje. Důležitou roli hraje i dostupnost přísad a ingrediencí, ale většinou se v pohodě obejdete bez nákupu v supermarketu.

Stačí máslo, kmín, trocha mouky a paprika. Jako příloha jsou ideální vařené brambory, pokud možno také z domácích zdrojů. Pstruh na másle je receptem jednoduchým a právě díky minimálnímu množství koření a dalších zbytečností vynikne chuť ryby. A o to přece milovníkům ryb jde, nechtějí se cpát dochucovacími prostředky, ale rybou, která i jako ryba chutná.

Není to exotická kuchyně, ani nejde o jídlo podávané v drahé restauraci, přesto může jít o jeden z největších gurmánských zážitků. Pokud mohu srovnávat s jídlem z ryb, které jsem jedl v restauracích, tak domácí jídlo vyhrává. Nevím, jestli to je jenom tím, že ryba je opravdu ulovená před několika hodinami, ale čerstvost asi dělá hodně.

Každou sobotu si můžete z trhu odnést pstruha duhového nebo sivena amerického. Buď živé, nebo si je nechat upravit pro vaši kuchyni anebo si na nich přímo na místě pochutnat. Ryby se tu totiž také grilují!

Rybí hodování

Když jedu na chatu, pokaždé se těším na rybí hody. Nejsou to jenom pstruzi, ale i úhoři nebo kapři. Ryby často připravujeme také na ohni, což dává jídlo zajímavou chuť, kterou nemohou napodobit ani kuchaři v drahých restauracích.

Došel jsem k závěru, že dost záleží i na druhu dřeva, které se přikládá. Jiná chuť bude po smrku a jiná po ovocném dřevě.

Výhodou pak je, že chuť vlastně není nikdy stejná, jelikož při obrovském množství kombinací druhu ryb, marinád a dřeva by to byla velká náhoda, trefit se do stejné kombinace.

Budete mít zájem:  Řebříčkový olej – jaké má účinky a na co je dobrý?

Ještě lepším zážitkem může být příprava a pojídány ryby vlastnoručně ulovené. Bohužel zatím nerybařím, ale někdy možná přijde čas, kdy si budu vychutnávat celý proces začínající hlídkováním u prutů a končící prázdným talířem.

Pokud budete mít někdy možnost jíst čerstvou rybu doma, neodmítejte. Připravili byste se totiž o skvělý gurmánský zážitek.

Někdo si na symbolu Vánoc příliš nepochutná, prý smrdí bahnem. Jenže není ryba jako ryba …

Kam pro ryby? Jak v obchodě poznat, že je ryba čerstvá | Dobrá chuť

Pěkný úlovek chycený na udici se obyčejnému Středoevropanovi jen tak sehnat nepodaří. Co se týče čerstvých ryb, jsme stále spíš odkázáni na sádky a produkci z velkých lodí.

Nad istanbulským přístavem se ráno vznáší hejna racků. Místní rybáři tu na stáncích vytahují svoje úlovky s krvavě rudými žábrami, které svědčí o jejich čerstvosti. Kromě menších rybek a mušlí tu občas z moře vytáhnou i obří mořské ďasy.

– prodejce by měl zaručit pro ryby v kádích dostatek čisté, provzdušněné vody a také prostoru v kádi, aby nedocházelo k týrání zvířat. – prodejní místo by mělo být vybaveno speciálním podběrákem (keserem), sakem nebo vaničkou (podle druhu ryby). K další výbavě patří cejchované váhy a pracovní pult s dobře čistitelnou deskou z nerezavějícího materiálu. – osoby, které ryby usmrcují, kuchají či porcují, musejí mít zdravotní průkaz a ochranné pomůcky: omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice. – čerstvá ryba je krásně lesklá, mořská má rudé žábry, které nejsou oslizlé a ani suché. Měla by mít čistý nezkalený pohled. – filet by pak měl mít jednolitou pěknou barvu bez hnědých nebo žlutých flíčků, maso má být pevné a držet při sobě i na kosti. – pokud se na povrchu těla vysráží tekutina, měla by být čirá a ne mléčná, což je prvním znakem toho, že se ryba kazí.

Ryba se turecky řekne balik a o malé stánky s nápisem „Balik Ekmek“ – tedy ryba v chlebu –, kde se prodávají smažené čerstvé kousky, turista zavadí na každém kroku. Kdo bydlí u moře, nemá o čerstvou produkci a zásoby ryb nebo mořských plodů nouzi. Lidé, kteří žijí dál od pobřeží, už to mají těžší. Ve větších evropských městech na Západě, kde je poptávka větší a dlouhodobější, není zase tak těžké sehnat kvalitní čerstvou mořskou rybu za rozumnou cenu. U nás je v tomto směru situace horší. A mění se jen velmi pomalu.

Divoká, nedostupná Není to totiž tak dlouho, co si většina Čechů pod pojmem rybí maso představovala leda kapra na štědrovečerním stole, filé z jídelny nebo mleté rybí prsty. Nároky strávníků se ale zvyšují a stále více lidí se ptá, kde sehnat čerstvé ryby a ideálně ty mořské.

Na trhu existuje několik stálic, kam se vydávají ti, co si chtějí připravit domácí sushi nebo nakupují pro menší restaurace. K nejlépe hodnoceným podnikům patří pražský Seafood, který prodává sice drahé, ale kvalitní kusy.

Mají zde divoké ryby, z malých i velkých lodí (ty z menších jsou potom kvalitnější, zachází se s nimi šetrněji, ryby na lodi netráví tolik času a nemají například modřiny).

Obsluha ze Seafoodu poradí, který filet na co koupit, popřípadě ho ještě zákazníkovi připraví.

Divoké ryby – a ty chycené na udici malým rybářem – potom mají lepší maso než jejich kolegyně, které se živily zbytky nebo jikrami v sádkách například na břehu norského moře. Třeba u Čechů oblíbený losos si svobody moc neužije, ve valné většině pochází právě z umělého chovu v Norsku, které společně s Chile patří ke špičce ve světové produkci.

Od osmdesátých let se umělá produkce lososů téměř ztrojnásobila, jak se farmáři snaží pokrýt zájem Evropanů, Američanů nebo Japonců. Kromě lososa se uměle chovají také mořští vlci nebo pražmy.

Není nad čerstvé ryby

Kuchaři z menších českých podniků, které nemají vlastního dodavatele, jezdí pro čerstvé ryby většinou do Makra, kde se dají sehnat kvalitní kousky. Mořské ryby si potom nechává speciálně dovážet z Itálie například pražská restaurace Aromi, jež je potom také samostatně prodává ve vlastním obchodě Aromi La Bottega (třeba pražma o váze 700 gramů tu vyjde na necelých šest set korun).

Relativní novinkou na trhu je potom server Cerstveryby. cz, kde se dají sehnat pěkné kusy za dobrou cenu: mezi nejprodávanější patří například filet z lososa bez kůže a kostí (kilo za 479 korun) nebo mořský vlk (kilo za 369 korun).

Kam pro sladkovodní ryby Na rozdíl od těch mořských jsou sladkovodní ryby – pstruh, siven nebo kapr – k sehnání celkem jednoduše.

Po celé republice existují sádky, kam si může každý zajet nakoupit. Ryba ze sádek má oproti té z kádi velkou výhodu: je s ní minimálně manipulováno, takže se ke konzumentovi dostane neotlučená. Obsluha ji zde rovnou zabije a vykuchá.

  • Není nad čerstvé ryby
  • Podle majitele sádek v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kam si místní jezdí pro pstruhy – ať už čerstvé nebo teplé, uzené –, se poptávka od roku 2003, odkdy sádky fungují, neustále zvyšuje.

Kousek za Prahou potom najdete sádky Lahovice (Fishmarket.cz), které patří Rybářství Třeboň. Dvakrát týdně odtud zavážejí také do Prahy: k sehnání tu mají kromě nejpopulárnějšího kapra také amura, tolstolobika, sumce, štiku, lína či candáta.

Sádky mají také v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, kde chovají ryby ve vodě, jež do sádek proudí z horského potoka Satina, který pramení 900 metrů nad mořem v Beskydech. Prodávají tu mimo jiné pstruha i jesetera. „Jak se blíží Vánoce, pstruh ztrácí na popularitě a nejvíc na odbyt jde opět kapr nebo amur,“ podotýká k nabídce obsluha tamních sádek.

Jsou chlazené ryby čerstvé?

Je možné v Čechách koupit čerstvou mořskou rybu?

Vzhledem k situaci na našem trhu mně to přece jen nedá a rád bych shrnul problematiku tzv.  čerstvých mořských ryb, prodávaných u nás.

Nepřestává mně překvapovat, jak ohromné množství lidí věří tomu, že když si koupí chlazenou rybu, tak dostávají nejvyšší kvalitu a jsou ochotni za ni platit neuvěřitelné ceny, viděl jsem i kilogram  chlazených makrel za 290 korun, což považuji za neuvěřitelné.

Nevadilo by mně to, pokud by se nejednalo o jeden velký podvod a tahání zákazníků za nos. Celý tento systém může fungovat jen pro to, že zákon nevymezuje pojem, co to je čerstvé. Obecně se spíš vnímá způsob uchování, než doba a vlastnosti.

Abychom se v této problematice trochu zorientovali, navrhuji být trochu tolerantní a označit jako  čerstvou rybu surovinu, dodanou zákazníkovi do 72 hodin po výlovu. Při skladování chlazených ryb dochází k degradaci nutričních hodnot u ryb, čím vyšší teplota, tím  rychlejší proces a opačně.

Silně pochybuji, že by se komukoliv zdálo jako dobrý nápad, zabít kapra 14 dní před Vánoci, nechat ho  týden nekuchaného ležet v lednici, potom ho vykuchat a za další týden ho podávat. Asi byste měli strach,že Vám bude přinejmenším špatně.

Přesně to si ale kupujete v podobě chlazených ryb.

Je potřeba představit si celý proces. Lodě plují i několik dní na loviště, tam loví, dokud nejsou plné  a potom plují zpátky. To znamená, že zboží už v přístavu je několik dní staré. Potom je potřeba ho ještě zabalit, transportovat autem( na letadlo zapomeňte) do vnitrozemí. Tady jde na centrální sklad  a potom se rozveze na jednotlivé markety nebo k zákazníkům.

Na marketech se samozřejmě neprodá ten samý den, ale můžete si zkontrolovat, že najdete dobu záruky obvykle minimálně další týden. Protože nikdo není schopen reagovat online na objednávky, musí se zboží přivézt odhadem a vždy na pár dní dopředu. Nepředpokládáte doufám, že když obchodník ráno nabídne čerstvé zboží a neprodá ho, tak ho odpoledne jde poctivě vyhodit?

Situaci velmi přesně dokumentuje i to, že se nikde nedočtete, kdy byla ryba ulovena, udává se datum expedice nebo výroby. To je reálná situace v případě chlazených ryb, vydávaných jako čerstvé.

Neexistuje prostě reálná  možnost, jak si koupit chlazenou rybu méně jak 4 dny starou a to jen v případě farmovaného lososa z Norska a ještě musíte mít ohromné štěstí.

Potom ovšem je velké množství zboží, kde není vůbec reálné vzhledem k vzdálenostem udržet ani tento režim.

Tam se používá jednoduchý trik, prostě se rozmrazí zboží a vydá jako čerstvé. Existuje pro to úžasný  termín. Řekl mně to majitel jedné velmi známé restaurace, který prohlásil, že kupují refreshované ryby.

To ovšem není jeho výraz, to zavedla jedna velká firma, dodávající tyto refreshované ryby na táckách v nádherném balení na většinu řetězců.

Vida, člověk se stále učí, refreshované tedy zčerstvené. To je úžasné, vždy jsem si myslel, že čerstvost je vlastnost, kterou když něco jednou pozbude, je to nevratný stav.

Už chybí jen, aby nám začali místo refreshovaných potravin nabízet recyklované.

Ovšem pokud se najde klientela, která je ochotna kupovat v Čechách zaručeně čerstvého nilského okouna a podobné lahůdky, jsem si jist, že se časem vytvoří i klientela na recyklované potraviny.

Často jsem napadán za to, že kritizuji prodej chlazených ryb, protože děláme mražené. Opak je pravdou, děláme mražené, protože čerstvé mořské ryby, z míst výlovu vzdálených i několik tisíc km, jsou naprostá utopie.

Vcelku by mně to nevadilo, pokud by zákazník znal pravdu, nemystifikovalo se tady a jestliže si někdo je ochoten koupit rozmraženou rybu a zaplatit za ni dvakrát tolik, rádi mu tuto službu  poskytneme, napište prosím do objednávky- Rozmrazit za 100% přirážku, my ho zčerstvíme.

Ještě bych podotknul, že hodně zákazníků si kupuje mořské ryby kvůli vysokému obsahu omega 3  nenasycených mastných kyselin.Ty mají tendenci poměrně rychle žluknout na vzduchu a světle, čím  vyšší teplota, tím rychleji.

Chápu, že po zkušenostech, které zákazníci mají s produkty, bohatě sycenými vodou, jsou nadšeni  chlazeným zbožím, protože neobsahuje žádnou přidanou vodu. To je jeho jediná skutečná výhoda. Jsem si naprosto jist, že u na moři zmraženého zboží dostanete stejnou kvalitu jako u opravdu  čerstvého, vydrží Vám ve stejné kvalitě několik měsíců a za výrazně nižší cenu.

  • Na moři zmražené filé nebo kuchané ryby jsou jediná možná a reálná cesta, jak dostat do vnitrozemí ryby v kvalitě srovnatelné s opravdu čerstvými rybami.
  • Navíc i ceny jsou výrazně přijatelnější než u chlazeného zboží, i když by měly být jen o trochu nižší.
  • Přesvědčte se sami, třeba steaky z tresky obecné jsou na marketech v chlazeném stavu běžně okolo 600 korun za kg, u nás pod 400  korun a ve výrazně větším třídění.
  • Podívejte se,co o kvalitě na moři zmražených filet říkají naši zákazníci na Heuréce
  • Je ovšem třeba říci, že i u mraženého zboží dlouhým skladováním kvalita klesá, i když samozřejmě  mnohonásobně pomaleji než u chlazeného.

Grilujte ryby, na kterých si pochutná celá rodina

Burgery a steaky jsou klasikou každé grilovačky, ale hodit jednou začas na gril také rybu je zážitek, který doporučuje 10 z 10 chuťových buněk. Grilování ryb má však svá specifika. Poradíme vám pár vyzkoušených receptů a vychytávek, se kterými tuto letní pochoutku nejlépe připravíte.

V prvé řadě grilujte (a obecně jezte) vždy jen čerstvé ryby. Čerstvou rybu poznáte například podle vůně – měla by vonět vodou, nikoli rybinou. U celých ryb jsou čerstvé pokryté slizem a mají vypouklé oči.

U filetů poznáte čerstvost podle toho, že je maso pevné a prst se vám do něj hned nezaboří. Čerstvá ryba vydrží čtyři dny v lednici a není nutné ji skladovat v mrazáku.

Přesto ryby raději nekupujte s příliš velkým předstihem.

Grilovat můžete mořské i sladkovodní ryby, doporučujeme

  • ze sladkovodních: pstruha, kapra, candáta nebo sumce,
  • z mořských: lososa, tuňáka, makrelu, pražmu nebo platýze.

Rybu na grilování důkladně připravte

Rybu grilujte celou (ale vykuchanou), nakrájenou na filety nebo nakrájenou na podkovy.

Důležitou roli hraje její velikost, menší ryby snáz ugrilujete celé (například makrelu nebo pstruha), zatímco větší budete muset nakrájet (například lososa nebo tuňáka).

Celé ryby grilujte vždy s kůží, protože právě ona udrží maso pohromadě.

Do rybí kůže můžete udělat také drobné zářezy, do kterých vložíte plátky citronu.

Před přípravou ryby pořádně vykostěte (pokud to za vás neudělají v obchodě), omyjte a osušte. Nepoužívejte příliš mnoho koření a olejů, protože přebíjí rybí chuť.

Bohatě stačí citronová šťáva, olej a bylinky. Grilujete-li celou rybu, můžete jí do rozříznutého břicha vložit plátky citronu a bylinky. Rybu osolte vždy až těsně před vložením na gril.

Náš tip: Ryby si skvěle rozumí také s máslem. Po ogrilování na rybě kousek másla rozpusťte.

Co dělat před grilováním ryby

Rybí maso je velmi křehké a přichytává se na rošt.

Proto rybu pokládejte na dobře vyčištěný rošt, v ideálním případě použijte na čištění kartáč s ocelovými štětinami. Pomůže také, když mřížku grilu jemně potřete olejem.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Pásový Opar?

Gril nejprve pořádně rozpalte a poté zmírněte oheň – malý plamen a důkladně rozpálený gril jsou pro rybu nejlepší podmínky.

>> Nemáte doma gril? Vyberte si ho na MALL.cz. Obracečky na ryby a další doplňky pro grilování najdete na MALL.cz. Inspirujte se také dalšími recepty z pořadu Košík na grilu.

Prodej ryb sádky Lahovice

V prodejně ryb na sádkách v Lahovicích je k dispozici sortiment živých ryb, chlazené ryby, mražené ryby, uzené ryby, zvěřina a doplňkový sortiment.

Některé ryby a výrobky z nich jsou dostupné jen sezónně. Aktuální dostupnost živých ryb je uvedena v ceníku živých ryb.

K dispozici jsou také informace o možnosti objednávek ryb s rozvozem po Praze a prodeji násadového kapra do 2kg pro zarybňování.

Ceník živé ryby

Maloobchodní ceník živých ryb v Kč/kg NázevDostupnostCena Kč/kg
Kapr výběr nad 2,5 kg Dnes není dostupný 102,- Kč
Kapr I. do 2,5 Kg Dnes není dostupný 92,- Kč
Pstruh Ano 145,- Kč
Pstruh duhový – extra Dnes není dostupný 198,- Kč
Siven americký Dnes není dostupný 198,- Kč
Amur Dnes není dostupný 88,- Kč
Tolstolobik Ano 45,- Kč
Štika Ano 270,- Kč
Sumec Ano 220,- Kč
Candát Ano 380,- Kč
Jeseter Ano 380,- Kč
Úhoř Dnes není dostupný 646,- Kč
Lín Dnes není dostupný 145,- Kč
Vnitřnosti Dnes nejsou dostupné 112,- Kč
Hlavy na polévku Dnes nejsou dostupné 25Kč/kg
Vykuchání kapra 60,- Kč

V ceně kuchání je zabití, zbavení ryby vnitřností, oškrábání šupin, odstranění ploutví a hlavy. Další možné opracování – stažení z kůže (50,- Kč) a filetování (50,- Kč).

Informace o aktuální dostupnosti živých ryb a výrobků z ryb můžeme podat také telefonicky na +420 606 897 848.

Sortiment výrobků z ryb

Nabízíme chlazené a mražené sladkovodní ryby a výrobky z ryb (kuchané, filety, půlky, podkovy) uzené ryby, marinované ryby, koření a zvěřinu (divočák, srnčí, jelen, daněk).

Chlazené ryby

Seznam základního sortimentu chlazených ryb
Pstruh kuchaný celoročně
Pstruh filet celoročně
Kapr filet celoročně
Amur filet sezónně
Další ryby dle sezónní nabídky.

Mražené ryby

Seznam základního sortimentu mražených ryb
Kapr mražený celoročně
Amur mražený celoročně
Okoun mražený sezónně
Sumec mražený sezónně
Pstruh mražený celoročně
Candát mražený sezónně
Další ryby dle sezónní nabídky.

Uzené ryby

Seznam základního sortimentu uzených ryb
Kapr uzený podkovy celoročně
Pstruh uzený kuchaný celoročně
Tolstolobik uzený podkovy sezónně
Amur uzený podkovy sezónně
Další uzené ryby dle sezónní nabídky.

Zvěřina

Seznam základního sortimentu zvěřiny
Divočák kýta, hřbet, plec, maso na guláš
Srnčí kýta, hřbet, plec, maso na guláš
Jelen kýta, hřbet, plec, maso na guláš
Daněk kýta, hřbet, plec, maso na guláš
Jednotlivé druhy zvěřiny jsou k dispozici dle aktuální dostupnosti.

V prodejně ryb je k dispozici také doplňkový sortiment – výrobky z ryb, konzervy, koření, olivový olej olivy a další drobné zboží.

Není pstruh jako pstruh

Nejlépe chutná pstruh, kterého si sami vylovíte. Dnes dokonce existují speciální farmy, kde si to můžete vyzkoušet a pak pstruha i sníst.

Pstruh je český rodový název pro několik druhů lososovitých ryb z rodů Salmo a Oncorhynchus. Jsou to štíhlé dravé ryby žijící v horních částech toků. Vyžadují totiž chladnější vodu s vyšším obsahem kyslíku.

Je rozšířen ve vodách celé Evropy. V České republice žije pstruh jezerní, potoční, americký a mořský.

Pstruhové farmy v Polsku byly před časem velkým lákadlem. Za prvé to nebylo daleko a za druhé to bylo něco nového – i když mnozí by možná s tímto konstatováním nesouhlasili. Vždyť už Evžen Huml v legendárním seriálu Chalupáři přišel na nápad ulovit vlastní rybu a nechat vhodně upravit. I když v tomto případě se jednalo o kapry, ne o pstruhy. Naštěstí tato myšlenka nezapadla.

České pstruhové farmy

V Čechách už existuje řada pstruhových farem, které nabízejí něco podobného. Většinou nabízejí pstruha duhového. To je dobře, protože, vhodně upravený pstruh, kterého si můžeme sníst hned po ulovení, je mnohem chutnější, než ten, kterého si připravíme až doma.

Na pstruhy do Pilníkova

Pouhých13 km od Dvora Králové nad Labem, v příjemném prostředí Podkrkonoší, se nachází pstruhová farma v obci Pilníkov. Tam si můžete sami nachytat pstruhy.

Zatím co se budete fotit s vodníkem, pan Bohuslav Mrštík vám je připraví. A pokud dáte na naše doporučení, nespěchejte domů a nechte si od pana Bohuslava připravit uzeného pstruha s krajíčkem čerstvého chleba.

Je to úžasná dobrota. Recept je jednoduchý – sůl, kmín a olšové dřevo.

Začátky v Pilníkově

Pan Mrštík, který před lety koupil část svažitého pozemku, upravil jeho terén a vybudoval na něm malý rybník o rozloze 1200 čtverečních metrů. K němu vystavěl ještě čtyři sádky, každou pro 2000 ryb. Trvalo to necelý rok. První ryby začal prodávat v létě 2005.

Za těch pár let už dobře pozná, kdy začínají mít ryby problémy. Je potřeba hlídat, aby se do vody nedostal splach z polí.

Nesmí se zastavit dodávky elektřiny, protože jinak se vypnou čerpadla, která musí nepřetržitě okysličovat vodu pstruhům, musí hlídat teplotu vody, jejich zdravotní stav.

Není nad čerstvou rybu

Čerstvá ryba je něco úplně jiného než ty, které nabízejí markety. Rozdíl je v chuti i ve struktuře masa. Jak poznáme čerstvého pstruha, pokud už ho kupujeme? Čerstvá ryba musí mít výrazně červené žábry. Pokud nemá, rozhodně ji nemáme kupovat a radši si udělat čas a zajet si pro ni do pstruhové farmy. V republice jich najdeme hodně.

Pstruh duhový

Rozpoznat pstruha duhového není těžké. Jeho tělo má našedlou nebo stříbřitou barvu se silným vodorovným narůžovělým pruhem na bocích. Drobné tmavé tečky pokrývají celé tělo a na rozdíl od jiných salmonidů jsou ve velkém počtu i na ocasní a hřbetní ploutvi, i na tukové ploutvičce. Ve zbarvení a proporcích těla jsou značné rozdíly dané lokalitou, podmínkami chovu a konkrétní chovnou linií.

Původ pstruha

Do Evropy byl pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) importovaný z USA v roce 1882.

Jeho původní areál rozšíření je pobřeží Tichého oceánu a povodí řek na západním pobřeží Severní Ameriky od Aljašky po Mexiko, povodí řek Kamčatky, Ochotského moře, kde žije v horských potocích, velkých řekách a v pobřežní části oceánu.

Jikry pstruha duhového byly do Evropy importovány v roce 1880. K nám byly dovezeny první jikry v roce 1888 z Německa. Od té doby bylo do České republiky dovezeno několik populací pstruha duhového.

autor: Zdeňka Kabourková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector