Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu

Jako vídeňský bramborový salát se označují bramborové saláty, které nepotřebují majonézu, ale přesto jsou krémové. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej, tedy veskrze tekuté přísady. I tak se dá docílit krémové, husté zálivky.

Horké brambory totiž dokážou dvě zajímavé věci:
pohltit spoustu tekutiny a uvolnit spoustu škrobu.

V tom je tajemství, které skrývá vídeňský bramborový salát. Zalijete ho tak nehorázně velkým množstvím zálivky, aby se vsákla jen část a zbytek se díky škrobu proměnil v hebký zálivkový krém.

Vídeňský bramborový salát potřebuje horké brambory

Pojďme si tyhle dvě věci rozebrat.

Ochucení brambor

Tekutina, kterou do sebe brambory natáhnou, je dovede parádně ochutit. Toho se využívá nejen zde, ale taky při přípravě klasického majonézového bramborového salátu.

Jakmile teplé nakrájené brambory zalijete výraznou zálivkou, zjistíte, že se zálivka rychle vstřebá do brambor. Tím je ochutíte, dodáte salátu šmrnc, a přitom zároveň zajistíte jeho vláčnost a šťavnatost, aniž by odpočinkem v lednici vodnatěl. Víc o tom píšu přímo v článku zde: Jak na bramborový salát.

Na studené brambory tenhle trik vůbec nefunguje. Ty se s žádnou tekutinou nekamarádí a vůbec si jí nevšímají.

Je tedy žádoucí, aby brambory byly co nejteplejší, když je chcete smíchat se zálivkou.

K loupání musíte přistoupit co nejdřív po uvaření; zároveň však ze sebe nedělejte zbytečného hrdinu. Pokud se rozhodnete loupat brambory úplně horké, vaše spálené prsty určitě nikdo nedocení.

Přenosu tepla trochu zabrání jednorázové rukavice, případně si můžete na prsty průběžně foukat, jestliže si chcete procvičit kapacitu plic.

Ideální je loupat brambory v okamžiku, kdy už je dokážete aspoň na chvíli vzít bezbolestně do ruky.

Tekutinu do sebe nejlíp vstřebávají brambory uvařené na páře. Ty taky mají výraznější bramborovou chuť, takže já, kdykoli můžu, vařím brambory ve slupce raději na pařáčku než přímo ve vodě. Klidně se dá použít knedlíková napařovací vložka do hrnce, žádná nákupní výprava kvůli speciálnímu parnímu nástavci na hrnec se konat nemusí.

Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu

Vznik zálivky

Když tekutiny k bramborám přilijete víc, než se do nich zvládne vstřebat, zůstanou brambory plavat ve zbytku. A zde se může využít druhá hezká vlastnost teplých pokrájených brambor: schopnost podělit se o škrob.

Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu

Škrob, když má k dipozici tekutinu a teplo, tak zhoustne. Škrob v bramborách proto dovede zahustit tekutinu, která se nevešla do brambor. Stačí k tomu jen málo: chvilka jemného míchání, jen než zálivka zhoustne.

Právě promícháváním se z povrchu brambor uvolní škrob do vodnaté zálivky, rozptýlí se v ní a za kratičkou chvilku uvidíte, jak zálivka každým dalším promícháním houstne. Kdyby brambory v zálivce jen tak stály, sice se do ní trochu škrobu dostane, ale s výsledkem úplně spokojeni nebudete.

Kromě citlivého míchání velkou lžící pomáhá i protřásání miskou, ovšem jen samotným třesením dostatek škrobu z brambor nevyženete.

A na tomhle míchacím triku pravý vídeňský bramborový salát stojí.

Jak vídeňský bramborový salát dochutit

Do zálivky se tradičně používá vývar, ocet a olej. Vývar je nejlepší domácí hovězí, ale zafungují tu i jiné druhy vývarů. Kdybyste se rozhodli pro instantní vývar z kostky, dejte pozor, ať patří k těm jemnějším, přírodnějším druhům, které nepřebijí výsledek svou chutí.

Ocet se používá obyčejný bílý vinný, neboť kvasný lihový by byl příliš agresivní a štiplavý. Olej bývá obvykle slunečnicový nebo řepkový, ale mně moc chutná vídeňský bramborový salát s olejem olivovým.

Nakonec už ani tolik nezáleží na tom, co dalšího k bramborám do salátu vmícháte. Třeba se rozhodnete pro červenou cibuli nakrájenou na drobno nebo na tenká kolečka, možná sáhnete po naložené okurce, třeba budete chtít místo ní použít okurku čerstvou a k ní vařené vajíčko. Vídeňský bramborový salát se taky parádně snese s polníčkem nebo baby špenátem.

Tím jeho obměny nekončí. Pokud máte doma sbírku zajímavých octů a olejů, můžete si vyhrát i s tím, že tyhle přísady použijete do zálivky místo tradičního vinného octa a slunečnicového či řepkového oleje. Existuje i celkem zajímavá verze vídeňského bramborového salátu s dýňovým olejem, který mu změní barvu na brčálově zelenou.

Pracnost vídeňského bramborového salátu je mnohem menší, než znáte z majonézového. Není potřeba uvařit a nakrájet tolik surovin. Když nebudu počítat odležení, příprava trvá asi o čtvrt hodiny déle, než zabere uvaření brambor ve slupce.
 
 

Vídeňský bramborový salát Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu

Suroviny

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 250 ml vývaru, nejlépe hovězího
  • 20 ml jemného bílého vinného octa
  • 40 ml rostlinného oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 červená cibule nebo 2 kyselé okurky

Postup

  1. Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte, a uvařte v osolené horké vodě nebo ještě lépe na páře doměkka. Bude to trvat zhruba 25-30 minut podle jejich velikosti. Zásadně vařte vždy stejně velké brambory, jinak se některé rozvaří dřív, než jiné stačí změknout.
  2. Uvařené brambory slijte nebo vyndejte z parní lázně a nechte 10 minut odpočinout nezakryté, aby se z nich odpařila zbylá voda a trochu zchladly. Jakmile je můžete vzít do ruky, oloupejte je a vzápětí nakrájejte nožem na plátky silné necelého půl centimetru.
  3. Vývar zahřejte v malém kastrůlku téměř k varu a přilijte k němu olej a ocet. Osolte ho, měl by být tak slaný, jak by se vám na chuť líbilo, a opepřete, jak máte rádi. Pokud jste vařili brambory v páře, přidejte ještě jednu velkou špetku soli navíc.
  4. Ještě za tepla zalijte nakrájené brambory horkým ochuceným vývarem a několikrát opatrně promíchejte velkou lžící pěkně odspodu. Zhruba po 10 až 20 pohybech lžící se zálivka částečně vstřebá a zbytek začne houstnout vlivem škrobu z brambor; to je přesně ta konzistence, o kterou jde.
  5. Cibuli nebo okurky nakrájejte na drobné kousky či na tenké plátky a přidejte k bramborám. Naposledy promíchejte, načež nechte 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  6. Před samotným podáváním salát znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, dosolte. Vyčkávající brambory dokáží absorbovat mnoho soli, která pak může chybět.

https://www.kucharkaprodceru.cz/vidensky-bramborovy-salat/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Vánoce a? Bramborový salát!

Většina kuchařů cítí k tradici bramborového salátu takový respekt, že si netroufají být kreativní, navíc jim připadá naprosto zbytečné měnit osvědčenou recepturu. Jenže originál není jenom jeden! Jaká historie definovala typickou vánoční přílohu a bez kterých surovin si ji neumíme představit?

O bramborovém salátu se každoročně napíše tolik příběhů jako receptů. Tahle klasika totiž patří k nejsilnějším tradicím Vánoc a k pokladům české kuchyně, přestože se k nim připojila teprve nedávno.

Budete mít zájem:  Nejlepší Vitamíny Na Imunitu?

Hledání jediné původní receptury dopadá stejně jako u svíčkové omáčky – každý šéfkuchař uznává tu svoji, kterou obvykle přebírá jako rodinné dědictví. Postup a zásadní ingredience se však opakují ve všech kuchyních.

Jaké to jsou a kdo je poprvé zkombinoval? 

Historky na úvod

Dějiny bramborového salátu jsou nejasné, zvlášť pokud jde o ten český. Prý vychází z receptu francouzského šéfkuchaře Luciena Oliviera, který ve své moskevské restauraci v 19. století servíroval ruský salát zvaný Olivier.

Nejprve to byla pouze obložená mísa s různými druhy masa, raky, humry a kaviárem, s vařenými brambory a vejci uprostřed – jenomže pak si Lucien všiml, že hosté ingredience promíchali, a tak ho napadlo vyrobit z nich salát se speciálním dresinkem.

Recept údajně nikdy neprozradil ani svým kuchařům.

Autorem dnešní podoby salátu je s největší pravděpodobností Olivierův učeň Ivanov. Recept upravil v roce 1930 v hotelu Moskva a vymyslel o něco chudší variantu bez luxusních surovin – základ českého bramborového salátu. Obměny tradičního pokrmu si postupně získaly oblibu na různých místech  Evropy, například ve Vídni okolo roku 1900 nebo ve Francii, kam salát doputoval ve 30. letech. 

Historici zvažují také příbuzenství s německým salátem, jehož první variantu (s olejem, octem, solí, pepřem a cukrem) objevili v kronice rakouského benediktinského kláštera z roku 1621.

Na receptu se ale naši sousedé taky neshodnou – na severu se brambory ve slupce míchají s majonézou, zakysanou smetanou nebo jogurtem a lákem z kyselých okurek, na jihu se plátky brambor dochucují horkým vývarem z cibule, octem a olejem.

Dle rodinného zvyku se pak do salátu vmíchají bylinky, pokrájená vejce, kyselé okurky, kousky jablek, hrášek, kostky šunky, slanina nebo matjesy. 

Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu Hezky česky aneb Kde se vzal talián s holandským řízkem

Jak se ale na naše stoly dostal holandský řízek nebo španělský ptáček?

Více zde

Vánoční salát

Salát z brambor, jaký si dopřáváme dneska, přišel do české kuchyně teprve za první republiky, známé kuchařky z 19. století se o něm nezmiňují.

Magdalena Dobromila Rettigová (1826) uvádí zemčatový salát z „rozličných zbytků“, jako je studená telecí pečeně, šunka, uzený jazyk nebo kapoun, které se pokládaly na zatepla nakrájené brambory polité zálivkou z vařených žloutků, brabancového oleje (panenský olivový olej z Brabantska na území Holandska a Belgie, kde v 17. stol.

fungovala jedna z prvních evropských rafinérií) a octa s nasekanou cibulí. K bramborám se přidávaly i sardele a slanečci, vařené bobové lusky a vařený květák politý octem, nasekané žloutky a bílky. 

Kuchařka Marie B. Svobodové z roku 1894 zveřejnila salát z brambor, které se uvaří ve slupce, nakrájejí a ještě horké (!) polijí octem, osolí a zalijí olejem, dochutí se pepřem a promíchají s nadrobno nasekanou cibulí. Olej může nahradit horký tuk z pečeně a hotový salát se ozdobí řeřichou, případně smíchá s utřeným mlíčím ze slanečka s trochou vody a octa. 

V ostatních knihách, například od Sandtnerové nebo Kejřové, se brambory párují s různými zálivkami a konečně taky s majonézou, o klasickém bramborovém salátu ale nemůže být řeč. 

Jako příloha ke smaženému kaprovi se bramborový salát údajně poprvé jedl okolo roku 1924, a to jen v bohatých měšťanských rodinách. Ke slávě mu pomohla až 40. léta, kdy se ve Šlechtitelské stanici Keřkov zrodila odrůda brambor Keřkovské rohlíčky, a teprve v 50. letech se bramborová specialita stala oblíbenou součástí české kultury.

Saláty s octy podle Marie B. Svobodové

Ocet ze šalotek nebo z cibule: Na 125 g čerstvých oloupaných a pokrájených šalotek (nebo cibule) ve sklenici nalijte litr octa, nádobu pevně uzavřete (zazátkujte) a nechte stát 14 dní na slunci. Pokud má být ocet silnější, může zrát až tři týdny. Potom ho přeceďte, přelijte do lahviček a uskladněte. Hodí se do bramborového salátu nebo jako koření do omáček.

Ocet estragonový: Lístky estragonu je nejlepší trhat koncem května a začátkem června, později totiž zkudrnatí, už neobsahují tolik šťávy a jejich vůně slábne. Čerstvé natrhané nebo mírně zavadlé listy vložte do lahve, zasypte trochou soli a zalijte dobrým octem. Lahev důkladně utěsněte a ponechte 14 dní na slunci. 

Množství bylinky se odvíjí od toho, jak má být ocet silný – kuchařka uvádí zhruba 140 až 200 g estragonu na litr vinného octa. Po 14 dnech se lístky vymačkají, ocet přefiltruje a nalije do lahviček se zátkou. Kromě salátu dochutí i studené omáčky typu béarnaise nebo ragú. Přidává se do něj i hrst šalotek, pár bobkových listů a hřebíčků, několik kuliček pepře a nového koření. 

Keřkovské rohlíčky 

Podmínkou dokonalého salátu jsou správné brambory – neměly by být příliš moučnaté. Na našem trhu proto uspěly tzv. odrůdy pro speciální využití. Nepěstují se ve velkém, ale ozvláštňují běžnou nabídku a u kuchařů bodují právě při přípravě specifických jídel, jako je i vánoční salát. 

Mezi nejznámější patří modré brambory Valfi a Val Blue, ale taky už zmíněná odrůda Keřkovské rohlíčky. Vznikla křížením Višňovských rohlíčků a Parnassie a splňuje hlavní předpoklady pro přípravu bramborového salátu – pevnou konzistenci a střední moučnatost. Keřkovské rohlíčky z České Bělé si dokonce vysloužily ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina.

Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu Což takhle dát si brambory?

Možná se budete divit, co všechno jste o téhle (ne)obyčejné surovině nevěděli.

Více zde

Tisíc a jeden recept

Když se zeptáte na bramborový salát, většina kuchařů se pousměje a sdílí recept bez přesných gramáží. Kromě základních surovin, jako jsou brambory, vejce, kořenová zelenina, cibule, lák z okurek, hořčice a majonéza, si totiž každá domácnost zamíchá do salátu, co chce, a vytváří si tak vlastní tradici.

„Žádný zvláštní recept nemám, držím se klasiky podle maminky. Ta dává do salátu brambory, nakládanou kořenovou zeleninu à la moravanka, majonézu, tatarku, vejce natvrdo, kyselé okurky a trochu láku z nich, hořčici, pár kapek worcesteru, gothaj, sůl a pepř,“ vypočítává kreativní šéfkuchař Ambiente a šéfkuchař Kantýny Honza Všetečka. 

V Café Savoy se bramborový salát dává k řízkům i na chlebíčky. Dodnes ho tu připravují tak, jak to na samém začátku předepsal tehdejší šéfkuchař Oldřich Sahajdák.

„Bez bramborového salátu bychom se neobešli a zatím se nikdo neodvážil změnit původní recept,“ vypráví současný šéfkuchař František Skopec. „Než jsem přišel do Savoye, byl pro mě králem bramborového salátu můj táta, ten ho ale dělá podobně jako my.

Patří do něj brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, majonéza, hořčice, sůl, pepř a lák z okurek.“

Budete mít zájem:  Olej z vlašských ořechů – pro omlazení i detoxikaci těla

View this post on Instagram

Shared post on Time

V karlínském Bufetu vyrábějí salát z brambor, mrkve a kyselých okurek, dochucují ho worcesterskou omáčkou, nálevem z okurek, solí a trochou cukru a přidávají taky dijonskou hořčici, dvanáctiminutové vejce, řapíkatý celer a majonézu. 

V létě ho pak střídá vídeňský salát – ve slupce uvařené brambory Grenaille se po vychladnutí propojí s dresinkem ze silného vývaru, hořčice, jablečného octa a oleje. Na závěr se přimíchá hrubozrnná hořčice, listová petržel, pepř a šalotka.

View this post on Instagram

Shared post on Time

Do receptu na bramborový salát nepustí šéfkuchaři žádnou inovaci. „Myslím si, že pravý salát má obsahovat poctivou domácí majonézu. Je škoda ochuzovat se a podávat na Štědrý večer odhlehčenou variantu s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Za mě nepatří do bramborového salátu celer a místo salámů volíme jedině Pražskou šunku,“ říká šéfkuchař Esky Martin Štangl a vzpomíná: 

„Jen jedenkrát jsem bramborový salát upravoval netradičně, a to ještě v La Degustation. Přikrájeli jsme do něj uzeného kapra a z téhle směsi jsme usmažili kroketu, která se pak servírovala s citronovou majonézou jako vánoční amouse bouche.“

Do salátu vybírejte brambory s nízkým obsahem škrobu, protože si po uvaření lépe zachovají pevnou konzistenci a tvar. Na plotnu je vždy postavte v hrnci se studenou vodou – postupné zahřívání až k bodu varu zajistí správnou strukturu brambor. Ta se zpevňuje při teplotě okolo 60 ºC. 

Brambory se nesmí převařit a před přípravou salátu by měly důkladně vychladnout!

Dejte salátu čas! Brambory ve slupce uvařte nejlépe den předem. Hotový salát pak nechte uležet přes noc, aby se v něm propojily chutě všech ingrediencí. 

Brambory a veškerá zelenina by se měly krájet na stejně velké kostičky. Kořenovou zeleninu můžete uvařit, nakládat, ale taky upéct v troubě. Chuť je pak intenzivnější. 

Lák z okurek salát okoření a dodá mu kyselost. Ta podtrhne a osvěží celkovou chuť jídla, stejně jako citronová šťáva. 

Nakrájenou cibuli nejprve spařte vroucí vodou, horkým vývarem nebo teplým lákem z okurek, který ji rovnou okyselí. Syrová cibule je příliš ostrá a začne rychle oxidovat a zapáchat.  

Kromě řízků z kapra si můžete nasmažit i trochu nostalgie z dětství – domácí rybí prsty. Celý filet bez kůže se nakrájí na menší kousky, zasype 2 % soli a trochou tymiánu. Směs se pomele nahrubo a nechá 24 hodin odpočívat v chladu.

Působením soli se maso spojí, a tak není potřeba mouka, díky semletí filetu se zase nemusíte obávat kostí. Pak už stačí obalit maso v trojobalu a smažit na kvalitním oleji, sádle nebo na přepuštěném másle, které má vysoký kouřový bod.

 

Zdroj: kuchaři Ambiente, Kuchařská škola Marie B. Svobodové, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod 

Bramborový salát

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 17 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku. Kolik tak asi koluje po Česku různých variant? Stovky, možná tisíce? Moje verze je opravdu minimalistická a může se vám zdát úplně strohá. Funguje ale jako bezvadný základ pro přidávání dalších surovin. Mrkněte na video!

Na celém salátu jsou nejdůležitější brambory. Vyberte dobrou salátovou odrůdu (varný typ A) nebo přímo na salát speciální keřkovské rohlíčky.

Pokud začnete brambory vařit od studené vody, budou o něco pevnější a nebudou se tolik drolit. Základní předpoklad je ale brambory nerozvařit. Závisí to na odrůdě i jejich velikosti, proto je vždy při vaření pečlivě hlídejte.

Pro loupání a krájení se vám nejlépe bude pracovat s bramborami, které necháte po uvaření ve slupce pěkně vydýchat a z části vychladnout. Úplně nejpevnější jsou brambory uvařené z předchozího dne, ty se ale zase o něco hůře loupou a taky ztrácí část své vůně (a to je škoda).

Suroviny

  • 600 g salátových brambor
    200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    2 nakládané okurky
    2 vejce natvrdo
    4 lžíce majonézy
    1 lžíce hořčice
    1 lžička nasekané cibule
    sůl, pepř, lák z okurek

Postup

1 Brambory pořádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Dobře osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 až 25 minut do změknutí. V rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte oloupanou zeleninu a povařte asi 5 až 7 minut.

2 Uvařené brambory i zeleninu sceďte a nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (asi 1 x 1 cm). Uvařenou zeleninu můžete nakrájet ještě o fous jemněji. Vejce a okurky nakrájejte nadrobno.

3 Do mísy dejte brambory, zeleninu, okurky, vejce a cibulku. Přidejte majonézu, hořčici a zastříkněte trochou láku z okurek. Osolte, opepřete a velmi opatrně promíchejte, aby se brambory nepolámaly. Zakryjte fólií, dejte do lednice a nechte odležet.

Související

HLEDAT

Jak děláte bramborový salát? Zapojte se do naší sváteční diskuse!

Čím by byla česká vánoční večeře bez bramborového salátu? Téměř ve všech rodinách je nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Někdo si k němu dá tradičního kapra v trojobalu, jiný klasický vepřový nebo kuřecí řízek. Každý salát dělá trochu jinak, základ je však vždycky stejný – brambory.

Čím by byla česká vánoční večeře bez bramborového salátu? Téměř ve všech rodinách je nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Někdo si k němu dá tradičního kapra v trojobalu, jiný klasický vepřový nebo kuřecí řízek. Každý salát dělá trochu jinak, základ je však vždycky stejný – brambory.

Veronika Pavlíková: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájím na kostičky, přidám kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutím hořčicí (výrazným množstvím, mám ráda, když má říz), lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Ozdobím ho na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.

Věra Forejtová: Bramborový salát je klasika, kterou miluji já i celá rodina, takže ho dělám dost často. A musím se přiznat, že nejraději mám salát, pokud si ho udělám sama. 🙂 Každý ho dělá trošku jinak a já mám chuť „svého salátu“ za těch dvacet let, co ho dělám, jasně danou. Jen mám občas smůlu na brambory, a to pak hlasitě komentuji.

:)Brambory vybírám zásadně salátově – červené, ty uvařím ne úplně do měkka a vždy den dopředu. Pak je oloupu, nakrájím na drobné kostičky nožem (nepoužívám kráječ). Uvařím si kořenovou zeleninu, mrkev a celer (toho dávám opravdu dost), nechám vychladnout a také krájím na drobné kostičky, to samé udělám s vejci.

Pak vše osolím a opepřím, nechám cca 30 minut odstát (přijde mi, že takto brambory nasají sůl), pak přidám cibuli, kyselé okurky, sterilovaný hrášek a plnotučnou hořčici.

Budete mít zájem:  Strava pro dobrý žilní systém a křečové žíly

Potom si rozředím trošku majonézy s lákem z okurek, to přidám do salátu (nemám ráda úplně tuhý salát a tato kombinace salát naředí a ještě skvěle dochutí), pak ještě majonézu a opatrně promíchám… Nechám vychladit a chodím už jen ochutnávám. 🙂

Klára Křížová: Salát u nás dělá můj muž, je vždy skvělý, lehký, se šunkou. Musí být správně nakyslý a odleželý. Myslím, že ho dělá dost podobně, jako dělával můj tatínek, když jsem byla malá. Brambory, vajíčka, hrášek, mrkev, hořčice, majonéza, kvalitní uzenina, trochu cibule a kyselá okurka.

Jitka Turková: Bramborový salát je u nás velmi oblíben, během roku ho děláme poměrně často, ale jen lehkou jednoducho variantu s jablky bez vajec.

Salát na Štědrý večer je trochu bohatší a chystá se den předem – aby se řádně rozležel. Říká se, že každá rodina má svůj zaručeně nejlepší recept.

U nás se připravuje z těchto suroviny: vařené  brambory, nakládaná okurka, cibule, nakládaný hrášek, nakládaná paprika, vejce, jablka a uzenina (salám), to vše najemno nakrájené.

Dále pak hořčice, tatarka, trochu jogurtu pro odlehčení, pepř, sůl, lák z okurek a dle rady mé maminky i trochu cukru. Vše zamíchat a uložit do chladu.

Pak už jen bedlivě hlídat před ochutnávači, aby zbyl ke sváteční večeři. 🙂

Klára Wimmerová: Bramborový salát se v naší rodině již tradičně připravuje podle receptu babičky, která jej velmi pravděpodobně měla zase od své babičky… a tak dále. Troufám si říct, že tento recept je velmi odlišný od všech jiných a dosud jsem nepotkala nikoho, kdo by jej připravoval stejně nebo podobně… čímž nechci říct, že náš salát je nejlepší na světě, ale určitě je výjimečný.Hlavní odlišnost spočívá v tom, že si babička dělala svoji domácí majonézu ze syrového žloutku a oleje v kombinaci s vařenými žloutky. To je základ, ze kterého později vznikne zálivka, do které se přidává lák ze zeleniny (voda, ve které se zelenina vařila, ochucená cukrem, solí, octem a s přidáním bobkového listu a nového koření).

Když jsem se vdala, musela jsem svůj rodinný recept konfrontovat s receptem z manželovy rodiny, který byl jiný, ale nakonec jsme se shodli na kompromisu ohledně některých ingrediencí (nedáváme salám ani šunku například).

Co nechybí, jsou brambory, vejce natvrdo, v láku uvařená mrkev, petržel, celer, nakládané okurky, hořčice, majonéza, cibule – jak kdy. Poslední dva roky připravuje salát můj manžel, čímž mi udělá největší radost, protěže mi tím opravdu hodně pomůže.

Takže mi ani nezbývá nic jiného než říct – manželův salát mám nejradši. 🙂

Chystáte se na přípravu štědrovečerního salátu? Máme pro vás tip na zeleninové ingredience, které by v bramborovém salátu rozhodně neměly chybět.

Partnery naší diskuse jsou produkty Bonduelle

Naším tipem je zeleninová směs Bonduelle Créatif Duo – vhodná pro přípravu bramborového salátu

Směs zeleniny: hrášek nekalibrovaný (50 %), baby mrkev (30 %) nálev: pitná voda, cukr, jedlá sůl, aroma – více na bonduelle.cz.

Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept, nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty? Zapojte se do diskuse pod tímto článkem! Pro tři z vás máme připravené balíčky od Bonduelle.

Jaké brambory jsou nejlepší na bramborový salát: Varný typ A, B nebo C?

Bramborový salát patří k vánocům Každá rodina má svůj recept na bramborový salát. Jedno je však jisté. Měli byste koupit brambory určené na přípravu salátu. Nestačí zajít do obchodu a vzít první pytel brambor, který uvidíte. Vysvětlíme, jak se brambory rozdělují podle varných typů a který typ je ten správný na perfektní bramborový salát. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Někdo používá majonézu, někdo jen jogurt, někdo dává salám, další i celer – variant štědrovečerního salátu je bezpočet. Když spolu začnou žít dva lidé, lehce se může přihodit, že zrovna štědrovečerní salát a vůbec i další atributy Vánoc se stanou otázkou pří. A pak se na stole objeví třeba i dva druhy bramborového salátu „Tak, jak se dělal u nás.“

Jak vybrat brambory na salát?

Můžete se řídit podle odrůdy. Říká se, že nejlepší je odrůda Annabelle, ale podle nás je důležitější si vybrat ten správný varný typ brambor. Pozdní brambory se totiž rozdělují do čtyř varných typů označených velkými písmeny. A, B a C jsou pro lidskou potřebu, D je jen pro průmyslovou výrobu. 

Jaké brambory na salát vybrat?

Varné typy brambor

  1. Typ A: Tenhle je ten pravý! Varný typ A totiž drží strukturu, nerozpadá se ani při delším vaření a přesně to pro salát potřebujeme. Nechceme, aby se nám brambory rozdrobily a my z nich mohli udělat akorát kaši.

    Takže pokud hledáte vhodné brambory pro salát, sáhněte vždy po varném typu A

  2. Typ B: Pokud neseženete typ A, můžete koupit i B, ale dávejte pozor, tyhle brambory jsou přílohové a hodí se třeba do polévek nebo na smažení. Před přípravou salátu si ale typ B prověřte.

    Uděláte to následovně: Brambory uvaříme a následně se je pokusíme nakrájet na plátky. pokud to jde, můžeme z nich připravit salát.

  3. Typ C: Tento typ je ideální pro přípravu kaší nebo do těsta. Uděláte z něj také bramboráky. Na bramborový salát je ale úplně nevhodný.

    Výsledek bude pohroma. Nejspíš dosáhnete kašovité hmoty s majonézou, to na štědrovečerním stole opravdu nechcete…

  4. Typ D: Ten byste v obchodě ani neměli mít možnost pořídit, je určený pro průmyslové zpracování.

Brambory vybírejte středně velké.

Není dobré brát ty velké ani ty malinké. U mrňavých budete mít moc práce s loupáním a ty velké nemusejí mít dobrou chuť. 

Jak brambory do salátu připravit?

Hlízy pořádně očistěte a dejte je vařit. Budete jich potřebovat opravdu hodně. Záleží sice, jaké další ingredience do salátu přidáváte, ale i tak se připravte, že budete vařit ten největší hrnec, co doma máte, plný brambor. 

Brambory loupejte za horka. Když vychladnou, půjdou loupat mnohem hůř. Můžete také brambory oškrábat a následně vařit, ale tím ztratí část hlíz. Loupání za horka je úspornější.

Existují kráječe brambor, ten nejzákladnější připomíná sítko, skrze které bramboru protlačíte. kráječe vám ušetří práci s krájením, které může trvat dobu. 

Další články o bramborách:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: bramborový salát , druh brambor , brambory

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector