Nejčastější zažívací potíže o Vánocích

25.12.2020

Vědět, jak napravit zkažený žaludek, je v období Vánoc a oslav příchodu nového roku užitečné. Jde o náročné období, kde se jí spousta těžkého jídla a pije se různý alkohol.

Tělo tedy dostává pořádně zabrat, a ne vždy to ustojí.

Víte, že jedním z nejčastějších příjmů v nemocnici v období Vánoc jsou právě zkažené žaludky, žlučníkové záchvaty a podrážděné slinivky? Máme pro vás rady a tipy, jak takový zkažený žaludek, napravit.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Jak napravit zkažený žaludek po Vánocích? (Zdroj: Depositphotos)

Jak napravit zkažený žaludek

Jak napravit zkažená žaludek, který se zmítá na vlně nevolnosti? Svůj zkažený žaludek, který jste si rozhodili nadměrnou konzumací jídla a alkoholu, si udobříte, když nastolíte šetrnou dietu založenou na jemných kuřecích vývarech, ovoci a zelenině. V žádném případě žaludek však nenechávejte prázdný. I když to moc nejde, snězte alespoň rohlík nebo suchar.

Žaludek zklidníte i popíjením zázvorového čaje s medem a citronem nebo mátového a meduňkového čaje. Zklidňující účinky má na žaludek dokonce i nepříliš zdravá Coca-Cola, ale pozor, vypít můžete jen půl sklenice. Pokud vám není přímo špatně, ale cítíte se plní, trávení vám podpoří malá Plzeň. Pozor ale, skutečně musí jít o sklenici dvanáctky Plzeňského Prazdroje.

Jen ta totiž dokáže stabilizovat překyselený žaludek.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Víte, jak napravit zkažený žaludek, kterému jste o Vánocích dali pořádně zabrat? (Zdroj: Depositphotos)

Jak zklidnit pálení žáhy

Žáha začne pálit obvykle z přemíry alkoholu, a to především z bílého vína. Pálení žáhy však může způsobit i káva, konzumace příliš tučných jídel, buchet, cukroví, koláčů, čokolády, citrusů a kouření cigaret. Pálení žáhy je spojeno se zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu. Tam kyseliny bolestivě podráždí sliznici jícnu.

V případě, že máte k pálení žáhy sklon, bylo by nejlepší se takového přejídání vyvarovat. Jestli si však nedovedete pomoci, tak se alespoň dopředu dobře zásobte antacidy. S překyselením žaludku vám může pomoci napití se vlažné vody, ulehnutí do polohy, v níž bude horní část těla výše než ta dolní a snězte jedno oloupané červené jablko.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Pálení žáhy je ponejvíce vyvoláno konzumací vína, kávy a příliš tučných jídel (Zdroj: Depositphotos)

Po přejedení se může objevit i průjem

Když už toho má tělo dost, může reagovat různým způsobem. Jedním z obranných mechanismů těla je i průjem. Organismus se tak snaží velmi rychle zbavit toxických látek. Průjem je tím nejlepším nástrojem.

Pokud netrvá více než dva dny, nasaďte dietu, která je založená na dostatečném příjmu tekutin (vhodné je popíjení čaje a minerálek) a hovězím vývaru, starých suchých rohlících, sucharech, banánech a mrkvi s rýží.

Proces urychlíte s pomocí živočišného uhlí a antidiarhoik.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Jednou z obranných reakcí organismu je i průjem (Zdroj: Depositphotos)

Ze spousty jídla a nedostatku pohybu nás o svátcích může potrápit i zácpa

Pokud se zácpa v tomto období dostaví, není to nic příjemného. V této nepříjemné situaci si můžete samozřejmě dopomoci volně dostupnými projímadly. Prodávají se různé sirupy, kapky, tablety i čaje. U léků je velmi důležité dodržovat přesné dávkování.

Doporučujeme vám však, abyste to nejprve zkusili méně radikálně. Dobrým projímadlem totiž jsou i kompotované švestky, vývar ze lněného semínka, syrovátka nebo speciální projímavá minerálka.

Účinná je dokonce i na lačný žaludek ráno vypitá přes noc odstátá voda se solí nebo sklenice láku z kysaného zelí.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Zácpa může být i bolestivá a hlavně jí nepodceňujte (Zdroj: Depositphotos)

A co s nadýmáním?

Nadměrná tvorba plynů je ve střevech způsobena konzumací potravin, které obsahují potraviny, které obsahují sacharidy, které kvasí. Doprovází i potravinové alergie a intolerance. Objevuje se však i tam, kde je narušená střevní mikroflóra.

Když se nadýmání v průběhu svátků objeví, je to velmi nepříjemné a může to být také velmi bolestivé. Snaha zadržovat plyny, aby nedošlo ke společenskému ztrapnění, navíc situaci ještě více zhoršuje. Ulevit si můžete s pomocí léků, které uvolňují odchod plynů ze střev a také užitím léků, které zabraňují jejich tvorbě.

Porušené střevo zklidní probiotika a jogurty s probiotiky nebo acidofilní mléko, kefír a kyška.

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích Nadýmání je velmi nepříjemný problém, který je často spojen s intolerancí na různé potraviny (Zdroj: Depositphotos)

Zažívací potíže nejen o Vánocích

Jak se nejlépe starat o své zažívání, abych neměl (a) zdravotní problémy?

Jíst je nutno vyváženě.

To znamená, že jíst se musí přiměřené množství stravy se správným podílem jednotlivých složek (sacharidů-cukrů, tuků, bílkovin), které kryjí naši potřebu energie, a k tomu potřebné množství vitamínů, stopových prvků a vlákniny, doprovázené dostatečným pitným režimem.

Celá dávka za den požitého jídla musí být rozvržena do co možná nejvíce jednotlivých porcí (snídaně-svačina-oběd-svačina-večeře), a to v pravidelných intervalech.

Dostatečné množstvím stravy je závislé na naší každodenní aktivitě. Průměrný muž za den bez pracovní aktivity potřebuje asi 2000 kcal (u žen poněkud méně v poměru k jejich hmotnosti), s tím, že lidé se sedavým zaměstnáním Nejčastější zažívací potíže o Vánocích(studující, úředníci, apod.) potřebují k tomu dalších 500 kcal, například lesní dělník (který skutečně pracuje) potřebuje navíc dalších 3000 kcal. Dále je třeba vzít v úvahu další např. sportovní aktivity, 1 hodina chůze rychlostí 4 km/hod. odpovídá výdeji 140 kcal, jízdy na kole 175 kcal, tance 240 kcal a tak dále. Na obalech potravin máme jejich energetickou hodnotu uvedenu v kcal nebo kJ (nebo v obou hodnotách) – přičemž 1 kcal (kilokalorie) = 4.2 kJ. (kilojoule).

Správná skladba stravy znamená, že 50-55% výše uvedené potřeby energie přijmeme v sacharidech potažmo v cukrech, 30-35% v tucích včetně v reklamách tolik propagovaných nenasycených mastných kyselinách, a 10-15% v bílkovinách. (asi 1 gram na každý náš kilogram denně), k tomu je nutné příslušné množství stopových prvků, vitamínů a vlákniny – té asi 25 g denně.

Rozvržení stravy je obecně vhodné na menší porce v častějších (pravidelných) intervalech.

Tuto podmínku je zvláště u lidí zaměstnaných obtížné splnit. Proto je dobré se jí alespoň co nejvíce přiblížit, jak nám to umožňuje náš denní režim s důrazem na pravidelnost příjmu.

Každé jídlo je třeba konzumovat pomalu, v klidu a pohodě.

Nemáme-li z důvodů pracovního vytížení tuto možnost, je vhodné ve stanovenou dobu jen „něco menšího zakousnout“ a řádné jídlo odložit na pozdější dobu.

Nejčastější zažívací potíže o VánocíchObecně platí, že bychom měli jíst jídla méně kořeněná, bez přepálených tuků, nenadýmavá, ale na druhé straně každý má jiné chutě a záliby a úzkostlivé dodržování obecných pravidel zdravé výživy (kdy člověk zachovává dietu zbytečně přísnou a nechutnou) může vést k psychické rozladěnosti, jež nepřispívá k dobrému zažívání. Tomu ostatně škodí veškeré stresové situace v práci i v osobním životě, kterým je nutno se naučit vyhýbat. Ve výhodě jsou jedinci zpracovávající bouřlivé výlevy neurotických nadřízených i ostatních spoluobčanů systémem “jedním uchem tam, druhým ven“. Ke správnému zažívání nedílně patří dostatek spánku a odpočinku, přiměřené rekreace. Tělesná práce má být vystřídána klidem, duševní práce fyzickou činností a sportem. Snažíme se rozumně omezit škodlivé návyky – nadměrná konzumace alkoholu, kávy a kouření, o požívaní tvrdších drog nemluvě.

U nemocných lidí je třeba dočasně nebo trvale dodržovat dietní režim v obměněné formě dle charakteru nemoci dle rad ošetřujícího lékaře.

Jaké zdravotní následky má vánoční přejídání a divoké kombinace jídel?

Stejné následky jako přejídání se v kteroukoliv jinou část roku-především pocity tíže v žaludku, pálení žáhy při přeplněném žaludku, nadýmání, zvýšenou plynatost, průjmy, případně zvracení. Dráždivé jsou především potraviny tučné, aromatické, upravené zahříváním vysokými teplotami (pečené, smažené, pražené), jakékoliv potraviny v nadměrném objemu.

Náš organismus se brání tím, že se snaží nestrávené zbytky stravy odstranit průjmem nebo zvracením. Tyto příznaky jsou víceméně normální odpovědí normálního zažívacího traktu na nenormální příjem, ale přejídání může způsobit i vyloženě akutní chorobné stavy – např. akutní žlučníkový záchvat.

U lidí, kteří již mají nějaké dlouhodobé onemocnění vyžadující dietu, porušení dietního režimu vede ke zhoršení jejich choroby. Klasickým případem jsou pacienti s cukrovkou, kteří konec vánočních svátků tráví na nemocničním lůžku.

Autor: MUDr. Radek Tomčík

Gastroenterologické  odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

Tento článek také můžete

Přidat do oblíbených

Vánoce přicházejí. A s nimi i žaludeční potíže

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích

Vánoce jsou synonymem klidu a míru. Často jsou ale spojené i se žaludečními potížemi, protože ty vznikají v hojné míře především z přejedení. A Vánoce jsou přece od toho, aby se prohýbaly stoly, ne? „Trávicí, nebo chcete-li zažívací, potíže vznikají v době vánočních svátků prakticky pravidelně“, představuje čas vánoční MUDr. Karel Kaše, gastroenterolog ze západočeských Klatov. „Tyto potíže vznikají v podstatě z několika příčin. Nejčastěji ze špatné životosprávy, z kořeněné a tučné stravy, z nadměrného pití alkoholu a z kouření. Ale hlavně z přejídání. V tom jsme my Češi skutečnými odborníky.“

Pokud si tedy nedáme pozor a zažívací potíže nás neočekávaně přepadnou, jak se jim rychle bránit? „Je samozřejmě dobře trávení pomoci, být druhý den po potížích přeci jen výrazně střídmější“, radí doktor Karel Kaše.

„Pokud ale hledáme recept na žaludeční potíže hned po obtížích, tedy třeba při pálení žáhy či při bolestech nadbřišku, pomohou zcela jistě léky na uklidnění žaludku. Pomáhá například Pangrol. Ty doplní enzymy břišní slinivky a jsou velmi dobrým řešením.

Tyto preparáty lze v podstatě velmi účinně použít i během jídla. Měli bychom tak problémům s žaludkem předejít.“

Jak se ale trávícím problémům vyhnout úplně?

V podstatě velmi jednoduše. Stačí upravit denní dávku stravy. A použijeme staré známé: lépe více jídel denně v menším množství než se jednou či dvakrát najíst k prasknutí. „Ideální jsou tak čtyři pět dávek jídla denně,“ radí dále doktor Kaše.

„A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou  pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. Chce to jen dávkovat s mírou.

Budete mít zájem:  Prevence křečových žil – TOP 8 tipů

Místo toho raději používat méně tuků, více vitamínů, jíst bílá masa, ryby a zeleninu. Vařená je dokonce vhodnější než syrová, protože tak nedráždí žaludek. A teď potěším především muže: jedno malé pivo po obědě je na zažívání vhodnější než třeba nealko dráždivý nápoj.

Ale pozor, například tři či čtyři skleničky destilátu večer mohou naše obtíže ještě zvýšit.“

V souvislosti se zažívacími problémy se nabízí otázka, jaký je rozdíl mezi muži a ženami. „V problémech jsou si v podstatě muži i ženy rovnocenní,“ usmívá se doktor Kaše. „Rozdíl je často spíše v příčinách než v následcích.

Muži mají problémy s přejídáním se tučnými jídly a pivem, ženy hlavně zase s cukry, milují buchty, koláče, čokoládu. A na problémy má vliv samozřejmě i náš věk.

S jeho přibýváním samozřejmě zažívací orgány stárnou, klesá i funkce zažívacích orgánů a poškození žaludku urychluje i častější užívání léků.“

Co když ale ani léky nezabírají a naše problémy neustoupí za několik hodin?

„To už může být problém,“ Pokud potíže přetrvávají po dobu týdne či dvou týdnů, je třeba raději vyhledat lékaře než sázet na vlastní léčbu. U lidí starších padesáti let bych to rozhodně doporučil, aby nedošlo k závažnějším onemocněním, hlavně nádorovým. Pak může lékař pomoci a volit vhodnou léčbu.

Nejprve pochopitelně medikamentózní, při závažnějších změnách připadá v úvahu následně léčba invazivní – endoskopická nebo chirurgická. Možnosti léčby jsou široké a i preparátů je dnes dostatek. Na potíže se žaludkem se podávají preparáty pro snížení tvorby žaludečních kyselin, u slinivky břišní a u žlučových cest se problémy často řeší až cestou chirurgickou.

Ale to je krajní řešení, i v těchto případech existují dobré léky, které pomáhají“, uzavírá doktor Karel Kaše.

Vánoční potíže

Období vánočních svátků je pro ty, kteří trpí nějakou chorobou zažívacího traktu, rizikem komplikací. Tím, že lidé pijí víc alkoholu, holdují nezdravé tradiční české kuchyni, nastávají ale potíže i u zdravých lidí. Mívají žaludeční problémy, časté je zvracení, průjmy, pocit nadmutí, plynatosti.

Člověk však nekonzumuje potravu pro potěšení chuťových pohárků, ale proto, aby získal energii nutnou k udržení života. Složitý pochod chemických procesů, který se stará o trávení potravy probíhá v trávicí trubici o délce téměř osmi metrů.

Potrava se při průchodu trávicí trubicí setkává s neuvěřitelným množstvím různých chemických látek, které ji v sérii vzájemně navazujících reakcí rozkládají a štěpí až na nejmenší jednotky v podobě molekul.

Ty pak již naše tělo, především prostřednictvím krevního a lymfatického systému, může vstřebávat a využívat k nejrůznějším účelům.

Potrava podle starých Číňanů nepředstavuje pouze palivo pro žití a tvorbu energie, ale zkonzumované jídlo formuje náš organismus podle rčení „jsme to, co jíme“. Když jíme vegetariánsky, stáváme se časem „éterickými“ bytostmi, které však často postrádají potřebnou vitalitu a životní jiskru.

Poučky říkají, že každé jídlo tvoří jedna nebo několik chutí, přičemž základních chutí je pět – kyselá, hořká, sladká, ostrá a slaná. Právě chutě jsou ve stravě nositeli vlivu jídla na naše tělo či duši.

Sladká chuť spojená s Vánocemi dodává podle čínské dietetiky organismu rychlou energii, pomáhá jej zavlhčit, a má navíc jeden magický efekt, který další chutě moc nemají. Tento účinek se jmenuje an-šen. An-šen znamená doslova utišení ducha.

Staří čínští dietologové často do své léčby přidávali něco, co vyvolává u pacientů tento efekt. Čínští lékaři již tisíciletí znali tento příjemný pocit, pocit odměny, uklidnění, který má člověk, když vycucá stvol cukrové třtiny.

Přejedli jste se? V případě pálení žáhy a pocitů na zvracení je vhodné si koupit nějaký přípravek na snížení kyselosti žaludeční šťávy – tzv. antacidum. Pocit tíže v žaludku a nadýmání, průjem – to jsou příznaky tzv. dietní chyby po neobvykle větším množství mastných těžkých jídel.

S velkou pravděpodobností se objeví u těch, kdo české klasice odvykli, zatímco ty, kteří mají těžká jídla denně na talíři, nezaskočí. V případě průjmů pomáhají bylinkové čaje (máta, meduňka, třezalka) a dieta – dostatek tekutin bez bublinek a málo jídla (vše připraveno „na vodě“).

V převážně většině nejde o závažné ohrožení zdraví. První pomocí a léčbou je jednodenní či dvoudenní dieta. Ta zahrnuje starší suché pečivo, čaj a minerálky. Žaludek se obvykle uklidní a řekne si o další příděl potravy pocitem hladu. Někteří se snaží rozpustit požitý tuk několika sklenkami tvrdého alkoholu.

Ten však žaludeční sliznici ještě více podráždí. Přemíra těžkých jídel v kombinaci s alkoholem, stresem a infekcí, případně při onemocnění žlučníku může představovat provokační moment pro závažné onemocnění – akutní zánět slinivky břišní. Příznaky bývají dramatické – prudké bolesti břicha, schvácenost, kolapsový stav.

Zánět slinivky doma nevyléčíte, je nutná hospitalizace.

Výrazně ohroženější jsou během svátků pacienti, kteří trpí chronickými chorobami.

Například pacienti s onemocněním žlučníku (kaménky, záněty) by měli být opatrní, protože při porušení životosprávy jim hrozí akutní zhoršení chronických obtíží, které může vyvrcholit akutním žlučníkovým záchvatem, kdy je nutná hospitalizace, infuzní léčba a případně i urgentní operace: odstranění žlučníku. Každý, kdo má nemocný žlučník, by měl mít u sebe lék na zklidnění v případě obtíží, zde dobře pomáhají např. Algifen kapky.

Bolesti, které jsou příznakem žlučníkové koliky, mají různou intenzitu, vystřelují do zad a do pravé lopatky. Může je doprovázet zvracení. Jako první pomoc můžete zkusit studené obklady na podžebří. Ale k lékaři se stejně budete muset vypravit.

Rybí kost v krku patří k nejčastějším důvodům výjezdů lékařské záchranné služby o Štědrém dnu. První pomocí je snažit se rybí kost vzpříčenou v krku spolknout za pomoci tuhých soust – tj. chleba, rohlíku nebo brambor.

Pokud se to podaří, žaludeční šťávy si pak už s kostí poradí.

Další možností je požádat někoho ze spolustolovníků, aby se vám pokusil uvolnit dýchací cesty pomocí úderů mezi lopatky (je-li obětí kosti v krku dítě, pak ho můžete přehnout přes koleno, aby trup a hlava visely dolů).

Dietní chyby, k nimž Vánoce svádějí, mohou vést ke dvěma extrémům – přílišnému poklesu glykémie (vyšší dávka inzulinu, hladovění, vyšší fyzická aktivita, stres), nebo vysoké hladině krevního cukru (příliš mnoho cukru a potravin vedoucích ke zvýšení glykemie, nedostatečně dávkovaný inzulin).

Hlavními příznaky nízké hladiny cukru jsou bolesti hlavy, pocení, třes, mravenčení, nevolnost až zvracení, zvýšená tepová frekvence, pocit úzkosti, slabost. Při vysoké hladině krevního cukru cítí nemocný žízeň, nevolnost, má bolesti břicha. Objevuje se nejasné vidění, hluboké rychlé dýchání, acetonový zápach z úst, nízký krevní tlak a ospalost.

V obou případech je nutné zjistit aktuální hladinu cukru v krvi.

Diabetici si musejí i o Vánocích odměřovat své jednotky, tedy adekvátní množství sacharidů. Přestože současná doporučení jsou benevolentnější a připouštějí tu a tam do jídelníčku zařadit malou sladkost, je nezbytné pečlivě dbát na korigování hladiny krevního cukru.

Alergie je zpravidla celoroční. To znamená, že potravní alergie (na arašídy, ořechy, vajíčka, ryby, korýše, tropické ovoce) spolehlivě funguje i o vánočních svátcích. Je proto nutné se ubezpečit i při návštěvách, že nabízené dobroty neobsahují konkrétní alergeny. Mnoho lidí neví, že jediný burský oříšek, dílek mandarinky či kousíček ryby může závažným způsobem ovlivnit stav alergika. Podobně na tom jsou pacienti s celiakií, kteří doopravdy nesmějí nic z obilovin, tedy ani klasické vánoční cukroví, řízek či zapraženou polévku.

Po Vánocích nás může trápit zažívání – COOP Club

Nebyli jste o Vánocích zrovna střídmí v jídle? Po vánočních svátcích mnoho lidí trápí různé zažívací problémy. Podívejme se na tři nejčastější.

Pokud se „jenom“ přejíte bez dalších následků, strávíte pár nepříjemných chvil pocitu těžkosti. Zná to snad každý. Za nějaký čas vytrávíte a možná si potom dáte větší pozor, co a v jakém množství jíte.

Je vám těžko od žaludku? Jděte se projít na čerstvý vzduch. Náročnější fyzické aktivity však vynechejte, mohlo by se vám ještě přitížit, nebo by šel obsah žaludku ven.

Samozřejmě nepřijímejte další potravu, alespoň po několik hodin, a hlídejte si pitný režim. Vhodný je neslazený černý čaj, zázvorový čaj, bylinky či voda.

Nedoplňujte tekutiny sycenými nápoji.

S přejídáním se často pojí i nadýmání. I v tomto případě si pomozte čaji, pohybem a lačněním.

Pálení žáhy

Pálení žáhy je způsobené vracením žaludeční kyseliny do jícnu. Je to velmi nepříjemný pocit, který dokáže veselou vánoční náladu pokazit

Pálení žáhy se projevuje pálením za hrudní kostí, horším polykání a celkově se dotyčný necítí ve své kůži. Spouštěči jsou hlavně cukrovinky, jídla z mouky, tučná jídla…Zkrátka to, čeho je právě na Vánoce všude plno. Rizikovým faktorem je i horizontální poloha – třeba typické vánoční polehávání u televize.

Na pálení žáhy se doporučuje jedlá soda, sklenice mléka, mátový čaj a najdete i další rady. Každému zabírá něco jiného. Pokud pálením žáhy trpíte častěji, máte možná doma na tyto potíže volně prodejné léky.

Žlučníková kolika

O Vánocích také lidem více než jindy hrozí žlučníkové koliky. I zde bývá spouštěčem tučná jídla. Nejčastěji se objevuje u pacientů mající žlučníkové kameny, ale budete-li v jídle hodně neukáznění, může se objevit, i když jste nikde se žlučníkem problémy neměli.

Záchvat se projeví opravdu nepříjemnou bolestí v pravém podžebří. Bolest vystřeluje do zad. Přidává se i zimnice, pocení, nauzea a někdy zvracení. Zkrátka nic příjemného. Raději trochu více střídmosti než skončit na Vánoce na pohotovosti.

Po Vánocích odlehčete

„Po Vánocích začnu držet dietu… Nebo až po Novém roce?“ Rádi dietní režim odkládáme. Ovšem ať už si na příští rok dáte jako předsevzetí hubnutí či nikoliv, alespoň na chvilku po Vánocích stravu odlehčete. Samozřejmě to se týká jen těch, kteří o svátcích hřešili. Pořád však jistě půjde o početnou skupinu lidí.

Budete mít zájem:  Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví

Alespoň po dobu několika dní se snažte trochu pročistit tělo. Jezte více ovoce, zeleniny, méně sladkého, smaženého. Zásady zdravého stravování všichni známe – alespoň teoreticky.

Jak dopřát zažívání klidné Vánoce | Zprávy

Nejčastější problémy, které vás mohou o svátcích potrápit, a osvědčené rady, jak na ně.

Vánoce mají být svátky klidu a míru, alespoň na pohlednicích se to tak píše. Jenomže jak všichni víme, realita je o dost méně idylická. Zvýšená zátěž čeká koncem každého roku také naše zažívání.

Kdo by odolal vanilkovým rohlíčkům, kaprovi, bramborovému salátu a silvestrovským bublinkám? Málokdo dnes dodržuje štědrovečerní půst a Vánoce, o kterých se mlsalo sušené ovoce a ořechy, už známe už jen z Ladových pohádek.

Proto mají lékařské pohotovosti poslední týden v roce nejvíc napilno – zkažený žaludek, žlučníkové záchvaty a další zažívací problémy patří ke svátkům stejně jako stromeček a kapr. Pojďme se podívat, jaké nepříjemnosti vás mohou potrápit a jak je vyléčit nebo se jim úplně vyhnout.

Pálení žáhyPálení žáhy je jedním z obvyklých problémů, kterými vás tělo může potrestat za nestřídmost v jídle. „Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, je způsobeno zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, který je kyselinami nepříjemně a bolestivě drážděn,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová.

Spouštěčem pálení žáhy bývá často alkohol, zejména bílé víno, káva nebo tučná jídla. Pyrózu vyvolávají také sladká pečená jídla s vysokým obsahem tuku (cukroví, buchty, koláče), tedy přesně to, pod čím se u nás o Vánocích prohýbají stoly.

Prevencí je omezení jídel, která pálení žáhy vyvolávají, stejně jako většího množství čokolády, citrusů a také kouření cigaret.

Rada lékaře: V případě, že si nedokážete odříct jídla, o kterých víte, že vyvolávají pálení žáhy, zásobte se léky, které dovedou neutralizovat kyselinu solnou obsaženou v žaludeční šťávě. Tyto léky nazýváme antacida – prostředky proti překyselení žaludku, a jsou volně k dostání ve všech lékárnách.

Rada z babiččiny lékárničky: Napijte se vlažné vody a položte se tak, aby horní část vašeho těla byla výše než dolní. Pak snězte jedno oloupané (nejlépe červené) jablko a bude po problému.

Průjem Průjem je velmi nepříjemná záležitost a dovede dost potrápit, nicméně se jedná o velice užitečný obranný mechanismus našeho těla. Umožňuje totiž rychle vyloučit toxické látky z těla ven, aby už dále nemohly škodit.

Pokud netrvá déle než dva dny, stačí nasadit dietu a nechat organismus, ať se s průjmem vypořádá sám, nebo ho podpořit živočišným uhlím.

Hrozí však riziko dehydratace, obzvlášť u starších lidí a malých dětí, proto je třeba neustále myslet na dostatečný příjem tekutin.

Rada lékařky: „Pomoci mohou antidiarhoika, která jsou volně prodejná v lékárně, s jejich výběrem vám pomůže lékárník. Tyto léky střeva vydesinfikují a zpomalí příliš rychlou peristaltiku,“ vysvětluje MUDr. Anna Jungwirthová

Rada z babiččiny lékárničky: Nejlepší dietou proti průjmu jsou den až dva staré rohlíky, dietní suchary, ne příliš mastné vývary, banány nebo směs mrkve s rýží. Tekutiny doplní neslazený čaj nebo minerálky.

ZácpaOpačný problém představuje zácpa, kterou nás naše tělo může v důsledku přejídání a nedostatku pohybu také potrápit. „Jedná se obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázené nepříjemnými pocity.

O zácpě mluvíme tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři za týden,“ vysvětluje MUDr. Jungwirthová.

Ke vzniku zácpy přispívá stres, nedostatek pohybu a špatná strava a životospráva, tedy faktory, které se o Vánocích mohou vyskytovat téměř u každého.

Rada lékařky: „Jedná-li se o ojedinělý problém v důsledku nesprávného stravování, lze doporučit volně prodejná projímadla, ať už ve formě tablet, čípků, kapek nebo projímavých čajů. Velmi důležité je správné dávkování, se kterým vám poradí příbalový leták. Při nedodržení doporučených dávek hrozí křeče nebo průjem,“ varuje lékařka.

Rada z babiččiny lékárničky: Jako přírodní projímadlo poslouží kompotované švestky, vývar ze lněného semínka, malá sklenice slané vlažné vody nalačno nebo sušená syrovátka rozmíchaná v teplé vodě.

Nadýmání Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho – to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střev může dostat dvěma způsoby – při polykání potravy nebo kvašením a dalšími chemickými reakcemi v trávicím traktu. Snad nikomu nedělá dobře představa, že právě tohle se děje v jeho útrobách.

Plyn se částečně absorbuje, někdy však odchází z těla ven. Následky jsou nepříjemné a společensky trapné. „Nadměrná plynatost neboli meteorismus bývá vyvolán konzumací potravin, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Do této skupiny patří například fazole, čočka, cibule, kapusta, banány, ale i jablka.

Příčinou však může být také alergie na některý druh potravin či narušená střevní mikroflóra,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Jungwirthová.

Rada lékaře: Při nadýmání můžete volit mezi léky, které uvolňují odchod plynů ze střev, nebo léky, které do sebe střevní plyny absorbují či zabraňují jejich tvorbě.

Narušenou střevní mikroflóru, která kromě nadýmání způsobuje i průjmy a zácpy, můžete ozdravit přidáním tělu vlastních prospěšných bakterií, tzv. probiotik. Vhodným prostředkem je např. potravinový doplněk stravy Linex Forte.

Je volně prodejný v lékárnách a doporučená cena je 111 Kč za balení 14 tobolek a 200 Kč za balení 28 tobolek.

Rada z babiččiny lékárničky: Při nadýmání pomůže fenyklový čaj, teplá koupel a masáž břicha k podpoření střevní peristaltiky. Probiotika k ozdravení střevní mikroflóry obsahují přírodní jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo kyška.

Žaludeční nevolnostKonzumace nadměrného množství potravin, příliš kořeněných jídel nebo alkoholu často vede k žaludeční nevolnosti a pocitům na zvracení (tzv. nausea). Jedinou možností, jak se nevolnosti vyhnout, je střídmost v jídle i pití alkoholických nápojů.

Na silvestrovské oslavě volte raději kvalitnější alkohol, který nemíchejte a prokládejte pravidelně pitím nealkoholických nápojů a něčím k jídlu.

Chlebíčky a jednohubky jsou ideální díky vysokému obsahu tuku, který na sebe váže alkohol, takže žaludek a játra pak mají méně práce s jeho zpracováváním.

Rada lékaře: Zkažený žaludek po vánočních lukulských hodech uklidněte odlehčenou dietou založenou na lehkých vývarech, ovoci a zelenině.

Rada z babiččiny lékárničky: Trávení usnadní zázvorový čaj.

Stačí svařit nakrájený zázvorový kořen s hřebíčkem, skořicí a případně novým kořením a dostaneme štiplavý čaj, který výborně chutná slazený medem.

Preventivně si před každým jídlem můžeme dávat na špičku nože zázvorové směsi z jemně nastrouhaného zázvoru, soli a citrónové šťávy, kterou uchováváme ve skleničce v lednici.

Vaše kočka si zaslouží pozornost po celý rok, nejen o Vánocích

Každý si rád občas dopřeje nějaký ten pamlsek, což před Vánoci platí dvojnásob. Ač může být lákavé dát Vaší kočce nějaké zbytky od stolu, většina oblíbených vánočních pochoutek může ohrozit její zdravotní stav. I když se plátek krocana jeví jako maličkost, pro kočku představuje porci, které by u člověka odpovídalo sedm plátků!

Dopřát pamlsek či nikoli?

Některé kočky si o jídlo umí říct a tváří se, jako by několik dní nežraly. Často si tak však pouze žádají Vaší pozornost a ne porci Vašeho svátečního pokrmu. Místo toho, abyste se s kočkou rozdělili o svůj talíř, dopřejte jí kartáčování a hrajte si s ní.

Krmení kočky zbytky od stolu nevytváří jen špatný návyk, kdy se kočka objeví na stole, zrovna když máte návštěvu, což často působí nepříjemně, ale krmení lidskou stravou obecně může mít nežádoucí účinky na zdravotní stav kočky.

Proto dejte ostych stranou a požádejte návštěvu, která to nemyslí nijak zle, aby Vaší kočce nedávala zbytky od stolu ani jiné nevhodné pamlsky.

Některé zbytky od stolu jsou pro kočky dokonce toxické

Pokud bude kočka žrát příliš bohatou stravu nebo pamlsky v podobě lidské stravy, může se tím narušit funkce její zažívací soustavy.

Například cibule, česnek a některé kořenové zeleniny obsahují látky, které jsou pro kočky toxické a mohou u nich vést k anémii.

Nezapomeňte, že zde nemluvíme jenom o syrové zelenině, kterou byste neměli svoji kočku krmit, protože i šťáva či omáčka na masu může obsahovat tyto přísady.

Čokoláda obsahuje látku nazvanou teobromin, která je pro kočky jedovatá. Patří do stejné třídy látek, jako je kofein, a může ovlivnit její nervovou soustavu, krevní tlak či zažívání. Jako toxické pro zvířata se ukázaly i hrozny a rozinky, proto se jim také vyhýbejte.

Ačkoliv mléko není obecně pro kočky toxické, řada koček nesnáší laktózu a mléko jim může působit zvracení, průjmy a žaludeční nevolnosti.

Správné živiny ve správném množství

I když se o svátcích často proviníme tím, že si dopřejeme příliš bohaté jídlo, naši mazlíčci by neměli jít v našich stopách. Překrmování koček nebo podávání nezdravých pamlsků v období Vánoc může mít za následek nárůst váhy, což může vést ke zvýšení rizika vážných zdravotních problémů, jako je cukrovka, artritida či srdeční problémy.

Navíc Vánoce, kdy je dům plný návštěv, jsou pro kočku samy o sobě stresující. Nejlépe uděláte, když zachováte podmínky, na které je kočka zvyklá, a také přesně vyváženou stravu Hill's™ Science Plan™. Granule Hill's Science Plan jsou dostatečným pamlskem, který je navíc pro Vaši kočku mnohem vhodnější.

Odměnou může být kočce i obměna v krmení, kombinace vlhkých a suchých krmiv a občasná změna příchutě. Nadále však platí stejné doporučené denní dávky. Sortiment krmiv Hill's Science Plan nabízí různé chutě přímo připravené pro potřeby Vaší kočky.

Pokud by snad Vaší kočce naše krmení nechutnalo, máte od nás garanci vrácení peněz!

Pokud by měl tedy někdo z Vaší rodiny či přátel chuť dopřát Vaší kočce nějaké sváteční jídlo, ukažte jim následující tabulku, která uvádí odpovídající dávku jednotlivých pochoutek pro člověka. Například pro 5kg kočku odpovídá kaloricky hrnku mléka, jako by dospělý člověk snědl 4 a půl karbanátku nebo 5 tabulek čokolády a 30 g čedaru odpovídá 3 a půl karbanátku nebo 4 tabulkám čokolády!

Budete mít zájem:  Rakovina, která rozkládá kosti. Projevuje se bolestí páteře

Než tedy svému miláčkovi dáte nějaký pamlsek, dobře si to rozmyslete.

Jak si o Vánocích nepřivodit zažívací problémy? – Mojezdraví.cz

Tímto tempem pokračujete až do večera, stejně tak i následující dny. Najednou (!) vám skutečně není dobře, břicho se kroutí a bolí, nastupuje nevolnost, orosí vás studený pot a nápadně často vyhledáváte záchodové prkénko.

Je skutečně zapotřebí ptát se sám sebe: PROČ? U lidí, kteří mají zažívací problémy, platí, že si chtě nechtě musí vypěstovat jakousi brzdu, stopku, kdy si řeknou TAK A DOST, už ani kousek cukroví, žádný další řízek a jde se na procházku!

Pohyb je nezbytný, a zejména pokud vyrazíte do přírody, na hory, organismus to osvěží a podpoří se též trávení jako takové. Hlavně nesedět doma od rána do večera s plným talířem (pokud možno tučných, sladkých a kalorických jídel!) před sebou.

  • Hodně záleží také na hospodyňkách, které mohou nenápadně ovlivnit zdraví či „kondici trávení“ vánočních strávníků: místo majonézy se naučit používat bílý jogurt, připravit rybu v páře (a dobře ji ochutit správným kořením), místo zákusku servírovat kousek sýra a podobně.

„Záleží však především na tom, jak je člověk zodpovědný k sobě a svému zdraví, dokáže se ovládat a vnitřně se rozhodnout, co je pro něj dobré a co ne. Každopádně platí – málo se pohybujeme, proto bychom měli přiměřeně tomu jíst (tedy méně), a to i o Vánocích!“ říká  MUDr. Anna Jungwirthová, primářka Sanatoria sv. Anny. Naučte se zapojit brzdu v mozku: DOST, už si nedám. 

„Kolikrát se tak zamýšlím, jak naši předkové žili spojeni s přírodou, nebylo to vše takto hektické, přecivilizované, a jedli spíše jednoduchá jídla.

Dneska je podle mě důležité omezit přemíru určitých potravin – maso NE každý den, spíše konzumovat zakysané výrobky než mléko samotné, omezit potraviny plné konzervantů, skrytých tuků a cukrů, bez skutečných živin.

Myslím, že trocha tvarohu jen posypaného solí či pažitkou je mnohem lepší než dnešní načančané, přeslazené a překombinované pochoutky, které dětem i dospělým jen kazí žaludky, trávení, zuby a přibírají po nich na váze,“ říká lékařka.

A dodává: „Třeba my si doma dáváme o štědrovečerní večeři granátové jablko. Než se vyloupají jednotlivé kuličky, je s tím práce, zábava, jde o určitý rituál, který přispívá k celkové pohodě, a navíc granátové jablko je kyselejší, takže dobré pro trávení.“ 

Samoléčba má své limity 

„Chroničtí pacienti (například žlučníkáři) už své potíže znají (respektive tuší dopředu, že pokud sní kupříkladu koblihu, nebude jim nejlépe). Proto si zpravidla ihned, jakmile obtíže nastoupí, vezmou spasmolytika na uvolnění, posléze třeba léky na zvýšení výdeje žluče ze žlučníku.

Tím se jim celkově uleví a k lékaři ani nezamíří,“ říká lékařka a doplňuje: „Zde však číhá jedno velké nebezpečí.

I tisíckrát takto zvládnutá situace se může jednou vymknout! Třeba pokud vycestuje kamínek ze žlučníku a ucpe takzvanou Vaterskou papilu, což je místo, kde se setkává vývod žlučovodu a slinivky břišní (obsah slinivky tak nemůže „ven“), čímž nastane biliární pankreatitida, tedy akutní záchvat, kdy je třeba rychle odborně zasáhnout.“

„Na druhou stranu ne na každou dyspepsii, na každý trávicí problém, je třeba hned brát léky. Mohou pomoci též bylinky: heřmánek, třezalka, máta.

Nebo, což se mnohým bude zamlouvat, pomáhá dát si před „náročnějším“ jídlem aperitiv na povzbuzení šťáv (pro výdej trávicích enzymů). To má zejména u starších lidí svůj význam, trávicí procesy pak probíhají mnohem lépe.

Po jídle je zase naopak doporučována sklenka (!) piva pro vytrávení. Takovou kachnu určitě není dobré zapíjet vodou,“ dodává MUDr. Jungwirthová

Jak jíst o Vánocích, aby nám bylo dobře

„Být v klidu, naučit se sebeovládání, mít v sobě pokoru, nedělat si příliš velké starosti. Co můžu ovlivnit, tak zkusit ovlivnit, co nemůžu, tak tam pokorně počkat, jak se to vyvine. A hlavně Vánoce nemají být o jídle, ale o duchovní stránce, což se v dnešní době skutečně tak trochu vytratilo.

A je vlastně jedno, zda člověk zamíří do Tibetu či pobude v nějaké evropské katedrále v tichém rozjímání. Ponoření se do sebe, to si myslím, že dneska lidem dost chybí. Je krása se zaposlouchat do poetiky vánočního koncertu, vnímat tu specifickou atmosféru, posléze se štědrovečerně projít kupříkladu Starým Městem, to vše působí blahodárně.

Tak si to naplno vychutnejme,“ vzkazuje na závěr Anna Jungwirthová. 

Zejména lidé, kteří trpí nějakým druhem trávicích obtíží, by měli dodržovat pravidlo „tří eN“: jídlo nemrazit, nerozmrazovat, neohřívat (rozhodně NE v mikrovlnné troubě!). Doporučit jim lze jídlo v menších dávkách v pravidelném režimu, připravené v páře či uvařené.

Pocit nasycení k nám přichází se zpožděním, proto je dobré jíst pomalu a žvýkat, abychom signál, že jsme najedení, vůbec zaregistrovali. Prodleva bývá minimálně půl hodiny.

Při hltavém způsobu stolování pocit sytosti přijde později, ačkoli jsme snědli už spoustu jídla (bohužel příliš rychle). 

Antistresové tipy: Vyzkoušejte jógu, čchi-kung nebo taj-či. Zklidní ducha a naučí vás sebeovládání. Od věci není ani nácvik relaxace jako takové (uvolňování jednotlivých partií těla). Pro ty, kdo chtějí najít sami sebe a objevit vnitřní svět svého já, je přínosem meditace (ta ale není vhodná pro osoby s diagnostikovaným duševním onemocněním).

Odborná spolupráce: MUDr. Anna Jungwirthová, primářka Sanatoria sv. Anny, Praha 3

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit v iKiosku – největší on-line trafice s poštovným zdarma.

Autor: red

    Autor: Helena Míková

    Jak se zbavit nabraných kilogramů po Vánocích a Silvestru? | CBA blog

    Konec roku bývá tradičně náročný, protože lákadel je mnoho. Cukroví, chlebíčky, bramborový salát, alkohol – to vše nám leží každý den na stole a málokdo těmto lákadlům odolá. Chladné počasí také zpomaluje metabolismus a tak v lednu většinou zjistíme, že váha ukazuje nějaké to kilo navíc. V tomto období se potýkáme i se zažívacími potížemi, protože toho jídla je o Vánocích prostě moc.

    Jak se v lednu rychle vrátit ke staré váze a zároveň zklidnit trávení? Někdy stačí jen přidat k běžnému stravovacímu režimu trochu pohybu. Co když to ale nestačí a za nemožností zbavit se vánočních kil stojí nějaký dlouhodobější problém jako je např. zpomalený metabolismus nebo špatná funkce trávení?

    Přiznejme si, že zimní jídla s převahou cukru, mouky a tuku rychlosti trávení příliš neprospívají. Proto je dobré vysadit především sladké limonády a nahradit je obyčejnou vodou a bylinkovými čaji. Žaludek zklidňuje máta, která se stejně jako zelený čaj doporučuje pít i při redukčních dietách.

    Obyčejné jablko – král zimního ovoce

    Už naši předkové používali jablka k léčení zažívacích problémů a na jejich zkušenosti trochu zapomínáme. Jablko má doslova kouzelný vliv na naše střeva. Čistí je a chrání je před mikroorganismy. V zimě se snažte jíst aspoň jedno jablko denně a to se slupkou. Prospějete tím svému trávicímu systému a podpoříte i snahu o hubnutí.

    Jablko totiž obsahuje pektin, který v těle bobtná a nabírá v organismu přebytečné tekutiny, takže nás hezky odvodňuje. Jablko obsahuje také dostatek vlákniny, díky níž se nám vyčistí střeva a zrychlí se trávení. Doporučujeme, abyste jablko konzumovali před hlavním jídlem – získáte pocit sytosti a nebudete se tak přecpávat.

    JABLEČNÁ DIETA je dobrou volbou pro lednové dny. Zkuste třeba jeden den v týdnu jíst jen jablka – za celý den 1 kg jablek rozdělených do menších porcí. Nic jiného nejezte, jen pijte. Ideální je obyčejná voda, ovocná šťáva nebo bylinkový čaj. Díky jablečnému dni se nám vyčisti zažívací trakt, ulehčíme organismu, protože se zbavíme nežádoucích látek a tím ulevíme i ledvinám.

    Kysané zelí – elixír zdraví a krásy

    Kysané zelí podporuje správné fungování metabolismu, protože dokáže z těla rychle vyhnat toxiny. A protože se ve 100 gramech zelí nachází jen asi sedmnáct kalorií, je vhodnou volbou při hubnutí. Kysané zelí se podle makrobiotické diety doporučuje jíst především v zimě, protože neochlazuje organismus a doplňuje tělu dostatek živin potřebných v zimním období.

    V zimě zařazujte kysané zelí do vašeho zimního jídelníčku co nejčastěji. Nejen proto, že je zdravé, ale také proto, že je syté a chutné. Kysané zelí by měli konzumovat i diabetici, protože pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol.

    DOMÁCÍ KVAŠENÉ ZELÍ si můžeme vyrobit i bez speciálního soudku. Budeme potřebovat jen zavařovací sklenice. Do větší nádoby nastrouháme cca 4 kg zelí, přidáme 0,1 kg soli a cca pětinu sáčku kmínu a pětinu sáčku celého pepře.

    Pořádně promícháme a necháme uležet, aby zelí pustilo šťávu. Pak napěchujeme do sklenic, zalijeme šťávou a zavíčkujeme. Postavíme na plech a necháme tři týdny kvasit. Víčka se mohou vyboulit a ze sklenic vytékat šťáva, ale pak víčka klesnou.

    Nyní můžeme sklenice uložit na chladné a tmavé místo a postupně konzumovat. Nebojte se hrst kysaného zelí přidávat ke každému jídlu. Chutný je třeba salát z kyselého zelí, který připravíme přidáním nakrájené sterilované okurky a čerstvé cibule.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector