Nedostatek vitamínu C a kurděje

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který podporuje poměrně významné funkce v lidském těle, jež jsou pro náš život nezbytné.

Vitamín C je důležitý pro výživu člověka. Jeho doplňování je závislé výhradně na příjmu z potravy. Na rozdíl od jiných živých tvorů si ho totiž naše tělo neumí vytvářet samo. Vitamín C je navíc rozpustný ve vodě, v těle si proto nevytváří zásoby a lidský organismus je tak odkázaný na jeho pravidelný příjem. Nadbytek vitamínu C je pak vyloučen močí.

Jak nám pomáhá vitamín C?

  • Pro normální funkci imunitního systému, chrání před nachlazením.
  • Je důležitý při tvorbě kolagenu, který je nezbytný pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, zubů a kůže.
  • Podporuje energetický metabolismus v těle.
  • Pro správnou činnost nervové soustavy.
  • Má antioxidační účinky – chrání buňky, napomáhá k prevenci civilizačních chorob.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Zvyšuje vstřebávání železa.

Nedostatek vitamínu C

Pokud má tělo vitamínu C nedostatek, projevuje se to nejrůznějšími zdravotními problémy, jako je tvorba modřin, únava, snížená obrana vůči virům a bakteriím.

U dětí se těžký nedostatek vitamínu C projevuje především poruchou kostí a jejich deformací. Tato nemoc se jmenuje Möllerova – Barlowova nemoc, v dospělosti pak jde o kurděje. Tato nemoc se objevuje v případě, že vitamín C nepřijímáme vůbec a strava má absenci zeleniny a ovoce.

Projevuje se krvácením, zlomeninami kostí, rozpadem kůže, vypadáváním zubů. Kurděje bývají označovány jako „nemoc námořníků“, kteří jimi trpěli především v době kolonizace, kdy na dlouhých cestách neměli žádný přísun ovoce či zeleniny.

V současnosti se však již tato choroba ve vyspělých státech nevyskytuje.

Kolik vitamínu C denně potřebujeme?

Běžná hodnota příjmu vitamínu C je 80 mg/den. Existují však okolnosti, při kterých naše tělo vyžaduje vyšší příjem vitamínu C – například zimní období chřipek a nachlazení, zvýšená fyzická i psychická zátěž, období růstu nebo puberta.

Vitamín C dokáže zmírnit příznaky a délku nachlazení, pokud je jeho denní příjem alespoň 200 mg. Kuřáci a lidé s častou a intenzivní fyzickou aktivitou by měli dbát na dostatek vitamínu C po celý rok.

Pokud chceme naší imunitu ještě více podpořit, měli bychom do svého režimu zařadit také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku a zdravou stravu.

Odkud můžeme vitamin C čerpat?

Nejbohatším zdrojem „céčka“ jsou plody keře acerola. Jedná se o 2-3 cm velké peckovité ovoce podobné třešni, které se pěstuje v Jižní Americe a v oblasti Karibiku. Existuje několik druhů aceroly. Obsah vitaminu C v acerole je nesmírně vysoký, ve 100 gramech plodu se nachází asi 1,5-3g vitaminu C. Např.

v pomerančích je obsah vitamínu až 100x nižší. V našich podmínkách je dostupný vitamín C zejména v citrusovém ovoci a v listové zelenině (zelí). Obsah vitamínu C se v potravinách snižuje při tepelném zpracování nebo při skladování ovoce/zeleniny v teple a na světle.

Zelenina se při vaření doporučuje přivést rychle do vyšších teplot, kdy ztrácí vitamín C pomaleji, než při pomalém zahřívání. K odbourávání vitamínu C dochází dokonce i při namáčení, krájení nebo mixování zeleniny a to především při používání kovových nádob a nástrojů.

Pro uchování co nejvíce vitamínu C v ovoci a zelenině je mnohem výhodnější kvašení nebo sušení. Usušit si ale ovoce doma tak, aby si uchovalo živiny, není jednoduché. I samotným sušením v sušičce či jen tak na sluníčku se vitamín C vytrácí.

Nejlepší způsob, jak doma dlouhodobě udržet ovoce čerstvé a stále plné vitamínu, je mražení. Při mražení se vitamín C téměř nevytrácí.

V našich Chytrých lékárnách doporučujeme

Nedostatek vitamínu C a kurdějeNedostatek vitamínu C a kurděje

ADDITIVA VITAMIN C Zitrone 1000 mg, ADDITIVA VITAMIN C Blutorange 1000 mg*

Doplněk stravy ve formě šumivých tablet s obsahem vitaminu C a příchutí citronu nebo červeného pomeranče. Přípravek je určen k léčbě a k předcházení nedostatku vitaminu C v organizmu.

Průměrná dávka pro mladistvé a dospělé je jedna tableta denně. Dětem od 3 let se podává polovina šumivé tablety denně po dobu 7 – 14 dní. Tableta se rozpustí v polovině sklenice vody nebo ovocné šťávy.

Vhodný pro diabetiky, bez cukru.

*Jedná se o doplněk stravy a není určen k náhradě pestrého jídelníčku a zdravého životního stylu

Co je to vitamín C a kde ho najdeme

13.9.2020

Nedostatek vitamínu C a kurděje

Jestliže trpíte nachlazením, tak je doporučeno, abyste se nadopovali vitamínem C. Tento vitamín působí na imunitní systém a zlepší vám zdraví.

Co je to vitamin C?

Vitamin C neboli kyselina askorbová, se rozpouští ve vodě a přináší řadu výhod. Náš organismus si ho neumí vyrobit, takže ho musíte konzumovat zvlášť ve stravě.

Posiluje imunitní systém, ale také se podílí, na další fungování našeho těla. Pomocí něj produkujeme kolagen, dále udržuje pojivové tkáně a úspěšně hojí rány.

Mezi další pozitivní účinky patří vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, což hraje zásadní roli pro vegany a vegetariány. Má silné antioxidační vlastnosti a hraje velkou roli v boji proti stárnutí a prevenci nemocí.

Pro nás je zajímavé, že se podílí na metabolismu bílkovin.

Co může způsobit nedostatek vitamínu C

Dlouhodobý nedostatek vitamínu C může způsobovat kurděje. Nemoc, kterou znají především námořníci, když jsou na lodi dlouhou dobu bez čerstvého ovoce. Zde je několik příznaků nedostatku vitamínu C:

1) Dlouhodobý nedostatek může způsobit rozklad tkání ve vašem těle, protože tělo nebude produkovat kolagen.

2) Mezi první příznaky nedostatku Vitamínu C patří:

  • Zánět dásní
  • Tvorba modřin a špatné hojení ran
  • Slabost a celková únava

3) Nedostatek  Vitamínu C, může zpusobovat deprese, ztrátu zubů, časté krvácení a onemocněním kostí (u dětí). Ve vyspělých zemích je nedostatek vitamínu C velmi vzácný, v extrémech může dokonce vést k úmrtí.

Jaké jsou výhody vitamínu C?

  1. Snižuje průběh nachlazení

    Je prokázáno, že vitamín C zkracuje dobu nachlazení, snižuje příznaky a průběh nachlazení. Vitamín C může v populaci snížit nachlazení.

  1. Silný antioxidant

    Vitamin C je velmi silný antioxidant a používá se k léčbě kožních problémů. Dále bojuje proti volným radikálům, jako antioxidant. Zlepšuje pružnost pokožky, proto se ve velké míře vyskytuje v krémech proti vráskám.

  1. Hojí rány

    Díky souvislosti s produkcí kolagenu, může být velkým pomocníkem při hojení ran a při poraněních až po zlomeniny kostí.

 

Vedlejší účinky vitamínu C

Tento vitamín není toxický na játra, ale při vysokém příjmu může způsobit malé vedlejší účinky, jako jsou problémy s trávením. Vysoký příjem vitamínu C může tvořit ledvinové kameny. Tolerovaná hranice (maximální množství, které lze denně konzumovat bez vedlejších účinků) 2 000 mg, toto množství lze získat pouze z potravinových doplňků.

Nezapomeňte si prohlédnout naše sportovní oblečení Gymclothes, které se skvěle hodí do fitka, na běhání, na brusle nebo na procházky se psem či na běžné nošení. Velký výběr střihů a materiálů.

Kde najdeme vitamín C?

V přírodě je velké množství zdrojů s obsahem vitamínu C, tím myslíme ovoce a zeleninu, které Vám zvýší váš denní příjem. Doporučená denní dávka vitamínu C pro ženy je 75 mg a 90 mg pro muže. Některá zelenina může obsahovat větší množství, než je obsaženo v ovoci.

Sepsali jsme vám seznam, kde najdete potraviny bohaté na vitamín C:

  • Červená paprika – 95 mg v jedné porci
  • Šťáva z rajčat – 33 mg v jedné porci
  • Kiwi – 64 mg v jedné porci
  • Jahody – 49 mg v jedné porci
  • Pomerančový džus – 93 mg v jedné porci
  • Brokolice – 51 mg v jedné porci
  • Jahody – 49 mg v jedné porci
  • Květák – 26 mg v jedné porci

Vitamin C lze také konzumovat ve formě tablet. Je to pohodlnější a pro někoho může být finančně náročnější konzumovat každý den čerstvou zeleninu nebo ovoce v dostatečném množství.

Vitamín C — mojeambulance.cz

„Jez pomeranče, ať máš vitamíny,“ říkala nám babička, když jsme byli jako malí nachlazení. To samé dnes říkáme my našim dětem a kupujeme jim mandarinky a pomeranče pro doplnění vitamínu C.

Nedostatek vitamínu C a kurděje

Vitamín C je pro naše tělo důležitý zvlášť na podzim a v zimě, kdy jsme často nachlazení. Věděli jste, že ho můžete doplnit i jinak než pomeranči?

Kde se vitamín C schovává?

Doporučená denní dávka vitamínu C je 60 mg. Když ho chceme doplnit, automaticky saháme po citronech, pomerančích nebo grapefruitech. Citrusy ale nejsou jediné potraviny, které ho obsahují. Sáhnout můžete i po těchto:

  • černý rybíz
  • jablka, hrušky
  • kiwi
  • jahody, maliny
  • angrešt
  • zelí
  • růžičková kapusta
  • rajčata
  • brokolice, květák
  • špenát
  • šípek
  • rakytník
  • kopřiva

Vitamín C je dokonce i v bramborách. Lehce se ale znehodnotí oloupáním a vařením. Lepší je proto vařit brambory ve slupce. U ostatních surovin obecně platí, že jsou pro vaše tělo nejlepší syrové.

Proč vitamín C potřebujeme?

Vitamín C je přírodní antioxydant, pomáhá tělu s regenerací a posiluje imunitu. Je potřebný pro správné vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek a vývoj kostí, zubů a krvinek. Podporuje růst, zajišťuje pevnost cév, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu i riziko krevních sraženin. Zároveň pomáhá hojit rány a popáleniny.

„Vitamín C nám pomáhá bojovat s nemocí i se stresem, proto by lidé s infekčními nemocemi a pod stresem i kuřáci měli denně přijmout 500 až 1000 mg.“, doporučuje MUDr. Jan Pataky, lékař MOJE AMBULANCE.

Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, slabostí a bolestí svalů, náchylností k infekčním onemocněním a krvácením z dásní. Extrémní nedostatek se projevuje jako kurděje, tedy chudokrevnost. Člověk s extrémním nedostatkem vitamínu C trpí vypadáváním vlasů a zubů, krvácením a otokem dásní, častými infekcemi, křehkostí kostí a žaludečními vředy.

Budete mít zájem:  Prolaktin – jeho funkce, zvýšené hodnoty, léčba vysokých hodnot prolaktinu

Je možné se vitamínem C předávkovat?

Dobrá zpráva: není. Tělo si nedělá zásoby vitamínu, nadbytek vylučuje. Nebojte se ho proto zvlášť v chladnějším období doplňovat. Denně by měl zdravý člověk přijmout aspoň 60 mg vitamínu C.

Vitamín C nejen v době koronaviru

Vitamin C je pro člověka nezbytný ke  správnému fungování všech orgánových systémů a organismu jako celku. Bohužel člověk a několik druhů primátů ztratilo schopnost syntetitzovat vitamin C v těle. Proto je nutné jej doplňovat  a předcházet poškození organismu. Z nedostatku vitaminu C mohou vznikat projevy s různorodou symptomatologií.

Vitamín C obecně

Nejznámější z projevů nedostatku vit C jsou kurděje, z historie známá nemoc námořníků a křivice dětí z chudých poměrů. V dnešní době však již víme, že  vitamín C neovlivňuje pouze metabolismus aminokyselin a vznik kolagenu.

Z jeho nedostatku vznikají poruchy cév, krvácení z dásní, uvolňování zubů z vazivového lůžka. Při nedostatku u dětí se projevuje poruchou vývoje kostí a růstu (křivice u dětí). Dostatečná hladina vitamínu C má vliv na vstřebávání železa a správnou krvetvorbu.

Ovšem hlavní vliv má na imunitní systém a celkový stav organismu.

Vzhledem k dlouhodobé celkové zátěži našeho organismu různými vlivy životního prostředí, chemickými látkami z ovzduší a z potravin, infekty bakteriálního a virového původu, dlouhodobým stresem nebo nadměrnou fyzickou námahou, dochází k oxidativnímu stresu a vzniku volných kyslíkových radikálů, jenž v důsledku ovlivňují náš celkový stav organismu a mohou zapříčinit i vznik různých chronických chorob, alergických, autoimunitních, nádorových onemocnění.

Vitamin C je velmi důležitým faktorem k udržení optimálního nastavení vnitřního prostředí, dokáže odbourávat volné kyslíkové radikály a stimulovat imunitní systém.

Imunitní systém stimuluje ke tvorbě nových imunitních buněk, jejich dozrávání a optimalizuje jak buněčnou tak protilátkovou adekvátní imunitní reakci na daný podnět.

Používá se i jako podpůrná léčba při závažných onkologických onemocněních ve spolupráci s onkologem.

Možnosti suplementace

Suplementace vitaminu C  při těchto zvýšených nárocích na organizmus je umožněna nitrožilní aplikací vitaminu C. Při této aplikaci dosahujeme několikanásobně vyšší plazmatické koncentrace vitamínu C. Tyto koncentrace bychom při klasickém podání ústy přes vstřebávání ze zažívacího traktu nikdy nedosáhli.

Vitamin C je látka ve vodě rozpustná a vylučuje se močí. Vzhledem k vysoké plazmatické koncentraci v časovému úseku několika hodin je významným faktorem ke zlepšení imunitního systému a nejen jeho při opakovaných aplikacích.

Pozitivní vliv vitaminu C je dále na kardiovaskulární systém, pohybový systém (klouby, kosti, svaly), nervový systém (neuroprotektivní funkce vit C).

Kontraindikací podávání vysokých dávek vitaminu C je porucha erytrocytů (červených krvinek) při nedostatku glukózy 6 fosfát dehydrogenázy, ledvinové kameny (oxalátových), chronická obstrukční choroba u dávek více jak 7,5 g.

Důležité upozornění je, že některá  biochemická vyšetření (glykemie u DM), mohou být ovlivněna při zvýšené hladině vitaminu C v krvi po podání.

Vzhledem k jeho rozpustnosti ve vodě a vyloučením ledvinami je tento stav však přechodný.

Zajímavost na závěr

Americký vědec a nositel dvou Nobelových cen Linus Pauling se významně zasadil o výzkum, propagaci užívání vysokých dávek vitamínu C a jejich přínos pro organismus.

V roce 1993 publikoval společně  s chirurgem Ewanem Cameronem knihu – Rakovina a vitamin C. Pauling  se dožil 93 let a sám užíval denně gramové dávky vitaminu C.

Bez vitaminu C to v těle skřípe – VZP ČR

Zanedbávat příjem vitaminů je jako nestarat se o mazání v autě – náš organismus sice zůstane „pojízdný“, leč provoz nebude bez závad. Nejtěžší zdravotní poruchy pak způsobuje nedostatek vitaminu C, dávající o sobě vždy výrazně vědět v průběhu chřipkové sezóny.

První, kdo si velmi tvrdě ověřil význam „céčka“ pro naši tělesnou prosperitu, byli námořníci vydávající se na prahu novověku na dlouhé zámořské plavby.

Po třech měsících o slanině, nasoleném skopovém, ovesné kaši a plackách se u nich začaly objevovat první známky kurdějí – nehojící se rány, krvácení z nosu či dásní.

Posléze k nim přibývaly další příznaky, jako krvácení pod kůži, do svalů a vnitřních orgánů, otoky kloubů, vypadávající zuby, a po sedmi až devíti měsících už šlo nebohým mořeplavcům o život. Jen za 17. a 18. století jich na kurděje zemřel celý milion.   

Lidstvo trpí dědičnou hypoaskorbinemií

Dnes jsme sice informovanější než staří matrosové, víme, že kurděje jsou avitaminóza C, přesto čím dál častěji čteme zprávy, že v posledních desetiletích téměř vymizelá nemoc se začíná objevovat znovu, a to dokonce i v ekonomicky vyspělých zemích.

Ona informovanost totiž většinou nejde dál, než že si na příjem vitaminu C dáváme pozor maximálně na podzim a v zimě, abychom si udrželi obranyschopnost a neskolilo nás nachlazení či chřipka.

A spousta z nás nedělá ani to, považujíce ovoce za něco, co se dává dětem, a zeleninu za gastronomickou urážku.  

Je však dobré vědět víc a podle toho se chovat.

Prohlubování znalostí o kyselině askorbové, jak zní chemický název vitaminu C, začněme zmíněním faktu, že lodní krysy, neodmyslitelný účastník zámořských výprav, byly i po dlouhých měsících plavby zdravé jako řípy, ač chudý jídelníček prostý jakýchkoli vitaminů včetně „céčka“ s mořeplavci sdílely. Jak je to možné? Organismus krysy si bez ohledu na to, co zvíře žere, vitamin C vyrábí automaticky a v množství, jaké aktuálně v závislosti na své zátěži potřebuje.

Člověk však patří k těm několika málo živočichům, kteří onu schopnost nemají. Ztratil ji před desítkami milionů let, kdy retrovirus ze skupiny, kam patří i HIV, u našeho společného primátího prapředka poškodil gen nezbytný pro tvorbu enzymu měnícího glukózu na vitamin C. Slovy významného amerického biochemika Irwina Stonea „lidé jako druh trpí genetickým onemocněním, hypoaskorbinemií“.

Proč nám matička evoluce potřebný gen neopravila? Nepovažovala to za nutné, neboť náš prapředek žil uprostřed zeleně, obklopen tolika zdroji vitaminu C, že mohla vše pustit z hlavy s tím, že léčba hypoaskorbinemie je přece logická a snadná – soustavná a na sezóně nezávislá konzumace potravin, jež vitamin C obsahují. Účelně a efektivně jednající evoluce netušila, jak neúčelně a neefektivně se lidé budou stravovat v časech, kdy vše ovládne věda a rozum.

K čemu náš organismus kyselinu askorbovou potřebuje

Další zásadní a velmi málo známou skutečností je, jak kyselina askorbová v organismu působí, jinými slovy, čím je mu tak prospěšná. Biochemické děje v živých organismech probíhají mj. na bázi distribuce elektronů, a právě vitamin C, resp. kyselina askorbová, je nejdůležitějším a svrchovaným regulátorem toku elektronů v těle.

Z toho logicky vyplývá, že vitamin C „má prsty“ v prosperitě každé buňky.

Jako dárce potřebných elektronů vstupuje například do všech dějů, jež souvisejí s tvorbou buněčné energie, a má tak i zásadní vliv na metabolismus buněk a odbourávání škodlivin.

Chrání je před oxidativním stresem, který se podílí na vzniku celé řady onemocnění, včetně diabetu, kardiovaskulárních a onkologických chorob.

A jak se přísun dostatečného množství vitaminu projevuje na úrovni tělesných systémů? Vezměme jen to hlavní:

  • Zabraňuje vzniku kardiovaskulárních poruch a ateroskleróze, udržuje ve správných mezích krevní tlak, podporuje zpevňování cévních stěn.
  • Udržuje na patřičné úrovni fungování imunitního systému, protizánětlivým a protiinfekčním působením zvyšuje odolnost vůči bakteriálním a virovým infekcím. Podporuje i některé mechanismy protinádorové imunity.
  • Podporuje růst tkání a hojení a zabraňuje vzniku osteoporózy, neboť umožňuje syntézu kolagenu, který je základní stavební hmotou pojivových tkání. Je nezbytný pro funkci a tvorbu elastinu a kostní matrix, podporuje stavbu pokožky, kostí a zubů.
  • Výrazně se podílí na jaterním metabolismu, jako nezbytná součást metabolismu železa se podílí na krvetvorbě, pomáhá předcházet vzniku očních chorob spojených se stárnutím.
  • Zvyšuje odolnost vůči stresu a syndromu vyhoření, účinně zabraňuje propuknutí demence a depresí.
  • Má zásadní význam pro ochranu a fungování genetické informace, čímž zabraňuje vzniku vývojových poruch a různých onemocnění.

Tak co? Dostali jste chuť na něco zeleného?

© Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nedostatek vitamínu C – MVDr. Tereza Ježková

Nedostatek vitamínu C je stav, při kterém se organismu zvířete nedostává chemické látky zvané kyselina askorbová. Je to důležitý antioxidant a funguje v těle jako tzv.

kofaktor ke tvorbě kolagenů, základního stavebního materiálu pojiv. Všechna domácí zvířata jsou schopná kyselinu askorbovou syntetizovat, není pro ně vitamínem a nepotřebují nutně její přísun v potravě. Výjimkou je morče.

Morče vyžaduje krmivo obsahující vitamín C.

U morčete je nedostatek vitamínu C častou nemocí. Mnohdy probíhá nenápadně. Takové morče ale mnohem snadněji onemocní otlaky, kožní plísní nebo či infekčním onemocněním obecně.

Nedostatek vitamínu C je příčinou neplodnosti, podporuje přerůstání zubů a v chovech způsobuje nespecifické neprospívání nebo nevysvětlitelné úhyny. Silný nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje, což je život ohrožující onemocnění.

Častým projevem kurdějí je kulhání až tahání pánevních končetin.

Příčina

Každé morče musí denně přijmout  10 až 25 mg/kg vitamínu C. Mladá a rostoucí a stará zvířata potřebují vyšší dávky. Březí samice vyžadují dokonce 30 mg/kg.

Zásoba vitamínu C v organismu je velmi malá.

Morče dokáže překlenout jeden den nedostatku, ale tkáňová rezerva se vyčerpává už za čtyři dny a klinické příznaky hypovitaminózy se objevují za 10 – 14 dní zkrmování deficitní krmné dávky.

Odkud morče získá vitamín C

Vitamín C je obsažen v čerstvé zelenině a ovoci a v zelených částech venku rostoucích rostlin. Množství vitamínu C v těchto krmivech je různý a záleží na druhu rostliny, způsobu pěstování a délce skladování. Čím jsou čerstvější, tím je obsah vitamínu C vyšší.

Budete mít zájem:  Kdyby muži platili daně ze spermií, utratili by čím dál míň

Velký obsah vitamínu C má paprika, kopr, petrželová nať, šípky, smetánka lékařská, kopřivy. Citrony jsou naopak navzdory obecnému přesvědčení průměrným zdrojem a kvůli obsahu kyseliny citronové nejsou pro morčata vhodným krmivem.

Překvapivě malé množství vitamínu C obsahují také jablka, mrkev, bulva celeru nebo okurka.

Vitamín C ničí tepelná úprava a vyšší teploty obecně, styk s kovy a se vzduchem, je to velice nestabilní chemická sloučenina.

Krmné směsi pro morčata, jak „směsky“, tak granule, bývají obohacené vitamínem C. Chemická nestabilita kyseliny askorbové ale znamená, že i v uzavřeném pytli se pomalu rozkládá. Rozklad postupuje rychleji, když je krmivo skladováno v teple.

Při 22 °C během šesti týdnů zoxiduje a ztratí účinnost až polovina vitamínu C obsaženého v granulích. Někteří výrobci to řeší přidáním vysokého množství vitamínu C do čerstvého krmiva, i 800 mg/kg. Jiní používají stabilizované formy, které nepodléhají tak rychlému rozkladu.

Tak i tak ale platí, že krmivo pro morčata by mělo být v ideálním případě do šesti týdnů po datumu výroby už zkrmeno morčatům. Delší skladování či nákupy do zásoby množství vitamínu C prudce snižuje. Krmivo pro morčata po době své minimální trvanlivosti už nebude obsahovat prakticky žádný vitamín C.

Stejně tak žádný vitamín C nedodá morčeti krmivo určené pro králíky či křečky.

Lákavá je možnost přidávat vitamín C do vody. Zde se ale také projevuje křehkost kyseliny askorbové jako molekuly.

Rozkládá se působením světla, v tvrdé nebo alkalické vodě, v teple a v přítomnost kovů, což mohou být i měďnaté ionty pocházející z vodovodních trubek nebo trubička v napáječce. Během 24 hodin zoxiduje polovina přidaného vitamínu.

Proto se takový roztok s vitamínem C musí připravovat denně čerstvý. Změna chuti vody navíc může znamenat to, že morče bude takovou vodu ignorovat.

Projevy nedostatku

Nedostatek vitamínu C je zhoubný v tom, že je-li vitamínu C v krmivu jen o něco méně, než by bylo potřeba, hypovitaminóza se neprojevuje nijak nápadně. Morčatům se prostě jen úplně nedaří.

Mají nekvalitní srst, sníženou chuť ke žrádlu, velmi významná je predispozice takových zvířat k dalším nemocem.

Nekvalitní kolagen nedrží pořádně zuby v zubních lůžkách, takže morče trpící nedostatkem vitamínu C může být brzy pacientem s přerostlými stoličkami a malokluzí obecně.

Stejně tak vitamín C často stojí v pozadí tvorby otlaků na tlapkách. Deficitní morče je méně aktivní, jeho měkké tkáně jsou méně pevné a hojení zpomalené.

Jakákoliv infekční nemoc může morče trpící nedostatkem postihnout mnohem snadněji než dobře živené morče. U morčete s hypovitaminózou se častěji objevuje kožní plíseň, rozvinutý svrab, všenky, snadněji podléhá zápalu plic.

Dochází také k poruchám reprodukce. Samice mohou trpět na ztížené porody, objevují se potraty nebo porody malých a slabých mláďat. Samice také nemusí vůbec zabřeznout.

Kurděje

Těžká hypovitaminóza až avitaminóza, tedy úplný nedostatek, už způsobuje viditelné onemocnění. Je to časná smrtelná nemoc morčat. Příznaky nedostatku se postupné zvýrazňují.

Ke špatné kvalitě srsti a snížené chuti se může přidává úplné nechutenství způsobené bolestí zubů. Morče má potíže s tím potravu uchopit a žvýkat. Může také skřípat zuby a slinit.

Zuby se uvolňují, viklají se, dásně krvácí.

Nápadným příznakem kurdějí u morčat je neochota se pohybovat, kulhání až tahání pánevních končetin. Bohužel často je toto první a jediné, čeho si nedbalý majitel všimne. Morče je bolavé, může pískat bolestí při zvedání, bolí a natékají především kolena, ale i další klouby. Někdy může dojít i patologické zlomenině, protože kosti křehnou.

Může se objevit průjem nebo naopak kálení ustává, výtoky z očí a nosu a nakonec se objevuje krvácení do podkoží a střeva. Neléčená zvířata hynou do dvou týdnů.

Rychleji umírají mláďata a březí samice. U nich může být úhyn nečekaně rychlý a v hromadných chovech může být prvním příznakem nedostatku vitamínu C.

Dospělá zvířata mimo reprodukci jsou k nedostatku tolerantnější a určitá, i když nízká hladina, u nich vyvolá spíš ty nespecifické příznaky a kurděje a úhyny se omezují na vnímavější kategorie.

Nedostatek vitamínu C doprovázející jiná onemocnění

Protože morče si nedokáže tvořit žádnou zásobu vitamínu C, pokud z jakéhokoliv důvodu trpí nechutenstvím, to onemocnění může rychle zhoršit a zkomplikovat ještě nedostatek vitamínu C.

Proto se vitamín C přidává do umělého sena pro dokrmování morčat, je potřeba ho přidat do mléka k umělému odchovu morčecích mláďat a vůbec je důležité myslet na to, že nemocné morče do sebe potřebuje každý den dostat nějaký vitamín, ideálně i ve vyšší dávce až 50 mg/kg.

Diagnostika

Že morče trpí nedostatkem vitamínu C se obvykle pozná podle zjištění, čím je morče krmeno a podle klinických příznaků. Ty jsou sice rozmanité, ale velmi často jakkoliv nespecifický z nich, včetně nekvalitní srsti, snížené aktivity a chuti, ve skutečnosti představuje příznak hypovitaminózy. Je to velmi častá nemoc.

Všechna morčata, která trpí nechutenstvím, slabostí, kulhají nebo mají průjem by měla dostat vitamín C. Vitamín C je součástí léčby přerostlých zubů, otlaků či bakteriálních infekcí.

Je možné pozorovat změny na kostře u morčata s kurdějemi, určit hladinu vitamínu C v krvi a kurděje mají také poměrně typický pitevní nález. Diagnóza je ale většinou potvrzena rychlou odezvou na podání vitamínu C, příznaky nemoci mizí do sedmi dnů.

Léčba

Léčba nedostatku vitamínu C je jednoduchá. Morčeti se podá vitamín C v dávce 50 – 100 mg/kg živé hmotnosti každý den až do vyléčení, což trvá asi týden.

Prevence

Nedostatek vitamínu C je častá a vážná nemoc morčat, které se zároveň dá zcela předcházet. Morče potřebuje každý den přijmout dostatek vitamínu C. Ten je obsažen v čerstvém, dobře skladovaném krmivu pro morčata, v čerstvé trávě a bylinách a v zelenině. Zeleného stačí už 20–30 g denně.

Zvláště v zimě lze přidávat vitamín C i do vody, ale medikovaná voda musí být připravená každý den čerstvá a morče musí být ochotné takovou vodu pít. – Nedostatek vitamínu C je častá a vážná nemoc morčat, které se zároveň dá zcela předcházet.

Morče potřebuje každý den přijmout dostatek vitamínu C. Ten je obsažen v čerstvém, dobře skladovaném krmivu pro morčata, v čerstvé trávě a bylinách a v zelenině. Zeleného stačí už 2030 g denně.

Zvláště v zimě lze přidávat vitamín C i do vody, ale medikovaná voda musí být připravená každý den čerstvá a morče musí být ochotné takovou vodu pít.

Avitaminóza

Avitaminóza je nemoc vyvolaná velkým nedostatkem určitého vitamínu. Způsobená může být buď nedostatečným zásobením těla tímto vitamínem, nebo poruchou trávení, poškozením střevní mikroflóry, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo zvýšenou potřebou těla po daném vitamínu, například při užívání určitých léků (např. antagonistů vitamínů).

V České republice se avitaminóza vyskytuje zcela ojediněle, častější je její mírnější forma – hypovitaminóza.

Příznaky avitaminózy

Projevy avitaminózy záleží na tom, jaký vitamín tělu chybí. Nedostatek vitamínu A způsobuje nyktalopii (šeroslepost, noční slepota). Nedostatek thiaminu (vitamínu B1) způsobuje beri-beri (tělesná slabost, únava). Nedostatek niacinu (vitamínu B3) způsobuje pelagru (zažívací potíže, svalová slabost a změny kůže, psychické potíže).

Nedostatek kobalaminu (vitamínu B12) vede ke zhoubné chudokrevnosti (bledost, únava). Nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje (krvácení z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, snížená imunita, porucha krvetvorby). Nedostatek kalciferolu (vitamínu D) způsobuje rachitidu (křivice). Nedostatek vitamínu K způsobuje krvácení.

Rizikovým faktorem je vyšší věk, poruchy příjmu potravy, alkoholismu a těhotenství.

Léčba avitaminózy

Léčba spočívá v urychleném doplnění chybějícího vitamínu, v tabletách nebo i injekčně do svalu. Dále pak v léčení nemoci, kterou avitaminóza vyvolala. Nutná je kombinace vitamínů s případnými dalšími prvky, protože některé tělo vstřebává v závislosti na jiných (vápník a fosfor společně s vitamínem D nebo železo společně s vitamínem C).

Léky

Jako léky je nutné podávat vitamíny a léky působící na projevy nemocí avitaminózou vyvolaných.

Bylinky

Při léčbě pomůže zvýšená konzumace zeleniny a ovoce obecně.

Domácí léčba a babské rady

Při nedostatku vitamínů pomohou vitamínové tablety, ovoce, zelenina.

Vyšetření

Prvotní projevy lékař může diagnostikovat na základě klinických příznaků – bledost, únava, zvýšená krvácivost. Chybějící vitamín lékař zjistí pomocí laboratorního rozboru krve.

V těhotenství

V těhotenství je zvýšená potřeba některých vitamínů, zejména kyseliny listové, a je proto třeba je doplňovat je v tabletách.

Možné komplikace

Pokud se avitaminóza neléčí, může dojít ke krvácení, nevratným neurologickým změnám, poškození zraku, lámavosti kostí a vést až ke smrti. V rozvojových zemích může způsobit i smrt.

Prevence

Prevencí je pestrá strava, dostatek zeleniny a ovoce, pobyt na slunci. V zimních měsících je dobré užívat vitamínové přípravky v tabletách. Také konzumace alkoholu způsobuje nedostatek vitamínu zejména C a E, a tak je prevencí alkohol omezit, případně zvýšit konzumaci těchto vitamínů.

Výskyt

Rozvojové země, zejména Afrika, jihovýchodní Asie, Severní Korea.

Kdy jít k lékaři

Při zvýšené únavě, bledosti, krvácivosti, lámavosti kostí.

Nedostatek vitaminu C

Obecný text o nedostatku vitaminů můžete nalézt zde.

Vitamin C je jiný název pro kyselinu askorbovou. Tato sloučenina se řadí do skupiny vitaminů proto, že ji podobně jako ostatní vitaminy lidské tělo neumí vyrobit a musí ji přijímat v potravě.

Vitamin C je v našem těle důležitý pro správnou tvorbu pojivové tkáně, která mimo jiné zaručuje pevnost kůže, pevnost stěn krevních cév, pevnost kostí a stabilitu kotvícího aparátu zubu. Kromě toho má vitamin C funkci „likvidátora“ volných radikálů.

Budete mít zájem:  Hyperaktivita versus manický syndrom u dětí

Volné radikály jsou škodlivé kyslíkaté sloučeniny neustále vznikající v těle, které postupně naše tělo poškozují, urychlují proces stárnutí a mají vztah k výskytu nádorových procesů. Působení volných radikálů se shrnuje pod pojem oxidační stres a vitamin C je jednou z mnoha látek, které působí proti němu.

Vitamin C přijímaný v potravě má i ten význam, že zlepšuje vstřebávání železa z potravy.

Doporučená dávka vitaminu C je u dospělého člověka asi 70-80 mg na den.

Příčiny: Hlavní příčinou nedostatku vitaminu C je jeho nízký příjem v potravě. V naší populaci je to dáno nezdravým stravováním, nedostatečný příjem vitaminu C mívají klasicky bezdomovci a alkoholici.

Těžký nedostatek vitaminu C mívali námořníci, kteří vitamin C nepřijímali vůbec (v lodních sucharech, naloženém mase, vodě a rumu se moc tohoto vitaminu nevyskytuje), což mělo dost těžké následky v podobě nemoci zvané kurděje (viz. níže).

Projevy: Klasickým obrazem těžkého nedostatku vitaminu C je nemoc námořníků, známá pod názvem kurděje. Projevy jsou obrazem poruchy funkce pojivové tkáně ve všech tkáních, které jsem zmínil v druhém odstavci tohoto textu.

Stěny krevních cév ztrácejí pevnost a snadno praskají – dochází k častějšímu krvácení do podkoží a k tvorbě modřin. Ze stejného důvodu může postižený nalézt krev ve stolici, či krev v moči. Dochází také ke krvácení z dásní.

V dutině ústní se navíc projeví porucha funkce pojivové tkáně držící zub v zubním lůžku – zuby se kývají a mají tendenci vypadávat. Ztráta chrupu je asi nejznámějším projevem kurdějí.

Vzhledem k tomu, že vitamin C zlepšuje vstřebávání železa v trávícím traktu, začne nemocný trpět nedostatkem železa a začne být chudokrevný. Vitamin C má i význam pro imunitní systém a při jeho nedostatku se sníží odolnost proti infekčním onemocněním.
 

Kůže vysychá a vznikají v ní hnisavé rány, jakékoliv poranění se pomalu hojí, nehty jsou lámavé, stejně tak se zvyšuje lámavost vlasů. Nemocný vypadá celkově nezdravě, bývá netečný a unavený, nakonec ztrácí vědomí a umírá.

U dětí se nedostatek vitaminu C nejzřetelněji projeví poruchou kostí. Kosti nemají potřebnou pevnost a působením tlaku se různě deformují. Porucha správného růstu kostí do délky také způsobí menší vzrůst postižených dětí.

Naše populace trpí „jen“ mírným nedostatkem vitaminu C kvůli nezdravému stravování. Tento mírný nedostatek vitaminu se projevuje mnohem nenápadněji než kurděje. Postižení nemají žádné těžké viditelné příznaky, protože pro funkci pojiva je vitaminu C relativní dostatek.

Může se však projevit snížená schopnost organismu bránit se oxidačnímu stresu, což může mít za následek vyšší výskyt nádorových onemocnění (zdůrazňuji slovo může). U postižených se mohou projevovat i neurčité příznaky typu únavy a vyčerpanosti.

Vzhledem k tomu, že vitamin C má význam pro pevnost kožní pojivové tkáně, mohou o něco snadněji vznikat strie.

Prevence: Prevencí je dostatečný příjem vitaminu C v potravě.

Z běžně dostupných potravin se vitamin C vyskytuje v ovoci (kiwi, citrony, ananasmandarinkypomeranče – i v džusech z nich vyrobených) a také v zelenině (brokolice, špenát, česnek, kysané zelí).

Méně známé je, že poměrně velké množství vitaminu C je v obyčejných bramborách. Jeho význam snižuje fakt, že vařením se část vitaminu C znehodnotí a syrové brambory by nikdo nejedl.

Obrovské množství vitaminu C se nachází v šípku, což vysvětluje oblíbenost šípkového čaje pro posilování organismu. Při vaření čaje se ovšem část vitaminu opět znehodnotí. Aby k tomu nedošlo, šípky se mají rozdrtit a přes noc vyluhovat ve studené vodě. Další den se má výsledný roztok ohřát na 70-80°C, scedit a vypít.
 

Pokud někdo ovoce a zeleninu nechce, může vitamin C přijímat v tabletách. Zdá se, že horní hranice denního příjmu vitaminu C neexistuje a předpokládá se, že se jím nedá předávkovat. Není v tom však ještě jasno a tak se vyšší příjem než několik set miligramů vitaminu C denně příliš nedoporučuje.

Léčba: Léčba nedostatku vitaminu C je v jeho podání v tabletové, či ještě lépe v přirozené formě (viz. prevence).

Zdrojehttps://patient.infohttps://www.webmd.com

Kurděje

Onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C

Kurděje je v podstatě jiné označení nedostatku vitamínu C. Vést může k anémii, debilitě, vyčerpání, krvácení, bolestem končetin (zejména nohou), otokům, vředům v dutině ústní a vypadávání zubů.

Známy jsou kurděje již ze starověku, znali je Egypťané, stejně jako staří Řekové. Trpěli jimi také námořníci od 15. do 18.

století, protože na dlouhých zaoceánských plavbách byl problém zajistit stálou dodávku čerstvé ovoce a zeleniny. Mnoho námořníků v důsledku tohoto onemocnění dokonce zemřelo.

Kurděje se objevovaly napříč historií, například i během americké občanské války nebo naposledy v roce 2002 v Afghánistánu v důsledku nadměrného sucha a války.

Symptomy kurdějí

Vitamín C je nezbytnou živinou, kterou organismus využívá během mnoha různých procesů, například během produkce kolagenu. Neprodukuje-li tělo dostatek kolagenu, dochází k rozpadu tkání. Vitamín C se využívá i pro syntézu dopaminu, norepinefrinu, epinefrinu a karnitinu, které jsou účastníky produkce energie.

Symptomy se objevují zhruba po osmi až dvanácti týdnech nedostatku. Mezi prvotní projevy patří snížení chuti k jídlu, hubnutí, únava, podrážděnost a letargie.

Po jednom až třech měsících se může objevit:

  • Anémie
  • Myalgie (bolesti svalů)
  • Otoky
  • Petechie (červené skvrny na kůži způsobené krvácením pod kůží)
  • Kroucení vlasů
  • Onemocnění dásní a vypadávání zubů
  • Špatné hojení
  • Krátký dech
  • Změny nálad a deprese

Příznaky dlouhodobého nedostatku

V průběhu času dochází ke generalizovanému edému, těžké žloutence, destrukci červených krvinek (hemolýza), spontánnímu krvácení, neuropatii, horečce, křečím. V případě takovéhoto postupu může onemocnění končit smrtí.

Hlavní příčinou kurdějí je nedostatek vitamínu C. Pro jeho dostatečný příjem je třeba vyvážená strava zahrnující ovoce a zeleninu.

Mezi nejlepší zdroje vitamínu C patří citrusové plody, jahody, ale i brokolice, květák a další zelenina. Obecně lze říci, že každé ovoce a zelenina obsahují nějaké množství této živiny.

Její příjem je důležitý, protože si organismus vitamín C sám nedokáže syntetizovat.

Nedostatek vitamínu C může pramenit z:

  • Nevhodné stravy s nedostatkem ovoce a zeleniny
  • Onemocnění, jako je anorexie a bulimie
  • Restriktivních diet
  • Vysokého věku
  • Užívání drog či nadměrné konzumace alkoholu
  • Onemocnění, léčba či návyky, které zhoršují absorpci živin (Crohnova choroba, ulcerativní kolitida, chemoterapie, kouření…)

Kurděje a akutní nedostatek vitamínu C se diagnostikují krevními testy, které určí hladinu vitamínu C. V případě prokázání diagnózy spočívá léčba v injekční či orální suplementaci vitamínem C. 

Novinka – Vitamin C – král mezi vitaminy

Vitamin C je jeden z nejznámějších vitaminů vůbec. Jeho popularita je logická, vitamin C je totiž i v malých dávkách velice přínosný pro celý organizmus.

Přispívá například k udržení normální funkce imunitního systému, a to i během intenzivního fyzického výkonu, je nápomocný ke snížení míry únavy a vyčerpání a málokdo ví, že podporuje také ochranu buněk před oxidativním stresem. Teď už je asi všem jasné, proč je králem mezi vitaminy.

Kolik vitaminu C člověk potřebuje?

Zatímco většina živočichů si dokáže vytvářet vitamin C vlastní, člověk je odkázán na externí příjem. Ideální denní dávka vitaminu C je mezi 60 a 100 mg denně. Při počínajícím nachlazení, silné únavě nebo při oslabené imunitě jsou prospěšné dávky vyšší, a to 500 až 1000 mg.

Nedostatek vitaminu C

Nemoc z nedostatku vitaminu C se nazývá kurděje a trpěli jí převážně námořníci, kteří měli velice omezený přísun ovoce a potravin, které jsou na vitamin C bohaté. Kurděje jsou dnes považovány za historickou záležitost překonanou v 18.

století, přesto ale mnoho lidí na nedostatek vitaminu C stále trpí dodnes. Nedostatek se projevuje různými příznaky.

Mezi ty nejčastější patří neustálá únava, časté změny nálad, nadměrná tvorba modřin, zpomalené hojení ran či zvýšená krvácivost dásní.

Přírodní vitamin C

Úplně nejjednodušeji získáte vitamin C z potravy. Jaké potraviny jsou na céčko nejbohatší? Jako první vás asi napadnou citrusy. Ty samozřejmě vitamin C obsahují, ale nepatří ani do TOP 3  přírodních pokladů.

Na prvním místě byste měli hledat šípky, které obsahují okolo 300 mg vitaminu ve 100 g šípkové dužiny, hned v závěsu je černý rybíz a následuje možná překvapivě červená paprika.

Už z jedné půlky syrové červené papriky získáte až 142 mg vitaminu C.

Vitamin C v tabletách

Při oslabené imunitě během nachlazení či v době zvýšeného fyzického výkonu je vhodné doplňovat vitamin C nejen pomocí stravy, ale také užíváním vitaminu C v tabletách.

Ideální je zvolit takový doplněk stravy, který obsahuje vyvážené množství tohoto vitaminu. Jako ideální se jeví 80–100 mg v jedné tabletě. Jelikož je vitamin C rozpustný ve vodě, je zbytečné do sebe dostávat extra silné dávky vitaminu.

Nadbytečné množství se dostane do moči a přirozeně se vyloučí z těla ven.

Vitamin C pro děti

Doporučená denní dávka vitaminu C u dětí se odvíjí podle jejich věku a vzrůstu. Do školního věku dítěte to bývá cca 50 mg, od nástupu do školy se pak dávka zvyšuje na 60–80 mg.

V době chřipek a nachlazení, kdy je imunita dětí v ohrožení se pak doporučuje zvýšit příjem alespoň o dvojnásobek. Řešením mohou být zdravé svačinky, které však často děti nechtějí jíst, či doplňky stravy s ovocnou příchutí.

Dobrou volbou může být například Pargavit Vitamin C Mix Plus pro děti. Ten má 4 ovocné příchutě v jednom balení a jedna tableta obsahuje 60 mg vitaminu C.

Podívejte se na naši nabídku vitamínů a minerálů ZDE

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector