Nejen maliny! Nejléčivější částí maliníku jsou listy a větvičky

Acai jsou plody palmy podobný hroznovému vínu, které rostou v jižní oblasti v Amazonii a v oblasti Paraná. Pro tamní indiány je to „ovoce Bohů“, které sbírají pro jeho výživové a léčivé vlastnosti.

Acai jsou doslova plné antioxidantů různých skupin, které komplexně působí v těle proti volným radikálům a tím působí proti rakovině a dovedou dlouhodobě pozitivně ovlivňovat zdraví člověka. V Acai ale nejsou pouze antioxidanty. Nalezneme tam také vitamíny A, B1, B2, B3, C a E.

Vitamín A nejen příznivě ovlivňuje zrak, ale také pozitivně ovlivňuje kvalitu kůže, posiluje imunitu a působí protizánětlivě. Vitamíny skupiny B jsou odpovědné za zdravý nervový systém, pokožku a správnou krvetvorbu.

Vitamíny C a E jsou známy pro svůj antioxidační účinek, posilují imunitu a v neposlední řadě zkrášlují pleť. Z toho vyplývá, že všechny vitamíny v Acai jsou namíchány tak, aby posilovaly organizmus a navíc zkrášlovaly pleť.

V Acai nalezneme také minerály, bílkoviny, omega 3 mastné kyseliny. Bílkovin je v  Acai přibližně stejné množství jako v mléce, jsou však o mnoho zdravější, protože z rostlinných bílkovin se netvoří v těle škodlivý LDL cholesterol. Vraťme se ale ještě k antioxidantům.

V Acai nalezneme anthokyanin, který tvoří krásně červenofialové zabarvení ovoce. Je to velice silný antioxidant patřící do stejné skupiny, jako jsou flavonoidy, které se vyskytují i v červeném víně.

Prášek z Acai obsahuje také dalších dvanáct flavonoidům podobných sloučenin, včetně homoorientinu, orientinu, taxifolinu, deoxyhexosy, isovitexinu, scoparinu a proanthocyanidinu.

Kombinace všech těchto antioxidantů staví Acai téměř na vrchol testu ORAC, kde se nachází na 7. místě hned za kořením, kterého však příliš mnoho sníst nelze.

Acai pomáhá v hubnoucím procesu tím, že vyživí organizmus, tím uspokojí jeho nutriční potřeby a zároveň ho nabudí zdravou energií a Vy budete mít chuť pustit se do sportovních či jiných pohybových aktivit. Acai také působí proti tvorbě kyseliny mléčné ve svalech, která způsobuje bolest a únavu svalů po aktivitě.

Účinky granátové jablko – hubnutí

Granátové jablko je vhodným ovocem – doplňkem při zdravém hubnutí. Granátové jablko, obsahuje velké množství antioxidantů a zároveň potlačuje pocity hladu.

  •  Co obsahuje granátové jablko?
  • Voda, bílkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, zinek, vápník, selen, hořčík, měď, fosfor, mangan, draslík, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
  • Účinky granátové jablko – zdraví

Nejléčivější a nejúčinnější částí maliníku jsou listy a větvičky. Díky nejnovějším technologiím jsou dnes výrobci schopni „přenést“ s rostliny všechny užitečné vlastnosti bylin a zkoncentrovat  je pouze do prášku –silného extraktu.

Jednou s účinných látek  extraktu  maliníku  je také rheosmin, neboli keton ,který dokáže in vitro zvyšovat metabolismus podporou enzymatické aktivity, spotřeby kyslíku a produkce tepla v některých tukových buňkách. Urychlením metabolismu těchto tukových buněk se může přispět ke snížení pravděpodobnosti uložení nadbytečného tuku v tělesných „zásobárnách“ a ke zvýšení spotřeby již uložených tukových zásob.

Zlepšením metabolismu tukových buněk lze docílit snížení prozánětlivých buněčných faktorů, které se zřejmě produkují v tukové tkáni.

Klinicky se dá uvažovat, že lze pravidelným podáváním rheosminu získaného z malin či listů sníží  pravděpodobnost výskytu zánětlivých onemocnění souvisejících s obezitou.

S ohledem na kardiovaskulární systém je potřeba zmínit další efekt rheosminu, t.j. částečná blokace aktivity pankreatické lipásy, čímž zřejmě dochází ke sníženému štěpení a vstřebání tuků.

Kyselina ellagová  a ketony  s listů extraktu  maliníku,  podporují v člověku sekreci hormonu adiponektinu , který odbourává tuky.

Čím vyšší hladinu adiponektinu člověk v těle má, tím méně tuku se mu ukládá

Listy  maliníku- několikanásobně posílený  extrakt , může také přispět k normalizaci stolice, zušlechtit trávení, mohou zbavit tělo toxinů, toxiny a přebytečné tekutiny a zušlechtit  a tím nastartovat celkový stav organismu ,což je další dodatečný nástroj k hubnutí. Malinové listy  také prospívají trávení, močovému systému a posilují imunitní systém.Pozitivní je jejich  vliv na hubnut  a synergeticky s dalšími bylinami obsaženými v  Acai Berry Thin působí  proti ukládání tuků v těle.

Maliník další zdravotní účinky

Maliník obsahuje třísloviny, flavonoidy,karatenoidy,hlavně  vitamín C, dále A a E, minerály – hořčík, železo, mangan, vápník.  

Tyto antioxidanty chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Jsou bohaté zejména na flavonoidy zvané antokyany (ty jim dodávají barvu), které pomáhají zamezit růstu bakterií a vzniku plísní v trávicím traktu a je také prokázáno, že jsou prevencí proti srdečním onemocněním a demenci.

Ostatní důležité antioxidanty

 v malinách jsou např. vitamín C chránící před rakovinou a podporující imunitu, mangan, který mj. posiluje kosti a kyselina ellagová s antikarcinogenními vlastnostmi. Nejen maliny! Nejléčivější částí maliníku jsou listy a větvičky

Zelený čaj je bylina tradiční čínské medicíny používaná již více než 5000 let. Zelený čaj se používá jako přípravek proti stárnutí. Blahodárně působí na všechny tělesné orgány a soustavy. Povzbuzuje vylučovací soustavu, zklidňuje zažívací obtíže. V nových studiích bylo zjištěno, že zelený čaj působí preventivně proti neurodegenerativním onemocněním a rakovině.

Výjimečnou látkou, která se nachází v zeleném čaji je EGCG. Je bioaktivní polyfenol s velmi silným antioxidačním účinkem, který má silný protinádorový účinek a blahodárně působí na kardiovaskulární systém. EGCG tím, že je silný antioxidant pomáhá snižovat tělesnou hmotnost.

Co má na starosti extrakt ze zeleného čaje v Acai Berry Thin?

Nejen maliny! Nejléčivější částí maliníku jsou listy a větvičky

Garcinia cambogia obsahuje pro nás cennou látku HCA (kyselina hydroxycitrónová), která zpomaluje tvorbu nového tělesného tuku a cholesterolu. Příznivě ovlivňuje přeměnu polysacharidů ze stravy na glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit sytosti.

Můžeme tedy říci, že HCA pomáhá potlačit nadměrnou chuť k jídlu. V současnosti se garcinia považuje za nejčastěji doporučované přírodní netoxické anoretikum a spolu s chitosanem dovede účinně pomoci redukovat tělesnou hmotnost.

Ideálně působí, když se užívá 30 – 60 minut před jídlem.

Jak působí na tělo extrakt z garcinie?

  • Vyvolává pocit sytosti.
  • Zabraňuje vzniku tuku a cholesterolu.
  • Přírodní netoxické anoretikum.
  • Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
  • Pomáhá snížit kalorickou hodnotu potravy.
  • Cenný pomocník při hubnutí.

Je možné, že z počátku nebudete mít pocit, že Vám jde hubnutí tak, jak byste si to přáli. Nemusíte ale zoufat, jen vytrvejte ve svém úsilí minimálně 3 měsíce a výsledky se zaručeně dostaví. Není ani zdravé za měsíc shodit 10 – 15Kg, protože tím docílíte maximálně tzv. jojo efektu, kdy bude tělo zmatené a váha Vám bude skákat nahoru a dolů. Ideální je zhubnout 2 – 3Kg měsíčně a tuto váhu si udržovat. Jakmile nastartujete hubnoucí proces podpořený zdravým jídelníčkem a zdravým pohybem, tak kila dolů půjdou. Zároveň Vám ve Vašem úsilí budou nápomocny kapsle Acai Berry Thin, které redukci váhy účinně nastartují.

  1. Nejen maliny! Nejléčivější částí maliníku jsou listy a větvičky
  2. Piperin a hubnutí :

Piperin stimuluje sekreci trávicích enzymů, výrazně snižuje dobu průchodu trávicím traktem a urychluje tak trávení potravy. Tím zvyšuje vyměšování trávicích šťáv, usnadňuje a urychluje proces metabolismu. Redukuje tukovou tkáň a brání vytváření nových tukových buněk.

  • •  Stimuluje histaminové receptory přítomné v žaludku
  • •  Zvyšuje produkci žaludeční šťávy a urychluje metabolismus, čímž zlepšuje trávení
  • •  Zvyšuje také tělesnou teplotu a urychluje okysličování tukové tkáně.
  • •  Trvale redukuje  tukovou tkáň

Vysoká dávka piperinu může také snížit hladinu glukózy v krvi. Kromě toho, piperin snižuje i aktivitu genů, které řídí tvorbu nových tukových buněk, čímž snižuje jejich množství v krvi a zpomaluje tvorbu nových tukových buněk.

Piperin také zvyšuje vstřebávání některých složek, jako je například beta – karotenu, selenu, vitamínů skupiny B a rovněž usnadňuje vstřebávání koenzymu Q10. Díky této vlastnosti se často přidává do minerálně – vitaminových preparátů, čímž zlepšuje jejich stravitelnost.

Pokud je piperin, současně kombinován s některými jinými bylinkami, zvyšuje jejich vstřebávání a biologickou využitelnost. Tím má  schopnost zvýšit jejich účinnost až o 500%. Piperin je také účinný „požírač“ volných radikálů, které přispívají nejen ke vzniku řady onemocnění, ale současně i urychlují stárnutí.

Díky antioxidačním vlastnostem zabraňuje piperin výskyt oxidačního stresu v těle. Oxidační stres je stav narušené rovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty. To může vést k ateroskleróze, srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici. K výskytu oxidačního stresu může mimo jiné přispět i strava s vysokým obsahem nasycených tuků.

Důležitá informace pro snadnější úbytek váhy

Nedostatek jodu může mít vliv na vaši tělesnou hnotnost

Štítná žláza je orgán specializovaný na produkci hormonů, které řídí především metabolismus. Při snížené hladině hormonů z důvodu nedostatku jodu dojde ke zpomalení metabolismu a může vzniknout částečná hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy, jež se projevuje na mnoha systémech našeho těla a to zejména také  nekontrolovatelným přírůstkem na váze.

Činnost štítné žlázy je přísně kontrolovaná hypofýzou, která pomocí hormonu TSH udržuje potřebnou aktivitu štítné žlázy. Hypofýza je orgán uložený v mozku, který funguje pro žlázu podobně jako řídicí centrum. K tomu, aby štítná žláza  fungovala tak jak má  je potřeba aby si vytvořila dostatek hormonu  T3 a T4 pro který  je důležitý a potřebný dostatečný přísun jodu v potravě.

V případě nedostatku použijte náš čistý přírodní jod (vegan kapsle bez pojiv a éček). Více informací o kvalitě a zpracování úřírpdního jodu naleznete zde: Chaluha bublinatá – Kelp

.  Možná, že je zrovna nedostatek jodu příčonou toho, co vám k docílení vaší redukce váhy chybí. Užíváním našeho jodu nic nepokazíte, jedná se o čistě  přírodní produkt s doporučenou denní dávkou 150 uq.

Nová formule 

Acai Berry Thin obsahuje ve 2 kapslích 50% DDD jodu.

Chaluhu bublinatou – Kelp můžete pro větší efekt bez obav kombinovat se všemi s našimi podpůrnými výrobky pro hubnutí jako je  Acai Berry Thin, Green Tea, Spirulina a další.

ACAI BERRY THIN S JEHO UNIKÁTNÍM PATENTOVANÝM SLOŽENÍM NALEZNETE ZDE DOPORUČUJEME

Budete mít zájem:  Respirační syncytiální virus (RSV) u dětí – jak na něj? Jak s ním bojovat?

www.naturgreen.cz Zajímavé články o hubnutí:

Jak zhubnout s Acai?

K hubnutí je potřeba dostatek jódu v těle

  1. Země původu – vyrobeno:
  2. Česká republika

Maliny, maliník – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci a nemoci malin

Nejen maliny! Nejléčivější částí maliníku jsou listy a větvičkyMalina obecná, ostružiník maliník (latinsky rubus idaeus linné) – malinám se určitě vyplatí vyhradit nějaký ten nepoužívaný kout zahrady, protože jsou nejen chutné a lahodné, ale mají skoro neuvěřitelné léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny běžné pěstované druhy malin, i když nejvíce účinných látek mají plody červené nebo černé. Nechci tím ovšem snižovat kvalitu žlutých malin, mají zase trochu jinou chuť a dobu dozrávání, proto je výhodné pěstovat několik druhů. Dnes se dokonce prodávají sazenice dvakrát plodících maliníků, které dávají úrodu koncem června nebo začátkem července a podruhé ještě v září. 

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • erekce – poruchy erekce, ztopoření penisu
  • testosteron – maliník zvyšuje hladinu testosteronu
  • impotence, mužská neplodnost
  • posílení imunity, obranyschopnosti organismu
  • prevence civilizačních nemocí
  • průjem
  • zánět žaludku
  • zánět střeva, zánět střev
  • silná menstruace, silné menstruační krvácení
  • menstruační bolesti, bolestivá menstruace, bolestivé menstruační krvácení
  • usnadnění porodu, zkrácení druhé doby porodní, zmenšení porodních bolestí
  • vyčištění porodních cest po porodu
  • zkrácení doby krvácení po porodu
  • urychlení zmenšení dělohy po porodu
  • zánět průdušek
  • vyčištění dýchacích cest při kouření tabáku
  • chřipka, horečka
  • problémy s močením

Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitamín E, B1, B3, B12, provitamín A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík. Malinová šťáva nebo čaj z plodů je výborný prostředek při horečnatých virových onemocněních, podporuje pocení a tím i vylučování odpadních látek z těla a tlumí horečku. Léčí i inkontinenci včetně nočního pomočování dětí. Je to ale také skvělý prostředek pro pány – zvyšuje hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce a dalších sexuálních funkcí včetně impotence a mužské neplodnosti. V dnešní době je zvykem vyhledávat buď chemické, nebo exotické bylinné prostředky k posílení „mužnosti“, čím dražší a tajuplnější, tím lépe. Přitom úplně stačí zajít v létě do lesa a nasbírat dostatek plodů pro posezónní využití. Maliny působí sice mírněji, zato však dlouhodobě a navíc při pravidelném užívání mají vliv i na zvýšení imunity a působí preventivně proti civilizačním nemocem

Listy obsahují také značný podíl vitamínu C a jejich léčivé účinky jsou neméně úžasné. Musí se však sbírat z lesních rostlin, nikoli ze zahradních pěstovaných, na léčivé účinky má značný vliv i prostředí.

 Odvar je účinný a příjemný prostředek při průjmech a zánětech žaludku a střev, nálev je na rozdíl od plodů zase spíš ženská záležitost. Tlumí silnou menstruaci a menstruační bolesti, hlavně ale usnadňuje porod.

Pokud začneme pít maliníkový čaj pravidelně 1-2x denně 1-2 měsíce před termínem porodu, dojde ke zkrácení druhé doby porodní, sníží se pravděpodobnost komplikací a zmírní se porodní bolesti.

V pití můžeme pokračovat i po porodu, kdy maliníkový čaj pomůže vyčistit porodní cesty a zkrátit dobu krvácení a rekonstrukce dělohy. Je naprosto neškodný, nevadí ani miminku při kojení. 

  • Nálev z listů maliníku – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně při zánětu průdušek, k vyčištění plic u kuřáků nebo 2x denně v posledním trimestru k usnadnění porodu.
  • Odvar z listů maliníku – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 2 minuty vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme až 4x denně při průjmu.
  • Nálev z malin (plodů maliníku) – 10 g suchých plodů zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme přejít var a 15 minut vyluhovat. Slijeme do termosky a při chřipce a dalších horečnatých onemocněních upíjíme z termosky během celého dne. 
  • Odvar z malin (plodů maliníku) – 5 g suchých plodů zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 15 minut vařit, slijeme. Pijeme 2 šálky denně při impotenci a potížích s močením.

Využití malin pro kulinářské účely, konzervace malin a produktů z nich

Maliny jsou asi nejlepší čerstvé, sbírané rovnou z keříků. Druhým největším hitem je malinová šťáva, kterou můžeme použít jako lék při horečkách, chřipkách a nachlazení, nebo pokud máme plodů dost, klidně ji můžeme dát dětem k běžnému pití.

Já jsem v dětství vždycky chodil s babičkou do lesa na maliny, v sezóně jsme jich natrhali klidně 20 litrů a všechny jsme doma svařily na šťávu, která vydržel ve sklepě po celou zimu i bez konzervantů. Nejlepší je šťáva hustá, bez přídavku vody.

Stačí maliny oprat, nejlépe namočit v hrnci a vyndávat v hrsti, abychom vyplavili všemožné červíky a další havěť, která se v nich ráda ukrývá.

Po okapání na sítu je ve skleněné nebo kameninové nádobě rozmačkáme, přidáme trochukyseliny citrónové pro výraznější chuť (nemusí být) a za občasného promíchání necháme 24 hodin stát v chladu a temnu.

Druhý den už jenom necháme překapat přes plátno, na 1 kg šťávy přidáme 1 kg cukru a na sporáku za mírného zahřátí mícháme a sbíráme pěnu, dokud se cukr nerozpustí. Jde to i za studená, i když to trvá podstatně déle, takže není důvod šťávu trochu neohřát. Pokud ji nepřivedeme do varu, vitamín C se neztratí. A pak už jen plníme do lahví a skladujeme v lednici nebo v tmavém sklepě.

Z malin můžeme vyrábět i džemy a marmelády, nejlépe s přídavkem trochy rybízu pro pikantnější chuť. Nikdy se mi jich ale nepodařilo nasbírat tolik, abych to mohl vyzkoušet, protože co nezpracuji na šťávu, usuším na lahodné zimní čajíčky. Kromě léčebných účelů (při virózách) je míchám i do směsi s dalšími drobnými plody (ostružiny, kustovnice, jeřabiny, borůvky…

) a celou zimu mohu popíjet lahodný čaj plný vitamínů. K běžnému pití je vhodný i čaj z maliníkových listů, nejlépe když se namíchá spolu s listy ostružiny a černého rybízu, můžeme přidat i nějakou tu bylinku s výraznou citrónovou příchutí (meduňka, šanta citrónová, aloisie). Je to velice lahodný čaj, který se dá pít jen tak, nebo i na zahřátí s medem či s rumem.

Opravdová delikatesa pro zimní chladné dny. V biozahradě můžeme využít i maliníkové větve, které odřežeme na podzim po odplození. Nasekáme je na kousky, spolu se zmačkanými novinami a trochou sena či slámy je nacpeme do hliněného květináče nebo při nejhorším i do plastové láhve s uříznutým hrdlem a zanecháme někde pod stálezelenými keři jako hmyzí domeček.

Plastová láhev nepůsobí zrovna dekorativně, takže pokudchceme mít na zahrádce něco o trochu hezčího, není problém vyrobit pravý hmyzí hotel nebo-li „broukovník . Základem je kousek špalku rozříznutého podélně (jako žlab), který umístíme kulatou stranou na zem a na bocích na něj přibijeme prkénka do trojúhelníku jako stříšku.

Do špalku vyvrtáme otvory různého průměru, do menšího trojúhelníku, který vznikne uvnitř nad rovnou stranou špalku umístíme maliníkové větvičky a slámu, stébla

rákosu nebo kousek papírové vlnité lepenky stočené do ruličky. 

Takovýto domeček je i velice hezký, můžeme ho postavit téměř kamkoli a nemusíme se za něj stydět jako za kus plastu. A navíc ho můžeme nechat na zahradě nastálo – přes zimu v něm najdou zimoviště slunéčka, pestřenky (vosičky), zlatoočky nebo lumčíci, přes léto další užitečný hmyz.

Maliníkové větvičky jsou do hmyzího domečku nanejvýš vhodné, protože mají tu správnou strukturu a hmyzu se mezi nimi líbí. Odměnou za práci nám bude nejen radost z hezkého dílka, ale hlavně úbytek mšic, které chutnají jak slunéčkům, tak zlatoočkám a larvám pestřenek. Ty zvládnou během pár dnů „zdlábnout až 200 mšic, proto jsou na biozahradách vždy vítanými hosty.

Zlatoočkám chutnají také mšice, ale žeroui larvy much, svilušky a další drobné parazity. 

Pěstování malin (maliníku):

Maliny vyžadují sluníčko. Ne, že by ve stínu nerostly, naopak. Jednou se mi rozlezly od plotu až pod jabloň, kde se jim náramně líbilo. Výhony rostly do takové výšky, že jsme maliny museli sbírat z rozsochy v koruně stromu! Zvláště pro děti to byla zábava, ovšem z praktického hlediska nic moc.Takže určitě raději slunečnou polohu.

Protože mají dlouhé výhony, tak ještě potřebují nějakou podporu. Většinou se pěstují u plotu, kde se o ně můžeme podělit se sousedy, já mám po celé zahradě terasy s převýšením cca 1,5 metru, takže nechávám pruty viset z terasy a dole je pohodlně sbírám. Půdu vyžadují mírně kyselou, humózní a vlhkou (nikoli však přemokřenou).

Toho nejlépe dosáhneme mulčováním lesní hrabankou a posekanou trávou. Každý rok na jaře přihrneme i čerstvý kompost. Mulčování zabrání i růstu plevele, na který jsou maliny dost háklivé. Plít se ale moc nedá, protože mají mělce uložené kořínky, které bychom mohli rytím poškodit.

Při pravidelném mulčování a občasné zálivce při letním dlouhotrvajícím suchu maliny nepotřebují vůbec žádnou péči.

Rozmnožují se samovolně plazivými kořenovými výběžky. Sazenice se vysazují na podzim nebo brzy na jaře. Podzimní výsadba je výhodnější, rostlinka stačí do zimy ještě pořádně zakořenit a zesílit a na jaře už rovnou začne plodit.

Další informace jak pěstovat maliny jsou zde.

Vhodní sousedé malin:

Maliny vyžadují kyselejší půdu, kterou většina plodin nesnáší. Nemají rády ani žádné blízké sousedy, nedoporučuje se cokoli pěstovatmezi keři.

Nevhodní sousedé malin:

Pěstujeme samostatně, nejsou vhodní ani nevhodní sousedé.

Škůdci a nemoci malin:

Občas trpí plísněmi nebo virovými chorobami, ve vhodné půdě a při mulčování by se nic z toho stávat nemělo. Na okraji záhonu (ne mezi rostlinami) můžeme pěstovat jako ochranu měsíček a česnek.

Při výskytu plísní stříkáme přesličkou, nejlépe za slunečného počasí. Při výskytu virových chorob odstraníme celý výhon a spálíme. Pokud se vyskytne žloutnutí listů, může to být špatnou kvalitou půdy.

Pomůže přihrnutí kompostem, rašeninou a lesní hrabankou.

Jak se jinak říká malině, maliníku – synonymní názvy: 

Maliník ☼ Maliník obecný ☼ Červená malina ☼ Malena ☼ Malene ☼ Malenka ☼ Malina ☼ Malinčí ☼ Maliní

Čaj z maliníku pomůže nejen při rýmě a nachlazení. Pozor na jeho správné užívání!

Málokdo ví, že maliny mají tolik léčivých účinků. • Autor: shutterstock.com

Budete mít zájem:  ACC Long Hot Drink 600 mg – příbalový leták

V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století.

Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin (které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní), ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou, různých velikostí i chutí.

Karmínově zbarvené plody maliny jsou doslova nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty.

Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma. Stojí v pevném šiku také proti řadě virů.

Léčivé účinky však nemají jen plody maliníku, ale také jeho listy. Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.

Při samoléčbě čajem z listů maliníku však buďte obezřetní. Jako každá přírodní droga má i tanin negativní účinky. Může snižovat vstřebávání minerálů, například vápníku, železa a hořčíku ze stravy, narušeno může být i vstřebávání řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.

Ti, kteří v sezoně rádi a hojně mlsají čerstvé plody maliníku, pocítí jejich blahodárný účinek také na kvalitě pleti, nehtů, zubů a vlasů. Maliny totiž obsahují enzym biotin, který se podílí na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin a je nezbytný pro dobrý stav pokožky.

Když si na pleť dáte masku z rozmačkaných malin, nejenže vám ji krásně vyživí a hydratuje, ale poslouží také jako přírodní peeling. Olej lisovaný z malinových semínek je bohatý na vitamin E, omega-3 mastné kyseliny a umí ochránit vaši pleť před škodlivými účinky slunečního záření.

Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají bohatou úrodu tohoto voňavého letního drobného ovoce (nebo jste jeho pilnými sběrači v lese), proměňte ho třeba v lahodný sirup či marmeládu.

Při její výrobě jen počítejte s tím, že maliny mají míň pektinu než třeba rybíz, a proto je ho do marmelády třeba při vaření dodat.

Můžete si ale vzít na pomoc třeba zmiňovaný rybíz – marmeláda připravená půl na půl z malin a rybízu krásně želíruje a v chuti hrají maliny jednoznačný prim.

Čaj z listů proti průjmu

1-2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. 

Malinová šťáva připravená zastudena

Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat.

Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby – kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě.

Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod. 

Listy maliníku a ostružiníku: lékárna na vaší zahradě

Když se řekne malina nebo ostružina, zřejmě každý si hned vybaví charakteristické bobulky slepené z hromádky malých kuliček.

O tom, že jsou plné vitaminů a dalších člověku prospěšných látek, ostatně jako snad každé ovoce, nikoho přesvědčovat nemusíme. Než se ale keříky obsypou žlutými, rudými nebo tmavě modrými drahokamy, můžete si natrhat listí.

Možná vás překvapí, na co všechno je dobré. Listy maliníku a ostružiníku jsou doslova malou lékárnou přímo z vaší zahrady.

Příbuzný růže aneb Přes trny k pokladům

Maliník obecný neboli maliník ostružiník je keř evropského a asijského původu, postupem let se ale rozšířil i do některých oblastí Severní Ameriky. Podobně jako jeho příbuzný ostružiník, který roste rovněž na mnoha místech severní polokoule.

Zahrádkáři tvrdí, že pěstování maliníku i ostružiníku je velmi nenáročné. Oba keře patří do čeledi růžovitých, což ostatně napovídají trny, kterými jsou, podobně jako u růží, pokryté jeho větve.

Kdy listy maliníku a ostružiníku sbírat?

Právě větvičky a listy patří mezi nejzdravější části rostliny, a to jak v případě maliníku, tak v případě ostružiníku.

Listy můžeme sbírat od dubna do konce září, nejlépe ovšem do doby, než keř vykvete. Obsahují vysoké množství vitaminu C, organických kyselin, tříslovin, minerálních látek a zejména taninu, který může za spoustu jejich kladných vlastností.

Jak je skladovat a připravovat?

Listy maliníku a ostružiníku můžete použít čerstvé nebo je v dobře větrané místnosti usušit. Schnou rychle, ale pokud spěcháte, můžete tento proces ještě urychlit jejich lehkým pomačkáním. Takto usušené listy vám vydrží až do příštího roku.

Mají silný detoxikační, protizánětlivý a hojivý účinek. Nálev lze kloktat při bolestech v krku, aftech a zánětech dásní nebo horních cest dýchacích. Díky zmíněnému taninu a jeho stahujícím vlastnostem působí příznivě při průjmech, žaludečních a střevních nevolnostech, křečích, ale také při hojení ran.

Biotin, vitamin obsažený v listech i plodech maliníků, je skvělý pro zdravou pleť, nehty a vlasy.

Maliník a ostružiník jako spojenec dívek a žen

Kdo ovšem listy maliníku a ostružiníku rozhodně ocení, jsou ženy. Odvar se používá při menstruačních komplikacích a je doslova pokladem pro těhotné. Posiluje totiž děložní svalstvo.

Jeho pravidelné pití dva měsíce před porodem výrazně usnadní porod, zmírňuje porodní bolesti, zkracuje druhou dobu porodní a následně usnadňuje poporodní hojení.

Na co si dát pozor?

Dejte si však pozor na maliník a ostružiník, pokud si musíte hlídat příjem minerálů či jiných látek. Právě zmíněný tanin může snižovat absorpci vápníku, železa nebo hořčíku ze stravy.

Tanin také může negativně narušit vstřebávání některých léků, zejména z řady sedativ a antidepresiv.

Malinovo-ostružinová oáza v PASTA & CAFÉ ROMANA

Přijďte nasát malinovo-ostružinovou atmosféru začínajícího léta do PASTA & CAFÉ ROMANA. Právě v těchto dnech jsme dosušili první várku listů, a jsme tak připraveni Vám uvařit lahodný čaj, který ve Vás vykouzlí tu pravou pohodovou náladu.

Mladé výhonky přidáváme rovněž jako planou zeleninu a ozdobu do polévek i jiných jídel. A jakmile maliny a ostružiny dozrají, můžete se na toto osvěžující a zdravé ovoce těšit i v dezertech. Budeme je kombinovat s jahodami, které právě dozrávají.

Nechte se překvapit tím, co jsme zrovna posbírali. Zavolejte nám a rezervujte si své místo u stolu ještě dnes.

Maliník obecný – Rubus idaeus

Český botanický název: Ostružiník maliník, Maliník obecný
Běžný název: Malina, maliník, raspberry, framboise (rouge, sauvage), framboisier, rubus, Rubi Idaei, frambuesa, frambuesco, chordonera, adi moruq, llwyn mafon, almindeliq hindbaer, harili vaarikas, lampone, tusemi, meža avene, paprastoji avieté, málna, framboos himbei
Latinský název: Rubus idaeus
Rozšíření: Asie, Evropa, Severní Amerika

Všemi známá rostlina s příznivými účinky na celkové zdraví.

Botanický popis rostliny

Rostliny ostružiníku maliny jsou obecně trvalky, ale vytváří tzv. dvouleté stonky, které vyrůstají z trvalého kořenového systému. První rok nový a nevětvený stonek energicky roste až do svého výškového limitu, 1,5-2,5 m s velkými, kopinatými listy složeními z 5 až 7 listenů a bez květů.

Druhý rok vyrůstá stonek ne tak vysoký jako první rok, je však několikrát větvený a na tipsech vedlejších větviček nese menší květy po 3 až 5 lístcích. Květy s průměrem asi 1 cm rostlina produkuje na konci jara. Plody jsou červené, jedlé se sladkokyselou chutí, které se tvoří na konci léta nebo na přelomu podzimu.

Botanicky se nejedná o bobuli, ale o souplodí drobných peckovic.

Původ a rozšíření

Ostružiník malina pochází původně z Evropy a severní Asie s mírným podnebím. Příbuzné druhy maliny se vyskytují v Severní Americe.

Dnes se rostlina převážně pěstuje v jiných regionech s mírných podnebím, nejvíce však ve východní Evropě (Rumunsko, Bulharsko, Makedonie,…). Ve volné přírodě roste ostružiník typicky v lesích formujíce pod stromy mohutné útvary.

V jižní Avropě a centrální Asii se ostružiník nejčastěji vyskytuje ve vyšších nadmořských výškách než v mírném podnebí.

Využití

V potravinářství se maliny konzumují syrové nebo zpracované do džemů, marmelád, omáček, zavařenin, koláčů, dortů, zákusků, cukroví, tartaletek, makronek, piškotů a cheescake.

Latinský název Idaeus vyplývá z hory Ida vyskytující se nedaleko Tróji v severozápadním Turecku, kterou znali a pojmenovali antičtí Řekové. Bylinné herbáře popisují využití malin hluboko do historie, zdroje popisují již 6. století našeho letopočtu.

V roce 1597 byl list malinovníku poprvé zmíněn v knize „Herbář“ a „Obecná historie rostlin“. Lidové využití malinovníku je dodnes velice pestré a rozmanité.

Nejčastěji zmiňované fytoterapeutické zásahy konzumací maliny jsou v rámci menstruačních, gastrointestinálních, porodních a jiných potížích jako např. těhotenských potížích.

Nejpodrobněji jsou její možná terapeutická a lidová využití rozepsána v odborných přírůčkách, lékopisech a vědeckých publikacích (např.

Burn a Withell 1941, British Pharmaceutical Codex a Pharmacopoeia, Becket 1954, Wichtl 1984 a 2004, Reynolds 1989, Gruenwald 1998, Johnson, Mcfarlin v roce 1999, Duke 2002, Royas 2002, Tiran 2003 a Hall 2011) a také jsou dostupné práce zabývající se jejím chemickým složením (např. Zafrilla 2001, Aprea 2015, Klewicka 2016 a další).

Obsahové látky malin vykazují antioxidační potenciál. Tento efekt se ukázal mírný v léčbě a ničení rakovinných buněk žaludku a tlustého střeva.

Antioxidační a protizánětlivý efekt obsahových látek malin byl v menší míře in vitro testován pouze u několik typů rakoviny (prsu, prostaty, jícnu,…) se zajímavými výsledky značící navození řízené buněčné smrti skrze podporu aktivity tumor supresujícího proteinu p53.

Budete mít zájem:  Zánět Očního Nervu Léčba?

Navíc se zdá, že některé obsahové látky malin dokáží udržet zdravé buňky nerakovinné, čímž dosahují preventivního protirakovinného efektu zřejmě skrze ovlivnění nitrobuněčného komplexu nuclear faktor kappa B.

Vysoké koncentrace obsahových flavonoidů (rutin, quercetin, isoquercetin, kaempferol) z různých částí maliny prokázaly v různých in vitro studiích antioxidační efekt.

Další studie determinovala antioxidační schopnost obsahových polyfenolických látek metodou oxygen radical absorbance capacity, kde se potvrdila hypotéza vysoké hodnoty antioxidačního efektu za čerstva macerovaných látek z malin, která se stářím drogy klesá.

V další studii byl testován antioxidační a cytotoxický efekt polyfenolického profilu vodného extraktu plodů malin.

Vodný extrakt těchto látek v různých koncentracích byl podroben testům vůči buňkám karcinomu hrtanu a adenokarcinomu tlustého střeva a prokázal vyšší účinek látek vůči buňkám adenokarcinomu tlustého střeva oproti karcinomu hrtanu, obojí však s cytotoxickým účinkem.

Zdá se, že by se v brzké budoucnosti mohly napsat další studie popisující protirakovinný efekt.

V jiné práci byly determinovány další obsahové látky, které zřejmě u pacientů sdílí antioxidační, metabolický a protizánětlivý efekt související s jejich možným využitím ke snížení metabolických onemocnění, kardiovaskulárních chorob, diabetu mellitu, vůči obezitě a Alzheimerově chorobě. Pravidelně se konzumace zeleniny a ovoce doporučuje v rámci optimální diety obecně k prevenci a oddálení chronických nemocí.

V plodech malin se vyskytují látky schopné in vitro v závislosti na dávce uvolnit krevní cévy a související svaly, čímž podporují porod (podpořeno v cca 7 studiích).

Navíc se tato hypotéza předpokládá v užití při náročných nebo před závažnými porody (souvisí s rizikovým těhotenstvím).

V celkem 9 publikacích se zmiňuje efekt obsahových látek různých částí malinovníku v úlevové terapii při bolestivé menstruaci (dysmenorrhey).

Vodný roztok různých bylinných částí maliny působil in vivo na těhotné samičky potkanů s výraznějším výsledkem na pravidelný svalový rytmus dělohy a s menšími kontrakcemi oproti kontrolám.

Další studie potvrdila efekt vodného roztoku obsahových látek maliny spustit kontrakce u těhotných i ne-těhotných potkaních samic.

V dalších testech provedených na morčatech byl prokázán relaxační efekt na různé typy hladkých svalů.

O odvarech bylinných částí malinovníku a jejich využití jako ústní vody je dostupných kolem 10, zhruba podobný počet studií se zabývá popisem adstringentního (částečně antibakteriálního) efektu obsahových látek malinovníku a jeho využití jako potenciálního kloktadla při zánětech ústní dutiny. V učebnici Herbal medicines, a guide for health-care professionals z roku 1996 od C.A. Newhalla je zmiňován protiprůjmový efekt adstrigentně působících obsahových látek z malinovníku po jednorázové (zvýšené) a po dlouhodobě podávané dávce.

Rheosmin, neboli keton maliníku, dokáže in vitro zvyšovat metabolismus podporou enzymatické aktivity, spotřeby kyslíku a produkce tepla v některých tukových buňkách.

Urychlením metabolismu těchto tukových buněk se může přispět ke snížení pravděpodobnosti uložení nadbytečného tuku v tělesných „zásobárnách“ a ke zvýšení spotřeby již uložených tukových zásob.

Zlepšením metabolismu tukových buněk lze docílit snížení prozánětlivých buněčných faktorů, které se zřejmě produkují v tukové tkáni.

Klinicky se dá uvažovat, že lze pravidelným podáváním rheosminu získaného z malin snížit pravděpodobnost výskytu zánětlivých onemocnění souvisejících s obezitou. S ohledem na kardiovaskulární systém je zavhodno zmínit další efekt rheosminu, t.j. částečná blokace aktivity pankreatické lipásy, čímž zřejmě dochází ke sníženému štěpení a vstřebání tuků.

V plodech malin byla nedávno identifikována glykosidická flavonoidní sloučenina nazvaná tilirosid.

Tilirosid byl dosud v předběžných studiích in vitro v určité dávce hodnocen jako nespecifický blokátor hormonu adiponektinu, který je produkován v tukové tkáni a je pravděpodobně spoluzodpovědný za ukládání tuků v buněčných kompartmentech.

Adiponektin je také částečně zahrnutý v rozvoji a patofyziologii diabetu mechanismem ukládání tuku, regulace plasmatického cukru, inzulinu a cholesterolu.

Další fytochemická látka obsažené v plodu maliny je zodpovědná za blokaci aktivity enzymu alfa-glukosidásy, která normálně štěpí škrob na jednotlivé cukry a zvyšuje tím po vstřebání postprandiální glykémii. Blokací alfa-glykosidásy dochází ke snížení postprandiální glykémie, a proto se hodí do kombinace k farmakoterapii pacientům s diagnostikovaným diabetem 2.typu v rámci optimalizace jejich glykemických hodnot nebo pacientům s obezitou.

V myších in vivo modelech hyperoxalurie obstály obsahové látky různých částí malinovníku v prevenci vzniku ledvinových kamenů. Jsou však v tomto případě potřeba další informace ke zjištění přesného účinku a mechanismu. 3 in vivo studie se zabývaly popisem terapeutického benefitu pravidelné konzumace malin v léčbě a prevenci zánětu spojivek.

Těhotenství v evidence based madicíně

Celkem 156 žen bylo zahrnuto ve 2 na sobě nezávislých studiích a 1 reportu ke stanovení účinnosti a bezpečnosti užívání listů nebo dalších rostlinných částí ostružiníku maliníku na konci těhotenství.

Konzumace ostružiníku maliníku byla hodnocena jako bezpečná během těhotenství, protože nebyl zaznamenán žádný signifikantní vedlejší účinek a byla absence vážného nežádoucího účinku oproti kontrolám (jedna studie měla 57 testovaných žen proti 51 kontrolám, druhá studie 96 testovaných proti 96 kontrolám, obě dvojitě zaslepené, randomizované, třetí studie neměla žádné kontroly, jednalo se pouze o „report“ 3 pacientek). Nejčastěji zmiňované nežádoucí účinky byly nevolnost, zvracení, zácpa a průjem. Proto však byla zvolena i kontrolní skupina těhotných žen -> hlášené nežádoucí události byly spojené spíše se samotným těhotenstvím než užíváním extraktu malin v jakékoliv formě.

Od stejných autorů (Simpson et Parsons, Austrálie) pochází retrospektivní observační studie, u které sledovali 108 kojících matek užívajících různé dávky rostlinných částí malin ve formě čajů a běžných pochutin vycházejících z lidové medicíny. Nebyly zaznamenány žádné statisticky významné nežádoucí efekty při těhotenství a vzhledem k rizikům během porodu oproti „kontrolním“ matkám neužívajících nic z ostružiníku maliníku.

Bezpečnost

Výše jsou popsány 3 studie popisující bezpečnost užívání různých částí malin na konci těhotenství a během kojení. Nebyly zaznamenány žádné nežádoucí efekty projevující se u matek ani u plodu/novorozence.

Jedna práce z roku 2009 popsala bezpečnost léčivých přípravků obsahujících v určitém rozmezí extrakt z maliníku a průzkum z roku 2011 poukázal na vcelku vysokou oblíbenost maliníku u náhodně vybraných těhotných žen v Norsku (vzorek čítal 600 žen).

Monitorovací centrum v Uppsale Světové zdravotnické organizace obdrželo 2 hlášení z farmakovigilančního střediska Velké Británie popisující jeden případ průjmu u těhotné, která zřejmě užila větší množství malin a jahod dohromady a druhý případ popisující menší petechie u novorozence. Zde je však nutno dodat, že matka užívala během těhotenství tablety s extraktem maliníku v dávce 500 mg 2x denně orálně a vaginálně (doporučená dávka je 1x denně pouze orálně). K tomu navíc užívala 6,5 g pupalkového oleje denně.

Lidová medicína

List a další části malinovníku v kombinaci se tradičně podávají při gastrointestinálních potížích zahrnující průjmy, křeče a bolesti v podbřišku, při chřipce, nachlazení, rýmě a bolestech hlavy nebo při srdečních potížích. V lidové medicíně se plody malinovníku nejčastěji podávají při žaludečních potížích, srdečních a respiračních nemocech, doporučují se při diabetu, retenci tekutin, bolavém krku, kožních vyrážkách a jako suplementace vitamínů.

Podává se k podpoře pocení, k podpoře aktivity ledvin a jater s cílem zvýšené produkce žluče a moči.

Ve východoevropských herbářích jdou nalézt zmínky o použití malin k očistě krve, k utlumení symptomů při silné menstruaci, ranních nevolnostech, k prevenci potratů a k podpoře těhotenství.

Dříve v historii se také maliny podávaly ke zlehčení těhotenství a k usnadnění rizikových porodů, nicméně záznamy v odborné literatuře se v této indikaci zmiňují až od roku 1941.

V British Herbal Pharmacopoeia se indikace a využití rostliny „verifikovalo“ v roce 1983 a od toho roku se objevuje velké množství experimentálních a chemických publikací zabývajících se problematikou využití malinovníku v terapeutickém a dietním (potažmo preventivním) režimu.

Účinné látky

V plodech maliníku se vyskytuje velké množství vitaminu C, E , folátu, fenolických a polyfenolických látek (hydrolyzovatelné tanniny 2,8-6,9%), gallotaniny (trigalloylglukósa, pentagalloyl-D-glukósa), dále anthokyany (cyanidin-3-sophosorid, cyanidin-3-(2-glukosylrutinosid) a cyanidin-3-glukosid, pelargonidiny, delphinidiny, malvidiny), ellagitanniny (estery gallové kyseliny a D-glukósy, sanguiin H-6 a lambertianin C a D), flavonoly, 0,5-1,0% flavonoidů (kaempferol, quercetin, hyperosid), glykosidy, stilbenoidy (resveratrol), alkoholy (oktanol, n-butanol), aldehydy (benzaldehyd, fenylacetaldehyd, dekanal, hexanal, hexen-2al, tetradekanal), terpenoidy (terpinolen, nerol, pulegon, terpineol, citral, oxoionol, amyrin, skvalen, cykloartenol), ellagová, gallová, methylgalát, chlorogenová, kumarová, ferulová, gentisová, vanilinová a kávová kyselina a hydroxycinnamát.

Malinový „keton“, který se ve velkém měřítku používá v parfumérnictví, je chemicky 4-(4-hydroxyfenyl)butan-2-on, se však nezískává z plodu ani z jiných částí rostliny, ale připravuje se chemickou syntézou ve specializovaných firmách. V roce 1995 byly v malině identifikované těkavé složky, jejichž množství se v průběhu času mění (nejsou zdravotně závadné). Minerální látky v plodu maliny jsou vápník, hořčík a zinek.

Tradiční dávkování

Dávkování v lidové medicíně a potažmo u léčivých přípravcích obsahujících složky maliníku se značně liší nejen podle indikací, ale také podle věku pacienta a přidružených okolností.

Ústně se doporučují listy, plody a další sušené nebo čerstvé rostlinné části malinovníku v dávce od 1,0-8,0 gramů 2-4x denně. Pokud se podávají sušené části, ze kterých se připravuje odvar, dávkují se 150 ml 3x denně.

Sušený extrakt v dávce 113-226 mg v léčivých přípravcích se podávají 3-4x denně a podává se vždy s jídlem.

Pokud se maliny a přípravky z nich vyrobené užívají kvůli závažnějším indikacím, maximální doba pravidelného užívání bez snížení či vymizení symptomů by měla být 1 týden, poté by se měl konzultovat lékař nebo lékárník. Pokud se však do 3 dnů po 1. užívání symptomy zhorší, lékárník nebo lékař by se měl také kontaktovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector